DeMooiSonenBreugelkrant

19 december 2018

DeMooiSonenBreugelkrant 19 december 2018


Gewoon DOEN!

Sinds enkele weken is dit nieuwe initiatief gestart in de Huiskamer van het Vestzaktheater voor mannen en vrouwen van 55+.
Elke woensdagavond komen we bij elkaar en vullen we de avond naar onze eigen wensen in.

In een ongedwongen sfeer zijn er al diverse onderwerpen aan de orde geweest , zoals een boek over het ouder worden, geloof/spiritualiteit, een taichi oefening wat betekent Kerstmis voor jou, enz..
We vragen nu uw speciale aandacht voor 2e Kerstdag woensdagavond 26 december. Dan zijn we ook open. Misschien bent u dan alleen of met zijn twee en heeft u er behoefte aan, om met met andere mensen. te zijn. We nodigen u graag uit om ,onder het genot van een hapje en een drankje, de avond op een fijne manier door te brengen.

Graag even aanmelden ivm de hapjes en info bij Ria van Raalten- Holscher T0625329668 of ria.van.raalten@gmail.com
Tijd:vanaf 19.00-2100 uur.
Ook hierna bent u elke woensdagavond welkom!

MOOI rechtgezet

Straatjuwelen.

In de Mooi Son en Breugel krant van afgelopen week, stond vermeld dat ik in in de vergadering van de commissie Grondgebiedszaken op 3 december gezegd zou hebben, dat de straatjuwelen in Son en Breugel "doffe ellende zijn, en die dingen weg moeten".
Dat heb ik inderdaad gezegd, maar er ook duidelijk bij vermeld dat die beleving uit het perspectief van (haastige) verkeersdeelnemers zou kunnen komen. Deze belangrijke context is niet in het krantenartikel verwerkt en hierdoor is een verkeerd beeld ontstaan.
Wij beschouwen de straatjuwelen als een tijdelijke, noodzakelijke oplossing voor het verkeersprobleem in Son en Breugel, en werken met andere partijen aan voorzieningen die de tijd langer kunnen doorstaan.

Marco Pulles
VVD fractie Son en Breugel

Keramiekatelier Son en Breugel

Keramiekatelier Son en Breugel

Heb jij (enige) ervaring met het werken met klei en bijbehorende technieken en lijkt het je leuk om deze hobby samen met anderen te beoefenen? Dan ben je bij het Keramiekatelier aan het juiste adres.

Wij werken zelfstandig in kleine groepen, maar kunnen wel bij elkaar terecht voor advies. Samen creatief bezig zijn is niet alleen inspirerend maar ook heel gezellig!
Er is nog ruimte voor enkele mensen op zowel de maandagmiddag van 13.30 – 16.00uur als de woensdagavond van 19.30 - 22.00uur.
Vanaf week 2 start de 2e helft van ons keramiekjaar. Dit zijn in totaal 14 bijeenkomsten van 2,5uur elk (met uitzondering van de schoolvakanties).
Heb je interesse, neem dan contact op met Mariëlle Keijzers-Swinkels via e-mail: marielleswinkels@hotmail.com of telefoon: 0499-479511

Cursus Taal voor Thuis helpt ouders en kids verder

Kinderen uit taalarme gezinnen lopen een groter risico op laaggeletterdheid. Bij het etiket laaggeletterd ben je geen analfabeet maar heb je moeite met lezen, taal of schrijven. In ons land zijn dat 1 op de 6 mensen. Meer dan de helft van deze groep is autochtoon. Vaak hebben laaggeletterden ook moeite met digitale vaardigheden waardoor zij niet goed kunnen participeren in onze samenleving. Door hun minder goede beheersing van de Nederlandse taal kunnen ze hun kinderen niet helpen zich op school verder te ontplooien. Uit onderzoek blijkt dat ouders een grote rol spelen in de ontwikkeling van hun kinderen en in het voorkomen van leerachterstanden door bijvoorbeeld het helpen met hun huiswerk.

Taal leren samen met je kind op de basisschool
Is Nederlands niet jouw moedertaal en wil je beter leren praten met de leerkracht van je kind of wil je je kind helpen met het huiswerk of goed kunnen voorlezen?
Vanaf 7 januari gaat er in Son en Breugel een prachtig initiatief van start. Namelijk taallessen vóór ouders met kinderen óp de basisschool.
De taallessen vinden plaats op basisschool De Harlekijn en op basisschool de Regenboog en zijn het resultaat van een samenwerking tussen de Bibliotheek, de gemeente, Stavoor en de 2 basisscholen die samen een subsidie van OCW hebben binnen gehaald voor dit project; Taal voor Thuis!?De ouders, met peuters, kleuters en kinderen tussen 2-12 jaar, kunnen dus gratis de lessen volgen! De cursus loopt tot juni en vindt elke week plaats. Er zijn op de Harlekijn nog 4 plekken en op de Regenboog nog 7.

Thuiskomen met kunst op de rotonde

Het was druk bij de rotonde aan de Boslaan. Nu is het daar regelmatig druk als het om het autoverkeer gaat, maar vrijdagmiddag rond de klok van vier, waren het de voetgangers die de overhand hadden. Niet echt een plek om te wandelen maar de voetgangers hadden hun aandacht gericht op een nieuw kunstobject op dit verkeersplein. Het was een schemerlamp, weliswaar één van een extreem formaat, maar desondanks zeer herkenbaar.

Door: Adrie Neervoort

Deze schemerlamp van bijna zeven meter hoog, is ontworpen door Annelies Schoth en Anne Huddleston Slater. Hij is gemaakt van weervast cortenstaal met een karakteristieke bruine roestkleur en geeft licht als de duisternis valt. De schemerlamp is één van de kunstobjecten die gewonnen heeft in het project Rotondekunst van het Stakenburgfonds. In dit project kan het publiek kiezen welke kunstobjecten op een viertal rotondes bij de invalswegen in Son en Breugel worden geplaatst. Enkele maanden geleden werd al een andere winnend kunstobject 'Descending Liberation' onthuld op de rotonde van de Planetenlaan in Son en Breugel.

De realisatie van het ontwerp is een mooie samenwerking tussen de kunstenaars en drie lokale bedrijven zoals Ferro Metaal, van Lieshout Electro en Wieger Bouwservice. Zij hebben ervoor gezorgd dat het ontwerp uiteindelijk zichtbaar is geworden.
Volgens de ontwerpers verwijst de schemerlamp naar de verduistering tijdens de oorlog. Licht geeft vrijheid. De schemerlamp gaat aan als het donker wordt en geeft dus licht in de duisternis. Maar er zit meer symboliek in dit doordachte ontwerp. De schermerlamp staat ook voor 'thuiskomen, veiligheid en geborgenheid. Ook zitten er bovenop de schemerlamp vogeltjes. De vogeltjes symboliseren keuzevrijheid. De openingen in de lampenkap verwijzen naar een slordig dichtgetimmerde kooi waar de vogels vrij in en uit kunnen vliegen.

Het kunstwerk werd onthuld door Burgemeester Hans Gaillard. In zijn speech gaf hij aan dat het ontwerp hem deed denken aan het nummer 'Over de Muur' van het Klein Orkest, omdat vogels nu eenmaal de vrijheid hebben te vliegen van Oost naar West.
Maar voor de ontwerpers Annelies Schoth en Anne Huddleston Slater is het lied 'Brabant' van Guus Meeuwis het lied, dat direct gekoppeld mag worden aan de schemerlamp. "Dan denk ik aan Brabant, want daar brandt nog licht……". Een ode waar alle goeds bezongen wordt waar Brabant voor staat.

Dus komt u vanaf de A50 het mooie dorp Son en Breugel binnen en het schemert al een beetje, dan denkt u bij het zien van het kunstwerk: "Ik ben weer bijna thuis, de schemerlamp kan zo aan."

Rinus en Rina Verhagen 50 jaar getrouwd.

Rinus en Rina Verhagen Foto: Wil Feijen

Rinus is geboren in Liempde en Rina is een echte Sonse, zij is geboren waar nu het pand van Ikea staat. Rinus en Rina hebben elkaar leren kennen op de tweewekelijkse dansavonden in De Beurs in Sint -Oedenrode. Ze hadden een jaar of 4 verkering toen de vader van Rina aan Rinus vroeg, heb jij toevallig zin om in Son te komen wonen want we kunnen een stukje bouwgrond kopen in de Molenstaat in Son. Rinus had er wel oren naar. Dus op de plek waar ze nu nog wonen hebben ze een mooi huis gebouwd waar ze nu nog naar zeer tevredenheid wonen. Ze zijn eerst voor de wet getrouwd en bijna 1 jaar later voor de kerk, zoals heel veel stellen dat deden in die tijd.

Rinus is zijn loopbaan begonnen bij De Rabobank in Vught, daarna, Cromvoirt, Esch, Woensel en Acht en op 1 april 1972 werd hij benoemd als hoofd afdeling Bankzaken en op 1 maart 1986 adjunct directeur bij de Rabobank in Best. Hij is met zijn 63 jaar gestopt nadat hij meer dan 40 jaar in dienst is geweest bij de Rabobank. Het vrijwilligerswerk en wat voor andere mensen doen dat zit Rinus in het bloed. Hij heeft dan ook tijdens zijn loopbaan bij de Rabobank verschillende projecten mede georganiseerd w.o. Het streekfestival in Natuurpark Het Groene Woud op het Landgoed Velder te Liempde waar meer als honderd vrijwilligers aan meededen. Verschillende krantenknipsels komen voor de dag waarin interviews staan waar hij allemaal aan mee gewerkt heeft. Mijn oog viel meteen op een artikel rondom zijn afscheid bij de bank. Hij vroeg aan de mensen die op zijn afscheid kwamen en een gift wilden doen, dit voor een goed doel zou zijn en wel voor een gehandicaptenproject in Zuid Amerika. Het was een druk bezochte receptie, Rinus was een graag geziene man en er werd een groot geld bedrag opgehaald voor dit project. Ook in Son heeft hij veel gedaan voor o.a., S.B.C. de Stichting Katholiek Onderwijs, de Parochie, Het Vestzaktheater, de Harmonie PHEV, de Vrienden van Harmonie PHEV en het Gregoriaans koor. Hiervoor heeft hij en 2012 een Koninklijke onderscheiding gekregen.

Rina is altijd thuis geweest voor de kinderen, twee dochters en inmiddels 4 kleinkinderen en zorgde dat het thuis allemaal op rolletjes liep. Ze was een steun en toeverlaat voor Rinus. Ze had al heel snel een magnetron aangeschaft omdat Rinus vanwege zijn vele activiteiten zo onregelmatig thuis kwam. Naast haar huishoudelijke taak heeft zij nog een twaalftal jaren in het bestuur en leiding van Scouting Margaretha Sinclair gezeten. Nu doet zij al ruim twaalf en half jaar vrijwilligerswerk in de parochie, voor de bloemengroep en als gastvrouw.
Ze houden beiden veel van sporten, ze hebben vroeger aan volleybal gedaan en nu zijn ze nog regelmatig op de tennisbaan te vinden. In 2007 zijn ze samen in 6 weken tijd naar Santiago de Compostella gefietst, een tocht van 2553 km. Dat is een ervaring die je nooit meer vergeet. Vanaf die tijd geeft Rinus bijna maandelijks voorlichting in Vessem, een dependance van Santiago de Compostella, voor belangstellende die ook op de fiets deze tocht willen maken. Ze maken samen nog vaak lange fietstochten zoals naar Berlijn, Brussel, Aken, Keulen, Luxemburg, Wenen, Parijs, noord Franrijk etc. En niet te vergeten de vele LF fietsroutes in Nederland en België. Op mijn vraag wat is jullie geheim om zo lang bij elkaar te zijn zeggen ze allebei . Wij komen alle twee uit eenzelfde nest we hebben veel dezelfde interesses, vullen elkaar heel goed aan en hebben respect voor elkaar. Rina vult nog aan, we zijn allebei gezond, onze kinderen en kleinkinderen zijn gezond. Dat is heel belangrijk.
Ik bedank dit sympathieke paar voor de hartelijke ontvangst en wens ze nog vele jaren in goede gezondheid toe met hun kinderen en kleinkinderen.

Rinus en Rina Verhagen Foto: Wil Feijen
Rinus en Rina Verhagen Foto: Wil Feijen
Rinus en Rina Verhagen Foto: Wil Feijen

25 jaar Kruijswijk Makelaardij

(vlnr) John Scheepens, Gerry de Wit, Mary en Ron Kruijswijk Foto: Wil Feijen

Op 10 november 1993 schreven ze zich in bij de Kamer Van Koophandel. Nu 25 jaar later zijn Ron en Marij Kruijswijk nog net zo enthousiast over hun vak en over het wonen in dit leuke dorp. Samen hebben ze ruim 80 jaar ervaring in de financiële dienstverlening en makelaardij en dat merk je als klant.

Door: Ivo van Hoek

Vooral de bevlogenheid over het vak en de talrijke anekdotes over die soms roerige periode is wat direct opvalt tijdens mijn jubileumbezoek. Ron, inmiddels 60 jaar jong, begon in 1981 zijn loopbaan in de financiële dienstverlening. Zijn vrouw was zelfs in 1976 al van de partij en na een aantal jaren loondienst hebben ze het huidige makelaarskantoor overgenomen. Het hechte team bestaat verder uit Gerry de Wit voor de administratieve ondersteuning en John Scheepens. Vanaf begin 1994 heeft hij zich glansrijk opgewerkt van kandidaat-makelaar tot makelaar en hypothecair planner.
Het succes door de jaren heen is vooral het logische gevolg van de fijne samenwerking binnen dit hechte team. Toch zal het geen verrassing zijn dat de malaise op de woningmarkt ook zijn weerslag had op dit kantoor. Voor de crisis op de huizenmarkt bestond het team zelfs uit maar liefst 7 personen. Gelukkig is die storm inmiddels gaan liggen en met de juiste wind in de zeilen kunnen ze inmiddels tevreden terugkijken op een aantal prima jaren en talrijke mooie projecten in het vooruitzicht de komende jaren.

Grofweg kun je vandaag de dag de dienstverlening van KRUIJSWIJK MAKELAARDIJ opdelen in een drietal activiteiten;
Allereerst komt ongeveer 30% van de omzet voort uit NIEUWBOUW. Hoewel dat jaren op zijn gat heeft gelegen omvat dit inmiddels een scala aan projecten die veelal jaren in beslag nemen. Enkele bekende voorbeelden hiervan zijn de ontwikkeling van 't Zand, Sonniuspark, 17 Septemberplein, plan De Gouden Leeuw & De Ossekop, Valkenborch en CederStaete. Je kunt met recht spreken dat een lange adem nodig is bij dergelijke projecten. Zo is ontwikkeling van de locatie nabij het Jumboparkeerterrein inmiddels jaren geleden gestart, maar staat aan de andere kant bij Parapetto nog het één en ander te gebeuren aan nieuwbouwontwikkeling in de toekomst. Tevens zijn de nieuwbouwprojecten Klein Stokland, Verde Vido en Son aan de Dommel 4e fase volop in ontwikkeling zodat Ron en zijn team voorlopig niet stil hoeven te zitten.
Als lokale speler in de markt kan Kruijswijk handig gebruik maken van haar expertise en uitgebreide netwerk. Die wortels zijn belangrijk vooral in de samenwerking met andere vaak lokale partijen als ontwikkelaars, bouwondernemingen en gemeentes. Een vooruitziende blik en het tijdig strategisch indekken van bouwlocaties helpt zo om prachtige nieuwbouwprojecten van de grond te krijgen. Hierin wordt met partners zoals bouwbedrijf Van Stiphout, Huybrechts Relou, Woningstichting THUIS of zorginstelling Archipel prettig samengewerkt. Toch waarschuwt Ron dat er in de nieuwbouwwereld een zorgelijke trend gaande is waarbij onder druk van de woningmarkt er steeds meer een stedelijke ontwikkeling ontstaat, in plaats van een aansprekend en vertrouwd dorpse karakter.

De tweede pijler waarop het kantoor rust is de aan- en verkoop of verhuur van BEDRIJFSONROERENDGOED. Naast panden op industrieterrein Ekkersrijt moet je daarbij vooral denken aan MKB kantoor- en winkelpanden binnen onze gemeente. Zeker bij de helft van alle winkelpanden in Son & Breugel is KRUIJSWIJK MAKELAARDIJ op enige manier betrokken bij het sluiten van koop of huurovereenkomsten. Alleen al op de Nieuwstraat zijn talloze voorbeelden van dit kundig bij elkaar brengen van vraag en aanbod; in het voormalige pand van Baderie Vos zit tegenwoordig Kado & Zo gebeiteld als huurder voor meerdere jaren. Er was aanvankelijk sprake van een object dat niet zonder slag of stoot een nieuwe bestemming vond. Toch is er na een jaar onderhandelen tussen partijen een prachtige oplossing gecreëerd. Verder heeft het pand waar vroeger de apotheek huisde een mooie nieuwe bestemming gekregen voor advocatenkantoor Oomes. Recent nog heeft Michelle van Rooij haar intrek kunnen nemen op de Nieuwstraat (naast het pand van Le Net). Hierin hebben nu meerdere ondernemers gezamenlijk een prachtig onderkomen gekregen.
Hoewel het Bijna Thuis Huis niet bij alle inwoners kon rekenen op steun is Kruijswijk ook hier trots op hetgeen hij heeft kunnen bijdragen in de totstandkoming van deze locatie. Kortom door te verbinden en belangen goed aan te voelen slaagt zijn team er telkens in binnen de makelaardij bruggen te slaan en oplossingen te creëren.

De derde pijler richt zich op een tak van sport die bij de bewoners in Son en Breugel het meest in het oog springt; BEMIDDELING BIJ AAN- EN VERKOOP VAN WONINGEN voor particulieren. In Son en Breugel is sprake van totaal circa 7.000 woningen. In 30% van de gevallen is Kruijswijk Makelaardij hierbij op enige manier betrokken geweest. Daarnaast is dit kantoor in staat om haar klanten via onafhankelijk HYPOTHEEKADVIES oplossingen te bieden en hen te ontzorgen.
Ron benadrukt dat hij zich graag op basis van kwaliteit wil onderscheiden in deze markt. Die kwaliteit komt niet zomaar aanwaaien; als bestuurslid van de NVM heeft hij vooral binnen deze regio jarenlang met veel plezier overkoepelend de belangen in de branche mogen behartigen. Het actief bijdragen aan de verdere professionalisering en scholing binnen zijn vak is waar deze ondernemer nog steeds zijn energie uithaalt.
Daarnaast is hij de laatste 15 jaar actief in deze regio als lid van makelaarsvereniging NEERLANDIA. Dit betreft een soort belangenvereniging, opgericht in 1888, die met 25 gerenommeerde makelaars landelijk dekkend is. Komen er bijvoorbeeld vragen van klanten die deze regio- of de specifieke expertise overstijgen dan is Kruijswijk snel in staat een oplossing te bieden simpelweg door binnen de leden de betreffende vraag uit te zetten. Lokaal wordt dit vervolgens door zijn collega zorgvuldig afgewikkeld. Andersom kan het dus zijn dat vragen elders uit het land, welke betrekking hebben op panden in de regio Eindhoven, door Ron vakkundig worden begeleid. Behalve een jaarlijks congres worden de leden ook bijgeschoold op actuele onderwerpen binnen de makelaardij.

Het is duidelijk dat dit professionele team aan de Nieuwstraat alles behalve stil zit en constant aan de weg blijft timmeren. Om hun 25 jarige jubileum een feestelijk tintje te geven vinden Marij en Ron Kruijswijk het belangrijk dat goede doelen voor jeugd binnen onze gemeente geholpen worden. Met een donatie van ieder € 500, - worden binnenkort een vijftal charitatieve instellingen financieel ondersteund. Het betreft Jongerensociëteit Oase, Kindervakantieweek Son, Kindervakantieweek Breugel, Stichting Avond Wandel 4-daagse en het Sint-Nicolaascomité.

6 / 40

Een trots en dankbaar Stichting MeeDOen S&B bestaat 5 jaar

Tijdens het IJsfeest van 2012 vroeg haar zoon aan Angelique: Waarom mogen alle kinderen hier school schaatsen, maar ik niet. Het was één van de vele dingen waar ze tegenaan liep en het liet Angelique niet meer los: Voor kinderen die op speciaal onderwijs zitten is het veel moeilijker om vrienden te maken in het dorp of mee te doen. Daar moeten toch meer ouders tegenaan lopen en wat kunnen we daar aan doen? Met die gedachte is ze met de hulp van de gemeente op zoek gegaan naar andere ouders. De belangstelling was groot, maar 3 moeders waren "zo gek" om er ook echt concreet mee aan de slag te gaan: "Initiatief Bijzondere Kinderen" was geboren.
De zomer van 2013 hebben we gebruikt voor het maken van onze plannen: het organiseren van sport op maat en vrijetijdsactiviteiten voor jonge mensen die niet zo makkelijk gewoon kunnen aansluiten.

In november 2013 was een sportieve middag in sporthal de Landing onze eerste activiteit en daarna ging het snel….: We wonnen de "Voor en met elkaar"-stimuleringsprijs van de gemeente en werden finalist in de Brabantse Dorpen Derby van de provincie Noord Brabant. Door de Brabantse Dorpen Derby werden we uitgedaagd om heel snel onze organisatie uit te breiden, met als eerste stap het oprichten van een formele stichting op 18 december 2013 met de naam Stichting MeeDoen S&B. Dat is deze week alweer 5 jaar geleden……

Toen we onze plannen bekend maakten in o.a. deze krant meldde SBC zich meteen bij ons. Zij wilde wel graag, met onze hulp, een G team opzetten. Daarna volgden al snel paardrijden bij Hopsakee, fitness bij Sonsport en Differend, dansen bij Dance Giving, snorkelen via Red Lobster Divers, tennis bij HTC, scouting bij Dutmella, sinds kort ook hockey bij HTC en binnenkort ook zumba bij Tati's Dance Agency. Al deze clubs hebben een geweldig mooi sportaanbod op maat, zodat onze kinderen ook lid kunnen zijn en lekker kunnen sporten/meedoen.

Maaike, Angelique, en Diana Foto: Wil Feijen
Maaike, Angelique, en Diana Foto: Wil Feijen
Maaike, Angelique, en Diana Foto: Wil Feijen
Maaike, Angelique, en Diana Foto: Wil Feijen

Nog veel meer dan we zelf gedacht hadden is er behoefte aan onze stichting. Een grote groep van ruim 130 jongeren, tussen de 6 en 30 jaar, is bij ons aangesloten en meer dan 75 jongeren zijn aan het sporten bij de lokale sportclubs.

We organiseren elke maand ongeveer 3 leuke activiteiten, zoals koken, creatieve workshops, uitstapjes en excursies, muziek maken, themafeestjes, meidenavonden, gameavondjes, etc, etc. Elk kind kan zelf kiezen waaraan het mee wil doen. Maandelijks doen er gemiddeld zo'n 60 kinderen mee en daaruit volgend zijn al heel veel vriendschappen ontstaan. Met name daar zijn we erg blij mee en heel trots op!!

Dankbaar
Om alles goed te kunnen doen, hadden we vanaf het begin al meer handjes nodig en gelukkig waren die snel gevonden. Een groep van 14 enthousiastelingen vormt onze activiteitencommissie, waarvan de meeste al vanaf het begin erbij zijn. Met veel betrokkenheid bedenken, organiseren en ondersteunen zij mede alle activiteiten. Daarnaast zijn er ook vele vrijwilligers bij de sportclubs actief in het sportaanbod op maat.

We proberen altijd om kosten laag te houden, maar het organiseren van activiteiten kost geld. Gelukkig ontvangen we een jaarlijkse bijdrage van de gemeente en van o.a. de Rabobank. Dat geeft ons continuïteit.
Maar ook heel veel mensen hebben ons gesteund in de afgelopen tijd, met een persoonlijke gift, goede doelen acties via hun bedrijf of werkgever of met sponsoring in natura. We voelen ons gezegend met zoveel lieve en betrokken mensen om ons heen. We willen iedereen dan ook hartelijk bedanken voor de afgelopen 5 jaar. Wij gaan met veel energie door naar het volgende jubileum.

Bestuur van stichting MeeDoen S&B,
Angelique, Diana, Hein en Maaike                                                

Media&Zo overhandigd droomboek aan de Harlekijn

Media en Zo op bezoek bij de Harlekijn Foto: Lidwien Storimans

Afgelopen week hebben hun bijzondere buren, de cliënten van Zonhove, basisschool De Harlekijn bezocht. De mannen, die allen werken bij de afdeling Media&Zo hebben hun droomboek ter gelegenheid van de nieuwbouwplannen van Zonhove aangeboden. Ze kwamen dinsdag met zes man sterk. De leerlingenraad van de Harlekijn, bestaande uit leerlingen van groep 6, 7 en 8, heeft het boek officieel in ontvangst genomen.

Onder het genot van een lekker kopje koffie en een glas limonade ontstond al snel een leuk gesprek tussen cliënten en leerlingen. Er werd gesproken over de Nederlandse vlogger Enzo Knol. Hij bleek een wederzijds idool te zijn. Ook zijn er in deze ontmoeting plannen ontstaan voor het voordragen van een verhaal door een van de cliënten aan de klassen.

Basisschool De Harlekijn is blij met deze positieve samenwerking!

9 / 40

Speciale editie Plein Public wordt traditie Midwinteravond in kerstsfeer bij de Boerderij, ben erbij!

Herinner je de gezellige kerstavond bij de Boerderij nog van vorig jaar? Het was zo'n groot succes dat we deze traditie voort gaan zetten: een sfeervolle Midwinteravond in kerstsfeer met gratis warme glühwein en chocomel. Ook dit jaar nodigen we je van harte uit om op zaterdag 22 december te komen genieten van deze aanloop naar kerst. Je wordt ontvangen in de prachtig verlichte tuin waar je onder het genot van een gratis drankje luistert naar stemmige klanken van The VocalS waarna binnen in de Boerderij een prachtige kerstvoorstelling plaatsvindt. Onze lokale artiesten Bertine van den Boom en Anton van Stekelenborg verzorgen deze avond met gastartiesten Dries van der Heijden en Frank van Gerwen.

Lokale muzikale artiesten
The VocalS is een bijzondere vocalgroep van drie dames uit ons eigen dorp. Onder het genot van een warm glaasje glühwein of chocomel luister je naar hun meerstemmig optreden.
Dries van der Heijden is een ervaren artiest die veel waardering krijgt met zijn optredens als zanger, entertainer en toneelspeler in het hele land. Zijn voorkeur gaat uit naar hetgeen het best bij hem past: opera tenor. Hij heeft hoofdrollen gehad in musicals, operettes, opera en ook revue en droeg zijn steentje bij aan het verhogen van de sfeer en gezelligheid tijdens dinershows. Een bijzonder mens met vele kwaliteiten die het publiek in het hart weet te raken.
Frank van Gerwen, gitartist, heeft muziek als passie en beheerst alle stijlen vooral Flamenco, rock en akoestische gitaarmuziek. Waarschijnlijk is hij met een gitaar in zijn hand geboren..
Bertine van den Boom heeft haar uitgebreide talenten vooral op het gebied van zang bewezen tijdens diverse theaterproducties, musicals, A-meezing Brabant, jazzsesies en vergeet niet de Krutjesgatse zittingavonden. Ze werkte lang samen met Anton van Stekelenborg waarmee zij onder de naam Heavenly voices veel mensen met hun optredens ontroerde. Hun stemmen sluiten perfect op elkaar aan. Het zijn beide muzikale parels met veel podiumervaring die tevens deze gevarieerde sfeervolle avond voor ons hebben samengesteld.

Warm hart en glimlach
De voorstelling met een selectie van mooie songs, luisternummers (o.a. van Toon Hermans), kerstliedjes met af en toe een humoristische inslag biedt de Boerderij je met veel liefde en plezier aan. Het wordt een avond waar je een warm hart van krijgt en die af en toe een glimlach om je mond tovert. Zorg dat je deze avond niet mist!
We starten eerder dan normaal: om 19.30 uur in de mooi verlichte tuin van de Boerderij, Leeuwlaan 2 in Breugel. Kom op tijd, ontmoet, geniet en drink samen een glaasje met de andere aanwezigen. En zoals je van ons gewend bent: de prijs voor dit unieke optreden bepaal je zelf, want in de pauze gaat de organisatie zoals gewoonlijk met de pet rond.
Kijk ook eens op www.boerderijbreugel.nl;

Vocaal Odendael zong de sterren van de hemel tijdens de kerstviering van de KVB.

Vocaal Odendael zong de sterren van de hemel Foto: Gerda Lie

De leden van de Katholieke Vrouwen Beweging waren uitgenodigd voor de kerstviering in De Zwaan. De opkomst was groot voor deze laatste activiteit van 2018. Op de tafels stonden mooie kerststukjes die door bestuursleden waren gemaakt. Voorzitster Carin Hulsen opende de avond door een kerstgedachte uit te spreken. Daarna kregen de vrouwen koffie of thee met een heerlijke chocoladebol. Ondertussen kwamen de 10 dames en één heer van de zanggroep Vocaal Odendael de zaal binnen. Dit zijn mensen die allemaal werkzaam zijn in Zorgcentrum Odendaal in St-Oedenrode. Zij treden door het jaar heen en tijdens de kerstviering op voor de bewoners van Odendael. Op vraag van het bestuur wilden ze ook wel tijdens de kerstviering van de KVB optreden.

Eerst werden er kerstliedjes gezongen, maar ook liedjes uit de oude doos passeerden de revue. De leden van de KVB lieten zich niet onbetuigd en zongen gezellig mee. De zang werd begeleid door drie gitaristen wat de liedjes nog mooier deed uitkomen. De stemmen van de koorleden klonken als een klok en na ieder liedje kregen ze dan ook een welverdiend applaus. Halverwege de avond werd er even gepauzeerd opdat de kelen gesmeerd konden worden. Omdat er in het eerste deel van de avond genoeg foto's waren gemaakt konden de lichten na de pauze gedimd worden wat een knusse huiselijke sfeer gaf. Het koor wist de aandacht van de KVB-leden goed vast te houden. Ze zongen schitterend en hun gezang zorgde afwisselend voor een ingetogen ambiance danwel een uitbundige stemming waarop volop werd meegezongen met liedjes uit vervlogen tijden. Ondertussen werd er rondgegaan met wat hapjes en kwam de ober aan de tafels om nog een bestelling op te nemen.

Met een toepasselijk kerstliedje eindigde het koor hun optreden waarna hen een uitbundig applaus ten deel viel.
Het was een zeer geslaagde avond. Er werden nog drie manden vol levensmiddelen en een flink aantal kerststukjes verloot waarna eenieder weer huiswaarts keerde. Het bestuur wenst eenieder een heel mooi kerstfeest en een voorspoedig en gezond 2019 toe.

Sfeervol Kerstconcert Malletgroep Harmonie PHEV

Malletgroep Harmonie PHEV Foto: Hans Waals

Foto: Hans Waals

Voordat het geweld van "Ons dorp live" afgelopen zaterdag losbarstte, verzorgde de Malletgroep van Harmonie Pro Honore et Virtute een sfeervolle kerstspecial in de Sint Genovevakerk in Breugel. Voor deze gelegenheid werd een speciale line-up samgesteld. Naast de Malletgroep zelf, onder leiding van Patrick van den Heuvel, zorgde ook het Sonse saxofoonkwartet Quad voor een warm begin van de avond. In de sfeervol verlichte kerk werden bekende nummers als Christmas Time is Here, Caroled Bells, Tis the Season en Sleigh Ride ten gehore gebracht, afwisselend door de veelzijdige slagwerkers op onder meer pauken, drumstel, marimba en xylofoon en de vier saxofonisten.

Naast de traditionele kerstnummers was er in het programma ook ruimte voor andere toepasselijke muziek in deze tijd van het jaar. Zo was er een mooi samenspel met de uitvoering van de Circle of Life tussen de Malletgroep en de jeugdige Martijn Kraakman als solist op de trombone. Enkele nummers later klonk het mooie Sorry uitgevoerd door Arron van de Weijer op de trompet met het slagwerk in de begeleiding. Beide waren mooie voorbeelden van de kracht van de brede Harmonie die Pro Honore et Virtute. Verbinden door muziek en het geven van een podium aan jonge talentvolle muzikanten uit het Harmonieorkest die zich willen ontwikkelen in hun hobby. En dit geldt ook voor Quad, ontstaan als een initiatief van vier zeer ervaren PHEV-muzikanten, die hun passie voor de saxofoon nog meer vormgeven in dit kwartet. Van het resultaat hiervan hebben de bezoekers van de Genovevakerk op zaterdagavond kunnen genieten. Ook vermeldenswaard was de uitvoering van Gabriella's Sang, voor deze gelegenheid gezongen door twee solisten van het Sons Kamerkoor; Dini Lange en Annemiek Hol.

Malletgroep Harmonie PHEV Foto: Hans Waals
Malletgroep Harmonie PHEV Foto: Hans Waals

Met het afscheidsnummer We wish you a Merry Christmas sloot de Malletgroep dit unieke en intieme concert af. Een concert waarmee deze slagwerkers, Quad en de solisten een prachtig visitekaartje hebben afgegeven.

Wil jezelf eens kennis maken en een keer een repetitie van de Harmonie bezoeken? Je bent van harte welkom in het Vestzaktheater tijdens een openbare repetitie van een van de muziekgezelschappen van PHEV. Zo repeteren ze op donderdagavond met de Opleidingsharmonie (van 18.45 tot 19.45) en het Harmonieorkest (van 20.00 tot 22.00). De slagwerkers zijn op vrijdag aan de beurt met eerst de jeugd van de twee Percussiegroepen (van 18.00 tot 19.15) en daarna de Malletgroep (van 19.30 tot 21.00). De jongste muzikanten repeteren op dinsdag van 19.00 tot 19.45 in het Samenspeelorkest. Kortom binnen de Harmonie is er volop keuze hoe en wanneer je wil kennis maken. Wil je meer weten, kijk dan op de website www.phev.nl of stuur een bericht naar opleidingen@phev.nl.

LezersPodium1

De "snelheid" moet uit ons dorp

Helaas vallen er in ons "ons dorp" ook verkeersslachtoffers.
De politie zal maar aan je deur komen met bericht dat .... Wat een verdriet en gemis voor de nabestaanden.

Het feit alleen al dat er verkeersremmende maatregelen in ons dorp noodzakelijk zijn is een grote schande. Er wordt wat af "gescheurd" in ons dorp. Nu de gemeente er eindelijk wat aan gaat doen staat iedereen op hun achterste benen.

Laten alle weggebruikers zich eens aan de maximale toegestane snelheid houden dan zorgen we er met z'n allen voor dat de "snelheid" uit ons dorp gaat en dus voor meer veiligheid op straat voor iedereen.

Afzender bekend bij de redactie.

Peter van de Nieuwenhof: Motorcrossen zit in mijn genen

Peter van de Nieuwenhof Foto: MC Son

Son en Breugel - Hij werd 18 keer Nederlands kampioen en 8 keer Europees kampioen. "Motorcross zit in mijn genen. Wat me aantrekt aan de motorcross zijn de snelheid, de sprongen en vooral de start als je met dertig motoren op de eerste bocht afstormt. Dat geeft me een geweldige kick," aldus Peter van de Nieuwenhof. "Maar ook de techniek, het sleutelen, het geluid van een brullende robuuste motor en het werken aan je conditie en rijstijl maken voor mij motorcross tot de mooiste sport die er is."

Door: Hans Franssen
                                                                                                        
Een groot talent
Peter werd 62 jaar geboren in de Willemstraat 32 te Son. Mede door zijn ouders en buurman de monteur Jo van Dijk leerde hij het metier van monteur en ontwikkelde de juiste mentaliteit, techniek en lichamelijke conditie om het beste uit zichzelf te halen. Hij begon al op 15-jarige leeftijd met officiële wedstrijden op een CZ 360 cc. Een luchtgekoelde tweetakt ééncilindermotor van 32 pk, die 6500 toeren per minuut maakt en nu een echte klassieker is. Na een proefwedstrijd in een zwaardere klasse slaagde Peter met vlag en wimpel en werd gelijk 15e van de 40 rijders. Hij had toen al vele supporters, want zijn grote talent was bewezen.

Grand Prix coureur zonder angst
Peter werkte zich op tot Grand Prix coureur. Hij werd eerste in 250-cc-klasse MX2 en later in de 500 cc. Klasse. Nu MX1 genaamd, de klasse waarin Jeffrey Herlings dit jaar Wereldkampioen is geworden. In deze zware klasse heeft Peter zeer goede resultaten behaald, want hij gaat tot het gaatje. Is het geen gevaarlijke sport, vroegen we hem? "Nee hoor, het gevaar van de sport valt erg mee. De sprongen die je maakt met die oude motoren zijn veel minder hoog en ver, in vergelijking met moderne crossmotoren. In de winter maak je de motor klaar voor het nieuwe seizoen. Daar ben je wel wat uurtjes mee bezig. Het blijven oude motoren dus er gaat ook wel eens iets kapot, maar met de technieken van vandaag zijn de motoren beter dan toen ze in begin zeventiger jaren uit de fabriek kwamen."

Peter van de Nieuwenhof
Foto: MC Son
Foto: MC Son
Peter van de Nieuwenhof Foto: MC Son
Peter van de Nieuwenhof: Motorcrossen zit in mijn genen Foto: MC Son
Peter van de Nieuwenhof: Motorcrossen zit in mijn genen Foto: MC Son

Terug naar zijn oude klassieke liefde
Voor Peter werd het steeds moeilijker om als amateur tegen professionele fabriekscoureurs te moeten strijden. Na als Grand Prix coureur vele jaren succesvol geracet te hebben en alle circuits ter wereld gezien te hebben werd het tijd om het wat rustiger aan te doen. Maar helemaal stoppen wilde Peter nog niet en dus ging hij rijden in de Pre'70 klasse, weer op een CZ. De motor is dan wel gebouwd in 1970 of eerder, maar voor Peter is de CZ een oude liefde, het merk waar hij mee begonnen is. Ook in deze klasse bezoekt hij vele Europese landen inclusief de Oostbloklanden. Dit heeft hem inmiddels al 8 Europese titels opgeleverd.
Ondanks zijn drukke werkzaamheden in zijn eigen garagebedrijf in Rosmalen is Peter nog wekelijks op de Motorcrosscircuits te vinden. Zijn bezoeken zijn niet onverdienstelijk, want dit jaar werd hij voor de 18e maal Nederlands Kampioen. Ondanks zijn 62-jarige leeftijd is hij nog lang niet van plan te stoppen. Verschillende motoren van Peter zullen te zien zijn op de grote motorshow van 10 Februari 2019 in den Bongerd te Breugel, waar tevens het 50-jarig jubileum wordt gevierd van MC SON.

Voor meer foto's-uitslagen:
Classicmotorsport.org
VMCM.mx
www.mcson

Kom je bij ons eten met kerst?

Na vijf edities in Vught wordt dit jaar de unieke formule van de Engelentafel ook daarbuiten warm onthaalt. Door heel Nederland worden dit jaar zelfs 400 bordjes bijgezet. De gedachte hierbij is KERST VIEREN WE SAMEN met mensen die anders alleen zouden zijn & die je het gunt. Het bieden van een plek thuis en oog hebben voor elkaar is waardevol in onze haastige samenleving.

Door: Ivo van Hoek

In 2018 zijn Marian Janssen en Annelies Kok er als de kippen bij om dit sociale evenement voor het eerst in Son & Breugel te omarmen, en gelukkig met succes.
Het idee is even leuk als simpel; zeker vijf huishoudens in ons dorp vinden het gezellig om hun kerst te vieren samen met alleen gaanden, die dit feest op hun beurt graag in gezelschap vieren. Er zijn nog een paar stoelen vrij aan de eettafels. De mensen die hun huis en hart openstellen zijn te vinden aan de Kanaalstraat, Keverlaan, Peellaan, Texellaan en Vliehors. Zonder uitzondering vinden deze gastgezinnen het fijn om heerlijk te koken voor dorpsgenoten, die op hun beurt de warmte en gezelligheid weten te waarderen.

Wel merken Marian en Annelies dat weinig mensen uit zichzelf contact opnemen met de Engelentafel. Wat beter werkt is mensen uitnodigen via andere contacten. Daarom de vraag of je iemand kent in jouw buurt die met kerst waarschijnlijk alleen thuis zit, en het leuk vindt dit met anderen te vieren? Maak hen attent op dit warme burger initiatief en Marian of Annelies legt graag uit welke mogelijkheden en vrije plekken er beschikbaar zijn.

Belangrijk om te weten vooraf is dat je slechts een iets hoeft mee te nemen; jezelf. Je kunt kosteloos genieten en zonder chique kledingcode. Het idee is om samen een praatje te maken en een hapje te eten op kerstavond of op 1e / 2e kerstdag. Zowel in de middag als in de avond staat het je dus vrij om dorpsgenoten te ontmoeten en om zonder enige verplichting jezelf te zijn;
e-mail annelies@engelentafel.nl of https://www.sonenbreugelverbindt.nl/web/engelentafel

We wensen U alvast een fijne kerst met bijzondere ontmoetingen.

Hoe duurzaam zijn de inwoners van Son en Breugel


Son en Breugel - DeMooiSonenBreugelKrant en Toponderzoek willen de betrokkenheid van de inwoners van Son en Breugel vergroten. Via het panel TipMooiSonenBreugel.nl kunnen alle inwoners van Son en Breugel hun mening kenbaar maken over onderwerpen die leven in onze gemeente. Dit keer ging het onderzoek over duurzaamheid. De vragen richten zich op hoe duurzaam en energiebewust bent uzelf en hoe blijkt dat? De meest opvallende uitkomsten hebben we hier weergegeven.

- Hoe duurzaam bent u zelf?
(In een duurzame wereld zijn mens, milieu en economie met elkaar in evenwicht, zodat we de aarde niet uitputten).
Conclusie:
Gelukkig draait 83% tijdens het tandenpoetsen de kraan dicht. We zijn dus goed bezig!
(grafiek)

- Heeft u energiebesparende activiteiten ondernomen om uw huis duurzamer te maken?
(Naast maatregelen die uw gemeente kan nemen, kunt u uiteraard zelf veel doen om duurzamer te leven).
Conclusie:
We hebben het licht gezien, want 76% maakt gebruik van energiebesparende lampen.
(grafiek)

- Rijdt u in elektrische auto?
(Elektrisch rijden is een manier om geen fossiele brandstof te gebruiken)
Conclusie:
We zijn nog niet echt 'electro-car minded', want 66 % zal nu niet overwegen een electrische auto te kopen.
(grafiek)

Bloemen voor Lia

Lia Kapteijns Foto: Taís Lourinho da Silva

De optimistische Lia Kapteijns krijgt namens haar lieve vriendin Mieke Eradus dit keer het mooie boeket bloemen, samengesteld door bloemsierkunst Le Soleil in Son.

Door: Taís Lourinho da Silva

De afgelopen jaren heeft Lia veel tegenslagen moeten incasseren op het gebied van haar gezondheid. "En toch, toch blijft ze altijd optimistisch. Alle respect gaat naar haar", zo schrijft Mieke in haar mail. Op woensdag 5 december had Lia weer een operatie, dit keer voor een nieuwe hartklep. Mieke wil daarom haar lieve vriendin (en ex-collega) een mooi boeket bloemen geven.

Lia is net een paar dagen terug uit het ziekenhuis en kan nu samen met haar man genieten van een mooi boeket bloemen. "Och wat leuk!", zo reageert Lia als ze de bloemen voor het eerst ziet. Nadat ze de mail van Mieke leest zegt ze nogmaals: "Dat is toch kei leuk! Echt heel lief."

Zonhove in Kerstsfeer

Foto: Wil Feijen

Son en Breugel - In de donkere dagen voor kerstmis, werd de 16 meter hoge kerstboom midden op het terrein van Zonhove, weer in het licht gezet. Alle aanwezige bewoners kregen een mooie kerstmuts met lichtjes cadeau van het bestuur van St. Welzijn Zonhove.

Na wat gezellige kerstliedjes samen te hebben gezongen, telde bewoners met hun familie en begeleiding af van 10 naar 0, en terwijl alle lichtjes in de boom aangingen werd onder de boom een nieuwe aanwinst onthuld. Een kerstman in arrenslee kwam tevoorschijn. Een mooie blikvanger voor Zonhove bewoners om in de sfeer van kerst te komen. Met dank aan vrijwillige maker Michel Smeding en Stichting Welzijn Zonhove die dit weer mogelijk hebben gemaakt.
Onder muzikale begeleiding van Wan Klank liepen ze vervolgens langs de Nijntje kerststal die Michel enkele jaren geleden al had gemaakt, en werd er in D'n Tref nog een klein feestje gevierd onder het genot van een hapje en een drankje en gezellige kerstmuziek van Wan Klank.

Afgelopen vrijdag 14 december werden bewoners en hun familie welkom geheten op het kerstplein, een sfeervol plein met allerlei gezellige activiteiten en lekkers. Waar kerstartikelen te koop waren, een kerstwens in de boom gehangen kon worden, men op de foto kon met de nieuwe kerstman in arrenslee, en konden opwarmen met heerlijke warme chocomel en glühwein. Dit alles werd muzikaal begeleid door mythische kerstvrouwen die mooie sfeervolle kerstliedjes zongen.

Foto: Wil Feijen
Foto: Wil Feijen
Foto: Wil Feijen
Foto: Wil Feijen
Foto: Wil Feijen
Foto: Wil Feijen
Foto: Wil Feijen
Foto: Wil Feijen
Foto: Wil Feijen
Foto: Wil Feijen
Foto: Wil Feijen

In aanloop naar kerst op Zonhove wensen bewoners alle buren, vrijwilligers, medewerkers en dorpsgenoten een bijzonder gezellige warme kerst en tot ziens in 2019

Santa Run brengt Son en Breugel in beweging

Afgelopen zondag 16 december was er weer een Santa Run in Son en Breugel. De eerste Santa Run was in 2016, en na een jaartje rust was het evenement weer terug in Son en Breugel.

De organisatie was, net als de eerste keer in handen van Serviceclub Ladies' Circle Son en Breugel. De Santa Run is een ludieke loop- en wandelevenement voor heel de familie.
Rond de klok van 15.00 uur stonden er heel veel kerstmannen bij de kiosk in Son en Breugel, nadat de kerstmannen, vrouwen, jongens en meisjes een heuse warming-up hadden gedaan, konden ze van start gaan.

Het was een mooi gezicht een lint van rode kerstmanpakken die door het dorp ging over een parcours van 4,5 km. Met start en Finish Kiosk.
Doel van de Santa Run is om een gezellig en actieve middag te hebben waarbij de inschrijfkosten naar een goed doel gaan, dit keer waren dat Stichting Neurofibromatose, Goud voor Oud en Fieke.

Gulle gift Ondernemersavond tovert Aquamarijn om in snoezelsfeer!

Snoezelruimte Aquamarijn Zonhove Foto: Wil Feijen

Son en Breugel - Vorig jaar werd tijdens de ondernemersavond een mooi bedrag geschonken aan Dagbestedingsgroep Aquamarijn van SWZ Zonhove. Inmiddels zijn enkele materialen aangeschaft, die zowel ontspannend als ook prikkelend effect hebben op de groep laag niveau bewoners. Mensen met een ernstig meervoudige beperking (EMB) die het vooral moet hebben van sfeer, beleving, muziek en stimulering via uitdagende materialen.


Vorige week kwam een delegatie van de Lionsclub op bezoek om met eigen ogen te zien, dat de bijdrage goed op zijn plek terecht is gekomen. Begeleidster Inge gaf een rondleiding en een toelichting op wat deze materialen betekenen en teweeg brengen bij de aanwezige bewoners.
Zo werd verteld dat zowel ontspanning als ook stimulering van prikkels een onderdeel van snoezelen is. Hiervoor zijn hele specifieke materialen nodig, die op maat bij de behoefte van de bewoner zijn gezocht. Ook werd er door de Lions zeer geïnteresseerd vragen gesteld en ontmoette zij een bijzondere doelgroep die vaak niet zo zichtbaar zijn.

Snoezelruimte Aquamarijn Zonhove Foto: Wil Feijen

Cliënten van Aquamarijn willen graag hartelijk dank zeggen tegen de Sponsoren Koert Akkerman (Darling Ingredients Nederland Holding B.V.) en Rotary Son&Breugel, die deze gulle gift mogelijk hebben gemaakt. Zij konden helaas niet aanwezig zijn. Maar zeker ook een hartelijk dank aan de Lionsclub en alle ondernemers die tijdens de jaarlijkse ondernemersavond ieder jaar weer mooie projecten ondersteunen met een mooi geldbedrag.

20 / 40

22 / 40

Lokale ondernemers presenteren idee hergebruik voormalige kerk

De neven Bert-Jan Leermakers en Werner Leermakers hebben de handen ineengeslagen en samen een idee uitgewerkt hoe de voormalige Sint Petrus-Bandenkerk met respect voor het gebouw getransformeerd kan worden tot een evenementenhal en cultuurhuis. Bert-Jan is horecaondernemer en Werner is architect. Beiden wonen en werken in onze gemeente.
In een brochure voorzien van vele kleurrijke tekeningen hebben zij hun ideeën verder uitgewerkt en aangeboden aan B&W, de lokale politieke partijen en de gemeenschap van Son en Breugel. 'Monument van verval of geniale aankoop', kopte onze krant eind oktober over de aankoop van de gemeente van het voormalig kerkgebouw. Gered van de sloop, dat wel, maar de gemeente heeft voor herbestemming nog geen plan liggen. De huidige coalitie wil er hoe dan ook een dorpshuis in vestigen maar heeft nog geen idee hoe dit gerealiseerd kan worden. Wel moet het Energieneutraal en groen zijn en voorzien in zijn eigen energiebehoefte.

Door: Arjen Strik
Impressie: Werner Leermakers, architectuur

Laat het maar even sudderen
Bert-Jan Leermakers geeft een korte toelichting op hun plan. "We hebben er onderling al vaak over gesproken. Het is een uniek gebouw, zowel architectonisch als qua ruimte. We hebben onze ideeën gewoon maar eens op papier gezet. Gelukkig dat het gebouw niet gesloopt wordt want we zien mogelijkheden om hier een cultuurcentrum en evenementenhal in onder te brengen. Als horecaondernemer en uitbater van café-restaurant de Zwaan weet hij dat er behoefte is aan een evenementenhal voor meer dan 600 bezoekers. Er zijn vele evenementen in het centrum, de bevolking wordt steeds ouder en geluidsoverlast wordt steeds meer een item, dus vaak moet het vroeg in de avond al afgelopen zijn. Daarnaast worden bedrijven door fusie steeds groter en hebben behoefte aan zo'n centrum. Met het aanbrengen van een verdieping kan er ook prima een cultureel centrum in gevestigd worden. Maak een scheiding tussen commerciële en culturele activiteiten." Bouwkundig heeft zijn neef een plan ontwikkeld waarbij het gebouw qua structuur intact blijft en aan de buitenkant een transparante glazen constructie komt die het gebouw een moderne uitstraling geeft. In hun plannen neemt 'green thinking' een prominente plaats in. De gemeente heeft een bouwkundig onderzoek laten uitvoeren en daaruit bleek dat de dakconstructie niet geschikt is voor zonnepanelen. Dit heeft de neven echter niet weerhouden om hun ideeën voor herbestemming van de kerk op papier te zetten en aan de gemeente te presenteren. "Als je erin geloofd zijn de problemen te overwinnen", is de overtuiging van de neven. "We hebben onze ideeën gepresenteerd, laat het met de kerst maar even sudderen, we horen het wel, geen idee hoe het verder gaat."

Evenementenhal en cultuurhuis
De plannen behelzen ideeën en schetsen over de upgrading van het gebouw en de wijze waarop deze het beste geëxploiteerd kan worden. In hun ideevorming stellen ze voor het gebouw te her ontwikkelen tot evenementenhal en cultuurhuis. De evenementenhal zou een functie kunnen krijgen om activiteiten onder te brengen die nu vaak in de buitenlucht of feesttenten georganiseerd worden. Denk hierbij aan het IJsfeest, carnaval of Towerfestival en de kerstmarkt. Maar het zou ook kunnen dienen als locatie voor bijvoorbeeld bedrijfsfeesten, concerten, toneelvoorstellingen en congressen enz.
Op de eerste verdieping komen ruimtes voor bijvoorbeeld de Harmonie, de bibliotheek, oefenruimtes voor toneelclubs en muziekactiviteiten, vergaderruimte voor diverse verenigingen, de Heemkundekring etc.

Leven en laten leven
Uitgangspunt daarbij is, dat de herontwikkeling van het gebouw en de exploitatie voordelen moet hebben voor de lokale gemeenschap van Son en Breugel.
Ze stellen de gemeente voor het gebouw geheel of gedeeltelijk te privatiseren en zouden het graag willen kopen of pachten. Als voordelen voor de gemeente van een private exploitatie schetsen ze dat de gemeente voordeliger uit is doordat zij minder vergunningen hoeft te verlenen voor evenementen, minder geld kwijt is aan onderhoudskosten voor het gebouw, er minder geluidsoverlast is, er geen beheerskosten zijn en minder subsidies hoeven te worden verstrekt. De dorpskern wordt versterkt door centralisatie van functies en het kerkplein kan mooi her ontwikkeld en ingevuld worden. De professionele invulling voor horeca en organisatie biedt voordelen, want ambtenaren hebben verstand van procedures maar zijn geen ondernemers. Door te werken met lokale ondernemers, indien mogelijk, vindt er kostenbesparing plaats voor de ontwikkeling van het gebouw waaronder architectenkosten, bouwkosten, energiekosten, inhuren derden en andere instanties.

Bestaande structuur kerk blijft ongewijzigd.
In het schetsontwerp is men van mening dat de bestaande structuur van het gebouw ongewijzigd dient te blijven. Dit wil zeggen dat aan de betonnen hoofddraagconstructies en de bakstenen gevels niet zal worden getornd. De betonnen hoofddraagconstructie en de bakstenen gevels zijn in zijn architectuur onlosmakelijk met elkaar verbonden en vormen een twee eenheid. Het gebouw zal in de geschetste plannen zijn eigen energie opwekken die mede het gebouw van een aangenaam binnenklimaat moet voorzien. Om het gebouw te upgraden is het idee om aan de buitenzijde transparante glas en balustrades te plaatsen. Voor elke gebruiker moet het zo mogelijk zijn om wisselend zo van de 'buitenruimtes als de binnenruimten' gebruik te maken. Zodoende blijft de oude structuur intact in een modern jasje.

Bert-Jan Leermakers besluit het gesprek met: "Laat de gemeente en de bevolking er met de kerst maar eens over nadenken. We hebben een voorzet gegeven, we merken wel of en hoe deze kans opgepakt wordt."

24 / 40

Marc Cootjans benoemd tot directievoorzitter Specialistenteam Rabobank Oost-Brabant

Marc Cootjans

Per 1 januari 2019 is Marc Cootjans benoemd tot directievoorzitter bij Rabobank Eindhoven-Veldhoven, inclusief het Specialistenteam Oost-Brabant. Hij is ook de beoogd directievoorzitter van de bank die tot stand komt als gevolg van de voorgenomen samenvoeging van de Rabobanken Dommelstreek, Eindhoven-Veldhoven en Het Groene Woud Zuid.
Deze benoeming valt samen met een belangrijke nieuwe fase in de transformatie van de Rabobank. In heel Nederland bundelen de lokale Rabobanken hun krachten op het gebied van specifieke expertises en vormen ze op regioniveau robuuste specialistenteams. Door deze krachtenbundeling blijven de circa 90 Rabobanken in Nederland in staat om hoogwaardige specialismen dichtbij en lokaal aan te bieden. Deze specialistenteams worden ondergebracht bij één van de lokale banken in een regio en voor Oost-Brabant is dat bij Rabobank Eindhoven-Veldhoven.

Kennis, kapitaal en netwerken
Marc Cootjans: "Door in te zetten op een intensieve samenwerking tussen de lokale Rabobanken in Oost-Brabant kunnen we kennis, kapitaal en netwerken nog beter aan onze klanten ter beschikking stellen dan nu al gebeurt. Zowel op zakelijk als maatschappelijk vlak liggen er volop kansen en uitdagingen die we als Rabobank vanuit gezamenlijkheid gaan aanpakken. Het is een geweldig gebied, waarmee ik ook persoonlijk sterk verbonden ben. Ik kan niet wachten om te beginnen."

Intentie tot samenvoeging
Omdat de transformatie die Rabobank op dit moment ondergaat kwetsbaarheid veroorzaakt bij de kleinere lokale Rabobanken, waaronder Rabobank Het Groene Woud Zuid, heeft de bank de intentie tot samenvoeging met Rabobank Dommelstreek en Rabobank Eindhoven-Veldhoven uitgesproken. 'Gezamenlijk ondervangen we de kwetsbaarheid én kunnen we onze klanten nog beter van dienst zijn door bundeling van kennis', aldus Remco Kuipéri, directievoorzitter van Rabobank Het Groene Woud Zuid. De voorzitters van de raden van commissarissen en de directies van de drie betrokken banken tekenden recent een intentieverklaring om per 1 juni 2019 samen te gaan. Over deze samenvoeging vindt nu overleg met de ledenraden plaats, die begin 2019 definitief zullen besluiten.

Toekomst IJsfeest onzeker Meer vrijwilligers noodzakelijk

Foto: Wil Feijen

Het bestuur van Stichting IJsfeest maakt zich ernstig zorgen over de toekomst van Het IJsfeest als zich niet meer vrijwilligers beschikbaar stellen. Met de huidige vrijwilligersaanmeldingen is het al niet mogelijk de ijsbaan dit jaar gedurende drieënhalve week open te houden.

Het IJsfeest mag al jaren steunen op een vaste groep vrijwilligers en gelukkig zijn er diverse nieuwe aanmeldingen binnen gekomen. Om ervoor te zorgen dat de ijsbaan dit jaar niet tussentijds dicht hoeft en in de toekomst voor het dorp behouden blijft is het noodzakelijk dat zich op korte termijn meer mensen gaan melden.

Dat kan op www.ijsfeestsonenbreugel.nl De gemeenschap moet nu echt in actie komen en laten zien dat Het IJsfeest belangrijk voor ze is.

Veel senioren weten zelf de weg om gewenste informatie op te zoeken

De enquêtedeelnemers
De SeniorenRaad hield onlangs de enquête INFORMATIE; WAT, WAAR, HOE
bij het seniorenpanel. Het totaal aantal ontvangers van de enquête was 198, waarop een geldige respons kwam van 106 deelnemers (gelijk verdeeld over vrouwen en mannen). Van de deelnemers is 22% jonger dan 70 jaar, 71% is gelijk verdeeld over de groep van 70 tot 90 jaar en 7% is ouder.

Algemene indruk uit de antwoorden
Veel senioren raken langzamerhand bekend met moderne hulpmiddelen, zoals internet, computer, laptop of smartphone om, zelfstandig, gewenste informatie te verkrijgen. Er is echter ook nog een grote groep ouderen, die graag via traditionele kanalen geïnformeerd wenst te worden.

Belangrijkste antwoorden uit de enquête
Veiligheid (betreft informatie over politie, brandweer en ambulance)
Deelnemers vinden nagenoeg allemaal dat informatie over dit onderwerp (heel) belangrijk is.
Tevreden over de informatie over politie is krap 1/3. De opmerkingen van de mensen die niet tevreden zijn, gaan vooral over: waar moet ik zijn, de openingstijden en wanneer moet ik contact opnemen met een BOA en wanneer met de politie.
Bijna de helft van de deelnemers is (heel) tevreden over de informatie over de brandweer. Van de andere helft maken velen zich zorgen over hoe de brandweer te bereiken is in het geval van calamiteiten en waar informatie te vinden is over de brandweer in Son en Breugel.
Bijna 2/3 van de deelnemers is tevreden over de informatie over de ambulance. Onder de anderen leven vooral vragen over de bereikbaarheid, waar gegevens te vinden zijn over de ambulancedienst en over de aard/inhoud van de geboden dienstverlening.

Gemeentelijke dienstverlening
Bijna 90% van de deelnemers vindt informatie over dit onderwerp (heel) belangrijk. Circa 60% is (heel) tevreden over het gebodene. Kritische opmerkingen gaan vooral over de informatie over de mogelijkheid van het indienen van klachten, de inzet van BOA's en meldingen over de openbare ruimte.
Informatie over afvalverwijdering vindt iedereen belangrijk en de meeste deelnemers zijn (heel) tevreden over de berichtgeving hierover. De beperkte groep, die niet tevreden is, meldt vooral de kritiek op de informatie over het gebruik van de verschillende bakken en zakken en over de bladverwijdering in de herfst.

Lokaal openbaar vervoer
Ruim 70% vindt informatie hierover (heel) belangrijk maar slechts 43% is tevreden. Een veel gemeld probleem is de gebrekkige informatie over de bus, de buurtbus en de kortingstaxi.

Zorg (ondersteuningsmogelijkheden)
Vrijwel iedereen vindt informatie over dit onderwerp (heel) belangrijk, maar slechts 40% is tevreden. Men mist vooral gegevens over ondersteuning aan huis (schoonmaken, boodschappen e.d.), medische ondersteuning thuis, ondersteuning bij ontslag uit het ziekenhuis en bij aanpassingen aan het huis.

Klushulp
Informatie over klushulp wordt door 66% (heel) belangrijk gevonden maar slechts 25% is tevreden.

Medische zaken
Circa 80% van de deelnemers is (heel) tevreden over informatie over de huisartsenpraktijk en de apotheek. Wel zijn er klachten over het te vaak vervangen van de huisarts en wat te doen als de praktijk en de apotheek zijn gesloten. Bij de tandarts is 84% (heel) tevreden over de informatie.

Gemeente en CMD
Circa 77% is (heel) tevreden over de informatie in de Gemeentegids. Het zoeken naar een onderwerp is echter niet altijd eenvoudig. Door 36% van de deelnemers is in 2018 meer dan 2 keer gebruik gemaakt van de website van de gemeente. Veel genoemde onderwerpen gaan over gemeentelijke dienstverlening en het maken van afspraken. Bij de vragen over het CMD antwoordt 74% dat er dit en vorig jaar geen gebruik van is gemaakt. Kritiek is er vooral over informatie over de openingstijden en over wat er gebeurt als men wordt doorverwezen naar andere diensten.

Publiciteitsmedia
De website van SonenBreugelVerbindt en de website van de SeniorenRaad worden slechts beperkt geraadpleegd; tenminste drie maal in 2018 resp. 24% en 14%. Wel is men op de hoogte van het bestaan ervan.
DeMooiSonenBreugelKrant wordt door 90% van de deelnemers wekelijks gelezen voor een veelheid aan onderwerpen (vooral gemeentelijke dienstverlening, culturele evenementen, winkels, horeca, seniorenpagina en wekelijkse activiteitenkalender).

Het vervolg
De volledige uitslag is te vinden op de website van de SeniorenRaad www.sonenbreugel-senioren.nl Alle bij de vragen betrokken organisaties zullen geïnformeerd worden over de resultaten en de SeniorenRaad zal voor bepaalde onderwerpen adviezen opstellen en daarover contact opnemen met die organisatie

Themaochtend 'Veiligheid'

Diana van Moorsel, Expert Wijkzorg Son en Breugel Foto: Lisanne van leeuwen


Op vrijdag 23 november stond de maandelijkse themaochtend voor onze senioren opnieuw in het teken van 'Veiligheid'. Gezien de belangstelling voor dit onderwerp tijdens de themaochtend in januari van dit jaar, had de werkgroep Welzijn en Zorg van de SeniorenRaad dit onderwerp nogmaals op de agenda geplaatst.

Diana van Moorsel, Expert Wijkzorg Son en Breugel, werd bereid gevonden om een vervolgpresentatie te geven. Zij begint met een korte uitleg over de gevolgen voor onze gemeente door de reorganisatie bij de Nationale Politie.
Met name de bereikbaarheid en zichtbaarheid van de politie wordt door de aanwezigen belangrijk gevonden. Het blijkt dat de burger elke week terecht kan bij het politiesteunpunt in het gemeentehuis, en wel op maandag en donderdag, 's middags van 14.00 - 16.30 uur en 's avonds van 17.00 - 19.00 uur. Mocht dat in individuele gevallen niet mogelijk zijn, dan kan ook op afspraak een huisbezoek volgen, aldus Diana.

De verschillen in het takenpakket van de Politie en de BOA worden toegelicht; het komt erop neer dat de politie bevoegd is om, naast haar reguliere takenpakket, indien nodig met gepast geweld op incidenten te reageren en daartoe ook over de middelen beschikt, zoals wapenstok, pepperspray, handboeien en het vuurwapen.
De BOA's zijn in dienst van de gemeente en zorgen voor toezicht op het milieu, alsook de handhaving bij kleine vergrijpen en overlast. Zij werken nauw samen met de wijkagenten in onze gemeente, indien de situatie daarom vraagt.

Niet alleen aandacht voor goed hang- en sluitwerk, maar ook alert zijn op babbeltrucs, het afschermen van de pincode, niet opendoen na een bepaalde tijd en de deur op het nachtslot houden, komen aan de orde. Ook de gewoonte om op sociale media te vermelden dat men op vakantie is of gaat, is iets waar criminelen gretig gebruik van maken.

Er wordt aandacht besteed aan het opzetten van de zogeheten 'WhatsAppgroepen' die de deelnemers op de hoogte houden van criminele activiteiten in hun buurt; een effectief middel ter voorkoming van ongewenste situaties. Inmiddels is Son en Breugel op dat punt geheel afgedekt door de aanwezigheid van circa 40 WhatsAppgroepen, hetgeen een succes mag worden genoemd. Zie ook https://www.sonenbreugelverbindt.nl/web/veiligheidsplein

Al met al weer een geslaagde themaochtend met dank aan de organisatie en, niet in de laatste plaats, de professionele en enthousiaste presentatie van en door Diana van Moorsel.

Vuurwerk blijft een exposief onderwerp

Onlangs hield De Persgroep een landelijke enquête onder de inwoners van alle gemeenten over een eventueel gemeentelijk verbod voor het afsteken van vuurwerk. De reden voor het onderzoek is dat het afsteken van vuurwerk de gemoederen blijft bezighouden. Een opvallende conclusie uit het onderzoek was dat in onze regio Zuidoost-Brabant ruim de helft van de ondervraagden voor een vuurwerkverbod is. Daarbij blijkt ruim de helft van de ondervraagden, waaronder opvallend veel vrouwen en ouderen, last te ondervinden van het geknal. Met name geluidsoverlast, stank onveiligheid voor kinderen en huisdieren worden als redenen genoemd. Mannen blijken zich met name te ergeren aan de rotzooi op straat.

Door: Arjen Strik

Hoe zit dat in onze gemeente
In Son en Breugel deden 183 mensen mee aan deze enquête. Waarvan 62% man en 38% vrouw is. Uit het onderzoek bleek dat in onze gemeente 45% voor een vuurwerkverbod is en 52% tegen deze maatregel. Het verbieden tot het afsteken van vuurwerk als plaatselijk verbod is vanaf volgend jaar mogelijk. Wel kan de gemeente nu al bepaalde gebieden als vuurwerkvrije zone afkondigen en centrale vuurwerkshows organiseren. Het organiseren van een centrale vuurwerkshow vond 40% van de ondervraagden uit onze gemeente een goed idee, terwijl iets meer dan de helft dat geen goede oplossing vond. Jaarlijks wordt er landelijk zo'n 70 miljoen aan vuur werk uitgegeven, waarbij met name het siervuurwerk aan een opmars bezig is ten koste van knalvuurwerk. In onze gemeente gaf de modus van de ondervraagden, 36%, 51 tot 100 euro uit aan het kopen van vuurwerk, gevolgd door 26% die hier tot 500 Euro aan spendeerden.

Kritiek OVV op landelijk vuurwerkbeleid
In een onlangs verschenen notitie van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) wordt kritiek geuit kritiek op het landelijk vuurwerkbeleid. De raad diende eind vorig jaar bij het kabinet een rapport in waarin zeven aanbevelingen worden gedaan voor de verbetering van de veiligheid rondom de jaarwisseling. Een deelverbod op vuurwerk, gericht op vuurpijlen en knalvuurwerk, is volgens de OVV essentieel in de strijd tegen de vele gevaarlijke incidenten op Oudjaarsavond. De andere aanbevelingen gelden als een aanvulling hierop. Jaarlijks vallen er honderden gewonden met vaak zware verminkingen. "Het voortdurende patroon van veel letsel en omvangrijke schade moet worden doorbroken," stelt de Raad.

Aanbeveling over verbod niet opgevolgd
Het kabinet vindt een verbod momenteel te ver gaan. Minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) en staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) willen dit alleen overwegen als blijkt dat andere maatregelen niet werken. Een van die maatregelen is een stabilisatiemechanisme voor vuurpijlen. Vuurwerkverkopers moeten deze vanaf dit jaar leveren, maar uit nader onderzoek blijkt dat geen enkele standaard veilig genoeg is. Geen van de mechanismen is goedgekeurd door de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT).

Gemeentelijk verbod mogelijk vanaf 2019
Gemeenten kunnen vanaf volgend jaar zelf besluiten een vuurwerkverbod in te stellen. Ze konden al gebieden aanwijzen waar geen vuurwerk mag worden afgestoken, maar het was lastig om een hele gemeente tot vuurwerkvrije zone uit te roepen. Meerdere gemeenten, waaronder Amsterdam, Rotterdam, Eindhoven en Den Haag, stellen dat een verbod alleen op nationaal niveau effectief en handhaafbaar is. Daar is de OVV het mee eens. De raad stelt dat "elke burger dezelfde mate van bescherming verdient". De verkoop van vuurwerk vindt dit jaar plaats op 28, 29 en 31 december. Consumenten hebben drie dagen tijd om vuurwerk aan te schaffen, zoals in het Vuurwerkbesluit bepaald is. Dat roept de vraag op hoe kijkt de lokale politiek aan tegen vuurwerk en wat is het beleid op dat gebied?

Visie B&W Son en Breugel op een lokaal vuurwerkverbod

De gemeente monitort ieder jaar op basis van overlastmeldingen, schade en de bevindingen van de politie de gevolgen van het afsteken van vuurwerk voor en tijdens de jaarwisseling. Het college heeft op basis daarvan tot nu toe geen aanleiding gezien voor het instellen van vuurwerkvrije zones en heeft dat voor de komende jaarwisseling ook niet gedaan.
Het college deelt de mening dat het meeste effect kan worden bereikt als de centrale overheid hiervoor een landelijk vuurwerkverbod instelt. Dit betekent dat het college vooralsnog niet over zal gaan tot het opleggen van een lokaal vuurwerkverbod.

Vooraf aan de jaarwisseling treft de gemeente enkele maatregelen ter voorkoming van de schade, zoals het verwijderen van enkele prullenbakken.

Ammar Toutonji: van meubelmaker naar timmerman Vaste baan voor doorzetter uit Damascus

Ammar Toutonji Foto: WSD

Hij werkte mee aan de bouw van drie woningen in Son en Breugel. Als na Kerstmis de laatste luxueuze appartementen in het Eindhovense Schrijverskwartier zijn opgeleverd, is de verbouwing van een oude pastorie in dezelfde stad zijn volgende klus. Maak kennis met Ammar Toutonji (29), geboren en getogen in Syrië en sinds oktober 2017 via sociaal werkbedrijf WSD gedetacheerd bij Woonveste. 'Nederland is een vrij, veilig en tolerant land.'
Ammar woont met zijn vrouw Lamiaa en hun kinderen Yasser, Joury en Hamza in Son en Breugel. Het gezin werd bijna twee jaar geleden herenigd nadat Ammar de moeilijke maar ook onontkoombare beslissing had gemaakt om zijn moederland te ontvluchten. 'Syrië is een land in oorlog en heel gevaarlijk', vertelt hij tijdens de pauze op de bouwplaats in Eindhoven. 'Omdat ik geen dienst wilde nemen in het leger, ben ik gevlucht. Het was de zwaarste beslissing van mijn leven.'
Net als veel landgenoten maakte Ammar de barre tocht via Turkije naar Europa. 'Ik ben ook met zo'n opblaasbootje naar Griekenland gevaren. Terwijl ik niet eens kan zwemmen...' Na een rondgang langs meerdere asielzoekerscentra in Nederland – hij verbleef in Ter Apel, Leiden, Leeuwarden, Budel en Grave - kreeg de Syrische vluchteling een woning aangeboden in Son en Breugel. Hij werd herenigd met zijn gezin en zet sindsdien alles op alles om een nieuw leven op te bouwen.

De Harlekijn
Ammar werkte in de Syrische hoofdstad Damascus als meubelmaker en ging in Son en Breugel op zoek naar passend werk. Voordat hij aan de slag kon, moest een inburgeringscursus afgerond worden. 'Dat is me gelukt', straalt Ammar. 'Ik heb heel veel geleerd over Nederland, al blijft de taal moeilijk. In het begin verstond ik er helemaal niks van. Nu gaat het een stuk beter, maar ik vind het nog lastig om zinnen te maken.'
Basisschool De Harlekijn in zijn woonplaats was cruciaal voor het vinden van werk. 'De kinderen van Ammar zitten op dezelfde school als mijn kinderen', vertelt eigenaar Mark Jansen (46) van Woonveste. Het bedrijf ontwikkelt, bouwt, verbouwt en onderhoudt woningen, kantoren, bedrijfshallen, hotels en winkels en was dringend op zoek naar vakmensen. 'Ook de kinderen van Ammars taalcoach zitten op De Harlekijn en zij hoorde terloops van de vacature bij Woonveste', vervolgt Mark. 'Ze heeft ons met elkaar in contact gebracht.'

Vast contract
Samen met WSD, het sociaal werkbedrijf voor Son en Breugel, lukte het Woonveste een werkplek voor Ammar te regelen. WSD detacheerde de Syriër bij het bedrijf in Mierlo. 'En dat gaat heel goed', zegt eigenaar Mark verheugd. 'We zijn zó tevreden dat we hem in het voorjaar van 2019 een vast contract aanbieden.' Met enige regelmaat hebben Ammar en Mark overleg met een WSD-consulent om de vorderingen te bespreken. Mark: 'Het zijn fijne gesprekken omdat hij een enorme doorzetter is.'
Ammar verricht alle voorkomende werkzaamheden. 'Ik werk twee dagen per week bij Woonveste en ga drie dagen naar school om de Nederlandse taal te leren', vertelt hij. 'Deze maand hoop ik ook het VCA-examen (Veiligheid Checklist Aannemers – red.) te halen.' Lachend: 'Nee, niet in het Arabisch maar gewoon in het Nederlands!' Mark vult aan: 'Als Ammar straks in vaste dienst is, gaat hij de opleiding tot timmerman volgen om het vak nog beter onder de knie te krijgen.'

Bellen en skypen
Ammar heeft een duidelijke toekomst voor ogen. 'Ik wil met mijn gezin gelukkig zijn in Nederland. Ik heb straks een vaste baan bij Woonveste, mijn vrouw volgt de opleiding verpleegkunde. Onze kinderen zitten op een hele leuke school en samen hebben we het heel fijn in Son en Breugel.' Syrië mist hij wel, vooral als hij aan zijn ouders denkt die er nog altijd wonen. 'Gelukkig kunnen we vaak bellen en skypen.'

Heem Son en Breugel 2018 nummer 4 is uit!

Burgemeester Antoon van de Ven in zijn woonkamer. (Foto Persbureau Het Zuiden) Foto: Persbureau Het Zuiden beschikbaar gesteld door de Heemkundekring Son en Breugel

Het nieuwe nummer van Heem opent met deel drie van het 'Buukske van de Guld', waarin de bezittingen en inkomsten van het Sint-Catharinagilde in 1635 vermeld worden. De notities zijn bijgehouden tot 1856.

Hoe ging het in ons dorp in 1918? Antoon van de Ven trad aan als nieuwe burgemeester. De aandacht ging dat jaar vooral naar drie kwesties: het huis waarin hij ging wonen, de vraag of er een nieuw raadhuis moest komen of dat het bestaande moest worden verbouwd, en hoe moesten de schaarse levensmiddelen worden gedistribueerd.

Het derde artikel gaat over de Spaanse griep die wereldwijd miljoenen slachtoffers maakte, maar niet in Son en Breugel. En verder de inhuldiging van de nieuwe burgemeester en een Vastenavondruzie.

Losse nummers zijn verkrijgbaar bij Optiek Cooijmans, Dommelstraat 11 in Son.

Winnaars Ons Dorp Kwist 2018 geven geldprijs weg

Foto: Wil Feijen

De winnaars editie 2018 van Ons Dorps Kwist, het team Masterminds, hebben unaniem besloten het door hun gewonnen geldbedrag aan De SteenUijl te doneren. De SteenUijl is een dagvoorziening voor mensen met beginnende dementie.
Het team vond de eer belangrijker dan het gewonnen geld en wilde dit graag aan een goed doel schenken.  Ze kwamen uit op De SteenUijl. 
Quote van de winnaars van de Dorpskwis over hun keuze voor De SteenUijl: "Wat een huislijke sfeer op een mooie locatie. De deelnemers hebben het hier goed naar hun zin, dat zie je meteen." Team Mastermind hoopt met dit gebaar een trend gezet te hebben die door andere toekomstige winnaars zal worden voortgezet. 
De SteenUijl voelt zich zeer vereert dat zij gekozen zijn als goed doel. "We gaan zorgen dat het geld goed terecht komt en toekomt aan onze bezoekers." 
 

Foto: Wil Feijen
31 / 40

33 / 40

Studenten informeren patiŽnten in Son en Breugel

Op de foto Christian de Groot en Joyce Hummel ((Mc de Linden) , Judith Dekkers en Rosalie van Horne (Summa college), Renske Schapendonk (RZCC ) en Jan Frans Brouwers (Sonenbreugelverbindt) Foto: Wil Feijen


In de periode van januari tot en met juni start Medisch Centrum de Linden in Son een pilot met het inzetten van MBO-studenten om patiënten te informeren over het Landelijk SchakelPunt (LSP). De studenten zijn afkomstig van het Summa College van de studie Sociaal Maatschappelijke Dienstverlening. Door het inzetten van de studenten hopen de huisartspraktijken van het medisch centrum het aantal toestemmingen van patiënten voor het LSP te verhogen. Tegelijkertijd worden er op deze manier ook succesvolle stageplekken ingericht voor studenten, waar competentiegericht gewerkt wordt. De studenten zullen twee ochtenden in de week in de wachtkamer aanwezig zijn.
Het idee is afkomstig van de Digidokters uit Son en Breugel, een team dat met name de digitale communicatie tussen huisarts en patiënt en tussen huisarts, apotheek en ziekenhuis wil verbeteren zodat de patiënt beter, sneller en makkelijker geholpen kan worden. Het Regionaal Zorg Communicatie Centrum (RZCC) heeft in opdracht deze pilot opgezet en is nauw betrokken bij de uitvoering.


Persoonlijke benadering 
Door deze pilot hebben studenten de kans om binnen een huisartsenpraktijk competentiegericht te leren en in gesprek te gaan met patiënten. Daarnaast helpt het zorgverleners bij hun werk, omdat zij nu niet meer altijd zelf toestemming hoeven te vragen voor het LSP. Een ander groot voordeel is dat de patiënt persoonlijk wordt benaderd over dit onderwerp, er meer tijd is om voorlichting te geven en er gerichter toestemming gevraagd kan worden.
 
De taak van deze studenten tijdens hun stage is het gesprek aangaan met de aanwezige patiënten over het LSP. Wat houdt het in? Welke vragen leven er bij de patiënt? En is de patiënt bereidt toestemming te geven voor het delen van zijn of haar medische gegevens via het LSP? Vaak is er bij patiënten nog onduidelijkheid over hoe het LSP precies werkt. De studenten kunnen deze onduidelijkheid wegnemen en ervoor zorgen dat de patiënt een weloverwogen beslissing kan nemen. Daarnaast kan de student zorgdragen voor de juiste verwerking van de gegeven toestemming.
 
"Met de toestemming van de patiënt voor het delen van medische gegevens via het LSP, zorg je ervoor dat  de juiste informatie op het juiste moment op de juiste plaats beschikbaar is", licht Renske Schapendonk, projectleider LSP bij RZCC toe. "In de regio Zuidoost-Brabant heeft al een groot aantal patiënten deze toestemming gegeven. Maar met de opzet van deze pilot streven we ernaar het opt-in voor het Landelijk Schakelpunt nog verder te verhogen in de regio. Wanneer de pilot succesvol blijkt, wordt het uitgerold naar andere zorgverleners die interesse hebben. Zodat er uiteindelijk nog betere zorg verleend kan worden omdat de actuele medische gegevens beschikbaar zijn".
 

Jaarlijkse kerstviering Krakenburg in winter wereld

Foto: Boerderij Krakenburg

Son en Breugel - Afgelopen zondag vond de jaarlijkse kerstviering bij Boerderij Krakenburg plaats. De boerderij was met behulp van de Rotaryclub uit Nuenen in kerstsfeer versierd. De speciaal bestelde sneeuw van zaterdagnacht werd precies op tijd geleverd en toverde de boerderij om in een winterse wereld. 

De kerstdag startte met een levende kerstroute van vier kilometer op en rond de boerderij. Alle wandelaars konden op pad na het ontvangen van een routeboekje en quizvragen. De route liep over verharde en onverharde paden en doorkruiste het natuurgebied De Mosbulten. Op vijf plekken werd er een scene van het kerstverhaal uitgebeeld door vrijwilligers, medewerkers, kinderen en ouders van de zorgboerderij. Bij de eerste scene bracht de Engel een boodschap aan Jozef en Maria, zij moesten zich gaan inschrijven en op zoek gaan naar een slaapplaats…

Foto: Boerderij Krakenburg
Foto: Boerderij Krakenburg
Foto: Boerderij Krakenburg
Foto: Boerderij Krakenburg
Foto: Boerderij Krakenburg

Gelukkig vonden Jozef en Maria aan het einde van de route een warme stal bij Krakenburg. De wandelaars konden het inmiddels geboren kindje Jezus bewonderen en ontvingen van de Engelen beschuit met muisjes. Na de route was er gezellig samenzijn in de Herberg van de boerderij onder het genot van livemuziek van 'Wa'n Klank' en 'Neighbours'. Kortom een hele gezellige en geslaagde dag! Team Krakenburg bedankt iedereen die hier zijn of haar steentje aan heeft bijgedragen!
 

Nostalgie én hightech komen samen; WoensXL viert samen met jou kerst anno nu!

Winkelcentrum WoensXL viert kerst; samen met jou. Van 21 t/m 24 december aanstaande zijn er allerlei sfeervolle en bijzondere acts voor jong en oud! Of het nu gaat om een nostalgische kerstmarkt met gezellige huisjes, zwervers uit het verhaal van Charles Dickens, Scrooge of de Kerstman; je komt ze tegen in WoensXL. Maar ook hightech kerstrobot Space-Ci-Men en animatronic's Prinses Aguilera, Koning Waldemar en Koningin Christina komen op bezoek en wandelen op een geautomatiseerde manier door het winkelcentrum. Natuurlijk is het alleen écht feest als er ook muziek is. Daarom treden er diverse (blaas)orkesten op en is de kerst DJ aanwezig met zijn funky 'vinyl' vouwfiets. Kortom, voor ieder wat wils; jong en oud!

"Alle winkels zijn op vrijdag 21 december van 09:30-21:00 uur geopend", vertelt Marcel Emmen, voorzitter van de winkeliersvereniging. "Op zaterdag 22 december gelden de reguliere openingstijden en op zondag 23 december hebben we een Kerst-Koopzondag tussen 11:00-17:00 uur. De maandag voor de kerst, zijn alle winkels tussen 10:00-17:00 uur geopend. We hebben een leuk afwisselend en vol kerstprogramma samengesteld waarbij jong en oud een warm kerstgevoel krijgt. Gedurende deze vier dagen is er een heuse kerstmarkt met gezellige houten huisjes zoals je deze bijvoorbeeld ook in Duitsland aantreft. We hebben ook een gratis inpakservice op deze kerstmarkt, je kunt al je gekochte cadeaus meteen laten inpakken en thuis onder de boom leggen. Er zijn diverse acts als een 'ijsfee' die met haar warme stem, en betoverend fonkelend verlicht kostuum, op een jazzy manier kerstliedjes zingt, maar je komt ook de 'Winternar & Harlekijn' tegen met hun winterse theatrale mime act en die jouw als bezoeker verrassen met hun grappen en grollen.

Ook Jøttnjøl met hun manden vol kerstgevoel brengen warme nostalgische gevoelens van lang geleden tijdens deze dagen. Voor het toezicht tijdens deze dagen hebben we 'X-miss'; met haar ordelijke charmeoffensief, ballen, pieken en engelenhaar is iedereen die iets verkeerd doet de sigaar. Tevens zijn de 'Elfes de Noël' aanwezig om met hun feeërieke charmante verschijning de bezoeker te verrassen en de 'Bike Angels' laten engelen vliegen boven het publiek met behulp van hun omgebouwde bakkersfiets. Dit jaar brengt ook 'Père Noël', een 'over de top' kerstman lijkend figuur met een te zware jutten zak op zijn rug, een bezoek aan ons WoensXL.

Zoals je dus ziet, er is voor ieder wat wils! Kerstshoppen bij één van onze 150 winkels waar persoonlijke aandacht centraal staat en de kerstbeleving in de breedste zin van het woord aanwezig is. Zien we je op 21, 22, 23 en/of 24 december? Iedereen is van harte welkom!"

Op zoek naar Guilty Pleasures

Zaterdag 29 december zwaaien de Powervrouwen het jaar uit met Guilty Pleasures. Dit ultieme vriendinnenuitje, met onder andere Kim Pieters en Peggy Vrijens, start om 20.15 uur in de Grote Zaal van Theater De Blauwe Kei.
Cola bij het ontbijt, Nutella rechtstreeks uit de pot lepelen, te dure huizen zoeken op Funda, kei hard meezingen met de Spice Girls, kattenfilmpjes bekijken en ga zo nog maar even door. Guilty pleasures, iedereen heeft ze en ze maken het leven vrolijker en een stuk leuker.
De Powervrouwen gaan in het theater op zoek naar datgene waar ze zich het meest voor schamen, maar wat ze stiekem het állerlekkerst vinden. De voorstelling zit vol doldwaze acts, van rolschaatsen tot paaldansen. Ook kan iedereen kan ongegeneerd meezingen met liedjes van de Backstreet Boys en John Denver tot operanummers uit La Traviata. Het eindigt allemaal met het Grote Foute Feest op het podium, dat waarschijnlijk nog doorgaat in de foyer.

Kaarten voor Powervrouwen – Guilty Pleasures kosten € 25 (inclusief een drankje) en zijn te reserveren via www.blauwekei.nl, telefonisch via 0413 - 342555 of aan de theaterkassa op werkdagen tussen 13.00 en 17.00 uur.

Sunny Blues Nuenen presenteert: Mojo Hand

Mojo Hand

Een thuiswedstrijd voor deze bluesband uit Eindhoven / Nuenen. Na vele optredens in het hele land sluit MOJO HAND het drukke jaar af in Café Schafrath te Nuenen op 23 dec. vanaf 15.30 uur.

De 4 mannen van MOJO HAND hebben het Blues hart op de juiste plaats. Met een gevarieerd repertoire van eigen en bewerkte nummers worden diverse Blues stijlen met veel passie, plezier en vooral "Blues" gespeeld. Van ingetogen naar swingend, van Texas naar Chicago en af en toe met een vleugje Funk, neemt de band je mee in hun blues-reis. MOJO HAND stond al met veel succes op vele bluespodia en festivals in heel Nederland en was deelnemer aan The Dutch Blues Challenge 2017.

Door de uitgebreide instrumentale bezetting is de sound breed en divers. (Hammond, piano, bluesharp, gitaar, drums, bas en tweemaal zang)
Ervaar The Blues Experience met MOJO HAND.
(De band is: Frank Reemers, Joep de Greef, Joop de Graaff en Mathieu van Uden)

Sunny Blues Nuenen organiseert blues optredens in samenwerking met Café Schafrath te Nuenen en deze zijn altijd gratis te bezoeken. Interesse? Meld u dan aan voor de gratis nieuwsbrief via de website: www.sunnybluesnuenen.nl. Dan mist u nooit een optreden.

Datum: 23 dec 2018
15.30 uur. Entree gratis
Locatie: Café Schafrath, Park 35 Nuenen

Feestelijke Kerstkienavond in Lieshout

Op vrijdag 21december houden wij een feestelijke Kerst kienavond. We nodigen u uit voor deze bijzondere kienavond.
Het is onze laatste kienavond van dit jaar 2018, en zo kort voor Kerst willen we u graag eens aangenaam verrassen.
Voor iedere deelnemer is er een aardige Kerstattentie. Deze avond zijn er rijkelijk gevulde Kerstpakketten.
Ook de loterij van deze avond zijn de prijzen in de Kerstsfeer.
De zaal in het Dorpshuis Grotenhof 2 Lieshout is open om 19.00u en aanvang kienen is om 20.00 uur.

Pieter Brueghel Dames 1 wint ook van BVC Berkeijk 1

Pieter Brueghel Dames 1 in actie Foto: VC Pieter Brueghel

Son en Breugel - Na de nodige personele problemen konden de dames eindelijk weer aan de bak. Bijna iedereen was weer fit en speelster nummer 7  is goed bezig om in het nieuwe jaar weer lekker er tegenaan te kunnen gaan, maar nog heel even geduld. 

Bergeijk is altijd wel een taaie tegenstander. De ballen worden niet altijd hard gespeeld, maar de gaten worden goed gevonden. Vanaf het begin moesten de dames er tegenaan. Ze begonnen goed en overtuigend. Als Bergeijk even een paar punten achter elkaar wist te scoren kwam daar gelijk het antwoord van Pieter Brueghel. Vanaf het begin bleven de dames een aantal punten voorsprong houden. De eerste set werd met 25-17 binnengehaald. Op het laatst kwam Bergeijk wel beter in hun spel en het was duidelijk de tweede set was nog niet zomaar gewonnen. Vanaf het begin moesten ze er weer tegenaan. Wat er gebeurde is tot op de dag van vandaag niet duidelijk, maar wat er in de eerste set allemaal net goed viel, viel in de tweede set net allemaal buiten of tegen de netrand aan en viel weer terug in het eigen veld. Vanaf het begin liep Pieter Brueghel achter de feiten aan. Ze kwamen nog goed terug tot 23-24, maar toen maakte Bergeijk helaas toch het winnende punt voor de tweede set. Jammer maar helaas. 

De derde set begon de thuisploeg gelijk weer vanaf het begin en kwamen ze niet meer in de problemen. De overtuiging was er weer en Bergeijk kwam er niet meer aan te pas. De tegenstander vocht nog voor wat ze waard was, maar dat mocht niet meer baten. De laatste set werd met 25-15 door Pieter Brueghel met overtuiging binnengehaald.

Al met al een goede en sportieve wedstrijd. Bergeijk was erg taai en ze keken goed waar bij Pieter Brueghel de gaten zaten. Erg jammer van de tweede set, maar de dames bekijken het positief, de wedstrijd werd gewonnen en de dames van Pieter Brueghel staan nog steeds bovenaan. De voorsprong op ODI is weliswaar nog maar één punt, maar de competitie is nog lang genoeg.

Bezoek www.vcpieterbrueghel.nl voor meer informatie over de teams, de trainingstijden en wedstrijden.
 

Volleybal dames Pieter Brueghel winnen ook van BVC Berkeijk 1

Pieter Brueghel Dames 1 in actie

Na de nodige personele problemen konden de dames eindelijk weer aan de bak. Bijna iedereen was weer fit en speelster nummer 7 is goed bezig om in het nieuwe jaar weer lekker er tegenaan te kunnen gaan, maar nog heel even geduld.

Bergeijk is altijd wel een taaie tegenstander. De ballen worden niet altijd hard gespeeld, maar de gaten worden goed gevonden. Vanaf het begin moesten de dames er tegenaan. Ze begonnen goed en overtuigend. Als Bergeijk even een paar punten achter elkaar wist te scoren kwam daar gelijk het antwoord van Pieter Brueghel. Vanaf het begin bleven de dames een aantal punten voorsprong houden. De eerste set werd met 25-17 binnengehaald. Op het laatst kwam Bergeijk wel beter in hun spel en het was duidelijk de tweede set was nog niet zomaar gewonnen. Vanaf het begin moesten ze er weer tegenaan. Wat er gebeurde is tot op de dag van vandaag niet duidelijk, maar wat er in de eerste set allemaal net goed viel, viel in de tweede set net allemaal buiten of tegen de netrand aan en viel weer terug in het eigen veld. Vanaf het begin liep Pieter Brueghel achter de feiten aan. Ze kwamen nog goed terug tot 23-24, maar toen maakte Bergeijk helaas toch het winnende punt voor de tweede set. Jammer maar helaas.

De derde set begon de thuisploeg gelijk weer vanaf het begin en kwamen ze niet meer in de problemen. De overtuiging was er weer en Bergeijk kwam er niet meer aan te pas. De tegenstander vocht nog voor wat ze waard was, maar dat mocht niet meer baten. De laatste set werd met 25-15 door Pieter Brueghel met overtuiging binnengehaald.

Al met al een goede en sportieve wedstrijd. Bergeijk was erg taai en ze keken goed waar bij Pieter Brueghel de gaten zaten. Erg jammer van de tweede set, maar de dames bekijken het positief, de wedstrijd werd gewonnen en de dames van Pieter Brueghel staan nog steeds bovenaan. De voorsprong op ODI is weliswaar nog maar één punt, maar de competitie is nog lang genoeg.

Bezoek www.vcpieterbrueghel.nl voor meer informatie over de teams, de trainingstijden en wedstrijden.

Argo zwemmen

Afgelopen zondag hebben 6 zwemmers van de Wedstrijdgroep deelgenomen aan de LAC die gehouden werd in zwembad 'De Neul'. Zij behaalden 1 keer een 1e plaats, 4 keer een 2e plaats en 1 keer een 3e plaats. Daarnaast zijn er 4 persoonlijke records gezwommen. Leonie Habraken zwom een clubrecord op de 1500m vrije slag in 20.40.74.

Bobby van Dijk zwemt op NK

Afgelopen weekend heeft Bobby van Dijk mogen zwemmen tijdens het NJJK (Nederlandse Junioren en Jeugd Kampioenschappen) korte baan in Eindhoven.
Bobby mocht deelnemen op de drie rugcrawl afstanden, de 50, 100 en 200 meter. Op het toernooi bleek Bobby helaas niet opgewassen is tegen jongens die zo'n 10 tot 20 uur per week trainen. Bobby kan maximaal 4 uur per week trainen bij DBD. Ondanks dat liet Bobby zeer mooie tijden op het scorebord zetten.

Uitslagen
Bobby van Dijk 50 rug 24ste in 0.28.00, 100 rug 25ste in 1.01.12, 200 rug 24ste in 2.16.89

Korfbalvereniging De Corridor

Uitslagen
Woensdag 12 december        
Recreanten Klineca – Corridor 1         5 - 4
Recreanten Corridor 2-De Korfrakkers 4 - 14

Zaterdag 15 december                        
Flamingo's B1 - Corridor B1                 3 - 11
De Korfrakkers E2 - Corridor E1         1 - 8
DSV C2 - Corridor C1                         2 - 3
SCMH D1 - Corridor D2                         13 - 1
De Korfrakkers D2 - Corridor D1         5 - 1

Zondag 16 december
Pupil van de week: Tess Looschilder
Corridor 1 – DSV 1                                 12 - 12
Corridor 2 – VVO/Klimroos 3                 4 - 14
Corridor 3 – Nijnsel 2                                8 - 10

Pupil van de week Corridor

Tess Loosschilder en scheidsrechter P. Jansen Foto: Corridor

Op zondag 16 december was Tess Loosschilder onze "Pupil van de Week". Ze heeft eerst even geoefend met het nemen van een doorloopbal op een hoge korf.
Tess mocht de openingsbal nemen en kreeg uit handen van scheidsrechter P. Jansen een oorkonde en een snoepzak. Het was een spannende wedstrijd die eindigde in een gelijkspel Corridor 1- DVS 1 12- 12.

Tess Loosschilder en scheidsrechter P. Jansen Foto: Corridor

Op zondag 16 december was Tess Loosschilder onze "Pupil van de Week". Ze heeft eerst even geoefend met het nemen van een doorloopbal op een hoge korf. Tess mocht de openingsbal nemen en kreeg uit handen van scheidsrechter P. Jansen een oorkonde en een snoepzak. Het was een spannende wedstrijd die eindigde in een gelijkspel Corridor 1- DVS 1 12- 12.

BC 't Koffertje '94

Uitslag van 17 december 2018
A-lijn: 1 Ad van Helvoort & Jan van Lanen 59,25%; 2 Ad van de Laar & Elvira Thijssen 58,67%; 3 Willem Pieters & Harrie van Rijbroek 57,39% B-lijn: 1 An van Genugten & Wil van Gerwen 62,92%; 2 Wil Merkelbach & Jeanne Swinkels 58,33%; 3 Harry van Genugten & Piet Swinkels 56,25%.

Inloop Bridgeclub De Beckart

Uitslag 13 december: 1. Riet vd Laar en Zus vd Rijt 61.67%; 2. Fried van de Laar 60.00%; 3. Guus Plevier en Riet Verstappen 55.00%. Ook mee bridgen in De Beckart op donderdagmiddag? Info 474297.

Bridgeclub Son

Uitslag bridgeclub Son Woensdag 12 december

1. Annemie Cox en Lies Snelting         59,17 %
2. Koos Jansen en :Lenie Theuns         55,00 %
3. Henk en José van de Weerdt         54,42 %

Volgende week onze Kerstdrive met speciale prijzen te winnen.

Handbal vereniging Apollo

Uitslagen 15-16 december
Apollo HS1 - handbalshop.nl/Witte Ster HS1                 30-26
Apollo DA1 - M.H.V. '81 DA1                                                 16-24
Apollo DS1 - O.H.C. '01 DS1                                                 18-24
Apollo HS2 - handbalshop.nl/Witte Ster HS2                 32-19
Bedo HB1 - Apollo HB1                                                         17-21

SBC voetbal

Senioren SBC
Uitslagen
Donderdag 13 december
OJC Rosmalen 2 - SBC 2 (beker) 3-1

Zondag 16 december
Alle wedstrijden werden afgelast.
Nu is er een winterstop tot 20 januari 2019.

Programma
Zondag 13 januari 2019
SBC 1 – v.v. Handel 1 (oefen)        13.00 uur.

Aansluitend is er de Nieuwjaarsreceptie bij SBC, aanvang 15.00 uur.

Dinsdag 15 januari 2019
SBC 1 – ODC 1 (oefen)         20.00 uur.

Zondag 20 januari 2019
SBC 1         - WODAN 1 (competitie) 14.30 uur.

Voor de overige teams zijn er vanaf 20 januari 2019 beker- en inhaalwedstrijden

Uitslagen SBC jeugd zaterdag 15 december
Sarto JO 19-1 - SBC JO 19-1                 4 - 0
RPC JO 19-4 - SBC JO 19-3                 0 - 3
SBC JO 17-3 - RKVVO JO 17-3                 10 - 0
SBC JO 17-5 - RPC JO 17-2                 3 - 6
Geldrop JO 5-2 - SBC JO 15-2                 0 - 3
Wilhelmina Boys JO 15-3 - SBC JO 15-3                 2 - 5
UNA JO 14-1 - SBC JO 14-1                 4 - 0
SBC JO 14-2 - FC Tilburg JO 14-1                 3 - 4
Taxandria JO 14-2 - SBC JO 14-3                 8 - 1
Gestel JO 13-1 - SBC JO 13-4                 3 - 0
Boxtel MO 13-1 - SBC MO 13-1                 3 - 2
SBC JO 12-1 - Bergeijk JO 12-1                 10 - 1
Zwaluw VFC JO 12-1 - SBC JO 12-2G                 2 - 5
Maarheeze JO 12-1 - SBC JO 12-3                 0 - 3
Unitas "59 JO 12-4 - SBC JO 12-4                 1 - 7
Jong Brabant JO 11-1 - SBC JO 11-1                 3 - 1
Gestel JO 11-2 - SBC JO 11-5G                 3 - 2
DBS G 1 - SBC G 1G                 4 - 0

Vanaf nu is de winterstop begonnen.
Op zaterdag 9 februari 2019 start de voorjaars-competitie.

Bijna 100% score

De waterpoloteams van Argo hebben het afgelopen weekend een aantal prima prestaties neergezet. Zo wist Heren 1 te winnen van de koploper BZ&PC met 6-4, en ook redelijk overtuigend zonder een moment echt in gevaar te komen. Heren 2 moest aantreden tegen de nummer 2 en ging uiteindelijk in de laatste minuten kopje onder tegen het zeer fysiek spelende Merlet (10-11). Dames 2 wist overtuigend te punten te pakken tegen BZ&PC (9-2), waardoor het team op een nette 5e plek staat. Dames 1 wist haar eerste overwinning binnen te slepen tegen de rode lantaarn drager TRB-RES uit Tilburg. De wedstrijd moest ook gewonnen worden om degradatie mogelijk nog te voorkomen. Coach Anja van Wanrooij voerde de druk dan ook behoorlijk op, de dames wisten echter prima dat er nu volle bak punten gehaald moest worden. De wisselspeelsters moesten uit dames 2 geleend moesten worden, maar dat bleek achteraf een enorme toegevoegde waarde. Sielke vd Burgt speelde een goede partij, Puck Valize wist te scoren en ook Sterre vd Oever maakte een mooi doelpunt. De dames waren vele malen beter dan TRB-RES en de einduitslag van 13-3 was meer dan terecht, waarbij Liesbeth vd Korst met haar 6 doelpunten de topscoorster was. Met 6 punten heeft Argo nog steeds zicht op een goede plek in de middenmoot, maar dan zal na de winterstop deze ingezette lijn naar boven doorgetrokken moeten worden. Gezien de afgelopen jaren lijkt dit nog steeds een haalbare kaart te zijn.

B jongens - Merlet/BZPC 11-2
D gemengd - TRB-RES 4-10
Dames 1 - TRB-RES 13-3
Dames 2 - BZ&PC 9-2
Heren 1 - BZ&PC 6-4
Heren 2 – Merlet 10-11

Het jongste SBC team JO8-4: Kampioen!!

SBC JO17-03 Foto: SBC

Vol spanning en enthousiast aangemoedigd door de ouders , broertjes, zusjes , opa's en oma's begon de kampioenswedstrijd van JO8-4 tegen Braakhuizen.
De spanning viel al snel weg, want SBC scoorde binnen 10 minuten al 3 keer..!! Wow !!
Vele knappe aanvallen werden opgezet..De uitslag werd 10-0 . Ja, voor het eerste jaar de competitie in en dan al zo'n wedstrijd spelen!! Een super team!!
De trainers Joost, Mark, Maarten en Eugene stonden glunderend langs te lijn tevreden toe te kijken!!
Proficiat aan de spelertjes en trainers: Een terechte kampioen, geen enkele wedstrijd verloren!!

SBC JO11-4 Foto: SBC
JO10-2 Foto: SBC
SBC JO10-1 (vlnr) Koen Spee, Milan van Roy, Kyan Meijers, Casper Kwakkernaat, Tim Witlox, Cis van Kemenade, Ties van de Merbel, Ties van Minos en Kas van Gerven. Trainers: Bart van Gerven, Davy v/d Elsen en Frank van Roy (op deze foto afwezig) en coach Ed van de Merbel.
SBC JO8-4 Foto: SBC

SBC JO10-1 kampioen
JO10-1 is afgelopen zaterdag 8 december kampioen geworden door met 12-1 te winnen van V.V. Acht JO10-1. Deze jonge ploeg is gelijk met Valkenswaard JO10-1 geëindigd maar door uiteindelijk met deze ruime cijfers te winnen op doelsaldo kampioen geworden.

Het team JO10-2 van SBC is vorige week winterkampioen geworden!

SBC JO11-4 Kampioen
Het team JO11-4 is kampioen geworden. Twee jaar lang heeft dit elftal veel wedstijden verloren en nu hebben ze het fantastisch gedaan en zijn dik verdiend kampioen!

SBC JO17-03 ongeslagen kampioen
SBC JO17-03 is afgelopen zaterdag , nadat zij de laatste wedstrijd met 10-0 hadden gewonnen. Ongeslagen kampioen geworden.

39 / 40