DeMooiSonenBreugelkrant

8 mei 2019

DeMooiSonenBreugelkrant 8 mei 2019


Foto: Wil Feijen

Op de dag van de Nationale Herdenking, 4 mei, werden om 20.00 uur in het hele land de Nederlandse slachtoffers van en na de Tweede Wereldoorlog herdacht. In Son en Breugel werd bij het oorlogsmonument de Parachutist, bij de vijver, de herdenking gehouden. Dit jaar stond de herdenking in het teken van 'In vrijheid kiezen'.

Vaders, moeders, opa's, oma, kinderen en kleinkinderen waren aanwezig tijdens het hartverwarmend eerbetoon op een frisse lenteavond. Even voor 20.00 uur volgde, zoals gebruikelijk, de Taptoe, waarna om 20.00 uur twee minuten stilte in acht werd genomen.

Behalve de oorlogsslachtoffers die gevallen zijn in en na de Tweede Wereldoorlog werden ook de mensen herdacht die zich hebben verzet tegen het oorlogsgeweld en die gevochten en gehandeld hebben voor de vrijheid en daarbij hun leven gaven. Door hen kan iedereen in Nederland in vrijheid leven. Vrijheid geef je door, daarom is het belangrijk om hen altijd te blijven herdenken.

Lees het hele verhaal op pagina 4 en bekijk de foto's op www.mooisonenbreugel.nl

TIPMooiSonenBreugel

Hebben de 13 zebrapaden in de Nieuwstraat de veiligheid verhoogd? Heb jij een mening over de 'straatjuweeltjes'? Vind jij dat de verkeersveiligheid in Son en Breugel door de zebrapaden en straatjuweeltjes veiliger is geworden? Of wat vind jij een gevaarlijk verkeerspunt in Son en Breugel? Praat en denk mee. Lees verder op pagina 29.

Jaargang 4 • Week 19 • 8 mei 2019

Son en Breugel geeft voor kinderen die opgroeien in armoede

Duizenden vrijwilligers hebben in de week van 15 tot en met 20 april gecollecteerd voor Nationaal Fonds Kinderhulp. Allemaal hadden ze één doel: een volle collectebus. En dat is in Son en Breugel aardig gelukt.

De acht collectanten haalden hier gezamenlijk € 675,79 op. Een mooi resultaat, maar het kan altijd beter. Voor een dorp als Son en Breugel is het aantal van acht collectanten wel erg weinig. Men hoopt dat er in 2020 meer mensen bereid zijn te collecteren voor kinderen in Nederland die opgroeien in armoede.

Nationaal Fonds Kinderhulp is afhankelijk van giften en donaties. De landelijke collecteweek speelt daarin een belangrijke rol. En de collectanten misschien nog wel de grootste. Want zij zijn degene die het doen. Die tijdsinvestering was het zeker waard, want de inhoud van 1 volle collectebus is al snel goed voor:
- drie keer een mooie pakjesavond
- een goede winterjas
- een dagje uit inclusief openbaar vervoer
- of een gym-outfit inclusief schoenen voor op school

In Nederland groeit één op de twaalf kinderen op in armoede. Dat zijn er 315.000 in totaal. En al snel zo'n 3 per klas. Een onbevangen jeugd of een sociaal vangnet kennen zij niet, volwassen zorgen wel. Niemand die een fiets voor ze koopt als deze kapot gaat of helpt met schilderen van hun kamer als ze het huis uitgaan. Ze slaan verjaardagen en feestdagen over en lopen in de winter nog in dunne zomerkleren. Kinderhulp helpt hen door simpele dingen zoals een dagje uit, een fiets, opleiding of een laptop mogelijk te maken. Omdat ook zij moeten kunnen meedoen en een mooie toekomst verdienen!

De collectebus gemist? Je kunt Kinderhulp alsnog steunen! Sms 'Geluk' naar 4333. Dan doneer je eenmalig 2,50 euro. Meer informatie over Nationaal Fonds Kinderhulp en de collecte vind je op www.kinderhulp.nl.

Spreekt bovenstaande je aan, help dan volgend jaar als collectant. De collecte wordt in 2020 in dezelfde periode gehoduen. U kunt zich daarvoor nu al aanmelden bij Ton Verstraaten (0499-476552). Collectanten en gevers, namens alle kinderen, hartelijk dank.

Oud-Hollandse Spelen bij het Onderonsje

St. Oedenrode - De vrijwilligers van het Onderonsje houden op donderdag 16 mei een gezellige spelmiddag, deze keer met oud-Hollandse spelen. De spelletjes mogen dan oud van oorsprong zijn, het kan op die dag nog voor een plezierige middag zorgen.

Bent u heel fanatiek en wilt u persé winnen, of vindt u het meedoen en de ontmoeting met andere mensen prettiger? Dat maakt niet uit. U bent van harte welkom. U kunt zich van tevoren aanmelden, maar u mag ook spontaan besluiten te komen en een gokje te wagen.

Voor de volgende activiteit van donderdag 23 mei moet u zich wel aanmelden. Dan wordt er naar de Open tuin de Stal aan de Stekelbrem te Sint-Oedenrode gegaan. Deze was oorspronkelijk gepland op 30 mei, maar dan is het Hemelvaartdag. Dus zet het vast in uw agenda als u deze mooie tuin wilt bezoeken.

Opgave of informatie
Petra Vesters, petrav@kpnmail.nl, tel.06-10068676 of Karin van Vlerken, tel. 06-13992915. Tijd: 14.00 -16.00 uur. Kosten: 3,00 euro.

Het Onderonsje is één van de activiteiten van het Damiaancentrum. Zie de website voor andere activiteiten: www.damiaancentrum.nl. Schijndelseweg 46, 5491 TB Sint-Oedenrode.

Ongedwongen kennismaken en genieten

Foto: Ingezonden

"Als mantelzorger ben je vaak 24/7 in touw om naast je werk de boel recht te houden thuis", aldus Ellen van Gils, coördinator Mantelzorg van de LEVgroep. Samen met haar collega Marieke Schoenmakers, die zich meer richt op de jongere mantelzorgers (JOMAZO) tot 18 jaar, wilde ze daarom dolgraag een leuke laagdrempelige activiteit aanbieden.

Redacteur: Ivo van Hoek
Fotograaf: Wil Feijen

Ellen van Gils (l) en Marieke Schoenmakers (r) Foto: Wil Feijen

Beloning
Doel is dat de 3.000 mantelzorgers in deze gemeente zich ontspannen kunnen amuseren onder het genot van een hapje en een drankje. Een soort beloning voor gedurende langere tijd voor een ander zorgen. Het lijkt zo vanzelfsprekend en gewoon, maar dat is het zeer zeker niet! Mantelzorg is veelal onzichtbaar en uniek. Simpelweg omdat je de zorg voor een ander er zo maar even bijneemt, onder bijzondere omstandigheden en naast alle andere dagelijkse beslommeringen. Je doet het met hart en ziel omdat die ander iets voor je betekent. Overbelasting of uitputting liggen op de loer, waar ligt de grens en geef je die ook aan? Elke mantelzorger herkent de mooie momenten van echt contact en liefde, maar tegelijk ook de worsteling, de pijn en het verdriet die de zorg met zich meedraagt.

In de avonduren
Al heel wat jaren vindt maandelijks het Mantelzorg Café overdag plaats op de locatie Berkenstaete, met als gevolg dat vooral de wat jongere mantelzorgers die overdag werken hier niet bij aanwezig konden zijn. "Op dit moment hebben we slechts 10% van de mantelzorgers uit onze gemeente in beeld. Dat betekent automatisch dat bijna 90% zichzelf belangeloos inzet voor zijn of haar naaste zonder dat ze daarbij stil staan of dat ze behoefte hebben aan erkenning of herkenning", vervolgt Marieke. Hierbij vult Ellen aan: "Dat is jammer, want we ervaren in het contact met de mantelzorgers dat deze loyale mensen jong en oud zichzelf vaak wegcijferen om het welzijn van een familielid of dierbare te dienen. Tijdens onze maandelijkse bijeenkomsten in het gezellige Mantelzorg Café merk je vooral dat juist het onderlinge contact tussen hen ervoor zorgt dat ze, samen kijkende in die spiegel, veel van elkaar herkennen en leren. Natuurlijk kunnen wij vanuit onze professionele rol als consulent mantelzorg veel praktische tips en tools aanreiken, maar het meest tastbare is dat ze even zonder die verzorgende druk onderling ontspannen kunnen praten over hun avonturen als zorgverlener."

Gelijkgestemden
"Ook bij activiteiten voor de jonge mantelzorgers hebben de jongens en meiden veel aan elkaar; vooral het feit dat ze ervaren niet de enige te zijn. Dit samen brengen van gelijkgestemden doet heel veel, los van het andere feit; de sfeer is gewoon erg gezellig en ontspannen", aldus Marieke.

Welverdiende avond
Het Mantelzorg Avond Café in het Vestzaktheater stelt ook de werkende mantelzorger in staat om op maandag 13 Mei (vanaf 19.30 uur) ongedwongen binnen te lopen voor een bak koffie of een drankje. Gratis een welverdiende avond met humor, zang, dans en een heerlijk hapje. "Onze eigen Sonse ras entertainer Nancy van Heeswijk van MULTISHOW Productions zal met haar De-zo-maar-efkes-GENIETEN Show een grote glimlach op het gezicht toveren. Alle mantelzorgers vanaf 18 jaar zijn dus van harte welkom om zelf even in de watten gelegd te worden. Daarbij is voorlichting slechts een bijgerecht en samen informeel genieten de hoofdschotel." Vooraf kun je jezelf opgeven via ellen.vangils@levgroep.nl of 'wip' anders gezellig even binnen om de sfeer te proeven.

Tip
Het steunpunt Mantelzorg Son en Breugel streeft ernaar om zoveel mogelijk mantelzorgers in beeld te krijgen. Nadat je jezelf bij dit steunpunt hebt aangemeld kun je gebruik maken van:
- Ondersteuning, individuele begeleiding & algemene informatie
- Gratis nieuwsbrief
- Uitnodigingen voor het Mantelzorg café en het Mantelzorg Avondcafé
- Gemeentelijke mantelzorgwaardering (indien voldaan aan criteria).

Voor vragen bel 0499-491470 en/of mail naar steunpuntmantelzorg.sonenbreugel@levgroep.nl. Even binnenlopen bij het CMD op de Europalaan 2 kan natuurlijk ook; maandag en woensdag van 13.00 – 15.00 uur.

Twee minuten herdenken, twee minuten stilte

Foto: Wil Feijen

Respectvol, ingetogen en indrukwekkend. Zo valt de Dodenherdenking op zaterdag 4 mei in Son en Breugel te omschrijven. De belangstelling bij het oorlogsmonument van de Parachutist bij de vijver aan de Europalaan was groot. Opvallend dit jaar is wederom het aantal jongeren en kinderen dat de herdenking bijwoonde.

Redacteur: Emmy Grit
Fotograaf: Wil Feijen


Veel belangstelling
Het vuur brandt bij het oorlogsmonument de Parachutist. De veteranen hebben hun plaats ingenomen en de leden van scouting Dutmella en Mgr Bekkersgroep staan netjes in rijen opgesteld. Na de oecumenische dienst in de kerk aan de Zandstraat volgt de stille tocht, onder leiding van Pro Honore et Virtute en het St. Catharinagilde, naar de herdenkingsplaats waar de vele belangstellenden hun plaats op de stoelen of daarachter hebben ingenomen.

Signaal Taptoe
Het St. Catharinagilde brengt een vendelsaluut. Roos van Lith, leerling van de Regenboog en Norah Sabandar, leerling van de Krommen Hoek, lezen beiden een gedicht voor. Arron van de Weijer had de eer om het signaal Taptoe te spelen. Na de laatste noot volgden twee minuten stilte. Kinderen zaten muisstil op de grond, de aanwezigen staarden voor zich uit, sloten hun ogen en waren in gedachten verzonken. Iedereen herdacht in stilte, op zijn of haar eigen manier. Ter nagedachtenis aan hen die vielen voor onze vrijheid.

Kransen en bloemen
Gaby van Vroenhoven en Daniel van Sinderen legden samen met burgemeester Hans Gaillard namens de gemeente Son en Breugel een krans neer bij het monument. Een tweede krans werd door burgemeester Gaillard samen met Mikky Grünholz namens de Sinti gemeenschap neergelegd. Aansluitend legden twee vertegenwoordigers van de Veteranen Son en Breugel een krans neer, gevolgd door Sophie Lombarts en Lynn Schutjes namens de Jeugdgemeenteraad. Frank van Rooij legde namens KOVOM (Koude oorlog vereniging oud-militairen) een bloemstuk neer. Jan van der Heijden en Julianne Podgorska waren namens de jeugd van Son en Breugel aanwezig om een bloemstuk neer te leggen en de vijfjarige Josje van Moorsel legde samen met Frank van Rooij het bloemstuk bij het monument. Na het officiële gedeelte werden, onder de muzikale klanken van de harmonie, de aanwezigen uitgenodigd om hun bloemen aan de voet van het monument neer te zetten. Veel aanwezigen maakten hier gebruik van; een overweldigende bloemenzee ontstond bij De Parachutist.

Herdenken van slachtoffers
"Wij herdenken de mannen, vrouwen, jongens en meisjes die werden vervolgd, opgesloten of om het leven gebracht. Zonder reden", blikt burgemeester Gaillard terug op de twee minuten stilte om 20.00 uur. "We staan ook stil bij alle mensen die zich in de Tweede Wereldoorlog hebben verzet tegen het oorlogsgeweld en die gevochten hebben voor onze vrijheid en daarbij hun leven gaven." Tijdens deze herdenking worden ook de mensen herdacht die na de Tweede Wereldoorlog hun leven hebben verloren in oorlogsgebieden en bij vredesoperaties.

Vlaggen halfstok
Burgemeester Gaillard is trots op de grote opkomst. De herdenking leeft in Son en Breugel, zowel bij jong als oud. Inwoners laten dit zien door de grote opkomst, maar ook door het halfstok hangen van zowel de Nederlandse, Canadese als Airborne-vlag, met name in de Kanaalstraat.

13, 14 en 15 september
Behalve de nationale Dodenherdenking wordt dit jaar uitgebreid stilgestaan in het weekend van 13, 14 en 15 september dat in het teken staat van de 75-jarige bevrijding van Son en Breugel. "In dit weekend vieren we de vrijheid met veel muziek van de Harmonie, de Orkest van de Koninklijke Luchtmacht en het Tower Festival", kijkt de burgemeester alvast vooruit.

Gedenken en leren
Dinsdag 17 september staat in het teken van gedenken, opnieuw bij het monument van de Parachutist. In het nieuwe schooljaar leren de basisschoolkinderen over de oorlog. "Veteranen komen in de klas vertellen wat oorlog is en hoe belangrijk het is om daarover te praten", geeft de burgemeester aan.

Doorgeven
De jaarlijkse herdenking is belangrijk. Het minste wat gedaan kan worden, is hen herdenken. Uit respect, maar ook om de idealen, waarvoor zij zich zelfs met hun leven hebben ingezet, te laten voortduren. "Voor onze toekomst en die van onze kinderen en kleinkinderen. Zodat wij nu en zij straks, zonder angst en in vrijheid kunnen blijven leven", aldus burgemeester Gaillard. En die vrijheid geef je door. Daarom worden zij herdacht. Ieder jaar opnieuw.

Foto: Wil Feijen

In de aanloop naar Remember September

Foto: ©gemeente Son en Breugel

Voor de 74e keer werd de landelijke herdenking op 4 mei gehouden en daags daarna, op 5 mei, het feest voor de landelijke bevrijding. Behalve dat er in de gemeente aandacht is voor de jaarlijkse herdenking en bevrijding, wordt er achter de schermen hard gewerkt aan 'Remember September', het 75-jarig bevrijdingsfeest van Son en Breugel dat in het weekend van 13, 14 en 15 september wordt gehouden.

Redacteur: Emmy Grit

Optreden van het Orkest van de Koninklijke Luchtmacht Foto: Sgt. Jan Dijkstra/Mediacentrum Defensie

Symbolische start
In het najaar van 2018, op 17 september, is symbolisch gestart met de voorbereidingen van dit weekend. Een aantal organisaties die jaarlijks garant staan voor het houden van grote evenementen in Son en Breugel hebben hun handen in elkaar geslagen. Giggut Events, Breugels Festijn, Harmonie Pro Honore et Virtute, Oranje comité, Multi Show Productions, Pieter Foolen, Tower Festival en de gemeente Son en Breugel zijn samen verantwoordelijk voor de invulling van dit bijzondere weekend. De organisatie wordt bijgestaan door Veteranen Son en Breugel en de Bevrijdende Vleugels. Het Vestzaktheater speelt een belangrijke rol bij de expositie en de leerlingen op de scholen in Son en Breugel krijgen lesstof aangeboden door de vrijwilligers van de Heemkundekring Son en Breugel.

Groot podium
Het programma van Remember September is zo goed als rond en de voorbereidingen zijn in volle gang. Speciaal voor de muzikale optredens op vrijdag, zaterdag en zondag wordt op het Kerkplein een groot podium van 20 x 15 meter en 9 meter hoog geplaatst.

Bevrijdingsconcert PHEV
Op vrijdagavond wordt het bevrijdingsconcert door Harmonie Pro Honore et Virtute gehouden. De rode draad is de tijdlijn van de gebeurtenissen rondom de bevrijding van Son en Breugel, vanaf de luchtlanding tot en met het vrijstellen van de brug over het kanaal. Tien elementen worden uitgebeeld, met gesproken tekst, beeldmateriaal en muziek, die zorgvuldig is uitgekozen door de Harmonie. Ook de viering van de vrijheid van toen tot nu zal in ruime mate aan bod komen, in de vorm van bekende popklassiekers, uitgevoerd door de Harmonie met diverse lokale zangsolisten. Het bevrijdingsconcert is te vergelijken met The Passion die op Witte Donderdag in Dordrecht werd gehouden.

Orkest van de Koninklijke Luchtmacht
Op zaterdagavond zorgt het Orkest van de Koninklijke Luchtmacht voor de muzikale invulling. In januari 2018 is door communicatiemedewerkers van de gemeente Son en Breugel het eerste contact gelegd met Kapitein Henk-Jan van Vulpen van het Impresariaat Militaire Muziek Krijgsmacht. Ondanks dat er al heel veel aanvragen waren voor Oranjeconcerten in Nederland in verband met de 75-jarige bevrijding, was het Orkest van de Koninklijke Luchtmacht zeer enthousiast om een bijdrage te kunnen leveren aan Remember September. Het concert van het Orkest van de Koninklijke Luchtmacht is van 20.00 tot 23.00 uur met een pauze van 25 minuten. Het orkest komt met 75 muzikanten en 2 zangers.

Tower Festival
Op zondagmiddag 15 september staat het podium klaar voor de vele coverbands van het Tower Festival. In 2019 is het precies 50 jaar geleden dat het legendarische festival Woodstock plaatsvond. Voor de organisatie van het Tower Festival een reden om de line up voor Remember September in het teken te zetten van de tributes van de grote namen van 15, 16, 17 en 18 augustus 1969. Om een verbinding te maken met jaren '40 en de jaren '60 wordt het Tower Festival op een zeer speciale wijze, door Big Band Son en Breugel, geopend. Deze Big Band komt speciaal voor deze gelegenheid nog één keer bij elkaar. Naast de Big Band Son en Breugel staan de tributes 'A Night with Janis' (Janis Joplin), 'Fuente del Ritmo' (Santana), 'Back On Track Joe Cover Band' (Joe Cocker), 'Her Majesty' (Crosby, Stills, Nash & Young) op het programma. Het Tower Festival opent om 14.00 uur en de laatste noten worden rond 23.00 uur gespeeld.

Jong en oud
Door de diversiteit in de aangeboden muziek op vrijdag, zaterdag en zondag hoopt de organisatie dat zowel jong als oud komt genieten van de muziek en van alle andere festiviteiten die gehouden worden ter gelegenheid van Remember September.

6 / 32

Oplossing aanbod nieuwe huurwoningen blijft groot probleem

Foto: Adrie Neervoort

Dat je tegenwoordig lang moet wachten op een huurwoning is geen nieuwtje. Nieuwe huurders wachten in Nederland gemiddeld 9 jaar op een sociale huurwoning en dit loopt de komende jaren alleen nog maar op als er niets veranderd. De markt voor de sociale huurwoningen, huren tot 720,00 euro, zit al enkele jaren op slot. In Son en Breugel is dit niet anders.

Redacteur: Emmy Grit

Nieuwe woningen
Woonstichting 'thuis ziet het liever anders. Graag zien ze dat er volop in de gemeente gebouwd gaat worden, zodat ze nieuwe huurders kunnen helpen maar ook huurders die willen doorstromen naar een grotere huurwoning, waardoor er weer nieuwe huurders geholpen kunnen worden. "Helaas is de werkelijkheid anders", vertellen Aswintha van Selm, communicatieadviseur en Paulus Oerlemans, gebiedsregisseur van Woonstichting 'thuis in Son en Breugel. "Er zijn bijna geen kavels beschikbaar waar gebouwd kan worden."

Kerntaken
"We willen de huurders helpen en we kijken naar verschillende mogelijkheden", geeft Paulus aan. Het is een groot probleem; er zijn weinig tot geen huurwoningen in het middensegment en ook veel te weinig sociale huurwoningen. "Wij willen ons weer gaan richten op onze kerntaken; het verhuren van sociale huurwoningen tot 720 euro."

Oplossing
Woonstichting 'thuis is op zoek gegaan naar verschillende mogelijkheden om onroerend goed te verkopen, waardoor er geld vrijkomt om nieuwe sociale huurwoningen tot een maximum van 720,00 euro te realiseren. "Eén van de oplossingen is het verkopen van de appartementencomplexen De Schuyt en De Brugwachter en ook de bedrijfsruimten in het gebouw 17 septemberplein waar het medisch centrum De Linden in is gevestigd. Het onroerend goed willen we verkopen aan een investeerder die aan een aantal strenge eisen moet voldoen." Voordat de verkoop een feit is, moet de nieuwe investeerder wel aan een lijst eisen hebben voldaan. Zo moet de nieuwe investeerder garant staan voor het beheer en verhuur van het complex, alsmede de leefbaarheid en duurzaamheid. De huurprijzen voor de zittende huurders worden voor onbepaalde tijd vastgesteld met de jaarlijkse inflatie plus maximaal 1 procent. De huidige huurders kunnen hun huis blijven huren totdat zij het appartement verlaten. Voor Woonstichting 'thuis was het belangrijk dat 19 sociale huurwoningen beschikbaar blijven, maar dit hoeft niet per se in het complex De Schuyt en De Brugwachter te zijn. Het vrijgekomen geld wil Woonstichting 'thuis gaan gebruiken om nieuwe plannen, met goede sociale huurwoningen, te realiseren en voor deze bewoners een fijne en leefomgeving te creëren.

Regels en wetten
"Verder zijn er regels van de overheid die zorgen dat veel plannen niet of trager dan gewenst door kunnen gaan" geven Paulus en Aswintha aan. Er moet samen met de gemeente op zoek worden gegaan naar mogelijkheden. "Er is een gemeentelijk woonbeleid, voor sociale woningen", geeft Paulus aan. "Woonstichting 'thuis moet 85 woningen gaan realiseren, maar er is geen plek, er is weinig bouwgrond beschikbaar. We gaan nu samen met ontwikkelaars de handen ineenslaan om nieuwe plannen uit te werken", aldus Aswintha.

Door de druk op de woningmarkt landelijk, maar zeker ook in Son en Breugel, moeten instanties zoals Woonstichting 'thuis steeds weer op zoek naar nieuwe mogelijkheden en ideeën om aan de vraag te voldoen. Dit alles in het belang van de woningzoekende, ook in Son en Breugel.

Rectificatie
In de editie van vorige week over de verkoop van de appartementencomplexen De Schuyt en De Brugwachter stond geschreven dat de huurappartementen worden verkocht als de huidige huurder het appartement verlaat. Dit is onjuist. De vrijgekomen appartementen worden opnieuw, door de nieuwe eigenaar, te huur aangeboden.

9 / 32

Primeur en speciale gast tijdens derde editie Muziekmiddag 'Ouderen het Sonnetje'

Nancy als Zuster Begonia (2017) Foto: Maarten van Hemert

Wat begon met een idee voor een huiskamervoorstelling is uitgegroeid tot een muziekevenement waar veel meer inwoners van Son en Breugel en omstreken van kunnen meegenieten. Zondag 2 juni wordt voor de derde keer 'Ouderen in het Sonnetje' gehouden, een middag met lokale artiesten én zelfs een nationale artiest.

Redacteur: Emmy Grit

Geschonken aan dorp
Nancy van Heeswijk heeft drie jaar geleden een kavel aangeboden voor de Goederen en Dienstenveiling. "Het idee was om een kleinschalige huiskamervoorstelling van Zuster Begonia aan te bieden", vertelt Nancy. "De kavel werd gekocht door Nicole van der Veld. Nicole heeft deze prijs geschonken aan het dorp, zodat veel meer mensen van deze voorstelling konden genieten. "In de zomer van 2017 vond de voorstelling bij de kiosk op het Kerkplein plaats. "De bezoekers zaten op het terras van de kiosk en Restaurant De Zwaan te genieten van mijn typetje 'Zuster Begonia' en van zeven andere artiesten van de Stichting", gaat Nancy verder.

Geweldige middag
"Het was een geweldige middag vol muziek en entertainment", blikt Nancy terug. Het vervolg kwam een jaar later; op Moederdag. Dit bleek achteraf niet zo'n handige datum te zijn. "Moeders blijven op deze dag thuis voor hun (klein-)kinderen en daardoor was het bezoekersaantal minder dan het jaar ervoor", geeft Nancy aan. "We hadden ook nog eens pech met het weer. Het evenement is naar binnen verplaatst waar alsnog ruim 150 bezoekers van het programma hebben genoten.

Moederdag
Dit jaar gaan ze het anders aanpakken. Stichting Goud van Oud heeft in samenwerking met Restaurant De Zwaan wederom een heel mooi arrangement voor twee personen samengesteld. "Je wordt een hele middag 'in de watten gelegd'. Je krijgt een mooie zitplaats op het terras en je wordt op tijd voorzien van en hapje en een drankje", licht Nancy toe. "Misschien wel een leuk cadeau voor Moederdag; je geeft je moeder een cadeau en je kunt er eventueel zelf van mee profiteren, hoe leuk is dat! En voor het mooie weer gaan we de nonnen in Schijndel een worst te brengen", lacht Nancy. "Uiteraard wordt er gezorgd voor schaduwrijke plekken op het terras."

Samenwerking
Nieuw dit jaar is de samenwerking met een achttal studenten van het Summa College. "Vanuit school hebben wij de opdracht gekregen om een minionderneming op te starten", vertelt Jasper van de Pas, één van de acht studenten van Blast Events. "Ik heb mijn stage bij Multi Show Productions, het bedrijf van Nancy en van Franc Speetjens, mogen doen. Na mijn stage heb ik contact gehouden en vandaaruit is deze samenwerking ontstaan", aldus Jasper. "Ik ben er blij mee. Zij kwamen met verfrissende en vernieuwende ideeën, zoals het houden van een loterij", geeft Nancy aan. De aangeboden prijzen voor de loterij zijn onder andere geschonken door de lokale middenstand.

Speciale gast
Speciaal voor deze dag heeft de bekende Ernst Daniël Smid zijn medewerking toegezegd. "Hij was erg enthousiast toen hij benaderd werd. Het muziekevenement 'Ouderen in het Sonnetje' sluit perfect aan bij zijn theaterprogramma", aldus Nancy. De muziekkeuze komt uit de jaren '60, '70 en '80 jaren, maar het is niet uitgesloten dat er ook een lied klinkt uit de jaren '90 of zelfs nog nieuwer. "De presentatie is in handen van Peter Jansen en het beloofd een muziekfeest te worden voor alle leeftijden. Iedereen kan aansluiten bij dit mooie, gratis, feest. Uiteraard is het gebruik van consumpties deze middag voor eigen rekening", vult Nancy aan.

Bekendmaking primeur
Behalve Ernst Daniël Smid, treden nog zes artiesten van Stichting Goud van Oud op, waaronder Mary Amora. Mary heeft in 2001, als Tina Turner, de Soundmixshow van Henny Huisman gewonnen. "Alhoewel het programma nog niet helemaal rond is, is het wel bekend dat de nicht van Zuster Begonia een belangrijke rol speelt deze middag. Verder wordt een primeur omtrent Rondvaartboot De Waterengel bekendgemaakt. Dat nieuwtje wil je niet missen!", sluit Nancy af.

TipTickets voor het arrangement voor twee personen (à 30 euro) zijn tot op de dag van het evenement te koop bij Archipel Berkenstaete of via Nancy (06-57563548).

'Wij doen het groen' nu ook voor de basisscholen

Er wordt steeds meer gesproken over klimaat en milieu. Of het nu thuis is of in de politiek. De Gemeente Son en Breugel is daarom het project 'Wij doen het groen' opgestart. Hoe kunnen de inwoners het beste hun huis isoleren, of is het interessant om zonnepanelen op je dak te leggen, dat zijn vragen die steeds meer aandacht krijgen.

SonenBreugelVerbindt heeft het verzoek gekregen van de inwoners om eens mee te denken hoe ze mee kunnen denken om duurzaamheid een plaats te geven in de maatschappij. In het verleden heeft SonenBreugelVerbindt woningbouwvereniging 'thuis al geholpen om inwoners in de wijk de Vloed uit te leggen dat zonnepanelen veel voordelen hebben. Veel huurders hebben toen ook besloten mee te gaan doen!

Maar nu heeft SonenBreugelVerbindt het plan opgepakt om ook de kinderen van de basisschool bij duurzaamheid te betrekken. Het proberen de kinderen bewust te maken van het belang van duurzaam gedrag. Als zij die kennis nu meekrijgen, kunnen zij er in de toekomst alleen maar voordeel van hebben.

SonenBreugelVerbindt is met dit plan naar de basisscholen gegaan met als resultaat dat De Ruimte, De Regenboog en De Harlekijn enthousiast gaan meedoen. Samen met een grote groep vrijwilligers zijn plannen en draaiboeken ontwikkeld voor de onder-, midden- en bovenbouw.

Met de onderbouw gaan ze afval scheiden. Ze lopen letterlijk door een plastic soep heen. Welk stukje afval moet in welke afvalbak of welke zak? Wat zit er in het broodtrommeltje voor afval? En dat alles in een spelvorm. Er wordt ook een liedje gezongen en men gaat knutselen met afval.

En met de middenbouw gaan ze een krant maken over duurzaamheid. Het is SonenBreugelVerbindt gelukt om veel bereidwillige sprekers te vinden. Er zijn sprekers van het Waterschap de Dommel, van de Gemeente Son en Breugel, van Philips en van de Kringloopwinkel. De kinderen kunnen hen hun vragen stellen om de krantenpagina over duurzaamheid te gaan vullen. DeMooiSonenBreugelKrant is aanwezig om de kinderen te vertellen hoe je een krant maakt en wat daarbij van belang is, zoals de lay-out, foto, tekst en indeling, logo en het drukken natuurlijk. Deze krantenpagina's zullen opgehangen worden in het Vestzak zodat iedereen ervan kan genieten. Maar DeMooiSonenBreugelKrant gaat nog verder door deze door de kinderen gemaakte pagina's af te drukken in de eerstvolgende editie van dit weekblad. Op een andere school gaat men een insectenhotel maken, ook komt er een imker langs.

De bovenbouw gaat naar het Vestzaktheater waar een presentatie van Wecycle plaatsvindt en daarna veel activiteiten en workshops worden gehouden. Er zal een Energiebus zijn met zonnepanelen en een windmolen, er wordt een quiz gehouden, er zijn workshops met Curiosity world en er zullen spelletjes zijn, allemaal in het teken van duurzaamheid.

Vrijdag 10 mei start om 09.00 uur met een toespraak van wethouder Jan Boersma in het Vestzaktheater. Misschien is de nieuwe wethouder van duurzaamheid, Paul van Liempd daar ook al bij. De Jeugdgemeenteraad is er ook bij aanwezig. Via de digi-borden kunnen alle klassen meegenieten. Na zijn toespraak starten op alle scholen en in het Vestzaktheater de activiteiten.

Rond 12.30 uur komt er weer een einde aan. Hopelijk hebben dan ongeveer 500 leerlingen wat geleerd over duurzaamheid. En dat kan alleen maar als er veel handjes zijn. Daarom is SonenBreugelVerbindt blij dat het Summa College 18 studenten gevraagd heeft om naar Son en Breugel te komen om de organisatie te ondersteunen.

PopUpGalerie mode voor en door vrouwen

Foto: Ingezonden

Bij mode wordt natuurlijk direct gedacht aan Koningin Maxima, mooi, elegant en met hoed! Om die hoed gaat het bij deze PopUp Galerie in La Sonnerie. Nelleke Merkx, bij velen al bekend, presenteert haar hoeden en handgemaakte sjaals. Meerdere malen heeft Nelleke al haar creaties tentoongesteld.

Nu is er de gelegenheid de hoeden en sjaals eens heel goed te bewonderen. In een stijlvolle opstelling, mooi tentoongesteld. Nelleke geeft leiding aan een groep viltsters bij het HOi-huis, enkele werken van hen worden ook getoond. Door de vrouwelijke leden van Ars Longa is kunst aangeleverd waarin de vrouw de hoofdrol speelt: schilderijen, beelden, foto's, sieraden, tassen.

Openingstijden
Zaterdag 11 mei van 15.00 - 18.00uur, met om 16.00 uur de officiële opening met modeflitsen en zondag 12 mei van 12.00 - 17.00uur. De toegang is gratis. De locatie is in La Sonnerie.

Prijswinnaars COOP

De heer en mevrouw Boudewijns met hun prijs Foto: Ingezonden

Tijdens de Spic & Span weken van COOP kon de klant een Karcher K2 Home hogedrukreiniger winnen. De klant moest een actie-artikel kopen en de kassabon, met hun gegevens, in de inleverbox doen.

Uit alle inzendingen zijn de heer en mevrouw Boudewijns als winnaar uit de bus gekomen. Zij hebben inmiddels de prijs in de winkel in ontvangst genomen. Van harte gefeliciteerd en veel plezier met de gewonnen prijs.

Coop Son en Breugel, samen maken we 't verschil

11 / 32

Meld het als u iets verdachts ziet of ruikt Ogen en oren van Brabant, samen tegen drugscriminaliteit

Foto: 112nieuwsonline.nl

Als het om het dumpen van drugsafval gaat, staat Brabant helaas bovenaan in Nederland. In 2017 ging het om 83 dumpingen, in 2018 om 109. De provincie, Task Force en politie roepen inwoners van Brabant dan ook op ogen en oren open te houden en alle verdachte zaken te melden.

Drugs worden het liefst in de natuur gedumpt. Iemand met een vrachtwagentje of busje kan er ongezien snel een lading vaten dumpen. Dat gebeurt vooral 's avonds, 's nachts of vroeg in de ochtend. Dit drugsafval kan via het water en de bodem in ons voedsel terecht komen. Het kan er ook voor zorgen dat planten en dieren doodgaan. En alleen de lucht inademen kan al zorgen voor brandwonden.

Drugslaboratoria
En dan zijn er nog de drugslaboratoria. Die kunnen overal zijn. Op industrieterreinen, boerderijen en afgelegen gebouwen. Of in verlate schuurtjes, vrachtwagens of containers. Het gaat vooral om leegstaande panden die niet opvallen en goed bereikbaar zijn. Soms staat een afzuiginstallatie op het dak staan of hangt er een chemische geur.

Ongezien dumpen
Elke keer als drugsafval wordt gevonden, komt een speciaal bedrijf het afval opruimen. Dat kost al gauw duizenden euro's. Als de bodem vervuild is, is de rekening al snel het dubbele. In Brabant lopen de kosten op tot ruim 2 miljoen euro per jaar.

Verdachte zaken melden
Met een campagne wil de provincie Brabanders bewust maken van drugsafval en ze oproepen om verdachte zaken te melden. Dat kan via de politie (0900-8844) of via Meld Misdaad Anoniem (0800-7000 of www.meldmisdaadanoniem.nl). Ziet u dat er ergens illegaal wordt gedumpt? Bel dan direct de politie via het alarmnummer 112. Treft u een auto of busje op een onverwachte plek aan? Noteer dan het kenteken en bel de politie. Merkt u dat er een rare lucht rondom een gebouw hangt? Meld dit ook bij de politie. Meer weten? Kijk op www.brabant.nl/drugs.

Subsidie voor grondeigenaren
Bent u eigenaar van de grond waar drugsafval ligt? U kunt bij de provincie Noord-Brabant een tegemoetkoming in de kosten van het opruimen aanvragen. Meer informatie vindt u op www.subsidiedrugsafval.nl.


Asbest hoort in de milieustraat, niet in de natuur Campagne om dumpen van asbest te stoppen

Asbest hoort in de milieustraat, niet in de Brabantse natuur. Niet alleen omdat het de natuur ontsiert, maar ook omdat het gevaarlijk kan zijn en het heel duur is om gedumpt asbest op te ruimen.

Asbest is een verzamelnaam voor zes in de natuur gevormde mineralen met een vezelstructuur. Door ze te binden met cement, karton, lijm of gips, ontstaat een oersterk materiaal. Het is slijtvast, isolerend, brandwerend én goedkoop. Tot in de jaren negentig werd asbest dan ook volop verwerkt in woningen. Zoals in (golfplaten) daken en kachelpijpen. Als asbesthoudend materiaal is aangetast of beschadigd, komen de asbestvezels vrij. Het inademen van deze vezels kan slecht zijn voor de gezondheid. Wie asbest in de natuur dumpt, zorgt ervoor dat mensen en dieren deze asbestvezels inademen. Bovendien ontsiert het de omgeving. Daar komt nog bij dat het opruimen van asbestafval ruim 1.500,00 euro per dumping kost. Kosten die men uiteindelijk allemaal samen moet betalen.

Gratis naar de milieustraat
Gaat u verbouwen en hebt u daarbij ook asbestafval, bijvoorbeeld een golfplaten dak? Kijk dan eerst op de website van de gemeente voor alle informatie over het verwijderen en inleveren van asbestafval. Zo kan het zijn dat u een melding moet doen of een omgevingsvergunning moet aanvragen. Tot 35m2 asbest brengt u in de meeste gemeenten gratis naar de milieustraat. Verpak het wel goed in twee lagen stevig, doorzichtig plastic en plak het goed dicht met plakband.

Gratis BuitenBeter-app
Komt u tijdens een boswandeling asbest tegen? Meld dit dan. Dat kan bijvoorbeeld via de gratis BuitenBeter-app. Download de app, maak een foto en stuur die naar de gemeente. Via GPS wordt de locatie bepaald en kan de gemeente tot actie overgaan. Ook kunt u 24 uur per dag telefonisch terecht bij de provinciale milieuklachtencentrale (073-681 28 21). Hier worden klachten geregistreerd en doorgegeven aan de juiste instantie. Meer weten? Kijk op www.brabant.nl/asbest.


Afrika-concert door Gemengde Zangvereniging Eén van Zin

Gemengde Zangvereniging Eén van Zin uit Son en Breugel en wereldmuziekkoor Umoja uit Eindhoven geven zaterdag 11 mei een gezamenlijk concert met Afrikaanse liederen.

Eén van Zin is het oudste gemengde koor uit Son en Breugel (1875). De muzikale leiding is in handen van dirigent Coen Swinkels, met pianobegeleiding van pianist Rob van Heck.

Umoja is een vrouwenkoor dat in 1987 is opgericht door Anneke Boogaard. Umoja (Eenheid) zingt liederen uit alle werelddelen en wordt daarbij begeleid door een percussiegroep die voornamelijk Afrikaanse en Zuid-Amerikaanse instrumenten bespeelt, zoals de conga, djembé en guiro. De muzikale leiding is in handen van Anneke Boogaard.

Zij zien u graag op 11 mei om 20.15 uur in het Vestzaktheater, Kerkstraat 2 in Son en Breugel. De toegang is gratis. Voor meer informatie over het programma kunt u een kijkje nemen op www.zangverenigingeenvanzin.nl.

Themamiddag Dementie: hoe zit dat nou?

Foto: Ingezonden

De Themamiddag is georganiseerd door de Werkgroep 'Dementievriendelijk Son en Breugel' en wordt gehouden op 21 mei van 16.00 tot 17.30 uur in de Bongerd. Sprekers zijn de artsen Michiel Voet, geriater in opleiding en Judith Wilmer, klinisch geriater uit het Catharina Ziekenhuis. De toegang is gratis.

Themamiddag Dementie: hoe zit dat nou?
Datum: dinsdagmiddag 21 mei
Locatie: de Bongerd, Asteroidenlaan 2A, Breugel
Tijd: 16.00 tot 17.30 uur, zaal open om 15.45 uur
Sprekers: Michiel Voet, geriater in opleiding en Judith Wilmer, klinisch geriater. Beiden verbonden aan het Catharinaziekenhuis Eindhoven

Na de pauze: Gelegenheid tot stellen van vragen. Dat kan vooraf op een vragenbriefje en tijdens de discussie na de pauze.

Tijdens deze middag, georganiseerd door de werkgroep Dementievriendelijk Son en Breugel, leggen de geriaters de aanwezigen uit hoe het nu precies zit met dementie. Wat zijn de verschijnselen, hoe verloopt het ziekteproces en wat zijn de gevolgen? Wat kan men verwachten van de geriater en zijn er therapieën of geneesmiddelen? Uw vragen over hoe het nu zit met dementie komen aan de orde én u bent in de gelegenheid om uw eigen vraag te stellen.

Meer informatie kunt u krijgen via Sander Brugmans, email: sander.brugmans@levgroep.nl of telefoon: 06-40675520.

Een bekend restaurant in een nieuwe verpakking

Rick Geven in zijn vernieuwde restaurant Foto: Wil Feijen

Restaurant 't Kleijn Geluck is een kleinschalig en goed verzorgd restaurant in het centrum van Son en Breugel. Mooi gelegen aan het Raadhuisplein, met een leuk terras. Een restaurant dat al jaren een begrip is in Son en Breugel en ver daarbuiten. Begin 2018 werd Rick Geven de nieuwe eigenaar van dit restaurant. Vanaf dat moment maakte de culinaire liefhebber, vanuit alle hoeken van het land, kennis met de meesterlijke kookkunsten van Rick en zijn team in Son en Breugel.

Redacteur: Adrie Neervoort
Foto's: Wil Feijen


Nu, ruim een jaar later, is het tijd voor de volgende verandering bij restaurant 't Kleijn Geluck. Het interieur van het restaurant werd van vloer tot plafond geheel vernieuwd. Onlangs opende 't Kleijn Geluck weer haar deuren en het resultaat mag er wezen. Het restaurant heeft een complete metamorfose ondergaan. Zo heeft het restaurant een stijlvol en fris interieur gekregen, waarbij de warme kleuren samen met het interieur een perfecte combinatie vormen. De sfeervolle verlichting en comfortabele stoelen nodigen de gasten uit om een middag of avond te komen genieten van de topkeuken, heerlijke wijnen en verrassende desserts.

Eigenaar Rick Geven heeft alles met zorg bedacht en uitgewerkt. "Uitgangspunt daarbij was dat de ambiance moest aansluiten bij alles waar wij als restaurant voor staan. En dat de gasten zich meer dan ooit thuis zouden voelen." Zo is het geheel ruimtelijker geworden, waarbij ook de keuken zichtbaar is. Een geheel vernieuwde bar vormt samen met twee wijnklimaatkasten een echte blikvanger.

Kortom een geheel nieuw restaurant op een vertrouwde plek met dezelfde kwaliteitskeuken als voorheen. Ook de ruime parkeergelegenheid voor de deur is er nog. Rick nodigt u, samen met zijn team, graag uit in het geheel vernieuwde 't Kleijn Geluck. Hij heeft voor u een speciaal en zorgvuldig 4-gangen menu samengesteld voor 35,00 euro en een 6-gangen menu voor 50,00 euro.

Steun in de rug voor duurzame rioolheffing

Het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft afgelopen week bekend gemaakt dat de gemeente Son en Breugel een subsidie van 20.000 euro ontvangt vanuit de pilot 'Financiële prikkels voor klimaatadaptatie' van het Deltaprogramma Ruimtelijke adaptatie (DPRA).

Daarmee ondersteunt het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat het verduurzamen van de rioolheffing in Son en Breugel. Een signaal waar de gemeente erg blij mee is. Naast Son en Breugel hebben nog drie andere pilots een financiële prikkel voor klimaatadaptatie van het Rijk ontvangen.

Kennisdeling
De gekozen pilots nemen automatisch deel aan de Alliantie Financiële prikkels. Hierin worden de opgedane ervaringen en geleerde lessen besproken en gedeeld. De leerpunten uit deze projecten worden verspreid via de nieuwsbrief Ruimtelijke Adaptatie en de website www.ruimtelijkeadaptatie.nl.

Deltaprogramma
Sinds 2010 werkt Nederland in het Deltaprogramma op een unieke manier aan de opgaven in het waterdomein: in een nationaal kader samen toewerken naar gezamenlijke doelen, niet wachten tot een nieuwe (overstromings-)ramp ons overkomt, maar een ramp, grote schade en maatschappelijke ontwrichting voorblijven.

Nationale en regionale partijen werken vanaf het begin intensief samen in het Deltaprogramma: Rijk, provincies, waterschappen, en gemeenten. Al deze partijen hebben zich op basis van de eigen verantwoordelijkheid verbonden aan de gezamenlijke nationale doelen en de uitvoering van het Deltaprogramma.

Lazy Sonnie Song Night

Foto: Ronald Rietman

In april was de laatste reguliere Lazy Sonnie Afternoon van dit seizoen. Na een reeks prachtige concerten op de eerste zondag van de maand, wordt het roer omgegooid voor drie specials. Op 11 mei gaan ze van de zondagmiddag naar de zaterdagavond met de tweede Lazy Sonnie Song Night. Een avond akoestisch genieten.

Lazy Sonnie Song Night
Lazy Sonnie Afternoon heeft tot doel een breed publiek akoestische live roots muziek te laten beleven. Het biedt hiervoor maandelijks een podium aan gevestigde internationale en nationale artiesten en aan opkomende talenten. In verband met de grote belangstelling van zowel liefhebbers als muzikanten is de organisatie vorig jaar gestart met de Lazy Sonnie Song Night. Vanwege het grote succes van de Song Night komen ze dit jaar terug met dit bijzondere concept.

Tussen 20.00 en 23.30 uur treden zo'n twaalf acts op. In een continue stroom is het een komen en gaan van verrassende solo's, duo's of trio's die elk twee nummers brengen. Afkomstig uit Son en Breugel én daarbuiten. Bekende en onbekende muzikanten betreden op deze avond het podium in de Kapelzaal van La Sonnerie. Laat je verrassen!

De avond wordt muzikaal ondersteund door DJ Peter Jansen en de techniek is in handen van Frank Speetjens (Multi Show Productions). De toegang is gratis. Wel wordt er rondgegaan met de tipjar.

Noteer alvast in je agenda
Zondag 2 juni
Een outside Lazy Sonnie BBQ-event. Een buitenpodium in de Kapeltuin met Canadese bands en smakelijke spijzen.

Zondag 7 juli
Het Lazy Sonnie Festival. In de unieke Lazy entourage brengen ze een dijk van een programma. Regionaal, landelijke en internationaal bekende bands betreden het podium.

Meer informatie
Voor meer informatie, de jaaragenda en/of het aanmelden voor de Nieuwsbrief ga je naar de vernieuwde website www.lazysonnieafternoon.nl. Ook vrienden en sponsoren kunnen zich op onze website aanmelden.

Start vaccinaties BMR/DTP en baarmoederhalskanker

Foto: Ingezonden

Vanaf maandag 13 mei start de vaccinatieronde voor BMR-DTP en baarmoederhalskanker (HPV) in deze regio. Alle 9-jarigen en alle meisjes van 13 jaar krijgen een brief met oproepkaart van het RIVM. De GGD Brabant-Zuidoost voert deze vaccinaties uit op verschillende locaties in de hele regio.

BMR-DTP-prik
Alle kinderen die dit jaar 9 jaar worden, krijgen een uitnodiging voor de vaccinatie tegen difterie, tetanus, polio en bof, mazelen, rodehond, de DTP en BMR. Deze vaccinaties zijn een herhaling van de babyprikken. Waarom dan op 9 jarige leeftijd een herhaling?

De WHO (Wereldgezondheidsorganisatie) heeft zich als doel gesteld om mazelen wereldwijd uit te roeien. Mazelen is één van de meest besmettelijke ziekten die er bestaan. Het is vele malen besmettelijker dan bijvoorbeeld griep, rodehond of bof. Mazelen kan een kind behoorlijk ziek maken met zeer hoge koorts en huiduitslag maar ook ernstige complicaties zoals oorontsteking, bronchitis, longontsteking en hersenontsteking komen voor.

De tweede BMR-inenting is nodig omdat bij ongeveer 5% van de kinderen de eerste prik niet voldoende aanslaat. Door de tweede BMR zijn ook de laatste 5% van de kinderen goed beschermd tegen mazelen. De herhaling van DTP is nodig omdat bij dit vaccin de bescherming tegen Difterie, Tetanus en Polio vermindert na verloop van jaren.

Groepsimmuniteit en vaccinatiegraad
Vaccineren in het kader van het Rijksvaccinatieprogramma beschermt niet alleen het kind, het draagt ook bij aan de zogenaamde groepsimmuniteit. Dit betekent dat wanneer er genoeg kinderen zijn ingeënt, de ziekte geen kans krijgt om zich te verspreiden en de onbeschermde kinderen te bereiken. Als de vaccinatiegraad niet hoog genoeg is, kunnen onbeschermde kinderen de ziekte wél krijgen. Er is dan geen groepsimmuniteit. Zijn er in een groep voldoende kinderen ingeënt dan is de groep beter beschermd en stopt de verspreiding van de ziekte.

HPV
De vaccinatie tegen baarmoederhalskanker (HPV-vaccinatie) is een regulier onderdeel van het Rijksvaccinatieprogramma. Meisjes krijgen in het jaar dat ze 13 worden een uitnodiging voor de prik tegen baarmoederhalskanker. Ook oudere meisjes die de uitnodiging eerder ontvingen en deze nog niet hebben gehaald, kunnen de prik alsnog halen. Dit kan gratis tot de leeftijd van 18 jaar. Deze meisjes kunnen zich melden bij de infobalie op een van de 10 priklocaties in de regio.

Alle informatie over de BMR/DTP en HPV-vaccinatie en over de locaties en data van deze vaccinatieronde staat op de website www.bmr-dtpprik.nl en www.hpvprik.nl. Voor telefonische vragen kunt u terecht op het nummer 088-0031400.

De luchtkwaliteit laat te wensen over

Wonen in het schone Brabant?

Het is een genot om te wonen in het mooie, schone, groene Brabant en te genieten van de natuur door er te wandelen, fietsen, tuinieren. Goed voor lichaam en geest zou je denken. Maar hoe schoon is de lucht in Brabant eigenlijk en wat betekent luchtverontreiniging voor onze gezondheid?

Belang van de luchtkwaliteit In Nederland overlijden elk jaar 12.000 mensen vroegtijdig door inademing van ongezonde lucht, geeft het Longfonds aan. En jaarlijks zijn er 16.000 spoedopnames in het ziekenhuis als gevolg van verontreinigde lucht. Fijnstof en ultrafijnstof zijn daarbij verreweg de grootste veroorzakers. Fijnstof komt in de longen en veroorzaakt daar ontstekingen. Ultrafijnstof, het kleinste deeltje fijnstof dat vooral wordt uitgestoten door vliegtuigen, komt via de longen ook in onze bloedbaan terecht. Het brengt schade toe aan de bloedvaten, het hart en de hersenen. Luchtverontreiniging in het algemeen heeft een negatief effect op het geboortegewicht en de cognitieve ontwikkeling bij kinderen. Dat is het vermogen om kennis op te nemen en te verwerken, maar ook zaken als waarnemen, denken, taal, geheugen en concentratie. Luchtverontreiniging veroorzaakt bij kinderen astma, allergieën en luchtweginfecties, zo geeft Bert Brunekreef aan in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde.

Hoe schoon is de lucht in Brabant?
De WHO (World Health Organization) heeft in 2005 voor de maximum toelaatbare waarde van fijnstof een advieswaarde gegeven van 10 µg/m3. Het is een misvatting te denken dat ons mooie, groene zuidoost Brabant hieraan voldoet, want de luchtkwaliteit hier is zelfs slechter dan die van de Randstad. In Nederland en hier in Brabant, liggen de waarden van fijnstof veel hoger dan de aangeven advieswaarde van de WHO.

Wat maakt de mens het meest gelukkig? Een goede gezondheid én die van de kinderen. Er is veel gezondheidswinst te behalen door verlaging van de concentraties fijnstof in de lucht en dat is onder meer te bereiken door een stop, maar beter nog een krimp van het aantal vliegbewegingen. Zet uw gezondheid op de eerste plaats en stap eens minder in een vliegtuig voor een vakantiereisje. Hiermee kan al een stap in de gezonde richting gezet worden.

Als het gaat om de uitstoot van fijnstof en ultrafijnstof is het vliegverkeer wel de grote vervuiler, maar is niet degene die daarvoor betaalt. U en ik betalen BTW en accijns op de brandstof voor onze auto, maar de kerosine voor vliegtuigen wordt niet belast. Zou het niet eerlijker zijn dat evenredig te belasten? De opbrengst zou dan besteed kunnen worden aan schonere manieren van reizen, zoals met de trein.

Eindhoven Airport
Dit jaar neemt minister van Infrastructuur en Waterstaat Cora van Nieuwenhuizen beslissingen over het aantal vliegbewegingen van Eindhoven Airport. De actiegroep 'Vluchten Kan Niet Meer', is van mening dat we onze ogen niet mogen sluiten voor de enorme invloed die vliegen heeft op onze leefomgeving en gezondheid. Uitbreiding van het aantal vluchten is geen optie. De gezondheid en die van de kinderen staat met stip op 1! Die willen ze onder geen enkele voorwaarde op het spel zetten. De actiegroep wil hier schone lucht! U ook? Stroop dan de mouwen op en kom met ons in actie!

Neem voor meer informatie contact op met Mieke van de Ven, via luchtenkannietmeer01@gmail.com of bel 0497-769063.

Zeg nou zelf?! Dumpen doe je niet Brabantse campagne tegen dumpen van huisraad in natuur

Afvaldumping Foto: Erik de Jonge

Koelkasten, tuinstoelen, uitpuilende vuilniszakken, afgedankte tv's: de Brabantse natuur ligt er vol mee. Steeds vaker worden huisraad en grof afval in het bos en het water gedumpt. Hartstikke illegaal en slecht voor het milieu. In Brabant start daarom een campagne met het motto: 'Zeg nou zelf?! Dumpen doe je niet.'

Loop je lekker te wandelen in het bos, stuit je opeens op een oude toiletpot, een smerig matras of een stel ingezakte stoelen. En even verderop komt de verrotte lucht uit een berg vuilniszakken je tegemoet. Weg is je 'groene' beleving. Het dumpen van afval in de natuur stijgt in Brabant de laatste jaren fors. In 2018 ging het om ruim 5.000 dumpingen, bijna 100 per week. Terwijl toch iedereen snapt dat een natuurgebied geen afvalstortplaats is.

Wijzen op gedrag
De campagne wil Brabanders duidelijk maken dat dumpen in de natuur gewoon niet kan. Met tips en suggesties worden mensen gestimuleerd om hun huisvuil en huisraad op andere manieren kwijt te raken. En die zijn er genoeg. Spullen die nog goed zijn, kunt u verkopen of (gratis) aanbieden via Marktplaats of inleveren bij de kringloopwinkel. Bij de aanschaf van een nieuw koffiezetapparaat of wasmachine neemt de leverancier uw oude apparaat gratis in. U kunt uw oude huisraad en grofvuil tegen een kiloprijs inleveren bij de milieustraat of laten ophalen. En natuurlijk kunt u spullen die u niet meer nodig hebt ook weggeven.

Gratis BuitenBeter-app
Vindt u tuinstoelen, keukenkastjes, tegels of puin in de natuur, meld dit dan. Dat kan bijvoorbeeld via de gratis BuitenBeter-app. Download de app, maak een foto en stuur die naar de gemeente. Via GPS wordt de locatie bepaald en kan de gemeente tot actie overgaan. Ook kunt u 24 uur per dag telefonisch terecht bij de provinciale milieuklachtencentrale (073-6812821). Hier worden klachten geregistreerd en doorgegeven aan de juiste instantie. Meer weten? Kijk op www.brabant.nl/huisvuil.

Jongeren, gamen en social media

Uit onderzoek blijkt dat duizenden jongeren in Nederland problemen hebben met gamen. Wanneer de jongere naast het gamen verschillende interesses heeft en een goed dagelijks ritme aanhoudt, hoeft het overmatig gamen niet meteen te betekenen dat dit ook problematisch is.

Toch kan te veel tijd besteden aan sociale media of gamen tot gevolg hebben dat jongeren studie, werk of sociale contacten verwaarlozen. Daarover gaat de informatieavond op maandagavond 20 mei, 19.00 - 21.00 uur, in de Bibliotheek in 't Vestzak, in Son en Breugel. De avond is bedoeld voor ouders van jongeren tussen ongeveer 8 en 16 jaar. Aanmelden kan online via www.bibliotheekdommeldal.nl. Bij de entreeprijs is een kopje koffie of thee inbegrepen.

Gamen en social media
Maak jij je wel eens zorgen over de manier waarop jouw kind omgaat met games? Zit jouw kind misschien toch te vaak op social media? Kom naar het Oudercafé op en ga in gesprek met ervaringsdeskundige Rakeem en specialist Bernard van 't Klooster van Novadic Kentron. Rakeem vertelt als ervaringsdeskundige over hoe hij heeft leren omgaan met gameverslaving. Ook over het afkickprogramma dat hij volgde in Zuid-Afrika, waarmee hij bij terugkomst in Nederland zijn leven op een positieve manier kon oppakken.

Bernard van 't Klooster heeft in zijn werk als preventiewerker bij Novadic Kentron veel ervaring opgedaan met interventie en voorlichting en met het ontwikkelen van scholing op het gebied van signalering en gedragsverandering.

Oudercafé
Bibliotheek Dommeldal organiseert de Oudercafé's in samenwerking met de LEVgroep Son en Breugel. De medewerkers van LEVgroep Son en Breugel kunnen helpen bij specifieke vragen of bij het doorverwijzen naar de juiste instanties. Tijdens de Oudercafé-avonden in Bibliotheek Dommeldal, kunnen ouders en opvoeders elkaar op een fijne, ontspannen manier ontmoeten en ideeën uitwisselen. De komende periode is er iedere maand een Oudercafé in de Bibliotheek in 't Vestzak, met steeds een ander thema.

16 / 32

Moederke

Moeder, ge bent oud geworre,
en ge rakt 'n bietje van de wijs.
Oew hendjes beginne te verdorre
en oew haor is hummol grijs.

Ge zit mist in oewe stoel te dutte.
God wit waor g'ammel nie an denkt.
En mi oewe zakdoek zitte wa te frutte
as ge om niks inins zumar n traantje plengt.

Mar ge veert op, as we binne komme
mi 'n bluumke of n duske sjokkela.
Da kadoke kan oe eigeluk niks bomme.
Da gao toch bij die aander in de la.

Ma da we oe nie zèn vergete
op Moederdag, da zurgt vur veul geruis.
Da zal alleman hier moete wete,
de kommende daag in 't hul tehuis.

Want ge zegt dik zat, en noit verlege:
"Da vrouwke krijgt noit gin bezoek.
En de buurvrouw hier van nummer nege,
zit altijd allinnig in 'nen hoek.

Mar gullie komt teminste nogus binne,
as ik daorop te wochte zit.
Dan kan ik wir vur dage hinne,
en ik wil, da alleman da wit….."

Nao 'n kwartier beginde al te knikkebolle
over oew kouw geworre kumke thee,
en ge laot vlot mi oew kussens solle.
En dan zeg ik mar wir: "Ik kap d'r mee.

Ma, ik moet nou echt naor huis toe.
De snoep li in de laaj, dagge da weet."
Dan zegde gij: "Goed hurre, Jantje, houdoe,"
terwijl ik zo hullemol nie heet……

Ad Louwers

'Two of The Vitals'

Het duo 'Two of the Vitals verzorgt op woensdagavond 15 mei een muzikaal optreden op de kiosk op het Kerkplein in Son. 'Two of The Vitals' zijn Pieter van den Boom (Son) en Theo Bell (Eindhoven). Zij maken deel uit van The Vitals, een zestiger jaren band die destijds regelmatig in de Zwaan in Son optrad en nog steeds actief is in de regio.

Tijdens het eerste deel van het optreden worden enkele stukken gespeeld op akoestisch gitaar van bijvoorbeeld Chet Atkins en Harrie Sacksioni. Vervolgens worden nummers gebracht van Cliff Richard and The Shadows, The Beatles, The Kinks, The Searchers, The Allan Parsons Project, Chris Isaak, Dire Straits etc., afgewisseld met enkele instrumentale nummers van The Shadows, The Ventures etc.

Het optreden staat gepland van ongeveer 20.00 uur tot 22.00 uur, de toegang is gratis. Uiteraard gaat het optreden alleen door bij goede weersomstandigheden. In een eerdere aankondiging staat dat het duo Pastinakel dit optreden zou gaan verzorgen, maar door een blessure van de zanger komt dat te vervallen.

Verwacht de komende week op de kiosk:
18 mei : Accordeongroep BSA Music
19 mei : Gerwense Dorpskapel
20 mei : Popkoor Sway
22 mei : Dameskapel Permanent

PVGE fietst in natuurcentrum De Maashorst

Foto: ©pixabay.com

De fietsclub van de PVGE houdt op woensdag 15 mei een fietstocht naar natuurgebied 'De Maashorst', dat ten noorden van Uden ligt.

Er wordt om 09.30 uur van het 17 Septemberplein vertrokken. Met de auto voert de tocht eerst naar het beginpunt van de fietsroute, dat bij Slabroek ligt. Na het afladen van de fietsen wordt gestart met de fietstocht, doch eerst is er een koffiestop in Natuurcentrum De Maashorst.

Daarna vangt de fietstocht aan door het natuurgebied. Halverwege de fietstocht in Schaijk zijn er diverse lunchmogelijkheden. Ongeveer 16.00 uur eindigt de tocht weer bij het startpunt, waar de fietsen worden opgeladen en ca. 17.00 uur is men weer terug in Son en Breugel.

De leden krijgen nog een gedetailleerde beschrijving van deze fietstocht toegestuurd per e-mail. Verdere inlichtingen bij de organisatoren van deze fietstocht: Kees en Anneke Uppelschoten, 06-24132937 of via annekeu07@gmail.com

'De Trein' door toneelgroep Oase

Foto: Lianne van Asperdt

Toneelgroep Oase bestaat uit twee enthousiaste toneelgroepen met kinderen in de leeftijd van 8 tot 15 jaar. De toneelgroepen bestaan alweer enkele jaren en de leiding is dit seizoen in handen van regisseuse Suzanne Akkus.

Elke woensdagmiddag wordt er met heel veel enthousiasme in jongerencentrum Oase geoefend. Na een seizoen hard werken is het tijd voor een echte voorstelling. Op zaterdag 18 mei om 19.30 uur spelen de twee groepen samen hun voorstelling in het Vestzaktheater.

De trein van Son naar Marseille gaat bijna vertrekken. Er stappen opvallende reizigers in. Iedereen heeft oog voor de prachtige diamant van de vrouw van de oliesjeik. Maar wat hebben zij een verwende kinderen… Ook is er een nieuwe kok aan boord gegaan, maar kan deze kok eigenlijk wel koken? De trein vertrekt, maar bij de eerste de beste tunnel gebeurt er iets vreselijks: de diamant wordt gestolen! Op het volgende station staan de 'special agents' al klaar om de boel te onderzoeken. Zij ontdekken van alles: zo blijkt de conducteur een duister geheim te hebben, is de kruier niet helemaal eerlijk en ook de Italiaanse mama doet zich ietsepietsie anders voor dan ze is. En waar is de diamant? Een musical vol humor, spanning, sensatie en muziek die je raakt.

'De trein', mis 'm niet! Benieuwd geworden naar deze voorstelling? Reserveer een kaartje (3,00 euro per stuk) via liannevanasperdt@hotmail.com. Wees er snel bij want vol=vol.

Formule Stichting Statiegeld op Jeugd (SOJ) is geselecteerd voor lunch met de Tweede Kamer

Foto: Ingezonden

Sinds 2004 organiseert IVN, in samenwerking met een aantal maatschappelijke partners en het Nederlandse bedrijfsleven 'Duurzame Dinsdag'; een podium in politiek Den Haag voor duurzame ideeën. Stichting SOJ heeft hun innovatieve idee om het sociale woningaanbod te vergroten op basis van kadastrale woningsplitsing ingediend en dit idee is geselecteerd als een van de kansmakers op de 'lunch met de Tweede Kamer' in september.

Hopelijk behoort het idee, om senioren woningeigenaren langer zelfstandig in hun eigen woning te laten wonen, waarbij jongvolwassene wonen in een woonunit en hulptaken verricht wanneer dit noodzakelijk is en hiermee een deel van de huur sparen voor de toekomstige eigen kosten koper, tot een van de duurzaamheids winnaars. Hiermee kan de stichting de ambitie om Nederland te helpen bij het te kort aan betaalbaar woningen voor jongeren en de schaarste aan seniorenwoningen, worden opgelost worden.

De eerste dinsdag van september is Duurzame Dinsdag. Een bijzondere dag waarop duurzame ideeën en initiatieven een podium krijgen in politiek Den Haag. Het kabinet neemt op deze dag de Duurzame Dinsdag-koffer in ontvangst met honderden duurzame ideeën en initiatieven uit alle hoeken van de samenleving. De meest duurzame, innoverende en onderscheidende ideeën en initiatieven maken kans op prijzen en de mogelijkheid om het idee of initiatief een extra impuls te geven. St SOJ hoopt op deze manier een groot podium te krijgen omdat schaarste aan betaalbaar woningaanbod voor jongvolwassenen niet alleen een Brabants probleem is!

De Duurzame Dinsdag-koffer vol met al die diverse ideeën en initiatieven wordt aangeboden aan het kabinet. De Staatssecretaris neemt deze in ontvangst en zal enkele ideeën en initiatieven uitlichten. Ook worden er namens de partners van Duurzame Dinsdag prijzen uitgereikt. Onder andere op het gebied van klimaat, groen, energie en sociale duurzaamheid.

Kortingsaktie PVGE / Museum 'Bevrijdende Vleugels'

Foto: Adrie Neervoort

Vereniging PVGE Son en Breugel is de laatste tijd druk bezig met het zoeken naar ondernemers die mee willen doen aan hun kortingsactie voor hun leden. En het eerste resultaat is geboekt.

Via Adrie Neervoort van DeMooiSonenBreugelKrant zijn ze in contact gekomen met de heer Van Pelt, eigenaar van het museum 'Bevrijdende Vleugels', gelegen aan de weg tussen Son en Best. Het aanbod voor de leden van PVGE bestaat uit een korting van 50% op de toegangsprijs.

Het museum besteedt aandacht aan de operatie Market Garden in september 1944. Hoewel het uiteindelijke doel niet bereikt is, heeft dit wel geleid tot de bevrijding van Zuid-Nederland in het najaar van 1944. In september 2019 is dat 75 jaar geleden. Het museum besteedt daar met extra activiteiten en vieringen grote aandacht aan. Een reden te meer om dit museum eens te bezoeken.

Op de website www.pvge-sonenbreugel.nl (de vereniging > ledenvoordeel) staan nog meer gegevens, onder andere ook een link om gemakkelijk e-tickets voor het museum te bestellen. U kunt natuurlijk ook 'gewoon' een bezoek aan het museum brengen.

Meditatie/Stadverlichting

Overal lees en hoor je dat er in en rond Son en Breugel nogal veel criminaliteit is. Voor een betere wereld hoef je de straat niet op. Men is effectiever als men samen stil is.

In een tijd van verharding, individualisme en elkaar buitensluiten, wil Stadsverlichting een huiskamercultuur van samenhorigheid stimuleren: oases waar mensen welkom zijn voor een uur stilte, liefde en ontspanning, zodat zij zich weer thuis kunnen voelen bij zichzelf, elkaar en in hun leefomgeving. Als men in Son met 10 à 15 mensen mediteert zou dit een groot effect kunnen hebben op onder andere de criminaliteit. Het zou geweldig zijn om zoveel deelnemers te mogen ontvangen. Maar er kan natuurlijk voor gekozen worden om in uw eigen huiskamer te mediteren of wel open te stellen. Als er twee of meer mensen samenkomen, is dat al voldoende om te starten.

Voor meer informatie en aanmelden, http://www.stadsverlichting.nu en in Son met Marije Dekkers telefoon 06-41342619, website www.praktijk-chenrezi.nl.

Zondag 12 mei wordt gemediteerd tussen 20.00 en 21.00 uur. Er kan in stilte binnengekomen worden tussen 19.45 en 20.00 uur. Om 20.00 uur start de meditatie van een uur. Adres: De Wadden 75, Son en Breugel.

Uitnodiging ALV SonEnergie en energiecafé met nieuwe wethouder

De Algemene Ledenvergadering (ALV) van SonEnergie vindt 20 mei plaats. De vergaderstukken hiervoor zijn op de website www.sonenergie.nl geplaatst.

Het bestuur heeft Paul van Liempd, de beoogde nieuwe wethouder duurzaamheid, bereid gevonden om (onder voorbehoud van zijn formele benoeming als wethouder) na afloop van het formele gedeelte van de ALV een toelichting te geven op zijn duurzaamheidsambities voor Son en Breugel. Ook zal hij ingaan op de opgave die de inwoners de komende jaren vanuit de Regionale Energie Strategie te wachten staat. Wilt u ook graag met hem kennis maken? Ook niet-leden zijn na afloop van de ALV van harte welkom.

Ze zien u graag op 20 mei om 20.00 uur (inloop vanaf 19.30 uur) in De Landing aan de Rooijseweg.

Vlooienmarkt Mgr. Bekkersgroep

Scouting Mgr. Bekkersgroep houdt op zondag 2 juni haar jaarlijkse vlooienmarkt op de Europalaan 5 in Son en Breugel. Het (gratis ophalen) van de spullen is inmiddels begonnen.

Iedereen die bruikbare spullen heeft kan deze laten ophalen door de scouting. Hiervoor kan gebeld worden naar 084-8846704 of het formulier voor ophalen van spullen kan ingevuld worden op de website. De spullen worden de eerstvolgende zaterdag daarna opgehaald. Bankstellen, bedden, verf en witgoed worden om milieuredenen niet opgehaald.

Meer informatie op: www.vlooienmarktson.nl of bekijk hun facebookpagina mgrbekkersgroep.

Themaochtend ICE4LIFE door SeniorenRaad

Foto: Ingezonden

De themaochtend op vrijdag 26 april die door de SeniorenRaad in De Boerderij gehouden werd, stond geheel in het teken van de doelstelling van de bijzondere stichting 'Ice4Life', het levenswerk van de in 2015 aan prostaatkanker overleden verslaggever en documentairemaker Mark Bos.

Een zeer gedreven Jos de Bruin, vriend van Mark en een van de drijvende krachten achter de stichting, wist de aanwezigen te boeien met een duidelijke uitleg over de ontstaansgeschiedenis, drijfveren en doelstelling van de stichting. Door middel van de getoonde beelden en een levendige beschrijving van de hindernissen en opgedane ervaringen, lukte het Jos om de aanwezigen deelgenoot te maken van deze ontdekkingstocht.

De stichting heeft, in samenwerking met de bekende 'iceman' Wim Hof, een nog steeds in ontwikkeling zijnde methode opgezet met de bedoeling om mensen met bepaalde ziekten zoals reuma, kanker, MS, ziekte van Lyme, ziekte van Crohn, etc. een zekere kwaliteit van leven te bieden. In het kort komt het erop neer dat het verantwoord blootstellen van het menselijk lichaam aan (extreme) koude, in combinatie met ademhalingstechnieken, het (auto)immuunsysteem positief kan beïnvloeden en de pijnbeleving van de patiënt wellicht dragelijker kan maken, aldus Jos.

Voldoende stof tot nadenken, hetgeen bleek uit de vragen van de aanwezigen en de verzoeken om meer informatie aan Jos de Bruin.

Vrouwenvereniging Scala met PVGE naar Mechelen

De leden van Scala zijn door de organisatie van de Reis- en Cultuurclub van de PVGE (Vereniging van Gepensioneerden in Eindhoven en omgeving) uitgenodigd om met een busreis mee te gaan naar Mechelen (B). Deze reis is op 23 mei.

Na aankomst wordt er eerst koffie gedronken met wat lekkers erbij en daarna is er een stadswandeling met gids. In de middag heeft men ruim de tijd om zelf deze oude stad uit de 16de eeuw met vier Unesco monumenten te ontdekken. Heeft men geen zin in een cultuurmiddag, kan men ook een boottocht maken of gaan shoppen. De geplande activiteit van Scala, de jaarlijkse wandeling, komt hierdoor te vervallen en wordt verschoven naar donderdag 6 juni.

Theater De Blauwe Kei presenteert nieuw programma

Youp, speelt 'Met de kennis van nu' Foto: Bob Bronshoff

Het nieuwe theaterprogramma van De Blauwe Kei is bekend. Dinsdagavond 7 mei werd het nieuwe programma traditiegetrouw als eerste gepresenteerd aan de Vrienden van het theater. Diezelfde avond verscheen om 23.00 uur het volledige theaterprogramma van seizoen 2019-2020 op www.blauwekei.nl en startte de voorverkoop.

De presentatie van de avond was in handen van Christel de Laat, de succesvolle comédienne uit Schijndel, die zelf in 2019-2020 weer in De Blauwe Kei te zien is. Zij liep, samen met Harry Vermeulen, theaterdirecteur en programmeur, en Elke Swinkels, verantwoordelijk voor de jeugd- en kleine zaalprogrammering, door het programma. Naast een preview van Christels eigen show, zagen de Vrienden van het theater ook korte previews van Goedemorgen Noordkade!, cabaretduo Maartje & Kine en de dansgroepen Panama Pictures, 155 (eenvijfvijf) en Lonneke van Leth.

Nieuw komend seizoen zijn de voorstellingen op bijzondere locaties op CHV Noordkade. "De Noordkade voelt als één grote speeltuin en die willen we graag zo goed mogelijk benutten", zo gaf directeur Harry Vermeulen aan. Zo presenteert De Blauwe Kei 'Goedemorgen Noordkade!': drie unieke, ontspannen zondagochtendconcerten in de Malerij. Daarnaast kan het publiek in een 'clubsetting' in de Podiumzaal genieten van drie sfeervolle concerten en het nieuwe Comedy Café Noordkade.

Uiteraard werd ook stilgestaan bij de nieuwe samenwerking met Spectrum Podium Schijndel. De Blauwe Kei presenteert in 2019-2020 vijftien voorstellingen in de nieuwe theaterzaal, waaronder die van Angela Groothuizen en Guido Weijers, en diverse jeugdvoorstellingen.

De locatie, CHV Noordkade, leent zich uitstekend voor 'foodie' voorstellingen. Daarom kunnen bezoekers komend seizoen genieten van het Dahl Diner, een culinaire rondreis met Robèrt van Beckhoven en een proeverij met NRC-journalist Joël Broeckaert.

Natuurlijk zijn er ook tientallen voorstellingen te zien in de vaste theaterzalen. Er komen heel wat grote cabaretnamen naar Veghel, waaronder Theo Maassen, Youp van 't Hek, Claudia de Breij, Bert Visscher en Urbanus. Daarnaast is er ook plaats voor opkomend cabarettalent, waaronder Kasper van der Laan en Kirsten van Teijn.

Joël Broeckaert Foto: Ingezonden
Robèrt van Beckhoven Foto: Wim Lanser
Tonio Foto: Piek www.piek.cc
Theo Maassen Foto: Ingezonden
Tania Kross Foto: Ingezonden
Isabelle Beernaert Foto: Ingrid Weyers
Iris Hond
Ellen ten Damme Foto: Danny Ellinger
Claudia de Breij Foto: Hans-Peter van Velthoven
Angela Groothuizen Foto: Ingezonden
Bert Visschers
Angela Schijf
Alex Klaassen Foto: Mark Engelen

Rooi is uit de Kunst

Foto: Jos van Nunen

Verrassend, groots genieten? Dat doe je Natuurlijk! in Sint-Oedenrode. Zo staat in het weekend van 25 en 26 mei het hele dorp bol van de gezellige activiteiten en leuke, gratis evenementen. Door het hele dorp bruist het van de kunst. Met de grote 'K' én in de breedste zin van het woord. Bewonder de werken van lokale kunstenaars, jong muzikaal talent uit Meierijstad schittert op het podium, beschouw prachtige Arabische volbloeds en in het hele weekend zijn in het centrum de winkels, terrassen en restaurants open. Kortom: Rooi is uit de Kunst!

Atelierroute 'Kunst in Rooi'
Tijdens het gratis tweejaarlijkse evenement: atelierroute 'Kunst in Rooi', tonen ruim 30 kunstenaars hun werk aan alle belangstellenden. Via de website www.kunstinrooi.nl vind je de deelnemerslijst en kun je de plattegrond downloaden. De route neemt je mee naar ateliers die zowel buiten als in en rondom het centrum liggen. Tussendoor kun je aanmeren bij de diverse andere festiviteiten.

Gastvrij genieten tijdens koopzondag
Zo zijn op zaterdag én zondag de winkels open en vind je in de etalages eveneens bijzondere kunstwerken van Rooise bodem. Op zondag kleuren de winkelstraten met hier en daar muziek en straattheater. Bovendien zijn de terrassen open en kun je culinair genieten van lekkere kunsten uit de keukens.

Arabian Horse Weekend
Ook internationaal gezien staat Sint-Oedenrode dit weekend op de kaart. Uit de hele wereld reizen liefhebbers af naar alweer de 16e editie van het Arabian Horse Weekend dat plaatsvindt in de manege de Pijnhorst. Hier worden prachtige Arabische volbloeds voorgesteld aan een internationale jury. Het evenement is gratis toegankelijk. Een paar honderd meter verderop vindt in Streekpark De Kienehoef het gratis Pop & Colour festival plaats. Hier staat een originele bedoeïenentent uit Jordanië, waar kinderen als Arabische prins of prinses samen met een Arabisch volbloed op de foto kunnen.

Pop & Colour festival
Tijdens dit culturele festival in Streekpark Kienehoef schittert jong muzikaal talent uit Meierijstad op het podium. Zaterdag heeft als thema 'The Circle of Talent'. De zondag wordt op spetterende wijze afgesloten met om 19.30 uur een geweldig optreden van Trijntje Oosterhuis en het Brabants Jazz Orkest. En zo wordt samen een geweldig weekend Rooi is uit de Kunst afgesloten.

Met vrienden en een rammelbak Europa in

Boven op het dak Mark Sanders, Jason Padma, Dennis Sleutjes en Erni Bressers Foto: Ingezonden

St. Oedenrode - Geen 'zon, zuipen, ziekenhuis' voor deze mannen. Het is verleidelijk om als jongere zulke vakanties op te zoeken. Maar deze heren willen gewoonweg iets anders. Ze zoeken het avontuur op en doen daarom mee aan een Rammelbakken Reis door Europa. Volgende week woensdag start de reis, na weken van voorbereiding.

'De Rammelbakken Reis staat in het teken van plezier hebben met elkaar. Behulpzaamheid en vriendelijkheid zijn een voorwaarde om deze uitdaging op zo leuk mogelijke wijze te voltooien. Daarbij garandeert het maximum van 150 teams een persoonlijke, sportieve en gezellige basis.' Dit meldt de website van het evenement. Mark Sanders uit Sint-Oedenrode sprak dit enorm aan. Zijn Bestse vrienden Jason Padma, Dennis Sleutjes en Erni Bressers ook en daarom trekken ze er gezamenlijk op uit.

Met een klaargestoomde rammelbak rijden ze door zes verschillende landen; Nederland, België, Frankrijk, Zwitserland, Italië en Monaco. In het totaal is de reis zeven dagen. De organisatie probeert de deelnemers zoveel mogelijk de snelweg te laten vermijden en ze kiezen dan ook veelal voor de mooie binnendoor routes. Zo slingeren ze door geweldige kleine dorpjes, langs prachtige bergpassen en geweldige vergezichten. Zeker geen alledaagse route.

Tijdens de reis krijgen de heren elke ochtend de route uitgereikt voor diezelfde dag. Hierop staan ook twee of drie opdrachten. Dit kan een puzzel zijn die je in de auto dient op te lossen, maar kan ook een ludieke doe-opdracht zijn. Ze houden het leuk, maar ze worden wel uitgedaagd. Met deze opdrachten kunnen ze punten verdienen en aan het einde van de reis leuke prijzen winnen. "Ons doel is om deze beproeving te winnen!", laat Mark Sanders weten.

KBO Kienavonden

Lieshout - Seniorenvereniging KBO Lieshout houdt op vrijdag 10 mei weer de bekende en gezellige KBO kienavond in het Dorpshuis. De kienavond is altijd met vol verrassingen.

Kom kienen en win een van de prachtige prijzen. De zaal is open om 19.00 uur en om 20.00 uur wordt begonnen met kienen. Na het kienen wordt traditiegetrouw de loterij gehouden met mooie prijzen. U wordt van harte uitgenodigd om eens een avond gezellig te komen kienen bij ons in het Dorpshuis Grotenhof 2 Lieshout.

Programma en uitslagen Golf Son

Hole in One door Wil Saenen Foto: Ingezonden

Op het programma voor de komende week van Golf Son staat op 9 mei Nightball, op 10 mei Wex Golfplaza Eijckenduyn Vierbal Stableford en op 15 mei de clubwedstrijd Vierbal Strokeplay.

9 mei: Nightball
Wekelijks terugkerende informele wedstrijd. De achterliggende gedachte van deze avonden is om zonder wedstrijddruk 9 of 18 holes te lopen waarbij ervaren spelers en minder ervaren spelers met elkaar kunnen optrekken. Tijdens deze vrije inloopavonden kom je met een maatje of je komt gewoon alleen. Er is altijd wel iemand om mee te spelen en anders koppelt de organisatie je wel aan één of meerdere spelers.

Wedstrijduitslagen
1 mei: Weco Leaderbord Dasio Stableford
Wedstrijd telt mee voor de WECO leaderboard Dasio competitie 2019.

Uitslag
1. Mac Maas hcp 29.4 score 37
2. Jan Bogers hcp 29.1 score 36 (2de 9 holes 16)
3. Jan Dekkers hcp 35 score 36 (2de 9 holes 14)
Birdies: Ans Merks (hole 4), Stef van Haaren (hole 4), Mac Maas (hole 5), Jan Bogers (hole 4)
Neary dames op hole 4: Netty Gielen en winnaar Ans Merks
Neary heren op hole 6: Huub Roche en winnaar Henk van Kooijk
Leary dames op hole 1: Ans Merks en winnaar Marian Lalleman
Leary heren niet gevallen.

Weco wedstrijd Leaderbord Dasio competitie Stableford 2019 - 1 mei 2019.
Wedstrijd telt mee voor de WECO leaderboard Dasio competitie 2019.
Uitslag
1. Mac Maas hcp 29.4 score 37
2. Jan Bogers hcp 29.1 score 36 (2de 9 holes 16)
3. Jan Dekkers hcp 35 score 36 (2de 9 holes 14)
Birdy's: Ans Merks (hole 4), Stef van Haaren (hole 4), Mac Maas (hole 5), Jan Bogers (hole 4)
Neary dames op hole 4: Netty Gielen en winnaar Ans Merks
Neary heren op hole 6: Huub Roche en winnaar Henk van Kooijk
Leary dames op hole 1: Ans Merks en winnaar Marian Lalleman
Leary heren niet gevallen.
Hole in 0ne: Wil Saenen op hole 9.

Hole in one
Wil Saenen is toegetreden tot een kleine groep illustere voorgangers die het gepresteerd heeft om een hole in one te slaan. Op de KLM Open wordt zo'n prestatie beloond met een fraaie BMW. Bij Golfclub Son kost het je een rondje in het clubhuis. En zo hoort het te zijn. Golfclub Son: Groots in Gezelligheid.

Body-Care Verbeek (ver)bouwt aan de toekomst

Foto: Ingezonden

Fysiotherapie Verbeek bestaat dit jaar 30 jaar! Een moment om bij stil te staan. Oprichter en trotse eigenaar Frank Verbeek blikt terug op het verleden en geeft een doorkijk over de toekomst van zijn bedrijf.

In 1989 opende de fysiopraktijk zijn deuren aan de Texellaan 10 en verhuisde in 2004 naar Ekkersrijt 4206 en ging daar verder onder de naam Body-Care Verbeek bv. Voor Frank was het een bijzondere stap om vanuit een woonwijk de praktijk te verplaatsen naar een bedrijventerrein.

Beweegzorg in bedrijvenloods
Het aankopen van een bedrijfspand gaf de ruimte om een professionele fitnessruimte in te bouwen. De nadruk heeft altijd gelegen op de beweegzorg en niet zo zeer op een traditioneel fitnesscentrum. De verhuizing is goed uitgevallen, de mensen weten de praktijk nog steeds goed te vinden, waardoor de praktijk is gegroeid.

Ontwikkelingen in zorg
Frank staat, 15 jaar later, weer voor nieuwe uitdagingen. Maatschappelijk is er veel veranderd, zoals de financiering van de zorg. Zorgverzekeraars hebben inmiddels de regie in de zorg overgenomen. De vergoeding voor fysiotherapie is momenteel deels verplaats naar de aanvullende verzekeringspolissen. Vaak zijn de chronische patiënten hiervan de dupe. "Gelukkig zien we de druk vanuit de maatschappij en de politiek toenemen op deze scheve verhoudingen tussen zorgaanbieders en de zorgverzekeraars recht te trekken. De tweede grote verandering is de leeftijdsopbouw van de samenleving. We zien een toename van het aantal 65-plussers en de roep om leefstijlveranderingen in verband met de bekende welvaartskwalen als overgewicht en hart- en vaatziekten", aldus Frank.

Een nieuwe richting
Om de uitbreiding van de faciliteiten aan te bieden, bleek een verbouwing van het pand en het uitbreiden van het team met een beweegagoog/personaltrainer gewenst. Op deze manier kan de patiëntenzorg onder de verantwoordelijkheid van de fysiotherapeut blijven vallen en zodra de medische noodzaak afneemt, kan de zorg verschuiven, naar de 0 lijn zorg. Frank probeert beweegzorg te gaan aanbieden van de 0 tot en met de 1,5 lijn zorg om hiermee aan de verwachting van de politiek en de zorgvraag uit de maatschappij te voldoen.

Vitaliteit en Lifestyle
"Een andere uitdaging is om Vitaliteit en Lifestyle programma's te bedenken die leuk, nuttig en goed onderbouwd zijn. Deze programma's kennen veelal hetzelfde vertrekpunt: afvallen, of weer in conditie komen na een negatieve gebeurtenis. Om aan al deze wensen van mensen te kunnen voldoen en waarbij rekening gehouden wordt met de verschillende doelgroepen, was het verbouwen van de bestaande ruimte noodzakelijk. Dit alles resulteerde in, om naast de bestaande fysiotherapie/revalidatie faciliteiten, nu ook een viertal Vitaliteit en Lifestyle trainingen aan te kunnen bieden. "We hebben geïnvesteerd in ruimte en in nieuwe apparatuur." Er waren veel verschillende wensen; individueel of in groepsverband en kracht- of conditietraining onder begeleiding. Dit alles was niet mogelijk binnen de setting van de huidige inrichting, waarbij de patiëntenzorg niet in het gedrang komt. "De vraag bij hulp van gewichtsafname komt vaak voor. We werken daarom samen met een voedingsdeskundige en/of een diëtist."

Bewegen is leven
"De maatschappij blijft veranderen en daarmee de behoefte van de mensen. De gemiddelde leeftijd gaat veranderen en de daarmee gepaarde wensen en eventuele fysieke ongemakken. De fysiotherapeut is en blijft een belangrijke schakel in de beweegzorg. "Door middel van de aanpassingen in ons beweegcentrum hoop ik zo de zeer verschillende wensen van mensen op het gebied van sport en beweging aan te bieden. Wij lopen ook tegen vragen of wensen aan die weer om aanpassingen vragen", geeft Frank aan. Immers 'bewegen is leven'.

TV Son en Breugel viert 60-jarig bestaan

In 2019 bestaat tennisvereniging Son en Breugel alweer 60 jaar. En dat moet gevierd worden. Op 22 juni staat een dag vol met leuke activiteiten gepland. De feestcommissie is hard bezig met de organisatie daarvan en het belooft een mooie feestelijke dag te worden voor alle huidige en voormalige leden van de club aan de Europalaan.

TV Son en Breugel
Zestig jaar geleden werd TV Son en Breugel gevestigd op de plaats waar het nog altijd ligt: midden in het centrum. De unieke ligging in het drukke dorpscentrum, vlak naast de vijver, is iets waar alle leden nog erg trots op zijn. Destijds waren alleen de banen in het bos – die inmiddels bekend staan als banen 8 en 9 – beschikbaar. Daarna volgde in rap tempo de lager gelegen banen, direct aan de Europalaan.

De tennisclub heeft in al die jaren ook veel verschillende soorten ondergrond gehad. Van oudsher vond men er gravel terug, maar op die ondergrond is in de winter niet te spelen in verband met de temperatuur en het weer. Vervolgens werd er, alweer ruim anderhalf decennium geleden, gekozen voor French Court. Dat was een ondergrond waarbij kunstgras met gravel gemengd werd. Destijds een vrij nieuwe soort ondergrond, maar dat werd al gauw veelvuldig vervloekt. Om die reden besloot het bestuur circa vijf jaar geleden om Smash Court neer te leggen; een soortgelijke ondergrond als het vertrouwde gravel, maar dan wel heel het jaar bespeelbaar.

TV Son en Breugel kenmerkt zich vooral door de vele jeugdleden en het gemoedelijke karakter. Er worden veel toernooien georganiseerd die uitsluitend voor leden of inwoners van Son en Breugel zijn bestemd, waardoor ook dan, naast het competitieve, altijd de gezelligheid voorop staat. Het jubileum moet dus ook helemaal in dat thema passen.

Activiteiten
Tijdens het jubileum zijn in de ochtend allereerst de senioren aan de beurt. Er wordt op 22 juni begonnen met een ontbijt tussen 09.00 en 10.00 uur, waarna vervolgens een toss-ochtend plaatsvindt van 10.00 uur tot 13.00 uur. Nadien en tussendoor is er plaats voor koffie en cake. De wedstrijden van de toss-ochtend zullen niet uitsluitend op normale, maar ook op ludieke, wijze worden gespeeld.

In de middaguren is het de beurt aan de jeugd. Senioren kunnen uiteraard aanmoedigen of genieten van een hapje en een drankje, maar de jeugd mag de banen gaan benutten om deel te nemen aan een goed verzorgde clinic met speciale tennistrainers. Voor elke jeugdspeler een waar plezier om aan mee te doen! De clinic duurt van 14.00 uur tot 16.30 uur en daarna krijgen de jongste leden iets te eten.

Nadat de jeugd heeft gegeten, zullen de volwassen het stokje weer overnemen. Er wordt van 17.30 uur tot 19.00 uur de mogelijkheid gegeven om te genieten van een BBQ en vanaf 19.00 uur zijn er met een pubquiz mooie prijzen te winnen, waarvan sommigen direct nuttig zijn voor de daaropvolgende feestavond met optredens van diverse artiesten die duurt van 20.30 uur tot (ongeveer) 01.00 uur.

Gedurende de gehele dag blijven alle leden en oud-leden met hun partners en kinderen uiteraard welkom om te genieten van een hoop gezelligheid en hopelijk mooi weer. Als feestcommissie hopen ze op veel aanwezigen zodat ze met zijn allen een super gezellige dag kunnen beleven.

Inschrijven voor (oud)leden kan door middel van het sturen van een e-mail naar jubileumtvsenb@hotmail.com.

TTV Son bereikt promotiewedstrijd na laatste ronde

De uitdaging voor de laatste wedstrijd, was voor TTV Son de tweede plaats te pakken. Want Son stond voor aanvang hiervan met 53 punten nog exact gelijk met Renata in de strijd om de belangrijke tweede plaats. Deze plek geeft namelijk recht op de promotiewedstrijd naar derde klasse.

Om 100% zekerheid te hebben was de opdracht simpel: Als Son 'gewoon' met 10-0 zou winnen zou drie dagen later Renata hun laatste wedstrijd nog slechts om de beroemde keizers baard spelen, omdat het onderling resultaat met Renata al in Sons voordeel was beslist.

Op de dag des oordeels was het Valkenswaards Geenhoven met hun drie sterkste spelers naar Son getogen. Helaas voor hen had Son, spelend met Eric van den Hurk, John de Jong en Herman Simons dat ook gedaan. Deze competitie heeft TTV Son, door personele problemen de vroegere teams 1 en 2 bij elkaar moeten voegen, om steeds drie spelers op te kunnen stellen, uit een groep van 5 of 6 die toch wat verschillend in speelsterkte zijn. En al werd het geen 10-0, met ieder drie winstpartijen van John en Eric en twee van Herman zou 8-2 winst eigenlijk toch ook genoeg moeten zijn. Zou Renata met 9-1 van Veldhoven gaan winnen later die week. Nee dus, het werd zelfs met 2-8 afgedroogd en dat betekende dat TTV Son zijn promotiewedstrijd had.

In Den Bosch worden vrijdag 10 mei deze promotie/degradatiewedstrijden gespeeld en is voor TTV Son als tegenstander ATTC-77 uit de koker gekomen. Bij winst op deze derde klasser uit Aarle Rixtel, mag TTV Son na de zomer weer derde klasse spelen. Winnen wordt een flinke kluif, maar geen 'mission impossible', mits de spelers hun beste vorm aantikken. Mocht de promotie behaald worden, dan zou het voor de club bijzonder goed zijn als de selectie in de zomer kan worden versterkt met enkele goede competitie spelers. Want alleen als TTV Son daarin slaagt, blijft het niet alleen bij eenmalige promotie, maar kan men zich ook echt handhaven. Bovendien kan dan ook weer een compleet tweede team worden samengesteld.

Dus mochten er nog geïnteresseerde 'ping-pong wizards' rondlopen in omgeving Son die graag competitie spelen, u bent uitgenodigd! TTV Son speelt iedere maandag avond van 20.00 tot 22.30 uur in de tennishal 1 van HTC. Iedereen ouder dan 16 jaar is welkom om eens een balletje mee te slaan.

Bridgeclub Son

Uitslag 1 mei
1. Agnes Obbema & Gerard Obbema 69,58%
2. Annemie Cox & Lies Snelting 63,75%
3. José van de Weerdt & Henk v.d. Weerdt 60,00%

Dit was de laatste ronde van deze competitie. Aankomende week wordt de slotdrive met prijsuitreiking gehouden. De winnaars worden nog even een week geheimgehouden.

Bridgeclub ABC

Uitslagen dinsdagavondcompetitie
Ronde 8, zitting 4, 30 april
Lijn A

1. Dirk Bossenbroek & Jos van Gerwen 61,81%
2. Jeske Koop & Reinier Gerritzen 60,76%
3. Hannelies Koudstaal & Mary Boin 55,21%
4. Cor Dortmans & Cees de Wit 53,13%
5. Jaap Burghoorn & Hanneke Monteban 52,78%

Lijn B
1. Henny Sanders & Eric van den Hurk 61,81%
2. Jeanne v.d. Meijden &Betty van Doeland 60,07%
3. Jo Renders & Riet Vianen 53,61%
4. Eric Tiemens & Erna Leijzer 49,42%
5. Mieke Tromp & Theo Tromp 48,04%

Bridgeclub 't Koffertje

Uitslag van BC 't Koffertje 6 mei

A-lijn
1. Tonnie van Acht & Ton van Acht 64,17%
2. Willem Pieters & Harrie van Rijbroek 59,03%
3. Riet van de Laar en Jan van Lanen 53,33%

B-lijn
1. Jan Vrenssen en Ad Swinkels 57,61%
2. Marianne Bekkers & Maria Bloem 57,01%
3. Frans van den Boomen en Heleen Wiers 56,18%

Bridgeclub De Beckart

Uitslag Inloop 2 mei
1. Henriëtte en Jan Verheijen 57.50%
2. Riet vd Laar en Zus vd Rijt 55.83%
3. Toos Sanders en Riet Verstappen 50.00%

Donderdag 9 mei vervalt het bridgen.

Nieuwe hoofdsponsoren voor ELE Short Rally & ELE Cross Country Rally

GM Products nieuwe hoofdsponsor ELE Shortrally Foto: www.nBits.nl

Het is de Stichting ELE Rally een enorm genoegen om twee mooie partners welkom te heten die gelijk het hoofdsponsorschap op zich nemen in de klasse waarin ze uitkomen. Vanaf nu is het de GM Products ELE Shortrally en de EB ELE Cross Country Rally.

GM Products
De afgelopen jaren heeft GM Products zich als distributeur van glasvezelcomponenten en systemen ontwikkeld tot een van de meest toonaangevende bedrijven in de Nederlandse markt van ondergrondse glasvezelinfrastructuren. Door de kwaliteiten van de portfolio, bestaande uit de sterkste merken die deze markt kent, de logistieke kracht en diepgaande technische know-how met elkaar te combineren vervult GM Products op grote en complexe projecten vaak een sleutelrol. Samen met onze partners ontwikkelen ze producten en concepten om het serviceniveau van hun organisatie naadloos op de behoefte van de markt te laten aansluiten.

Het GM Products Rallyteam zal met een BMW E36 M3 deelnemen aan de Shortrally met Michael Smulders en navigator Tom van den Brand. Michael is een ervaren rallycoureur die vanaf 2008 op de rallypaden te vinden is, eerst nog met de fameuze Ford Escort RS2000 en Audi Quattro en vanaf 2010 met BMW's. Na een rustig 2018 op rallygebied staat de ELE Rally dit jaar gewoon weer op het programma.

Wedstrijdleider Radboud van Hoek is enthousiast over de samenwerking: "Het is altijd meer dan geweldig om bedrijven uit onze regio aan de ELE te verbinden. En GM Products is zo'n bedrijf waar we in de toekomst nog veel meer van gaan horen, daar ben ik van overtuigd! Niet in de laatste plaats door het enorme enthousiasme dat Michael uitstraalt als ondernemer, maar ook als rallyrijder. Een gedeelde passie: Rallysport! Alle ingrediënten voor een fijne samenwerking zijn aanwezig!"

EB Personeelsdiensten
EB Personeelsdiensten bestaat sinds 2009. De naam van het arbeidsbemiddelingsbureau staat voor de initialen van de oprichter: Eelco Bekker. Maar de naam draagt vooral de missie van het uitzendbureau uit: eerlijk & beter. Met deze partner, die als eb-Rallyteam ook deelneemt aan de Cross Country Rally met coureur Eelco Bekker en navigator Sijbrand Booij, is een ambitieus bedrijf binnengehaald met internationale uitstraling. In 2018 nam het rallyteam nog deel aan "Le Dakar"!

Passend vervolg
Na de succesvolle eerste editie van de Cross Country Rally in 2018 was het een meer dan logisch vervolg om de samenwerking met deze geweldige 4x4-auto's die je normaal alleen in de woestijnrally's a la Dakar te zien, voort te zetten. Nadat Eelco Bekker vorig jaar de contacten legde, is zijn bedrijf EB Personeelsdiensten nu dus de nieuwe hoofdsponsor. "Vorig jaar hebben we op de klassementsproeven gezien hoeveel mensen er nog naar deze bijzondere auto's bleven kijken", geeft wedstrijdleider Radboud van Hoek aan. "Het was een geweldig onderdeel van een bijzonder ELE-weekend. Voor dit jaar heeft Eelco de samenwerking nog eens extra onderstreept door het hoofdsponsorschap op zich te nemen", aldus een enthousiaste Van Hoek. "We zijn enorm blij met het vertrouwen dat EB Personeelsdiensten in ons heeft. Toch best wel uniek dat je al naar een jaar ELE Cross Country Rally organiseren, meteen zo'n mooie hoofdsponsor voor dit evenement hebt. Een enorme opsteker voor alle vrijwilligers, die de ELE-rally evenementen mogelijk maken: Ook hun goed werk wordt hiermee gewaardeerd en beloond."

Hou de social mediakanalen in de gaten voor de laatste ontwikkelingen of surf naar www.elerally.nl

Roodwit '62 maatje te groot voor Nederwetten

Een sterk spelend Roodwit uit Helmond was zondag 5 mei een maatje te groot voor Nederwetten. Ze hadden geen antwoord op het snel rondspelen en goed positie kiezen van Roodwit.

Al in de 10e minuut een mooie aanval over vele schijven werd door Rens Sanders perfect in geschoten 0-1 en amper een minuut later lag de 0-2 al in het Wetten doel, omdat er wat lang werd getreuzeld na een vrije trap voor Roodwit en Ahmed Junior maakte hiervan gebruik door de bal hard en laag in het doel te jagen. In de 28e minuut werd Harrie Vincent gelanceerd en hij kon de 0-3 aantekenen. Vlak voor rust kreeg Nederwetten nog wel enkele kansjes maar de Roodwit-doelman kon de ingekopte bal net over de lat tikken. Dus naar de thee met een 0-3 ruststand

In de tweede helft nam Roodwit wat gas terug en kon Nederwetten nog aardig meekomen, maar behalve enkele kleine kansjes hoefde de keeper van Roodwit praktisch niet in actie te komen. Roel Merks maakte in de 83e minuut nog wel de 0-4 en Mohammed Ameziani kon na een overtreding in het strafschopgebied ook nog raa schieten van 11 meter. 0-5 Het mag gezegd dat Nederwetten ondanks de uitslag toch hard heeft gewerkt maar dit keer zonder punten bleef. Volgende week op naar Boerdonk en dan maar proberen, met wat meer geluk, een of misschien zelfs 3 punten te halen.

Programma
Vrijdag 10 mei

Den Dungen Vr30+ - Nederwetten Vr 30+ aanvang 19.30 uur
Zaterdag 11 mei
Oirschot Ve - Nederwetten Ve aanvang 16.00 uur
Zondag 12 mei
Boerdonk 1 - Nederwetten 1 aanvang 14.30 uur
Acht 8 - Nederwetten 2 aanvang 10.00 uur
Braakhuizen 8 - Nederwetten 3 aanvang 11.00 uur
Nederwetten 4 - De Valk 6 aanvang 11.00 uur
Nederwetten Vr 1 - RPC Vr 1 aanvang 12.15 uur
Nederwetten Vr 2 - Pusphaira Vr 2 aanvang 10.00 uur
Woensdag 15 mei
Nederwetten 2 - Wilhelmina Boys 6 aanvang 19.00 uur

Crooks Dance Academy breidt uit met nieuwe lessen

Foto: Adrie Neervoort

Naast de vertrouwde lessen hiphop starten ze met dansmix, modern/ jazz en urban choreografie. De nieuwe lessen zijn ook nog eens tijdelijk helemaal gratis. Danslerares Mathilde is sinds eind vorig jaar de instructrice en choreograaf bij Crooks en staat te popelen om haar nieuwe lessen modern/jazz te gaan geven.

Haar achtergrond ligt heel breed, van musical tot modern. "Ik denk dat de uitbreiding veel zal brengen. Het is leuk dat de kinderen en jong volwassenen kennis kunnen maken met modern/jazz en naar een groot optreden toe kunnen werken. Iedereen is er enthousiast over."

Het dansteam van Crooks Dance Academy (onderdeel van Sonsport) is sinds kort uitgebreid met een nieuwe instructrice en choregraaf Gaya. Gaya danst al bijna tien jaar en heeft veel ervaring als wedstrijddanser en leerling aan een dansschool. "Door de uitbreiding van modern/ jazz en urban choregrafie, kunnen we inspelen aan de behoefte in Son en Breugel om meer dansmogelijkheden aan te bieden. Gaya zal de nieuwe les urban choreografie op donderdag voor haar rekening nemen.

Gratis introductie met afsluitende voorstelling
De nieuwe lessen worden op een speciale wijze geïntroduceerd. Met een testperiode tot ergens voor de zomervakantie waar alle groepen een voorstelling gezamenlijk gaan doen. De voorstelling wordt zaterdag 29 juni om 18.30 uur gegeven op Zonhove. Crooks Dance Academy gaat de nieuwe lessen volledig gratis aanbieden tot de eindvoorstelling. Na de voorstelling kunnen ouders hun kinderen aanmelden voor de vervolglessen.

Uitleg lessen
Op woensdag start Mathilde om 14.00 uur met een dansmix voor de allerkleinste, waarbij kinderen van 4 tot en met 7 jaar verschillende dansstijlen zoals hiphop en modern/jazz door elkaar krijgen. Om 15.00 uur is er hippop voor de leeftijden van 7 tot en met 10 jaar. Om 16.00 uur start dan de nieuwe groep modern/jazz voor kinderen van 7 tot en met 12 jaar. Om 17.00 uur start de hiphoples voor de leeftijden 10 tot en met 13 jaar. Ook erg leuk dat kinderen dus eventueel beide lessen achter elkaar kunnen doen. Vanaf 18.00 uur weer een modern/ jazz voor jeugd en jongvolwassenen vanaf 13 jaar.

Op donderdag geeft Gaya de lessen. Om 16.30 uur start het demoteam van Crooks. Dit is voor de leeftijden van 7 tot en met 10 jaar. Daar komt nu om 17.30 uur urban choreografie bij voor kinderen vanaf 11 jaar, die om 17.30 uur start. In deze les werkt de groep wekelijks aan een choreografie, in verschillende onderliggende urban stijlen. Denk hierbij aan: hiphop, streetdance, afro, popping, diva en waacking. Niveau maakt niet uit want je krijgt persoonlijke aandacht zodat iedereen lekker op zijn eigen niveau mee kan dansen.

Aanmelden
Wie zich aan wil melden voor modern/jazz of hiphop bij Crooks Dance Academy, kan terecht bij Sonsport Active Centre.

SBC Jeugd

UITSLAGEN SBC JEUGD: ZATERDAG 4 mei
Brabantia JO 19-1 - SBC JO 19-1 0 - 4
SBC JO 19-2 - ODC JO 19-3 uitgesteld
SBC JO 19-3 - WODAN JO 19-2 3 - 1
SBC JO 17-1 - SV Valkenswaard JO 17-1 0 - 5
SV Budel JO 17-3 - SBC JO 17-2 3 - 2
Marvilde JO 17-2 - SBC JO 17-3 3 - 3
Hilvaria JO 17-3 - SBC JO 17-4 2 - 4
SBC JO 17-5 - FC Eindhoven AV JO 17-2 6 - 5
Heeze/DOSL MO 17-1 - SBC MO 17-1 uitgesteld
SBC JO 15-1 - DBS JO 15-1 11 - 0
SBC JO 15-2 - RPC JO 15-2 4 - 2
SBC JO 15-3 - RPC JO 15-3 5 - 2
ASWH JO 14-1 - SBC JO 14-1 0 - 4
SBC JO 14-2 - Dommelen JO 14-1 uitgesteld
DBS JO 14-5 - SBC JO 14-3 8 - 1
SBC JO 13-1 - Nooit Gedacht JO 13-1G 14 - 1
SBC JO 13-2 - Braakhuizen JO 13-1 4 - 3
Woenselse Boys JO 13-1 - SBC JO 13-3 5 - 3
WODAN JO 13-3 - SBC JO 13-4 1 - 4
DVS JO 12-1 - SBC JO 12-1 2 - 6
SBC JO 12-2G - Brabantia JO 12-1 uitgesteld
SV Unitas "59 JO 12-5 - SBC JO 12-4 3 - 5
SBC JO 12-5G - Best Vooruit JO 12-4 15 - 5
SBC JO 11-1 - Brabantia JO 11-2 9 - 1
SBC JO 11-3 - Wilhelmina BoysJO 11-2G uitgesteld
SBC JO 11-4G - SV Unitas "59 JO 11-3 4 - 5
Best Vooruit G 2G - SBC G 1G 6 - 1

Programma SBC jeugd 11 mei
THUISTEAM BEZOEKERS VERTREK AANVANG
SBC JO 19-1 - RPC JO 19-1 15:15
Jong Brabant JO 19-3 - SBC JO 19-2 13:45 14:45
Audacia JO 19-1 - SBC JO 19-3 13:30 14:30
ODC JO 17-1 - SBC JO 17-1 12:45 13:45
SBC JO 17-2G - Maarheeze JO 17-1 15:15
SBC JO 17-3 - VRIJ
SBC JO 17-4 - Acht JO 17-3 15:15
Terlo JO 17-1 - SBC JO 17-5 14:00 15:00
SBC MO 17-1 - Marvilde MO 17-1 13:15
RKSV Nuenen JO 15-2 - SBC JO 15-1 11:15 12:15
UNA JO 15-2G - SBC JO 15-2 11:45 12:45
Best Vooruit JO 15-4 - SBC JO 15-3 12:00 13:00
SBC JO 15-4G - Hoogeloon JO 15-1 13:15
SBC JO 14-1 - SV Unitas "59 JO 14-1 13:15
SBC JO 14-2 - VRIJ
SBC JO 14-3 - SV Unitas "59 JO 14-5 13:15
SBC JO 13-1 - VRIJ
FC Tilburg JO 13-2 - SBC JO 13-2 09:15 10:15
SBC JO 13-3 - Wilhelmina Boys JO 13-3 11:45
SBC JO 13-4 - SV Unitas "59 JO 13-5 11:45
SBC MO 13-1 - VRIJ
SBC JO 12-1 - Boxtel JO 12-1 10:15
Someren JO 12-2G - SBC JO 12-2G 09:30 10:30
SBC JO 12-3 - Sarto JO 12-3 11:45
SBC JO 12-4 - Woenselse Boys JO 12-4 10:15
Tongelre JO 12-1 - SBC JO 12-5G 09:30 10:30
Dommelen JO 11-1 - SBC JO 11-1 09:00 10:00
Best Vooruit JO 11-2 - SBC JO 11-2 09:00 10:00
SV Valkenswaard JO 11-2 - SBC JO 11-3 09:00 10:00
DBS JO 11-3 - SBC JO 11-4G 08:00 09:00
SBC JO 11-5G - SJO Juventud JO 11-2 10:15
SBC JO 10-1 - Dommelen JO 10-1 10:15
SBC JO 10-2G - VRIJ
SBC JO 10-3G - FC Eindhoven AV JO 10-5 10:15
RKSV Nuenen JO 10-5 - SBC JO 10-4G 08:45 09:45
UNA JO 10-2G - SBC JO 10-5 08:00 09:00
SBC JO 10-6G - Oirschot Vooruit JO 10-4 10:15
SBC JO 10-7 - OJC Rosmalen JO 10-7 10:15
SBC JO 9-1 - UNA JO 9-1 09:00
Oirschot Vooruit JO 9-1G - SBC JO 9-2 08:00 09:00
Dommelen JO 9-2G - SBC JO 9-3 08:00 09:00
SBC JO 9-4G - SV Unitas"59 JO 9-7 09:00
SBC JO 9-5 - Brabantia JO 9-4 09:00
DBS JO 9-9 - SBC JO 9-6G 08:00 09:00
SBC JO 9-7G - RKSV Nuenern JO 9-3 09:00
Braakhuizen JO 9-2 - SBC JO 9-8 08:00 09:00
SBC JO 8-1 - UNA JO 8-1G 09:00
SBC JO 8-2 - WODAN JO 8-2 09:00
Woenselse Boys JO 8-1 - SBC JO 8-3 07:45 08:30
SBC JO 8-4 - WODAN JO 8-3 09:00
RPC JO 8-5 - SBC JO 8-5 08:00 09:00
SBC G 1G - VRIJ

VV Nijnsel klaar om te oogsten

Foto: ©pixabay.com

Er zijn in de Vierde Klasse I nog drie wedstrijden te gaan. Eindelijk staan alle teams nu op een gelijk aantal wedstrijden. Stond Avesteyn langere tijd virtueel stevig aan kop, daar is de laatste maanden behoorlijk de klad ingekomen. Dat heeft enerzijds te maken met dertien overwinningen op rij van Nijnsel, sinds de winterstop niet meer verloren, en de terugval van de ploeg uit Dinther.

Waar Nijnsel de afgelopen tijd tegen laagvliegers redelijk probleemloos de punten verzamelde, kostte dat Avesteyn aanzienlijk meer moeite met meerdere gelijke spelen tot gevolg en zelfs vrij recent een bizarre thuisnederlaag tegen NLC'03 uit Lith. Deze ploeg kwam zo'n tweemaal over de middellijn en scoorde evenzovele malen. De thuisclub beukte en beukte maar tevergeefs. Lastig zo aan het eind van de competitie als de prijzen verdeeld worden. Ging de aandacht al die tijd voortdurend uit naar Avesteyn, daarachter sloop DVG dichterbij als een dief in de nacht. Dit team heeft 'slechts' zes verliespunten minder dan Nijnsel.

Welke scenario's?
Als Nijnsel zondag wint van Avesteyn (verschil vier punten) dan kan laatstgenoemde ploeg de geelblauwe formatie niet meer achterhalen. Mocht DVG deze zondag dan ook nog twee of meer punten laten liggen, thuis tegen Cito, dan kan de vlag in top. Zo niet, dan blijft de marge zes punten en kan Nijnsel het karwei de week daarna, eveneens thuis, tegen Nulandia afmaken. Nulandia staat thans op een 'veilige' vierde plek en dat zal wel zo blijven. Dat betekent ook een nacompetitieplek.

Mocht Nijnsel de komende weken punten gaan verspelen, dan wordt vanzelfsprekend alles weer anders en is er nog een escape op de laatste competitiezondag 26 mei, uit naar WEC. Voor de volledigheid: Nijnsel heeft al enige tijd een periodetitel in bezit, dus zal altijd in de nacompetitie verschijnen, mits het kampioenschap niet wordt behaald. Er is in Nijnsel echter niemand die het daar op wil laten aankomen.

Het woord is aan de spelers, die moeten hun voeten laten spreken. Dat hebben ze al maanden bijzonder goed gedaan en wat de vele supporters betreft mag die succesperiode nog wel een paar weken worden verlengd. Voor alle duidelijkheid: er komt in geen geval een beslissingswedstrijd, bij een gelijke eindstand beslist het doelsaldo. En ook dat ziet er voor Nijnsel (voorlopig) het meest florissant uit.

Warm aanbevolen: zondag 14.30 uur (tevens Themamiddag: 'Ons Moeder'): Nijnsel-Avesteyn, sportpark Den Eimert aan de Sportlaan.

Korfbalvereniging De Corridor

Uitslagen
Maandag 29 april

Corridor MW1 – JES MW1 14 - 8

Zaterdag 4 mei
Corridor F1 – Be Quick F2 7 - 4
Corridor D2 – DAKOS D2 13 - 1
Celeritas D1 – Corridor D1 2 - 2

Programma
Woensdag 8 mei
aanvang
Corridor E1 – Rooi E2 18.15
Corridor MW2-De Kangeroe/SCMH MW1 20.00
Recreanten Corridor 1 – Rosolo 20.00
Recreanten Avanti/Celeritas-Corridor 2 20.00

Zaterdag 11 mei
Be Quick F2 - Corridor F1 09.00
Corridor E1 – Winty E1 09.30
Flamingo's F1 – Corridor F1 09.45
Flamingo's C2 – Corridor C1 12.30
JES D2 – Corridor D2 12.30
Flamingo's B1 – Corridor B1 13.00

Zondag 12 mei
Klimroos/VVO 3 – Corridor 2 11.30
Nijnsel 1 – Corridor 1 13.00

29 / 32

1 t/m 31 mei Expositie Heleen Venema in de gang van het Vestzak
Woensdag 8 mei 19.30 u 'Gewoon doen' voor de actieve 55 plusser
Vrijdag 10 mei 9.00u – 12.00 u Wij doen het groen voor basisscholen
Zaterdag 11 mei 20.15u – 22.00 u Afrikaconcert Eén van zin en Umoji Toegang gratis
Zondag 12 mei 19.30 u Kienen in het Vestzak
Maandag 13 mei 13.00 -16.00 u Seniorenactiviteiten via Dagbesteding op maat
Maandag 13 mei 11.00 u Beweeggroep Veerkracht voor de sportieve 60-plusser
Maandag 13 mei 19.30 u Mantelzorg-AVOND-café
Dinsdag 14 mei 10.00 -16.00 u Culturele en Educatieve activiteiten voor jonge mensen met dementie

Praat en denk mee en geef je mening over de verkeersveiligheid in Son en Breugel

Foto: Wil Feijen

Hebben de 13 zebrapaden in de Nieuwstraat de veiligheid verhoogd? Heb jij een mening over de 'straatjuweeltjes'? Vind jij dat de verkeersveiligheid in Son en Breugel door de zebrapaden en straatjuweeltjes veiliger is geworden? Of wat vind jij een gevaarlijk verkeerspunt in Son en Breugel? Dit zijn slechts een paar voorbeelden van stellingen die in de nieuwste raadpleging van TIPMooiSonenBreugel worden gesteld.

De raadpleging wordt donderdag 9 mei naar de respondenten verstuurd. Wil jij meepraten/meedenken en ben je nog geen respondent, meld je dan voor donderdag 8 mei voor 14.00 uur gratis en anoniem aan (vanaf 16 jaar) en ontvang de vragenlijst met de vragen over de verkeersveilligheid.

TIPMooiSonenBreugel, onderdeel van DeMooiSonenBreugelKrant, is een raadpleging, waar op zoek wordt gegaan naar de mening van de inwoners van Son en Breugel. De vragenlijst bestaat uit een aantal vragen die betrekking hebben op de verkeersveiligheid in Son en Breugel en wordt via de email verstuurd. Het invullen kost slechts een paar minuten en is volledig anoniem. MooiSonenBreugel bedankt je alvast voor het invullen van de vragenlijst. De resultaten van dit onderzoek lees je terug in één van de volgende uitgaves.

Blue

Foto: Ingezonden

Deze prachtige stafford is vier jaar oud en zit inmiddels al enige tijd in het asiel. Hij is enorm slim en leergierig, een plezier om mee te werken. Iedereen in het asiel is dol op hem, maar het wordt tijd dat hij zijn eigen baasje krijgt. Zijn gedrag naar andere honden is wisselend. Als de andere hond op afstand blijft, reageert Blue daar eigenlijk niet op, als een hond te dichtbij komt kan hij wel fel reageren. Om deze reden plaatsen wij Blue ook niet bij een andere hond. Wij zoeken voor Blue een baasje dat ruime ervaring heeft met honden en die met hem kan blijven trainen. Gezien zijn verleden is het belangrijk voor Blue dat hij in een rustige, stabiele omgeving komt, liever niet bij een gezin met kinderen. Duidelijkheid en een consequente maar vriendelijke manier van leiding geven is heel belangrijk voor hem. Als je hem dit kunt bieden heb je een fantastische hond en het meest trouwe maatje dat je kunt krijgen.

Meer informatie? Kijk dan op: https://urlverkorten.com/tSOiD of bel naar 088-8113520.

Moederdag

Foto: Huub Coenen

Onze verre voorouders leefden verdeeld in diverse culturen, met allemaal een eigen godenwereld. Zij hadden een ruimer geloof dan wij en kenden naast goden ook godinnen en zelfs moedergodinnen. Die werden vereerd totdat het ééngodendom zijn intrede deed en god zonder godin verder moest. De gediscrimineerde godinnen leefden en leven nog voort in alle moeders en worden nu nog geëerd. Dat is op Moederdag en de juiste datum daarvoor is gewoonlijk negen maanden na Vaderdag.

Foto: Huub Coenen
Foto: Huub Coenen
31 / 32

Woensdag 8 mei
Culturele Avond: Wedertklank
19.00 uur, Atrium Berkenstaete, Son en Breugel
Culturele Avond met een breed repertoire van Nederlandse, Duitse en Engelse liederen. € 5,00 entree, incl. koffie/thee.

Zaterdag 11 mei
Ars Longa PopUpGalerie Mode
15.00 uur, La Sonnerie, Son en Breugel
De hoed, symbool van mode en elegantie, zoals deze en andere van Nelleke Merkx. Daarnaast werken van viltsters bij het HOi-huis en kunst van vrouwelijke leden van Ars Longa waarin de vrouw de hoofdrol speelt: Schilderijen – beelden – foto's – sieraden - tassen Officiële opening met modeflitsen 11 mei om 16.00 uur. Openingstijden zaterdag van 15.00 - 18.00 uur.

Bonte Zaterdag Avond Trein
19.00 uur Atrium Berkenstaete, Son en Breugel
Bonte Zaterdag Avond Trein kijken naar 'Anneke Grönloh'. € 5,00 entree, incl. koffie/thee

Afrika in Son en Breugel
20.15 uur, Vestzaktheater, Son en Breugel
Gemengde Zangvereniging Eén van Zin uit Son en Breugel en wereldmuziekkoor Umoja uit Eindhoven geven een gezamenlijk concert met Afrikaanse liederen. De muzikale leiding is in handen van dirigent Coen Swinkels, met pianobegeleiding van pianist Rob van Heck. Umoja (Eenheid) zingt liederen uit alle werelddelen en wordt daarbij begeleid door een percussiegroep die voornamelijk Afrikaanse en Zuid-Amerikaanse instrumenten bespeelt zoals de conga, djembé en guiro. De muzikale leiding is in handen van Anneke Boogaard.

Lazy Sonnie Song Night
21.00 uur, Kapelzaal La Sonnerie, Son en Breugel
Tussen 21.00 en 23.30 uur treden maar liefst 12 acts op. In een continue stroom is het een komen en gaan van artiesten die solo, duo of als trio twee nummers ten gehore brengen. In principe akoestisch versterkt.

Zondag 12 mei
Ars Longa PopUpGalerie Mode
12.00 uur, La Sonnerie, Son en Breugel
De hoed, symbool van mode en elegantie, zoals deze en andere van Nelleke Merkx. Daarnaast werken van viltsters bij het HOI huis, en kunst van vrouwelijke leden van Ars Longa waarin de vrouw de hoofdrol speelt: Schilderijen – beelden – foto's – sieraden - tassen Openingstijden: 12.00 - 17.00 uur.

Kienen in het Vestzaktheater
19.30 uur, Vestzaktheater, Son en Breugel Zaal open 18.30 uur. Aanvang 19.30 uur. De kienavonden worden georganiseerd ten bate van de plaatselijke Harmonie Pro Honore et Virtute. De opbrengsten zullen besteed worden aan de jeugdopleiding en de aanschaf van instrumenten. Jan van Gerwen is uw vaste kienmaster. De hoofdprijs bedraagt € 250,00 en het geluksgetal bedraagt € 50,00.

Stadsverlichting meditatie
20.00 uur, De Wadden 75, Son en Breugel
Overal lees en hoor je dat er in en rond Son en Breugel nogal veel criminaliteit is. Voor een betere wereld hoef je de straat niet op. In een tijd van verharding, individualisme en elkaar buitensluiten, wil Stadsverlichting een huiskamercultuur van samenhorigheid stimuleren: oases waar mensen welkom zijn voor een uur stilte, liefde en ontspanning, zodat zij zich weer thuis kunnen voelen bij zichzelf, elkaar en in hun leefomgeving.

Maandag 13 mei
Mantelzorg-Avond-cafe
19.30 uur, Vestzaktheater, Son en Breugel
Voor mantelzorgers uit Son en Breugel is op maandag 13 mei een avond in het Vestzaktheater met een aansprekend aanbod voor diverse leeftijden. Doel is contact krijgen met nieuwe mantelzorgers. De avond is voor mensen vanaf 18 jaar. Iedereen is welkom. Ook voor een korter tijdsbestek, als dat beter past.

Woensdag 15 mei
Optreden 'Two of the Vitals'
20.00 uur, Kiosk Kerkplein, Son en Breugel
Muzikaal optreden van het duo Two of The Vitals met een gevarieerd repertoire van popmuziek. Toegang gratis. Alleen bij goede weersomstandigheden.

Zaterdag 18 mei
Fietsenmarkt Dutmella
08.00 uur, Kiosk Kerkplein, Son en Breugel
Dit is een actie van de Explorers van Dutmella om geld te verdienen voor het zomerkamp.

Toneelvoorstelling 'De Trein'
19.30 uur, Vestzaktheater, Son en Breugel
'De Trein' wordt gespeeld door toneelgroep Oase. Een musical vol humor, spanning, sensatie en muziek die je raakt. 'De trein', mis 'm niet! Reserveer een kaartje (€ 3,00 per stuk) via liannevanasperdt@hotmail.com.

Zondag 19 mei
Son's Musical en Operettekoor
14.30 uur Atrium Berkenstaete, Son en Breugel
Culturele Middag: Son's Musical en Operettekoor Mix van moderne hits, jazz, barbershop, oude Amerikaanse country, klassieke operette en de moderne musicals € 5,00 entree, incl. koffie/thee.

Maandag 20 mei
ALV SonEnergie
20.00 uur, De Landing, Son en Breugel
Inloop vanaf 19.30 uur. De vergaderstukken zijn geplaatst op www.sonenergie.nl. Paul van Liempd, de beoogde nieuwe wethouder duurzaamheid, is bereid gevonden om (onder voorbehoud van zijn formele benoeming als wethouder) na afloop van het formele gedeelte van de ALV een toelichting te geven op zijn duurzaamheidsambities voor Son en Breugel. Ook zal hij ingaan op de opgave die ons de komende jaren vanuit de Regionale Energie Strategie te wachten staat. Wilt u ook graag met hem kennis maken?

Dinsdag 21 mei
Themamiddag Dementie: hoe zit dat nou?
16.00 uur, De Bongerd, Son en Breugel
Tijdens deze themamiddag, georganiseerd door de werkgroep Dementievriendelijk Son en Breugel, zullen Michiel Voet, geriater in opleiding en Judith Wilmer, klinisch geriater Catharina Ziekenhuis, ons uitleggen hoe het nou precies zit met dementie. Wat zijn de verschijnselen, verloop ziekteproces, en de gevolgen. Wat kunnen we verwachten van de geriater en zijn er therapieën of geneesmiddelen.

Vrijdag 24 mei en zaterdag 25 mei
55e ELE Rally
19.00 uur, Startpodium, Kerkplein, Son en Breugel
Op vrijdag 24 en zaterdag 25 mei is het weer tijd voor alweer de 55e editie van de ELE Rally, de 4e GM products ELE Shortrally, de 2e ELE Historic Rally en de 2e EB ELE Cross Country Rally. Jouw ELE-weekend begint met een bezoek aan Son en Breugel. De service is dit jaar belegd bij Transportbedrijf De Rooy, gevestigd op Ekkersrijt 2037. Op het Kerkplein, middenin het centrum van Son, staat het start- en finishpodium. Zowel op het serviceterrein als in het centrum zullen de nodige bezienswaardigheden te zien zijn en kan je genieten van een hapje en een drankje. Tussen de klassementsproeven door is Son the place to be! Vrijdagavond om 19.00 uur zal de eerste auto vertrekken vanaf het startpodium en zaterdag om 13.30. De finish van de rally staat rond 22.00 gepland op het finishpodium. Alle informatie, waaronder de volledige tijdschema's van de verschillende rally's, zijn natuurlijk te vinden op www.elerally.nl