DeMooiSonenBreugelkrant

21 augustus 2019

DeMooiSonenBreugelkrant 21 augustus 2019


Rick (l) overhandigt de 1311 petities aan wethouder Van Liempd (r) Foto: Wil Feijen

Jongeren die een woonvorm met 12 tot 24 uurs zorg nodig hebben, hebben samen met hun ouders 1311 petities overhandigd aan wethouder Paul van Liempd. In de dertien ontwikkellocaties die donderdag 22 augustus op de agenda staan van de raadsvergadering komt geen enkele ontwikkellocatie voor waar 'wonen met zorg' bij vermeld staat.

Rick had de eer om de petities te overhandigen en vroeg de wethouder 'Kun jij ons helpen om ons een plekje te geven?' Wethouder Van Liemp kon niets beloven: "Er zijn heel veel mensen - jongeren en ouderen - die een plek in Son en Breugel zoeken. Er is meer vraag dan dat er woningen komen. De gemeenteraad zal een moeilijke afweging moeten maken."

De raad vergadert donderdag 22 augustus om 20.00 uur. Als u uw stem wilt laten horen, kunt u gebruik maken van uw spreekrecht. U moet zich dan voorafgaand aan de vergadering melden bij de griffier.

Foto: Wil Feijen

Jaargang 4 • Week 34 • 21 augustus 2019

COOP verdubbelt opbrengst statiegeldactie Voedselbank

De Voedselbank Best e.o. (Son en Breugel, Oirschot en de Beerzen) houdt de komende weken een statiegeldactie bij supermarkt COOP in Breugel. U bent gewend dat er een verzamelbox opgesteld wordt waarin u de statiegeldbonnen deponeert.

De statiegeldmachine bij de COOP is voorzien van twee keuzeknoppen; een groene en een gele. Wanneer u het statiegeldbedrag aan de Voedselbank wilt schenken, druk dan op de gele knop, anders neemt u de groene knop.

De supermarkt keten van COOP verdubbelt de opbrengst. Dit is voor de voedselbank Best e.o. een heel mooi gebaar. De Voedselbank Best e.o. heeft met de manager, de heer Eric Kiggen, afgesproken dat de opbrengst van deze actie wordt aangewend voor aankoop van levensmiddelen die de voedselbank niet regelmatig kunnen verstrekken, zoals zuivelproducten en groenten en fruit.

Het bestuur van de voedselbank hoopt dat ze met de opbrengst weer een tijdje vooruit kunnen in het verstrekken van beter gevulde voedselpakketten aan de 80 gezinnen die zij wekelijks helpen. Voor meer informatie kunt u terecht 06-11070084.

Son en Breugel scoort goed in onderzoek alcoholgebruik

Foto: Pixabay.com

De gemeente Son en Breugel staat op plek 18 in de top 25 gemeentes met de minste overmatige drinkers in de provincie Noord-Brabant. Dat blijkt uit een landelijk onderzoek dat is gedaan door Afkickkliniekwijzer.nl. Op basis van gegevens van de gezondheidsmonitor van het RIVM en het CBS is onderzoek gedaan naar het alcoholgebruik van de inwoners in Nederland.

Noord-Brabant staat met zeven procent overmatige drinkers 'slechts' op de zesde plaats van de twaalf Nederlandse provincies. De top vijf van de lijst met het hoogste aantal overmatige drinkers per provincie bestaat uit Overijssel, Drenthe, Friesland en Utrecht, waar gemiddeld acht procent van de 18-plussers overmatige hoeveelheden alcohol consumeert. Opvallend hierbij is dat het hier allemaal provincies van 'boven de rivieren' betreft. Brabanders lopen graag te koop met hun liefde voor eten en drinken. Volgens het onderzoek doen ze dat laatste landelijk gezien niet buitensporig.

Per gemeente blijkt dat Son en Breugel met zes procent van de inwoners op een 18e plek uitkomt. In de landelijke lijst staat de gemeente Son en Breugel op plek 283 van gemeentes met de meeste overmatige drinkers. "Een overmatige drinker is gedefinieerd als het meer drinken dan 21 glazen per week voor mannen en meer dan 14 glazen per week voor vrouwen", laat Christel van Eijck van Afkickkliniekwijzer.nl weten. Kijk voor meer informatie over het onderzoek op www.afkickkliniekwijzer.nl

Fietspelgrims fietsen naar Santiago de Compostella voor een laatste wens

V.l.n.r.: Pauline Beeks, Yvonne Conijn, Wouter en Maarten Beeks, Ronnie Verhagen, Jeanette Smits, Sam de Haas. Op de foto ontbreken: Annabel Oey, Frederik Hermans, Rob Beeks Foto: Wil Feijen

Fietsen van Son en Breugel naar Santiago de Compostella in tien dagen lijkt gekkenwerk. Althans voor de gewone leek, maar niet voor vrienden Ronnie Verhagen en Wouter Beeks. Samen met Pauline, Sam, Rob en Frederik fietsen ze in tien dagen ruim 2100 kilometer van Son, over de Camino, naar Santiago in Noord-Spanje. Vandaar de naam Son-Tiago.

Redacteur: Arjen Strik
Fotograaf: Wil Feijen

"Onze wens moet te doen zijn, gemiddeld zo'n 210 kilometer per dag," zegt Ronnie lachend. Met deze stunt hopen ze zo veel mogelijk geld op te halen voor WensAmbulance Brabant. Om voor anderen een laatste wens mogelijk te maken.

Wens mogelijk maken
Ronnie: "Wouter en ik kennen elkaar van CV de Zultkoppen en hebben al eens een fietstocht georganiseerd, toen in 24 uur van Parijs naar Son." Wouter vult hem aan: "We hadden daarna de wens om nog eens wat bijzonders te doen. We kwamen via vrienden in contact met de Stichting WensAmbulance Brabant en zo is het idee ontstaan met onze fietstocht zo veel mogelijk geld op te halen om voor de ander 'de laatste wens' mogelijk te maken."

Echte uitdaging
"Er zijn genoeg redenen om die oude pelgrimsweg naar Santiago de Compostella te gaan fietsen", licht Wouter toe. "Allereerst is het al duizend jaar een aansprekend begrip. We waren op zoek naar een echte uitdaging, geen religieuze maar een sportieve. Of je de Camino nu loopt of fietst, je komt jezelf ongetwijfeld tegen onderweg. We vonden het mooi om onze fietstocht extra diepgang te geven door het te koppelen aan een goed doel. WensAmbulance Brabant doet belangrijk werk. Fijn als we daar, via onze inspanning, een financiële bijdrage aan kunnen leveren."

Goede voorbereiding
"We zijn hard aan het trainen en proberen zo goed mogelijk in conditie te zijn. Maar wat de effecten op je lichaam zijn van tien dagen achter elkaar op de fiets zitten, kun je alleen maar ervaren door het daadwerkelijk mee te maken", aldus Ronnie. Ze hebben een ondersteuningsploeg van drie mooie dames en een baby, die de zes fietsers met een camper volgen. Zij verzorgen onder andere de 'natjes en de droogjes'. "We hebben uitgerekend dat we per dag per persoon ongeveer 9000 calorieën naar binnen moeten krijgen, normaal is dat 2000 calorieën. Een zware taak voor de dames", lacht Wouter. Ronnie vult hem aan: "We hebben uitstekend materiaal en ook reservefietsen bij ons. Je weet immers nooit wat er onderweg gebeurt. Ook hebben we herkenbare kleding met daarop de Jakobsschelp en de Brabantse ruiten van de WensAmbulance Brabant.

Financiële bijdrage
"We vertrekken op donderdag 22 augustus tussen 07.30 en 08.00 uur vanaf basisschool De Stokland. We hopen op zoveel mogelijk morele steun van mensen die ons komen uitzwaaien," vertelt Ronnie. Behalve uitzwaaien kunnen de dorpsgenoten met een financiële bijdrage de WensAmbulance Brabant ondersteunen.

DeMooiSonenBreugelKrant plaatst regelmatig een berichtje op hun website en facebookpagina over de voortgang van de fietstocht naar Santiago de Compestella.

Scan deze code, vul zelf uw bedrag in en maak een (kleine) bijdrage over aan deze pelgrims ten bate van WensAmbulance Brabant.

4 / 32

Succesvolle editie van Nederlands Kampioenschap Barbecue smaakt naar meer

Barbecueën is in de loop van de tijd veel veranderd. Niet alleen het materiaal waarmee gebarbecued wordt, ook de wijze waarop en wanneer er gebarbecued wordt. Eén ding is zeker niet veranderd; de gezelligheid die ontstaat tijdens het barbecueën.

Redacteur: Adrie Neervoort
Fotograaf: Wil Feijen

Het plezier en de gezelligheid die Hans van der Loo, Eric van den Boom, Egbert Nilles en Wim Vink ondervonden tijdens het barbecueën heeft uiteindelijk geleid tot een jaarlijks terugkerend evenement in het centrum van Son en Breugel. De vier vrienden presenteerden zich als de 'Daltons', die ook met zijn vieren zijn, als zij voor anderen gingen barbecueën. Daarbij deelden zij hun kennis en plezier met de ander die belangstelling had voor het barbecueën.

NK Barbecueën
Dit resulteerde uiteindelijk in het organiseren van een wedstrijd en zo kwam, nu alweer zes jaar geleden, voor het eerst het Nationaal Kampioenschap Barbecueën naar Son en Breugel. Zaterdag 17 en zondag 18 augustus werd de zesde editie, net zoals alle eerdere edities, in de tuinen van La Sonnerie gehouden. Teams uit heel de wereld weten intussen het evenement te vinden. Dit jaar waren er teams en bezoekers uit België, Ierland, Zweden, Denemarken en uit Libanon.

Heerlijke gerechten
De weersomstandigheden waren tijdens het weekend prima, met zo nu en dan een bui. Veel bezoekers kwamen naar het evenement toe. Behalve het kampioenschap is het vooral ook de plek waar liefhebbers van het barbecueën elkaar ontmoeten. Zij konden genieten van heerlijke gerechten, die bereid werden met verschillende technieken. Zo werd er op Jamaicaanse wijze een kip bereid, waarbij zelfs een 'golfplaat' voor nodig is. Dit team deed niet mee aan de wedstrijd, maar werd wel erg gewaardeerd door het publiek. Niet alleen was het gerecht en de bereiding daarvan origineel, maar ook de aankleding van de stand viel in de smaak bij de bezoekers.

Workshop
Op zaterdag was er een workshop van Henrik Hansen, adviseur en grill kok van diverse gerenommeerde Deense restaurants. Hiervoor had zich een groot aantal mensen vooraf ingeschreven. Zij waren de gelukkigen die uitleg kregen over de geheimen van een perfect bereid stukje wild op de barbecue.

Vijf gerechten
Tijdens het evenement vond ook het Nationaal Kampioenschap Culinair Barbecueën plaats. De vijf deelnemende teams moesten hiervoor vijf gerechten klaarmaken. Daarbij wisten ze dat het om een vis- of vleesgerecht ging. Om welke vis of soort vlees het ging, hoorden ze pas bij de start van de wedstrijd. In hoog tempo werden de gerechten bereid, ieder uur één. Met een totaal van vijf gerechten. Alle gerechten moesten grotendeels op de barbecue worden bereid, inclusief het nagerecht. Elk gerecht werd door een jury beoordeeld. Zij wisten niet welk team het gerecht had gemaakt en mochten tijdens de wedstrijd niet op het terrein komen, waar de deelnemende teams stonden te barbecueën.

Dutch BBQ-team
Tijdens de wedstrijd waren er verschillende onderdelen, zoals onder andere vis, varkensvlees, vegetarisch, waarmee een prijs te winnen was. De scores werden per onderdeel opgeteld en dat leverde uiteindelijk de eindwinnaar op. Dit jaar nam BBQ-team Five Q deze prijs mee naar huis. Nederlands kampioen werd het Dutch BBQ-team.

Locatie
Volgens Wim Vink is het na zes edities duidelijk dat de locatie, zoals hij nu is, de groei van het evenement beperkt. "Het is zo'n succes dat we gewoon meer ruimte nodig hebben. Het liefst op de huidige locatie", geeft Wim aan. De organisatie heeft wel ideeën hierover, maar deze zijn zeker nog niet concreet. De organisatie wil graag het wereldkampioenschap barbecueën naar Son en Breugel halen. Zij gaan zich kandidaat stellen met de locatie en hopen dat in 2021 het wereldkampioenschap barbecueën zal plaatsvinden in Son en Breugel.

Bekijk voor een impressie van het Nederlands Kampioenschap Barbecueën op www.mooisonenbreugel.nl

Jaarmarkt Son en Breugel: een gezellig familie-uitje

Foto: Wil Feijen

Het centrum van Son en Breugel is zondag 1 september weer het toneel van de inmiddels tot een traditie uitgegroeide jaarmarkt, die als vanouds weer vele duizenden bezoekers zal trekken. Samen met ondernemers, gemeente, vrijwilligers, scouting en nog veel meer betrokkenen gaat het evenement van start.

Redacteur: Adrie Neervoort

Op de meer dan 200 kramen is veel variatie in diversiteit van artikelen en aanbiedingen te vinden. Zo is er dit jaar een kraam met allerlei soorten thee uit heel de wereld. Dit is redelijk uniek en voor de theeliefhebber zeker een bezoek waard. Daarnaast staat er een snoepkraam met allerlei gluten- en suikervrij snoep extra in het assortiment. Natuurlijk wordt op veel andere kramen nog meer bijzondere koopwaar aangeboden.

Standwerken
Wereldkampioen standwerker Paul Bol zal ook aanwezig zijn op de jaarmarkt in Son en Breugel. Jan van Rooij, Koning van de Sint Joepmarkt 2019, komt om te standwerken op de jaarmarkt. Een echte standwerker verkoopt maar één artikel en heeft op zijn stand geen prijzen staan. Het is de bedoeling dat de standwerker een menigte om zich heen verzameld en een verkoopverhaal doet en uiteindelijk overgaat tot een gelijktijdige verkoop. Om op deze manier je producten aan de man te brengen is een kunst op zich.

Entertainment
Verder is er, zoals elk jaar, weer aan entertainment voor kinderen gedacht. Op het Raadhuisplein komen verschillende kinderattracties, waaronder de Bungy-Jump en een draaimolen te staan. Dansgroep Mara's uit Son en Breugel verzorgt regelmatig een optreden en natuurlijk kunnen weer de alom bekende ritjes op de pony's van Manege Sonniushof worden gemaakt. De pony's staan op de vertrouwde plaats in de inrit naast de Rabobank.

Uitmarkt
Tijdens de jaarmarkt wordt er tevens een uitmarkt bij het Vestzaktheater aan de Kerkstraat in Son en Breugel gehouden. Vanaf 12.00 uur tot 18.00 uur bent u van harte welkom op de feestelijke Uitmarkt. Het theater zet buiten een groot overdekt podium neer waar u kunt 'voor proeven' van het nieuwe theaterprogramma. Op het terras bij het Vestzaktheater kunt u genieten van de korte optredens.

Radio S&B
Verder presenteert Radio S&B tijdens de Uitmarkt zijn nieuwe studioruimten. Profiteer van deze buitenkans om te ervaren hoe radio wordt gemaakt en ontdek hoe leuk en dynamisch dat is.

Acte de présence
De lokale horeca zorgt natuurlijk op de terrassen voor muziek en entertainment. Dutmella Scouting geeft acte de présence met allerlei werkzaamheden ten bate van hun clubkas.

Organisatie
De organisatie van de Jaarmarkt, Van Bokhoven Events is tijdens de markt bereikbaar in het pand van DeMooiSonenBreugelKrant op de mark 2a in het centrum van Son en Breugel. Nu nog hopen dat de weergoden de Jaarmarkt dit jaar weer goed gezind zijn en na dat er na afloop teruggekeken kan worden op een prachtige en geslaagde Sonse Jaarmarkt!

Heemkundekring promoot zich op Jaarmarkt

Net als afgelopen jaar is de Heemkundekring Son en Breugel dit jaar weer present op de jaarmarkt, die op zondag 1 september wordt gehouden. De Heemkundekring staat met een kraam aan de Nieuwstraat, dichtbij het Oude Raadhuis. De Heemkamer in het Oude Raadhuis is voor bezoek geopend.

Tijdens de Jaarmarkt gaan de vrijwilligers hun kring promoten, hun werkzaamheden toelichten en diverse boeken, publicaties en foto's te koop aanbieden. Dit jaar willen zij onder geïnteresseerden nieuwe leden werven. Naast het gratis lidmaatschap (voor de rest van het jaar) bieden zij ook het boek Jean Coenen 'Son en Breugel, van oudsher een kruispunt van wegen' aan. Kent u nog mensen die overwegen lid te worden, wijs hen dan op deze actie.

Zoals u mogelijk al weet is de Heemkundekring erg actief rondom de komende viering van 75 jaar bevrijding met onder andere de uitgifte van een bevrijdingsnummer van het blad 'Heem' en een tentoonstelling in het Vestzaktheater. Op 16 september staat een lezing door Henk Hutten op de agenda en de vertoning van een film van Klaas Postma. Last but not least de ontwikkeling van Remenber September 2019, een lespakket voor de groepen 7 en 8 van de basisscholen.

Op de Jaarmarkt wordt de speciale uitgave van 'Heem' voor 5 euro per exemplaar aangeboden.

Laat jouw afval geen zwerfafval worden

Kees bij de afvalbak in het centrum Foto: Wil Feijen

Gewapend met een grijper en groene verzamelzakken voor zwerfafval stapt Eindhovenaar Kees Braam meerdere keren per week op de fiets. Zijn route gaat naar Ekkersrijt en de parkeerplaats bij de Houtense Brug in Son en Breugel, om zwerfafval op te ruimen.

Redacteur: Emmy Grit
Fotograaf: Wil Feijen

Hoe ben je hiermee begonnen? "Ik stoorde mij aan het zwerfafval op straat, op de parkeerplaatsen op Ekkersrijt en bij de Houtense Brug als ik aan het fietsen was". Kees kwam in maart van dit jaar Ronald van den Heuvel (BOA Son en Breugel) tegen op de markt en sprak hem hierover aan. Vervolgens werd Kees door Ronald uitgenodigd en hebben zij overlegd wat de mogelijkheden zouden zijn. "Kees heeft aangegeven dat hij iets voor de gemeenschap zou willen doen. Dit doet hij geheel vrijwillig en hij voelt zich daar goed bij", laat Ronald weten. Kees kreeg via de gemeente speciale groene zwerfvuil inzamelzakken. "De volle zakken zet ik bij afvalbakken of bij een blikvanger neer. De gemeente haalt deze dan op", aldus Kees.

101 afvalzakken
Dat er dagelijks veel zwerfafval wordt weggegooid, blijkt wel uit het grote aantal afvalzakken dat Kees de laatste tijd heeft 'verzameld'. In vier maanden tijd heeft Kees 101 zakken gevuld. Het getal 101 is symbolisch voor Kees. "Er ligt van alles; papier, blikjes, plastic flesjes, plastic koffiebekers, luiers, condooms, menselijke uitwerpselen met toiletpapier, kleding en etenswaren." Kees pakt alles met zijn prikstok op en na het opruimen kijkt hij vervolgens tevreden terug op de plek die hij heeft opgeruimd.

Doppen inzamelen
Niet al het zwerfafval wordt in de groene zakken gestopt. Kees scheidt het zwerfafval. De plastic doppen van de plastic flessen worden apart ingezameld. "Deze doppen zijn geld waard". Per kilo ontvangt het Koninklijk Nederlands Geleidehonden Fonds (KNGF) hiervoor een vergoeding. Met het inzamelen van de doppen wordt de opleiding van geleidehonden gesteund. 'Inmiddels hebben alle doppen samen al duizenden euro's opgeleverd', staat op de site van KNGF te lezen. Helaas is er (nog) geen ophaalpunt in Son en Breugel.

Adopteer een straat
Maar er is meer. Samen met je buurtgenoten kun je zwerfafval tegengaan. In Eindhoven is een buurtinitiatief 'Adopteer een straat' in het leven geroepen. Samen met de buren je straat schoonhouden. Afval dat op straat ligt, wordt dan geen zwerfafval. En krijgen de deelnemers dan net als jij materiaal van de gemeente? "Ja, in Eindhoven verstrekt de gemeente aan de buurtbewoners grijpers, handschoenen en reflecterende jasjes, om samen hun straat schoon te houden." De gemeente Eindhoven deelt in het voorjaar bloemzaadjes uit en in het najaar bloembollen om het straatbeeld kleurrijk te maken, als een 'dank je wel voor het schoonhouden van de straat'.

Idee voor Son en Breugel
Een ideale wereld is een wereld zonder zwerfafval. Met het project 'Adopteer een straat' kan ook in Son en Breugel de eerste stap gezet worden. Hoe mooi zou het zijn als de gemeente Son en Breugel, samen met de inwoners, het straatbeeld schoonhoudt. Het mes snijdt met dit project aan twee kanten; een schone én kleurrijke gemeente.

Tower Festival: een programma waar je U tegen zegt

Foto: ©gemeente Son en Breugel

In het weekend van 13,14 en 15 september wordt in Son en Breugel 75 jaar vrijheid gevierd. Het Tower Festival sluit op zondag 15 september het driedaagse muzikale Bevrijdingsweekend op het Kerkplein af. Het is de organisatie weer gelukt om een programma neer te zetten waar je U tegen zegt. Het Tower Festival van dit jaar is een Woodstock editie. Met als afsluiter op het programma 'Her Majesty'. Deze band behoort tot de Nederlandse topbands met loepzuivere tributes van het werk van Crosby, Stills, Nash & young.

Redacteur: Ineke van Uden

Afsluitende band ‘Her Majesty’ Foto: Ingezonden
V.l.n.r. Tom van Nunen, Marco Dijkshoorn en Frank Zwijnenberg Foto: Wil Feijen

Een mooie samenwerking tussen meerdere lokale partijen maakt dat er in het Bevrijdingsweekend een fantastisch weekendprogramma is opgesteld. Het Tower Festival draagt daar op zondag 15 september graag haar steentje aan bij.

Big Band Son
Het eerste optreden direct om 14.15 uur is uniek. Oprichter van het Tower Festival Frank Zwijnenberg: "Twee jaar geleden hoorde ik de Big Band Son in het Vestzaktheater optreden. Ze waren toen nog één keertje bij elkaar gekomen, nadat ze in 2010 als band waren gestopt. Ik heb ze toen direct gevraagd of ze in 2019 nog een keer op wilden treden op het Towerfestival. En zie hier. Ze openen het Tower Festival! Een optreden totaal niet in de lijn wat het Tower Festival beoogt, maar wat past in het Bevrijdingsweekend. Een schakel tussen 1944 en eind jaren zestig."

Woodstock editie
Het Tower Festival heeft niet zomaar dit jaar de Woodstock-editie gekozen. Het is dit jaar vijftig jaar geleden dat het muziekfestival Woodstock plaatsvond. Vijftig jaar geleden stond Woodstock in Amerika ook in het teken van vrijheid. Het festival had als motto '3 days of Peace & Music'. Het Woodstockfestival trok toen ontzettend veel publiek. De organisatie werd 50 jaar geleden verrast doordat er geen tweehonderdduizend mensen - wat men had verwacht - op af kwamen maar vijfhonderdduizend mensen. Als die verdubbeling van het publiek tijdens het Tower Festival ook gaat gebeuren dan zullen er geen circa drieduizend mensen zoals voorgaande jaren op af komen, maar zo'n vijfduizend mensen publiek. Het optreden van de afsluitende band 'Her Majesty' zal zeker grandioos worden. Voor een entreekaart van Her Majesty betaal je doorgaans tussen de 39 en 55 euro. En dan te bedenken dat het Tower Festival gratis toegankelijk is voor iedereen. Neem wel wat geld mee. Want de organisatie gaat met collectebussen rond voor een vrijwillige financiële gift. Wie als sponsor het Tower Festival wil helpen, kijk naar de mogelijkheden op www.towerfestival.nl om een sponsorpakket af te nemen.

Mooie line-up
Tussen de Big Band Son en Her Majesty zijn er optredens van Janis Joplin (A Night With Janis), Santana (Fuente del Ritmo) en Joe Cocker (Back on Track Joe Cover Band).

Van reünie tot Towerfestival
Dit jaar alweer de elfde editie van het Tower Festival. Even terug in de tijd. Frank zit in 2007 in De Zwaan voor een jaarlijkse borrel met oude schoolvrienden. Het idee wordt geopperd om zo'n samenzijn het jaar erop grootser aan te pakken. In 2008 organiseert Frank een reünie voor alle mensen die in de jaren zestig/zeventig als jongere in Son woonden, sportten of in de kroeg kwamen. Daar kwamen 650 man op af: "Die 650 man wilden het jaar erop wel weer zo'n feestje. Maar een reünie hou je niet jaarlijks. En zo werd het idee geboren om een jaarlijks muziekfestival te organiseren met muziek uit de jaren zestig, zeventig en tachtig. Het festival kreeg de naam 'Tower Festival." Inmiddels een bekend begrip in Son en Breugel. Een geslaagd jaarlijks terugkerend evenement. Om in de toekomst het Tower Festival te kunnen garanderen, zoekt de organisatie jonge nieuwe bestuursleden. Interesse? Mail naar info@towerfestival.nl.

Afwisselend programma van artiesten in de kiosk tijdens de kioskoptredens

Foto: Ingezonden

De komende weken valt er weer van alles te beleven op de Sonse kiosk op het Kerkplein. Als de weergoden willen meewerken, treden onderstaande groepen en artiesten op.

Woensdag 21 augustus
19.30 – 21.30 uur: Just4fun

Just4 fun trad op de kiosk al eerder op samen met Blaaskapel Wa'n klank. Nu hebben zij de kiosk voor zich alleen. De naam Just4Fun geeft aan waar de band voor staat: muzikaal plezier voor de muzikanten zelf en voor het publiek staat voorop. Met de uitgebreide bezetting, het aansprekende repertoire en zeker niet te vergeten het enthousiasme van de leden, zorgen ze voor een memorabel optreden. Zeker buiten komt de band prima tot zijn recht: op muziekfestivals, braderieën, en zeker ook sport- en cultuur evenementen.

Zaterdag 24 augustus
14.00 – 16.00 uur: Tour de Kiosques

Op zaterdag 17 augustus is wegens de weersomstandigheden het optreden van Tour de Kiosques afgelast. Deze zaterdag wordt het opnieuw ingepland. Tour de Kiosques was al enkele keren eerder in Son en wordt georganiseerd door Stichting Elbrimalefonds Vught. Van 14.00 tot 16.00 uur wordt er op de piano gespeeld door autodidact Leo Willemen en is ook zanger/gitarist Nico Weijns van de partij. Leo en Nico spelen tot hun eigen genoegen, maar graag ook tot genoegen van iedereen, die ernaar wil luisteren, voor jong en oud. Deze muzikanten gaan de hele zomer lang op tournee langs een aantal van de vele kiosken in Brabant. Doelstelling van de stichting is om musici, zowel (semi-) professionals als amateurs, een podium te bieden en dit zonder winstoogmerk. Het optreden op de kiosk is gratis te bezoeken, wel kan men geheel vrijwillig een donatie voor de stichting in de bus deponeren.

Zondag 25 augustus
15.00 – 17.00 uur: Popkoor Sway

Sway is een popkoor uit Eindhoven met leden uit de hele regio. Popkoor Sway is een enthousiaste groep mensen, die lekkere popmuziek maakt, in een eigen jasje gegoten door muzikaal leider Gerard de Graaf. De groep bestaat uit zo'n 22 zangers en zangeressen en een stevige vijf mans band. Het repertoire varieert van rustige nummers zoals All of me, Bad Day en Angels tot meeswingers zoals Sex Bomb, Disco Inferno en Happy. De combinatie van een niet al te groot koor en een goede band geeft de groep een heel eigen sound.

Zaterdag 31 augustus
14.15 – 16.45 uur: De Klezkoppen

Vijf blazers nemen je mee naar de verre uithoeken van de Balkan. Snelle noten van de klarinet, sax en trompet razen voorbij, de trombone ertegen in op een tapijtje van de bombardon. Bruiloft muziek afgewisseld met melancholieke stukken. Onbegrijpelijke humor in een 'bas couture' jasje, mineur klanken die juichen en snijden door de ziel. Verbazen ze het publiek over de afkomst van deze mannen, met als thuisbasis Eindhoven. Door veel stromingen beïnvloed, creëren zij een typisch en uniek Brabants Klezmer geluid op festivals, bruiloften, muziekpodia en straat.

Voor alle optredens geldt, dat ze alleen doorgaan met goede weersomstandigheden. De toegang is gratis.

KleZkoppen traden in 2016 op in de Sonse kiosk (archieffoto) Foto: Adrie Neervoort
11 / 32

Remember September vóór en dóór Son en Breugelnaren

Unieke samenwerking voor uniek evenement Remember September 2019

Remember September 2014 (archieffoto) Foto: Wil Feijen

Nog slechts een paar weken en dan staat Remember September op de agenda. Van vrijdag 13 tot en met zondag 15 september staan drie dagen in het teken van herdenken, vieren en doorgeven. Drie dagen, drie verschillende evenementen die onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. De organisatie is in handen van een aantal verenigingen, stichtingen en bedrijven.

Carnavalsvereniging De Krutjesrapers, Ons Dorp Live, Harmonie Pro Honore et Virtute, Breugels Festijn, Towerfestival, Oranjecomité, Heemkundekring Son en Breugel, gemeente Son en Breugel, Veteranen Son en Breugel, Foolen Audio en Light en Café-Restaurant De Zwaan hebben hun handen ineengeslagen en organiseren samen Remember September 2019. Iedere organisatie heeft zijn eigen verworven plek in Son en Breugel. Zij zijn op hun eigen manier actief met evenementen. "Speciaal voor het herdenken, vieren en doorgeven van 75 jaar vrijheid hebben wij onze krachten gebundeld", geven Freddie Louwers, bestuurslid van PHEV en Jasper van Zuuren, commissielid, aan.

Belevenis voor jong en oud
"Ieder draagt op zijn eigen manier een steentje bij aan dit unieke evenement, dat voor zowel jong als oud een speciale belevenis gaat worden" gaat Freddie verder. Tussen de kerk en de kerktoren wordt een groot podium gebouwd, dat drie dagen gebruikt wordt voor de muzikale invulling. Op het gebied van muziek staat vrijdag 13 september in het teken van het Bevrijdingsconcert door de Harmonie, zaterdag 14 september komt het Orkest Koninklijke Landmacht optreden en zondag 15 september staat het Towerfestival op het programma (lees hierover elders in deze krant). "Reserveer deze drie dagen alvast in je agenda en zorg dat je er niets van mist", aldus Freddie.

Voorbeeld The Passion
Voor de invulling van vrijdagavond heeft Harmonie PHEV gekozen voor een concert à la 'The Passion'. Het verhaal van de bevrijding wordt versterkt door speciaal uitgekozen muziek, songteksten en beeldmateriaal. Yorick Stam vervult de rol van 'verteller' op deze bijzondere avond. Het verhaal is mede tot stand gekomen door hulp van de Veteranen Son en Breugel en de vrijwilligers van de Heemkundekring Son en Breugel. "Het verhaal begint bij de landing van de parachutisten in Sonniuswijk tot de daadwerkelijke bevrijding", licht Jasper een tipje van de sluier op. Door een combinatie van het verhaal, bijpassende muziek, foto's én filmmateriaal, wordt het publiek op een indrukwekkende wijze meegenomen in het verhaal. Muziek uit de film 'Band of Brothers' zal deze avond onder andere te horen zijn, evenals songs van Vera Lynn.

25 liedjes
"Het eerste deel is erg leerzaam, zeker voor de jeugd. Door het tonen van oud beeldmateriaal wordt het verhaal over de bevrijding levendig gemaakt", gaat Freddie verder. Behalve muziek uit de oorlogsjaren wordt ook hedendaagse muziek gespeeld en gezongen, zelfs Nederlandstalige popnummers zoals 'Oceaan' van de populaire groep Racoon. De harmonie wordt ondersteund door een aantal lokale solisten en door theaterkoor Sincère. In het tweede gedeelte wordt de bevrijding gevierd. Dat komt terug in de gekozen muziek. "We nodigen het publiek uit om de liedjes mee te zingen en zelfs de voetjes mogen van de vloer."

Sfeer proeven
Op vrijdag 13 september begint het 'voorprogramma' om 20.30 uur op het Kerkplein. "Om in de stemming te komen wordt een kort filmpje telkens op het grote scherm gepresenteerd. Oud beeldmateriaal waarop de oorlogstijd uitgebeeld wordt, zodat de sfeer van de avond alvast geproefd kan worden. Op het Kerkplein worden ongeveer 300 stoelen neergezet." Kom op tijd en neem plaats op het Kerkplein en geniet van de eerste avond van Remember September 2019.

Oproep
De gehele organisatie roept alle inwoners van Son en Breugel op om Remember September 2019 samen te vieren, samen te herdenken en samen door te geven. "Je moet erbij zijn geweest om daags erna erover mee te kunnen praten. Als je dit mist, dan mis je heel veel!"

Foto: ©gemeente Son en Breugel

Zwembad Son en Breugel weer startklaar

Foto: Ingezonden

De vakantieperiode nadert zijn einde. Mensen maken zich weer op voor een nieuw seizoen. Zo ook zwembad Son en Breugel. Twee weken is het zwembad gesloten geweest voor een uitgebreide onderhoudsbeurt. Het team van zweminstructeurs staat weer fris en fruitig klaar om haar gasten te begroeten.

Voor ieder wat wils
Het aanbod van activiteiten is als vanouds zeer uitgebreid. Als de moeders met hun baby's/peuters het laatste liedje zingen, druppelen de senioren alweer het bad binnen voor hun half uurtje aquagym. Ook kunnen de wat actievere zwemmers hun hart ophalen tijdens een les aquarobics, aquabootcamp of een uurtje trimzwemmen.

Er is de laatste tijd, terecht, veel aandacht voor het veilig zwemmen in open water. De Nationale Raad Zwemveiligheid vindt dan ook dat niet elk zwemdiploma gelijkwaardig is. Zij stellen dat er een verschil in kwaliteit is. Daarom vinden zij het essentieel dat het Zwem-ABC overal de standaard is.

Het Zwem-ABC is al jaren de standaard bij Zwembad Son. Bij de ABC-opleiding geeft de instructeur les volgens de eisen van de Nationale Raad Zwemveiligheid (NRZ) en zwemmen de kinderen af voor het officiële nationale ABC-diploma.

Veel waterplezier
Omdat er veel interesse is in de zwemschool wordt op zaterdagochtend al om 8 uur gestart met de eerste kindjes, zodat er nog meer kinderen kunnen beginnen met zwemles. Vanaf 19 augustus worden alle zwemmertjes op maandag, dinsdag, woensdag, donderdag, vrijdag en zaterdag voor veel waterplezier verwelkomt.

Bij interesse voor de zwemles verwijzen wij u naar www.zwembadson.nl. Daar is inschrijven via zwemscore mogelijk. Met een eigen zwemscore-pagina kunnen ouders de vorderingen van hun kind volgen.

Kom nog even in het water nagenieten van de zomer. Uiteraard worden volwassenen uitgenodigd om gebruik te maken van de nieuwe zomeractie. Voor meer informatie over deze actie, bezoek www.zwembadson.nl of loop gezellig een keer bij het zwembad binnen. Bij vragen kunt u mailen naar info@zwembadson.nl.

Help mee Duchenne de wereld uit te trappen

Jaap Woudsma rechts op de foto Foto: Power4kids

Brasserie 'Net even Anders' houdt samen met Jaap Woudsma op vrijdag 23 augustus in Son en Breugel een benefietdiner voor de spierziekte Duchenne.

Jaap Woudsma fietst in het team Power4Kids. Een team dat al vier jaar bestaat en al meer dan 16.000 euro heeft opgehaald voor onderzoek naar de ziekte van Duchenne. "Motivatie heb ik gekregen als ik zie hoe deze kinderen met Duchenne snel achteruitgaan, dit moet gestopt worden!! Zeven dagen afzien tijdens Duchenne Heroes is zwaar, maar dat is nog niks, je hele leven zal zwaar zijn als je spieren niet meer functioneren en als je snel achteruitgaat. Deze spierziekte Duchenne moet de wereld uit getrapt worden."

Duchenne spierdystrofie komt vooral bij jongens voor. Alle spieren worden langzaam afgebroken. Rond hun twaalfde jaar kunnen ze niet meer lopen en ook het gebruik van de armen wordt steeds moeilijker. Als de ademhalingsspieren te zwak worden, is beademing nodig. Door verzwakking van de hartspier is het uiteindelijk een fatale ziekte.

Er is de laatste jaren succesvol onderzoek gedaan naar mogelijkheden om het ziektebeeld te vertragen, de zorg is verbeterd en de levensverwachting is gestegen door betere behandeling en beademing, maar de tijd dringt! Woudsma zal voor het vijfde jaar 700 kilometer gaan fietsen van 8 tot en met 14 september in een meerdaagse MTB tocht. Een uitdaging voor alle deelnemers met maar één doel om een medicijn en betere kwaliteit van leven voor patiënten met Duchenne spierdystrofie mogelijk maken.

Reserveren
Door deelname aan het benefietdiner helpt u ook mee aan dit doel. Tijdens een sfeervolle avond geniet u van een heerlijk diner inclusief wijnarrangement en entertainment voor 75 euro per persoon. Hiermee helpt u samen Jaap Woudsma mee om de ziekte van Duchenne de wereld uit te trappen. Voor meer informatie en/of reserveren belt u met Brasserie 'Net even anders' 0499-476383 of stuur een mail naar brasserie@thermaeson.nl.

Werken met de computer en met E-overheid

Cursus Klik en Tik Foto: Adrie Neervoort

Samen met Bibliotheek Dommeldal en de gemeente Son en Breugel gaan docenten van SonenBreugelVerbindt weer van start met twee series computercursussen. Voor beginners en voor mensen die al gewend zijn aan muis en toetsenbord. Elke cursus bestaat uit een serie van zes dagdelen (van twee uur) en wordt gegeven in de Bibliotheek in het Vestzak, boven in de cursusruimte. Natuurlijk is er altijd koffie of thee.

Klik & Tik de Basis

Een cursus voor beginners. Om de basisbeginselen te leren van de computer en de tablet, zoals het gebruik van de muis en het toetsenbord, of van het aanraakscherm van een tablet. Verder leert u om het internet op te gaan. Er wordt in kleine groepjes gewerkt, maximaal zes personen, onder leiding van drie of vier geduldige cursusleiders. Daarnaast kunt u thuis oefenen op uw computer of tablet. U werkt tijdens de cursus met uw eigen laptop of tablet. Op verzoek kan de Bibliotheek een laptop beschikbaar stellen.

De cursusdagen zijn steeds op woensdagmiddag van 13.30 tot 15.30 uur. De data van de komende serie van zes cursussen zijn: 11, 18 en 25 september en 2, 9 en 16 oktober.

Internet en e-Overheid
Een cursus, met uitgebreid werkboek, waarin u onder andere leert hoe u op het internet informatie zoekt en aankopen doet. Ook hoe u bankzaken digitaal regelt en email gebruikt. Met veel aandacht voor het digitaal contact maken om zaken te regelen met de overheid (gebruik van DigiD). U leert bijvoorbeeld formulieren aanvragen, downloaden en insturen. Tevens wordt de digitale loketten van de eigen gemeente bekeken. En surft u rond op het online platform van u en uw dorpsgenoten, SonenBreugelVerbindt.nl. U sluit de cursus af met een certificaat. Op verzoek kan de Bibliotheek een laptop beschikbaar stellen, maar het is handiger om uw eigen laptop of tablet mee te nemen.

De cursusdagen zijn steeds op donderdagochtend van 09.30 tot 11.30 uur. De data van de komende serie van zes cursussen zijn: 12, 19 en 26 september en 3, 10 en 17 oktober.

Extra
Op 18 september is er van 16.00 - 17.30 uur een extra Computerspreekuur, waar extra vragen uit de computercursussen worden beantwoord. Maar ook vragen over smartphone, tablet of notebook mogen worden gesteld. Aanmelden is niet nodig.

Aanmelden
Voor meer informatie over de cursussen én om aan te melden, gaat u naar sonenbreugelverbindt.nl/cursus, of vult u een formulier in bij een medewerker van de Bibliotheek, tijdens de openingstijden. U kunt ook bellen naar 0499-473033. Beide cursussen zijn gratis dankzij een bijdrage van de gemeente Son en Breugel. Plaatsing gaat op volgorde van aanmelding, dus snel aanmelden is slim.

Parachutesprong boven Sonniuswijk tijdens Operation Market Garden 2019

Foto: ©gemeente Son en Breugel

Op de basisschool is zijn interesse gewekt voor de Tweede Wereldoorlog en dan met name de bevrijding op 17 september 1944. Op deze dag werd Son bevrijd door de actie Operatie Market Garden (OMG). Frenk Derks van de Ven heeft in de loop van de jaren een verzameling bij elkaar gespaard van attributen uit deze tijd. Jaarlijks besteedt hij veel aandacht aan Operatie Market Garden, vooral om de herinnering levend te houden.

Redacteur: Emmy Grit

Frenk (38 jaar) werd als kleine jongen geïnspireerd door het verhaal van Joe E. Mann. Joe diende als Private First Class (Pfc.) in Company H, 502nd Parachute Infantry Regiment, de 101e Luchtlandingsdivisie van het Amerikaanse leger gedurende OMG in september 1944. Joe Mann stierf in Best door zich op te offeren voor zijn medesoldaten. "Dit verhaal heeft mij altijd aangegrepen", vertelt Frenk. "Hierdoor ben ik mij gaan verdiepen in de verhalen over de oorlog."

Tentoonstellingen
Frenk is jaarlijks aanwezig bij de herdenkingen van 17 september. "Tijdens deze herdenkingen heb ik regelmatig met veteranen gesproken die OMG hebben meegemaakt." Door deze ontmoetingen bleef de interesse over die periode bestaan. Samen met zeven anderen is Frenk onderdeel van 'Stichting Remember September 1944'. Deze stichting heeft als doel om Operation Market Garden levend te houden. "In 2004 heeft de stichting, in het kader van zestig jaar bevrijding, meegeholpen met een tentoonstelling die de gemeente Son en Breugel organiseerde." Vijf jaar later heeft de stichting een grote tentoonstelling georganiseerd in samenwerking met de Heemkundekring Son en Breugel vlakbij de hefbug over het Wilhelminakanaal. Op deze tentoonstelling werd onder andere uniek fotomateriaal tentoongesteld dat nog niet eerder te zien was. "Het is belangrijk om de kennis, het materiaal en de verhalen te delen met anderen, zodat de herinnering levend blijft."

Dropping parachutisten
OMG staat onlosmakelijk vast met de dropping van de Engelse, Poolse en Amerikaanse parachutisten die Nederland mede hebben bevrijd. Deze soldaten zijn altijd een voorbeeld geweest voor Frenk. Na het volgen van een parachutistencursus heeft Frenk inmiddels al enkele sprongen met een ronde koepel parachute mogen beleven. Dit is hetzelfde type waar de sonate destijds mee sprongen uit de Dakota. "Mijn wens is om enkele parachutesprongen te maken uit een oude Dakota/C-47 op de originele dropzones van operatie Market Garden tijdens de herdenkingen." Vorig jaar leek die wens in vervulling te gaan. Helaas gooiden regen en wind roet in het eten." Dit jaar hoopt Frenk op een herkansing.

Vijf sprongen
Frenk is mede-organisator van het parachutespringen Market Garden 2019. In de week van de herdenking van 75 jaar bevrijding staan zes parachutesprongen op het programma. Op 16 september (Son), 17 september (Eerde), 18 september (Groesbeek), 19 september (Grave), 20 september (Wolfheze) en 21 september (Ginkelse Heide). De sprongen in Son, Eerde en Grave worden georganiseerd door 'Round Canopy Parachute Team Netherlands', de andere sprongen door 'Parachute Group Holland'. "Op 16 september neem ik, met een aantal andere parachutisten, deel aan de parachutesprong in Son. Als de weersomstandigheden mee zitten, landen we op Sonniuswijk, in de buurt van de Brouwerskampweg. Dat wordt een unieke ervaring", vertelt Frenk enthousiast. "Verder sta ik op alle andere data, behalve bij de sprong in Grave, klaar om in de Dakota te stappen en de sprong te maken."

Herdenken, vieren en doorgeven
Het thema van Remember September 2019 is herdenken, vieren en doorgeven. Frenk: "Het is niet vanzelfsprekend dat wij in vrijheid mogen opgroeien. Herdenken, vieren en doorgeven doe je met elkaar. Met de stichting Remember September 1944 dragen wij graag ons steentje hierbij aan. Dit doen wij door middel van het plaatsen van monumenten, tentoonstellingen, educatie en het onderzoeken van oude verslagen en foto's."

Mocht je meer willen weten over de stichting of parachutespringen, kijk op de facebookpagina RCPTNL of rememberseptember1944.

Organisatie Stichting Remember September 1944 (met de burgemeester) tijdens tentoonstelling in 2009. V.l.n.r: Burgermeester Hans Gaillaird, Christian Dijkhuizen, Frenk Derks van de Ven (zittend), Hans den Brok, veteraan Ken Woolley, Tom Peeters, Harrie Dijkhuizen Foto: Ingezonden
Frenk tijdens een van zijn parachutesprongen Foto: Ingezonden

Reken er maar niet op

Er is een groot gebrek aan leerkrachten, is mij verteld. Het is een waar probleem, dat nog verergerd wordt doordat wannabe leerkrachten de rekentoets niet halen. Onlangs las ik het verhaal van Charlotte, die haar droom om juf te worden op moest geven, nadat ze niet slaagde.

Zo gaan er ongetwijfeld veel meer potentieel goede leerkrachten verloren. De reden dat de rekentoets werd ingevoerd, is omdat men er een jaar of tien geleden achter kwam dat de rekenvaardigheid van Nederlanders achteruitging. Dat kwam doordat de leerkrachten zelf niet goed konden rekenen.

Dat je niet iemand rekenen kunt leren als je het zelf ook niet kan, dat kan ik nog volgen. Of het invoeren van een reken- of andersoortige toets het antwoord is, als falen betekent dat je de opleiding niet mag volgen, is voor mij niet te volgen. Het is zoiets als het kind weggooien met het badwater, wie weet hoeveel goede potentiele leerkrachten afvallen door het falen voor zo'n toets, of niet eens beginnen aan de opleiding? Een aantoonbare verbetering van de kwaliteit van de leerkrachten is in elk geval niet te zien, aldus de experts.

Is het inderdaad een vereiste dat leerkrachten per se goed kunnen rekenen? Of goed zijn in taal, geschiedenis of exacte wetenschappen? Een pluspunt is het sowieso, goed les kunnen geven is een vak apart. De leraren die mij het best zijn bijgebleven, waren boeiende vertellers, niet noodzakelijkerwijs experts op hun vakgebied.

Kinderen die slecht kunnen rekenen, ook al zou de kwaliteit van het onderwijs wel verbeterd zijn, moeten die het zelf maar uitzoeken? We leven in een wegwerpmaatschappij, als de asbakken vol zijn, kopen we al een nieuwe auto, bij wijze van spreken. Misschien niet het beste voorbeeld, gezien het feit dat roken steeds minder geaccepteerd wordt, maar toch.

In plaats van leerlingen die falen voor de rekentoets weg te sturen, zouden we beter kunnen kijken op wat voor manier ze wel als leerkracht ingezet zouden kunnen worden. In plaats van te kijken naar wat iemand niet kan, kunnen we beter kijken naar wat hij of zij wél kan.

De wereld is vol van misfits, die op de een of andere manier niet aan opleidingsnormen voldeden, maar toch slaagden. Juist omdat ze 'out of the box' denken. Zoals Albert Einstein, geen van zijn leraren had ooit gedacht dat hij een genie zou blijken te zijn.

Reken er maar niet op, dat het spoedig zal veranderen.

Oil for education, een opmerkelijke stichting

Joke en Rene Foto: Ingezonden

Oil for Education is een unieke stichting uit Son en Breugel. Deze stichting heeft als doel om door middel van de verkoop van olijfolie geld in te zamelen voor de allerarmste kinderen in Kenia, door ze beurzen te geven die het mogelijk maakt om opleidingen te volgen. De Stichting is een initiatief van het Sonse echtpaar Rene en Joke van Herwaarden. Net terug uit Italië vertellen zij op het terras van hun woning aan de Panterlaan over het hoe en waarom van dit mooie initiatief, 'Olijfolie voor scholing'.

Redacteur: Arjen Strik

Rene is 75 jaar en nog volop actief. Joke heeft haar eigen modebedrijf voor de wat grotere maatjes. Beiden zijn ze trekker van dit project. De stichting borduurt voort op de activiteiten van twee andere stichtingen die al meer dan vijftien jaar actief waren in Kenia, met name in Lodwar in het snikhete noorden van Kenia en in Sirimba nabij het Victoriameer. "Ik was destijds voorzitter van de stichtingen", licht Rene toe. "We hadden al meer dan vijftien jaar ervaring en al even zolang contact met de lokale projectleiders, dus alles ging op een heel betrouwbare en goed georganiseerde manier. Helaas moesten de stichtingen stoppen, maar het idee bleef aan mij knagen. We hebben het hier zo goed, dan wil je iets terugdoen."

Uitstekende kwaliteit
Joke: "Een paar jaar geleden besloten we, gedurende het jaar, wat langer in mijn favoriete Zuid-Italië door te brengen. We hebben een huis gebouwd in Salamina." De streek Puglia is bekend om zijn miljoenen olijfbomen en de erg hoge kwaliteit olijfolie die daar wordt geproduceerd. Het toeval wil dat op het land rondom hun woning wel zo'n tachtig bomen staan. "In 2016 werden door ons, eigenlijk een beetje voor lol, de olijven van een aantal bomen geplukt, geperst en gebotteld. Tot ieders verbazing bleek de olie van een geweldige kwaliteit te zijn. Zo ontstond het idee om hierin verder te gaan en de opbrengst van de olijfolie aan te wenden voor het goede doel. In de voorbije jaren hebben we al substantiële bedragen kunnen overmaken aan de onderwijsprojecten, vandaar de naam: Oil for Education", vertelt Rene gepassioneerd.

Opbrengst
Rene en Joke hebben enkele maanden geleden beide projecten in Kenia bezocht. Joke: "Als je dan ziet in welke omstandigheden kinderen daar leven, dan stimuleert dat weer erg om met dit werk door te gaan. Je wordt gesterkt in je geloof dat je ze structureel kunt helpen. Onderwijs maakt ze onafhankelijker en zelfstandiger en stelt ze beter in staat een bijdrage te leveren aan hun gemeenschap. De kennis ontbreekt gewoon. Ze hebben vakmensen nodig om het land op te bouwen. Alle opbrengsten van onze stichting gaan voor honderd procent naar de opleidingen. Geen strijkstokken dus en de opleidingen betreffen lagere school, middelbare school, vakopleidingen en ook hoger beroepsonderwijs en in enkele gevallen ook universitaire opleidingen."

Cadeau
"Vorig jaar hebben enkele bedrijven en kantoren zich gemeld die het een leuk idee vonden om de mooie flessen als eindejaar cadeau aan medewerkers of andere relaties te geven. We gaan ervan uit dat we ook in het tweede halfjaar weer aardig wat flessen kunnen verkopen. We staan daar natuurlijk weer helemaal voor open en roepen ook particulieren op een aantal flessen af te nemen, omdat het een origineel en leuk cadeau is om bij verschillende feestelijke gelegenheden te geven", licht Rene toe.

Olijfolie bestellen
Bekijk de website van de stichting www.oil-for-education.com. Op deze site staan regelmatig berichten over het project. De flessen zijn te koop bij de Wereldwinkel in Son en Breugel. Bestellen bij Rene van Herwaarden kan ook, via 06-53884610, langskomen op de Panterlaan 2 of een e-mail naar rene@ivanherwaarden.nl. Bestellen kan ook online via www.yoek.com, het bedrijf van Joke vanwaar de flesjes dan worden verstuurd. Gewone donaties zijn ook meer dan welkom op bankrekeningnummer NL91 INGB 0008 4647 36 ten name van Oil for Education.

Verloten
DeMooiSonenBreugelKrant mag drie flessen verloten onder de lezers van deze krant. Wil jij een fles met deze speciale olijfolie, stuur dan voor maandag 26 augustus (voor 17.00 uur) een email naar redactie@demooisonenbreugelkrant.nl. De prijswinnaars worden woensdag 28 augustus in deze krant bekendgemaakt.

Joke tussen de kinderen in Kenia Foto: Ingezonden

Oudercafé: Aletta Smits over het Puberbrein

Foto: Ingezonden

Bij de aanvang van het nieuwe schooljaar begint het Oudercafé in het Vestzak met een actueel thema en een bijzondere gast. Op dinsdagavond 10 september komt psycholoog, ICT deskundige en schrijfster Aletta Smits naar het Vestzak en vertelt van 19.00 - 21.00 uur over het puberbrein.

Het puberbrein
Kruipen ze onverwacht nog bij je op schoot? Komen ze hun bed niet uit? Of komen ze altijd en overal te laat? Kun je ook heel erg met ze lachen? Houden ze zich niet aan de afspraken? Zitten ze vastgeplakt aan hun mobiel? Dan hebben we het vast over hetzelfde: Pubers! Aletta Smits weet er alles van. Ze heeft zich verdiept in het puberbrein en schreef er een boek over. Daarin is te lezen hoe het puberbrein het pubergedrag stuurt. En hoe wij - die de puberleeftijd zijn ontgroeid – daarmee om kunnen gaan. Het boek is voor veel ouders een handleiding en naslagwerk. Daarom is Dr. Aletta Smits als eerste uitgenodigd in het Oudercafé.

Oudercafé
Voor het Oudercafé slaan Bibliotheek Dommeldal, Korein Kinderplein, LEVgroep, GGD Brabant-Zuidoost en het CMD komend jaar de handen ineen. Er staan vier avonden over opvoeden op het programma, met steeds een spreker/spreekster te gast die meer weet over een specifiek thema. Ouders en opvoeders van kinderen tussen ongeveer 8 en 16 jaar zijn daarbij welkom, niet alleen om te luisteren en vragen te stellen, maar ook om met elkaar op een informele manier in gesprek te gaan over het opvoed-onderwerp van die avond.

Kaartjes
Toegangskaartjes kosten 5 euro (incl. koffie/thee). Ze zijn online te bestellen via www.bibliotheekdommeldal.nl, in de activiteitenagenda. Bibliotheekleden krijgen 2 euro korting. Koreinleden krijgen dezelfde korting, op vertoon van het ouderportaal.

Debatavond bij Radio S&B

Radio S&B nodigt dorpsgenoten uit om aanwezig te zijn bij de radio-uitzending op woensdag 18 september. Op deze avond staat de debatavond op het programma. De live-uitzending, via 107.5 FM van Radio S&B, start om 20.00 uur. De inwoners worden tevens in de gelegenheid gesteld tot het stellen van vragen.

De presentatie van de debatavond is in handen van Lucy van de Wier en Mario Smulders. Het publiek is welkom in de theaterzaal van het Vestzaktheater.

Het programma van de radio-uitzending is al volgt:
20.00 - 21.00 uur Gesprekken met fractievoorzitters
21.00 - 21.15 uur Pauze
21.15 - 22.00 uur Interactie met het publiek
22.00 uur Afronding en sluiting.

Gezien de recente wijzigingen binnen het college van B&W, lijkt het Radio S&B een goede zaak om ook hen te vragen die avond aanwezig te zijn.

Kom tekenen of schilderen bij Atelier 'La Peinture'

Foto: Ingezonden

Heeft u altijd graag willen leren tekenen en of schilderen en is het er nooit van gekomen, dan is hier uw kans. U bent nooit te oud om te leren.

U krijgt les in eigen atelier en persoonlijke begeleiding bij het maken van schilderijen/tekeningen. Of dit nu olieverf-, acryl-, aquarel-, houtskool of pastelkrijt is, het kan allemaal. Al schilderend leert u allerlei zaken over materialen en kleurenkennis. Wat inhoudt dat je alle kleuren leert mengen en gebruiken.

De cursus start op 4 en 5 september. De tijden zijn op woensdag en donderdag van 13.45 – 16.00 uur. Er zijn nog enkele plaatsen vrij op donderdag.

Heeft u interesse? Neem dan contact op met Els van den Heuvel-Verbeek via de website www.lapeinture.nl, via de e-mail g.heuvel@kpnmail.nl of telefonisch 0499-475991.

Speelinloop De Duwkar gaat door

Foto: Tim Townsend

Speelinloop De Duwkar is al veel jaren vertrouwd en actief in basisschool De Stokland. De Duwkar is voor (groot)ouders met jonge kinderen een wekelijkse speel- en ontmoetingsplek. De laatste tijd werd het moeilijk om vrijwilligers te vinden die deze speelinloop konden begeleiden. En daarmee werd het voortbestaan van deze succesvolle speelinloop bedreigd.

Basisschool De Stokland én hun partner Korein Kinderplein hebben de handen ineengeslagen om het succes voort te zetten. Vanaf het nieuwe schooljaar zorgen medewerkers van Korein voor de coördinatie en begeleiding, zodat De Duwkar een plek blijft waar jonge kinderen kunnen ontmoeten, spelen, delen en ontdekken en waar ook de (groot)ouders elkaar kunnen treffen en ervaringen kunnen delen.

Lekker samen spelen
Ouders komen om verschillende redenen graag naar De Duwkar: "Het is even een moment voor jezelf, je kind heeft de ruimte en kan lekker met andere kinderen spelen. Je hebt hier een goed overzicht". Een oma en opa vertelden: "Wij passen op onze kleinkinderen. Eén van hen is een beetje teruggetrokken, het leek ons goed als hij regelmatig met andere kinderen lekker kon spelen."

Welkom
Speelinloop De Duwkar is iedere dinsdagochtend in de schoolweken van 09.00 tot 10.30 uur open in de speelzaal van basisschool De Stokland aan de Jupiterstraat 3 in Breugel. Iedereen met kleine kinderen is van harte welkom en de deelname is gratis. Kom gerust een keertje kijken en spelen.

Bouwruimte voor carnavalswagens gezocht

Foto: Wil Feijen

Op verzoek van een aantal carnaval wagenbouwers wordt deze oproep geplaatst.

Elk jaar is er in Son en Breugel op carnavalszondag een geweldige optocht. Tijdens deze optocht zijn er groepen die mee doen met een wagen, waar ze maanden aan werken.
Helaas zijn er nu twee wagenbouwgroepen die dit jaar geen bouwplaats hebben, maar wel heel graag een wagen willen bouwen. Het gaat om CV Hendig Zat en CV Vrijgezellig.

Bouwlocaties
Daarom zijn ze op zoek naar bouwlocaties. Zijn er mensen of bedrijven die een ruimte beschikbaar hebben en deze groepen willen helpen? Neem dan contact op met secretaris@dekrutjesrapers.nl.

Het zou gaan om de periode van september/oktober 2019 tot begin maart 2020. Het zou erg jammer zijn als er dit jaar twee wagens minder mee kunnen doen met de optocht.

Onderhoud kleinste begraafplaats

De kleinste begraafplaats na het onderhoud

De kleinste algemene begraafplaats van Nederland ligt langs de vijver aan de Europalaan in Son en Breugel. Op deze begraafplaats liggen Samuel van Hoven (overleden 1869) en zijn vrouw Wilhelmina Jacoba van Heusden (overleden 1895) begraven.

Het graf was de laatste tijd niet onderhouden en daardoor overwoekerd met onkruid en beplanting. Dit was ook de commissie burgerzaken van de gemeente Son en Breugel opgevallen. Zij vroegen daarom aan de verantwoordelijke wethouder Jos de Bruin op 18 juni of hier wat aan gedaan zou kunnen worden. Inmiddels is het onkruid en de overtollige beplanting weggehaald. Het hekwerk wordt na de zomervakantie opnieuw geschilderd, laat de wethouder in een reactie weten.

Onderhoud
Het onderhoud aan deze algemene begraafplaats is een verplichting van de gemeente. Zij zijn deze verplichting aangegaan in 1921. Toen ontving de gemeente Son en Breugel na de restauratie van het raadhuis van Son en Breugel een schenking van de schoonzoon van het echtpaar Van Hoven. De toen 93-jarige Frederik Arnold Holleman was in 1858 getrouwd met de dochter Wilhelmina Jacoba. Als herinnering aan dit huwelijk schonk hij nieuw meubilair voor het raadhuis. Dit meubilair is heden ten dage nog steeds te vinden in het oude raadhuis. Naar aanleiding van deze schenking besloot de gemeenteraad het onderhoud van het graf van de schoonouders van Holleman op zich te nemen.

Theaterkoor Sincère bij Remember September

H.Mis bij het 10-jarig bestaan van ‘Jongerenkoor Sincère’ met dirigent Bert Buurman Foto: Ingezonden

Theaterkoor Sincère treedt vrijdag 13 september 's avonds, samen met Harmonie Pro Honore et Virtute en diverse solisten, op tijdens de Remember September festiviteiten op het Kerkplein in Son en Breugel. Dit belooft een zeer sfeervol en gezellig spektakel te worden.

Dit is slechts een van de optredens die Sincère dit najaar op het programma heeft staan. Het theaterkoor Sincère bestaat dit jaar 50 jaar en viert dit met twee jubileumconcerten in het Vestzaktheater op donderdag 24 en vrijdag 25 oktober. Maar voor iedereen die ooit bij Sincère zong, musiceerde of als dirigent betrokken was, is er ook een fantastische reünie op zaterdagavond 26 oktober. Alle informatie vindt u op de website van het Vestzaktheater www.vestzaktheaterson.nl alwaar ook kaarten besteld kunnen worden.

Heeft u nog vragen over het jubileum van Sincère of wilt u meer weten over het gezelschap? Kijk dan op www.theaterkoorsincere.nl.

Vrouwenvereniging Scala opent nieuw seizoen

Vrouwenvereniging Scala opent op maandag 2 september het nieuwe seizoen met het doornemen van de nieuw geplande activiteiten. Na de pauze staat een lezing door de Wensambulance op het programma. De opening vindt plaats in 'De Bongerd'.

Op vrijdag 20 september gaat Scala met een busreis naar de mosselbanken in Yerseke. Omdat er nog plaatsen vrij zijn in de bus, kunnen introducees (dames en heren) zich hiervoor opgeven. De kosten zijn 60 euro per persoon. Dit is inclusief busreis, koffie/thee, Zeeuwse bolus, rondleiding bij het hypermoderne bedrijf van de mosselbanken van Prins en Dingemans onder leiding van een gids, de rondvaart langs de mosselbanken en oesterputten, waarbij men de vissers aan het werk ziet en vroeg in de avond een driegangenmenu.

Het vertrek is om 08.15 uur bij 'De Bongerd' in Breugel en om 08.20 uur op het parkeerterrein bij Albert Hein. De thuiskomst wordt verwacht rond 20.15 uur. Bij voorkeur aanmelden per email bij het secretariaat: Scala.breugel@gmail.com. Wie geen email heeft kan zich telefonisch of per Whatsapp aanmelden bij Jacqueline Canters, tel. 06-10578950. Het bedrag graag overmaken op NL66RABO0156408554 ten name van Scala onder vermelding van de naam en activiteit.

Binnenkort is weer de clubcampagne van de Rabobank, te weten de Rabo Clubsupport. Men kan dan weer een stem uitbrengen op verenigingen/stichtingen die daardoor extra geld krijgen voor het realiseren van wensen. Heeft men een rekening lopen bij de Rabobank en is men nog geen lid, dan kan men zich gratis aanmelden. Het lidmaatschap heeft daarna alleen maar voordelen voor de rekeninghouder. Deze kan dan een stem uitbrengen op zijn/haar favoriete clubs. Uiteraard hoopt Scala op uw stem.

Aftrap nieuw seizoen Lazy Sonnie Afternoon door Björn van der Doelen en Fabian Cornelissen

Björn van der Doelen treedt op bij Lazy Sonnie Afternoon Foto: Ingezonden

Nagenietend van het Lazy Sonnie Afternoon Festival in juli staat de organisatie weer in de startblokken voor het nieuwe seizoen. De aftrap wordt op zondag 1 september gegeven door twee Eindhovense mannen. Fabian Cornelissen was al eerder bij Lazy en ook Björn van der Doelen is bij Lazy Sonnie Afternoon een graag geziene gast. Een uitstekende start van het nieuwe seizoen.

Björn van der Doelen
Björn van der Doelen, voormalig profvoetballer (PSV, Standaard Luik, FC Twente en NEC Nijmegen) stopte nog voor z'n 30ste met voetballen om onder andere muziek te gaan maken. Inmiddels is hij gepokt en gemazeld en na het uitkomen van zijn laatste album 'Eerwaarde Vader zegen mij want ik heb gezondigd' alweer vijf albums verder. Een theatertour met zijn band de huursoldaten (2017) en een paar honderd optredens (sinds 2007) in grote en verrekt kleine zaaltjes, theaters, huiskamers en op festivals hebben ervoor gezorgd dat Van der Doelen inmiddels uiterst comfortabel op het podium staat. Van der Doelen houdt zijn luisteraars graag een spiegel voor in zijn echte, oprechte, goudeerlijke verhaaltjes. Björn van der Doelen, die zichzelf met een knipoog de parel van Brabant noemt, stond al eerder op het podium van Lazy Sonnie Afternoon. De organisatie is blij om hem, samen met een aantal 'Huursoldaten', wederom te mogen verwelkomen.

Fabian Cornelissen
Fabian Cornelissen is een virtuoos gitarist, die zich geheel heeft toegelegd op het zich eigen maken van de rijke roots en Americana stijl. Van uptempo fingerpicking tunes (eigen composities) tot vlekkeloos uitgevoerde, JJ Cale covers, van ingetogen Townes van Zandt ballads tot openhartige eigen liedjes. Hij speelt onder andere bij The Very Girls en The Willowbees en is als songwriter frontman van zijn eigen band. Stond Fabian in mei 2018 samen met Dylan van Meurs op het Lazy-podium, deze maand is hij solo te bewonderen.

Aanvang toegang
Lazy Sonnie Afternoon begint om 15.30 uur en duurt tot ongeveer 18.00 uur. De zaal is vanaf ongeveer 15.00 uur open. Er wordt geen entree geheven, maar na het optreden wordt om een bijdrage in de hoed gevraagd. Jullie gifts zijn noodzakelijk om deze unieke optredens voor de toekomst veilig te stellen. De muzikale optredens vinden plaats in een luisterambiance en zijn geschikt voor alle leeftijden. Kijk op www.lazysonnieafternoon.nl voor de jaaragenda en/of meld je aan voor de nieuwsbrief. Ook vrienden en sponsoren kunnen zich op onze website aanmelden.

21 / 32

Kerkberichten

Sint Genoveva-kerk
Zondag 25 augustus
09.30 uur: Eucharistieviering m.m.v. Breugels Kerkkoor
. Intenties: Ietje van Dinther-Raeven, Mia Donkers-van Heeswijk, Tiny Verhoeven-Hazenberg, Clara den Ouden-Dreesen, Janny Alkemade-Quist.
11.00 uur: Eucharistieviering m.m.v. het Son Parochiekoor. Intenties: Jos Driessen, Miet van der Velden-van Moorsel, Nolda Roestenburg-Versantvoort, Bert Hooijmaijers, Piet Melisse. MIVA-collecte

Zondag 1 september
09.30 uur: Eucharistieviering m.m.v. Breugels Kerkkoor. Kinderwoorddienst. Intenties: Karel en Elisabeth Faessen-van Tilburg, Cor Groeneweg, Piet Merks.11.00 uur: Eucharistieviering, Gildemis, m.m.v. het Sons Parochiekoor. Na de Eucharistieviering buiten de kerk de vernieuwing van de eed van trouw aan het kerkelijk gezag en demonstratie vendelzwaaien. Daarna koningsschieten bij Vresselseweg 29, Sint Oedenrode. MisIntentie: Frits en Doortje Maas-de Bijl

Overige kerkdiensten Son en Breugel
Zaterdag 24 augustus
16.30 uur: Woord- en communieviering in Berkenstaete
Zaterdag 31 augustus
16.30 uur: Eucharistieviering in Berkenstaete

Martinuskerk Centrum
Zaterdag 24 augustus
19.00 uur: Eucharistieviering met Goede Herderkoor. Intenties: Jan van Driel vanwege zijn sterfdag (mgd); Overleden familieleden van familie van Bree; Cor van Esch (mgd); Pastoor van Breugel.

Zondag 25 augustus: Eenentwintigste zondag door het jaar
09.30 uur: Eucharistieviering met Martinuskoor. Intenties: Toon en Tonia van Kemenade-van den Hurk; Toon van den Oever; Riek van den Oever-van Kempen; Jacques van Deijk (mgd); Gerard en Mien van Berkel-van der Voort; Martien van de Ven en overleden familie van de Ven - Moeskops; Overleden ouders v. Rooij – van de Laar en overleden familieleden; Bertus en Tonnie Braat-van Kaam.

Zondag 25 augustus
12.30 uur: Doop van Sophie Jenniskens.

Woensdag 28 augustus
19.00 uur: Eucharistieviering in de Heilige Rita kapel te Boskant.

Sint-Antonius Nijnsel
Zondag 25 augustus
11.00 uur Eucharistieviering. Intenties: Jan en Petra Aarts- v.d. Laar, overleden ouders en familie Aarts en van de Laar, Jo van Roosmalen- v.d. Laar. Wij vragen uw aandacht voor de MIVA-collecte van deze week.

Kerkdienst Protestantse kerk
(PKN) Son en Breugel
Zondag 25 augustus
10.00 uur: Ds. D. Strasser

Klei biedt een scala aan mogelijkheden

Flor met een van zijn kunstwerken Foto: Wil Feijen

Flor du Puy had eigenlijk kunstschilder willen worden. Alleen daar viel geen droog brood mee te verdienen. Flor is geboren in Hulst, in Zeeuws-Vlaanderen. Tekenen had altijd al zijn grote belangstelling. "Ik mocht op de lagere school altijd de wekelijkse schoolbordtekening maken", aldus Flor.

Redacteur: Arjen Strik
Fotograaf: Wil Feijen

Flor ging naar Saint-Louis in Oudenbosch waar hij de kweekschool volgde, waarna hij zijn teken- en handernarbeidacte behaalde. Hij werkte als onderwijzer, zowel in Son als in Breugel en op het doveninstituut. Later als hoofd van de basisschool De Stokland. Flor was altijd geïnteresseerd in kunst.

Tegeltableaus
"In 1976 ben ik begonnen met het schilderen van tegeltableaus. Eigenlijk is dat een schilderij op verschillende wandtegels. Ik maakte onder andere gedetailleerde stadsgezichten." Flor had de techniek geleerd van een oud-tekenleraar. De techniek is een ingewikkeld procedé van de juiste glazuur en temperatuur. Na zijn pensionering is Flor in het HOi-huis begonnen met keramiek.

Scala aan mogelijkheden
Flor boetseert koppen naar model en fantasiewerken die afgewerkt worden met kleurrijk glazuur en hierdoor een bijzonder karakter krijgen. "Mensen worden altijd vrolijk van mijn werk," vertelt Flor. Hij is bijna dagelijks in zijn eigen atelier aan het werk en heeft een tomeloze scheppingsdrang. "Ik zou eigenlijk mijn werk meer moeten exposeren. Maar dat ligt me minder." Flor is liever scheppend bezig. Hij is lid van kunstenaarsvereniging Ars Longa en zijn werk was onlangs te bewonderen op het Kunstplein.

Huidverzorgingstips bij het Onderonsje

Bij het Onderonsje in het Damiaancentrum wordt donderdagmiddag 29 augustus weer een activiteit gehouden. Deze keer komt Francien Habraken om de aanwezigen advies te geven hoe ze hun huid goed kunnen reinigen en verzorgen.

En het blijft niet alleen bij tips, ze gaan ook zelf aan de slag om ter plekke de huid te reinigen met lotion of door een maskertje te nemen. Deze activiteit duurt van 14.00 - 16.00 uur en kost 3 euro. Daarvoor krijgt u koffie, thee met iets lekkers en ook de gebruikte schoonheidsproducten zitten in de prijs.

Vindt u het leuk om erbij te zijn, dan graag opgeven bij Petra Vesters of Karin van Vlerken. Per mail: petrav@kpnmail.nl, tel.06-10068676 (Petra) of tel. 06-13992915 (Karin). Het Onderonsje is één van de activiteiten van het Damiaancentrum. Zie de website voor andere activiteiten: www.damiaancentrum.nl. Schijndelseweg 46, Sint-Oedenrode.

Vrijwilligersavond Petrus Banden verplaatst

De vrijwilligers van de Petrus Banden parochie hebben persoonlijke een uitnodiging ontvangen voor de jaarlijkse bijeenkomst. Helaas kan deze bijeenkomst op woensdag 28 augustus door omstandigheden niet doorgaan.

De avond wordt nu gehouden op vrijdag 27 september, aanvang 19.00 uur, in het Vestzaktheater.

Touwtrekken over water: het was top!

Er werd fanatiek gestreden om de winst Foto: Ingezonden

Nederwetten - DOEN! KPJ Nederwetten organiseerde op zondag 18 augustus weer het jaarlijkse touwtrekken over water. Deze keer ging het om een speciale editie van touwtrekken over water: het was de 40ste keer dat het touwtrekken georganiseerd werd en tevens de laatste keer dat touwtrekken over water in deze vorm plaats gaat vinden. Hoe het verder gaat, dat is nog niet bekend.

In deze speciale editie streden 14 teams, in drie categorieën, om de eerste prijzen. De jeugdteams waren ook dit jaar weer erg goed vertegenwoordigd. Vol enthousiasme gingen zij in de touwtrekarena de strijd met elkaar aan. Dat het af en toe motregende, deerde hen helemaal niet.

Dit jaar deed het sterke herenteam de Elacinatidko's voor de 25ste keer mee. Voor deze langdurige deelname verdienden ze de 'aanmoedigingsprijs'. De teams zorgden voor mooie wedstrijden en waren zeker aan elkaar gewaagd. Aan het einde van de voorrondes moesten er zelfs vijf extra wedstrijden getrokken worden om tot de juiste plaatsingswedstrijden te komen.

De twee damesteams van Tug of War Queens hadden voor deze dag speciale kleding aangeschaft; een felroze shirt en een zweetband van de band die in juni met de organisatie een mooi feestje vierde. Ook hadden ze van tevoren geoefend met touwtrekken. De spannende finale bij de dames werd tussen deze twee teams gespeeld. Als een echte eenheid sprongen ze samen in het water en vierden hun feestje. De dames van 'Liever wijn dan eerste zijn' deden hun naam eer aan.

Na de zinderende finales volgde de prijsuitreiking. Winnaars bij de heren werd het team 'CV Bij elkaar geraapt zooitje'. Zij hadden een reuze wisselbeker gesponsord en mochten deze nu ook zelf weer mee naar huis nemen. Maar dat deden ze niet voor er eerst even lekker koud bier uit te drinken. Bij de dames won 'Tug of War Queens 1' en bij de jeugd won het team 'De Verrekte Trekkers' de eerste prijs.

Speciale dank voor vele jaren trouwe hulp bij het touwtrekken was er voor Ad, Wies, Harry en Harrie. Bedankt voor al die jaren van hulp. Tevens wordt iedereen hartelijk bedankt voor zijn of haar bijdrage. Het was een erg gezellige en geslaagde dag.

Uitslag
Jeugd
1. De Verrekte Trekkers
2. De Gekke van Wette
3. Firegirls
4. Sterk & Stoer oranje
5. Sterk & Stoer blauw
6. Sterk & Stoer groen
7. Sterk & Stoer wit/grijs

Dames
1. Tug of War Queens 1
2. Tug of War Queens 2
3. Liever wijn dan eerste zijn
4. Wa mak ut uit

Heren
1. CV Bij elkaar geraapt zooitje
2. Elacinatidko's
3. Mark Sanders Interieurbouw

Molen De Vogelenzang in Lieshout viert 200-jarig bestaan

200 jaar molen De Vogelenzang Foto: Ingezonden

Lieshout - Het 200-jarig bestaan van molen de Vogelenzang aan de Molendreef in Lieshout wordt zondag 25 augustus gevierd. De Vogelenzang is een van de oudste nog bestaande stenen molens in Noord-Brabant, gebouwd in 1819. In de tijd dat Vincent van Gogh in Nuenen woonde heeft hij de Vogelenzang in het jaar 1885 meerdere malen bezocht en getekend.

In 1805 kocht Hendrik Ambrosius Swinkels, zoon van de eerste brouwer van de familie Swinkels, de houten standerdmolen die op dezelfde plek stond waar nu de Vogelenzang staat. In een grote storm in november 1816 is de standerdmolen verloren gegaan. Het heeft tot 1819 geduurd voordat de huidige stenen molen werd gebouwd. In de molen zijn nog balken verwerkt van zijn voorganger.

De molen heeft in zijn lange bestaan een drietal functies gehad: korenmolen, pelmolen en olieslagmolen; nu is de Vogelenzang alleen nog korenmolen en is niet meer in gebruik voor productie. In de eerste 100 jaar van zijn bestaan was de Vogelenzang de enige molen in Lieshout en was daardoor belangrijk voor iedereen: voor de bevolking voor het maken van meel en olie, voor de boeren voor het maken van veevoer. Maar ook voor de brouwerij voor het breken van gerst wat als basis voor het brouwen werd gebruikt.

Evenals voor de meeste molens werd er in de loop van de 20e eeuw overgegaan van op de wind malen naar motorisch malen, zodat alles wat met de windmolen te maken had in verval raakte, de wieken, de kap en de balken aan de buitenzijde. In 1974 werd de molen eigendom van de gemeente Lieshout die een volledige restauratie heeft laten uitvoeren. In mei 1976 was de molen weer geheel maalvaardig en is dat nog steeds.

Naast het functionele voor de bevolking was de molen ook een dankbaar object voor de kunst: Vincent van Gogh heeft de molen op twee van zijn tekeningen vastgelegd. De molen is een officieel erkend Van Gogh monument en is nu ook opgenomen in de Vincent van Gogh fietsroute en het knooppuntennetwerk. Bij de molen staan een informatiebord over het werk van Van Gogh.

Op 25 augustus wordt om 11.00 uur de officiële opening van de dag gedaan door wethouder Monica Slaets. Zoals bij een groot feest in Lieshout hoort, treden de harmonie Sint Caecilia en het gilde Sint Servaas aan. Tot 17.00 uur is er gelegenheid de molen te bezoeken en kunt u tijd doorbrengen op het terrein voor de molen. Er wordt speciaal ambachtelijk brood gebakken door de lokale bakkers Thoonen en Van Pelt, voor de kinderen is er een springkussen.

Wette's Dorpsfestijn

Foto: Ingezonden

Nederwetten - De vijfde editie van het Wette's Dorpsfestijn gaat op vrijdag 23 augustus van start. Dit vervangende evenement van de Nederwettense kermis, wordt geheel door enthousiaste vrijwilligers georganiseerd. Het festijn vindt plaats van 23 tot en met 26 augustus op het evenemententerrein aan de Koppeldreef in Nederwetten.

Zondag
Beachvolleybal en BingoOp zondag wordt er gebeachvolleybald. De parkeerplaats van Sportpark de Koppel wordt omgetoverd tot strand, zodat er vier tegen vier gespeeld kan worden. Schrijf je team van minimaal vier personen (excl. wissels) in via 06-30388506 (bellen of appen). Aansluitend aan deze actieve middag, staat er een ludieke Bingo op het programma. Deze avond wordt gepresenteerd door Erwin de Meester en Edward Renders. Bingokaarten zijn te winnen tijdens de Pubquiz (vrijdag) en de Biercantus (zaterdag) en op zondag ook verkrijgbaar bij de Bingoavond.

Programma
Op vrijdagavond is er een pubquiz voor teams van zes personen. Op zaterdagmiddag kunnen kinderen zich vermaken met allerlei spellen op de creatieve kindermiddag. Zaterdagavond wordt er een biercantus georganiseerd, onder leiding van Jos de Fuijk met zijn band Double Wood. Ter afsluiting van het Dorpsfestijn wordt er op maandag gekaart (rikken/toepen).

Voor meer informatie, kijk op www.wettesdorpsfestijn.nl.

Remember September bij bevrijdende vleugels

Foto: ©bevrijdende vleugels

Best - September 1944, operatie Market Garden is begonnen en Nederland is op weg om bevrijd te worden. Deze indrukwekkende strijd wordt ieder jaar herdacht met een bijzonder evenement. Dit jaar staat deze herdenking op 15 september centraal bij de Bevrijdende Vleugels.

Remember September is een uniek evenement voor jong en oud. Bij aankomst krijgen alle kinderen een eigen stempelkaart waarop zij soldatenstempels kunnen verzamelen door het voltooien van opdrachten die verspreid zijn over het gehele terrein.

Remember September is ooit begonnen als een klein evenement en inmiddels uitgegroeid tot de drukste dag van het jaar voor Bevrijdende Vleugels. Tijdens dit WO2 event van Brabant zijn er tankdemo's die in WO2 voertuigen rijden, is er een kinderstormbaan en zijn er live veldslagen. Dit zijn maar enkele activiteiten van het uitgebreide programma.

Dit event is ieder jaar weer uitverkocht. Dit jaar zijn er wederom maar 400 kaarten beschikbaar. Wil jij hierbij zijn? Koop dan snel je tickets. De eerste 100 verkochte tickets krijgen een gratis rondrit in een legervoertuig over het terrein.

Meer informatie is te lezen op www.bevrijdendevleugels.nl remember-september.

Win vrijkaarten
Namens de bevrijdende vleugels mag DeMooiSonenBreugelKrant twee maal twee vrijkaarten onder de lezers verloten. Wil jij kans maken op twee van de vier vrijkaartjes voor dit leuke event, mail dan je motivatie naar marketing@bevrijdendevleugels.com.

Speciale editie van Liberty Loop en Freedom Run

Geldrop/Eindhoven – 'Dit jaar is het precies 75 jaar dat wij in vrijheid hebben kunnen leven'. Een kleine zin maar met zoveel betekenis! Zeker voor de Stichtingen KommuS en 18 september. Zij zetten zich dit jaar al respectievelijk tien en vijf jaar in door het laten plaatsvinden van een hardloop evenement.

Beide stichtingen vieren dus een lustrum. Dat bracht de voorzitters Nico van Dijck en Willem Biermans op het idee om samen de Liberty Loop & Freedom Run te organiseren. De Liberty Loop & Freedom Run anno 2019 is om meer redenen een hele speciale editie.

Joe Cattini, 96 jaar, afkomstig uit Engeland en gevochten in Zuid-Oost Brabant, zal aan de start en finish staan van de vijf afstanden. Tevens staat Armando Marquez aan de start en finish op zondag 15 september. De afstanden dragen ieder de naam van een bevrijder. Naast Joe Cattini zijn dat Denys Hunter, Ken Thiis, Bill Pendell en Armando Marquez. Zij hebben allemaal hier in de omgeving gevochten voor onze vrijheid.

Doe zelf mee, kom supporteren voor partner, vriend(in), familie of kind(eren) en juich voor bevrijder Joe op zondag 15 september vanaf 11.00 uur in de Kasteeltuin in Geldrop. Meer informatie kun je vinden op www.libertyloop.nl en www.freedomrun.nl.

Bewegen in vrijheid is het jaarlijks terugkerend thema van de Freedom Run. De Stichting 18 september heeft in 2015 een sportieve manier van herdenken opgezet. "Sportief bewegen inspireert, motiveert en emotioneert mensen immers. Het maakt energie los. Hardlopen geeft je een gevoel van vrijheid. Wij leven in een vrij land, in vrede en welvaart. Hoe zal het geweest zijn om in bezet gebied te moeten leven? En kunnen wij ons daar een voorstelling van maken? Het is voor mij nauwelijks voor te stellen. Vrij zijn en je vrij voelen is van alledag. Maar vrijheid is nog steeds geen vanzelfsprekende zaak. Kijk om je heen naar de vele brandhaarden in de wereld en je beseft dat het thema Vrijheid steeds actueel blijft", aldus Willem Biermans, voorzitter van de Freedom Run.

Verbindingsweg Broekdijk langdurig afgesloten

De verbindingsweg tussen Nuenen en Son en Breugel is vanaf 2 september gestremd Foto: Wil Feijen

Nuenen - Vanaf 2 september is het voorlopig niet meer mogelijk om gebruik te maken van de Broekweg, Eikelkampen en Hooidonk tussen Son en Breugel en Nuenen. Deze verbindingsweg wordt vanaf de Hooidonkse Watermolen tot de aansluiting op de Gerwenseweg afgesloten voor doorgaand verkeer in verband met werkzaamheden. De afsluiting duurt tot mei 2020. Het doorgaande (sluip-)verkeer tussen Son en Breugel en Nuenen wordt omgeleid via de Lieshoutseweg.

De Broekdijk, Eikelkampen en Hooidonk staat al een aantal jaren op de nominatie om gereconstrueerd te worden. Samen met de klankbordgroep - waarin aanwonenden, dorpsraad Nederwetten en Veilig Verkeer Nederland zijn vertegenwoordigd - heeft de gemeente een optimaal en breed gedragen ontwerp voor de Broekdijk opgesteld, waarin het cultureel-historisch karakter van de weg behouden blijft. Het fietspad tussen Nuenen en Nederwetten wordt geasfalteerd en er komt op Eikelkampen bij Nederwetten een geluidbeperkende asfaltlaag.

Vijf fases
De reconstructie wordt in 5 fases uitgevoerd (onder voorbehoud):
Fase 1: Eikelkampen tussen Hoekstraat en Hoekstraat N
Fase 2: Hooidonk (van gemeentegrens tot Hoekstraat)
Fase 3: Broekdijk en Eikelkampen van Nieuwe Dijk tot Hoekstraat
Fase 4: Fietspad van Nederwetten tot Nuenen
Fase 5: Fietspad Nederwetten tot gemeentegrens Son

Verkeersomleidingen
Gedurende de gehele uitvoeringsperiode worden Broekdijk, Eikelkampen en Hooidonk afgesloten voor doorgaand verkeer. Tijdens de afzetting van fase 1 kan bestemmingsverkeer via Hooidonk, Hoekstraat en Nieuwe Dijk naar Nederwetten en Gerwen. Nederwetten blijft altijd via de Soeterbeekseweg bereikbaar. Bedrijven en aanwonenden blijven in ieder geval vanuit één richting (Nuenen of Son en Breugel) bereikbaar, behalve als er 'voor de inrit' wordt gewerkt. Hierover maakt de aannemer persoonlijk afspraken met bedrijven en aanwonenden.

Tijdens de afzetting van fase 2 kan bestemmingsverkeer via de Broekdijk, Nieuwe Dijk en Soeterbeekseweg. Tijdens de afzetting van fase 3 kan bestemmingsverkeer via Hooidonk en Soeterbeekseweg. Fietsers en bromfietsers kunnen tijdens fase 1 tot en met fase 3 van het fietspad gebruik maken. Tijdens fase 4 en 5 worden ze tijdelijk over de rijbaan geleid.

Voor de exacte locatie en tijdsduur van verkeersafzettingen kunt u de website https://live.andes.nl/nuenen raadplegen.

Blaaskapel Die Stallfreunde

Wintelre - De Tsjechische blaaskapel Die Stallfreunde uit Wintelre verzorgt zondagmiddag 25 augustus een optreden dat bestaat uit een afwisselende muzikale mix van polka's, walsen, en solistische nummers.

Vele nieuwe muzieknummers staan er deze middag op het programma. De originele met de hand geborduurde Tsjechische kostuums zorgen voor een kleurrijk geheel. Het optreden vindt plaats bij Gasterij 't Dorpsgenot, ook wel bekend onder de naam 't Geitenboerke, Toterfout 13 te Veldhoven. Het optreden vindt plaats van 14.00 tot 16.30 uur. De toegang is gratis.

26 / 32

Spannende ontknoping bij de heren tijdens GolfPlaza Sons Open

Foto: Wil Feijen

Voor de vijftiende keer stond het GolfPlaza Sons Open zaterdag 17 en zondag 18 augustus op de golfkalender. Bijna 100 deelnemers namen deel aan deze wedstrijd. Het deelnemersveld bestond uit leden van de 'Golfclub Son' en golfers uit alle windrichtingen en omstreken.

Redacteur: Rianne van der Heijden
Fotograaf: Wil Feijen

Op de negen holes baan werd fanatiek door de deelnemers gestreden om in zo min mogelijk slagen de hole te bereiken. Deze negen holes worden door de deelnemers twee keer afgelegd, waarmee een minimale score gehaald kan worden van 56 slagen over achttien holes.

Twee dagen
Op zaterdag speelden golfers, veelal leden van de Golfclub Son, de 'Sons Open Stableford' wedstrijd, gesponsord door restaurant 't Kleijn Geluck gelegen aan Raadhuisplein te Son. Deze spelers, met een hogere handicap, hebben meer beurten nodig om de golfbal van de afslag in de hole te krijgen. Toosje Vervoort won bij de dames en Frans van Keulen bij de heren.

Wisselbeker
Op zondag kwam de grootste groep aan de start die streden om de wisselbeker trofee. Zesenzestig goed getrainde golfers streden om het 'GolfPlaza Sons Open kampioenschap' waarmee mooie prijzen ter beschikking zijn gesteld door Golf Plaza. Dat leverde een prachtige strijd op met verbluffende scores. Bij de dames is over 18 holes Gerian van Ooijen de beste met 65 slagen. Tweede plaats was

Wijzigingen opslaan

weggelegd voor Anna Visch met 70 slagen en een derde plaats voor Lonneke van Hasselt met 71 slagen.

Play-Off
Bij de heren was de spanning te snijden door de prestaties van drie spelers die 63 slagen nodig hadden voor de achttien holes, waarna een Play-Off volgde. Glenn Sabajo trok aan het langste eind en eindigde als winnaar deze dag, Walter de Wit eindigde op de tweede plaats en derde werd Orpheo Sabajo.

Prestaties
De weersomstandigheden konden beter, waar miezerregen en kleine regenbuitjes de spelers af en toe zegenden. Die zegen hielp, in die zin dat de gezegende golfers ook beter presteerden. Het weer werd in de loop van de dag steeds beter, maar dat hield niet in dat daardoor ook beter werd gespeeld.

Hole in One
Een bijzondere eer kwam Gerard van Genugten uit Sint-Oedenrode toe. Hij wist als 'one and only' de extreme prestatie te behalen, de onder de golfers bekende 'Hole in One' te slaan, waarvoor het applaus luid klonk.

Prijsuitreiking
Zondag was er na afloop voor alle spelers op het terras van het gezellige clubhuis een bijzonder drukke en geanimeerde nazit met een door het team van de golfclub verzorgd buffet. De voorzitter zorgde, samen met de sponsoren die deze wedstrijd mogelijk maakten, voor een vrolijke prijsuitreiking.

Kalender
Golfclub Son kijkt terug op een zeer geslaagde en drukbezocht golfkampioenschap. Deze wedstrijd krijgt in 2020 een vervolg. Het derde weekend van augustus is bij de Sonse Golfclub alweer op de kalender gereserveerd. De volledige uitslag is te vinden op www.golfson.nl.

Kijk voor meer foto's op www.mooisonenbreugel.nl

Kickbokser Quint Otten gaat voor het hoogst haalbare

Kickbokser Quint na zijn laatste wedstrijd die hij op K.O. gewonnen heeft Foto: Ingezonden

Kickbokser Quint Otten heeft alles voor zijn sport, kickboksen, over. Gezond eten, genoeg slaapuren maken, uitgebalanceerde trainingen en een vooraf bepaald wedstrijdschema bepalen voor een groot gedeelte het leven van de achttienjarige sportman. De jonge sporter wil de wereldtop behalen; hij is al goed op weg.

Redacteur: Emmy Grit

Anderhalf jaar geleden werd Quint geïnterviewd voor deze krant. 'Over vier jaar behoor ik bij de wereldtop' prijkte boven het artikel. Een droom die Quint nog iedere dag najaagt, alhoewel het tijdspad iets lijkt bijgesteld. "Ik heb een breuk in mijn hand gehad, waardoor ik negen maanden niet goed heb kunnen trainen", begint Quint. "Hierdoor is 2020 misschien niet haalbaar, maar ik wil wel 'alles uit de kast halen' om zo goed mogelijk te worden. Daar heb ik veel voor over."

Verschillende trainingen
Quint traint iedere dag van de week, ongeveer veertien uur per week. De training bestaat uit krachttraining, conditietraining, kickboksen, spartrainingen, techniektrainingen en hersteltrainingen. Eén dag in de week staat het trainingsschema op een lager pitje. "Dan hou ik een rustdag. Een echte rustdag is het niet, want dan ben ik bezig met een duurloop."

School en sporten
Naast het trainen volgt Quint nog een opleiding. In augustus is hij gestart met het tweede jaar van Sport en recreatie op het Summacollege. "Ik kan school, de trainingen en de wedstrijden goed combineren. Op school wordt rekening gehouden met mijn sportieve carriere.". Plannen voor de toekomst heeft Quint ook al gemaakt. "Na deze opleiding wil ik graag Sport en Bewegen gaan volgen en dan later lesgeven in sporten. Ik wil mijn kennis graag delen met anderen."

Ouders
Quint krijgt onvoorwaardelijke steun van zijn ouders. Moeder Patricia zorgt voor het te volgen trainingsschema. Dit schema wordt in overleg met Quint gemaakt. Patricia zorgt ook voor de uitgebalanceerde voeding en drinken. Zij zorgt er ook voor dat Quint op gezette tijden eet en drinkt. "Een sportman moet nu eenmaal een uitgebalanceerde maaltijd eten. Zomaar even een frietje met een snack staat niet in mijn schema." Vader André neemt de kracht- en conditietrainingen voor zijn rekening. Hij stelt de trainingsschema's op als er wedstrijden op de planning staan.

Trainers
Quint traint in Den Bosch, bij het team Fighting Talents. Behalve dat Quint met zijn vader traint, krijgt hij wekelijks trainingen van zijn trainers Hicham en Ousama el Gaoui en Zakaria Sebbar. In de voorbereiding naar zijn wedstrijden traint Quint vaak met Mohammed Jaraya, Bilal Loukili, Anass Aaras, Younes Smaili, Damian Ori en Faycal Mtallsi. Geen onbekende namen in de kickbokssport.

Stapje hoger
Quint komt sinds zijn vijftiende al uit in de Seniorenklasse. "Ik heb bij de Senioren aan acht partijen deelgenomen. Hiervan heb ik zeven gewonnen, waarvan vier op een knock-out.". Quint staat in de ring om te winnen. Het liefst slaat hij de tegenstanders knock-out, in een sportieve wedstrijd. De concurrentie is dus gewaarschuwd! Voor Quint staat de eerste wedstrijd na de zomervakantie op 1 september in Tilburg op het programma. "Het is te hopen dat ik daar ongeschonden uitkom, dan kan ik op 22 september deelnemen aan het Talentengala in Breda", licht Quint toe. Quint zou tijdens het Talentengala voor het eerst uit kunnen komen in de B-klasse. "Dat is weer een stapje hoger. Daarna naar de A-klasse." Het uiteindelijke doel is dat Quint een contract krijg aangeboden bij één van de vier grote organisaties in het kickboksen. "Glory, Enfusion of One Championship heeft mijn voorkeur om te vechten, dat is mijn ultieme droom."

Quint wordt gesponsord door North Side Sport Veghel, Leroys Gym Valkenswaard en Barbos Barbershop Weert. "Natuurlijk zijn we altijd op zoek naar meer sponsoren. Mocht u na het lezen van dit interview mij willen sponsoren, dan kunt u altijd contact opnemen met Andre Otten 06-12658897.

Prijzen voor Myrthe van Happen met Emyrtan's Ducari

Myrthe tijdens haar wedstrijd Foto: Ingezonden

Myrthe van Happen kwam, met haar goudvospony Emyrtan's Ducari, in Herveld aan de start en maakte haar debuut in het L1-dressuur. Myrthe en haar goudvospony vormen sinds het begin van dit jaar een nieuwe KNHS-dressuurcombinatie. Nadat Myrthe van Happen met haar Eastwood's Starlight het hoogste nationale dressuurniveau Z2 bij de pony's bereikt had, werd haar nieuwe eyecather de grondbeginselen van het dressuur aangeleerd.

In Herveld was de tegenstander van Myrthe niet de minste. De prachtige Welsh Hengst Nijebert's Marc, met topcijfers voor het hengstenverrichtingsonderzoek, bracht met zijn amazone enig tegengewicht in de dressuurbaan. Toch liet Myrthe met Emyrtan's Ducari nét dat extra's zien, zodat hun debuut goed uitpakte met fraaie scores van 201 en 203 punten. Myrthe werd winnaar van de beide dressuurproeven en boekte maar liefst vier winstpunten.

Deze L1-dresuurcombinatie werd nogmaals bevestigd tijdens de dressuurwedstrijd in Breda, waar Myrthe van Happen met Emyrtan's Ducari naar de tweede en derde plaats met respectievelijk 199,5 en 191,5 punten reed. Zij behaalden daarmee drie winstpunten. Myrthe behaalde afgelopen week een totaal van zeven winstpunten in het L1-dressuur, waar ze het najaarseizoen mee inzet.

Programma en uitslagen Golfclub Son

De Wex-commissie organiseert geregeld wedstrijden op een 'grote' baan. Daar kan tegen gereduceerd tarief door leden van de golfclub gegolft worden. Vaak zijn de golfterreinen in Nederland gesitueerd, maar Duitsland is ook een geliefde plek om te golfen. Op 12 augustus ging de reis naar Mühlenhof. Op 28 augustus is Tilburg (Golfbaan Prise d' Eau) aan de beurt.

Wedstrijduitslagen
14 augustus
Weco wedstrijd Vierbal Strokeplay

1. René Vullings Lenssen hcp 11.4 brutoscore 59 netto 55 (laatste 9 -32)
2. Wil Saenen hcp 24.9 brutoscore 68 netto 55 (laatste 9 -35)
3. Monica Smolders hcp 16.9 brutoscore 67 netto 57
Neary dames: Tilly van Hout (hole 4)
Neary heren: niet gevallen
Leary dames: Tilly van Hout (hole 1)
Leary heren: niet gevallen
Geen geldige birdies.

12 augustus
WEX Mühlenhof (Duitsland) Stableford

Ondanks de sombere weervoorspelling in Nederland bleef het in Duitsland prachtig golfweer tot de laatste flight binnenkwam.
1. Maria Dekkers hcp 29.5 score 41
2. Monica Smolders hcp 18.1 score 40
3. Ans Merks hcp 22.8 score 33 (2de 9 holes score 22)
Dezelfde score van 33 haalden Anneke Hoekzema, Anja Gelissen, Franca van Laanen en Haary Coppelmans, maar zij scoorden lager in de 2de 9 holes. Een aparte vermelding verdient Jaap Hoekzema. Hij sloeg af van rood, zijn extra slagen konden niet worden bepaald en daarom deed hij buiten mededinging mee. Hij wist een score te behalen van 39.
Birdie: Monica Smolders op hole 13
Longest dames: Monica Smolders
Longest heren: Mark Thunnissen
Neary dames: Angeline Huijbers
Neary heren: Paul Merks

Programma
21 augustus: Clubwedstrijd Leaderboard Dasio Competitie Vierbal Stableford
22 augustus: Nightball
23 augustus: WEX Golfoplaza Prise d'Eau Vierbal Stableford
28 augustus: Par van de Baan Vierbal tegen Par

Kick-Off Toernooi bij SBC

Foto: Ingezonden

De eerste editie van het SBC Rabo Kick-Off Toernooi is zaterdag 17 augustus gehouden. Het Kick-Off Toernooi is voor SBC de aftrap van het nieuwe voetbalseizoen.

De jeugdelftallen tot en met 13 jaar speelden een vriendschappelijk toernooi. Natuurlijk droop het plezier en enthousiasme er bij de spelers vanaf, na een hele zomer zonder voetbal.

Sponsor Rabobank had een prachtige prijs ter beschikking gesteld voor de speler of speelster die de meeste introducees had aangemeld. Winnares Iza van der Aa ontving namens de Rabobank, uit handen van Patrick Wijns een cheque. Zij mag binnenkort als VIP naar een wedstrijd van PSV.

Carlos Hulsen wint internationale motocross

Carlos Hulsen in aktie tijdens de wedstrijd in Mol-Balen Foto: Erwin Steijaert

Carlos Hulsen uit Son en Breugel heeft op 15 augustus, de Belgische Nationale feestdag in Mol-Balen de motocrosswedstrijd op 'De Keiheuvel' weten te winnen in de klasse 250cc Junioren/Senioren.

Onder mooie weersomstandigheden en veel publieke belangstelling, wist Carlos in de tijdtraining beslag te leggen op de tweede plaats. Dit betekende een goede uitgangspositie aan het starthek voor de twee te verrijden manches. In de eerste manche kwam Carlos als zesde uit de start maar wist al snel de koppositie te veroveren. Hij trok de overwinning naar zich toe met een mooie voorsprong op zijn concurrenten.

Met een perfecte kopstart in de tweede race, nam Carlos binnen een aantal ronden opnieuw afstand en controleerde de wedstrijd op het loodzware zandcircuit. De totaaloverwinning ging met Carlos mee naar Son en Breugel. Carlos zal zich de komende weken gaan voorbereiden op de landelijke districten finale die dit jaar, begin oktober, plaatsvinden in Eersel.

G(epast)-voetbal bij SBC

Foto: ©pixabay.com

G-voetbal is Gepast-voetbal en dat is ook gewoon voetbal. Dat SBC al enkele jaren G-teams heeft, is inmiddels bij iedereen wel bekend. SBC is daar trots op, want SBC wil voor iedereen mogelijkheden blijven bieden. Maar wist u ook dat bij SBC de 'G' staat voor 'Gepast voetbal'?

Je kunt gewoon een keertje komen meetrainen op vrijdagavond. En dat kan ook als je al in een team bij SBC bent ingedeeld. Het zou zomaar kunnen dat je jezelf in het huidige team niet prettig voelt of dat je het misschien allemaal te hard of te snel vindt gaan. Kom gerust eens een keertje naar G-voetbal kijken en ervaar hoe wij een spannende wedstrijd beleven. Veel is mogelijk en niets moet. SBC biedt voetbal op maat, zodat jij dat stukje extra aandacht krijgt.

Wil je meer informatie of een keertje meetrainen? Kijk dan op www.vvsbc.nl en klik op nieuws voor meer informatie.

29 / 32

TE KOOP
Winterprei- en boerenkoolplanten. Aardbeienplanten. Lavendelplanten. Laan-, park- en fruitbomen in containerpot. Groencentrum Van Heesch, Kerkdijk-Zuid 7b, Sint-Oedenrode.

TE KOOP GEVRAAGD
Complete inboedels
Gebruikte eiken meubelen Barok en antiek
Tel: 0621839778

Klassieke auto's gezocht. Heeft u een oldtimer staan die u wilt verkopen, dan kunt u mij bellen op 06-10315896 of mail oldtimerinkoop@hotmail.com

Te koop gevraagd - tegen prima vergoeding - originele militaire spullen uit de Tweede Wereldoorlog. Tel. 06-4198 9670

DIENSTEN
VERSTOPPING? Van der Linden rioolservice voor alle rioolproblemen, bv aan toilet/wc, keuken, badkamer, hemelwaterafvoer, bel 06-55988639, mail info@vanderlindenrioolservice.nL

Led, Lcd, Plasma televisies en Audio reparaties.
De stoutheuvel 12 Eindhoven, 040-2416288
www.ropatv.nl

TUIN
Voor Verkoop, Onderhoud en service van al uw tuinmachines en het slijpen van uw tuingereedschap tegen een scherp tarief. H. v.d.Horst st Hubertuslaan 21, Son & Breugel, 0499-473314 / 06-20200346

PERSONEEL
Ben jij 13 jaar of ouder en ben jij op zoek naar een leuk bijbaantje in Son en Breugel? Meld je dan snel aan als bezorger van DeMooiSonenBreugelKrant. Wij hebben op dit moment nog enkele wijken vrij. Als bezorger van onze krant verdien je een leuk bedrag voor het bezorgen van onze krant. Het kost je maximaal een paar uurtjes per week, dus heb je genoeg tijd over voor school en sport, zelfs voor nog een baantje. Meld je snel aan en verdien iedere week een mooi bedrag.

Aanmelden kan via administratie@demooisonenbreugelkrant.nl

21 augustus 19.00 uur 'Gewoon Doen' voor 55-plusser
26 augustus 10.00 uur koffieochtend Seniorenraad
26 augustus 11.00 uur Beweeggroep Veerkracht voor de sportieve 60-plusser
27 augustus 10.00 - 16.00 uur Archipel Culturele en Educatieve activiteiten voor jonge mensen met dementie
1 september UitMarkt Seizoen 2019 - 2020

Kijk op onze website voor het programma van het volgende seizoen www.vestzaktheaterson.nl

Terrasje pikken

Foto: Huub Coenen

De dieren en de mens onderscheiden zich van elkaar op veel manieren, waaronder hun taal. Als wij spreken van een 'een terrasje pakken' of 'een terrasje pikken' bedoelen wij hetzelfde. Dieren hebben een geringer arsenaal aan klanken of 'woordenschat', maar denken soms net als wij. Ook als wij bij het restaurant aan strand of plas een glaasje en een hapje bestellen en rustig wachten. Dan wachten meeuwen mee om even later hun kans te grijpen en te pikken ze wat pakken kunnen.

Foto: Huub Coenen
Foto: Huub Coenen

Jane

Foto: Ingezonden

Lieve poes Jane is 10 jaar oud en werd uitgedroogd, met een heel slecht gebit, in een mandje gedumpt bij onze poort. Fijn dat er nog even de moeite genomen werd om haar naar een bijna veilige locatie te brengen (bij ons binnen was veel beter geweest), maar vooral heel verdrietig dat op deze manier afscheid van haar genomen werd. Jane verdient veel meer. Jane verdient veel beter! Wie kan Jane voor de rest van haar leven heel veel knuffelen en aandacht geven? Wie geeft dit zachtaardige poesje het vertrouwen terug? Wie laat haar haar (binnenkort opgeknapte) tandjes weer bloot lachen? Jij misschien?

Neem dan contact met Dierenopvangcentrum De Doornakker op via 088-8113520 of kom haar bezoeken!

31 / 32

Woensdag 21 augustus Just 4Fun op de kiosk 19.30 uur, Kiosk Son en Breugel Deze avond speelt de Eindhovense band Just4Fun op de kiosk op. Zij stralen muzikaal plezier uit en treden veel in de regio op. 23 t/m 26 augustus Wette's Dorpsfestijn 20.00 uur, Evenemententerrein Koppeldreef, Nederwetten Op vrijdag 23 augustus gaat de vijfde editie van het Wette's Dorpsfestijn van start. Vrijdagavond: Pubquiz. Op zaterdagmiddag kunnen kinderen zich vermaken met allerlei spellen op de creatieve kindermiddag. Zaterdagavond wordt er een biercantus gehouden. Op zondag wordt er voor het eerst bij het Wette's Dorpsfestijn gebeachvolleybald. Aansluitend wordt er een ludieke Bingoavond gehouden. Ter afsluiting van het Dorpsfestijn wordt er op maandag gekaart (rikken/toepen). Voor meer informatie kijk op www.wettesdorpsfestijn.nl. Zondag 25 augustus Popkoor Sway op de kiosk 15.00 uur, kiosk, Son en Breugel Popkoor Sway is een groot popkoor uit Eindhoven met leden uit de hele regio. Ze maken popmuziek in een eigen jasje gegoten door muzikaal leider Gerard de Graaf. Ze hebben een eigen groep muzikanten bij zich en dat bij elkaar geeft het koor een eigen sound. Dinsdag 27 augustus Lezing bevrijding Remember September 14.00 uur, Café-Restaurant De Zwaan, Son en Breugel K.B.O. Son houdt in het kader van Remember September een lezing over de bevrijding van Son en omgeving. De heer Henk Hutten, oud geschiedenisleraar en lid van de Heemkundekring Son en Breugel, verzorgt deze presentatie. De kosten voor deze lezing met koffie, soesje en een consumptie bedragen voor leden € 2,50 en voor niet leden € 5,00. Heeft u vragen dan staat het bestuur van K.B.O. Son u graag te woord. Zaterdag 31 augustus Reis presentatie Suriname / Curaçao 10.30 uur, TUI Effting, Eindhoven TUI Effting presenteert de reis Suriname en Curaçao. Laat u informeren en inspireren door reisspecialisten die u alles kunnen vertellen over deze bestemmingen. Locatie: Elzentlaan 139, Eindhoven. De entree is gratis. Graag aanmelden op efftinginfo@tui.nl. Meer info: www.tuieffting.nl. De Klezkoppen 14.00 uur, Kiosk Son en Breugel Vrijzinnig Klezmer Orkest De Klezkoppen spelen van oorsprong oost-Europese joodse muziek die nog steeds populair is in de Balkan. Zij treden veel op pop/folk/cultuurfestivals. Zondag 1 september Jaarmarkt Son en Breugel 12.00 uur, centrum Son en Breugel In het centrum van Son en Breugel wordt op zondag 1 september weer de, inmiddels tot een traditie uitgegroeide, jaarmarkt gehouden. Veel ondernemers, marktkooplieden en verenigingen hebben zich al aangemeld om van de jaarmarkt weer een feestje te maken. Voor meer informatie over de jaarmarkt kunt u contact opnemen met Lenny van Bokhoven, Van Bokhoven Events, via info@van-bokhoven-events.nl. Uitmarkt Vestzaktheater 12.00 uur, Vestzaktheater Son en Breugel Tussen 12.00 uur en 18.00 uur bent u van harte welkom op de feestelijke Uitmarkt van het Vestzaktheater, die samenvalt met de jaarmarkt. Het theater zet buiten een groot overdekt podium neer en er is een terras waar u gezellig wat kunt drinken. Het tweede kopje koffie is gratis. Vele artiesten zijn aanwezig om u een voorproefje te geven van het nieuwe culturele seizoen dat in september losbarst. U kunt meteen kaartjes kopen voor voorstellingen die u aanspreken. In sommige gevallen zelfs met een aantrekkelijke korting. Lazy Sonnie Afternoon 14.30 uur, La Sonnerie Son en Breugel Maandelijks terugkerend akoestisch live podium met op zondag 1 september Björn van der Doelen en Fabian Cornelissen. Donderdag 5 september Thema-avond CRPS-patiëntenvereniging 18.30 uur, De Bongerd, Son en Breugel Thema-avond CRPS (voorheen Posttraumatische Dystrofie). Spreker op deze avond is Bert Maas van het F.N.V. Het thema van de avond zal zijn 'Wet Verbetering Poortwachter WIA/WAO en Re-integratie'. Zaal open voor bezoekers 18.30 uur, aanvang spreker 19.00 uur, korte pauze (15 min.), sluiting uiterlijk 21:30 uur. Toegang is gratis. Aanmelden is verplicht en kan tot uiterlijk 27 augustus, liefst per e-mail: crps@outlook.com of telefonisch bij: Rita 06-16828886 onder vermelding van uw naam, e-mailadres én het aantal personen en evt. rolstoel gebonden. Zaterdag 7 september Opening expositie '75 jaar vrijheid' 15.00 uur, Vestzaktheater Son en Breugel Van 9 tot en met 20 september houden Heemkundekring Son en Breugel en Son en Breugel Verbindt een tentoonstelling in het Vestzaktheater rondom de bevrijding van Son en Breugel. De opening van de expositie '75 jaar vrijheid' wordt door wethouder Jos de Bruin verricht. De opening van de expositie vormt het begin van de activiteiten rond de herdenking en viering van 75 jaar. In deze expositie worden een aantal foto's van de oorlog, de landing van parachutisten van de 101 Airborne Division, de strijd en de dagen rond de bevrijding getoond. Er staan vitrines met voorwerpen uit de oorlog en via luisterzuilen vertellen ooggetuigen hun ervaringen als kind tijdens de oorlog en bevrijding. In de foyer wordt op een levensgroot scherm een filmverslag van de Operatie Market Garden in Son en Breugel getoond. 7 september en 8 september Breugels festijn Tijdens dit weekend wordt er een veelzijdig programma aan festiviteiten aangeboden vóór en door de Sonse en Breugelse bevolking. Het programma is voor jong en oud, groot en klein. Iedereen is welkom. In 1999 is het Breugels Festijn ontstaan omdat de kermis in Breugel stopte en er toch echt wel behoefte was aan die 'ouderwetse' gezelligheid. Intussen is het een evenement van deze tijd met een Breugels 'sausje'. Het wordt ook deze editie weer BOERgondisch Goed! Zondag 8 september Kienen in het Vestzaktheater 19.30 uur, Vestzaktheater, Son en Breugel Zaal open 18.30 uur. Aanvang 19.30 uur. De kienavonden worden georganiseerd ten bate van de plaatselijke Harmonie Pro Honore et Virtute. De opbrengsten zullen besteed worden aan de jeugdopleiding en de aanschaf van instrumenten. Jan van Gerwen is uw vaste kienmaster. De hoofdprijs bedraagt € 350,00 en het geluksgetal € 400,00. Stadsverlichting meditatie 20.00 uur, De Wadden 75, Son en Breugel In een tijd van verharding, individualisme en elkaar buitensluiten, wil Stadsverlichting een huiskamercultuur van samenhorigheid stimuleren: oases waar mensen welkom zijn voor een uur stilte, liefde en ontspanning, zodat zij zich weer thuis kunnen voelen bij zichzelf, elkaar en in hun leefomgeving. Voor meer informatie en aanmelden, www.stadsverlichting.nu of via Marije Dekkers 06-41342619.

9 t/m 20 september
Expositie 75 jaar Vrijheid
In het kader van Remember September is in het Vestzaktheater van 9 tot en met 20 september een tentoonstelling te zien over de oorlog in en bevrijding van Son en Breugel. De expositie is elke werkdag gratis te bekijken tussen 11.00 - 17.00 uur. Op zaterdag 14 september van 10.00 tot 19.00 uur en zondag 15 september van 10.00 tot 16.00 uur.

Vrijdag 13 september
Remember September
20.30 uur, Kerkplein Son en Breugel
Bevrijdingsconcert door Harmonie Pro Honore et Virtute op het Kerkplein. Zie meer informatie elders in de krant.

Zaterdag 14 september
Orkest Koninklijke Landmacht
20.00 uur, Kerkplein Son en Breugel
In het kader van Remember September 2019 treedt het Orkest Koninklijke Landmacht op.

Zondag 15 september
Tower Festival
14.00 uur, Kerkplein Son en Breugel
Een waanzinnige reis 50 jaar terug in de tijd. Tributes van grote namen (Janis Joplin, Santana, Joe Cocker) met als hoofdact Her Majesty die natuurgetrouw Crosby, Stills, Nash & Young spelen. En dat allemaal gratis toegankelijk. Zie www.towerfestival.nl. Lees meer over het Tower Festival elders in deze krant.

Dinsdag 17 september
Herdenking 75 jaar bevrijding
19.00 uur, monument aan de Europalaan, Son en Breugel
Vanaf 2019 wordt jaarlijks de bevrijding op 17 september herdacht. De feestelijke herdenking start om 19.00 uur bij het monument aan de Europalaan waar door gemeente en gemeenschap kransen worden gelegd. Daarnaast verplaatst het feest zich naar het Vestzaktheater, waar met optredens van de schooljeugd en veel muziek de bevrijding wordt gevierd.