DeMooiSonenBreugelkrant

11 september 2019

DeMooiSonenBreugelkrant 11 september 2019


Wethouder De Bruin luistert naar de inwoners Foto: Annie Maessen

De inloopbijeenkomst over de schoollocaties in Breugel op dinsdagavond 10 september werd goed bezocht. Inwoners gebruikten deze vorm van burgerparticipatie om hun zorgen, ideeën, opmerkingen en vragen op tafel te leggen. Waar moet toch dat nieuwe schoolgebouw komen?Eén gebouw met twee scholen op de locatie van De Krommen Hoek, op de locatie van De Regenboog of op de locatie van speeltuin De Molenwiek? Zoveel mensen, zoveel meningen. Over het algemeen werd de locatie van De Molenwiek als schoollocatie niet zo positief ontvangen. 'Molenwiek locatie is geldverspilling' staat te lezen op één van de volgeschreven memo's.

Veel mensen denken ook dat De Molenwiek locatie voor vertraging gaat zorgen. Het bestemmingsplan 'sport' zal gewijzigd moeten worden en maakt kans op bezwaarschriften. Een omwonende meldt 'Vroeger was hier een molen. Hier zit veel historie in de grond. Ik weet zeker dat archeoloog Geit Emmery zich meldt, voordat hier een schop in de grond kan." Opvallend was ook dat veel ouders van De Krommen Hoek zich uitspraken zich niet gehoord te voelen door PlatOO en het liefst beide scholen op eigen locatie zien. PlatOO presenteert in oktober haar plannen, waarbij duidelijk is dat zij kiezen dat beide scholen in één nieuw gebouw komen. Op de locatie van De Krommen Hoek. En dat zien veel omwonenden van De Krommen Hoek niet zitten vanwege verkeersproblemen. Wordt vervolgd.

Jaargang 4 • Week 37 • 11 september 2019

De bevrijdingskrant

Lees alles over 75 jaar bevrijding, de geschiedenis, verhalen van inwoners uit Son en Breugel én het complete programma in de speciale bevrijdingskrant in het midden van deze krant.

Voedselbank BEST e.o. houdt winkelactie

Het koopeiland tijdens een eerdere actie van de Voedselbank Foto: Ingezonden

De Voedselbank Best e.o.houdt op vrijdag 27 september en zaterdag 28 september een winkelactie bij de supermarkt van Coop in Son en Breugel. De voedselbank Best e.o. verstrekt wekelijks aan ruim 80 gezinnen uit Best, Oirschot en Son en Breugel een voedselpakket.

Om te zorgen dat deze pakketten voldoende artikelen bevatten, houdt de voedselbank regelmatig acties in supermarkten om hun voorraad op peil te houden. Op de bovengenoemde dagen zijn ze aanwezig in de Supermarkt van Coop in Breugel. De Voedselbank Best e.o. is blij dat ze de medewerking van de filiaalhouder en zijn medewerkers/sters hebben gekregen om deze actie in zijn supermarkt te mogen houden.

Wat houdt de actie in?
De vrijwilligers/sters van de voedselbank geven bij binnenkomst informatie met betrekking tot de actie en geven een lijstje met gewenste artikelen aan ieder die aan de actie wil deelnemen. Deze artikelen staan bij elkaar op een zogenaamd 'koopeiland'. U hoeft dus niet in de winkel te zoeken. U kunt hier het door u te schenken artikel afnemen en afrekenen bij de kassa. Daarna geeft u het artikel af aan de ontvangsttafel.

Het lijstje van de door de Voedselbank gewenste artikelen luidt:
Beschuit, chocopasta, schenkstroop, poedersuiker, limonade siroop, bloem, zonnebloemolie, keukenrol 2 p/pak, toiletpapier 4 p/pak, allesreiniger, afwasmiddel, rijst, macaroni, houdbare halfvolle melk, chocolade vlokken, koekjes en pannenkoekenmix.

Het team vrijwilligers van de Voedselbank hoopt dat de actie een geweldig succes wordt en willen graag iedereen op voorhand hartelijk bedanken voor de medewerking.

Breugels Festijn; een feest voor iedereen

Foto: Wil Feijen

De aftrap van het Breugels Festijn was zaterdag 7 september. Velen keken al in de achterliggende zomervakantie er naar uit. Dit jaar in het tweede weekend van september en voor de tweede keer rondom De Bongerd en De Boerderij in Breugel. Met vrolijke muziek begon de middag voor de kinderen, vergezeld en begeleid door ouders, opa's, oma's, vriendjes of vriendinnetjes. In tegenstelling tot wat eerder voorspeld was, bleef het droog en met een aangename temperatuur was het goed vertoeven.

Redacteur: Leo Hokke
Fotografie: Wil Feijen

Foto: Wil Feijen
Foto: Peter Marijnissen

Door de organisatie is er werkelijk aan alles gedacht om het de kinderen van klein tot groot naar de zin te maken. Door de allerkleinsten kon er gespeeld worden temidden van strobalen met reuze bouwblokken en voor de wat oudere kinderen stonden er een aantal pony's klaar om onder begeleiding daarop een ritje te maken. Er is ook aan de peutertjes gedacht die paardje konden rijden op de speciaal door het HOi-huis gemaakte houten paarden 'Little John' en 'Ricky'. Lekker rondjes rijden op de tractorbaan behoorde eveneens tot de bezigheden.

Diversiteit aan activiteiten
Er waren 'spelkaartjes' gemaakt waarmee de kinderen alle activiteiten in willekeurige volgorde konden doorlopen. De spelkaartjes werden door de leiding afgetekend, zodat geen activiteit over het hoofd gezien of gemist werd. Steltlopen, doel schieten, blikjes omgooien, stormbaan nemen, je laten schminken of je uitleven op een luchtkussen, te veel om op te noemen. Alle kinderen van 0 tot 12 jaar uit Son en Breugel konden aan al deze activiteiten deelnemen.

Fantasie
Wat enorme belangstelling had bij de kinderen was een lange tafel vol met restjes hout van allerlei lengte, dikte en vorm, kralen, kroonkurken, hoefijzers, spijkers en gereedschap waarmee je met eigen fantasie de leukste voorwerpen kon maken. De kinderen werden begeleid door enkele vrijwilligers. De opa van Menco, één van de bezorgers van DeMooiSonenBreugelKrant, stond achter de tafel en hielp waar nodig de kinderen op weg met goede adviezen of ideeën.

Boergondische mert
Zondag 8 september was weer zo'n prachtige dag waarbij Son en Breugel uitliep om al vroeg te profiteren van het aanbod van de Breugelse Rommeldag. Groot en klein, jong en oud liepen langs de ruim honderd kramen die opgesteld stonden in twee lange rijen aan de Asteroïdenlaan. Een drukte van belang en een enorm gezellige sfeer. Zeker op het speciaal voor deze gelegenheid ingerichte terras rond De Bongerd en De Boerderij was de sfeer, mede dankzij het prachtige weer, gemoedelijk en vol met vrolijke mensen. De stemming werd nog eens extra aangewakkerd door gastheer Peter Jansen die Nancy van Heeswijk aankondigde met haar meezing repertoire en velen het niet konden laten mee te zingen, te klappen of te dansen. Ook de muziek van DJ Geert Verschuren viel goed in de smaak.

Schilderij
Veel aandacht trok kunstschilder Ferdinand Schonberger die uit knijpflesjes met verf een groot schilderij in de stijl van de oude meester Pieter Bruegel toverde direct betrekking hebbende op dit Breugels Festijn. In prachtige kleuren werd de sfeer van dit festijn goed weergegeven. Het schilderij krijgt ongetwijfeld ergens een mooi plekje.

Voor ieder wat wils
Op het plein tussen De Boerderij en De Bongerd kwam de geur van versgerookte paling je tegemoet met aan de overzijde de kraam van een koperslager en die van De Stoerderij van Arjan Swinkels. Bij De Stoerderij worden waterbuffels gehouden voor de melk en voor het vlees. De buffelmelk wordt verwerkt tot heerlijke buffelmozzarella, maar er wordt ook yoghurt, roomijs, paneer en roomboter van gemaakt.

Loterij
In de loop van de middag vond er op het terras een loterij plaats. Uit de verkochte lootjes werden de prijzen getrokken die aangeboden waren door lokale ondernemers die het Breugels Festijn een warm hart toedragen. De hoofdprijs was een heren- en een damesfiets.

Aan het einde van dit Breugels Festijn, dat twee dagen plezier had geboden aan jong en oud, ging eenieder weer voldaan huiswaarts en kon men terugkijken op mooie en leuke belevenissen in een sfeervolle omgeving.

Er wordt al behoorlijk wat geïnitieerd en geparticipeerd

De vrijwilligers in hun buurttuin (archieffoto) Foto: Annie Maessen

In deel 1 over burgerparticipatie kwamen zes raadsleden aan het woord. In deel 2 werden een aantal voorbeelden van burgerparticipatie beschreven en reageerde wethouder Paul van Liempd op burgerparticipatie. Met deel 3 wordt het onderwerp afgesloten met wat voorbeelden van burgerinitiatieven en burgerparticipatie. Want inwoners zitten niet stil. Er wordt al behoorlijk wat geïnitieerd en geparticipeerd.

Redacteur: Ineke van Uden

Jeugdgemeenteraad is een burgerinitiatief van Steven Elders (archieffoto) Foto: Wil Feijen

Mooi en zichtbaar voorbeeld van een burgerinitiatief is speeltuin De Molenwiek die door twee vrouwen uit Breugel op de kaart is gezet. Zij haalden in mum van tijd honderden handtekeningen op na een oproep dat Son en Breugel een grote speeltuin miste. Initiatiefnemers en omwonenden werden door de gemeente nauw betrokken bij het tot stand komen van deze speeltuin. Een ander zichtbaar voorbeeld is het burgerinitiatief van Steven Elders wat geresulteerd heeft in het installeren van een jeugdgemeenteraad. De buurttuin in 't Zand is na een buurtinitiatief in samenwerking met de gemeente opgepakt en de sloot in De Gentiaan kreeg een kwaliteitsimpuls in samenspraak met de buurt en de gemeente. En zo zijn er tig voorbeelden te noemen.

Ook dit is burgerparticipatie
Voorbeelden van burgerparticipatie zijn ook georganiseerde groeperingen die de gemeente gevraagd en ongevraagd advies geven. Sjef den Uijl noemt als voorbeeld de Adviesraad Sociaal Domein. Wethouder Van Liempd maakt gebruik van groeperingen: "Als ik bijvoorbeeld met het armoedebeleid bezig ben, heb ik nauw contact met CLIP en Stichting Leergeld." We staan hier misschien niet altijd bij stil, maar ook dit is burgerparticipatie. Veel beleid komt tot stand in nauw overleg met betrokkenen. Mantelzorgbeleid is hier een voorbeeld van. Elly Brocken, raadslid Dorpsbelang: "Maar ook bij het afvalbeleid in 't Zand is de buurt betrokken, hebben ondernemers van Ekkersrijt meegedacht in het Masterplan Ekkersrijt en is bijvoorbeeld de herinrichting van de Nieuwstraat ook voortgekomen uit enquêtes, werkgroepen en bijeenkomsten." Amanda Schiltmans vindt dat haar Stichting Statiegeld op Jeugd inmiddels ook burgerparticipatie is geworden: "Wij vragen aandacht voor de krappe woningmarkt voor jongeren en zoeken samen met gemeente en woningstichting 'thuis naar mogelijkheden en oplossingen. Inmiddels is er een pilot gaande van woningsplitsing."

Aan de voorkant informatie ophalen
Het subsidiebeleidsplan is samen met verenigingen en organisaties die subsidie krijgen vormgegeven. Er wordt zo vaak gezegd 'we moeten aan de voorkant informatie ophalen'. Bij de bijeenkomsten over subsidie werd informatie aan de voorkant opgehaald. Betrokkenen konden aangeven wat goed is, konden aangeven waar ze tegenaan liepen en van daaruit werd beleid gemaakt. Zoals in deel 2 Paul van Liempd in het interview al zei: "Een goed plan maak je samen en daarmee heb je meer draagvlak." Dat het 'aan de voorkant informatie ophalen' nog niet altijd goed gaat bewees afgelopen periode de situatie in De Landing waar verenigingen verrast werden door sluiting van de sporthal in verband met renovatie van vloer en plafond. De gemeente gaf later ook aan dat ze een volgende keer 'aan de voorkant' betrokkenen moeten betrekken en niet achteraf een besluit moeten meedelen. Al doende leert men.

Voorkom teleurstellingen
En zo zal er nog veel geleerd moeten worden. Door gemeente, door raadsleden en door inwoners. Burgerparticipatie is iets wat je samen aan gaat. Dat vraagt van alle partijen een open houding en een luisterend oor. Vooral zal voorafgaand dat je inwoners betrekt om mee te participeren duidelijk moeten zijn welke stem ze hebben. Dat geeft duidelijkheid en voorkomt teleurstellingen. Het kan niet zo zijn dat je als gemeente/als gemeenteraad inwoners raadpleegt en vervolgens het opgehaalde naast je neerlegt.

Op de voet volgen
DeMooiSonenBreugelKrant zal de komende tijd op de voet volgen hoe er omgegaan wordt met burgerparticipatie. Voorbeelden genoeg. De gemeente moet inwoners betrekken bij de Omgevingsvisie/Omgevingswet. Er worden sessies in Breugel gehouden over de schoollocatie keuze en binnenkort mogen inwoners de tekeningen van de nieuwe MFA bekijken en er iets van vinden.

De unieke film van de bevrijding van Son en Breugel

Foto: Adrie Neervoort

Son en Breugel - Klaas Postma (64) werkt als vrijwilliger bij het museum Bevrijdende Vleugels. Hij is daar rondleider en als oud-F16 piloot tevens betrokken bij het gesimuleerd vliegen. Op een groot scherm kunnen belangstellenden ervaren hoe het is om in de cockpit van bijvoorbeeld een Dakota de stuurknuppel in handen te hebben. Zijn collega Ton van Ingen verzorgt daar het computeronderhoud. Ze kwamen tot de ontdekking dat er in het museum erg veel fotomateriaal en filmbeelden aanwezig waren over de bevrijding van Son en Breugel.

Redacteur: Arjen Strik
Fotograaf: Adrie Neervoort

"Zo kwamen we op het idee om daar een documentaire van te maken. Ik ben vorig jaar maart begonnen hieruit een script voor een film te schrijven. Naderhand kwamen we in contact met Henk Hutten van de Heemkundekring en zij bleken ook nog allerlei beeldmateriaal te hebben", vertelt Klaas. "Zo ontstond het idee om al dat ruwe beeld- en fotomateriaal te bewerken in een heuse film. De geschiedenis over de bevrijding van Son en Breugel komt je tegemoet door middel van monumenten en gedenktekens, maar nergens waren daarvan bewegende beelden te zien."

Foto- en filmopnames
"Ton en ik wilden de bevolking laten zien hoe hun dorp eruitzag ten tijde van de bevrijding en wat zich in Son en Breugel heeft afgespeeld in die dagen tijdens de bevrijding. De Amerikanen stuurden bij elke grote militaire operatie fotografen en cineasten mee om foto's en filmopnames te maken. Dat ruwe materiaal lag op de plank en is door Ton bewerkt tot deze unieke film."

Indringende beelden
De film geeft een indruk hoe de gemeente Son en Breugel er destijds uitzag. Er worden beelden getoond van het Patronaat (Vestzak), de Zuivelfabriek (nu Jumbo), het Sanatorium (Zonhove), het Nonnenklooster (Sonnerie), de brug over het Wilhelminakanaal, de Kerk en het Oude Raadhuis en hun functie in die tijd, bijvoorbeeld als hospitaal of uitkijktoren. Uiteraard gaat het ook over de landing zelf met parachutisten en gliders en de gevechten die hebben plaatsgevonden. Ze hebben geprobeerd de film laagdrempelig te houden en door middel van animaties worden de beelden ondersteund. "Ton verzorgt de 'voice-over', heeft de muziek uitgezocht en het materaal digitaal bewerkt. Ik heb het script geschreven." De film duurt 27 minuten en vertelt in documentaire stijl de geschiedenis van de bevrijding van Son en Breugel.

Kom kijken
De film is te zien vanaf 7 september in het Vestzaktheater tijdens de tentoonstelling 'Remember September 2019' en wordt op werkdagen vertoond van 11.00 tot 17.00 uur, op zaterdag 14 september van 10.00 tot 19.00 uur en op zondag 15 september van 10.00 tot 16.00 uur. Een unieke film die iedere inwoner moet gaan zien. De toegang is gratis. Kom kijken!

Vlaggen mag

Foto: ©pixabay.com

Deze maand is het 75 jaar geleden dat Son en Breugel is bevrijd. Vele organisaties en personen zijn daarom achter de schermen al maanden bezig om in september een mooi programma samen te stellen gebaseerd op de drie thema's; vieren, herdenken en doorgeven!

Kortom heel Son en Breugel staat komend weekend tot en met 17 september in het teken van deze thema's. En daar mag de Nederlandse vlag niet bij ontbreken. Aan alle inwoners van Son en Breugel wordt gevraagd om zaterdag 14 en dinsdag 17 september de Nederlandse vlag te hijsen bij of aan uw huis.

Het geeft niet alleen een feestelijk gezicht maar het is tevens een eerbetoon aan onze bevrijders.

Lezing: straling en gezondheid

'Wie heeft de moed onder ogen te zien waar we mee bezig zijn' is de titel van de lezing die woonbioloog Jacques de Been op vrijdag 20 september komt geven in De Boerderij in Son en Breugel.

Jacques de Been heeft al 35 jaar ervaring als woonbioloog. Hij is uitgenodigd door de mensen van StralingsBewust Son en Breugel, de werkgroep die vanaf januari dit jaar actief is in de gemeente Son en Breugel. De werkgroep heeft als doel, in samenwerking met de gemeentepolitiek, de inwoners en met name de verantwoordelijken voor kinderen, bewuster te leren omgaan met Wi-Fi en draadloze apparatuur en indien noodzakelijk deze te vermijden.

Oplossen of verbeteren
Als woonbioloog geeft Jacques bouw-biologische adviezen voor bestaande bouw en nieuwbouw. Hij gaat samen met de opdrachtgever op zoek naar de randvoorwaarden die nodig zijn om tot een zo natuurlijk mogelijke en gezond mogelijke woon- en/of werkplek te komen. Daarbij kan onder andere gekeken worden naar perceelkeuze, ontwerp, materiaalkeuzes, afwerkingen, ergonomie, belastende omstandigheden. Is er sprake van een bestaande situatie, dan kan gekeken worden naar saneringsmogelijkheden om ongezonde situaties op te lossen c.q. te verbeteren.

Elektrosmog en kinderen
Ook op het gebied van elektrosmog, een verzamelnaam voor elektrische velden, magnetische velden en elektromagnetische straling, heeft Jacques veel te bieden aan voorlichting over te maken keuzes voor een gezondere woon/werkomgeving en gezondere scholen en kinderdagverblijven. Vooral kinderen blijken zeer gevoelig te zijn voor straling en zouden in bescherming moeten worden genomen. Dit omdat zij behoren tot de meest intensieve gebruikers van draadloze apparaten. Waar komt die elektrosmog vandaan? Hoe hoog is de stralingshoeveelheid nu eigenlijk? Is er al onderzoek gedaan naar die straling? Wat kan men zelf doen om elektrosmog zoveel mogelijk te beperken?

Meten is weten
Als bouwbiologisch meettechnicus kan Jacques met zijn meetapparatuur een goede indicatie geven van de aanwezigheid van belastende bronnen. Vervolgens kan hij op zoek gaan naar technisch en economisch haalbare maatregelen. Naast elektrosmog zijn er ook nog andere fysische zaken die ons beïnvloeden, zoals radioactiviteit, geluid en trillingen.

Voor wie is deze lezing?
Deze lezing is aan te bevelen voor ieder die verantwoordelijk is voor kinderen zowel in medisch als opvoedkundig opzicht. Maar ook voor zwangere vrouwen, voor mensen die onduidelijke klachten hebben die medisch onverklaarbaar zijn. Voor mensen die gaan bouwen of verbouwen, voor de gemeentepolitiek die eind dit jaar beslist of ze kiest voor de economische belangen van de overheid en de telecomgiganten of voor de gezondheid van haar inwoners. Verder voor ieder die gewoon geïnteresseerd is om deze lezing bij te wonen. U bent van harte uitgenodigd voor deze verhelderende lezing.

Informatie
De lezing wordt op vrijdag 20 september, aanvang 19:30 uur in De Boerderij, Leeuwstraat 2 te Son en Breugel gehouden. De entree is een donatie van tenminste 5 euro. Aanmelden is niet verplicht, maar wel fijn zodat ze weten hoeveel stoelen er klaargezet moeten worden. Aanmelden kan via stralingsbewustsonenbreugel@hotmail.com met vermelding van naam en woonplaats.

Fietsstad 2020: Grootste fietsonderzoek van Nederland

Foto: Ingezonden

Nederlanders fietsen veel en vaak, maar wat vinden ze nou eigenlijk van het fietsen in hun gemeente? Om daarachter te komen start de Fietsersbond een onderzoek van unieke omvang. Alle Nederlandse fietsers worden gevraagd om hun mening te geven, door een vragenlijst in te vullen op fietsstad.nl. Met de resultaten zal het Nederlandse fietsen nog veiliger en comfortabeler gemaakt worden.

Met het onderzoek wil de Fietsersbond in kaart brengen welke gemeente de beste fietsinfrastructuur heeft en het meeste voor fietsers doet. Voor gemeenten is het niet alleen een kans op de titel 'Fietsstad 2020', maar ook een nuttige manier om inzichtelijk te krijgen wat fietsers vinden van de veiligheid, de fietsinfrastructuur en het fietsbeleid binnen de gemeente. De resultaten worden dan ook gebruikt om het fietsen nog comfortabeler en veiliger te maken.

Je kunt de enquête voor meerdere gemeenten kunt invullen; dus voor alle gemeenten waar je vaak fietst als inwoner, forens of bezoeker. Onder de invullers van de vragenlijst wordt de nieuwste stads e-bike van Gazelle verloot. Vul de enquête in op www.fietsstad.nl.

De gemeente Son en Breugel krijgt de resultaten toegestuurd indien tenminste 50 enquêtes worden ingevuld en heeft toegezegd de input te gebruiken voor de mobiliteitsvisie die de komende tijd opgesteld gaat worden.

Indien je (andere) vragen en opmerkingen hebt over verkeerssituaties en verbeterpunten voor de fiets in ons dorp kun je contact opnemen met fietsersbondsonenbreugel@gmail.com. De fietsbond heeft geregeld contact met de gemeente en kan deze punten dan inbrengen.

Woezel en Pip op het consultatiebureau

Foto: Ingezonden

In de week van de Alfabetisering, van 9 tot en met 15 september, is er natuurlijk ook aandacht voor baby's en boekjes. Met boeken kun je niet vroeg genoeg beginnen. Baby's kunnen al naar boekjes kijken vanaf vier maanden. En als je het lezen vroeg te pakken hebt, laat het je niet meer los.

Boekstartcadeautje
De Boekstartcoaches van Bibliotheek Dommeldal gaan deze week op pad met kleine cadeautjes voor de bezoekers van de Consultatiebureaus in Son, Geldrop en Heeze. De bieb zou de bieb niet zijn als het niet om een boekencadeautje zou gaan: een kartonnen boekje van Woezel en Pip.

In tien talen
Woezel en Pip beginnen in het boekje een nieuwe dag. Met een eitje en een boterham. Daarna gaan ze spelen. Alle belangrijke woordjes zijn niet alleen in het Nederlands te lezen, maar ook in het Engels, Pools, Arabisch, Fries, Turks, Spaans, Tigrynia, Frans en Mandarijn. Een bijzonder cadeautje, ook voor ouders en baby's met een andere moedertaal. Kom jij het boekje voor jouw baby ophalen op het consultatiebureau? Dan heb je weer een mooie reden voor een gezellig leesmomentje samen, als je thuis bent. Daarna ben je van harte welkom met je baby of peuter in de bibliotheek, om nieuwe boekjes uit te zoeken om mee te nemen. Het abonnement is gratis en tot twaalf jaar betaal je geen boete.

Reünie 50 jaar theaterkoor Sincère

15 jaar theaterkoor Sencère Foto: Ingezonden

Van jongerenkoor van de parochies in Son en Breugel naar Theaterkoor: wie had dat gedacht?! Het begon 50 jaar geleden en op 24 en 25 oktober staat Sincère twee keer op de planken in het Vestzaktheater met hun '50 jaar! Sincere's jubileumconcert'. Maar er is meer.

Op zaterdag 26 oktober viert Sincère haar 50-jarig bestaan met allen die in het verleden hun liefde voor muziek en theater met elkaar gedeeld hebben. Allen die lid van het koor zijn geweest, dirigent waren of in de band of het bestuur zaten, maar ook als jij mee decors hebt gebouwd of toneelmeester was. Terugblikken met vrienden en bekenden van toen, lekker meezingen met de Sincère-hits of lachen om de oude foto's of herinneringen. Het zou geweldig zijn om zoveel mogelijk leden van de Sincère-familie te treffen op de reünie in het Vestzaktheater. Die avond ben je van harte welkom vanaf 20.00 uur om met hun mee te feesten. Koop wel van tevoren een kaartje! Kaarten voor deze avond zijn te bestellen à € 10,00 via www.vestzaktheaterson.nl.

Voordat het jubileumconcert plaatsvindt, kun je vrijdag 13 september al van Sincère genieten. Het theaterkoor Sincère levert vanaf 21.00 uur een bijdrage aan het aantrekkelijke Remember September bevrijdingsconcert van Harmonie Pro Honore et Virtute op het Kerkplein, samen met diverse solisten. Een volle agenda voor de leden van het theaterkoor.

Meer informatie over Theaterkoor Sincère vind je op www.theaterkoorsincere.nl.

Harrie en Andra van Doorne–Wijnen 50 jaar getrouwd

Foto: Ingezonden

Andra en Harrie zijn beiden in Eindhoven geboren en hebben elkaar leren kennen tijdens het dansen op dansschool Van Vuuren in Eindhoven. "Zo'n dansschool waar je minimaal een meter afstand van elkaar moest houden", vertelt Harrie lachend.

Redacteur: Corry van Asseldonk
Fotograaf: Wil Feijen

Het leven van Harrie heeft altijd in het teken gestaan van auto's. Zijn vader was de oprichter van de landbouwwagenfabriek van DAF. Harrie begon met zijn 16 jaar aan de IVA-opleiding in Driebergen. "Ik moest hard studeren. Het was een zware opleiding met 36 vakken. Na mijn opleiding ben ik onderaan begonnen. Ik wilde alles onder de knie krijgen, zowel het werk in het magazijn, maar ook het werk als automonteur", gaat Harrie verder. Voor de taal heeft Harrie onder andere in Frankrijk, Duitsland en Engeland gewerkt.

Heimwee
Op zijn 26e was Harrie directeur van een eigen vestiging voor DAF in Rotterdam. Daarna werd hij gevraagd om een dealerschap voor DAF in Lyon op te zetten. Hij vroeg of Andra met hem mee wilde gaan naar Frankrijk. Ze hadden inmiddels twee dochters, Chantal en Marsja. Maar na vier jaar kreeg Andra ontzettende heimwee naar Noord-Brabant. Ze wilde heel graag terug. "Ik heb tegen Harrie gezegd dat hij alles mocht hebben, zelfs de kinderen. Maar ik ga terug", blikt Andra terug. In het holst van de nacht vertrok Andra met de auto. Ze kwam niet verder dan de hoek van de straat. "Harrie had de benzine uit de auto gehaald, zodat ik niet weg kon." Harrie wist dat Andra echt terug wilde. Daarna zijn ze in Son gaan wonen. Harrie heeft daarna nog voor verschillende andere autofabrikanten gewerkt. Als laatste heeft hij nog 15 jaar als directeur marketing en sales, worldwide bij de huidige DAF gewerkt. "Nadat het bedrijf werd overgenomen door een Amerikaans bedrijf, ben ik op 60-jarige leeftijd ermee gestopt. Ik kon niet tegen hun manier van werken", aldus Harrie.

Verhuizen
Andra is met haar 15 jaar bij Phillips op de tekenkamer gaan werken tussen dertien mannen. "Na ons trouwen zijn we naar Alphen aan de Rijn verhuisd. Het was moeilijk om aan zo'n zelfde baan te komen, want dat was echt een mannenwereld." Harrie was ontzettend veel op reis in verband met zijn werk en Andra vergezelde hem zoveel als ze kon. Ze hadden gelukkig hele lieve grootouders die op hun kinderen pasten. Ze zijn in totaal elf keer verhuisd.

Sporten
Op aandringen van Andra is Harrie na zijn werkzame leven voorzitter geworden van een tennisclub. "Iedereen kent me nu", vertelt een lachende Harrie. Harrie brengt zijn tijd nu door met schilderen en sporten. Andra is een echt familiemens en is heel graag onder de mensen. In haar vrije tijd tennist ze en speelt graag een partijtje golf.

Feest
Harrie en Andra wonen sinds twee jaar in hun mooie appartement aan het Kanaal. "Ik heb hier nog elke dag een vakantiegevoel", geeft Andra aan. "We hebben een heel groot sociaal leven en hebben nog heel veel lol samen." Ondanks dat Harrie zoveel gereisd heeft, heeft Andra zich nooit eenzaam gevoeld. "Op 16 september zijn we 50 jaar getrouwd. We gaan dit binnenkort samen vieren met onze kinderen, drie kleinkinderen, familie en vrienden bij De Zwaan.

DeMooisonenbreugelKrant wenst dit sympathieke paar een fijn feest en nog vele gezonde jaren samen.

Foto: Wil Feijen

PVGE Son en Breugel e.o. viert 35-jarig bestaan

De leesclub, één van de activiteiten van de PVGE Foto: Ingezonden

Het 35-jarig bestaan van de 50+ vereniging PVGE Son en Breugel e.o. laat het bestuur niet zomaar voorbijgaan. Het jubileum wordt gevierd met een aantal festiviteiten. De afdeling Son en Breugel van de PVGE is in 1984 opgericht en was oorspronkelijk voor Philips-gepensioneerden bedoeld. Tegenwoordig verwelkomt de PVGE alle 50-plussers die samen activiteiten willen ondernemen. Het jubileum wordt in september met leden én niet-leden gevierd.

Redacteur: Emmy Grit
Fotograaf: Wil Feijen

Voorzitter Jac Wismans Foto: Wil Feijen

"Er zijn 25 actieve clubs binnen de PVGE Son en Breugel e.o.", legt voorzitter Jac Wismans uit. Jac is anderhalf jaar voorzitter en is ruim vijf jaar geleden lid geworden van deze vereniging. De vereniging wil graag haar leden ontspanning aanbieden door gezamenlijk in kleine, of grote, samenstellingen activiteiten te ondernemen. "In totaal zijn er vijfentwintig verschillende clubjes, zoals een leesclub, een fietsclub, een wandelclub, een computerclub, een bowlingclub en een Franse conversatieclub." Binnen de vereniging kun je je ook aanmelden voor lezingen, voorstellingen en binnen- en buitenlandse reizen. Behalve deze activiteiten en evenementen speelt de vereniging ook een belangrijke rol op het terrein van belangenbehartiging, onder andere voor wonen, zorg, belastingen en pensioenen. "Hierin werken wij veel samen met de KBO Son en Breugel. Samen sta je tenslotte sterker."

Meer tijd
"Als mensen ouder worden en minder gaan werken, houden ze vaak tijd over. Dan is het leuk om die tijd met andere mensen met dezelfde interesses door te brengen", vertelt Jac enthousiast verder. "Het mooie van deze vereniging is dat er veel mogelijkheden zijn. Je kunt de activiteiten en evenementen in je eigen tijd inplannen. Als de activiteit je aanspreekt, sluit je je aan. Heb je zelf een idee, dan kun je dat met andere leden uitwerken en zo ontstaat er wellicht weer een nieuwe club binnen de PVGE." Saamhorigheid staat hoog in het vaandel bij de PVGE. "Nieuwe sociale contacten maken en onderhouden is ook één van onze doelstellingen."

Trakteren
Wie jarig is trakteert. Speciaal in dit jubileumjaar kunnen 50-plussers tot het einde van het jaar gratis lid worden. Daarna betaal je de normale contributie van 21 euro per jaar. Als je je nu inschrijft, kun je profiteren van de mooie activiteiten die op het programma staan voor het jubileum. Zo wordt op woensdag 18 september een fietstocht gehouden, op vrijdag 20 september een Pubkwis en zaterdag 21 september staat een optreden op het programma van Wim Daniëls met het onderwerp 'Is onze Nederlandse taal reddeloos verloren?' Er is nog plaats om deel te nemen aan de Pubkwis. Voor meer informatie hierover kunt u contact opnemen met Annelies van de Laar via 06-44776789.

Feestelijke bijeenkomst
Op zaterdag 21 september van 16.30 – 18.00 kun je tijdens een feestelijke bijeenkomst in het Vestzaktheater kennismaken met de vele verschillende activiteiten die de PVGE Son en Breugel e.o. te bieden heeft. Er wordt een film gedraaid met een overzicht van de activiteiten en verschillende clubs presenteren zich deze middag. De vrijwilligers leggen je graag uit wat de mogelijkheden zijn binnen de PVGE Son en Breugel e.o. "Dorpsgenoten van 50 jaar en ouder kunnen zich tijdens deze presentatie gratis aanmelden bij de vereniging, zodat zij kunnen profiteren van de activiteiten die dit jaar nog gehouden gaan worden", aldus een trotse voorzitter.

Winkel als verlengstuk van 'pure' voedselproducten

Foto: Jos van Nunen

Ondernemen begint vaak met een ideologie. Met een idee dat het anders kan, of zelfs moet. Dat was bij Benny Verhagen zeven jaar geleden zeker het uitgangspunt toen hij startte met Puur Brabant. Zijn visie? Pure producten, recht van het land bij de consument op het bord. De Nijnselaar bleef zijn koers varen en dat levert inmiddels succes op. De gloednieuwe winkel van Puur Brabant in Nijnsel wordt aanstaande vrijdag officieel geopend, waar aansluitend een feestelijk weekend aan gekoppeld is. Vrijdag, zaterdag en zondag zal de winkel aan de Lieshoutseweg geopend zijn en is tevens iedereen van harte welkom bij het Weekend van het Varken op de Houtsestraat bij familie Van den Berkmortel.

Vroeger zat er in veel gezinnen wel een boer. Nu zijn er families die niet eens één boer kennen. Daardoor weten steeds minder consumenten wat een boer precies doet en dat hij staat voor gezond eten met een groot hart voor dierenwelzijn. Benny zal dit altijd met hand en tand verdedigen. Dit gedachtengoed komt terug in zijn boerderijwinkel. Het is het verlengstuk van de 'pure' voedselproducenten. Zo is het ook begonnen, want vanaf dag één werken ze nauw samen met familie Van den Berkmortel. Zij zijn voorvechter van opbouwende reclame rondom boeren en het voedsel dat ze produceren.

Vanuit de sector is er jarenlang te weinig aandacht besteed aan een positief geluid. Samen organiseren ze daarom ieder jaar het Weekend van het Varken. "Bezoekers ervaren met al hun zintuigen hoe het boerenleven in elkaar zit", blikt Benny enthousiast vooruit op komend weekend. En buiten dit weekend om, wat jaarlijks veel bezoekers trekt, blijven de twee bedrijven samenwerken. In de nieuwe ontmoetingsruimte 'Bij Kato' op de locatie aan de Houtstestraat gaan Doreen en Marcel uitjes en excursies aanbieden. Nieuwsgierig? Kijk dan op www.bijkato.nl.

Foto: Jos van Nunen

Puur Brabant werkt eveneens nauw samen met andere boeren en producenten van voedsel wat 'dichtbij' wordt geproduceerd. Het begon allemaal met vlees, maar inmiddels zijn er in de winkel ook brood, zuivel en zelfgemaakte kant-en-klaarmaaltijden te verkrijgen. En het assortiment zal de komende tijd steeds verder worden uitgebreid. De eerste reacties zijn in ieder geval enorm positief. Mensen weten dat ze in de winkel van Puur Brabant alleen maar gezonde lokale producten kunnen kopen en dat past in deze tijd. Naast dat de boerderijwinkel voor extra leefbaarheid zorgt in het dorp, trekt het ook vele bezoekers uit de regio naar zich toe. "Dat was al zo, maar door de beter bereikbaarheid, de zichtbaarheid en het verbrede assortiment, zal dat alleen maar meer worden", verwacht Benny.

Zijn lijfspreuk is 'Doen wat je zegt en zeggen wat je doet'. Dat maakt hij samen met Marieke en zijn team dagelijks waar. Iedere dag weer pure producten van het land. Ben je in de winkel? Vraag eens door naar het proces erachter en wat volgt is een boeiend verhaal waardoor het vlees op je bord nog lekkerder smaakt.

Vier jubilarissen bij het Sint Catharinagilde Son gehuldigd

V.l.n.r. De vier gildebroeders Jan Swinkels, Martien Dekkers, Rien Swinkels en Eric Verhagen

Dit jaar zijn er maar liefst vier jubilarissen bij het Sint Catharinagilde met een veertigjarig dienstverband. Eric Verhagen, Rien Swinkels, Jan Swinkels en Martien Bekkers hebben gezamenlijk, maar ook ieder apart, veel voor het gilde betekend. Jan was jarenlang tamboer en Martien, Rien en Eric zijn vendelier geweest. Eric is vaandeldrager van het gilde en plaatsvervangend hoofdman. Rien heeft de functie van plaatsvervangend kapitein. De gildebroeders zijn alle vier één of meerdere keren koning geweest.

Redacteur: Henny van Hagen
Fotograaf: Wil Feijen

Veertig jaar geleden had het gilde behoefte aan aanwas van jongere leden en werden Eric, Rien, Jan en Martien door het toenmalige bestuur gevraagd om lid te worden. Uitbreiding met nieuwe leden bracht ook nieuwe ideeën en vragen met zich mee. "Even leek het alsof er een 'oud' en een 'jong gilde ging ontstaan. Zo kwam het voor dat op een feest van een gildebroeder de jonge leden de optredens moesten verzorgen, maar 's avonds niet uitgenodigd werden. Dit voorval is in de daaropvolgende vergaderingen indringend besproken, waardoor de eenheid in het gilde werd hersteld.

Hechte vriendenclub
Dat het gilde een hechte vriendenclub is waar het onderling samenzijn een belangrijke rol speelt, blijkt wel uit het geringe verloop binnen het gilde. Je wordt lid voor het leven. In de loop van de jaren zijn er diverse optredens in het buitenland geweest. "We zijn onder andere in Oostenrijk, Spanje en Duitsland geweest. We hebben zelfs voor de Paus opgetreden tijdens zijn bezoek in Eindhoven en zelfs voor de koning in Den Bosch." Het gilde was live op tv te zien met een optreden tijdens de mis in de kerk in Sint-Oedenrode. "Om elf uur hadden we al twee missen gehad", lacht Martien.

Huifkar
Het vervoer voor optredens naar omliggende gemeentes gebeurde met een huifkar, getrokken door een tractor. In het begin waren er twee oude huifkarren die door een oude Lanz Bulldog tractor werd getrokken. Deze verbruikte echter zoveel olie dat er tijdens het rijden zwarte roetdeeltjes uit de uitlaat kwamen. Die zwarte roetdeeltjes veranderden de smetteloze witte boorden van de leden in boorden met heel veel zwarte stippen. Die roetvlekken waren er niet meer uit te krijgen. Later kwam er een veel betere tractor die de oude huifkarren trok. Door de hogere snelheid slingerde de tractor zo erg dat er leden waren die niet meer mee durfden te rijden. Daarna werd er een nieuwe huifkar aangeschaft.

Anekdotes
Anekdotes hebben de vier gildebroeders genoeg over de afgelopen veertig jaar. "Pastoor Bakermans geeft jaarlijks bij het koningsschieten het startschot om de houten vogel eraf te schieten. Vorig jaar kwam hij er na twintig jaar achter dat er een vizier op de kruisboog zat. Onlangs noemde hij het koningsgewaad nog het 'kogelvrije vest'. Vroeger werd er geschoten op het oude SBC-terrein. Will van Uden zorgde voor de catering en reed op en neer met kratten bier. Soms zoveel dat sommige leden vastgehouden moesten worden om de kruisboog recht te houden", blikken de vier heren terug.

Topevenementen
Op dit moment bestaat het gilde uit 38 leden, waaronder zes tamboers, vijf vendeliers en zes bazuinblazers. In 2002 werden nieuwe pakken aangeschaft. Het gilde is een levendige vereniging, waarvan het jaarlijkse koningsschieten en de gildedagen de het topevenementen van het jaar zijn.

DeMooiSonenBreugelKrant wenst de vier jubilarissen nog een fijne tijd toe bij het gilde en veel schietplezier.

Kookboek met recepten van Edwin van Raalten goed ontvangen

Ria van Raalten (derde van links) heeft het kookboek van haar man Edwin uitgegeven. Floor Hendriks (tweede van links) heeft het kookboek vormgegeven Foto: Wil Feijen

Edwin van Raalten was in Son en Breugel geen onbekende op het gebied van lekker koken. Als kok voor onder andere de eetavonden bij het HOi-Huis zat het altijd helemaal vol als Edwin in de keuken stond. Zijn specialiteit? De Oosterse keuken. Dat is niet vreemd, want Edwin is opgegroeid in Indonesië. Helaas kreeg Edwin vorig jaar april een ernstig ongeluk wat hem fataal werd. Eén van zijn laatste wensen was dat Ria, zijn vrouw, een kookboek met zijn recepten uit zou geven. En die wens werd 8 september vervuld.

Redacteur: Ineke van Uden
Fotograaf: Wil Feijen

Ria is samen met Esther en Floor Hendriks aan de slag gegaan om het kookboek vorm te geven. WensReclame sponsort deels het kookboek, zodat het kookboek voor slechts vijf euro per stuk te koop aangeboden kan worden. Ria: "Laagdrempelig voor kookliefhebbers en 'zonder winst' op de markt gebracht. Precies zoals Edwin had gewild." Zondg 8 september was het zover. Veel geïnteresseerden waren in de foyer van het Vestzak aanwezig om het kookboek in ontvangst te nemen. De één na de ander zat geboeid in het kookboek te bladeren. Er staan niet alleen recepten in, maar ook wat persoonlijke memo's en familiefoto's wat het kookboek een speciaal cachet geeft.

Maandelijks verschijnt er in DeMooiSonenBreugelKrant een recept uit het kookboek van Edwin. Zo kan het hele dorp meegenieten van zijn opgeschreven kookkunsten. Deze week het recept Indische gehaktballetjes met pikante jus.

Aftellen naar Ons Dorp Kwist

Eén van de opdrachten van Ons Dorp Kwist 2018 Foto: Wil Feijen

Nog enkele weken en dan kunnen vele inwoners van Son en Breugel de hersenen weer laten kraken tijdens de zevende editie van Ons Dorp Kwist. In totaal hebben maar liefst 63 teams zich ingeschreven om dit jaar een gooi te doen naar de felbegeerde wisselbeker en de eer van ons dorp.

De commissie verraste de teams vorige week door de eerste opdracht al via de mail te verspreiden. De teams moeten een filmpje insturen waarin een bekende Nederlander hun team succes wenst tijdens Ons Dorp Kwist 2019. De eerste creatieve inzendingen zijn al binnen en hebben al voor enkele hilarische momenten bij de commissie gezorgd. Alle teams hebben nog tot 1 oktober om deze opdracht in te sturen.

Om de teams de kans te geven om zich goed voor te bereiden, worden de categorieën hierbij al bekend gemaakt. Dit jaar kunnen de teams zich gaan stuk bijten op de volgende categorieën:
1. Sport
2. Ons dorp
3. De wereld draait door
4. Entertainment
5. Dieren
6. Brabant
7. Back to school
8. Evenementen
9. Ingewikkeld hè
10. Op pad
11. Sponsoren
12. Geheime opdracht

Dit jaar heeft de commissie naast de regelmatig terugkerende categorieën tevens weer enkele nieuwe categorieën bedacht om de deelnemende teams aan het werk te zetten. En aangezien de kwis dit jaar op 4 oktober is, mag de categorie Dieren natuurlijk niet ontbreken. De commissie van Ons Dorp Kwist wenst alle teams heel veel succes met de voorbereidingen.

De witte klaproos

Foto: Ingezonden

De Stichting 18 september is op zoek gegaan naar een blijvend symbool. Iets om vrijheid te laten zien. En wat werd gevonden? Een bloem als symbool voor iedere dag dat men weer dankbaar kan genieten van de vrijheid. De witte klaproos. Deze klaproos is verwerkt in een polsbandje. De tekst op het polsbandje is 'Freedom' en de letter 'o' is vervangen door een afbeelding van een witte klaproos.

Het unieke polsbandje is op 6 juni 2019 geïntroduceerd als onderdeel van de D DAY 75 run. Het polsbandje werd uitgegeven aan de deelnemers; allemaal leden van de loopgroep Springbokken en Blixemsnel afkomstig uit Son en Eindhoven. De Britse bevrijder van Eindhoven en Son, Joe Cattini, werd de eerste drager van het polsbandje en sprak de woorden: 'Without Freedom there is nothing', toen hij op 17 januari 2019 het polsbandje op zijn 96e verjaardag in Lavenham (Engeland) in ontvangst nam.

Het bandje is nu ook voor u verkrijgbaar via de website van de Stichting 18 September en op het adres van DeMooiSonenBreugelKrant, Markt 2a in Son en Breugel.

De prijs van het polsbandje is 2 euro per stuk en drie stuks voor 5 euro, grotere afnames vanaf zestig stuks in overleg. Door uw aankoop steunt u de Stichting 18 September.

Remember September

Als je bij Son en Breugel op de A50 rijdt, kun je 'hem' bijna niet missen. Boven de weg toornt hij uit, de replica van een Dakota DC-3, ontworpen door Martien Leenders. Een bedankje namens de inwoners van Son en Breugel aan de bevrijders. Dit jaar is het 75 jaar geleden dat ze uit de lucht kwamen dwarrelen, een onzeker lot tegemoet. De overwinning, of een bitter einde, uit de loop van een Duits geweer.

Al vele jaren stonden er kunstwerken in de vorm van parachutes langs het Dutmellapad, aan de kant van Sonniuswijk. Nu staan ze overal in de Nieuwstraat, ter nagedachtenis. Het is lang geleden, mensen die de oorlog van nabij hebben meegemaakt zijn er steeds minder. De herinnering mogen we niet laten vervagen, wie de geschiedenis vergeet, is gedoemd haar te herhalen.

Oorlog is een vreselijk fenomeen, veelal om onzinnige redenen worden conflicten met geweld beslecht. Om grondgebied, grondstoffen, andere rijkdommen of voor de 'eer', een goede reden voor het gebruik van geweld is er niet. De Tweede Wereldoorlog, die werd gevochten tegen de rassenwaanzin en megalomanie van de Nazi's (en de Japanners), is zeker een uitzondering. Een oorlog die de geallieerden niet wilden, een oorlog die niet te voorkomen was.

Hoe moet het geweest zijn voor de helden die in het donker uit de Dakota's sprongen, om de vrijheid voor ons te bevechten? In de hoop de brug bij Arnhem te bereiken, in het kader van 'Operation Overlord', het ambitieuze plan van maarschalk Montgomery om de oorlog met enkele maanden te bekorten. Dat lukte niet, al werd het zuiden van ons land wel bevrijdt. De rest volgde in de maanden daarna, tot op 5 mei heel Nederland bevrijd was en de Duitsers zich overgaven.

75 jaar vrijheid, het is iets om dankbaar voor te zijn. 75 jaar mogen we onze leiders kiezen, mogen we zeggen wat we willen en gaan en staan waar we willen. Dankzij de helden die uit de lucht kwamen vallen, of over de weg naar ons toekwamen. Vele helden hebben hun leven geofferd voor onze vrijheid, hun namen kunnen we lezen op herdenkingsmonumenten die her en der langs de route naar Arnhem staan.

Het is een mooie aanleiding voor een feest. De beste manier om deze helden te herdenken is dankbaar gebruik te maken van de vrijheid die zij ons schonken. Door niet alleen zelf vrijheid te nemen, door anderen óók die vrijheid te gunnen.

Tijdelijk gemeentehuis aan de Vijverberg

De voormalige Vijverbergschool doet tijdelijk dienst als gemeentehuis met publieke balies Foto: Wil Feijen

Vanaf 1 september kunnen de inwoners niet meer terecht in het gemeentehuis aan de Airbornestraat. Het hoofdgebouw van de gemeentehuis ondergaat een grote renovatie. De renovatie gaat ongeveer anderhalf jaar duren. Inwoners van Son en Breugel kunnen onder andere voor hun paspoort en rijbewijs terecht bij de publieke balies die tijdelijk zijn gevestigd in de voormalige Vijverbergschool in Son en Breugel.

Redacteur: Arjen Strik

Het huidige hoofdgebouw van het gemeentehuis stamt uit 1963. Het gebouw is sterk verouderd, voldoet niet meer aan de laatste eisen met betrekking tot duurzaamheid en mist de functionaliteit van een moderne dienstverlenende publieke voorziening. Nu de nieuwbouw aan de Airbornestraat klaar is, start de tweede fase van het renovatieproject. Het hoofdgebouw, ontworpen door de architecten Geenen en Oskam, wordt gestript en deels gesloopt om herbouwd te worden tot een hedendaagse voorziening.

Afspraak maken
Om de burgers zo goed mogelijk van dienst te kunnen zijn, werkt de gemeente uitsluitend op afspraak. Telefonisch of online kunt u een afspraak maken voor onder andere een paspoort, identiteitsbewijs, rijbewijs, vergunningen of het inzien van stukken, maar ook bijvoorbeeld voor het ophalen van kroonringen.

Openingstijden
De locatie Vijverberg is geopend van maandag tot en met vrijdag van 09.00 tot 12.30 uur en maandag en donderdag van 14.00 tot 19.00 uur. Via 0499-491491 kan de gemeente telefonisch bereikt worden op maandag en donderdag van 08.30 tot 19.00 uur, dinsdag en woensdag van 8.30 tot 17.00 uur en vrijdag van 08.30 tot 12.30 uur. Komt u met de auto voor een bezoek aan het tijdelijke gemeentehuis? Dan kunt u aan de voorkant van het gebouw parkeren.

Politieke discussieavond met alle fractievoorzitters

Foto: pixabay.com/mooisonenbreugel

Op initiatief van Radio S&B vindt woensdag 18 september in de grote zaal van het Vestzaktheater - ruim anderhalf jaar na de laatste gemeenteraadsverkiezingen- een discussieavond plaats tussen alle fractievoorzitters onderling, maar ook met de inwoners van Son en Breugel. De presentatie van de avond is in handen van Lucy van de Wier en Mario Smulders.

Onderwerpen die aan de orde komen zijn onder andere de huidige status van besluitvorming, Breugel Bruist!, Ekkersrijt, de kerk, de scholen in Breugel en andere belangrijke onderwerpen. De leden van het college van burgemeester en wethouders zijn tevens uitgenodigd voor deze avond.

De agenda van die avond is als volgt. De tijden zijn enigszins bij benadering:
19.30 uur: Zaal open voor publiek
20.00 - 20.45 uur: Discussie tussen de fractievoorzitters
20.45 - 21.00 uur: Pauze
21.00 - 21.45 uur: Gelegenheid tot het stellen van vragen door het publiek aan de politici.
Ca. 21.45 uur: Afsluiting waarna informeel samenzijn.

Als lokale radiozender geeft Radio S&B met de organisatie van deze avond invulling aan een van haar belangrijke taken. Volg Radio S&B voor meer en actuele informatie over deze avond en andere activiteiten via hun Facebookpagina radiosenb.

Radio S&B…. Uw lokale radiozender. De moeite van het beluisteren meer dan waard!

Geef jouw mening over Breugel Bruist!

V.l.n.r. Emmy Grit, Adrie Neervoort en Annie Maessen tijdens Breugels Festijn op zoek naar nieuwe burgerleden Foto: Wil Feijen

Heb jij al eens gehoord van het burgerpanel TIPMooiSonenBreugel? Het burgerpanel dat regelmatig op zoek is naar meningen, tips en oplossingen over lokale actualiteiten. Wil jij jouw mening laten horen, wil jij meepraten en meedenken over vraagstellingen die betrekking hebben op Son en Breugel? Dan zijn wij op zoek naar jou!

Redacteur: Emmy Grit

De volgende raadpleging staat donderdag 12 september op de planning. Het onderwerp is Breugel Bruist! Wat weet jij over Breugel Bruist!? Wanneer is Breugel Bruist! een succes? Ben jij op de hoogte van de laatste ontwikkelingen van Breugel Bruist!? Deze vragen worden onder andere gesteld in de aankomende raadpleging.

Meld je aan
Wil jij jouw mening laten horen? Wil jij meepraten/meedenken over dit onderwerp? Meld je dan voor donderdag 12 september 12.00 uur gratis aan en denk en praat mee over dit onderwerp.

Gratis en anoniem
Via www.tipmooisonenbreugel.nl 'aanmelden' kun je vanaf 16 jaar je gratis en anoniem aanmelden. Binnen een paar minuten ben je aangemeld en 12 september ontvang jij de vragenlijst via de email. Geef je mening en tips!

Ieder mening telt, ook die van jou!

Verlicht de Wereld - Een reis van vrede

Foto: Ingezonden

De vredessposterwedstrijd gaat weer van start. Het is dit jaar een bijzonder jaar, waarin herdacht wordt dat 75 jaar geleden Zuid-Nederland vanaf 5 september 1944 werd bevrijd.

Vrede lijkt voor iets dat vanzelfsprekend is, maar is dat wel zo? Als je denkt aan de verschillende brandhaarden op deze wereld, dan weet je dat dit niet voor iedereen geldt. Het jaar 2019 is een bijzonder jaar. Son en Breugel en Eindhoven zijn dit jaar 75 jaar geleden bevrijdt van de bezetters. Er zijn diverse activiteiten opgezet om dit te gedenken en onder de aandacht te houden. Om de leerlingen een beter beeld te geven van wat er rondom oorlog en vrede 75 jaar geleden heeft plaatsgehad, zijn er dit jaar extra activiteiten in en rondom Son en Breugel waaraan leerlingen kunnen deelnemen.

Groep 7 en 8
De vredesposterwedstrijd staat open voor de leerlingen van de groepen 7 en 8. Ze mogen thuis of op school de poster maken. Alleen individuele inzendingen doen mee. Er mag per leerling slechts één poster worden ingezonden.

Tijdschema
De posters moeten uiterlijk vrijdag 11 oktober vóór 17.00 uur ingeleverd zijn bij de Bibliotheek in Son. De 25 beste posters worden daar tentoongesteld, zo spoedig mogelijk na de jurering van 15 oktober. Daar is dan ook de prijsuitreiking op woensdag 6 november om 16.00 uur. Het is dit jaar de zeventiende keer dat de bibliotheek de organisatie gastvrij ontvangt.

Fantastische prijzen
Geen wedstrijd zonder prijzen. De hoofdprijs voor de winnaar(s) is een rondvlucht (met drie personen) boven Brabant. Verder zijn er nog diverse leuke prijzen te winnen. De winnaar doet bovendien mee in de wedstrijd van de beste poster van Nederland. De poster van de landelijke winnaar komt op de omslag van het ledenjaarboek van Lions Nederland. De Nederlandse winnaar dingt met zijn poster mee naar de titel winnaar van de wereld. De winnende poster van Nederland wordt naar Oak Brook USA gestuurd. De beste 24 posters komen in de internationale finale in beeld. De uiteindelijke winnaar mag met twee begeleiders naar New York afreizen en wordt daar feestelijk onthaald, met om te beginnen een rondleiding door het VN-gebouw. Daarnaast ontvangt de winnaar een cheque van 5.000 dollar. De andere 23 tekenaars ontvangen een prijs van verdienste van 500 dollar. De einduitslag wordt in maart 2020 bekendgemaakt.

Lions Club Son en Breugel e.o. hoopt dit jaar van ganser harte om, net als vorig jaar, een enorme hoeveelheid posters toegestuurd te krijgen. Zoveel dat hun vakkundige jury met veel plezier de handen vol zal hebben om de winnaars te kiezen.

Ondersteuningsgroep Dementie

Voor mantelzorgers organiseert de LEVgroep weer een training omgaan met dementie. Er komen steeds meer mensen met de diagnose dementie in de samenleving. Op dit moment hebben zo'n 270.000 landgenoten de diagnose. Over twintig jaar zijn dat er ongeveer twee keer zoveel. Weet jij hoe daarmee om te gaan?

Voor wie:
Ondersteuningsgroep voor familieleden en mantelzorgers van mensen met dementie.

Doelstelling en inhoud
Wie de zorg heeft voor iemand met de ziekte dementie kampt regelmatig met vragen en twijfels. Bij de ondersteuningsgroep worden die ervaringen gedeeld, wordt informatie over dementie verstrekt en worden tips en handvatten gegeven voor het omgaan met mensen met dementie.

Informatie:
Er worden acht bijeenkomsten gehouden, ieder van twee uur, op maandag van 13.30 - 15.30 uur van 7 oktober tot en met 25 november. De locatie is Aardappeletersteegje 3, Nuenen. De deelname is kosteloos. Het aantal deelnemers is minimaal acht, maximaal twaalf.

De training wordt gegeven door een in dementie gespecialiseerde verpleegkundige van Zuidzorg en een medewerker van de LEVgroep. Informatie: hans.vankleef@levgroep.nl, tel. 06-40730799. Inschrijven voor de training kan via de website van de LEVgroep via: www.lerenmetlev.nl/zinzicht.

17 / 56

20 / 56

28 / 56

40 / 56

Concert met orgel en hoorn

Foto: Ingezonden

Organist Willem Hörmann en hoornist Sep Otten zullen op 15 september om 16.00 uur een gevarieerd concert verzorgen in de Sint-Genovevakerk in Breugel. Naast klassieke muziek van Bach, Vivaldi, Messiaen, Dukas, Karg-Elert en Léfébure-Wely bevat het programma ook een parafrase over twee liedjes van Herman van Veen. De orgelmuziek wordt uitgevoerd op het historische Vollebregtorgel uit 1854, dat door kenners geroemd wordt om zijn warme klank. Het concert is gratis toegankelijk.

Willem Hörmann ('s-Hertogenbosch 1953) studeerde af in kerkorgel en piano. Als organist is hij verbonden aan de Sint Cathrienkerk te 's-Hertogenbosch; daarnaast is hij organist in de H. Hartkerk te Vught, de Sacramentskerk te Middelrode, de Abdij te Heeswijk en de SOW-Gemeente te Berlicum. Hij concerteerde onder andere in de VS, Israel, Canada, Frankrijk, Duitsland, België en Luxemburg. Dit jaar speelt hij onder andere in St Pauls' Cathedral in Londen, en in Nederland en België.

Op zijn repertoire staan werken van Bach, Widor, Dupré, Vierne, Messiaen, Franck, Liszt, Sweelinck, eigen werken en improvisaties. Hij zette zich in voor de Brabantse Orgelfederatie, de Stichting Orgelkring 'Hendrik Niehoff', de Interkerkelijke Stichting Opleiding Kerkmuziek, Regionale Muziekschool 's-Hertogenbosch, de Vrienden van het Smits-orgel Sint Lambertuskerk Rosmalen en de Orgelkring Sint Cathrien te 's-Hertogenbosch.

Sep Otten (Goes 1986) studeerde hoofdvak Hoorn aan het Conservatorium van Amsterdam bij Herman Jeurissen. Sinds 2014 is hij hoornist bij het Zeeuws Orkest waar hij onder andere Karin Bloemen, Bløf en Yentl en de Boer speelde. Als freelance hoornist en hoorndocent is hij werkzaam op verschillende plekken in Nederland en geeft hij muzieklessen op verschillende scholen in de Meierijstad. In december stonden zijn leerlingen in de Brabanthallen, omdat zij mochten optreden voor koningin Máxima tijdens het MuziekGala 2018.

Kerkberichten

Sint Genoveva-kerk
Zaterdag 14 september
13.00 uur: Huwelijk Erwin Bekkers met Willemijn Kuiken


Zondag 15 september
09.30 uur: Eucharistieviering m.m.v. Breugels Kerkkoor. Kinderwoorddienst. Intenties: Mies van Eck, Tiny Verhoeven-Hazenberg, Jeanne en Peter Verstappen-van Riel, Piet en An Vervoort-Pennings.
11.00 uur: Eucharistieviering m.m.v. het Sons Gregoriaans Koor. Intenties: Willem en Riek Lavrijssen-Joosten, Susan de Jongh-Vroomen, Els Swinkels-Swinkels, Jeanne Stroucken-van Nuland, Piet Melisse, Wim en Corrie van Duren-Blommers, Cor van der Laar, Harrie van Rooij, Piet Sanders.

Zondag 22 september, Vredeszondag
09.30 uur: Eucharistieviering m.m.v. Breugels Kerkkoor. Intenties: Clara den Ouden-Dreesen, Jan de Beer en Gré de Beer-Megens
11.00 uur: Eucharistieviering, Familieviering, Start van de voorbereidingen op de Eerste H. Communie en op het H. Vormsel. Intenties: Miet van der Velden-van Moorsel, Nolda Roestenburg-Versantvoort, Bert Hooijmaijers.

Overige kerkdiensten Son en Breugel.
Zaterdag 14 september
16.30 uur: Woord- en communieviering in Berkenstaete
Zaterdag 21 september
16.30 uur: Eucharistieviering in Berkenstaete

Martinuskerk Centrum
Zaterdag 14 september
19.00 uur: Eucharistieviering met Pelgrimskoor. Geen intenties
Zondag 15 september Vierëntwintigste zondag door het jaar
09.30 uur: Eucharistieviering. Intenties: Toos Thijssen- van Vijfeijken (mgd); Antoinette van Gerwen – van den Tillaart en overleden familieleden; Mia van den Eertwegh – van Aarle (mgd); Ad Kooijman; Ton Kooijman; Harrie en Mieke van Engeland – van den Oever, Piet van Engeland, Piet van Kemenade en Jan Bekkers; Dora en Harrie van den Brand – Gordijn (mgd); Coby Verhagen – Schepens; Overleden ouders Sigebertus Roefs – van den Heuvel en overleden familie.

Maandag t/m vrijdag
19.00 uur: Eucharistieviering in Martinuskerk

Woensdag 18 september
19.00 uur: Eucharistieviering in de Heilige Rita kapel te Boskant.

Inleveren van boeken en platen voor de boeken- en platenbeurs mogelijk op werkdagen tussen 10.00 en 12.00 uur, Mgr. Bekkersplein 1.

Sint-Antonius Nijnsel
Zondag 15 september
11.00 uur: Eucharistieviering met gemengd koor. Intenties: Johan van Zutphen, Ad van Hastenberg, Thea Kwanten, Betsie v.d. Meulengraaf- Sloots, Tonnie Stulen- van Boxtel, Joop de Ruijter.

PKN St.-Oedenrode
(Knoptoren)
Zondag 15 september
10.00 uur: Ds. G. Baerends
Dienst van Schrift en Tafel.

Sun in Ghana op Breugels Festijn en rommelmarkt

Foto: Ingezonden

De laatste jaren staat de stichting Sun in Ghana op de rommelmarkt bij het Breugels Festijn. Ze hebben dan een altijd prijs enveloppenslag, met mooi (hoofd-)prijzen.

Dit jaar werden de hoofdprijzen gesponsord door bloemsierkunst Le Soleil, Het Boerdereike en als nieuwkomer boekhandel Traverse. Naast de enveloppenslag was er een verkoop van Ghanese spullen, kleding maar ook Nederlandse boeken. En het was een succes.

De opbrengst van 233 euro komt ten goede aan het 'Eba Sukuu schoolfonds'. Er zijn zes kinderen opgenomen in dit schoolfonds. Per kind steunt de stichting met 300 euro hun opleiding. De stichting bedankt de bezoekers die hier op zondag 8 september aan hebben bijgedragen.

Jubileumfietstocht PVGE-fietsclub

Foto: Ingezonden

De PVGE-fietsclub maakt woensdag 18 september een fietstocht naar Schijndel. De fietstocht neemt een volle dag in beslag. De fietstocht staat in het kader van het 35- jarig bestaan van de fietsclub.

Na het vertrek om 09.30 uur vanaf het 17 Septemberplein wordt eerst het centrum van St.-Oedenrode aangedaan voor de koffiestop, waarna doorgefietst wordt naar Schijndel. In het centrum van dit dorp kan de lunch gebruikt worden, waar ruimschoots de tijd voor wordt genomen.

Na de lunch fietst men via Eerde en Nijnsel terug naar Son en Breugel. Alle leden van de PVGE-fietsclub en degenen die zich opgegeven hebben voor deze feestelijke fietstocht, ontvangen komende week een uitgebreide beschrijving van deze route en nog een aantal bijzonderheden behorende bij deze fietstocht. Meer informatie via fietsclubcoördinator Herman Hendriks, e-mail: herman.j.hendriks@kpnmail.nl.

Always Forever wedding event

Foto: Ingezonden

Trouwplannen? Kom kijken, proeven en inspiratie opdoen bij de leukste trouwbeurs in de regio van Always Forever op zondag 22 september bij La Sonnerie in Son en Breugel. De leukste bedrijven uit de trouwsector staan klaar en geven vrijblijvend informatie en advies.

Sinds 2015 is Always Forever wedding events de specialist in het organiseren van trouwbeurzen. Ze presenteren een mix van alles wat er komt kijken op het gebied van trouwen. Van fotografie, visagie en decoratie tot de DJ of band, de juwelier én die onvergetelijke huwelijksreis. Aan alle details is gedacht zodat het aankomende bruidspaar zo goed mogelijk geïnformeerd wordt. De leukste bedrijven uit de trouwsector zijn verzameld en elke discipline heeft maximaal 2 professionals om het overzichtelijk te houden. Daarnaast is er een doorlopende modeshow met de nieuwste trends op het gebied van bruidsmode.

Vrijblijvend en sfeervol
De aanloopperiode naar een bruiloft is een feest. Always Forever hecht er veel waarde aan dat dit ook uitgestraald wordt op de trouwbeurzen die ze organiseren op een sfeervolle locatie. Geen agressieve verkooppraatjes maar eerlijke en enthousiaste ondernemers die passie hebben voor hun vak zullen de bezoekers te woord staan.

Goodiebag
Elke bezoeker ontvangt na afloop een goed gevulde goodiebag met leuke producten.

Het Always Forever wedding event vindt plaats op zondag 22 september van 11.00 tot 16.00 uur bij La Sonnerie in Son en Breugel. Kijk voor meer informatie op www.alwaysforever.nu en de social mediakanalen Facebook, Instagram of Pinterest.

Mooi Recht Gezet Uitmarkt

In de krant van 4 september stond in het artikel over de Uitmarkt van het Vestzaktheater enkele storende fouten. Onder andere werd vermeld dat Toneelgroep Maan hun voorstelling 'Reinaert de Vos' presenteerde tijdens de Uitmarkt. Dit is niet juist. Het nieuwe toneelstuk van Maan gaat over Pippi Langkous. Reinaert de Vos was de productie van vorig jaar.

Toneelgroep Maan brengt het nieuwe toneelstuk 'Pippi' op 25 en 26 januari en op 1 en 2 februari 2020 ten tonele in het Vestzaktheater. In deze vrolijke voorstelling zet Pippi de boel weer flink op stelten, waarmee de voorstelling een succesvolle middag zal zijn voor jong en oud.

Winkel- en winactie in het centrum van Son en Breugel

Op 17 september is Son en Breugel precies 75 jaar bevrijd. Al die tijd leven we in vrijheid, dat mag geen enkel jaar zomaar voorbijgaan. De gemeente heeft met verschillende belangenorganisaties de handen ineengeslagen om het dorp aan te kleden en om er een memorabel weekend van te maken. De ondernemers in het centrum van Son blijven niet achter en zij willen tijdens Remember September een mooi vervolg geven aan het succesvolle ELE-weekend.

In het weekend van 13, 14 en 15 september zijn er, naast de activiteiten van de ondernemers, ook speciale acties bij verschillende centrumondernemers. Samen met de OVSB is besloten het centrum extra aan te kleden door vlaggenlijnen over de straten te spannen en door, waar mogelijk, de etalages in te richten in een echte 'Airborne-stijl'.

Actie
Bovendien hebben veel ondernemers in overleg met de organisators en de OVSB de handen ineengeslagen om een actie te organiseren, waarbij opnieuw leuke prijzen te winnen zijn. Ditmaal hoeft men niet te puzzelen en op zoek naar letters te gaan om een winnende zin te formuleren. Het concept is nu eenvoudiger; iedereen die bij een aangesloten winkel een aankoop doet, kan een deelnameformulier inleveren en dingt mee naar leuke prijzen.

Winnen
Doe mee en win fantastische, veelal gesponsord, door lokale horecagelegenheden of winkels. Zo zijn er verschillende prijzen te winnen waaronder tegoedbonnen van restaurant 't Kleijn Geluck, Café-Restaurant De Zwaan, Indonesia en Mykonos. Of wat dacht u van een nougatine ijstaart van 't Sons Bakhuys, een zonnebril van Cooijmans optiek, een cadeaupakket van Van Nature of vrijkaarten voor enkele beurzen. Maar ook een winkel tegoed van € 50,00 te besteden bij een van de deelnemende winkeliers. Kortom veel prijzen. En natuurlijk een hoofdprijs; een dames Cortina common fiets van het jaar 2019, beschikbaar gesteld door de OVSB. Genoeg reden om naar het centrum te komen, aankopen te doen en je deelnameformulier in te leveren.

Meedoen
Om kans te maken op de prijzen dient u na uw aankoop op vrijdag 13 of zaterdag 14 september het formulier dat u krijgt van de deelnemende winkelier uiterlijk 14 september voor 17.00 uur in te leveren in de daarvoor bestemde ton. Let op: alleen bonnen van producten of diensten die zijn aangeschaft op 13 of 14 september zijn geldig. U doet al mee met een aankoop vanaf € 12,50.

Bonnen
De bonnen kunt u inleveren in de daarvoor ontworpen ton. Deze ton staat op het kantoor van DeMooiSonenBreugelKrant, Markt 2a op vrijdag van 09.30 tot 18.00 uur en zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur. Let op: de actie is alleen geldig bij de deelnemende winkeliers in het centrum van Son en Breugel. Bij alle deelnemende winkeliers liggen formulieren klaar waarop u uw NAW-gegevens kunt invullen, zodat wij weten wie straks de winnaar is. Uiteraard wordt vertrouwelijk omgegaan met de door u in te vullen gegevens.

Door middel van deze actie willen de ondernemers bijdragen aan een gezelliger, levendiger en een meer saamhorig centrum van Son en Breugel. Om er ook voor te zorgen dat het Bevrijdingsweekend een finishing touch krijgt, hebben de ondernemers dus niet alleen prijzen gesponsord en hun etalages aangekleed, maar ook geld besteed aan aankleding van het dorp. De OVSB – waarbij vele ondernemers zijn aangesloten – speelt in de financiering hiervan een grote rol.

We hopen op een geweldig weekend waarin de herdenking voorop staat en waarbij we beseffen dat het leven in vrijheid het belangrijkste goed is wat wij hebben. Maar ook hopen de ondernemers op een gezellig drukke dag waarbij iedereen zich welkom voelt in het bruisende centrum van Son en Breugel.

Wie zwijgt stemt toe

Daarom wil ik reageren op de negatieve en suggestieve brief van de heer Van Turnhout, oud-wethouder van Dorpsbelang.

Na de verkiezingen in 2018 heeft de nieuwe coalitie de oppositie een handreiking gedaan door niet meer als twee kampen tegenover elkaar te staan maar middels raadswerkgroepen en overleg tussen partijen te komen tot raadsbreed gedragen besluiten.

Volgens mij zijn wij dan met een brief zoals door u geschreven in de lokale pers terug bij af. Naar mijn mening zijn we nu op een punt gekomen om deze poging te beëindigen zodat er daadwerkelijk besluiten genomen kunnen worden.

De ervaring laat, getuige eerdergenoemde brief, zien dat er met twee ex-wethouders en een aantal oudgedienden in de oppositie, te veel oud zeer zit.

Waar eerst alle fracties constructief aan werkgroepen deelnemen, schiet de oppositie later voorstellen af als deze, nota bene met hun eigen inbreng, ter tafel komen.

Deze vertragingstactiek heeft in mijn ogen alleen als doel er voor te zorgen dat er geen besluitvorming plaats vindt, en dat kan de huidige coalitie dan weer verweten worden. Beschamend, dat moet nu echt stoppen.

De inwoners schieten hier helemaal niets mee op en kost de gemeente onnodig geld.

Daarom ook zie ik voor DorpsVISIE en zijn partners CDA en PvdA/GL geen andere mogelijkheid dan terugkeren naar de oude manier van besturen.

Nog enkele opmerkingen van mijn kant richting voor de heerVan Turnhout:
Waarom heeft u burgerparticipatie hoog in het vaandel als het om beschermd wonen gaat, maar niet als het om andere vraagstukken zoals locatiekeuze van de scholen gaat?

Hoe durft u te suggereren dat 4 parttime wethouders de inwoners veel meer kosten dan 3 fulltime? Immers komen wij nu op een totaal van 3.2 fulltime wethouders hetgeen binnen de door de gemeente gestelde norm is.

Tevens suggereert u dat er onnodig veel kosten gemaakt worden door het inhuren van onderzoekbureaus en externen, zullen we het eens vergelijken met periode van vorige coalitie waar u deel van uit maakte? Dit is wat ik noem een typisch geval van boter op uw hoofd. U probeert de inwoners van ons dorp op het verkeerde been te zetten en dient daarmee alles behalve het algemeen belang.

Ik ben tot nu toe uiterst beleefd en op de achtergrond gebleven maar u hebt een grens overtreden waardoor ik niet langer zwijgend toe wil zien.

Frits Helders

Onkruid vrij

Het pleintje is weer schoon Foto: Ingezonden

Woensdag 4 september stond 'het Sint Genovevapleintje' in DeMooiSonenBreugelKrant. Donderdag 5 september heeft de gemeente het pleintje prachtig ontdaan van al het onkruid.

Wij, als bewoners, zijn heel erg blij! Dank je wel gemeente Son en Breugel.
De bewoners van de Sint Genovevastraat

Vier 75 bevrijding met Liberation 040

Eindhoven - Sinds de bevrijding van de Duitse bezetting op 18 september 1944 heeft Eindhoven ieder jaar deze belangrijke geschiedenis herdacht. Tot vorig jaar hebben ze de vrijheid echter nooit écht gevierd. Gelukkig heeft Liberation 040 daar verandering in gebracht.

Na een zeer geslaagde eerste editie afgelopen jaar, vindt Liberation 040 dit jaar voor de tweede keer plaats. Heel Eindhoven en omstreken viert op zaterdag 21 september vanaf 12.00 uur samen de vrijheid op dit gratis te bezoeken evenement op het 18 Septemberplein, midden in de binnenstad.

Naast de verschillende optredens van artiesten zoals Gers Pardoel, Snelle, La Fuente en Kav Verhouzer, is er nog veel meer te beleven op dit evenement. Op het plein is van alles te ontdekken over de geschiedenis van Eindhoven en haar inwoners tijdens de bezetting en bevrijding door middel van interactieve verhalen. Daarnaast nemen sprekers tussen de optredens door de microfoon over om hun indrukwekkende verhalen te delen. Dit zijn mensen die zelf hebben ervaren hoe het is om geen vrijheid te hebben, mensen die voor onze vrijheid hebben gevochten en mensen die in Eindhoven hun vrijheid hebben kunnen vinden. Daarna krijg je de mogelijkheid om met hen één-op-één in gesprek te gaan tijdens een speeddate in de woonkamer van Liberation 040. Ondertussen kun je een hapje eten bij de foodtrucks op het foodcourt. Daar staat ook een oud legervoertuig en een schminkkraampje voor de kinderen. Als klap op de vuurpijl doet iedereen die op het festival wat te drinken of te eten koopt automatisch ook iets voor de vrijheid van een ander. Voor ieder muntje dat je koopt wordt namelijk een deel gedoneerd aan Amnesty International en Unicef Student Team Eindhoven!

Liberation 040 is een nieuw initiatief, opgestart met het doel om de jongere generaties weer te betrekken bij de geschiedenis van Eindhoven op een positieve manier. De organisatie werkt vrijwillig met de steun van vele lokale partijen en ondernemers. Zij vinden ook dat vrijheid iets is om keihard te vieren. Dus vier mee en geef de vrijheid door op 21 september tijdens Liberation 040.

Expositie Iris Hurkmans

Foto: Ingezonden

Sint-Oedenrode - Het tentoonstellingsjaar start zondag 15 september het Roois kultuur kontakt met de Veghelse kunstenaar Iris Hurkmans. De opening van de expositie is om 15.00 uur in Mariendael.

Iris is 20 jaar geleden begonnen met schilderen. Na verkenningen van olieverf en aquarel heeft ze zich de laatste 15 jaar volledig toegelegd op het schilderen met acryl. Ze verlegt haar grenzen keer op keer, toont lef en experimenteert met kleuren, materialen, onderwerpen en technieken. Haar explosieve doeken zijn in september en oktober te bewonderen in Mariendael. Dit keer laat ze ook enkele werken van haar cursisten zien die op hoog niveau schilderen.

Iris zegt over haar keuze om abstract te schilderen: "Het fascinerende van abstracte schilderkunst is dat je er steeds iets anders in ziet. Het menselijk oog zoekt herkenning en probeert die tussen de verfstreken te vinden. Ze veegt en smeert niet zomaar primaire kleuren op het doek. Ze zoekt wel degelijk naar balans in de contrasten. Scherp tegenover vaag, fel tegenover zacht. Dit lijkt minder makkelijk dan het lijkt. In haar abstracten laat ze pure pigmenten dansen. De grenzen van tijd en ruimte vallen weg in prachtige mysterieuze diepten.

U bent van harte uitgenodigd om deze prachtige expositie te bezoeken in Mariendael tijdens de openingstijden.

Franse chansons en Nederlandse liederen

Zangeres Hetty Pronk-Verweij en pianist Kees Lambregts Foto: Ingezonden

Sint-Oedenrode - Het duo Pure Song, bestaande uit zangeres Hetty Pronk-Verweij en pianist Kees Lambregts brengt zondag 15 september, met medewerking van violist Piet Pijnacker, Franse chansons en Nederlandse liederen in de Knoptoren. De entree is gratis.

De chansons van Jacques Brel worden deels in het Nederlands gezongen met teksten van Herman van Veen. De Nederlandse liederen die aan bod komen zijn van onder andere Guus Meeuwis, Huub Oosterhuis en ook 'Mag ik dan bij Jou' van Claudia de Breij. Verder staan songs van Adele en Leonard Cohen en blues van Etta James op het programma. De luisteraars die mee willen zingen, krijgen daar uitgebreid de gelegenheid voor.

Tussen 13.00 en 17.00 uur is de Knoptoren open voor beklimming en bezichtiging. Van 13.00 tot 14.30 uur wordt er informeel gerepeteerd, van 15.00 tot 17.00 uur is er een concert. Voor meer info, zie www.puresong.nl.

50 / 56

Een persoonlijk verhaal

Onze Bevrijding 17 september 1944

De doorkomst van Operation Market Garden in 2014 Foto: Wil Feijen

De landingen in Son waren een onderdeel van een groot geheel, de Operatie Market Garden. In enkele dagen tijd werden meer dan 30.000 man afgeworpen in onze buurt maar ook bij Nijmegen en Arnhem. De bedoeling was een doorbraak te forceren om zo Duitsland van uit Oost-Nederland aan te vallen. Deze operatie is, zoals bekend, mislukt.

In dit verhaal zal ik me beperken tot wat er zich in onze omgeving heeft afgespeeld. Het landingsterrein in Son was ongeveer 10 bij 5 km. Wij zijn bevrijd door de 101ste Amerikaanse Airborne Divisie; op zondag 17 september en maandag 18 september landden hier per parachute en zweefvliegtuigen meer dan 7000 man. Hun opdracht was de bruggen langs de route van Eindhoven, Son en Veghel te veroveren en deze corridor te verdedigen tegen vijandelijke troepen.

Voetbrug
Toen de eerste parachutisten bij de brug in Son aankwamen, werd deze door de Duitsers opgeblazen. Kapitein Laprade zwom met zijn radioman als eerste het kanaal over. Met behulp van tonnen en planken werd een soort voetbrug gemaakt om de overkant te bereiken. Een van de inwoners probeerde een gesprekje met een soldaat te beginnen toen die tegen hem zei: spreek maar Nederlands. Het was luitenant Bothe, één van de zes commando's die met de 101ste Divisie was gesprongen om de verbinding te vormen met de bevolking.

Hospitaal
Terwijl de medische staf bezig was om op het landingsterrein een grote tent op te zetten om de eerste gewonden op te vangen, ontdekte men dat er in het dorp een hospitaal aanwezig was, het Noord Brabants Sanatorium. Vanwege de oorlogsdreiging waren de meeste patiënten al geëvacueerd en waren alleen nog een twintigtal broeders Alexianen aanwezig die tijdens de operaties allerlei hand en spandiensten hebben verricht. Er werden vijf operatiekamers ingericht waar een team van twintig chirurgen dag en nacht in ploegendienst doorwerkten om alle gewonden die werden binnengebracht te behandelen.

Zwaargewond
Daar bracht Sergeant Dohun zijn zwaargewonde commandant binnen en omdat alle dokters bezig waren, bedreigde hij een van hen met zijn revolver om Kapitein Legrand Johnson met voorrang te behandelen. Daardoor heeft hij deze de oorlog overleefd. Wel moest de sergeant naderhand voor de krijgsraad verschijnen.

Krijgsgevangenen
Toen de divisie werd overgeplaatst naar de Betuwe is hun hospitaal samengevoegd met dat van de 82e Airborne divisie in de Nebo, (het voormalig klein seminarie van de Paters Redemptoristen in Nijmegen), dat tijdens de oorlog al gebruikt werd door de Duitsers als Lazaret. Nadat de Amerikaanse Divisies werden ingezet bij Bastogne is hun hospitaaltent door de Duitsers overvallen en zijn de staf en de lopende patiënten als krijgsgevangenen meegenomen en in Duitsland in een lazaret tewerkgesteld.

Monument To the Dutch
Tijdens het verblijf van de divisie in deze streken heeft de commandant Maxwell Taylor zijn hoofdkwartier gehad in Henkenshage. Langs de corridor in Sint-Oedenrode staat een monument 'To the Dutch'. Het geld is hiervoor door de veteranen bijeengebracht om hun dank te tonen aan de bevolking voor de hulp die zij ondervonden bij de landingen, maar ook voor de wijze waarop de corridor gemeenten hen hebben ontvangen bij de vele herdenkingen nadien.

Tijdelijke militaire begraafplaats op Wolfswinkel
Bijna 400 gesneuvelde parachutisten hebben op de tijdelijke militaire begraafplaats op Wolfswinkel begraven gelegen, de eerste al op 19 september. Duitse krijgsgevangen moesten de graven delven. Veel bewoners uit de omgeving hebben al die jaren bloemen gelegd op de graven. Na de oorlog zijn de lijken opgegraven en herbegraven in Amerika of op het kerkhof in Margraten.

Vliegveld Sonniuswijk
Ook is er een klein vliegveld geweest in de Sonniuswijk. Veel zweefvliegtuigen waren zwaar beschadigd tijdens de landing. Een gedeelte dat minder schade had opgelopen, is nog gerepareerd evenals die zijn neergekomen bij Overasselt (van de 82e Amerikaanse Airborne Divisie). In totaal zijn er 281 gerepareerd en overgevlogen naar een vliegveld bij Valenciennes en nadien nog gebruikt bij de Operatie varsity in Duitsland. Het 501e Regiment is gedropt bij Veghel om daar de bruggen te veroveren. Omdat een vliegtuig waarin de Pathfinders zaten (de mannen die de landingsplaatsen moesten markeren) bij Retie was neergeschoten, zijn enkele vliegtuigen doorgevlogen en zijn een aantal parachutisten neergekomen bij het kasteel van Heeswijk. Onder hen was aalmoezenier Sampson die in de Slotgracht terecht is gekomen.

Black Friday
Op vrijdag 22 september deden de Duitsers een poging de corridor bij Veghel door te snijden. Daar is zwaar gevochten en op een dag sneuvelden 92 parachutisten. Veel gewonden zijn in het ziekenhuis en moederhuis door de zusters Franciscanessen behandeld. Die dag werd dan ook wel Black Friday genoemd.

Molen en kerk
Ook bij Eerde is zwaar gevochten in de zandduinen en tijdens de gevechten zijn zowel de molen als de kerk zwaar beschadigd. De commandant had zijn Hoofdkwartier gevestigd in het huis van dokter Kersemakers onder de codenaam 'Klondike'. Op 24 september hebben de Duitsers opnieuw geprobeerd de corridor af te snijden bij de Coevering waarbij de molen gesneuveld is.

Joe Mann
Ook bij Best is hevig gevochten door de parachutisten, omdat men dacht daar een alternatief te vinden voor de brug bij Son. Maar er bevond zich een sterke groep Duitsers die felle weerstand bood. Ook daar zijn vele doden en gewonden gevallen. De bekendste zijn wel kolonel Cole en Joe Mann. Cole was de commandant die bij Carentan het eerste bajonetten gevecht had aangevoerd tegen een mitrailleurpost van de Duitsers. Beiden hebben postuum de Congressional Medal of Honor gekregen.

Herdenkingen
In de corridor gemeenten zullen rond 17 september veel festiviteiten plaats vinden waarbij zij die hun leven gaven, voor onze vrijheid, worden herdacht.

Jan Vrenssen
Vereniging van Airborne Vrienden

Senioren SBC

Uitslagen
Zondag 8 september

Vessem 1 - SBC 1 2-2
Nuenen 3 - SBC 3 3-1
Best Vooruit 4 - SBC 4 4-3
SBC 5 - Unitas'59 4 2-4
Unitas'59 10 - SBC 6 2-6
SBC 7 - Unitas'59 9 13-0
SBC 8 - Brabantia 11 4-1
SBC 9 - Woenselse Boys 9 3-2
SBC 10 - Woenselse Boys 11 14-2
Woenselse Boys 7 - SBC 11 1-2
SBC 12 - Nieuw Woensel 7 2-2
Wilhelmina Boys 8 - SBC 13 7-0
SBC VR1 - EFC VR2 0-3
Den Dungen VR1 - SBC VR2 7-1

Programma
Zondag 15 september

SBC 1 - Pusphaira 1 14.30 u
SV Unitas'59 3 - SBC 2 10.00 u
Best Vooruit 3 - SBC 3 12.00 u
Pusphaira 2 - SBC 4 12.00 u
Nieuw Woensel 2 - SBC 5 10.00 u
Nieuw Woensel 4 - SBC 6 14.30 u
SBC 7 - Nieuw Woensel 5 13.00 u
Pusphaira 4 - SBC 8 10.00 u
SBC 9 - Nederwetten 2 13.00 u
SBC 10 - Nieuw Woensel 6 12.00 u
Nederwetten 3 - SBC 11 11.00 u
SBC 12 - SV Unitas'59 11 12.00 u
Best Vooruit 9 - SBC 13 10.00 u
SBC VR1 - RKGSV VR1 12.00 u
SBC VR2 - Nederwetten VR1 10.00 u

Clubrecord en derde plaats voor Roel in Vlissingen

Roel Janssen derde op de 2000m schoolslag in Vlissingen Foto: Ingezonden

In Zeeland werd afgelopen weekend in open water gezwommen. Zaterdag 7 september in Wilhelminadorp in het kanaal naar Goes en zondag 8 september in Vlissingen in het kanaal door Walcheren. Voor Argo hebben Lars Diesch en Roel Janssen hieraan deelgenomen.

Op zaterdag stond voor Roel de 2000 meter vrije slag op het programma. Hij behaalde een negende plaats in 29 min. 28 sec. Zondag in Vlissingen gingen Roel en Lars beiden van start op de 2000 meter schoolslag. Het enigszins zoute water was in een week tijd behoorlijk afgekoeld, maar 18.5 gr. was toch voldoende om zonder wetsuits te zwemmen. Lars en Roel gingen goed van start en konden het tempo de eerste helft goed bijhouden. Na ongeveer 1500 meter kreeg Lars last van de kou en moest afhaken. Roel tikte net als derde aan in een tijd van 34 min. 19 sec. Goed voor een nieuw Argo clubrecord. Lars werd vierde in 35 min. en 35 sec.

's Morgens zwom Roel naar een zesde plaats op de 5000 meter vrije slag in een tijd van 1 uur 15 min. en 12 sec. Na afloop bleek de keerpuntboei 100 meter verkeerd te liggen en werd de afstand gecorrigeerd naar 4800 meter.

Mooie prestatie weer van de mannen en op naar het laatste weekend open water zwemmen, zaterdag 14 september in Sleeuwijk en zondag 15 september in Maastricht. Zondag staat tevens de eerste binnen wedstrijd op het programma, de Solo in Sint-Oedenrode, aanvang 14.00 uur.

Programma Waterpolo
Zaterdag in ZIB te Best:
C gemengd - VZV Njord 16.15 uur
B jongens - ZPC De Zeeuwse Kust 17.00 uur
Heren 1 - HZPC 17.45 uur.

Bridgeclub De Beckart

Uitslag Inloop 5 september
1. Henriëtte en Jan Verheijen 59.17%
2. Lena v Acht en Hilda vd Kaden 52.50%
3. Riet vd Laar en Zus vd Rijt 51.66%
4. Toos Sanders en Riet Verstappen 50.83%.

Ook mee bridgen op donderdagmiddag in De Beckart? Beginners zijn tevens hartelijk welkom. Info tel. 0413-474297.

RKVV Nederwetten

Programma
Zaterdag 14 september

Nederwetten Vet - Beerse Boys Vet 16.30 uur

Zondag 15 September
Wodan 1 - Nederwetten 1 14.30 uur
SBC 9 - Nederwetten 2 13.00 uur
Nederwetten 3 - SBC 11 11.00 uur
SBC Vr 2 - Nederwetten Vr 1 10.00 uur

Voorbereiding Nationale Petanque Competitie

Als voorbereiding op de Nationale Petanque Competitie heeft Petanque vereniging La Ferme Boel zondag 8 september een vriendschappelijke wedstrijd gespeeld tegen Le Biberon uit Maarheeze.

De uitslagen bij Le Biberon
1e prijs: Peter Bergmans
2e prijs: Jos te Boekhorst
3e prijs: Peter Thijssen

De uitslagen bij La Ferme Boel
1e prijs: Karel Verschuijten
2e prijs: Toon Hoeks
3e prijs: Beppie Slingerland

Het was een gezellige uitwisseling. Leuke bijkomstigheid was, dat de spelers tussendoor even wat konden eten of drinken op het Breugels Festijn.

Korfbalvereniging De Corridor

Uitslagen
Woensdag 4 september
Corridor MW2 – SCMH MW1 8 - 13
SCMH MW2 – Corridor MW1 4 - 7

Zaterdag 7 september
Corridor E1 – DAW Schaijk E3 11 - 1
KVS '17 D2 – Corridor D1 7 - 3
KVS '17 D3 – Corridor D2 1 - 12
Tovido B2 – Corridor B1 4 - 14
KVS '17 C1 – Corridor C1 3 - 4

Zondag 8 september
Nijnsel 3 – Corridor 2 2 - 4
Bladella 1 – Corridor 1 11 - 3

Programma
Woensdag 11 september aanvang
Corridor D2 – Be Quick D1 18.15
Recreanten Corridor 2 - Odisco 19.30
Recreanten Corridor 1 – DSV 20.30
Avanti/CeleritasMW1-Corridor MW2 20.00

Donderdag 12 september
DOT 1 – Corridor 1 20.00

Vrijdag 13 september
Tilburg F1 – Corridor F1 18.30

Zaterdag 14 september
Corridor F1 – SCMH F1 09.00
Corridor C1 – NDZW C1 10.00
Corridor B1 – Flamingo,s B2 11.15
Corridor D1 – De Korfrakkers D1 11.30
Klimop D2 – Corridor D3 13.30

Zondag 15 september Pupil van de week: Fay van Wijk
Corridor 2 – BMC 3 10.30
Corridor 1 – DAKOS 1 12.15

Maandag 16 september
JES MW1 – Corridor MW1 20.00

Programma en uitslagen Golfclub Son

Foto: Wil Feijen

De Introductie- en Opleidingcommissie (I&O) zorgt dat nieuwe leden zich snel thuis voelen bij de golfclub. Zo wordt er maandelijks een starterswedstrijd georganiseerd.

Een gezelligheidswedstrijd voor iedereen met oefenpermissie, baanpermissie of handicap 46 en hoger. Hier wordt spelenderwijs geleerd om in een ontspannen sfeer en onder deskundige begeleiding de baan en lokale regels te leren kennen.

Naast deze maandelijkse wedstrijd is er een informatiepakket, zijn er bagtags en kan een begeleiderslijst worden ingezien. Hierop staan de namen en contactgegevens van bevoegde begeleiders waarop een beroep gedaan kan worden tijdens de opleiding naar 'baanpermissie'.

Wedstrijduitslagen
4 september
Clubwedstrijd leaderbord Dasio competitie Stableford.
De wedstrijd telt mee voor de WECO-leaderboard Dasio competitie 2019!Uitslag:
1. Bep Slingerland hcp 26.4 score 40
2. Henk van Kooijk hcp 26.6 score 38
3. Kees Verhouden hcp 24.6 score 36 (laatste 9 holes 19). Peter van Laanen heeft eveneens een score van 36, maar scoorde de laatste 9 holes 17.
Neary dames: Mieke Hattink
Neary heren: Frans Holla
Leary dames: Sandereijn Vermande
Leary heren: Kees Verhouden
Birdies: Peter van Laanen en Harry Coppelmans

7 september
Wedstrijdverslag I&O
Ondanks de sombere voorspellingen een heerlijke golfdag zonder de beloofde regen. Iedereen was weer lekker uitgerust na de vakantie en enthousiast om er weer tegenaan te gaan met de golfclubs. De baan was niet qualifying, hetgeen jammer was want er was een aantal mensen dat graag zijn handicap wilde verlagen. Daar was deze 9-holesgezelligheidswedstrijd uitermate geschikt voor. Eerste plaats met 19 stabelfordpunten: Martin Pesa, op de voet gevolgd door Hans van de Weideven met 18 punten en als derde Els Huijbregts met 6 punten.

Programma
11 september:
Clubwedstrijd Leaderboard Dasio Competitie Vierbal Stableford.
14 september: Kruijswijk Makelaardij Clubkampioenschap 2019 Vierbal Stabelford. Wedstrijd over 27 holes. Cut na plaats 12. Dit betekent dat de beste twaalf dames en beste twaalf heren doorgaan naar de zondag 15 september voor de laatste 27 holes.
15 september: Kruijswijk Makelaardij Clubkampioenschap 2019 Vierbal Stabelford. Deze dag de tweede serie van 27 holes voor de beste twaalf dames en twaalf heren van zaterdag 14 september. Het kampioenschap gaat over 54 holes en is zonder handicapverrekening. Prijsuitreiking rond 15.00 uur.

Nieuwe banen en hekwerk tennisvereniging Pieter Brueghel

Wethouder De Bruin en voorzitter Paul Ruijters openen de nieuwe Smash Court tennisbanen bij TV Pieter Brueghel

De algemene ledenvergadering van tennisvereniging Pieter Brueghel heeft in 2017 het besluit genomen om een project op te starten voor de renovatie van de zandkunstgrasbanen die na circa 14 jaar aan vervanging toe waren. Het hekwerk was zelfs vijftig jaar oud.

Op 30 januari 2018 was er een voorlichtingsavond over de mogelijk te kiezen baansoorten. De toenmalige voorzitter van de Technische Commissie, de heer Frank Bergisch, gaf een duidelijk inzicht in de voor- en nadelen van vier mogelijke opties: gravel, kunstgras zand, smashcourt of clay tech. Tevens werden kostenindicaties afgegeven voor al die opties en ook voor het hekwerk dat na vijftig jaar gebruik aan vervanging toe was.

Vanuit de aanwezige leden werd een projectgroep geformeerd die de realisatie van gerenoveerde banen en een nieuw hekwerk moest voorbereiden. Op 20 februari 2018 kwam deze projectgroep, bestaande uit zeven leden voor het eerst bijeen. In een extra algemene ledenvergadering in oktober 2018 heeft de projectgroep haar bevindingen gepresenteerd, waarna met een grote meerderheid van stemmen gekozen werd voor de baansoort smashcourt ook wel kunstgras rood genoemd. Tevens kreeg de projectgroep opdracht om tot aanbesteding van de werkzaamheden over te gaan.

Na een uitgebreid offertetraject heeft de vereniging gekozen voor de aannemer Wijnbergen Sportbouw en de Hekwerkleverancier van de Wetering. Vanaf 5 juli werd er gestart met de sloop van de bestaande zandkunstgrasbanen en het hekwerk. Een bijzonder woord van dank wil de vereniging uitspreken aan de collega-tennisverenigingen in Son en Breugel T.V. Son en Breugel en HTC Son tennis waar de leden tijdens hun verbouwing twee maanden lang zeer gastvrij werden onthaald om te komen tennissen.

Begin september konden de leden weer tennissen op de gerenoveerde banen. Op 7 september heeft sportwethouder Jos de Bruin de banen feestelijk geopend. Op die dag hebben de junior leden van een tennisclinic kunnen genieten, gesponsord door Autocentrum Raaijmakers (ACR), één van de hoofdsponsors. De clinic werd verzorgd door een andere onlangs aangetrokken sponsor Dunlop International Europe Ltd, waarvoor dank.

Tenslotte wil het bestuur van tennisvereniging hun dank uitspreken naar de vele vrijwilligers die ook tijdens de renovatie hand- en spandiensten hebben verleend. Zonder anderen tekort te doen vooral lof en waardering voor de twee groundsmen Piet Leenders en Frans Martens.

Sonsport hoofdsponsor HV Apollo

Foto: Ingezonden

Voor de goed oplettende toeschouwer was het vorig seizoen al zichtbaar, het logo van Sonsport active centre als hoofdsponsor voorop de shirts van de handballers van Apollo.

Inmiddels zijn er verscheidene teams in het nieuw gestoken en de komende jaren zal Sonsport bij alle teams de prominenste plaats op het oranje wedstrijdshirt in nemen. HV Apollo is er trots op dat ze met Arjen Brand van Sonsport mooie afspraken hebben kunnen maken en hoopt dat zowel Sonsport als HV Apollo de vruchten van deze sportieve samenwerking zullen gaan proeven.

Uitslagen 8 september
Apollo D1 - Habo '95 D1 8-15
Apollo DA1 - Bergeijk DA1 17-19
Apollo HB1- Jupiter '75 HB1 29-27

Programma
14 september
11:30 uur GHV HC1 - Apollo HC

15 september
09:00 uur De Sprint D2 - Apollo D1
14:00 uur Swift HB1 - Apollo HB1
15:00 uur Swift DA1 - Apollo DA1

BC 't Koffertje '94

Uitslag 9 september
A-lijn

1. Ben van der Steen & Christ Verhoeven 61,46%
2. Jos van Bommel & Jan Verbunt 57,92%
3. Geert van der Zanden & Nelly van Zon 57,19%

B-lijn
1. Harry van Genugten & Piet Swinkels 63,75%
2. An van Genugten & Wil van Gerwen 63,33%
3. Jan Vrenssen & Leny van de Wall 59,17%

53 / 56

Van 7 september t/m 21 september tentoonstelling Bevrijding van Son en Breugel
11 september 13.30 – 16.00 uur Bijeenkomst De Zonnebloem
11 september 19.00 – 21.00 uur 'Gewoon Doen' voor 55-plussers
15 september 19.30 uur Kienen in het Vestzak
16 september 10.00 uur koffieochtend Seniorenraad
16 september 11.00 uur Beweeggroep Veerkracht voor de sportieve 60-plusser
16 september 20.00 – 22.00 uur Lezing Heemkundekring over de tweede wereldoorlog
17 september 10.00 -16.00 uur Culturele en Educatieve activiteiten voor jonge mensen met dementie
19 september 10.00 – 12.00 uur Inloopochtend Stichting De Boei
20 september 19.30 Pubquiz PVGE Iedere 50-plusser kan zich aanmelden
21 september 14.00 – 19.00 uur Lustrumviering 35 jaar PVGE

Kijk op www.vestzaktheaterson.nl voor het programma en de kaartverkoop.

Gevonden!

In DeMooiSonenBreugelkrant van 4 september stond een oproep van Jo Tappel. Jo laat in een reactie weten dat door het bericht in de krant gegevens heeft ontvangen van een zoon van wln. P.H Huisman. Inmiddels is er een afspraak gemaakt.

Jane

Foto: Ingezonden

Lieve poes Jane is 10 jaar oud en werd uitgedroogd, met een heel slecht gebit, in een mandje gedumpt bij onze poort. Fijn dat er nog even de moeite genomen werd om haar naar een bijna veilige locatie te brengen (bij ons binnen was veel beter geweest), maar vooral heel verdrietig dat op deze manier afscheid van haar genomen werd. Jane verdient veel meer. Jane verdient veel beter! Wie kan Jane voor de rest van haar leven heel veel knuffelen en aandacht geven? Wie geeft dit zachtaardige poesje het vertrouwen terug? Wie laat haar haar (binnenkort opgeknapte) tandjes weer bloot lachen? Jij misschien?

Neem dan contact met Dierenopvangcentrum De Doornakker op via 088-8113520 of kom haar bezoeken!

Vrijdag 13 september

Foto: Huub Coenen

September, met mooie nazomerdagen en wolkbreuken; waar we na deze lange en droge zomer maar niet over klagen. De ene dag, sla je nog je slag op het tennisveld en de volgende ben je al door de eerste griep geveld. Voorzichtigheid is daarom geboden als 'vrijdag de 13e' weer in de maand is gekomen.

Foto: Huub Coenen
Foto: Huub Coenen
55 / 56