DeMooiSonenBreugelkrant

3 juli 2019

DeMooiSonenBreugelkrant 3 juli 2019


Impressie van het klapstoelenconcert 2018 Foto: Wil Feijen

Dit jaar sluit Harmonie Pro Honore Et Virtute donderdag 4 juli hun muziekseizoen af met het, gratis toegankelijk, klapstoelconcert Muziek op het Plein. De muzikanten van de vijf orkesten spelen op het Kerkplein, onder de schaduw van de Sonse kerktoren, waardoor het gehele kerkplein ter beschikking is voor het publiek.

Het concept is bekend. Neem zelf je eigen klapstoel en wat lekkers te eten en te drinken mee. Het Harmonieorkest, de jeugd van de Opleidingsharmonie en het Samenspelorkest, de Percussiegroep en de Leerlingpercussiegroep zorgen voor het entertainment.

Kom donderdag 4 juli vanaf 19.30 uur alleen of met familie en buurtgenoten genieten van een heerlijk zomers concert. Samen wordt er een mooie avond van gemaakt. De muziek heeft de Harmonie in de hand, het weer echter niet. Houd daarom bij dreigend weer de berichten op social media in de gaten voor doorgang van het concert.

Jaargang 4 • Week 27 • 3 juli 2019

Sint Genoveva-kerk
Zondag 7 juli09.30 uur: Eucharistieviering m.m.v. Breugels kerkkoor.
Kinderwoorddienst. Intenties: Ad Versantvoort, Miny van de Ven-Winkelman, Nelly Vlemmix-Versantvoort, Karel en Elisabeth Faessen-van Tilburg, overleden ouders van Engeland-Swinkels en Annelies Jansen-van Engeland, Cor Groeneweg, Piet en An Vervoort-Pennings, Jan en Janny Kerkhof-van Rooij.
11.00 uur: Eucharistieviering. Intenties: Frits en Doortje Maas-de Bijl, Els Swinkels-Swinkels.

Zondag 14 juli
09.30 uur: Eucharistieviering m.m.v. Breugels kerkkoor. Intenties: Ietje van Dinther-Raeven, Peter en Jeanne Verstappen-van Riel, An Rooijakkers-Daniëls.
11.00 uur: Eucharistieviering. Intenties: Paul Brand (1e jaargetijde), Mariet Verhagen, Jeanne Stroucken-van Nuland, Tini Saris, Corrie van Duren-Blommers, Harrie van Rooij, Cor van der Laar.

Overige kerkdiensten Son en Breugel
Zaterdag 6 juli
16.30 uur: Eucharistieviering in Berkenstaete
Zaterdag 13 juli
16.30 uur: Woord- en Communieviering in Berkenstaete

Martinuskerk Centrum
Zaterdag 6 juli
19.00 uur: Eucharistieviering met het Goede Herder koor. Intenties: Mien van Susante – Drijvers (mgd), Jan en Margaretha Bekkers – van Thienen, Netty Bekkers – van Aert, Nelly en Gerard van Enckevort – Bekkers, Annelies van Wesel – Daas.

Zondag 7 juli Veertiende Zondag door het Jaar
09.30 uur: Eucharistieviering met Het Martinus koor. Intenties: Mien van Oss – van der Linden (mgd), Wim Bekkers (mgd), Toos Thijssen – van Vijfeijken (mgd), Tonny Persoons – Kelders (mgd), Overleden familieleden van familie van Bree, Jan van Driel (mgd), Jan van Nunen en Corry van Nunen – van Engeland, Hendrikus Kluytmans en Wilhelmina Kluytmans – van den Oever, John Harks en Carla van Kaathoven – Havinga, hun beider opa's en oma's en verder overleden familieleden, Sientje Janssen – van Laarhoven (mgd), Carina van Engeland.

Gedurende de maanden juli en augustus komen de Vieringen van maandag tot en met vrijdag om 19.00 uur in de Martinuskerk te vervallen. De Viering op woensdagavond om 19.00 uur in de Heilige Rita kapel gaat wél door.

Woensdag 10 juli 19.00 uur: Eucharistieviering in de Heilige Rita kapel te Boskant. Intenties: Leo van Driel namens Processie Hakendover.

Donderdag 11 juli
13.30 uur: Ziekenbezoekgroep Martinus Centrum.

Tijdens de maanden juli en augustus is de Martinuskerk geopend voor publiek op woensdag- en zondagmiddag van 14.00 uur tot 16.00 uur. In diezelfde periode is er op zaterdag steeds een orgelconcert. Aanvang is om 15.30 uur.

Boeken voor de Boekenbeurs dagelijks in te leveren in de kerk van Eerschot van 10.00 uur tot 12.00 uur, behalve tijdens schoolvakanties.

Tijdens de schoolvakantie van 06 juli t/m 18 augustus is het parochiecentrum bij de Martinus kerk op donderdag gesloten.

Sint-Antonius Nijnsel
Zondag 7 juli
11.00 uur Eucharistieviering. Intenties: Johan van Zutphen namens KBO Nijnsel, Ben Habraken, Roland Vulders, Harrie Dekkers.

PKN St. Oedenrode
(Knoptoren)
Zondag 7 juli
10.00 uur, Mw. J. Nieuwenhuizen

Stichting Bisschop Bekkers steunt rehabilitatiecentrum West-Timor

Hidup Baru is een rehabilitatiecentrum van de Indonesische Zusters Franciscanessen FCJM in de plaats Atambua op het zeer arme Indonesische eiland West Timor. Hier verblijven veelal dubbel gehandicapte kinderen en kinderen die een operatie hebben moeten ondergaan.

De kinderen moeten voor hun rehabilitatie nog vele jaren therapie krijgen. Voor hen is vaak een langdurige behandeling met fysiotherapie nodig. Er zijn dagelijks vier fysiotherapeuten bijna fulltime met deze kinderen bezig om te zorgen dat zij bijvoorbeeld zelfstandig kunnen gaan lopen, kunnen leren eten en naar het toilet kunnen gaan.

Door uitbereiding van de fysiotherapie-afdeling, kon er vorig jaar een derde therapeute en afgelopen januari een vierde therapeute bijkomen. Door deze uitbreiding heeft men nieuw materiaal nodig heeft, onder andere een kanteltafel, bloeddrukmeters, infraroodlampen en afscheidingsgordijnen vanwege privacy. De totale kosten voor de nieuwe benodigdheden bedragen 5.000 euro. De zusters hebben dit geld niet en hebben daarom een beroep gedaan op de stichting Harapan die een verzoek tot ondersteuning indiende bij de Stichting Bisschop Bekkers. Dankzij een bijdrage van 5.000 euro kunnen de materialen worden aangeschaft.

Stichting Bisschop Bekkers
Na het overlijden van deze zeer sociaal bewogen bisschop werd besloten tot oprichting van een stichting die zijn werk voor de kwetsbare medemensen zou kunnen voortzetten. Dankzij een geslaagde televisieactie werd een prachtig startkapitaal van ruim zeven miljoen gulden opgehaald. Stichting Bisschop Bekkers kon aan de slag. De doelstelling van de stichting was en is: bijdragen aan de verbetering van de leefsituatie van mensen met een verstandelijke beperking of ontwikkelingsachterstand. In 2017 kon Hidup Baru met steun van de SBB een aantal computers kopen voor de gehandicapte kinderen.

Ontspanningsoefeningen bij het Onderonsje

Op het programma van het Onderonsje staat op donderdag 11 juli van 14.00 - 16.00 uur ontspanningsoefeningen. Deze middag zal een mix zijn van qigong, mindfulness, meditatie en diverse oefeningen die niet alleen voor een ontspannen lichaam zorgen, maar ook voor een ontspannen hoofd.

Het zullen basisoefeningen zijn die geschikt zijn voor de doelgroep van het Onderonsje en dat zijn de 55-plussers. Zelfs als u niet meer zo vast ter been bent, kunt u mee doen. Er zijn ook oefeningen die zittend gedaan kunnen worden. Nieuwsgierig geworden? U kunt zich opgeven, maar u mag ook spontaan binnenlopen en meedoen. Info en aanmelding bij: Petra Vesters, tel. 06-10068676, petrav@kpnmail.nl of Karin van Vlerken, tel. 06-13992915. Kosten: 3 euro.

Het Onderonsje is één van de activiteiten van het Damiaancentrum. Zie de website voor andere activiteiten: www.damiaancentrum.nl. Schijndelseweg 46 te Sint-Oedenrode.

Nieuwkomersfietstocht werd nieuwkomersontvangst

De nieuwkomers luisteren aandachtig naar de gesproken woorden van burgemeester Hans Gaillard Foto: Wil Feijen

Maar liefst 500 nieuwe inwoners hebben een aantal weken geleden een uitnodiging van de gemeente Son en Breugel ontvangen voor de jaarlijkse nieuwkomersfietstocht. Dit jaar zou de fietstocht voor de zesde keer gehouden worden. Echter de tropische temperatuur gooide roet in het eten. De gemeente liet maandag 24 juni weten dat de fietstocht kwam te vervallen en dat het alleen een ontvangst op het gemeentehuis zou worden.

Redacteur: Emmy Grit
Fotograaf: Wil Feijen

Van de 500 inwoners, die tussen 15 mei 2018 en 15 mei 2019 in Son en Breugel zijn komen wonen, hadden 144 inwoners positief gereageerd op de uitnodiging. "Een recordaantal aanmeldingen ten opzichte van de vorige vijf edities", geeft burgemeester Gaillard in zijn speech aan. "Het is daarom bijzonder jammer dat de fietstocht niet door kan gaan." Ondanks dat op het laatste moment de nieuwe inwoners op de hoogte waren gebracht van het annuleren van de fietstocht, kwamen ongeveer 80 nieuwkomers (waaronder gezinnen, jonge stelletjes, iets oudere stelletjes en senioren) naar het gemeentehuis. Onder het genot van een drankje, een kop soep en broodjes werd kennisgemaakt met de burgemeester Hans Gaillard, de vier wethouders John Frenken, Jan Boersma, Jos de Bruin en Paul van Liempt en Wilma en Elke van het ontvangstcomité.

Spontane ontmoetingen
Het dorpse karakter van Son en Breugel was meteen voelbaar. De aanwezigen schudden elkaar de hand en de eerste verhalen volgden spontaan. "Het is hier best wel groot, maar toch is het kleinschaliger en dorpser", vertellen Kim en Nicole. De heer en mevrouw Bod zijn op verzoek van hun zoon vanuit Maarheeze naar Son en Breugel verhuisd. "We hebben nog geen moment spijt gehad van de verhuizing." Lien wilde graag in Eindhoven blijven wonen, helaas was daar geen geschikte woning. In Son en Breugel vond ze wel een huis. "Ik woon nu in een rustige buurt, met veel groen." Bianca is in februari vanuit Best naar Son en Breugel verhuisd. Ze stond maar liefst 20 jaar ingeschreven bij de woningbouwvereniging en kreeg een mooie woning toegewezen.

Vorige woonplaatsen
Jacqueline heeft 43 jaar in Goirle gewoond en heeft een flat in Amsterdam gekocht. "De flat is pas over twee jaar klaar. Voor mij is het twee jaar overbruggen in een appartement in Son en Breugel." Na vier maanden in Son en Breugel twijfelt Jacqueline of ze ooit naar Amsterdam gaat. "Misschien verkoop ik de flat in Amsterdam wel weer en blijf ik hier wonen", lacht ze. Jeroen is weer terug op zijn vertrouwde plekje. Van 1992 tot september 2018 heeft hij in Son en Breugel gewoond. "Na mijn scheiding ben ik tijdelijk naar Eindhoven gegaan, om vervolgens, gelukkig, weer naar mijn oude huis terug te keren. Leuk dat ik dan ook weer als 'nieuwe inwoner' gezien word." Kees en zijn vrouw kwamen regelmatig met de fiets door Son en Breugel en zagen hier wel een nieuwe toekomst voor zich. "We hebben ons ingeschreven voor een appartement, en niet veel later kregen we er een toegewezen. Het was onze eerste keuze. Voor ons voelt dit als een hoofdprijs", lacht Kees.

Supermarkt
Van de aanwezige nieuwkomers waren de meesten in Sonniuspark komen wonen. Een jonge wijk waar het wonen erg gewild is. Stan en Rudy hebben een half jaar geleden hun woning betrokken. "Van tevoren hebben we een aantal keer de 'sfeer geproefd' in Son en Breugel. We voelden ons hier thuis. Het enige wat we missen in de wijk is een supermarkt. Nu moeten we met de auto omrijden naar de Gentiaan. Liever zien we hier een mooie winkel". Dit wordt bevestigd door Ollie, de buurvrouw van Stan en Rudy en tevens nieuwe inwoner.

Dit gezin heeft de goody-bag met alle informatie in ontvangst genomen Foto: Wil Feijen

Goody-bag
Na afloop kregen de aanwezigen een goody-bag mee naar huis met informatie over de gemeente én de route van de fietstocht. De nieuwe inwoners kunnen, op een zelfgekozen moment, de fietstocht gaan maken en alsnog kennis maken met de mooie locaties in Son en Breugel.

Afkoppelen doe je niet zomaar

Belangstellenden luisteren naar de uitleg over het afkoppelen Foto: Wil Feijen

Het riool wordt steeds zwaarder en onnodig belast. Ook in Son en Breugel vraagt dit om een andere denkwijze over dit onderwerp. Dat werd woensdag 26 juni besproken in het combigebouw van Son en Breugel.

Redacteur: Adrie Neervoort
Fotograaf: Wil Feijen

Daar werden meer dan tachtig, veelal 50-plussers, gastvrij ontvangen tijdens de informatieavond over het afkoppelen van regenwater. De gemeente Son en Breugel heeft een campagne gestart om inwoners bewust te maken van de noodzaak om de afvoer van hemelwater los te koppelen van het rioolstelsel.

Klimaatveranderingen
Door de klimaatveranderingen en het steeds extremere weer dat mede daardoor ontstaat, wordt het huidige riool te zwaar belast, zo hield wethouder Boersma het publiek voor. Het aanpassen van het riool is een kostbare en ingewikkelde zaak. Daarom is ook de gemeente Son en Breugel gaan kijken wat de alternatieven zijn. Het afkoppelen van de hemelwaterafvoer is daarbij, samen met het minder 'verstenen' van onze tuinen, een goed alternatief. Behalve met een campagne die voor bewustwording moet zorgen, was de informatieavond een eerste persoonlijke aanpak om in discussie te gaan met de geïnteresseerden.

Subsidie
Tijdens deze informatiebijeenkomst werden allerlei manieren van afkoppelen getoond en toegelicht. Sommige voor de hand liggende oplossingen werden getoond, maar ook enkele heel inventieve. Wat opviel was dat op dit onderwerp, op een enkele uitzondering na, niet echt werd doorgevraagd door het publiek. Echter toen er een uitleg kwam over hoe en hoeveel subsidie je als bewoner van een huis na afkoppelen kon krijgen, kwamen de vragen en opmerkingen.

Korting
De gemeente wil de inwoners financieel stimuleren om mee te doen aan het afkoppelen op eigen terrein. Gedacht wordt aan een eenmalige subsidie van 300 euro en daarnaast tien jaar lang 50 euro korting op de jaarlijkse rioolheffing. De korting van 50 euro riep vragen op, zeker toen bleek dat de rioolheffing van 150 euro per jaar omhoog gaat naar 175 euro per jaar en dat daarop een korting wordt toegepast van 50 euro. Waarom die verhoging, was de vraag. Wethouder Boersma legde uit dat die verhoging nodig is om het bestaande riool in goede staat te houden en feitelijk los staat van de afkoppeling.

Voorwaarden
Blijft de vraag of het totaalbedrag van 800 euro genoeg is om de inwoners te bewegen om af te koppelen. Ook de voorwaarden zijn daarbij niet voor iedereen uitvoerbaar. Voor de subsidie van 300 euro moet de achterzijde en de zijkant van de woning zijn losgekoppeld. Voor de rioolheffingskorting moet zowel de achter- zij- als voorkant, inclusief garage en oprit worden afgekoppeld.

Afrit
Hoe koppel je dan een afrit af, was de vraag. Volgens een aanwezige en verantwoordelijke ambtenaar van de gemeente, moet de bewoner er dan voor zorgen dat het water dat afloopt van de afrit niet het gemeentelijk riool kan bereiken. Dat is eenvoudig op te lossen door bijvoorbeeld een eigen goot te maken aan het einde van de oprit waar de openbare weg begint.

Geen onkostenvergoeding
De vraag blijft: kun je voor het beschikbare bedrag je huis afkoppelen? Het antwoord is waarschijnlijk nee. Echter: het gaat hierbij om een subsidie en niet om een onkostenvergoeding. Belangrijker dan geld is misschien wel dat er een probleem wordt opgelost dat op termijn vaak en veel overlast in onze woonomgeving kan geven.

Oplossing
Afkoppelen doe je niet zomaar. Afkoppelen vraagt vaak een persoonlijk advies, bijna elke situatie is anders. En wat als je buurman niet meedoet en je een gezamenlijke hemelwaterafvoer hebt? Tijdens deze avond is duidelijk geworden dat er voor elk probleem een oplossing is in materiaal en uitvoering. Maar niet voor elke portemonnee is die oplossing uitvoerbaar.

Informatie
Wilt u meer weten over het afkoppelen van het hemelwater, kijk dan op www.sonenbreugel.nl/duurzaamheid of bel met Jean-Paul de la Roy, tel.: 0499-491491.

Het is tijd voor een nieuwe uitdaging

Rene en Janneke op de bank voor hun school waar ze afscheid van nemen Foto: Wil Feijen

Twee leerkrachten verlaten na lange tijd werken De Regenboog. Het is tijd voor een nieuwe uitdaging. Rene van den Hove en Janneke Nagel durven de school te verlaten nu het huidige team 'staat als een huis'. Wat ze het meeste gaan missen is het typische van De Regenboog: een familiaire kleine school waar iedereen elkaar kent.

Redacteur: Ineke van Uden
Fotograaf: Wil Feijen

Rene van den Hove kwam 17 jaar geleden bij De Regenboog als lio (leraar in opleiding) stagiaire en is tot de dag van vandaag gebleven: "In die 17 jaar heb ik van alles gedaan. Behalve de kleuters heb ik alle groepen gehad, ik verzorg de ict en heb ook een half jaar als waarnemend directeur mogen werken." Iedere leerkracht heeft zo zijn voorkeur welke groep hij het liefste les geeft. Rene's voorkeur ligt bij de bovenbouw: "De belevingswereld van het wat oudere kind ligt dichter bij mij. Je kunt met het gesprek de diepte in en mijn grappen passen beter bij kinderen in de bovenbouw." Meester Rene heeft altijd gezegd dat als er een kans komt om in het speciaal onderwijs te kunnen gaan werken dat hij die dan zou pakken: "En die kans kwam nu voorbij. Volgend schooljaar start ik op De Taalbrug, een school voor kinderen met een taalontwikkelingsstoornis."

Uitdaging
Janneke Nagel is inmiddels ook alweer elf jaar werkzaam op De Regenboog: "Toen elf jaar geleden mijn dienstverband inging, begon ik met zwangerschapsverlof. Ik heb jaren als intern begeleider voor groep 1 t/m 8 mogen werken en de laatste jaren sta ik weer voor de klas in groep 2 en groep 3. Deze groep had een ervaren leerkracht nodig en ik had weer zin om voor de klas te staan. Die keuze was dus snel gemaakt. Nu De Regenboog een sterk team heeft en een fijne directeur, kan ik met een gerust hart vertrekken en elders een uitdaging aangaan. Ik ga van deze kleine familiaire school naar De Startbaan in Meerhoven. Een grote school waar ik voor acht kleutergroepen intern begeleider word."

Totaalbeeld van het kind
Rene en Janneke kijken beiden terug op een leerzame en mooie tijd op De Regenboog: "Het was fijn om op een kleine school te werken met betrokken ouders en waar je alle kinderen kent en waar de kinderen elkaar ook allemaal kennen. De Regenboog is geen school waar alleen de leerresultaten belangrijk zijn, maar waar ook de talenten van de kinderen - of dat nou op sportief, sociaal, creatief of een ander gebied ligt - zeker ook gezien worden. Leuk is dat het middelbaar onderwijs De Regenboog daarover ook complimenteert. We blijken goed in te schatten op welk niveau we kinderen laten doorstromen en is men blij dat we een goed totaalbeeld van het kind geven."

Afscheid
De vacatures die met het vertrek van Rene en Janneke vrijkomen zijn inmiddels ingevuld. Er komen twee jonge leerkrachten voor terug. Rene en Janneke nemen vrijdag 5 juli afscheid tijdens een speciale viering op De Regenboog.

Vijfentwintig veteranen bij eerste veteranen-terras

De veteranen op de 'legerbinnenplaats' bij het Vestzaktheater Foto: Wil Feijen

Radio Son en Breugel organiseerde op zaterdag 29 juni, Nederlandse Veteranendag, voor de eerste keer het Veteranen-terras. De stoep voor het Vestzaktheater was omgetoverd tot een militair kampement die overspannen met camouflagenetten, een historisch legervoertuig en andere attributen een sfeer van een legerbinnenplaats opriep.

Redacteur: Arjen Strik
Fotograaf: Wil Feijen

Een mix van zo'n vijfentwintig 'oude' en 'jonge' veteranen had zich, met aanhang, verzameld aan de lange tafels. Ze genoten deze zomerse dag onder het genot van een hapje en een drankje van het wederzijdse samenzijn. Ze werden welkom geheten door Liesbeth van Hapert van radio S&B.

Witte anjer
"Veteranen verdienen ons respect, erkenning en waardering en daarom heeft radio S&B dit initiatief genomen om onze lokale helden te eren", vertelt Liesbeth. Na haar korte introductie werd de 'Last Post' gespeeld en een minuut stilte gehouden ter nagedachtenis aan de gevallen kameraden. De veteranen kregen allen een witte anjer opgespeld, een nationaal symbool van waardering voor de Nederlandse veteranen. Een van de oudste veteranen is de heer De Roo, begin april heeft hij zijn honderdste verjaardag gevierd. Hij heeft nog gediend bij de KNIL in Indonesië. Een van de jongste veteranen is Hedwig Vroman, zij is op missie geweest in Afghanistan en Turkije.

Gemiste kans
Liesbeth gaf nog een korte toelichting: "Uitgezonden worden naar een oorlogs- of vredesmissie in het buitenland is een ingrijpende gebeurtenis voor een militair. De veteranen strijden voor onze vrijheid, ze zijn vastberaden en soms betalen zij de hoogste prijs. Wij vonden daarom dat zij eens extra geëerd moesten worden." Ze gaf verder aan het jammer te vinden dat de gemeente Son en Breugel deze rol niet op zich neemt en zoals zoveel gemeenten een Veteranendag organiseert. "Middagen als deze zijn waardevol voor veteranen, contact met elkaar is belangrijk. Zo kan deze middag ook weer zeer betekenisvol zijn," aldus Liesbeth. Via een eerder opgenomen interview gaf burgemeester Gaillard een toelichting op Remember September in verband met 75 jaar bevrijding. "We gaan dat doen op drie manieren: vieren, herdenken en doorgeven," zo vertelde hij. "In goede samenwerking met DeMooiSonenBreugelKrant zal het programma toegelicht worden. Het heeft plechtige, educatieve en feestelijke onderdelen."

Blauwe hap
Het Veteranen-terras is meer dan een plechtigheid. Het is een feestelijk moment waarop veteranen elkaar ontmoeten, herinneringen ophalen en een goed gesprek hebben bij de koffie, borrel en de blauwe hap, zoals de traditionele Indische rijstmaaltijd heet, die aangeboden werd door restaurant 'Indonesia'. Het was een fantastische middag die mede mogelijk gemaakt is door de sponsoring uit het bedrijfsleven.

Ties van Gorp geëerd met serenade

Ties van Gorp wordt op passende wijze geëerd door de harmonie Foto: Wil Feijen

Harmonie Pro Honore Et Vertute heeft op donderdagavond rond 20.00 uur Ties van Gorp geëerd met een serenade voor zijn huis aan de Marijkestraat in Son en Breugel.

Redacteur: Adrie Neervoort
Fotograaf: Wil Feijen

Ties is al 55 jaar lid van de harmonie en altijd een trouw bezoeker van de concerten en repetities geweest. Op dit moment is Ties niet meer in staat om te komen luisteren naar zijn geliefde harmonie uit Son en Breugel. Een slopende ziekte die niet meer behandelbaar is, is hier de reden van. Een geëmotioneerde Ties luisterde met volle teugen. Met een zachte stem vertelde hij dat hij nog van alles wilde zeggen maar duidelijk was dat dit veel kracht kostte. Met een luid en duidelijk 'hartstikke bedankt' nam hij afscheid van zijn harmonie.

De voltallige harmonie heeft hem daarna de hand geschud. Ties was namelijk niet alleen een trouw lid van de harmonie, hij was een vriend voor alle leden. Op deze manier heeft Ties van Gorp op donderdagavond op voor hem bekende wijze persoonlijk afscheid genomen van de muzikanten met een knuffel of een ludieke of passende opmerking over de persoon.

Kunstwerk Floor Hendriks hangt binnenkort in Rijksmuseum

Het schilderij van Floor Hendriks hangt van 15 juli t/m 15 september in het Rijksmuseum. (Foto: Rijksmuseum). Foto: © Rijksmuseum

Het Rijksmuseum viert dit jaar 'Het jaar van Rembrandt' en nodigde iedereen uit om mee te doen aan een grootse zomertentoonstelling 'Lang Leve Rembrandt'. Dorpsgenoot Floor Hendriks zag deze uitnodiging en maakte een kunstwerk in de hoop dat haar schilderij in het Rijksmuseum zou komen te hangen. Meer dan achtduizend inzendingen kwamen binnen. Floor kreeg afgelopen week het bericht dat ze de finale heeft gehaald. Haar schilderij hangt van 15 juli tot en met 15 september in het Rijksmuseum.

Redacteur: Ineke van Uden

Niet veel mensen kunnen zeggen dat ze op hun 17e al met een kunstwerk in het Rijksmuseum hangen. Floor kan dat wel. Het Rijksmuseum organiseert ter gelegenheid van het 350e sterfjaar van Rembrandt van Rijn een aantal Rembrandt-evenementen. En één van deze evenementen is dat er een Rembrandt tentoonstelling in het Rijksmuseum komt, gemaakt door creatievelingen uit 95 landen. Inzendingen van over de hele wereld. 15 juli opent de tentoonstelling. Niet zomaar een gekozen dag. 15 juli is de verjaardag van Rembrandt.

Getipt
Begin dit jaar tipten meerdere mensen Floor om mee te doen aan deze wedstrijd. Floor: "Mijn moeder, de tekenleerkracht van school en ook de rector van het Novalis College attendeerden mij op deze wedstrijd. Ik had toen nog maar één week om aan de opdracht te werken. Het kunstwerk moest iets te maken hebben met Rembrandt. Ik koos voor een portret. Een portret is typisch Rembrandt. Ik maakte een foto van mijn zusje Maaike en heb van haar - in Rembrandt zijn stijl - een portret gemaakt. Dat is een hele andere stijl dan wat ik normaal schilder. Een hele uitdaging."

Eindselectie
Begin juni heeft Floor haar portret naar het Rijksmuseum gebracht: "Honderden mensen mochten hun kunstwerk afleveren bij het Rijksmuseum waar een jury een eindselectie zou maken welke kunststukken tentoongesteld gaan worden. De medewerkers van het museum pakten ieders kunstwerk met handschoenen aan en behandelden jouw werk met zoveel respect. Alleen dat al eens mee te maken is een hele ervaring. Dat mijn portret is uitgekozen om ook daadwerkelijk in het Rijksmuseum te mogen hangen is natuurlijk erg leuk."

Opdrachten
Floor is creatief, daar bestaat geen twijfel over. Vroeger won ze vele tekenwedstrijden. Ze richt zich nu voornamelijk op fotografie en gaat na de zomervakantie starten op het SintLucas (vakschool voor creatief talent). Floor schildert ook prachtige schilderijen. Zo gedetailleerd, niet van een foto te onderscheiden. Haar werk hangt al op een paar adresjes in Son en Breugel en in haar agenda staan al een paar opdrachten voor derden gepland.

Creatieve carrière
Zullen we nog meer horen van Floor? Vast wel. Haar moeder, Esther Hendriks - Van Gogh is verre familie van Vincent van Gogh en Floor zelf hangt nu in het Rijksmuseum bij de tentoonstelling van 'Lang Leve Rembrandt'... Een betere start van een creatieve carrière kun je je niet bedenken.

La Dolce Vita verhuist naar Eindhoven

Kosta Tasi, eigenaar van Italiaans restaurant La Dolce Vita Foto: Wil Feijen

Na ruim 25 jaar gaat La Dolce Vita in Son en Breugel haar deuren sluiten. Maar niet getreurd. Wie wil blijven genieten van al het heerlijks dat dit restaurant bekend maakte in de hele regio kan vanaf half augustus terecht aan de Dommelstraat 24 in Eindhoven. Eigenaar Kosta Tasi ziet deze ontwikkeling als een welkome nieuwe uitdaging: "Eindhoven trok al langer aan ons en gezien mijn leeftijd (49) is het nu of nooit. Het betekent wel dat je uit je comfort-zone stapt, dat je geen garanties hebt dat het een succes wordt. Ondernemen is risico's nemen. Het hele team verhuist mee en als we trouw blijven aan de pure Italiaanse fijne keuken en ons beproefde gastvrijheidsconcept, dan maak ik me geen zorgen en zie ik mooie kansen."

Redacteur: Ineke van Uden
Fotograaf: Wil Feijen

Het hing al een paar jaar in de lucht: wel of niet naar Eindhoven verhuizen. Kosta: "Eindhoven groeit hard. Expats vanuit Brainport, gasten vanuit overvolle hotels en publiek tijdens evenementen als Glow, Eindhovense Marathon en DutchDesignWeek leveren een hele andere soort klandizie op. Een expat komt tot Ikea en draait dan om, komt niet in Son maar zoekt naar activiteiten in het centrum. Na het wegvallen van een directe collega (Da Nello) ontstond er in Eindhoven een vraag voor een kwalitatief goed Italiaans restaurant in het hogere segment. Er zijn vier andere Italiaanse restaurants in de Dommelstraat maar die opereren in een ander deel van de Italiaanse keuken. Een goede pizza is altijd prima maar wij streven iets anders na: verse vis, schelpdieren, huisgemaakte pasta's die op moment 'al dente' gekookt worden, risotto, goede wijnen en gastvrijheid. Niet take-away/short sit horeca maar Italiaanse beleving en slow food. Van Uden tot Valkenswaard en van Den Bosch tot Asten kwamen gasten gericht voor de kwaliteit en gastvrijheid van La Dolce Vita. Veel vaste gasten laten Kosta al weten dat ze 'mee verhuizen' naar Eindhoven als ze willen genieten van de heerlijke kaart van La Dolce Vita.

Terug in de tijd
Even terug in de tijd. Half augustus 2002. Kosta werd door de toenmalige eigenaar van La Dolce Vita gebeld of hij bedrijfsleider in Son en Breugel wilde worden. Na dit een aantal jaren gedaan te hebben nam hij op 1 januari 2005 het restaurant over: "Ik heb La Dolce Vita (toen een goede Italiaanse Pizzeria/Trattoria) op een hoger niveau gebracht. Ik koos ervoor om de pizza's van de menukaart te halen. Daarmee onderscheid je je ook van andere Italiaanse restaurants." De kwaliteitsslag die Kosta voor ogen had, pakt in de praktijk goed uit. Niet voor niets is La Dolce Vita vorig jaar genomineerd als Beste Italiaanse restaurant van Nederland en staat het al zes jaar op rij in 'Lekker 500'.

Dankbaarheid
Aan de andere kant heeft Son ook veel teruggegeven. Dankbaarheid overheerst. Menig vaste klant heeft bij La Dolce Vita zijn verjaardag gevierd, een receptie gehouden, lief en leed samen met Kosta gedeeld. Hij is zelf getrouwd in zijn restaurant, zijn ouders hebben allebei hun 80e verjaardag er gevierd en ook de recepties van de geboorte van Kosta's kinderen vonden plaats in La Dolce Vita. Vriendschappen zijn ontstaan, vele goede kennissen zijn erbij gekomen. En om nooit te vergeten: de koffietafel van een overleden vriend die op zijn verzoek bij La Dolce Vita werd gehouden. Met zijn lievelingswijn en zijn favoriete gerechten. Kosta: "Ik voel me een rijk mens. Alle herinneringen koester ik één voor één en draag ik mee in mijn hart."

Son/Eindhoven
Op zondag 21 juli sluit La Dolce Vita haar deuren in Son. Half augustus opent de nieuwe zaak in Eindhoven. Met de vertrouwde kwaliteit en gastvrijheid. Er zijn zestig zitplaatsen in het nieuwe restaurant dat smaakvol wordt ingericht onder leiding van één van 's lands aanstormende talenten in interieur design: Hans Kuijten. Over ieder detail wordt nagedacht. Door de nabijheid van leuke bars en een bioscoop ligt een compleet avondje uit in het verschiet! Voor of na een wedstrijd van PSV even een glaasje prosecco komen drinken met een klein hapje van de kaart is ook zomaar een mogelijkheid. La Dolce Vita Eindhoven: een unieke culinaire ontmoetingsplek.

Vaarwel-menu
La Dolce Vita vertrekt niet met de stille trom. De lekkerste gerechten van 17 jaar La Dolce Vita Son en Breugel komen terug in een speciaal 'vaarwel'-menu. Houd social media en de advertentie in DeMooiSonenBreugelKrant in de gaten.

Daadwerkelijk helpen in vluchtelingenkamp op Lesbos

V.l.n.r.: Siska Veldman, Hermien van de Ven, Marjolein Lucassen, Juul Swinkels, Jeroen Loeffen, Marco Diederen en Martin van de Bunt Foto: Liesbeth Ploeg

Dorpsgenoten Hermien van de Ven en Martin van de Bunt gaan in november - met vijf anderen die zich bezighouden met vluchtelingenwerk - een week lang naar Lesbos om zich in te zetten in vluchtelingenkamp Kara Tepe. Ze realiseren zich maar al te goed dat ze daar veel ellende zullen zien en dat ze in dat ene weekje echt niet de wereld kunnen veranderen. Maar als zij met hun opgehaalde sponsorgeld een week lang alle mensen in kamp Kara Tepe van een ontbijt kunnen voorzien, goederen kunnen uitdelen, activiteiten kunnen aanbieden en een luisterend oor kunnen bieden, dan hebben ze toch een klein steentje kunnen bijdragen.

Redacteur: Ineke van Uden

Martin van de Bunt (coördinator vluchtelingenwerk/LEVgroep): "Als je al die schokkende beelden op televisie ziet - dit jaar alweer zeshonderd vluchtelingen verdronken voor de kust van Griekenland - voel ik ernstig de behoefte om in actie te komen. Vanuit mijn werk spreek ik veel vluchtelingen. Ik hoor en verdiep me in hun situatie die ze hebben meegemaakt. Het zelf aan den lijve straks zien, horen en voelen zal veel indruk op me maken. Ik zal me nog meer gaan realiseren welke 'rugzak met bagage' deze vluchtelingen voor altijd met zich meedragen."

KaraTepe team 213
Martin en Hermien en vijf anderen zijn 'KaraTepe team 213' en gaan zich een week inzetten in kamp Kara Tepe. Dat is een vluchtelingenkamp specifiek voor kinderen, zwangere vrouwen, alleenstaande moeders, gehandicapten en bejaarden. Maar ze zullen ook hand- en spandiensten gaan verrichten in kamp Moria. Moria staat bekend om de extreme 'overbevolking' waar bijvoorbeeld zeker tachtig mensen het met één toilet moeten doen. Maar ook in kamp Kara Tepe zitten anderhalf keer zoveel mensen dan waar plaats voor is.

Achtduizend euro
Martin: "Als team moeten we achtduizend euro sponsorgeld bijeen brengen. We adopteren kamp Kara Tepe voor een week en kunnen daar dan onder anderen kleding, buggy's, ontbijtjes van uitdelen en we gaan ter plekke activiteiten organiseren. Die achtduizend euro proberen we bij elkaar te krijgen door zelf in actie te komen, maar hopen ook dat dorpsgenoten acties opzetten om geld in te zamelen."

Geld inzamelen
Het geld mag naar bankrekening NL85RABO0148254586 t.n.v. Stichting Vluchtelingenwerk Son en Breugel onder vermelding van 'Kara Tepe Team 213' worden overgemaakt . Heb je een idee om een actie op te zetten om geld in te zamelen en je kunt daar wel wat hulp bij gebruiken? Klop dan aan bij de LEVgroep en mail naar martin.vandebunt@levgroep.nl.

Producten
Mocht er meer dan achtduizend euro opgehaald worden, dan gaat dit team in gesprek met de organisatie van 'Because We Carry' om te kijken welke producten hard nodig zijn in kamp Kara Tepe en proberen zij die goederen voordat ze aankomen op Lesbos te verschepen om daar dan ter plekke uit te kunnen delen.

Martin van den Broek neemt het bloemetje in ontvangst Foto: Wil Feijen

Een boeket bloemen voor de man met de prikstok

In de wijk 't Zand in Son en Breugel woont Martin van den Broek. Een 74-jarige man die al twintig jaar lang trouw iedere zaterdagochtend met zijn prikstok, geel hesje en twee lege vuilniszakken de oprijlaan van 't Zand schoonmaakt. Barbara Luijcks-van Rooij heeft in een mail naar DeMooiSonenBreugelKrant laten weten dat zij en meerdere bewoners, in ieder geval de bewoners van de Koolwitjelaan, Martin erg dankbaar zijn voor zijn werk. Daarom willen ze hem verrassen met een mooi boeket bloemen.

Redacteur: Taís Lourinho da Silva
Fotograaf: Wil Feijen

'Martin raapt telkens weer het afval op dat in de berm en in de natuur ligt. Hij verdient het om een boeket bloemen te ontvangen. Hij zet zich belangeloos in voor een mooie en schone leefomgeving, en volgens mij waardeert iedereen dit in 't Zand. Alleen wordt hij hier niet voor beloond', staat in de mail van Barbara. "Daarom willen wij hem een boeket bloemen sturen. Om hem een steuntje in de rug te geven en te laten zien dat zijn werk iedere zaterdagochtend wordt gezien en gewaardeerd door de bewoners", aldus Barbara.

Het prikstokje overnemen
"Toen ik hier twintig jaar geleden kwam wonen, ergerde ik me groen en geel aan al het afval dat ik zag liggen op de oprijlaan", zegt Martin. "Die ergernis motiveert mij om het wekelijks op te ruimen." Iedere zaterdagochtend prikt Martin lege blikjes frisdrank, Burger King zakken, pakjes sigaretten en nog veel meer op om die vervolgens met zijn eigen vuilnis weg te gooien. "Ik vind het erg leuk dat ik het boeket heb gekregen van ze, maar het had van mij niet gehoeven. Ik doe het vrijwillig dus ik hoef geen beloning." Wel hoopt Martin dat iemand zijn 'taak' een keer overneemt. "Het is nu nog ontspanning en een moment van beweging voor me. Maar ik hoop wel dat iemand het prikstokje over gaat nemen als ik het niet meer kan."

Genieten van het boeket bloemen
Zijn vrouw Ricky vindt het fantastisch dat haar man dit al twintig jaar lang wekelijks doet en dat ze nu kunnen genieten van het mooie boeket bloemen. "Hij krijgt veel positieve en lieve reacties van iedereen als hij aan het opruimen is", zegt Ricky. "Maar er is niemand uit de buurt die het van hem overneemt of meehelpt. Dat is natuurlijk wel jammer."

Martin ziet zichzelf de komende tijd nog met zijn gele hesje langs de weg staan om het vuilnis op de oprijlaan op te ruimen. "Ik hoop natuurlijk wel dat er wat minder vuilnis wordt weggegooid in de berm en iedereen het gewoon netjes in de vuilnisbak weggooit." Tot die tijd staat Martin trouw iedere week met zijn prikstok aan de rand van de oprijlaan om de ingang van het 't Zand schoon te houden.

Volgende lege vaas?
Ken jij ook iemand die een mooie bos bloemen verdient? Mail dan naar: redactie@demooisonenbreugelkrant.nl en vertel waarom diegene volgens jou de volgende is die een lege vaas mag vullen.

'Mooi boeket bloemen zoekt een lege vaas' wordt mogelijk gemaakt door:
Bloemsierkunst Le Soleil, Markt 5 Son en Breugel.

Programma Lazy Sonnie Afternoon Festival

Bovenste rij: Old Grey & Restless (l), Mac Taple (r) Middelste rij: Wild Romance. Onderste rij: Captain Gumbo (l), Rootbag (r) Foto: Ingezonden

Het vierde seizoen van Lazy Sonnie Afternoon zit er bijna op en wordt dit jaar weer afgesloten met het inmiddels traditionele 'Festival'. De voortuin van La Sonnerie is op zondag 7 juli omgetoverd tot een unieke Lazy sfeer waar regionaal, landelijke en internationaal bekende bands het podium betreden. Er wordt om 14.30 uur afgetrapt en het eindigt omstreeks 21.30 uur. Mis het niet!

Line up festival
14.30- 15.15 uur

Old Grey & Restless
Een swingende start met een band met haar roots in en om Son en Breugel, die nummers speelt uit de jaren '60 en '70 van onder andere Rolling Stones, Eagles, Van Morrison, The Monkees.

15.45- 16.30 uur
Mac Taple Rock & Roll van de oude stempel, geïnspireerd op de fifties en de sixties. Al sinds 1975 bij elkaar met nog steeds de bandleden van het eerste uur, Peter Visser en Jan van Riet aan het roer. Rechttoe rechtaan, maar swingen als een gek…

17.00- 18.00 uur
Captain Gumbo Opgericht door leden van Toontje Lager en grondleggers van de cajun rage in Nederland. Vanaf 1987 promoten zij de cajun en zydeco muziek met Mark Söhngen uit Helmond als boegbeeld op accordeon. Bekend van onder andere de Top-40 hit 'Allons à Lafayette'.

18.30- 19.30 uur
Rootbag Blues geïnspireerd op de hypnotiserende Mississippi Delta, sexy groves van New Orleans en zompige rhythm & blues. Met op gitaar de beste bluesgitarist van Nederland; Richard van Bergen en Jody van Ooijen op drums en Roelof Klijn op bas.

20.00- 21.30 uur
Wild Romance De legendarische band van Herman Brood. The Wild Romance is ook na de dood van Herman Brood aan de weg blijven timmeren met iconen Dany Lademacher en David Hollestelle nog steeds op gitaar en zang. Leadzanger Edgar Koelemeijer heeft de looks en de stem. De band is nog steeds een geoliede rockmachine. Dit is dé kans om Nederlands meest swingende en authentieke Rockers live te zien en te horen.

Bijdrage in de hoed
Net als vorige jaar bij het Lazy Sonnie Afternoon Festival wordt een unieke muzikale middag aangeboden. Om dit unieke festival mogelijk te maken wordt om een bijdrage van het publiek gevraagd. Meer informatie over Stichting Lazy Sonnie Afternoon kun je vinden op www.lazysonnieafternoon.nl. Hier vind je ook informatie om vriend of sponsor te worden. Om een kwalitatief goed programma te kunnen blijven organiseren kan de organisatie jullie steun goed gebruiken.

Mocht het onverhoopt slecht weer zijn, dan worden de activiteiten naar binnen verplaatst. LSA-festival gaat dus altijd door.

Meld je aan voor Burendag 2019

V.l.n.r. Boudewijn Ross, Ismene Borger, Evelyn Kreukniet, Jeanette en Marcel Verhoeven, Jos de Bruin, Sander Brugmans en Maurice Peters Foto: Wil Feijen

Op 28 september 2019 is er weer een Burendag. En SonenBreugelVerbindt springt daar ook dit jaar weer op in met een heerlijke taarten actie, een BBQ voor 25 personen en KlikM lantaarnpaalhaken voor plastic zakken. Burendag is een speciaal moment in het jaar om extra aandacht te vragen voor je buurt.

Maar daar moet u wel wat voor doen! Organiseer samen met SonenBreugelVerbindt een burendag met je buren. Dan komen wij langs met gratis taarten en lantaarnpaalhaken. Ook kunt u een BBQ voor 25 personen winnen. De trekking is op 10 september, dus doe snel mee!

Hoe doet u mee: u stuurt ons een originele uitnodiging op voor Burendag, dan komen wij langs. Uw uitnodiging kunt u sturen naar: info@sonenbreugelverbindt.nl. De actie geldt alleen in september. Vergeet niet om op te geven hoeveel mensen op uw burendag verwacht worden en hoeveel KlikM lantaarnpaalhaken u nodig heeft. Voor meer info ga naar: www.sonenbreugelverbindt.nl/burendag.

Burendag wordt dit jaar georganiseerd en ondersteund door de volgende partners: Marcel en Jeannette Verhoeven van de PLUS zorgen voor gratis taarten en verloten een gratis BBQ voor 25 personen. De Gemeente verschaft gratis de lantaarnpaalhaken om duurzaamheid te benadrukken, de LEV groep, en natuurlijk SonenBreugelVerbindt.

Mantelzorgcafé 17 juli

Iedere derde woensdag van de maand van 13.30-15.30 uur organiseert het steunpunt mantelzorg een mantelzorg ontmoeting. Onder het genot van een kopje koffie kan de mantelzorger en ex-mantelzorgers in gesprek komen met andere mantelzorgers met daaraan soms gekoppeld, een ontspannende activiteit, informatie of een uitstapje.

Op 17 juli gaat ze koffiedrinken en genieten van de natuur bij het 't Wasven in Eindhoven. Verzamelen bij het CMD, Europalaan 2 in Son en Breugel om 13.15 uur. In verband met auto vervoer graag opgeven bij ellen.vangils@levgroep.nl of via 06-41037639. Ga je met de fiets laat je dat ook even weten?

Groendomein Wasven
Het groendomein Wasven omvat zes hectare cultuur- en natuurhistorisch groen in het stadsdeel Tongelre te Eindhoven. Midden in het groendomein ligt een langgevelboerderij die in 2006 door de stichting Groendomein Wasven is aangekocht, gerestaureerd en verbouwd tot een multifunctionele accommodatie. Sinds 1998 is de stichting een vrijwilligersorganisatie. De stichting heeft tot doel het groendomein Wasven te behouden en te versterken via duurzame ontwikkeling.

Adres
Celebeslaan 30, 5641 AG Eindhoven
GPS: 51.4492584, 5.5114428

http://www.wasven.nl

Toneelgroep Oase zoekt nieuwe talenten

In september start Toneelgroep Oase met een nieuw toneelseizoen. Daarom zijn zij op zoek naar nieuwe talenten om de huidige toneelgroep aan te vullen. Durf jij het aan? Kom dan in september naar Oase voor een proefles en kennismaking met de toneelgroep.

De toneelcursus beloofd weer spannend en uitdagend te worden; het is de bedoeling dat de groep aan het einde van het seizoen een grote productie gaat spelen op een echt podium. In ongeveer 30 lessen wordt er naar de voorstelling toe gewerkt en de lessen worden gegeven door Femke de Jager, ze stelt zich graag even voor.

"Mijn naam is Femke de Jager en ik ben een energieke en persoonlijke theaterdocent en regisseur. Ik ben net afgestudeerd aan de Academie voor Theater in Tilburg en ben klaar om de wijde wereld in te gaan. In mijn lessen vind ik het belangrijk dat er een wisselwerking ontstaat tussen mijn ideeën, scènes en opdrachten en de creativiteit van de spelers. Daarom vind ik het goed om iedereen, van jong tot oud, ook uit te dagen om zelf scènes te maken. Pratende dieren, kabouters of magische wezens? Geen idee is mij te gek, want op het toneel kan alles echt zijn." Femke heeft er veel zin om bij toneelgroep Oase aan de slag te gaan.

De eerste weken staan de lessen in het teken van elkaar (opnieuw) leren kennen en experimenteren met de basis van theater. Omdat het nieuwe seizoen begonnen wordt met een opfrisperiode kunnen nieuwe leerlingen gemakkelijk instromen. Ze oefenen het gebruik van hun stem, van schreeuwen tot zingen. Ze gaan aan de slag met hun lijf, van rennen tot stilstaan. En ze gaan aan de slag met hun brein, van onthouden tot nergens meer aan denken. Op deze manier kun je leren om ontspannen en creatief met theater bezig te zijn! Hierna gaan ze gerichter aan de slag met werken aan hun eindvoorstelling. Hierbij komen verschillende disciplines aan bod waaronder toneelspelen, zingen of dansen. En wie weet... hebben jullie nog wel meer verborgen talenten die ingezet kunnen worden.

De kosten voor een compleet cursusjaar bedraagt 125 euro. Toneelgroep Oase heeft veel zin in het nieuwe seizoen en hoopt dat jullie net zo enthousiast zijn als hun. Ben jij 8 jaar of ouder en sta jij te popelen om te beginnen? Schrijf je dan in voor seizoen 2019/2020 via toneel@jc-oase.nl. Ook voor vragen of informatie kun je hiernaar mailen.

Ongelofelijke fietsvakantie van PVGE-fietsclub

Foto: Ingezonden

De PVGE-fietsclub heeft van dinsdag 25 tot donderdag 27 juni weer zijn fietsdriedaagse gehouden, dit keer in Putten en omgeving. Het was de twaalfde fietsdriedaagse sinds de start in 2008.

Alles zat mee: het verblijf in een prima hotel, waar het, op het terras gelegen aan het water, heerlijk vertoeven was na afloop van de fietstochten. Het weer liet zich van de beste kant zien, al was het wel een beetje warm op de eerste dag. In totaal werd over drie dagen ruim 120 km gefietst. De aankomst dag begon met koffie en gebak, om daarna te starten met de eerste fietstocht naar Garderen bij een temperatuur van 32 graden. Er werd voor de verkeersveiligheid in twee groepen gefietst. 's Avonds werd gezellig gedineerd en verbleef men daarna tot in de late uurtjes op het terras aan het water van het Veluwemeer.

Op de tweede dag ging de tocht om het Veluwemeer, om halverwege in Harderwijk uitgebreid te lunchen. Het was een fietstocht waar bos en water elkaar afwisselden. Tenslotte fietste men de derde dag naar Elspeet via een prachtig heidegebied. Om circa 16.00 uur vertrokken de deelnemers met een zeer goed gevoel weer huiswaarts. Kortom het was voor eenieder een pracht fietsvakantie.

Kinderen genoten tijdens Zomerspektakel

Foto: Wil Feijen

Het Zomerspektakel werd op zaterdag 29 juni weer gehouden en werd georganiseerd door Jongerencentrum Oase. Ondanks dat voorspelt was dat het erg warm zou worden was er een grote opkomst van ouders met kinderen voor het ochtendprogramma.

Er kon worden geknutseld, cupcakes worden versierd, je kon je nagels laten lakken of laten schminken. Er stonden verschillende spelletjes zoals blik gooien, geit melken en de kinderen mochten ook op de springkussens. De kinderen hebben lekker genoten van het spelen.

Voor het middagprogramma hadden dit jaar elf teams zich aangemeld. Vanwege de warmte was de speeltijd iets ingekort om ervoor te zorgen dat de kinderen niet oververhit raakten. Er waren drie spellen met water, twee rustige spellen en drie spellen die in verband met de warmte extra intensief waren. De teams hebben goed gepresteerd en mooie jokers gemaakt die ze tijdens een spel in konden zetten. Tussendoor stond telkens drinken klaar, zodat er voldoende gedronken werd. Al met al een mooie warme dag. Tot volgend jaar.

Kijk voor alle foto's op: www.mooisonenbreugel.nl

Annemieke Rustige exposeert bij Ars Longa

Afbeelding van een compostie door Annemieke Rustige Foto: Ingezonden

'Spelen met de realiteit' is de titel van de nieuwe expositie die vanaf 6 juli te zien is op de gang van de brasserie van de Sonnerie. Annemieke Rustige toont fotocomposities.

De expositie wordt, in bijzijn van de kunstenaar, geopend tijdens het maandelijkse kunstcafé van Ars Longa op zaterdag 6 juli om 16.00 uur, op de gang van de brasserie van La Sonnerie. Eenieder is van harte uitgenodigd om hierbij aanwezig te zijn, of de expositie te bezoeken tijdens opening van de Sonnerie. Kijk voor meer informatie op: www.arslongakunst.nl.

Vier fantastische kioskoptredens in de maand juli

Foto: Ingezonden

De komende weken valt er weer van alles te beleven op de Sonse kiosk op het Kerkplein. Als de weergoden willen meewerken treden onderstaande groepen en artiesten op.

Donderdag 11 juli
14.00 – 16.00 uur The Oldtimers
Het Seniorenorkest The Oldtimers uit Nuenen werd opgericht in 1996. Oprichter en orkestleider is Willie van Bakel. In de afgelopen jaren heeft hij bereikt dat The Oldtimers niet meer weg te denken zijn in de muziekwereld. Begonnen werd met tien leden, het afwisselende repertoire zorgde ervoor dat de band nu uit 24 leden bestaat. Het veelgevraagde orkest trekt voornamelijk ouderen uit de regio. Elke culturele manifestatie in de regio luisteren zij op. Omdat de ouderen tijd over hebben trekken zij ook regelmatig naar België en Duitsland. The Oldtimers spelen een breed en internationaal repertoire van vooral gezellige dans- en luistermuziek.

Vrijdag 12 juli
10.30 – 11.30 uur Kijk Mij Nou Band
Het is een mooie traditie geworden en de leerlingen van de Emiliusschool in Son leven er echt naar toe: een heus openluchtconcert op de kiosk op het Kerkplein op de laatste schooldag. Op vrijdag 12 juli geeft een groep van de jongste leerlingen samen met de Kijk Mij Nou Band van 10.30 tot 11.30 uur voor de twaalfde keer alweer een concert op het Kerkplein. De Kijk Mij Nou Band is een muziekgroep, samengesteld uit leerlingen van de Emiliusschool in Son, een instituut voor meervoudig gehandicapte jongeren. De band is een aantal jaren geleden opgericht met de achterliggende gedachte, dat het niet alleen leuk moet zijn om met muziek bezig te zijn, maar dat daarnaast nog aan allerlei andere doelen gewerkt kan worden. Elke vrijdagmorgen repeteert de band onder leiding van de docenten Annelies en Rob Hilgerdenaar en Benjo Plandsoen, die ook in hun vrije tijd geen onbekenden in de Sonse muziekwereld zijn. De jongste groep staat onder leiding van Erik v.d. Ven. Natuurlijk wordt er af en toe opgetreden, maar het jaarlijkse concert in de kiosk vlak voor de grote vakantie vormt toch elke keer wel weer het hoogtepunt.

Zaterdag 20 juli
20.00 – 22.00 uur Duo Pastinakel
Pastinakel is een duo dat bestaat uit Terry Emons (contrabas) uit Veghel en Pieter van den Boom (gitaar) uit Son. Deze twee muzikanten begonnen hun samenwerking ruim 10 jaar geleden in de docentenband aan het Fioretti College in Veghel. In de loop der tijd speelden ze vele evergreens, waarvan nu op het repertoire staan liedjes van onder andere The Beatles, Stones, Dire Straits, Elvis, Santana, The Eagles, tot Avicii.

Dinsdag 23 juli
19.30 – 21.30 uur Wa'n Klank en Just4fun
Op dinsdag 23 juli zal blaaskapel Wa'n Klank traditiegetrouw de zomerstop inzetten met een optreden op kiosk De Sonnestrael. Wa'n Klank bestaat al sinds 1983 en al sinds de komst van de kiosk luidt Wa'n Klank de zomerstop in. Dit jaar zullen zij ook weer worden bijgestaan door Just4Fun uit Eindhoven, een kleurrijk muzikaal gezelschap. Het wordt dus weer een waar muzikaal feest. Wa'n Klank treedt van 19.30 tot 20.30 uur op, daarna is het de beurt aan Just4Fun tot 21.30 uur. De naam Just4Fun geeft aan waar de band voor staat: muzikaal plezier voor de muzikanten zelf en voor het publiek staat voorop. Met de uitgebreide bezetting, het aansprekende repertoire, en zeker niet te vergeten het enthousiasme van de leden, zorgen ze voor een memorabel optreden. Zeker buiten komt de band prima tot zijn recht: op muziekfestivals, braderieën, en zeker ook sport- en cultuur evenementen.

Voor alle optredens geldt, dat ze alleen doorgaan met goede weersomstandigheden. De toegang is gratis.

Kioskoptreden Kijk mij nou band 2018 Foto: Wil Feijen

Hittegolf

De mussen vallen van het dak. Eén voor één, al houden ze zich nog zo krampachtig vast. Bevangen door de hitte.

Het is een ware hittegolf, het zijn tropische dagen waarbij de thermometer boven de dertig graden uitkomt. Temperaturen waar wij Nederlanders niet voor gemaakt zijn. Temperaturen, waar de mussen van het dak vallen.

Hoe houd je het hoofd koel in een hittegolf? Gelukkig hebben we daar een plan voor: het Nationale Hitteplan van het RIVM. Geleerde mensen hebben er dagen, weken zo niet maandenlang op zitten broeden. Met warm weer waarschijnlijk, dan gaat het vanzelf.

Het plan staat vol goede tips, waar u en ik zelf nooit op zouden komen. Zoals nummer 1: drink voldoende. 'Zorg dat u voldoende drinkt, ook als u geen dorst heeft'. Aha, dacht ik, eindelijk reden om mijn maten weer eens op te zoeken. Eh nee, bij voorkeur géén alcohol. Dat schijnt averechts te werken. Zou dat de vallende mussen verklaren?

Verder lezen dan maar, op naar punt 2: 'Zorg voor koelte. Draag dunne kleding, blijf in de schaduw en beperk inspanningen tussen 12.00 en 16.00 uur.' Het blijkt wel dat iedereen het plan heeft gelezen: ik zag de afgelopen tijd maar weinig mensen lopen in een bontjas. Of in een dikke trui, muts, sjaal en handschoenen.

Zou punt drie dan meer houvast bieden? 'Houd uw woning koel, opwarming van de woning kan worden beperkt door tijdig gebruik te maken van zonwering, ventilator of, indien aanwezig, airconditioning.' Tot zover kon ik het volgen, al moest de open deur nog komen: 'Zorg voor continue ventilatie door ventilatieroosters open te houden of ramen op een kier te zetten.' En ik maar denken dat ik ramen en deuren juist dicht moest houden om de warmte buíten te houden. Juist ja.

Nog één poging: punt 4. 'Zorg voor elkaar: let bij warm weer extra op mensen in uw omgeving die uw hulp kunnen gebruiken.' Op zich een logische, goede tip, maar wel een die je ook bij normale of koude temperaturen toe kunt passen.

Volgens het RIVM kun je tijdens een hittegolf last krijgen van onder andere huidproblemen zoals jeuk en uitslag met blaasjes. Dus niet meteen denken dat het aan die vermaledijde eikenprocessierupsen ligt!

Als we deze hittegolf overleven, is het dankzij de onvermoeibare, niet aflatende inzet van de mensen van het RIVM. Ik hoop dat ze er voldoende voor betaald hebben gekregen.

Moeten we niet zorgen dat de mussen ook een kopie van het hitteplan krijgen?

Met pensioen? Maar ook tevreden?

Dieter Steinbusch Foto: Wil Feijen

De regering, werkgevers en werknemers hebben onlangs afspraken gemaakt over een aantal veranderingen in het pensioenstelsel. Deze afspraken staan in het voorlopig Pensioenakkoord 2019. De veranderingen raken vrijwel iedereen, dus ook inwoners in Son en Breugel.

Redacteur: Leo Hokke
Fotograaf: Wil Feijen

"Om te begrijpen wat de problemen zijn, voor nu en in de toekomst, moeten wij eerst iets zeggen over de wijze van opbouw", aldus Dieter Steinbusch, voorzitter van de SeniorenRaad. "Het pensioen bestaat uit twee delen: de AOW en het (aanvullend) pensioen. De AOW wordt voor 65% betaald uit de premies die werkenden betalen en voor 35% uit de algemene middelen van de overheid, dus uit de belastingen waar gepensioneerden overigens ook aan meebetalen", licht Dieter toe.

Vergrijzing
Door de vergrijzing en de gestegen levensverwachting moeten werkenden nog meer premie betalen of er moet meer belastinggeld ingestopt worden. De AOW-gerechtigde leeftijd is al opgetrokken naar 67 jaar en drie maanden. Op termijn is dit waarschijnlijk niet voldoende.

Nieuwe fase
Ga je binnenkort met pensioen of ben je reeds met pensioen, dan heb je vast wel eens de woorden 'proficiat, je behoort tot de gelukkigen' gehoord. Voel jij je, onder de huidige omstandigheden, wel gelukkig? Je staat aan het begin van de langste vakantie van je leven. Vanaf nu hoeft niets meer en alles kan. Schijnbaar roept dat bij velen plaatjes op van witte zandstranden en hangmatten. Met pensioen gaan betekent dat er een nieuwe fase in je leven aanbreekt. Op het pensioen bereidt men zich echter, volgens experts, minder goed voor dan op andere grote levensgebeurtenissen. Pas als men met pensioen gaat, gaat men nadenken over de fase waarin men beland is.

65 jaar en ouder
Volgens de Gemeente Son en Breugel (cijfers van januari 2018) zijn er ongeveer 7000 huishoudens binnen de gemeente, waarvan ruim 4700 personen in de leeftijd van 45 jaar tot 65 jaar en ruim 3800 personen van 65 jaar en ouder. Deze laatste groep heeft het waarschijnlijk al gelezen of gehoord: veel pensioenfondsen moeten de pensioenuitkeringen verlagen. Dat is nodig om aan de pensioenregels te voldoen. De afspraken uit het voorlopige Pensioenakkoord 2019 betekenen dat je pensioen gelijk blijft of minder daalt. Wat er precies met je pensioen gebeurt, hangt af van het pensioenfonds dat je pensioen uitbetaalt.

Gepensioneerden
Uit reacties van een aantal geïnterviewde gepensioneerden uit Son en Breugel blijkt dat met pensioen gaan in het voorjaar een prettig gevoel geeft, omdat het een 'vakantiegevoel' kan geven. Als je de kans krijgt om je werk af te bouwen en in fases minder kunt gaan werken, dan valt de dag dat je uiteindelijk volledig stopt met werken minder zwaar, geeft een andere gepensioneerde inwoner aan.

Hobby, sport, familie
Vooral nadenken over dingen die je altijd al een keer hebt willen doen, maar waar je voorheen nooit tijd voor hebt gehad. Dat hoeft niet altijd die verre reis te zijn, het kan ook gaan over een hobby, nieuwe sport of bijvoorbeeld meer tijd doorbrengen met je familie en vrienden. Onderneem activiteiten die bij je passen en je energie geven.

De ervaring van Dieter sluit hierop aan: "Het is niet alleen de financiële kant die de meeste aandacht moet krijgen. Het is vooral hoe je omgaat met je nieuwe levensfase."

Huiskamerproject – een warme en fijne plek in het dorp

Ontmoeten - activiteiten – verbinden

Bijna tien jaar geleden is het Huiskamerproject voor senioren gestart, een project dat valt onder de LEVgroep en wat draait op bevlogen vrijwilligers. In Breugel gestart met een groep en sinds ruim twee jaar ook een groepje in Son. Het is opgezet als ondersteuning en bevordering van de sociale contacten vooral voor ouderen. Er maken nu twaalf mensen gebruik van. De groep in Son heeft nog plek voor deelnemers, dit kunnen ook echtparen zijn.

Door het huiskamerproject wordt de zelfstandige leefwijze van de deelnemers in de eigen woon- en leefomgeving zo lang mogelijk gehandhaafd met aandacht voor bijvoorbeeld ontlasting van de mantelzorg (respijtzorg), rouwverwerking en eenzaamheid. Onder leiding van drie bevlogen vrijwillige coördinatoren wordt er wekelijks een prachtig samenzijn neergezet met andere vrijwilligers.

Reacties van deelnemers: Elke week hebben jullie weer andere activiteiten. Ik zou ze niet willen missen. Ik geef het aan iedereen door.

Mensen komen samen, doen nieuwe contacten op en benutten fysieke en mentale mogelijkheden. Het programma wordt samengesteld passend bij de groep die op dat moment draait, met aandacht voor het individu en mogelijke inzet van hun eigen deskundigheid. Om een indruk te geven wat er zoal gedaan wordt hier wat voorbeelden: muziek activiteiten, gymoefeningen, lezingen over natuur, heemkunde, alles over vroeger, liedjes zingen en informatief. Spelletjes als jeu de boules, voel-, zie- en reukspelletjes, geheugenspelletjes, bordspelletjes als rummikub, kaarten en groepsuitjes. Er wordt een kleine bijdrage gevraagd van de senioren. Proefdraaien kan altijd en is gratis.

Reactie van familie van deelnemers over de begeleiding: 'Ze brengt de mensen bij elkaar en geeft ze echt geluksmomentjes. Ze zag mijn vader hoe hij als persoon was, zonder zijn dementie af te keuren. Ze gaf mooie oefeningen om het geheugen te ondersteunen. Echt, het huiskamerproject is goud waard!'

Voor beide groepen, zowel Breugel als Son, worden vrijwilligers gezocht. Wie het leuk vindt om mee activiteiten te organiseren en uit te voeren, deelnemers te begeleiden en ondersteunen en zorgen voor een fijne sfeer in de groep wordt van harte uitgenodigd om eens een bijeenkomst mee te draaien en kennis te maken. Op donderdagochtend in de Boerderij in Breugel en op maandagmiddag in het Parochiehuis in Son. Voor meer informatie en/of interesse kunt u contact opnemen met de coördinatoren. Groep Son: Toos van de Laar (j.laar42@upcmail.nl), groep Breugel: Jeanne van Thiel (jeannevanthiel@onsmail.nl) en Ria van Raalten ria.van.raalten@gmail.com.

Zomervakantie

Foto: ©pixabay.com

De laatste krant voor de zomervakantie verschijnt op woensdag 17 juli. Persberichten voor deze uitgave dienen voor maandag 15 juli, 16.00 uur binnen te zijn, dan worden deze nog gepubliceerd in de krant.

In verband met de zomervakantie verschijnt DeMooiSonenBreugelKrant op 24 juli (week 30), 31 juli (week 31) en 7 augustus (week 32) niet. Vanaf 14 augustus kun je al het nieuws, in de breedste zin van het woord, weer lezen in de krant.

Natuurlijk kun je het laatste nieuws in Son en Breugel ook tijdens onze zomervakantie 24/7 volgen op www.mooisonenbreugel.nl.

Taalpunt pakt door na de zomer

In Nederland hebben ongeveer 2,5 miljoen mensen van 16 jaar en ouder problemen met taal en rekenen en/of digitale vaardigheden. Twee derde is van Nederlandse afkomst, de overige dertig procent heeft een andere taalachtergrond. In Son en Breugel gaat het om meer dan duizend inwoners. Helaas groeit het aantal laaggeletterden nog steeds.

Door: Arend Okken

Laaggeletterdheid maakt mensen kwetsbaar, zorgt vaak voor financiële problemen, een slechtere gezondheid en minder kansen op de arbeidsmarkt. Laaggeletterde mensen kunnen bijvoorbeeld de bijsluiters van medicijnen niet lezen, geen goede sollicitatiebrief schrijven of hun eigen (klein)kinderen niet voorlezen. Dit komt doordat ze moeite hebben met informatie begrijpen en verwerken.

Schaamte
Laaggeletterdheid zorgt bovendien vaak voor schaamte. De laaggeletterde verbergt dan zijn of haar problemen, zodat het onderwerp lastig valt te bespreken. Soms zijn mensen zich niet eens bewust van hun laaggeletterdheid. Laaggeletterden zijn vaak moeilijk te bereiken, doordat ze hun probleem niet (h)erkennen.

Platform
Laaggeletterdheid voorkomen en bestrijden is een gezamenlijke maatschappelijke verantwoordelijkheid. Daarom heeft de gemeente Son en Breugel het platform Taalpunt in het leven geroepen. Taalpunt maakt deel uit van het lokale netwerk en vormt een platform voor professionals en vrijwilligers.

Herkennen en doorverwijzen
Dit voorjaar begonnen vier vrijwilligers onder de bezielende leiding van projectmanager Marie-Anne Raaijmakers (Bibliotheek Dommeldal) aan de opstart van Taalpunt. De eerste opdracht was een zogenaamde sociale kaart samenstellen: een lijst met namen en digitale adressen van personen en instanties die een bemiddelende rol kunnen spelen bij het herkennen en doorverwijzen van mensen met lees- en schrijfproblemen. Student Communicatie Jordy Slenders van Fontys Eindhoven maakte in samenspraak met de LEVgroep deze lijst hanteerbaar. Ook volgden de vrijwilligers een training Taalhulp. Taalpunt voorziet blijkbaar in een grote behoefte, want de eerste gegadigden hebben zich al aangemeld. Zij krijgen nu al hulp bij lezen en schrijven.

Drempels vloeren
Na de zomerperiode houdt Taalpunt elke donderdagochtend van 10.30 – 12.00 uur een inloopspreekuur in de bibliotheek. Inwoners van dit dorp kunnen dan vragen stellen over taal, het invullen van formulieren of het werken met een computer. Voor zichzelf of voor iemand anders. De getrainde vrijwilligers van Taalpunt kunnen onmiddellijk aan de slag met belangstellenden of ze zoeken naar een cursus of taalgroep in de buurt. Taalpunt ziet 'het vloeren van drempels' als zijn belangrijkste uitdaging.

Bijeenkomst
Op dinsdag 10 september is er van 17.00 – 20.00 uur in het Vestzak een bijeenkomst voor professionele en vrijwillige doorverwijzers. Die avond spreken ook mensen die uit eigen ervaring kunnen vertellen over laaggeletterdheid en de stappen die ze hebben gezet om hun lees- en schrijfvaardigheden te verbeteren.

Nadere informatie
Voor nadere informatie kunt u terecht op TaalpuntSonenBreugel@bibliotheekdommeldal.nl of via telefoonnummer 0499-473033.

Ben jij aanwezig tijdens het Bierfest 2019?

Foto: Ingezonden

Dit jaar zal WO Events, net als in 2018, weer het Bierfest organiseren. In het weekend van 11, 12 en 13 oktober wordt het centrum van Son en Breugel omgetoverd tot een klein stukje Duitsland. Alle meezingliederen zullen door de straten van het dorp te horen zijn. De twee cantusavonden op vrijdag en zaterdag zijn de hoogtepunten van het weekend.

Net als vorig jaar staat in oktober weer het Bierfest op het programma. De eerste editie van het feest dat in 2018 plaatsvond was een groot succes en de organisatie wil er in 2019 een nog mooier vervolg van maken.

Op donderdag 4 juli opent de inschrijving voor de cantusavonden. Tijdens de cantussen is het de bedoeling dat je als team uit volle borst meezingt met de Motion Allround Coverband. Meezingen is niet lastig, want alle bekende meezingers komen voorbij. Tijdens het zingen loopt de cantusleider door de zaal om te controleren of iedereen meezingt en of er niet iemand stiekem een slok van zijn of haar bier drinkt, want dat is tijdens het zingen ten strengste verboden. Degene die zich niet aan de regels houdt moet een ludieke straf ondergaan. Dit zorgt voor een avond vol plezier, gezang en gelach.

Wil jij je inschrijven als team of als individu? Houd dan de facebookpagina van het Bierfest in de gaten. Daarop kun je alle nodige informatie vinden over het evenement.

Overpeinzingen bij onze toren

Zondag 23 juni aan de voet van de Toren, luisterend naar Peter Bremers beiaardconcert, glijdt mijn blik langzaam langs de toren naar boven. Ik bewonder hem, zeker als ik me de leeftijd van dit stoere en sterke gebouw realiseer. Hij lijkt iets onverzettelijks te hebben. Wat zou hij allemaal kunnen vertellen over hetgeen hij al die eeuwen heeft meegemaakt: oorlogen, godsdiensttwisten, alles wat menselijk is, volle kerken, de brand van 1958, die hij overleefde, ontkerkelijking, veranderingen in de infrastructuur, ingrijpende cultuurveranderingen, protesten tegen een mogelijke annexatie en nog héél veel meer.

Maar gelukkig heeft hij ook veel positiefs gezien. Zou hij – als het kon – weleens zijn hoofd schudden om dit alles

Auto's rijden af en aan, mensen wandelen voorbij, twee pubermeisjes op de fiets laten veel bloot zien. Ik moet denken aan de ingepakte moekes van zo'n honderd jaar geleden, aan hun echtgenotes in driedelig zwart, kinderen allemaal in het zwart, jongens en meisjes met lange zwarte kousen in klompen. Er klinkt muziek die detoneert bij dit fraaie, helderklinkende beiaardspel. Een kakofonie van auditieve en visuele impressies.

Peter Bremers muziek vult de zinderende lucht: oude meesters, maar ook melodieën uit de Sound of Music en songs van Lionel Richie. Wat een pracht van een carillon heeft ons dorp toch!

Zondag 23 juni hebben we in kleine kring het 40-jarig jubileum als beiaardier van Marja Janssen-van Dinter gevierd. Dit is haar cadeau met als toegift vier nummers die ze zelf graag speelt. Ondanks de hitte hebben een 35-tal liefhebbers in de verkoelende schaduw van de bomen dit fraaie concert bijgewoond.

Beiaardier Peter Bremer is na het concert helemaal bezweet. Zijn shirt is nat, zijn haren plakken op zijn hoofd. Sporen van een muzikale marathon in tropisch weer. Ik dank hem met een welgemeende handdruk.

De Toren inclusief het carillon, krijgt een aai van me. Sterkte, ouwe jongen, en nog heel veel jaren!!! We mogen trots op je zijn.

Ik dank Cor Nooijen voor zijn enorme bemoeienissen van de afgelopen decennia in het kader van het carillon. Wat een enórme klus moet dat zijn geweest! Hij reageert bescheiden. Ten onrechte.

Jean Peters
Son en Breugel
wnd. voorzitter Stichting Vrienden van de Beiaard Son en Breugel

De Emiliusschool op bezoek in Litouwen

Foto: Ingezonden

De Emiliusschool is, zoals al in eerdere artikelen beschreven, betrokken bij een zogenaamd Erasmus+ project. Een uitwisselingsproject van de Europese gemeenschap, waarbij ze leren van elkaars expertise en ervaren hoe het onderwijs aan leerlingen met meervoudige beperkingen vorm gegeven wordt in andere landen.

November vorig jaar is het project gestart op de school in Engeland. Een delegatie van de school is daarnaartoe gegaan en vol goede ideeën en inzichten er weer van teruggekomen. Wat ze ervan leren? Speciaal onderwijs is geen onderwijs met vaste methodes en leerlijnen. Dat soort onderwijs is maatwerk en vergt veel van de vakkundigheid en creativiteit van het personeel. Zien hoe andere scholen in andere landen onderwijs geven is een 'open mind set' en stimuleert het 'out of the box' denken. De Emiliusschool is al jaren betrokken bij dergelijke Europese projecten.

In de eerste week van juni stond het bezoek aan de Litouwse school op het programma. Litouwen is een land met drie miljoen inwoners op een oppervlakte van anderhalf keer Nederland. De school ligt in Kelme, een klein stadje in midden Litouwen. Landen in de Baltische staten en ook Polen hebben veel te halen uit de Europese Unie en niet alleen op het gebied van onderwijs. Het valt op dat het lidmaatschap een groeiende welvaart heeft gebracht.

De speciaal onderwijsschool in Kelme heeft zijn zaakjes prima voor elkaar. Al vijf jaar pakken ze de pareltjes uit verschillende Europese projecten op en implementeren die in het eigen onderwijs. Copy and paste zoals ze het zelf noemen. Resultaat is een prima ingerichte school met moderne ruimtes en een goed pedagogisch en didactisch klimaat. De speelplaats en de rondom liggende tuin zijn ook met evenveel zorg aangelegd. Minpuntje is het gebouw zelf. Van buiten zijn de stenen door de weersinvloeden afgebrokkeld en geven de school de indruk van een bouwval. Het gebouw is namelijk van de gemeente en moet ook door hen onderhouden worden.

Reden voor de Son en Breugelse delegatie om bij het bezoek aan de burgemeester van Kelme daar vragen over te stellen. Het beleid van de gemeente blijkt gericht op inclusie. Passend onderwijs dus waarbij leerlingen met beperkingen zo veel mogelijk naar reguliere scholen moeten gaan. Net als op de Emiliusschool zitten er op de Kelme Speciaal Onderwijs school leerlingen, die niet naar een reguliere basisschool kunnen gaan. De expertise en de middelen om goed onderwijs aan deze doelgroep te kunnen geven ontbreken. Gelukkig heeft de Emiliusschool met de omliggende samenwerkingsverbanden en de gemeente goede afspraken kunnen maken, zodat ook de leerlingen met complexe beperkingen goed onderwijs kunnen volgen. In Litouwen hebben ze daar nog een weg in te gaan.

Zie voor meer informatie over Kelmes Speciaal Onderwijs: http://www.specialioji.kelme.lm.lt/
Zie voor meer informatie over de Emiliusschool: www.emiliusschool.nl.

Wie zijn de vrienden van De SteenUijl?

V.l.n.r. Helma Herwald, Gerda Kuiper, Astrid Bierings, Lizanne de Kuster en Mandy Calmer Foto: Ingezonden

Begin 2019 is de stichting 'Vrienden van De SteenUijl' opgericht. De vrienden zijn eigenlijk vriendinnen. Vijf dames die ervoor willen zorgen dat de bezoekers van dagopvang De SteenUijl, ondanks de bezuinigingen van de overheid, kunnen blijven genieten van diverse soorten vermaak.

In de praktijk zien 'de vrienden' dat de bezoekers ontzettend veel plezier beleven aan een muziekoptreden, een wandeling of een kopje koffie op een mooi terras. Helaas is voor deze extraatjes tegenwoordig geen geld meer beschikbaar. Zij hopen via leuke acties en donaties ervoor te kunnen zorgen dat de bezoekers regelmatig worden opgevrolijkt door een mooie nieuw ervaring.

Wie zijn de vrienden van De SteenUijl? Zij stellen zichzelf voor:
Mandy
Ik ben Mandy, 44 jaar en woon in Son en Breugel met mijn drie kinderen. Ik ben sinds twee jaar werkzaam bij dagvoorziening De SteenUijl waar ik met liefde en aandacht voor ouderen met dementie zorg. Naast de zorg voor deze ouderen is mijn persoonlijke ervaring dat het ontlasten van de mantelzorgers van onze bezoekers van de dagbesteding ook belangrijk is. Wij hopen af en toe een verwendag te kunnen organiseren, als blijk van onze waardering. Dit is een van de redenen voor mijn betrokkenheid bij onze stichting.

Lizanne
Mijn naam is Lizanne de Kuster, 45 jaar oud en ik woon samen met Harold in Eindhoven. Via een vriendin kwam ik in contact met Simone en haar mooie werk voor De SteenUijl. Door daar af en toe in te vallen als vrijwilligster ben ik geraakt door de bezoekers en door de mooie dingen die daar gebeuren. Ik zag gasten bijvoorbeeld opfleuren bij het horen van een mooi gezongen lied door een lokale artiest. Door bezuinigingen is dit soort activiteiten niet meer vanzelfsprekend. Heel graag help ik mee om te zorgen dat de gasten van De SteenUijl ook in de toekomst regelmatig hun geluksmomentjes kunnen beleven!

Gerda
Mijn naam is Gerda Kuiper en ik ben de eigenaresse van Volo- Zorg, een bureau wat 24 -uurs particuliere thuiszorg biedt. In de praktijk, binnen mijn bureau, zie en merk ik wat een activiteit aan positiviteit brengt. Omdat ik dat gevoel ook zo de bezoekers van De SteenUijl gun, draag ik graag mijn steentje bij om geld in te zamelen, zodat er ruimte ontstaat om ook voor deze mensen wat extra ontspanning en plezier in te kunnen zetten.

Helma
Ik ben Helma van de Dungen, 44 jaar oud en ik ben getrouwd en heb twee kinderen Sanne en Jeroen. Van oorsprong ben ik kraamverzorgende, maar vanwege de kinderen en een man met een drukke baan is de onregelmatigheid niet meer te combineren. Simone wist dat ik in de zorg gewerkt had en vroeg of de ouderenzorg ook iets was voor mij. Na nagedacht te hebben ben ik vorig jaar mei begonnen als vrijwilligster en het bevalt mij ontzettend goed. Nu we Stichting Vrienden van De SteenUijl gaan opstarten is het plaatje voor mij helemaal rond. We hopen zoveel mogelijk mensen enthousiast te krijgen en zo geld in te zamelen om er voor deze fantastische doelgroep iedere keer weer een leuke dag van te maken, door bijvoorbeeld het zorgen voor muziek. Het is een geweldig initiatief waar ik deel van uit mag maken.

Astrid
Mijn naam is Astrid Bierens. Ik ben werkzaam bij De SteenUijl. Met veel liefde zet ik mezelf in voor mensen met dementie. Ik heb jaren gewerkt als zangeres in een band. Muziek is gevoel en dat sluit naadloos aan bij mensen met dementie. De inzet van muzikanten kost geld. En daarvoor ga ik op zoek naar donateurs en sponsoren om de bezoekers van De SteenUijl een waardevolle beleving te geven. Ik hoop op uw steun te mogen rekenen.

Autobedrijf Van Galen viert tienjarig jubileum

Han van Galen (r) en zijn collega Jason Peeters (l) van Autobedrijf Van Galen Foto: Wil Feijen

Dit jaar bestaat het autobedrijf van Han van Galen tien jaar. Han is begonnen in Geldrop, maar na twee jaar heeft hij zich gevestigd in zijn geboortedorp Son en Breugel. Eerst aan de Kanaalstraat en nu op Ekkersrijt. Han is geen doorsnee autoverkoper: "Natuurlijk moet je auto's verkopen en geld verdienen. Anders kun je geen zaak runnen. Maar ik vind het tien keer belangrijker dat mensen hier een auto kunnen kopen die bij hun situatie en hun portemonnee past. Dat stemt mij tevreden."

Redacteur: Ineke van Uden
Fotograaf: Wil Feijen

Han van Galen stapte tien jaar geleden in de autobranche. Daarvoor had hij met veel plezier en dankbaarheid bij Van Gerven BV gewerkt. Door een burn-out kwam hij thuis te zitten: "Je maakt dan de balans op. Ik kreeg de mogelijkheid om een beroepskeuzetest te doen en daar kwam mijn passie voor auto's duidelijk naar boven. Ik ben toen in het diepe gesprongen en ben een autobedrijf in Geldrop begonnen. Je springt écht in het diepe. Maar met vallen en opstaan ben ik gekomen tot waar ik nu sta."

Meedenken
Han denkt graag met de klant mee: "De ene klant heeft meer geld te besteden dan de andere klant. En de ene klant zit dagelijks veel op de weg en de andere klant heeft bij wijze van spreken alleen een auto nodig voor af en toe een ritje. Samen kijken we dan naar de auto's die hier staan en of er één bij de klant past. Ik heb auto's in de prijsklasse vanaf zevenhonderdvijftig euro tot ongeveer vijfduizend euro, met af en toe een uitschieter tot tienduizend euro. Ik vind het belangrijk om ook auto's in een goedkopere prijsklasse te hebben. Ik gun ook die mensen een fatsoenlijke auto. Een auto waarmee ze vooruit kunnen. Wil de klant een duurdere auto? Er staan op deze locatie ook auto's van Metafa Holland Cars (TrendyCars) waardoor we de klant een breed assortiment kunnen aanbieden."

Samenwerken
Han is blij met TrendyCars op deze locatie: "Bij afwezigheid van één van ons nemen we elkaars zaak even waar. Ik zou willen dat we in Son en Breugel met alle garages meer zouden samenwerken. Als een klant bij ons geen auto kan vinden, dan stuur ik hem door naar een andere garage in Son en Breugel. Ik ben maar al te blij dat iemand van buitenaf de moeite neemt om in ons dorp naar auto's te komen kijken. We moeten zorgen dat die klant dan ook kan slagen in Son en Breugel. En als dat niet bij mij lukt, dan hoop ik dat hij elders in ons dorp slaagt. Ik zou graag zien dat andere ondernemers ook wat meer doorverwijzen. Ik heb vooral auto's in een lagere prijsklasse en hoop dat als klanten elders shoppen en niet slagen dat die ondernemer ze dan doorstuurt naar mij. Dan helpen we de klant en we helpen elkaar als ondernemer."

Wat Han van Galen betreft blijft hij de komende tien jaar in de autobranche werken. Op naar een nieuw jubileum. Maar voor nu: proficiat met dit tienjarig jubileum.

Scouting Dutmella viert jubileum: '55 jaar uitdagend en cool'

Foto: Wil Feijen

Scouting Dutmella bestaat dit jaar 55 jaar. Om dit te vieren werd zaterdag 29 juni extra uitgepakt bij de jaarlijkse groepssluiting. Er was veel te doen voor de jeugdleden, met een groot accent op wateractiviteiten, die mede dankzij het prachtige weer erg intrek waren bij de kinderen. De leiding vond het ook heerlijk om per ongeluk nat te worden.

Er was een flinke waterglijbaan om heerlijk te buikschuiven en een luchtkussenparcours. En ook typische scouting attracties: een gepionierde waterbak met een evenwichtsbalk, een gepionierde stormbaan tussen de bomen en een houten draaimolen met water gevulde emmers. Verder was er een waterestafette waarbij de kinderen met een (bouw)helm, met daar bovenop een bekertje water, een parcours moesten lopen en kruipen. Het doel was om zoveel mogelijk water naar overkant te brengen. Het knikkertenenspel in de pierebadjes leverde koele voetjes op.

Zoals dat gaat bij dit soort momenten was er ook tijd voor officiële zaken. Zo kreeg Petra Rijnten een Gouden Vos uitgereikt. Als waardering voor het vele werk wat zij als secretaris van het groepsbestuur heeft gedaan. Joris Toonen en Hank Donker kregen het Vriendschapsteken uitgereikt. Beide heren hebben zich vele jaren ingezet voor het Stichtingsbestuur.

Diverse leidinggevenden ontvingen een of meerdere kwalificaties. Zij hebben een opleidingstraject afgerond waarbij kennis en vaardigheden zijn opgedaan om kwalitatief goede begeleiding te kunnen geven aan de kinderen.

Na de uitgebreide BBQ én een lekker waterijsje kregen alle jeugdleden een heel mooi aandenken mee naar huis: een dasring met daarop het logo en ieders eigen naam! Eén van de vrijwilligers had 205 dasringen gemaakt. Door de enorme inzet van veel, heel veel handen blijft Dutmella een bloeiende vereniging waar veel kinderen op een coole manier uitgedaagd worden.

Kijk voor alle foto's op: www.mooisonenbreugel.nl

Drakenbootfestijn 2019

Foto: Rianne van der Heijden

Een terugblik op het Drakenbootfestijn

Foto: Rianne van der Heijden
Foto: Wil Feijen
Foto: Wil Feijen
Foto: Wil Feijen
Foto: Wil Feijen
Foto: Wil Feijen
Foto: Wil Feijen
Foto: Wil Feijen
Foto: Wil Feijen
Foto: Wil Feijen
Onze fotograaf van de 'verrekes mooie foto's' samen met Leon Spierings van de 'verrekes lekkere friet' Foto: Ingezonden

Eerste Drakenboot Festijn groot succes: 'Volgend jaar weer'

Foto: Wil Feijen

Het Drakenboot Festijn dat op zondag 30 juni voor het eerst heeft plaatsgevonden in Son en Breugel is volgens de organisatie een groot succes geweest. Jong en oud heeft aan de kade van de Sonse Jachthaven genoten in de zon van de wedstrijden en verschillende activiteiten die op en rondom het Wilhelminakanaal plaatsvonden.

Redacteur: Taís Lourinho da Silva
Fotograaf: Wil Feijen

Het festijn is georganiseerd door Rotary Son en Breugel om geld in te zamelen voor Stichting 2109 en Stichting Meedoen. Rond 11.00 uur begon het evenement met de eerste races op het water en activiteiten aan de kade. Maar liefst achttien verschillende teams hebben deelgenomen waardoor er tot 17.00 uur continue races hebben plaatsgevonden. Bij een zogenoemde 'drakenbootrace' zitten zestien peddelaars twee aan twee in een drakenboot die op het ritme van de trommelaar peddelen. Een race duurt circa twee minuten, maar de spanning aan de kade was om te snijden.

Winnaars
Er werd dan ook flink gejuicht vanaf de kade toen de deelnemende teams aan het 'strijden' waren voor de eerste plek. Om 17.30 uur heeft de finale plaatsgevonden. Pro Drive Technologies heeft uiteindelijk de eerste plaats gehaald. Roeiknapen is op de tweede plaats geëindigd en Spuit 11 is derde geworden. Team Kroepoek was het best uitgedoste team en de aanmoedigingsprijs was voor Stichting Meedoen en Stichting 2109 die gezamenlijk op een drakenboot mee hebben gedaan.

Na de prijsuitreiking die om 18.00 uur heeft plaatsgevonden, was het tijd voor de afterparty met de studentenjazzband CeresBand.

Zorgeloos genieten
Op de kade van de Sonse Jachthaven hebben de hele dag verschillende activiteiten plaatsgevonden waar iedereen aan mee kon doen. Zo konden kinderen zich laten schminken en verkleden om daarna gefotografeerd te worden met hun nieuwe look. Of ouderwets spelletjes spelen zoals vier op een rij en sjoelen. Muziek en een uitgebreide keuze aan eten en drinken, zoals een mini coffeebar, een foodtruck van Indonesia, Spierbal on Tour of een ijsje van La Toscana maakten het evenement compleet voor alle bezoekers. Het was zorgeloos genieten op een zonnige dag.

Drukker dan verwacht
Rotary Club Son en Breugel heeft het festijn voor het eerst in Son en Breugel georganiseerd. Volgens Charlotte Klamhout, woordvoerder van het organisatiecomité, was het drukker dan verwacht: "Ooit zei iemand dat we tweeduizend bezoekers konden verwachten. Wij geloofden dat toen nog niet echt, maar ik denk toch echt dat we rond de tweeduizend bezoekers of meer hebben gehad." De organisatie ondersteunt twee verschillende goede doelen: Stichting 2109 en Stichting Meedoen. Na afloop van het Drakenboot Festijn maakt Rotary de komende weken de balans op. Vanwege de zomervakantie zullen de beide goede doelen in september worden uitgenodigd voor overhandiging van de opbrengst. Meer hierover medio september in de DeMooiSonenBreugelKrant.

Drakenboot Festijn 2020
Rotary Son en Breugel wil het Drakenboot Festijn nu jaarlijks in Son organiseren. "We hopen dat er volgend jaar nog meer lokale teams meedoen", zegt Charlotte enthousiast. "Hopelijk kunnen we dit evenement nog een aantal keer organiseren." Mocht je nu al interesse hebben om volgend jaar mee te doen aan het Drakenboot Festijn, stuur dan een mail naar drakenbootfestijn@gmail.com.

Kickbokser Quint Otten wint op Knock-out

Quint houdt trots zijn beker vast Foto: Ingezonden

Na acht maanden van afwezigheid door blessures en afzeggingen en een wisseling naar een nieuw team Fighting Talents in Den Bosch wint Quint Otten het gala Diamand Gym Fightnight in Dordrecht.

Quint heeft de afgelopen maanden keihard gewerkt onder zijn trainers Hicham en Ousama el Gaoui, samen met grote jongens als Mohammed Jaraya, Bilal Loukili, Anass Aaras. Dit zijn allemaal jongens uit Glory, Enfusion en WFL; organisaties waar de grote jongens vechten. Quint heeft duidelijk laten zien uit welk hout hij gesneden is door de afgelopen maanden keihard zijn trainingen af te werken. Soms twee à drie keer per dag. Het resultaat was er dan ook.

Op zaterdag 29 juni maakte Quint zijn rentree voor Fighting Talents op het gala Diamand Gym Fightnight in Dordrecht in een gevecht over drie rondes en op 70 kg. Direct in de eerste ronde was de bedoeling van Quint al duidelijk; geen drie rondes vechten met 35 graden warmte. Keiharde low kicks en harde stoten regende op het lichaam en hoofd van zijn tegenstander die na tien seconden al acht tellen kreeg van de scheidsrechter. Quint wist van geen ophouden en bleef maar druk naar voor zetten, waarna zijn tegenstander wederom kort daarop door zijn knieën zakte. Bij de derde keer was het klaar na twee keiharde lowkicks en een harde rechtste hoek zakte zijn tegenstander in het touw waarna de scheidsrechter de partij beëindigde; winst op Knock-out. Een mooie start voor zijn nieuwe team. Vlak daarna won zijn teamgenoot Damian Ori ook zijn partij op Knock-out.

Quint wil zijn trainers, teamgenoten, zijn sponsors North Side Sports, Leroy's Gym en Barbos Barbershop, supporters en natuurlijk zijn ouders bedanken. Zijn moeder regelt al zijn voeding en zijn vader die zijn conditie en krachttraining verzorgd.

Eindresultaten Korfbalvereniging De Corridor

Veld seizoen 2018/2019

Team Plaats Wedstrijden Punten + -
Corridor 1 kampioen 12 20 111 85
Corridor 2 3e plaats 12 12 101 96
MW1 kampioen 6 12 76 40
MW2 3e plaats 6 7 49 51
Corridor B1 3e plaats 6 6 42 39
Corridor C1 kampioen 6 10 30 13
Corridor D1 2e plaats 6 10 28 11
Corridor D2 2e plaats 6 10 51 10
Corridor E1 3e plaats 6 8 42 23
Corridor F1 kampioen 6 12 45 25
Recreanten 1 kampioen 6 12 49 23
Recreanten 2 nvt 5 2 25 32

Senioren 1 en 2 speelden wedstrijdkorfbal en gingen in het voorjaar verder met de tweede helft van de veldcompetitie. De overige teams speelden breedtekorfbal en begonnen in het voorjaar weer met een nieuwe competitie en werden opnieuw ingedeeld aan de hand van de prestaties in de zaalcompetitie.

Uitslagen zwemvereniging Argo

Clubkampioenen 2019 Foto: Ingezonden

De clubkampioenschappen van zwemvereniging Argo werden woensdag 27 juni gehouden. Aan deze wedstrijd namen 22 zwemmers en zwemsters deel, waarbij iedereen drie afstanden heeft gezwommen.

Nadat alle afstanden gezwommen waren, werden de medailles voor de verschillende leeftijdscategorieën uitgereikt. De volgende zwemmers en zwemsters mogen zich clubkampioen noemen in hun categorie: Benedict van den Bosch, Fleur Duffhues, Dominic van den Bosch, Seth Joosten, Esmee Broeren, Naomi van der Post, Leonie Habraken, Lucas Somers, Naomi van de Ven, Lars Diesch en Janne Santegoeds. De zwemmers en zwemsters die geen plaatsje op het podium wisten te bemachtigen ontvingen een fraaie herinneringsmedaille. Iedereen ging dus met een medaille naar huis.

Zondag 30 juni werd er gezwommen in het kanaal Hoeke-Sluis in Zeeuws Vlaanderen. Voor de 47e keer werd in Sluis de open water wedstrijd gehouden met start en finish in het pittoreske centrum. Namens Argo hebben Lars Diesch en Roel Janssen aan de langste schoolslag afstand van het jaar deelgenomen. Drie rondes van 1000 meter stonden er op het programma. Een watertemperatuur van 21,5 graden en prachtig weer waren de perfecte omstandigheden om snelle tijden te zwemmen. In de leeftijdsklasse heren jeugd eindigden Roel en Lars respectievelijk op de 3e en 4e plaats. Roel zwom de 3000 meter in 52.53.32 en Lars in 53.25.67. De tijd van Roel was goed voor een nieuw Argo clubrecord. Roel ging ook nog van start op de 2000 meter vrije slag en zwom deze in 29 min. en 35 sec.

Zondag 7 juli staat de Open water wedstrijd Het Y in Amsterdam op het programma.

Programma en uitslagen Golfclub Son

De Midsummer Greensome vindt op 3 juli plaats. Deze wordt afgesloten met een borrel en een Italiaanse maaltijd. Het belooft weer een gezellige wedstrijd en een gezellig samenzijn te worden.

Programma
3 juli: Midsummer NQ Greensome 3 sides Strokeplay
4 juli: Nightball
9 juli: Wex GolfPlaza Dongen (Vossenhole) Vierbal Stablefo
10 juli: Leaderboard Dasio Competitie Stableford.

Wedstrijduitslag
26 juni: WECO Leaderbord Dasio Competitie Stableford
1. Frans Holla hcp 34.3 score 38
2. Monica Smolders hcp 18.1 score 37
3. Hans van Rosmalen hcp 9.9 score 35
Neary dames: Anne Marie Glazenborg
Neary heren: Peter van Oosten
Leary dames: Anne Marie Glazenborg
Leary heren: niet gevallen
Birdies: Annelies Jacobs (hole 15), Monica Smolders (hole 2 en hole 16), Netty Gielen (hole 12), Peter van Oosten (hole 8), Hans van Rosmalen (hole 12 en hole 18) en Wil Glazenborg (hole 13).

Jubilarissen en Annelies Raaijmakers in het zonnetje gezet

De jubilarissen: Boven v.l.n.r.: Giel van Korven, Danny van Esch, Antoinette van Esch, Bert Renders, Maikel van Kemenade. Onder v.l.n.r.: Wim Wullems, Wiljan van Esch, Piet Renders, Wout Harmeling Foto: Ingezonden

Op de traditioneel drukbezochte vrijwilligersavond van RKVV Nederwetten werden meer dan 80 vrijwilligers bedankt voor hun noeste arbeid in het afgelopen voetbalseizoen. Het bestuur verzorgde de barbecue en in het heerlijke zomerzonnetje genoten de vrijwilligers samen van hun welverdiende hapje en drankje.

Geheel volgens traditie werd de avond na het eten ingeluid met de huldiging van de jubilarissen die door voorzitter Willy Raaijmakers getrakteerd werden op een ludieke speech. De anekdotes sloegen de aanwezigen om de oren en de soms ietwat cynische grappen van Willy deden de aanwezigen bulderen van het lachen.

Annelies neemt afscheid
Naast het bedanken van de vele vrijwilligers en de huldiging van de jubilarissen werd op deze avond ook Annelies Raaijmakers bedankt voor 30 jaar kantinebeheer. Annelies nam graag de verantwoordelijkheid en was er zodoende altijd zelf bij. Ze stond er om bekend dat alles spik en span was. De voetbalvereniging kan daarom wel zeggen dat ze naast de gezelligste, ook de schoonste kantine van Brabant hebben. In bijzijn van haar familie werd een passend cadeau gegeven en werden door Willy lovende woorden gesproken. Nogmaals; Annelies bedankt!

25 / 28

Vrijdag 5 juli tot en met dinsdag 9 juli

Kermis Best: betaalbare topattracties op gezellige familiekermis

De schoolvakanties in het zuiden beginnen. Velen kijken uit naar de start van Kermis Best. Het woordje kermis zegt het al, volksvermaak nummer één! Zwieren en zwaaien, of ergens anders een gokje wagen. Genieten van een overheerlijke oliebol, zuurstok of een suikerspin. Kriebels in je buik krijgen van de snelheidsmonsters. Kinderen die samen met hun ouder(s), opa('s) en/of oma('s) over de kermis lopen en samen genieten van een drankje op het terras.

Concept Kermis Best
De kracht van Kermis Best is nog steeds de betaalbare ritprijs. Met de exploitanten worden portemonneevriendelijke ritprijzen afgesproken waardoor het voor iedereen mogelijk is te genieten van een heerlijk dagje kermis vieren. Kinderattracties draaien voor slechts € 1,20. De meeste grote attracties kennen ritprijzen tussen € 1,50 en € 2,50. De Booster Maxxx en Around the World vragen een ritprijs van € 3,50 en de Air Race Bungee 'Katapult' vraagt € 4,00. Zoals de bezoekers gewend zijn, zijn ook de prijzen van versnaperingen en spelletjes aan een maximum gebonden.

Wie durft?
De editie 2019 heeft ruim 90 attracties, waaronder diverse primeurs. Dit jaar is er de immense katapult 'Air Race Bungee'. Deze draait nergens zo goedkoop als op Kermis Best. Voor maar liefst € 4,00 kun je een ware happening beleven in deze super attractie. De 'Booster Maxxx' staat dit jaar ook weer in Best. Een reusachtige propeller, met aan weerskanten acht gondels, gooit de waaghalzen met een niet te beschrijven snelheid 55 meter de hoogte in. Een unieke combinatie van hoogte en snelheid. Wie een bloedstollend avontuur wil beleven, moet een bezoek brengen aan het spookhuis 'Thriller'. Angstaanjagende karakters lijken de bezoekers te lijf te gaan. Heb je geen stalen zenuwen, ga dan niet in deze gruwelijke attractie!

Ontmoeting met Dinosaurs
Nieuw op Kermis Best is de gloednieuwe attractie 'World of the Living Dinosaurs'. Dit is een spectaculaire attractie. Het grootste reizende museum met dinosaurussen. Je gaat een interactieve reis terug in de tijd maken. Speciaal voor jou wordt door de verzorger de baby-dino uit zijn verblijf gehaald zodat jij hem kan knuffelen. En wie wil dat nou niet?!

Uniek randprogramma
Het uitgebreide randprogramma geeft nog een extra dimensie aan het kermisspektakel. Vrijdag 5 juli schiet 't Gilde van Best de kermis los met echt carbid. Maar eerst laten zij de bezoekers van de kermis een prachtig optreden zien van Vendelzwaaien. Zaterdag 6 juli is Kermis Best het toneel van het jaarlijkse straattheaterfestival. Een vrolijk gezelschap van acteurs, jongleurs en grappenmakers begeeft zich tussen de attracties en het publiek. Op zondag 7 juli kan men gewoon gezellig kermis vieren. Maandag 8 juli staat in het teken van sprookjes. Er is een sprookjesparade met onder andere Hans & Grietje en verschillende bekende sprookjesprinsessen. Maandagavond is het thema 'Braziliaanse- en Antilliaanse avond'. Vele samba- en percussiebands en Braziliaanse danseressen treden midden op de kermis op. Dinsdagmiddag 9 juli staat geheel in het teken van de stripfigurenparade. Omdat gemeente Best dit jaar 200 jaar bestaat, keren diverse stripfiguren terug uit de tijd. Bezoekers kunnen daarom onder andere genieten van Meneer De Uil. Dus niet oogjes dicht en snaveltjes toe maar oogjes open en genieten!

Diesel

Foto: Ingezonden

Deze grote blije puber is Diesel, een Amerikaanse Bulldog van 11 maanden oud. Diesel is een grote, stoere vent om te zien, maar in zijn hart is hij nog maar een puppy. Hij is enorm lief en knuffelig en kan zichzelf ontzettend goed vermaken met zijn speelgoed. Het is af en toe echt hilarisch hoe hij rondrent, rolt en gooit met zijn speeltjes. Helemaal gelukkig is hij dan. Als hij moe is komt hij gezellig bij je liggen, bij voorkeur lekker in het zonnetje. Diesel is helaas doof, maar hiermee kan hij prima omgaan. Wij communiceren met hem met gebarentaal en dat gaat uitstekend.

Wil jij deze lieve, grote knuffelbeer een fijn thuis geven? Neem dan snel contact met ons op of bezoek de link: https://bit.ly/2LmK5LA

Zomerzorg voor wintervoorraad

Foto: Huub Coenen

De uitvinding van de verftube gaf de kunstschilders de mogelijkheid om buiten het atelier te werken. Daar ontdekten ze de invloed van het licht op de verandering van kleur en sfeer in het landschap. Ter bestudering daarvan schilderde Claude Monet hooimijten op diverse momenten van dag en jaar. Eén schilderij daarvan werd onlangs op een veiling verkocht voor bijna 100 miljoen euro. De koper is vast geen Jan Splinter met zorgen voor de winter en hij heeft zijn hooi nu ook al binnen.

Foto: Huub Coenen
Foto: Huub Coenen

27 / 28

Woensdag 3 juli
Optreden koor Zonnestralers van Zonhove
19.00 uur, Kiosk, Son en Breugel
Het koor De Zonnestralers treedt op in de kiosk op het Kerkplein. Het koor bestaat uit zeer enthousiaste zangers en zangeressen, allen bewoners van Zonhove. De vreugde en blijheid die ze uitstralen met zingen is hartverwarmend.

Klapstoelconcert Harmonie PHEV
19.30 uur, Kerkplein, Son en Breugel
Harmonie PHEV houdt hun jaarlijkse klapstoelenconcert. De aanvangstijd is 19:30 uur en eindtijd 22.00 uur. Dit jaar sluit de Harmonie hun muziekseizoen af met een gratis openluchtconcert. De muzikanten van de vijf orkesten spelen onder de schaduw van de Sonse kerktoren. Je neemt zelf een eigen klapstoel en wat lekkers te eten en te drinken mee. Dan zorgen de muzikanten voor het entertainment.

Zaterdag 6 juli
Sonnius Open Tennistoernooi
HTC Son tennis houdt het eerste Sonnius Open Tennistoernooi. Voor alle leeftijden en alle niveaus, ook beginners. Er wordt alleen dubbel- en mixpartijen gespeeld. Opgeven kan als duo maar ook alleen. Kinderen t/m 14 jaar kunnen vanaf 10.00 uur meedoen met de tennisclinic, gevolgd door leuke activiteiten op de club. Een mooie gelegenheid om kennis te maken met de nieuwe mensen uit de wijk en onze vereniging!

Zondag 7 juli
Gastenrit MC De Bonk
09.00 uur, Café-Restaurant De Zwaan, Son en Breugel
Een rit van ongeveer 150 kilometer over landelijke wegen. Kosten: € 5,00 p.p. Dit is inclusief een gezellige picknick onderweg. Aanmelden kan via 06-15867213

VDL GL Precision Open Jeugdtoernooi
09.30 uur, HTC Son, Son en Breugel
In de eerste week van de zomervakantie staat HTC Son tennis in het teken van de jeugd. Voor de jonge tennissers (6 t/m 18 jaar) uit Son en Breugel en de regio wordt opnieuw het Open Jeugdtoernooi georganiseerd. Deze week spelen zij veel wedstrijden en wordt met verschillende activiteiten geprobeerd om er een gezellige, sportieve week van te maken. Voor iedere deelnemer een feest om erbij te zijn!

Lazy Sonnie Afternoon outdoor Festival
14.30 uur, Kloosterhotel La Sonnerie, Son en Breugel
Jaarlijks muziekfestival in de voortuin van Kloosterhotel La Sonnerie. Met Old Grey & Restless, Mac Taple, Captain Gumbo, RootBag and The Wild Romance. Lees in deze krant het programma.

Donderdag 11 juli
Optreden The Oldtimers
14.00 uur, Kiosk, Son en Breugel
Als het niet door kan gaan wordt het optreden gehouden op zaterdag 13 juli van 15.00 - 17.00 uur.

Vrijdag 12 juli
Kijk mij nou Band en de Jongerenband
10.30 uur, Emiliusschool, Son en Breugel
Kijk mij nou Band en de Jongerenband van de Emiliusschool geeft op 12 juli om 10.30 uur tot 11.30 uur een muziekvoorstelling.

Zondag 14 juli
Stadsverlichting meditatie
20.00 uur, De Wadden 75, Son en Breugel
Overal lees en hoor je dat er in en rond Son en Breugel nogal veel criminaliteit is. Voor een betere wereld hoef je de straat niet op. Men is effectiever als men samen stil is. In een tijd van verharding, individualisme en elkaar buitensluiten, wil Stadsverlichting een huiskamercultuur van samenhorigheid stimuleren: oases waar mensen welkom zijn voor een uur stilte, liefde en ontspanning, zodat zij zich weer thuis kunnen voelen bij zichzelf, elkaar en in hun leefomgeving. Voor meer informatie en aanmelden, www.stadsverlichting.nu en in Son met Marije Dekkers telefoon 06-41342619.

Maandag15 juli
Gedichten schrijven
11.00 uur, Bibliotheek, Son en Breugel
Bij deze workshop inspireren de dichters van Woordatelier u met voordrachten en natuurbeelden. Vervolgens gaat u zelf aan de slag met het schrijven van een gedicht. Aanmelden: v.pennings@bibliotheekdommeldal.nl

Koersbal
10.00 uur, Gebouw Oase, Son en Breugel
Een sportief en eenvoudig spel voor 50+ers. Organisatie: KBO Son

Woensdag 17 juli
Fietstocht Philips Fruittuin
10.00 uur, centrum Son en Breugel
Fietstocht max. 35 km met eventueel een lunch (pannenkoek) incl. consumptie voor € 9,50. Vertrek: 17 Septemberplein, Son Organisatie: PVGE

Vrijdag 19 juli
Sjoelochtend
10.00 uur, De Boerderij, Son en Breugel
De Boerderij is bereikbaar via parkeerplaats De Bongerd, Asteroïdenlaan 2a, Breugel. Organisatie: SeniorenRaad

Zaterdag 20 juli
Pastinakel op de kiosk
20.00 uur, Kiosk, Son en Breugel
Pastinakel treedt op met gezellige muziek uit de jaren '60, '70, '80 en '90. Ze zijn regelmatig te gast op de kiosk en zorgen voor stemmige muziek.

Tijdens de zomervakantie verschijnt DeMooiSonenBreugelKrant niet op woensdag 24 juli, 31 juli en 7 augustus.