Wat zou je doen met een miljoen?
Het staat me nog helder voor de geest, het reclamespotje van een loterij. Een man, type kantoorpik, belt naar zijn voormalige werkgever en vraagt naar zichzelf. Om in schaterlachen uit te barsten als de oud-collega verzucht: 'Die werkt hier niet meer!'
Jarenlang heb ik meegedaan, met meerdere loterijen, in de hoop eens het geluk te vinden en stinkend rijk te worden. Niet om te kunnen baden in geld, à la Dagobert Duck. Dat lijkt me niet bepaalt aangenaam, die harde muntjes. Nee, om niet per se te moeten werken, om te kunnen doen en laten wat ik wilde, om me geen zorgen te hoeven maken over geld.
Ik droomde ervan, wat ik zou doen met een miljoen. Liefst 10, met één miljoen red je het niet, zonder te hoeven werken. Een nieuw huis laten bouwen, met eigen badmintonhal en aparte bibliotheek, liefst een villa in Romeinse stijl. Een nieuwe auto, geen Porsche of Lamborghini, misschien een oude Mustang. En o ja, mijn mobiel is al twee jaar oud, die is ook wel aan vervanging toe. Verder een extra brede TV?
Het zijn allemaal materiele zaken, hoe leuk het ook was om ervan te dromen, nodig heb ik ze niet. Dichtbij ben ik ook niet gekomen, dankzij de loterijen. Het grootste bedrag dat ik ooit gewonnen heb, was volgens mij iets van duizend euro. Of waren het guldens?
Geld, de motor van de economie, het is waar de wereld om draait. Zelfs al heb je er niets mee, je kunt niet zonder.
Van geld word ik niet gelukkig, al zou ik wel in comfort en stijl ongelukkig kunnen zijn. Om gelukkig te zijn heb ik niet veel nodig: pen en papier of een PC met tekstverwerkingsprogramma. Eten, drinken en een dak boven mijn hoofd. Leuk werk, met leuke collega's. En niet te vergeten mijn lief, mijn grootste geluk. Zij is mijn lot uit de loterij!
Hoewel ik dus niet de loterij hoef te winnen, blijft het een aangenaam tijdverdrijf om erover te fantaseren. Als je geld genoeg zou hebben om te kunnen doen wat je zou willen, wat zou je dan doen? Hoeveel zou dan genoeg zijn, qua geld?
Ook al kun je het niet met je meenemen, als je het leven moet verlaten, ook al maakt het je niet gelukkig, het blijft leuk om er zo nu en dan over te mijmeren.
Wat zou je doen met een miljoen?
Onderzoek naar de behoeften van mantelzorgers
Naar schatting zijn er in Son en Breugel 1500 mensen die mantelzorger zijn. De kans dat je iemand kent die mantelzorg verleent aan een naaste is dus heel groot. Of je bent zelf mantelzorger voor je partner, je kind, je ouder of een buur.
Dan weet je vast ook dat permanent en intensief zorgen voor een ander vaak allesbehalve meevalt. Veel mantelzorgers geven aan fysiek en mentaal overbelast te zijn. Dat geldt vooral voor ouderen die voor hun zieke partner zorgen, voor mensen die naast de zorg thuis een baan hebben en voor kinderen die een zieke ouder hebben.
Steeds ouder
De cijfers wijzen uit dat er in Son en Breugel de komende jaren een groeiend aantal 65+-ers zal zijn die gemiddeld steeds ouder worden. De kans op ziektes en kwalen neemt met het stijgen van de jaren toe. Deze inwoners zullen dus waarschijnlijk meer zorg vanuit hun naaste omgeving nodig hebben. Tegelijk weet men dat er steeds minder mensen beschikbaar zijn als mantelzorger.
Wat is al goed geregeld
In deze gemeente zijn er gelukkig zaken geregeld die de mantelzorger kunnen ontlasten en steun kunnen geven. Zo is er een Steunpunt Mantelzorg actief dat informatie en ondersteuning geeft. Jaarlijks krijgen mantelzorgers van de gemeente een waardering voor hun inspanningen in de vorm van een aardige cadeaubon. Als een mantelzorger tijdelijk ontlast wil zijn, is vervanging voor de zorg in huis onder bepaalde condities mogelijk. In toenemende mate is de gemeente zich ervan bewust dat mantelzorgers een essentiële bijdrage leveren aan de gemeenschap. Maar is dit alles wel genoeg? Dat weten men niet…
Platform Mantelzorg
Het Platform Mantelzorg is een groep van vrijwillige en ervaringsdeskundige inwoners dat sinds 2007 bestaat. Het Platform vraagt aandacht voor de belangen van mantelzorgers. Zij zijn hierover permanent in gesprek met de gemeente: met de wethouder, de betrokken ambtenaren en de gemeenteraadsleden. Met de mantelzorgconsulenten van de LEV-groep wordt zeer nauw samengewerkt. Ze hebben geregeld overleg met professionele zorgverleners. Veel knelpunten proberen ze op deze wijze op te lossen.
Behoefte
Wat men allen nodig heeft is weten wat de behoeften van mantelzorgers zijn, nu en in de toekomst. Om die reden heeft het Platform Mantelzorg afgelopen winter-voorjaar een uitvraag gedaan naar de wensen van mantelzorgers. De enquête heeft in deze krant gestaan. De 110 mantelzorgers die aan het korte onderzoek meededen gaven de volgende top 3 van prioriteiten:
1. meer financiele ondersteuning
2. gebruik kunnen maken van huishoudelijke hulp
3. meer contactmogelijkheden met andere mantelzorgers
Over de professionele hulp die men kreeg waren de meesten juist heel tevreden.
Vragen en oplossingen
Er gaat de komende jaren een steeds grotere groep inwoners zorg vragen en zorg geven aan hun naasten. Dat maakt dat men snel inzicht wil hebben in wat er de komende tijd geregeld moet gaan worden om mensen te kunnen (blijven) helpen. Het Platform Mantelzorg dringt aan op een gedegen onderzoek dat uit kan wijzen wat al goed geregeld is, wat verbeterd kan worden. En wat nu nog ontbreekt maar wat wel nodig is. De gemeente geeft aan zich van deze vragen bewust te zijn en ook behoefte te hebben aan antwoorden op deze vragen.
Wil je als inwoner of als mantelzorger een bijdrage leveren aan dit onderzoek of op een andere wijze bijdragen aan de belangenbehartiging van mantelzorgers in Son en Breugel? Meld je dan aan bij het Platform. Via email: platformmantelzorgsonenbreugel@hotmail.com of bel naar 06-42580374.
Tentoonstelling 'Natural Silence'
De Son en Breugelse Nicole Ponjée, kunstenares en designer, opent op Tweede Pinksterdag (10 juni) om 13.00 uur haar tentoonstelling 'Natural Silence' in Kunsthuys Best. Deze dag is de tentoonstelling tot 17.00 uur te bezichtigen en iedereen van harte welkom bij deze opening. Deze expositie blijft tot eind augustus te zien.
De schilderijen bestaan uit acryl op en met linnen waarbij Nicole textiele vaardigheden combineert met metaal of borduurdraad in combinatie met natuurlijke elementen. Zij schildert, stikt, haakt en omwikkelt de doeken, zodat er een rustig lijnenspel ontstaat met als resultaat een sereen en ritmisch beeld.
Haar inspiratie haalt ze uit de natuur. Al op hele jonge leeftijd had Nicole al de fascinatie voor materialen die daar te verzamelen waren. Dat zie je terug in haar werk. Zo creëert ze een nieuwe vormentaal. Als beeldend kunstenaar wil ze met vormen en kleuren de toeschouwer boeien. Vanuit elke invalshoek lijkt het beeld te bewegen, doordat structuren in mat en glans elkaar afwisselen. Door abstrahering stimuleert Nicole om de kijker te laten onderzoeken en met de ogen te laten voelen.