DeMooiSonenBreugelkrant

5 juni 2019

DeMooiSonenBreugelkrant 5 juni 2019


Foto: Adrie Neervoort

Ruim 800 wandelaars hebben zich ingeschreven voor de Avond Wandel 4-Daagse die officieel op dinsdag 4 juni van start is gegaan. Verschillende afstanden kunnen gelopen worden over de nieuw uitgezette routes.

Volg het laatste nieuws en informatie over deze 4-daagse op de facebookpagina AW4D.

Onze fotograaf maakt tijdens de AW4D foto's. Deze worden gepubliceerd op www.mooisonenbreugel.nl.

Jaargang 4 • Week 23 • 5 juni 2019

Sint Genoveva-kerk
Zondag 9 juni Hoogfeest van Pinksteren
09.30 uur: Eucharistieviering m.m.v. Breugels kerkkoor
. Intenties: Ietje van Dinther-Raeven, Jeanne en Peter Verstappen, An Rooijakkers-Daniëls, overleden ouders Meulendijks-Vermeulen

11.00 uur: Eucharistieviering m.m.v. het Sons Parochiekoor Intenties: Corrie en Leo van de Ven – van den Hurk, Antoon en An van Dijk – van de Wijdeven, Toon, Riek en Jo van Grotel, Frits en Doortje Maas – de Bijl, Els Swinkels – Swinkels, Jeanne Stroucken – van Nuland, Jan Sanders, Herman Benning.

In beide Eucharistievieringen: Collecte voor de organisatie Week Nederlandse Missionaris

Maandag 10 juni Tweede Pinksterdag
09.30 uur: Eucharistieviering m.m.v. het Breugels Kerkkoor

Zondag 16 juni
09.30 uur: Eucharistieviering m.m.v. Breugels kerkkoor. Kinderwoorddienst. Intenties: Overleden ouders Verbruggen-Brugmans en dochter Doortje, Marinus en Piet Bosch, Wim van Heeswijk, Maria van Eck-van der Zanden, Mies van Eck.

11.00 uur: Eucharistieviering m.m.v. het Sons Gregoriaans koor. Intenties: Paul Brand, Mariet Verhagen, Tini Saris

Overige kerkdiensten
Zaterdag 8 juni
16.30 uur: Woord- en communieviering in Berkenstaete

Zaterdag 15 juni
16.30 uur: Woord- en communieviering in Berkenstaete

Zondag 16 juni
11.00 uur: Dankviering Eerste H. Communie in het Processiepark in Nijnsel

Martinuskerk Centrum
Zaterdag 8 juni
19.00 uur: Eucharistieviering met het Pelgrims koor. Intenties: Dien de Leijer – Moeskops, Piet van Genugten vanwege zijn verjaardag, Harrie Beljouw.

Zondag 9 juni Hoogfeest van Pinksteren
09.30 uur: Eucharistieviering met het dameskoor uit Olland. Intenties: Wim Bekkers (mgd), Tonny Persoons – Kelders (mgd), Martien Bekkers (mgd), Overleden familieleden van familie van Bree, Jan van Driel (mgd), Cornelus en Adriana van Rooij – Verhoeven en Maria, Lia Fierens – van de Rakt (mgd), Albert en Riki Versantvoort – Foolen (mgd), Felipe Marinho Vieira, Harrie Schepens en zoon Mari.

Maandag 10 juni Tweede Pinksterdag
09.30 uur: Eucharistieviering met Volkszang. Intenties: Jacques van Deijck (mgd).

Dinsdag tot en met vrijdag
19.00 uur: Eucharistieviering in de Martinuskerk in Sint-Oedenrode, waarna de mogelijkheid tot stil gebed en het ontvangen van het sacrament van boete en verzoening tot 20.00 uur.

Woensdag 12 juni
19.00 uur: Eucharistieviering in de Heilige Ritakapel te Boskant.

Donderdag 13 juni
13.30 uur: Ziekenbezoekgroep Martinus Centrum.

Boeken voor de Boekenbeurs dagelijks in te leveren in de kerk van Eerschot van 10.00 uur tot 12.00 uur, behalve tijdens schoolvakanties.

Sint-Antonius Nijnsel
Zondag 9 juni Hoogfeest van Pinksteren
11.00 uur Eucharistieviering met gemengd koor en in parochiezaaltje kinderkerk en peuteropvang. Intenties: Jans en Grard v.d. Meerakker, overl. Fam. v.d. Eertwegh en v.d. Burgt.

Dinsdag 11 juni
09.00 uur 9de noveen H. Antonius van Padua.

PKN St. Oedenrode
Knoptoren
Zondag 9 juni Eerste Pinksterdag
10.00 uur Ds. Chr. Mondt, Pinksteren, Dienst van Schrift en Tafel

In Memoriam

Bert Hooijmaijers is 31 mei in de leeftijd van 76 jaar overleden. Geboren en getogen in Son en Breugel was Bert voor velen een bekend gezicht en vaste gast van de huiskamer van Son en Breugel, Café-Restaurant De Zwaan. Bert haalde als 16-jarige voetballer zelfs het eerste elftal van SBC. De laatste jaren fietste hij in Son en Breugel en omgeving met zijn aangepaste fiets met drie wielen. Eerder was hij met zijn brommobiel, met het kenteken 'BERT' een bekende verschijning in het verkeer in Son en Breugel en omgeving.

Bert was lichamelijk beperkt door twee ernstige ongelukken in zijn leven. Als 17-jarige kreeg hij een ernstig bromfietsongeluk, waarbij hij ernstig gewond raakte aan zijn schouder. Ondanks een operatie en therapie bleef het gebruik van deze arm daardoor beperkt. Het noodlot sloeg vijf jaar later weer toe. Bij het oversteken van de Nieuwstraat werd hij aangereden door een auto. De gevolgen waren dramatisch voor Bert. Na zeven weken ontwaakte hij uit coma en moest opnieuw leren lopen en fietsen. Ondanks zijn doorzettingsvermogen bleef Bert voor zijn verder leven gehandicapt.

Bert kwam uit een gelovig gezin en heeft ook in het geloof altijd de kracht gevonden om door te gaan. Niet alleen voor zichzelf, maar ook voor anderen. Zo ging hij op verzoek van zijn moeder kort na het ongeluk naar Lourdes. Dit bezoek resulteerde uiteindelijk in 117 bezoeken aan Lourdes.

Bert was bij zijn eerste bezoek aan Lourdes geraakt en vond ook dat andere mensen dit bezoek moesten meemaken. Daarvoor startte hij diverse acties om geld in te zamelen om zieke dorpsgenoten een reis naar Lourdes te laten maken. Zo waren de door hem georganiseerde kienavonden in De Zwaan beroemd en vooral de manier waarop hij de prijzen regelde. Hij bezocht bedrijven en winkels persoonlijk en ging vaak weg met een leuk prijsje voor de kienavond.

Bert ging eens per jaar van deur tot deur om de inwoners van Son en Breugel te vragen om donateur te worden van de Lourdesreis. Was een bewoner niet thuis, dan noteerde hij het adres en kwam later nog eens terug, net zolang tot de deur wel openging. Gedreven tot op het bot om de ander die bijzondere reis te gunnen.

Zelfs de Paus vond dit bijzonder. Zo ontving Bert in de kerk in Son en Breugel een Pauselijke onderscheiding voor zijn inzet. De reizen naar Lourdes maakte hij altijd in dienst van anderen. Zo verzorgde hij de koffie en een hapje tijdens de treinreis naar Lourdes. Tot het laatst ging Bert naar Lourdes, maar ook naar de uit- en thuiswedstrijden van zijn geliefde voetbalclub SBC.

Redacteur: Adrie Neervoort

Slapen in een kartonnen doos tijdens Nacht Zonder Dak

Foto: Annie Maessen

Zeventwintig kinderen van de Heilige Oda Parochie Son en Breugel en Sint-Oedenrode hebben zich voorbereid voor de 'Nacht Zonder Dak' en gingen op 31 mei in de schitterend gelegen tuin achter de pastorie van de Sint Genovevakerk in Breugel een 'krottendorp' bouwen.

Redacteur: Leo Hokke
Fotograaf: Annie Maessen

Kartonnen doos
Dit dorp, opgebouwd uit kartonnen dozen, doet in de nacht van vrijdag op zaterdag dienst als overnachtingsplek voor deze groep jongeren. Op deze manier kunnen zij zich beter voorstellen hoe goed zij het hebben ver weg van oorlog en armoede, dat helaas veel kinderen elders in de wereld anders moeten ervaren. Die kinderen slapen elke nacht in kartonnen dozen, zonder ervoor gekozen te hebben en zonder een alternatief te hebben. Ook niet als het slecht weer is!

Uniek evenement
Het is een uniek evenement waarbij bewustwording, samen plezier maken én iets doen voor anderen hand in hand gaan. 'Nacht Zonder Dak' jongeren zijn een voorbeeld voor de opkomende generatie. Het geheel is een initiatief van Tear, The Evangelical Alliance Relief. Tear helpt mensen zelf op te staan uit armoede en onrecht. Zij bieden wereldwijd hulp via lokale organisaties en kerken. "Recht doen is voor ons een opdracht van God. Wij helpen waar we kunnen en moedigen mensen aan om de wereld mooier te maken," aldus een van de vrijwilligers van Tear.

Initiatief
Tear helpt kerken om samen met hun dorp of wijk initiatieven te ontplooien tegen armoede en hulp te verlenen bij rampen en conflicten. Zij doen dit via hun partnerorganisaties, die met hun deskundigheid deze kerken toerusten, adviseren en ondersteunen. Tear richt zich op de allerarmsten, zonder onderscheid te maken naar etnische afkomst, religie, geslacht of politieke overtuiging.

Saamhorigheid
Bijgestaan door ouders en leidsters wordt er gesjouwd met de kartonnen dozen en platen en een mooi plekje in de tuin ingenomen. De saamhorigheid bij dit hele project is voelbaar. Tijdens het bouwen wordt gelachen en pret gemaakt tussen de hoge bomen, rond een vervallen kas, achter de stokbonen, onder de kersenboom. Alles onder het toeziend oog van Wilchard Cooijmans en Manon van den Broek, organisatoren van het project.

Straatjongeren in Bolivia
Tussen 21.00 en 22.00 uur komen ouders, familie, vrienden en sponsors een kijkje nemen bij de 'slaapplaats' van de kinderen. Kinderen hebben zich voor dit project laten sponsoren om met de opbrengst één van de projecten van Tear te ondersteunen. Dit jaar is er gekozen voor het project voor straatjongeren in Bolivia.

Sponsoring
Bedrijven uit de omgeving hebben hun steentje bijgedragen door kartonnen dozen voor de krotjes te leveren. Bakkerij Bekkers, Smaakhelden en Albert Heijn sponsoren een simpele maaltijd, zodat alle opgehaalde gelden naar het goede doel kunnen gaan.

Recordbedrag
Tijdens deze zwoele avond stijgt de spanning en wordt het totaal behaalde bedrag door sponsoring van de kinderen bekendgemaakt. Het overtreft ieders verwachting als het bedrag van 2094 euro wordt genoemd. Wat een enorme prestatie van de kinderen en wat een pracht recordbedrag.

Gezamenlijke viering
Tijdens het ontbijt op zaterdagochtend kijkt eenieder moe maar dankbaar terug op dit prachtige project. Na het opruimen van het terrein wordt er afgesloten met een gezamenlijke viering achter in de pastorietuin. Een bijzondere ervaring rijker gaat ieder daarna weer zijns weegs.

Concerti Fetti een onvergetelijk concert

Foto: Adrie Neervoort

In het Beursgebouw in Eindhoven vond woensdag 29 mei Concerti Fetti plaats. Een zaal vol publiek en op het podium een keur aan Nederlandstalige artiesten. Een concert zoals gebruikelijk, maar toch net even anders.

Redacteur: Adrie Neervoort

Mascotte
Een concert voor mensen met een beperking, dat alweer voor de twintigste keer werd gehouden. Het eerste concert, jaren geleden, sloot af met een fors verlies. Dit weerhield de initiatiefnemers er niet van om door te gaan. Wat zij die avond hadden teruggekregen van het publiek aan enthousiasme, blijdschap en vrolijkheid was de reden om door te gaan. Gelukkig steunde een aantal sponsoren deze gedachte ook en was het dit jaar alle reden voor een feestje. Een feestje dat woensdag 29 mei bekroond werd met een heuse mascotte. Een kleine variant van die mascotte kregen alle bezoekers als cadeau.

Aangepast
Concerti Fetti is een feestavond die helemaal is afgestemd op het publiek. Zo staat het geluid zachter dan bij een normaal concert en is er aangepaste verlichting. Er wordt geen gebruik gemaakt van speciale effecten, zoals laserstralen of andere flitslichten.

Genieten
Ongeveer vijfduizend gasten genoten van deze avond, ieder op hun eigen manier. Samen met de begeleiders werd er gedanst, polonaise gelopen of gewoon heen een weer gerold met de aangepaste rolstoel. Concerti Fetti is een onvergetelijk concert voor de bezoekers en de artiesten. De artiesten Corry Konings, Ferry de Lits, Django Wagner, Frans Bauer, Alpenzusjes, Snollebollekes, Danny Smoorenburg en presentator Harold Verwoert verdienen een compliment voor hun optredens. Het podium dat normaal alleen voor hen is, werd nu spontaan gedeeld met het publiek. De avond was een vrolijke samensmelting van ongedwongen plezier.

Onvergetelijke avond
Concerti Fetti wordt al jaren mede georganiseerd door John van Hout uit Son en Breugel. Onder de bezoekers zitten elk jaar weer een aantal gasten uit Son en Breugel. Ook dit jaar waren bewoners van Zonhove en leden van Stichting Meedoen S&B vertegenwoordigd. Zij hebben een onvergetelijke avond gehad.

Eikenprocessierups gesignaleerd in Son en Breugel

pas op voor de eikenprocessierups Foto: Adrie Neervoort

Elk jaar weer neemt de overlast van de eikenprocessierupsen toe in Nederland, zo ook in Son en Breugel. Was er vorig jaar al een toename te zien, dit jaar is de verwachting dat het aantal eikenprocessierupsen ongekend zal zijn.

De eerste rupsen zijn al gezien bij het onverharde fietspad bij het hertenkamp in Breugel. Een veel gebruikt fietspad tussen twee wijken. De eikenprocessierups veroorzaakt veel overlast, de brandhaartjes van de rups kunnen huiduitslag, zwellingen, jeuk en geïrriteerde ogen veroorzaken. In sommige gevallen kan er ook een heftige allergische reactie ontstaan.

In Son en Breugel gebeurt de bestrijding door middel van wegbranden. Als de nesten te hoog zitten dan wordt er zelfs een speciaal bedrijf hiervoor ingeschakeld. Bomen met nesten worden gemarkeerd met een rood-wit lint. Iedere gemeente bestrijdt de rupsen op haar eigen manier, dit terwijl een gezamenlijke aanpak waarschijnlijk tot een beter resultaat zou leiden. Uiteindelijk zijn het de vlinders die weer de eitjes voor de volgende plaag leggen.

De gemeente adviseert om de gelokaliseerde nesten van de processierupsen door te geven, zodat er bestrijding kan plaats vinden daar waar nodig.

5 / 32

Stichting 2109 en Stichting Meedoen goede doelen bij eerste Drakenboot Festijn

Foto: Ingezonden

Drakenbotenraces zijn erg populair in de regio, maar nog niet in Son en Breugel. Daar komt verandering in. Rotary Club Son en Breugel is al maandenlang bezig om het Drakenboot Festijn te organiseren. Op zondag 30 juni vindt de eerste editie van dit evenement plaats in het kanaal bij de Sonse jachthaven. Voor zowel de deelnemers als bezoekers wordt het Drakenbootfestival een groot feest, waarvan de opbrengst bestemd is voor Stichting Meedoen en Stichting 2109, twee lokale goede doelen.

Redacteur: Emmy Grit

Eigenbelang ondergeschikt
"Rotary Club Son en Breugel is één van de vele Rotary Clubs in Nederland, die gezamenlijk onder Rotary International vallen", begint voorzitter Alphons Spaninks van de Rotary Club Son en Breugel. "De Rotary Club maakt het eigenbelang ondergeschikt aan dat van de maatschappij. Daar past de organisatie van het Drakenboot Festijn perfect bij", legt Alphons uit.

Verbondenheid
"We wilden zichtbaarder worden in het dorp en een evenement organiseren voor de gehele Son en Breugelse gemeenschap. Een evenement waar jong en oud veel plezier aan kan beleven. Een evenement waar verbondenheid centraal staat", licht Jaap Zandbergen, voorzitter van het Drakenboot Festijn toe. "Het Drakenboot Festijn is een evenement waarmee de Rotary Club twee goede doelen financieel ondersteunt. "Stichting 2109 en Stichting Meedoen hebben we uitgekozen als goed doel. Twee goede doelen die midden in de samenleving staan in Son en Breugel.

Stichting 2109
"Helaas hebben velen in hun directe omgeving te maken met Alzheimer", aldus Jaap. Er is nog steeds te weinig over Alzheimer bekend. Hoe ga je met de ziekte Alzheimer om? Wat moet je wel of juist niet doen met iemand die Alzheimer heeft. Op 21 september is de dag van Alzheimer, vandaar de naam 2109. "Stichting 2109 wil kennis en expertise delen en voorlichting geven om Alzheimer onder de aandacht te brengen en daar is geld voor nodig. Wij hebben besloten om Stichting 2109 hiermee te helpen", aldus Alphons. Een specifieke besteding wordt nog besproken.

Stichting Meedoen
Het tweede goede doel dat is uitgekozen is Stichting Meedoen. Jongeren van 6 tot 30 jaar die psychische en vaak fysieke klachten hebben en daardoor met veel activiteiten 'buiten de boot vallen'. "Juist deze doelgroep willen we in het zonnetje zetten. We nemen de inschrijving van hun team voor onze rekening, zodat ze samen met alle andere dorpsgenoten deel kunnen nemen aan dit nieuwe evenement", vertelt Jaap trots.

Bakfiets
Verder had Stichting Meedoen nog een wens. "Zij willen heel graag een bakfiets aanschaffen. De Rotaryleden gaan in hun eigen netwerk kijken wat de mogelijkheden zijn. Het zou natuurlijk mooi zijn om deze wens te kunnen verwezenlijken."

Inschrijven tot 14 juni
Op dit moment zijn er zeventien teams ingeschreven voor het nieuwe evenement. Er is nog plaats voor een aantal teams, tot 14 juni kunnen teams zich inschrijven. "Ieder team bestaat uit zeventien personen waarvan de minimale leeftijd 12 jaar is. Per boot zestien roeiers, één trommelaar en de organisatie regelt een professionele stuurman", gaat Jaap verder. Het parcours, bij de jachthaven, is 250 meter lang. Twee teams strijden tegen elkaar. Het wordt een sportieve krachtmeting op het water. "Deelnemers moeten dit niet onderschatten, maar dat maakt het natuurlijk erg aantrekkelijk, zowel voor de deelnemers als voor de bezoekers."

6 / 32

7 / 32

Jonge mantelzorgers in het zonnetje

Zoë, Joris en Nycky bij Jongerencentrum Chill Out Foto: Emmy Grit

Een onbezorgde jeugd, dat hebben alle ouders voor ogen voor hun eigen kinderen. Dat dit niet in alle gevallen opgaat, daar kunnen de jonge mantelzorgers Joris, Nycky en Zoë over meepraten. In de 'Week van de jonge Mantelzorger', met het thema '24/7 zorgen' die van 3 tot en met 9 juni wordt gehouden, staan de jonge mantelzorgers centraal.

Redacteur: Emmy Grit

Moeten helpen
"Tussen 'helpen' en 'moeten helpen' zit een groot verschil", vertelt Marieke Schoenmakers Jongerenwerker bij de LEVgroep. "Kinderen die een zieke ouder mee helpen omdat zij bepaalde dingen niet meer kunnen in het dagelijkse leven, worden jonge mantelzorgers genoemd. Door mee te (moeten) helpen met de zorg en de (kleine) klusjes, worden de jonge kinderen snel volwassen", aldus Marieke.

Gemakkelijk maken
De moeder van Joris (8 jaar) is ongeneselijk ziek. Joris helpt, samen met zijn twee broers en vader, hun moeder dagelijks verzorgen en zij helpen mee met datgene wat hun moeder niet meer zelfstandig kan doen. "Ik moet bijvoorbeeld de tafel mee afruimen" vertelt Joris. "Ik spreek niet zo vaak af na school met mijn vriendjes, omdat ik weet dat mijn moeder hulp nodig heeft. Ik wil het voor mijn moeder zo gemakkelijk mogelijk maken."

Energie
Nycky (11 jaar) helpt zijn zieke moeder met onder andere het aangeven van haar pillen, tafeldekken en tafel afruimen. "Samen met mijn jongere broertje helpen wij waar mogelijk", geeft Nycky aan. Het zijn vaak kleine klusjes, die zij voor hun moeder doen. "Doordat wij deze klusjes doen, kan ons moeder haar energie aan andere dingen besteden."

Medisch
De 15-jarige Zoë is al enkele jaren mantelzorger voor haar zieke vader. Bij Zoë gaat het verder dan alleen meehelpen met de dagelijkse klusjes. "Ik ben in december een week met mijn ouders naar het ziekenhuis geweest, omdat mijn vader een nieuwe behandeling kreeg. Zowel mijn moeder als ik moesten de nieuwe medische techniek leren om mijn vader thuis te kunnen helpen", vertelt Zoë.

Kostbare momenten
Joris, Nycky en Zoë helpen hun zieke ouder en ondersteunen daarmee tevens de andere ouder. Er blijft zo ook tijd over om leuke dingen met elkaar te doen. Een middag een spelletje doen, of zelfs op vakantie gaan. Het zijn juist die momenten die heel kostbaar zijn voor het gezin.

Er even tussenuit
In het jongerencentrum Chill Out komen de jonge mantelzorgers één keer per maand samen om met lotgenoten te zijn. "Het is belangrijk voor de jonge kinderen om even uit de dagelijkse zorg te zijn. Er is tijd om bijvoorbeeld samen spelletjes te doen, samen een film te kijken, maar er wordt ook in groepsverband met elkaar gepraat. Je merkt dat de behoefte groot is onder deze jongeren. Ze kunnen hier even weer gewoon kind zijn, zonder kopzorgen", geeft Marieke aan.

Eén op de vier
In Son en Breugel staan ongeveer 40 jonge mantelzorgers in het bestand. Hiervan komen dertien basisschoolleerlingen en vijftien jongeren in de leeftijd tussen de 13 en 18 jaar één keer per maand naar het jongerencentrum of georganiseerd uitje. "Eén op de vier kinderen groeit op met zorgverlening voor één van hun ouders of een gezinslid, zo wijst landelijk onderzoek uit", licht Marieke toe. Een kind zou onbevangen en onbezorgd kind moeten zijn.

Activiteiten
De jonge mantelzorgers staan in de 'Week van de jonge mantelzorger' centraal. In Son en Breugel worden verschillende activiteiten voor en rondom deze doelgroep gehouden. Voor meer informatie over deze week en/of jonge mantelzorgers in het algemeen kun je contact opnemen met Marieke van het steunpunt Mantelzorg van LEVgroep, onderdeel van het CMD Son en Breugel via marieke.schoenmakers@levgroep.nl.

Ger Platenburg: van mannenmode naar zijn pensioen

Ger in zijn winkel Foto: Wil Feijen

Ger Platenburg Mannenmode is gevestigd op het Raadhuisplein 3 te Son en Breugel. De allereerste vestiging van de herenmodezaak op deze locatie dateert uit 1976. Nadat Ger Platenburg de zaak Hoffman Herenmode overnam in juli 2011, is de naam veranderd in Ger Platenburg Mannenmode.

Werkende veertiger
Ger kent als oud-medewerker van Hoffman Herenmode zijn klanten al meer dan 22 jaar. Nadat Ger de herenmodezaak overnam, ging de benaming over naar 'mannenmode'. De gepensioneerde doelgroep onderging een verjonging naar de doelgroep van de werkende veertiger. Met de overname van de herenmodezaak in 2011 werd door Ger, met een vooruitziende blik, besloten dat hij ook daadwerkelijk op zijn 65e verjaardag met pensioen zou willen. Deze tijd is nu aangebroken, waarop een tevreden terugblik volgt.

Nieuwe doelgroep
Na de overname bleef Ger dezelfde merken in de mannenmode voeren. Daarbij werd de inkoop meer gericht naar het wat jonger publiek. Ger kende zijn klanten en paste zijn inkoop aan op de nieuwe doelgroep. In de detailhandel is het mede door de recessie niet altijd gemakkelijk geweest. Bekende merken gingen failliet of stopten anderszins.

Persoonlijke wens
Door zijn jarenlange ervaring in de herenmode wist Ger bovenal zijn klanten tevreden te houden. Door goed naar zijn klanten te luisteren wist hij de mode te vertalen naar de persoonlijke wens van zijn klant. Ger kon door zijn ervaring, talent, gevoel en creativiteit altijd een goed kledingadvies geven. Dat gaf tevreden en trouwe klanten.

Kleurnuances
Ger zijn passie voor zijn vak is vooral gelegen in de bezigheden in zijn winkel, het etaleren, de winkelpresentatie en de verkoop aan zijn klanten. Ger ontwierp zijn etalages altijd zelf als prachtig visitekaartje voor de winkel op het Raadhuisplein. De kleurnuances in de etalage stemde hij af op het modeseizoen. Vaak kreeg hij complimenten voor zijn etalage en dat stimuleerde hem dan weer. Met ondersteuning van zijn vrouw Maria heeft Ger zich volledig kunnen toeleggen op zijn talenten, hetgeen tot het succes van Ger Platenburg Mannenmode leidde.

Vrijheidsgevoel
Omdat de winkel al zo lang op deze locatie is gevestigd, wordt nu regelmatig aan Ger de vraag gesteld waar klanten nu naar toe kunnen gaan. Dat geeft aan dat menig klant Ger Platenburg Mannenmode zal gaan missen. Voor Ger betekent zijn pensioen vooral vrijheidsgevoel. Geen gebondenheid meer aan zijn eenmanszaak en niet meer elke dag opnieuw als vast baken in de mannenzaak aanwezig zijn.

Positieve beleving
De vestiging op het Raadhuisplein, met als buurman het gemeentehuis van Son en Breugel, geeft vanuit twee zijden een mooie aanblik op de mannenmodezaak, waardoor de etalages goed tot hun recht komen. De veranderingen op het Raadhuisplein geven een positieve beleving voor de toegankelijkheid van het winkelend publiek. Tijdens de weekmarkt is het plein heel goed te bereiken waarvan de nieuwe huurder kan profiteren.

Open tot 29 juni
Een laatste bezoek is nog mogelijk tot en met zaterdag 29 juni, daarna gaan Ger en Maria genieten van de vrije tijd en hun pensioen. Ger wil hierbij al zijn klanten bedanken voor het vertrouwen.

BurenApp van Eindhoven Airport

Foto: 112nieuwsonline

Eindhoven - Wat gebeurt er op en rondom Eindhoven Airport en waarom? Op die vragen geeft de nieuwe BurenApp van Eindhoven Airport het antwoord. De app is vanaf nu te downloaden vanuit de App Store (voor Apple) en de Google Play Store (voor Android).

De app brengt nieuws en achtergrondinformatie over Eindhoven Airport en biedt gebruikers de ruimte om feedback te geven. Eindhoven Airport is daarmee de eerste luchthaven in Nederland die een app lanceert die speciaal gericht is op omwonenden. Omwonenden kunnen via de BurenApp rechtstreeks op de smartphone en tablet het laatste, op de omgeving toegespitst nieuws ontvangen over gebeurtenissen op en rondom de luchthaven. Onder de knop Buren kunnen belangstellende de lokale vliegbewegingen volgen, inclusief het vlieggeluid dat door diverse meetpalen in de regio wordt geregistreerd.

Gebruikers kunnen via de app aangeven hoe ze dit vlieggeluid in hun buurt ervaren. Ook geeft de app informatie over vliegrichtingen en geeft het toelichting over geluid en luchtkwaliteit als belangrijkste aspecten van leefbaarheid. Verder geven vliegfeitjes duidelijkheid over tal van (praktische) zaken die te maken hebben met vliegen. Met de app wil Eindhoven Airport nauw in nauw contact blijven met de directe omgeving en meningen peilen hoe omwonenden de ontwikkelingen op de luchthaven waarderen. Dit gebeurt mede in de vorm van meerkeuzevragen in de app. De BurenApp wordt continu up-to-date gehouden en biedt in de toekomst veel meer functies aan omwonenden.

Via de app kunnen geen hindermeldingen worden gedaan. Daarvoor is de website http://samenopdehoogte.nl/melding-indienen beschikbaar.

Traumahelikopter van Volkel op vliegbasis Eindhoven
Tijdens de Luchtmachtdagen (14 en 15 juni) op vliegbasis Volkel zal de traumahelikopter van Volkel vanaf vliegbasis Eindhoven opereren. De inzettijden van de helikopter zijn tussen 09:00 en 17:00 uur.

Son en Breugel in de race voor titel 'Schoonste Winkelgebied van Nederland'

Foto: Adrie Neervoort

Gemeente Son en Breugel is in de race voor de titel Schoonste Winkelgebied van Nederland, een initiatief van Stichting Nederland Schoon. Met drie winkel gebieden doet Son en Breugel mee aan de Schoonste Winkelgebied Verkiezing.

NederlandSchoon trekt de komende maanden door het land voor een uitgebreid onderzoek, waarbij het winkelend publiek wordt gevraagd hoe schoon zij hun winkelgebied vinden. De observatieteams meten ook de schoonheid van elk gebied. In oktober wordt de winnaar bekendgemaakt.

Helene van Zutphen, directeur Nederland Schoon voegt hieraan toe:"Als jouw favoriete winkelstraat en -gebied schoon is, wordt winkelen nog fijner en kom je er graag terug. Hoe leuk is het als jouw vertrouwde winkelgebied straks de schoonste van het land is? Van een schone winkelstraat plukt niet alleen het winkelend publiek de vruchten. De ondernemers die zich inzetten voor dit doel werken intensief samen en hebben daardoor meer contact met elkaar. Dit werkt verbindend en draagt bij aan het saamhorigheidsgevoel en de schoonbeleving van ondernemers én winkelend publiek. Deze inzet wordt met de Schoonste Winkelgebied Verkiezing extra beloond."

Schoonste Winkelgebied Verkiezing 2019 van start. Bron: PR

Gemeente Son en Breugel doet mee met de volgende gebieden:
·Centrum
·Van Gentlaan
·Ekkersrijt Meubelplein-Woonboulevard

NederlandSchoon wenst alle deelnemers veel succes de komende maanden!

Zo werd Maastricht winnaar
Schoon houdt schoon. Bij de winnaar van de vorige editie,Winkelcentrum Glacisweg uit Maastricht, werken de winkeliers, ondernemers en de gemeente intensief samen om het winkelgebied schoon te houden. Daarnaast ervaren de bezoekers het winkelen als bijzonder prettig doordat er in het winkelcentrum zeer weinig zwerfafval is. Het enthousiasmeert bezoekers om het ook schoon te houden.

Online Scorebord Schone Winkelgebieden
Om het belang van schoon zichtbaar te maken geeft NederlandSchoon elk jaar handvatten aan de deelnemers. Daarbij helpt het interactieve Scorebord Schone Winkelgebieden via nederlandschoon.nl waar de resultaten worden gedeeld van het afgelopen jaar. Je kan in één oogopslag zien hoe een winkelgebied scoort ten opzichte van andere winkelgebieden en gemeenten, welke thema's het goed doen en welke thema's extra aandacht verdienen.

Gemeente geeft opdracht voor verkeersstromenonderzoek

Foto: Adrie Neervoort

Son en Breugel - Het is volgens de gemeente erg druk wat betreft het verkeersaanbod in het centrum van Son en Breugel. De gemeente ziet daarin genoeg aanleiding voor het uitvoeren van een zogenaamd verkeersstromenonderzoek.

Redacteur: Adrie Neervoort

De afwikkeling van het verkeer levert ook in Son en Breugel vaak knelpunten op. Niet alleen op de Noord-Zuid route maar ook op de West Oost route. Het onderzoek moet inzicht opleveren over de knelpunten op dit traject. Ook moet duidelijk worden hoeveel en wat voor soort verkeer de oorzaak daarvan is.

Nul meting
Het gaat hierbij volgens burgemeester Hans Gaillard om een zogenaamde nulmeting de resultaten moeten helpen om tot een goed gemotiveerd vervolgtraject te komen. Maar de onderzoeksresultaten kunnen ook gebruikt worden voor diverse andere doeleinden. Het onderzoek zal worden uitgevoerd door onderzoeksbureau Buiten-Ruimte uit Veghel. De totaal kosten voor het onderzoek zullen uitkomen op 28.950 euro.

Muziekmiddag 'Ouderen in het Sonnetje' groot succes

Foto: Annie Maessen

Stichting 'Goud voor Oud' hield zondagmiddag 2 juni een muziekmiddag bij de kiosk op de Markt in Son en Breugel. Deze stichting is een initiatief van Nancy van Heeswijk, die zelf een zingende entertainster is met een heel groot hart voor ouderen. Goud voor Oud brengt theater naar ouderen toe die langdurige zorg nodig hebben. Vaak naar zorginstellingen die steeds minder budget hebben om aan goed verzorgd entertainment te besteden. Vele vormen van culturele activiteiten zijn mogelijk voor deze doelgroep.

Redacteur: Leo Hokke
Fotograaf: Annie Maessen


Onder de titel 'Ouderen in het Sonnetje' hadden zeer velen een plaatsje ingenomen, bij voorkeur onder een parasol vanwege de stralende zon, in afwachting van de start van het muzikale programma. De middag liep enigszins uit, mede door het aanbod van artiesten en het uitstallen van een overvloed aan loterijprijzen.

Meezingen
Vanaf het begin was het één groot feest. Het werd aan elkaar gepraat door Peter Jansen. Met de presentatie en uitvoering van bekende liedjes werd uitbundig meegezongen door een inmiddels bomvol terras. De eerste artiest, Loek den Elzen, wist de mensen te enthousiasmeren met het liedje 'Zo heerlijk rustig' van Wim Sonneveld. Tezamen met zangeres Nancy en Loek werden liedjes meegezongen als 'Aan de Amsterdamse Grachten' en 'Tulpen uit Amsterdam'. Het publiek zat mee te deinen op de muziek en ook de daaropvolgende artiest kreeg veel bijval. Mary Amora, van oorsprong afkomstig van de Filipijnenen winnares van de soundmixshow 2001, bracht een aantal pakkende blue nummers ten gehore. Kippenvel, aldus velen!

De Waterengel
Na een korte pauze werd er bekend gemaakt dat een aantal dames zou rondgaan met lootjes die te koop werden aangeboden. De opbrengst van deze verkochte lootjes komt ten goede aan de renovatie van salonboot 'De Waterengel'. Deze salonboot zal voornamelijk ingezet worden om gratis tochten te realiseren voor mensen met dementie en mensen met een meervoudige beperking. 'Even écht vergeten' en genieten op het water op een boot die rolstoeltoegankelijk wordt en aangepast voor de doelgroep voor een veilige, prikkelarme tocht voor kleinschalige groepen. Deze tochten worden verwezenlijkt uit giften en donaties. Daarnaast uit gelden die worden verkregen met het inzetten van De Waterengel voor overige activiteiten.

Gastzanger
Loten werden overvloedig gekocht en nadat de hoofdprijzen van Thermae, Rozér en een weekend Winterberg zeer enthousiast werden ontvangen, werd het podium betreden door de speciale gastzanger van deze middag: Ernst Daniël Smid, bekend van radio en televisie en presentator van het programma 'Una Voce Particolare'. Veel bekende liedjes als 'Het dorp', 'Als ik toch eens rijk was' en 'Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder' passeerden de revue.

Daarna werd het spektakel nog groter toen presentator Peter Jansen plotsklaps Nancy miste, die deze middag al op de gekste momenten tevoorschijn was gekomen als zuster Victoria, Zuster Begonia en Hollands Gloria. In geen velden of wegen te bekennen totdat er ineens vanaf het dak van restaurant De Zwaan een stem riep: "hallo, ik ben hier! Ik kan beter achter de geraniums gaan zitten met al die goeie artiesten die vanmiddag hebben opgetreden!" Grote hilariteit alom. Het zeer bekende nummer 'Kom van het Dak af!' werd ingezet door Nancy vanaf boven en door Loek vanaf beneden. Er brak nog een heerlijk feest los waarbij de voetjes van de vloer gingen en de polonaise voor de gasten zelfs te kort duurde. Gelukkig riepen zij aan het einde 'tot volgend jaar'!

Foto: Annie Maessen

Creatieve avond voor KVB leden

Foto: Ingezonden

De leden van de Katholieke Vrouwen Beweging mochten hun creativiteit botvieren op vogelhuisjes. De schilderspaletten, verf, kwasten en sjablonen lagen al klaar voor gebruik. Iedereen kreeg een vogelhuisje en mocht deze gaan beschilderen.

Sommige dames hadden thuis al voorbereidingen getroffen en wat voorbeeldmateriaal uitgeknipt om na te schilderen op het houten huisje. De meeste dames maakten gebruik van de sjablonen, maar er waren ook dames die uit de vrije hand tekenden. Op de paletten mengden de schilders hun kleuren en al snel was iedereen geconcentreerd aan het schilderen. Zo af en toe vroeg men elkaar om hulp of raad en dan werd er gezamenlijk gekeken wat de beste aanpak was.

Het schilderen was erg rustgevend en het kletsen gezellig. De dames namen amper de tijd voor een pauze. Er werd snel een drankje aan de bar gehaald waarna men weer verder ging. Uiteindelijk had eenieder een mooi beschilderd vogelhuisje. Nog even vernissen en dan kan het huisje in de tuin worden opgehangen en dienst gaan doen als bewoning voor een kool- of pimpelmeesje.

Ben je nieuwsgierig geworden naar de avond kijk dan eens op www.kvbsonenbreugel.nl. Dinsdagmiddag 11 juni gaan de dames minigolf spelen in een fluorescerend decor. Ze gaan dan naar Glowgolf in Eindhoven. Wil jij daar ook bij zijn en denk je dat de vereniging ook wel iets voor jou zou kunnen zijn, bel dan gerust naar voorzitster Carin van Hulsen. Zij is te bereiken via 0499-472054.

Succesvolle vlooienmarkt Mgr. Bekkersgroep

Foto: Adrie Neervoort

De jaarlijkse vlooienmarkt, die georganiseerd werd door scouting Mgr. Bekkersgroep, werd op zondag 2 juni onder zomerse temperaturen gehouden. Van 11.00 uur tot 15.00 uur was iedereen welkom om tweedehandsspullen te kopen.

Redacteur: Adrie Neervoort

Het was warm, misschien wel te warm voor een vlooienmarkt. Gelukkig is de vlooienmarkt van de Mgr. Bekkergroep in de openlucht op een terrein met veel bomen. Op het terrein stonden een stuk of 40 kraampjes opgesteld waarop een diversiteit aan spullen te koop was. Ieder kraampje heeft een eigen assortiment zoals, boeken, speelgoed, servies, enz. Dit maakt het voor de bezoekers overzichtelijk.

Elk jaar opnieuw is de veiling tijdens de vlooienmarkt een attractie op zich. Er wordt dan van alles aangeboden tijdens de veiling aan het kooplustige publiek. Het opbieden resulteert vaak in hoge bedragen maar ook voor 5 euro kon de bieder zijn slag slaan.

Het was een komen en gaan van kopers en kijkers de hele dag door. Sommige vertrekken met een lang gezocht item, andere hebben zelfs een aanhangwagen nodig om het gekochte te vervoeren. Bijzonder is ook de boekenbeurs tijdens de vlooienmarkt in het scoutinggebouw op het terrein. Geit Emmery is in de vele dozen met boeken ook op zoek naar bijzondere boeken. Een aantal heeft hij al apart gelegd. Volgens hem tref je juist op dergelijke markten de meest bijzonder boeken aan. "Je moet wel weten waar je naar zoekt, de bijzondere exemplaren zijn er nog. Die zijn straks misschien wel onbetaalbaar", aldus Geit.

De opbrengst van de vlooienmarkt komt ten goede aan de scoutingroep. Dit geld wordt gebruikt om de kinderen en jongeren uit Son en Breugel een plezierige vrijetijdsbesteding te bieden. Ze organiseren onder andere elke week leuke programma's, gaan minimaal één weekend weg en hebben elk jaar een afsluitend kamp.

Jaap Harm van Duinen signeerde zijn boek

Foto: Wil Feijen

Ze zijn er nog, de boekhandels waar je regelmatig een schrijver kunt ontmoeten tijdens een signeersessie. Boekhandel De Traverse in Son en Breugel is zo'n boekhandel.

Redacteur: Adrie Neervoort

Regelmatig is een schrijver te gast om één van zijn boeken te bespreken en te signeren voor belangstellenden. Vaak gaat het daarbij om een lokale schrijver, die de moeite neemt om in zijn dorp zijn lezers te ontmoeten. Jaap Harm van Duinen was zaterdag 1 juni te gast bij boekhandel De Traverse. Dit naar aanleiding van zijn boek 'Verloren in een andere wereld'. In DeMooiSonenBreugelKrant van woensdag 29 mei is een uitgebreid interview over de schrijver uit Son en Breugel gepubliceerd.

Tijdens de signeersessie vertelde Jaap Harm over de totstandkoming van het boek, aan de tientallen belangstellenden die op de warme zaterdag naar De Traverse waren gekomen. Er heerste een gezellige en informele sfeer, waar zelfs een stukje cake niet ontbrak. Tevens was het natuurlijk de gelegenheid om de schrijver het 'hemd van het lijf' te vragen. Daarna signeerde Jaap Harm de gekochte exemplaren van zijn boek.

Het boek is vanaf nu te koop bij boekhandel De Traverse aan de Nieuwstraat 38 in Son en Breugel. Het interview met JaapHarm kunt u teruglezen op www.mooisonenbreugel.nl

Winnaar boek
Uit de vele inzendingen is Kees van den Akker al winnaar gekozen. Kees ontvangt het boek 'Verloren in een andere wereld'. Kees is persoonlijk op de hoogte gebracht.

Gemengde Zangvereniging Eén van Zin op zoek naar mannenstemmen

Gemengde zanggroep Eén van Zin (archieffoto) Foto: Wil Feijen

Voor het project Remember September 1944-2019 is Gemengde Zangvereniging Eén van Zin op zoek naar mannenstemmen uit Son en Breugel.

Na het succesvolle Kerstproject 2018 met gastzangers, gaat Eén van Zin nu vooral op zoek naar mooie mannenstemmen, tenoren én bassen, voor het volgende project.
Met de Gemengde Zangvereniging Eén van Zin krijgt u de mogelijkheid om op 17 september 75 jaar bevrijding te vieren in Son en Breugel.

Bij de herdenking op 17 september wordt een aantal passende liederen gezongen op de bijeenkomst bij het monument De Parachutist en voor de Liberation Task Force. De Liberation Task Force is een groep Engelse geallieerden die met authentiek materiaal door Son en Breugel zal rijden. Voor nadere informatie en aanmelding kunt u terecht op de website www.zangverenigingeenvanzin.nl. Deelname aan het project is gratis.

Bewegingscentrum Son & Breugel collecteert voor het Oranje Fonds

Het Oranje Fonds in Son en Breugel collecteert van 11 tot en met 15 juni. De opbrengst van deze collecte gaat geheel naar sociale initiatieven van Son en Breugel en de regio. Eén van de initiatieven die ondersteund wordt door het Oranje Fonds is Stichting Bewegingscentrum Son en Breugel (Stichting BSB).

Via bewegingsbanken biedt de stichting een vorm van onbelast bewegen, waarmee tot op hoge leeftijd een goede conditie en spierkracht kan worden behouden. Wanneer men de bewegingen van de banken vanuit een ontspannen overgave kan ervaren, geeft dit een warme lichamelijke doorstroming en worden de spieren geoefend en verstevigd.

De bewegingsbanken zijn zeer geschikt voor senioren en mensen met lichamelijke problemen. Denk hierbij aan; reumatische artrose, fibromyalgie, toenemende spierstijfheid, longproblemen, stress, burn-out, slapeloosheid, depressie et cetera. Ook kunnen de banken het herstel na ziekte of operatie ondersteunen.

Het bestuur en de begeleiding zetten zich actief en belangeloos in om bewegen voor zoveel mogelijk mensen in Son en Breugel mogelijk te blijven maken. Met uw donatie steunt u Stichting BSB en andere sociale projecten in de omgeving.

Stichting BSB is gevestigd in de rechter vleugel van De Bongerd in Son en Breugel. Voor meer informatie neem contact op via 0499-496666, of email: kim.stichtingbsb@gmail.com of www.stichting-bsb.nl.

Van Soepkom naar Soepkommen

Hans en Henny voor hun zaak in Son en Breugel Foto: Annie Maessen

Bij lunchroom 'De Soepkom', aan de Airbornestraat 8a te Son en Breugel, draait het om soep, soep en nog eens soep. De toepasselijke naam van de lunchroom is daar vanaf geleid. 'De Soepkom' viert op 1 september haar vijfjarig jubileum. Ondertussen blijft het niet bij één soepkom, de eigenaren Henny en Hans Merks openen in Oirschot, aan de Koestraat nummer 4a een tweede vestiging.

Exclusieve producten
Henny en Hans Merks zijn al meer dan 20 jaar actief in de horeca en zijn onder andere bekend van het Vestzaktheater. Hans was als jongen van 8 jaar er al vroeg bij om 'baantjes' in de horeca te vervullen. "Ik vind koken leuk en het ontwikkelen van nieuwe producten. Ik maak onder meer alle soepen, pastasauzen, stoofpotten, ragout en confituren zelf, met als nieuwste smaakmaker: de tafelzuren", vertelt Hans. Doordat Hans alle specialiteiten zelf maakt, test hij vaak diverse bereidingsproducten uit. Hans is de uitvinder van de exclusieve producten die het echtpaar in de lunchroom serveert. Alle producten zijn dus 'home-made' met veelal Sonse streekproducten. "Producten naar eigen hand gecombineerd", zo vertelt Hans enthousiast.

Boven verwachting
Henny beheert de kleine keuken. Zij is heel actief in de lunchroom, cadeautjes maken, de verkoop van streekproducten, het samenstellen van kerstpakketten en hun specialiteiten die in potten verkocht worden. Populair zijn de cadeautjes op maat, die ze samen met het team maakt, bijvoorbeeld het 'Sons-kaatje' de 'advocaat' uit Son en Breugel. Geliefd onder de gasten is de 'High-Soep-boekingen' die zelfs de verwachting van Henny en Hans overstijgt.

Uniek
De inkoop van onder andere kip en vlees doen zij rechtsreeks bij de boeren. Producten van het seizoen kopen zij bij groenteboeren. Dit maakt de exclusiviteit van de producten van 'De Soepkom' uniek. Henny en Hans zijn steeds op zoek naar exclusieve leveranciers die voldoen aan hun eisen, waardoor hun ambachtelijke assortiment steeds vernieuwend en smaakvol blijft.

Uitbreiden
Het succes van 'De Soepkom' smaakt naar meer. Hans en Henny willen graag ongelimiteerd hun passie en drive vervullen om hun klanten te kunnen verwennen met onder andere gezonde en smaakvolle soepen. Doordat in Son en Breugel geen geschikt pand was om uit te breiden, openen Henny en Hans een nieuwe vestiging in Oirschot. Zij hebben de nieuwe vestiging gerestyled met nieuwe keukenapparatuur en interieur. Hetzelfde idee als in Son en Breugel, met ongeveer dezelfde menukaart. Aan de losse verkoop van mediterrane oliën en azijn geven zij een Oirschotse draai, zodat ook deze producten een streekgerichte beleving krijgen. Zo zal er van het 'Sons Plenkske' een 'Oirschots Plenkske' verkocht gaan worden.

Advies jonge ondernemers
Ondernemen is hard werken, met veel passie en gedrevenheid. Jonge ondernemers moeten niet met het idee starten dat met 'ondernemen' veel en snel geld te verdienen is. Door service en kwaliteit te leveren, is het die extra service wat de klanten bindt. Een simpele vraag van een klant waar overal voor betaald moet worden, zien Henny en Hans als extra service. Nét een stapje meer willen doen voor de klant, ervoor willen gaan en beslist geen '9 tot 5-mentaliteit'. Henny en Hans maken lange dagen, maar hun passie maakt dat het geen moeite kost. "De marketing van zijn goedlopende producten is eenvoudig", geeft Hans aan. "Dat is gewoon de kwaliteit."

Uitdaging
De uitdaging ligt nu in Oirschot met 1,4 miljoen toeristen per jaar. De Oirschots lunchroom 'De Soepkom' wordt een lunchroom met als klapper op de vuurpijl de vele smaakvolle zelfgemaakte soepen en een winkeltje met streekproducten. Natuurlijk is het alom in Son en Breugel bekende 'Cadeau-bordje met jammetje', zowel inwisselbaar in Son en Breugel als in Oirschot.

Opening
Vrijdag 7 juni opent de tweede vestiging van 'De Soepkom' in Oirschot, aan de Koestraat nummer 4a. Inwoners uit Son en Breugel zijn natuurlijk van harte welkom. De Soepkom Oirschot is zelfs op zondag geopend.

OVE-Lunchbijeenkomst bij Jase Packaging

Martijn Seerden (l) en Peter Jacobs (r) van Jase Packaging Foto: Wil Feijen

Het Bedrijvenpark Ekkersrijt telt meer dan 300 bedrijven met ongeveer 10.000 medewerkers. Veel van de bedrijven zijn aangesloten bij de Ondernemersvereniging Ekkersrijt (OVE).

Redacteur: Rianne van der Heijden

Het OVE is een vereniging om zinvol beleid en taken te behartigen die nodig zijn om vestigingen en investeringen op Ekkersrijt te bevorderen. De grote ondernemersclub organiseert voor de aangesloten leden met enige regelmaat bedrijfsbezoeken om een bedrijf op Ekkersrijt in de 'spotlight' te zetten, elkaar te ontmoeten en ervaringen uit te wisselen over de bedrijvigheid op Ekkersrijt.

Zo ook de lunchbijeenkomst op 23 mei bij Jase Packaging, wat veel belangstelling genoot. De eervolle vermelding van de tweede plaats op de 'Ondernemer van het jaar' ranking van Son & Breugel bracht ertoe dat dit bedrijf onder de aandacht kwam. Reden te meer om de OVE-lunchbijeenkomst te organiseren bij Jase-Packaging. De expansieve groei van dit bedrijf leidde tot grote belangstelling onder de leden.

De lunchbijeenkomst werd geopend door de directie, de heren Martijn Seerden en Peter Jacobs. Deze oprichters vertelden dat zij in 2002 in een gehuurde loods op Ekkersrijt zijn begonnen met het oplossen van verpakkingsvraagstukken. Hun expertise leidde tot al gauw tot de groei en uitbreiding van Jase Packaging als specialist in het maken van industriële verpakkingen voor transport en/of opslag van goederen. De bijzondere expertise van Jase Packaging - het realiseren van Custom-made verpakkingsoplossingen - maakt dat het bedrijf in 17 jaren tijd een flinke groei doormaakte.

De verpakkingsvraag van de klant wordt uitgewerkt in een verpakkingsontwerp, waarna uitvoering van de speciale verpakking gerealiseerd wordt. De productie van (custom-made) houten kratten, kisten en pallets op maat behoort tot het specialisme, maar ook het aanbod van diverse verschillende verpakkingsmaterialen zoals verschillende soorten folies en tapes maakt dat bijna elke gewenste verpakkingsmanier door Jase Packaging gerealiseerd kan worden. Maatwerkoplossingen voor hun klanten, aldus maatwerk in het verpakken van (industriële) producten die een beschermende en/of schokdempende verpakkingsmethode vereisen, of het (ter plaatse) luchtdicht en/ of vochtvrij verpakken van goederen behoort tot de expertise van Jase Packaging.

Een rondleiding door het bedrijf maakt zichtbaar dat de mechanisatie van deze hout- en materiaal bewerking ook nog altijd om handenarbeid vraagt. De logistiek vanaf de inkoop van materialen tot het eindproduct vergt de benodigde (fluctuerende) personeelsbezetting. Een goed bedrijfsbeheer, inkoop, logistiek, arbeidstechniek en personele bezetting is de dynamiek die de eigenaren tot een uniek samenspel maken, waarbij de wens van de klant voorop staat. Wellicht is deze dynamiek de kracht van het bedrijf wat bijdraagt aan het succes.

Na de rondleiding was er tijd om collega-ondernemers te spreken. Onder het genot van een hapje en een drankje werden ervaringen maar ook visitekaartjes uitgewisseld, waardoor deze Sonse ondernemers en de OVE-leden elkaar ook zakelijk weten te verenigen.

Drie topbands bij '3 Voor een Tientje'

Logo 3 VET Foto: Toine Buijtels

Toine Buijtels Events houdt op zaterdag 15 juni '3 Voor een Tientje'. Drie topbands op kermis zaterdag in De Zwaan in Son en Breugel. Met Crazy Cadillac, Stax Cats en Broadway Brass heeft de organisatie gekozen voor een spetterende line up met veel variatie. Plezier voor jong en oud, zoals het hoort tijdens de kermis.

Crazy Cadillac bijt het spits af. Deze band geniet grote bekendheid in de regio en ver daarbuiten. De band zorgt met hun mix van rock 'n roll uit de jaren '50 en '60 voor een knallend begin van '3 Voor een Tientje'. Het zal moeilijk zijn stil te blijven staan bij het aanstekelijke enthousiasme van dit gezelschap.

Als tweede band gaat Stax Cats optreden. Deze band, met de geweldige zangeres Lucie Boon- Kruijsse, gaat nummers uit het Stax tijdperk (onder andere Otis redding) vertolken en laat de zaal schudden.

De headliner van de avond is erg speciaal. De band Broadway Brass, bestaande uit negen blazers en een drummer, verzorgt een knallend optreden. Ze zijn op het moment de sensatie in festivalland en spelen op grote festivals zoals De Zwarte Cross, 7th Sunday, Wish Outdoor en Paaspop. De mash ups vliegen je om de oren. Van Justin Bieber naar Snoop Dogg en alles daartussen. Kermis in Son en Breugel zal nooit meer hetzelfde zijn!

De gastheer van de avond is Peter Jansen en dj Sjerruf zorgt voor de verdere muzikale omlijsting.

Tickets à 10 euro zijn verkrijgbaar bij Cafe De Zwaan, Markt 9 en cafetaria Leon Spierings, Nieuwstraat 17 (beide in Son en Breugel) of online via https://www.ticketkantoor.nl/shop/3vet. Kijk voor meer informatie op de Facebookpagina @3vooreentientjesonenbreugel

Vrijkaarten
MooiSonenBreugel mag drie keer twee vrijkaarten weggeven namens de organisatie. Wil jij deze editie van '3 Voor een Tientje' niet missen, stuur dan (voor maandag 10 juni, 17.00 uur) een email naar redactie@demooisonenbreugelkrant.nl en geef aan waarom jij graag in aanmerking komt voor deze vrijkaarten. De winnaars krijgen persoonlijk bericht en ze worden in de editie van 12 juni vermeld.

Ergernissen verkeershinder

Komende vanuit het Zand met auto of fiets vallen steeds de volgende ergernissen op

Met de auto krijg je eerst een bocht naar rechts, die niet goed te overzien is. Daarna volgt het bordje 30km en meteen daarna, jawel hoor, volgt het eerste straatjuweel. Je zit er bovenop voor je de bocht hebt kunnen overzien.

Veel auto's rijden dan ook veel te hard en hebben dan de neiging om maar vlug om dat ding heen te rijden en op die manier de eventuele tegenliggers dwars te zitten. Kortom een heel gevaarlijke situatie.

Weer meteen daarna volgt de oversteek voor fietsers en voetgangers. Van voorrang geven is dan bijna nooit sprake. Zeker niet tijdens de spits. Je kunt alleen als fietser hopen dat het even rustig is als het stoplicht bij de A50 op rood staat. Hoe dan ook het blijft zowel voor fietsers als voor automobilisten puur gokken of het lukt. Voor voetgangers is het nog gevaarlijker, want je moet of heel snel zijn of wachten tot er iemand bereid is om te stoppen; met andere woorden 'tot je een ons weegt'.

In andere plaatsen zie ik ook wegversmallingen. Die worden meestal veel beter aangegeven met duidelijke voorrangsborden en rood-witte strepen. Ook zijn die versmallingen zo smal dat je er echt niet met 2 auto's tegelijk doorheen kunt. Het zou dus al een hele verbetering zijn als de 'juwelen' vervangen worden door die andere versmallingen en bovendien zou je ze veel eerder moeten kunnen waarnemen!

Bovendien zou op deze moeilijke plaatsen streng gehandhaafd moeten worden door middel van flitspalen die een hoge boete betekenen. Een stoplicht op verzoek van de fietsers, zoals op de Gentiaanlaan, zou voor het langzame verkeer ook goed helpen. En ook daar handhaven s.v.p!

Ik mag hopen dat hier snel verbeteringen gaan komen. Liefst voor er iemand doodgereden wordt!

Anneke Hamm,
Son en Breugel
(veelvuldig gebruikmaker van zowel auto als fiets)

Zomerspektakel Jongerencentrum Oase

Op het Oranjeveld aan de Wilhelminalaan wordt op zaterdag 29 juni een gezellige dag georganiseerd voor de kinderen tot en met groep 4 in de ochtend van 10.00 tot 13.00 uur en in de middag voor de kinderen van groep 5 tot en met groep 8.

In de ochtend kun je deelnemen aan knutsel activiteiten, jezelf laten schminken, nagels versieren, er zijn oudhollandse spellen en over hele terrein staan luchtkussens opgesteld die gebruikt mogen worden. Hiervoor hoef je jezelf niet op te geven, je bent altijd welkom.

Stel zelf je eigen team samen en neem het 's middags tegen elkaar op. Je maakt een team van minimaal vijf kinderen. Zes of zeven mag ook maar de spellen zijn afgestemd op groepjes van vijf. Je team hoeft niet te bestaan uit klasgenoten, maar mag ook een willekeurige groep zijn (bijvoorbeeld voetbal of hockey). Lukt het je niet om een groepje samen te stellen, is het misschien fijn als ouders hierin meedenken. Het middagprogramma begint om 14.00 uur en loopt door tot ongeveer 16.00 uur. Deelname is gratis. Je kunt je team opgeven via zomerspektakel@jc-oase.nl

Iftarmaaltijd met vluchtelingen en jongeren

Foto: Annie Maessen

In het IVN-gebouw aan de Sint Genovevastraat werd woensdag 29 mei een iftardiner georganiseerd, waar vluchtelingen en statushouders samen met jongeren aan deelgenomen hebben. Het idee ontstond nadat jongeren de wens hadden uitgesproken meer over het vasten tijdens de Ramadan te willen weten.

Martin van de Bunt, coördinator vluchtelingenwerk LEVgroep en Ali Al Zubaidi van jongerenwerk LEVgroep hebben daarom de krachten gebundeld en een geslaagd iftardiner georganiseerd. Een iftar is een maaltijd die gedurende de vastenmaand Ramadan door Moslims direct na zonsondergang genuttigd wordt. Onder de ruim veertig deelnemers waren niet alleen jongeren en statushouders aanwezig, maar waren ook een aantal wijkbewoners uit Son en Breugel uitgenodigd bij de iftar aan te schuiven. ''Zulke bijeenkomsten zorgen voor meer verbinding in de samenleving", aldus Ali en Martin. "We komen samen en in contact met anderen die we normaliter weinig spreken."

Vasten
Het idee ontstond toen een aantal jongeren graag meer wilden weten over het vasten tijdens de Ramadan. Jongerenwerker Ali heeft de jongeren uitgedaagd om één dag met hem mee te doen en dus pas na 21.40 uur te eten en drinken. Een aantal jongeren heeft dit ook daadwerkelijk gedaan en kregen hier tijdens de avond complimenten voor. "We krijgen de gelegenheid elkaar beter te leren kennen. Je merkt dat veel jongeren niet precies weten wie nu die vluchtelingen en statushouders zijn en daardoor kan er een verkeerd beeld ontstaan." Voor de statushouders is, door deze avond, weer een extra moment gecreëerd om in contact te komen met hun Son en Breugelse medebewoners, wat ten goede komt aan het proces van inburgeren waarin deze gezinnen zitten.

Wethouder
Onder toeziend oog van speciale genodigde wethouder Jos de Bruin werd na een openingswoord van Martin van de Bunt en Ali Al Zubaidi gestart met de iftar. De iftar bestond voor een deel uit door statushouders bereide gerechten en speciale halal bereid vlees van een slager, waarna men tijdens het eten de gelegenheid nam om met elkaar in gesprek te komen.

Afsluitend kan eigenlijk maar één conclusie getrokken worden. Samen een maaltijd nuttigen is een goed middel om mensen met elkaar in contact te brengen. Na afloop werd dan vrij snel uitgesproken dat dit iets is om vaker terug te laten komen en dan hoeven ze eigenlijk niet eens te wachten tot de volgende Ramadan. De eerste keer dat iemand komt, is overigens gratis. Kom eerst maar eens gewoon de sfeer proeven en meer te horen over hoe deze avonden er nu precies uit komen te zien en wat ze gaan doen.

Kijk voor meer foto's op: www.mooisonenbreugel.nl

Wethouder Jos de Bruin te gast bij de iftarmaaltijd Foto: Annie Maessen

Inge van Liempd-Rijkers opent eigen naaimachinepaleis

V.l.n.r. Hélène Rijk, Lisa Jonkers en Inge van Liempd-Rijkers Foto: Ingezonden

Eindhoven – De stad Eindhoven is binnenkort een prachtige zaak rijker. De feestelijke opening zal plaatsvinden in het weekend van 14 en 15 juni, maar al op woensdag 5 juni opent Inge van Liempd-Rijkers de deuren van haar naaimachinewinkel aan de Geldropseweg 153 in Eindhoven. Daarmee komt een grote droom van haar in vervulling.

Behorende tot de derde generatie van een gerenommeerde Brabantse familie van naaimachinespecialisten was voor haar nu de tijd rijp om een eigen zaak te openen. Een naaimachinewinkel voor zowel de beginnende als de meer ervaren naaister. Van instapmodellen tot de zeer geavanceerde naaimachines maar ook voor service, onderhoud, demonstraties, workshops en nog veel meer kan men terecht bij Inge Naaimachines. Parkeren kan gratis voor de deur en achter op de parkeerplaats. Kijk voor meer informatie op www.ingenaaimachines.nl.

Het voelt een beetje als zwemmen tegen de stroom in. Overal sluiten momenteel heel veel deuren van fysieke winkels. Maar gelukkig zijn er nog steeds ondernemers pur sang die het aandurven om anno 2019 een winkel te openen. En dan hebben we het ook niet over zomaar een winkel! Een naaimachinewinkel van en voor creatieve mensen, geleid door iemand die creativiteit combineert met kennis en technologie. Inge van Liempd-Rijkers, 53 jaar jong en al 35 jaar werkzaam in de naaimachinewereld, start dus haar eigen zaak. Precies honderd jaar nadat haar opa Marinus Rijkers hiermee begon. Het bijpassende huisnummer 153 aan de Geldropseweg is toevalligerwijs het nummer bij het mooie winkelpand.

Wereld aan creativiteitEen heerlijke grote ruimte van 318 m2 aan creativiteit. Waarin verkoop, reparatie en lessen op naai-, borduur-, lock-, cover-, snijmachines en borduursoftware centraal staat. Inge en haar team, dat bestaat uit haar zus Hélène Rijk, costumière Lisa Jonkers en enkele vriendinnen, kunnen niet wachten om hun klant te enthousiasmeren met hun wereld aan creativiteit. Een compleet plaatje voor de klant die simpelweg meer wil dan alleen goede begeleiding en service. Ter ere van haar vaders verjaardag opent zij op 5 juni de deuren van haar zaak om zich voor te bereiden op de grote openingsdagen op 14 en 15 juni.

Openingsactie
Deze openingsdagen zijn gevuld met een brede reeks interessante demonstraties van verschillende topmerken. Onder het genot van een hapje en een drankje worden er twee feestelijke dagen van gemaakt. Iedereen is welkom, bovendien maakt iedereen die gezellig binnenloopt ook nog eens kans op een prachtige Bernina 480. Officiële opening zaterdag 15 juni 11.00 uur door de trotse moeder van Inge; de 89-jarige mevrouw Rijkers.

Foto: Adrie Neervoort

Overvloedmarkt verdient een vervolg

De eerste 'Overvloedmarkt' vond zondag 2 juni plaats op het veldje aan de Anemoonstraat bij Berkenstaete. Op diverse kraampjes hadden de buurtbewoners van de wijk De Vloed hun overbodige spullen uitgestald.

Behalve het verkopen van de spullen was de gedachte achter deze markt om als buurt deel te nemen aan een gezamenlijke activiteit. Of het nu als deelnemer of als bezoeker was. Natuurlijk werd Berkenstaete bij de markt betrokken en waren er twee kramen in het atrium. Er kon koffie met een stukje appeltaart worden gekocht.

Een mooi buurtinitiatief dat zeker een vervolg verdient.

Winnaars letterspel bekend

Ronald pakt het briefje met de prijswinnaar

Tijdens het weekend van 24 en 25 mei werd in het centrum van Son en Breugel een letterspel gehouden. In totaal moest er gezocht worden naar 57 letters en 1 cijfer, die in de etalages van de verschillende ondernemers opgehangen c.q. neergelegd waren. De letters vormden de zin: 'Met het invullen van deze zin, kan ik 4 kaartjes voor de Efteling winnen'.

Voor de juiste oplossing waren veel leuke prijzen beschikbaar gesteld door de ondernemers. De hoofdprijs, vier entreekaarten voor de Efteling in Kaatsheuvel, is beschikbaar gesteld door de ondernemersvereniging Son en Breugel (OVSB).

Roland van de Heuvel, één van BOA's van de gemeente Son en Breugel, trok Truus Jonkers als winnaar van de hoofdprijs uit alle goede inzendingen. Bekijk op de facebookpagina van DeMooiSonenBreugelKrant het filmpje waarop te zien is dat Ronald de prijswinnaar bekend maakt.

De overige prijswinnaars zijn:
Een cadeaubon ter waarde van € 20,00 van Bloemsierkunst Le Soleil
Amber van de Laar

Een waardebon voor een lunch voor twee personen bij De SoepkomRuben Bruggeman
Een taart van de Jumbo
Bas van Gijn
Twee bioscoopkaartjes voor een film naar keuze bij Bioscoop BioBest
Rick Verbakel
Een cadeaubon ter waarde van € 20,00 van De Traverse
Rene Verbakel

Een cadeaubon ter waarde van € 20,00 van DOTT FashionLieke Kelder

Een cadeaubon ter waarde van € 20,00 van Visage & MoreJulia Geurtsen

Een diner bon ter waarde van € 20,00 van Restaurant Kleijn GeluckLaurien Beelaard
Cadeaubon van IJssalon De Dames
Pim, Gijs en Sara van den Broek

Twee bioscoopkaartjes voor een film naar keuze bij Bioscoop BioBestKirsten van Abeelen
Krukje gemaakt van waterhyacint van De Wereldwinkel Son en Breugel
Jelle van Kaathoven

Fles kinderbubbels van My Little Pony Gall&Gall Son en BreugelRinie Zwanen

De prijswinnaars ontvangen een persoonlijk bericht. In deze e-mail wordt vermeld hoe de prijs overhandigd wordt.

Wij feliciteren alle prijswinnaars met de gewonnen prijs.

Wat zou je doen met een miljoen?

Het staat me nog helder voor de geest, het reclamespotje van een loterij. Een man, type kantoorpik, belt naar zijn voormalige werkgever en vraagt naar zichzelf. Om in schaterlachen uit te barsten als de oud-collega verzucht: 'Die werkt hier niet meer!'

Jarenlang heb ik meegedaan, met meerdere loterijen, in de hoop eens het geluk te vinden en stinkend rijk te worden. Niet om te kunnen baden in geld, à la Dagobert Duck. Dat lijkt me niet bepaalt aangenaam, die harde muntjes. Nee, om niet per se te moeten werken, om te kunnen doen en laten wat ik wilde, om me geen zorgen te hoeven maken over geld.

Ik droomde ervan, wat ik zou doen met een miljoen. Liefst 10, met één miljoen red je het niet, zonder te hoeven werken. Een nieuw huis laten bouwen, met eigen badmintonhal en aparte bibliotheek, liefst een villa in Romeinse stijl. Een nieuwe auto, geen Porsche of Lamborghini, misschien een oude Mustang. En o ja, mijn mobiel is al twee jaar oud, die is ook wel aan vervanging toe. Verder een extra brede TV?

Het zijn allemaal materiele zaken, hoe leuk het ook was om ervan te dromen, nodig heb ik ze niet. Dichtbij ben ik ook niet gekomen, dankzij de loterijen. Het grootste bedrag dat ik ooit gewonnen heb, was volgens mij iets van duizend euro. Of waren het guldens?

Geld, de motor van de economie, het is waar de wereld om draait. Zelfs al heb je er niets mee, je kunt niet zonder.

Van geld word ik niet gelukkig, al zou ik wel in comfort en stijl ongelukkig kunnen zijn. Om gelukkig te zijn heb ik niet veel nodig: pen en papier of een PC met tekstverwerkingsprogramma. Eten, drinken en een dak boven mijn hoofd. Leuk werk, met leuke collega's. En niet te vergeten mijn lief, mijn grootste geluk. Zij is mijn lot uit de loterij!

Hoewel ik dus niet de loterij hoef te winnen, blijft het een aangenaam tijdverdrijf om erover te fantaseren. Als je geld genoeg zou hebben om te kunnen doen wat je zou willen, wat zou je dan doen? Hoeveel zou dan genoeg zijn, qua geld?

Ook al kun je het niet met je meenemen, als je het leven moet verlaten, ook al maakt het je niet gelukkig, het blijft leuk om er zo nu en dan over te mijmeren.

Wat zou je doen met een miljoen?

Onderzoek naar de behoeften van mantelzorgers

Foto: Ingezonden

Naar schatting zijn er in Son en Breugel 1500 mensen die mantelzorger zijn. De kans dat je iemand kent die mantelzorg verleent aan een naaste is dus heel groot. Of je bent zelf mantelzorger voor je partner, je kind, je ouder of een buur.

Dan weet je vast ook dat permanent en intensief zorgen voor een ander vaak allesbehalve meevalt. Veel mantelzorgers geven aan fysiek en mentaal overbelast te zijn. Dat geldt vooral voor ouderen die voor hun zieke partner zorgen, voor mensen die naast de zorg thuis een baan hebben en voor kinderen die een zieke ouder hebben.

Steeds ouder
De cijfers wijzen uit dat er in Son en Breugel de komende jaren een groeiend aantal 65+-ers zal zijn die gemiddeld steeds ouder worden. De kans op ziektes en kwalen neemt met het stijgen van de jaren toe. Deze inwoners zullen dus waarschijnlijk meer zorg vanuit hun naaste omgeving nodig hebben. Tegelijk weet men dat er steeds minder mensen beschikbaar zijn als mantelzorger.

Wat is al goed geregeld
In deze gemeente zijn er gelukkig zaken geregeld die de mantelzorger kunnen ontlasten en steun kunnen geven. Zo is er een Steunpunt Mantelzorg actief dat informatie en ondersteuning geeft. Jaarlijks krijgen mantelzorgers van de gemeente een waardering voor hun inspanningen in de vorm van een aardige cadeaubon. Als een mantelzorger tijdelijk ontlast wil zijn, is vervanging voor de zorg in huis onder bepaalde condities mogelijk. In toenemende mate is de gemeente zich ervan bewust dat mantelzorgers een essentiële bijdrage leveren aan de gemeenschap. Maar is dit alles wel genoeg? Dat weten men niet…

Platform Mantelzorg
Het Platform Mantelzorg is een groep van vrijwillige en ervaringsdeskundige inwoners dat sinds 2007 bestaat. Het Platform vraagt aandacht voor de belangen van mantelzorgers. Zij zijn hierover permanent in gesprek met de gemeente: met de wethouder, de betrokken ambtenaren en de gemeenteraadsleden. Met de mantelzorgconsulenten van de LEV-groep wordt zeer nauw samengewerkt. Ze hebben geregeld overleg met professionele zorgverleners. Veel knelpunten proberen ze op deze wijze op te lossen.

Behoefte
Wat men allen nodig heeft is weten wat de behoeften van mantelzorgers zijn, nu en in de toekomst. Om die reden heeft het Platform Mantelzorg afgelopen winter-voorjaar een uitvraag gedaan naar de wensen van mantelzorgers. De enquête heeft in deze krant gestaan. De 110 mantelzorgers die aan het korte onderzoek meededen gaven de volgende top 3 van prioriteiten:
1. meer financiele ondersteuning
2. gebruik kunnen maken van huishoudelijke hulp
3. meer contactmogelijkheden met andere mantelzorgers
Over de professionele hulp die men kreeg waren de meesten juist heel tevreden.

Vragen en oplossingen
Er gaat de komende jaren een steeds grotere groep inwoners zorg vragen en zorg geven aan hun naasten. Dat maakt dat men snel inzicht wil hebben in wat er de komende tijd geregeld moet gaan worden om mensen te kunnen (blijven) helpen. Het Platform Mantelzorg dringt aan op een gedegen onderzoek dat uit kan wijzen wat al goed geregeld is, wat verbeterd kan worden. En wat nu nog ontbreekt maar wat wel nodig is. De gemeente geeft aan zich van deze vragen bewust te zijn en ook behoefte te hebben aan antwoorden op deze vragen.

Wil je als inwoner of als mantelzorger een bijdrage leveren aan dit onderzoek of op een andere wijze bijdragen aan de belangenbehartiging van mantelzorgers in Son en Breugel? Meld je dan aan bij het Platform. Via email: platformmantelzorgsonenbreugel@hotmail.com of bel naar 06-42580374.

Tentoonstelling 'Natural Silence'

Foto: Ingezonden

De Son en Breugelse Nicole Ponjée, kunstenares en designer, opent op Tweede Pinksterdag (10 juni) om 13.00 uur haar tentoonstelling 'Natural Silence' in Kunsthuys Best. Deze dag is de tentoonstelling tot 17.00 uur te bezichtigen en iedereen van harte welkom bij deze opening. Deze expositie blijft tot eind augustus te zien.

De schilderijen bestaan uit acryl op en met linnen waarbij Nicole textiele vaardigheden combineert met metaal of borduurdraad in combinatie met natuurlijke elementen. Zij schildert, stikt, haakt en omwikkelt de doeken, zodat er een rustig lijnenspel ontstaat met als resultaat een sereen en ritmisch beeld.

Haar inspiratie haalt ze uit de natuur. Al op hele jonge leeftijd had Nicole al de fascinatie voor materialen die daar te verzamelen waren. Dat zie je terug in haar werk. Zo creëert ze een nieuwe vormentaal. Als beeldend kunstenaar wil ze met vormen en kleuren de toeschouwer boeien. Vanuit elke invalshoek lijkt het beeld te bewegen, doordat structuren in mat en glans elkaar afwisselen. Door abstrahering stimuleert Nicole om de kijker te laten onderzoeken en met de ogen te laten voelen.

Bruisend Pinksterweekend in aantocht

Sint-Oedenrode - staat het Pinksterweekend in het teken van Rooi Live & Beach Soccer Rooi. Het is alweer de veertiende keer dat Beach Soccer Rooi plaatsvindt met Pinksteren. Rooi Live beleeft alweer de vijfde editie. Deze unieke samenwerking blijkt een succesformule aangezien Beach Soccer Rooi ondanks de aanleg van een derde speelveld weer stijf uitverkocht is met zo'n 135 teams. Rooi Live presenteert met 'Brian's Biercafé' een tweede tent als alternatief op de grote tent en om extra diversiteit van optredens te bieden.

Niet groter maar grootser
Mede-organisator Robert Barclay geeft aan dat het extra speelveld en de nieuwe tent echter niet direct zijn bedoeld om te groeien. "We kijken vooral naar kwaliteit en de vraag van de Rooienaar. Hierbij hanteren we een 80/20 principe, dat wil zeggen dat we er naar streven dat minimaal 80% van de deelnemers aan Beach Soccer Rooi en bezoekers van Rooi Live uit Rooi komen, dat is nu nog ruimschoots het geval. In het Rooise schuilt zowel de kracht als de aantrekkingskracht van het evenement. We willen voor zoveel mogelijk Rooienaren iets te bieden hebben tijdens Pinksteren."

Grote Rooise VrijMiBo
Nieuw dit jaar is een grote Vrijdagmiddagborrel waar alle Rooise bedrijven en werknemers van harte welkom zijn om samen het Pinksterweekend in te luiden. De VrijMiBo vindt plaats van 16.00 tot 19.00 uur en valt samen met het slot van het bedrijventoernooi.

Record aantal teams
Dankzij een derde speelveld is het aantal deelnemende teams aan Beach Soccer Rooi gestegen van 118 naar 135 teams, dit is een nieuw record. Met 42 herenteams, 30 damesteams, 38 jeugdteams, 4 teams Passend voetbal, 7 bedrijventeams en 14 teams met hulpverleners is Beach Soccer Rooi dan ook weer tot de laatste plek vol.

Rooi Live
Het avondprogramma van Rooi Live kent een indrukwekkende en gevarieerde 'line-up' variërend van lokaal Roois talent, bekende Nederlandse artiesten, gezellige feestacts en internationale top DJ's. In het oog springende namen zijn onder andere John West, Zanger Kafke, SMERRIG, Raymon Hermans, Dansado & de Feestneger, Brian Cristopher, Hak op de Tak, PLN-B, Ferry de Lits, Skoften Sloopservice, Martijn Joostema en Praia del Sol. Rooise inbreng komt onder andere van DJ Mastreat, Extremendous, DJ Jordi en Maarten Verhees. In totaal zullen 24 artiesten tijdens de drie avonden optreden. Op de website van Rooi Live is het volledige programma te vinden. Kaarten zijn via www.rooilive.nl verkrijgbaar.

Theaterkoor Sincère 50 jaar: jubileumconcert en reünie

Foto: Ingezonden

Ken je ze nog: I believe, Ich glaube, Les Misérabeles, de Motown-medley, Meisje van kantoor, Grace Kelly, en ga zo maar door? Een greep uit de liedjes van de 50 jaar dat Sincère zich presenteerde tijdens de vele kerkdiensten, uitvoeringen en theatershows. Je neuriet of hoort ze vast nog wel eens.

Terugdenkend aan sfeervolle nachtmissen, onvergetelijke koorweekenden, spannende opnames en shows, maar er is ook veel lief en leed gedeeld.

Theaterkoor Sincère viert dit jaar haar 50-jarig jubileum. Wil je jouw mede-koorleden, muzikanten, dirigent of regisseur van toen nog eens ontmoeten? Of nog eens een nummer samen zingen? Mooie herinneringen herbeleven met beeldmateriaal van toen? Kom naar de reünie op zaterdag 26 oktober vanaf 20.00 uur in het Vestzaktheater in Son en Breugel.

Oproep
Heb je die éne mooie foto van toen die iedereen moet zien: maak er een foto van of scan deze in en stuur ze naar info@theaterkoorsincere.nl. Natuurlijk wordt iedereen uitgenodigd om dit bericht naar oud-leden van het koor door te sturen, zodat niemand dit leuke evenement hoeft te missen.

Kijk voor meer informatie op www.theaterkoorsincere.nl. Het belooft nu al een memorabele avond te worden.

Lespakket Remember September voor basisscholen

Om de gebeurtenissen tijdens de oorlog en rond de bevrijding door te geven heeft de Heemkundekring, met steun van het Stakenburgfonds, een lespakket voor de groepen 7/8 van de basisscholen ontwikkeld.

In het lespakket wordt, naast veel informatie, ook ruimte gelaten voor eigen onderzoek. Kinderen worden uitgedaagd om de gebeurtenissen van toen te verbinden aan zaken die nu in onze wereld gebeuren. Zij kunnen hun opgedane kennis, inzichten en ervaringen aan de gemeenschap laten zien tijdens de herdenking op 17 september.

De lespakketten worden binnenkort verspreid op alle basisscholen. De scholen kunnen de lesstof naar eigen inzicht inpassen in hun onderwijsprogramma. Om de leerstof te ondersteunen zijn verschillende organisaties waaronder de Veteranen Son en Breugel bereid gevonden om een bijdrage te leveren aan het doorgeven van het verhaal aan de jongere generatie.

DOEN K.P.J. Nederwetten bestaat 90 jaar

Nederwetten - K.P.J. Nederwetten, tegenwoordig vooral bekend onder de naam DOEN! Nederwetten bestaat dit jaar 90 jaar. DOEN! organiseert ieder jaar diverse activiteiten voor jong en oud, zoals touwtrekken over water, de Wèttegij't Quiz, gezellige activiteiten voor de jeugd en het jeugdkamp.

Zo ook organiseert K.P.J. Nederwetten iedere vijf jaar een groot feestweekend om het jubileum te vieren. Dit feest wordt gevierd met het hele dorp en vindt plaats in het weekend van 14, 15 en 16 juni. De feestlocatie is het terrein bij de Oude Toren in Nederwetten.

Het programma van dit weekend is als volgt:
Op vrijdagavond 14 juni wordt om 20.30 uur gestart met een Comedy Night. Op het podium staan bekende Nederlandse en Vlaamse stand-up comedians. Gastheer Marlon Kicken ontvangt deze avond Arie Koomen, Gerrie Smits en Roel C. Verburg. Samen zullen zij zorgen voor een fantastische voorstellling met veel komische verhalen in combinatie met muziek. DJ Wouter zal de avond feestelijk afsluiten. Kaarten hiervoor kosten 8 euro.

Op zaterdagmiddag 15 juni staan er, voor alle jeugd die op een basisschool zit, leuke en sportieve jeugdtienkamp spellen klaar. Ze starten om 10.30 uur en verwachten rond 16.30 uur te eindigen. Volwassenen kunnen die middag om 12.30 uur in de feesttent gaan kaarten. Een potje rikken of toepen behoort tot de mogelijkheden. Er zijn mooie prijzen te winnen. Een gezellig feestje waar het draait om lol en plezier; dat is het thema van de zaterdagavond. Op deze avond staat vanaf 20.00 uur feestband LIJN 7 op het podium. Samen met DJ Alex Jansen gaan zij zorgen voor een gezellig feestje. Kaarten hiervoor kosten 10 euro.

De Nederwettense straten gaan op zondagmiddag 16 juni met elkaar de strijd aan in een straten-tienkamp. Vanaf 11.00 uur zal de drumfanfare Long Leven een tocht door Nederwetten maken om de straten op te halen en naar het feestterrein te brengen. Rond 12.00 uur zal Wethouder Tindemans de tienkamp officieel openen. Na de opening, volgt de jurering van de zelfgemaakte jokers en gaat de stratentienkamp van start. Er staan leuke en sportieve spellen klaar. Maar ook de minder sportieve dorpsgenoten kunnen hun kennis inzetten bij het oplossen van raadsels en puzzels.

Na afloop van de tienkamp volgt, rond 17.00 uur de prijsuitreiking. Natuurlijk is er dan nog tijd voor een hapje en drankje en gezellige muziek van DJ Joey, om nog eens gezellig na te genieten van dit spetterende feestweekend.

Het bestuur van DOEN! KPJ Nederwetten hoopt iedereen te mogen begroeten op het jubileumfeestje.

Sunny Blues Nuenen presenteert: The Electrophonics

Foto: Herbert Olthoff

Nuenen - The Electrophonics speelt zaterdagavond 8 juni in Café Schafrath als 'warming-up' voor het Blues'm festival op Eerste Pinksterdag (9 juni). De swingtrain van The Electrophics dendert het ene na het andere station binnen en nu ook in Nuenen. De entree is gratis.

Vol overtuiging en overgave stonden deze mannen reeds op menig groot podium in binnen- en buitenland. The Electrophonics is een van de beste swing-jump-blues en R&B-bands van Nederland en dat met een knipoog naar de jaren '50. Diverse Cd's zijn reeds uitgebracht en allen met lovende kritieken. De band stond ook al op het grootste Bluesfestival van Nederland Moulin Blues en daar werd de live-Cd 'Catch That Swingtrain' opgenomen.

Meer informatie kun je terugvinden op www.sunnybluesnuenen.nl

Zomerdrives bij Bridgeclub De Neul

St.-Oedenrode - Bridgeclub De Neul in Sint-Oedenrode start binnenkort weer met haar jaarlijkse open zomerdrives, in de grote zaal van Odendael, Odendael 1 in Sint-Oedenrode. De zomerdrives worden wekelijks op maandagavond van 17 juni tot en met 19 augustus gehouden.

Deze bridgeavonden zijn geschikt voor alle bridgers, clubspelers en thuisspelers, gevorderden en beginners, Rooienaren en buurtdorpers. Er wordt gespeeld in vier lijnen (A, B, C en D), wat extra aantrekkelijk is voor beginners. Er wordt om 19.30 uur begonnen en verwachten iedereen daarom voor 19.15 uur. Aanmelden voor een of meer van deze zomerdrives kan bij voorkeur voor 11 juni bij Riet van Hout (06-54970750). Niet-leden betalen 2 euro per persoon per avond. Vanaf september zijn ook nieuwe leden van harte welkom bij Bridgeclub De Neul.

Blues'm openluchtfestival

Foto: Ingezonden

Nuenen - Eerste Pinksterdag, zondag 9 juni, is er wederom het alom gewaardeerde Blues'm openluchtfestival met heerlijke livemuziek in hartje Nuenen. Een gevarieerd Blues/Swing programma met vier top bands.

Ook de niet fanatieke blues liefhebber kan genieten van deze aanstekelijk swingende muziek, een drankje en een lekker hapje. En dat allemaal gratis toegankelijk in Het Park van Nuenen van 14.00 tot 20.00 uur.

Het programma
Ray Stepien Trio
Thomas Toussaint Band
Little Boogie Boy Band
The Veldman Brothers
Kijk voor meer informatie www.sunnybluesnuenen.nl

Oproep bezorger Nederwetten

Wij zijn op zoek naar een bezorger in Nederwetten, die bij ziekte of vakanties, kan invallen voor onze vaste bezorger.

Ben jij 13 jaar of ouder en ben jij bereid om in te vallen wanneer nodig, neem dan contact op met administratie@demooisonenbreugelkrant.nl of bel tijdens kantooruren naar 0499-700231.

24 uur buffelen op Aquabest

Achtste plaats voor Ivo en zijn team Foto: Marian van der Kallen Fotografie

Net als de afgelopen jaren was er afgelopen weekend een aantal sportieve dorpsgenoten actief in de bossen tussen Son en Breugel en Best, tijdens de negende Lakebike24. Naast fanatieke mountainbikers als Annebelle Pont, Bart van Gerven en Mark Jansen voelde zelfs Ivo van Hoek, redacteur van DeMooiSonenBreugelKrant, zich niet te oud om de stoute spd-schoenen aan te trekken. Hij leverde een prestatie om trots op te zijn. We laten hem hierna zelf aan het woord.

Redacteur: Emmy Grit

Ivo vertelt:
"Als deelnemer aan het onderdeel 'Teams XL 24 uur' sta ik zaterdag klokslag 13.00 uur onder een strakblauwe hemel aan de start, met een rijk gevulde bidon Tot dat moment nog geen vuiltje aan de lucht, maar dat zou veranderen! In deze categorie is sprake van een estafette, waarbij je telkens een bidon met transponder doorgeeft aan het volgende teamlid. Dat gaat 24 uur door, telkens fietst één teamlid een ronde, terwijl de anderen uitrusten.

Ivo in aktie Marian van der Kallen Fotografie

Mijn teamlid staat in de wisselzone keurig klaar als ik na twee rondjes van 15 kilometer het bos uit kom denderen. Met snot voor de ogen geef ik mijn 'transponderbidon' snel door, zodat de tijdregistratie ons team kan blijven volgen. Moegestreden neem ik een slok uit mijn drinkbidon… maar ik heb in plaats van de transponder aan mijn teamlid Bruno mijn drinkbidon doorgegeven! Als een dolle stier spring ik weer op mijn stalen ros en ga hem achterna. Hoewel Bruno al lang en breed in het bos is verdwenen, weet ik hem halverwege het parcours toch in te halen en kan ik mijn domme fout zonder tijdverlies herstellen.

Overdag is het constant aanvullen van vocht en koolhydraten als de brandende zon haar werk doet. Het zware parcours doet de rest. Bananen en pasta vinden gretig aftrek bij alle teamleden.

Pal aan het water, naast de waterskibaan, heeft ons team zijn tenten opgeslagen waar we genieten van elk zuchtje wind. Als de nacht valt, installeren we onze fietsen en hoofdlampen voor de nachtrondes. Teamleden Stefan en Marius hebben door hun trainingsarbeid een conditie als een paard en al snel komt zelfs de top-tien klassering in beeld. Ons hoog gestelde doel: geen laatste worden, maakt inmiddels plaats voor een andere motivatie. Het wordt echter knap spannend als onze 'haas' Stefan in volledige duisternis zijn ronde moet rijden. De accu van zijn ledverlichting heeft er de brui aan gegeven; vier kostbare minuten leveren we hierdoor in. Het vloeken op het uitgevallen lampje verstomt als later die nacht Stefans zadel finaal afbreekt en hij vervolgens twee rondes staand moet afleggen. Zelf ontkom ik ook niet aan de pechduivel; bijna 24 uur kan ik slechts vertrouwen op een voorrem, omdat mijn achterrem olie lekt.

Toch komen we de rondes prima door, in vergelijking met de concurrerende teams. Met nog twee uur voor de boeg strijden we inmiddels voor de achtste plek. Zonder bloed, maar met veel zweet, volgt een traantje als we tot klokslag 13.00 uur onze plek weten vast te houden.

Een supergezellig en strak georganiseerd evenement heeft onze vriendschap versterkt en de huid gebruind van al het stof en de brandende zon. We zijn verkocht; over precies een jaar wordt het weer een fietsafspraak op Aquabest. Voor nu, na deze slijtageslag, is het nagenieten met stijve spiertjes en het nodige reparatiewerk aan het materiaal."

Walk2Run – Kom sportief wandelen bij de Springbokken

Joggen en hardlopen kan je helpen de stemming te verbeteren, het zelfbeeld te vergroten, beter te slapen, helderder te denken en stress, angst en depressie te verminderen. Om écht aan de slag te gaan en door te gaan soms uitdagend kan zijn, introduceert Loopgroep De Springbokken nu Walk2Run.

Niet iedereen kan meteen hardlopen maar iedereen kan wél power walken. Dit is een zeer effectieve bewegingsvorm die iedereen zijn of haar doelstelling kan laten bereiken. Dat kan zijn een betere gezondheid, afvallen, een betere conditie krijgen, beter in balans zijn, een gezonder en sterker hart, meer energie of gewoon op een leuke manier nieuwe mensen ontmoeten.

Bij onze Walk2Run ga je sportief wandelen en het helpt je om te starten, terug te keren naar of door te gaan met lopen. Je stroomt in dit laatste geval dan naadloos in bij de Start2Run die in september weer van start gaat.

Wandelen is de gemakkelijkste en effectiefste manier om calorieën te verbranden
Met sportief wandelen train je je conditie en uithoudingsvermogen. Je ademhandeling gaat sneller dan bij gewoon wandelen, maar je bent nog wel in staat om een gesprek te voeren. In tegenstelling tot snelwandelen beweeg je je bekken niet tijdens de loopbeweging. Het voordeel van sportief wandelen ten opzichte van hardlopen is dat je je gewrichten en pezen minder belast waardoor je minder kans loopt op blessures.

Sportief wandelen wordt ook wel power walking, fit walking of brisk walking genoemd. Bij sportief wandelen loop je in een stevig tempo en je armen bewegen hierbij mee. Je werkt in een groepje aan je gezondheid en hebt hier plezier in. Hierdoor zijn de trainingen makkelijk vol te houden.

De eerste bijeenkomst is woensdagavond 12 juni om 19.00 uur. Neem nu die eerste stap om op een leuke, gezellige en verantwoordelijke manier aan je gezondheid te werken en meld je direct aan of vraag om meer info bij Loopgroep de Springbokken via loopgroepspringbokken@gmail.com.

Annebelle en Martijn tweede in Lakebike24

Best - Zaterdag om 13.00 uur klonk voor de meeste van de ruim 500 deelnemers het startschot bij Lakebike24 te Best. De 24-uurs en 6-uurs rijders waren als eerste aan de beurt. Zondagnacht startten de 12-uurs rijders en zondagochtend om 09.00 uur startten nog 4-uurs rijders zodat uiteindelijk de race na 24 uur weer afgelopen was. Er was een fantastisch parcours uitgezet op het terrein van Aquabest en er is heel creatief gebruik gemaakt van het bestaande aangrenzende mountainbikeparcours. Zonder hoogtemeters kon je hier toch goed stuk gaan.

Zaterdag werd het al snel erg warm waardoor goed drinken en afkoelen een must waren om goed door te kunnen blijven rijden. De organisatie had voor een verkoelende douche gezorgd langs de wisselstrook waar goed gebruik van werd gemaakt. Het tempo van de kopgroep van de 6-uurs rijders lag hoog, dus er werd veel gevraagd van de rijders. Om 19.00 uur waren de 6-uurs rijders gefinisht en bleven de 24-uurs rijders over op de baan.

Zondagnacht om 01.00 uur vertrokken de 12-uurs rijders. Hier was het mogelijk om de 12 uur alleen te volbrengen of als duo in estafette. Annabelle Pont heeft deze race samen met haar teammaatje Martijn Driedonks volbracht. Zij heeft vaker 6 en 24 uur alleen en in teamverband gereden, maar nog nooit 12 uur. "Het was heel apart om in de nacht te starten. Het was intussen aardig afgekoeld, wat zeker in ons voordeel was. Het blijft een bijzonder moment om met zijn allen door het bos te rijden in de nacht. Ik hoorde regelmatig een uil en hij liet zich ook een keer zien door een stukje voor me uit te vliegen. Ook zijn de kikkers in de nacht druk bezig met liedjes zingen. Maar het mooiste moment blijft toch wel wanneer de zon langzaam opkomt. De uil en de kikkers worden langzaam stiller en de vogels krijgen het hoogste woord. Natuurlijk ben je bezig met de race en probeer je zo hard mogelijk te rijden, maar ik geniet altijd erg van alles om me heen tijdens het rijden en het maakt het extra bijzonder dit mee te maken op mijn thuisparcours". Uiteindelijk zijn Martijn en Annabelle tweede geworden na een mooie strijd met nummer 3 te hebben geleverd.

SBC JO8-1 terecht kampioen

SBC J08-1 Foto: Ingezonden

Met maar één gelijkspel en de andere wedstrijden gewonnen is JO8-1 de terechte kampioenen van hun klasse geworden.

Tijdens de gezellige huldiging in de kantine van SBC ontvingen zij een heuse teambeker en voor iedere speler een medaille. De schaal met friet ging er goed in, ondanks het vroeger tijdstip van huldiging; 10.30 uur.

Proficiat aan dit eerste selectieteam van JO8

Het team bestaat uit:
Esey Gayn Grmay, Cas Jansen, Bram v der Klein, Luka v Roij, Luuk Spee, Job Thijs, Jesse Wiekema, Luuk v Zijl. De trainers zijn: Rinse Wiekema, Femke Wiekema, Ties Verouden.

Jongste team SBC kampioen

SBC JO8-5 Foto: Ingezonden

Ondanks dat ze een jaar jonger zijn dan hun tegenstanders, werd SBC JO8-5 ongeslagen kampioen. In hun kampioenswedstrijd zagen de ouders., opa's en oma' waarom zij kampioen werden.

De ene aanval was nog mooier dan de andere. Om de stand bij te houden had je een telraam nodig. Dit team begon in februari voor het eerst aan de competitie.

Dit super team bestaat uit: Stan Baeten, Gijs Cantineau, Fiene v d Heuvel, Mika v d Heuvel, Kian Oosterhuis, Mees Swinkels, Stijn v Vugt, Tijn Wennekes. Trainers: Willem Wennekes, Wouter Baeten, Jeroen Cantineau.

SBC delft onderspit

In de eerste wedstrijd om promotie naar de tweede klasse heeft SBC het net niet kunnen redden. Binnen de reguliere speeltijd werd het 2-2. In de verlenging werd niet gescoord, bij het nemen van de strafschoppen verloor SBC met 4-3.

Onder tropische omstandigheden en op een slecht bespeelbaar veld liep het voor SBC in de slotseconden foutief af. RPC kwam na een halfuur op voorsprong door toedoen van Daan Slaats. Vijf minuten later kwam SBC langszij. Clint van Doorn trok de bal voor en Rob Kapteins gaf het laatste tikje. Ruststand 1-1.

In de tweede helft kansen wederzijds. Twintig minuten voor tijd viel voor SBC de 1-2 door een treffer van Joost van Heck. In de daaropvolgende periode kreeg SBC de beste kansen om de voorsprong te vergroten, doch de thuisclub kwam in de slotseconden langszij, wederom via Daan Slaats. In de daaropvolgende verlenging werd niet gescoord. Strafschoppen moesten de beslissing brengen. RPC was daarmee de meerdere en won met 4-3.

Schaakvereniging Son en Breugel houdt zaterdag 8 juni een schaaktoernooi in Sporthal De Bongerd, Asteroïdenlaan 2a, in Son en Breugel. Er wordt gespeeld in groepen van maximaal acht personen met een indeling op basis van KNSB-rating. Er is een aparte groep voor huisschakers.

Speeltijd: 20 minuten per persoon per partij
Aanvang: 10.00 uur
De kosten: € 10,00 per persoon
Datum: 8 juni
Inschrijven: ssb.schaaktoernooi@gmail.com met opgave van naam en rating.

Inschrijving aan de balie is uiterlijk tot 9.45 uur. Er zijn prijzen voor de winnaars in natura. Rond 13.00 uur is er een lunch met twee broodjes en een kop soep. Eventuele nadere informatie is op te vragen bij Wil van Dijck, 06-23820309.

Kampioensteam Tennisvereniging Nederwetten

Foto: Ingezonden

Het gemengd dubbel 17+ team heeft tot en met de laatste wedstrijd op 31 mei gestreden voor de overwinning. Mike, Dennis, Patrick, Dennis en de zussen Linda en Hilde scoorden tegen Valkenswaard in een voorspoedige partij 2 – 0, wat voldoende was voor het kampioenschap.

Namens het bestuur en de leden van TVN van harte gefeliciteerd!

Vind je het leuk om lid te worden van een kleine, maar gezellige vereniging, kijk dan eens op www.tennisverenigingnederwetten.nl of kom vrijblijvend een balletje slaan tijdens één van de toss-avonden op dinsdags vanaf 19.30 uur.

Hennie Wennekes 6 tegen 6 toernooi blijft populair

Gezelligheid op het binnenterrein tijdens het toernooi Foto: Adrie Neervoort

Onder zomerse temperaturen werd zaterdag 1 juni op het sportcomplex van SBC gevoetbald tijdens de 17e editie van het Hennie Wennekes 6 tegen 6 toernooi.

Het toernooi staat bekend als een gezelligheidstoernooi waar veel teams gevormd worden door vrienden, collega's of teamgenoten van een bepaalde voetbalclub. Niet minder dan 70 team deden mee aan het al jaren zeer populaire toernooi. Op verschillende minivelden voetbalden de teams in verschillende poules om uiteindelijk de finale te bereiken. Het ging er fanatiek, maar gezellig aan toe. Op het binnenterrein was de rivaliteit van het veld al snel vergeten bij een drankje en de opzwepende muziek van de DJ.

Aan het eind van de dag bleek RKSV Nuenen de uiteindelijke winnaar in de prestatieve poule en bij de recreanten Radio JND. In de vrouwenpoule kwam uiteindelijk Good Old Times als winnaar uit de strijd. De sportiviteitsprijs ging deze keer naar het team Lekker met de meiden voetballen.

Bridgeclub ABC

Uitslagen dinsdagochtendcompetitie
Ronde 9, zitting 2, 21 mei

1. Dicky Kreukniet & Matty Ribberink 56,75%
2. Rickie vd Broek & Joke de Vries 56,63%
3. Johan van de Laar & Peter Rotteveel 56,44%
4. Cecile Smidt & Mieke Hattink 53,38%
5. Jan & Henriëtte Verheijen 52,94%

Uitslagen dinsdagavondcompetitie
Ronde 9, zitting 3, 21 mei
Lijn A

1. Peter Linke & Simon de Haas 65,63%
2. Dirk Bossenbroek & Jos van Gerwen 61,25%
3. Toni Rotteveel & Peter Rotteveel 57,50%
4. Johan van de Laar & George Punt 56,88%
5. Jeske Koop & Reinier Gerritzen 53,75%

Lijn B
1. Henny Sanders & Eric van den Hurk 63,19%
2. Irma Brian & Anneke van der Harst 58,95%
3. Riet Miedema & Dini Pijnenburg 54,69%
4. Sannie de Graaf & Annelies van Mameren 53,83%
5. Hans Albers & Herman Kappert 52,06%

Algemeen klassement seizoen 2018-2019
Eindstand ochtendcompetitie

1. Johan van de Laar & Peter Rotteveel 640 punten
2. Ricky van den Broek & Joke de Vries 620 punten
3. Hannelies Koudstaal & Toni Rotteveel 540 punten
4.Issy Abram & Maud Gerritsen 415 punten
5. Cynthia Feekes & Gonnie van Leeuwen 410 punten

Eindstand avondcompetitie
1. Dirk Bossenbroek & Jos van Gerwen 780 punten
2. Johan van de Laar & George Punt 750 punten
3. Reinier Gerritzen & Jeske Koop 630 punten
4. Tineke Soetens & Jo Bakker 520 punten
5. Toni Rotteveel & Peter Rotteveel 505 punten
6. Peter Linke & Simon de Haas 447 punten
7. Jaap Burghoorn & Hanneke Monteban 432 punten
8. Marijke Braams & Ricky van den Broek 378 punten
9. Addy van Beek & Ankie van Schoonderwalt 317 punten
10. Willemien Swinkels & Gerard Swinkels 314 punten
10. Rietje Miedema & Dini Pijnenburg 314 punten

Slemklassement seizoen 2018-2019
Ochtendcompetitie

1. Johan van de Laar & Peter Rotteveel 37 punten
2. Teun Postma & Jos van Bommel 20 punten
3. Issy Abram & Maud Gerritsen 9 punten
3 Cecile Smidt & Mieke Hattink 9 punten
5. Anneke van Buul & Els van der Horst 5 punten

Avondcompetitie
1. Dirk Bossenbroek & Jos van Gerwen 62 punten
2. Johan van de Laar & George Punt 49 punten
3. Tineke Soetens & Jo Bakker 43 punten
4. Toni Rotteveel & Peter Rotteveel 37 punten
5. Jeske Koop & Reinier Gerritzen 36 punten
6. Hanneke Bles & Jan Vrensen 27 punten
6. Marijke Braams & Riekie van den Broek 27 punten
8. Sannie de Graaf & Annelies van Mameren 22 punten
9. Jan Derks van de Ven & Ad Schoenmakers 20 punten
10. Jaap Burghoorn & Hanneke Monteban 16 punten

Sonsport organiseert eigen open judotoernooi

Foto: Ingezonden

Ongeveer 75 sportieve kinderen streden zondag 26 mei om de prijzen. In vijftien verschillende poules, ingedeeld op gewicht en uiteraard banden en slippen, werd er hard gewerkt om de prijzen. Naast de judoka's van Sonsport, waren er nog acht andere verenigingen. Deze kwamen uit Bakel, Beek en Donk, Gemert, Lieshout, Keldonk, Mariahout, Mierlo en Mierlo-Hout.

Judoleraar Arjen Brand (eigenaar Sonsport) was zeer te spreken over het verloop. Er werd hard gewerkt door alle kinderen, maar tegelijkertijd was er duidelijk ook erg veel plezier. Iedereen ging met een fantastische beker naar huis, want iedereen die meedoet, is natuurlijk een winnaar.

Het toernooi georganiseerd door Sonsport, was de laatste van het seizoen. Na de vakantie starten ze weer met een nieuwe cyclus. Met het meedoen aan wedstrijden spelen ze ook in aan de behoefte van de kinderen om zich te meten met anderen buiten hun eigen vertrouwde lessen.

Sonsport heeft zes verschillende lessen judo per week. Je kunt al vanaf 3,5 jaar judoën. Judo is de perfecte sport als basis voor kinderen en het zou wat Arjen betreft net zo vanzelfsprekend moeten zijn dan het gaan naar de zwemles. Judo is een sport met discipline, je leert vallen, het is perfect voor het opbouwen van zelfvertrouwen en je leert je mannetje staan. Judo is een zelfverdedigingsport en is daarmee niet snel te vergelijken met andere vechtsporten. Naast judo biedt Sonsport ook Jiu-Jitsu (11+), Capoeira, Krav Maga en Boksfit aan.

Wil jij nu ook komen judoën of deelnemen aan één van de andere lessen, kom dan langs voor een gratis proefles. Stuur een mail naar info@sonsport.nl of bel 0499-460461, of neem een kijkje op www.sonsport.nl.

Programma en uitslagen Golfclub Son

Foto: Wil Feijen

Het jaarlijkse Hemelvaart Dauwtrappen Vierbal Stableford vond 30 mei plaats. Traditiegetrouw werd om 08.00 uur begonnen met een gezamenlijk ontbijt. Er werd ook nog gegolft. Vooral het groot aantal birdies viel in het oog; elf stuks.

Programma
5 juni: Clubwedstrijd Leaderboard Dasio Competitie Vierbal Stableford
6 juni: Nightball
12 juni: Clubwedstrijd NQ Greensome Matchplay

Wedstrijduitslagen
Hemelvaart Dauwtrappen Vierbal Stableford
De winnaars werden verwend met een ruim samengesteld ontbijtpakket en de wisseltrofee, gewonnen door Bert Hoens, ontbrak uiteraard niet.

Uitslag
1. Bert Hoens hcp 34.6 score 40 (laatste 9 holes 18)
2. Harry Coppelmans hcp 28.8 score 40 (laatste 9 holes 17)
3. Netty Gielen hcp 26.6 score 39
Elf birdies: Piet v.d.d Vleuten (hole 13), Henk van Kooijk (hole 9), Anny Scheepens (hole 4), Netty Gielen (hole 11), Anja Gelissen (hole 2), Bert Hoens (hole 6), Rob Gielen (hole 8), Jolanda Thunnissen (hole 3), Hans van Rosmalen (hole 10 en 12) en Marc de Swart (hole 12).
Leary dames: Anja Gelissen
Leary heren: Hans van Rosmalen
Neary dames: Anny Scheepens
Neary heren: Harry Coppelmans

1 juni: 't Vat Open Vierbal Strokeplay
Een geheel verzorgde dag alléén voor mannen. Deze wedstrijd wordt om de twee jaar gespeeld. Dit keer een zevental mannen van Royal Swinkels Family Brewers (RSFB) die in verschillende flights samenspelen met de mannen van Golfson.Ten bate van de Stichting Handicart werd er door RSFB een inschrijfgeld van 5 euro per deelnemer gevraagd. Met deze bijdrage is er weer een mooi bedrag van 180 euro ten goede gekomen aan de Stichting Handicart.

De prijzen (RSFB-pakketten, greenfeekaarten voor golfbaan de Eindhovensche Golf en de uitnodigingen voor de landelijke 't Vat Open finale 2019) zijn door RSFB bepaald over 18 gespeelde holes en uitgereikt aan de prijswinnaars. Daarnaast werd door de 'slechtste' dagspeler van RSFB 140 euro voor de fooienpot/clubkas ter beschikking gesteld, wat een waarde vertegenwoordigt van een vaatje bier.

Uitslag handicap 0-20
1. Harco van Acht hcp 18.9 score 35
2. Rob Gielen hcp 18.1 score 32
3. Ron Kruijswijk hcp 18.1 score 24

Uitslag handicap 20-36
1. André Heer hcp 32.3 score 41
2. Paul Merks hcp 24 score 40
3. Hans Naus hcp 26.3 score 38

Overall beste speler werd Harco van Acht. Zowel de winnaar van de eerste prijs in de laagste handicapserie en de beste overall speler winnen de uitnodiging voor de finalewedstrijd voor 't Vat Open op 21 september. Harco won beide en om die reden mag de tweede beste speler (Rob Gielen) van de lage handicappers eveneens met de finalewedstrijd meedoen.
Beste speler RSFB: Hans Ekenburg
Neary lid Golfclub Son: Aad Reijerkerk
Neary RSFB: niet gevallen
Longest lid Golfclub Son: Leon Baars
Longest RSFB: Tieske 2
Birdies leden Golfclub Son: Paul Kluijtmans (hole4), Leon Baars (hole 11), Wil Houwen (hole 11), André Heer (hole 13) en Paul Merks (hole 18).
Birdies RSFB: Thijs (hole 14-16-18).

Korfbalvereniging De Corridor

Uitslagen
Zaterdag 1 juni
Corridor D1 – Rooi D2 4 - 0
Corridor C1 – NDZW C1 6 - 1
Altior B2 – Corridor B1 9 - 5

Zondag 2 juni
Rietvogels 2 – Corridor 2 2 - 6
Lottum 1 – Corridor 1 6 - 8

Programma
Woensdag 5 juni aanvang
DAW Schaijk MW2 – Corridor MW1 20.00
Corridor MW2 – DAW Schaijk MW1 20.30

29 / 32

1 t/m 31 juni Expositie Heleen Venema in de gang van het Vestzak
5 juni 'Gewoon Doen' voor 55-plussers
9 juni 19.30 uur Kienen in het Vestzak
10 juni 11.00 uur Beweeggroep Veerkracht voor de sportieve 60-plusser
11 juni april 10.00 -16.00 uur Culturele en Educatieve activiteiten voor jonge mensen met dementie

Kijk op onze website voor het programma van het volgende seizoen www.vestzaktheaterson.nl

Foto: Huub Coenen

Suikerfeest voor mens en dier

Tot vijf eeuwen voor onze jaartelling was honing nog het enige bekende zoetmiddel dat bekend was. Toen ontdekte men in 510 voor Christus in India hoe je suiker uit de rietsuikerstengel kon halen. Het recept voor dit zoete goedje bleef acht eeuwen zeer geheim tot de Arabieren binnenvielen. Zij namen het 'nieuwe kruid' mee naar eigen land en maakten er een winstgevende wereldhandel van. Het witte goud was zo bijzonder dat Islamieten het einde van hun vasten vieren met het Suikerfeest.

Foto: Huub Coenen
Foto: Huub Coenen

Harrie en Zip

Foto: Ingezonden

Deze knappe honden zijn beide labradors, maar zijn zowel uiterlijk als van karakter verschillend. Harrie is een robuuste chocoladebruine kerel van 7 jaar oud. Hij vindt iedereen leuk en gezellig en is niet snel van zijn stuk te brengen. Zijn vriend Zip is een zogenoemde 'Silverlab' met een hele bijzondere 'zilveren' kleur. Hij is wat ranker gebouwd en is een jaartje ouder als Harrie. Ook Zip is een enorme lieverd en heel mensgericht, maar hij is wat nerveuzer als Harrie. Beide heren zijn goed opgevoed en luisteren uitstekend naar commando's. Ze gaan graag mee wandelen en lopen netjes aan de riem. Ook zijn ze gewend aan katten en kinderen.

Wil jij dit duo een fijne en liefdevolle toekomst geven? Kijk voor meer informatie op https://bit.ly/2wxenT4

31 / 32