DeMooiSonenBreugelkrant

6 november 2019

DeMooiSonenBreugelkrant 6 november 2019


Foto: Wil Feijen

'Vele handen maken licht werk' was tijdens de Natuurwerkdag bij het Oud Meer zeker van toepassing. Staatsbosbeheer, IVN Son en Breugel en Scouting Dutmella waren met jong en oud zaterdag 2 november hard aan het werk.

Met zaag, schop, regenjas en regenlaarzen trokken de deelnemers richting het gedeelte van de heide waar veel bomen gerooid moesten worden. Zonder onderhoud aan een gebied als het Oud Meer groeit de open ruimte langzaam maar zeker dicht. Daarom hebben de harde werkers in dit mooie stukje natuur hun handen uit de mouwen gestoken. Ze hebben boompjes eruit getrokken of afgezaagd en naar een verzamelplek versleept. Door het weghalen van de bomen komt er meer ruimte zodat de heide beter kan groeien en daarmee het leefgebied van planten en dieren die afhankelijk zijn van veel zonlicht. Tevens profiteren vogels, vlinders, libellen, reptielen en amfibieën hiervan.

De bomen die gerooid werden, werden door de leden van Scouting Dutmella meteen gebruikt voor andere activiteiten. Zij toverden de boomstammen om in kleurrijke kabouters.

Kijk voor meer foto's op: www.mooisonenbreugel.nl

Foto: Wil Feijen
Foto: Wil Feijen
Foto: Wil Feijen
Foto: Wil Feijen
Foto: Wil Feijen

Jaargang 4 • Week 45 • 6 november 2019

Sint Genoveva-kerk
Zondag 10 november

09.30 uur: Eucharistieviering m.m.v. Breugels Kerkkoor. Intenties: An Rooijakkers-Daniëls, overleden ouders Meulendijks-Vermeulen, Pierre van Veggel.

11.00 uur: Eucharistieviering, Familieviering m.m.v. het Sons Parochiekoor. Intenties: Els Swinkels-Swinkels (1e jaargetijde), Jeanne Stroucken-van Nuland, Ties van Gorp.

Zondag 17 november09.30 uur: Eucharistieviering m.m.v. Breugels Kerkkoor. Kinderwoorddienst. Intenties: Overleden familie van de Wijdeven, Mies van Eck, Marinus van der Zanden, Petronella van der Zanden-Rooijakkers, Henricus van der Zanden, Cor van der Zanden, Ad van der Zanden-Klijs, Maria van Eck-van der Zanden, Jo Vos, Jet Sanders-Smetsers.
11.00 uur: Eucharistieviering m.m.v. het Sons Gregoriaans koor. Intenties: Piet Melisse, Wim en Corrie van Duren-Blommers, Cor van der Laar, Harrie van Rooij, Bert Hooijmaijers, Piet Sanders, Rien van den Hurk, Tonny Steinweg-Enneking, Johan van Kemenade, Jef Heusschen, Jan van Eijndhoven.
In beide vieringen collecte voor de Parochiële Caritas Instelling.

Overige kerkdiensten Son en Breugel
Zaterdag 9 november
16.30 uur: Woord- en communieviering in Berkenstaete

Zaterdag 16 november
16.30 uur: Woord- en communieviering in Berkenstaete

Overige activiteiten
Woensdag 13 november
20.00 uur Parochiezaal Nijnsel: Thema-avond in het kader van de geloofsverdiepings-activiteiten. Thema: 'Pelgrimstochten'.

Martinuskerk Centrum
Vrijdag 8 november Avond van het Licht
19.00 uur: Viering met sfeervolle liederen, teksten, getuigenissen en een lichtprocessie tot op de begraafplaats, die voor deze gelegenheid verlicht is met kaarsjes en fakkels.

Zaterdag 9 november
19.00 uur: Eucharistieviering met Het Pelgrimskoor. Intenties: Overleden ouders Albert en Riek Coenraad en hun beide dochters Clara en Paula, Overleden ouders Gimirando Scholastica Ambaria – Hinne.

Zondag 10 november Tweeëndertigste Zondag door het Jaar
09.30 uur: Eucharistieviering met Het Kerkkoor uit Olland. Intenties: Martien Bekkers (mgd), Toon en Tonia van Kemenade – van den Hurk, Henny en Ton Campman – van de Kamp (mgd), Zus en Richard van den Bosch – van der Vleuten (mgd), Piet van der Ham (mgd), Dora en Harry van de Brand – Gordijn, Broer van der Zanden (mgd), Theo en Jaan Ketelaars – van Kaathoven en hun zoon Martien.
12.30 uur: Doopviering Mart van Hoof.
13.15 uur: Familiemiddag met Eerste Communievoorbereiding les 2.

Maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag
19.00 uur: Eucharistieviering in de Martinuskerk.

Woensdag 13 november
19.00 uur: Eucharistieviering in de Heilige Rita kapel te Boskant.

Donderdag 14 november
13.30 uur: Ziekenbezoekgroep Martinus Centrum.

Boeken voor de Boekenbeurs op werkdagen in te leveren in de kerk van Eerschot van 10.00 uur tot 12.00 uur.

Sint-Antonius Nijnsel
Zondag 10 november
11.00 uur Eucharistievering met Deo Favente en kindernevendienst. Intenties: Cornelis en Johanna van Nostrum- van Rooij, Antoon en Jan van Nostrum, Nolda Habraken- van Nostrum, Leonardus Sanders, Tonnie Stulen- van Boxtel, Joke v.d. Aa- Dortmans, Harrie Raaijmakers, Leny Pijnenburg- v.d. Heijden.

PKN St. Oedenrode
(Knoptoren)
Zondag 10 november
10.00 uur: Mw. J. Nieuwenhuizen

Expositie 'Kleur' Liesje Thienpont

Liesje Thienpont Foto: Ingezonden

Liesje Thienpont exposeert tot en met 29 november met haar expositie waar kleur centraal staat in Het Vestzaktheater. Liesje is op 12 maart 1977 in Temse (België) geboren. Rust en genieten van het leven is Liesje lang onbekend geweest.

Haar natuurlijke habitat vanaf de geboorte was 'overleven'. En dat kon zij uitstekend door haar creatieve en positieve geest. Creativiteit heeft Liesje vooral ingezet als tool om het dagelijkse leven aangenaam te maken in plaats van er iets mee te creëren op papier. Sinds een paar jaar 'durft' zij haar creativiteit in beeld om te zetten en naar buiten te brengen en is zij haar eigen atelier gestart Lysel Mandala & Art.

Het begon allemaal met een cursus mandalatekenen. Liesje werd rustig en heel blij van het werken met zoveel kleur. Na de cursus is zij op haarzelf doorgegaan en heeft zij ondertussen haar eigen stijl en methode ontwikkeld. De mandala-werken komen in deze expositie niet aan bod, maar zijn wel te vinden op haar website.

Vanuit het mandalatekenen ontstond de behoefte om ook op andere manieren met kleur en vorm te werken. Ze werd nieuwsgierig naar andere materialen en is gaan werken met softpastel en oliepastel en uiteindelijk ook met acrylverf en aquarel. Liesje is erg autodidactisch en zoekt vooral vanuit zichzelf naar manieren om te werken met bepaalde materialen. Het houdt haar bij haar eigen gevoel en proces om iets op papier of doek te krijgen.

'Kleur' is de leidraad. Liesje: "Ik bepaal eerst kleur en laat vorm en compositie vanzelf ontstaan. Ik heb twee manieren om kleur te bepalen. Of ik kies intuïtief kleuren waar ik op dat moment zin in heb of door wordt geïnspireerd. Of ik kies kleur vanuit numerologie, een rekenmodule vanuit een naam of datum waarbij kleuren al bepaald zijn. Deze laatste manier gebruik ik voornamelijk bij persoonlijke opdrachten. Een schilderij of mandala wordt dan in kleur helemaal afgestemd op de persoon, het bedrijf of het thema wat vooraf bepaald wordt."

Uiteindelijk is elk werk het resultaat van een spel en een ontdekkingsreis in kleur en materiaal op dat moment. Het groeiproces van mijn 'kleurenwereld' naar buiten brengen is in volle gang en de eindbestemming onbekend. "Het geeft me vleugels en ik laat jou graag meevliegen op mijn tekeningen en schilderijen. Zo teken en schilder ik niet alleen voor mezelf, maar ook voor jou."

Creatief met waxinelichtjes bij 't Onderonsje

De vrijwilligers van 't Onderonsje houden donderdag 14 november van 14.00 - 16.00 uur weer een creatieve middag in het Damiaancentrum. Omdat de herfst inmiddels is begonnen, de dagen weer korter worden worden, gaan de deelnemers aan de slag om mooie waxinelichtjes te maken. Zo kan er een gezellig licht gaan stralen.

Er is de mogelijkheid om met allerlei materialen te werken, met verf, textiele materialen, papier etc. De kosten, inclusief materiaal zijn 3 euro. Opgeven mag, maar hoeft niet. U mag ook spontaan besluiten om mee te doen en ook nog een kennis meevragen. Iedereen vanaf 55 jaar is welkom. Info en aanmelding bij Petra Vesters, via 06-10068676 of petrav@kpnmail.nl.

't Onderonsje is één van de activiteiten van het Damiaancentrum. Zie de website voor andere activiteiten: www.damiaancentrum.nl. Schijndelseweg 46 in Sint-Oedenrode.

3 / 32

Maak de dood en het afscheid bespreekbaar met je naasten

Veel belangstelling voor de standhouders Foto: Wil Feijen

De eerste Afscheidsbeurs waar alle facetten rondom de dood zichtbaar waren, is een groot succes. Initiatiefneemsters Leonie van den Tillaart van Leonie van den Tillaart Uitvaartverzorging en Marieke van Lieshout van Bijzonder jij kijken vol trots terug op deze eerste beurs. Dertig standhouders hebben ruim tweehonderd bezoekers laten zien wat er allemaal mogelijk is voor, tijdens en na het afscheid nemen van een dierbare.

Redacteur:
Emmy Grit en Adrie Neervoort
Fotograaf: Wil Feijen

Foto: Wil Feijen

De tijden zijn veranderd. Was het vroeger een standaard traditioneel afscheid met drie gekozen liedjes, een aantal toespraken en het ontsteken van kaarsjes, nu is er zoveel meer mogelijk. Veel mensen gaven vroeger alles uit handen aan een begrafenisondernemer of aan de kerk, waarna alles geregeld werd, met weinig of geen eigen inbreng. Leonie: "We willen mensen van tevoren bekendmaken met de verschillende mogelijkheden. Mensen willen tegenwoordig meer dan een traditioneel afscheid. Ze kunnen op deze beurs ideeën opdoen en informatie inwinnen. Daarom hebben we deze beurs georganiseerd."

Gemiste kans
De dertig standhouders informeerden de bezoekers over hun product of dienst. Iedere ondernemer op de beurs heeft te maken met het naderende afscheid, de dood, de ceremonie of een tastbare herinnering aan een dierbare. Een bezoeker: "Door het bezoeken van deze beurs ben je bewuster met de dood bezig. De dood moet geen taboe meer zijn, het moet bespreekbaar worden. Een afscheid kan heel mooi zijn als je je van tevoren laat voorlichten wat er allemaal mogelijk is. En er is in overleg zelfs heel veel mogelijk. Ik vind het persoonlijk een gemiste kans van mensen als ze zich niet verdiepen in de dood en in het afscheid."

The sky is the limit
Eén van de aanwezigen zag de dood vroeger als zwart-wit. "Ik had er eigenlijk geen weet van. Door het bezoeken van deze beurs wordt de dood toegankelijker. Eigenlijk is 'the sky is the limit', er zijn geen beperkingen. Je kunt het zo gek maken als je zelf wilt. Daar is deze beurs goed voor. Om je te verdiepen in de mogelijkheden. Het taboe rondom de dood moet doorbroken worden. Praat erover, dan wordt alles gemakkelijker."

Voorbereid zijn
Een andere aanwezige heeft in haar hand al een tas vol informatie. "Ik wil voorbereid zijn op wat er allemaal mogelijk is. Voor mij hoeft de hele 'poespas' erom heen niet, maar ik kan wel begrijpen dat anderen dat wel belangrijk vinden. De natuur spreekt mij erg aan, ik heb al een paar stands bezocht waar ik veel informatie heb gekregen."

Specifieke vraag
De twee initiatiefneemsters van de Afscheidsbeurs blikken vol trots terug op de beurs. "Ja, we hadden gehoopt dat het druk zou worden, maar dit overtreft toch wel onze verwachtingen. We hebben veel leuke gesprekken gehad met bezoekers. Sommigen kwamen voor een specifieke vraag, die hebben we meteen naar een standhouder kunnen doorverwijzen. Anderen kwamen voor algemene informatie." De bezoekers kregen bij binnenkomst al een tasje met informatie. Bij de standhouders ontvingen zij nog meer informatie die de bezoekers mee naar huis konden nemen om op een rustig tijdstip nog eens door te lezen.

Bekijk meer foto's op www.mooisonenbreugel.nl.

Extern onderzoek naar reilen en zeilen CMD

Er komt een grondig onderzoek bij het CMD waar niet alleen naar de uitgaves wordt gekeken maar ook naar de bedrijfsvoering. Dit liet wethouder Paul van Liempd weten als reactie op de vragen die onder andere de VVD had over het tekort van een miljoen op het sociaal domein. Dit tekort kwam boven tafel bij het opstellen van de begroting 2020 – 2023 van de gemeente Son en Breugel.

Redacteur: Adrie Neervoort

VVD-raadslid Don Pasanea wilde graag weten of het onderzoek al gestart is. Volgens wethouder Van Liempd is er eerst een intern onderzoek geweest. De bevindingen zijn aanleiding geweest om een extern bureau in te schakelen om verder onderzoek te doen. "Een slager die dus zijn eigen vlees keurt", vond Don Pasanea. Hij stelde dan ook voor om een commissie in te stellen met raadsleden die toezicht houden op het onderzoek.

Onbegrijpelijk
Niet alleen bij de VVD was er frustratie over het tekort, maar ook bij Dorpsbelang en D66 was er onbegrip. Een tekort in de begroting vonden zij nog niet eens het probleem. Het feit dat niet kan worden onderbouwd hoe dit tekort is opgebouwd, vinden zij onbegrijpelijk. Tijdens de bespreking van de begroting kon Van Liempd dit niet verder toelichten. Omdat zevenhonderdduizend euro van het tekort structureel is en driehonderdduizend euro van nagekomen facturen, vindt ook hij een onderzoek noodzakelijk.

Einde van het jaar
De resultaten van dit onderzoek worden pas medio december verwacht. Dat is, zo lijkt het, te laat om het nog te bespreken voor de goedkeuring van deze begroting. De begroting moet namelijk vóór het eind van dit jaar aan de provincie worden aangeboden. Anders mogen de belastingverhogingen niet worden doorgevoerd en loopt de gemeente de kans dat er een financieel toezicht komt vanuit de provincie.

Verantwoordelijk
Wethouder Van Liempd is sinds mei van dit jaar wethouder in Son en Breugel en verantwoordelijk voor onder andere het sociaal domein, WMO, jeugdzorg en sociale zaken en daarom ook voor het tekort op het sociaal domein. Hij is hierin de opvolger van Frenken die eerder als wethouder verantwoordelijk was.

Verleden
De oorzaken van het tekort liggen dus in het verleden. In 2015 werd er al gewaarschuwd voor de oplopende kosten in het sociaal domein. Er werd zelfs een beheersplan opgesteld met een programma van eisen om de kosten duidelijker in beeld te krijgen. Niet duidelijk is of dit beheersplan daadwerkelijk is uitgevoerd en of het tekort er dan niet zou zijn geweest.

Wonen met zorg weer ter discussie

De Vijverberg is één van de mogelijke locaties voor wonen met zorg Foto: Wil Feijen

Waar eerder de politiek tijdens een commissievergadering grondgebiedzaken op 21 oktober liet weten dat er ruimte was voor wooneenheden met 24-uurs zorg in Son en Breugel, wordt er nu een slag om de arm gehouden. Het benoemen van de wooneenheden voor wonen met zorg zou als voorstel/amendement ingediend door Dorpsbelang in aangepaste vorm naar de raad gaan. Daarbij zou de raad dan instemmen met het voorstel/amendement. En zo zou er snel aan de uitvoering kunnen worden begonnen. Nu blijkt dit dus niet het geval te zijn.

Redacteur: Adrie Neervoort

Volgens een bericht op de Facebookpagina van Dorpsbelang is dat de schuld van Dorpsvisie. Zij hebben een draai gemaakt over dit onderwerp die werkelijk aan niemand meer is uit te leggen, is te lezen in het bericht. Dorpsbelang schrijft zelfs in het bericht dat Dorpsvisie een onbetrouwbare partij is. 'Hoe betrouwbaar is Dorpsvisie eigenlijk'? Ook Helga Helders (Dorpsvisie) zou terugkomen op eerder gemaakte afspraken. Dat is op zich al verwonderlijk omdat zij niet bij de commissievergadering aanwezig was.

Eef van Turnhout (Dorpsbelang) wijst, als hem gevraagd wordt om een reactie, naar Jelle de Jong (Dorpsvisie). Jelle wijst de behandeling van het voorstel/amendement in de raadsvergadering van 7 november af. Dit heeft als gevolg dat er alsnog een inhoudelijke behandeling komt over dit onderwerp. Remco Heeren (Dorpsvisie) geeft in een reactie aan het bericht van Dorpsbelang nog niet te hebben gelezen, hij noemt het alvast een 'storm in een glas water'. Hij ontkent dat zijn partij de afspraken niet nakomt, sterker nog dat het geen 'hamerstuk' is, komt eenvoudig omdat de VVD in de commissievergadering al aangaf het onderwerp nog even te willen bespreken in de fractie. Dan kan het niet meer als hamerstuk naar de raad, omdat het voorstel/amendement feitelijk niet door alle partijen is ondertekend.

Met name bij de ouders van de jongeren die gebruik willen maken van de woonvorm met zorg, zorgt het bericht van Dorpsbelang waarschijnlijk voor verwarring. Maaike van Kempen van stichting Doorpakken is zelf ook erg van slag van het Facebookbericht. Toch heeft zij nog hoop dat het goedkomt. "Voor mij is het onbegrijpelijk wat er nu gebeurt, maar misschien is het de politieke weg naar het einddoel, daar ga ik dan maar vanuit." Ook Monique van Zwieten (D66) laat in een reactie weten dat de mogelijke wooneenheden met zorg er gaan komen, want dat is volgens haar ook de conclusie vanuit de meerderheid van de commissie.

Remco Heeren (Dorpsvisie) zegt dat zijn partij niemand wil uitsluiten en dus zeker ook aandacht heeft voor de andere soms kwetsbare doelgroepen die ook een woning zoeken in Son en Breugel. Helga Helders verwijst naar een ingezonden brief van haar en Remco in DeMooiSonenBreugelKrant van 23 oktober. Daarin staat juist het tegenovergestelde wat Dorpsbelang suggereert namelijk dat wij voor alle doelgroepen een sociale huurwoning bereikbaar willen maken.

Marco Pulles (VVD): "Wij hebben inderdaad tijdens de commissievergadering aangegeven dat wij het voorstel/amendement nog willen bespreken in onze fractie." Het fractieoverleg van de VVD vond dinsdagavond 5 november plaats. Bij het ter perse gaan van deze uitgave was het resultaat daarvan nog niet bekend.

Wethouder Frenken laat weten dat het bepalen van de kaders waarin een wethouder kan handelen erg belangrijk is zeker in dit onderwerp. Hij wacht dan ook graag het voorstel van de raad af.

De Gravelsingers zijn uitgeserveerd

Foto: Wil Feijen

Het optreden van de Gravelsingers tijdens de viering van het vijftig jarig bestaan van Zorgcentrum Berkenstaete was feitelijk hun finalematch. De Gravelsingers hangen na 31 jaar 'hun stem aan de wilgen'.

Redacteur: Arjen Strik
Fotograaf: Wil Feijen

Gelegenheidsact
Piet Slegers, Berrie Dirkx en Cees de Greef zijn alle drie topzangers van het eerste uur van dit mannenkoor uit Breugel. Berrie heeft een plakboek meegenomen dat in foto's en knipsels de historie van het koor vertelt. "We zijn in 1988 ontstaan als gelegenheidsact op het twintigjarig jubileum van Tennisvereniging Pieter Breugel. Eigenlijk waren we een gelegenheidskoor", zegt Piet lachend. "Dat eenmalige optreden was zo een daverend succes dat we op aandrang van onze achterban besloten om als koor door te gaan. We wisten niks van muziek of de zangkunst. Wijlen Theo van Rooij werd de dirigent. Hij zong in het kerkkoor van de Sint-Genovevakerk." Berrie vult aan: "Onze grootste fans waren onze dames die ons al die jaren gesteund hebben."

Vriendenclub
"Het was moeilijk om een vaste avond voor de repetities te vinden. We waren met ongeveer twintig werkende jonge mannen, die doordeweeks allemaal verplichtingen hadden. Uiteindelijk werd het om de week de zondagavond. Tijdens de repetities was het al heel erg gezellig. We werden een hechte vriendenclub", aldus Cees. "We zongen populaire melodieën met eigen Nederlandse teksten. Het repertoire ging van luchtig tot serieus, bijvoorbeeld van 'Op een mooie Pinksterdag' van Annie M.G. Schmidt tot 'Halleluja' van Leonard Cohen. We hadden vaste tekstschrijvers die de liedjes bewerkten. Gerrit Verkerk, Hans de Ruiter en Treesje Geerts wisten op ludieke wijze de populaire melodieën te voorzien van vaak grappige en actuele teksten" vertelt Piet enthousiast.

Wapenfeiten
Berrie bladert door het plakboek, dat een tijdspanne van 31 jaar omvat. "Wat ons ook kenmerkte is dat we vaak stunts hadden als we optraden." De zangers halen de ene herinnering na de andere op. "Eén van ons mooiste bravourestukje was een reclamevliegtuigje dat overvloog met een wapperend spandoek met daarop 'De Gravelsingers groeten U', terwijl we optraden op het terras van De Zwaan. Maar zo hebben we ook motoren gehad waar we mee binnenkwamen of allerlei 'leleke' eendjes of brandweerwagens. Het was altijd indrukwekkend." In 2007 hebben ze zelfs een CD opgenomen met hun mooiste liedjes. Ze traden veel op voor verzorgingshuizen zoals Berkenstaete. De Gravelsingers waren een graag geziene gast in de Sonse Haven.

Uitgeserveerd
In 31 jaar gebeurt er veel. Zo werden koorleden ziek of overleden. Het nummer 'Halleluja' hebben ze zelfs bij een crematie van één van hun overleden zangers gezongen. De reden dat ze na 31 jaar gestopt zijn, ligt in het feit dat ze geen nieuwe aanwas meer hebben. Piet: "We zijn gestart als vriendenclub, beetje allemaal in dezelfde leeftijdsfase. Maar de hedendaagse jeugd heeft andere interesses. Wij worden zelf ook te oud om de liedjes met verve uit te dragen. Vandaar dat ons optreden in Berkenstaete ons laatste was. De Gravelsingers zijn uitgeserveerd.

Paulus Potterstraat omgetoverd op Halloweenavond

Griezelen in de Paulus Potterstraat tijdens Halloween Foto: Ingezonden

De Paulus Potterstraat was op Halloweenavond omgetoverd tot een echte 'Potterscare'. Wat een spektakel! Het gegil en gekrijs was tot ver in de buurt te horen. Een lange rij ouders en kinderen stonden gespannen te wachten tot ze in kleine groepjes naar binnen mochten.

Tegen de poortwachter mocht je zeggen of je 'gezellig', 'eng', of 'heel eng' wilde; dus groen, oranje of rood. De ouders wilden meestal groen, maar sommige kinderen wilden zelfs donkerrood. Tja, en binnen wist je niet goed wat je zou tegenkomen en je kon eigenlijk ook niet goed zien vanwege de rook. Spannend!

Wat was het engste? De clown? Of het skelet? Of toch het meisje in het ziekenhuis met het afgezaagde been? Help! De kinderen van de Paulus Potterstraat hebben zelf als acteurs ook erg veel plezier gehad in het laten schrikken van hun vriendjes en vriendinnetjes. Zij hebben heel wat uren geknutseld, verzonnen, geschilderd en verkleed en daarbij was de voorpret groot.

Voor de echte bange bezoekers was er een mooi paadje achterom en natuurlijk was er aan het eind een snoepje voor alle kinderen. Maar je moest wel op je hand passen; in de snoepbak was het ook al niet pluis.

Speciale Piet bezoekt Son en Breugel

Sinterklaasintocht 2018 Foto: Wil Feijen

De stichting Sint Nicolaascomité Son en Breugel laat weten dat het wederom gelukt is dat Sinterklaas en zijn Pieten naar Son en Breugel komen. Op 17 november begint het kinderfeest bij de aankomst aan de kade van Kanaaldijk-Zuid. Rond 14.00 uur meert de pakjesboot met Sinterklaas en zijn Pieten aan.

Door: Schrijf-Piet

Sinterklaasintocht 2018 Foto: Wil Feijen

Zoals ieder jaar hoopt Sinterklaas en zijn Pieten weer op veel kinderen met hun ouders die hen komen begroeten. Sinterklaas komt natuurlijk niet alleen, hij neemt dit jaar maar liefst 36 Pieten mee naar Son en Breugel. Het kinderfeest is helemaal compleet als ieder kind kan genieten van het uitgedeelde snoepgoed. Speciaal daarvoor neemt Sinterklaas zijn 'Glutenvrije-Piet' mee.

Glutenvrije-Piet
Om de kinderen met een glutenallergie ook lekker te kunnen laten snoepen, reist er dit jaar een speciale Glutenvrije-Piet mee. Deze Piet herken je aan zijn groen met witte pak. Hij is altijd in de buurt van het paard van Sinterklaas en deelt alleen snoepjes uit die glutenvrij zijn, speciaal voor alle kinderen die normaal niet kunnen snoepen tijdens de intocht.

Welkom
Nadat de Sint en zijn Pieten zijn aangemeerd, zet de stoet koers richting gemeentehuis onder begeleiding van de harmonie Pro Honore et Virtute. Tijdens de tocht naar het gemeentehuis is er voldoende gelegenheid om Sinterklaas te begroeten en met de Pieten op de foto te gaan. Er wordt voldoende snoep meegenomen om uit te delen. Rond 15.00 uur worden Sint en zijn Pieten op de podiumwagen op het Raadhuisplein verwelkomd door burgermeester Gaillard. Daar zal de Sint alle kinderen toespreken en wellicht kan hij hen ook al vertellen of alle cadeaus uit Spanje zijn meegekomen.

De route
Om nog meer kinderen en hun ouders de kans te geven Sinterklaas een hand te geven, een tekening aan hem af te geven of hem gewoon toe te zwaaien, wordt vanaf het kanaal en via de brug de Nieuwstraat gevolgd. Bij de hoofdingang van Zonhove gaat de stoet het Zonhove-terrein op om alle bewoners daar de kans te geven een glimp van Sinterklaas op te vangen. De Pieten kunnen hier dan snoep uitdelen. Aangekomen bij de Antoon v.d. Venstraat gaat de stoet rechtsaf richting Nieuwstraat. Bij de Nieuwstraat gaat de stoet linksaf richting het Raadhuisplein.

Fiets of lopen
Het Sint Nicolaascomité doet een dringende oproep aan de bezoekers. Kom zoveel mogelijk op de fiets of kom lopend. Parkeer auto's zo min mogelijk op de route, zodat alles veilig kan verlopen en eventuele beschadiging aan voertuigen voorkomen kan worden.

Financiële steun
Achter de schermen van het Sinterklaasfeest in Son en Breugel staat de vrijwillige bereidheid van veel vrijwilligers. Helaas is niet alles te realiseren met vrijwilligers. Er worden voor dit kinderfeest ook onkosten gemaakt waaraan niet te ontkomen valt. Denk hierbij aan de kostuums, de verzekering, het gebruik van de boten en de ruim vijfhonderd kilo strooigoed. Deze kosten worden jaarlijks door een aantal lieve aardige mensen opgebracht, die het comité een warm hart toe dragen. Toch doet de stichting ook een beroep op de lezers van DeMooiSonenBreugelKrant voor een geldelijke steun. Het comité vraagt u vriendelijk om een vrijwillige bijdrage over te maken op rekening NL78RABO0148298168 t.n.v. het Sint-Nicolaascomité. Voor uw onmisbare steun willen zij u alvast hartelijk bedanken.

Veel gezelligheid tijdens de intocht van Sint-Nicolaas

Boekpresentatie Marjan Heemskerk

Marjan bij haar boeken Foto: Ingezonden

Marjan Heemskerk, de Sonse auteur van 'The happy financial', was zaterdag 2 november bij boekhandel De Traverse aanwezig om haar eerste boek te signeren. In dit boek krijg je in vijf praktische stappen inzicht in je geldzaken.

Marjan heeft sinds 2016 online haar succesvolle platform 'The happy financial', waarmee ze wil laten zien dat financiën helemaal niet zo saai en ingewikkeld zijn als veel mensen denken. Met praktische tips in blogs en video's laat ze zien hoe je als particulier en ondernemer met je geldzaken aan de slag kunt. Hoe je dit kunt doen, kun je dus vanaf nu ook lezen in het gelijknamige boek 'The happy financial'.

In het boek dat Marjan 2 november signeerde, staan niet alleen tips voor particulieren hoe ze hun financiële doelen kunnen behalen. Ieder hoofdstuk is ook uitgebreid met een aparte sectie voor ondernemers. En daarmee maakt het niet alleen een leuk en interessant boek voor jezelf, maar is het ook zeker een origineel cadeau om te geven voor de feestdagen.

De aanwezigen reageerden enthousiast op het boek en hadden na het lezen van de eerste bladzijdes zelf eigenlijk ook wel zin om direct aan de slag te gaan. "Gelukkig kan dat ook meteen", zegt Marjan. "Het boek is heel praktisch en geschikt voor iedereen, ongeacht je huidige financiële situatie." Het mooie is dat er ook downloadbare Excel sheets bij het boek zitten, zodat je écht direct aan de slag kunt.

Het boek 'The happy financial – In 5 stappen je financiële doelen bereiken' van Marjan Heemskerk, is nu verkrijgbaar bij boekhandel De Traverse in Son en Breugel.

Ice4life komt naar Son en Breugel

Foto: Ingezonden

Ice4life houdt in het weekend van 9 en 10 november een challenge rondom de recreatieplas Ekkerswijer. Deze eerste Sonse 'gezondheidstriatlon' beoogt mensen bekend te maken met het fenomeen body and mind reconditioning.

Door middel van ademhaling en koude confrontatie wordt het lichaam als het ware gereset. De kracht van kou leert de mens dat je weerstand, conditie en energie zelf kunt beïnvloeden. Ice4Life biedt je de mogelijkheid om fysiek en mentaal de beste versie van jezelf te ontdekken.

Programma
Zaterdagavond komt een huisarts en Wim Hof Instructeur, Monique Tjon-A-Tsien, in La Sonnerie voorlichting geven over deze techniek die al vele patiënten met ziekten als Lymne, Crohn en Reuma heeft geholpen. Enkele patiënten zullen hun ervaring met u delen.

Kou trotseren
Zondagochtend trotseren de deelnemers gedurende maximaal 2.5 uur de kou door in korte broek en ontbloot bovenlichaam (vrouwen dragen een top) twintig kilometer op de mountainbike af te leggen, vervolgens tien kilometer hard te lopen om te eindigen met een dip in het koude water of ijsbad.

Oostenrijk
Aankomende winter wordt de vijfde editie van deze 'gezondheidstriatlon' georganiseerd in het Oostenrijkse St. Michael. Voor sommige belangstellenden is de barre uitdaging in Oostenrijk nog een brug te ver. Voor hen kan het Sonse evenement een opmaat vormen naar Oostenrijk, maar dat is natuurlijk niet verplicht. Het zal in november zeker geen -20 graden zijn, maar nachtvorst wordt niet uitgesloten.

Videoregistratie
Vanaf oktober worden vier patiënten zonder koude ervaring gedurende drie maanden gevolgd. Door middel van een videoregistratie worden de effecten van de therapie vastgelegd. De opbrengsten van het Oostenrijkse evenement worden gebruikt voor de financiering van dit project.

Indien u belangstelling heeft om deel te nemen aan de challenge en/of naar de voorlichtingsavond te komen, u bent van harte welkom. De avond start om 19.30 uur in La Sonnerie. Toegang is gratis. Neem voor uitvoerige info een kijkje op www.ice4life.org of Facebook Ice4life. Het is tevens mogelijk om telefonisch contact opnemen met Jos de Bruin, via 06-28641285.

Zorg voor een veilige stralingsarme woon- en werkomgeving

Veel belangstelling bij de lezing 5G gegeven door StralingsBewust Foto: Wil Feijen

Hebt u aanhoudende gezondheidsklachten waarvan uw huisarts niet weet wat de oorzaak is? Dan is de kans groot dat elektromagnetische straling van invloed is. EM-straling is onder andere afkomstig van mobieltjes, zendmasten, wifi, dect-telefoons, bluetooth, radio, TV, digitenne, radar, satellieten, slimme meters, zonnepanelen, elektrische en elektronische apparaten. De handel hierin levert miljarden op, ook voor de overheid onder andere door licenties.

Wie zich zorgen maakt over de gezondheidsrisico's van de omringende en alsmaar toenemende EM-straling, zoals door 5G, krijgt van de exploitanten en de overheid te horen dat EM-straling niet ioniserend is en daarom enkel een verwaarloosbaar beetje opwarming kan geven. Die bewering is misleidend, want in de praktijk hebben veel mensen last van elektrostress. Volgens een Zweeds onderzoek in 2009 en een Nederlands onderzoek door Kantar in 2016 betreft het ongeveer drie procent van de bevolking (in Nederland een half miljoen mensen). De beste diagnosemethode is 'straling weg, klachten weg'.

Vragen zoals onderstaand kunnen beantwoord worden.
- Wat kun je doen als je geen smartstraling wilt van je nieuwe apparaat met smarttechnologie? Straks is er geen apparaat meer te krijgen zonder deze technologie.
- Hoe bescherm ik me tegen de wifi / smartmeter van de buren?
- Hoe bescherm ik mijn kinderen op school en thuis?
- Hoe bescherm ik onze nachtrust om te kunnen regenereren?
- Hoe aard je je apparatuur?
- Hoe en waarvoor gebruik je adapters?
- Hoe zet ik de wifi-router uit/lager?
- Waarom geen verlengsnoeren gebruiken?
- Hoe ga om met je TV, modem, gsm/MB, smartmeter/-apparaat en computer?

Op 8 november geeft Ruud Sikking, elektrotechnisch ingenieur, meetspecialist en lid van de beroepsvereniging Vemes, tips en uitleg hoe dat gerealiseerd kan worden. De lezing wordt gehouden in De Boerderij, Leeuwstraat 2, Son en Breugel. Inloop vanaf 19.30 uur, start lezing: 20.00 uur. Entree bedraagt 6 euro euro. Aanmelding via: stralingsbewustsonenbreugel@hotmail.com (niet verplicht maar wel fijn).

Mededeling: in verband met de aanwezigheid van stralingsgevoelige mensen, wordt de wifi uitgezet en wordt aan de aanwezigen gevraagd om hun gsm thuis of in de auto te laten. Voor wie zich wil voorbereiden of niet kan komen is er het document op www.Cybertheek.nl emv/infoveldmeting.pdf.

Snow Radio overal te beluisteren

Foto: ingezonden

De komende editie van Snow Radio is in zijn geheel live te beluisteren via alle kanalen van Radio S&B, via de websites www.radiosenb.nl en www.snowradio.org, via de etherfrequentie 107.5 FM, en via Ziggo op de kabel.

Waar je ook bent, op de fiets, in de auto, op zolder of waar ook ter wereld, je hoeft niets meer te missen van Snow Radio.

Het Dorp. Het nieuwste boek van Wim Daniëls

Cover Het Dorp van Wim Daniëls (Ilpendam, Noord-Holland) Foto: ©Wim Daniëls

Wim Daniëls is een productieve schrijver. 'Het Dorp' is zijn 116e boek. Hij schrijft over uiteenlopende onderwerpen, veelal non-fictie en de boeken gaan over nostalgie of over de kracht van taal, zoals het Brabantse dialect. Hij was, als taalvirtuoos, dit jaar voor de tweede keer de auteur van het Groot Dictee der Nederlandse Taal.

Wim Daniëls, schrijver en streekgenoot, gaat in zijn nieuwste boek 'Het Dorp' op zoek naar het gevoel van onze dorpen. Het dorp kent men als symbool van het waarachtige plattelandsleven zoals uit het befaamde liedje van Wim Sonneveld. Maar dat dorp waar altijd alles hetzelfde moest blijven, bestaat dat nog en heeft het eigenlijk ooit wel bestaan? Het dorp is niet dood, het leeft, concludeert Daniëls in zijn boek Het dorp – Een geschiedenis.

Redacteur: Arjen Strik

Waar gaat het boek Het Dorp over?
"Veel dorpen zijn opgegaan in een stad of ze zijn met andere dorpen gefuseerd. Het gemeenschapsgevoel is daarmee een stuk minder geworden en dat heeft weer gevolgen voor de 'sociale samenhang' van de inwoners. Ik pleit in mijn boek voor kleinschaligheid," zegt Wim. Als voorbeeld noemt hij Meierijstad. "Een fusie van een aantal Brabantse gemeenten zoals Veghel, Schijndel en Sint-Oedenrode. Denk je dat de inwoners het idee hebben dat ze nu in een stad wonen?", zegt hij ter verduidelijking. "Laat een stad zich stedelijk ontwikkelen, maar laat een dorp een dorp blijven. Ik heb het niet zo op de grootdenkers."

Koester het dorpsgevoel
In zijn boek roept Wim op om onze dorpen te koesteren en ze niet verder uit te hollen door bijvoorbeeld de dorpsschool, de dorpscafés, de kerk en de dorpskermis vaarwel te zeggen. Wim: "Dorpen zijn de afgelopen zestig jaar grondig veranderd. De kleine kruideniers zijn vrijwel allemaal weg ten gunste van supermarkten of er is niets voor in de plaats gekomen. De smeden, ooit centrale figuren in een dorp, zijn ook goeddeels uit het dorpsstraatbeeld verdwenen. Het aantal dorpsfiguren – opvallende, markante mensen – is geslonken of minder zichtbaar geworden. De dorpsdokter is niet meer de persoon die er ook nog de bevallingen bij doet. En de boeren, die ooit midden in het dorp konden zitten, zijn verbannen naar de dorpsrand, naar een verder buitengebied of ze zijn met hun boerenbedrijf gestopt."

Dorpen zijn de zuurstof van de samenleving
Wim: "Het gemeenschapsgevoel is door het verdwijnen van markante mensen en grootschaligheid een stuk minder geworden en dat heeft weer gevolgen voor de 'sociale samenhang' van de inwoners. Je ziet nieuwe vormen ontstaan zoals WhatsAppbuurtgroepen, dorpscoöperaties, de Dorpsquiz, nieuwe politieke partijen die met name gericht zijn de samenhang te mobiliseren door gezamenlijke activiteiten te organiseren."

DeMooiSonenBreugelKrant versterkt dorpsgevoel
Hij noemt Son en Breugel. Hij komt hier vaak. Wim: "In feite een dorp dat groot geworden is door Eindhoven, Ekkersrijt en de migratie van westerlingen. Maar wel een dorp met nog vele voorzieningen, met een rijk verenigingsleven, festiviteiten en initiatieven uit de samenleving." Hij roemt de kracht van DeMooiSonenBreugelKrant. Die informeert de bevolking met ons-kent-ons verhalen, lokaal nieuws, weetjes en bijzondere gebeurtenissen. "Weet je wanneer een plaats een dorp is? Als de inwoners zeggen dat het een dorp is."

Het boek Het Dorp is onder andere verkrijgbaar bij boekhandel De Traverse.

Boek verloten
DeMooiSonenBreugelKrant mag namens Wim Daniëls een boek verloten. Wil jij in aanmerking komen voor dit boek, stuur dan vóór maandag 11 november, 17.00 uur, een email naar redactie@demooisonenbreugelkrant.nl. De prijswinnaar wordt in de editie van 13 november bekendgemaakt.

Politiepost tijdelijk gesloten op Ruysdaelstraat

Om aangifte te doen, om een wijkagent te spreken of een casus aan te kaarten bij de wijkagent konden inwoners uit Son en Breugel voorheen op maandag en donderdag binnenlopen bij het 'postje' aan de Ruysdaelstraat. Vanaf 1 november is dit niet meer mogelijk; de post wordt tijdelijk gesloten.

Redacteur: Emmy Grit

"Door capaciteitsproblemen kunnen wij niet meer garanderen dat wij iedere maandag en donderdag de post in de Ruysdaelstraat voor de inloop kunnen bemannen", licht wijkagent Diana van Moorsel toe. Het capaciteitsprobleem is landelijk.

Bereikbaar
"We blijven wel bereikbaar voor de inwoners van Son en Breugel en natuurlijk verdwijnt 'het blauw' niet op straat. Alleen we moeten nu keuzes maken. De samenwerking met de BOA's is goed, zij nemen ook bepaalde taken van ons over. De veiligheid voor onze inwoners is nog steeds geborgen."

Aangifte
Inwoners uit Son en Breugel kunnen voor het doen van een aangifte terecht bij bureaus in Geldrop, Sint-Oedenrode of Eindhoven. Verder blijft de politie altijd bereikbaar via 0900-8844 en via internet www.politie.nl. Mocht dit een probleem zijn, of de inwoners kunnen niet naar een bureau in de omliggende gemeente, dan kunnen de inwoners ook een afspraak maken met de politie. "Als inwoners zich melden bij de receptie van de gemeente aan de Ruysdaelstraat en zij zijn op zoek naar ons, dan geven de medewerkers dat aan ons door. Wij nemen dan contact op, we kunnen de afspraak b.v. op de Ruysdaelstraat laten plaatsvinden, bij de brandweer, of we kunnen besluiten om bij de mensen thuis te komen. Dit gaat altijd in overleg.

Eerste lustrum kinderopvang Op de Hoek

Marlies op de voorgrond met kinderen in de zandbak Foto: Wil Feijen

Kinderopvang Op de Hoek is sinds 2014 op twee locaties in Son en Breugel gevestigd. Een vestiging binnen de basisschool De Krommen Hoek en een vestiging in basisschool De Regenboog. Initiatiefnemers en eigenaren Linda van Vroenhoven en Marlies Koog vertellen met trots en passie over de kinderen en hun ondernemende activiteiten binnen de kinderopvang.

Redacteur: Rianne van der Heijden
Fotograaf: Wil Feijen

Kinderopvang Op de Hoek, aangesloten bij de landelijke organisatie Kidsintown, is een kleinschalige kinderopvang met als doel het creëren van optimale ontwikkelingskansen voor elk kind. De pedagogisch medewerkers Linda, Marlies, Jessica, Ellie, Lusan, Chantal en Monique vormen samen het team dat de dagelijks ontwikkelingsgerichte zorg voor peuters van twee tot vier jaar oud begeleidt. Zij bieden kinderen een plezierige omgeving waarbij kinderen de kans krijgen om zich breed te ontwikkelen, speels en ongedwongen op een niet-schoolse wijze. Veel activiteiten vinden plaats in het groen. De kinderen spelen vaak buiten in het bos en er worden wandelingen gemaakt naar bijvoorbeeld het Hertenkamp.

Rode draad
Iedere zes weken is een nieuw thema het onderwerp dat als rode draad door de dagelijkse zorg, bezigheden en activiteiten loopt. In het thema spelen de pluche knuffels Kiki en Puk altijd een grote rol. Dé knuffels die 'persoonlijk' en als 'kind' meedoen met alle activiteiten van de peutergroep, waardoor de kinderen alles samen meemaken en beleven.

In- en uitstroom
Gezien de leeftijd stromen het hele jaar peuters in en uit. Inmiddels nemen 55 kinderen deel aan deze kinderopvang. Op de Hoek biedt ook opvang aan enkele VVE-kinderen (Voor- en Vroegschoolse Educatie). VVE-kinderen krijgen via het consultatiebureau een indicatie. Vaak zijn dit kinderen met een (taal-)achterstand. Vanaf januari 2020 kan er zorg van tien tot zestien uur per kind worden geboden voor deze kinderen. In overleg met de ouders en het consultatiebureau wordt samen met het team bekeken hoeveel uur per kind nodig is. Er wordt onder andere rekening gehouden met de leeftijd.

Bekend en vertrouwd
Kinderen van drie jaar worden al bekend en vertrouwd gemaakt met een kleuterklas door deel te nemen aan de 3+ groep, wanneer daar plaats voor is. Het is een geleidelijke overgang van spelenderwijs leren naar het verplicht leren op de basisscholen.

Vijfjarig bestaan gevierd
Net voor de zomervakantie is het vijfjarig bestaan onopvallend gevierd. Alle kinderen kregen een T-shirt met de opdruk 'Fijne vakantie'. "De peuters komen maximaal twee jaar naar de peuteropvang en het zegt hun dan niets dat een opvang vijf jaar bestaat. De kinderen zijn te klein voor een groot feest", aldus Linda en Marlies.

Peuteropvang
Op de Hoek heeft alleen peuteropvang voor kinderen tussen twee en vier jaar. "Het is dus geen kinderdagverblijf. Mogelijke uitbreiding van de kinderopvang is wel een wens van ons. Daarvoor zou een andere huisvesting nodig zijn waar op dit moment nog geen zicht op is. Een peuteropvang voor kinderen van twee tot vier jaar en een kinderdagverblijf voor kinderen van nul tot twaalf jaar is wel een toekomstplan, maar dan wel in dezelfde kleinschalige structuur, zodat het directe contact van het team met de ouders blijft, en het echt Op de Hoek blijft", aldus de twee eigenaren.

Linda en Marlies zijn trots om na vijf jaar te kunnen zeggen dat zij samen met het team een mooie en fijne kinderopvang kunnen bieden.

Kunst niet geschikt voor boven de bank

Willem bij één van zijn schilderijen Foto: Wil Feijen

Allround kunstenaar Willem Berkers uit Son en Breugel hield zaterdag 2 en zondag 3 november zijn Poppup expositie. De expositie 'Afweerzin' bestond uit een aantal schilderijen en een enkel beeld confronteerde de bezoeker op kunstzinnige, maar zeker niet zachtzinnige wijze op enkele wrede gebeurtenissen in de wereld.

Redacteur: Adrie Neervoort
Fotograaf: Wil Feijen

"Zeker geen schilderijen voor boven de bank", aldus Willem. "Als bezoeker zie je eerst de schoonheid van het werk, maar toch is er de twijfel. Iets klopt er niet aan het plaatje." Een korte uitleg legt het schilderij uit en shockeert, want het blijkt inderdaad om die ene gruwelijke gebeurtenis te gaan die de wereld overging. Dat beeld voor altijd gevangen in het geheugen, komt weer terug als naar het schilderij gekeken wordt en de schoonheid maakt plaats voor gruwel en waanzin.

Serie van negen
Een serie van negen schilderijen toont de bezoekers duistere wereldleiders die het met het vrije woord en het vrije beeld niet zo nauw nemen, volgens Willem. Hij toont ze geheel in zwart geverfd en toch vaag zichtbaar. Willem noemt ze de 'Galerie der Zwarte Prinsen uit Duistere Rijken'. Het is maar een greep uit het aantal wereldleiders dat vaak verantwoordelijk is voor de verschrikkingen in de wereld.

Nauwelijks zichtbaar
De wereldleiders die juist vaak op de voorgrond staan, worden nu geheel in zwart en nauwelijks zichtbaar weergeven, bij Willem krijgen ze het podium dat ze verdienen. Nauwelijks zichtbaar, maar genoeg om ze te herkennen en te waarschuwen. Zoals zo vaak is het Willem weer gelukt om zijn bezoekers in verwarring te brengen. Ook nu is het eigenlijk niet wat je denkt, maar is er weer die diepere laag. Wilt u meer werk van Willem zien, kijk dan eens op: www.willemberkers.com.

Wie raadt de nieuwe Prins van Krutjesgat

Foto: Ingezonden

Beste Krutjesrapers en Krutjesraperinnekes, zoals gebruikelijk in deze periode van het jaar is de prinsencommissie van CV De Krutjesrapers al volop bezig met het nieuwe seizoen. Carnaval 2020 gaat binnenkort officieel van start met als eerste onderdeel het 11-11-bal en de bekendmaking van de nieuwe prins. Heeft u al een voorgevoel wie het dit jaar zou kunnen zijn? Om u vast een beetje op weg te helpen krijgt u natuurlijk weer vier aanwijzingen.

De aanwijzingen komen in deze krant, maar ook in de vorm van de wereldberoemde filmpjes op de website en social media. Het aandachtig bestuderen van deze filmpjes levert u misschien wel een extra aanwijzing op.

De eerste drie aanwijzingen zijn 'Krutjesgat, we hebben een probleem!', 'Daar kan hij nog jaren mee.' En 'Het kan hem niet droog genoeg zijn'. En volgt u ook alle afleveringen van Krutjesgatse Prinsentijden? Deze week de laatste aanwijzing die u ongetwijfeld naar de juiste prins leidt. Of toch niet?

Het 11-11-bal is op zaterdag 9 november in de grote zaal van onze hofleverancier Café-Restaurant De Zwaan. Voor meer informatie en aanwijzingen volg de komende weken nog de filmpjes die te vinden zijn op www.dekrutjesrapers.nl, de Facebookpagina of op het YouTube kanaal van CV De Krutjesrapers.

Indien u op basis van de aanwijzingen meent te weten wie 'Prins Carnaval 2020' wordt dan kunt u meedingen naar een diner voor twee personen door de naam van de prins, en ook uw naam, adres en telefoonnummer in te sturen door een gesloten envelop in te leveren in de brievenbus bij Cafetaria Spierings, Nieuwstraat 17 te Son en Breugel. Schrijf op de voorzijde van de envelop 'Prins Carnaval 2020'. Per persoon kan maximaal 1 naam van een mogelijke prins worden ingestuurd. Uw oplossing kunt u inleveren tot en met zaterdag 9 november om 11.11 uur stipt. Of een e-mail te sturen met als onderwerp 'Prins Carnaval 2020' onder vermelding van uw naam, adres en telefoonnummer naar wiewordthet@dekrutjesrapers.nl. De inzendtermijn voor e-mail sluit ook op zaterdag 9 november om 11.11uur stipt.

Aanwijzing 4 luidt als volgt: 'De witte knol'.

Een kijkje achter de schermen van Ons Dorp Live

Ons Dorp Live 2018 De Oase Foto: Wil Feijen

Eens in de twee jaar is er in Son en Breugel Ons Dorp Live, een muzikaal evenement waarbij lokale bands op diverse podia in het centrum van Son en Breugel optreden. Door organisator Giggut!?-Events is van dit bijzondere evenement een documentaire gemaakt. Op zaterdag 14 december is de feestelijke première van de documentaire 'Luister hoor eens hier'.

De documentaire is voorzien van oud en recent beeldmateriaal. De kijker wordt meegenomen naar het allereerste begin: het ontstaan van de band Giggut!?, de ontstaansgeschiedenis van OnsDorpLive! met daarin de allereerste voorbereidingen vanaf 2004, de zeer uitdagende eerste editie met CD-opnames in 2006 tot en met de laatste zeer geslaagde editie in december 2018.

Deze documentaire maakt zichtbaar hoe een spontaan idee kan uitgroeien tot een tweejaarlijks evenement dat vele muzikanten en bezoekers samenbrengt, verbindt en verbroedert. De makers willen met de documentaire anderen motiveren en stimuleren om eigen goede ideeën niet in de ijskast te parkeren, maar deze juist werkelijkheid te laten worden.

'Luister hoor eens hier' wordt op een groot scherm vertoond in Het Vestzaktheater aan de Kerkstraat 2 in Son en Breugel. De avond begint om 20.15 uur. Bij binnenkomst worden de gasten ontvangen met een feestelijk bubbeltje waarna iedereen, via de rode loper met de welbefaamde fotografen, toegang krijgt tot de zaal.

13 / 32

Heeft PFAS gevolgen voor bedrijven in Son en Breugel?

Harm Kuipers op het bedrijfsterrein Foto: Wil Feijen

Vervuiling van het milieu door poly- en perfluoralkylstoffen, kortweg PFAS, is dagelijks volop in het landelijke nieuws. Woensdag 30 oktober werd protest gevoerd tegen de PFAS-regeling door de bouw- en grondbedrijven waaronder aannemers, grondverzetbedrijven en hoveniers vallen. Welke gevolgen heeft de PFAS-regeling voor bedrijven in Son en Breugel?

Redacteur: Emmy Grit
Fotograaf: Wil Feijen

Kunnen de bouwprojecten nog doorgaan? Mag er nog grond vervoerd worden? Wat zijn de gevolgen van de PFAS in Son en Breugel? Vragen die antwoorden oproepen. Harm Kuijpers van H. Kuijpers BV uit Sint-Oedenrode heeft samen met zijn broer Koen in 2018 het bedrijf van zijn moeder overgenomen. Het bedrijf is gespecialiseerd in het uitvoeren van grondwerken, sloopwerken, het aanleggen van (sier)bestratingen en de aanleg en onderhoud van infrastructuur. Harm legt uit 'waar de schoen wringt'.

Terughoudend met inname
PFAS is een verzamelnaam voor een categorie chemische stoffen die zich in bodem en water bevinden. Sinds kort is bekend dat deze kankerverwekkend zijn. Het kabinet wil de gezondheid en de omgeving beschermen en heeft daarom destijds de PFAS-norm ingevoerd. Het is verplicht om PFAS mee te nemen bij bodemonderzoek, bijvoorbeeld bij grondverzet of kavelverkoop. Aannemers, grondbanken, grondreinigers en andere bedrijven zijn terughoudend met het innemen van overtollige grond. Zij weten namelijk niet zeker of zij de grond met een kleine hoeveelheid PFAS ergens anders kunnen toepassen. Er moet eerst bodemonderzoek gedaan worden, wat een hoge onkostenpost met zich meebrengt. Harm: "Omdat er nu veel onduidelijk is en de norm voor PFAS erg laag is, zit de grondmarkt op slot. Grond afvoeren is op dit moment erg duur en PFAS-vrije grond is er nauwelijks. Hierdoor worden veel projecten uitgesteld."

Nieuwe strengere regels
De regels met betrekking tot PFAS zijn per 1 oktober gewijzigd. Vanaf deze datum mag de grond niet meer dan 0,1 microgram per kilo grond PFAS bevatten. Is het meer dan mag deze grond niet meer vrij toepasbaar worden gebruikt. Harm: "Bij De Vloed in Son en Breugel hebben wij grond afgegraven, dit hebben we laten keuren zoals wettelijk verplicht is. Hieruit bleek dat er een minimale hoeveelheid PFAS in zit. Hierdoor kunnen we deze verder schone grond nu nergens toepassen, terwijl dit voor 1 oktober gewoon als schone grond gold.

Opnieuw keuren
Nog een voorbeeld: Op het bedrijf van Harm en zijn broer ligt een grote berg zwarte grond. "Die grond is gekeurd als 'schone grond' en is vrij toepasbaar. Nu moet deze grond opeens opnieuw op PFAS gekeurd worden door een erkend bureau. Dat brengt hoge onkosten met zich mee. Met dit onderzoek wachten we nog omdat per 1 december de norm waarschijnlijk weer aangepast gaat worden." Dit werd donderdag 31 oktober duidelijk bij een bijeenkomst met het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat waar Harm bij aanwezig was. "Veel mensen wachten op deze nieuwe regeling. Waarom nu extra geld uitgeven als de norm over een maand wellicht wordt bijgesteld. Maar in de tussentijd ligt wel veel werk stil. Dat kan toch ook niet de bedoeling zijn."

Particulieren
Behalve dat het een probleem is voor bedrijven, hebben particulieren hier ook mee te maken. "Willen zij grond afvoeren die afkomstig is uit hun tuin, dan moet de eigenaar eerst een duur bodemonderzoek laten verrichten om erachter te komen wat onder andere de PFAS-waarde is. Komt de waarde boven de PFAS-norm uit, dan moeten er hoge kosten betaald worden om de grond af te laten voeren. De grond mag dus niet zonder onderzoek aan een grondwerker aangeboden worden."

Bodemkwaliteitskaart
Om duidelijk de kwaliteit van de grond in kaart te brengen, wordt in veel gemeenten gewerkt met een bodemkwaliteitskaart. Op deze kaart is per gebied in de gemeente zichtbaar wat de functieklasse van de grond is. Op basis hiervan kan onder een aantal voorwaarden grond eenvoudig afgevoerd en toegepast worden omdat met deze kaart is vastgelegd wat de kwaliteit van de grond is. Hierdoor is het bijvoorbeeld veel eenvoudiger om bijvoorbeeld de grond die bij de ene tuin vrij komt te gebruiken in een andere tuin, zonder dure onderzoeken en extra transportbewegingen. "De gemeente Son en Breugel werkt niet met een bodemkwaliteitskaart. Hierdoor is het niet inzichtelijk waar welke grond ligt en waar afgegraven grond naar toe getransporteerd mag worden. Omliggende gemeenten werken wel met een bodemkwaliteitskaart. Die wordt naar verwachting begin 2020 herzien waarbij ook de PFAS-waarden worden meegenomen. Waarna de geactualiseerde kaart weer gebruikt kan worden."

Bodembeheersplan
De gemeente laat in een reactie weten: Wij hebben geen bodemkwaliteitskaart omdat het opstellen en onderhouden van een bodemkwaliteitskaart kostbaar is en de gemeente heeft tot op heden goed kunnen functioneren met een bodembeheersplan. Er komt mettertijd een nieuw bodeminformatiesysteem waar meerdere gemeenten gebruik van gaan maken. Dit kan mogelijk leiden tot samenwerking waardoor de schaalgrootte en de voordelen groter worden en het interessant is om een bodemkwaliteitskaart op te stellen.

Duurzame gemeente
Harm: "Echter door gebruik te maken van een bodemkwaliteitskaart kan grond op een verantwoorde en duurzame wijze verplaatst en toegepast worden. De gemeente Son en Breugel is een duurzame gemeente, een bodemkwaliteitskaart zou in deze gemeente zeker niet mogen ontbreken omdat hiermee ook vele transportbewegingen en handelingen bespaard worden."

Wat is PFAS?
De afkorting PFAS staat voor poly- en perfluoralkylstoffen. Dit zijn door de mens gemaakte stoffen die van nature niet in het milieu voorkomen. Voorbeelden van PFAS zijn GenX, PFOA perfluoro octanoic acid en PFOS perfluoroctaansulfonaten . PFAS zijn in veel producten toegepast. Daardoor, en door emissies en incidenten, zijn deze stoffen in het milieu terechtgekomen en zitten nu onder andere in de bodem, in bagger en in het oppervlaktewater.
Bron: www.rivm.nl

Harm Kuipers op het bedrijfsterrein Foto: Wil Feijen

Word vrijwilliger tijdens het IJsfeest

Kees Breel Foto: Wil Feijen

Heb je zin om samen met de enthousiaste vrijwilligers feest te vieren op of naast het ijs? Je kunt zo als vrijwilliger een steentje bijdragen aan dit gezelligste outdoor feestje van Son en Breugel. Gelijktijdig kun je ongedwongen kennis maken met vele dorpsgenoten die ook graag de warme sfeer proeven op de koude ijsvloer onder de kerktoren.

Redacteur: Ivo van Hoek
Fotograaf: Wil Feijen

"Al jaren is dit evenement voor jong en oud een doorslaand succes. Zoiets komt echter niet zomaar aanwaaien, maar is het resultaat van de hartverwarmende inzet van vierhonderd dorpsgenoten", aldus de 63-jarige Kees Breel, die verantwoordelijk is voor de inzet van deze onmisbare schakels. "Vrijwillig zetten zij zich totaal 24 dagen belangeloos in. Per dag is sprake van vier dagdelen waarvoor ook vijf enthousiaste sfeermakers nodig zijn." Kortom van 13 december tot 5 januari zoekt de organisatie van het ijsfeest naar de invulling van vierhonderd diensten. Naast het bevorderen van een leuke sfeer waarin iedereen kan genieten van klimaatneutraal kunstijs zijn er pakweg vijf taken die de vrijwilligers uitvoeren. Naast kassabediening en de uitgifte/inname van schaatsen is er behoefte aan vrijwilligers en ijsmeesters die toezicht houden op het ijs en de toegangscontrole regelen op de baan.

Feestavond
Zowel inwoners die dit jubileumjaar al tien jaar op de ijsbaan meedraaien tot aan dorpelingen die pas een blauwe maandag in ons sfeervolle dorpje wonen. Allen beleven ze veel plezier aan dit leuke werk in een prachtige ambiance. Elk jaar wordt speciaal voor alle vrijwilligers een leuke vrijwilligersavond georganiseerd, waarin ze figuurlijk in het zonnetje worden gezet. Daarnaast krijgen deze kanjers een kekke en zeer herkenbare warme bodywarmer in bruikleen.

Kneepjes van het vak
"De nieuwkomers worden standaard gekoppeld aan een 'oude rot in het vak' en krijgen zo in no time de kneepjes van het vak geleerd. De vrijdag, zaterdag en zondagmiddag zijn natuurlijk traditioneel supergezellig in verband met de drukte. Daarnaast zijn er diensten die moeilijker in te vullen zijn zoals de Kerstdagen en sommige andere avonden", vervolgt Kees als 'Planner van de vrijwilliger'.

Zelf aangeven
Iedereen is vrij om aan te geven wanneer hij zijn dienst graag wil draaien, of misschien zelfs vaker dan één keer wil genieten van die unieke sfeer op het Kerkplein. Er zijn ook vriendengroepen of verenigingen zoals een voetbalteam, de Lions Club of de Ladies Circle die graag samen een shift draaien. Gelukkig heeft Kees een prachtig programma ontwikkeld, waarin al deze voorkeuren keurig opgenomen kunnen worden.

Samenwerking
"Ook onze intensieve samenwerking met de gemeente, jeugdwerkers van de LEVgroep, BOA's en politie werpt zijn vruchten af, waardoor er vrijwel nooit sprake is van een ongezellige sfeer. Vooral de eerste week waarin de basisscholen overdag hun gymles invullen op het ijs, is prachtig. Ik heb het meegemaakt dat aansluitend op het schoolschaatsen de groep 8 leerlingen zich ontfermden over de kinderen van Zonhove; toen was het 'hek pas echt van de dam'. Deze integratie van jeugd in ons dorp is compleet als ze samen pret maken. Een glimlach van oor tot oor als de jeugd in hun rolstoel over het ijs wordt gejaagd door leeftijdsgenootjes op de schaats. Eerst nog schuchter en voorzichtig maar voor de echte fun kan het natuurlijk niet hard genoeg gaan!"

Kom op en meld je aan als vrijwilliger!!! Aanmelden kan via www.ijsfeestsonenbreugel.nl. Mocht je daarnaast vragen hebben dan kun je deze aan Kees stellen door een mail te sturen aan vrijwilliger@ijsfeestsonenbreugel.nl.

Bloem zoekt vaas

Foto: Wil Feijen

Nel Steenbakkers zwaait de deur open, nadat er is aangebeld. Vol verbazing kijkt ze naar de bos bloemen. "Een bloemetje voor mij, wie heeft dat geregeld?", vraagt Nel nieuwsgierig. Het is dochter Ingrid die haar moeder voor de rubriek 'Bloem zoekt vaas' heeft opgegeven, omdat Nel haar man tijdens zijn ziekte goed heeft verzorgd.

Redacteur: Corry van Asseldonk
Fotograaf: Wil Feijen

Nel is de laatste jaren mantelzorger geweest voor haar man. Ondanks haar hoge leeftijd heeft ze jarenlang dag en nacht voor hem klaar gestaan. Vier jaar geleden kreeg Harrie een herseninfarct en kon daarna niet meer zo goed praten. Nel is toch nog verschillende keren met Harrie op vakantie geweest omdat hij daar zo van genoot. "We hebben nog fietstochtjes gemaakt", vertelt Nel. "Ik zette de fietsen op de auto en reed naar een dorp. Daar gingen we samen fietsen."

Niet van zijn zijde
De gezondheid van Harrie werd steeds slechter. Op een gegeven moment is Harrie in de badkamer gevallen en brak zijn heup. Nel verbleef toen drie weken samen met Harrie in het ziekenhuis. Harrie kon moeilijk praten en Nel week niet van zijn zijde. Ook de Alzheimer sloeg toe bij Harrie. Eenmaal weer thuis ging hij drie dagen in de week naar Ouderenlandgoed Grootenhout. De rest van de tijd was de zorg voor Nel, 24 uur per dag. Nel kreeg in die tijd ook gezondheidsklachten, vooral veel rugproblemen, maar ze bleef Harrie verzorgen, met hulp van kinderen en kleinkinderen. De laatste vijf weken van zijn leven is Harrie verzorgd in de Eerdbrand. Hij is op 1 juni overleden. "Ik mis onze Harrie maar ik ben blij dat ik Harrie zolang thuis heb kunnen verzorgen", blikt Nel terug.

Laatste rustplaats
"Het is heel toevallig, maar vanmiddag komen onze kinderen en kleinkinderen om Harrie naar zijn laatste rustplaats te brengen. Hij is dan voor mijn gevoel op zijn plaats. En dat geeft mij toch een fijn gevoel."

Genieten
Nel heeft gelukkig haar leven weer goed opgepakt. Ze laat haar agenda zien en die staat boordevol met afspraken; bridgen, zingen, fietsen, naar de schouwburg met vrienden of de kinderen. "Ik ga ook wel alleen fietsen. Dan ga ik op een terrasje zitten en drink of eet iets. Ik ga niet zitten denken dat ik eenzaam of alleen ben, ik geniet ervan."

Ergotherapeut geeft uitleg aan AutoMaatje-chauffeurs

Foto: Ingezonden

De parkeerplaats van het Vestzak stond woensdagavond 30 oktober vol met auto's met achterklep en deuren open. Er werd druk geoefend door AutoMaatje-chauffeurs met rollators en rolstoelen. Ondertussen gaf ergotherapeut Karen van der Muuren uitleg hoe je rolstoelen en rollators zonder rugklachten te krijgen in de auto kunt leggen.

Tevens werd er geoefend hoe je een oudere makkelijk in de auto laat stappen. Vele handigheidjes werden uitgewisseld. Het was een leerzame zinvolle avond. Karen kreeg na afloop van coördinator Evelyn Kreukniet een mooie bos bloemen, ter beschikking gesteld door Le Soleil.

Wil je ook een dag met een glimlach? Word vrijwillige chauffeur bij AutoMaatje! Dit kan ook als je fulltime werkt, want ritten vinden ook vaak 's avonds en in het weekend plaats. Veel ritjes zijn maar kort, soms maar drie straten verderop. Maar als iemand er zelf niet meer kan komen, is het erg fijn als een plaatsgenoot je even brengt. Je doet er een minder mobiele plaatsgenoten een groot plezier mee.

Wil je meer weten? Bel 0499-209609 of mail naar automaatje@sonenbreugelverbindt.nl.

Kunst op de rotonde én bij u in huis, op kantoor of in de tuin

Foto: Ingezonden

In 2018 en 2019 heeft iedereen mogen meegenieten van het feit dat het dorp steeds een stukje mooier werd; op de rotondes welteverstaan. In het kader van 75 jaar bevrijding produceert Het Stakenburgfonds eenmalig mini-kunstwerken voor slechts 95 euro. Een unieke kans om uw eigen kunstwerk te bemachtigen of cadeau te doen.

Het Stakenburgfonds heeft samen met de producenten de handen ineengeslagen. Het is nu mogelijk om een kunstwerk in miniatuur op andere plaatsen een stuk mooier te laten maken. Een parachute met het meisje; schitterend in de tuin of op het terras. Een klein stukje van de Poorten van Hoop? Dat staat overal prachtig, op kantoor of buiten. Als het buiten geplaatst wordt, neemt het cortenstaal snel dezelfde mooie kleur aan als op de grote rotonde aan de Kanaalstraat. En wie wil er een kleine schemerlamp van cortenstaal in 2D om een signaal van verlichting af te geven? Ieder kunstwerk is apart te bestellen. Bij het bestellen van een set van drie kunstwerken is een kleine korting beschikbaar.

Wellicht is het kunstwerk een mooi geschenk voor uw relaties in december? Geef een klein stukje kunst uit Son en Breugel weg. Of misschien houdt u het liever zelf om de huiskamer aan te kleden als de kerstboom na december weer uit het huis verdwenen is?

Via de website van het stakenburgfonds (www.stakenburgfonds.nl) kunt u de bestelling plaatsen. Wilt u de kunstwerken met de feestdagen nog in huis hebben? Bestel dan voor 1 december.

Praktische informatie
U betaalt het kunstwerk bij plaatsing van uw bestelling. Bestellen is mogelijk tot 1 december. Daarna start de productie en zijn geen bestellingen meer mogelijk.

Zit jij dit jaar aan een KerstTafel?

Over zeven weken is het alweer Kerst. Voor de meeste mensen het ultieme moment van huiselijkheid en 'samen zijn'. Als je alleen bent, kunnen juist die dagen niet leuk zijn. De KerstTafel maakt daarin het verschil. Iedereen die geraakt is door dit idee kan meedoen.

De KerstTafel is eigenlijk een heel simpel idee om mensen met Kerst bij elkaar te brengen. Mensen die met Kerst alleen zijn én het leuk vinden dat wel samen met anderen te vieren. En mensen die het leuk vinden deze dagen een paar anderen bij hun thuis uit te nodigen. Een moment dat het verschil kan maken voor de gast én de mensen die je uitnodigen.

Vorig jaar was het de eerste keer voor de KerstTafel in Son en Breugel. In drie huizen schoven in totaal twaalf mensen aan om samen met de bewoners een kerstmaaltijd te delen.

Lijkt de KerstTafel je wat? Als gast of om mensen uit te nodigen (gasttafel)? Mail dan naar kersttafel@gmail.com of bel 06-12296611. De komende weken kun je een vrijwilliger van de Kerstafel op donder- of zaterdag op het Raadhuisplein tegenkomen. Op verschillende plekken in Son en Breugel vind je folders en posters van de KerstTafel.

Voor de mensen die anderen willen uitnodigen: zoals al eerder gezegd, het idee is simpel. De tafel is op Kerstavond of één van de Kerstdagen en kan een diner of lunch zijn. Het aantal gasten dat je uitnodigt maakt niet uit. Het gaat erom dat het past aan jouw tafel. Kook lekker en vanuit je hart. Je nodigt zelf mensen uit of een vrijwilliger kan je hierbij helpen.

Najaarslezing Leonardo Da Vinci

Leonardo da Vinci Foto: Ingezonden

Kunsthistoricus Ger Jacobs geeft dinsdag 19 november van 14.00 – 16.00 uur in de Bibliotheek in het Vestzak in Son en Breugel, een lezing over de man die 'de toekomst heeft uitgevonden': Leonardo da Vinci.

Leonardo da Vinci
Het is dit jaar 500 jaar geleden dat Leonardo da Vinci (1452-1519) in de Franse stad Amboise is gestorven. Overal wordt hij herdacht, de man die anno 2019 de wereld nog steeds versteld doet staan van zijn creativiteit en vooruitziende blik op het gebied van wetenschap, kunst en techniek.

Homo universalis
Hij was een alleskunner die wordt beschouwd als het prototype van het renaissance-ideaal van de homo universalis. In termen van onze tijd mogen we hem een genie en multitasker noemen die van alles tegelijk aanpakte maar ook regelmatig moeite had om zijn projecten af te maken. De schilder, tekenaar, filosoof, beeldhouwer, uitvinder, architect, componist en kaartenmaker was ook geïnteresseerd in biologie, geologie, anatomie en astrologie. Hij werd geboren op 15 april 1452 in het dorpje Vinci in Toscane en was de buitenechtelijke zoon van de rijke Florentijnse notaris Antonio da Vinci en Catharina, een boerenmeisje. In de werkplaats van kunstenaar Andrea del Verrocchio bleek hij als twaalfjarige uitzonderlijk talentvol op het gebied van tekenen, schilderen en beeldhouwen.

In dienst bij de Hertog van Milaan ontwierp hij wapens en toneeldecors, onderzocht kanalen, de natuur, geometrie en de sterrenhemel, verdiepte zich in mechanica en gaf advies op het gebied van architectuur. Daar begon hij ook met zijn anatomische onderzoeken. Dat werd hem door de kerk niet in dank afgenomen. Rond 1500 vertrok hij naar Florence en werkte daar onder meer als militaire ingenieur. In dienst van Paus Leo X werkte hij als hofkunstenaar tot 1516 in Rome. Daarna haalde koning Frans I hem naar Frankrijk waar hij in 1519 overleed. Hij heeft in zijn trektocht langs de verschillende hoven een spoor van al dan niet voltooide werken achtergelaten: Anatomische een botanische tekeningen, verdedigingswerken, technische uitvindingen, beelden, fresco's en ook zeventien schilderijen waaronder zijn wereldberoemde paneel van de Mona Lisa.

Aanmelden voor de lezing kan via: www.bibliotheekdommeldal.nl activiteiten.

Rabobank verrast Korfbalvereniging Corridor

Rabobankmedewerkers Sandra Gilsing en Nienke Visser overhandigen een cheques aan korfbalvereniging De Corridor Foto: Ingezonden

Korfbalvereniging De Corridor werd maandag 4 november door twee medewerkers van Rabobank Son en Breugel verrast met twee cheques ter waarde van vijfhonderd euro per cheque. De vereniging wil Sandra Gilsing en Nienke Visser daarvoor heel hartelijk bedanken.

Enkele maanden geleden hebben leden namens de vereniging bij de medewerkers van de Rabobank Son en Breugel aangegeven dat zij een goed bestedingsdoel hebben. Iedere medewerker van de Rabobank Son en Breugel mag namelijk vijfhonderd euro doneren aan onder andere een vereniging, goed doel of stichting. De accommodatie van De Corridor is hard toe aan een flinke verbouwing. Met dit bedrag kunnen ze starten met het verbouwen van de toiletgroep en hopelijk blijft er dan nog voldoende over om ook de vloer in de kantine te vervangen.

De afgelopen jaren is er al het een en ander ge-update door fanatieke leden en ouders van de jeugdleden. Dit werd allemaal gedaan met gesponsorde materialen en/of acties om geld in te zamelen om spullen aan te schaffen. Een nieuwe vloer en toiletten kon helaas nog niet bekostigd worden, maar met deze bijdrage gaat daar dus verandering in komen.

Ars Longa 'Brexit' filmavond 'The Imitation game'

Elk halfjaar toont Ars Longa drie films rond een thema. Dit najaar is het thema 'Brexit: typisch Engels'. De filmavond met 'The Imitation game' wordt op 12 november gehouden in La Sonnerie, Nieuwstraat 45, Son en Breugel. De laatste filmavond wordt gehouden op 26 november.

In de winter van 1952 werd Alan Turing door de autoriteiten opgepakt voor het toen strafbare feit homoseksualiteit, met een verschrikkelijke veroordeling tot gevolg. Wat echter bij niemand bekend was, was dat Turing enkele jaren daarvoor tijdens de oorlog in het diepste geheim leiding gaf aan een groep van knappe koppen. Hun opdracht was het kraken van de Enigma code die de Duitsers voor al hun communicatie gebruikten. De machine die Turing uitvond was niet alleen essentieel voor de beëindiging van de oorlog, ook was dit het prototype voor onze hedendaagse computer.

De film wordt voorafgegaan door een korte inleiding door Bär Hanraets. Toegang: leden 2 euro, niet leden 3 euro.

Exclusieve kerstballenlijn Roy Donders in samenwerking met Coppelmans

Foto: Ingezonden

Nuenen - Stylist, modeontwerper en zanger Roy Donders komt met een eigen kerstballenlijn. De kerstballen, in herkenbare Roy Donders-stijl, zijn vanaf 1 november exclusief verkrijgbaar in alle filialen van tuincentrum Coppelmans, evenals in de webshop.

Roy Donders ontwierp de kerstballen in samenspraak met de creatieve afdeling van Coppelmans. "Ik liep al een tijdje met het idee rond om een speciale gedenk-kerstbal te ontwerpen. Er zijn al wel geboorte-kerstballen, maar nog geen kerstballen om iemand te herdenken. En dat terwijl daar wel behoefte aan is."

Kerstballenlijn
Het idee van de kerstballenlijn ontstond eind vorig jaar tijdens de kerstborrel van Coppelmans. De stylist van het Zuiden trad daar op voor het personeel. "Ik heb na mijn optreden mijn ideeën gedeeld met eigenaar Patrick Coppelmans. Die was meteen enthousiast." Roy is een creatieve ondernemer en bruist van de ideeën. Patrick: "Het idee van de gedenkbal sprak me aan, maar ik zag nog meer potentie. Uiteindelijk is het een hele lijn, met vijftien verschillende ballen geworden."

Luxe uitstraling
De kerstballen zijn van handgeblazen glas en hebben met hun gouden kleur en satijnen lintjes een luxe uitstraling. Roy: "De ballen moesten voor iedereen toegankelijk zijn, zowel qua prijs en qua looks. Daarom hebben we voor de combinatie van crème- en goudkleur gekozen. Dit past bij zowel bij een blauwspar als een boom met een rood accent." Natuurlijk mag ook de typische Roy Donders-stijl niet ontbreken. Alle ballen zijn daarom voorzien van het logo van Roy Donders. Volgens de stylist van het Zuiden is de lijn slechts het begin: "Ik barst nog van de kerst-ideeën, hopelijk kunnen we die volgend jaar presenteren."

Roy Donders
Roy Donders, beter bekend als Stylist van het Zuiden, is een TV-personality. Zo had hij 6 seizoenen lang zijn eigen reality show. Daarnaast runde hij zijn eigen kledingzaak. Met name de huispakken gingen als zoete broodjes over de toonbank. Inmiddels is Roy Donders vooral druk met zijn tv-carrière. Zo was hij te zien in Expeditie Robinson en in Ranking the Stars. Binnenkort is de Tilburger te bewonderen als deelnemer van de SBS-schaatsshow 'Dancing on ice'.

Geslaagd muziekmatinee voor Sonore

Foto: Ingezonden

Sonore hield zondag 27 oktober haar jaarlijks concert voor de club van vrienden om hen te bedanken voor hun financiële ondersteuning in de zaal van Café-Restaurant De Zwaan in Son en Breugel.

Voor de muzikanten van Sonore de bekroning op een jaar van hard werken aan het repertoire, want 2019 is een turbulent jaar geweest voor het orkest. Januari begon onstuimig met een dirigentenwisseling. Gelukkig hebben muzikanten veelal goede contacten in de regio en in no-time was Sonore weer voorzien van een dirigent, te weten Tini van Dommelen, die zijn jarenlange muzikale ervaring wilde benutten om van het ingedutte Sonore weer een gedreven orkest te maken.

In de loop van 2019 moest het orkest ook afscheid nemen van zes zeer gewaardeerde muzikanten. Allen moesten om gezondheidsredenen een stapje terug doen en het was duidelijk dat deze beslissing met moeite genomen werd. Het mag gezegd worden, na een kleine tien jaar of zelfs ruim twintig jaar lid geweest te zijn, valt dat zwaar. In alle secties was het verlies merkbaar en kwam de vraag: hoe nu verder? Sonore mag zich gelukkig prijzen, inmiddels hebben zich zes nieuwe muzikanten aangemeld en is het orkest weer op volle sterkte. Was het orkest voorheen overwegend een mannenclub, met de nieuwe aanwinst is het vrouwengehalte flink gestegen.

In de afgelopen maanden heeft Tini met de muzikanten hard gewerkt om, tussen de optredens in verzorgings- en verpleeghuizen door, een mooi programma voor het vriendenconcert te maken en met succes. Samen met mandoline- en accordeonvereniging Echo van het Zuiden is een luchtig en vlot programma ten gehore gebracht. Een veel gehoord compliment was dat Sonore in muzikaliteit en enthousiasme enorm veranderd is en dat is natuurlijk geweldig om te horen. Bestond het repertoire voorheen vooral uit polka's, walsen en marsen, met het opfrissen van het repertoire is meer plaats gemaakt voor lichte en populaire muziek. Al met al een hele verandering in 2019.

Wilt u op de hoogte blijven van de ontwikkelingen binnen Sonore? Dan wordt u uitgenodigd om lid van de Vrienden te worden. U kunt zich aanmelden via sonore.orkest@gmail.com.

Goed en Fout in Son en Breugel

Herdenken
Allereerst wil ik graag herdenken, twee kroonjuwelen in het Sonse zijn ons ontvallen. De nestor van de lokale journalistiek, Jan Burgers en Carel Swinkels bekend bij velen. Jan, geliefd maar ook gevreesd bij een groot aantal medeburgers in ons dorp vanwege zijn zeer directe pen. Weekblad Forum en Jan zijn niet meer, hij zal echter nog lang in onze gedachten blijven. Carel, regelmatig 'rennend' op zijn fiets door het dorp. Maar Carel (85) was op, op een mooie dag ging hij achter in de tuin zitten en gleed langzaam weg. Een week daarvoor zag ik hem nog bij AH en vroeg ik hoe het was, niet goed was zijn antwoord. Niet lang daarvoor had hij nog een paar weken in het ziekenhuis gelegen. Familie van Jan en Carel, sterkte met dit verlies.

Remember September
Lof voor de gemeente Son en Breugel, een perfecte organisatie. Het was voor Son en Breugel een groot feest, zowel voor jong als oud. We hebben met zijn allen genoten op alle dagen. Voor mij speciaal al die apparatuur op het Raadhuisplein. De kinderen waren niet weg te slaan bij al dat speelgoed voor volwassenen.

Straatjuwelen
Recentelijk kreeg ik bezoek van vrienden uit het westen, de dame van het tweetal zei meteen, welke idioot (sorry Kees) heeft hier al die stomme paaltjes laten plaatsen. Ik had bijna een ongeluk, rijd daar iemand die geen voorrang heeft toch door. Ik vind het onzinnig en het vraagt om ongelukken. Ik zelf vorige week, ik had voorrang maar een dikke BMW aan de andere kant dacht dat ook. Door resoluut ingrijpen ging gelukkig alles goed, maar dit moet toch niet nodig zijn. Hanneke uit 'Het Zand' vertelde mij hoe de schoolkinderen vanuit de Larixlaan moeten oversteken naar de Plesmanlaan, met 'doodsverachting', vooral het verkeer wat binnen komt vanuit de bocht. Altijd te hard, dus gemeente idee voor knipperbollen of waarschuwingsborden.

Gemeente politiek
Wat hebben we ons in de afgelopen weken weer kunnen 'ergeren' aan onze plaatselijke 'kleuters'. Vooral de oppositie die hun 'wonden' moest likken met tenenkrommende artikelen van 'wij deden het toch allemaal beter'. Ja, daarom zijn zij door de burgers weggestemd. Ik vind het triest hoe ze ondanks deze afstraffing toch hun gelijk willen halen. Ik moest echter wel lachen om Frits Helders, zo mild en begripvol, ik kende hem niet meer terug. Hij wordt ook ouder blijkbaar. Ga zo door Frits.

De Kerk en andere gemeentelijke bouwwerken
Vijf 'dure' organisaties hebben hun visie op de verbouwing van de 'Kerk' gepresenteerd. Ik heb daar geen echte mening over, daar ik het niet heb gezien. Ik heb inmiddels wel veel commentaren gelezen van een aantal deskundigen. Uiteraard gaat mijn voorkeur uit naar Werner, daar hij uit Son komt. Maar Werner kwam er toch niet zo goed uit met al het glas, begreep ik. Vorige week liep ik langs de oude Paterskerk in Eindhoven en het 'licht' kwam letterlijk en figuurlijk bij mij binnen. DOMUS DELA gaat het heten, de oude kerk wordt een ontmoetingscentrum en het klooster een hotel. Het hele complex wordt deze week geopend, met GLOW. Portugese lichtkunstenaars gaan hier iets speciaals van maken. Waarom vertel ik dit allemaal, de oude kerk heeft om de zoveel meter glaspanelen gekregen tot aan de grond. Wethouder Boersma en Werner, ga eens samen kijken naar dit prachtige concept en je hebt de oplossing voor Son. Een aantal Sonse ondernemers klaagden dat zij nooit in de gelegenheid waren geweest om mee te doen met de Europese aanbesteding voor het nieuwe gemeentehuis. Lokaal niet, buiten Son wel. Een beetje vreemd. En wat dat nieuwe gemeentehuis betreft, het bovenste deel is voor de gemeente en reeds in gebruik. Het onderste deel wordt verhuurd, slim ware het niet dat het nu dient als opslagruimte voor meubilair en dergelijke van het oude gebouw. Terwijl een aantal aanstaande huurders staan te springen om zich daar te vestigen. Dit heet geld weggooien. Maar de belastingen moeten wel omhoog en dan die sluitende begroting nog. Ga zo door gemeente. Misschien nog een dure interim aanstellen die wel alles goed kan regelen.

Tot een volgende keer met hopelijk positiever nieuws.
Jacques Francken

Schrijfwedstrijd Brabants Dialecten festival

Lieshout - Voor de veertiende keer wordt op zondag 14 juni 2020 het Brabants Dialectenfestival georganiseerd in Lieshout. Traditiegetrouw is aan dit festival een schrijfwedstrijd verbonden. Het thema van de schrijfwedstrijd is dit keer: 'Liefde is 't skonste um te hebbe'. Op de website (www.brabantsdialectenfestival.nl) is de toelichting op het thema te vinden.

De wedstrijd wordt georganiseerd door de Stichting Brabants Dialectenfestival in samenwerking met de Stichting Erfgoed Brabant. Er kunnen verhalen, gedichten en liedteksten ingestuurd worden die gebaseerd op het genoemde thema en geschreven zijn in het eigen Brabantse dialect. In het reglement (zie website) staat omschreven hoe de teksten aangeleverd kunnen worden en welke omvang toegestaan is.

Het verhaal, gedicht of liedtekst moet voor 1 maart 2020 gestuurd worden naar De Stichting Brabants Dialectenfestival, p.a. Dorpsstraat 75, 5737 GB Lieshout onder vermelding van: schrijfwedstrijd of digitaal naar secretariaat@brabantsdialectenfestival.nl. Inzendingen ontvangen ontvangstbevestiging.

De jury bepaalt welke Brabantse dialectpenningen er worden uitgereikt. De uitslag wordt bekend gemaakt op zaterdag 13 juni 2020 tijdens een speciale avond, waar onder andere de genomineerden van iedere tekstsoort hun werk presenteren. Bovendien worden de genomineerde en de winnende teksten opgenomen in het programmaboekje van het festival.

Sonja Barend te gast in Literair café Dommeldal

Sonja Barend Foto: Sasha de Boer

Geldrop – 'Voor straks: lekker slapen en morgen gezond weer op'. Als je dit leest denk je meteen weer aan de wekelijkse televisieavonden op zaterdag, met Sonja Barend, als middelpunt van de naar haar genoemde Talkshow. Zondagmiddag 24 november is Sonja Barend als schrijfster het middelpunt in Literair Café Dommeldal, in Geldrop. Vanaf 14.00 uur in de Kasteelhoeve in Geldrop.

'Je ziet mij nooit meer terug' is de titel van het boek dat Sonja Barend in 2017 uitbracht. Het is het persoonlijk relaas van Sonja over haar joodse vader, die in 1942 door twee Nederlanders uit huis werd opgehaald en nooit meer terugkwam. Over haar moeder, die al snel hertrouwde en nog twee zonen kreeg. Over de kleine Sonja, die tijdens de oorlogsjaren bij haar katholieke oma en opa in Alkmaar verbleef en pas in 1947 weer bij haar Nederlandse moeder kwam wonen. Daar waren inmiddels een andere man en twee broertjes bij gekomen. Sonja dacht dat deze man haar vader was en de jongens haar volle broers. Heel lang heeft Sonja van niets geweten.

De rode draad in haar boek is de zoektocht naar antwoorden op de raadsels in haar leven. Over haar vader, haar moeder, haar stiefvader en over het begin van haar televisiecarrière. Ook over hoe ze, al over de veertig, haar grote liefde ontmoette, de joodse architect Abel Cahen (geboren in Geldrop) en hoe ze dankzij hem drie leuke stiefdochters cadeau kreeg. Daarnaast beschrijft ze de keren dat ze ziek werd: kanker in haar been, twee keer borstkanker en longkanker, vlak nadat ze met werken was gestopt.

In gesprek met
Mark van de Linden is degene die deze middag in gesprek gaat met de vrouw die jarenlang met anderen het gesprek aanging en daarbij geen onderwerp schuwde. Wilt u erbij zijn? Koop dan een kaartje via www.bibliotheekdommeldal.nl/activiteiten. U kunt van tevoren genieten van een literaire lunch bij de Kasteelhoeve (na telefonische reservering).

Torenconcert Roois Kultuur Kontakt

Foto: Ingezonden

Sint-Oedenrode - Het Roois Kultuur Kontakt houdt zondag 10 november om 19.30 uur een extra concert in de serie Torenconcerten in de Knoptoren in Sint-Oedenrode. Het Eindhovens Kamerkoor, onder leiding van de Rooise musicus en dirigent Lucas Vis legt met haar nieuwe programma Noorderlicht de focus op muziek uit het Noorden, in het bijzonder uit de Baltische Staten en Scandinavië. Ook de Noorse bariton Aleksander Nohr zal zijn bijdrage aan dit concert leveren. Lucas Vis vervangt de komende maanden de vaste dirigent Rienk Bakker.

Estland is het land waar ooit Arvo Pärt de grote inspirator en geestelijk vader was van een heel nieuwe generatie componisten zoals Cyrillus Kreek, Veljo Tormis en Urmas Sisask. Zo verwerkt Sisask speelse elementen in het werk Benedicto waarin een Bijbelse tekst op een bijna dansende manier verklankt. In het werk Sinikan Lauda gebruikt Tormis een Fins volkslied.

De Noor Edvard Grieg is het meest bekend geworden van zij Peer Gynt-suite maar hij heeft ook een aantal a capella werken voor koor geschreven. Hieronder zijn de Fire Salmer het bekendst en waarin koor en de Noorse solist zich harmonieus samenvoegen. Ook Henning Sommero is afkomstig uit Noorwegen en heeft een achtergrond in de jazz- en volksmuziek. Zijn muziek kun je dan ook niet direct classificeren als 'klassiek'. In zijn Three Gregorian Reflections doet hij precies wat de titel zegt: hij reflecteert, muzikaal, op Gregoriaanse teksten. Met bepaalde effecten in de koormuziek: een spreekstem en zich herhalende tonen zoekt hij soms de randjes van het vermogen van een koorzanger op. Een zeer eigenzinnig componist.

De muziek van Opa Gjeilo is inmiddels over de hele wereld bekend en wellicht zijn Northern Lights wel het meest. Met dit natuurverschijnsel voor ogen componeerde hij dit werk als een ode aan zijn thuisland. Klankkleur en tekst komen op een prachtige manier samen in dit gepolijste liefdeslied, geïnspireerd op het Noorderlicht.

Toegangskaarten á € 10,00 zijn verkrijgbaar bij de kassa in de Knoptoren en te reserveren via secretaris@eindhovenskamerkoor.nl en secretaris@rooiskultuurkontakt.nl.

Negende Harapan speculaasactie gestart

Foto: Ingezonden

Best - De inmiddels traditionele speculaasactie van de stichting Harapan voor kindertehuizen op Flores in Indonesië is officieel gestart. Regiomanager van Cello, Maria Bekkers, kocht vrijdag 1 november van voorzitter Jos van der Heijden het eerste pak speculaas.

Dit gebeurde in het Cello-zorg atelier EEHT bij de molen in Best, een dagbestedingsplek met een gouden randje voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Hier zijn alle pakken speculaas voorzien van een sticker en ingepakt in kleurrijke cadeauzakjes. Harapan is blij met deze samenwerking en Maria Bekkers onderstreepte dit. Zij zou het toejuichen als meer bedrijven en organisaties uit Best en de regio de weg naar het atelier weten te vinden.

De volledige opbrengst van de speculaasactie is bestemd voor de zorg van kinderen met een beperking in de vijf kindertehuizen van Yayasan Nativitas op Flores. De tehuizen zijn opgezet door ontwikkelingswerkster Mama België die al vanaf 1973 actief is op Flores, een van de armste eilanden van Indonesië. Harapan zet zich in samenwerking met de stichting Nativitas uit Horst hiervoor in.

Dankzij de medewerking van de Plus supermarkten Ton Henst en Erwin Kenter uit Best kan de speculaas worden verkocht voor slechts 2 euro per pak. Van 15 t/m 23 november is er een speciale actie in deze supermarkten. Steeds meer bedrijven en organisaties kopen deze speculaas om in een kleurrijk zakje aan hun medewerkers of vrijwilligers cadeau te doen met Sinterklaas of Kerstmis. U kunt de zakjes ook kopen tijdens de openingsuren in lunchroom EEHT bij de molen aan de H. Hartstraat in Best. Tevens te bestellen via stharapan@hotmail.com of door te bellen met Jos van der Heijden 06-18618903.

Meezingconcert door Pure Song

Kees en Hetty Foto: Ingezonden

Best - Het duo Pure Song, bestaande uit zangeres Hetty Pronk-Verweij en pianist Kees Lambregts, geeft op zondag 17 november om 11.00 uur een Koffiecantus in de Huiskamer van Best aan het Raadhuisplein 30B. De entree is gratis.

Dit is een meezingconcert met Nederlandse liedjes zoals 'Ben ik te min', 'Mag ik dan bij jou' 'Laat me' ('Vivre') en 'Brabant', maar ook 'Hallelujah' van Leonard Cohen en het Ierse drinklied 'Wild Rover'. De teksten van de refreinen zijn zichtbaar en het publiek wordt aangemoedigd om flink mee te zingen onder het genot van een kop koffie. Maak de stembanden maar vast los.

AVGM Conditio Trimloop

Best - AV Generaal Michaëlis houdt zondag 10 november de 572e AVGM Conditio Trimloop. Deze wordt gelopen in de bossen bij het Joe Mann natuurtheater aan de weg van Best naar Son.

Er is keus uit afstanden van 3000 of 6700 meter. De start is om 11.00 uur. Inschrijven kan vanaf 10.00 uur aan de kassa van het natuurtheater. Junioren tot en met 15 jaar betalen € 1,00, overigen € 2,50. Voor meer informatie ga je naar avgm.nl.

Heren uit Geldrop maatje te groot voor VC Pieter Brueghel

Kariem scoort rechtdoor als buitenaanvaller Foto: Ingezonden

Heren 1 trad maandag 28 oktober in de Hoofdklasse aan tegen recordkampioen VC De Clown uit Geldrop. Zonder de afwezige Enrique en met aanvulling van heren 2, wisten de heren er toch een leuke pot van te maken.

De eerste set begon veelbelovend met mooie aanvallen en goede blokkades. Maar na de 20 punten maakten de heren uit Son en Breugel iets te veel individuele fouten, waardoor VC De Clown de set naar zich toe kon trekken. Ondanks een goede start, ging ook de tweede set en daarmee het tweede punt naar Geldrop.

De derde set ging met vers bloed op buiten goed van start en een stunt leek in de maak. Maar als VC De Clown aanzet, tonen ze hun ware klasse en VC Pieter Brueghel werd in de slotfase nipt opzij gezet. De vierde set was het geloof vervlogen en kwam de thuisploeg niet boven de tien punten uit. Al met al een aardige wedstrijd met goede aanvallen en passes, maar te weinig om de heren uit Geldrop van hun stuk te brengen.

Argo Zwemmen en Waterpolo

Zwemmen
Vijf zwemmers van de wedstrijdgroep hebben zondag 27 oktober deelgenomen aan de tweede Solowedstrijd die werd gehouden in het TU/e bad in Eindhoven. Hierbij hebben zij drie keer een eerste plaats, twee keer een tweede plaats en drie keer een derde plaats behaald. Er zijn elf persoonlijke records gezwommen.

Zondag 3 november hebben zestien zwemmers van de wedstrijdgroep deelgenomen aan de tweede competitiewedstrijd die werd gehouden in zwembad De Neul. Hierbij hebben zij zes keer een eerste plaats, drie keer een tweede plaats en twee keer een derde plaats behaald. Er zijn zestien persoonlijke records gezwommen.

Waterpolo
Uitslagen
B jongens - PSV 5-11
C gemengd - DIO 14-1
Dames 1 - SBC2000 7-15
Heren 1 - Spio 7-4

Programma
Zaterdag:
AquAmigos - C gemengd in Olympia te Waalwijk 17.25 uur
DZT 62 / LUTRA - B jongens in De Wissen te Helmond 17.45 uur
Lutra - Dames 1 in De Wissen te Helmond 18.30 uur
SPIO/HZPC - Heren 1 in De Sprank te Venray 19.45 uur

BC 't Koffertje '94

Uitslag en Eindstand-Promotie 4 november
A-lijn
1. Theo van Geffen & Dirk Gillissen 63,75%
2. Harry van Genugten & Maria Gottenbos 58,75%
3. Willem Pieters & Harrie van Rijbroek 58,33%

B-lijn
1. Geert van der Zanden & Nelly van Zon 63,89%
2. Martien Hulsen & Jan van der Velden 63,755
3. Jaap Agema & Annelies Oosterwijk 63,13%

Eindstand A-lijn
1. Tonnie van Acht & Ton van Acht 57,29%
2. Willem Pieters & Harrie van Rijbroek 57,26%
3. Nicole van de Berg & Theo van Geffen 55,64%
4. Ben van der Steen & Christ Verhoeven 53,04%

Promotie B-lijn
1. Jan van Rooij & Piet Voss 52,9%
2. Geert van der Zanden & Nelly van Zon 57,65%
3. Nancy Lathouwers & Cees Lathouwers 56,15%
4. An van Genugten & Wil van Gerwen 56,00%

Wilt u graag in competitieverband en toch ontspannen bridgen op een middag in de week? Bij BC 't Koffertje '94 kunt u daarvoor op maandagmiddag terecht. Zij hebben nog plaats voor nieuwe leden. Via info@bckoffertje.nl kunt u hiervoor contact opnemen met de secretaris.

Geldrops Mannenkoor treedt op in Vestzaktheater

Geldrops Mannenkoor tijdens een repetitie Foto: Ingezonden

Het Geldrops Mannenkoor bestaat dit jaar 45 jaar. Ter afsluiting van dit jubileumjaar geeft het koor een Italiaans concert. Het koor wordt begeleid door een strijkersgroep en een blazersgroep. Na de pauze wordt de begeleiding uitgebreid met een viertal mandolines en een accordeon.

Uiteraard zal ook de eigen pianiste, Juliette Vermaes het koor in een aantal nummers begeleiden. Soliste is de sopraan Andrea Frèrejean. Het geheel staat onder leiding van de dirigent van het Geldrops Mannenkoor Antoine Kop. Het concert vindt plaats op zondag 24 november om 13.30 uur in Het Vestzaktheater, Kerkstraat 2 te Son en Breugel. De entree bedraagt in de voorverkoop 8 euro en aan de zaal 10 euro. De toegangsprijs is inclusief éénmaal koffie of thee.

Het Italiaans concert bestaat qua sfeer uit twee heel verschillende delen. Voor de pauze zijn koor, strijkers- en blazersgroep, pianiste en soliste te beluisteren in klassiek Italiaanse koren. Op het programma staan onder meer werken van Antonio Vivaldi: Gloria in Excelsis Deo en het Dubbel Vioolconcert. Er zullen ook een drietal werken van Guiseppe Verdi klinken: uit Nabucco het Slavenkoor, Ducas Duca uit Rigoletto en samen met Andrea Frèrejean La Vergine degli Angeli uit La Forza del Destino, Het programma voor de pauze wordt besloten met het bekende Nessun Dorma in een bewerking voor mannenkoor door de dirigent.

Na de pauze komt er sfeer in de nummers van een Italiaans volksfeest. De begeleiding wordt hiervoor uitgebreid met een accordeon en een viertal mandolines. Bekende volksliederen als het Chiantilied, Tiribomba en van Johan Strauss het Venetiaaans Gondellied staan op het programma. Ook zal het orkest een prachtig Italiaans Intermezzo spelen. Het concert wordt afgesloten met Vitti na Crozza en Funiculli, funicula. De nummers na de pauze zijn door de dirigent Antoine Kop gearrangeerd voor mannenkoor. Het programma belooft een schitterend, afwisselend Italiaans concert te worden.

Het concert wordt naast de uitvoering in Het Vestzaktheater op 24 november ook uitgevoerd op 16 november om 20.00 uur in 't Kruispunt te Geldrop en op 23 november om 20.00 uur in 't Perron te Heeze. Voor meer informatie over concert en kaartverkoop: www.geldropsmannenkoor.nl/kaarten.

Inloopochtend Complex Regionaal Pijn Syndroom

Schijndel - Complex Regionaal Pijn Syndroom (voorheen posttraumatische dystrofie) is een tot op heden onbegrepen aandoening. Na letsel aan een ledemaat, zoals een polsbreuk of enkelblessure, of na een operatie kan deze aandoening ontstaan. De ernst ervan staat los van de ernst van het letsel. Complex Regionaal Pijn Syndroom (CRPS) is een complicatie die na een letsel of een operatie aan een ledemaat, arm of been ontstaat.

Jaarlijks krijgen 5000 mensen deze complicatie na een letsel. In enkele gevallen ontstaat CRPS spontaan. Het overgrote deel van deze 5000 mensen geneest binnen korte tijd, veelal zonder restverschijnsel. De overige patiënten krijgen te maken met een langdurige of zelfs chronische situatie.

Het regiobestuur Noord-Brabant nodigt u van harte uit voor een inloopochtend op woensdag 13 november van 10.00 tot 12.00 uur in Cultureel Centrum De Vink, Hoevenbraaksestraat 28 in Schijndel. Toegang is gratis en aanmelden is niet nodig.

Als vereniging organiseren zij deze ochtenden voor patiënten, partners en belangstellenden met als doel:
- Het uitwisselen van ervaring
- Het verstrekken van informatie omtrent verenigingsactiviteiten zoals, voorlichtingsavonden en lotgenotencontact.
- Het verstrekken van adressen van belangrijke instanties
- Het geven van praktische informatie
- Het bieden van een luisterend oor
Meer informatie: www.crps-vereniging.nl

Handbalvereniging Apollo

Uitslagen
2 en 3 november
Habo'95 E1 - Apollo E1
Olympia'89/DOS'80 HS4 - Apollo HS3 7-32
Olympia'89/DOS'80 HS2 - Apollo HS2 27-18
Apollo D1 - Helios '72 5-26
M.H.V. '81 DA1 - Apollo DA1 23-11
HVOS HS1 - Apollo HS1 23-23
Acritas DS1 - Apollo DS1 16-20
Acritas HB1 - Apollo HB1 21-15

Programma
9 november
11.00 uur Handbal Someren D1 - Apollo D1
20.15 uur Apollo HS1 - Habo '95 HS1

10 november
09.15 uur Apollo E1 - Bergeijk E3
10.15 uur Apollo HB1 - Swift HB1
11.40 uur Apollo HS2 - Tremeg HS1
13.00 uur Apollo DS1 - Aristos DS1
14.20 uur Apollo HS3 - Blauw Wit HS2

SBC Jeugd

Uitslagen zaterdag 2 november
De Valk JO 19-1 - SBC JO 19-1 Uitgesteld
SBC JO 19-2 - Woenselse Boys JO 19-1 1 - 10
DVS JO 19-3 - SBC JO 19-3 2 - 6
SBC JO 19-4 - RKSV Nuenen JO 19-5 Afgelast
SBC JO 17-1 - Rhode/v. Stiphout JO 17-1 2 - 1
SBC JO 17-2 - WODAN JO 17-2 2 - 1
SBC JO 17-3 - Geldrop JO 17-3 Afgelast
Acht JO 17-3 - SBC JO 17-4 0 - 3
SBC JO 17-5G - ST Dees/Vessem JO 17-1 2 - 7
SV Valkenswaard MO 17-1 - SBC MO 17-1 5 - 0
SBC JO 15-1 - Zwaluw VFC JO 15-1 5 - 2
Boxtel JO 15-1 - SBC JO 15-2 3 - 3
SBC JO 15-1 - Geldrop JO 15-3 2 - 5
SV Budel MO 15-1 - SBC MO 15-1 5 - 0
SV Unitas"59 JO 14-1 - SBC JO 14-1 2 - 3
SBC JO 14-2 - BMC JO 14-1 3 - 3
SBC JO 14-3 - Woenselse Boys JO 14-1 1 - 5
BMC JO 14-2 - SBC JO 14-4 8 - 1
SBC JO 13-1G - S.V. Brandevoort JO 13-1 3 - 1
Hilvaria JO 13-1 - SBC JO 13-2 5 - 3
SBC JO 13-3 - Acht JO 13-2 3 - 5
SBC JO 13-4 - EMK JO 13-3 0 - 3
SV Unitas '59 JO 12-2 - SBC JO 12-1 3 - 2
SBC JO 12-2 - WODAN JO 12-1 4 - 2
Wilhelmina Boys JO 12-1 - SBC JO 12-3G 8 - 3
SBC JO 12-4 - RPC JO 12-4G 11 - 0
RKSV Nuenen JO 12-4 - SBC JO 12-5G 21 - 1
RKSV Nuenen JO 11-1 - SBC JO 11-1 3 - 1
SBC JO 11-2G - Nivo Sparta JO 11-2 2 - 7
SBC JO 11-3 - FC Eindhoven AV JO 11-3 1 - 6
SBC JO 11-4G - RPC JO 11-4 2 - 8
De Raven JO 11-1G - SBC JO 11-5 4 - 4
SBC JO 11-6 - Brabantia JO 11-4 3 - 4
Rijen G 2 - SBC G 1G 5 - 1

Programma 9 november
Thuisteam Bezoekers Vertrek Aanvang
UNA JO 19-1 - SBC JO 19-1 14:00 15:00
SV Unitas"59 JO 19-2 - SBC JO 19-2 13:15 14:15
SBC JO 19-3 - SV Unitas"59 JO 19-4 15:15
Marvilde JO 19-1 - SBC JO 19-4 14:45 15:45
RKSV Nuenen JO 17-2 - SBC JO 17-1 12:45 13:45
SBC JO 17-2 - VRIJ
SBC JO 17-3 - VRIJ
SBC JO 17-4 - Wilhelmina Boys JO 17-4 15:15
SBC JO 17-5G - Oirschot Vooruit JO 17-4 15:15
SBC MO 17-1 - Bladella MO 17-1 13:15
Wilhelmina Boys JO 15-1 - SBC JO 15-1 12:00 13:00
SBC JO 15-2 - SV BLC JO 15-1 13:15
Woenselse Boys JO 15-2 - SBC JO 15-3 12:00 13:00
SBC MO 15-1 - Knegsel/Steensel MO 15-1 13:15
SBC JO 14-1 - TEC JO 14-1 13:15
Helvoirt JO 14-1G - SBC JO 14-2 10:30 11:30
Geldrop JO 14-3 - SBC JO 14-3 12:00 13:00
SBC JO 14-4 - Zwaluw VFC JO 14-4 13:15
SBC JO 13-1G - SV Someren JO 13-1 11:45
SBC JO 13-2 - VRIJ
DBS JO 13-4 - SBC JO 13-3 11:15 12:15
Braakhuizen JO 13-2 - SBC JO 13-4 10:15 11:15
SBC JO 12-1 - OSC "45 JO 12-1 11:45
FC Eindhoven AV JO 12-1G - SBC JO 12-2 09:00 10:00
SBC JO 12-3G - Brabantia JO 12-3 11:45
RKSV Nuenen JO 12-3 - SBC JO 12-4 10:00 11:00
SBC JO 12-5G - Wilhelmina Boys JO 12-2 11:45
SBC JO 11-1 - UNA JO 11-1G 10:15
Boxtel JO 11-1 - SBC JO 11-2G 09:15 10:15
Brabantia JO 11-3 - SBC JO 11-3 10:30 11:30
SV Budel JO 11-2 - SBC JO 11-4G 08:45 09:45
SBC JO 11-5 - De Weebosch JO 11-1 10:15
Acht JO 11-3 - SBC JO 11-6 09:00 10:00
SV Unitas"59 JO 10-1 - SBC JO 10-1 09:00 10:00
SBC JO 10-2 - SV Budel JO 10-1G 10:15
SBC JO 10-3 - RKSV Heeze JO 10-3G 10:15
EFC JO 10-3 - SBC JO 10-4 08:00 09:00
EMK JO 10-2 - SBC JO 10-5 09:00 10:00
SBCX JO 10-7 - SBC JO 10-6G 10:15
SBC JO 10-7 - SBC JO 10-6G 10:15
SBC JO 10-8 - RKVVO JO 10-8M 10:15
SBC JO 9-1 - Jong Brabant JO 9-1 09:00
Brabantia JO 9-1 - SBC JO 9-2 08:15 09:15
SBC JO 9-3G - Best Vooruit JO 9-2 09:00
Woenselse Boys JO 9-2 - SBC JO 9-4 08:00 08:45
SBC JO 9-5 - Tongelre JO 9-2 09:00
SBC JO 8-1 - FC Eindhoven AV JO 8-1 09:00
SBC JO 8-2 - SV Brandevoort JO 8-2 09:00
Braakhuizen JO 8-2 - SBC JO 8-3G 08:00 09:00
Best Vooruit JO 8-3 - SBC JO 8-4 08:00 09:00
Geldrop JO 8-5 - SBC JO 8-5 08:00 09:00
EMK G 1G - SBC G 1G 09:00 10:00

Derde nederlaag op rij SBC

In Eindhoven ging SBC nipt onderuit tegen RPC. De thuisploeg nam in de vijfde minuut de leiding toen Sidney Gakpo een strafschop wist te benutten. Halverwege de eerste helft kwam de thuisclub via een frommel goal van Thijs Mackenbach op 2-0.

Nog net voor de pauze viel de aansluitingstreffer van SBC. Joost van Heck zorgde voor de 2-1. De marge werd weer twee treffers. Via een wereldgoal zorgde Vincent Bogaerts voor de 3-1. In het slotoffensief kwam SBC nog terug tot 3-2 door Joep van der Heijden.

Senioren SBC

Uitslagen
Zondag 3 november
RPC 1 - SBC 1 3-2
Rood wit V 2 - SBC 2 2-4
SBC 3 - Braakhuizen 2 6-2
SBC 5 - Wilhelmina Boys 6 3-2
SBC 6 - Brabantia 10 4-4
Woenselse Boys 6 - SBC 7 2-5
Woenselse Boys 11 - SBC 8 3-2
UNA 11 - SBC 9 1-9
SBC 10 - Heeze 10 4-1
SBC 11 - Nuenen 8 1-1
Nieuw Woensel 6 - SBC 12 4-5
SBC 13 - DBS 7 0-6
DOSL/Heeze VR2 - SBC VR2 4-0

Programma
Zondag 10 november
SBC 1 - PSV 1 14.30 u
SBC 2 - Den Dungen 2 12.00 u
Beerse Boys 3 - SBC 3 11.00 u
SBC 4 - EFC 4 10.00 u
SBC 5 - Acht 4 10.00 u
SBC 6 - Pusphaira 6 12.00 u
Heeze 7 - SBC 7 12.00 u
RPC 7 - SBC 8 10.00 u
Knegselse Boys 3 - SBC 9 10.00 u
ZSC 3 - SBC 10 12.00 u
SBC 11 - RKGSV 3 13.00 u
SBC 12 - Rood Wit'67 3 10.00 u
SBC 13 - Eindhoven AV 3 13.00 u
SBC VR1 - Nieuw Woensel VR1 12.00 u
Pusphaira VR3 - SBC VR2 12.00 u

Elsendorp maatje te groot voor Nederwetten

Bram de Jonghe in actie Foto: Ingezonden

Het was gezellig druk op sportpark De Koppel in Nederwetten. Ondanks veel bewolking en van tijd tot tijd miezerige regen hadden velen de weg naar Nederwetten gevonden. Zeker ook uit Elsendorp waren de nodige supporters mee opgekomen.

De toch al zéér smalle selectie van trainer Henri Maas moest al na tien minuten de eerste wissel toepassen, omdat Tom Raaymakers al snel geblesseerd het veld moest verlaten met een pijnlijke achillespees. Invaller Dirk Renders, die daags van tevoren een wedstrijd met de veteranen afwerkte, was zijn vervanger. Elsendorp was sterker en in de twaalfde minuut scoorde Leo Ribiero na een ongelukkige misser van Rick van Lieshout de 0-1. Amper vier minuten later was het weer raak. Bruno Frietjes, hoe raar ook, een broer van Ribiero, scoorde op knappe wijze de 0-2. Met deze stand gingen beide teams naar de thee.

In de tweede helft leek Nederwetten wat meer grip te krijgen op het spel van Elsendorp. Maar echte kansen werden niet gecreëerd. In de 72e minuut moest keeper Yordy van den Boogaard een doorgebroken speler de doorgang beletten en de goed leidende scheidsrechter kon niet anders dan een penalty toekennen aan Elsendorp. De doelman van Nederwetten kwam er genadig af met een gele kaart, maar de penalty werd loeihard in de rechterbovenhoek geschoten door opnieuw Leo Ribiero; 0-3. Dirk Renders moest wegens een blessure ook weer vervangen worden en Casper Janssen, opnieuw een veteraan nam zijn plaats in. Een mooie aanval van Elsendorp werd in de 73e minuut prima afgerond door Silvan Kuipers en de 0-4 stond op het bord.

Roy Sleegers moest met een hamstringblessure ook nog het veld verlaten en opnieuw een veteraan John van de Velden moest aantreden. Verder dan nog een bal tegen de paal voor Elsendorp gebeurde er niets meer en de spelers van zowel Nederwetten als die van Elsendorp konden zich storten in het feestgedruis dat speciaal voor deze dag georganiseerd was. En het feest duurde nog lang en ondanks het verlies liet Nederwetten toch zien hoe gezellig het is om te voetballen bij Nederwetten. Dus weet je als jonge speler niet waarheen? Bij Nederwetten is iedereen welkom.

Programma
Zaterdag 9 november
Nederwetten Vet - Gestel Vet 16.30 uur

Zondag 10 november
Nederwetten 1 - MVC 1 14.30 uur
Nederwetten 2 - Nuenen 10 10.00 uur
Nuenen 9 - Nederwetten 3 12.00 uur
Nederwetten 4 - Brabantia 11 11.00 uur
Unitas'59 Vr 1 - Nederwetten Vr 1 10.00 uur.

Eerste tafeltennistoernooi voor HTC-tennissers groot succes

Jongste deelnemer Jayden zit achter scorebord Foto: Ingezonden

Het idee leek erg leuk: hoe zouden de tennissers van HTC het eigenlijk doen achter een tafeltennistafel? Zaterdag 2 november werd in de hal van HTC voor de eerste keer een ludiek toernooi georganiseerd waarbij spelers van HTC-tennis onderling de strijd aangingen, dit keer voor de verandering met rubber batjes en lage netjes.

Het initiatief van Stefan (HTC) en John (TTV Son en Breugel) had maar liefst 24 enthousiaste jeugd- en senioren doen inschrijven. Op zes tafels, die over de volle breedte van de zaal stonden opgesteld, werd in vier poules gespeeld. In de eerste twee poules A en B waren de meer ervaren en competitief ingestelde spelers ingedeeld. In C en D speelden de recreanten tegen elkaar, maar zeker niet minder fanatiek.

De gereedstaande tafels werkten zeer uitnodigend zodat de meeste spelers direct na binnenkomst al begonnen eens lekker op te warmen en in te spelen met een maatje. Nadat iedereen even had kunnen wennen, werd er verzameld voor een korte introductie en niet geheel overbodige uitleg over de spelregels. "Nee, je hebt geen tweede service." en "ja, je mag gewoon van rechts naar rechts serveren." Daarna gingen de hekken los en de popelende deelnemers naar hun tafels.

Birgith en Kenneth in actie Foto: Ingezonden

Een paar uur lang was de zaal het toneel waar verhit werd gespeeld en aangemoedigd. Het enthousiasme en plezier waarmee dat gepaard ging was enorm, waaruit maar weer eens blijkt dat tafeltennis een zeer toegankelijk en leuke sport is voor jong en oud. De deelnemers variërend in leeftijd van 10 tot 71 jaar waren door elkaar gemixt in de poules en dat maakte niemand wat uit.

De jongste spelers Jayden en Kenneth weerden zich dapper en deden qua fanatisme niets onder voor de anderen. Het was goed te zien dat veel mensen vaak op het werk, de camping, of gewoon in de achtertuin ook lekker 'ping-pongen', want er zat echt bijzonder goed talent tussen. Zo zagen ook de vrijwilligers van de tafeltennisclub. Zoveel talent zelfs, dat een aantal best mee zou kunnen als competitiespeler bij TTV Son en Breugel.

Uiteindelijk waren de winnaars per poule bekend, maar werden er nog finales gespeeld tussen poule A-B en C-D. De over-all winnaar werd Frank Bruens, die de finale won van Stefan Jorna. In de C-D-finale trok John Vermaas de winst naar zich toe, ten koste van Michaela. De poedel- c.q. sportiviteitsprijs ging naar Birgith omdat zij, hoewel overlopend van talent, uit puur mededogen toch gewoon al haar opponenten liet winnen.

Nadat alle deelnemers een verdiende prijs mochten uitkiezen, werd na afloop de balans opgemaakt van dit eerste evenement. Aan de vele leuke reacties te horen hadden de deelnemers een zeer geslaagde en gezellige middag gehad. Zelfs een aantal toeschouwers had nog vrolijk een balletje mee geslagen tussendoor. Dus al met al zeker voor herhaling vatbaar volgend jaar.

Wie niet zo lang wil wachten tenslotte: Op 13 januari worden de Sonse open tafeltennis kampioenschappen gehouden en iedereen is van harte uitgenodigd vooral in te schrijven.

Gezellige wedstrijd voor DBD

De zwemmers van DBD hebben zondag 3 november de tweede competitiewedstrijd in Asten gezwommen. Er werd gezwommen tegen Lutra (Helmond), Thalassa (Geldrop) en de Punderman (Asten). Het bad was helaas niet erg fijn om in te zwemmen. De zwemmers hadden last van de zeer lage kant en weinig concurrentie in de serie. Het bad heeft slechts vier banen. Toch kunnen de zwemmers terugkijken op een gezellige wedstrijd waarin ook mooie resultaten zijn behaald.

De wedstrijd startte met twee estafettes voor de meisjes en jongens onder de 16 jaar. Tim, Caspar, Jarno en Max zwommen een mooie race op de 4x100 meter vrije slag, welke werd beloond met een tweede plaats. Helaas kon DBD bij de meisjes 11-15 jaar geen team opstellen. Bij de afsluitende estafettes werd er gezwommen onder zeer luide aanmoediging van de clubgenoten. De heren van DBD 1 (Bobby, Jesco, Bart en Kelmar) lagen bij de 4x50 meter vrije slag van begin af aan op kop en wisten deze voorsprong tot het eind vast te houden. De dames zwommen een 4x100 meter vrije slag. Zowel DBD1 als DBD 2 maakten er in hun serie een mooie strijd van. Beide teams wonnen nipt hun serie waarbij DBD 1 (Nienke, Joy, Nynke en Lindsey) ook het klassement won.

In totaal zijn er 48 persoonlijke records behaald, waarvan 35 tijdsverbeteringen. Linde van Berlo behaalde de beste tijdsverbetering. Zij haalde maar liefst 13 seconde af van haar oude tijd op de 25 vrije slag waardoor haar tijd uit kwam op 20.41 seconde. Stijn Rombouts en Caspar Sloot waren de grootste pechvogels. Stijn raakte zelfs zo geblesseerd dat hij niet meer mee kon doen in de estafette. DBD behaalde deze ronde minder punten dan verwacht en is daardoor gezakt naar de zevende plaats in het klassement. Koploper Lutra staat inmiddels vier minuten voor op DBD.

Medaille-uitslagen
Nienke Versteegen 200 meter vrije slag en 50 meter schoolslag 1e, Nynke Luijten 200 meter vrije slag 3e, Bobby van Dijk 100 meter vrije slag en 50 meter schoolslag 1e, Caitlyn Li 100 meter vrije slag 2e, Luuk Franse 100 meter rugslag 3e, Diana Da Deppo 50 meter schoolslag 3e en 100 meter rugslag 1s, Jens Wildenboer 50 meter schoolslag en 25 meter vrije slag 1e, Kane Broers 50 meter schoolslag 3e en 25 vrije slag 2e, Linde van Berlo 50 meter schoolslag 2e en 25 meter vrije slag 1e, Inge van der Mespel 100 meter rugslag en 50 meter vlinderslag 1e, Paula van den Hoofdakker 50 meter schoolslag 2e, Fieke Wouters 25 meter vrije slag 2e, Max van Aken 100 meter rugslag 1e.

Bridgeclub ABC

Uitslag 29 oktober
Lijn A
1. Marijke Braams & Riekie van den Broek-van Gis 56,08%
2. Toni Rotteveel & Joos Vrijburg 55,92%
3. Jeske Koop & Reinier Gerritzen 55,74%

Lijn B
1. Tineke Soetens & Jo Bakker-de Koning 76,58%
2. Irma Brian & Anne van der Harst 71,43%
3. Jaap Burghoorn & Hanneke Monteban 69,26%

Voor informatie over Bridgeclub ABC Son en Breugel kijk op www.nbbclubsites.nl/club/30067

Korfbalvereniging De Corridor

Eindresultaten Korfbalvereniging De Corridor, veldseizoen 2019

Team Plaats Wedstrijden Punten + -
Corridor 1 Voorlopig 8ste* 8 0 43 98
Corridor 2 kampioen 6 12 57 18
MW1 2 de plaats 6 10 52 42
MW2 6 de plaats 6 3 32 47
Corridor B1 kampioen 6 12 62 25
Corridor C1 3 de plaats 5 6 18 17
Corridor D1 6 de plaats 6 4 19 34
Corridor D2 kampioen 6 12 47 12
Corridor D3 7 de plaats 6 1 6 50
Corridor E1 2 de plaats 6 8 27 19
Corridor F1 3 de plaats 6 7 55 16
Recreanten 1 nvt 6 6 34 32
Recreanten 2 nvt 5 0 12 37

* Senioren 1 speelt wedstrijdkorfbal en gaat in het voorjaar verder met de tweede helft van de veldcompetitie.

Programma en uitslagen Golfclub Son

Op Haviksoord is dinsdag 5 november de laatste wedstrijd gespeeld van de WEX-competitie. Gedurende het golfseizoen worden er diverse wedstrijden gespeeld op een 'grote' baan. Dit resulteert in een finalewinnaar en -winnares.

Bij de dames gaat het bij de eerste prijs om Franca van Laanen (172 punten) en Monica Smolders (171 punten). Slechts één punt verschil. De derde prijs lijkt veilig in bezit van Ans Merks met 158 punten, al staat 'outsider' Anneke Hoekzema met 155 punten nog op de loer. Een goede dag kan het verschil maken. Bij de heren een strijd om de eerste plaats tussen Harrie Coppelmans (150 punten) en Henk van Kooijk (149 punten). Ook hier zal de laatste wedstrijd het verschil kunnen maken. Rob Gielen met 146 punten en Kaj den Daas met 145 punten moeten gaan uitmaken wie er met de derde prijs wordt beloond. Lees woensdag 13 november de definitieve uitslag in deze krant.

Wedstrijduitslagen
30 oktober: Weco clubwedstrijd Strokeplay
1. Toosje Vervoort hcp 36 brutoscore 77 nettoscore 53
2. Berrie Dirkx hcp 27.3 brutoscore 69 nettoscore 55 (2de 9 holes 32)
3. Ann Geurts hcp 35 brutoscore 77 nettoscore 55 (2de 9 holes 39)
Birdies: Frans Holla
Leary dames: Ans Merks
Leary heren: niet gevallen
Neary dames: Nel Smits
Neary heren: Stef van Haaren

Programma
6 november: Clubwedstrijd Vierbal Stableford
9 november: Clubwedstrijd leaderboard Dasio competitie Vierbal Stableford
13 november: Clubwedstrijd Niet Qualifying Matchplay.

Bridgeclub Son

Uitslag 30 oktober
1. Marijke Kraemer - Toos de Wit 59.03%
2. Gerrie en Ruud Veenhof 57.50%
3. Annelies Midhat - Netty de Laat 55.21%

29 / 32

7 november 12.00 uur Inloopochtend Stichting de Boei
9 november 12.30 – 21.00 uur Dag van de Mantelzorg
10 november 13.30 – 15.30 uur Optreden Tieners van Toen
10 november 19.30 uur Kienen in het Vestzak
11 november 10.00 uur koffieochtend Seniorenraad
11 november 11.00 uur Beweeggroep Veerkracht voor de sportieve 60-plusser
12 november 10.00 uur Archipel Culturele en Educatieve activiteiten voor jonge mensen met dementie

Drink smakelijk

Foto: Huub Coenen

Een volwassen lichaam bestaat voor 55 tot 60% uit water; en bij zachte baby'tjes is het zelfs 75%. Het meeste bevindt zich in de cellen; dat zijn eigenlijk gewoon zakjes water met daarin verschillende structuren. Gelukkig komt het water thuis gewoon uit de kraan. Zonder chloorsmaak zoals in veel landen want de bacteriën en virussen worden, waar nodig, al bij de waterzuivering onschadelijk gemaakt met bijvoorbeeld UV-licht of ozon. Daarom schijnen we het beste kraanwater ter wereld te hebben. Daar drinken we, een glaasje water, op!

Foto: Huub Coenen
Foto: Huub Coenen

Sara

Foto: Ingezonden

Dit lieve, vrolijke koppie is van Sara, een stafford teefje van 3 jaar oud. Toen Sara in het asiel kwam was ze verre van vrolijk; ze was ernstig verwaarloosd, broodmager en angstig. Gelukkig heeft Sara een vriendelijk en opgewekt karakter en veranderde ze snel in een enthousiast, blij hondje. Ze is soms nog wel wat angstig voor onbekende mensen en dingen, maar dat gaat steeds beter. Nu is het nog zaak om een geschikt baasje voor haar te vinden dat veel met haar wil ondernemen en haar over haar laatste stukje angst kan heen helpen.

Wil je meer over Sara weten? Neem dan contact op via 088-8113520 of bezoek de link: https://bit.ly/2Wx0fFC.

31 / 32

Donderdag 7 november
Energiecafe SonEnergie: De Energiescan
20.00 uur, Sportcafé Expreszo, Son en Breugel
Weet u ook niet goed waar u het beste mee kunt beginnen met het verduurzamen van uw woning? Logisch, want ieder huis is anders. De Energiescan van SonEnergie biedt uitkomst. Op 7 november geeft Noud Heuvelmans een toelichting tijdens een nieuw energiecafe in Expreszo, het sportcafe van De Landing aan de Rooijseweg.

SING!
20.00 uur, Kanaaldijk Zuid 3a, Son en Breugel
Een avond heerlijk voluit samen zingen? Kom naar de maandelijkse zangavond bij Muziekschool Music Dock! Met een tekstboekje in de hand en een zangcoach en live-muzikanten voor je neus zing je zo alle 'all time favourites' mee. Gratis toegang. Het spaarvarken knort bij een vrijwillige bijdrage.

Vrijdag 8 november
Koffieochtend Seniorenraad
10.00 uur, De Boerderij, Son en Breugel
De werkgroep Welzijn en Zorg van de Seniorenraad houdt een gezellig samenzijn met koffie/thee en een versnapering (tegen een kleine vergoeding). De toegang is gratis. Elkaar ontmoeten staat centraal, u bent van harte welkom.

Testamentcheckdag
13.00 uur, kantoor Hermus Notaris, Son en Breugel
Hoe lang geleden is het dat u uw testament heeft laten opmaken? Weet u zeker dat uw testament nog overeenkomt met de wensen die u nu heeft? En heeft u alle fiscale mogelijkheden benut? Op vrijdag 8 november doet Hermus Notaris Son mee aan de Testamentcheckdag van de Vereniging van Estateplanners in het Notariaat (EPN) die dit jaar 20 jaar bestaat en waarvan Hermus vanaf ongeveer het begin als gecertificeerd estateplanner lid is. U bent van harte welkom om op 8 november tussen 13.00 – 17.00 uur uw testament te laten checken op het kantoor aan de Wilhelminalaan 1a/b te Son en Breugel.

Een veilige stralingsarme leefomgeving?
19.30 uur, De Boerderij, Son en Breugel
Bescherm je kinderen en jezelf tegen straling. Een zeer praktische lezing door meettechnicus Ruud Sikking. Voor iedereen die verantwoordelijkheid neemt.

Zaterdag 9 november
TUI Effting een USA-Canada dag
10.00 uur, Elzentlaan 139, Eindhoven
TUI Effting houdt een USA-Canada dag met diverse presentaties en een camper. Informatie en aanmelden kan via www.tuieffting.nl. U bent van harte welkom!

Zondag 10 november
Vriendenconcert All to the Bar
15.00 uur, La Sonnerie, Son en Breugel
Een gezellig zondagmiddagconcert met optredens van popzangeres Linda van der Voorde, barbershopkoor Best Voices, close-harmony kwartet Beau4 en barbershopkwartet Unlimited. Bezoekers kunnen dus genieten van drie muziekgenres: pop, barbershop en close-harmony. Belangstellenden zijn van harte welkom op dit concert. De toegang is gratis.

Kienen in het Vestzaktheater
19.30 uur, Vestzaktheater, Son en Breugel
Zaal open 18.30 uur. Aanvang 19.30 uur. De kienavonden worden georganiseerd ten bate van de plaatselijke Harmonie Pro Honore et Virtute. De opbrengsten zullen besteed worden aan de jeugdopleiding en de aanschaf van instrumenten. Jan van Gerwen is uw vaste kienmaster. De hoofdprijs bedraagt 250 euro en het geluksgetal bedraagt 150 euro.

Stadsverlichting meditatie
20.00 uur, De Wadden 75, Son en Breugel
Overal lees en hoor je dat er in en rond Son en Breugel nogal veel criminaliteit is. Voor een betere wereld hoef je de straat niet op. We zijn effectiever als we samen stil zijn. In een tijd van verharding, individualisme en elkaar buitensluiten, wil Stadsverlichting een huiskamercultuur van samenhorigheid stimuleren. Voor meer informatie en aanmelden www.stadsverlichting.nu en met Marije Dekkers telefoon 06-41342619.

Maandag 11 november
Koffieochtend Seniorenraad
10.00 uur, Vestzaktheater, Son en Breugel
Iedere maandag houdt de werkgroep Welzijn en Zorg van de Seniorenraad een gezellig samenzijn met koffie/thee en een versnapering (tegen een kleine vergoeding). De toegang is gratis. Elkaar ontmoeten staat centraal, u bent van harte welkom.

Dinsdag 12 november
Iedere dinsdag uur wandelen
19.00 uur, Kanaalstraat 2, Son en Breugel
Fijn na het eten samen een uur wandelen door ons mooi dorp. Iedere dinsdag een uur wandelen. Verzamelen bij het kruisbeeld in de Kanaalstraat ter hoogte van nr. 2 verzamelen. Klokslag 19.00 uur vertrek. Aan- afmelden niet nodig, gewoon op tijd komen en gezellig een uur sportief bezig zijn en in je eigen tempo meelopen. Iedereen m/v mag komen.

Woensdag 13 november
Koffieochtend Seniorenraad
Iedere woensdag houdt de werkgroep Welzijn en Zorg van de Seniorenraad een gezellig samenzijn met koffie/thee en een versnapering (tegen een kleine vergoeding). De toegang is gratis. Elkaar ontmoeten staat centraal, u bent van harte welkom.

13, 15, 16, 20 en 22 november
Toneelvoorstelling 'Vette vis bij de erfenis'
20.15 uur, Het Vestzaktheater, Son en Breugel
De Vestzakkomedie speelt 'Vette vis bij de erfenis' Een onvervalste komedie in sneltreinvaart, boordevol intriges en dwaze verwikkelingen. Regie Lilian Overbeek (bekend van de voorstelling Koekwaus). Kaartverkoop via www.vestzakkomedie.nl of op de avond van de voorstelling aan de kassa van het theater. Lees elders in deze krant over deze voorstelling.

Zondag 17 november
Intocht Sinterklaas
14.00 uur, Kanaaldijk-Zuid, Son en Breugel
Sinterklaas komt met zijn Pieten aan bij de kade aan de Wilhelminakanaal. Daarna vertrekken zij richting het gemeentehuis. Lees meer over de intocht elders in deze krant.

Esther, een Perzisch sprookje
15.00 uur, Protestantse kerk, Son en Breugel
Verhalenverteller Kees Posthumus en muzikant Henk van Glabbeek spelen hun voorstelling 'Esther, een Perzisch sprookje'. Het verhaal van Esther is een meeslepend verhaal over macht en misbruik van macht, geweld en verzet, twijfel en moed. Het Bijbelboek Esther is het enige boek in de Bijbel waarin de naam van God niet wordt genoemd. Het verhaal speelt in het huidige Iran en kent tal van Perzische elementen, zoals uitbundige feesten en feestelijke maaltijden.