DeMooiSonenBreugelkrant

22 januari 2020

DeMooiSonenBreugelkrant 22 januari 2020


1 / 28

Gerard neemt afscheid van 'zijn' school Foto: Wil Feijen

Na 42 jaar lesgeven op basisschool De Krommen Hoek, neemt Gerard de Wit afscheid van 'zijn' school.

Lees verder op pagina 3

Jaargang 5 • Week 4 • 22 januari 2020

Sint Genovevakerk
Zondag 26 januari09.30 uur: Eucharistieviering m.m.v. het Breugels Kerkkoor. Intenties: Tiny Verhoeven-Hazenberg, Clara den Ouden-Dreesen, Janny Alkemade-Quist, Jo Vos, Mia Donkers-van Heeswijk.
11.00 uur: Eucharistieviering m.m.v. het Sons Parochiekoor. Intenties: Piet Melisse (1e jaargetijde), Nolda Roestenberg-Versantvoort (1e jaargetijde), Bert Hooijmaijers, Jef Heuschen, Johan van Kemenade.

Zondag 2 februari
09.30 uur: Eucharistieviering m.m.v. het Breugels Kerkkoor. Kinderwoorddienst. Intenties: Ad Versantvoort, Miny van de Ven-Winkelman, Cor Groeneweg, Piet Merks, Els Grootegoed-Weber, Karel en Elisabeth Faessen-van Tilburg.
11.00 uur: Eucharistieviering, Carnavalsviering m.m.v. De Bloaskaken

Vieringen elders
Zaterdag 25 januari 16.00 uur: Woord- en communieviering in Berkenstaete
Zaterdag 1 februari 16.00 uur: Eucharistieviering in Berkenstaete

Overige activiteiten
Woensdag 22 januari
19.30 – 21.00 uur: Bijbelavond in het Parochiecentrum Son, Kerkplein 7.

Martinuskerk Centrum
Zaterdag 25 januari
19.00 uur: Eucharistieviering met Het Goede Herderkoor. Intenties: Franske de Greef (mgd).

Zondag 26 januari Derde Zondag door het Jaar
09.30 uur: Eucharistieviering met Het Martinuskoor. Intenties: Jacques van Deijck (mgd), Antonet en Piet van den Brand – van de Weetering en hun zonen Albert, Harrie en Kees, Ouders Neggers – Lamers van Kray, Sjaan en Gerard Wenting – Kreté en Annemiek, Noud van den Heuvel, Jan Kanters.

Maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag
19.00 uur: Eucharistieviering in de Martinuskerk.

Woensdag 29 januari
19.00 uur: Eucharistieviering in de Heilige Ritakapel te Boskant.

Donderdag 30 januari
20.00 uur: Stichting Behoud Martinuskerk.

Boeken en platen voor de Boekenbeurs steeds van maandag tot en met vrijdag in te leveren in de kerk van Eerschot tussen 10.00 uur en 12.00 uur.

Sint-Antonius Nijnsel
Zondag 26 januari
11.00 uur Eucharistieviering. Intenties: Jo van Roosmalen- v.d. Laar, Elisabeth Sanders- Franken.

PKN St. Oedenrode
(Knoptoren)
Zondag 26 januari
10.00 uur: Mw. P. Zweers

De rechtvaardige samenleving

Heeft de kerk nog iets te vertellen in de samenleving? De protestantse kerk vindt van wel. Ze willen niet alleen op zondag kerk zijn, maar ze willen ook een bijdrage leveren aan onze samenleving. Daarbij hebben ze wel een duidelijke visie. Ook in deze tijd waarin veel mensen zorgen hebben over de toekomst van henzelf en hun kinderen. Als kerk is het belangrijk om te signaleren waar het niet goed gaat tussen mensen en om samen te werken aan verbetering. Daarom doen veel mensen uit de protestantse kerken vrijwilligerswerk, zoals bij de voedselbank of in de daklozenopvang.

Twee protestantse kerken in Eindhoven en de kerk in Sint-Oedenrode, Son en Breugel hebben de krachten gebundeld en een avond georganiseerd over de rechtvaardige samenleving. Als kerk kun je daar wel een idee over hebben, maar hoe is het als je echt beleid moet maken voor de kinderen en jongeren in de stad, mensen die zorg nodig hebben, mensen die niet kunnen rondkomen en aan de rand van de samenleving staan? En hoe is het om deze mensen in je dagelijks werk op straat tegen te komen?

Dat willen ze graag weten. Renate Richters is wethouder van jeugd, zorg en welzijn, armoede en inburgering in Eindhoven en Albert van de Wetering is politiechef van het district Eindhoven zijn bereid gevonden om daarover in gesprek te gaan. Kirsten Wuijster en Petra Zweers ontvangen beide gasten aan tafel en verwelkomen u als publiek bij dit gesprek. Ze willen met hen in gesprek over hun ideeën over een rechtvaardige samenleving. Wat inspireert hen daarbij? Wat komen zij tegen in hun werk, wat zijn grenzen of beperkingen, waarin kunnen zij het verschil maken? Samen gaan ze op zoek naar waar kerk en maatschappij elkaar overlappen, hoe ze elkaar kunnen versterken en krachten kunnen bundelen.

Dit gesprek duurt ongeveer een uur. Daarna krijgt u de gelegenheid uw prangende vraag aan de gasten voor te leggen. Na afloop is er mogelijkheid tot ontmoeting.

Informatie
Datum: woensdag 29 januari
Tijd: 20.00 uur
Plaats: Johanneskerk, Mercuriuslaan 1B, Eindhoven
Opgave bij: ds. Kirsten Wuijster, e-mail: k.wuijster@gmail.com

3 / 28

Gerard de Wit 42 jaar fluitend naar zijn werk

Gerard neemt afscheid van 'zijn' school Foto: Wil Feijen

Na de pedagogische academie begint Gerard de Wit op 9 januari 1978 bij basisschool De Krommen Hoek als leerkracht. Woensdag 29 januari slaat 'de fluiter' daar voor het laatst de deur van de school dicht. Op die dag zijn alle (oud-)leerlingen, (oud-)collega's en ouders van 16.00 tot 18.00 uur van harte welkom om het glas te heffen op zijn afscheidsborrel. Op 1 februari gaat deze markante en zeer geliefde leraar namelijk genieten van een welverdiend pensioen, samen met zijn vrouw José.

Redacteur: Ivo van Hoek
Fotograaf: Wil Feijen

Het beruchte zwarte gat is aan deze gepassioneerde leraar en familieman gelukkig niet besteed, daar zorgen zijn drie kinderen en vijf kleinkinderen wel voor. Als ervaren langeafstandfietsers hebben Gerard en José sowieso grote plannen. De Alpen en Pyreneeën hebben ze veelvuldig doorkruist met hun volgepakte fiets, op weg naar steden als Rome, Praag, Lissabon en Barcelona. Zelfs Nieuw-Zeeland hebben deze twee vrijbuiters met hun fietsen doorkruist. "Nu we echt alle tijd aan onszelf hebben, gaan we met alle kinderen en kleinkinderen voor een actieve vakantie naar Zuid-Spanje. Uiteraard gaan wij tweetjes al fietsend richting Gibraltar (en terug), de rest van onze familie komt overgevlogen", aldus de 65-jarige leraar, die destijds afstudeerde op het onderwerp 'anti-autoritair onderwijs'.

Vrije opvoeding
Gedurende zijn kleurrijke loopbaan heeft hij ongeveer duizend Son en Breugelse kinderen zien opgroeien in zijn klas, onder wie zijn eigen kinderen. Ook twee van zijn kleinkinderen zitten al op De Krommen Hoek. "Al die kleine ruwe diamantjes heb ik mogen bijslijpen. Zelf ben ik groot voorstander van een vrije opvoeding, waarin het kind vanuit zelfvertrouwen zijn grenzen kan opzoeken, zolang de grenzen van anderen gerespecteerd blijven", vervolgt de enthousiaste bovenbouwmeester.

Openhartoperatie
Gerards hart klinkt onvoorwaardelijk door in zijn lijfspreuk: 'Wie niet in ieder kind een wonder ziet, begrijpt het hele leven niet'. Toch heeft een openhartoperatie in 2017 ervoor gezorgd dat hij tegenwoordig meer gedoseerd omspringt met zijn energie. De kinderen van nu zijn volgens hem niet drukker of anders dan vroeger, maar juist de maatschappij en het onderwijs zijn veranderd.

Muziek
"Iedere dag voel ik me een bofkont dat ik informeel mag samenwerken met mijn collega's op een laagdrempelige school waar ook de ouders altijd welkom zijn. Al vanaf mijn eerste sollicitatiegesprek klikte de missie en visie van deze school met mijn eigen ideeën en overtuiging over opvoeden. Nadat ik mijn dienstplicht met S5 had afgesloten, werd ik eind 1977 letterlijk op slippers met baard, lang haar en zonder godsdienstaantekening aangenomen. Mijn huidige collega Ruurd heb ik zelfs nog in de klas gehad", aldus deze muzikale meester. Dertig jaar lang hielp zijn vrouw hem mee met het verzorgen van Rock&Roll-danslessen voor groep 8. Dat resulteerde steevast in een spetterende act tijdens de eindmusical. Hilarisch zijn de videobeelden waarop alle leerkrachten tijdens een muziekavond totaal onverwachts als bluesband live optraden. Gerard zelf als leadzanger/presentator en drijvende kracht, want muziek en theater verbindt als geen ander. Dergelijke herinneringen zijn voor een kind onuitwisbaar: samen met die gekke leraren op een groot podium.

Anekdotes
Mede omdat hij dicht bij school woont en zelf geen rijbewijs heeft, loopt ieder kort bezoekje aan de supermarkt standaard uit de hand. Maar wat graag maken meerdere generaties (oud-)leerlingen en ouders een praatje met deze goedlachse en sympathieke leraar met zijn herkenbare lange staart. Het aaneenrijgen van prachtige anekdotes is voor Gerard geen enkel probleem: een adviesgesprek in 1991 met zijn eigen dochter vond voor het gemak gewoon thuis plaats en voor de gelegenheid ging Gerard eerst via de achterdeur naar buiten en belde vervolgens keurig aan bij de voordeur, alwaar hij zich netjes voorstelde. De gezellige schoolkampen met groep 6, 7 en 8 vonden ieder jaar eind mei plaats gedurende vier dagen, op een gezellige kampeerplek. "De warme sfeer en die momenten samen bij het kampvuur waren onbetaalbaar", aldus Gerard.

Harde realiteit
Ieder jaar gebruikte Gerard het lied ZwartWit van Frank Boeijen om zijn leerlingen de harde realiteit van racisme duidelijk te maken. Daarnaast worden ze rond 4 mei geconfronteerd met het belang van vrijheid. Voorafgaand gaan de leerlingen eerst op excursie in Amsterdam naar het Anne Frankhuis. Tijdens de ceremonie bij de vijver leest een kind van groep 7 een gedicht voor.

In het geheugen gegrift
Naast talloze hoogtepunten blijven twee absolute dieptepunten in het geheugen gegrift van Gerard: in 1984 brandt zijn basisschool tot de grond toe af en ook de dood van zijn collega Daaf van Veenendaal maakt nog steeds veel emoties bij hem los.

Toch zal deze bofkont met plezier en weemoed terugdenken aan De Krommen Hoek en als fluitende pensionado op zijn fiets springen richting de rots van Gibraltar.

Omleiding voor fietsers richting Eindhoven

Foto: @DeMooiSonenBreugelKrant

De gemeente Eindhoven is maandag 20 januari gestart met de aanleg van het gedeelte Slowlane Esp – Bokt. De werkzaamheden maken onderdeel uit van de Slow Lane; een 32 km lang fietspad die de economische toplocaties in de regio op de snelste en meest milieuvriendelijke met elkaar verbindt.

Het wordt een vier meter breed fietspad in rood asfalt en een eenduidige en hoogwaardige uitstraling. Het wordt een vrij liggend fietspad in het groen, dat voor een deel parallel loopt aan de snelwegen (de Fastlane). Het fietspad verbindt bedrijventerreinen en campussen, zoals het ASML, Flight Forum, de Brainport Innovatie Campus, Ekkersrijt, de High Tech Campus Eindhoven en Philips.

De werkzaamheden starten aan de westelijke parallelweg van de Eindhovenseweg. Woningen en bedrijven blijven per auto bereikbaar. De werkzaamheden zijn medio april klaar, maar is natuurlijk ook afhankelijk van onder andere de weersomstandigheden. Tijdens de werkzaamheden worden de fietsers omgeleid via de oostelijke parallelweg van de Eindhovenseweg en het zuidelijke fietspad aan de Tempellaan in Eindhoven. De omleiding wordt met gele borden aangegeven.

Tijdens de werkzaamheden zal de ventweg/fietspad Eindhovenseweg afgesloten worden voor verkeer tussen de rotonde Ekkersrijt en de rotonde Esp. De oversteek naar de westelijke zijde van de Esp blijft bereikbaar, al moet rekening worden gehouden met enige hinder.

Vermist Bianca

Foto: @politie Geldrop-Mierlo, Nuenen, Son en Breugel

Namens de politie Geldrop-Mierlo, Nuenen, Son en Breugel is het verzoek gekomen om de tekst die op de Facebookpagina van de politie is gedeeld, te publiceren in DeMooiSonenBreugelKrant.

De vrouw op de foto is sinds zaterdag 18 januari 2020 vermist. Zij is omstreeks 12.30 uur vanuit haar woning in Breugel vertrokken op haar fiets. Het gaat om een zwarte omafiets. Opvallend is dat de fiets niet is voorzien van een kettingkast.

Naam: Bianca
Leeftijd: 46 jaar
Geslacht: vrouw

Heeft u informatie over deze vermissing? Neem dan contact op met de politie via 0900-8844. Bij aantreffen of spoed, bel direct 112.

Bron: @facebook politie Geldrop-Mierlo, Nuenen, Son en Breugel

Mooie wens levert tv op

Mirjam, Rick en Luc nemen de tv in ontvangst Foto: Ingezonden

Tijdens de Mooie Wens Weken van Electro World mocht iedere lokale Electro World-ondernemer één LG UHD tv weggeven.

In totaal werden er 150 televisies geschonken aan personen, instellingen en verenigingen. Iedereen kon iemand voordragen om in aanmerking te komen voor de LG UHD tv.

In Son en Breugel deed Rick Arends mee aan de Mooi Mens Weken van de landelijke keten. Met de doelstelling om een tv te winnen, stuurde hij een wens in voor zijn moeder die na lange tijd eindelijk weer aan het werk is.

De inzending van Rick werd er tussenuit gepikt en hij mocht samen met zijn moeder Mirjam Arends bij Electro World in Sint-Oedenrode een splinternieuwe LG tv ophalen. Marianne Heijmans overhandigde de tv aan moeder, Rick en zijn broer Luc.

Inspreken op inloopavond gemeente loont de moeite

Commissie Grondgebiedzaken op werkbezoek Zuiderkruislaan - Orionlaan Foto: DeMooiSonenBreugelKrant

Alle politieke partijen waren zaterdag 18 januari goed vertegenwoordigd tijdens het werkbezoek aan de ontwikkelingslocatie 'Planetenlaan - Eind'. Voorzitter Theo Groenemans en de zes commissieleden van Grondgebiedzaken, wethouder Frenken en enkele raadsleden waren naar De Bongerd gekomen. Samen met een groep van ongeveer dertig omwonenden uit de Orionlaan en Zuiderkruislaan gingen zij poolshoogte nemen op de locatie waar 49 woningen worden gebouwd en een ontsluitingsweg wordt aangelegd. Het werkbezoek is het resultaat van de inloopavond, waar omwonenden hun bezwaren tegen het nieuwbouwplan kenbaar hebben gemaakt.

Redacteur: Emmy Grit

Anka van der Velden is een van de bewoners van de Orionlaan die op 16 september naar de voorlichtingsavond is geweest, waar het nieuwe bouwproject van ontwikkelaars Ballast Nedam en Van Wanrooij werd gepresenteerd aan belanghebbenden. Tijdens deze avond werd inzichtelijk hoe de nieuwe wijk eruit komt te zien. De nieuwe huizen worden te dicht tegen de huidige woningen gebouwd die op dit moment aan het weiland grenzen. De ontsluitingsweg zou vanuit de nieuwe wijk tussen de Planetenlaan en de Zuiderkruislaan richting de Kometenlaan aangelegd worden. Anka: "Net als een aantal bu

Commissie Grondgebiedzaken op werkbezoek Zuiderkruislaan - Orionlaan Foto: DeMooiSonenBreugelKrant

Wijzigingen opslaan

urtgenoten heb ik mijn emailadres achtergelaten, waarna ik een uitnodiging kreeg om 25 november naar de inloopavond van de gemeente te komen. Als bewoners hebben we onze zorgen geuit en bezwaren gedeeld met de commissie en de raadsleden."

Nieuwe werkwijze
De ontwikkelaars en gemeente hebben hierna overleg gehad, waarna een aantal alternatieven zijn voorgedragen. Voor de ontsluiting naar de Kometenlaan is een alternatief voorgesteld: rechtstreekse aansluiting op de Planetenlaan. Theo Groenemans: "Dit is een mooi resultaat, wat bewijst dat het laten horen van je mening loont tijdens een inloopavond. Je kunt beter aan de voorkant problemen aangeven. Dan kunnen ze worden meegenomen in de uitvoering. Achteraf kan vaak niet veel meer gedaan worden." Wethouder Frenken vult aan: "Dit werkbezoek is een voorbeeld hoe de gemeente graag in de toekomst wil werken. Met deze werkwijze worden omwonenden in het voortraject betrokken. Als er bezwaren, vragen of problemen zijn, kunnen deze in het voortraject worden meegenomen."

Werkbezoek
Voor de ontsluitingsweg is een alternatief dat voor negentig procent vaststaat. "Maar pin mij er niet op vast, er is nog niets definitiefs beslist", laat de wethouder weten. Om een goede beeldvorming te krijgen, werd een werkbezoek ingepland. Anka: "Helaas waren niet alle bewoners van de genoemde straten hiervan op de hoogte. Alleen de bewoners die in een eerder stadium hun emailadres hadden achtergelaten bij de gemeente, werden op de hoogte gebracht. Hierop besloot buurtgenoot Marion de Lepper de overige bewoners van de Orionlaan in te lichten.

Vragen stellen
Voorzitter Theo Groenemans: "Het is mooi dat er een grote opkomst is. Het is goed dat omwonenden hun stem laten horen." Samen met een groep van ruim dertig omwonenden zijn zij naar het genoemde weiland gelopen. De omwonenden konden nu ter plekke laten zien waarom zij problemen hebben met de voorgenomen plannen en konden hun vragen stellen. Buurtbewoners gaven na het werkbezoek aan dat zij het gevoel hebben dat ze serieus zijn genomen en dat ze echt gehoord zijn.

Groenstrook
Marion: "Als bewoners maken wij ons oprecht zorgen over de nieuwbouwplannen. Daarom is het goed dat de commissieleden op werkbezoek zijn geweest. Als de plannen niet gewijzigd worden, dan worden de nieuwe huizen pal tegen onze tuinen gebouwd. Onze huizen zullen dan sterk in waarde verminderen." Bewoners maken zich ook ernstige zorgen over de groenstrook achter de Orionlaan. Anka vult aan: "Er ligt een groenstrook achter de woningen van de Orionlaan die grenzen aan het bouwplan. Deze groenstrook zou bewaard moeten blijven of zelfs uitgebreid worden, zodat er meer groen blijft in de wijk en minder verstening door de nieuwbouw."

Stof tot nadenken
Na terugkomst in De Bongerd was er nog voldoende tijd om vragen te stellen aan de commissieleden. Zij hebben genoeg gezien en gehoord tijdens dit werkbezoek. Achter de schermen moeten nu antwoorden gezocht worden, zodat de zorgen en bezwaren van de omwonenden van het nieuwe bouwproject weggenomen kunnen worden.

Chris Spooren nauw betrokken bij veel projecten

Foto: Wil Feijen

Chris Spooren (61) had geïnterviewd kunnen worden over de hengelsport; samen met zijn vrouw is hij de organisator van de jeugdviswedstrijd met Koningsdag in Son en Breugel. Of zijn inbreng in de lokale politiek had het onderwerp kunnen zijn, want Chris is raadslid en fractievoorzitter geweest in Son en Breugel en is nu algemeen bestuurslid van het Waterschap De Dommel. Toch is niet gekozen voor een van deze twee onderwerpen. Dit interview gaat over zijn rol als projectleider bij de ombouw van de voormalige Sint Petrus Bandenkerk naar een dorpshuis; een veelbesproken project in het centrum van Son en Breugel.

Redacteur: Adrie Neervoort
Fotograaf: Wil Feijen

Foto: Wil Feijen
Foto: Wil Feijen
Foto: Wil Feijen
Foto: Wil Feijen
Foto: Wil Feijen
Foto: Wil Feijen
Foto: Wil Feijen

Eind 2017 was de laatste dienst in de kerk en sindsdien staat het gebouw leeg. Nu krijgt het dan toch zijn nieuwe bestemming, na jaren dienst te hebben gedaan als kerk. Chris: "De jaren van leegstand vormen relatief gezien een korte periode. In maart 2018 zijn de verkiezingen geweest. In september kwam de politieke opdracht om te kijken of het gebouw geschikt was voor hergebruik. Een bouwkundig onderzoek volgde. Daarna kwam een vervolgonderzoek naar de mogelijkheden van het gebouw naar aanleiding van de conclusies van het bouwonderzoek. Vervolgens volgde het programma van eisen en een besluit over de manier van aanbesteden. En nu is de aanbesteding rond. Dit kan echt niet sneller."

Complexe projecten
Chris weet waar hij over praat. In het centrum was hij ook al projectleider voor de nieuwbouw van de vleugel aan het gemeentehuis en bij de huidige renovatie van het gemeentehuis. Chris: "Ik doe de meer complexe projecten binnen de gemeente Son en Breugel. Vanaf nul tot en met de oplevering. Uiteraard in nou overleg met de verantwoordelijke projectwethouder." Chris was ook betrokken bij de nieuwbouw van de huidige basisscholen in Son en Breugel, het regelen van noodvoorzieningen na het afbranden van de toenmalige Stoklandschool in Breugel en de bouw van sporthal De Landing.

Efficiënte werkwijze
"Projectmanagement is een van de mooiste vakken die er is. Je begint van nul af aan en je bouwt iets op. Daarna begin je weer met iets nieuws", aldus Chris. Er zijn veel manieren van aanbesteding. Chris werkt graag samen met een bouwteam; deze vorm van aanbesteding heeft zijn voorkeur. Ook de gemeente heeft bij de aanbesteding gekozen voor deze vorm. Chris: "Het werken met een bouwteam is een efficiënte werkwijze, die ook in het verleden goede resultaten heeft gebracht." Volgens Chris is het ook een voordeel dat de architect en de aannemer elkaar in evenwicht houden. Dit voorkomt vertraging in het proces, want de architect en aannemer hebben in het bouwteam namelijk continu contact met elkaar en stemmen zaken met elkaar af, met als doel het gezamenlijke gewenste resultaat. "Zelf gebruik ik in mijn werk de GOTIK-methode. Dit staat voor 'Geld, Organisatie, Tijd, Informatie en Kwaliteit'. Deze vijf aspecten leggen samen met een goede samenwerking met bestuurders de basis onder ieder project. Dit principe helpt bij het opzetten van de structuren en signaleert vooraf de risico's, waardoor je deze kunt verkleinen of elimineren ", aldus Chris.

Budget
Bij de herontwikkeling van de voormalige kerk heeft de gemeente bij de aanbesteding gekozen voor een bouwteam. Er is een budget meegegeven waarbinnen het plan uitgevoerd moest worden. Uiteindelijk hebben vijf bureaus hun 'schetsontwerp' gepresenteerd aan de inwoners van Son en Breugel. Bij de aanbesteding is tevens gekeken naar de exploitatiekosten van het gebouw. Door te kiezen voor bepaalde materialen, kun je bijvoorbeeld de onderhoudskosten laag houden. Dit vindt uiteindelijk zijn weerslag in de huurprijs voor de gebruikers.

Weloverwogen keuze
"Ik kijk terug op een snel en, transparant proces van aanbesteden, waarbij alle partijen inspraak hebben gehad, zowel de specialisten als de leken", gaat Chris verder. "De keuze is gemaakt op een schetsontwerp en niet op een definitief ontwerp. Een weloverwogen keuze voor de kosten." Aan het uitwerken van een schetsontwerp naar een definitief ontwerp hangt namelijk een behoorlijk prijskaartje. Deze kosten moeten wel betaald worden ook als een ontwerp niet doorgaat.

Medio zomer
Nu wordt het gekozen ontwerp samen met de gebruikers omgezet naar een definitief ontwerp. Daarna wordt dit ontwerp besproken met de aannemer en gaat de gemeente nogmaals met de gebruikers van het nieuw te realiseren dorpshuis in gesprek. Samen met wethouder de heer Boersma is de planning opgesteld en medio zomer van dit jaar gaat het definitieve ontwerp met alle informatie die erbij hoort naar de raad. Als deze instemt met het ontwerp, wordt de bouw aanbesteed en met een contract bevestigd. Daarna kunnen de materialen besteld worden en kan er begin 2021 gestart worden met de bouw. In het eerste kwartaal van 2022 kan het gebouw in gebruik worden genomen.

Bewaken en controleren
Tot aan de oplevering bewaakt en controleert Chris namens de gemeente het project en rapporteert aan de projectwethouder de heer Boersma. Daarbij zijn de uitvoering van de gemaakte afspraken over kosten en het kwaliteitsniveau natuurlijk belangrijk, maar ook eventuele noodzakelijke wijzigingen moeten aan de vooraf gestelde eisen voldoen. Chris: "Ik bewaak het detailniveau." Ondanks de gekozen procedure van aanbesteding en keuzevorming van het definitieve ontwerp zou het afwijzen van het definitieve ontwerp nog altijd tot de mogelijkheden horen. "De gemeenteraad beslist", sluit Chris af.

Ons Dorp Kwist zoekt vragenmakers

Bovenste rij v.l.n.r.: Marleen Spooren, Bart Hölscher, Willemijn Bekkers en Freddie Louwers Onderste rij v.l.n.r.: Samira Rouwenhorst, Hans Merks, Jolanda Mateussen, Patricia der Kinderen en Harry in 't Zandt (Remco Heeren ontbreekt op de foto) Foto: Wil Feijen

Het lijkt nog maar kortgeleden dat in oktober 2019 De Masterminds werden gekroond tot winnaar van de zevende editie van Ons Dorp Kwist. Inmiddels is de commissie alweer bij elkaar geweest om de kwis te evalueren en wordt er zachtjes aan begonnen met de voorbereidingen voor de editie van 2020 die op vrijdag 9 oktober plaatsvindt.

Binnen de organiserende commissie hebben enkele wijzigingen plaatsgevonden. Jolanda Mateussen heeft de voorzittershamer overgedragen aan Remco Heeren. Remco is al vanaf de eerste kwis in 2013 betrokken bij de organisatie van dit prachtige evenement in ons dorp. Jolanda gaat de functie van secretaris overnemen. Willemijn Bekkers heeft besloten, om na vier jaar haar bijdrage aan de kwis, te stoppen om tijd vrij te maken voor andere hobby's. Wegens tijdgebrek zullen ook Bart Hölscher en Patricia der Kinderen komend seizoen geen deel meer uitmaken van de commissie van Ons Dorp Kwist.

Nieuwe aanwas
Dat houdt in dat er behoefte is aan nieuwe aanwas. Heb jij meegedaan aan de kwis en wil je het hele proces eens van een andere kant meemaken? Lijkt het jou leuk om vragen en opdrachten te bedenken waar het hele dorp zijn tanden op stuk kan bijten? Ben jij die enthousiaste creatieveling die zij zoeken? Meld je dan aan. De commissie van Ons Dorp Kwist wil graag met jou in gesprek om te kijken of jij die gewenste toegevoegde waarde voor het team bent.

Begeleiding
Natuurlijk zullen zij voor de nodige begeleiding zorgen en je helpen met het maken van de leukste, gekste en meest uitdagende vragen waar Son en Breugel nog lang over zal napraten. Heb je interesse of wil je wat meer weten over wat de taak precies inhoudt, stuur dan een mail naar secretariaat@onsdorpkwist.nl. De commissie zal dan contact met je opnemen voor een eerste kennismaking. En met de juiste aanwas zal er vast en zeker in oktober weer een geweldige kwisavond in ons dorp plaatsvinden.

Jubilarissen Katholieke Vrouwen Beweging

V.l.n.r.: Carin Hulsen, Gerry Senders, Riek van Kaathoven, Annie Warmoeskerken, Nettie Rovers en Sjaan van der Vorst Foto: Ingezonden

De Katholieke Vrouwen Beweging kent veel trouwe leden. Op de onlangs gehouden jaarvergadering werden maar liefst zes jubilarissen in de bloemetjes gezet. Sjaan van der Vorst is al 60 jaar lid. Gerry Senders, Riek van Kaathoven en Nettie Rovers zijn 50 jaar lid. Carin Hulsen en Annie Warmoeskerken vierden hun 25-jarig lidmaatschap.

Ruim voor aanvang van de vergadering waren de leden aanwezig. Het bestuur zorgde voor koffie/thee en een lekker stukje vlaai. Daarna opende voorzitster Carin Hulsen de vergadering. Er werd begonnen met een terugblik op de activiteiten van het jaar 2019 waarna penningmeester Truus Fransen het financiële verslag doornam. De kascontrolecommissie had de boeken gecontroleerd en complimenteerde de penningmeester dat het er allemaal keurig verzorgd uitzag. Gerda Lie nam afscheid van het bestuur, maar blijft wel de foto's en pr voor de vereniging verzorgen.

Daarna was het tijd om de jubilarissen te huldigen. Carin had voor iedere jubilaris een mooi verhaaltje gemaakt waarna eenieder een bos bloemen en cadeau ontving. Omdat Carin zelf ook haar jubileum vierde, werd zij in het zonnetje gezet door bestuurslid Truus Fransen. Veel van de jubilarissen hebben zelf ook jarenlang deel uitgemaakt van het bestuur. De KVB prijst zich rijk met zoveel trouwe leden.

In de pauze had men de gelegenheid om een drankje bij de bar te bestellen en kon men nog even bijpraten. Na iedere jaarvergadering is het traditie dat de leden gratis mogen kienen. Het bestuur had gezorgd voor de kienprijzen en zo werd de avond weer afgesloten met veel blije gezichten. Kijk voor een beeldimpressie van de foto's op www.kvbsonenbreugel.nl.

'De toekomst is nu' thema poëzieweek

Schilderij 'De toekomst is nu' van Marianne Schellekens Foto: Ingezonden

De poëzieweek wordt in Nederland en Vlaanderen gehouden van 30 januari tot 5 februari en heeft het thema 'De toekomst van nu'. Overal zijn al bijeenkomsten zoals zondag 19 januari bij de drukbezochte Poëzie Club Eindhoven waar dichters uit onder andere Son en Breugel en overige plaatsen uit Noord-Brabant, Rotterdam en Gent voorlazen uit hun eigen werk, veelal geïnspireerd op het thema.

Op de openingsdag van de poëzieweek op 30 januari organiseert de dichtgroep uit Nuenen een poëtische middag waar zij met de dichters van DichtBij uit Son en Breugel en de Eindhovense Dichtclub een programma aanbieden. Het thema 'De toekomst is nu' wordt vormgegeven met de voordracht van gedichten en een videopresentatie van toepasselijke schilderijen van Marianne Schellekens.

Het thema is breed, veelal vindt het woorden als het om duurzaamheid en de klimaatontwikkelingen gaat. Maar ook spreken de gedichten van de schoonheid en verstilling van de natuur. Van menselijke aspecten als geboorte en dood, liefde, afscheid, tijdelijkheid en dat wat eeuwig lijkt te duren.

Op 5 mei tijdens Kunstpark Son, voorheen Kunstpleinen, hoopt DichtBij weer een podium te bieden aan de dichters die daar graag willen optreden met muzikale intermezzo's. Er wordt nog een oproep geplaatst.

U bent van harte welkom op donderdag 30 januari van 14.30 tot 17.00 uur, locatie Nuenens College, Sportlaan 8, Nuenen.

Inwoners Son en Breugel laten mening horen over vuurwerk

Foto: Adrie Neervoort

In samenwerking met Dorpsbelang Son en Breugel heeft DeMooiSonenBreugelKrant een raadpleging in de vorm van een vragenlijst verstuurd onder de burgerpanelleden van TIPMooiSonenBreugel. Het onafhankelijk onderzoeksbureau TOP-Onderzoek heeft de vragen opgesteld waarbij het afsteken en de overlast van vuurwerk centraal staan.

Redacteur: Emmy Grit

Behalve de lokale politieke partijen laten ook de landelijke politieke partijen hun mening horen over het afsteken van vuurwerk en de overlast hiervan. De boodschap is duidelijk: er moet iets veranderen, dit kan zo niet meer. Naar aanleiding van het afsteken van vuurwerk, de geluidsoverlast, het lastigvallen van de hulpdiensten, de persoonlijke ongelukken, de ontstane schade aan onder andere brievenbussen, bushokjes en straatnaambordjes tijdens de afgelopen jaarwisseling is voor veel Nederlanders de maat vol.

Vragenlijst
Inwoners uit Son en Breugel hebben door de onlangs gehouden raadpleging over vuurwerk hun mening kunnen laten horen. Inwoners die zich al eerder hadden aangemeld voor TIPMooiSonenBreugel, hebben de vragenlijst via hun emailadres ontvangen. Verder is deze vragenlijst op sociale media gedeeld door een 'open link' en in DeMooiSonenBreugelKrant gepubliceerd.

Slagroomtaart
Tussentijdse resultaten laten zien dat het onderwerp vuurwerk leeft onder de inwoners van Son en Breugel. Ruim 200 burgerpanelleden hebben de vragenlijst ingevuld en daarnaast hebben 61 inwoners de open link ingevuld. Verder zijn er ruim vijfentwintig vragenlijsten ingeleverd. Zoals in de krant van woensdag 15 januari vermeld stond, verloot DeMooiSonenBreugelKrant vijf slagroomtaarten onder de eerste honderd nieuwe inwoners die zich aanmelden voor TIPMooiSonenBreugel. De eerste slagroomtaart wordt binnenkort overhandigd.

Resultaten
Ben je benieuwd naar de resultaten van dit onderzoek? Lees er alles over in de krant van woensdag 29 januari.

Wil jij meepraten en meedenken over lokale onderwerpen, meld je dan gratis en anoniem aan op www.tipmooisonenbreugel.nl. Vanaf 16 jaar mag jij jouw mening laten horen.

Sociale weerbaarheidstraining

De weerbaarheidstrainingen voor kinderen starten vanaf 30 maart starten in Oase. Deze training is voor kinderen van 8 tot en met 12 jaar. De training is speciaal voor kinderen die verlegen zijn, worden gepest, moeite hebben om contact te maken of gewoon wat zelfverzekerder willen zijn.

Tijdens de sociale vaardigheidstraining komen allerlei onderwerpen aan bod die te maken hebben met het ontwikkelen van je sociale vaardigheden. Misschien staan er dingen tussen die niet op jou van toepassing zijn. Dat wil niet zeggen dat de training niet geschikt is voor jou. Omdat de training aan groepen gegeven wordt, kan het zijn dat er andere kinderen zich wel door die onderwerpen aangesproken voelen.

Wat aan bod komt:
-
Aanleren en oefenen van sociale vaardigheden
- (oog) Contact maken, luisteren en een gesprek voeren
- Lichaamshouding
- Laten zien wat je voelt
- Complimenten geven en krijgen
- Omgaan met boosheid
- Kritiek geven en ontvangen
- Zelfvertrouwen
- Grenzen aangeven en 'ja'/'nee' zeggen
- Je mening geven
- Wat je kunt doen als je gepest wordt

De cursus is een samenwerking tussen Jongerencentrum Oase, de LEVgroep en Lumens. De training start op 30 maart, bestaat uit acht lessen en wordt gegeven op maandag van 16.00 tot 17.15 uur, in de vakantie zijn er geen lessen. De cursus wordt gegeven in gebouw Oase en aan deze training zijn geen kosten verbonden. Inschrijven: stuur een mail met je naam, telefoonnummer en leeftijd naar: info@-jc-oase.nl.

Buurtbewoners 't Harde Ven planten boompjes

Bewoners 't Harde Ven planten boompjes Foto: Gemeente Son en Breugel

Bewoners van de Dudokstraat, Krophollerstraat, Klerkstraat en Rembrandtstraat in de wijk 't Harde Ven hebben zondag 19 januari de handen uit de mouwen gestoken bij het aanplanten van mini-dennen. De boompjes werden verspreid over groenstroken en bos aangeplant. In het kader van de nieuwjaarbijeenkomst van de buurt hebben de buurtbewoners de boompjes geplant.

Afgelopen jaar zijn er in 't Harde Ven veel bomen verdwenen door uitdunning, storm of droogte. De nieuwe structurele aanwas is nog niet zichtbaar. De meeste bewoners van het Harde Ven gaat (het ontbreken van) het bosgevoel na aan het hart. Daarom hebben bewoners uit bovengenoemde straten contact gezocht met de gemeente over het boomplantbeleid in Son en Breugel in het algemeen en in 't Harde Ven in het bijzonder.

De gemeente voorziet jaarlijks op grote schaal in de nieuwe aanplant van enkele duizenden mini-dennen. Door de bezorgde bewoners is gevraagd hoe zij hierop kunnen inhaken met een burgerinitiatief, omdat er in de buurt een gezamenlijke behoefte leeft om kordaat iets te doen aan de hun omringende kaalslag.

De gemeente is blij met het initiatief en heeft aangeboden tweehonderdvijftig kleine dennenboompjes te leveren, om in eigen tuin of in de groenstroken te planten. De boompjes werden door de gemeente geleverd en zondag 19 januari was het dan zo ver voor de bewoners.

Gecombineerd met de jaarlijks nieuwjaarsborrel van de genoemde straten, zijn alle boompjes met vereende krachten in de grond gezet. Na afloop is door iedereen trots het glas geheven op het komende jaar. Zowel het enthousiasme als de opkomst waren erg hoog en zeker voor herhaling vatbaar. Mocht dit iemand op gedachte brengen, de gemeente staat absoluut open voor dergelijke buurtinitiatieven.

Woon-WmoBeurs Son en Breugel

Veel informatie werd uitgewisseld tijdens de Woon-WmoBeurs 2018 (archieffoto) Foto: Wil Feijen

De vierde Woon-WmoBeurs wordt zondag 8 maart van 12.00 tot 16.00 uur gehouden in sporthal De Bongerd, Asteroïdenlaan 2/a in Son en Breugel. Iedereen is van harte welkom. In de zalen worden twee keer presentaties gegeven. De toegang voor publiek is gratis.

Omdat men allemaal langer in hun eigen huis blijft wonen, zullen vele bedrijven en organisaties in stands hun producten, diensten en mogelijkheden tonen. Denk hierbij aan hulpmiddelen, tuinonderhoud, domotica, dagbesteding, cliënt-ondersteuning, woningaanpassing en voeding.

Mocht uw bedrijf of organisatie zich graag willen presenteren, dan kunt u tot 10 februari contact opnemen over de mogelijkheden met Michelle Driessen, e-mail: michelle.driessen@levgroep.nl, telefonisch bereikbaar via 06-14465937.

De Ondernemersavond: feest mee en verbind u met andere ondernemers

Op zaterdag 1 februari houdt de Lionsclub Son en Breugel weer het jaarlijkse gala, de Ondernemersavond. Ook dit jaar is de Ondernemersavond een groot feest in de feesttent op het Kerkplein in Son en Breugel en u kunt daarbij zijn! Kom ook genieten van een aantrekkelijk, feestelijk programma met kansrijke mogelijkheden om op vernieuwende wijze de verbinding aan te gaan met andere ondernemers.

De gehele opbrengst van deze avond gaat naar lokale goede doelen. In een vernieuwde opzet worden tijdens de avond de drie titels 'Ondernemer Van Het Jaar 2019 voor Son en Breugel en Ekkersrijt' en 'Starter Van Het Jaar 2019' bekendgemaakt en uitgereikt. Daarnaast zal er speciale uitreiking plaats vinden.

Het thema voor 2019 is 'Anders denken, gewoon doen'. Doorbreken van patronen, inspelen op nieuwe markten en trends, gebruik van verrassende technologieën of manieren om de klant te bedienen zijn slechts enkele voorbeelden van doen. Met dit thema heeft de Lionsclub dit jaar weer vele voordrachten voor kandidaten binnengekregen. Dit jaar maakt de onafhankelijke jury vooraf geen genomineerden bekend, maar kent ze direct de titels toe. Extra verrassend dus op de avond zelf. Als eerste weten wie dit zijn tijdens de feestavond? Netwerken met collega-ondernemers, potentiële klanten of nieuwe relaties? Dat kan allemaal tijdens de Ondernemersavond, die start met voldoende ruimte om elkaar te ontmoeten onder genot van hapjes en drankjes, gevolgd door een diner en een afsluitend feest met onze partyband Caboose.

Bestel nu uw kaarten via www.ondernemervhjaar.nl, bel naar 06-49391114, stuur een e-mail naar info@ondernemervhjaar.nl of kijk op de site voor speciale kortingen als u een tafel voor 8 of 10 gasten afneemt. Nieuw dit jaar: afnemen van een hoge tafel met stoelen voor een kleiner gezelschap van 4 gasten. Bent u zelf geen ondernemer en wilt u er toch bij zijn? Ook dan bent u van harte welkom. De Ondernemersavond is er voor iedereen die er samen een geweldig Son en Breugels feest van wil maken.

Henny en Hans Merks van De Soepkom 'Starters van het jaar 2016'

Henny Merks en Elles de Rooij in de lunchroom Foto: Wil Feijen

Rond je zestigste nog een lunchroom openen? Veel mensen moeten er waarschijnlijk niet aan denken. Henny en Hans Merks deden dit wel; zij openden vijfeneenhalf jaar geleden lunchroom De Soepkom in de Airbornestraat. Twee jaar na deze opening werden zij als 'Starter van het jaar' gekozen tijdens de 'Ondernemer van het jaar-verkiezing' in 2016. Samen met Henny wordt teruggeblikt naar de bekendmaking.

Redacteur: Emmy Grit
Fotograaf: Wil Feijen

"Ik was er wel een beetje van ontdaan toen ik eind 2016 een telefoontje kreeg van een lid van de Lions Club Son en Breugel", begint Henny te vertellen. "In een gesprek dat later volgde, hoorde ik dat ik genomineerd zou zijn voor 'Starter van het Jaar', niet beseffend dat er geen nominaties worden bekendgemaakt voor deze onderscheiding. Het kwartje viel op dat moment niet echt, maar nu kan ik er wel om lachen. Ik was toen echt verbaasd dat de keuze op onze zaak was gevallen."

Klein presentje
Op de avond zelf, maar zeker ook de dagen erna, ontvingen Henny en Hans vele felicitaties, bloemen en kaarten. "Er kwamen ook veel klanten even een praatje maken. Dat is erg leuk om mee te maken. Natuurlijk hebben we de onderscheiding gevierd met onze klanten die in onze lunchroom producten kopen of iets kwamen eten. Als blijk van waardering hebben we onze prijs met onze klanten gedeeld. Er was voor iedereen een klein presentje. Tenslotte zijn we door onze klanten groot geworden", zegt Henny.

Genoten
Terugblikkend op de avond zelf, begint Henny weer te lachen. "Het was best spannend om in een volle tent op het podium te staan en alle collega-ondernemers in de zaal te zien zitten." Hans kon helaas niet bij de uitreiking aanwezig zijn, maar deze prijs hebben we natuurlijk samen verdiend. Henny werd deze avond wel bijgestaan door haar (schoon-)kinderen en personeel. "We hebben ontzettend genoten van deze avond. Het was tot in de puntjes geregeld. Goede muziek, lekker eten en drinken en genoeg gelegenheid om te praten met de andere ondernemers uit het dorp.

Tweede lunchroom
Henny geeft aan dat de onderscheiding haar geen windeieren heeft gelegd. "Er was volop aandacht in de media dat wij gekozen waren als 'Starter van het jaar'. Hierdoor maakten nog meer inwoners kennis met onze lunchroom. Mede door de onderscheiding hebben wij veel nieuwe klanten mogen verwelkomen. Niet alleen om te lunchen, maar ook de verkoop van soep uit de vriezer en andere producten uit onze winkel steeg aanzienlijk." Door de succesformule in Son en Breugel hebben Henny en Hans in Oirschot eenzelfde lunchroom met dezelfde naam geopend. "Dat is een mooie kroon op ons werk."

Nieuw concept
Dit jaar worden de genomineerde ondernemers van tevoren niet bekendgemaakt. "Misschien is dit concept wel beter. Een voordeel is dat de avond voor iedereen gelijk is. Iedere ondernemer die in de zaal zit, kan ondernemer van het jaar worden. Dat is wel spannender. Een nadeel zou kunnen zijn dat er in het dorp niet zoveel over gesproken wordt. De spanning vooraf mis je nu. Het wordt vast weer een onvergetelijke avond, vooral voor de twee ondernemers en starter van het jaar", sluit Henny af.

Een terugblik met Egbert Steenberghe 'Ondernemer van het jaar 2007 Ekkersrijt'

Egbert Steenberghe bij het kantoor op Ekkersrijt Foto: Wil Feijen

Maar liefst dertien jaar geleden werd ingenieursbureau Inpijn-Blokpoel uitgeroepen tot 'Ondernemer van het jaar 2007 Ekkersrijt'. Met Egbert Steenberghe, financieel directeur en aandeelhouder, wordt teruggeblikt naar het jaar dat zijn onderneming werd gekroond met deze mooie onderscheiding. In september viert het bedrijf haar vijfenveertigjarig bestaan. Opnieuw een mooie bekroning.

Redacteur: Emmy Grit
Fotograaf: Wil Feijen

Inpijn-Blokpoel is begin jaren tachtig als een van de eerste gevestigd op Ekkersrijt in Son en Breugel. Het bedrijf houdt zich bezig met grond- en bodemonderzoek en advisering hieromtrent. Zij doen zowel onderzoek voor particulieren als voor onder andere bouwbedrijven en gemeenten, maar ook voor waterschappen in het kader van dijkstabiliteitsonderzoek. "Overal waar gebouwd wordt, hebben ze ons nodig in de voorbereiding", legt Egbert uit. "Wij zijn gespecialiseerd in adviseren ten behoeve van geotechnische en milieutechnische vraagstukken. Deze adviezen verzorgen we op basis van veld- en laboratoriumonderzoek dat we zelf uitvoeren. Inpijn-Blokpoel behoort tot de vier grootste gespecialiseerde ingenieursbureaus op dit gebied."

Kers op de taart
In 2007 werd het bedrijf genomineerd voor de onderscheiding. "Een enorm gevoel van trots en dankbaarheid overheerste bij de bekendmaking van deze nominatie", gaat Egbert verder. "Met de directie en partners waren wij bij de avond van de verkiezing aanwezig. Behalve gezelligheid, lekker eten en drinken met collega's en netwerken met andere ondernemers, was de kers op de taart toch wel de bekendmaking dat wij door de jury uitgekozen waren als ondernemer van het jaar 2007."

Thema
In 2007 was het thema 'Duurzaamheid'. Egbert: "Toen werd het woord duurzaamheid anders gebruikt. In die tijd lag de nadruk meer op de bedrijfsvoering, met onderwerpen als continuïteit, winstgevendheid en de verantwoording over je medewerkers. Nu is duurzaamheid veel meer aan het item milieu gerelateerd." Het thema voor dit jaar 'Anders denken, gewoon doen' is ook voor de bedrijfsvoering van Inpijn-Blokpoel van toepassing. "Wij houden ons onder meer bezig met innovatieve projecten, voor de waterschappen, maar ook met het ontwikkelen van eigen rekensoftware voor onze geotechnische adviezen. Gewoon doen is ons op het lijf geschreven en loopt als een rode draad door onze bedrijfsvoering. Hierdoor zijn en blijven wij onderscheidend van andere bedrijven."

Vermelden
Of de onderscheiding het bedrijf meer opdrachten heeft gegeven, is niet bekend. "Voor de particulier zijn wij in principe 'onzichtbaar'. Een bouwbedrijf is in dienst van de particulier en regelt alles met betrekking tot grond- en bodemonderzoeken rechtstreeks met ons." Bedrijven werden wel op de hoogte gebracht van het feit dat wij ondernemer van het jaar waren. "Op het briefpapier en op de website hebben we vermeld dat wij met deze titel waren onderscheiden", laat Egbert trots weten.

Bouwcrisis
Het bedrijf is goed uit de bouwcrisis gekomen. "Voor de crisis (2008) hadden we 75 personeelsleden en volop orders. Tijdens de crisisjaren zagen we de omzet nagenoeg halveren. Nu, twee jaar later, zijn wij weer sterk gegroeid. We hebben inmiddels twintig personeelsleden aangenomen en we zien onze portefeuille maandelijks groeien. Hier zijn wij best trots op", zegt Egbert.

Warm hart
Egbert weet ten tijde van het interview nog niet zeker of hij aanwezig kan zijn tijdens de verkiezing van de Ondernemer van het jaar 2019'. "Zoals ieder jaar ondersteunen wij deze avond met een warm financieel hart, mede omdat er een financiële bijdrage gaat naar verschillende goede doelen in Son en Breugel."

Naar de middelbare school

Ramon Duffhues Foto: DeMooiSonenBreugelKrant

Hoe kies je een goede en geschikte middelbare school waar je het naar je zin hebt? Ieder jaar is het weer een belangrijk aandachtspunt voor veel gezinnen. De open dagen van de middelbare scholen staan alweer op de agenda. Leerlingen willen scholen met elkaar vergelijken en de ouders zijn benieuwd hoe het staat met de kwaliteit van de scholen in het voortgezet onderwijs.

Redacteur: Rianne van der Heijden

De Sonse brugklassers Sam Jansen, Pip van Hoek en Ramon Duffhues hebben gekozen voor het Nuenens College. Tuur van der Zandt zit op het Heerbeeck College in Best. Zij vertellen vol enthousiasme over hun middelbare-schoolervaringen. Pip en Sam kozen voor het Nuenens College omdat het een leuke school leek. Verder hoorden ze goede verhalen van vriendinnen die daar ook naartoe gingen. Ramon vindt het fijn dat het Nuenens College niet zo groot is. Tuur koos voor het Heerbeeck College omdat de eerste indruk goed was en er een fijne sfeer hing. Deze leerlingen denken niet vaak na over een vervolgstudie of wat voor baan ze willen. Tuur weet nog niet precies welke richting hij op wil na zijn middelbare school. Volgens Pip kan het nog alle kanten opgaan. Sam denkt aan een baan in een restaurant of iets met de film. Ramon werkt op zaterdag bij Ferro Metaalindustrie, het bedrijf van zijn vader. Ramon: "Grote kans dat ik een technische opleiding ga volgen, maar verder heb ik daar nog niet over nagedacht."

Tevreden
De gekozen school voldoet aan de verwachtingen van deze brugklassers. Sam vindt dat er op het Nuenens College fijne docenten zijn. Het is een veilige school waar niet wordt gevochten. Pip is nu tweedejaars. De nieuwbouw van het Nuenens College (vorig jaar) voldoet helemaal aan haar verwachtingen. De school heeft veel glas en licht en dat is fijn. Ramon had verwacht dat de toetsen moeilijk zouden zijn, maar dat valt hartstikke mee. Hij haalt goede cijfers.

Fietsen
Sam, Pip en Tuur gingen lopend naar het basisonderwijs, Ramon met de fiets. Nu moeten ze allemaal fietsen en dat is wel een grote verandering. Sam en Pip zeggen beiden dat ze fietsen wel gezellig vinden. Ze fietsen met anderen die (meestal) hetzelfde rooster hebben. "Omdat je vaak die afstand fietst, raak je eraan gewend", zegt Sam. Het is wel gezellig met zijn allen. Tuur fietst alleen naar school en luistert muziek met oordopjes in zijn oren. Tuur zegt over de langere reistijd: "Drie minuten lopen is fijner dan een half uur fietsen."

Veel veranderingen
Op de nieuwe school zijn er in het begin veel veranderingen, zoals het werken met een agenda en magister voor het plannen van huiswerk, lange schooldagen en verandering van leslokalen. Sam zegt daarover: "We kregen meteen veel informatie, veel app-berichten via de groepsapp en informatie hoe daarmee om te gaan. Als je ergens moeite mee had, dan hielpen ze je daarmee." Ramon vond dat het rooster goed werd uitgelegd. Ramon: "Toch vond ik dat ik in het diepe werd gegooid, omdat de leraren op school dachten dat de leerlingen de lokalen zelf wisten te vinden." De leerlingen krijgen ook huiswerk; dit zijn meestal de opdrachten die in de klas niet af zijn gemaakt. Het veranderen van leslokalen vindt Ramon fijn: "Even los van de concentratie en wat bewegen." Over de lange schooldagen zijn Sam, Pip en Ramon het wel eens: het valt wel mee, alleen Tuur wil liever de basisschooltijden.

Gezellig
Uit de ervaringen van deze Sonse brugklassers blijkt wel dat de overgang naar de middelbare school wel meevalt. Ook het huiswerk, fietsen en de schooltijden vallen erg mee en het went snel. Ze vinden het allemaal wel gezellig op de middelbare school.

Taalles voor ouders

Foto: Ingezonden

Sommige ouders volgen al meer dan een jaar Nederlandse les op de basisschool. De inhoud van de lessen sluit altijd aan op de thema`s van de basisschool. Onderwerpen die aanbod komen zijn onder andere opvoeding, afspraken en regels op school, nieuwsbrieven, schoolvakken, toetsing, thematisch werken en voorlezen.

Ouders weten beter wat er van hen verwacht wordt in het Nederlandse onderwijs. Sommige ouders zien veranderingen bij hun kinderen doordat zij meer bezig zijn met de Nederlandse taal, andere ouders helpen meer op school, en er zijn zelfs ouders die door de taalles zelf weer zijn gaan werken of naar school zijn gegaan.

De taallessen zijn gratis en worden met een subsidie van het ministerie van OCW bekostigd in samenwerking met basisschool De Harlekijn, De Regenboog, Groene Kids in town 'Op de Hoek', de gemeente en taalschool Stavoor. Vluchtelingenwerk Son en Breugel heeft samen met stichting lezen en schrijven ook vrijwilligers opgeleid die werken met een speciaal programma over ouders en hun kinderen. Dit doen deze vrijwilligers één op één of in de conversatielessen vrijdag in het gebouw aan de Genovevastraat.

Heb je vragen, of wil je ook deelnemen? Neem contact op met femke@femnomenaal.nl

Eerste indruk is belangrijk

De eerste indruk is vaak belangrijk, zeker bij een sollicitatiegesprek. In dit gesprek is de indruk die je achterlaat van belang voor het vervolg.

Wat doe je wel en wat niet tijdens je sollicitatiegesprek. Het zijn vaak logische dingen. Voor de zekerheid worden ze hieronder nog even op een rijtje gezet.
- Kom niet te laat. Mocht dit onverhoopt het geval zijn, bied dan je excuses aan en bedank je gesprekspartners voor het wachten. Geef anderen niet de schuld van je te laat komen.

- Wees beleefd. Vanaf het begin, dus ook tegen de receptioniste en andere personen die je spreekt tijdens je gesprek.

- Zet je telefoon uit, zet hem ook niet op trilstand. Je wilt toch niet gestoord worden in dit belangrijke gesprek

- Stel je netjes voor, spreek duidelijk en zorg ervoor dat je goed te verstaan ben.

- Geef een stevige handdruk.

- Ga niet als eerste zitten, maar wacht tot de gesprekspartner je hiervoor uitnodigt.

- Houding is ook belangrijk, zorg dat je rechtop zit en probeer je te ontspannen. Maak tijdens het gesprek oogcontact en wissel dit af met de eventuele andere gesprekspartners die bij het gesprek aanwezig zijn.

- Ga vooral niet met je armen over elkaar en of gekruiste benen zitten, ook niet per ongeluk. Dit geeft een defensieve indruk.

- Praat rustig en duidelijk, zodat je goed te verstaan bent en ontspannen overkomt. Begin vooral niet met tutoyeren. Spreek je gesprekspartners aan met 'u' tenzij zij het anders aangeven.

- Neem een rustmoment na een gestelde vraag. Dit verhoogt de aandacht die je reactie krijgt van de vraagsteller. Laat je gesprekspartners hun verhaal afmaken en wacht netjes op jouw beurt met antwoord geven.

- Bedank aan het einde van het gesprek de gesprekpartners voor het gesprek en hun tijd en geef een handdruk bij het weggaan.

Veel succes tijdens je sollicitatiegesprek!

Hoeden- en sjalenshow en lezing bij Vrouwenvereniging Scala

Foto: Ingezonden

De foyer van feestcafé De Bongerd wordt vrijdag 31 januari omgetoverd tot een ware catwalk! De meer dan honderd hoeden en veel mooie (grote) sjaals van dorpsgenoot Nelleke Merkx worden tentoongesteld en geshowd door verschillende dames van Scala.

De meer dan honderd hoeden en veel mooie (grote) sjaals van dorpsgenoot Nelleke Merkx worden tentoongesteld en geshowd door verschillende dames van Scala. Bijna alle hoeden en sjaals zijn te koop. Bij verschillende hoeden heeft Nelleke zich volledig creatief uitgeleefd en zijn zeer kunstzinnig van vorm. Op de vraag waarom zij die heeft gemaakt als die te apart zijn voor de verkoop, gaf zij als antwoord dat een schilder toch ook zeer creatieve schilderijen maakt om zich op uit te leven. Nelleke kan in haar hoeden en sjaals haar creativiteit volledig kwijt.

Uiteraard maakt zij ook hoeden op bestelling en zoekt dan samen met de persoon naar een geschikt model. Alle hoeden worden met de hand gemaakt. De sjaals die zij schildert zijn van zijde, maar ook van wol en linnen die creatief bewerkt worden met onder andere vilt. Opgeven voor deze show kan men door te mailen naar scala.breugel@gmail.com of te bellen naar Marianne van der Putte-Verhoeven, via 0499- 472492. Aanvang om 14.00 uur, foyer open 13.30 uur. De toegang is gratis. Deze show is alleen toegankelijk voor dames.

Lezing slaapproblemen
Op maandagavond 3 februari wordt een lezing gehouden in feestcafé De Bongerd. Heeft u altijd al meer willen weten over slaap? Of telt u 's nachts schaapjes omdat u wakker ligt? Tijdens haar lezing geeft somnoloog (klinisch neuropsycholoog i.o.) Els van der Horst uitleg over slaap en slaapgewoonten, gevolgd door praktische adviezen waardoor ook de schaapjes 's nachts weer gewoon kunnen slapen. Deze lezing is voor iedereen toegankelijk.

Opgeven voor deze lezing kan men door te mailen naar scala.breugel@gmail.com of te bellen naar Marianne van der Putte-Verhoeven via 0499–472492. Aanvang 19.30 uur, zaal open 19.00 uur. De lezing heeft een pauze. Gratis toegang. Bij deze lezing zijn zowel dames als heren welkom zijn.

Feestcafé De Bongerd is gelegen aan Asteroidenlaan 2A in Son en Breugel. Kijk voor meer informatie op www.scalabreugel.nl. De hoeden/sjaalshow en de lezing slaapproblemen is tevens voor niet-leden.

Foto: Ingezonden

Hogere zorgkosten voor minima in Son en Breugel

Foto: ©Pixabay.com

Inwoners in Son en Breugel met een minimuminkomen zijn in 2020 meer kwijt aan hun zorgverzekering. Dit komt doordat zij gebruik maken van de gemeentepolis. Mensen met een minimuminkomen maken hierdoor gebruik van een collectieve zorgverzekering. De gemeente biedt samen met een zorgverzekeraar een korting op een zorgverzekering aan. Inwoners met een laag inkomen betalen hierdoor minder premie.

In 2020 heeft de zorgverzekeraar de collectiviteitskorting verlaagd of in sommige gevallen geheel geschrapt. Hierdoor stijgen de premiekosten van de mensen die van deze polis gebruik maken. Wethouder Paul van Liempt: "In Son en Breugel maken op dit moment 175 inwoners gebruik van de collectieve zorgverzekering voor minima." Deze inwoners gaan door het vervallen van de collectiviteitskorting en een premiestijging voor de basis- en aanvullende verzekering, veroorzaakt door indexering en stijging van de zorgkosten, 5,66 euro per maand per verzekerde meer betalen.

De gemeente Son en Breugel heeft naar aanleiding hiervan gekeken of het mogelijk is om, door middel van een hogere gemeentelijke bijdrage in de premie, het negatieve effect voor deze minima op te vangen. Dat bleek echter niet mogelijk. De wethouder: "Daarom is ervoor gekozen om mogelijke problemen die hierdoor ontstaan in het kader van het armoedebeleid verder op te pakken en te bezien of en hoe er passende maatregelen per geval kunnen worden genomen."

WELL Certificaat Gold voor HumanTotalCare

In mei 2019 opende HumanTotalCare in Son en Breugel haar kantoorpand met een vernieuwend en gezond kantoorconcept. Uitgangspunt hiervoor was de internationale WELL Building Standard waarbij (meetbare) aandacht voor de gezondheid en het welzijn van de medewerkers centraal staat. Als dienstverlener op het gebied van werk en gezondheid loopt HumanTotalCare hierin voorop. Het bedrijf is dan ook trots dat het International WELL Building Institute (IWBI) het WELL Certificaat Gold heeft toegekend aan het kantoorpand.

Gezondheid en welzijn
Als organisatie die staat voor een gezonder en vitaler werkend Nederland, gelooft HumanTotalCare dat werken in een gezonde omgeving een positief effect heeft op het welzijn van medewerkers. 'Die mensgerichte benadering is ook het uitgangspunt van de WELL Building Standard', zegt Myrthe Schrijnemakers, manager Facilitair en Vastgoed bij HumanTotalCare.

De bouw is uitgevoerd conform de zeven elementen van de WELL Building Standard: lucht, water, voeding, licht, beweging, comfort en mind. Schrijnemakers: 'De vertaling van deze elementen zie je op verschillende manieren terug. In de werkomgeving is veel aandacht besteed aan akoestiek, onder andere door soundscaping toe te passen.' Naast de akoestiek is er ook voor de luchtkwaliteit kritisch gekeken naar het gebruik van materialen en apparaten.

Vitaler werkend Nederland
De inzet van HumanTotalCare voor een gezonder en vitaler werkend Nederland is duidelijk terug te zien in dit kantoorpand. Het draagt bij aan de gezondheid en het welzijn van haar eigen medewerkers, waardoor zij werknemers en werkgevers in Nederland nog beter kunnen ondersteunen. Ook Michel Verwoest, CEO van HumanTotalCare, is trots op het behaalde resultaat. 'Dagelijks helpen we werkend Nederland om gezond, gemotiveerd en competent aan het werk te zijn en te blijven. Daardoor weten we hoe belangrijk een goede werkomgeving is. Als dienstverlener op het gebied van werk en gezondheid geven we daarin dan ook graag het goede, duurzame voorbeeld: voor de eigen medewerkers en om andere bedrijven te inspireren.'

Andere bedrijven inspireren
Alles in het nieuwe kantoor is erop gericht het werkplezier te vergroten en de gezondheid van medewerkers te bevorderen. Hiermee wil HumanTotalCare ook andere bedrijven inspireren en enthousiasmeren om voor medewerkers een duurzame en gezonde werkomgeving te creëren. Daarom organiseert HumanTotalCare op dinsdag 18 februari en vrijdag 20 maart een rondleiding door het pand. Aanmelden gaat via de website.

Word vrijwilliger bij Bijna Thuis Huis Madelief

Het Bijna Thuis Huis MadeLief in Son en Breugel zoekt vrijwilligers die warme zorg en aandacht willen geven aan onze bewoners en hun naasten. MadeLief is een kleinschalige voorziening waar bewoners tijdens hun laatste levensfase kunnen verblijven.

Voor het werk als vrijwilliger is ervaring in de zorg niet noodzakelijk, een warm hart volstaat. Heb je interesse en tijd om minimaal vier uur per week jezelf in te zetten als vrijwilliger? Bel of mail gerust: tel. 0499-465211 of bthsonenbreugel@gmail.com. Op de website vind je meer informatie en het aanmeldingsformulier www.bijnathuishuissonenbreugel.nl.

Maak kans op vier vrijkaarten voor Dierenrijk

Nieuw initiatief: De Krutjesgatse kleurplaat

Foto: Ingezonden

De basisschoolleerlingen tot en met 12 jaar worden door de vrijwilligers van Jongerencentrum Oase uitgenodigd om de Krutjesgatse kleurplaat zo mooi mogelijk in te kleuren. De kleurplaat wordt dit jaar voor het eerst toegevoegd aan de carnavalskrant van De Krutjesrapers. Zaterdag 25 januari wordt deze krant huis-aan-huis bezorgd. De kleurplaat wordt samen met de carnavalskrant ingeseald en huis-aan-huis aangeboden aan de inwoners van Son en Breugel. Lees hierover meer in het artikel 'Bezorging carnavalskrant 2020' elders op deze pagina.

Redacteur: Emmy Grit

"In Asten is de kleurplaat van de plaatselijke carnavalsvereniging al jarenlang een groot succes", vertelt Lonne Haazen, de initiatiefneemster en een van de vrijwilligsters van Jongerencentrum Oase. "De ingekleurde kleurplaten worden in Asten voor het raam gehangen, dat vaak voorzien wordt van confetti en serpentines. Het is een mooi gezicht dat er veel huizen versierd zijn in de aanloop naar carnaval."

Carnavaleske kleurplaat
Lonne: We willen graag meer jeugd bij het carnaval én bij JC Oase betrekken; vandaar dat ik het idee uit Asten heb voorgelegd aan zowel het bestuur van carnavalsvereniging De Krutjesrapers als JC Oase." Het idee werd goed ontvangen. Sandor Paulus werd benaderd met de vraag of hij een carnavaleske kleurplaat kon maken, waarin natuurlijk karikaturen van Prins Bas, Jeugdprins Stan en Jeugdprinses Sanne niet mochten ontbreken. Lonne: "Sandor heeft een vrolijke kleurplaat gemaakt die bol staat van onderdelen van het carnaval. Aan de jeugd de uitdaging om deze kleurplaat zo mooi mogelijk in te kleuren en op te hangen voor het raam. Uiteraard hopen we dat de ramen ook nog eens mooi versierd worden."

Voor het raam hangen
Lonne vormt samen met Chantal Spooren-De Keizer, Marie-Anne van den Heuvel en Hermine Versantvoort de commissie die de kleurplaten gaat beoordelen. "Wij gaan op 15 februari door alle straten van Son en Breugel om te kijken waar de kleurplaten hangen. De tekeningen en de versiering eromheen mogen natuurlijk al eerder opgehangen worden. Zowel de ingekleurde tekening als de versieringen aan het huis worden meegenomen in de beoordeling", aldus Lonne. De commissie noteert de straatnaam en het huisnummer waar ze de kleurplaat hebben zien hangen. "Op de kleurplaat moeten de voor- en achternaam en leeftijd ingevuld worden. Deze gegevens zijn belangrijk voor ons, omdat we op de kindermiddag op 25 februari verschillende prijzen gaan uitdelen voor de mooiste, origineelst ingekleurde tekening."

Kaarten Dierenrijk
De hoofdprijs bestaat uit vier vrijkaarten voor Dierenrijk Europa in Mierlo en verder worden er nog een aantal leuke prijzen uitgedeeld. "Het is de bedoeling dat de kinderen met hun tekening dinsdagmiddag naar het kindercarnaval in Jongerencentrum Oase komen. Voor ieder kind met een kleurplaat ligt er een cadeautje klaar. De prijzen worden uitgedeeld door Jeugdprins Stan en Jeugdprinses Sanne. Natuurlijk mogen de prijswinnaars met deze hoogheden op de foto.

Meerdere kleurplaten
Heb je geen carnavalskrant ontvangen of wonen er meerdere kinderen op één adres, dan is een extra kleurplaat verkrijgbaar bij Plus supermarkt, de COOP en op het kantoor van DeMooiSonenBreugelKrant aan Markt 2a.

Bezorging carnavalskrant 2020

Carnaval 2020 nadert met rasse schreden. Op zaterdag 25 januari wordt de carnavalskrant huis aan huis bezorgd in Son en Breugel. Zoals u allen weet is deze krant de afgelopen jaren uitgegroeid tot een niveau, dat zijn gelijke niet kent in deze regio.

Een waardig glossy magazine is het resultaat van de inzet van de redactie en er is wederom voor gezorgd dat deze krant het visitekaartje voor de vereniging is. Dit wordt mede mogelijk gemaakt door de adverteerders, waar de carnavalsvereniging De Krutjesrapers en De Dommelsoppers ieder jaar weer met succes een beroep op mogen doen.

Vanaf 10.00 uur komen de leden van De Krutjesrapers, De Dommelsoppers en vele andere vrijwilligers, gewapend met een collectebus voor een vrijwillige bijdrage, bij u aan de deur voor een persoonlijke bezorging.

De opbrengst van deze vrijwillige bijdrage komt volledig ten goede aan het kindercarnaval in Son en Breugel. De carnavalsverenigingen hopen dat zij op uw steun mogen rekenen.

Receptie Jeugdprins Stan en Jeugdprinses Sanne

Foto: Wil Feijen

Carnavalsvereniging De Dommelsoppers nodigt alle belangstellenden uit voor de receptie van Jeugdprins Stan Keijzers en Jeugdprinses Sanne Schoonen van Krutjesgat. De receptie vindt plaats op zondag 26 januari in gebouw Oase aan de Dommelstraat.

Met het voorlezen van hun proclamatie en door elkaar te onderscheiden, openen Prins Stan en Prinses Sanne deze middag. Naast het jeugdpaar kan Krutjesgat de hand schudden van adjudant Cody-Jay Lammers om hen succes te wensen met hun uitverkiezing voor het jaar 2020.

De zaal van Oase gaat om 14.15 uur open en de receptie is rond 17.00 uur afgelopen. Voor, tussen en na het handen schudden, tonen De Dommelsoppers met veel plezier hun dansen. De Raad van 11-leden nemen bij de diverse polonaises het voortouw en laat iedereen de benen strekken.

En, met de muziek zit het wel snor. De dj's van Oase laten deze middag zeker van zich horen en ook De Bloaskaken, hofkapel van De Krutjesrapers, komen een serenade brengen aan het jeugdpaar.

Iedereen is van harte welkom op zondagmiddag 26 januari in gebouw Oase onder het motto 'We gaan deze carnaval knallen, totdat we er bij neervallen'.

Nieuwe website Seniorenraad

Vernieuwde website Seniorenraad Foto: Ingezonden

De Seniorenraad begint dit nieuwe decennium met het lanceren van een geheel vernieuwde website www.seniorenraadsonenbreugel.nl. Daarbij is sterk ingezet op een krachtige zoekfunctie zodat de, voor senioren zo belangrijke onderwerpen als 'dienstverlening', 'zorg en welzijn' en (veilig) 'wonen', zich eenvoudig laten vinden.

Nieuwe media
Voor de realisatie van het nieuwe concept is samenwerking gezocht met een plaatselijk webdesigner. Samen werd voor een opzet gekozen die ook jonge senioren vanaf 55+ zal aanspreken. Moderne media als Facebook, Twitter, WhatsApp zijn toegevoegd, zodat berichten over bijvoorbeeld gewijzigd busvervoer of aansprekende activiteiten eenvoudig via een link onderaan elk bericht gedeeld kunnen worden via mail of eigen socialmedia-accounts. Voor wie deze laatste zin abracadabra is: dat geeft niets. Neem gewoon kennis van alle actuele informatie op de geheel vernieuwde website. Informatie delen kan altijd nog mondeling of uitgeprint op een prikbord.

Actueel
De website kent een tweedeling van actualiteiten en meer tijdloze rubrieken zoals foto's, de organisatie van de Seniorenraad, contactmogelijkheden en de Seniorengids A-Z. Ook verslagen van themabijeenkomsten die u bezocht of wellicht gemist heeft, kunt u rustig terugzoeken onder het kopje publicaties.

Maandoverzicht
De verwachting is dat, samen met de Seniorengids A-Z, de activiteitenagenda wel het meest bezocht zal gaan worden. In een prachtig maandoverzicht ziet u in één oogopslag wat er allemaal georganiseerd wordt voor senioren in Son en Breugel. De variatie is erg breed. Naast de wekelijkse koffieochtenden zijn regelmatig themaochtenden of -middagen te bezoeken over zorg, wonen, veiligheid en welzijn van senioren. Verder staan onder andere ook muziekuitvoeringen, beweegochtenden of kienen op de agenda. Door de vernieuwde opzet verschijnt onmiddellijk alle informatie wanneer met de muis/cursor een activiteit wordt 'aangeraakt'. Echt een uitnodiging om op zoek te gaan naar voor u interessante onderwerpen

Aanvullingen
De website is een permanente aanvulling op de andere publicaties van de Seniorenraad zoals u deze gewend bent te lezen in DeMooiSonenBreugelKrant op de Seniorenpagina en de 'Mooi op Leeftijd-pagina's. De daarin verschenen columns kunt u ook teruglezen op de website. En, wie zich door alles wat de seniorenraad doet aangesproken voelt zelf de handen uit de mouwen te steken in een van de vele werkgroepen, vindt u actuele vacatures binnen de organisatie natuurlijk op de website. Voor tips, correcties en aanbevelingen houdt de redactie zich graag aanbevolen: webredactie@seniorenraadsonenbreugel.nl.

Het CDA kijkt met u terug: resultaten van twee jaar coalitie

Na de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 heeft het CDA zich ingezet om het verkiezingsprogramma te realiseren. Centraal hierin staat het hergebruik van het oude Petrus Banden Kerkgebouw. Maart 2018 heeft het CDA met een motie gezorgd dat het voormalige kerkgebouw bleef staan. In 2019 hebben we kunnen zien welke fantastische, duurzame mogelijkheden dit gebouw biedt. En in 2020 hopen we dat daadwerkelijk met de bouw van het dorpshuis begonnen kan worden.

Een ander belangrijk thema voor het CDA is: Son en Breugel veilig maken voor fietsers. Onlangs zijn plannen aangenomen om dit te bereiken. Voorbeelden hiervan zijn de herinrichting van het fietspad langs de Gentiaanlaan, de verbeterde verlichting van het fietspad naar Sonniuswijk en Nijnsel, de aanleg van de Slowlane over Ekkersrijt en het aanpakken van de fietspaden langs de Eindhovenseweg. Een belangrijk aandachtspunt resteert nog: een veilige, goedverlichte fietsverbinding van oost naar west door het dorp.

Eindelijk is er duidelijkheid over de locatievoorkeur van de basisscholen De Krommen Hoek en De Regenboog. Gekozen is voor de groene locatie aan de Doormanlaan. Voor beide scholen is er gezamenlijke winst te boeken, waardoor betere huisvesting en beter onderwijs gegeven kan worden aan de kinderen. Aan de bewoners van de Doormanlaan hebben we beloofd ons in te zetten voor een betere verkeerssituatie in de wijk. Samen lossen we dit op.

Het CDA heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de afkoppelsubsidie (ruim € 1000 per woning) voor hemelwater (eerlijker en simpeler). Het zorgt voor minder water in het riool en meer water in de eigen tuinen, zodat Son en Breugel een gezonde waterhuishouding behoudt.

Het CDA was mede-initiatiefnemer om vast te leggen op welke plekken in ons dorp nog gebouwd mag worden. We willen dat ongeveer de helft van alle nieuwe woningen voor onze jongeren en ouderen worden gebouwd. Huur- en koopwoningen. In december hebben we ingestemd voor wooneenheden voor inwoners die afhankelijk zijn van 24-uurszorg.

Het CDA was ook mede-initiatiefnemer van een nieuwe subsidieverordening. Deelnemers aan sport, muziek, cultuur en zorgactiviteiten zijn ook de komende jaren verzekerd van financiële steun. De regeling is ook simpeler en sneller geworden voor de aanvragers.

We zijn blij dat burgerinspraak steeds meer vorm krijgt. Een bezoek van raadsleden en wijkbewoners aan het nieuwbouwplan Het Eind is hier een goed voorbeeld van. Het is belangrijk om vroegtijdig samen op te trekken en naar oplossingen te zoeken.

Fractie CDA Son en Breugel,

Voor een betrokken, betrouwbaar bestuur. Ga voor meer informatie naar www.cdasonenbreugel.nl.

Zorg voor elkaar

Het gebeurde op donderdag 16 januari om half zes. Niet meer zo druk in het dorp, de markt liep ten einde. Met een portie warme kibbeling in mijn tas fietste ik naar de Rabobank om geld te pinnen. 'Mag ik u iets vragen mevrouw', vroeg een oude dame achter een rollator. 'Natuurlijk, wat kan ik voor u doen?'

Er volgde een warrig verhaal, waarbij snel bleek dat mevrouw letterlijk en figuurlijk de weg kwijt was. Ze zou iemand ontmoeten in een restaurant, wist haar naam niet noch haar eigen naam, wist niet waar ze woonde. 'O ja, in Eindhoven', klonk het toen. 'Ik ben met mijn eigen auto gekomen'. Dat leek me niet mogelijk.

We liepen samen naar de Nieuwstraat om het restaurant te vinden waar ze zei afgesproken te hebben. Het was inmiddels tien voor zes, maar ook het Sons Bakhuys kwam haar niet bekend voor. Alhoewel dat om zes uur sloot, mocht mevrouw daar blijven tot ik met de auto terug zou komen om zo mogelijk haar naar huis te brengen. De dames van het Bakhuys waren lief en efficiënt. En bleven bij haar. Eenmaal terug, met de auto voor de deur, belden we het telefoonnummer dat om haar hals hing. Voicemail, boodschap ingesproken.

In de rollator geen tas, op een – lege – portemonnee na, geen identificatie. Wel, naar later bleek, een oud pasje van het Catharinaziekenhuis. Daarop een adres, ja in Eindhoven, dat door de door ons gebelde politie werd geverifieerd. Mevrouw had daar gewoond, jaren terug. Inmiddels woonde er een Iraanse man. De politie meldde te komen, maar omdat mevrouw niet ingeschreven stond in Son en Breugel, was haar adres niet te achterhalen. Inmiddels wist mevrouw haar meisjesnaam.

Het was inmiddels zeven uur. En ja, toen kwam er gelukkig een reactie op onze herhaalde telefoontjes naar het mobiele nummer dat om mevrouws hals hing. Een kwartiertje later werd mevrouw opgehaald door haar zoon. Wat een blijdschap! De politie hoefde niet meer te komen, we gingen allemaal naar huis.

Mevrouw bleek zelfstandig in Cederstaete te wonen, maar wel naar de dagopvang in Berkenstaete te gaan. Lange wachtlijsten, geen plaats voor opname, een gevaar voor zichzelf, hetzelfde beeld dat zich overal in ons land voordoet, bleek de volgende morgen toen ik in Berkenstaete ging navragen of mevrouw daar bekend is. Even later reed ik in mijn autootje terug naar huis over de Nieuwstraat. Wat schetst mijn verbazing toen ik daar mevrouw weer achter haar rollator zag lopen? Zonder dat iemand haar begeleidde?

Wat is het bijzondere in dit verhaal?
Er zijn omstandigheden waar je niets aan kunt veranderen. Alleen de hoop en het geduld blijven houden dat zich in de naaste toekomst een oplossing voordoet. Maar het is wel bijzonder dat twee vrouwen, die moe na een hele dag werken in hun winkel en restaurant, het vanzelfsprekend vonden om uit te zoeken wie deze mevrouw was en waar ze woonde. Het zal niet de eerste keer zijn geweest, dat een verward iemand de weg kwijt was. Hoe mooi is het dan dat je in een dorp woont waar mensen écht oog voor elkaar hebben. Ik hoop dat onze gemeenteraad wil helpen meedenken aan oplossingen.

Yvonne Mulder
Son en Breugel

Klankreis- ligmeditatie

Een klankconcert-ligmeditatie waarbij je op reis gaat door lichaam en geest. Even ontsnappen aan de hectiek van de dag! Sluit je ogen en laat je meevoeren op de trillingen en het geluid van de klankschalen.

De sessie start met een korte meditatie, hiermee wordt een begin gemaakt om lichaam en geest te ontspannen. Tegelijkertijd wordt bereikt dat de klanken dieper kunnen doordringen. Wanneer je merkt dat je je concentreert op je gedachten, probeer dan je aandacht weer terug te brengen naar het horen, voelen en ervaren van de klanken. Ervaar de beweging in je lichaam, alles is goed wat er ook gebeurt. Als je slaperig wordt, geef daar dan rustig aan toe. Even mag alles zijn zoals het is.

Juist als je niets probeert te veranderen, krijgt je lichaam de ruimte voor het zelfherstellende vermogen wat het heeft. Je ervaart heel snel diepe rust. Je hoeft nergens aan te denken, nergens naartoe. Ervaar het heerlijke relaxte gevoel en de rust. Tip: Draag makkelijk zittende kleding.

Martje nodigt je uit voor deze ontspannende klankreis/ligmeditatie op vrijdagavond 31 januari, locatie De Boerderij, Leeuwstraat 2 (parkeren bij Sporthal De Bongerd in Son en Breugel. Inloop om 19.45 uur, meditatie van 19.45 - 21.45 uur, maximaal twaalf personen. Ontvangst met kopje thee. Aanmelden via info@Madriana.nl of telefoon 06-12459092. Meer informatie kun je vinden op www.madriana.nl. Aanmelden uiterlijk 29 januari.

Nieuw jaar - nieuwe cursussen

Vereniging De Boerderij in Breugel is een zeer actieve vereniging voor jong en oud die ook in 2020 onderdak geeft aan eenieder die deel wil nemen aan een activiteit.

In januari wordt aan de reeds bestaande activiteiten een aantal nieuwe activiteiten toegevoegd. Een geheel nieuwe cursus tekenen voor kinderen van zes tot twaalf jaar begint, countrydansen voor beginners, bewegingslessen voor vijfenvijftig plus en Klankreis workshops.

Voor informatie betreffende tijden, contactpersoon en telefoonnummer wordt u verwezen naar www.boerderijbreugel.nl.

Melvin Erkemeij presenteerde "Ode aan de Knuffel" tegen pesten

Foto: Ingezonden

Eindelijk was het zo ver. De twaalfjarige Melvin uit Esch presenteerde eind 2019 zijn eerste boek 'Ode aan de Knuffel'. Na eerdere knuffelgerelateerde projecten voor kinderen in de hele wereld (Nepal, Syrië en Indonesië) heeft hij deze keer allemaal bijzondere knuffelverhalen verzameld en samen met gedichtjes, tekeningen en liedjes gebundeld in een boek voor de hele familie.

Met de opbrengst van het boek gaat Melvin in 2021 een creatief evenement organiseren voor kinderen die heel erg gepest worden. Bij de presentatie van het boek kwamen tachtig mensen, veelal met hun knuffels, om Melvin een hart onder de riem te steken. Velen van hun hadden het boek reeds in de crowdfundingcampagne besteld. "Ik ben zo dankbaar voor alle steun", vertelde Melvin. "Het raakt me hoe ik elke keer weer mensen enthousiast kan maken voor een nieuw project. Dit boek betekent heel veel voor mij. Ik kan hiermee een brug bouwen tussen mijn liefde voor knuffels en de wens die ik al heel lang koester: iets betekenen voor kinderen die gepest worden."

Het hardcoverboek met 160 pagina's vol verhalen van bekende en onbekende, jonge en oude, tweebenige en vierbenige knuffelaars, kost twintig euro en is te bestellen via Melvins website www.peacebymelvin.com of via de boekhandel. Onder de bekende knuffelaars onder andere Marco Borsato, Maarten van Rossum, Marianne Thieme en Corry Konings. Het voorwoord is van de commissaris van de Koning Wim van de Donk.

Samenwerking
Het derde project van peace by Melvin was voor de kinderen van Yayasan Nativitas op Flores. Speeltoestellen voor het kindertehuis Maria Stella Maris in Nangahure en een bijdrage aan de renovatie van het meisjesinternaat St. Theresia in Nebe op Flores. Peace by Melvin zocht de samenwerking met stichting Harapan in de jaarlijkse traditionele speculaasactie. Door de knuffelactie en de verkoop van heel veel pakken speculaas en de extra steun van de hulporganisatie De Wilde Ganzen (€ 1,00 werd € 1.50) werd het streefbedrag gehaald. Met vijfduizend euro 'op zak' vertrok Melvin met zijn ouders naar Flores. Hoe het daar verder verliep kunt u lezen in een uitgebreid hoofdstuk van het boek.

Tonpraatavond bij Los Zandt

Best - Los Zandt haalt nummer 1 en 2 van de Brabantse Kampioenschappen 2020 naar Los Zandt. Ja, u leest het goed. Los Zandt heeft, naast de niet te evenaren geweldenaar Andy Marcelissen, ook de nummer 1 en 2 van de Brabantse Kampioenschappen van 2020 op het programma staan dit jaar.

Ze zijn allen te zien op vrijdag 14 en 15 februari. Los Zandt organiseert al voor het dertiende jaar op rij tonpraatavonden in de vorm van een speciale feestavond. Waar de afgelopen jaren sprake was van een goed programma, zullen het dit jaar avonden zijn van ongekende klasse. We zouden het daarom erg leuk vinden u met familie en vrienden te verwelkomen in 't Zand. Beide avonden worden afgesloten met een DJ die er vorig jaar nog een paar extra uurtjes een goed feest van wist te maken dus er kan wel gesproken worden van een avondvullend programma.

Kaarten zijn nog in beperkte mate verkrijgbaar via onze website www.loszandt.nl en daarnaast bij de verkooppunten in Best, Snackbar Hoge Akker en Spoordonk, café 't Kroegske. Zorg dat je er snel bij bent, want de verkoop is al in volle gang.

Torenconcert Gioia-kwartet

Foto: Ingezonden

Het strijkkwartet Gioia werd in juni 2007 opgericht en de huidige leden Jan de Wit (altviool) en Eefje van Huijkelom (viool) vormen hierin leden van het eerste uur. Sindsdien hebben er in samenstelling van het kwartet enkele malen wijzigingen plaatsgevonden. De tweede viool wordt nu bezet door Ingrid Oosterveer en Marielle Boekraad bespeelt de cello.

Kenmerkend voor het Gioiakwartet is dat zij als zeer gevorderde amateurs steeds de uitdaging aan durven te gaan fraaie werken uit het rijke repertoire van de klassieke kamermuziek in te studeren. De repertoirekeuze bestrijkt vooral de periode tussen 1750 en 1980. Daarbij gaat het niet alleen om de opgave de uit te voeren werken muzikaal technisch onder de knie te krijgen, maar zeker ook om in gezamenlijkheid de muziek opnieuw te interpreteren. Doorslaggevend daarbij is ook het enthousiasme van het kwartet voor een bepaald werk: de muziek moet Gioia (vreugde) bieden.

In de beginjaren van hun bestaan werd het strijkkwartet regelmatig gecoacht door het Rooise echtpaar Wikkie en Lucas Vis. In de loop van haar bestaansgeschiedenis speelde Gioia onder andere strijkkwartetten van Mozart, Beethoven, Haydn, Schumann, Dvorak en Mendelssohn, maar begeleidde ook koorgezelschappen en werkte samen met andere musici.

Tijdens het concert op zaterdag 25 januari om 20.15 uur in de Knoptoren in Sint-Oedenrode zal het Gioiakwartet onder andere het strijkkwartet "Rosamunde" van Franz Schubert uitvoeren. Daarnaast zal Gioia het pas ingestudeerde Eerste Strijkkwartet van Dmitri Sjostakovitsj ten gehore brengen. Het optreden van het Gioiakwartet belooft kamermuziek van een hoog niveau in een daarvoor ideale ambiance, waarbij muzikale passie opgaat in de geweldige akoestiek van de Rooise Knoptoren.

Toegangskaarten á € 10,00 zijn verkrijgbaar bij de entree van de Knoptoren, bij het VVV-kantoor, bij de Brunawinkel en te reserveren via secretaris@rooiskultuurkontakt.nl

Steeds meer lopers doen mee met Gerwen-Nederwettenloop

Gerwen/Nederwetten - De gezelligste loop van Brabant wordt deze ook wel genoemd. De organisaite komt er ook deelnemers uit Son en Breugel tegen. Omdat het een lustrumjaar is, is er deze keer naast de traditionele 10 en 15 km door het buitengebied, een Oriëntatie Run aan toegevoegd. Een loopwedstrijd waarbij met kaartlezen zo snel mogelijk een parcours wordt afgelegd.

Vanaf de start komt de deelnemer via gemarkeerde punten bij de finish uit. De route tussen de punten mag de loper zelf uitstippelen. De start is op zaterdag 21 maart om 15.00 uur achterin de Heerendonk in Nederwetten. Mede door vele vrijwilligers en sponsors is het een zeer professionele hardloopwedstrijd geworden met digitale tijdswaarneming van Mylaps, verkeersregelaars, afstanden die ook precies 10 en 15 km zijn, prijzen voor de top 3 en niet te vergeten een gezellige feesttent voor een lekker soepje, worstenbroodje en drankje.

Ook wordt er ieder jaar een donatie gedaan aan een goed doel. Dit jaar voor stichting Sports for Children. Een stichting met als doel vele duizenden kinderen blij te maken met sportmateriaal.

Zin om eens mee te lopen, inschrijven kan via sites.google.com/view/gerwennederwettenloop/welkom. Verder te volgen via Facebookpagina GerwenNederwettenLoop of via Instagram gerwen_nederwetten_loop.

Travel Service Best 'Beste Maatwerk Specialist van Nederland'

Best - Travel Service Best is zondag 19 januari door Travel Trend uitgeroepen tot 'Beste Maatwerk Specialist van de eeuw' van Nederland. Dat gebeurde zondagavond tijdens een etentje voorafgaand aan het traditionele bezoek aan de Vrienden van Amstel Live.

Eigenaar Rens Fikkers en zijn team hebben in 2019 een recordomzet voor Travel Trend neergezet. Zij scoorden de hoogste aantal specialistische reizen ooit door een reisbureau in één jaar bij Travel Trend, stelde directeur Natasja Eshuis. VakantieXperts Travel Service Best draait al jaren mee in de hoogste regionen van de Bestsellersclub van de verre reizenspecialist.

In januari 2018 werd het kantoor al uitgeroepen tot Bestseller van het Jaar. Travel Trend maakt elke maand de Bestseller van de Maand bekend. Deze mogen in januari als incentive mee naar de Vrienden van Amstel Live in Ahoy Rotterdam.

Denkt u over een vakantie en wilt u eens met een ReisXpert afspreken? Maak dan een afspraak bij het team Travel Service Best op hun kantoor. Zij helpen je graag.

Paul de Groot wint Koningsschieten 2020

Paul de Groot Koningsschieten Foto: Ingezonden

Handboogvereniging Vrienden van Pieter Breugel heeft zondag 19 januari haar jaarlijks traditionele Koningsschieten gehouden. Dit vond plaats op de binnenbaan van de Sint-Oedenrodense Handboogvereniging Ontspanning aan de Kienehoef.

Allereerst werd een serie van vijfentwintigmaal een pijl geschoten, daarna series van driemaal een pijl en tenslotte als laatste een serie van vijfmaal een pijl. Na afloop van iedere serie viel de schutter af met het laagste puntenaantal. Dit alles over een afstand van 25 meter. Er werd geschoten met een recurveboog.

De resultaten van alle schutters waren niet denderend. Dat kan alleen aan de zenuwen van de heren hebben gelegen, want ze kunnen veel beter. Rond de klok van 16.30 uur werd duidelijk wie de finalisten waren. Paul de Groot en Gerard Theuns. Maar toen bleek dat Gerard zijn zenuwen ook niet onder controle had en Paul wel. Paul bleek zodoende de sterkste te zijn en mag zich in het komende jaar Koning noemen.

Tijdens het afsluitend etentje in De Zwaan in Son en Bruegel en in het bijzijn van de families van de schutters overhandigde Bernard de verdiende beker en medaille aan Paul na een sportieve middag, die tot in de puntjes verzorgd werd door Jan en Marie-Jose Versantvoort.

De handboogvereniging schiet iedere maandagavond van 20.00 tot ong. 22.30 uur op de baan van Handboogvereniging Ontspanning in Sint-Oedenrode. Op 25 mei van dit jaar bestaat onze handboogvereniging 60 jaar.

Heren 1 VC Pieter Brueghel verliest van Nuvoc 1

Driemansblokkade op aanval Niels Foto: Ingezonden

Met een gehavend team trad het eerste team van VC Pieter Brueghel maandag 13 januari aan tegen het eerste herenteam uit Veldhoven. PJ (spelverdeler) is langdurig uitgeschakeld en Thomas kon ook niet meedoen.

Ondanks deze aderlatingen begon de wedstrijd voortvarend en de heren uit Son en Breugel konden aanvankelijk aardig meekomen, maar moesten de eerste set toch met duidelijke cijfers gewonnen geven: 15-25. In de tweede en derde set volgde eigenlijk hetzelfde beeld. Er werd aardig gespeeld, maar niet goed genoeg om het de huidige nummer 1 van de hoofdklasse moeilijk te maken. Zij hoefden maar een beetje aan te zetten of het werd VC Pieter Brueghel 1 te veel. De vierde set had eigenlijk in Son en Breugel moeten blijven, maar op het laatst werd deze toch afgegeven. Een aantal slordigheden werden genadeloos afgestraft.

Positieve punten waren de blokkerende en passende kwaliteiten van Richard, die het team van heren 2 heeft mogen lenen. Ook mogen de heerlijke aanvallen 'achter de driemeterlijn' van Enrique en Sebas en sprongservices van Niels niet onderbelicht blijven. Volgende week gaat het team waarschijnlijk weer ten onder in Geldrop bij de plaatselijke VC, waartegen nog nooit 1 punt behaald is. Daarna worden hopelijk weer wat punten gesprokkeld.

Korfbalvereniging De Corridor

Uitslagen
Woensdag 15 januari

Corridor R2 – Flash 6 - 10
Prinses Irene MW1-Corridor MW1 18 - 5

Zaterdag 18 januari
Corridor D3 – Klimop D2 0 - 11
Corridor D2 – VIOS D1 5 - 5
Corridor D1 – Avanti D1 2 - 2
Corridor F1 – Bio F1 12 - 1
Corridor C1 – BMC C1 4 - 1
Corridor E1 – Avanti E2 4 - 3
Corridor B1 – BMC B1 6 - 1

Zondag 19 januari
Pupil van de week: Sannah Scheepens
Celeritas/Avanti 4 - Corridor 3 6 - 20
Corridor 4 – Prinses Irene 4 14 - 13
Corridor 1 – Midako 1 15 - 5
Corridor 2 – Altior 4 7 - 7

Programma
Woensdag 22 januari
19.45 uur: Klineca - Corridor R1
20.00 uur: Corridor MW1-Celeritas/Avanti MW1

Donderdag 23 januari
18.00 uur: Corridor D2 – De Korfrakkers D2

Zaterdag 25 januari
09.15 uur: SDO F1 – Corridor F1
10.05 uur: Altior D1 – Corridor D1
10.15 uur: Flash E1 – Corridor E1
10.40 uur: Heumen D1 – Corridor D3
11.00 uur: Klimop/SVO C2 – Corridor C1
16.10 uur: KVS '17 D2 – Corridor D2

Zondag 26 januari
11.30 uur: DAW Schaijk 3 - Corridor 4
12.15 uur: Corridor 3 – Flash 2
14.50 uur: KVS '17 1 - Corridor
16.05 uur: KVS '17 2 - Corridor

Supporters RKVV Nederwetten ontevreden naar huis

De twee teams betreden het veld Foto: Ingezonden

In een zeer matige wedstrijd van beide clubs, heeft VC0 in elk geval nog de drie punten in eigen huis gehouden. In de eerste helft was het van beide kanten een slappe vertoning met weinig kansen en slordig voetbal. Behalve een mooi schot van Wim van Kronenburg dat door de VCO-doelman werd gestopt, was er niets te beleven van beide kanten. Derhalve een 0-0 ruststand.

In de tweede helft was er van VCO-zijde in elk geval meer druk en wat kleine kansen, maar tot geweldig voetbal kwamen beiden niet. In de 80e minuut mocht Bas Raaimakers een corner nemen en die werd door Sep Schraven prima binnengekopt: 1-0. De hele verdediging van Nederwetten keek ernaar, maar nam verder geen extra actie. Drie minuten later een doorbraak van opnieuw Sep Schraven die door keeper Jordy van den Boogaard onreglementair, binnen de 16 werd gestopt en de terecht gegeven penalty werd door Stef Rooyendijk feilloos binnen geschoten: 2-0.

De gedesillusioneerde supporters van Nederwetten gingen toen al richting uitgang en moesten, ondanks dat VCO pas een punt in deze competitie had vergaard, toezien dat VCO toch verdiend de drie punten in eigen huis hield. Volgende week de uitwedstrijd tegen Odiliapeel en dan maar hopen dat de hondstrouwe supporters met een fijner gevoel huiswaarts kunnen keren. Snel vergeten deze off-day en zo snel mogelijk alle neuzen weer dezelfde kant op.

Programma
Zondag 26 januari

14.30 uur: Odilapeel 1 - Nederwetten 1
11.00 uur: Nederwetten 3 - Best Vooruit 9
10.00 uur: bDOSL 5 - Nederwetten 4

Nijnsel hervat competitie tegen Schijndel

De winterstop, die het eigenlijk niet was, ligt alweer achter ons. Zondag 19 januari werden er alweer enkele inhaalwedstrijden gespeeld. Dat gold niet voor Nijnsel/TVE Reclame Heren 1. Het team van Tim de Wert bindt zondag 26 de strijd aan met tegenstander Schijndel/De Wit, een 'oude bekende' waar overigens in het verleden niet of nauwelijks tegen is gespeeld. Dit om de simpele reden dat de bezoekers altijd (veel) hoger hebben gespeeld dan de gastheren. Maar nu dus niet meer.

Nijnsel schoof de laatste jaren wat op en Schijndel zette een licht dalende trend in en dan kan het zo maar zijn dat je elkaar een keer tegenkomt! En dat gebeurt dus zondag 26 januari op Den Eimert. Schijndel is misschien wel de meest wisselvallige ploeg van deze competitie. Juist als ze de stijgende lijn te pakken lijken te hebben en richting de top stomen, komt er weer de klad in en dat tegen teams waartegen je het allerminst verwacht. Nijnsel daarentegen kwam juist voor de winter uit een dip met twee fraaie en belangrijke overwinningen op rij. Maar goed, dat is inmiddels alweer een 'dikke maand' geleden en het is de vraag hoe de teams uit de winterstop komen. Beiden zijn natuurlijk gebrand op een overwinning, want een goed begin is nog steeds het halve werk.

Het kan zo maar een leuke, spannende pot worden, ook wel een beetje een Meierijse derby en dus tussen ploegen die elkaar in competitieverband elkaar niet of nauwelijks eerder troffen. Het ligt dan ook in de lijn der verwachting dat veel nieuwsgierige supporters van beide teams komende zondag de weg naar het Nijnselse sportpark weten te vinden. Aanvang is 14.30 uur.

SBC Senioren

Programma 26 januari
Thuisteam Uitteam Aanvang
SBC 1 - DBS 1 14:30
SBC 2 - RKVVO 3 12:00
SBC 3 Vrij
SBC 4 - Wilhelmina Boys 3 10:00
SBC 5 Vrij
SV Valkenswaard 8 - SBC 6 12:00
SBC 7 Vrij
EMK 4 - SBC 8 11:00
SBC 9 Vrij
Waalre 4 - SBC 10 10:30
Best Vooruit 11 Vrij
DOSL 4 - SBC 12 10:00
SBC 13 Vrij
SBC VR1 Vrij
SBC VR2 - Maarheeze VR1 10:00

Pupil van de Week bij Corridor

Sannah Scheepens Foto: Ingezonden

Sannah Scheepens was zondag 19 januari de 'Pupil van de Week'. Ze heeft eerst zeer fanatiek geoefend met het nemen van een doorloopbal op een hoge korf.

Sannah mocht de openingsbal nemen en kreeg uit handen van scheidsrechter J. van Bijsterveldt een oorkonde en een snoepzak. Ze heeft de hele wedstrijd vanaf de reservebank aandachtig gevolgd en ook tijdens de rust was ze erg benieuwd wat de coach in het kleedlokaal te zeggen had. Corridor 1 won de wedstrijd tegen de Midako 1 overtuigend met 15 - 5.

Golfclub Son

In verband met werkzaamheden aan hole 7 en 8 zijn er van 22 januari tot 1 februari geen wedstrijden.

Wedstrijduitslagen
15 januari: Clubwedstrijd Niet Qualifying Vierbal Stableford

1. Jos Beek Handicap 52 score 39
2. Monica Smolders Handicap 17.8 score 37
3. Loek Jacobs Handicap 24.2 score 33
Neary dames: Monica Smolders
Neary heren: Jos Beek
Leary dames: Tonny Martens
Leary heren: niet gevallen
Birdie: Paul Kluijtmans (hole 16)

18 januari: Midwinter Niet Qualifying Greensome 3 Sides Strokeplay
1. Annelies en Loek Jacobs Brutoscore 69 Nettoscore 53
2. Tonnie en Hans Naus Brutoscore 72 Nettoscore 55 (laatste 9 score 35)
3. Harry Leemhuis/Monica Smolders Brutoscore 69 Nettoscore 55 (laatste 9 score 36).

Jongste team SBC (JO8-6) wint toernooi bij Wilhelmina Boys

De jongste leden van SBC winnen toernooi Foto: Ingezonden

Het jongste team van SBC heeft zaterdag 18 januari deelgenomen aan een toernooi bij Wilhelmina Boys. Ze zijn eerste geworden met 16 doelpunten voor en 2 tegen. Een super goed resultaat.

Heel bijzonder is, dat dit team in februari pas voor het eerst gaat deelnemen aan de competitie. Ze hebben de afgelopen twee jaar intern aan de training/spelochtend op zaterdag deelgenomen. Afgelopen week hebben ze voor het eerst 's avonds getraind onder die grote lichtmasten. Dat was wel stoer en spannend voor deze jongste spelertjes.

Het team staat onder leiding van Erik van Delft, Joost Derks en Arno Swinkels. De vereniging wenst dit team veel succes toe in de competitie. Wilt u dit team (en andere teams) aan het werk zien? Op zaterdag 1 februari spelen ze om 9.00 uur hun eerste (thuis)wedstrijd. U bent van harte welkom.

Eric van den Hurk tafeltenniskampioen

Winnaar Eric van den Hurk (r) en Roland Robinson (l) tijdens de finale Foto: Ingezonden

Winnaar van de 'Open Son en Breugelse Tafeltenniskampioenschappen' (sponsoren Payit Solutions B.V. en Jos Hölscher Autobedrijf) is dit jaar Eric van den Hurk van TTV Son en Breugel geworden. Hij versloeg Roland Robinson van TTV Stiphout in een spannende finale in drie games.

De strijd om het tafeltenniskampioenschap van Son en Breugel werd uitgevochten op vijf tafels in de tennishal van HTC Tennis. Met tien leden van de organiserende TTV Son en Breugel en elf niet-leden was het toernooi vol bezet, met zowel competitiespelers als recreanten. De 'competitiespelers' speelden drie vijfkampen en de 'recreanten' een zeskamp.

Het bleef tot het einde spannend. Als in de laatste wedstrijd Marlies van de Broek zou winnen van Tony Kramer, die al van Roland Robinson had gewonnen, dan zou Roland als eerste eindigen in deze vijfkamp en Herman Simons van alle vijfkampen de beste 'tweede' worden. Het verliep echter heel anders. Tony won heel knap in vijf games van Marlies van de Broek, waardoor hij de winnaar werd en Roland met drie gewonnen partijen en een 'gamesaldo' van 7 als beste 'tweede' eindigde. Net iets meer dan Herman Simons met een gamesaldo van 6.

Ook de halve finales waren mooie partijen met Eric die Tony versloeg en James die verrassend in vijf games van Roland verloor. In de finale, die onder grote belangstelling van de overige deelnemers werd gespeeld, was Eric van den Hurk ondanks het goede spel van Roland Robinson net iets beter. Vooral de hoge spinballen van Eric waren te machtig voor Roland, 11-7, 11-7, 11-9.

Bij de recreanten werd Inez Thijssen de glorieuze winnares met vijf gewonnen partijen. De tweede plaats was met vier winstpartijen voor Paul Seesink.

Na afloop kreeg Eric uit handen van 'toernooidirecteur' Herman Simons het 'Gouden Tafeltennis Batje' uitgereikt met alle namen van de oud-winnaars. Daarna bleef het nog heel gezellig met lekkere hapjes en drankjes.

TTV Son en Breugel speelt iedere maandagavond vanaf 19.45 uur in de tennishal van HTC Son Tennis aan de Rooijseweg 7 in Son en Breugel. Iedereen boven de 16 jaar is van harte welkom om een balletje te komen slaan. Kijk voor meer informatie op www.ttv-sonenbreugel.nl en de Facebookpagina van de vereniging.

KNLTB TV Pieter Breughel

Uitslagen 18 januari
Dames dubbel 17+ Zaterdag – Hoofdklasse – Afdeling 1
Pieter Brueghel 1 - De Zoom 2 1-3

Gemengd dubbel 17+ Zaterdag – 2e klasse – Afdeling 3
Pieter Brueghel 1 - De Doornakkers 4 0-4

Heren dubbel 35+ Zaterdag – 2e klasse – Afdeling 1
Best 1 - Pieter Brueghel 1 1-3

Gemengd dubbel 17+ Zaterdag – 3e klasse – Afdeling 1
Pieter Brueghel 2 - De Balledonk 1 1-3

Heren dubbel 17+ Zaterdag – 1e klasse – Afdeling 1
De Witte Schare 2 - Pieter Brueghel 1 3-1

Heren dubbel 17+ Vrijdag Avond – 1e klasse – Afdeling 1
Pieter Brueghel 1 - Frisselstein 2 0-4

Dames dubbel 35+ Vrijdag Avond – 1e klasse – Afdeling 1
Pieter Brueghel 1 Udenhout 1 1-3

Dames dubbel 35+ Vrijdag Avond – 2e klasse – Afdeling 2
De Kienehoef 1 - Pieter Brueghel 2 4-0

Dames dubbel 17+ Vrijdag Avond – 2e klasse – Afdeling 4
Pieter Brueghel 1 - Wettenseind 1 4-0

BC 't Koffertje '94

Uitslag 13 januari
A-lijn:

1. Jan van Lanen & Harrie van Rijbroek 60,56%
2. Agnes Obbema & Gerard Obbema 55,90%;
3. Nicole van de Berg & Theo van Geffen 54,51%

B-lijn:
1. Riet van de Laar & Nelly Vervoort 61,46%
2. Tonny van Acht & Maria Gottenbos 57,29%
3. Marianne Bekkers & Maria Bloem 56,25%.

Podiumplaatsen voor Roel Janssen bij ijszwemmen

Foto: Ingezonden

Roel Janssen heeft zondag 19 januari deelgenomen aan de Ice swimchallenge in het 50 meter buitenbad 'De Waterdam' in Volendam. Tijdens deze internationale wedstrijd met deelnemers uit Nederland, Duitsland, Engeland, Italië en Frankrijk is Roel vier keer het koude water met een temperatuur van 6,1 graden ingegaan.

Dit jaar stond alleen de vrije slag in Volendam op het programma. Met telkens ongeveer een uur tussenpauze zwom Roel achtereenvolgens de 200, 100, 50 en 500 meter. Hij behaalde twee keer een eerste plaats op de 200 en 100 meter vrije slag. Op de 50 meter vrije slag werd hij tweede en op de 500 meter derde. De eindtijd van Roel op de 100 meter vrije slag lag maar liefst acht seconden onder de Nederlands recordtijd. Helaas voor hem werd deze tijd niet officieel geregistreerd omdat de watertemperatuur niet onder de 5 graden was. Maar al met al toch een goed resultaat. Op naar het NK die deze keer in open water in Reeuwijk over 2 weken worden gehouden.

Argo Waterpolo

Uitslagen
B jongens - De Krabben/Hieronymus 8-8
C gemengd - De Treffers 7-7
Dames 1 - Hellas-Glana 2-13
Heren 1 - Nayade 6-3

Programma
Zaterdag:
18.00 uur: De Warande - Dames 1 in De Warande te Oosterhout
18.30 uur: BZ&PC - Heren 1 in 't Hoogkoor te Boxmeer
18.30 uur: Zeester-Meerval - C gemengd in De Drie Essen te Uden

Zwemmen
Zondag 26 januari nemen de zwemmers deel aan de vierde solowedstrijd. Deze wordt gehouden in zwembad De Neul en begint om 15.00 uur.

Handbalvereniging Apollo

Uitslagen bekerprogramma
Swift DA1 - Apollo DA1 22-14
Apollo HS1 - Beekse Fusie Club HS2 37-28
Apollo DS1 - Bergeijk DS1 15-27

18 en 19 januari
Apollo HS1 - Beekse Fusie Club HS2 30-27
Apollo HB1 - Bergeijk HB1 24-24
Apollo D1 - H.C.G. D1 12-5
Apollo HC1 - Manual HC1 20-24
Apollo HS2 - Bouwcenter Centen HVW HS1 16-34
Apollo DA1 - H.C.B. '92 DA1 22-11|
Apollo HS3 - Acritas HS2 32-13
Apollo DS1 - De Sprint/Niobe DS2 27-25

Programma
22 januari
19.30 uur Zephyr/HCB'92 HB1# - Apollo HB1#
24 januari
21. 00 uur Apollo HS2 - Oranje Wit HS1
25 januari
15.30 uur Swift E2 - Apollo E1
17.15 uur Bouwcenter Centen HVW D2 - Apollo D1
19.00 uur Hercules HS2 - Apollo HS1
26 januari
10.15 uur Apollo DA1 - Heerle DA1
11.40 uur Apollo DS1 - PSV Handbal DS3
12.20 uur Bedo HB1 - Apollo HB1
12.45 uur H.C.G. HC1 - Apollo HC1#
12.55 uur Taxandria HS1 - Apollo HS3
13.30 uur Oranje Wit HS1 - Apollo HS2

Bridgeclub De Beckart

Uitslag 16 januari
1. Riet vd Laar en Zus vd Rijt 62.50%
2. Nel Dielemans en Jan Verbunt 53.47
3. Anneke Teulings en Guus Plevier 51.38
4. Fried vd Laar en Piet Bekkers 50.00%.

Uitslag 15 januari
1. Marijke Braams & Jo Bakker 66,07%
2. Gerard Obbema & Agnes Obbema 64,58%
3. Annelies Midhat & Netty de Laat 62,80%
4. Jaap Bruin & Henk van de Weerdt 60,12%
5. Mia van Rooy & Jose van de Weerdt 57,14%

23 januari 10.00 uur Inloopochtend Stichting de Boei
24 januari 19.30 uur Eet je Energiek en slank; Overgewicht aanpakken
25 januari 13.30 uur Toneelgroep Maan – Pippi
25 januari 20.15 uur Voorstelling Striepke Veur
26 januari 13.30 uur Toneelgroep Maan – Pippi
26 januari 19.30 uur Kienen
20 januari 11.00 uur Beweeggroep Veerkracht voor de sportieve 60-plusser
21 januari 10.00 uur Archipel Culturele en Educatieve activiteiten voor jonge mensen met
dementie
1 februari 14.30 uur Toneelgroep Maan – Pippi
1 februari 19.30 uur Toneelgroep Maan - Pippi
2 februari 13.00 uur Toneelgroep Maan – Pippi
Meer informatie: www.vestzaktheaterson.nl

Schrijver gezocht

Foto: Adrie Neervoort

Zou je het leuk vinden als jouw artikelen in de krant staan? Krijg je vaak te horen dat je nieuwsgierig bent? Woon je in Son en Breugel? Heb je vaak ideeën voor ons dorp of ken je veel interessante verhalen en/of mensen? Ben je vaak met taal bezig en durf je initiatief te nemen?

Misschien schuilt er dan wel een journalist in jou!!

Maar een baan heb je al…. (of al gehad) en een carrière switch is geen optie. Geen probleem: bij DeMooiSonenBreugelKrant is er gewoon plaats voor schrijvers zoals jij.

Probeer het gewoon….. het zou MOOI zijn als jij ons team komt versterken! Neem vrijblijvend contact met ons op via redactie@demooisonenbreugelkrant.nl of bel 06-30276760.

Winnaar twee vrijkaarten

De twee vrijkaarten voor de voorstelling 'Pippi' zijn gewonnen door Maartje van Schijndel.

Van harte gefeliciteerd!|

Maartje ontvangt een persoonlijk bericht.

Pechvogel Olaf

Foto: Ingezonden

Och die arme Olaf, 9 jaar is hij en dit is al de vierde keer dat hij in ons asiel zit. Steeds waren er in het leven van zijn baasjes zoveel veranderingen dat Olaf niet meer paste. Zou het niet fantastisch en ook zeer verdiend zijn wanneer lieve Olaf nu eindelijk een rustig leven krijgt, bij een liefdevolle baas zonder 'veranderdrang'? Olaf houdt van spelen met iets aan een hengeltje, van op avontuur gaan in de tuin, van chillen bij jou in de buurt en van rust.

Past deze schattekat in jouw leven? Neem dan contact met ons op via 088 811 3520 of bezoek de link https://bit.ly/2RuSBcO.

Het jaar van de rat

Foto: Huub Coenen

Het is geen 2020 maar het jaar 4717. Althans, volgens de Chinezen die op 25 januari Chinees Nieuwjaar vieren. Niet alleen China en Taiwan gaan knallend hun nieuwe jaar in, ook Korea, Vietnam, Mongolië en Tibet steken wat duizendklappers af. Waar dat geknal vandaan komt? Nian, het Chinese woord voor jaar, was een mensetend roofdier dat -hoe toevallig- één keer per jaar uit zee kwam voor wat mensendijen. Alleen, bleek 't beest bang te zijn voor geknal en de kleur rood. Vuurwerk, leeuwen en een knalrood huis waren geboden.

Foto: Huub Coenen
Foto: Huub Coenen
27 / 28

Tot en met 11 april
Expositie Weggooien… vergeet het maar
Tijdens openingstijden van De Boerderij, Son en Breugel
Dagelijks tot aan de Paasdagen exposeert Willy Versteegen-Bastiaanssen haar werk in 'De Boerderij'. Het thema van de expositie is 'Weggooien… vergeet het maar'. Er worden werken geëxposeerd waarin vaak gebruikt wordt gemaakt van materiaal dat al een eerder leven achter de rug heeft. Hoe maak je daar dan weer zo'n bijzonder geheel van dat het de moeite waard is om naar te kijken?

Donderdag 23 januari
Inloopochtend de Boei
09.00 uur, Vestzaktheater, Son en Breugel
Welkom vanaf 18 jaar om samen een kopje koffie te drinken, te kletsen en nieuwe mensen te ontmoeten. Toegang is gratis, iedereen is van harte welkom. Kom geheel vrijblijvend een kijkje nemen. Iedere donderdag.

Vrijdag 24 januari
Lezing 'De pijnappelklier'
20.00 uur, De Boerderij, Son en Breugel
Lezing door Dr. Saskia Bosman. De pijnappelklier, in het midden van de hersenen, regelt het waak-slaapritme. Zij is gevoelig voor licht en elektromagnetische straling en speelt een krachtige rol in onze gezondheid en ons bewustzijn. Inloop vanaf 19.30 uur. Entree 10 euro. Aanmelden bij stralingsbewustsonenbreugel@hotmail.com.

Lezing 'Eet je energiek en slank'

20.30 uur, Vestzaktheater, Son en Breugel

Vanaf januari houdt Passioneel Vief maandelijks een bijeenkomst in het Vestzaktheater om het energieniveau van vrouwen tussen de 40 en 50 jaar te verhogen. Er worden in vier lezingen gegeven door Annemieke Boerma van Passioneel Vief.

Zaterdag 25 januariDisco Oase
19.30 uur, JC Oase, Son en Breugel
Voor de basisschoolleerlingen van groep 5 tot en met groep 8 wordt weer een disco gehouden. Vanaf 19.30 uur gaan de deuren open tot 22.00 uur.

MAAS bij Plein Public
20.30 uur, De Boerderij, Son en Breugel
Plein Public opent het jaar 2020 met een topper: MAAS met hun programma 'Over Stromen'. Een tijdloze ontmoeting tussen grote klassieke meesters en iconen uit de popmuziek. Ben je een echte muziekliefhebber en houd je van zowel klassiek als pop? Kun je het aan dat Beethoven een muzikale ontmoeting heeft met The Beatles? Dan is dit een avond om volop te gaan genieten.

Zondag 26 januariBridgekampioenschap 2020
Vanaf 09.15 uur ontvangst en om 10.00 uur aanvang van de drive. Inschrijven via e-mail: jos@vanderhamsvoort.nl. Verdere info: www.breugelsebridge.nl.

Muziekmiddag 'De speelman op het dak'
15.00 uur, De Boerderij, Son en Breugel
Zin in een gezellige gratis muziekmiddag in Breugel? Kom dan naar jamsessie 'De speelman op het dak'. Het is de gelegenheid om samen met andere muziek te maken ofwel jammen. Publiek is daarbij van harte welkom. De muziek die vaak voorbijkomt is goud van oud. Van gezellige meezingers tot mooie luisterliedjes. Doordat er onvoorbereid samen muziek gemaakt wordt, is het altijd een verrassing wat de middag brengt. Muziek zorgt voor verbinding. Dat hopen we met deze middag weer te bereiken.

Kienen
19.30 uur, Vestzaktheater, Son en Breugel
Zaal open 18.30 uur. Aanvang 19.30 uur. De kienavonden worden georganiseerd ten bate van de plaatselijke Harmonie Pro Honore et Virtute. De opbrengsten zullen besteed worden aan de jeugdopleiding en de aanschaf van instrumenten. Jan van Gerwen is uw vaste kienmaster. De hoofdprijs bedraagt 350 euro en het geluksgetal 200 euro.

Dinsdag 28 januari
Lezing Mariska Ruissen in Ouder-café
18.30 uur, Vestzakthaeater, Son en Breugel
Als ouder wordt er veel van je verwacht. Het is een worsteling om alle ballen in de lucht te houden. Je bent immers niet alleen ouder, maar ook partner van, werknemer bij, collega van, vriend van… En in al die rollen wordt er veel van je verwacht. Mariska RuissenTrainer, coach en schrijfster Mariska Ruissen neemt je deze avond mee op reis in je hoofd en biedt tools om hardnekkige overtuigingen om te buigen. Voor de lezingen kun je je online aanmelden, via www.bibliotheekdommeldal.nl/activiteiten. De toegangsprijs is 5 euro inclusief een kop koffie/thee. Bibliotheekleden krijgen 2 euro korting op vertoon van de geldige Bibliotheekpas.

Iedere dinsdag uur wandelen
19.00 uur, Kanaalstraat 2, Son en Breugel
Fijn na het eten samen een uur wandelen door ons mooi dorp. Iedere dinsdag een uur wandelen. Verzamelen bij het kruisbeeld in de Kanaalstraat ter hoogte van nr. 2 verzamelen. Klokslag 19.00 uur vertrek. Aan- afmelden niet nodig, gewoon op tijd komen en gezellig een uur sportief bezig zijn en in je eigen tempo meelopen. Iedereen m/v mag komen.

Woensdag 29 januari
Koffieochtend Seniorenraad
10.00 uur, Braecklant, Son en Breugel
Iedere woensdag houdt de werkgroep Welzijn en Zorg van de Seniorenraad een gezellig samenzijn met koffie/thee en een versnapering (tegen een kleine vergoeding). De toegang is gratis. Elkaar ontmoeten staat centraal, u bent van harte welkom.

Vrijdag 31 januari
Themamiddag Digitale Zorg
14.00 uur, Vestzaktheater, Son en Breugel
Wegens succes wordt de tweede themamiddag gehouden over digitale zorg. Deze themamiddag wordt door de Seniorenraad en het Chronisch zieken en Gehandicapten Platform georganiseerd in samenwerking met de huisartsenpraktijk MC De Linden en de 'Digidokters' van SonenBreugelVerbindt. De zaal is vanaf 13.30 uur open.

Zondag 2 februari
Lazy Sonnie Afternoon
15.30 uur, La Sonnerie, Son en Breugel
Maandelijks terugkerend akoestisch live podium. Tip Jar en Marcel Verbeek staan deze editie op de planken.

Donderdag 6 februari
SING!
20.15 uur, Kanaaldijk Zuid 3a, Son en Breugel
Een avond heerlijk voluit samen zingen? Kom naar de maandelijkse zangavond bij Muziekschool Music Dock. Met een tekstboekje in de hand en een zangcoach en live-muzikanten voor je neus zing je zo alle 'all time favourites' mee. Gratis toegang. Het spaarvarken knort bij een vrijwillige bijdrage.

Dinsdag 11 februari
Thema-avond 'In veilige handen'
Deze thema-avond over het voorkomen van grensoverschrijdend gedrag in vrijwilligersorganisaties wordt georganiseerd door het vrijwilligerssteunpunt van LEVgroep Son en Breugel in samenwerking met Scouting Dutmella. De avond is bedoeld voor bestuursleden, coördinatoren en leiding van vrijwilligersorganisaties die werken met jeugdigen en/of mensen met een beperking. Entree: Gratis. Meer informatie en aanmelden Ismene: ismene.borger@levgroep.nl of telefonisch via 06-43119415.