DeMooiSonenBreugelkrant

15 mei 2019

DeMooiSonenBreugelkrant 15 mei 2019


Foto: Wil Feijen

Zo'n 50 mantelzorgers beleefden maandag 13 mei een feestelijke avond in het Vestzaktheater en genoten van een muzikaal drie–zangenmenu.

Ellen van Gils, coördinator Mantelzorg van de LEVgroep en haar collega Marieke Schoenmakers, die zich meer richt op de jongere mantelzorgers (JOMAZO) tot 18 jaar, hebben een leuke laagdrempelige activiteit georganiseerd. Het doel was dat de mantelzorgers in de gemeente Son en Breugel zich konden ontspannen en amuseren.

Om de werkende mantelzorger te bereiken werd een Mantelzorg avondcafé gehouden. In een ongedwongen sfeer konden de mantelzorgers binnenlopen en kregen een welverdiende avond voorgeschoteld met humor, zang, dans en een heerlijk hapje.

Lees het hele verhaal over de mantelzorg avondcafé op pagina 3.

Jaargang 4 • Week 20 • 15 mei 2019

Themamiddag Dementie: 'Hoe zit dat nou?'

©pixabay.com Foto: Ingezonden

De Themamiddag is georganiseerd door de Werkgroep 'Dementievriendelijk Son en Breugel' en wordt gehouden op 21 mei van 16.00 tot 17.30 uur in de Bongerd. Sprekers zijn de artsen Michiel Voet, geriater in opleiding en Judith Wilmer, klinisch geriater uit het Catharina Ziekenhuis. De toegang is gratis.

Datum: dinsdagmiddag 21 mei
Locatie: de Bongerd, Asteroidenlaan 2A, Breugel
Tijd: 16.00 tot 17.30 uur, zaal open om 15.45 uur
Sprekers: Michiel Voet, geriater in opleiding en Judith Wilmer, klinisch geriater. Beiden verbonden aan het Catharinaziekenhuis Eindhoven

Na de pauze: Gelegenheid tot stellen van vragen. Dat kan vooraf op een vragenbriefje en tijdens de discussie na de pauze. Tijdens deze middag, georganiseerd door de werkgroep Dementievriendelijk Son en Breugel, leggen de geriaters de aanwezigen uit hoe het nu precies zit met dementie. Wat zijn de verschijnselen, hoe verloopt het ziekteproces en wat zijn de gevolgen? Wat kan men verwachten van de geriater en zijn er therapieën of geneesmiddelen? Uw vragen over hoe het nu zit met dementie komen aan de orde én u bent in de gelegenheid om uw eigen vraag te stellen.

Meer informatie via: sander.brugmans@levgroep.nl of telefoon: 06-40675520.

Mantelzorgcafé ontzorgt. Zo maar èfkes genieten

Het delen van smart is halve smart

Mantelzorgers Tineke en Robert Foto: Wil Feijen

Mantelzorger word je niet van de één op de andere dag. Het is een geleidelijk proces waar je vaak langzaam en eenzaam inrolt.

Redacteur: Arjen Strik
Fotograaf: Wil Feijen

Overbelasting
De meeste mantelzorgers hebben er niet voor gekozen om te gaan zorgen, het is ze overkomen. Bijvoorbeeld omdat hun kind geboren wordt met een beperking, hun partner een ziekte krijgt of hun ouders ziek worden. Voor iemand zorgen wordt vaak als vanzelfsprekend gezien. Je deelt immers lief en leed met elkaar. Maar langdurig voor iemand zorgen kan erg zwaar worden en het leven behoorlijk op zijn kop zetten. Overbelasting en uitputting liggen op de loer. Sociale contacten vallen weg, je hebt het gevoel er alleen voor te staan.

Werkende mantelzorger
Om de mantelzorger zelf eens in het zonnetje te zetten, organiseert het steunpunt Mantelzorg van de LEVgroep regelmatig ontmoetingsbijeenkomsten. Deze bijeenkomsten vonden vaak overdag plaats. Om ook de werkende mantelzorger te bereiken werd maandag 13 mei in het Vestzaktheater een Mantelzorg avondcafé georganiseerd. In een ongedwongen sfeer kon men binnenlopen voor een bak koffie en kreeg men een welverdiende avond voorgeschoteld met humor, zang, dans en een heerlijk hapje. Zo'n 50 mantelzorgers beleefden een feestelijke avond en genoten van een muzikaal drie–zangenmenu. Een productie van Multi Show Productions van entertainster Nancy van Heeswijk.

Zorgbehoeftig
"Mijn beide ouders zijn zorgbehoeftig", vertelt Robert, één van de aanwezige mantelzorgers. "Ik vind het een plicht om voor mijn ouders te zorgen. Dat hebben ze vroeger voor mij ook gedaan." Robert regelt naast zijn eigen werk de medische zorg, het vervoer, is klusjesman, doet de boodschappen en de financiën. Hij geeft aan dat hij deze ondersteuning met plezier verricht, maar dat het soms geestelijk wel eens zwaar is. "Je hebt ook nog je eigen leven" geeft Robert aan. Hij heeft geen actieve ondersteuning van de LEVgroep, maar ervaart het als steun dat ze achter de hand zijn.

Ondersteuning
Tineke, een andere mantelzorger, voelt het niet als een plicht, maar ze vindt het normaal dat je voor elkaar zorgt. Tineke is werkzaam in het vluchtelingenwerk. Een drukke baan waarnaast ze ook de zorg voor haar beide ouders heeft. "Mijn vader (92 jaar) lijdt aan de ziekte van Alzheimer en haar moeder (87 jaar) is zwaar reumatisch", vertelt Tineke. Ook zij verzorgt naast haar werk de boodschappen, de huishoudelijke activiteiten en de financiën. Ze doet dat met liefde, maar geeft aan dat het toch wel een zware belasting is, zonder de hulp van mijn kinderen en de hulp van mijn buren zou ik dit niet kunnen doen. Ze heeft wel contact met een Mantelzorgconsulent en ervaart ondersteuning van de LEVgroep. "Ik heb veel opgestoken bij de cursus 'omgaan met dementie' en soms is het fijn om even je ei kwijt te kunnen, advies te kunnen vragen of een luisterend oor te treffen."

Contacten
Ze geven beiden aan dat ze naar het café gekomen zijn om eens contacten met anderen op te doen en ervaringen uit te wisselen. "Gedeelde smart is halve smart." Ze genieten deze avond van de contacten en van het smaakvolle zangmenu. Een feestelijk avond die ze als mantelzorgers van harte verdiend hebben.

Rectificatie

Roos van Llth leest haar gedicht voor Foto: Wil Feijen

Per abuis is vorige week de verkeerde foto bij het artikel over de dodenherdenking gepubliceerd.

Paul van Liempd geïnstalleerd als wethouder

Installatie van wethouder Jos de Bruin (l) en Paul van Liempd (r) Foto: Wil Feijen

Paul van Liempd (49 jaar) is donderdag 9 mei geïnstalleerd als wethouder in de gemeente Son en Breugel. Paul gaat het wethouderschap op basis van 0.8 fte (32 uur) invullen. De komende tijd moet gaan uitwijzen of dit op vaste dagen en/of tijden gaat gebeuren.

Redacteur: Emmy Grit

Paul woont samen met zijn vriendin in Eindhoven, samen met zijn dochter (16 jaar) en zijn zoon (14 jaar). De weg naar Son en Breugel heeft hij veelvuldig gefietst in zijn jongere jaren. Vanaf zijn 13e tot ongeveer zijn 20e was hij lid van Scouting Dutmella.

Politiek betrokken
Tot de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2018 was Paul wethouder in Waalre. Na deze gemeenteraadsverkiezingen is hij niet meer teruggekeerd als wethouder. Paul bleef wel politiek actief binnen de PvdA. Het afgelopen jaar heeft Paul, samen met twee compagnons, een adviesburo opgezet. "Op dit moment staat het adviesburo in de kinderschoenen. Ik blijf er wel bij betrokken, daarom is het fijn dat het wethouderschap geen volledige baan betreft. Nu kan ik beide combineren", aldus Paul.

Profiel
Nadat Tom van den Nieuwenhuijzen in januari van dit jaar ontslag heeft genomen als wethouder, heeft de PvdA Son en Breugel een profiel opgesteld. "Het opgestelde profiel, waar ervaring in het wethouderschap een pre was, voelde als een passend maatkostuum", geeft Paul aan. "Ik heb gesolliciteerd en daarna hebben een aantal gesprekken plaatsgevonden. Het resultaat is dat ik donderdag 9 mei geïnstalleerd wordt tot wethouder.

Verdeling portefeuilles
Ondanks dat de verdeling van de portefeuilles nog niet voor 100 procent bekend is, staat duurzaamheid en het sociale domein op het lijstje om door Paul ingevuld te gaan worden. "In Waalre had ik duurzaamheid in mijn portefeuille en deze functie sluit dus erg goed aan bij de functie in Son en Breugel.

Meerwaarde
Paul geeft aan dat hij als gemeente er wil zijn voor de inwoners van Son en Breugel. "De gemeentelijke organisatie, het college en de raad moet weer een meerwaarde krijgen voor de inwoners van Son en Breugel."

Installatie wethouder Jos de Bruin

Jos de Bruin is donderdag 9 mei geïnstalleerd als wethouder in de gemeente Son en Breugel. Jos is geboren en opgegroeid in Son en Breugel, getrouwd en vader van drie kinderen. Jos is sinds 2018 raadslid bij de DorpsVISIE. Jos is benoemd tot wethouder en gaat zijn functie in 24 uur (0.6 fte) uitvoeren.

Redacteur: Emmy Grit

24 uur
"De 24 uur wil ik verdelen over drie vaste dagen", vertelt Jos daags voor zijn benoeming. "Ik besef dat niet altijd alles in deze 24 uur gedaan kan worden. Ik probeer op zo'n juist mogelijk manier invulling te geven aan mijn wethouderschap, ook al houdt dat in dat de invulling buiten deze 24 uur valt", vult Jos aan.

Vrijwilliger
Jos is geen onbekende in Son en Breugel. Zowel in het verenigingsleven als vrijwilliger heeft hij zijn plaats gevonden. Jos is een groot liefhebber van sport in het algemeen, maar judo in het bijzonder. In het dagelijks leven is Jos werkzaam als interim-financieringsspecialist in de bancaire sector.

Benaderbaar
Jos wil makkelijk benaderbaar zijn voor de inwoners van Son en Breugel. Je kunt hem bereiken op 06-28641285 of via de email jos.de.bruin@hetnet.nl.

De Kaaswinkel een begrip in Son en Breugel en omgeving

V.l.n.r. Yvonne, Ria, Judy en Wendy in De Kaaswinkel Foto: Wil Feijen

De Kaaswinkel in Son en Breugel viert haar 25-jarig jubileum. In 25 jaar is de winkel uitgegroeid van kaaswinkel tot een specialiteitenwinkel voor iedereen die van lekker eten houdt. De winkel aan de Heistraat staat vol met kaas, noten, delicatessen en andere specialiteiten, zowel nationaal als internationaal. Een winkel waar je bijna kunt verdwalen in al het lekkers.

Redacteur: Adrie Neervoort
Fotograaf: Wil Feijen

Wendy begon 25 jaar geleden De Kaaswinkel aan de Heistraat. Dit was een logische stap voor haar. Vanaf haar 17e was zij al werkzaam in de kaashandel. "De klik met kaas was er eigenlijk al vanaf het begin. Ik volgde diverse opleidingen en cursussen en ben werkzaam geweest bij een aantal andere werkgevers, altijd in de kaas", vertelt Wendy Tiemstra.

Amsterdamse
"Op mijn 23e heb ik op een advertentie gereageerd waarin een enthousiaste zelfstandige werd gezocht om een nieuw te openen kaaswinkel te gaan runnen", geeft Wendy aan. De winkel, in de Heistraat in Son en Breugel, was voor Wendy in een voor haar onbekende gemeente. Nu, 25 jaar later, voelt zij zich een Sonse met Amsterdamse roots. "Ik werk niet alleen in Son en Breugel maar woon er inmiddels alweer 22 jaar.

Vast team
Al jaren werkt Wendy met een vast team van medewerksters in haar winkel. De dames in haar team vormen samen met haar de winkel, met ieder zijn eigen talenten en aandachtspunten. Zo is Yvonne Merks al 22 jaar werkzaam en de specialist als het gaat om het branden van verse noten. Judy Kelder die ook alweer 16 jaar in het team werkt, zorgt ervoor dat iedereen op de hoogte blijft van de laatste nieuwtjes op het gebied van de kaas en de gebruiksmogelijkheden hiervan. Ria van Gerwen is al 12 ½ jaar niet alleen een gewaardeerde medewerkster in het team, maar ook op technisch gebied lost zij alle voorkomende problemen in de winkel op. Er kan hier echt gesproken worden van een superteam met veel ervaring en kennis, dat daarbij ook nog eens zeer klantgericht is.

Kritisch
Volgens Wendy zijn de klanten in 25 jaar tijd kritischer geworden. "Zij willen vandaag de dag weten wat ze eten. Omdat wij kleinschalig zijn en met vaste leveranciers werken, weten wij waar onze vaste- en seizoensproducten vandaan komen en kunnen wij een constante kwaliteit garanderen."

Assortiment aanvullen
"Soms geeft een klant in de winkel aan dat zij bijvoorbeeld op vakantie een heerlijk kaasje heeft gegeten. Als wij deze niet kennen, dan is het voor ons bijna een sport om het soort kaas te achterhalen en te proeven. Als blijkt dat de kaas inderdaad heerlijk is, voegen wij deze aan ons assortiment toe. Dan kan omdat wij als zelfstandige winkel ons assortiment kunnen aanpassen", aldus een trotse Wendy.

Adviseren en proeven
De Kaaswinkel is een winkel vol kaas, delicatessen en specialiteiten. Kwaliteitsproducten om te koken, voor een feestje, als snack of tussendoortje. Bij De Kaaswinkel vindt u dagelijks verse kwaliteit en een breed assortiment nationale en internationale specialiteiten. Er zijn regelmatig zogenaamde "proeverijen". Daarbij kunt u proeven en extra informatie krijgen over een bepaald product. Zo is er vrijdag 17 mei een olijfolieproeverij en zaterdag 25 mei een kaasproeverij met verschillende soorten kaas uit België.

Burgemeester Gaillard betuigt spijt over toespraak dodenherdenking

Foto: Wil Feijen

Tijdens de dodenherdenking op 4 mei sprak burgemeester Hans Gaillard het publiek toe. De toespraak van de burgemeester is een vast onderdeel van de herdenking in Son en Breugel. Elk jaar kent de dodenherdenking een wisselend jaarthema. Dit jaar was het thema 'In vrijheid kiezen'.

Redacteur: Adrie Neervoort

In de toespraak probeert de burgemeester vaak het thema te koppelen aan gebeurtenissen in Son en Breugel. De burgemeester is al jaren een voorvechter van een carnaval in Son en Breugel waar ook de vrouw een prominente rol kan spelen, bijvoorbeeld als Prinses of lid van de Raad van Elf. Dit was voor de burgemeester samen met het thema 'In vrijheid kiezen' reden om dit onderwerp in zijn toespraak te gebruiken. Het zorgde tijdens de plechtigheid al voor enige verbazing.

Ook de aanwezige leden van De Krutjesrapers waren onaangenaam verrast, waaronder voorzitter Jasper van Zuuren. "De inhoud van het gedeelte over carnaval in de toespraak van de burgemeester is onjuist en het is in mijn ogen een serieus thema dat tot nu toe altijd ludiek gebracht werd, maar zeker niet op een dodenherdenking thuis hoort", aldus Jasper. In de raadsvergadering van donderdag 9 mei kwam de burgemeester terug op zijn toespraak tijdens de dodenherdenking.

"Tijdens de jaarlijkse dodenherdenking heb ik gesproken over onze vrijheid en de offers, die mensen daarvoor met hun leven hebben gebracht. Omdat wij in vrijheid leven, kunnen wij dit jaar vieren, dat ons land 100 jaar algemeen kiesrecht kent. Dat is een kostbaar goed, vanwege de gelijkheid van mannen en vrouwen. Ik heb erop gewezen dat die gelijkheid nog niet volledig is gerealiseerd. Daarbij heb ik een voorbeeld genoemd, dat mij aan het hart gaat: onze carnavalsvereniging staat geen vrouwen toe in bestuurlijke functies. Ik heb gemerkt, dat het voorbeeld niet goed gekozen is; ik ben er niet in geslaagd duidelijk te maken wat ik bedoelde. Dat heeft bij mensen geleid tot verbazing en onbegrip: wat doet carnaval bij de dodenherdenking? Dat spijt mij, temeer omdat ik oprecht hecht aan het moment van dodenherdenking en dankbaarheid voor onze vrijheid," aldus de burgemeester.

Intussen is er al een gesprek geweest tussen burgemeester Hans Gaillard en Jasper van Zuuren, voorzitter van carnavalsvereniging De Krutjesrapers. Daarbij is het voorval besproken.

6 / 32

7 / 32

8 / 32

Ad Beemer draagt het stokje over aan Jan Enderink

Ad Beemer (l) en Jan Elderink (r) Foto: Adrie Neervoort

Ad Beemer (67 jaar) stopt eind mei, na 15 jaar, met zijn bedrijf Beemer Computer Service. Ad heeft vanaf 2004 klaargestaan om de inwoners van Son en Breugel en omstreken te voorzien van raad en daad op computergebied. Service verlenen stond hoog in het vaandel bij Ad en hij is trots dat hij al zijn klanten kan overdragen aan Jan Enderink van FreshPC Computer Service Son en Breugel.

Redacteur: Emmy Grit
Fotograaf: Adrie Neervoort

Reorganisatie
Ad en Jan kennen elkaar al vele jaren. Beide heren hebben bij Philips gewerkt en beiden zijn door een reorganisatie op zoek moeten gaan naar ander werk. "Tot 2001 heb ik bij Philips gewerkt. Ik heb mijzelf eerst een tussenjaar gegund om te kijken wat ik wilde gaan doen. Ik kwam er al snel achter dat klussen/verbouwen niets voor mij was en dat de computer met alle facetten mijn aandacht trok", aldus Ad.

Twee handen aangegrepen
Vanuit het UWV werd Ad begeleid door een bemiddelaar die samen met Ad bekeek waar zijn mogelijkheden lagen. "Al snel werd duidelijk dat ik graag als zelfstandige aan de slag wilde en het liefst met computers. Ik ben blij dat ik deze kans met beide handen heb aangegrepen. In 2004 ben ik begonnen met mijn eigen zaak."

Service
Om succesvol te zijn in zijn werk, heeft Ad zich altijd onderscheiden op het gebied van service verlenen. "Ik ging naar de mensen thuis om de problemen met hun computer op te lossen, dat werd altijd op prijs gesteld." Behalve particulieren had Ad ook een aantal grote zakelijke contacten in zijn klantenbestand.

Gezondheid
Twee jaar geleden kreeg Ad ernstige gezondheidsproblemen, waardoor hij zijn werk slechts beperkt kon voortzetten. Hij heeft, helaas, afscheid moeten nemen van een aantal grotere klanten omdat hij daar niet meer de service kon verlenen die gevraagd werd. "Gelukkig is mijn gezondheid nu weer helemaal perfect", lacht Ad. "Mede hierdoor en gezien mijn leeftijd heb ik besloten om te stoppen met mijn zaak en al mijn klanten te adviseren over te gaan naar Jan. Voor mij ligt een nieuwe uitdaging in het verschiet: de voorraad onderdelen van mijn oldtimer-Jeep wil ik vanaf de zomervakantie in elkaar zetten, zodat ik lekker met een 40-jaar oude auto kan toeren."

Repareren en advies
Jan is sinds 2012 begonnen met FreshPC Computer Service, nadat hij, door de reorganisatie bij Philips, ander werk moest gaan zoeken. Na een tussenjaar bij TNO in Delft is Jan begonnen met een online marketingbureau. "Dit was heel leuk, maar niet wat ik zocht. Ik ging verder zoeken en kwam erachter dat het repareren van computers en het advies geven hierover veel dichter bij mij lag. Vandaar dat ik mijn eigen computerservice bedrijf heb opgestart", aldus Jan.

Continuïteit
"Ad heeft mij benaderd en gevraagd of zijn klanten door mij geholpen kunnen worden", geeft Jan aan. Door dit advies aan de klanten, weet Ad dat de continuïteit van de service gewaarborgd is. "Ik heb altijd voor mijn klanten klaargestaan, dat is voor mij de reden dat ik mijn klanten van harte aanbeveel bij Jan. Ik weet zeker dat zij bij Jan kunnen rekenen op dezelfde service die ik ze altijd heb verleend." Jan kan dit alleen maar beamen. "Alle klanten kunnen rekenen op de vakkundige service die ze gewend zijn. Mijn motto 'weer een tevreden klant verlaat het pand' is waar ik het voor doe", sluit Jan af.

Ad bedankt al zijn klanten voor het vertrouwen dat zij de afgelopen jaren in hem hebben gesteld en wenst Jan veel succes toe met het voortzetten van zijn bedrijf.

Initiatiefvoorstel verandert subsidietoekenning

Het kan verkeren dat in de lokale politiek de partijen publiekelijk ruzie maken over hoe ze nu bestuurlijk verder moeten en dat zij vervolgens eensgezind achter de schermen gezamenlijk bezig zijn met het opstellen van een initiatiefvoorstel voor het vereenvoudigen van het subsidiebeleid voor vrijwilligersorganisaties.

Redacteur: Adrie Neervoort

Direct na de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 zijn Don Pasanea (VVD), Stephen Philipi (Dorpsvisie), Henk Hulsen (CDA) Willem Buurke (PvdA/GroenLinks), Monique van Zwieten (D66) en Maarten van Beek (Dorpsbelang) gezamenlijk aan de slag gegaan om het oude subsidiebeleid van 2005 te herzien. Ondanks de geheel verschillende politieke agenda van de leden van de raadswerkgroep wisten zij het doel niet uit het oog te verliezen. Ook sprak de groep niet alleen over burgerparticipatie, zij pasten het ook direct toe.

Eerlijk en eenvoudig
Met de doelstelling om een nieuw subsidiebeleid op te stellen dat transparant, eerlijk en eenvoudig moest zijn, gingen zij aan tafel met alle subsidieontvangers. Dit gebeurde onder andere tijdens twee bijeenkomsten vorig jaar in het Vestzaktheater. Een voordeel van deze bijeenkomsten was volgens Maarten Verbeek dat de vele vrijwilligersorganisaties met elkaar in gesprek gingen over de huidige subsidies. Zo ontstond er zelfs begrip voor elkaar over de verkregen subsidies.

Wel bleek tijdens de bijeenkomsten en andere gesprekken met de vrijwilligersorganisaties dat het aanvragen van de subsidies niet altijd even transparant was. Zo kon er een vorm van subsidie gegeven worden om een tekort aan te vullen, waarbij de verantwoording ontbrak. Het aanvragen van een subsidie moest anders, vonden alle partijen die betrokken waren bij het overleg.

Van jeugdledensubsidie naar ledensubsidie
In het nieuwe subsidiebeleid ontvangen sportclubs straks subsidie op basis van het aantal leden en niet langer op basis van het aantal jeugdleden. Reden is dat de gemeenteraad het belangrijk vindt dat inwoners van alle leeftijden aan sport doen.

Accommodatiesubsidie eenvoudiger
Ook de accommodatiesubsidie gaat veranderen. In de huidige regeling ontvangen sportverenigingen een vast subsidiebedrag voor de huur van een accommodatie en een variabele subsidie voor de zaalhuur voor jeugdleden. Dit brengt veel administratieve last met zich mee, zowel voor de aanvrager als voor de gemeente. In de nieuwe regeling ontvangen de sportclubs straks een vast bedrag per jaar voor de accommodatiehuur, gebaseerd op de totale huurkosten van de sportvereniging.

Ruime overgangsregeling
Bijna alle verenigingen die nu subsidie ontvangen, gaan er in de nieuwe regeling op vooruit of de subsidie blijft gelijk. Slechts enkele organisaties gaan er financieel op achteruit. Zoals de kanovereniging, alzheimercafé, boksschool Xhofleer en toneelgroep Maan, maar daarvoor komt een ruime overgangsregeling. De raadswerkgroep subsidiebeleid heeft inmiddels met deze organisaties gesproken. De subsidieontvangers krijgen vanaf 2020 met het nieuwe proces te maken. De financiële gevolgen van de nieuwe regels zijn dan vanaf 2021 merkbaar.

Donderdag 9 mei behandelt de gemeenteraad het initiatiefvoorstel tijdens de raadsvergadering.

Inwoners beslissen mee over ontwerp hergebruik voormalige kerk

Lange tijd leek dat er niets gedaan werd met de invulling van de voormalige Sint-Petrus Bandenkerk. Niets is minder waar. Achter de schermen was het college druk bezig om een invulling te vinden voor het dorpshuis.

Redacteur: Adrie Neervoort

De eerste zichtbare stap naar het hergebruik van het gebouw is de presentatie van vijf ontwerpen, waarin de ontwerpers hun ideeën laten zien hoe zij het kerkgebouw willen omtoveren tot een levendig dorpshuis.

De gemeente heeft door middel van haar inkoopteam onder leiding van Bureau Inkoop en Aanbestedingen Zuidoost-Brabant (BIZOB) de vakmatige inbreng van experts op het gebied van bouw, architectuur en duurzaamheid gemengd met inbreng van toekomstige gebruikers. Op deze manier kunnen inwoners en raadsleden tot een zorgvuldige beoordeling van de ontwerpen komen.

Er zijn wel eisen gesteld aan de ontwerpen. Er wordt gezocht naar een ontwerp dat past in de omgeving en duurzaam is. Daarnaast moet het gebouw goed bruikbaar zijn voor de toekomstige gebruiker. Waarbij de monumentale elementen van het gebouw moeten worden gerespecteerd.

In de aanbestedingsregels is vastgesteld hoe de gemeente de ontwerpen gaat beoordelen. Als een inzending niet voldeed, werd deze uitgesloten van presentatie en beoordeling. Alle stappen en voorwaarden maakten onderdeel uit van de wettelijke voorwaarden om een rechtsgeldig aanbestedingsproces te doorlopen.

Expertteams, raadsleden, toekomstige gebruikers en inwoners van Son en Breugel worden eveneens bij de keuze van het beste ontwerp betrokken. De publieke presentatie van de ontwerpen is gepland in de week van 30 september tot en met 4 oktober. Iedereen krijgt de kans om bij deze openbare presentatie van de ontwerpen door de architecten aanwezig te zijn. De vijf ontwerpers lichten hun ontwerp dan toe en de inwoners kunnen hun mening hierover geven.

"De ontwerpers maken een voorlopig schetsontwerp van zowel de buiten- als de binnenkant", licht wethouder Jan Boersma (CDA) toe. "Als die er zijn, dan vindt er een beoordeling plaats. Qua beoordelingscriteria hebben we gezegd 20% prijs, 80% kwaliteit. Die 80% gaan we weer onderverdelen in het ontwerp zelf, de duurzaamheid en het proces."

De expertteams kijken kritisch naar de mate van duurzaamheid, de proceskwaliteit en ook de prijs en beoordelen de ontwerpen erop. Gebruikers, raadsleden en inwoners zullen vooral kijken naar de meer subjectieve kwaliteitskenmerken van het structuurontwerp. Hieronder vallen onder andere de uiterlijke kenmerken van zowel de binnen als buitenkant van het gebouw, alsmede het behoud van de monumentale elementen, inpassing van het plan in de omgeving en gebruiksmogelijkheden voor de (toekomstige) gebruikers.

De individuele raadsleden geven, na een toelichting door het expertteam, een score voor het structuurontwerp. De inwoners kunnen een terugkoppeling geven aan de raad. Deze terugkoppeling wordt meegenomen in de score.

De zondag van NIX: gratis met je zoon of dochter naar de film

Foto: Ingezonden

Neem je puber op zondag 19 mei om 14.30 uur gratis mee naar VUE Eindhoven, Emmasingel 20. Het kan moeilijk zijn om een geschikt moment te vinden om met je zoon of dochter te praten over een serieus onderwerp. De zondag van NIX organiseert zo'n moment voor jou als ouder, in combinatie met een spannende film.

Waarom?
In Son en Breugel zegt 26% van de 12 tot 18-jarigen dat hun ouders het goed vinden dat ze alcohol drinken. 35 procent van deze jongeren heeft dit de afgelopen vier weken dan ook gedaan. Alcohol drinken is dus normaal, ook voor jongeren. Hoewel veel ouders dit betwijfelen heb je als ouder een belangrijke voorbeeldfunctie voor je puber. Ook kun je hun gedrag (bij)sturen, zelfs tegen de norm van de vriendengroep in. Misschien voorkom je zo niet dat er voor de 18 jaar gedronken wordt, je kunt er wel voor zorgen dat de startleeftijd van het beginnen met drinken naar boven opschuift bij jouw kind. Een middag qualitytime met je zoon of dochter, samen kijken naar een spannende film, kan een perfect moment zijn om het over NIX18 (niet drinken onder de 18 jaar) te hebben.

Hoe?
Deze voorstelling is enkel voor ouders met pubers, aan de kassa wordt dit gecontroleerd op basis van legitimatie. Op de website kun je voor ieder regulier ticket één gratis NIX-ticket kiezen, maximaal vier tickets. Het tonen van het ID is een mooie aanleiding om te bespreken hoe en waarom gecontroleerd wordt dat je als 18-minner geen alcohol koopt. In de praktijk blijken jongeren gebruik te maken van valse ID's of ID's van oudere vrienden. Je kunt hierover je mening geven en bespreken dat dit strafbaar is. Daarna is het natuurlijk tijd voor popcorn en de Avengers.

Meer info?
Kijk voor meer informatie op NIX18.nl en alcoholinfo.nl.

Avengers: Endgame
De vreselijke gebeurtenissen die door Thanos in gang werden gezet, roeiden de helft van het universum uit en verzwakten de Avengers. De overgebleven Avengers voelen zich genoodzaakt om nog één keer in actie te komen in Avengers: Endgame, de spectaculaire finale van 22 films van Marvel Studios.

Is Prins Jarno geslaagd voor IKPAS?

Jarno blikt terug op zijn deelname aan IKPAS Foto: Wil Feijen

Direct na carnaval werd Prins Jarno gevraagd hoe hij al het feestgedruis had ervaren. Nu, bijna twee maanden later, is MooiSonenBreugel nogmaals op audiëntie bij hem thuis. Aanleiding ditmaal is dat Jarno Jurjus, in het dagelijks leven ambulancechauffeur, samen met zijn directeur Ellis Jeurissen van de GGD Brabant Zuidoost, heeft mee gedaan aan de actie IKPAS.

Redacteur: Ivo van Hoek
Fotograaf: Wil Feijen

Goede voorbeeld
Het goede voorbeeld geven door 40 dagen geen alcohol te nuttigen, hebben beiden goed doorstaan. De periode van 40 dagen liep van Aswoensdag tot Pasen. "Dit neemt niet weg dat er talloze momenten zijn geweest waarop de verleiding erg groot was. Zo ben ik noodgedwongen als 'BOB' naar het concert van de Snollebollekes in het Gelredome gegaan. Verder waren mijn vader en ik in die periode jarig en mocht ik, als kersverse Prins, voor het eerst deelnemen aan het Prinsendiner in La Sonnerie", vertelt Jarno.

Solidair
Tijdens het Prinsendiner wordt de huidige prins geïnaugureerd als oud-prins. Tevens wordt er een bedrag overhandigd dat de oud-prinsen ophalen voor het goede doel. "Op die momenten komt het water, fris of Radler 0.0 je neus uit aan het einde van de avond", aldus Jarno. "In het algemeen is deze vorm van bezinning prima na zo'n overdadige periode als carnaval. Het vasten is me eigenlijk goed bevallen. Volgend jaar doe ik weer uit solidariteit mee, net als oud-prins Ronald Brekelmans en voorzitter Jasper van Zuuren," vervolgt Jarno.

Drank en drugs
Vanuit zijn beroep komt de sympathieke Prins wekelijks in aanraking met de wrange gevolgen van alcoholmisbruik. Daarbij onderscheidt men grofweg de probleemdrinkers waarbij de sociale achtergrond of familieomstandigheden een grote rol spelen, en de zogenaamde gelegenheidsdrinker. De pieken liggen vooral van donderdagavond, waar studenten en militairen op stap gaan, tot aan zondagochtend waar partygangers en de lokale jeugd zich op Stratumseind tegoed doen aan drank en drugs. Vooral die combinatie leidt in toenemende mate tot extreme excessen en geweld onderling of tegen hulpverlenende instanties.

Veilig Thuis
In deze regio is jaren geleden de Alcohol Poli opgericht door een kinderarts van het Catharina ziekenhuis. Hierdoor kunnen hulpverleners een melding doen bij jeugd die (bij herhaling) in aanraking komt met hulpinstanties door alcoholmisbruik. Aansluitend volgt een traject waarbij een kinderarts met de ouders inzoomen op de oorzaak en gevolgen. Tegenwoordig worden deze meldingen vooral gedaan bij de instantie Veilig Thuis als er twijfel is of ouders de problemen serieus nemen.

Alcoholgebruik
Als er verder ingezoomd wordt op alcoholgebruik in Son en Breugel en dit vergelijken met deze regio dan komen er soms opvallende zaken bovendrijven (Bron: GGD Brabant Zuidoost). In verband met de ontwikkeling van hersenen is het advies tot 18 jaar geen alcohol te drinken, vandaar de landelijke NIX18 campagne.

Cijfers uit de jeugdmonitor 2015
Volgens het CBS is er in Son en Breugel sprake van +/- 1.500 jongeren in de leeftijd 12 tot 18 jaar;
43% (645 jongeren onder de 18) heeft al eens alcohol gedronken (regio gemiddelde: 44%)
25% hiervan dronk betreffende alcohol op de leeftijd van 14/15 jaar (regio: 25%)
35% (525 jeugdigen) heeft de afgelopen 4 weken alcohol gedronken (regio: 36%)
Conclusie: ook jongeren onder de 18 vinden alcohol drinken normaal in Zuidoost Brabant en in deze gemeente.

Volgens de jongeren zelf in deze gemeente vindt:
26% van de ouders het goed dat ze onder de 18 jaar alcohol drinken (regio: 26%)
Slechts 6% van de ouders in Son en Breugel keurt het af om alcohol te drinken (regio: 9%)
2% van de ouders verbiedt het (regio: slechts 0,9%)
88% van de volwassenen en ouderen uit Son en Breugel drinkt alcohol (regio: 83%). Jongeren groeien daarmee op in een omgeving waar alcohol drinken normaal is.
Conclusie: Hoewel je bij opvoeden jezelf aanpast aan het individuele kind is er een grote groep ouders die alcohol drinken onder de 18 prima vinden, zowel in Son en Breugel als in Zuidoost Brabant.

Diploma feest bij Zwembad Son en Breugel

Het was zaterdag 11 mei weer groot feest bij het zwembad in Son en Breugel. Het thema van dit feest was 'een tropical party'. Ze hebben samen met de kinderen weer afgezwommen voor de nationale zwemdiploma's.

Het zwembad was voor deze gelegenheid weer versiert en de juffen liepen er mooi verkleed bij als ananas, druif en aardbei. In totaal zijn er 62 diploma's uitgedeeld; 17 A-diploma's, 25 B-diploma's en 20 C-diploma's. Ze zijn weer trots op dit resultaat en op alle kinderen die hun vaardigheden aan familie en vrienden hebben laten zien. Om het behaalde resultaat te vieren hebben ze alle kinderen een leuk presentje mogen geven. Alle kinderen die hebben afgezwommen mogen nog een keer lekker komen vrijzwemmen en frietjes komen eten in de brasserie.

Kioskoptredens in mei

Dameskapel Permanent Foto: Ingezonden

In de kiosk vinden van zaterdag 18 mei tot en met woensdag 22 een aantal optredens plaats die allen gratis toegankelijk zijn. Voor alle optredens geldt dat ze alleen doorgaan met goede weersomstandigheden.

Programma
Zaterdag 18 mei, 12.30 – 14.30 uur; B.S.A. Music
De Sonse groep B.S.A. Music speelt op de kiosk onder leiding van Lidy Mak. Deze accordeongroep speelt leuke meezingers en dansen is toegestaan op het kerkplein ook op dit vroege tijdstip.

Zondag 19 mei, 14.00 – 16.00 uur; Gerwense Dorpsmuzikanten
Dit gezelschap bestaat uit 18 personen, afkomstig uit Nuenen/Gerwen en staat onder leiding van Max Kruijzen. Het orkest speelt herkenbare populaire muziek en wordt veel gevraagd voor optredens bij evenementen en zorginstellingen. Mooie, vaak nostalgische muziek om met plezier naar te komen luisteren.

Maandag 20 mei, 19.00 – 21.00 uur; Popkoor Sway
Sway is een popkoor uit Eindhoven met leden uit de hele regio. Popkoor Sway is een enthousiaste groep mensen, die lekkere popmuziek maakt, in een eigen jasje gegoten door muzikaal leider Gerard de Graaf. De groep bestaat uit zo'n 22 zangers en zangeressen en een stevige vijf mans band. Het repertoire varieert van rustige nummers zoals All of me, Bad Day en Angels tot meeswingers zoals Sex Bomb, Disco Inferno en Happy. De combinatie van een niet al te groot koor en een goede band geeft de groep een heel eigen sound.

Woensdag 22 mei, 19.30 – 21.00 uur; Dameskapel Permanent
Dameskapel Permanent is een groep van 23 vrouwen in de leeftijd variërend van 35 tot 75 jaar, die het leuk vinden om samen muziek te maken. De groep is opgericht in 1992 en komt uit Beek en Donk. Het repertoire bestaat uit musicalhits, filmmuziek, pophits en evergreens.

Social Sofa's winnaars bekend

V.l.n.r. Martin van de Bunt, Marieke Schoenmakers, John Frenken en Willem Berkers Foto: Wil Feijen

De spanning was donderdag 9 mei goed voelbaar. Welke tekeningen komen daadwerkelijk op de social sofa's in Son en Breugel? Juryleden wethouder John Frenken en kunstenaar Willem Berkers hadden de eer om uit alle prachtige tekeningen er een aantal uit te kiezen.

De winnaars zijn:
Len van der Zalm met het groene woud bank
Bo Lathouers met de vlinder liefde bank
Fenne Vervoort met ons dorpsgezicht bank

Op vrijdag 21 juni worden de eerste stenen beplakt op de nieuwe social sofa's. Iedereen kan een 'steentje' bijdrage aan een socialere omgeving, kom daarom gezellig een kopje koffie/thee drinken bij het Raadhuis en plak gezellig mee.

Wil je meer informatie? Neem dan contact op met Michelle Driessen op 06-14465937 of michelle.driessen@levgroep.nl.

Expositie voor Son en Breugelse kunstenaars

Foto: Ingezonden

De expositie 'Joy through Diversity' van kunstenaars Ank Reichert en Carla van Rooij Renders uit Son en Breugel is op 11 mei geopend en duurt nog tot 2 juni. De expositie vindt plaats in het Oude Raadhuis van Beek en Donk.

Ank en Carla laten tijdens de expositie hun zelfgemaakte sieraden van apart hout en zilver zien. Daarnaast wordt keramiek en glaskunst tentoongesteld.

De openingstijden van het Oude Raadhuis is iedere zaterdag en zondag van 14.00 tot 17.00 uur.

Moederdag

Met bezwete gezichtjes stonden mijn broer en ik te zwoegen boven het gasfornuis. Hoe doet mamma dat toch, iedere dag weer? Het leek zo simpel, als zij het deed. Onze vader keek bezorgd over onze schoudertjes mee, het brandblusapparaat in de aanslag. De zelfgemaakte kunstwerkjes lagen al klaar, mooie tekeningen met moeder als stralend middelpunt.

Een eitje koken, een paar boterhammen toasten, zo moeilijk was het niet. Het eitje moet drie minuten in kokend water, had mamma tegen pappa gezegd. 'Dat weet ik ook wel!', had pappa een beetje geprikkeld geantwoord. Om het vervolgens even gauw op te schrijven, toen mamma even niet keek.

Mamma hoorde het gerommel beneden in de keuken aan en zuchtte nog maar eens. Voor haar hoefde het niet zo nodig, ik ben toch elke dag moeder, dacht ze bij zichzelf. Onze verwachtingsvolle gezichtjes toen we met het resultaat van onze noeste arbeid boven kwamen, dat was onbetaalbaar.

Ze nam het eitje dat net te zacht gekookt was en de toast die enigszins geblakerd en dik besmeerd was met liefde en jam graag voor lief.

Het ontbijtje zit er niet meer in, op Moederdag zijn we present. Het eitje en de kunstwerken hebben plaatsgemaakt voor een bloemetje of een mooie tuinplant, die we vroeger samen gingen halen. Sinds ik verder weg woon, en mijn moeder al wat ouder is, haal ik het alleen.

'De zorgen worden niet minder, ook nu jullie volwassen zijn', zegt mijn moeder wel eens. Mijn moeder en ik, we waren en zijn het niet altijd met elkaar eens. De band is en blijft, ze was er altijd voor me, als ik vroeger uit school thuiskwam. Een koekje bij de thee, 's avonds wat lekkers en ze kan nog steeds heerlijk koken. De liefde van de zoon gaat ook door de maag!

Ze heeft andere ideeën dan ik, als het gaat om mijn carrière. Zij heeft meer ambitie dan ik, gevoed door het feit dat ze haar ambities niet heeft kunnen realiseren. Als oudste van zes kinderen moest ze gaan werken, waar haar broers en zussen wel een opleiding mochten volgen.

'Je had binnenhuisarchitecte moeten worden', zeg ik wel eens tegen haar. Gevoel voor gezelligheid en sfeer heeft ze, als het gaat om het inrichten van een huis.

Ze is uniek, mijn moeder. Ik ben zuinig op haar, geniet van de momenten samen. Straks, als die momenten slechts herinneringen zijn, zal ik ze koesteren.

Stand van zaken vaccineren in Son en Breugel

Foto ter illustratie Foto: ©pixabay.com

De laatste tijd is er landelijk veel discussie over het wel of niet vaccineren van kinderen in Nederland. Ook de kinderdagverblijven in Son en Breugel ontkomen hier niet aan. Moeten kinderen geweerd worden of blijven niet ingeënte kinderen welkom op de kinderdagverblijven?

Redacteur: Emmy Grit

Op dit moment is het nog geen verplichting om kinderen deel te laten nemen aan het vaccinatieprogramma. Door verschillende uitbraken van mazelen bij kinderen op onder andere een crèche in Den Haag is de discussie opnieuw onder de aandacht gekomen. Het bleek dat een aantal kinderen niet ingeënt was, waardoor zij niet alleen een gevaar voor zichzelf zijn, maar ook voor andere kinderen. Ondanks dat het vaccineren nog niet wettelijk geregeld is, buigt de Tweede Kamer zich waarschijnlijk na het zomerreces over een D66-wetsvoortsel dat opvangorganisaties de ruimte moet geven om niet gevaccineerde kinderen te weigeren. Maar zover is het nog niet in Son en Breugel.

95 procent
Op dit moment is de landelijke dekkingsgraad 93 procent, terwijl volgens de Wereld Gezondheidsorganisatie WHO de dekkingsgraad minimaal 95 procent moet zijn. Als deze norm behaald wordt, dan is er voldoende bescherming om een uitbraak tegen ziektes als mazelen en rodehond te garanderen.

Op hun woord
Bij Peuteropvang Op de Hoek komt het af en toe voor dat kinderen niet ingeënt zijn. "De dekkingsgraad op de groep NU is boven het landelijk gemiddelde, waardoor er bij ons nog geen discussie leeft en daarom is er nog geen beleid afgesproken. Echter dit staat wel op de agenda van de oudercommissie om te bespreken", vertelt Linda van Vroenhoven, mede-oprichtster samen met Marlies Koog van peuteropvang Op de Hoek. "Ouders krijgen van ons een vragenlijst waarop zij invullen of zij gebruik maken van het vaccinatieprogramma. Wij gaan ervan uit dat ouders deze vragenlijst eerlijk invullen. Mocht er een gesprek volgen, dan vertrouwen wij erop dat zij open en eerlijk reageren."

Bespreekbaar maken
"Door de berichten die onlangs in de regionale media zijn verschenen, is een positieve discussie onder de ouders op ons kinderdagverblijf op gang gekomen", geeft directeur Annemiek Wilhelm van kinderdagverblijf Piggelmee aan. "In tegenstelling tot eerdere berichtgeving in diezelfde media weigeren wij geen kinderen die niet gevaccineerd zijn op onze opvang." Eén van de punten die tijdens het intakegesprek op Piggelmee gaat veranderen is het ter sprake brengen van het vaccineren. "Hiervoor gaan wij in overleg met onze oudercommissie om het beleid te formuleren. We willen het in ieder geval bespreekbaar maken", aldus Annemiek.

In gesprek
"Bij Korein Kinderplein wordt tijdens het intakegesprek aan de ouders gevraagd of zij het voornemen hebben om het vaccinatieprogramma te volgen", vertelt Martijn Arts, manager communicatie van Korein Kinderplein. "Als ouders aangeven dat zij niet gaan deelnemen, dan gaan wij met deze ouders in gesprek en wijzen wij ze erop dat het niet inenten niet alleen een gevaar is voor hun eigen kind, maar ook een gevaar kan zijn voor de andere kinderen. Voor ons is het geen reden om kinderen te weigeren." De vestigingen van Korein Kinderplein in de regio kiezen ervoor om de dekkingsgraad nauwkeurig in de gaten te houden, dit wordt vastgelegd en gemonitord, zodat altijd nagekeken kan worden of de dekkingsgraad niet te laag wordt op locatieniveau. "Mocht de dekkingsgraad te laag zijn op één van de groepen op een locatie, dan wordt contact opgenomen met een GGD-arts. Wij gaan samen in overleg en gaan dan passend maatwerk leveren", aldus Martijn.

Het blijkt dat de kinderdagverblijven het belangrijk vinden dat de maatschappelijke discussie die onlangs is ontstaan over het vaccinatieprogramma onder de aandacht komt bij ouders, maar zeker ook bij de Tweede Kamer.

Fiets verkopen of kopen?

Fietsenmarkt Dutmella (archieffoto) Foto: Adrie Neervoort

Wilt u van uw oude fiets af? Daar kunnen de Explorers van Dutmella u bij helpen. Op zaterdag 18 mei wordt de jaarlijkse fietsenmarkt bij de Kiosk op het Kerkplein in Son en Breugel gehouden.

Verkopen
Zij verhandelen deze dag tweedehands fietsen om zo geld op te halen voor het zomerkamp. Zij nemen vrijwel alle fietsen aan, van bakfietsen tot skelters, (bijna) niks is hun te gek! Eén belangrijke voorwaarde die bij alle fietsen van toepassing is, is dat deze bruikbaar zijn en eventueel enkel kleine gebreken heeft.

U kunt uw gebruikte fiets zaterdag 18 mei tussen 08.30 uur en 12.30 uur naar de kiosk komen brengen. Uw fiets wordt verkocht voor het bedrag dat u bepaalt. De scouting doet er een percentage bovenop, dat ten goede komt aan de Explorers. U kunt er ook voor kiezen om de volledige opbrengst ten goede te laten komen aan de Explorers.

Kopen
U bent van harte welkom als u een fiets wilt kopen. De verkoop van fietsen start om 10.00 uur en gaat door tot 15.30 uur. U kunt een kijkje komen nemen en zelfs een testritje maken op het speciaal ingerichte testparcours. Voor meer informatie kunt u kijken op www.dutmella.nl/fietsenmarkt, daar vindt u tevens het reglement.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen via fietsenmarkt@dutmella.nl of 06-30065968.

Duurzaamheidspagina's van scholen in de krant

Leerlingen van de Plusklas van basisschool De Harlekijn Foto: Emmy Grit

Klimaat en milieu zijn belangrijke onderwerpen, zowel in de politiek als bij de mensen thuis. Er moeten plannen en maatregelen komen om ervoor te zorgen dat ook in de toekomst de aarde leefbaar blijft, voor mens en dier.

Redacteur: Adrie Neervoort

Toekomst
De toekomst van de kinderen, kleinkinderen en verdere generaties gaat de gevolgen ondervinden als er niets veranderd met betrekking tot duurzaamheid. De gemeente Son en Breugel is voorloper als het gaat om duurzaamheid en heeft het project 'Wij doen het groen' opgestart. Een project waarmee inwoners geïnformeerd worden over hoe zij het beste hun huis kunnen isoleren. En of het interessant is om zonnepanelen op het dak te leggen. Verder wordt gekeken of er andere maatregelen genomen kunnen worden die bijdragen aan een duurzame gemeente en wereld.

Project
De gemeente betrekt de jonge generatie bij dit project, samen met stichting SonenBreugelVerbindt. SonenBreugelVerbindt heeft, samen met een grote groep vrijwilligers, plannen en draaiboeken ontwikkeld voor de leerlingen van de basisschool. De stichting heeft contact gezocht met het Summa College en heeft een aantal studenten gevraagd om de organisatie te ondersteunen.

Educatief
Bij het project 'Wij doen het groen' kregen de leerlingen op een educatieve wijze inzicht wat zij kunnen doen aan duurzaamheid. Vrijdag 10 mei namen de leerlingen van basisschool De Ruimte, De Regenboog en De Harlekijn als eerste deel aan dit project. Om klokslag 9.00 uur startte de dag met een toespraak van wethouder Jan Boersma in het Vestzaktheater. Een aantal leden van de Jeugdgemeenteraad was ook hierbij aanwezig. De groepen die op hun school bleven, konden het openingswoord via de digiborden bekijken. Na de toespraak konden alle activiteiten op de scholen en in het Vestzaktheater starten.

Apart programma
Voor de onder-, midden- en bovenbouw was er een apart programma gemaakt. Iedere groep werkte op zijn eigen niveau aan een project dat duurzaamheid op een leuke manier onder de aandacht bracht. Het is SonenBreugelVerbindt gelukt om veel bereidwillige sprekers te vinden om op de scholen uitleg te geven over het onderwerp duurzaamheid. Er waren sprekers van het Waterschap de Dommel, de Gemeente Son en Breugel, van Philips en van de Kringloopwinkel. De kinderen konden hun vragen stellen en deze informatie kon worden gebruikt om de krantenpagina over duurzaamheid te vullen.

De krant
Voordat de gastsprekers hun verhaal konden vertellen, gaven de twee redacteuren van DeMooiSonenBreugelKrant aan de middenbouw uitleg hoe een pagina tot stand komt en gevuld wordt. De redacteuren vertelden de leerlingen waar zij op moesten letten. Nieuws kan namelijk door tekst, foto's, tekeningen en/of grafieken gepubliceerd worden. De lay-out, de indeling en de volgorde werd besproken. Iedere groep maakte vervolgens een mooie pagina over duurzaamheid. Op de volgende pagina's kun je het resultaat lezen en bekijken. De krantenpagina's zijn opgehangen in het Vestzaktheater zodat iedereen deze kan komen bekijken.

Rond 12.30 uur kwam een einde aan deze ochtend. Ongeveer 500 leerlingen hebben deze lesochtend iets geleerd over duurzaamheid.

Draadloos of toch liever niet?

Foto: Ingezonden

In het dagelijkse leven treft men overal om zich heen steeds meer draadloze apparatuur aan. Jonge kinderen, die je juist weg zou moeten houden van draadloze speeltjes, worden zoet gehouden met draadloze iPads, onwetend dat het zeer schadelijk voor ze is.

Overal om je heen is wifi. Op scholen worden iPads gebruikt en in de meeste huizen staat dag en nacht de wifi aan, terwijl deze slechts af en gebruikt wordt. Netbeheerders willen in alle huizen een slimme meter plaatsen, nog een sterke stralingsbron erbij.

Dat er mensen zijn die nu ernstige gevolgen van straling ondervinden, kun je zien als een waarschuwing voor wat er aan de hand is. Men wordt overstelpt met onafhankelijk onderzoek van honderden wetenschappers uit meer dan 42 landen die overheden waarschuwen voor de gevaren van straling. Het wordt tijd dat men zich ervan bewust wordt dat men met het draadloze tijdperk een weg is ingeslagen waarvan men niet alle consequenties kan overzien. Het moet en kan anders.

Situatie Son en Breugel en oplossingen
Uit onwetendheid zijn zendmasten in woonwijken bij basisscholen en kinderdagverblijven geplaatst. De zendmasten staan te dichtbij, een enkele op minder dan 20 meter afstand, terwijl er voorschriften zijn die aangeven dat de afstand minstens 400 meter moet zijn. Baby's, peuters, kleuters en basisschoolkinderen slapen, spelen en verblijven hele dagen in het stralingsveld. Het stralingsveld is al veel te hoog, maar zonder dat de gemeente ervan op de hoogte is, worden er extra zenders bij geplaatst waardoor de stralingssterkte alleen maar toeneemt. Het is duidelijk dat deze situatie de aandacht heeft in de contacten met de gemeente. Stralingsbewust Son en Breugel hoopt dat steeds meer ouders zich gaan verdiepen in de gevaren van draadloze communicatie omdat ze de gezondheid van hun kinderen belangrijk vinden.

De macht van de Industrie
Op de site www.stralingsbewust.info schrijft Silvia Belgraver onder andere: "Naast Roundup en elektromagnetische straling zijn er ook vele andere milieukwesties (zoals roken, asbest en chroom-6) waaruit blijkt dat er zich steeds maar weer dezelfde processen afspelen. De industrie heeft te maken met de belangen van aandeelhouders en is daardoor vooral gericht op de eigen bedrijfswinst. De lobby bij de overheid is altijd succesvol."

Welvaart of welzijn?
De huidige overheid vindt nog steeds dat de economie moet blijven groeien om de welvaart te kunnen behouden. De hele wereldbevolking, dieren, planten en bodemleven, lopen al ernstig gevaar door vervuiling en daar komt dan nog eens de straling van 2G, 3G, 4G (microgolven) en mogelijk 5G (millimetergolven) overheen. De meeste mensen realiseren zich nog niet dat hun vermoeidheid, hoofdpijn, pijn aan de ogen, oorsuizen, spierpijn, slechte concentratie en gebrekkige nachtrust, veroorzaakt wordt door de zendmast in hun woonwijk, de wifi, de dect-telefoon, babyfoon of de mobieltjes om hen heen. Het aantal stralingsbronnen neemt met de dag toe en steeds meer mensen ondervinden de levens-ontwrichtende gevolgen hiervan. Denk aan ongeboren kinderen, baby's en kinderen, chronisch zieken en zeer gevoelige mensen.

De dreiging van 5G
In Het Eindhovens Dagblad van vrijdag 25 januari, schrijft Eke Vriens in het artikel Willen we nog wel 5G als we weten dat het schadelijk is: "Het is niet de vraag óf de straling van 5G schadelijk is voor de gezondheid maar hóe schadelijk, vooral voor de huid en de ogen. In de huid, het grootste orgaan van ons lichaam, zitten onder andere zenuwcellen, bloedvaten en zweetklieren.'' In Wenen, waar al een begin is gemaakt met de uitrol van 5G, wordt melding gemaakt van symptomen van vergiftiging als gevolg van elektromagnetische straling: bloedneus, hoofdpijn, pijn aan de ogen, borstpijn, misselijkheid, vermoeidheid, overgeven, oorsuizen, duizeligheid en griepachtige symptomen. Het draagvlak voor 5G is uiterst klein. Wie wil er nu in iedere lantaarnpaal en bushokje, onder een putdeksel een extra stralende CO2 vervuilende zender, of een zelfrijdende auto, een koelkast die aangeeft of de melk op is? Wat gebeurt er met de informatie als daar ook nog eens camera's bij komen.? Waarom de bevolking, de dieren en planten opzadelen met heel veel ongezonde apparatuur? De energiekosten zijn toch al hoog. "Wie betaalt dit allemaal'' vragen we ons af?

Lezing
Geïnteresseerden kunnen naar de lezing van natuurkundige Leendert Vriens gaan op 22 mei om 19.30 uur in de bibliotheek. Dommeldal Son, Kerkstraat 2a in Son en Breugel. Kosten € 5,00 (voor leden bibliotheek Dommeldal € 3,00). Inschrijving via dommeldal.op-shop.nl/82/spraakmakers-leendert-vriens/22-05-2019. Parkeren is gratis op het plein voor de bibliotheek.

Werkgroep Stralingsbewust Son en Breugel heeft zich verdiept in oplossingen, stappen genomen en behoorlijk wat ervaring opgedaan. Wil je hier meer over weten mail hun en zij ondersteunen je graag.

Meer informatie
Email: stralingsbewustsonenbreugel@hotmail.com of www.stralingsbewust.info/stralingsbewust-son-en-breugel

20 / 32

Kerkberichten

Sint Genoveva-kerk
Son en Breugel

Zondag 19 mei
09.30 uur: Eucharistieviering m.m.v. Breugels kerkkoor
. Kinderwoorddienst. Intenties: Overleden ouders Verbruggen-Brugmans en dochter Doortje, Marinus en Piet Bosch, Maria van Eck-van der Zanden, Mies van Eck, Bets van Maasakkers-van der Pas en ouders van Maasakkers-Huijbers en familie, Norman Tee, Jan Adriaans, Annie Swinkels-Manders.
11.00 uur: Eucharistieviering m.m.v. het Sons Gregoriaans koor. Intenties: Willem en Grarda van Kemenade-Nouwens, Corrie en Leo van de Ven-van den Hurk, Paul Brand, Mariet Verhagen (1e jaargetijde), Jos Driessen, Corrie van Duren-Blommers, Louis van der Schoot.
12.30 uur: doop van Tijs van der Pas.

Zaterdag 25 mei
14.00 uur Doop Jonathan Maes.

Zondag 26 mei
09.30 uur: Eucharistieviering m.m.v. Breugels kerkkoor. Intenties: Ietje van Dinther-Raeven, Wim van Heeswijk, Mia Donkers-van Heeswijk, Tiny Verhoeven-Hazenberg, Clara den Ouden-Dreesen.
11.00 uur: Eucharistieviering, Eerste H. Communie. Intenties: Anneke en Ties van der Heijden – van der Zanden, Toon, Riek en Jo van Grotel, Frans Janssens, Miet van der Velden – van Moorsel, Nolda Roestenburg – Versantvoort, Piet Melisse, Cor van der Laar, Harrie van Rooij.

Overige kerkdiensten
in Berkenstaete
Zaterdag 18 mei
16.30 uur: Woord- en communieviering.

Zaterdag 25 mei
16.30 uur: Woord- en communieviering.

Donderdag 30 mei, Hemelvaartsdag
11.00 uur: Eucharistieviering bij de Mariakapel aan de Beverlaan m.m.v. het Sons Gregoriaans koor. Intentie: Lieke Braam-van Dieren.

Martinuskerk Centrum
Zaterdag 18 mei
19.00 uur: Eucharistieviering met Goede Herderkoor. Geen intenties.

Zondag 19 mei Vijfde zondag van Pasen
10.00 uur: Viering van Eerste Heilige Communie. Intenties: Gerard en Mien van Berkel-van der Voort; Jo en Cathrien Hellings-Driesen; Ria Schellens-Guntlisbergen; Suzan Bergefurt; Opa Pluk; Opa Lathouwers; Oom Teun Kraaijvanger; Harrie en Jans Schepens-Essens; Theo van Casteren; Jan en Cor Huijbers-Peijnenburg, schoonzoon Han en kleindochter Ilse.

Maandag tot en met vrijdag
19.00 uur: Eucharistieviering in de Martinuskerk in Sint-Oedenrode, waarna de mogelijkheid tot stil gebed en het ontvangen van het sacrament van boete en verzoening tot 20.00 uur.

Woensdag 22 mei
19.00 uur: Eucharistieviering in de Heilige Ritakapel te Boskant. Tevens Achtste Noveendag van de Heilige Rita van Cascia.

Boeken voor de Boekenbeurs dagelijks in te leveren in de kerk van Eerschot van 10.00 uur tot 12.00 uur behalve tijdens schoolvakanties.

Sint Antonius Nijnsel
Zondag 19 mei
11.00 uur Eucharistieviering met gemengd koor. Intenties: Betsie v.d. Meulengraaf, Thea Kwanten, Theo Verbakel vanwege verjaardag, Johan van Zutphen.

Dinsdag 21 mei
09.00 uur 6e noveen H. Antonius van Padua.

Kerkdienst Protestantse kerk
(PKN) Son en Breugel:
19 mei,10.00 uur, Ds. Chr. Mondt.

Niet naar Nuenen! Dienstenbalies gemeentehuis moeten in Son en Breugel blijven

CDA Son en Breugel wil de dienstenbalies in de gemeente houden en niet verplaatsen naar Nuenen. De balies worden ca 10.000 keer per jaar bezocht!

U heeft vast al gezien of gelezen dat de ambtenaren na jarenlang werken in tochtige, gehorige en krappe werkruimten voortaan voor u werken in een moderne nieuwbouw. Het ziet er prachtig uit en de flexplekken zijn licht en ruim. Zo hoort het ook. Nu is de tweede fase, de renovatie van het gemeentehuis aan de beurt. Het gemeentehuis wordt compleet gestript en gemoderniseerd. Die tweede fase gaat anderhalf jaar duren en start na de zomervakantie. In deze fase gaan de burgemeester en de wethouders (college) met hun ondersteunende ambtenaren verhuizen naar een tijdelijk onderkomen. Het college gaat tijdelijk naar de oude Vijverberg basisschool. De raadsvergaderingen en commissievergaderingen worden waarschijnlijk gehouden op diverse locaties in ons dorp.

De dienstenbalies vormen echter een grotere uitdaging. Daar worden waardepapieren en reisdocumenten uitgegeven en die moeten volgens wettelijke voorschriften worden bewaard. Dat vraagt om een strakke procesbeheersing én een kluis. Iets wat in Nuenen al wel aanwezig is en daarom die variant verklaart. Er is nog een derde variant: verhuizen naar de Plint, onder de net opgeleverde nieuwbouw van de ambtenaren dus.

De Plint valt af want dat is de duurste variant. De variant Nuenen valt voor ons ook af. De verhuizing naar Nuenen is voor de gemeente de goedkoopste optie, maar voor u de duurste optie. U moet immers extra reizen en dus extra tijd en geld uitgeven voor uw bezoeken aan 'onze' balie in Nuenen. Wij vinden dat geen goed idee! Temeer omdat de Broekdijk tussen Nuenen en Nederwetten maar liefst een half jaar dicht gaat voor groot onderhoud. Dat houdt in dat u nog meer tijd en geld kwijt bent voor een dienst die hier in ons eigen dorp thuis hoort.

De Vijverberglocatie (voormalige basisschool) is voor het CDA de beste optie en zit qua kosten tussen de varianten Nuenen en de Plint in. In de toekomst pleiten we voor een herbestemming van de Vijverberglocatie naar woningen. Maar de ontwikkeling en realisatie van deze plannen kosten zoveel tijd dat we de renovatie van het gemeentehuis er nu niet voor moeten stilleggen. Vertraging van de renovatie van het gemeentehuis is voor iedereen, ambtenaren en burgers ongewenst. We moeten nu ook niet gaan experimenteren met digitale bezorgdiensten. Prima idee, maar niet nu.

Daarom pleit het CDA voor een gemeentehuis in onze buurt, in onze eigen gemeente en niet in een andere gemeente. U moet even kunnen binnenlopen als u iets wilt vragen of iets wilt uitzoeken. Het CDA vindt dat een gemeentehuis elke dag toegankelijk en nabij moet zijn. Daarom zijn de balies tijdens de renovatie in de Vijverberg de beste optie.

Fractie CDA, Son en Breugel

Voor een betrokken, betrouwbaar bestuur. Ga voor meer informatie naar www.cdasonenbreugel.nl of ga daar over dit onderwerp met ons in gesprek.

Informatiebijeenkomsten Hersenz voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel

Hersenz is het behandelprogramma voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel (NAH) in de chronische fase. Voor mensen die meer willen weten over het behandelprogramma houden SWZ en Archipel op zaterdag 18 mei van 10.00 tot 12.00 uur een informatiebijeenkomst in Berkenstaete, De Bontstraat 71 in Son en Breugel.

Programma

Tijdens de informatiebijeenkomst gaat een van de behandelaren in op (niet-aangeboren) hersenletsel en Hersenz en deelt een ervaringsdeskundige zijn of haar eigen verhaal. Aansluitend is er de mogelijkheid tot het stellen van vragen en een één-op-één gesprek met de aanwezige behandelaren, waardoor er meer op de persoonlijke situatie kan worden ingegaan. Ook professionals, die meer willen weten over dit behandelprogramma, zijn van harte welkom.

Hersenz
Hersenz is een multidisciplinaire behandeling gericht op de specifieke gebieden waarop mensen met hersenletsel vaak problemen hebben, zoals fysieke vaardigheden, weinig energie, geheugenproblemen, karakterveranderingen en overgevoeligheid voor prikkels. De behandeling is specifiek voor mensen met hersenletsel in de chronische fase die niet (meer) in aanmerking komen voor revalidatie. Hersenz kan tegelijkertijd, of in samenwerking met een eerstelijnsbehandeling plaatsvinden. Hersenz is er ook voor de partner, kinderen of andere naasten. Met ruim drie jaar ervaring, is duidelijk dat mensen met de behandeling van Hersenz écht verder komen. In de regio Eindhoven bieden SWZ en Archipel samen de behandeling van Hersenz aan.

Achtergrondinformatie
Jaarlijks lopen circa 140.000 mensen hersenletsel op. Het letsel kan ontstaan door bijvoorbeeld een verkeersongeval, een hartstilstand, een ziekte, een hersenbloeding of hersentumor. Niet-aangeboren hersenletsel heeft enorme gevolgen. Niet alleen voor de getroffen persoon zelf, maar ook voor zijn omgeving. Wat voorheen vanzelfsprekend leek, kan nu heel anders zijn.

Aanmelden
Graag van tevoren aanmelden. Aanmelden kan via www.archipelzorggroep.nl/hersenz.

Vlooienmarkt Mgr. Bekkersgroep

Snuffelen tussen de aangeboden goederen

Scouting Mgr. Bekkersgroep houdt zondag 2 juni haar jaarlijkse vlooienmarkt aan de Europalaan 5 in Son en Breugel. Het (gratis ophalen) van de spullen is inmiddels begonnen.

Iedereen die bruikbare spullen heeft, kan deze laten ophalen door de scouting. Hiervoor kan gebeld worden naar 084-8846704 of het formulier voor ophalen van spullen kan ingevuld worden op de website. De spullen worden 25 mei opgehaald. Bankstellen, bedden, verf en witgoed worden om milieuredenen niet opgehaald.

Meer informatie
Kijk op www.vlooienmarktson.nl of facebookpagina mgrbekkersgroep

16e Smart- en Levensliederen Festival 'Laat Son in je Hart'

Genieten van het Smart- en levenliederen Festival (archieffoto 2018) Foto: Ingezonden

Voor de 16e keer wordt op zondag 26 mei het Smart- en Levensliederen Festival gehouden in de tuinen van la Sonnerie aan de Nieuwstraat 45 in Son en Breugel. Het is elk jaar een druk bezocht en gezellig festival waar veel bezoekers op af komen. Dit festival is ontstaan uit de themamiddagen 'Rondje Muziek' die op de zondagmiddagen in de kapelzaal van La Sonnerie georganiseerd werden. De organisatie is zoals altijd in handen van Hans Hendriks en Addy v.d. Hurk.

De belangstelling voor het smartlap- en levenslied was destijds zo groot dat Hans Hendriks het idee opperde om dit groter aan te pakken en het buiten in de tuinen te organiseren. De organisatie heeft ervoor gezorgd dat er ook dit jaar weer geweldige zanggroepen deelnemen aan dit festival, waarbij het plaatselijk koor Rawazzi er zelfs voor de 15e keer bij aanwezig is. De deelnemende koren komen uit het hele land, dit jaar zelf uit Oude Wetering en Enkhuizen.

De zanggroepen treden ieder twee keer 30 minuten op, op podia in de binnentuin en de voortuin van La Sonnerie. Sinds vorig jaar worden tevens drie van hun zelfgekozen beste nummers door een vakkundige jury beoordeeld in De Kapelzaal. Originaliteit, spontaniteit en zangtechniek zullen hier de basis moeten zijn voor drie te winnen prijzen. Een onafhankelijke jury, bestaande uit leden van de deelnemende groepen zelf, bepaalt wie de uiteindelijke winnaar is op deze dag, waarbij de winnaar zich op het hoofdpodium in de voortuin nogmaals mag presenteren met hun winnende nummers.

De deelnemende koren
SLK de Kruikenzangers (Tilburg), Vrienden SLK Dongen, SLK RAWAZZI (Son en Breugel), Zangkoorts (Breda), SLK.Tranen met tuiten (Hoogvliet), SLK de Belle Donna's (Den Bosch), De Waredo's (Dodewaard), SLK. 't Ploegje(Doornenburg), 't Heydse vismaatjeskoor (Ter Heyde), SLK Efkes schruwwe, (Aalst-Waalre), Gelegenheidskoor de Noordzangers (Ridderkerk) en Koor Nieuw Zuid, Rotterdam

Het Festival begint om 11.00 uur en eindigt na de prijsuitreiking om ongeveer 18.30 uur. De entree is gratis en het belooft weer een mooie gezellige dag te worden. Uiteraard zorgt La Sonnerie voor de inwendige mens met een drankje en een hapje. De organisatie hoopt op een grote opkomst en gehoopt wordt dat de weergoden hun dit jaar niet in de steek laten zoals vorig jaar. Misschien dat een kaarsje opsteken helpt. Graag tot ziens op dit mooie en gezellige Festival op 26 mei in de tuinen van La Sonnerie.

Definitieve portefeuilleverdeling college 2019-2022

Jos de Bruin (DorpsVISIE), John Frenken (DorpsVISIE), gemeentesecretaris Rien Schalkx, burgemeester Hans Gaillard, Paul van Liempd (PvdA/GroenLinks) en Jan Boersma (CDA) Foto: Giti Entezami

Nadat het college donderdag 9 mei is uitgebreid met twee wethouders, heeft het College van Burgemeester en Wethouders de portefeuilles opnieuw verdeeld. Het nieuwe college heeft naar aanleiding van het coalitieakkoord en de benoeming van de twee nieuwe wethouders besloten om de portefeuilles te verdelen.

Burgemeester Hans Gaillard
- Algemene beleidscoördinatie
- Bestuurlijke aangelegenheden
- Intergemeentelijke samenwerking
- Openbare orde en veiligheid
- Dienstverlening
- Handhaving
- Ondersteuning en faciliteiten
- Juridische zaken
- Informatie en automatisering

Wethouder John Frenken (DorpsVISIE)
- Omgevingswet (w.o. pilot Ekkersrijt)
- Ruimtelijke ordening
- Gebiedsontwikkeling
- Sonniuspark
- Volkshuisvesting
- Bouw en woningtoezicht
- 1e locoburgemeester

Wethouder Jan Boersma (CDA)
- Financiën
- Belastingen
- Wijkbeheer (openbare werken)
- Water
- Mobiliteit en infrastructuur
- Centrumvisie en dorpshuis
- Economische zaken en Ekkersrijt
- Toerisme en recreatie
- Centrale inkoop
- Grondzaken en grondbeleid
- Monumentenbeleid
- Archeologie
- 2e locoburgemeester

Wethouder Paul van Liempd (PvdA/GroenLinks)
- Duurzaamheid
- Sociaal domein, (w.o) WMO, jeugdzorg en sociale zaken
- Nieuwe bestuursstijl en burgerparticipatie
- Personeel en organisatie
- Communicatie
- Bossen, landbouw en natuur
- Dierenwelzijn
- 3e locoburgemeester

Wethouder Jos de Bruin (DorpsVISIE)
- Breugel Bruist
- Kunst en cultuur
- Zorg en welzijn
- Gezondheidsbeleid
- Sport
- Onderwijs
- Accommodatiebeleid
- Subsidiebeleid
- 4e locoburgemeester

Vertegenwoordiging in portefeuillehoudersoverleggen Stedelijke Gebied Eindhoven
(SGE) en Metropoolregio Eindhoven (MRE)
SGE:
Wonen: John Frenken
Ruimte: John Frenken
Economie: Jan Boersma
Voorzieningen en evenementen: Jos de Bruin

MRE:
Transitie landelijk gebied: John Frenken
Energietransitie: Paul van Liempd
Mobiliteit: Jan Boersma
Economie: jan Boersma

Thema-ochtend Teken en de ziekte van Lyme

Foto: Ingezonden

Ditmaal een thema passend in dit jaargetijde. De werkgroep Welzijn en Zorg van de SeniorenRaad heeft in samenwerking met de LEVgroep Son en Breugel de heer Chris Kinders (GGD Brabant-Zuidoost) bereid gevonden een toelichting te geven op het gevaar van de teek als overbrenger van de ziekte van Lyme en wat te doen om dit te voorkomen.

Tijdens de voorlichting hoort u:
- Waar teken voor komen in de natuur
- Hoe u een tekenbeet kunt vermijden
- Hoe u, na een tekenbeet, de kans op de ziekte van Lyme kunt verkleinen

De thema-ochtend wordt gehouden op vrijdag 24 mei, aanvang 10.00 uur, in De Boerderij. De Boerderij is gemakkelijk te bereiken via het parkeerterrein van De Bongerd, Asteroïdenlaan 2a, Breugel. De toegang is gratis; wel wordt een bescheiden bijdrage gevraagd voor koffie of thee. Iedereen, jong of oud, is van harte welkom.

Tuinbezoek bij het Onderonsje

Voor de deelnemers van het Onderonsje staat op donderdagmiddag 23 mei een bezoek gepland naar Tuin de Stal, aan de Stekelbrem te Sint-Oedenrode. Iedereen vanaf 55 jaar is welkom om mee te gaan.

Open tuin de Stal ligt een beetje verscholen, maar het is een klein paradijsje dat zo'n 35 jaar geleden werd gestart door Rien en Marietje van den Hurk. Voorheen was het een paardenwei, maar langzaamaan werd het een tuin die zich steeds verder uitbreidde. Het begon met het graven van de vijver en steeds kwamen er nieuwe stukjes tuin bij.

Nu is de tuin ongeveer 1 ha groot en ingericht om bezoekers te ontvangen. Men wordt welkom geheten door de vele vogels en de kans is groot dat er eekhoorntjes te zien zijn. En natuurlijk is er ook een kopje koffie of thee bij. De samenkomst is deze keer niet in het Damiaancentrum, maar bij Tuin de Stal aan de Stekelbrem, zijstraat van de Zwembadweg, van 14.00 – 16.00 uur. Kosten zijn € 3,00. Wel graag opgeven bij Petra Vesters, petrav@kpnmail.nl, tel.06-10068676 of Karin van Vlerken, tel. 06-13992915.

Golfers van De Gulbergen steunen Stichting Old Grand Dad

Monique en Lieke nemen de cheque in ontvangst Foto: Ingezonden

Nuenen - Op de golfbaan De Gulbergen werd woensdag 8 mei een goeddoel wedstrijd gehouden. Het goede doel was de Stichting Old Grand Dad, een stichting met als doel om jeugdige gehandicapten te ondersteunen bij hun sport of spel.

De weersvoorspellingen waren allesbehalve gunstig. Er werd veel regen verwacht en die is ook gevallen. Toch verschenen om 10.00 uur 42 opa's aan de start die de regen trotseerden en het goede doel wilden steunen.

Ondanks het wat mindere weer kan er teruggekeken worden op een geslaagde dag. De beste zeven spelers mogen op woensdag 17 juli naar de regiofinale op de Stippelberg en indien daar goed gepresteerd wordt, dan wacht de landelijke finale op woensdag 7 augustus op de Lochemse. De winnaar van die wedstrijd mag zich 'Opa van het Jaar' noemen.

Mede door de bijdragen van de opa's van De Gulbergen werd dit jaar een project in de regio ondersteund. Dankzij de 'aanbrengers' opa en oma Piet en Lucia Verheijden kon een cheque van 3000 euro aan de Stichting Zonhove in Son worden overhandigd.

Nadat eind vorig jaar de stichting afscheid moest nemen van één van de pony's, kon de Stichting Zonhove met dit bedrag overgaan tot de aanschaf van een andere pony. Deze pony's worden ingezet voor therapie van de kinderen. De cheque werd dankbaar in ontvangst genomen. Clubconsul van de Old Grand Dad, Linze Boonstra, overhandigt de cheque van 3.000 euro aan de dames Monique Martens en Lieke van Esch van de Stichting Zonhove. Dit onder toeziend oog van Lucia en Piet Verheijden.

De Koninklijke onderscheiding brengt leuk bedrag op voor Spieren voor Spieren

Foto: Ingezonden

De dag van erkenning van iets wat je altijd met liefde en plezier hebt gedaan! Vrijdag 26 april was een dag met vele verrassingen. Een dag dat alles anders was voor Hans Coolen.

Zonder iets te weten en te merken werd hij naar het Korfbalveld gelokt waar enkele leden van de judo Club de Jigoro's ervoor gezorgd hadden dat de burgemeester van Son en Breugel hem een Koninklijke onderscheiding opspeldde voor het vele vrijwilligerswerk dat Hans Coolen in Keldonk had gedaan. Hans Coolen wilde daarbij nog wel even kwijt dat dit vrijwilligerswerk niet zonder de steun van een goeie 'achterban' mogelijk is.

Samen met zijn vrouw Trudy en de kinderen hadden ze er een hele happening van gemaakt. Hans was dan ook verbaasd dat er op een gewone vrijdagochtend meer dan 80 mensen uit Keldonk de moeite hadden genomen om bij deze gebeurtenis aanwezig te zijn.

Als cadeau had de feestcommissie bedacht om een bijdrage te vragen voor het fonds Spieren voor Spieren. Ze kwamen op dit idee omdat Sam uit Zijtaart jaren geleden op de jaarmarkt in Keldonk aandacht vroeg voor zijn ziekte. Sam was toen 8 jaar en hij vertelde aan Hans dat hij in verband met zijn ziekte niet veel ouder zal worden dan 21 jaar.

Spieren zijn zeer belangrijk voor de mens. Zonder spieren is er geen enkele prestatie mogelijk. Niets is toevallig, maar bij judo gebruik je zowat alle spieren in je lichaam. Als er enkele spieren niet of niet goed werken, heb je al heel snel een probleem waardoor je niet de prestatie kunt leveren die je voor ogen hebt. Spieren zijn voor elke inzet, hoe klein dan ook, zeer belangrijk.

De opbrengst van de donatie werd uiteindelijk 525 euro voor het Fonds Spieren voor Spieren. Hans en Trudy Coolen willen dan ook iedereen heel erg bedanken voor hun komst en donatie. "Een dag om nooit meer te vergeten", aldus Hans Coolen.

Torendag in Peelland

Foto: Ingezonden

De Heemkundekring Son en Breugel doet zondag 26 mei mee aan de regionale 'Torendag in Peelland'. De toegang is gratis.

Tussen 13.00 en 16.00 uur kunt u de toren beklimmen aan het Kerkplein 5 te Son. Het bestuur van de Stichting Vrienden van de Beiaard regelt op die dag de toegang tot de toren en de bespeling van de beiaard c.q. de klokken.

Een gids van de Heemkundekring Son en Breugel geeft u onder in de toren informatie over de geschiedenis van de kerk en toren. Tevens kunt u bij de gids een beschrijving krijgen voor een wandelroute door het achter de toren gelegen Vroonhovenpark.

De toren van de voormalige Sint Petrus Bandenkerk dateert van rond 1526, de kerk die bij de toren hoorde is omstreeks 1450 in gebruik genomen. Van de kerk die op 29 december 1958 afbrandde, zijn alleen nog de contouren in het plaveisel achter de kerk te zien. De toren is in 1975 gerestaureerd.

In Breugel is de St. Genovevakerk helaas niet open voor bezichtiging op Torendag. Door gebrek aan bemensing is het dit jaar niet gelukt om de kerk deze keer open te stellen voor bezichtiging. Deze kerk is mogelijk wel open op de 'Open Kerkendag Noord-Brabant' op 10 juni, Tweede Pinksterdag.

Een andere mogelijkheid is een fietstocht door de regio. De oude St. Clemenskerk in Gerwen, de priorij en de toren zijn te bekijken vanaf 13.00 uur. De kerk van Mariahout is te bezichtigen. Er kan daar een wandeling gemaakt worden door het processiepark met oorlogsgraven. Om 15.00 uur is er een Mariaviering bij de grot. Ook de Oude Toren in Woensel (Baffinlaan 1) is open voor bezichtiging. Tevens is er een archeologieproject.

Inwoners uit Son en Breugel die met hun kinderen niet deelnemen aan de fietstocht kunnen de Toren en het carillon bezichtigen tijdens de openstellingsuren. Vrijwilligers van de Stichting Vrienden van de Beiaard Son en Breugel zijn dan aanwezig.

Kijk voor alle deelnemende kerken en torens op www.kerkenindepeel.nl.

De Zonnebloemloterij bestaat 50 jaar

Foto: Ingezonden

Vrijwilligers van de Zonnebloem Son en Breugel organiseren regelmatig activiteiten voor mensen met een lichamelijke beperking. Een deel hiervan wordt betaald door de opbrengst van de Zonnebloemloterij.

De Zonnebloemloterij is uitgegroeid tot een niet weg te denken onderdeel van de nationale vereniging. Wil jij hen meehelpen het vrijwilligerswerk mogelijk te maken? Koop dan één of enkele Zonnebloemloten bij een van de vrijwilligers. De loten kosten slechts 2,00 euro per stuk én je maakt gelijk kans op leuke prijzen.

Verkoop ook online
Er zijn verschillende manieren om in 2019 weer succesvol loten voor de afdeling te verkopen. Naast onder andere deur aan deur verkoop door de vrijwilligers, is er dit jaar tevens de mogelijkheid om online de loten te kopen. De loten kun je bestellen/kopen via www.zonnebloem.nl/loten/p/afdelingson-en-breugel. Handig want je loten zijn meteen geregistreerd en je krijgt automatisch een mail of je tot de winnaars behoort.
De vrijwilligers vinden het erg sympathiek als je deze link doorstuurt naar je familie- vrienden- en kennissenkring. En ze hopen dat de zakelijke contacten hen ook niet zullen vergeten, want in 2020 bestaat de Zonnebloem Son en Breugel 45 jaar.

Bekendmaking uitslag
Op 7 oktober is vanaf uiterlijk 17.00 uur de trekkingsuitslag te vinden via: zonnebloem.nl/loterij

Speciale lotenactie
Met KRO-NCRV is er een mooie samenwerking dit jaar. Iedereen die een lot koopt, mag een gratis magazine aanvragen. Dit gaat net als voorgaande jaren via het registreren van je lot op www.zonnebloem.nl/loterij. KRO-NCRV biedt de tijdschriften en de verzending geheel gratis aan. Lotenkopers kunnen kiezen tussen de tijdschriften 'Vertel', 'De Verwondering' en 'Detectives'.

Meer informatie over de loterij en de Zonnebloem kun je vinden op www.zonnebloem.nl/sonenbreugel.

Volop activiteiten bij TV Son en Breugel

Bij Tennisvereniging Son en Breugel zijn de komende maanden weer veel evenementen voor zowel de eigen leden als ook voor leden van collega verenigingen.

5 juni
Voor de jeugdleden wordt woensdag 5 juni het ijsjestoernooi gespeeld. Deze jeugdmiddag staat ook open voor niet-leden van TV Son en Breugel. Gezelligheid en samen spelen staat op deze middag centraal.

14-16 juni
Het weekend van vrijdag 14 juni tot en met zondag 16 juni wordt het Jeugdweekend gehouden. De eigen jeugdleden kunnen zich hiervoor inschrijven. Een vriendje meenemen (van een andere vereniging of zonder tennislidmaatschap) kan ook. Dat maakt het wel zo gezellig voor jou. Inschrijven kan via toernooi.nl tot donderdag 30 mei.

22 juni
Op zaterdag 22 juni wordt het 60-jarig jubileum groots gevierd, vanaf een gezamenlijk lunch tot en met een feestavond met een bekende artiest aan toe. Overdag wordt er nog getennist en is er een clinic voor de jeugd. Geef je daarom snel op.

28 juni
Vrijdag 28 juni vindt de afsluitende BBQ plaats voor spelers van de jeugdcompetitie. Tegen een kleine bijdrage kunnen ook de papa's en mama's, broertjes en zusjes een heerlijk hapje mee-eten. Van zaterdag 13 juli tot en met zondag 21 juli wordt het Dinkelberg en Kuipers Actueel Rating Open Toernooi gespeeld. U kunt zich inschrijven via toernooi.nl. De inschrijving staat open voor ieder KNLTB lid. Er wordt gespeeld in de Dames Dubbel, Heren Dubbel en het Gemengd Dubbel. Het toernooi wordt alweer voor de zesde keer georganiseerd en staat garant voor spannende partijen op gelijkwaardig niveau.

Aan het eind van de grote vakantie staat er nog een alom bekend toernooi van Son en Breugel op het programma. The Rent Company Halfopen Parktoernooi TV Son en Breugel. Maandag 19 augustus tot en met zondag 1 september wordt gespeeld in de single, dubbel en mix. Dit evenement staat al sinds jaar en dag bij velen op de agenda. Het is een toernooi voor seniorleden van HTC, TV Pieter Brueghel en TV Son en Breugel. Sportiviteit en gezelligheid combineren ze iedere dag met heerlijke hapjes. Inschrijven kan via toernooi.nl.

Zoals je kunt lezen staat er weer een hoop op het programma. Kijk daarom snel in je agenda en meld je aan. Bent je enthousiast geworden voor de tennissport en nog geen lid? Kom dan een keer vrijblijvend kijken op de vereniging. Ze laten je graag alles zien. Meer kun je vinden op www.tvsonenbreugel.nl.

Tafeltennissers promoveren naar derde klasse na winst beslissingswedstrijd

V.l.n.r. Eric, Herman en John Foto: Ingezonden

Sporthal van Kruiskamp in Den Bosch was vrijdag 10 mei het goedgevulde toneel van diverse clubs die na het seizoen, onderling om promotie dan wel degradatie streden. Son kon uit de vierde klasse promoveren als het wist te winnen van derde klasser ATTC77, wat juist vocht voor behoud hiervan.

Bij tafeltennis lopen competities van klasse 7 tot 1 en zijn de krachtsverschillen tussen de levels vrij groot; ervaring leert dat dan ook vaak het hogere team wint bij de dit soort onderlinge confrontaties. Aarle-Rixtel kwam ook nog met spelers als Scheepers en V.d. Putten die beiden gewoon 50% winst hadden gespeeld in de derde klasse, Van Bruggen wat lager.

Son moest dus in de 'best of 10' vol aan de bak. Het plan was simpel: John de Jong en Eric van de Hurk moesten beiden twee van hun drie singles winnen en Herman Simons in ieder geval tegen Van Bruggen. Dat betekende alvast vijf punten en het benodigde zesde punt zou dan uit het dubbel moeten komen. Helaas kon het Sonse masterplan al vrijwel direct de prullenbak in. Was het eerste verlies van Eric tegen de sterke Scheepers nog ingecalculeerd, dat van Herman tegen Van Bruggen zeker niet en trok een lelijke streep door de tactiek.

Gelukkig won John tegen V.d. Putten en daarna ook zijn tweede wedstrijd. Stand weer 2-2 na vier partijen. Er volgde winst van Eric op Van Bruggen en verlies van Herman op Scheepers, spanning bleef: 3-3. Inmiddels was de supporters bus uit Son gearriveerd met één hele fan in teamgenoot Joop Bakker. Toeval of niet maar na zijn komst deed ook ineens de eerste voorzichtige geur van Sonse feestvreugde zijn intrede bij de 4-3 gescoord door Eric. En de daaropvolgende prachtige en onverwachte zege van Herman op Karel v.d. Putten bracht in volle hevigheid het besef voor Son dat het echt kon lukken!

Met 5-3 zou John de Jong de champagnekurk definitief kunnen laten knallen maar moest dan nog wel ook zijn derde partij, tegen de sterkste ATTC-er Albert Scheepers, winnen. De combinatie van juist die uitdaging, de eerdere knappe winst van teamgenoot Herman, het snelle spel van Scheepers, het motiveerde alleen maar meer en na een zinderende vijfsetter pakte John de winst en het verlossende zesde punt. Het dubbel hoefde niet meer gespeeld te worden. De eindzege was binnen en daarmee promoveert TTVSon naar de derde klasse.

Vader en dochter besmet met rallyvirus

Fleur en Steven bij de rally-auto Foto: Wil Feijen

Het is 1991 als Sonnenaar Steven van der Mee met zijn buurman wedt om een kratje bier dat hij het volgende jaar aan de start staat van een heuse autorally. Het kratje bier moet hij overigens, ruim 25 jaar na zijn rallydebuut, nog steeds krijgen.

Redacteur: Ivo van Hoek
Fotograaf: Wil Feijen

Debuut
"Mijn eerste wagen kocht ik van rallycrack Marc van den Brand uit Nijnsel; de Opel Ascona i2000, een rallyklassieker. Al vrij snel daarna kon ik een snellere Opel Kadett GSI overnemen, waarmee ik in 1995 ook debuut heb mogen maken bij de ELE Rally. Dat is een autorally die jaarlijks verreden wordt in Zuidoost-Brabant", aldus de rallycoureur uit Sonniuspark. Dankzij zijn snelle 'rallywapen', zijn rijvaardigheid en de ondersteuning van zijn teamleden werd Steven als debutant meteen derde in zijn klasse N3.

Lezen en schrijven
"Opel-onderdelen zijn makkelijk te verkrijgen en relatief goedkoop. Als je vervolgens met verstand rijdt en de auto niet om een boom vouwt kun je met beperkte middelen ongelofelijk veel lol beleven aan deze sport." Dat laatste is Steven overigens niet altijd gelukt. "In 2003 legde ik mijn eerste Opel Astra Groep N vakkundig op z'n zij in de sloot tijdens de Barneveld Rally. Total loss, dus er moest een nieuwe Astra GSI komen die ik in eigen beheer van top tot teen heb opgebouwd, aangepast en verbeterd tot een voorwiel aangedreven Groep A rallykanon met 235pk en een gewicht van slechts 1.017kg", blikt Steven terug. "Hoewel de auto niet meer het jongste en daarmee snelste beestje is, compenseer ik dat door mijn rijervaring, gecombineerd met een superdegelijk gebouwde auto waarmee ik kan lezen en schrijven", vervolgt de Fleet Manager van PON Automotive.

Navigator
De gehele familie Van Der Mee is inmiddels volledig geïnfecteerd door het rallyvirus. De bijzondere relatie met zijn vrouw Mariëlle kreeg tussen 1995 en 1998 een extra dimensie toen zij als navigator naast Steven plaatsnam in de hotseat van zijn Opel. Ook dochter Fleur ging vanaf haar 10e levensjaar steevast mee naar alle rally-avonturen. Sterker nog, met 16 jaar was ze de allerjongste navigator van Nederland na het behalen van haar licentie (haar rijbewijs volgt hopelijk binnenkort). Het lijkt erop dat er geen bloed maar benzine stroomt door de aderen van de familie Van Der Mee; sinds vorig jaar vormen vader en dochter samen een rally-equipe. Fleur heeft als laatstejaars aan De Rooi Pannen, naast haar rallyambities, vooral de wens om uit te blinken als ontwerper. Daarom start ze komend schooljaar aan het SintLucas voor de opleiding tot styliste/interieurdesigner.

ELE-vuurdoop
Hoewel pa als veteraan al 20 keer aan de start stond van de roemruchte ELE Rally, kreeg Fleur vorig jaar haar ELE-vuurdoop. Bijna letterlijk in haar achtertuin, want behalve de klassementsproef op industrieterrein Ekkersrijt rijden de deelnemers in Rooi door de Sloef, op loopafstand van hun ouderlijk huis. En dat hebben ze beiden geweten vorig jaar; notabene vrijdag op de allereerste proef vielen ze al uit. Volgens het reglement mag je echter de volgende dag weer van start met de nodige straftijd aan je broek. Kortom, de hele nacht door sleutelen bij de Sonse sponsor Autobedrijf Jos Hölscher, om vervolgens op zaterdagavond helaas weer te stranden met versnellingsbakproblemen. Heel erg zuur, want met de haven in zicht, op de voorlaatste klassementsproef in Sint-Oedenrode, was het definitief einde rally. Balend, vloekend en tierend hebben ze de auto die avond letterlijk drie kilometer naar huis geduwd.

Rallyfamilie
Gelukkig heeft deze rallyfamilie haar zaakjes dit jaar goed voor elkaar, mede dankzij de vijf vakkundige monteurs Brian, Dwayne, Jeffrey, Lorenzo en Thomas. Maar zonder partners kan er op 24 en 25 mei geen kilometer gereden worden tijdens de 55e ELE Rally in Son en Breugel. Daarom wil Steven op voorhand dank uitspreken richting zijn hondstrouwe sponsoren BEEST.NL, J&F Auto- en bandenservice, tuner Autosport van den Berg, Reclamebureau SPUNK'D en het eerdergenoemde Autobedrijf Jos Hölscher. "We zien jullie graag langs de kant zwaaien. Terugzwaaien met al die Sonse sloten is wat veel gevraagd vrees ik", besluit de fanatieke navigator Fleur.

Info: www.elerally.nl

RKVV Nederwetten

Programma
Zaterdag 18 mei
Woenselse Boys Vet - Nederwetten Vet aanvang 16.30 uur

Zondag 19 mei
Nederwetten 1 - VOW 1 aanvang 14.30 uur
Nederwetten 3 - SV Unitas'59 9 aanvang 11.00 uur
Nederwetten 4 - Wilhelmina Boys 7 aanvang 11.45 uur
Bladella Vr 1 - Nederwetten Vr 1 aanvang 09.45 uur

Korfbalvereniging De Corridor

Uitslagen
Woensdag 8 mei

Corridor E1 – Rooi E2 6 - 3
Corridor MW2-De Kangeroe/SCMH MW1 9 - 8
Recreanten Corridor 1 – Rosolo 8 - 2
Recreanten Avanti/Celeritas-Corridor 2 9 - 5

Zaterdag 11 mei
Corridor E1 – Winty E1 11 - 5
Flamingo's F1 – Corridor F1 5 - 9
Flamingo's C2 – Corridor C1 5 - 2
JES D2 – Corridor D2 3 - 9
Flamingo's B1 – Corridor B1 7 - 8

Zondag 12 mei
Klimroos/VVO 3 – Corridor 2 11 -11
Nijnsel 1 – Corridor 1 8 - 7

Programma
Dinsdag 14 mei aanvang
Avanti/Celeritas MW1-Corridor MW1 20.00
Woensdag 15 mei
Recreanten Corridor 2 – De Korfrakkers 19.30
Zaterdag 18 mei
Corridor E1 – Bladella E3 09.30
Corridor F1 – Odisco F1 09.30
Corridor B1 – De Korfrakkers B3 11.00
Odisco C1 – Corridor C1 11.00
JES D1 – Corridor D1 11.15
Maandag 20 mei
Corridor C1 – Rooi C2 18.30
Corridor MW1 – Prinses Irene MW1 20.00

Handbal populair bij Sjors Sportief

Foto: Ingezonden

Tijdens de jaarlijkse SjorsSportief weken bleek maar weer eens hoe populair handbal tegenwoordig is. Maar liefst 25 kinderen hadden zich aangemeld om deel te nemen aan de drie open trainingsavonden tijdens de Sjors Sportief weken.

Met de inzet van extra jeugdleden die bij deze trainingen hielpen, lukte het HV Apollo wederom om alle aangemelde kinderen een leuke en sportieve handbaltraining te laten beleven. Ook de komende twee weken is er nog volop gelegenheid om mee te trainen binnen HV-Apollo.

Handbal is de sport in opkomst. Heb jij, jong of wat ouder, jongen of meisje, heer of dame, zin om sportief bezig te zijn, veel doelpunten te maken en in een actieve vereniging terecht te komen. Kom dan ook meetrainen bij HV Apollo of kijk op de website www.HV-Apollo.nl

Uitslagen 12 mei
VHC '13 HC1 - Apollo HC1         15-20
H.C.G. DA1 - Apollo DA1         22-27
H.C.G. D1 - Apollo D1                 20-16
Acritas HB1 - Apollo HB1         24-11

Programma 19 mei
09:05 uur Apollo D1 - PSV Handbal D1
09:50 uur Apollo HB1 - Swift HB1

Programma en uitslagen Golfclub Son

Op het programma voor de komende week van Golfclub Son staat op 15 mei de Clubwedstrijd Vierbal Stableford, op 16 mei de traditionele Nightball, op 18 mei zijn de dames aan de beurt in de Ladies Day NQ Vierbal Stableford en op 22 mei de Clubwedstrijd Leaderboard Dasio Competitie Vierbal.

Programma
15 mei:
Clubwestrijd Vierbal Stablefor

16 mei: NightballWekelijks terugkerende informele wedstrijd. De achterliggende gedachte van deze avonden is om zonder wedstrijddruk 9 of 18 holes te lopen waarbij ervaren spelers en minder ervaren spelers met elkaar kunnen optrekken. Tijdens deze vrije inloopavonden kom je met een maatje of je komt gewoon alleen. Er is altijd wel iemand om mee te spelen en anders koppelt de organisatie je wel aan één of meerdere spelers.

18 mei: Ladies Day NQ Vierbal Stableford22 mei: Clubwedstrijd Leaderboard Dasio Competitie Vierbal

Wedstrijduitslagen
8 mei: Weco wedstrijd Par van de Baan
1. Monica Smolders score + 2
2. Mac Maas score + 1
3. Theo Roche score + 0
Neary dames: Mieke Hattink Neary heren: Mac Maas
Leary dames: Monica Smolders Leary heren: Huub Roche
Birdies: Theo Roche en Stef van Haaren

10 mei: Wex-wedstrijd Eyckenduyn, Helden (L)
Een erg mooie baan in de parkachtige omgeving van landgoed Eyckenduyn. Elk jaar weer een geslaagde wedstrijd in het Wex-programma. De baanmanager bood heel royaal enkele greenfees aan als prijzen en die vielen bij de winnaars zeer in de smaak.

Uitslag
Will Houwen (hcp 38,0) 43 stablefordpunten
Harry Coppelmans (hcp 30,3) 37 stablefordpunten
Monica Smolders (hcp 17,7) 36 stablefordpunten
Anja Gelissen (hcp 20,4) 34 stablefordpunten
Bij de dames was de Neary voor Anja Gelissen en de Longest voor Monica Smolders. Bij de heren was de Neary voor Kaj den Daas en de longest voor Wan Merks. Er was één birdie: Monica Smolders op hole 13.

HTC Friends & Family Hockeytoernooi

HTC Son houdt op 10 juni, 2e Pinksterdag het jaarlijkse HTC Friends & Family Hockeytoernooi. Het thema is dit jaar 'Typisch Hollands'.

De lol en het samenspelen tussen volwassenen en kinderen staat deze dag centraal. Hockeyervaring is niet vereist en je hoeft geen familie van elkaar te zijn. Kortom, een sportieve dag in het teken van gezelligheid en een leuk potje hockey met familie, vrienden, buren, collega's. Alles mag!

Dit zijn de regels:
- Je stelt je eigen team samen dat bestaat uit minimaal 8 en maximaal 14 spelers, verdeeld over minimaal twee generaties (leeftijd vanaf 6-99 jaar);
- Er wordt gehockeyd op halve velden, 8 tegen 8;
- Ieder team bakt een taart of cupcakes;
- Het inschrijfgeld is 10,00 euro per persoon (ook voor niet-spelende teamleden). Dit is inclusief koffie/thee bij ontvangst, een lunch, twee consumpties per deelnemer, ranja en iets lekkers voor de kinderen.

Aan het einde van de dag zijn er natuurlijk prijzen te verdelen. Niet alleen voor het winnende team, maar bijvoorbeeld ook voor de mooiste taart of de meest originele teamoutfit.

Inschrijven
Inschrijven doe je door, vóór 1 juni, een mail te sturen naar evenementen@htcson.nl. Schrijf dus snel in, er wordt een 'typische Hollandse' en gezellige dag van gemaakt.

Bridgeclub Son

Uitslag competitie 2018/2019
De laatste wedstrijd werd op woensdag 8 mei gehouden. Deze wedstrijd telde echter niet meer mee voor de competitie.

De einduitslag van het gehele seizoen 2018/2019 is als volgt geworden:
1. Marijke Kraemer en Toos de Wit 55,98%
2. Marijke Braams en Jo Bakker 55,70%
3. Agnes en Gerard Obbema 53,75%
De slemcompetitie werd gewonnen door koppel Braams/Bakker.

Op de erg gezellige slotdrive waren ook nog wat prijsjes te winnen. De winnaars van die laatste wedstrijd werden Agnes en Gerard Obbema. Op woensdag 4 september wordt weer gestart met het 35e seizoen.

Bridgeclub ABC

Uitslagen dinsdagochtendcompetitie
Ronde 9, zitting 1, 7 mei

1. Joukje Elzinga & Suze de Mol 60,63%
2. Issy Abram & Maud Gerritsen 59,38%
3/4 Riekie van den Broek & Joke de Vries 58,75%
3/4 Teun Postma & Jos van Bommel 58,75%
5. Jan Verheijen & Henriëtte Verheijen 54,17%

Uitslagen dinsdagavondcompetitie
Ronde 9, zitting 1, 7 mei
Lijn A
1. Dirk Bossenbroek & Jos van Gerwen 62,80%
2. Johan van de Laar & George Punt 59,23%
3. Tineke Soetens & Jo Bakker 58,63%
4. Toni Rotteveel & Peter Rottveel 56,55%
5. Jan Derks v.d. Ven & Ad Schoenmakers 55,95%

Lijn B
1. Riet Miedema & Dini Pijnenburg 67,55%
2. Henny Sanders & Eric van den Hurk 58,33%
3. Mieke Tromp & Theo Tromp 57,61%
4. Wilhelmien Swinkels & Gerard Swinkels 54,32%
5. Irma Brian & Anne van der Harst 48,44%

Argo Zwemmen

In het 'Pieter van den Hoogenband Zwemstadion' in Eindhoven worden de komende twee weekenden de Regionale Zomer Kampioenschappen gehouden.

Namens Argo nemen vier zwemmers en zwemsters van de Wedstrijdgroep deel aan deze wedstrijd. Zij verschijnen 20 keer aan de start. Aanvang op zaterdag om 13.15 uur en op zondag om 12.45 uur.

BC 't Koffertje '94

Uitslag van 13 mei
A-lijn
1. Hetty van Geffen & Wil Schilder 64,08%
2. Riet van de Laar & Jan van Lanen 56,32%
3. Tonnie van Acht & Ton van Acht 54,33%

B-lijn
1. Nancy Lathouwers & Cees Lathouwers 61,92%
2. Harry van Genugten & Piet Swinkels 56,92%
3. Gert van de Akker & Gerry Vervoort 56,42%.

SBC Jeugd

Uitslagen SBC Jeugd zaterdag 11 mei
SBC JO 19-1 - RPC JO 19-1 1 - 1
Jong Brabant JO 19-3 - SBC JO 19-2 1 - 5
Audacia JO 19-1 - SBC JO 19-3 2 - 0
ODC JO 17-1 - SBC JO 17-1 6 - 0
SBC JO 17-2G - Maarheeze JO 17-1 8 - 4
SBC JO 17-3 - VRIJ
SBC JO 17-4 - Acht JO 17-3 3 - 1
Terlo JO 17-1 - SBC JO 17-5 3 - 4
SBC MO 17-1 - Marvilde MO 17-1 8 - 2
RKSV Nuenen JO 15-2 - SBC JO 15-1 Uitgesteld
UNA JO 15-2G - SBC JO 15-2 1 - 2
Best Vooruit JO 15-4 - SBC JO 15-3 3 - 4
SBC JO 15-4G - Hoogeloon JO 15-1 3 - 3
SBC JO 14-1 - SV Unitas "59 JO 14-1 2 - 0
SBC JO 14-2 - VRIJ
SBC JO 14-3 - SV Unitas "59 JO 14-5 3 - 3
SBC JO 13-1 - VRIJ
FC Tilburg JO 13-2 - SBC JO 13-2 1 - 4
SBC JO 13-3 - Wilhelmina Boys JO 13-3 2 - 5
SBC JO 13-4 - SV Unitas "59 JO 13-5 2 - 1
SBC MO 13-1 - VRIJ
SBC JO 12-1 - Boxtel JO 12-1 8 - 1
Someren JO 12-2G - SBC JO 12-2G 7 - 3
SBC JO 12-3 - Sarto JO 12-3 4 - 1
SBC JO 12-4 - Woenselse Boys JO 12-4 0 - 4
Tongelre JO 12-1 - SBC JO 12-5G 11 - 2
Dommelen JO 11-1 - SBC JO 11-1 5 - 5
Best Vooruit JO 11-2 - SBC JO 11-2 1 - 6
SV Valkenswaard JO 11-2 - SBC JO 11-3 5 - 0
DBS JO 11-3 - SBC JO 11-4G 4 - 3
SBC JO 11-5G - SJO Juventud JO 11-2 2 - 5
SBC G 1G VRIJ

Programma SBC jeugd 18 mei
Thuisteam Bezoekers Vertrek aanvang
Jong Brabant JO 19-1 - SBC JO 19-1 14:45
SBC JO 19-2 - DVS JO 19-3 15:15
SBC JO 19-3 - Wilhelmina Boys JO 19-2 15:15
SBC JO 17-1 - Jong Brabant JO 17-1 15:15
RPC JO 17-2 - SBC JO 17-2G 13:30 14:30
UNA JO 17-4 - SBC JO 17-3 14:00 15:00
Spoordonkse Boys JO 17-1 - SBC JO 17-4 13:30 14:30
SBC JO 17-5 - VRIJ
Valkenswaard MO 17-1 - SBC MO 17-1 14:00 15:00
SBC JO 15-1 - Best Vooruit JO 15-2 13:15
SBC JO 15-2 - Rood Wit Veldhoven JO 15-2 13:15
SBC JO 15-3 - Marvilde JO 15-2 13:15
Casteren/Netersel JO 15-1 - SBC JO 15-4G 12:00 13:00
FC Engelen JO 14-1 - SBC JO 14-1 10:45 11:45
SBC JO 14-2 - Hilvaria JO 14-1 13:15
Woenselse Boys JO 14-2 - SBC JO 14-3 12:00 13:00
SBC JO 13-1 - VRIJ
SBC JO 13-2 - Brabantia JO 13-2 11:45
SBC JO 13-3 - Nieuw Woensel JO 13-1 11:45
SBC JO 13-4 - VRIJ
Boxtel MO 13-1 - SBC MO 13-1 10:45 11:45
FC Eindhoven AV JO 12-1 - SBC JO 12-1 08:30 09:30
SBC JO 12-2G - Bergeijk JO 12-1 11:45
TSV Gudok JO 12-4 - SBC JO 12-3 07:45 08:30
SBC JO 12-4 - RKSV Nuenen JO 12-3 10:15
SBC JO 12-5G - SV Unitas "59 JO 12-3 10:15
SBC JO 11-1 - SV Budel JO 11-1 10:15
Reusel Sport JO 11-2 - SBC JO 11-2 09:15 10:15
SBC JO 11-3 - FC Eindhoven AV JO 11-2 10:15
SBC JO 11-4G - SJO Juventud JO 11-1 10:15
Spoordonkse Boys JO 11-1G - SBC JO 11-5G 09:30 10:30
RPC JO 10-2 - SBC JO 10-1 10:30 11:30
SBC JO 10-2G - Best Vooruit JO 10-3 10:15
SBC JO 10-3G - VRIJ
SBC JO 10-4G - DVS JO 10-3G 10:15
SBC JO 10-5 - VRIJ
Berst Vooruit JO 10-5 - SBC JO 10-6G 09:00 10:00
Oirschot Vooruit JO 10-2 - SBC JO 10-7 08:30 09:30
SV Valkenswaard JO 9-1 - SBC JO 9-1 07:45 08:45
SBC JO 9-2 - Wilhelmina Boys JO 9-2 09:00
SBC JO 9-3 - Riethoven JO 9-1G 09:00
SBC JO 9-4G - ZSC JO 9-1 09:00
SV Unitas "59 JO 9-5 - SBC JO 9-5 08:00 08:45
SBC JO 9-6G - VRIJ
SBC JO 9-7G - VRIJ
SBC JO 9-8 - SJO Juventud JO 9-1 09:00
SV Unitas 59 JO 8-1 - SBC JO 8-1 08:00 08:45
SBC JO 8-2 - SCG '18 JO 8-1 09:00
SBC JO 8-3 - RKVVO JO 8-2 09:00
Oirschot Vooruit JO 8-1 - SBC JO 8-4 08:00 09:00
WODAN JO 8-5 - SBC JO 8-5 08:15 09:00
SBC G 1G - ODC G 2G 11:45

Nijnsel/TVE Reclame: nog slechts één punt

Nijnsel Heren 1 speelde zondag 12 mei tegen Avesteyn. De ploeg uit Dinther zwaaide lange tijd de scepter in de vierde klasse en stond virtueel ook een riant aantal punten voor. Na de winterstop echter morste het de nodige punten, terwijl Nijnsel aan een indrukwekkende zegereeks begon. Dat zorgde ervoor dat de thuisploeg op Moederdag met vier punten voorsprong aan de thuiswedstrijd begon.

Een overwinning zou betekenen dat de bezoekers Nijnsel met nog twee wedstrijden voor de boeg niet meer zouden kunnen achterhalen. Met dat scenario klonk dus om even na 14.30 uur het beginsignaal. Het eerste halfuur was het aftasten geblazen. De gastheren wat meer in de aanval maar niet ten koste van alles. Nijnsel combineerde zorgvuldig naar de zestien maar de gegroepeerde bezoekers gaven weinig weg en wisten ook wie normaliter bij Nijnsel voor het meeste gevaar zorgden. De ruststand was dan ook een logische: 0-0.

Na de thee zette de geelblauwe formatie nog wat meer druk. Dit leverde wat hele maar vooral halve kansen op die echter niet werden verzilverd. Avesteyn probeerde met een counter af en toe gevaar te stichten maar de voorhoede was duidelijk niet het sterkste deel van dit team. Na een kleine negentig minuten leek het er dan ook op dat de wedstrijd met de beginstand zou eindigen. Maar de talrijke toeschouwers hadden echter buiten de waard gerekend en die waard heette opnieuw Stefan Hulsen.

Sleurend als altijd doorlopend gevaar stichtend en ook nu bleef hij loeren op die ene bal. Twee weergaloze bewegingen brachten hem voor de vijandelijke doelman en koelbloedig haalde hij de trekker over: 1-0. Een orgie van vreugde en opluchting daalde neer over spelers, technische staf en de trouwe supporters, Avesteyn verslagen achterlatend.

Terwijl Nijnsel nog juichte bij de achterlijn trapten de bezoekers snel af en scoorden, een bizarre situatie. De scheidsrechter wist aanvankelijk niet goed raad met deze zeker niet alledaagse situatie en besloot zijn hulplijnen in te schakelen, een logisch en verstandig besluit. Het doelpunt ging niet door: er dienen namelijk minimaal zeven spelers van de tegenstander op eigen helft te staan en er moet ook duidelijk worden gefloten voor een aftrap. De verwarring zorgde ervoor dat ruim na half vijf duidelijk werd dat de punten uiteindelijk verdiend in Nijnsel bleven.

Zondag D-(Sun)Day
Aangezien DVG ook won, klom dit team over Avesteyn heen en staat nu tweede, echter nog steeds op zes punten van Nijnsel. Als Nijnsel dus zondag 19 mei thuis tegen Nulandia minimaal één punt haalt, dan is Nijnsel kampioen en promoveert het na één jaar afwezigheid opnieuw naar de derde klasse. Aanvang 14.30 uur.

SBC 2 kampioen en puntenverlies voor SBC 1

Foto: Ingezonden

Door een 4-0 overwinning op Dommelen 2 pakte SBC 2 de titel in de reserve 2e klasse en promoveert door dit resultaat naar de reserve 1e klasse.

Verlies voor SBC 1
SBC domineerde de gehele wedstrijd tegen Spoordonkse Boys, maar verzuimde te scoren. De thuisclub daarintegen wist met de sporadische kansen om te gaan. Na dertien minuten namen ze de leiding door een treffer van Roel van Nunen. Dat was tevens de ruststand. Na de pauze ging SBC op jacht naar de gelijkmaker. Het pakte anders uit. Een overtreding binnen het strafschopgebied betekende een penalty. Vanaf 11-meter wist wederom Roel van Nunen te scoren. SBC wist toch nog terug te komen tot 1-2 door een kopbal van Joost van Heck. Hoe SBC ook joeg op de gelijkmaker, die kwam er niet.

SBC Senioren

Uitslagen
Zondag 12 mei

Spoordonkse Boys 1 - SBC 1 2-1
SBC 2 - Dommelen 2 4-0
Wilhelmina 2 - SBC 3 2-0
PSV 2 - SBC 4 2-4
SBC 6 - SV BLC 2 1-6
SBC 7 - Braakhuizen 6 7-3
SBC 8 - Acht 6 1-5
Marvilde 6 - SBC 9 0-3
Eindhoven AV 3 - SBC 11 0-6
EMK 7 - SBC 12 8-3
SBC 13 - Nuenen 9 5-2
SBC VR1 - Valkenswaard VR1 9-5
Terlo VR2 - SBC VR2 4-2

Programma
Donderdag 16 mei

SBC 5 - Bladella 4 20.00 u

Zondag 19 mei
Unitas'59 1 - SBC 1 14.30 u
Braakhuizen 2 - SBC 2 11.00 u
SBC 3 - TGG 2 12.00 u
SBC 4 - Acht 3 10.00 u
EMK 4 - SBC 5 12.45 u
BVV 4 - SBC 6 11.00 u
SBC 7 - Nuenen 10 13.00 u
Beerse Boys 9 - SBC 8 10.00 u
Eindhoven AV4 - SBC 9 11.00 u
SBC 10 - Nuenen 8 12.00 u
SBC 11 - Unitas'59 8 13.00 u
SBC 12 - DOSL 6 12.00 u
Pusphaira 6 - SBC 13 10.00 u
SBC VR2 - De Weebosch VR1 10.00 u

29 / 32

1 t/m 31 mei Expositie Heleen Venema in de gang van het Vestzak
15 mei 19.30 uur 'Gewoon doen' voor de actieve 55-plusser
18 mei 19.30 uur "De Trein" door toneelgroep Oase
19 mei 14.30 – 16.00 uur Lenteconcert PHEV
19 mei 19.30 uur Kienen in het Vestzak
20 mei 13.00 -16.00 uur Seniorenactiviteiten via Dagbesteding op maat
21 mei 11.00 uur Beweeggroep Veerkracht voor de sportieve 60-plusser

30 / 32

Kenzi

Foto: Ingezonden

Het voorjaar is begonnen, wat helaas ook veel konijnen naar het dierenopvangcentrum brengt. Een van deze konijn is Kenzi. Hij is een mooi langharig konijn die graag de wereld ontdekt. Hij heeft erg veel energie, en als hij uitgespeeld is laat hij zich in een keer op zij vallen en gaat dan lekker relaxt liggen. Aaien vindt hij prima maar het moet niet te lang duren want hij moet weer snel verder op ontdekkingsreis. Zijn vacht moet wel goed geborsteld worden om alles mooi in model te houden, maar hij gaat hier niet rustig voor zitten dus dat kan een uitdaging zijn.

Ga jij deze uitdaging graag aan, laat dan van je horen of bekijk voor meer informatie deze link http://tiny.cc/qmdf6y

Foto: Huub Coenen

Mei, koeien in de wei
Opgewekt kondigde Yvon Jaspers op Valentijnsdag bij Eva Jinek een nieuwe Boer Zoekt Vrouw aan. De opnames zijn inmiddels gestart en later in het jaar zien wij het opbloeien van diverse kalverliefdes. Sommige deelnemers vatten de koe bij de horens en vinden hun heilige koe met de gouden horens. Anderen ontmoeten koeien met te veel vlekjes en dempen vroeg of laat teleurgesteld de liefdesput. Persé het einde is dat niet, omdat de meesten alsnog het nog groenere gras in de buurt ontdekken.

Foto: Huub Coenen
Foto: Huub Coenen
31 / 32

Woensdag 15 mei
Optreden 'Two of the Vitals'
20.00 uur, Kiosk Kerkplein, Son en Breugel
Muzikaal optreden van het duo 'Two of The Vitals' met een gevarieerd repertoire van popmuziek. Toegang gratis. Alleen bij goede weersomstandigheden.

Zaterdag 18 mei
Fietsenmarkt Dutmella
10.00 uur, Kiosk Kerkplein, Son en Breugel.
Jaarlijkse fietsenmarkt. Heeft u een fiets die u wilt verkopen, dan kunt u deze zaterdag tussen 08.30 uur en 12.30 uur brengen naar de kiosk. Vrijwilligers van Dutmella verkopen de fiets voor het bedrag dat u bepaalt. Fiets kopen? De fietsverkoop start om 10.00 uur en gaat door tot 15.30 uur.

Optreden BSA Music
12.30 uur, Kiosk Kerkplein, Son en Breugel
De Sonse groep B.S.A. Music speelt op de kiosk onder leiding van Lidy Mak. Deze accordeongroep speelt leuke meezingers en dansen is toegestaan op het Kerkplein, ook op dit vroege tijdstip.

Toneelvoorstelling 'De Trein'
19.30 uur, Vestzaktheater, Son en Breugel
'De Trein' wordt gespeeld door toneelgroep Oase. Een musical vol humor, spanning, sensatie en muziek die je raakt. 'De trein', mis 'm niet! Reserveer een kaartje (€ 3,00 per stuk) via liannevanasperdt@hotmail.com.

Zondag 19 mei
Optreden Gerwense Dorpskapel
14.00 uur, Kiosk Kerkplein, Son en Breugel
Dit gezelschap bestaat uit 18 personen, afkomstig uit Nuenen/Gerwen en staat onder leiding van Max Kruijzen. Het orkest speelt herkenbare populaire muziek. Mooie, vaak nostalgische muziek om met plezier naar te komen luisteren.

Lenteconcert Jeugd
14.30 uur, Vestzaktheater, Son en Breugel
Voel jij de lente al? De jeugdmuzikanten wel. Zij vieren dat samen met hun vier jeugdorkesten tijdens een gratis Lenteconcert in het Vestzaktheater. Zorg dat je erbij bent en laat je trakteren door de geweldige jeugdmuzikanten. Zo wordt het een mooie belevenis voor iedereen.

Son's Musical en Operettekoor
14.30 uur Atrium Berkenstaete, Son en Breugel
Culturele Middag: Son's Musical en Operettekoor Mix van moderne hits, jazz, barbershop, oude Amerikaanse country, klassieke operette en de moderne musicals € 5,00 entree, incl. koffie/thee.

Kienen in het Vestzaktheater
19.30 uur, Vestzaktheater, Son en Breugel
Zaal open 18.30 uur. Aanvang 19.30 uur. De kienavonden worden georganiseerd ten bate van de plaatselijke Harmonie Pro Honore et Virtute. De opbrengsten zullen besteed worden aan de jeugdopleiding en de aanschaf van instrumenten. Jan van Gerwen is uw vaste kienmaster. De hoofdprijs bedraagt € 250,00 en het geluksgetal bedraagt € 150,00.

Maandag 20 mei
ALV SonEnergie
20.00 uur, De Landing, Son en Breugel
Inloop vanaf 19.30 uur. De vergaderstukken zijn geplaatst op www.sonenergie.nl. Paul van Liempd, de beoogde nieuwe wethouder duurzaamheid, is bereid gevonden om (onder voorbehoud van zijn formele benoeming als wethouder) na afloop van het formele gedeelte van de ALV een toelichting te geven op zijn duurzaamheidsambities voor Son en Breugel. Ook zal hij ingaan op de opgave die ons de komende jaren vanuit de Regionale Energie Strategie te wachten staat. Wilt u ook graag met hem kennis maken?

Optreden Popkoor Sway
19.00 uur, Kiosk Kerkplein, Son en Breugel
Sway is een popkoor uit Eindhoven met leden uit de hele regio. Popkoor Sway is een enthousiaste groep mensen, die lekkere popmuziek maakt, in een eigen jasje gegoten door muzikaal leider Gerard de Graaf. De groep bestaat uit zo'n 22 zangers en zangeressen en een stevige vijfmans band. Het repertoire varieert van rustige nummers zoals All of me, Bad Day en Angels tot meeswingers zoals Sex Bomb, Disco Inferno en Happy. De combinatie van een niet al te groot koor en een goede band geeft de groep een heel eigen sound.

Dinsdag 21 mei
Themamiddag Dementie: hoe zit dat nou?
16.00 uur, De Bongerd, Son en Breugel
Tijdens deze themamiddag, georganiseerd door de werkgroep Dementievriendelijk Son en Breugel, zullen Michiel Voet, geriater in opleiding en Judith Wilmer, klinisch geriater Catharina Ziekenhuis, ons uitleggen hoe het nou precies zit met dementie. Wat zijn de verschijnselen, verloop ziekteproces, en de gevolgen. Wat kunnen we verwachten van de geriater en zijn er therapieën of geneesmiddelen.

Woensdag 22 mei
Optreden Dameskapel Permanent
19.30 uur, Kiosk Kerkplein, Son en Breugel
Dameskapel Permanent is een groep van 23 vrouwen, in de leeftijd variërend van 35 tot 75 jaar, die het leuk vinden om samen muziek te maken. De groep is opgericht in 1992 en komt uit Beek en Donk. Het repertoire bestaat uit musicalhits, filmmuziek, pophits en evergreens.

Vrijdag 24 mei en zaterdag 25 mei
55e ELE Rally
19.00 uur, Startpodium, Kerkplein, Son en Breugel
Op vrijdag 24 en zaterdag 25 mei is het weer tijd voor alweer de 55e editie van de ELE Rally, de 4e GM products ELE Shortrally, de 2e ELE Historic Rally en de 2e EB ELE Cross Country Rally. Jouw ELE-weekend begint met een bezoek aan Son en Breugel. De service is dit jaar belegd bij Transportbedrijf De Rooy, gevestigd op Ekkersrijt 2037. Op het Kerkplein, middenin het centrum van Son, staat het start- en finishpodium. Zowel op het serviceterrein als in het centrum zijn de nodige bezienswaardigheden te zien en kun je genieten van een hapje en een drankje. Tussen de klassementsproeven door is Son the place to be! Vrijdagavond om 19.00 uur vertrekt de eerste auto vanaf het startpodium en zaterdag om 12.30 uur. De finish van de rally staat rond 22.00 uur gepland op het finishpodium. Alle informatie, waaronder de volledige tijdschema's van de verschillende rally's, zijn te vinden op www.elerally.nl

Zaterdag 25 mei
Kofferbakverkoop
09.30 tot 18.00 uur, centrum Son en Breugel
De ondernemers in het centrum van Son en Breugel hebben weer leuke aanbiedingen in de kofferbak of in de winkel. Er zijn tevens leuke prijzen te winnen tijdens het letterspel in het centrum. Vraag het formulier hiervoor bij de deelnemende winkels.

Disco Oase Holland Party
19.30 uur, Dommelstraat 10A, Son en Breugel
Voor leerlingen van groep 5 tot en met 8 jaar wordt de Disco Oase Holland Party gehouden. Entree € 2,00 (met pasje € 1,00). Pasje is aan te vragen bij binnenkomst van de disco party door middel van een formulier.

Zondag 26 mei
Smart- en Levensliederen
11.00 tot 18.30 uur. Voor de 16e keer wordt op zondag 26 mei het Smart- en Levensliederen Festival gehouden in de tuinen van la Sonnerie aan de Nieuwstraat 45 in Son en Breugel. Het Festival begint om 11.00 uur en eindigt na de prijsuitreiking om ongeveer 18.30 uur. De entree is gratis