DeMooiSonenBreugelkrant

26 april 2017

DeMooiSonenBreugelkrant 26 april 2017


1 / 24

Na 13 jaar verhuist Kado & Zo eind april van het Raadhuisplein naar een veel groter pand aan de Nieuwstraat 50-52. Reden voor DeMooiSonenBreugelKrant om nog eens langs te gaan op de oude locatie aan het raadhuisplein.

Op de oude locatie keken we alvast vooruit naar de nieuwe locatie samen met Tessy Touw . In het nieuwe pand komt een winkel met werkatelier, onderdeel van Activiteitencentrum van SWZ locatie Zonhove, gaat op de nieuwe locatie samenwerken met Meedoen Werkt. Het samenwerkingsverband met de naam Carrousel zoekt werk- en stageplekken voor (jong) volwassenen met een afstand tot de arbeidsmarkt. De nieuwe winkel wordt op 1 mei in gebruik genomen. De feestelijke opening van het nieuwe pand vindt plaats op 23 juni waarna er op 24 juni nog een feestelijke open dag gehouden zal worden waar iedereen die wil van harte welkom is. Lees verder op pagina 16.
Vandaag woensdag 26 april heeft burgemeester Hans Gaillard vijf Koninklijke Onderscheidingen uitgereikt aan bijzondere dorpsgenoten met een indrukwekkende staat van dienst als vrijwilliger.

De vijf personen aan wie deze grote eer toe kwam zijn:

Koninklijke onderscheiding voor de heer A.P.M. van Vlerken
Benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau

Koninklijke onderscheiding voor de heer J.W.M. van Kemenade
Benoemd tot lid in de Orde van Oranje-Nassau

Koninklijke onderscheiding voor mevrouw E.E. van Hannen- Koops
Benoemd tot lid in de Orde van Oranje-Nassau

Koninklijke onderscheiding voor de heer P.J. Hol
Benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau

Koninklijke onderscheiding voor mevrouw F. Hol-van Herwijnen
Benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau

In onze uitgave van volgende week, woensdag 3 mei stellen wij ze graag wat uitgebreider aan u voor. Kunt u niet wachten kijk dan op onze site www.mooisonenbreugel.nlVandaag woensdag 26 april heeft burgemeester Hans Gaillard vijf Koninklijke Onderscheidingen uitgereikt aan bijzondere dorpsgenoten met een indrukwekkende staat van dienst als vrijwilliger.

De vijf personen aan wie deze grote eer toe kwam zijn:

Koninklijke onderscheiding voor de heer A.P.M. van Vlerken
Benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau

Koninklijke onderscheiding voor de heer J.W.M. van Kemenade
Benoemd tot lid in de Orde van Oranje-Nassau

Koninklijke onderscheiding voor mevrouw E.E. van Hannen- Koops
Benoemd tot lid in de Orde van Oranje-Nassau

Koninklijke onderscheiding voor de heer P.J. Hol
Benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau

Koninklijke onderscheiding voor mevrouw F. Hol-van Herwijnen
Benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau

In onze uitgave van volgende week, woensdag 3 mei stellen wij ze graag wat uitgebreider aan u voor. Kunt u niet wachten kijk dan op onze site www.mooisonenbreugel.nl


De scootmobielgroep "Scoot on Route" van het Chronisch zieken en Gehandicapten Platform Son en Breugel gaat weer op pad. Na ons winterprogramma willen wij weer leuke tochten gaan maken met onze scootmobielen. De eerste tocht is op woensdagmiddag 10 mei a.s. We vertrekken om 13.00 uur vanaf het Raadhuisplein.

Wij gaan dit keer een rolstoelpadentocht maken. Dat betekent dat dat we over de 3 rolstoelpaden in onze omgeving rijden. Dat zijn het "John Carp Rolstoelpad" in het bosgebied van Zonhove, het net gereed gekomen rolstoelpad in het Bosgebied West bij de Houtense brug en het rolstoelpad in het bosgebied Joe Mann in Best. Die paden lopen door de prachtige natuur in onze omgeving. Daar gaan we zeker van genieten.

Er kunnen nog een paar nieuwe mensen met een scootmobiel meedoen aan "Scoot on Route". Wanneer u in het bezit bent van een scootmobiel en deze goed kunt besturen, bent u van harte welkom.

Het is belangrijk dat u zich van te voren opgeeft. Wanneer u zich heeft opgegeven dan kunnen wij u ook benaderen wanneer het niet door kan gaan. Wij zijn afhankelijk van het weer en dat betekent dat we niet nu al kunnen garanderen dat de tocht doorgaat.
U kunt zich opgeven via de mail: voorzitter@cgplatformsonenbreugel.nl of telefonisch 0499-479293

Graag tot ziens.
Namens de scootmobielgroep "Scoot on Route" van het Chronisch zieken en Gehandicapten Platform, Jan de Lange

Gratis muziekmiddag in de Boerderij in Breugel

Gratis muziekmiddag in de Boerderij in Breugel

Zondagmiddag 30 april, is er weer een gezellige muziekmiddag tussen 15.00 en 18.00 uur in de Boerderij Leeuwstraat 2 in Breugel.
Een vaste kern muzikanten komt weer samen om te sessiën.
Alle soorten muziek, modern of anders, komen aan bod, ook iedereen die een muziekinstrument kan bespelen is welkom!
Maar alleen maar luisteren of meezingen kan natuurlijk ook.
Dus houdt je van muziek dan kom je naar de Boerderij tijdens "De Speelman" Je bent van harte uitgenodigd samen met je kennissen, buren en vrienden.
Er is voldoende parkeergelegenheid en... de boerderijbar is open !
Namens "de Boerderij Breugel", Jan Oome, jomoome@hotmail.com

Plaats: "de Boerderij", Leeuwstraat 2, 5694VR Breugel.
Tijd:         zondagmiddag 30 april, van 15.00 tot 18.00 uur
Entree: Gratis.
Parkeren: genoeg plaats en gratis.

Lezerspodium: laat uw mening horen

Foto: Adrie Neervoort

Son en Breugel – DeMooiSonenBreugelkrant biedt een rubriek die speciaal voor u als lezer in het leven is geroepen: het Lezerspodium.

Deze rubriek biedt u de mogelijkheid om uw mening te ventileren in DeMooiSonenBreugelkRant. Dat mag over van alles gaan. Over de politiek, over sport, over een positieve of negatieve ervaring of een onderwerp wat u wellicht hoog zit. Middels een ingezonden brief kunt u de andere lezers op de hoogte brengen van waar u mee zit. Misschien heeft u een vraag, zoekt u medestanders of wilt u een discussie op gang brengen? Het Lezerspodium is een ideale manier om heel Son en Breugel in één klap te bereiken.
Heeft u interesse om ergens uw mening over te laten horen? Stuur dan uw artikel (max. 500 woorden) naar redactie@demooisonenbreugelkrant.nl

Algemene Leden Vergadering SonEnergie

Op 18 mei aanstaande organiseert SonEnergie haar jaarlijkse Algemene Leden Vergadering (ALV), gevolgd door een Energiecafé.
Op de website van SonEnergie www.sonenergie.nl staat de agenda van deze vergadering.
De overige vergaderdocumenten zullen hier binnenkort ook geplaatst worden.
Vanwege zijn drukke werkzaamheden heeft Henk Hogeweg helaas aangegeven af te willen treden als penningmeester. Heeft u interesse om deze rol van hem over te nemen, gelieve dit te melden via info@sonenergie.nl.

Na de statutaire jaaragendapunten van onze coöperatie zal Theo van der Ross ons een toelichting geven op de energieopwekking in de wereld op de langere termijn. Bent u ook benieuwd naar zijn visie hierover? Zowel leden als niet-leden zijn van harte welkom op 18 mei aanstaande om 20.00 uur (inloop vanaf 19.30 uur) in sportcafé Expreszo (sporthal de Landing) aan de Rooijseweg.

Wel of geen parkeergarage in centrum Son

In de commissie grondzaken bleek het maar weer eens, een parkeergarage in het centrum van Son zou alle parkeerproblemen op korte en lange termijn kunnen oplossen. Ook de wens om minder "blik"in ons dorp zou daardoor mogelijk uitvoerbaar zijn. Wethouder Kees Vortman heeft eerder deze week al laten weten hier een groot voorstander van te zijn.

Door: Adrie Neervoort

Het grote struikelblok is en blijft toch het kostenplaatje. Een ondergrondse kelder is nu eenmaal duur, zeker om aan te leggen maar ook de kosten van onderhoud zijn vele malen duurder dan die van een bovengronds parkeerterrein. Ook is het gewoon niet overal mogelijk in het centrum om een ondergrondse parkeerkelder te bouwen die ook nog eens voldoende plaatsen oplevert.

De politiek ziet wel een mogelijkheid om onder de nieuwbouw aan de Airbornestraat (de oude bibliotheek) een parkeergarage te realiseren. Dit omdat wethouder Visser al eerder heeft laten weten dat een parkeergarage onder het MFA in dit stadium niet logisch zou zijn. Het levert niet alleen veel praktische problemen op, maar het zal ook de vaart uit het project halen. Met alle gevolgen van dien.
Het dagdromen over het oplossen ging in de commissie nog even verder, het plan om een tweede laag aan te brengen op het parkeerterrein achter de Heistraat (Rabobank) weer als oplossing voorgedragen. Het plan is dan dat de eerste bestaande laag wat verdiept in de grond komt te liggen en daarboven dus een open parkeerdek. Er is al eerder berekend dat dit een mogelijke redelijk betaalbare oplossing zou kunnen zijn. De commissie vond dat deze mogelijkheid op zijn minst nog eens bekeken zou moeten worden.

Kortom het voorstel om de bestaande parkeerplaatsen uit te breiden werd niet met groot enthousiasme ontvangen. Hierdoor komen er weliswaar meer parkeerplaatsen bij maar deze liggen te verspreid in het centrum volgens de commissie leden. Gevolg veel auto's in het centrum op zoek naar een vrije parkeerplaats met gevaarlijke situaties tot gevolg.
De kans op een parkeergarage in het centrum van Son is dus wat groter geworden na de commissie vergadering van afgelopen donderdag 20 april. De mogelijkheden en de kosten worden onderzocht beloofde de wethouder. Maar hij merkte ook op dat een parkeergarage een kostbare oplossing is voor een probleem dat zich voornamelijk afspeelt op twee dagen in de week . Namelijk op donderdag en zaterdag.
Maar wat vindt u is een parkeergarage een oplossing voor het probleem? Laat het ons weten via redactie@demooisonenbreugelkrant.nl

Er is onlangs een prachtig nieuw rolstoelpad aangelegd in het Bosgebied West bij de Houtense brug. Een half verhard pad, speciaal geschikt voor rolstoelen, rollators, scootmobielen en kinderwagens.

Door: Arjen Strik

Een uniek pad om mensen, die minder mobiel zijn, toch te laten genieten van de mooie natuur. Op 18 mei staat de officiële opening gepland. Maar "aso's" hebben het pad nu al vernield. Jan de Lange, voorzitter van de werkgroep 'Wandelen op Wielen' doet zijn relaas.

Hufterig gedrag
Enigszins gefrustreerd vertelt Jan: "Meerdere ongenode gasten, zeg maar hufters, zijn op het rolstoelpad geweest. Ruiters met paarden hebben op een paar stukken van het pad ernstige schade aangericht. De hoeven van de paarden dringen diep door in de toplaag van het pad. Met maneges uit de buurt is van te voren overleg geweest en zij zouden het rolstoelpad respecteren. Daarom gaan we er van uit dat het zgn. vrije ruiters zijn. Maar de meeste schade is aangebracht door motorcrossers. Niet alleen omdat ze op het pad rijden wat al schade geeft, maar ook omdat zij zogenaamde 'slidings' maken op de bochten van het pad." Hij vervolgt: "Ook crossfietsen en andere fietsen horen niet op een rolstoelpad. Daarvoor zijn meer dan voldoende andere paden aangelegd. Er moeten nog verbodsborden geplaatst worden maar of dit deze mensen tegenhoudt is maar de vraag. Zij kunnen nu al geen respect opbrengen voor dit rolstoelpad. Wij hopen dat u, wanneer u deze onverlaten ziet, u deze mensen wilt aanspreken of eventueel de BOA's of politie wilt inlichten."

Een uniek pad voor beperkt mobielen
Jan vervolgt: "Het rolstoelpad is 2,2 km lang en vanaf de nieuwe parkeerplaats bij de Houtense brug (kant van Ekkersrijt) en vanaf de nieuwe parkeerplaats bij de Dutmella Blokhut zijn bewegwijzeringsbordjes geplaatst naar het rolstoelpad. Dat begint halverwege het fietspad langs de A50. Op de route van het pad staan ook bewegwijzeringsbordjes. Zij laten u kennis maken met een prachtige nieuwe en bestaande natuur. Die nu is opengesteld voor mensen in een rolstoel of met een rollator of scootmobiel of (groot)ouders met een kinderwagen of natuurlijk ook om gewoon een heerlijke wandeling te maken. Er wordt al veel gebruik gemaakt van het pad. Op de route vindt u ook nog informatiepanelen, bankjes en onderrijdbare picknicktafels."

Als laatste merkt hij op:" Op 18 mei wordt het pad officieel geopend. Over het 'hoe en wat' hebben we nog geen informatie. We hopen dat het pad dan hersteld is door de gemeente, die ook financier en eigenaar van het pad is. We zijn benieuwd en laten ons graag verrassen."

Namens de werkgroep "Wandelen op Wielen" met vertegenwoordigers van het IVN, Adviesgroep Sonse Bossen, Stichting Welzijn Zonhove en het Chronisch zieken en Gehandicapten Platform.
Jan de Lange mailto:voorzitter@cgplatformsonenbreugel.nl

Reünie voor Bloktempeliers van schooljaar 2010 of eerder

6e klas 1978. Op de achterste rij, 2e van links, Jeroen Dijsselbloem. Leerkracht Ton Verstraaten.

De Bloktempel heeft weer een feestje te vieren! Zij bestaan 45+1 jaar! En, zoals de traditie voorschrijft betekent dit lustrum weer een REÜNIE!

Op 9 juni organiseren zij daarom een gezellig feest voor alle Bloktempeliers die in schooljaar 2010 of eerder van school zijn gegaan. Het feest is in het mooie nieuwe schoolgebouw van 20.00 tot 0.00 uur en aanmelden hiervoor kan vanaf nu, via verstraatenton54@gmail.com. De kosten zijn €5,- pp., incl. 2 consumptiebonnen.

De organisatie hoopt natuurlijk op een grote opkomst en vraagt dan ook alle oud leerlingen om iedereen die zij nog kennen van de oude school te benaderen voor deze geweldige reünie.
Dus, kijk je contactlijst nog eens na... Wie ken je nog? Hoe leuk zou het zijn om die ene juf of meester nog eens te spreken? En hoe leuk is het om met oude vrienden nog eens de boel 'op stelten te zetten' op je oude school!

Kijk ook eens op Facebook op onze Reünie De Bloktempel-pagina, deel het evenement, tag zo veel mogelijk oud-klasgenoten en help dit feest tot een groot succes te maken!

Op zondag 28 mei organiseert Scouting Mgr. Bekkersgroep haar jaarlijkse vlooienmarkt. Het (gratis ophalen) van de spullen is inmiddels begonnen.
Iedereen die bruikbare spullen heeft kan deze laten ophalen door de scouting. Hiervoor kan gebeld worden naar 084 884 6704 of het formulier voor ophalen van spullen kan ingevuld worden op de website. De spullen worden de eerst volgende zaterdag daarna opgehaald. Bankstellen, bedden, verf, witgoed en beeldschermen worden om milieuredenen niet opgehaald.

Meer informatie op: www.vlooienmarktson.nl.
Praktische informatie Locatie: Europalaan 5, Son en Breugel
Meer informatie: www:http://www.vlooienmarktson.nl
Facebook: https://www.facebook.com/mgrbekkersgroep
Tel. Nr.:084 884 6704

Hoi-huis prieel in Bruisend Breugel

Het was even zoeken naar de juiste plek voor het prieel dat door het HOi-huis aangeboden werd aan de gemeenschap van Son en Breugel. Uiteindelijk kwam men uit bij speeltuin De Molenwiek in Breugel, waar het prieel een mooi plekje heeft gekregen. Op woensdag 19 april werd het prieel overgedragen ter gelegenheid van het tienjarig bestaan van het HOi-huis, om 16.30 uur was er een korte 'plechtigheid'.

Onder een aarzelend zonnetje, in voortdurend gevecht met een prachtige wolkenlucht, verzamelde zich een aardig grote groep mensen. Het prieel is bedoeld als ontmoetingsplaats voor jong en oud, de locatie bij de speeltuin past perfect in dit plaatje! Al gauw was het moment van de officiële overdracht gekomen, als eerste nam de voorzitter van het HOi-huis, Frits van Stralen, het woord.

Frits van Stralen vertelde dat het bestuur van het HOi-huis heeft gezocht naar iets moois om aan de gemeenschap te schenken ter gelegenheid van hun tienjarig bestaan, in het Belgische Lommel vonden ze het. Een prachtig prieel, waarvan men dacht dat het uit de middeleeuwen stamde. Het bleek iets minder oud, het prieel is van 1900. Het bestuur nam contact op met de gemeente, om te overleggen waar het prieel geplaatst zou kunnen worden. In eerste instantie dacht men aan de vijver, maar dat werd niet goedgekeurd.
Wethouder Kees Vortman, die het prieel in ontvangst nam, heeft Breugel bruist in de portefeuille. Wellicht is dat de reden dat men in Breugel is terecht gekomen.

Frits van Stralen verbindt de afkorting BB die staat voor Breugel Bruist eerder met Brigitte Bardot, de Franse filmster van de jaren 1960 en '70. Het prieel is echter mooier! Het doet Frits van Stralen plezier dat het HOi-huis op deze wijze bij kan dragen aan Breugel bruist.

Normaal gesproken is het bestuur alleen van praten, in dit geval heeft het bestuur ook mee geschilderd om het prieel op te knappen. 'Dat was de eerste en laatste keer', zegt Frits van Stralen met een glimlach.

Dan wordt het prieel officieel overgedragen aan de gemeenschap van Son en Breugel, namens de gemeenschap neemt Kees Vortman het prieel dankbaar in ontvangst. Hij dankt Frits van Stralen voor de mooie woorden, en voegt er aan toe dat de afkorting BB ook zou kunnen staan voor 'Best Buy', het ziet er schitterend uit!
De wethouder heeft een rondleiding gehad in het HOi-huis, en vond het indrukwekkend. Tien jaar is een mooi begin, het staat als een huis!

Bij het vinden van de juiste plek voor het prieel is volgens Kees Vortman gekeken naar zichtbaarheid en veiligheid. Het hart van de wethouder ligt bij Breugel, de speeltuin is een mooie locatie! Het prieel is voorzien van een dak, en geeft schaduw als de zon schijnt en beschutting als het regent. Kees Vortman spreekt de hoop uit dat het prieel veel gebruikt zal worden, en vindt dat hij er wat tegenover moet stellen. Als eerste bood de wethouder aan de komen koken voor alleenstaanden. Hij neemt wel een assistente mee: zijn moeder!
In het kader van Breugel bruist bood hij als tweede een glas Prosecco aan voor de aanwezigen!

Het HOi-huis heeft gezorgd voor een verrijking van Son en Breugel met dit mooie prieel, dat ook op een mooie plek staat. Het biedt passanten een ideale gelegenheid uit te rusten, zowel voor fietsers als wandelaars. Jong en oud kunnen met elkaar in contact komen, (groot)ouders kunnen hun (klein)kinderen in de gaten houden terwijl ze fijn aan het spelen zijn op de verschillende klimtoestellen, schommels en glijbanen die de speeltuin te bieden heeft.

Het HOi-huis is een centrum voor actieve senioren, en biedt diverse hobby's waaraan u kunt deelnemen. Daarnaast kunt u terecht voor informatie of een gezellig praatje. Neem gerust een kijkje, meer informatie over het HOi-huis is te vinden op www.hoihuis.nl.
Ook het nieuwe prieel is de moeite waard om een kijkje te nemen!

6 / 24

7 / 24

Foto: Wil Feijen

Op zaterdag 22 april ruilde hovenier Bart Swinkels, boomkweker Wouter van de Oever en (Kerst) Boomkwekerij Hans vd Laar uw tegel gratis om voor een plant. Met deze actie vroegen de groenondernemers aandacht aan het duurzaam inrichten van uw tuin. Door verharding te vervangen door groen, draagt u actief bij aan een betere flora en fauna, maar ook aan een duurzame afwatering van de tuin.

De actie was een groot succes, in totaal zijn er 1000 planten en tegels van eigenaar gewisseld. Hierdoor is Son en Breugel vanaf nu weer een stukje groener. Vooral in de ochtend was het erg druk bij het afgifte punt, zowel in Son als in Breugel.
Er ontstonden ook mooie gesprekken over vergroening en het afkoppelen van hemelwaterafvoer en hoe hier in de toekomst mee om te gaan. Dus behalve het direct vergroenen van ons dorp heeft de actie ook weer de bewustwording dat wij anders moeten omgaan met water duidelijk gemaakt.

Foto: Wil Feijen
Foto: Wil Feijen
Foto: Wil Feijen
Foto: Wil Feijen
Foto: Wil Feijen
Foto: Wil Feijen
Foto: Wil Feijen

De actie van de hoveniers/kwekers wordt mogelijk gemaakt door de gemeente Son en Breugel en recyclebedrijf Baetsen BV

Vishandel Pelk al 60 jaar een begrip in Brabant Vers als ultiem adagium

Een hypermoderne viswagen met een spetterende vitrine gevuld met verse vis en heerlijk voorbereide bijna-klaar gerechten om van te watertanden. Een drukte van belang van liefhebbers, die van heinde en verre gekomen zijn, om zich graag wekelijks te laten verleiden door de deskundige en klantgerichte visexperts die hun hoogwaardige lekkernijen uit de zee aan de man brengen.

We hebben het natuurlijk over vishandel Pelk, die donderdag en zaterdagochtend in het centrum te vinden is. DeMooiSon&BreugelKrant praat met Kees Muhren, die samen met zijn vrouw Esther, een geboren Pelk, de uitbaters zijn van deze befaamde vishandel uit Volendam.

Door: Arjen Strik
Foto: Wil Feijen

Foto: Wil Feijen
Foto: Wil Feijen
Foto: Wil Feijen
Foto: Wil Feijen

We spreken Kees in de lounge van brasserie La Sonnerie. Hij heeft net een aspergemenu genuttigd, noodgedwongen zonder vis dit keer.

Wat is het succes achter jullie zaak?
Kees gaat rechtop zitten en vertelt gepassioneerd:" Allereerst is vis natuurlijk een prachtig product. Vis is niet alleen supergezond omdat er weinig calorieën in zitten en veel gezonde vetten bevat zoals Omega 3, maar vis is ook veelzijdig. Onze kracht zit in ambachtelijkheid, absolute versheid, hygiëne, passie voor het vak, duurzaamheid, het brede assortiment, klantgerichtheid en onze innovatiedrift. Kortom we hebben de ambitie de beste Vishandel van Nederland te worden.
Natuurlijk zijn verse haring, gebakken vis zoals kibbeling en lekkerbek , de gangmakers van de viskraam maar daarnaast zijn we ons in toenemende mate gaan richten op 'convenience'. Gemak wordt voor de klant steeds belangrijker.

Strenge ballotage
"Mijn vrouw Esther is de drijvende kracht achter de ontwikkeling en bereiding van nieuwe producten in ons assortiment. We proberen wekelijks iets nieuws en bijzonders in de vitrine te hebben. Ze heeft wel 200 kookboeken op de plank staan. Iedere dinsdag is zij bij ons thuis in de keuken aan het experimenteren met het bereiden van visgerechten. Die worden voorgeschoteld aan een strenge ballotagecommissie waarvan ik de voorzitter en het enig lid ben en als ze worden goedgekeurd nemen we ze in productie. We hebben een bedrijfshal in Volendam waar we zelf ons assortiment bereiden, sommige schotels worden alvast voorgebakken in onze ovens zodat ze thuis alleen nog maar even opgewarmd hoeven te worden. Onze kracht zit dan ook in het feit dat we alles zelf ontwikkelen en produceren. Wekelijks hebben wij voor onze klanten diverse verse (gebakken) vissoorten, traditioneel gerookte makrelen, topkwaliteit Hollandse Nieuwe, salades uit eigen keuken, een keur aan kant en klaar gerechten en niet te vergeten onze beroemde en lekkere roerbak visschotels."

Duurzaam en maatschappelijk ondernemen
Kees Muhren licht de trend van duurzaam, bewust en smaakvol eten toe. "Wij gebruiken alleen duurzame producten. Duurzame vis wil zeggen dat de vis gevangen is volgens nieuwe visserijtechnieken, strenge regelgeving en uitgebreide controles bij de visvangst en import. De vis is meestal herkenbaar aan het MSC- en het ASC- keurmerk, waarbij MSC staat voor wild gevangen vis en ASC voor verantwoord gekweekte vis. Een ander voorbeeld is de haringvangst. Haring wordt in Nederland veel gevangen en gegeten. Geen enkel probleem, want het gaat goed met de haring. Dit komt door een gezonde visstand omdat de vissers zich gehouden hebben aan vastgestelde vangstquota's. Daarnaast zien we een trend dat mensen steeds bewuster met voeding omgaan. Op TV is er bijna geen programma zonder een eigen kookrubriek waarbij vis prominent aanwezig is. Ook wij nemen onze maatschappelijke verantwoordelijkheid. Vishandel Pelk draagt dagopvang de SteenUijl een warm hart toe! Alle bijdragen van de verkoop van plastic tassen gaat naar deze zorgvoorziening waar mensen, jong en oud met dementie elkaar kunnen ontmoeten. Op 13 mei sponseren we een barbeque voor de vrijwilligers. De collectebus staat op onze toonbank en alle reacties zijn zeer positief." Tenslotte meldt hij dat alle vis die niet verkocht wordt in de lopende week geschonken wordt aan de voedselbank, zodat de minderbedeelden ook eens kunnen genieten van heerlijke vis.

Op de laatste vraag aan Kees waarom hij zijn nering niet dichter bij huis zoekt, antwoordt hij: "De Brabander is trouw, meelevend en hartelijk. Dat zie je niet in Volendam, dus wij rijden elke week weer met plezier naar Son en Breugel en we hopen dat nog heel lang te kunnen doen om onze klanten te mogen bedienen met onze unieke visproducten."

Vishandel Pelk
Weekmarkt Nieuwstraat Donderdag 08:00 - 18:00 uur
Raadhuisplein Zaterdag 08:00 - 13:00 uur
Tel:06-54231616 www.vishandelpelk.nl

Gerard van Maasakkers en Frank Cools in het Vestzaktheater

Gerard van Maasakkers en Frank Cools Foto: Adrie Neervoort

Son en Breugel - Op zaterdag 4 januari stond de voorstelling al gepland maar moest Gerard wegens ziekte helaas zich afmelden. Maar nu brengen op zaterdag 29 april a.s. Gerard Van Maasakkers en zijn partner Frank Cools de voorstelling "Maar liefje, nu heb je geen voetjes in het Vestzaktheater aan de Kerkstraat in Son. Aanvang van de voorstelling 20.15 uur, de toegangsprijs bedraagt 22,00 incl. een pauzedrankje. Er kan nog een beperkt aantal kaarten gereserveerd worden via www.vestzaktheaterson.nl.

Een heer uit Brabant en een heer uit Gent
Als die twee samen zingen, gebeurt er wat! Natuurlijk zijn er die prachtige liedjes van Gerard van Maasakkers, en ook liedjes die ze het liefst zelf hadden willen schrijven. Maar anderen waren hen voor: Nederlanders als Ramses Shaffy, Bram Vermeulen, Cornelis Vreeswijk en Vlamingen als Willem Vermandere en Louis Neefs. Een traan, een lach, maar soms ook twijfel. Want wat moet je nou met Maar liefje, nu heb je geen voetjes? Een smartlap dus, maar dan een verrukkelijke.
In dit unieke programma komen twee werelden bij elkaar. De heren houden het simpel: wat gitaren en ukuleles, misschien een orgeltje en twee fantastische stemmen.

Gerard van Maasakkers (1949) maakt sinds 1978 met succes albums in het Brabants dialect of een Brabants gekleurde vorm van het Standaardnederlands. Van zijn eerste l.p "Komt er mer in" werden er meer dan 15.000 exemplaren verkocht.
Hij presenteert theatervoorstellingen met eigen werk, waarbij behalve de folk-wortels ook chansons, latin en jazzy liedjes aan bod komen. Sinds 1991 toert Van Maasakkers met als begeleidingsband De Vaste Mannen.
In 2003 viert Van Maasakkers zijn zilveren zangersjubileum met 2 uitverkochte concerten in Eindhoven en ontvangt hij de hoge provinciale onderscheiding Hertog Jan van Brabant. In november ontvangt hij de Ad de Laat prijs. Ook krijgt hij in 2004 de Gemeentelijke Erepenning van zijn geboortedorp Nuenen
In 2009 ontvangt Gerard een Gouden Harp. Op 22 november 2011 wordt Gerard benoemd tot Ereburger van Brabant, samen met Guus Meeuwis en dj Tiësto. Op 16 april 2012 krijgt Gerard (samen met componist Egbert Derix) de Annie M.G. Schmidtprijs voor "Zomaar onverwacht".

Van boze droom naar boosheid

De locatie en de mogelijke bouw van het nieuwe MFA in het centrum van Son en Breugel is al langere tijd een politiek onderwerp. Waar partijen eerder samen optrokken staan ze nu lijnrecht tegenover elkaar.

Door: Adrie Neervoort

Het lijkt alsof Dorpsvisie de enige partij met bedenkingen tegen de mogelijke bouw van het MFA is. Toch is dit mogelijk een wat vertekend beeld, dat bleek wel uit de reacties van de andere partijen tijdens de presentatie van het ontwerp van het MFA in de commissievergadering grondzaken afgelopen donderdag 20 april in het gemeentehuis.
Duidelijk is wat Dorpsvisie van de plannen vindt. Wij vroegen aan Frans Meulenbroeks, fractievoorzitter van Dorpsvisie om een reactie over op de laatste commissie vergadering.
Frans Meulenbroeks was daarbij aanwezig als toeschouwer op de publieke tribune.
Waar Dorpsvisie eerder nog spraak over een boze droom, met het MFA en het nieuwe Vestzaktheater als onderwerp, is er nu toch wel boosheid.
Afgelopen donderdag in de commissievergadering kregen wij op de valreep te horen dat het bestuur van de Parochie Heilige Oda, waartoe de St. Petrus Banden kerk in ons centrum behoort, bij de gemeente heeft gemeld dat zij voornemens is om het kerkgebouw te slopen.
Dit riep bij onze partij natuurlijk vragen op, de reactie van wethouder Visser was dat de gemeente hierin geen partij is. Het is volgens hem een zelfstandige beslissing van het parochie bestuur.
Bovendien gaf hij aan dat er nu plotseling geen sloopvergunning nodig is maar dat een melding van de voorgenomen sloop volstaat.
Hierdoor zijn bezwaar en beroep niet mogelijk.
Dit roept natuurlijk vragen op. Zoals, waarom wil je een kerk tot op maaihoogte slopen voordat je de vergunning binnen hebt en een nieuw (kleiner) kerkgebouw achter de toren, dus op een andere plaats, hebt gerealiseerd.
Als iemand een nieuw huis gaat bouwen, wil hij toch eerst weten wat hij voor zijn oude huis terug krijgt en daarnaast of je voldoende middelen hebt om het nieuwe huis te bouwen.
Waarom sloopt het parochiebestuur de kerk nu al voordat het bestemmingsplan voor de nieuwe kerk is goedgekeurd.
Dit proces kan immers jaren duren. "je gooit dus oude schoenen weg, voordat je nieuwe hebt."
Wat ik graag zou willen weten wat zit hier achter?
Zijn er geheimen afspraken tussen de gemeente en de parochie gemaakt? Waarom wordt de politiek niet eerder geïnformeerd of mogen zij nog niet alles weten? Het doel: "Voor de verkiezingen de kerk plat en de schop in de grond" heiligt nu schijnbaar alle middelen.
Wat mij opvalt, is dat een partij als DorpsVISIE, de oppositiepartij, hier niet in of bij betrokken wordt. Het lijkt wel of in achterkamertjes coalitiepartijen afspraken maken en daardoor niet alleen de oppositie maar ook de inwoner buitenspel wordt gezet.
Er zijn natuurlijk de informatiebijeenkomsten maar deze zijn eenzijdig.
Daar wordt naar mijn mening niet geluisterd naar onze maar ook niet naar de inbreng van de inwoners. Kijk maar naar de 1300 handtekeningen van onze inwoners die vragen om de kerk te laten staan en ook de vleermuizen houden de sloop niet tegen. Ook zien we steeds meer boze reacties op facebook over dit onderwerp.
Straks is kerk gesloopt en is er weer een markant gebouw verdwenen.
Met daarnaast een nieuw gebouw dat feitelijk past in een stadscentrum.
Een ontwerp dat gemaakt is door architecten, stuur- en supervisiegroepen die geen enkele of nauwelijks binding hebben met onze gemeente.
Architect Rau was door dit college geselecteerd omdat dit bedrijf gebruik maakt van materialen van gebouwen die gesloopt worden. Maar tijdens de presentatie van het ontwerp blijkt dit toch niet echt een onderwerp te zijn.
Als je hen hier nu naar vraagt zie je alleen grote vraagtekens in hun ogen van "waar heb je het over?".
Eigenlijk is er wat mij betreft maar één vraag "Wie houdt dit college tegen?".

Nationale Herdenking 2017


Op donderdagavond 4 mei a.s. staat Nederland stil bij de Nationale Herdenking. In Son en Breugel legt wethouder Robert Visser samen met leerlingen van basisschool de Krommen Hoek en de Regenboog en een Sinti-vertegenwoordiger kransen bij het monument bij de vijver aan de Europalaan.

De harmonie PHEV, het St. Catharinagilde, de kinderen van De Krommen Hoek en De Regenboog, de scoutinggroepen, de veteranen en de kerken in Son en Breugel en de Sinti's leveren al jaren een bijdrage aan deze herdenking. Dit jaar zal ook de Jeugdgemeenteraad een eerbetoon brengen.

Programma 4 mei 2017

19.30 uur Oecumenische dienst in de kerk aan de Zandstraat.

19.50 uur Vertrek stille tocht. De route gaat vanaf de Zandstraat, via het fietspad over de voormalige Lindenstraat, naar de Boslaan, en dan via Europalaan naar het monument bij de vijver

19.59 uur Signaal Taptoe
20.00 uur 2 minuten stilte

20.02 uur Loco-burgemeester Robert Visser legt samen met de leerlingen van De Krommen Hoek en de Regenboog en een vertegenwoordiger van de Sinti's in Son en Breugel kransen bij het monument. Daarnaast zullen de Veteranen uit Son en Breugel en de Jeugdgemeenteraad een bloemstuk leggen. Het St. Catharinagilde brengt een vendelsaluut.
Ook u kunt uw bloemen leggen. De herdenkingsbijeenkomst wordt muzikaal ondersteund door de harmonie Pro Honore et Virtute en Up with People.

20.30 uur Einde van de herdenking

De bijeenkomst bij het monument wordt door Son en Breugel Verbindt live uitgezonden. Na afloop is het verslag terug te kijken op hun website www.sonenbreugelverbindt.nl bij Uitzending Gemist.

10 / 24

Sint Petrus' Banden, Son
Woensdag 26 april 19.00 uur: Eucharistieviering
Zaterdag 29 april Geen Eucharistieviering in Son of in Breugel
Zondag 30 april 11,00 uur: Eucharistieviering m.m.v. het Sons Parochiekoor
intenties: Willem en Grarda van Kemenade-Nouwens, Joep Potting, Leo Pagels, overleden familie Van de Ven-van Heeswijk, uit dankbaarheid bij een 60-jarig huwelijk.
Woensdag 3 mei 19.00 uur: Eucharistieviering
Donderdag 4 mei 19.30 uur: Oecumenische dodenherdenking in de Protestantse kerk aan de Zandstraat, voorafgaand aan de dodenherdenking bij het monument aan de Europalaan
Vrijdag 5 mei, Eerste Vrijdag van de maand 08.30 uur: Eucharistieviering
Zaterdag 6 mei 18.30 uur: Eucharistieviering in Breugel
Er is voortaan in de Sint Petrus' Bandenkerk geen Eucharistieviering op maandagavond.
In de maand mei wordt het Rozenhoedje gebeden: elke woensdag in de Sint Petrus' Bandenkerk om 18.30 uur
elke zaterdag in de Mariakapel aan de Beverlaan om 19.00 uur.

Sint Genoveva-kerk, Breugel
Dinsdag 25 april 18.15 uur: Rozenhoedje 18.30 uur: Eucharistieviering
Donderdag 27 april 18.15 uur: Rozenhoedje 18.30 uur: Eucharistieviering, aansluitend stille aanbidding
Zondag 30 april 09.30 uur: Eucharistieviering m.m.v. Breugels kerkkoor
intentie: Gijs Bouwhuis, Janus Sanders, Snoeba Eijkenboom.
Dinsdag 2 mei 18.15 uur: Rozenhoedje 18.30 uur: Eucharistieviering
Donderdag 4 mei 18.15 uur: Rozenhoedje 18.30 uur: Eucharistieviering, aansluitend stille aanbidding
Zaterdag 6 mei 18.30 uur: Eucharistieviering
Zondag 7 mei, Mis bij kapelletje op de Kuilen 09.30 uur: Eucharistieviering m.m.v. Breugels kerkkoor
Intentie: Ad Versantvoort, Miny vd Ven-Winkelman, Karel en Elisabeth Faessen-van Tilburg, Norman Tee.
14.00-16.00 uur Inloopmiddag Den Bauw 16.00 uur: Concert Orgelkring.

Martinuskerk (centrum)
Zaterdag 29 april 18.30 uur: Eucharistieviering met Het Goede Herderkoor.
Intenties: Toon en Anna de Korte – van Kempen, Carel en Anna van Kempen – van de Pas, Jan van de Ven, Harry Merks.
Zondag 30 april Derde Zondag van Pasen 09.30 uur: Eucharistieviering met Het Martinuskoor.
Intenties: Lenneke Versantvoort en overleden familieleden, Lies van den Brand – Verhoeven, Tonny de Brouwer – Russens, Overleden ouders Timmermans – van den Broek, Jan van Rooij en zoontje Marcel, Overleden familieleden van den Oever – in't Zand, Oda Kusters – Vervoort, Jan Poels, Overleden ouders Poels – van der Heijden en overleden familieleden.
Maandag 01 mei 09.00 uur: Eucharistieviering in de dagkapel van de Goede Herderkerk.
Dinsdag 02 mei 09.00 uur: Eucharistieviering in de Antoniuskerk te Nijnsel. Tevens Derde Noveendag van de Heilige Antonius van Padua.
Woensdag 03 mei 19.00 uur: Eucharistieviering in de Heilige Ritakapel te Boskant. Tevens Zesde Noveendag van de Heilige Rita.
Intenties: Dora van Hastenberg.
Donderdag 04 mei 09.00 uur: Eucharistieviering in de dagkapel van de Goede Herderkerk. Deze Viering wordt voorafgegaan door het Rozenkransgebed.
Vrijdag 05 mei Eerste Vrijdag van de Maand 10.00 uur: Eucharistieviering in Odendael.

H. Martinus Olland
Zaterdag 29 maart 17.30 uur.
Eucharistieviering met kerkkoor.
Intenties: Jan v.d. Pasch, Jans v.d. Pasch-Leenderts, Petra v.d. Pasch, Toos de Haas, Frans van Esch, Johan Schellekens, overleden ouders Schellekens-van Rooij, Henk Kastelijn, Riek Kastelijn- van Eck.

Sint Antonius Nijnsel
Zondag 30 april 11.00 uur Eucharistieviering m.m.v. Nol Ardts.
Intenties: Lucin Bezdigian, Nel en Richard Janssen- Rovers en zoon Gerard.
Dinsdagmorgen 2 mei 9.00 uur 3de noveen H. Antonius van Padua

(PKN) in Son & Breugel
Zondag 30 april 10.00 uur: dienst in Son Drs. W.v.d. Wouw + Kindernevendienst

HOi-Huis; al meer dan 10 jaar springlevend

Frits van Stralen (links) en John Hermes (rechts)

Mensen leven steeds langer en vaak in goede gezondheid. Ieder jaar neemt de gemiddelde levensverwachting gemiddeld met drie maanden toe, zo leren we van het CBS. Bovendien is een deel van de oudere bevolking heel bewust bezig met gezond ouder worden. Son en Breugel heeft een uniek Centrum voor deze Actieve Senioren: het HOi-Huis.
Op een verrassende plek, midden in het centrum, aan het oog ontrokken in een oase van rust ligt dit Hobby-Ontmoetings en Informatie Huis.

Door: Arjen Strik

We praten over het 'wel en wee' van deze unieke vrijwillligersorganisatie met Frits van Stralen, voorzitter van de stichting en John Hermes, dagelijks beheerder van het HOi-Huis.

Frits van Stralen (links) en John Hermes (rechts)

Jubileum
"Afgelopen jaar juli 2016 bestonden we 1O jaar ," vertelt Frits trots. "We zijn in de afgelopen jaren uitgegroeid tot een bloeiende stichting met zo'n 321 leden. Een smeltkroes van mensen met allerlei achtergronden, leeftijden, aandachtsgebieden en talenten die allen het werkende bestaan achter zich hebben gelaten, graag weer een zinvolle dagbesteding hebben en sociale contacten willen opdoen.

Op 19 april jl. konden we eindelijk het geschenk 'een prieeltje' aan de inwoners van Son en Breugel overhandigen. Wij wilden onze dankbaarheid tonen aan de gemeenschap door het schenken van een ontmoetingsplek voor oud&oud en oud&jong. Het Prieeltje heeft, na wat onduidelijkheid waar het moest komen te staan, een niet voorziene bouwvergunning, vragen over wie het ging onderhouden, na een jaar een plek gekregen op speeltuin De Molenwiek in Breugel. Namens het HOi-Huis werd het Prieeltje symbolisch aan Wethouder Kees Vortman overhandigd door de voorzitter Frits van Stralen. Er zijn twee krachtige fanatieke vrijwilligers gevonden die het beheer en onderhoud van dit object op zich nemen.

Activiteiten
Frits: "Er vinden in het HOi-Huis gedurende de week zo'n 12 hobby-activiteiten plaats. Dan moet je denken aan clubs die zich bezig houden met Schilderen, Boetseren, Fotografie, Textiele vormgeving, Kaarten maken, Tekenen, Keramiek, Tiffany, Glasbewerking en Klokkenreparatie.
Een nieuwe activiteit is Aboriginal Arts, waarbij op exotische wijze de puntjes op de i getekend worden. Daarnaast is er tweemaandelijks de cursus Multimedia aangeboden door de seniorenvereniging PVGE. Een recente, maar zeer succesvolle, nieuwe activiteit is 'Samenkoken, Samen eten' die één keer in de drie weken georganiseerd wordt. Ongeveer 80 personen staan op de lijst van potentiële deelnemers. De maaltijd wordt vers gekookt door vrijwilligers en uitgeserveerd door gastvrouwen en –heren. Voor een luttel bedrag van 5 euro genieten de deelnemers van een driegangen diner en hebben met elkaar een gezellige avond." Als laatste noemt hij de werkplaats. "Voor mannen die van houtbewerking houden staan er diverse machines en materiaal ter beschikking zoals een diktebank, vlakmachines en zaag- en schuurapparatuur. Voor de mannen van staal biedt de metaalwerkplaats ruimte om te frezen, te lassen of te slijpen."

Vrijwilligersorganisatie
"Wij zijn een 100% vrijwilligersorganisatie met ongeveer 150 echt actieve deelnemers, de mensen helpen elkaar en je ziet ook een onderlinge band ontstaan." Meldt John Hermes. "Ook Son en Breugel vergrijst. We merken dat het steeds moeilijke wordt om nieuwe vrijwilligers te vinden, die zich belangenloos inzetten om onze Hobby-activiteiten te ondersteunen, danwel belangstelling hebben voor een bestuursfunctie, onderhoud of schoonmaak. Ik maak me wel eens zorgen over de toekomst. Het vrijwilligersbestand staat onder druk, zoals bij zoveel verenigingen. Zelf ben ik al 10 jaar actief als beheerder en merk in de loop der jaren dat er steeds meer vrijblijvendheid ontstaat. Mensen willen zich steeds minder aan dingen verbinden. Ik merk zelf ook dat ik de laatste jaren het beste van mezelf gegeven heb. We hebben behoefte aan nieuw bloed met nieuwe innovatiekracht." Frits vult lachend aan: "Toen ik zeven jaar geleden aantrad als voorzitter was ik 69 jaar. Ik kreeg toen van het bestuur een hilarische brief, waarin ze schreven erg blij te zijn met de verjonging door mijn aantreden." Hij vervolgt: "Het versterken van de beheersfunctie is een prioriteit die het bestuur zich gesteld heeft. Verder zijn we een financieel gezonde stichting. Het lidmaatschap van de deelnemers bedraagt 40 Euro per jaar en dat proberen we zo te houden. Verder ontvangen we een subsidie van de gemeente en hebben vele sponsoren, die ons een warm hart toedragen. Desgevraagd geeft hij aan dat het nieuw te bouwen MFA geen geschikte plaats is voor het HOi-Huis mede door de zware machines die gebruikt worden.

Duurzaam bezig
Als laatste krijgen we nog een rondleiding door het HOi-Huis van Frits. Vol overgave vertelt hij hoe mooi het opgeknapt is en altijd bruist van leven. We zien de klokkenmakers in opperste concentratie. Ze zeggen 'boe noch bah' en concentreren zich op hun klok, met een tafel vol schroefjes en radertjes. Hoe krijgen ze ooit weer in elkaar en aan de praat, vraag je je af. De textielclub is in een andere zaal druk met hun kunstwerken."Maak er wat moois van," zegt een deelnemer, "dat doen wij ook." De werkplaats is even niet bezet. Mijn oog valt op een aanhangwagen die waarschijnlijk gespoten gaat worden en alvast afgeplakt is met een oude versie van DeMooiSonenBreugelkrant. Zo zie je maar…… wij zijn ook duurzaam bezig.

HOi-Huis
Taylorstraat 1a
5691 CH Son en Breugel
tel: 0499-465555
www.hoihuis.nl
info@hoihuis.nl

Loop mee met de Avond Wandel 4-Daagse!

Het wordt langzaamaan mooi weer, tijd om naar buiten te gaan en lekker te gaan wandelen! In juni heeft u daar een mooie gelegenheid voor, want dan vindt van 6 t/m 9 juni alweer de 20e Avond Wandel 4-Daagse van Son en Breugel plaats. Loop gezellig mee met uw gezin of met vrienden. Deze jubileumeditie wilt u zeker niet missen!
Nieuwe organisator JC Oase is al druk bezig met de voorbereidingen van het evenement. De routes worden op dit moment uitgezet en zullen u langs de mooiste plekjes van ons dorp leiden. Deze editie zijn er verschillende nieuwe routes doordat de startlocatie bij JC Oase midden in het centrum van ons dorp ligt. Op vrijdagavond sluiten we gezamenlijk de AW4D af op het kerkplein dat gedurende vier dagen zal worden omgedoopt tot het "Oase Wandelplein". Die avond zal Wa'n Klank traditioneel voor de muzikale ondersteuning zorgen!
Hoe kan u zich inschrijven? Kom op zaterdag 3 juni van 12.00 uur tot 14.00 uur of maandag 5 juni van 19.00 uur tot 21.00 uur naar de locatie van JC Oase in de Dommelstraat in Son. Let wel: JC Oase is niet te bereiken vanaf de Dommelstraat, maar vanaf het kerkplein. Achter de kerktoren loopt een pad dat u rechtstreeks naar JC Oase leidt. Het inschrijfgeld bedraagt € 3,00 per persoon. Schrijft u zich in op dinsdagavond 6 juni dan kost deelname € 4,00.

Vrijwilligers gezocht
De organisatie is nog op zoek naar vrijwilligers die één of meerdere avonden willen meehelpen bij bijvoorbeeld oversteekpunten. Aanmelden kan door een email te sturen naar : aw4d.info@jc-oase.nl. Voor meer informatie over de Avond Wandel 4-Daagse kunt u e-mailen naar voorgaand mailadres of kijken op www.jc-oase.nl.

Een bijzonder etentje in La Sonnerie, jonge mantelzorgers worden in de watten gelegd door Club Cuisine la Sonnerie. In oktober afgelopen jaar heeft de Stichting H@P (Help at people) vanuit hun benefietavond oa de doelgroep mantelzorgers centraal gezet. Na twee gebaren eind 2016 (een oven voor de lotgenotenbijeenkomsten voor jonge mantelzorgers tot 16 jaar en het drukken van een informatieboekje voor volwassenen) nu het derde: een etentje voor mantelzorgers tussen de 12 en 30 jaar.

De LEVgroep – onderdeel Steunpunt Mantelzorg – heeft in de loop der jaren al een behoorlijk bestand aan mantelzorgers, ruim 300. Hiervan maken velen gebruik van het aanbod wat er is, als maandelijkse bijeenkomsten met informatie of voor ontspanning en delen van verhalen. Zo'n 30 jonge mantelzorgers in de leeftijd van 12 t/m 30 jaar waren vorige maand benaderd door Marieke Schoenmakers van de LEVgroep om op uitnodiging van Club Cuisine la Sonnerie te komen dineren.

Op donderdag 20 april jl. was het zo ver 17 aangemelde jonge mantelzorgers mochten gaan genieten van een heerlijk diner, vers bereid, aan luxe opgedekte tafels in la Sonnerie. Van een amuse (diverse lekkernijen) naar een overheerlijke (geroosterde) tomatensoep. Vervolgens kwam het hoofdgerecht waarbij de vingers werden afgelikt en volgde als nagerecht een chocolade sensatie. De warme chocoladesaus liet een bol van witte chocolade smelten waarbij een ijs-verrassing binnenin zichtbaar werd. Naast deze 17 jongeren waren vanuit LEVgroep Ellen van Gils (mantelzorgconsulent), Roos Pluijmers (jaarstagiaire) en Marieke Schoenmakers (Jongerenwerk) aanwezig. Vanuit de Sitchting Belangenbehartiging Mantelzorgers Son en Breugel was Christianne Drubbel afgevaardigde.

De jongeren genoten zichtbaar en tijdens het eten werd ook veel gedeeld met elkaar. Velen kenden elkaar al wel vanuit activiteiten, maar niet iedereen. Herkenning werd er gevonden in elkaars verhalen. "Alles is veranderd sinds mijn vader een hersenbloeding heeft gekregen" en "Het blijft wel moeilijk hoor, het omgaan met de ziekte/handicap/beperking, ik krijg veel over me heen". Het is niet altijd makkelijk hoe het thuis verloopt en ze doen er met elkaar, het gezin, alles aan om hier goed mee om te gaan en zaken goed te regelen. Dit heeft invloed op hun jong zijn en de zorgeloosheid die ze mogen hebben. Ze voelen en hebben verantwoordelijkheden die hen op jonge leeftijd overkomen. De dankbaarheid na afloop, een knuffel, de glimlachjes en de berichtjes die gestuurd worden waaruit blijkt dat ze zo ontzettend hebben genoten zijn goud waard. Deze doelgroep is van zo'n meerwaarde, daar moeten we zuinig op zijn en zorgvuldig mee omgaan.

Club Cuisine la Sonnerie

La Sonnerie en de kookclub hebben er een fantastische ontspannen en culinaire avond van gemaakt voor deze groep!! Namens de LEVgroep, de Stichting belangenbehartiging én natuurlijk de jongeren: hartstikke bedankt!!

Er gebeurt steeds meer in Breugel. Zo is er het project Breugel Bruist dat er voor moet gaan zorgen dat er een nieuw bruisend centrum ontstaat in Breugel.
Maar ook elders is goed te zien dat er veranderingen plaatsvinden in Breugel. Zo is de oude bakkerij in de Sint. Genovevastraat inmiddels deskundig gesloopt en kan er straks gestart worden met de nieuwbouw door Woonveste, van drie vrijstaande woningen (inclusief parkeervoorzieningen en tuinen) op deze locatie.

Foto: Evert Meijs

Regelmatig bespeel ik een carillon; je weet wel, een aantal klokken in een toren –meestal 'n kerktoren- . Dit muziekinstrument wordt ook wel een beiaard genoemd, en afgelopen weekend was ik weer in Son en Breugel om de 50 klokken te bespelen in de kerktoren van de St.-Petrus Banden, in het centrum van het dorp Son.

Door: Evert Meijs
Foto's: Evert Meijs

De beiaard dateert uit 1975. Er is een afspraak met de gemeente Son en Breugel dat twee keer per week een beiaardier het klokkenspel bespeelt: iedere donderdag van 13.00 u tot 14.00 u en elke zaterdag van 12.00 u tot 13.00 u. Dus ga ik (om de paar weken) vanuit Valkenswaard naar de oude toren van Son. Ik heb een eigen sleutel die toegang geeft tot de historische toren, die rond 1460 is gebouwd. Ik 'parkeer' mijn fiets met een stevige ketting aan de kerk en loop daarna –op donderdag- eerst over de markt, om de sfeer op te snuiven van schreeuwende marktkooplui, schuifelende Sonnenaren en ronddraaiende kippenbouten. Dan ga ik via een klein deurtje de toren in en klim naar hogere sferen. Via de stenen wenteltrap kom ik eerst langs de oefenbeiaard. Hier kun je oefenen, zónder dat de mensen op straat dat horen. Na in totaal honderd treden kom je bij de 'speelkamer'; de ruimte boven in de toren waar de speeltafel van de beiaard staat, of 't klavier. Het stokkenklavier staat midden in het kamertje. Eerst zet ik de automaat uit, die van tijd tot tijd vanzelf een melodietje op de beiaard laat horen, en die elk half uur de tijd slaat. Voor het behoud van de speeltafel staat er in het kamertje permanent een klein verwarmingselement aan. Ik doe de deur achter me dicht, zodat de klokken van de beiaard niet al te sterk in mijn oren klinken tijdens het spelen. Eventueel kan ik gebruik maken van koptelefoons, voor het behoud van mijn gehoor. Dan is het mijn beurt. Ik doe mijn schoenen uit en verwissel die voor mijn beiaardschoenen. Deze zijn extra smal, zodat ik met mijn voeten de juiste pedalen kan aantikken.

Foto: Evert Meijs
Foto: Evert Meijs
Foto: Evert Meijs

Eigen variatie
Vooraf heb ik thuis een programma samengesteld van –meestal- bekende melodieën. Heel veel mensen herkennen die nog van vroeger. Een mooi beiaardconcert is zeer knap en prachtig, maar als de mensen op de weekmarkt liedjes horen die bekend zijn, heeft dat óók wel iets. Tijdens het beiaardspel –dat zestig minuten duurt- speel ik wel dertig liedjes, met een eigen variatie. Iedere keer maak ik een ánder programma. Ook houd ik graag rekening met de actualiteit. Zo stond op mijn lijst van enkele maanden geleden 'How many times', omdat aan schrijver/zanger Bob Dylan de Nobelprijs was toegekend. In december zijn natuurlijk de sinterklaasliedjes aan de beurt, en daarna bekende kerstmelodieën. Het volkslied van Son speel ik ook regelmatig als openingsmelodie.
Na me een uur heerlijk te hebben uitgeleefd in de toren van de St.-Petrus Banden, daal ik letterlijk weer af naar de begane grond. Ik sluit de torendeur achter me en sta plots weer op straat. In mijn rugzak de papieren met muziek, mijn beiaardschoenen en 'n lekkere appel. De sleutel steek ik weer op zak. Na een rondje langs hoeden, petten, sinaasappelen, groenten en wenskaarten, loop ik terug naar mijn fiets, om weer koers te zetten naar Valkenswaard. Zo'n dag is héérlijk!
Reacties: meijs.evert@gmail.com

Volkslied van Son en Breugel

Son en Breugel ik vind je toch zo mooi
In lente-, zomer-, herfst- en wintertooi
Son en Breugel met je wei- en akkerland
aan jou heb ik me met heel m'n hart verpand.
Dommeldorp met je vele groen
wat zou ik zonder jou toch moeten doen.
Hier heb ik het echt wel fijn
ik zou hier altijd willen zijn
Son en Breugel, ik vind je toch zo mooi.

Son en Breugel, ik vind je toch zo mooi.
Je velden rijp van koren, mais en hooi.
Son en breugel met je vennen en je meer,
je klokketorens die getuigen van weleer.
Dommeldorp ik hou van je natuur
ik hou van jou tot m'n laatste uur.
Hier heb ik het echt wel fijn
ik zou hier altijd willen zijn
Son en Breugel, ik vind je toch zo mooi.

Son en Breugel, ik vind je toch zo mooi.
Bij zonneschijn, bij regen, vorst en dooi.
Son en Breugel met je sporters en je 'guld',
jij hebt bijna alles wat ik wenst vervuld.
Dommeldorp alleen je weg en brug
graag kom ik zonder file bij je terug.
Hier heb ik het echt wel fijn
ik zou hier altijd willen zijn
Son en Breugel, ik vind je toch zo mooi.

Lezerspodium Dorpsvisie

MFA op dorpse maat is voor iedereen een oplossing.

Soms schieten ideeën te ver door en is het nodig weer terug te gaan naar de oorsprong.
Waarom en voor wie is dat MFA, ons dorpshuis of nieuwe Vestzaktheater ook al weer?
Nu simpel, om het kerkplein leven in te blazen op een wijze dat inwoners elkaar daar graag ontmoeten.
In de afgelopen commissievergadering grondgebiedzaken was iedereen het er over eens dat het huidige ontwerp niet het antwoord is.
Bovendien is onvoldoende rekening gehouden met het parkeerprobleem.
Een probleem dat alleen maar groter wordt omdat wij in ons dorp zeker nog meer dan 1.000 woningen gaan bouwen in de toekomst.
Zowel middenstand als inwoner mag er toch vanuit gaan dat het centrum op een moderne wijze bereikbaar blijft.
Daar is niet alleen een VISIE voor nodig maar ook een luisterend OOR.
Als je goed luistert, hoor je dat er bij inwoners veel draagvlak is om het huidige kerkgebouw te behouden en daarin het MFA / dorpshuis te vestigen.
Het kan wel! De voordelen zijn legio:
• goedkoper;
• sneller;
• geen archeologische toestanden;
• het parkeren los je desnoods ondergronds op naast de kerk.
Wil je er woningen bijbouwen dan is het logisch om die bovenop de parkeerkelder te bouwen.

Een dergelijk concept ligt vast nog wel ergens bij de wethouder onder in de lade. Oh ja, dat bedrijf werkt ook met een bouwgarantie zodat we nooit teveel betalen. Zo hebben we hier ook onze scholen gebouwd en daarmee aangetoond visie en oor voor de inwoner te hebben.
Het huidige Vestzakgebouw kan dienen als kerklocatie waar zelfs het Gilde een ruimte kan hebben. Samen tevreden toch!.
Resultaat? Op dorpse maat een multifunctioneel gebouw met behoud van een stukje historie. Ook het parkeren is dan opgelost en geeft de middenstand weer reden om verder te investeren in een mooi Son en Breugel.
Son en Breugel, 25 april 2017
Remco Heeren
fractie DorpsVISIE.

16 / 24

Colette en Janne aan de slag

Na 13 jaar verhuist Kado & Zo eind april van het Raadhuisplein naar een veel groter pand aan de Nieuwstraat 50-52. De winkel met werkatelier, onderdeel van Activiteitencentrum van SWZ locatie Zonhove, gaat op de nieuwe locatie samenwerken met Meedoen Werkt. Het samenwerkingsverband met de naam Carrousel zoekt werk- en stageplekken voor (jong) volwassenen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Ook krijgt de nieuwe afdeling Videobewerking onderdak in het nieuwe pand. Hier worden filmpjes gemaakt voor o.a. Facebook en de websites van SWZ Zonhove. De nieuwe winkel wordt op 1 mei in gebruik genomen. De feestelijke opening van het nieuwe pand vindt plaats op 23 juni waarna er op 24 juni nog een feestelijke open dag gehouden zal worden waar iedereen die wil van harte welkom is.

Unieke leer- en werkomgeving
'Veel meer winkelruimte, meer bewegingsruimte voor rolstoelers, een groter magazijn op een prachtige zichtlocatie, een compleet nieuwe inrichting. Wat willen we nog meer?', zegt Tessy Touw, persoonlijk begeleider die samen met collega's Hedwig, Erna en bedrijfsleider Inge het vaste team vormt van Kado & Zo. 'Verder is het ideaal dat er maar één zebra oversteekplaats is op weg van Zonhove naar het nieuwe pand, zodat cliënten met hun rolstoel veilig naar de winkel kunnen rijden. Door de samenwerking met stichting Meedoen Werkt en de koepelorganisatie SWZ, aanbieder van een grote diversiteit aan zorg- en begeleidingsproducten, worden lasten verdeeld en kunnen meer cliënten in een prettige omgeving aan de slag.'
Bij de dagbesteding van Zonhove werken 170 enthousiaste cliënten. Daarvan gaan twintig mensen in de Nieuwstraat 50/52 aan de slag. Tessy: 'Het is leuk om mooie dingen te maken die bij veel mensen in de smaak vallen. Onze werkplek biedt onze cliënten een unieke leer- en werkomgeving, midden in de maatschappij. Daar worden we allemaal blij van.'

Kleurig assortiment
Het assortiment van Kado & Zo bestaat uit vrolijke, kleurrijke en veelal originele artikelen. Van babyrompertjes met leuke applicaties tot insectenhotel voor in de tuin. Rekken vol wenskaarten, een grote collectie kaarsen, houten speelgoed, decoratieve interieurartikelen en nog veel meer. Allemaal gemaakt door cliënten die daarmee een zinvolle dagbesteding hebben. Tessy: 'We werken nauw samen met afdelingen die gehuisvest zijn in de locatie van SWZ Zonhove, zoals de kaarsenmakerij en de houtwerkplaats. Daarnaast wisselen we producten uit met andere activiteitencentra om ons assortiment uit te breiden. Dat is ook wel nodig, want we hebben in de loop der jaren een mooie klantenkring opgebouwd. Door de collectie steeds te vernieuwen komen klanten regelmatig een kijkje nemen.'

Tessy, teamlid Kado & Zo
voorbeelden assortiment Kado & Zo
Beetje geduld bij de kassa
voorbeelden assortiment Kado & Zo

Beetje geduld
Tijdens het interview houdt Tessy een oogje in het zeil bij de werktafel van Colette (23) en Janne (23) die met veel plezier 1000 naamkaartjes maken, een speciale bestelling van een klant. Er wordt veel gegiebeld en gebabbeld, maar de dames houden het werktempo er aardig in. Ze vinden hun werk het "keileuk" en nemen hun opdracht erg serieus. Want 1000 is "veul" en krijgen ze het wel op tijd af? Het geduld van de begeleiders en vrijwilligers is bewonderenswaardig. Ze laten zoveel mogelijk over aan de cliënten. Ook het afrekenen van artikelen. Dat gaat daarom niet zo snel als in de supermarkt, want het bedienen van de kassa is nog een hele kunst.
Tessy legt uit dat aan de werktafels in het winkelatelier in Kado & Zo zogenaamde "fabriekjes" worden samengesteld. In dit maakproces heeft ieder heeft zijn of haar eigen taak die is afgestemd op persoonlijke vaardigheid. De één zaagt, de ander schuurt en de volgende verft of lijmt. 'Samen met mijn collega's zijn we steeds op zoek naar nieuwe cadeauartikelen die in ons atelier gemaakt kunnen worden. Een goede voorbereiding, het ontwerpen en samenstellen van de "fabriekjes" is het halve werk, maar daarna kunnen onze cliënten er ook zelfstandig mee aan de slag en kan er lekker worden doorgewerkt.'
Ben je op zoek naar een bijzonder cadeau? Ga dan na 1 mei eens kijken in de nieuwe winkel van Kado & Zo!
Nieuwstraat 50-52
Tel 49 68 71
Openingstijden:
maandag t/m vrijdag: 09.30 – 16.30 uur
zaterdag: 10.00 – 16.30 uur.

17 / 24

Inzamelstichting Wecycle stimuleert inleveren kleine apparaten en lampen
Inwoners van de gemeente Son en Breugel die vanaf vrijdag 28 april afgedankte elektrische apparaten of spaarlampen (e-waste) inleveren op hun milieustraat, kunnen daarmee de lokale intocht van Sinterklaas ondersteunen. Hoe meer zij inleveren, hoe groter de kans dat de intocht hiervoor een sponsorcheque van €1.000,- van Wecycle ontvangt. De inleveraars zelf maken kans op een nieuw apparaat. Wecycle organiseert de inzameling en recycling van e-waste in Nederland.

Wie op de gemeentelijke milieustraat e-waste inlevert, kan ter plekke met een smartphone inchecken op de Wecycle-actiesite. GPS (Global Positioning System) stelt vast of de inwoner echt op de milieustraat is. Vervolgens kan de inwoner punten scoren voor het lokale goede doel. De 25 gemeenten met de meeste punten per inwoner, ontvangen van Wecycle een sponsorcheque van €1.000,- voor het goede doel. De actie loopt tot en met 31 augustus. Meer informatie: wecycle.nl/inleveren.


Meer recycling kleine apparaten en lampen
Doel van de actie, die Wecycle met maar liefst 317 gemeenten houdt, is het inleveren te stimuleren van afgedankte kleine elektrische apparaten (bijvoorbeeld föhn, mobiele telefoon, magnetron, (spel)computer, stofzuiger, printer, boormachine, mixer) en spaarlampen op de gemeentelijke milieustraat. Mensen vergeten vaak klein e-waste mee te nemen bij het bezoek aan hun milieustraat (bijvoorbeeld bij het wegbrengen van oude spullen, klusafval of een oude wasmachine) of ze gooien het weg. Daarmee gaat het verloren voor recycling.

Hergebruik grondstoffen, minder CO2
De gemeente werkt al jaren samen met Wecycle. Via Wecycle krijgt het ingeleverd e-waste een nuttige toepassing van 97 procent. Dit betekent dat uit 1.000 kilo oude apparaten en lampen 800 kilo nieuwe grondstoffen wordt teruggewonnen en 170 kilo wordt ingezet als secundaire brandstof. Daarnaast zorgt Wecycle ervoor dat schadelijke stoffen niet terechtkomen in het milieu en dat de uitstoot van CO2 wordt vermeden.

Over Wecycle
Wij zijn de stichting zonder winstoogmerk die in Nederland de inzameling en recycling van e-waste regelt. Dankzij onze inspanningen krijgen de materialen uit afgedankte elektrische apparaten en energiezuinige lampen een nieuw leven. Hiervoor werken we samen met 317 gemeenten, 8.500 winkels, 1.000 installatiebedrijven, 70 kringloopbedrijven, 170 kinderboerderijen, 2.000 scholen en heel veel consumenten.

In onze Wecycle Service Centers verbinden we de circulaire met de sociale economie. Door apparaten te sorteren en demonteren, geven we mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt perspectief op een reguliere baan.

Wij garanderen een optimale recycling met de modernste technieken. Grondstoffen voor nieuwe producten halen we uit oude producten. Zo hoeven we minder 'nieuwe' grondstoffen uit de natuur te halen. Schadelijke stoffen komen niet in het milieu terecht. De uitstoot van CO2 wordt vermeden. We voorkomen dat apparaten in de illegale export belanden. Daar zetten we ons dagelijks met hart en ziel voor in.

(vlnr)Joyce de Visser – Kim Rijkers –Nel Roelofsen – Hester Verhoeven – Carola Allon – Jolanda van Zantvoort - Corinne Luijten Foto: Wil Feijen

Medisch Centrum de Linden bestaat uit 4 huisartsenpraktijken en is gevestigd aan het 17 Septemberplein in Son met een dependance in de van Gentlaan te Breugel. Het Medisch Centrum heeft een verzorgingsgebied van ca. 16.000 mensen. Sinds het ontstaan van dit lokale Gezondheidsentrum in 2005, hebben diverse ontwikkelingen in de huisartsenzorg plaatsgevonden. Met name op het gebied van chronische zorg, geestelijke zorg en de zorg voor de oudere kwetsbare patiënt hebben grote veranderingen plaats gevonden. De praktijkondersteuners van Medisch Centrum de Linden dragen daar hun steentje aan bij.

Door: Arjen Strik

Reden voor de MooiSon&BreugelKrant om eens met ze in gesprek te gaan en duidelijkheid te krijgen over het hoe en waarom van deze functie. We zitten om tafel met Hester van Traa (GGZ), Joyce de Visser (GGZ), Carola Allon (chronische zorg / ouderenzorg ) en Kim Rijkers (chronische zorg).
Waarom een praktijkondersteuner?
De dames vullen elkaar aan: "De huisartsenzorg in Nederland is sterk in beweging. "Met het steeds ouder worden van de bevolking, een verandering in het zorgstelsel, een toename van complexe zorg, zowel lichamelijk als geestelijk is het nodig de zorg anders te organiseren. Om de zorg zo goed mogelijk aan te laten sluiten op de behoefte van de patiënt , is de functie van praktijkondersteuner (POH) in het leven geroepen. De praktijkondersteuner biedt ondersteuning aan de huisarts, maar veel belangrijker nog is de ondersteuning aan de patiënt.
Wat doet een praktijkondersteuner precies?
De praktijkondersteuners houden zich bezig met de zorg voor chronisch zieken, te denken valt aan de zorg rondom Diabetes, Astma, COPD en Hart- en Vaatziekten. Ook de zorg voor de kwetsbare ouderen wordt door de praktijkondersteuner begeleid. Doordat mensen steeds langer thuis wonen , is méér en andere zorg nodig. Deze zorg is erg complex en door de inzet van de praktijkondersteuner kan deze beter geregisseerd worden. De praktijkondersteuner GGZ , als voorbeeld, begeleidt, ondersteunt en behandelt indien mogelijk psychische en psychosociale klachten. Denk hierbij aan depressie, angst, rouw, (over)spanningsklachten. Hierdoor kan er laagdrempelig hulp geboden worden in de vertrouwde omgeving van de eigen huisartsenpraktijk.
De praktijkondersteuner werkt volgens de richtlijnen van de NHG (Nederlands Huisasrten Genootschap) naast de huisarts. De samenwerking met de huisarts is intensief omdat deze te allen tijde eindverantwoordelijk is voor de geboden zorg.
De POH heeft regelmatig contact met de patiënt . Ze begeleidt het ziekteproces, geeft voorlichting en ondersteunt de patiënt waar nodig. Doordat er meer tijd wordt gereserveerd bij de praktijkondersteuner, is het mogelijk om meer aandacht te hebben voor de persoonijke problematiek en leefomstandigheden.
Voor de huisarts is het fijn dat de POH wat taken overneemt. en ervaren deze verdeling van zorg over het algemeen als prettig. Patiënten vertellen dat ook, omdat we ze nu de aandacht en zorg kunnen geven die ze nodig hebben.
Goedkoper en dichtbij
Enthousiast vervolgen ze hun verhaal:"We hebben een achtergrond als verpleegkundige, doktersassistente of SPH. We hebben allemaal de tweejarige HBO-opleiding voor praktijkondersteuning gevolgd.
Naar een POH gaan heeft een aantal voordelen: Door de ontwikkelingen in de gezondheidszorg werken we volgens een aantal zorgprogramma's waarbij de samenwerking met diverse hulpverleners in de regio goed is geregeld. Hierdoor kunnen we snel doorverwijzen en is snel overleg mogelijk. De zorg wordt hierdoor goedkoper en efficiënter. De lage drempel naar de POH zorgt voor een grotere patiënttevredenheid.

"Kortom naast de patiënt kan de huisarts ook niet meer zonder Praktijkondersteuner."

18 / 24

Afgelopen half jaar is de bedrijfsnaam en uitstraling van Wens Creatie onder de loep genomen. Hier kwam uit dat er graag eenvoudig, helder en duidelijk wordt gewerkt. Reclame maken is wat ze doen en dit laten ze ook graag zien. Vandaar de naamswijziging. Ook zijn er nieuwe huisstijlkleuren, geen marketing-verantwoord blauw meer. De nieuwe basis is zakelijk grijs, wat staat voor de ervaring, betrouwbaarheid en vakkennis. Dit gecombineerd met knalroze: de kleur van passie, energie, daadkracht en motivatie. Deze woorden omschrijven precies hoe ze zich willen presenteren.

In het afgelopen jaar is het Wens-team flink uitgebreid. Met wat schuiven, passen en meten wringen ze zich nog net in het huidige pand. Samen zijn ze een veelzijdig en creatief team en zien ze het als een uitdaging om een passend product voor je te maken. Ben je ook toe aan iets nieuw op reclamegebied? (denk aan logo, huisstijl, drukwerk, belettering, grootformaat prints, website en/of socialmedia advies) Stuur een mail naar info@wens.nu.

Foto: Wil Feijen


In Son en Breugel zijn weer veel bouwactiviteiten. Ook op Sonniuspark is dat het geval. Veel projecten worden opgeleverd waardoor weer veel mensen hun stekje vinden in Son en Breugel. Ook de bouwactiviteiten op de zogenaamde vrije kavels in het Sonniuspark zijn zichtbaar. Wij kwamen de familie Veen tegen bij hun huis in aanbouw. Juist op dat moment werd symbolisch de eerste steen gelegd van het huis in aanbouw. Niet alleen een Mooi moment maar ook een mooi verhaal.

Na elf jaar wonen in Best was er tijd gekomen voor de familie van der Veen om een kavel te kopen in Sonniuspark te Son en Breugel. Eén van papa's bucket list is een huis bouwen onder eigen beheer.

Nadat onze zoon Dayen van der Veen van 7 jaar voor het eerst de bouwkundige tekening zag, zei hij toen "Papa ik ga jou helpen met bouwen". Ik zei dat je eerste moest vragen aan de aannemer of je de eerste steen mag leggen.

Tijdens de bespreking met de aannemer Simon Sol zei Dayen: " Meneer, mag ik de eerste steen leggen met mijn zusje Alyssa?". Maar natuurlijk mag dat en ik zal het rekening houden wanneer het zal gebeuren. Dan kan je samen met Alyssa de eerste steen leggen.

Nu is het zover afgelopen vrijdag belde Simon mij op dat het a.s. dinsdag 25 april 2017 een mooie gelegenheid is om de eerste steen te kunnen leggen.
Onder toezien oog van aannemer SOL Bouwservice uit Son en Breugel en in het bijzijn van de ouders, opa en oma hebben Dayen en Alyssa de eerste steen gelegd van onze nieuwe woning. En zo kan de bouw weer succesvol voortgaan. Hiep hiep hoera!!

Vrouwen van Nu


Vrouwen van Nu: Best, Oirschot en de Beerzen organiseert op donderdag 18 mei 2017 een Vrouwenmarkt.
Deze is van 18.30 tot 22.00 uur in Zalencentrum 't Zand, Bestseweg 52
in Oirschot.
We willen zoveel mogelijk beginnende ondernemers en vrouwen die hun werk of hobby willen presenteren bij elkaar brengen.

Wij verwachten ca. 45 exploitanten met allerlei leuke, leerzame en andere interessante artikelen.
Wat kan men verwachten? Er is een breed aanbod voor de vrouw.
Verzorging, hobby, decoratie, en voeding enz.…

Kom met je vriendin(nen), moeder, dochters, kleindochters,
buurvrouwen etc. (ook mannen zijn van harte welkom)
een kijkje nemen op onze vrouwen markt.

De entree is gratis!

Koningsspelen Son en Breugel sportief zeker geslaagd

Foto: Wil Feijen

Het was weer zover de jaarlijkse koningsspelen Son en Breugel gingen vrijdag 21 april om 09.00 uur van start, in de ochtend waren de groepen 4t/m 8 van alle basisscholen in Son en Breugel naar Schuttersheide, het sportpark van SBC vertrokken en hebben daar de koningsspelen gevierd.

De Koningsspelen zijn een idee en initiatief van Richard Krajicek als lid van het toenmalige Nationaal Comité Inhuldiging ten behoeve van de feestelijkheden omtrent de inhuldiging van Koning Willem Alexander op 30 april 2013. De Koningsspelen is een jaarlijks nationaal evenement op de laatste vrijdag voorafgaand aan Koningsdag.
Dus zo ook in Son en Breugel. De sfeer die er heerste was echt super, het was gezellig en alle kinderen deden vrolijk mee. Onder toezicht van veel ouders en andere volwassene die de kinderen super hun best op heel veel verschillende spellen.
Na een leuke, gezellige ochtend was het weer tijd voor de afsluiting waarbij het bijna een traditie is geworden om dit met muziek en veel "selfies" te doen.

Foto: Wil Feijen
Foto: Wil Feijen
Foto: Wil Feijen
Foto: Wil Feijen
Foto: Wil Feijen
Foto: Wil Feijen
Foto: Wil Feijen
Foto: Wil Feijen
Foto: Wil Feijen
Foto: Wil Feijen
Foto: Wil Feijen
Foto: Wil Feijen
Foto: Wil Feijen
Foto: Wil Feijen
Foto: Wil Feijen
Foto: Wil Feijen
Foto: Wil Feijen
Foto: Wil Feijen
Foto: Wil Feijen
Foto: Wil Feijen
Foto: Wil Feijen
Foto: Wil Feijen
Foto: Wil Feijen
Foto: Wil Feijen
Foto: Wil Feijen
Foto: Wil Feijen
Foto: Wil Feijen
Foto: Wil Feijen
Foto: Wil Feijen
Foto: Wil Feijen
Foto: Wil Feijen
Foto: Wil Feijen
Foto: Wil Feijen
Foto: Wil Feijen
Foto: Wil Feijen
Foto: Wil Feijen
Foto: Wil Feijen
Foto: Wil Feijen
Foto: Wil Feijen
Foto: Wil Feijen
Foto: Wil Feijen
Foto: Wil Feijen
Foto: Wil Feijen
Foto: Wil Feijen
Foto: Wil Feijen
Foto: Wil Feijen

BC 't Koffertje

Uitslag BC 't Koffertje '94 van 24 april en eindstand na de zesde cyclus.
A-lijn: 1 Tonnie & Ton van Acht 57,74; 2 Hetty van Geffen & Wil Schilder 55,06; 3 Leny Kremers & Willem de Roo 54,46
B-lijn: 1 Wilma van den Biggelaar & Jan Janssen 64,58; 2 Thea van de Aker & Christ Verhoeven 63,75; 3 Martien Hulsen & Jan van der Velden 53,33
Eindstand na de vierde cyclus:
A-lijn: 1 Willem Pieters & Harrie van Rijbroek 58,28; 2 Nicole van de Berg & Theo van Geffen 53,69; 3 Jan Derks van de Ven & Leon Heijckmann 52,53; 4 Jan van Rooij & Piet Voss 52,10
B-lijn: 1 Thea van de Aker & Christ Verhoeven 60,64; 2 Wilma van den Biggelaar & Jan Janssen 57,74; 3 Wim Stierum & Piet Swinkels 53,54; 4 Corry & Jos van der Hamsvoort 53,39

Heren 3 netjes tweede

Heren 3 heeft het seizoen afgesloten met een nette tweede plaats op de ranglijst, die recht geeft op deelname aan het bekertoernooi.

Afgelopen donderdag heeft Heren 3 met beperkte bezetting zijn laatste wedstrijd afgewerkt tegen Primo. Twee punten waren nodig om de tweede plaats veilig te stellen in de tweede klasse van de midweekse competitie. Het bleek een gemakkelijke wedstrijd voor de heren, die de volle buit terug naar Son en Breugel meenamen. Het bekertoernooi vindt plaats op zaterdag 20 mei, waaraan ook Heren 1 zal deelnemen. We feliciteren aanvoerder Toine en zijn medestrijders Dirk, Patric, Joris, Theo, Marko, Pedro, Sven en Mark met de prachtige tweede podiumplaats en wensen ze veel succes op het Bekertoernooi.

Lijkt het jou ook leuk om te volleyballen? Nu het seizoen voorbij is, trainen de heren en dames gezamenlijk op maandagavond van 20:00 tot 22:00 uur in De Landing. De jeugd traint daarvoor van 18:00 tot 19:30. Voor meer informatie, bezoek www.vcpieterbrueghel.nl of mail naar info@vcpieterbrueghel.nl

In de Jumbo winkel aan de Nieuwstraat in Son en Breugel heeft vandaag de uitreiking plaatsgevonden van de 'Sparen voor je Sportvereniging' actie. Klanten die de afgelopen tijd boodschappen deden bij één van de Jumbo winkels in Son en Breugel konden sparen voor sportmaterialen voor lokale sportverenigingen. In totaal werd er door Jumbo in Son en Breugel 6000 euro verdeeld onder deelnemende verenigingen. Naar gelang het aantal gespaarde punten ontvingen de sportclubs een bedrag dat zij kunnen besteden aan nieuwe sportmaterialen. Korfbalvereniging de Corridor uit Son en Breugel ontving de meeste punten van de Jumbo klanten en ontvangt een bedrag van 1206,- euro.

De 'Sparen voor je sportvereniging' actie was een groot succes. In totaal werden er in Son en Breugel maar liefst 26.697 punten toegewezen aan lokale sportverenigingen. Na afloop van de actie is het beschikbare budget op basis van het aantal toegewezen punten verdeeld over de verenigingen. Naast Korfbalvereniging de Corridor, ontvingen Hockeyvereniging HTC Son en Tennisvereniging Pieter Brueghel ook mooie bedragen voor de aanschaf van sportmaterialen, respectievelijk 858 en 790 euro.

Het belang van sport voor de samenleving
"De 'Sparen voor je sportverenging' actie past perfect bij onze maatschappelijke doelstellingen. Als familiebedrijf en toonaangevende supermarktketen staat Jumbo middenin de samenleving. Wij voelen ons verantwoordelijk voor de wereld om ons heen. Bewegen is enorm belangrijk voor jong en oud. Hier dragen we dan graag ons steentje bij." aldus Michel Robben, Filiaalmanager van Jumbo Son en Breugel.

Bridgeclub ABC


Uitslagen Bridgeclub ABC Dinsdagavondcompetitie
Ronde 8, zitting 3, 18 april 2017
Lijn A
1 Reinier Gerritzen & Jeske Koop 60,79
2 Johan van de Laar & George Punt 58,85
3 Ingrid van der Meijden & Hans Thoolen 57,93
4 Dirk Bossenbroek & Jos van Gerwen 53,13
5 Marijke Braams & Ricky van den Broek         51,48
Lijn B
1 Sanny de Graaf & Annelies van Mameren 56,50
2 Rina van der Hurk & Ciska Scheepens 55,49
3 Addy van Beek & Ankie van Schoonderwalt 54,56
4 Rosita van Rooij & Truus van Vugt 52,79
5 Nieke Coenen & Truus Peters         51,93
Lijn C
1 Gerry Straalman & Brigitte van der Leur 66,08
2 Mieke Tromp & Theo Tromp 54,64
3 Coby Huijbers & Alice van Erp 52,16
4 Nini Veenstra & Guus Veenstra 51,67
5 Annie Albers & Jeanne van der Meijden 49,27

Uitslagen Bridgeclub ABC Dinsdagochtendcompetitie
Ronde 8, zitting 2, 18 april 2017
1 Johan van de Laar & Peter Rotteveel 61,56
2 Diny Nieboer & Rietje Voncken 56,58
3 Joukje Elzinga & Suze de Mol 52,69
4 Attie Geeven & Ton van der Sommen 50,36
5 Ricky van den Broek & Joke de Vries 49,46

Nijnsel/TVE Reclame blijft in race voor nacompetitie

In de flitsende nieuwe uittenues speelde Nijnsel tegen directe concurrent Valkenswaard. Beide ploegen zijn nog in de race voor een plaats in de nacompetitie waarbij een overwinning noodzakelijk was.

Nijnsel schoot uit de startblokken en met goed spel zette het Valkenswaard onder druk. Rick van der Vleuten zette tot tweemaal toe de aanvallers in stelling en de afronding was naar behoren, maar beide malen voorkwam de grensrechter van de tegenpartij een treffer. Hij was in veronderstelling dat hij bij het gilde was en de vaan ging dan ook snel naar boven. Gelukkig ging de onberispelijke assistant-scheidsrechter van Nijnsel niet mee in dit vlaggeweld wat hem vele complimenten opleverde. Bij de volgende aanval was het echter wel raak. Topschutter Hulsen, volgend seizoen voor Nuenen uitkomend, kreeg de bal aan de rechterkant buiten het strafschopgebied. Met een magistrale curve draaide hij de bal in de linker bovenhoek. Nijnsel bleef goed combineren en kreeg een aantal kansen via Rick van der Vleuten. Helaas had Rick zijn vizier niet geheel scherp staan, waar hij normaal gesproken in het weekend wat minder moeite mee heeft. Valkenswaard kreeg via de snelle rechtsbuiten ook een aantal kansen, maar zijn scherpe voorzetten werden door de defensie van Nijnsel onschadelijk gemaakt.

Na rust werd Valkenswaard wat sterker en kreeg het een aantal goede mogelijkheden. Veelal kwamen de voorzetten wederom van rechts, maar de spitsen van Valkenswaard hadden gelukkig hun dag niet. Nijnsel loerde op de counter en was via voor de geblesseerde Stefan Hulsen, ingevallen Ruud van der Rijt kort na rust dichtbij. Helaas kreeg hij zijn hoofd niet goed tegen de bal. Na 70 minuten verruimde Nijnsel de voorsprong. Leon Peters die net in het veld was gekomen, werd getorpedeerd door de doelman van Valkenswaard en de scheidsrechter kon maar één ding doen. Strafschop. Ruud nam plaats achter de bal en zijn inzet verdween resoluut in het zijnetje. Kort hierna kreeg Valkenswaard nog een kans, maar de inzet verdween via de bovenkant van de lat over. Daarna kreeg Nijnsel nog meer kansen om de voorsprong uit te breiden. Eerst was het Arjan van Zutphen die zijn inzet via de paal naast zag verdwijnen. Daarna was het de robuuste verdediger Robin "Bossche Bol" Wetser die met zijn laatste krachten opstoomde naar het vijandelijke doel. Als Bergkamp in zijn beste dagen leverde hij een fenomenale stift af, maar zijn poging strandde in schoonheid via de onderkant van de lat. Toen de goedleidende scheidsrechter zag dat deze rechtsback tot zoiets in staat was, vond hij het welletjes en blies voor de laatste keer op zijn fluit.

De drie punten mee naar Nijnsel en volgende week de battle tegen Bladella, die de verloren derby tegen Reusel nog in het achterhoofd hebben. Met een overwinning zou Nijnsel goede zaken doen in de strijd om de nacompetitie. Tijdens deze wedstrijd zal Bladella de loterij voor haar rekening nemen, aangezien zij daar in gespecialiseerd zijn. Niet kopen is niet kijken. Tot volgende week op Sportpark Den Eimert.

Spinning voor 2climb2raise bij SonSport


Op zaterdag 13 mei gaat SonSport uit Son en Breugel fietsen voor het goede doel., en jij kunt meedoen. Tussen 12:00 uur en 15:00 uur kan je individueel, of als team, een fiets reserveren voor 1 of 2 blokken van 1,5 uur. 4 instructeurs staan klaar om er één groot feest van te maken. Doelstelling is uiteraard om zoveel mogelijk geld op te halen voor www.2climb2raise.nl. Deze organisatie, waarvan spinninginstructeur Arjan ambassadeur is, maakt het mogelijk voor (ex-)kankerpatiënten om de Alpe d'HuZes mee te fietsen als zogenaamde stoker op een tandem. Dit is natuurlijk een prachtig doel. Wij zorgen voor eten en drinken tussendoor. Voor € 15,- kan je 1,5 uur meefietsen en voor € 25,- kan je de volledige 3 uur meefietsen. Schrijf je dus snel in aan de balie van Sonsport!

Zes persoonlijke records voor drie zwemmers

Afgelopen zondag deden 11 zwemmers van DBD mee aan de limietwedstrijd in Eindhoven. Ditmaal had de wedstrijd een internationaal tintje door deelname van 2 Belgische verenigingen.
Tim Versteegen greep in deze wedstrijd zijn laatste kans voor een limiet op de 50 meter rugslag met beide handen aan. Hij zwom de afstand in 35.82 seconde waarmee hij 1,5 seconde onder de benodigde tijd zat en 3 seconde onder zijn oude persoonlijk record. Op de 100 meter vlinderslag zwom Tim nogmaals een persoonlijk record.
Franciena van den Bemt zwom de 100 meter vrije slag en verbeterde haar oude tijd met maar liefst 18 seconden. Ook op de 100 meter rugslag wist zij nog een halve seconde van haar tijd af te halen.
Nienke Versteegen verbeterde haar tijd op de 200 meter wisselslag met ruim 4 seconde en ook op de 100 meter vrije slag haalde zij nog 1,5 seconde van haar tijd af.

Korfbalvereniging De Corridor

Uitslagen
Maandag 17 april
Klick '15 2 – Corridor 2                                 11 - 3
Klick '15 1 – Corridor 1                                 14 - 14
Woensdag 19 april
De Kangeroe MW1 – Corridor MW1                 8 - 13
Recreanten Blauw Wit – Corridor 1                 3 – 5
Zaterdag 22 april
Flamingo's F1 – Corridor F2                                2 - 4
Programma                                                         aanvang
Woensdag 26 april
Recreanten Corridor 2 – Blauw Wit                 20.00

2e paasdag heeft wederom het oergezellige 18+ Paastoernooi bij HTC Son plaatsgevonden. Het thema van dit jaar was Las Vegas en ieder team was goed volgens het thema verkleed. In totaal deden er maar liefst 17 gelegenheidsteams mee met namen als "Let's get ready to gamble", "The Jackpot "en "Dr. Full House" . Om 10 uur begonnen de eerste wedstrijden en rond de middag zat de sfeer er al goed in. Het weer was gelukkig een stuk beter dan voorspeld en er is door iedereen lekker gehockyed. Na de finale en de prijsuitreiking is het toernooi afgesloten met een feest en DJ en bleef het nog lang gezellig bij HTC.

De Beckart

Inloopbridgeclub De Beckart Nijnsel
Uitslag 20 april. 1. Nel Dielemans en Jan Verbunt 58.33%; 2 en 3 gedeeld: Riet vd Laar en Zus vd Rijt & Jacques Jongeneel en Lena v Acht 53.33%. 4. Annie Kooymans en Sjannie vd Wijdeven 53.31%. Donderdag 27 april geen bridgen, Koningsdag.

Argo zwemmen

Afgelopen zondag hebben 6 zwemmers van de Wedstrijdgroep deelgenomen aan een Limietwedstrijd die gehouden werd in het Pieter van den Hoogenband Zwemstadion in Eindhoven. Er werden 4 persoonlijke records gezwommen. Daarnaast werden er 4 limieten voor de komende Regionale Kampioenschappen behaald of aangescherpt.

Nieuw shirt voor spelers van SBC

Foto: Wil Feijen

Son en Breugel – Afgelopen woensdag is het nieuwe shirt van SBC bekend gemaakt. Na een kort voorwoord van voorzitter Willem van 't Geloof kon Pieter Egmond, ontwerper van het nieuwe shirt, zijn werk onthullen. Het shirt zal vanaf het seizoen 2017-2018 gedragen worden door alle spelers van SBC.

Door: Lars van de Ven

Pieter Egmond heeft samen met Jasper van Zuuren, Peter Smulders, Bart Schoenmakers en Roel Verhagen, allemaal al jarenlang betrokken bij SBC, de realisatie van het nieuwe kledingplan voor zijn rekening genomen. SBC heeft voor het nieuwe shirt een contract afgesloten met Hummel, en mede door de sponsoren is de realisatie van het tenue werkelijkheid geworden.

Het nieuwe shirt bestaat uit de vaste clubkleuren oranje en zwart. Op de achterzijde staat een kroon vlak onder de kraag. Aan de zijkant staat groot het jaar van oprichting van de club, 1913. Verder blijven de kleuren van de broek (zwart) en de sokken (oranje) hetzelfde.

Voor iedere leeftijdscategorie is een sponsor bereid gevonden om het kledingplan te realiseren. De sponsoren zijn: Rabobank, Trendycars.nl, Autobedrijf van Galen, Metafa, RVL Mobility, ACR Autocentrum Raaijmakers, Plus Verhoeven, Via Linda en De Brug.

Uitslagen SBC jeugd zaterdag 22 april
DVS JO 19-2 - SBC JO 19-4                 1 - 1
SBC MO 19-1 - Wilhelmina MO 19-1                 4 - 4
SBC JO 17-4 - DOSKO '32 JO 17-1                 1 - 3
SBC JO 15-3 - RKVVO JO 15-3                 0 - 8
RKSV Heeze JO 15-3 - SBC JO 15-6                 8 - 1
Hilvaria JO 13-1 - SBC JO 13-1                 3 - 2
SBC JO 13-2 - Gestel JO 13-1                 2 - 4
ZSC JO 13-2 - SBC JO 13-5                 3 - 4
SBC JO 11-3 - RPC JO 11-4                 4 - 3
Nuenen JO 11-4 - SBC JO 11-4                 3 - 2
SBC JO 11-7 - RKSV Heeze JO 11-3                 2 - 7
Oirschot Vooruit JO 9-1G - SBC JO 9-2                 4 - 2
RKSV Heeze JO 9-2 - SBC JO 9-3                 10 - 2
SBC JO 9-5 - Woenselse Boys JO 9-3                 0 - 3
SBC JO 9-6 - WODAN JO 9-5                 3 - 3

Programma SBC jeugd zaterdag 29 april
Thuisteam Bezoekers vertrek aanvang
SBC JO 19-1 - Unitas '59 JO 19-1        15.15
SBC JO 19-2 - ZSC JO 19-1        15.00
SBC JO 19-3 - De Valk JO 19-2        15.00
Nuenen JO 19-3 - SBC JO 19-4 14.30 15.30        
SBC JO17-1 - Wilhelmina Boys JO 17-1        13.00
EMK JO 17-1 - SBC JO 17-3 13.30 14.30
De Valk JO 17-2 - SBC JO 17-4 13.45 14.45
SBC JO 17-5 - Best Vooruit JO 17-5        15.00
St.Mich.Gestel JO 15-1 - SBC JO 15-2 12.00 13.00
SBC JO 15-3 - RPC JO 15-3        13.00
SBC JO 15-5 - Acht JO 15-3        13.00
SBC JO 13-3 - Nieuw Woensel JO 13-1        11.30
TEC G 2 - SBC G 1G 10.00 11.00
SBC JG 2G - OJC Rosmalen JG 3        11.30
WODAN JO 11-3 - SBC JO 11-4 09.00 10.00
WODAN JO 9-1 - SBC JO 9-1 09.00 10.00
Overige teams spelen niet

Het ' oranje' goud van SBC slaat weer toe !

Op zaterdag 15 april is het Elite-team JO11-1 van SBC kampioen geworden in de 1e klasse.

Na de winterstop is deze groep herplaatst met nummers 1 en 2 uit overige 1e klassen waardoor een heel sterk deelnemersveld. Trainers Koen, Jordy en Stijn hadden voor deze competitie-ronde slechts 2 doelstellingen:
Winnen van het altijd lastige en goed spelende Best Vooruit, daarnaast zou juist in deze klasse een kampioenschap bewijzen dat zij de top van Eindhoven en omstreken zijn.....niets bleek minder waar. 
Tegen Best Vooruit werden 4 punten gepakt, de 2e doelstelling werd op 15 april jl bewerkstelligd. 
Er moest aangetreden worden tegen de talenten van Vv Sarto uit Tilburg, een fysiek spelende ploeg. Uitgangspunt was om de voorsprong op concurrent VOAB (eveneens Tilburg) te behouden, er moest dus gewonnen worden.

Ondanks dat SBC vanaf begin af aan onder druk stond kwam men na een 'dood spelmoment'  toch op voorsprong.
Echter bleek dit van korte duur te zijn en kwam Sarto 5 minuten later langszij.
Helaas werden de counters van SBC onvoldoende afgerond waardoor de 1-2 maar niet wilde vallen en SBC meer en meer onder druk kwam te staan. 
Ondertussen was er een telefoontje gepleegd naar concurrent VOAB, zij moesten eerder spelen en resultaat daarvan zou bepalend kunnen zijn voor een eventueel vervroegd kampioenschap van SBC's elite team.
Het bleek dat VOAB in eigen huis een gevoelige nederlaag had geleden waardoor bij winst van SBC tegen Sarto zij niet meer in te halen zouden zijn. Echter bleef de druk van Sarto aanhouden en leek het vooralsnog dat dit 'oranje' goud daartegen niet bestand zou zijn. 
NIETS bleek minder waar....1 minuut voor tijd, na de zoveelste afgeslagen aanval van Sarto, een snelle omschakeling en messcherpe counter van SBC welke zonder enige twijfel en onhoudbaar binnengeschoten werd.

Het KAMPIOENSCHAP was een feit.
Kane, Sem, Stijn, Maxx, Stijn, Lennon, Sil, Sem, Thomas, Niels, Milan en trainers Koen, Jordy en Stijn van harte proficiat met het behalen van dit kampioenschap en de 'dubbel' .....en succes op het NK te Alkmaar !
 

Uitslagen SBC senioren van zondag 23 april
SBC 1 - EMK 1         1-0
Boekel Sport 2 - SBC 2         3-2
SBC 5         - Valkenswaard 4        0-3
Nederwetten 2        - SBC 10         10-0
RKGSV 4        - SBC 11         2-5
Boskant VR1        - SBC VR2         5-2

Programma zondag 30 april

Reusel Sport 1        - SBC 1         14.30 u
Reusel Sport 2        - SBC 2         12.00 u
SBC 5         - RPC 4         10.00 u
Nuenen 9        - SBC 6         14.30 u
RPC 9         - SBC 9         10.00 u
SBC 10        - Best Vooruit 8        12.30 u
Brabantia 8        - SBC 11         09.45 u
Best Vooruit 7        - SBC 12         10.00 u
SBC VR1        - Pusphaira VR3        14.00 u
SES VR2        - SBC VR2         12.00 u

Zaalvoetbal Son

Uitslagen 22 april
Rovers Timmerwerk 3-11 Spierings/Bergmans
Imazighen United 1-15 Witlox Tegel/Wil
Hurkmans 0-5 Sportcafe Expreszo
EHV 4-3 van Rijssel Hoveniers

Volgende week is er geen programma i.v.m. vakantie

Programma 6 mei
18.00uur Hurkmans-EHV
18.45uur Imazighen United-Sportcafe Expreszo 19.30uur Witlox Tegel/Wil-Rovers Timmerwerk 20.15uur Spierings/Bergmans-van Rijssel Hoveniers 21.00uur Imazighen United-EHV

Stand
1.Witlox Tegel/Wil 11-33 103-25
2.Sportcafe Expreszo 11-22 71-39
3.EHV 10-22 61-39
4.van Rijssel Hoveniers 11-16 40-39
5.Hurkmans 11-15 30-51
6.Spierings/Bergmans 11-13 57-65
7.Imazighen United 10-4 28-71
8.Rovers Timmerwerk 11-1 28-89

Woensdag 26 april

Oranjebal
Aan de vooravond van Koningsdag vindt in Brasserie van La Sonnerie een swingend dansfeest plaats met een wervelende optreden.De zaal is open vanaf 19.30 uur, de entree is gratis.
La Sonnerie Nieuwstraat 45 Son en Breugel

donderdag 27 april Koningsdag

Viswedstrijd voor de jeugd uit Son en Breugel op Koningsdag

Op Koningsdag donderdag 27 april is er weer de jaarlijkse viswedstrijd voor de jeugd uit Son en Breugel.
De Wedstrijd zal weer plaatsvinden bij de vijver aan de Europalaan in Son en Breugel. Deelnemers moeten om uiterlijk 10.30 uur aanwezig zijn bij de vijver, de wedstrijd start om 10.45 uur en duurt tot 12.00 uur. Om 12.15 uur is er de prijsuitreiking, door een "geheime" gast.

Bijeenkomst gedecoreerden
Inclusief een passende serenade door de harmonie
Gemeentehuis Son en Breugel 13.00 tot 14.00 uur

Jeugdactiviteiten Gentiaan
Weer een leuke vrijmarkt en andere activiteiten in de Gentiaan rondom de Braecklant. Met om 11.00 uur De Grande Finanle Onthulling Prijs de mooiste tas voor Maxima.

Entertainment Zonhove& Gehurt erbij
Veel leuke dingen doen tijdens Koningsdag op het terrein van Zonhove. Van 11.00 tot 14.00 uur.


Rikconcours
Voor de liefhebbers het jaarlijks Rikconcours tijdesn Koningsdag van 10.00 tot 12.00 uur
La Sonnerie Nieuwstraat 45 Son en Breugel

Carillon Concert
Oude Kerktoren centrum Son van 13.00 tot 14.00 uur

Livemuziek Rawazzi
Optreden van dit geweldige koor in Berkenstaete van 14.30 tot 16.30 uur.
De Bontstraat 71 Son en Breugel

Koningsmarkt
Met o.a. een bobslee- en survivalbaan, draaimolen en het Rabobank stunt step park. Met livemuziek op het podium en een kunstmarkt.
Centrum Son en park Vroonhoven van 13.00 tot 19.00 uur

vrijdag 28 april

Concert klassieke muziek

Op vrijdag 28 april wordt er weer een klassiek concert gegeven door het "Duo Vrieswijk - Toxopeus" in Villa De Kleine Heide Europalaan 2a Son en Breugel. Het ensemble speelt voor u een gevarieerd klassiek programma (saxofoon en piano). Aanvang 15 uur. De concertruimte biedt plaats aan +/- 40-50 personen. Naast bewoners en familieleden zijn inwoners van Son & Breugel e.o. van harte welkom! Gelieve u aan te melden bij Astrid Groeneveldt, emailadres: zorg.sonenbreugel@zorggroepdelaren.nl

zaterdag 29 april

Overzichtstentoonstelling Martien Leenders

In Brasserie La Sonnerie is op 29-30 april een overzichtstentoonstelling te zien van fotografie van onze plaatsgenoot Martien Leenders.: Brasserie la Sonnerie, Nieuwstraat 45, 5691 AB Son. De tentoongestelde fotokunst is te koop. Geopend op: zaterdag 29 april en zondag 30 april Beide dagen van 11.00 – 17.00 uur. De toegang is gratis.

Gerard van Maasakkers en Frank Cools

Op zaterdag 29 april geven Gerard Van Maasakkers en zijn partner Frank Cools de voorstelling "Maar liefje, nu heb je geen voetjes" in het Vestzaktheater aan de Kerkstraat in Son. Aanvang van de voorstelling 20.15 uur, de toegangsprijs bedraagt 22,00 incl. een pauzedrankje. Er kan nog een beperkt aantal kaarten gereserveerd worden via www.vestzaktheaterson.nl.

zondag 30 april

Open Dag radio S&B

Maandag 1 mei 2016 was de eerste uitzending van de lokale omroep "Radio S&B" te beluisteren. Reden genoeg om het 1-jarig bestaan op passende wijze te vieren. Op zondag 30 april a.s. houdt "Radio S&B" een OPEN DAG in onze studio…. Tussen 11.00 en ca. 17.00 uur zenden wij LIVE uit en kunt u kennismaken met een groot aantal van onze programmamakers.

Rock & Roll en Sixties band

Optreden van de Rock & Roll en Sixties band "Humphrey & Friends" in Cafe 'De Tempelier', Antwerpenlaan 20, Eindhoven. Aanvang 17.00 uur; Toegang gratis.

dinsdag 2 mei

Knutselmiddag, spijkers&draadjes!!!

Zijn er kids vanaf 8 jaar die in de saaie lange Meivakantie graag een middagje willen komen knutselen??? Op dinsdagmiddag 25/4 gaan we van 14 tot 15.30u lege potjes versieren. En op dinsdagmiddag 2/5 van 14 tot 15.30u iets grappigs met spijkertjes en draad. Zie de voorbeeldfoto's! Aanmelden per mail via info@Workshops-bijSas.nl. Geef duidelijk aan op welke middag je wilt komen. De kosten bedragen €7,50 per middag. Incl. ranja en een lekkere koek. Max. 15 kinderen per middag, wie eerst komt... Wil je een gaaf kinderfeestje plannen? Kijk dan zeker eens op www.Workshops-bijSas.nl!!

woensdag 3 mei

Mindfulness: Avond met Rob Nijmeijer

Mindfulness: je kan tegenwoordig geen blad, krant of je tablet openslaan of je komt het woord steeds weer tegen. Rob Nijmeijer kan ons er alles op een zeer vermakelijke manier mee kennis laten maken met Mindfulness. Op woensdag 3 mei a.s. om 20 uur in La Sonnerie bent u allemaal welkom om geïnformeerd te worden over Mindfulness. Wat zijn de effecten van Mindfulness? • je zelfvertrouwen neemt toe • je ervaart meer rust in je hoofd • je leert beter omgaan met gedachten en emoties en stress • je angsten en onzekerheden nemen af • je kunt makkelijker accepteren en loslaten • je krijgt een bewuster en lichter leven Kosten zijn € 5,00 incl. kopje koffie of thee. Betalen bij binnenkomst. Gratis voor Vrouw Aktief leden Graag aanmelden bij c.kollenburg@chello.nl t/m 2 mei 2017

zaterdag 6 mei

Expositie Thea Hoefsloot

Opening expositie van Thea Hoefsloot. Recente schilderijen van Ars Longa veteraan Thea Hoefsloot-Schoonderwoerd, die een nieuwe fase in haar werk vertegenwoordigen, een speelse zoektocht naar abstractie en expressie. De expositie is dagelijks te bezoeken in de Brasserie tijdens openingstijden van La Sonnerie. Hotel La Sonnerie Nieuwstraat 45 5691 AB Son en Breugel

zondag 7 mei

Lazy Sonnie Afternoon met akoestische blues uit Australie

Op 7 mei presenteren wij met trots voor de tweede keer een rasmuzikant uit Australië. Na Owen Campbell die vorig seizoen te gast was, is het nu de beurt aan bluesambassadeur Lloyd Spiegel. Ook de Supportact brengt een rasmuzikante, de Sonse Marsha van de Aa, bekend van onder andere Old Grey and Restless. Het beloofd weer een unieke middag te worden in de enige muziektempel van Son, La Sonnerie. Aanvang 15.30 uur tot ongeveer 18.00 uur. De zaal is vanaf 15.00 uur open. Geen entree maar vrijwillige bijdrage.

Lazy Sonnie Afternoon

Akoestisch livepodium met op 7 mei op het podium LLoyd Spiegel hoofdact ( Australië) en supportact Marsha van der Aa( Son en Breugel) Meer info via www.lazysonnieafternoon.nl