DeMooiSonenBreugelkrant

19 juli 2017

DeMooiSonenBreugelkrant 19 juli 2017


De zomervakantie is begonnen, scholen sluiten de deuren voor de zomer en ook in het bedrijfsleven is het rustig(er). Al is het maar omdat het bedrijf even dicht is, of omdat het personeel (groten)deels op vakantie is. Als de zon schijnt en de temperatuur stijgt, komen we vanzelf in vakantiestemming.

Waar in de dorpen en steden rust heerst, heerst de drukte op de snelwegen richting de zon en op de vliegvelden. Levert de reis naar de vakantiebestemming wellicht nog enige stress op, als die bestemming eenmaal bereikt is kan het grote ontspannen en genieten beginnen.

Eindelijk kunnen we dat boek lezen wat al zo lang op de plank ligt, we kunnen al onze aandacht op elkaar richten en samen zijn met geliefden of vrienden. De agenda is leeg, hoogstens gevuld met een afspraak met het zwembad, het strand of dat leuke stadje wat we graag willen bezoeken. Het begrip 'tijd' krijgt een andere dimensie, we zijn even in een andere wereld.

In deze vakantietijd zult u DeMooiSonenBreugelKrant even moeten missen. De komende vier weken zal de krant niet in uw brievenbus vallen of op de vaste afhaaladressen liggen. Wilt u toch op de hoogte blijven van al het nieuws in en rondom Son en Breugel, dan kunt u kijken op onze website: www.mooisonenbreugel.nl.

Zet alvast in uw agenda: woensdag 23 augustus verschijnt DeMooiSonenBreugelKrant weer zoals u van ons gewend bent met verenigings-, sport- en clubnieuws. Ook zullen er achtergrond- en human interestverhalen en een vleugje dorpspolitiek in staan. Elke week is de inhoud weer anders, daardoor blijft het boeiend om te lezen.

Het team van DeMooiSonenBreugelKrant wenst u een fijne vakantietijd, thuis of op uw vakantiebestemming. U leest ons weer op woensdag 23 augustus!

Son en Breugel - De gemeente heeft opdracht gegeven om taxushagen en natuurstenen blokken te verwijderen van het Raadhuisplein.

De herinrichting van dit plein is al langer onderwerp van gesprek. De gemeente maakt tevens bekent dat zij opdracht hebben geven tot het maken van een ontwerp voor de verdere inrichting van het plein.
Hiervoor zullen de gesprekken met omwonenden, ondernemers en marktkooplieden worden gebruikt is de verwachting.
Het ontwerp en de veranderingen aan het plein, en een andere opstelling van de weekmarkt moeten een bijdrage leveren aan de oplossing van het parkeerprobleem en voor een praktisch ingedeeld plein zorgen.

Foto: Jeroen van de Sande

Het politiesteunpunt in Son en Breugel is tijdens de komende vakantieperiode, van maandag 17 juli t/m zondag 27 augustus 2017, weer tijdelijk gesloten.

Dat gebeurde de afgelopen jaren ook al omdat de politie merkte dat het bezoek aan het steunpunt in de vakantiemaanden terugliep. Dit betekent niet dat we de inwoner niet goed van dienst kunnen zijn. Door de sluiting kunnen de beschikbare agenten meer op straat werken. Het politiebureau in Geldrop aan de Laan der vier Heemskinderen blijft gewoon open tijdens de vakantieperiode. Uiteraard is de politie 24/7 bereikbaar via 112 bij spoed of 0900-8844 voor andere zaken en per e-mail via de website www.politie.nl.

Steunpunt weer open
Vanaf maandag 28 augustus is het steunpunt weer geopend volgens de gebruikelijke tijden: maandag en donderdag 's middags van 14.00 - 16.30 uur en 's avonds van 17.00 - 19.00 uur.

Sint Genoveva-kerk, Breugel
Dinsdag 18 juli 18.15 uur: Rozenhoedje
18.30 uur: Eucharistieviering Donderdag 20 juli 18.15 uur: Rozenhoedje 18.30 uur: Eucharistieviering, aansluitend stille aanbidding
Zondag 23 juli 09.30 uur: Eucharistieviering m.m.v. Breugels kerkkoor
intentie: Ietje van Dinther-Raeven, Theresia Vroonhoven en overleden ouders Vroonhoven-vd Boogaard, Hans Rosenberg, Mia Donkers-van Heeswijk.
Dinsdag 25 juli 18.15 uur: Rozenhoedje 18.30 uur: Eucharistieviering
Donderdag 27 juli 18.15 uur: Rozenhoedje 18.30 uur: Eucharistieviering, aansluitend stille aanbidding
Zaterdag 29 juli 18.30 uur: Eucharistieviering
Intentie: overleden familieleden Kerkhof
Zondag 30 juli 09.30 uur: Eucharistieviering m.m.v. Breugels kerkkoor.
Intentie: Snoeba Eijkenboom, Ton Goossens, Willemien Merks-Roestenburg, Jan Streur, Ben Swinkels.

Martinuskerk (centrum)
Zaterdag 22 juli 15.30 uur: Orgelconcert.
Zaterdag 22 juli 18.30 uur: Eucharistieviering met Volkszang.
Intenties: Jan van de Ven, Fien Rovers – Markgraaff, Johan Rovers.
Zondag 23 juli Zestiende Zondag door het Jaar 09.30 uur: Eucharistieviering met Het Martinuskoor.
Intenties: Wim van Iersel, Nelly van den Biggelaar – van Boxtel, Harrie Vos, Frans Berkvens, Antoon en Nelly Adams – Seijkens en zoon Willy, Overleden leden van de KBO in de maand juni, Stien Bekkers – Bekx.
Zondag 23 juli 13.00 uur: Doopviering Joann – Abby – Phoebe de Haan.
Maandag 24 juli 09.00 uur: Eucharistieviering in de Dagkapel van De Goede Herder kerk.
Dinsdag 25 juli 09.00 uur: Eucharistieviering in de Antoniuskerk te Nijnsel.
Woensdag 26 juli 19.00 uur: Eucharistieviering in de Heilige Ritakapel te Boskant.
Donderdag 27 juli 09.00 uur: Eucharistieviering in de Dagkapel van De Goede Herderkerk.

In de kamers van gisteren huist het gevoel van vandaag.
In deze expositie heeft Myriam Merks zich laten inspireren door de gevoelens van iemand die dementie heeft. De foto's met een kleine tekst laten deze gevoelens spreken.
Deze expositie is dagelijks te bezichtigen van 09.00 tot 17.00 uur tot 15 augustus 2017.
Archipel Berkenstaete (begane grond naast het restaurant). De Bontstraat 71, Son en Breugel.
U bent van harte welkom.

Sint Petrus' Banden, Son
Woensdag 19 juli 19.00 uur: Eucharistieviering
Zaterdag 22 juli Geen Eucharistieviering in Son of in Breugel
Zondag 23 juli 11,00 uur: Eucharistieviering
intenties: Ben Giesbers, Truus van Bussel-Franssen, Miny Driessen-Aarts, Nell Gerzon-Kerstholt, Nico de Jongh.
Woensdag 26 juli 19.00 uur: Eucharistieviering
Zaterdag 29 juli 18.30 uur: Eucharistieviering in Breugel

H. Martinus Olland
Zaterdag 22 juli 17.30 uur
Eucharistieviering met kerkkoor.
Intenties: An de Bie-v.d. Berk, Lambert Uijen.

Sint Antonius Nijnsel
Zondag 23 juli 11.00 uur Eucharistieviering met volkszang.
Intenties: Bert v.d. Boogaard, Arwin Oerlemans, Toon v.d. Burgt.
Dinsdag 9.00 uur Eucharistieviering.

(PKN) in Son & Breugel
Zondag 23 juli 10.00 uur: dienst in Son Ds. G. Baerends Dienst van Schrift en Tafel

3 / 24

Er zijn mensen, die op geheel eigen wijze kleur geven. Aan hun huis, hun straat, hun dorp of gemeenschap of gewoon aan het leven. Zo iemand is Jan Gibbels. Zijn huis aan de Hendrik Veenmanstraat kennen de meeste mensen ongetwijfeld, het staat vol met alles wat Jan in de loop der tijd heeft verzameld. Na een brute overval eind mei kon hij een tijdlang niet thuis verblijven. Nu is hij weer thuis, waar hij hoort!

Door: Lucas van As

Het was een enorme schok, die overval. Nóg heeft Jan het er af en toe moeilijk mee, als het ter sprake komt. Het heeft hem geen goed gedaan, inmiddels is hij voldoende hersteld om vrijdag 14 juli weer thuis te kunnen slapen. Je zou misschien verwachten dat het problemen op zou leveren, het tegendeel is het geval: Jan heeft (gelukkig) goed geslapen!

Zaterdagochtend sprak ik met Jan, zijn handen jeukten, bij wijze van spreken dan. Om weer aan de slag te gaan met zijn verzameling spullen. Verzamelen is zijn lust en zijn leven, al van jongs af aan. 'Niks doen heb ik niet uitgevonden', zegt Jan. Het is fijn om bezig te zijn, dat is toch de beste revalidatie. Jan woont alleen, zijn kinderen komen regelmatig kijken. Ook zal vanaf deze week elke dag iemand van Thuiszorg eventjes langkomen, om te zien of alles goed gaat.

'Hoe komt u eigenlijk aan al die spullen?', vraag ik aan Jan. 'Als mensen aan het opruimen zijn, komen ze vaak vragen of ik het kan gebruiken', zegt Jan. Hij heeft een tijd lang niets kunnen doen, tijdens zijn herstel, maar hij gaat gauw weer aan de slag. Die middag moest hij naar een verjaardag, de dag daarna (zondag) ging hij weer spullen buiten zetten. Dan krijgt zijn huis aan de Hendrik Veenmanstraat weer zijn vertrouwde uitstraling, een van gezellige 'drukte'. Het zag er maar leeg uit, het was een vreemd gezicht. Alsof er iets ontbrak …

Dat zullen zijn buren ook fijn vinden, regelmatig komen mensen langs om een praatje te maken. Ook mensen die toevallig langskomen en de spullen zien staan komen vaak even binnen. De meeste mensen vinden het wel mooi, de verzameling van Jan. Een enkeling vraagt zich af wat hij toch met al die spullen moet? 'Je moet het zelf ook niet te leuk vinden', zegt Jan, 'anders blijf je er mee zitten.'

Eigenlijk was Jan al bezig met recycling, nog voordat dat een modewoord werd. Van oude dingen maakt Jan regelmatig iets nieuws, als hij inspiratie heeft. Het kan zijn dat hij al 20 jaar iets heeft liggen, voordat hij inspiratie heeft.

Voor ik ga, laat Jan me nog even zijn huis en tuin zien. De meest prachtige, oude spullen liggen er, soms hoog opgestapeld. Zijn tuin heeft hij zelf ontworpen, zijn tuinhuis is ook een voorbeeld van recycling. Die bestaat uit oude deuren of panelen van een houten school die jaren geleden afgebroken werd. Jan heeft er een prachtig tuinhuis van gemaakt!

Als we even in de tuin staan, komen er al mensen kijken of ze iets leuks kunnen vinden. Het is te merken dat men Jan gemist heeft! Jan was in het begin een beetje bang wat de buren ervan zouden vinden, van zijn verzameling. Dat ze er wellicht last van zouden hebben. De meeste mensen vinden het juist fijn, het geeft afwisseling.

'Weet je hoe ze dit noemen?, vraagt Jan wijzend naar een ketel met hengsel. Ik moet bekennen dat ik geen idee heb. 'Een heksenketel!' zegt Jan. Daar maakten ze vroeger bij hem thuis stamppot in, dan weet je waar dat woord vandaan komt. Bij veel voorwerpen heeft Jan een verhaal, veel voorwerpen zullen bij deze of gene een gevoel van herkenning of zelfs nostalgie teweeg brengen. Een oude mechanische kassa uit de jaren zestig, een pot waar zuurkool in gemaakt werd, schilderijen, het is teveel om op te noemen.

Het is met recht een huis vol te noemen, waar Jan gelukkig weer helemaal op zijn plek is!

4 / 24

Op dinsdag 25 juli zal blaaskapel Wa'n Klank traditiegetrouw de zomerstop inzetten met een optreden in de kiosk De Sonnestrael. Wa'n Klank bestaat al sinds 1983 en heeft dit jaar de oeuvreprijs uit handen van de Krutjesrapers mogen ontvangen voor haar vele verdiensten tijdens het carnaval. Al sinds de komst van de kiosk luidt Wa'n Klank de zomerstop in. Dit jaar zullen zij worden bijgestaan door Just4Fun uit Eindhoven, een kleurrijk gezelschap dat zijn sporen al verdiende bij het afgelopen nieuwjaarsconcert. Het werd een waar muzikaal feest.

Wa'n Klank zal optreden van 20.15 tot 21.15 uur, daarna is het de beurt aan Just4Fun tot 22.15 uur.

De naam Just4Fun geeft aan waar de band voor staat: muzikaal plezier voor de muzikanten zelf en voor het publiek staat voorop! Met de uitgebreide bezetting, het aansprekende repertoire, en zeker niet te vergeten het enthousiasme van de leden, zorgen ze voor een memorabel optreden. Zeker buiten komt de band prima tot zijn recht: op muziekfestivals, braderieën, en zeker ook sport- en cultuur evenementen.

Het optreden gaat uiteraard alleen door bij goede weersomstandigheden.

5 / 24

Spannende maar geslaagde procedure
Past de brandweer bij mij? Deze vraag stond centraal in de workshops die Brandweerpost Son en Breugel organiseerde op 18 mei en 1 juni jl.

Door: Arjen Strik

De bedoeling van deze avonden was om mogelijk toekomstige vrijwilligers te laten proeven en snuffelen aan het vak van brandweerman of -vrouw. Brandweer Brabant-Zuidoost hoopte zo nieuwe kandidaten te werven, die als brandweervrijwilliger starten met de 1,5 jarige opleiding Manschap A, die de basis vormt voor het uitoefenen van het vak.
Berry Vercoelen, specialist Trainen en Oefenen, Veiligheidsregio Brabant Zuidoost : "De wervingsactie is een groot succes geworden. We hadden voor deze avonden 16 geïnteresseerden. We vonden het zelf ook best spannend hoe het zou uitpakken."

Zeven benoembare Aspirant Brandweerlieden
"Alle kandidaten wilden hun kandidatuur voortzetten. Uiteindelijk hebben we na gesprekken met de selectiecommissie en de inspraakcommissie, zeven benoembare kandidaten kunnen selecteren, die nu de aannameprocedure doorlopen, zoals het aanvragen van een Verklaring Omtrent Gedrag en het ondergaan van een Medische Keuring."
De selectiecommissie bestond uit de Operationeel Manager brandweerposten Mierlo, Nuenen, Son en Breugel; Harry van Uden en het Posthoofd van Son en Breugel; Arjen Brand. In het gesprek werd goed ingezoomd op de beschikbaarheid van de kandidaten, met name ook overdag, de realisatie van de opkomsttijden en de situatie van het thuisfront. De inspraakcommissie werd gevormd door drie directe collega's die keken of er een vonk oversloeg en of men als collega past in het team."

Berry Vercoelen vervolgt zijn verhaal. "Het starten met een praktijkgerichte workshop is ons uitstekend bevallen. Op deze manier van werven kunnen we de kandidaten al vroeg in de praktijk zien en een oordeel vormen of men uit het juiste hout gesneden is voor de brandweer. De veiligheidsketen is in de praktijk veel meer dan alleen een brand blussen. We houden ons bezig met voorlichting en advies over brandveiligheid, rampenbestrijding, het redden van mensen en dieren, hulpverlening bij ongevallen met gevaarlijke stoffen, crisis- en risicobeheersing om zo bij te dragen aan een veilige samenleving." De competenties van een brandweerman zijn onzerzijds: daadkrachtig, empatisch, fysiek aanwezig, rustig, teamgericht, samenwerkend, doortastend, een mediator die actief kan handelen met goede sociale vaardigheden en professioneel geschoold is. Een aantal kandidaten vielen af op deze criteria, los van de scholing, en met twee kandidaten kwamen we tot de conclusie dat dit nog niet het juiste moment is om in te stromen, die worden een volgende ronde opnieuw meegenomen. Maar uiteindelijk we hielden zeven benoembare kandidaten over, die we graag in ons korps willen hebben.

Diploma Manschap A
Deze zeven kandidaten starten zo spoedig mogelijk met de basisopleiding Manschap A. De leergang bestaat uit de onderdelen: brandbestrijding, technische hulpverlening, ongevallen met gevaarlijke stoffen en waterongevallen. Na het behalen van het diploma Manschap A wordt de aspirant bevoegd manschap en mag uitrukken en deelnemen aan inzetten van de brandweer. Vrijwilligers
en beroeps krijgen dezelfde basisopleiding. Gelijktijdig met de opleiding volgt een intern opleidingsproces van leerwerkplekleren, deelname aan de wekelijkse oefenavonden bestaande uit praktijk- (inzet)oefeningen en theoretische bijscholing.

Positieve aandacht
"Al met al een zeer geslaagde wervingsactie voor onze nieuwe vrijwilligers," besluit Berry. "We willen hierbij alle betrokkenen danken voor hun inzet en motivatie. Ook dank aan DeMooiSonenBreugelKrant voor de mooie artikelen en foto's, die hebben er zeker toe bijgedragen dat deze wervingsactie breed in de schijnwerper is komen te staan. Met dit geweldige resultaat."

Gemeentepagina week 29

[Kopij gemeentepagina week 29 2017]

[kop1]Agenda komende periode

Datum Tijd Onderwerp Voor wie Waar
19 juli 2017 17.00 – 18.00 uur Spreekuur Kees Vortman Openbaar De Boerderij

[Rubriek mededelingen en berichten]

[kop1]Gewijzigde openstellingstijden balie gemeentehuis

In verband met de zomervakantie hanteren onze balies aangepaste openingstijden.
Van 24 juli t/m 25 augustus (week 30 t/m 34) zijn wij gesloten op maandagmiddag en –avond. Bovendien zijn de balies ook gesloten op donderdagmiddag en –avond 3 en 17 augustus.

Een afspraak maakt u eenvoudig op onze website www.sonenbreugel.nl via de knop Afspraak maken.

[kop1]Geen spreekuur collegeleden i.v.m. zomervakantie

In verband met vakantie is burgemeester Hans Gaillard tot en met 2 augustus niet beschikbaar voor het open spreekuur. Het spreekuur van wethouder Kees Vortman vervalt vanaf 26 juli t/m 16 augustus 2017.

[kop2]Afspraak niet nodig, aanmelden wordt op prijs gesteld
Iedereen is welkom op het spreekuur, een afspraak maken is niet nodig. We stellen het wel op prijs - in verband met de planning van de agenda - dat u zich van tevoren meldt bij het bestuurssecretariaat via 0499 - 491 405 of bestuurssecretariaat@sonenbreugel.nl.
Als het spreekuur 'vol' mocht zijn noteren zij uw naam, adres en telefoonnummer en maken in overleg een afspraak voor een volgend spreekuur.

[kop2]Een vervolggesprek?
Uw gesprek met de burgemeester of wethouder is een eerste inventarisatie. Samen met u bekijken zij of uw vraag verder besproken dient te worden. In dat geval maakt het bestuurssecretariaat met u een vervolgafspraak voor een gesprek met het collegelid of een medewerker van de gemeente.

[kop1]Werkzaamheden aan Raadhuisplein

De komende tijd worden maatregelen genomen om in het centrum van Son voldoende par-keercapaciteit te realiseren.
Eén van die maatregelen is het beschikbaar maken van de parkeerplaatsen tijdens de week-markt op donderdag aan de zuidzijde van het Raadhuisplein. De markt krijgt een andere opstel-ling en ook het Raadhuisplein wordt aangepakt.

Vanaf 24 juli a.s. vinden daarom werkzaamheden plaats aan het Raadhuisplein. De hardstenen blokken en taxushagen worden verwijderd. Deze plekken worden voorlopig dichtgelegd met bestrating.
Na de zomer wordt gekeken naar mogelijkheden voor de aankleding en inrichting van het plein.


[kop1]Jeugdgemeenteraad zoekt begeleiders

Voor het nieuwe vergaderjaar zijn we op zoek naar externe begeleiders voor de Jeugdgemeenteraadsleden.

De Jeugdgemeenteraad vergadert 5 à 6 keer per jaar op donderdagmiddag van 16.00 tot 17.00 uur. Tussendoor werken de leden van de Jeugdgemeenteraad in groepjes aan projecten, één- hooguit tweemaal per maand. De begeleiders helpen de Jeugdgemeenteraadsleden met de uitwerking van hun projecten.

In 2017-2018 zijn de vergaderdata van de Jeugdgemeenteraad
• 11 september 2017 (Installatie)
• 5 oktober 2017
• 7 december 2017
• 8 februari 2018
• 12 april 2018
• 14 juni 2018

Taken begeleiders
• begeleiden van leden bij het maken en uitwerken van ideeën, voorstellen en plannen
• vraagbaak voor de leden, hun leerkrachten en ouders
• overleg voeren met medewerkers van de gemeente
• de scholen helpen bij het organiseren van de verkiezingen

Kenmerken begeleiders
• inwoner van (of bekend met) Son en Breugel
• gevoel voor wat onder kinderen leeft
• ervaring met het werken met kinderen
• gevoel voor communicatie
• gevoel bij de rol en positie van de gemeente
• overleggen van een verklaring omtrent het gedrag (VOG)

De begeleiders krijgen geen vergoeding voor hun inzet, wel veel waardering. Zij mogen de door hen gemaakte onkosten declareren. De gemeente zorgt ervoor dat de begeleiders en de jeugdgemeenteraadsleden verzekerd zijn.

Hebt u hiervoor interesse, dan kunt u een e-mail sturen aan Ria de Ruiter, griffier van de Jeugdgemeenteraad. Het e-mailadres is jgr@sonenbreugel.nl.

[kop1]Maak het inbrekers niet te makkelijk

De zomerperiode staat voor de deur. Voor veel mensen een fijne tijd waarin ze een vakantie of dagjes uit gepland hebben. Maar ook de tijd waarin veel inbrekers toeslaan. Helaas gaan zij niet op vakantie, zo blijkt ieder jaar maar weer.
De woningen van vakantiegangers zijn een zeer eenvoudig doelwit en laten vaak duidelijk zien dat er voor een langere periode niemand thuis is. Door uitpuilende brievenbussen, gordijnen die continu gesloten zijn en nooit een lampje aan, is het voor inbrekers vaak eenvoudig de woningen eruit te pikken waarvan de bewoners langere tijd weg zijn.
Wekelijks geven we u daarom een tip voor een veilige zomer.

[kop2]Tip 2:
Inbrekers zijn slanker dan u denkt! Een klein open raampje is genoeg. Sluit alle ramen en deuren af als u weggaat.

Kijk voor meer tips op www.maakhetzeniettemakkelijk.nl.

[kop1]Vakantiesluiting politiesteunpunt Son en Breugel

Het politiesteunpunt in Son en Breugel is tijdens de komende vakantieperiode, van maan-dag 17 juli t/m zondag 27 augustus 2017, weer tijdelijk gesloten.

Dat gebeurde de afgelopen jaren ook al omdat de politie merkte dat het bezoek aan het steun-punt in de vakantiemaanden terugliep. Dit betekent niet dat we de inwoner niet goed van dienst kunnen zijn. Door de sluiting kunnen de beschikbare agenten meer op straat werken. Het poli-tiebureau in Geldrop aan de Laan der vier Heemskinderen blijft gewoon open tijdens de vakan-tieperiode. Uiteraard is de politie 24/7 bereikbaar via 112 bij spoed of 0900-8844 voor andere zaken en per e-mail via de website www.politie.nl.

[kop2]Steunpunt weer open
Vanaf maandag 28 augustus is het steunpunt weer geopend volgens de gebruikelijke tijden: maandag en donderdag 's middags van 14.00 - 16.30 uur en 's avonds van 17.00 - 19.00 uur.

[kop1]Ecologisch onkruid bestrijden op straten en stoepen

De laatste tijd ontvangen we opmerkingen en klachten over het welig tierende onkruid op straatverharding, tussen op trottoirtegel in goten en dergelijke. Het geeft weliswaar een groen straatbeeld, maar met ongewenst groen. Is de gemeente ineens aan het beknibbelen op onkruidbestrijding?

Wat u op straat ziet is juist. Er is méér onkruid dan voorafgaande jaren. In dit artikel leggen we u graag uit hoe dat komt en wat we er vanuit de gemeente aan proberen te doen.

Voorheen werd onkruid besteden door met grote regelmaat gif te spuiten. De kosten daarvan waren beperkt, het ging snel en het straatbeeld zag er spic en span uit. Door Europese regelgeving is het niet langer toegestaan om onkruid met gif te bestrijden. Daarmee zou grote schade worden aangericht aan de natuur, het grondwater en ons drinkwater.

[kop2]Het moet dus anders, zonder gif!
Gemeenten experimenten met andere bestrijdingsmethoden zoals borstelen, branden en kokend water. Met als conclusie dat geen enkele methode zo afdoende werkt als gif en bovendien veel tijd en apparatuur kost.

Elk alternatief is veel duurder tot heel veel duurder gebleken. Gemeenten beknibbelen dus niet op de kosten, maar geven juist veel meer geld uit aan onkruidbestrijding. We geven op dit moment al 7x zoveel geld uit aan onkruidbestrijding dan voorheen. En het onkruid komt sneller terug, omdat alleen het bovengrondse deel wordt bestreden. Door nog regelmatiger te bestrijden lopen de kosten explosief op en het effect is dat het onkruid nog sneller terug komt. Dat is dus echt een probleem waar de gemeenten mee kampen.

In Son en Breugel kiezen we voor een ecologische manier van bestrijden. Dat betekent dat we bij de bestrijding rekening houden met het groei- en bloeiseizoen van onkruid. Het onkruid bestrijden in de groeifase is minder effectief dan bestrijding in de zaadverspreidingsfase.

Een vuistregel is dat intensieve bestrijding ná de langste dag, jaarlijks op 22 juni, méér effect heeft dan regelmatige bestrijding vóór 22 juni. Na het bloeiseizoen verspreidt het onkruid namelijk zaden en het doel van deze methode is om in die zaadverspreidingsperiode niet alleen de plant maar ook het zaad te bestrijden.

Wat betekent ecologische bestrijding voor het straatbeeld?
In het groeiseizoen, grofweg het 2e kwartaal van elk jaar, zal het straatbeeld minder fraai zijn dan de overige 9 maanden.

De wijkbeheerteams hebben de opdracht om de gebieden waar veel mensen komen, zoals in het centrum, bij supermarkten en speelgelegenheden toch vaker te bestrijden, zowel vóór als na 22 juni. Ook representatieve toegangswegen van wijken krijgen een wat intensievere behandeling om deze een gewenste groene aanblik te geven.

De gemeenteraad heeft begin juli ook aandacht gevraagd voor het groenonderhoud. Later dit jaar zal dit in de raad opnieuw besproken worden. Daarbij zal waarschijnlijk een keus gemaakt moeten worden tussen nóg meer geld uitgeven, of het accepteren van een ruiger en groener straatbeeld gedurende een deel van het jaar.

Wat kunt u zelf doen?
Bent u uw voortuin aan het schoffelen, dan zou het helpen als u ongewenste kruiden op de stoep zou verwijderen. Zo gaan we samen voor een duurzaam gezonde leefomgeving zonder gif.

[Rubriek Afvalverwerking]

[kop1]Vervuiling in groencontainers aanpakken

De firma Baetsen haalt voor ons gescheiden afval aan huis op. Het bedrijf meldt dat er op diverse plaatsen restafval en zelfs bouwafval in de groene gft-bak wordt aangeboden.
Dat is zeer ongewenst!

Hieronder ziet u enkele foto's waarbij de groene bak ten onrechte werd gebruikt voor andere zaken dan GFT, zoals restafval, plastic, hout, glas en zelfs PVC-pijp en bouwpuin. We zijn daarvan enigszins geschrokken. Dankzij het oplettende personeel van Baetsen op de wagen, konden zij er gelukkig voor zorgen dat deze containers niet geleegd werden.

[kop2]Schade
Mensen realiseren zich waarschijnlijk niet wat de schade hiervan kan zijn. Als dit afval wél in de vrachtauto terecht was gekomen, wordt de inhoud van deze vuilnisauto in zijn geheel afgekeurd als GFT-lading en zou de hele inhoud naar het restafval gaan. Met alle kosten en nadelige gevolgen voor het milieu van dien. Bedenk ook eens hoe puin de machines in de wagen kan beschadigen.

[kop2]Wat kunt ú doen?
Gooi alleen groente, fruit en klein tuinafval in de groene bak.
Om te voorkomen dat iemand anders ongeoorloofd afval in úw groene afvalbak kan gooien, is het zaak om bij twijfel uw afvalbak pas 's morgens (maar dan wel vóór 7.30 uur) aan de straat te zetten en niet de avond ervoor al.

[kop2]Wat kunnen wij doen?
Bij constatering van ongeoorloofd afval in de groene bak laat Baetsen deze ongeleegd staan en dient de aanbieder zelf de bak schoon te maken voordat deze opnieuw wordt aangeboden. Er wordt een rood label aan de gft-bak gehangen als die wordt geweigerd. Bij kleine overtredingen volgt een waarschuwing, bij herhaalde en bij zware overtredingen, zoals bij puin en pvc-pijpen, volgen direct sancties. De boa kan dan aan de deur komen en een boete uitdelen, die meteen € 90 plus €9 administratiekosten zal zijn.

Op de meeste vuilnisauto's zitten tegenwoordig camera's. Die registreren steeds beter of er ongeoorloofd afval uit uw container komt. Als te herleiden is van wie het afval afkomstig is, zal de boa handhavend optreden en bekeuringen uitdelen.

[kop2]Elke fractie in de juiste bak
In de groene bak horen –alleen- groente, fruit, tuinafval en etensresten.
Plastics, metalen en drankenkartons gaan in PMD-zakken, die wekelijks worden opgehaald. Glas kunt u kwijt in de glasbak bij de supermarkten. Restafval kan in de grijze afvalcontainer. Grof vuil en puin levert u aan in de milieustraat.

[kop2]Ophaalschema 24 t/m 28 juli 2017
Komende week wordt uw GFT (groen), Rest (grijs), papier en PMD opgehaald. De exacte dagen vindt u in DeAfvalApp! Zorg ervoor dat uw afval om 7.30 uur aan de straat staat.

[kop2]Op de hoogte via DeAfvalApp!
DeAfvalapp! is er voor de computer, tablet én mobiele telefoon en geeft steeds actuele data voor het aan huis ophalen van restafval, GFT, PMD en oud papier.
Kijk op onze website bij 'Alles over afval bekijken' voor meer informatie. Of download de app. in de Play- of Appstore.

[Rubriek bekendmakingen]

[kop2]Aangevraagde omgevingsvergunningen
Kennisgeving ingediende aanvragen omgevingsvergunning op:
• 06 juli 2017 Sweelincklaan 8, 5691 GM – uitbreiden woonhuis (BOUWEN)
• 06 juli 2017 Brouwerskampweg 17, 5691 PN – wijzigen pluimveestal naar een stal voor varkens (BOUWEN / VERANDERING)
• 10 juli 2017 Beekjuffer, kavel D16 – oprichten woonhuis (BOUWEN)
• 11 juli 2017 Jufferlaan 92, 5692 WZ – oprichten woonhuis (BOUWEN)
• 11 juli 2017 Jufferlaan 24, 5692 WZ – oprichten woonhuis (BOUWEN)

De aangevraagde omgevingsvergunningen liggen niet ter inzage. Pas vanaf het moment dat er een (concept)besluit is genomen op de aanvraag ligt dit (concept)besluit samen met de aanvraag ter inzage.

[kop2]Verleende omgevingsvergunningen
Burgemeester en wethouders hebben omgevingsvergunning verleend voor onderstaande plannen. Deze omgevingsvergunningen zijn verzonden op:
• 13 juli 2017 Ekkersrijt 2031, 2033 en 2037, 5692 BB – tijdelijk plaatsen van een leslokaal-unit gedurende een periode van 5 jaar (BOUWEN

Belanghebbenden kunnen daartegen binnen zes weken na de uitreiking of verzending van de vergunning een bezwaarschrift indienen bij burgemeester en wethouders.
De vermelde omgevingsvergunningen liggen ter inzage op de afdeling Dienstverlening.

[kop2]Besluit verlengen beslistermijn omgevingsvergunning
Het besluit op de volgende aanvraag omgevingsvergunning is op basis van artikel 3.9 lid 2 Wet Algemene Bepalingen Omgevingsrecht met 6 weken verlengd:
• Spiegelkever en Zebrakever – het oprichten van 23 woningen, besluit d.d. 25 september 2017

[kop2]Vergadering ruimtelijk kwaliteitsteam
Het Ruimtelijk KwaliteitsTeam vergadert elke twee weken. Voor de locatie, tijd en agenda van deze vergaderingen verzoeken wij u om contact op te nemen met een van onze medewerkers van het cluster Bouwen van de afdeling Veiligheid en Wijkbeheer.

[kop1]Mandaatbesluit Omgevingsdienst Zuidoost Brabant aangepast

Op 20 juni 2017 heeft het college van burgemeester en wethouders het mandaat voor de Omgevingsdienst Zuidoost-Brabant aangepast. De oude mandaatbesluiten komen daarmee te vervallen.

Programma Vestzaktheater in Vestzakformaat huis aan huis verspreid

Wethouder Visser (links ontvangt asl eerste het nieuwe programma van het Vestzaktheater uit handen van Ad Louwers.

Het nieuwe programmaboekje van het Sonse Vestzaktheater is weer uit en wordt deze week huis aan huis verspreid. Wie dat onverhoopt niet gekregen mocht hebben kan terecht in het theater en op diverse punten in het dorp, zoals o.a. de bibliotheek en het gemeentehuis.

Het eerste exemplaar werd afgelopen vrijdag door Stichtingsvoorzitter Ad Louwers aan wethouder Robert Visser overhandigd.

De ook nu weer in - verband met de toekomstige ontwikkelingen rond de verhuizing naar de nieuwe MFA en de veranderingen, die daarmee gepaard gaan - net als vorig jaar in bescheiden "Vestzakformaat" uitgegeven folder bevat informatie over het nieuwe theaterprogramma, dat vanaf september weer van start gaat. Liefhebbers van toneel, cabaret en muziek kunnen komend seizoen hun hart weer ophalen bij een afwisseling aan voorstellingen van zowel gevestigde namen als aanstormende talenten.

Een greep uit het gevarieerde aanbod. Grote publiekstrekkers het komende seizoen zullen, zoals het er nu naar uitziet, ongetwijfeld weer zijn Rob Schepers, Leon van der Zanden, Karin Bruers met Nol Havens en voor het eerst ook Christel de Laat, bekend van o.a. het "Fijnfistjenie café " van Omroep Brabant, die dit seizoen met een eigen cabaretprogramma het land in trekt. Natuurlijk is er ook weer de jaarlijkse Slappe Zanik Avond met de top uit het Brabantse tonpratersgilde.

"Vuile huichelaar " is ook terug met een spiksplinternieuw programma.Naast diverse voorstellingen van aanstormende jonge cabarettalenten zal er ook veel vermaak geboden worden door toneel- en muziekgezelschappen uit eigen dorp, zoals de Vestzakkomedie, en Toneelgroep Maan. Nieuw is een unieke Brabantse cabaretavond door het trio Maas, van Gorp en Snijders onder de titel "Vruuger waar alles bitter."

Een belangrijke plaats is dit seizoen ook weer ingeruimd voor de muziek. Met een hernieuwde uitvoering van het zo populaire programma Back to the Country, gebracht door o.a. Dick van Altena en Savannah. Maar ook de plaatselijke trots Old Grey en Restless verzorgt weer een swingende muzikale avond.

Op dit moment wordt de laatste hand gelegd aan een update van de website, waarop u uiteraard kaarten voor alle voorstellingen kunt bestellen.

Voor meer informatie en het bestellen van toegangskaarten kunt u dan ook terecht op www.vestzaktheaterson.nl.

Het Vestzaktheater zelf krijgt o.a. door de tijdelijke "inwoning" van de bibliotheek een bescheiden make over, waar de komende maanden hard aan gewerkt wordt.

Vakantie T(r)ips

preHistorisch Dorp
Tot en met 27 augustus

Reis deze zomer terug in de tijd in preHistorisch Dorp.
Het openluchtmuseum staat in juli en augustus bol van historische activiteiten, spelletjes en workshops. Leer prehistorisch jagen met een echte speer en raak met pijl en boog in de middeleeuwen het doel.
Speel een van de twintig spelletjes verdeeld over zes tijdperken en kleed je als een echte ridder met maliënkolder of maak een selfie als Viking.

Dagelijks zijn er historische workshops in zes tijdperken waaronder boomstamkano varen, Germaanse koeken bakken en boogschieten. Meer info kijk op de site of download de app!

Aanvangstijden
Gedurende zomervakantie (8 juli t/m 27 augustus) dagelijks geopend van 11.00 - 17.00 uur.

Prijzen
Vanaf 4 jaar: € 9,50. Museumkaarthouders, kinderen t/m 3 jaar en begeleider gehandicapte gratis.

Bezoekersinformatie
Boutenslaan 161b5644 TV Eindhoven
Tel.: 040-2522281

http://www.prehistorischdorp.nl

Maisdoolhof 't Fazantje in Dongen
10 juli t/m 1 oktober

Bij 't Fazantje in Dongen kun je het maisdoolhof bezoeken met dit jaar het thema emoji. Met de speurtocht zoek je de juiste weg door het maisveld. Het maisdoolhof is te bezoeken tot met 1 november daarna wordt de mais gehakseld.Nieuw dit jaar is vogelvoer maken
Ook zijn er twee luxe familiefietsen en steppen te huur met leuke routes. Begin sept kun je ook weer pompoenen uithollen nu elke woensdag zaterdag en zondag zonder afspraak en in de herfstvakantie [14okt t/m 22 okt] dagelijks.

Leuk voor jong en oud en ook voor bijvoorbeeld een kinderfeestje, buurtvereniging, familiedagje of bedrijf.

Aanvangstijden
10 juli t/m 1 oktober: maandag t/m zaterdagsoms ook op zondag open kijk daarvoor op de site
1 oktober t/m 1 november: maandag tot en met zondag

Na de zomervakantie is de eigenaar soms even weg i.v.m. de kinderen brengen/ophalen van school. Andere tijden in overleg.

Prijzen
Maisdoolhof: € 3,00 p.p. inclusief speurtocht.Familiefiets: € 25,00 per uur inclusief route (legitimeren verplicht).
Pompoen uithollen (vanaf begin september): vanaf € 3,50
vogelvoer maken
Kinderfeestje of grote groepen graag van tevoren reserveren

Bezoekersinformatie
't FazantjeFazantenweg 51
5106 RC Dongen
Tel.: 0162-312353

Bloem & Tuin in Nuenen
21 t/m 30 juli

2 kilometer tuininspiratie: Kleurige bloemen, exotische planten, comfortabele tuinmeubelen, trendy inrichting en verrassende accessoires; je vindt het allemaal op de 24e editie van Bloem & Tuin 2017. Je kunt ontelbare ideeën voor je eigen tuin opdoen. Er zijn showtuinen en vijvers en elk jaar weer een presentatie van specialistische kwekers met nieuwe teeltwijzen. Maar ook de allerlaatste tuintrends.

Het openlucht-tuinevenement Bloem & Tuin vindt plaats op Landgoed Gulbergen aan de Schoutse Vennen in Nuenen.

Aanvangstijden
Vrijdag 21 juli t/m zondag 30 juli 2017 Dagelijks: 10.00 - 18.00 uur

Prijzen
Volwassenen: € 12,00 65-Plussers en CJP paspoorthouders: € 10,00
Kinderen onder de 14 jaar (onder begeleiding): gratis
Auto (voor een hele dag): € 6,00. Er is bewaakt parkeren
Honden mits aangelijnd zijn welkom.

Bezoekersinformatie
Landgoed GulbergenSchoutse Vennen
5674 TK Nuenen
Tel.: 040-283 1231


Wonen "aan het water" is een beleving.

Het nieuwbouwproject aan de Wilhelminakade


Son en Breugel - Appartementen op één van Brabants mooiste beekdallandschappen vorderen gestaag.

De bouw van de laatste fase van het nieuwbouwproject aan de Wilhelminakade is gestart. Het betreft hier 78 appartementen met een ondergrondse parkeergarage. Op deze toplocatie aan de Kanaaldijk Noord zijn al eerder een drietal fraaie appartementencomplexen ontwikkeld door CRA Vastgoed http://www.cravastgoed.nl/projecten/2196/son--hiva-a/ en gerealiseerd door Huybregts Relou http://www.huybregts-relou.nl/projecten/2196/son--hiva-a/. Deze laatste fase is ontworpen door KdV Architecten uit Eindhoven. Uitvoerend aannemer is Huybregts Relou uit Son.
CRA Vastgoed en Huybregts Relou zijn beide een VB Groep onderneming.

Het bijzondere karakter van de locatie: aan het Wilhelminakanaal en aan de rand van het Dommeldal; één van Brabants mooiste beekdallandschappen vroeg om een zorgvuldig traject voor gewenste bestemming en omgevingsvergunning. Inmiddels is het project volop in uitvoering. Het nieuwbouwproject bestaat uit twee appartementencomplexen, een gebouw van 3 lagen met totaal 30 appartementen en een gebouw van 6 lagen met totaal 48 appartementen. Beide gebouwen betreffen uitsluitend huurappartementen. Uiteraard heeft elk appartement een eigen berging en parkeerplaats in de ondergrondse parkeergarage. Woonstichting 'thuis biedt de 30 appartementen aan in de sociale huur en Altera Vastgoed biedt de 48 appartementen aan in de vrije sector huur.
De verwachting is dat de appartementen in het vierde kwartaal van 2018 worden opgeleverd.

LezersPodium

De herindeling van de gemeente Nuenen gaat een nieuwe fase in.
Mevr. Spierings, van de provincie Brabant, neemt de regie, lezen wij in het ED.
Op het laatste moment vlak voor de zomervakantie neemt zij het stuur over in provinciale handen bij de herindeling van de gemeente Nuenen.
Mevrouw Spierings maakt zich zorgen over de voortgang van het proces en trekt het daarom naar zich zelf toe.
Of daar draagvlak voor is laat haar koud.
Als er niet wordt gefuseerd door de gemeenten dan wil mevrouw Spierings dit zelf gaan regelen.

Wij, als gemeente Son en Breugel, worden gewoon aan de zijlijn gezet.
Met deze handelwijze strijkt de provincie tegen de haren van DORPSVISIE in.
In de commissie Algemene Zaken van 12 juli jl. spraken wij al over deze actie van de provincie.
DORPSVISIE en CDA gaven daarbij zonder omwegen aan tegen een fusie met de gemeente Nuenen en voor een zelfstandig Son en Breugel te zijn.
De overige partijen, VVD, Dorpsbelang en PvdA/GL, zijn of voor een fusie met Nuenen of houden zich nog op de vlakte.
Ondanks dat wij al jaren een bestuurlijk krachtige en financieel gezonde gemeente zijn met zeer goede samenwerkingsverbanden in de regio, willen of durven zij nu niet onverbloemd te kiezen voor zelfstandigheid.

Hebben zij oordopjes in als ze aanwezig zijn op inspraakavonden voor de inwoners? Of luisteren zij net zo min naar de mening van diezelfde inwoners?
En zo ja, welke drijfveren hebben zij om nog steeds geen standpunt in te nemen?

Of willen zij eerst hun miljoenenprojecten doorvoeren en als de gemeentelijke reserves de bodem van de put bereikt hebben snel aansluiten bij een andere gemeente die op dat moment hopelijk beter bij kas zit.

Er zijn toch inmiddels ook genoeg experts, zoals Tilburg Universiteit onlangs op Omroep Brabant, die aangeven, dat fusies lang niet altijd zorgen voor goedkopere en efficiëntere gemeenten.
Sterker nog, vaak dragen zij bij aan een grotere afstand tot de burger.
Dat is precies wat DORPSVISIE als lokale partij wil voorkomen!
DORPSVISIE zal in de eerstkomende raadsvergadering eind augustus een motie indienen waarin alle raadsleden zal worden gevraagd of zij al dan niet instemmen met een zelfstandig Son en Breugel.
U hebt er als inwoner recht op te weten hoe uw gemeenteraad denkt over de toekomst van ons dorp.

Fractie van DORPSVISIE

De zomerperiode staat voor de deur. Voor veel mensen een fijne tijd waarin ze een vakantie of dagjes uit gepland hebben. Maar ook de tijd waarin veel inbrekers toeslaan. Helaas gaan zij niet op vakantie, zo blijkt ieder jaar maar weer.

Gedurende de zomerperiode wil de gemeente haar inwoners er dan ook extra op alert maken hun woning veilig achter te laten, in de hoop een eventuele woninginbraak te voorkomen. De woningen van vakantiegangers zijn namelijk een zeer eenvoudig doelwit en laten vaak duidelijk zien dat er voor een langere periode niemand thuis is. Door uitpuilende brievenbussen, gordijnen die continu gesloten zijn en nooit een lampje aan, is het voor inbrekers vaak eenvoudig de woningen eruit te pikken waarvan de bewoners langere tijd weg zijn.

Op vakantie? Laat op social media niet weten dat u weg bent. Inbrekers maken ook gebruik van Twitter en Facebook.
Zorg ervoor dat uw huis een bewoonde indruk maakt, laat lampen aangaan door middel van een tijdschakelaar, maar niet altijd op dezelfde tijd.
Laat de buren af toe hun auto voor uw huis of oprit parkeren, zodat het lijkt of er iemand thuis is.
Geef door aan de buren of iemand anders in de straat waar u een goed contact mee heeft, wanneer u met vakantie bent. Dan kunnen zij de boel van buitenaf controleren.
Zorg dat de post regelmatig uit de brievenbus wordt gehaald, een volle brievenbus of veel post achter de voordeur laat zien dat u niet thuis bent.

Rabobank steunt lokale verenigingen

Son en Breugel / Oirschot – Rabobank Het Groene Woud Zuid gaat verenigingen in haar regio financieel voor de 2e keer ondersteunen met de Rabobank Clubkas Campagne. De ruim 10.000 leden van de bank mogen dit jaar opnieuw € 75.000 verdelen over verenigingen en stichtingen die deelnemen aan deze campagne.

Leden verdelen het bedrag
Rabobank Het Groene Woud Zuid draagt de samenleving een warm hart toe en ondersteunt verenigingen en stichtingen in haar omgeving. De bank stelt in 2017 € 75.000,- beschikbaar voor de Rabobank Clubkas Campagne. Ieder lid van de bank ontvangt vijf stemmen, waarvan zij er maximaal twee op dezelfde vereniging of stichting mogen uitbrengen. Per mail ontvangen ze begin oktober hun persoonlijke stemcode. Verenigingen en stichtingen worden gestimuleerd om stemmen te werven, met eigen en door Rabobank verstrekte promotiemiddelen. De stemperiode is van dinsdag 4 oktober tot en met maandag 17 oktober 2017.

Aanmelden kan tot 20 september
Verenigingen en stichtingen kunnen zich aanmelden tot 20 september, via de Rabobank Clubkas Campagne website van Rabobank Het Groene Woud Zuid: www.hgwz.mijnbankenik.nl. Verenigingen en stichtingen die geen bericht hebben ontvangen maar wel denken in aanmerking te komen, mogen zich ook inschrijven.
Op de website van de Rabobank Clubkas Campagne is actuele informatie over de campagne te vinden.

14 / 24

'Het zou verspilling zijn om Son na acht jaar te moeten verlaten' Circulaire economie, een begrip waaraan we wellicht nog wat aan moeten wennen. Bedoeld daarmee is de noodzaak dat we efficiënter moeten omgaan met schaarse grondstoffen. Met het Rijksbrede programma Circulaire Economie legt de overheid de ambitie neer om in 2030, 50% minder grondstoffen te gebruiken. In 2050 moet dat 100% zijn. Kringloopbedrijven spelen hierbij een onmisbare rol in de afvalpreventie, materiaal- en producthergebruik en dragen hierdoor bij aan de landelijke en gemeentelijke doelstelling. Maar ziet de gemeente dit ook zo? We spreken hierover met Joost Franken, eigenaar van Kringloopwinkel Son. Door: Arjen Strik Foto: Wil Feijen Duurzaamheidsambitie gemeente Son en Breugel In de Kadernota Son en Breugel 2016-2020 geeft de gemeente haar duurzaamheidsambitie aan. Het college wil doorpakken op duurzaamheid in de breedste zin van het woord. Van energieneutraal in 2030 tot een duurzame samenleving waarbij bedrijven, overheid, burgers, verenigingen en scholen samen werken aan duurzame oplossingen, ook op het gebied van (sociale) werkgelegenheid en circulaire economie. Het optimaliseren van productherbenutting Het college heeft de doelstelling om de hoeveelheid restafval per hoofd van de bevolking terug te dringen naar 100 kg/inwoner/jaar in 2020. Het optimaliseren van productherbenutting, zoals zoals het hergebuik en reparatie van producten, de zorg dat producten langer in omloop zijn en er minder producten afval worden. Dit draagt bij aan het behalen van doelstellingen ten aanzien van het reduceren van restafval, het behalen van een hoger scheidingspercentage en het beperken van de afvalheffing. Kringloopwinkel Son Kringloopwinkel Son bestaat ruim acht jaar en heeft o.a. als missie een bijdrage te leveren aan het creëren van werkplekken voor mensen met een grotere afstand tot de arbeidsmarkt en een bijdrage te leveren aan de circulaire economie door het stimuleren van hergebruik. Joost Franken ligt toe: "Van de spullen die we jaarlijks krijgen aangeboden wordt 46% opnieuw verkocht, 35% (gescheiden) aangeboden ter recycling en slechts 19% word aangeboden als restafval. We streven er naar om zoveel mogelijk herbruikbare goederen in te zamelen en (eventueel na reparatie) opnieuw te verkopen. We hebben ca. 25 mensen in dienst waaronder veel collega's die een grote afstand hadden tot de arbeidsmarkt, in de praktijk onmisbare kanjers. Per dag ontvangen we tot 300 klanten, die van onze diensten gebruik maken. Inmiddels bestaan we uit drie bedrijven: FrankenService, gespecialiseerd in het ontruimen van woningen, bedrijfspanden en terreinen; KringloopWinkel Son, verkoop van bruikbare meubeltjes, kleding en andere kleine gebruiksgoederen en Veilinghuis-Online.nl, via een internet veiling worden bijzondere, unieke of zeldzame objecten te koop aangeboden. Leuk is het nog te melden dat per september de mensen, via onze site, zelf online hun spullen ter bieding kunnen zetten. Ik denk, dat we met al onze diensten, ook onze inname functie, als onderneming een unieke maatschappelijke waarde vervullen in onze gemeente met het realiseren van de duurzaamheidsambitie. Maar ziet de gemeente dat ook zo, vraagt Joost zich af?"

Foto: Wil Feijen

Doorpakken met de gemeente verloopt moeizaam
"Eind dit jaar moeten we uit het centrum verdwenen zijn. Mijn grootste frustratie is dat de gemeente ons ziet als detailhandel en dat detailhandel, volgens de wethouder, niet thuis hoort op een industrieterrein. We zijn echter geen detailhandel en zoeken een nieuwe loods die we niet kunnen vinden in het dorp." Zegt een enigszins gefrustreerde Joost Franken, hij vervolgt: "We hebben inderdaad een Kringloopwinkel met een aanbod op het niveau van detailhandel. Maar ook een groot pakhuis midden in het centrum waar we spullen innemen, meubels en inboedels opknappen, bewerken en opslaan en de bevoorrading van onze winkel voorbereiden. Een filiaal van het Kruidvat heeft als detaihandel toch ook een centraal magazijn, opslag, kantoor en logistiekcentrum achter de hand!

Hoezo detailhandel?
Ook eerdere afspraken met de gemeente over de inname van goederen bij de milieustraat blijken op drijfzand te berusten. Ik ben al maanden naarstig op zoek naar een geschikte loods en afgiftelocatie, maar kan deze niet vinden door de restrictie van de gemeente dat ik een detailhandelbedrijf ben. Ik zou het liefst op Ekkersrijt, of een nabij industrieterrein, een plek vinden, maar dat kan niet volgens de gemeente. Om gek van te worden, wie kan me helpen? Ik ben me nu aan het oriënteren in naburige gemeenten, die niet zo'n krampachtig vestigingsbeleid voeren en ons graag zien komen als recycleridders in de milieustrijd. Maar het liefst blijf ik in Son en Breugel met mijn bedrijf," zegt Joost. "We vervullen hier een centrale rol in de herbestemming van producten met al acht jaar tevreden klanten en een stijgende klandizie. Zonde om Son en Breugel zo noodgedwongen te moeten verlaten, door hun rigide bestemmingsplan en hun onmachtige opstelling om met lokale ondernemers door te pakken. Wie kan ons uit de put helpen", zegt hij, bijna met de handen in het haar. "Ik zoek een loods/bedrijfsruimte in onze gemeente van ca. 700 m2 voor de inname van onze aanbieders en de verkoop en opslag van grote inboedels, het opknappen van meubels en huishoudelijke apparatuur en het voorbereiden van het assortiment van onze winkel. Een plek in de nieuwe MFA zou natuurlijk fantastisch zijn, maar ja dan moet de gemeente ook op dit front van doorpakken weten!' besluit hij met een knipoog.

Foto: Wil Feijen
Foto: Wil Feijen
Foto: Wil Feijen

Zomer T(r)ips

De Tilburgse Kermis
21 t/m 30 juli

De Tilburgse Kermis is de grootste kermis van Nederland. Het terrein slingert als een kilometers lang lint door het hele centrum van de stad en trekt jaarlijks meer dan een miljoen bezoekers.
Ook dit jaar is de Tilburgse Kermis weer groot en gevarieerd feest. Naast de ruim 230 attracties kent de kermis speciale themadagen. Roze Maandag op 24 juli is met 350.000 bezoekers, het grootste integratiefeest. Op dinsdag is de kermis afgestemd op mensen met een handicap. Op 23 juli: Blauwe Zondag voor mensen met autisme.

Aanvangstijden
21 juli: 19.30-01.00 uur22 juli: 12.00-02.00 uur
23 juli: 13.00-01.00 uur
24 juli: 12.00-01.00 uur (Roze Maandag)
25 juli: 12.00-01.00 uur
26 juli: 12.00-01.00 uur
27 juli: 12.00-01.00 uur
28 juli: 12.00-01.00 uur
29 juli: 12.00-02.00 uur
30 juli: 13.00-23.00 uur

Prijzen
Kijken is gratis. Op dinsdag, woensdag en donderdag zijn de ritprijzen lager. Ook de Nostalgische Kermis kent nostalgische ritprijzen van 1 euro. Kortom, de Tilburgse Kermis is er ook voor de kleine beurs.

Bezoekersinformatie
Tilburg centrum

Centrum
5038 WR Tilburg

Zomermarkt Bladel
30 juli

De Bladelse zomermarkt is een van de oudste markten in de Kempen en biedt u met zijn vele kramen en winkels een zeer gevarieerd aanbod en de sfeer is heerlijk ontspannen!
Er is een boekenmarkt met zo'n 20 kramen, een tweedehands markt en een kunstmarkt. Voor kinderen is er schminken, een kindervoorstelling, springkussen, kinderboerderij, etc.

Aanvangstijden
Zondag 30 juli 2017: 11.00 - 17.00 uur

Prijzen
Kinderen tot 12 jaar gratis, volwassenen € 2,50

Bezoekersinformatie
Bladel Sniederslaan
5531 Bladel

Theaterfestival Boulevard 's-Hertogenbosch
3 t/m 13 augustus

Theaterfestival Boulevard in Den Bosch is hét internationale stads- en zomertheaterfestival van Zuid-Nederland - iedere zomer, 11 dagen, in de tweede week van augustus.
Het festival combineert het avontuurlijke van producties op bijzondere locaties in en om de stad, met voorstellingen en concerten op het bruisende festivalplein en producties in de Bossche theaters en concertzalen.

Theaterfestival Boulevard brengt elf dagen lang makers, gezelschappen, een breed en gemêleerd publiek samen - in een ambiance van Brabantse gastvrijheid.

Aanvangstijden
3 t/m 13 augustus 2017. Zie de website voor het programma.Festivalplein dagelijks vanaf 15.00 uur geopend.

Prijzen
Bekijk de website voor de kaartverkoop. Er zijn ook gratis voorstellingen.

Bezoekersinformatie
Theaterfestival Boulevard 's-Hertogenbosch

Door de hele stad
Den Bosch
Tel.: 073-6137671

https://www.festivalboulevard.nl

Park Hilaria in Eindhoven
4 augustus t/m 15 augustus

Waaghalzerij en plezier in het leukste kermispark van Nederland: Park Hilaria. Ruim 1 kilometer attracties, terrassen en diverse live-optredens.
Tien dagen non-stop-plezier met 100 verschillende kermisattracties, twee podia met live-muziek, het Larie-nest en sfeervolle terrassen in een mooie groene omgeving.

Aanvangstijden
Vrijdag 4 en zaterdag 5 augustus 2017: 14.00 - 00.30 uurZondag 6 t/m donderdag 10 augustus 2017: 14.00 - 24.00 uur
Vrijdag 11 en zaterdag 12 augustus 2017: 14.00 - 00.30 uur
Zondag 13 augustus 2017: 14.00 - 24.00 uur

Prijzen
Toegang tot het park: gratisLive optredens van artiesten en straattheater: gratis
Check de website voor het programma.

Bezoekersinformatie
Park Hilaria

J.f. Kennedylaan
Eindhoven
Tel.: 040-7074040

http://www.parkhilaria.nl


Foto: Adrie Neervoort

Muziek is zoveel meer, dat bleek afgelopen vrijdag 14 juli bij de kiosk in Son en Breugel. Daar traden de leerlingen van de Emilliusschool uit Son en Breugel op. Samen vormen zij De Kijk Mij Nou Band, de band bestaat uit meervoudig gehandicapte jongeren, voor wie muziek zoveel betekent.

Onder grote belangstelling van het aanwezige publiek en onder begeleiding van o.a. Rob en Annelies Hilgerdenaar en Benjo Plandsoen maakte zij er een muzikaal feestje van. In het "voorprogramma" traden de allerjongste leerlingen van de Emiliusschool op.
Afgelopen vrijdag was het een bijzonder en extra feestelijk optreden van de Kijk Mij Nou Band, want het was het tiende jaar dat de Kijk Mij Nou Band optrad op de Kiosk in Son en Breugel. Dus vanaf het begin dat de Kiosk er staat treden zij ieder jaar weer op.

Om het jubileum nog feestelijker te maken was er ijs voor iedereen en als slot nog een verrassing, namelijk een optreden van Aris van Weel. Hij zong samen met de band enkele passende liedjes. Het optreden brengt elk jaar weer meer publiek op de been.

Foto: Adrie Neervoort
Foto: Wil Feijen
Foto: Wil Feijen
Foto: Wil Feijen
Foto: Wil Feijen

Zo ook afgelopen vrijdag, gezellige muziek en enthousiaste leerlingen en begeleiders, gaven het publiek waarvoor zij waren gekomen een muzikaal feestje.

Foto: Gerrie de Graaf

Strand, zwemmen, fietsen en wandelen. Brabantse Leuke luitjes doen het graag in de zomer. En dan pakken we ook graag een terrasje of genieten van onze picknick. Lekker buiten! Wil je dit graag samen doen, maar weet je nog niet met wie? Kom je uit Brabant en ben je 60-plus? Meld je dan aan op www.leukeluitjes.nl. Leuke luitjes zijn dichterbij dan je denkt!

Wat is www.leukeluitjes.nl?
Op www.leukeluitjes.nl kun je in contact komen met Brabanders in de buurt (60+) die dezelfde hobby's hebben als jij. Je bent echt niet de enige die graag van het mooie weer geniet. En samen is vaak toch leuker. Anderen gingen je voor, schreven zich in bij Leuke luitjes en vonden een nieuw maatje om op pad te gaan. Mogen we jou ook blij maken?

Hoe werkt het?
Aanmelden is simpel en gratis. We hebben wel je postcode en je e-mailadres nodig. De postcode is nodig om te bekijken wie er dichtbij woont en je e-mailadres is belangrijk om contact met de ander te leggen. Mensen met dezelfde interesse die bij elkaar in de buurt wonen, krijgen namelijk elkaars e-mailadres om contact te leggen. Je houdt zelf de regie en kunt zelf bepalen of en wanneer je samen iets leuks gaat doen.

Alle hobby's
Leuke luitjes is speciaal voor mensen vanaf 60 jaar. Wandelen en fietsen zijn populair, maar ook voor andere hobby's kun je op www.leukeluitjes.nl een buurtgenoot vinden. Wat vind jij leuk? Kaarten, fotograferen, samen koken en eten, of naar theater. Het is allemaal welkom. Laat het ons weten en meld je aan! Dan kijken wij of we voor jou een buurtgenoot kunnen vinden die hetzelfde leuk vindt. Gezellig!

Van Zondag 23 juli tot en met 3 september worden in Villa de Kleine Heide in Son en Breugel de schilderijen van Joos Vrijburg geëxposeerd. Een behoefte om het vrouwelijke tot expressie te brengen ligt ten grondslag aan haar werk.
Joos Vrijburg volgde in 2014 een opleiding om les te geven in de "Color of Woman" methode van Shiloh McCloud.
Dit is een 13 stappen methode, die het voor iedereen mogelijk maakt om te schilderen en zichzelf uit te drukken.
Het lege doek wordt als opening, als doorgang, beschouwd waarin "zij" verschijnt.
We beginnen met het neerschrijven van onze intentie, zo vertelt Joos. De intentie heeft meestal te maken met een thema dat speelt in ons leven en gaat richting geven aan het schilderen.
Dan kiezen we meestal drie kleuren, waarmee we het doek gaan vullen.
Daar overheen schilderen we de vrouwenfiguur. De achtergrond doet mee als bron van inspiratie voor vorm en kleur.
Het klinkt misschien ingewikkeld, maar omdat de 13 stappenmethode veel structuur biedt, lukt het altijd om een diepere laag in onszelf tot expressie te brengen dan waar we met ons dagelijkse denken kunnen komen.
Joos onderwees de methode aan de moeders van een dorp van SOS Kinderdorpen in Guatemala, ter gelegenheid van de opening van dit nieuwe dorp. Ook daar bleek hoe diep in ons de behoefte leeft om onszelf van binnenuit uit de drukken.
Voor de opleiding van de Color of Woman methode moest Joos binnen negen maanden vijf grote schilderijen maken volgens de posities van het medicijnwiel.
Zij had in de periode daarvóór alleen geaquarelleerd, en het was een grote overgang om met acrylverf te gaan werken.
Haar eerste schilderij was een voorstelling van het legendarische zelf, het zelf dat we ten diepste zijn, in het centrum van het medicijnwiel.
De naam van het doek werd The deep voice within.
Vervolgens schilderde zij de muze, in het Noorden van het medicijnwiel. Ik wilde graag de godin van de overvloed schilderen, zo vertelt Joos, en in plaats daarvan ontstond het beeld van een nomade.
Zij leerde mij dat overvloed zich diep in onszelf bevindt, en onafhankelijk is van onze bezittingen. De naam van het schilderij is She who goes with the wind.
In het Oosten van het medicijnwiel vertoeft de artiest, de taliswoman. Dit resulteerde in het schilderij Lady in blue.
In het Zuiden van het medicijnwiel bevindt zich de alchemist. Joos noemde het schilderij Fierce protectress.
In het Westen van het medicijnwiel leeft de visionair, het archetype dat navigeert tussen twee werelden. Zij die haar werk deelt met de wereld om zich heen.
Joos heeft het creëren van dit schilderij vastgelegd op video, zodat iedereen die dit wil de stappen kan volgen die leiden tot het uiteindelijke resultaat.
De naam van het schilderij is Calling home the birds.

Deze, en andere schilderijen, zijn van Zondag 23 juli tot en met Zondag 3 september te zien in Villa de Kleine Heide, Europalaan 2a in Son en Breugel.
De tentoonstelling is toegankelijk voor publiek op Zondagen van 15 tot 17 uur en na het maken van een afspraak.
Joos zal daar regelmatig aanwezig zijn met haar boeken en kaarten.
Meer informatie over Joos en haar werk is te vinden op haar website www.joosbouwmeester.com.

Feestelijke presentatie dichtbundel Stan Mooij.

Met een feestelijke middag in de bar "De Groenteboer" van de Zwaan heeft
de Sonse dichter Stan Mooij zaterdag 15 juli in het bijzijn van familie en vrienden zijn 70e verjaardag gevierd en zijn dichtbundel "Sluitertijd" ten doop gehouden.
Na een inleiding van Ars Longa bestuurslid Ad van Etten overhandigde Stan Mooij het eerste exemplaar van zijn bundel aan het gemeentebestuur, die in de persoon van wethouder Kees Vortman vertegenwoordigd was.
Stan Mooij bedankte in zijn dankwoord de gemeente voor de steun aan de poëzie in Son, zoals die verleend wordt aan de Sonse dichtgroep DichtBij en voor de financiële bijdrage die de gemeente hem verleende in de kosten van de dichtbundel.
Daarbij speelt ook een rol dat 15 van de 70 gedichten in de bundel gewijd zijn aan Son en Breugel en omgeving.
Zoals al eerder in deze krant vermeld ligt de bundel voor 10 € te koop bij boekhandel De Traverse.
De bundel "Sluitertijd" is ook rechtstreeks te bestellen bij Stan Mooij via stanmooij@hotmail.com of telefonisch op 474234.
Via deze weg is overigens ook de eerste dichtbundel van Stan Mooij "Doorlopend Stilstaan" nog steeds verkrijgbaar.
Vermeldenswaard is nog dat Stan Mooij met andere Sonse dichters en dichters uit de regio te beluisteren zullen zijn op een Poëziemiddag op het Dommelbalkon die dit jaar op zondag 27 augustus als onderdeel van de manifestatie Kunstpleinen wordt gehouden. Nadere berichten daarover volgen in augustus in deze krant.

18 / 24

19 / 24

Het Sonse maatschappelijke debat

De naderende uitvoering van het MFA-gebouw gaat gestaag door. Dit nodigt bij uitstek uit tot bezinning op de vertegenwoordigende democratie in ons dorp. De MFA als plek waar het sociale leven zich in af kan gaan spelen heeft verschillende functies: een politieke, een sociale en een commerciële functie.

Door: Rianne van der Heijden / Emyrtan.

Het is in eerst instantie een ontmoetings- en vergaderplaats voor de inwoners van Son. Nu blijkt in de wandelgangen dat een meer open politiek debat nodig is. Daarom hebben vele stemmers hun mening kenbaar gemaakt door het invullen van hun voorkeur middels het stembiljet in DeMooiSonenBreugelKrant: wel of geen nieuwbouw MFA?

Tegelijkertijd blijft de robuuste verankering van de besluitvorming van ons gemeentelijke bestuur minstens even cruciaal, want juist die staat garant voor stabiliteit in onze gemeentelijke samenleving. Het is dus een uitdaging om argumenten voor en tegen de MFA op democratische wijze de ruimte te geven, het ene te doen en het andere niet te laten. Het is aan de burgemeester en zijn wethouders om op een intelligente manier hier vorm aan te geven en verstandig voort te bouwen op wat de vertegenwoordigde democratie te bieden heeft. De MFA steunt op een sterk verhaal, gevuld met idealen.

In Son gaat dat verhaal als volgt: de bevolking kiest voor een van de politieke partijen in ons dorp, er wordt een coalitie gevormd die de meerderheid heeft en die ons vertrouwen krijgt. Vervolgens komt er een beleid tot stand dat een weerspiegeling van het 'algemeen belang' zou moeten zijn. Dat is het beleid wat voor de Sonse samenleving van belang is, dat de individuele (deel)belangen van partijen overstijgt. Eens in de vier jaar wordt het beleid (lees: óók opvattingen) van de partijen aan het oordeel van de kiezer onderworpen. Wij Sonse burgers uiten ons dus primair via de verkiezingen, wat vervolgens door de Sonse politieke partijen vorm gegeven wordt. Onze democratie is dus een cyclisch proces waarbij de Sonse politieke partijen intiem worden betrokken bij de gemeenteraadverkiezingen. In 2017 knijpen de besluiten van onze gemeente menigeen de keel dicht.

Toch lijkt het erop dat in de zojuist geschetste band tussen kiezers en het Sonse bestuur het niet zo goed is gesteld. De vraag is of iemand kan bevestigen dat Sonse bestuurlijke organen zich ervan bewust zijn dat ze in een stelsel van vertegenwoordigende democratie verankerd zijn? Als de uitvoering van genomen besluiten tot geruchtmakende deelbesluiten leiden, is dat maar de vraag. Het functioneren van de vertegenwoordigende democratie wordt ter discussie gesteld doordat groepen burgers zich daar niet meer in herkennen en omdat het behouden van een politieke meerderheid drijfzand dreigt te worden. Dit zijn slechts wat voorbeelden, maar hoor de publieke opinie aan en er is een grote kans dat het onbehagen als een gure wind om de oren waait.

Aan de ene kant kun je stellen dat de bestuurlijke vertegenwoordigers het vertrouwen hebben gekregen van de kiezer. Dat houdt dan ook in dat ze dat vertrouwen ook mogen krijgen, dat we niet zouden mogen klagen over alle (democratische) besluiten die ze nemen.
Dat wil niet zeggen dat als kiezers het niet eens zijn met de besluiten, er niet naar ze geluisterd hoeft te worden. Als dit niet gebeurd, schept dat een gevoel van onbehagen onder de inwoners. Hoe kan de algemene politieke vertegenwoordiging in zo'n situatie verder blijven gaan op de ingeslagen weg? Deze vragen staan centraal en leidt tot de dynamiek die er behoort te zijn tussen het gemeentelijke bestuur en ons als inwoners, waar één ding centraal zou moeten staan: het algemeen belang.

Laat ik beginnen met goed nieuws: het is met de democratisch besluitvorming niet zo slecht gesteld als velen menen. Vanuit een bepaald burger-perspectief zijn de verwijten en zorgen zoals ik zojuist heb beschreven onder woorden gebracht. Vooral voelbaar als je onze democratie niet anders opvat als een exclusief vertegenwoordigend orgaan, het gemeentebestuur van Son en Breugel. Echter onze democratie kan ook breder worden opgevat. Democratie gaat gepaard met tegendemocratie. Tegendemocratie is juist deze dynamische reactie van onze burgers op het (vermeende) disfunctioneren van ons gangbare politieke systeem.

Deze dynamische reactie is een geheel van wat we ook wel wantrouwen kunnen noemen, die officiële structuren van onze gemeente enorm onder druk zetten. Ik noem hierbij de wetten en het beleid, de maatschappelijke conflicten van het politieke proces, en niet te vergeten de burgers die zich verzetten en zich tot de rechter wenden. De situatie dat de meerderheid van de burgers het vertrouwen in de gemeente heeft verloren en er wantrouwen ontstaat. Democratie en tegendemocratie, het kan ook andersom zijn, en neemt aldus in Son een vorm aan van waakzaam optreden van onze burgers en ondernemers. Waarom? Omdat zij de ontwikkelingen van onze vertegenwoordigers binnen de gemeente Son en Breugel bespreekbaar en bekritiseerbaar maken. Niet zozeer de positieve mening van onze burgers staat centraal maar vooral wat menig burger niet wil. Het is eigenlijk een democratische tegenstem van hetgeen wat wel democratisch besloten is.

Maar let op, het is vaak een partijdige mening die zich richt op één besluit. De gedane opiniepeiling -het invullen van de voor- of tegen stembiljetten vanwege de MFA- past helemaal in dit beeld. Het is voor het Sonse bestuur een hindermacht en wordt door onze gewaardeerde initiatiefnemers niet alleen ingezet als breekijzer om de polderpolitieke orde te laten functioneren. Onafhankelijkheid en onpartijdigheid is in ieder geval het meest kenmerkende van deze hindermacht. Als je het zo bekijkt is het Sonse maatschappelijke debat uiterst zinvol. Het zijn niet louter geruchten maar het biedt aanknopingspunten voor een cultuurvriendelijke analyse, een cultuur waarin wij willen leven en delen. Eigenlijk is er helemaal geen pessimisme over de staat van ons gemeentelijke bestuur, want wij inwoners van Son en Breugel worden op deze manier wel relevant vertegenwoordigd al is het dan niet via verkiezingen.

Emyrtan.
Rianne van der Heijde

Edelhertkalfjes in Het Groene Woud

edelhertenkalfje in Het Groene Woud beeld van wildval camera

Voor het eerst zijn er kalfjes geboren bij de edelherten die dit voorjaar zijn uitgezet in De Scheeken tussen Best en Liempde. De geboorte van deze drie kalveren is een mooie aanvulling op de roedel die in de toekomst nog verder kan groeien. Met hun geschil, gesnoei en gegraas zorgen edelherten voor een halfopen, gevarieerd landschap waar veel planten en dieren zich thuis voelen.
Eerste Brabantse edelhertkalfjes
Na ruim anderhalve eeuw afwezigheid brachten Brabants Landschap en ARK het edelhert begin maart terug in Brabant. De geboorte van deze eerste drie Brabantse edelhertkalfjes is een belangrijk moment voor de groep van 13 edelherten in het gebied. Als er een kalfje geboren wordt, wordt de onderlinge groepsband sterker. Ook zorgt de geboorte van een kalf ervoor dat de edelherten het gebied echt als hun territorium en leefgebied gaan zien. De komende weken worden waarschijnlijk nog meer kalfjes geboren.
Moeder is in de buurt
Voor wandelaars is het goed om te weten dat een hinde haar kalfje achter laat op een goed beschutte plek in het gebied. Een pasgeboren kalf heeft een schutkleur en is nagenoeg geurloos, waardoor het lastig op te sporen is voor roofdieren. Wandelaars die een edelhertkalfje zien liggen, worden verzocht dit te melden bij Brabants Landschap, maar het kalf verder met rust te laten. De hinde gaat op pad om voedsel te vinden, maar zoekt haar kalf een aantal keren per dag op om te voeden. Moeder en kalf communiceren met elkaar via een speciaal roepje en vinden elkaar altijd terug. Na 1 à 2 weken sluit het kalf zich aan bij de groep hindes. Vrouwtjeskalfjes blijven vanaf dan bij deze groep.
Burlende herten
Mannetjeskalfjes verlaten na 1 à 2 jaar de groep hindes en vormen dan eerst een eigen pubergroep. Later gaan ze ook deelnemen aan de bronst. De bronsttijd is de paartijd voor edelherten. Mannetjesherten strijden in deze periode op spectaculaire wijze om de hindes. Om indruk te maken, maken ze een geluid dat burlen wordt genoemd. Brabants Landschap en ARK organiseren van half september tot half oktober in samenwerking met SPPILL (Stichting Promotie Projecten Leefbaar Liempde) bronstexcursies om mensen dit indrukwekkende schouwspel te laten beleven.

Nieuwe uitstraling met entree als boegbeeld Park Hilaria blijft ook in 2017 verrassen

Van 4 tot en met 13 augustus wordt de Kennedylaan in Eindhoven weer omgetoverd tot een sfeervol en spectaculair attractiepark. De bezoekers van Park Hilaria worden dit jaar al direct verrast door de nieuwe toegangspoorten aan zowel de zuid- als de noordzijde. Deze poorten – ontworpen door Ben Hohmann – visualiseren het unieke karakter van Park Hilaria. Ze nodigen uit om de wonderlijke wereld daarachter te betreden. Want Park Hilaria biedt niet alleen kermisattracties, maar ook straattheater, live optredens van bekende artiesten en bijzondere themapleinen. Een mix van topvermaak in een parkachtige omgeving die garant staat voor een gezellig dagje uit voor de hele familie.

Spectaculaire attracties
In het tijdelijke pretpark aan de Kennedylaan staan dit jaar meer dan 100 attracties. Met voor de snelheidsduivels en waaghalzen spectaculaire attracties met aansprekende namen als Tsunami, Breakdance, en Polyp. Terug van weggeweest is de Air - een lange arm van 28 meter hoog waarbij je in een bakje zwaait, draait, vliegt en over de kop gaat - en het grootste, mooiste en engste spookhuis van Nederland the Haunted Mansion. Nieuw op Park Hilaria is The Lost Escape Adventure; een spannend escaperoom avontuur voor de hele familie. Voor deze grote attracties betaalt men dit jaar maximaal € 6 per rit.
Park Hilaria heeft daarnaast ook weer een groot en gevarieerd aanbod van kinderattracties, spellen en familievermaak. En natuurlijk is voor de allerkleinsten Park Hilaria-mascotte Larie, samen met de Vinkjes, ook elke dag aanwezig.


Gezellige terrassen met live optredens
Park Hilaria heeft dit jaar verdeeld over het park vier themapleinen.
Vaste waarden zijn het Hollario muziekplein (een gezellig oer-hollands terras waar dagelijks vanaf 18.00 uur diverse artiesten optreden), het Poffertjesterras en de Biergarten. Nieuw is het 'Wilde Westen' terras, geheel in de stijl van cowboys, cowgirls, revolverhelden en line-dancers.

Park Hilaria vindt plaats van 4 tot en met 13 augustus en is gratis toegankelijk.
Op www.parkhilaria.nl is alle informatie over de deelnemende attracties, openingstijden, bereikbaarheid, het programma van Hollario en een plattegrond te vinden.

De toneelvereniging Mariahout speelt deze zomer het welbekende sprookje van Rapunzel in het openluchttheater van Mariahout. Rapunzel is een meisje dat al heel haar hele leven in een toren opgesloten zit. Op haar achttiende verjaardag hoopt ze eindelijk toestemming te krijgen om de wereld in te trekken. Maar ook prins Bas is belangrijk in het sprookje, want hij is op zoek naar een prinses. Ondanks dat hij al drie keer is afgewezen voor het altaar. Maar ook de jongere zussen van Rapunzel, Rozemarijn en Radijsje, die hun zus nog nooit gezien hebben zijn vastbesloten om haar te vinden.
Deze prachtige familievoorstelling met rollen van o.a. Ilse Schutter als Radijsje en Gia de Nooy als de moeder van Rapunzel, speelt nog op zondag 23 juli en donderdag 3 augustus in het openluchttheater van Mariahout, aanvang 14.30 uur.
Boek uw kaarten via www.toneelverenigingmariahout.nl

23 / 24

DBD organiseert vanaf zaterdag 23 september samen met de KNZB de borstcrawlcursus in het ZIB. Deze cursus van 12 weken is opengesteld voor volwassenen van elk zwemniveau en je hoeft geen DBD-lid te zijn.

Heb je wel een goede conditie, maar lukt het niet met de borstcrawltechniek? Of beheers je wel de techniek maar raak je snel buiten adem? Dan is borstcrawlcursus zeker iets voor jou! Onder persoonlijke begeleiding werk je 12 weken aan het verbeteren van je techniek en conditie. Eventueel kun je de cursus ook gebruiken als optimale voorbereiding voor een (open water) wedstrijd of een triathlon.
Voor meer cursusinformatie ga naar www.debrabantsedolfijnen.nl/borstcrawlcursus of neem contact op met Peter Eshuis zwemmen@debrabantsedolfijnen.nl.

Argobokalen voor Roel, Eline en Sanne

Tijdens de laatste training werden de winnaars van de Argobokalen bekend gemaakt. Dit jaar zijn deze voor Roel, Eline en Sanne. Bij zowel de Wedstrijdgroep als bij het Waterpolo werd een wisselbokaal uitgereikt.

Zwemmen
Bij de Wedstrijdgroep wordt de winnaar bepaald door een formule waarbij de geleverde prestatie, de vooruitgang en het volgen van trainingen van zware invloed zijn. Ook dit jaar bleek dat veel wedstrijden zwemmen je een hoge score oplevert. Roel Janssen heeft de hoogste score behaald en mag deze beker dus een jaar houden. Bij de Recreatieven is er dit jaar geen bokaal uitgereikt. In plaats daarvan ontvingen alle Recreatieven een medaille voor hun prestaties. De trainer had voor iedere zwemmer een persoonlijk woordje.

Waterpolo
Voor het winnen van de progressiebeker bij het waterpolo wordt gekeken naar de uitkomsten van twee testen die tijdens waterpolotrainingen aan het begin en aan het eind van het seizoen worden gehouden. Ook wordt gekeken naar de opkomst bij de trainingen en wedstrijden. Alle kinderen hebben tijdens het afgelopen seizoen natuurlijk hun uiterste best gedaan en iedereen is harder met de bal gaan gooien, sneller gaan zwemmen en technisch beter gaan spelen. Maar op basis van alle uitkomsten is de progressiebeker bij het waterpolo dit seizoen gewonnen door Eline van den Berg en Sanne van der Heijden.

24 / 24