DeMooiSonenBreugelkrant

3 april 2019

DeMooiSonenBreugelkrant 3 april 2019


Het is bijzonder om 100 jaar oud te worden. Dat merkte Mees de Roo uit Son en Breugel woensdag 27 maart toen hij zijn 100e verjaardag vierde. Een groot feest in zijn residentie Berkenstaete, waar hij door bewoners, medewerkers en de harmonie PHEV in het zonnetje werd gezet. Daarnaast schonk het gemeentebestuur hem een levensboom.

Lees verder op pagina 3

Jaargang 4 • Week 14 • 3 april 2019

Nabestaandenmiddag Odaparochie

De Oda-parochie houdt ook dit jaar een bijeenkomst voor hen die in het afgelopen jaar een familielid of partner verloren hebben. Wie dit grote verlies in 2018 heeft moeten ervaren, wordt van harte uitgenodigd.

De bijeenkomst voor nabestaanden wordt op twee locaties gehouden:
Vrijdag 5 april om 14.00 uur in het parochiecentrum in Son, Kerkstraat 7 (achter de voormalige St. Petrus' Bandenkerk)
Vrijdag 12 april om 14.00 uur in parochiecentrum de Goede Herder Kerk aan het Mgr. Bekkersplein 1 in Sint-Oedenrode.

U bent welkom vanaf 14.00 uur, zo u wenst samen met een familielid, of een vriend of vriendin. Een of meer leden van het pastorale team en vrijwilligers van de parochie zijn aanwezig. De bijeenkomst wordt afgerond om circa 16.00 uur. Wilt u even laten weten als u voornemens bent te komen? U kunt zich opgeven bij Secretariaat Parochie Heilige Oda, via secretariaat@heiligeodaparochie.nl of telefoon 0413-477741.

Honderdplusser Mees de Roo: "Gewoon doorgaan met ademen en blijven lachen"

Vervolg pagina 1

Redacteur: Arjen Strik
Foto: Wil Feijen


Lange levensverwachting
Voordat de boom geplant werd, bezocht burgemeester Gaillard hem in Berkenstaete en bracht de felicitaties namens de gemeente over. Daarna is het gezelschap naar het Vroonhovenpark gegaan waar Mees de Roo, samen met de burgemeester en in het bijzijn van zijn familie, een eik genaamd 'Quercus robur Fastigiata', heeft geplant. "Ik heb voor deze boom gekozen vanwege de lange levensverwachting", vertelt de jarige Mees.

Bevrijdingsfeest
"Ik vind het leuk dat ik 100 ben. Ik had nooit verwacht dat ik het zou worden, maar ik vind het fantastisch nu ik het ben", vertelt de eeuweling over zijn leeftijd. Hij is geboren op 27 maart 1919 in Delft. Na de lagere school voltooide hij als jonge knaap de ambachtsschool en trad in dienst bij het KNIL (Koninklijk Nederlands-Indisch Leger) als technicus. "Het Koninklijk leger had destijds technici nodig en je kreeg een opleiding in Nederland."De oorlog viel als een rauwe deken en hij werd als krijgsgevangene gedetineerd in Loghum en naderhand ingezet bij de 'Arbeitseinsatz ' als straten- en dijkhersteller.
Bij de bevrijdingsfeesten in Den Haag kwam hij Nelleke tegen. De terugtocht te voet naar haar huis was lang genoeg om de vonk te laten overspringen. Het stel trouwde in 1946. Een huwelijk dat 72 jaar standhield.
Helaas is zijn vrouw vorig jaar overleden. Hij heeft vier dochters, een zoon, 11 kleinkinderen en 21 achterkleinkinderen. Deze week is er nog een groot feest met zijn eigen familie.

Gordel van Smaragd
Na de oorlog ging hij eerst als motorordonnans aan de slag. Hij begeleidde konvooien naar Schiphol. Daarna werd hij, gedurende vier jaar, uitgezonden als soldaat 2e klas van de KNIL naar Nederlands-Indië en maakte promotie tot sergeant. In Batavia ontstond de voorliefde voor de Gordel van Smaragd, met zijn eten en mooie cultuur. Hij kan daar nu nog smakelijk over vertellen en is vaak op vakantie terug geweest. In 1951 werd de KNIL opgeheven en werden ze geïnterneerd in een opvangcentrum Nederland. "We werden gedumpt, geen huis, geen baan, geen geld. We konden wel een dure lening afsluiten bij de staat. Gelukkig wist ik via de vrouw van mijn commandant aan woonruimte voor ons te komen. Een koude douche," aldus Mees.

Een hond
Hij kreeg een baan als koudglasbewerker bij een bedrijf dat geschutskoepelinstrumenten maakte voor defensie. Hij was gespecialiseerd in het vervaardigen van lenzen. Het bedrijf ging failliet en werd overgenomen door Philips. Zo is hij in 1972 beland in Veldhoven. "Wel even wennen, maar ik kon eindelijk een hond nemen", vertelt hij met een glimlach. Bij Philips heeft hij gewerkt tot aan zijn pensioen in 1982. De laatste drie jaar woont hij in Berkenstaete.

Computer grootste hobby
Mees is al al 90 jaar lid van D.H.C., een voetbalclub uit Delft. "Ik voetbal zelf niet meer hoor, ik betaal alleen contributie", zegt hij lachend. Mees laat een oorkonde van deze Delftse voetbalvereniging zien waarop vermeld staat dat hij erelid is. Tevens is hij jarenlang betrokken geweest bij de FNV in diverse functies. Zijn grote hobby momenteel is de computer. Hij is actief op Facebook en bekijkt filmpjes op Youtube. Daarnaast speelt hij spelletjes en heeft contacten met familie.

Vitaal
Ondanks zijn leeftijd is Mees nog vitaal. Wat opvalt is de spirit in zijn ogen, er zit duidelijk een wil tot leven in, hij houdt van humor. "Een dag niet gelachen, is een dag niet geleefd," is zijn motto. "Je moet goed voor jezelf zorgen en er wat van maken. Denk altijd in mogelijkheden en niet aan wat allemaal niet gaat. Dan word je een zuurpruim en dat moet je vermijden", sluit Mees af.

Gezellig winkelen tijdens Voorjaarsmarkt

Foto: Wil Feijen

Op de laatste zondag van maart, 31 maart, werd de Voorjaarsmarkt in Son gehouden. Veel marktkooplieden stonden, met veel verschillende waren, voor het publiek klaar en veel ondernemers hadden hun deuren geopend voor het winkelend publiek.

De weergoden zaten mee. Het winkelend publiek kon genieten van een heerlijk zonnetje en een aangename temperatuur. De voorjaarsmarkt strekte zich uit via de westkant van de Nieuwstraat tot en met het Raadhuisplein. Natuurlijk ontbrak de clown met zijn podiumwagen niet. De jongste bezoekers werden getrakteerd op leuke optredens.

Een echte familiedag in het centrum van Son en Breugel, het centrum waar het niet alleen tijdens een voorjaarsmarkt goed winkelen is.

Kijk voor meer foto's op: www.mooisonenbreugel.nl

4 / 28

Wordt Lauren gekozen tot de mooiste 'Miss Teen of Noord-Brabant'?

Foto: Roy Froma

Social media, en dan vooral Instagram en Facebook, zijn niet meer weg te denken uit deze tijd. Foto's uploaden, laten weten wat je aan het doen bent, iemand feliciteren, vrienden taggen, elkaar op de hoogte houden; het gebeurt allemaal online. Maar ook 'gescout' worden, behoort tot de mogelijkheden.

Redacteur: Emmy Grit

Gescout
En dat heeft de Son en Breugelse Lauren van Summeren gemerkt. Niets vermoedend postte de 15-jarige Lauren haar foto's op Instagram om met haar vrienden te delen. Behalve haar vrienden keken er meer mensen mee op haar account. Lauren werd 'gescout' door de organisatie van de Miss Teen Verkiezing. Lauren ontving een bericht of zij een aantal foto's wilde opsturen en zich wilde inschrijven voor deze Miss-verkiezing. Meer dan 300 meisjes hadden zich aangemeld voor deze verkiezing.

In de race
Hiervan zijn er 100 uitgenodigd voor de tweede ronde. Enkele van deze meisjes zijn, net als Lauren, via social media, gescout. Na de tweede ronde staan 15 Teens (15 t/m 19 jaar) en 15 Beauties (19 tot 26 jaar) in de finale. Ook Lauren ontving na de eerste selectieronde bericht dat ze nog 'in de race' zit om de mooiste Miss Teen of Noord-Brabant te worden. Inmiddels heeft Lauren de voorrondes goed doorlopen en zit zij met nog 14 Noord-Brabantse meisjes in de finale, die op 28 april in Waalwijk worden gehouden.

Meer dan alleen schoonheid
De finale bestaat uit vier onderdelen; een voorstelronde, een bikinironde, een galajurk met hoge hakken-ronde en een 'hashtag-ronde'. "In deze 'hashtag-ronde' moet je iets vertellen over een willekeurig onderwerp dat met de aarde te maken heeft", vertelt Lauren. De Miss-verkiezing draait allang niet meer alleen om de schoonheid van de modellen. Zij moeten zich ook goed kunnen presenteren en laten zien dat zij maatschappelijk betrokken zijn bij de problemen die spelen in de wereld, zoals plastic soep in de oceaan.

Oproep tot stemmen
De goedlachse Lauren hoopt dat veel mensen op haar gaan stemmen. "Het aantal stemmen telt mee in de einduitslag. Des te meer stemmen, des te meer punten. Het stemmen gaat via SMS en bepaalt 20% van de einduitslag. Mensen kunnen stemmen door een sms te sturen aan 3010 met 'Poll Noordbrabant Lauren'. Het versturen van een SMS kost € 1,10. De opbrengst wordt gebruikt om de organisatie van de verkiezingen te bekostigen. De winnaar van iedere provincie gaat naar de landelijke verkiezingen.

Voorbeeld
De onlangs overleden Lotte van der Zee is een voorbeeld voor Lauren. Lotte heeft ook deelgenomen aan de Miss Teen verkiezing. Nadat zij in de provincie Overijssel als mooiste model werd gekozen, werd zij gekroond tot Nederlands mooiste waarna zij verkozen werd tot Miss Teenager Universe.

Voorbereidingen
In aanloop naar de finale heeft Lauren al een traject aan voorbereiding doorlopen. Iedere week gaat ze naar Etten-Leur of Bergen op Zoom om deel te nemen aan de oefendagen, waar ze onder andere bootcamps volgt, advies krijgt over gezond eten en sporten en 'catwalk-les' krijgt. "Inmiddels is er ook een fotoshoot gedaan. Dat was erg leuk om te doen", lacht Lauren.

Goede doel
De Miss Teen (15 tot 19 jaar) en de Miss Beauty (19 jaar tot 26 jaar) verkiezing is gekoppeld aan de Linda Foundation van Linda de Mol. De finalisten steunen arme gezinnen in Nederland. Maar Lauren doet meer om geld in te zamelen voor dit goede doel. "Ik ga op de Koningsmarkt in Son en Breugel staan met een kraam en ga leuke artikelen verkopen. Natuurlijk kunnen bezoekers ook een donatie doen tijdens de Koningsmarkt."

Paasactiviteit
Verder houdt Lauren op Eerste Paasdag een activiteit voor kinderen tot en met 10 jaar in 't Zand. Er worden op deze dag paaseieren verstopt inclusief twee gouden eieren. Deze gouden eieren geven recht op een leuk cadeau. Inschrijven kan via l.a.vansummeren@gmail.com en deelname bedraagt € 4,00 per persoon. De gehele opbrengst is voor de Linda Foundation.

Goederen- en Dienstenveiling Son en Breugel

Eenmaal - andermaal... (archieffoto 2018) Foto: Wil Feijen

Het is weer zover! Op zaterdag 13 april wordt voor de 23e keer de Goederen- en Dienstenveiling weer gehouden in Café-Restaurant De Zwaan. De opbrengst van deze Goederen- en Dienstenveiling komt ten goede aan activiteiten voor de jeugd van Son en Breugel. De drie Stichtingen Jeugdcentrum Oase, CV De Krutjesrapers en SBC-voetbalclub zetten zich het gehele jaar door in om wensen van deze doelgroep te kunnen realiseren met deze opbrengsten.

Redacteur: Rianne van der Heijden

Zeskamp
"Het Zomerspektakel op het Oranjeveld wordt elk jaar uitgebreid", vertelt voorzitter Hans Merks van de Stichting Oase enthousiast. "Een zeskamp voor de basisschooljeugd, grote speeltoestellen en luchtkussens maken dit evenement steeds grootser. Met de opbrengst van de Goederen- en Dienstenveiling is de gratis toegang nog steeds mogelijk, zodat iedereen kan deelnemen."

Headset-microfoon
Daarnaast wil de Toneelgroep Oase samen met de jeugd toneelvoorstellingen organiseren. Het ingekochte toneel-script wordt herschreven naar het aantal deelnemers. De jeugd studeert dit herschreven script in onder leiding van professionele toneeldocenten. De voorstellingen worden voortaan opgevoerd in het Vestzaktheater. Voor het grotere publiek hebben de spelers dan geluidsversterking nodig. Daarvoor kan de toneelgroep nu headset-microfoons aanschaffen.

Speeltoestel
"Het hele jaar door komen de opbrengsten de jeugd ten goede op het voetbalveld", licht de SBC-voorzitter Willem van 't Geloof toe. "Voor reguliere trainingen, maar ook om materialen speciaal voor de jeugd aan te schaffen, zoals kleine goals. Een nieuwe wens is een volwaardig speeltoestel bij de kantine van de SBC-voetbalclub. Een dergelijk gecertificeerd speeltoestel met schommel, onderhoud en logboek is al jarenlang een algemeen gedragen wens van de SBC-verenigingsmensen", aldus Willem.

Prijzengeld
"De opbrengsten komen ook ten goede van de carnaval-vierende jeugd", aldus Jasper van Zuuren, voorzitter van Carnavalsvereniging 'De Krutjesrapers'. "Het wordt besteed aan prijzengeld voor de basisschoolkinderen die deelnemen aan de carnavalsoptocht". Naar rato van het aantal deelnemende kinderen worden de bedragen via een verdeelsleutel verdeeld over de basisscholen die meedoen met de carnavalsoptocht. "Mooi om te zien dat daardoor de optocht met de deelnemende basisscholen steeds langer wordt", gaat Jasper verder. Deze mooie actieve deelname aan de carnavalsoptocht stimuleert en verbindt de deelnemende kinderen nog meer met elkaar, naast hun school. Eveneens wordt in samenwerking met Stichting Oase een bijdrage geleverd aan de jaarlijkse activiteiten van de jeugd op het Oranjeveld.

The Big Party
Op 13 april wordt weer een zeer gevarieerde collectie aan kavels aangeboden. De grote klapper van vorig jaar 'The Big Party' wordt wederom aangeboden. The Big Party zal een van de vele favoriete kavels zijn waarop u kunt bieden om deze daadwerkelijk te bemachtigen. Zeker ook andere kavels zullen de spanning ophogen. Het bieden om het bieden en het bieden om te hebben, brengt de sfeer weer tot opzwepende hoogtepunten.

In DeMooiSonenBreugelKrant van 27 maart is al een kavel bekend gemaakt. In deze krant staan wederom een aantal kavels die tijdens de Goederen- en Dienstenveiling worden aangeboden.

Er werd druk geboden op de verschillende kavels (archieffoto 2018) Foto: Wil Feijen
6 / 28

Jaarlijkse collecteweek van de Hartstichting van start

Foto: ©hartstichting

De jaarlijkse collecteweek van de Hartstichting vindt van 7 tot en met 13 april plaats. Ruim 125 collectanten gaan deze week langs de deuren in Son en Breugel om geld op te halen voor concrete oplossingen om ieders hart zo gezond mogelijk te houden. Want een gezond hart is niet vanzelfsprekend.

Er is in 55 jaar al veel bereikt, maar ze zijn er nog niet. Met het oog op het groeiend aantal hart- en vaatpatiënten is het noodzakelijk dat hart- en vaatziekten vroeger herkend kunnen worden en opsporen én beter kunnen behandelen. Want iedereen heeft recht op een gezond hart. Een hart waarmee je alles uit het leven haalt, dat je kracht geeft om te groeien, te leven en lief te hebben.

Oplossingen
De Hartstichting werkt aan drie doelen: voorkomen van hartproblemen, snellere hulp in een noodsituatie en betere behandelingen. Binnen deze doelen wordt gewerkt aan verschillende oplossingen. Zo werken zij bijvoorbeeld aan een eenvoudige bloedtest waarmee je erfelijke factoren kunt achterhalen en hartproblemen kunt voorkomen. En er wordt onderzocht welke signalen er vooraf gaan aan hart- of herseninfarcten. Zodat infarcten op tijd ontdekt of zelfs voorkomen kunnen worden. Lees meer over deze doelen en oplossingen op hartstichting.nl.

Alternatief kleingeld
De QR-code is een goed alternatief voor mensen die geen kleingeld in huis hebben. De gever kan heel eenvoudig eenmalig geld overmaken met de smartphone door de Tikkie of iDEAL QR-code op het collectebuslabel te scannen.

Online collectebus
Het is ook mogelijk om te doneren op hartstichting.nl én in de Hartstichting online collectebus. Daarnaast kan iedereen een online collecte starten op hartstichting.nl/collecteeronline en zijn of haar familie en vrienden om een gift vragen. In de online collectebus is zichtbaar hoeveel de collectant al heeft ingezameld.

Over de Hartstichting
De Hartstichting werkt aan concrete oplossingen om ieders hart zo gezond mogelijk te houden, zodat iedereen uit het leven kan halen wat erin zit. Stap voor stap en op verschillende fronten tegelijk wordt aan een hartgezonde samenleving gewerkt. Dat doen zij samen met medewerkers, patiënten, vrijwilligers, donateurs, zorgprofessionals, wetenschappers en business partners. Hun ambitie is om hart- en vaatziekten zo vroeg mogelijk te kunnen herkennen, opsporen én zo goed mogelijk te behandelen. Daartoe financiert de Hartstichting wetenschappelijk onderzoek, geven zij voorlichting en werken zij aan vernieuwing in de zorg en hulpverlening. Voor meer informatie, zie www.hartstichting.nl.

Reprise 'best of show' The Blue Stars

Foto: Wil Feijen

The Blue Stars speelden op 15 en 16 maart in het Vestzaktheater een 'best of' show voor het goede doel. Beide avonden leverden meer dan € 4500,00 op voor het goede doel. Dat was een prachtig resultaat en het leverde nog meer op: twee uitverkochte zalen met een enthousiast publiek.

De reacties waren overweldigend: 'Nooit meer zo gelachen als na een voorstelling van Toon Hermans', zei een van de bezoekers. De pers schreef:'...een daverend succes. Het publiek wisselde onophoudelijke lachbuien af met luide zang-memoires. Beide avonden ging het publiek helemaal los. Twee geweldige avonden'. Deze en nog veel meer reacties na afloop van hun shows hebben The Blue Stars doen besluiten nog twee avonden in het Vestzaktheater te spelen.

Harrie Sijbers en Rob Verschuren zorgen dan weer voor de hilarische anekdotes, humorvolle bespiegelingen en originele grappen. Benjo Plandsoen en Joost Egmond spelen een grote muzikale en clowneske rol. Met de mooie liedjes van Erica van Dijck en Ellen Sijbers gaat u zeker meezingen. The Blue Stars maken er samen een avond van om niet meer te vergeten.


Reserveer uw kaartjes op tijd, er staan al mensen op de wachtlijst en de voorgaande voorstellingen waren in enkele dagen uitverkocht.

Optreden The Blue Stars
4 en 5 oktober om 20.15 uur Vestzaktheater Son en Breugel

9 / 28

Fik en Cea Doffegnies - Van Vessem 60 jaar getrouwd

Foto: Wil Feijen

Het 60-jarige bruidspaar Fik en Cea en hun hondje ontvingen de redacteur van MooiSonenBreugel hartelijk in hun mooie huis aan de Vogezenlaan, waar ze al vanaf 1971 met veel plezier wonen. Fik is geboren in Scheveningen en Cea in Rotterdam. Daarna zijn ze heel toevallig beiden verhuisd naar Wassenaar.

Redacteur: Corry van Asseldonk
Fotograaf: Wil Feijen

Officiersbal
Fik zat een avondje in de kroeg met een vriend een beetje te kletsen. Ze hadden een uitnodiging gekregen voor een officiersbal in Valkenburg. "Daar wilden we wel graag naar toe, maar niet zonder een meisje", blikt Fik terug. "Ik ga Cea bellen, ik kende haar vaag en had gehoord dat haar relatie uit was." Ze nam de uitnodiging aan en na één jaar verkering zijn ze getrouwd. Fik was 23 en Cea 27 jaar oud.

Verhuizing
Ze gingen in Leidschendam wonen en daarna in Wassenaar. Hun vier kinderen zijn hier ook geboren. Fik werkte in Helmond en dat was toch elke keer een lange reis. "Er waren nog geen snelwegen. We namen de beslissing om eens in het zuiden rond gaan te kijken om daar te gaan wonen", gaat Fik verder. "Ik reed elke dag vanuit Helmond een andere weg terug naar huis, door verschillende dorpen, om te kijken waar een goede plek zou zijn om met 4 kinderen te gaan wonen." Een vriend gaf de tip om eens in Son te kijken. Daar hebben ze dit mooie huis laten bouwen. Drie van hun kinderen wonen in de buurt en hun jongste zoon woont in Amerika. "We zijn vaak in Amerika geweest, dat wordt nu wat lastiger gezien de leeftijd, maar hij belt elke zondag", vertelt Cea. Fik en Cea hebben zeven kleinkinderen en al één achterkleinkind van ruim een jaar.

Kerst
"We hebben een traditie dat met Kerst alle kinderen, kleinkinderen bij ons komen, ook onze zoon uit Amerika. Gezellig heel de familie samen. Er staat dan altijd een kerstboom en er is voor iedereen een cadeautje. Dan kletsen en borrelen we samen. Voor het kerstdiner gaan we de laatste jaren naar onze zoon", vertelt Cea.

Foto: Wil Feijen

Hobby's
"Voor hobby's is er altijd weinig tijd geweest", gaat Fik verder. "Ik had een drukke baan, vier kinderen die op allerlei sportclubjes zaten en een grote tuin." Fik is drie jaar geleden op de jaarmarkt in Son een man tegengekomen die prachtige tekeningen en schilderijen maakte. Fik is vervolgens bij hem op les gegaan en nu maakt hij hele mooie tekeningen. Verder wandelt Fik graag met de hond. Cea leest graag.

Achternaam
Fik en Cea dragen een bijzondere achternaam. "Iemand heeft dat ooit voor ons uitgezocht", gaat Fik verder. "De naam is in 1612 geregistreerd in Valenciennes ( Frankrijk) en is via België naar Nederland gekomen. We waren een emigranten familie."

Feest
Op 4 april zijn Fik en Cea 60 jaar getrouwd. 's Middags komt de burgemeester op bezoek en de (klein-)kinderen. "We gaan er samen een gezellige dag van maken", aldus het bruidspaar.

Vijfjarig jubileum Veteranen Son en Breugel

Herdenking bij de Parachutist Foto: Ingezonden

Het is april 2014 als 29 defensieveteranen uit Son en Breugel zich verenigen, nadat oprichter Arie Donck de stoute legerkistjes heeft aangetrokken. Inmiddels vijf jaar later draagt Arie samen met Cees, Fred, Harm, Hub en Leo zijn steentje bij als lid van de activiteitencommissie. Als enthousiaste initiatiefnemer rijgt hij de anekdotes aan elkaar van hetgeen deze militairen de afgelopen jaren gezamenlijk hebben ondernomen. Inmiddels is deze groep zelfs al uitgebreid tot bijna 60 leden.

Redacteur: Ivo van Hoek

Op uitzending geweest
Dit betreffen actieve of oud-militairen die voor defensie op uitzending zijn geweest in oorlogsgebieden vanaf de Tweede Wereldoorlog en woonachtig in deze gemeente. Daarbij kun je denken aan bijvoorbeeld de KNIL-militairen die in het voormalige Nederlands-Indië hebben gevochten of militairen die op uitzending zijn geweest voor de VN bij missies in Libanon, voormalig Joegoslavië (Bosnië), Afghanistan of Mali.

101 (oud-)strijders
"Na enig speurwerk kwam ik er destijds tijdens de oprichting achter dat er totaal 101 (oud-)strijders woonden in onze gemeente. Toeval of niet, maar 101 staat in Son en Breugel voor nog een bijzonder getal: op 17 september 1944 zijn onze inwoners ook door Amerikaanse parachutisten bevrijd door de 101th Airborne Division", aldus Arie.

Vergeten groep
Diezelfde bevrijding was voor hem ook de aanleiding om in september 2013 in gesprek te gaan met de burgemeester, nadat deze een toespraak had gegeven op de Sonse Bevrijdingsdag. Enerzijds was Arie vol lof over de mooie toespraak bij het standbeeld van de parachutist aan de vijver in Son. "De burgervader sprak daar over het koesteren van onze vrijheid en de offers die daarvoor door zovelen zijn gemaakt. Toch miste ik iets in zijn toespraak; in de jaren na de Tweede Wereldoorlog zijn er namelijk nog talloze offers gebracht door vele militairen en burgers die zomaar in de vergetelheid raken. Als VN-veteraan in Bosnië en als ISAF militair in Afghanistan heb ik dit zelf aan den lijve ondervonden", aldus de oprichter. Graag wilde hij deze 'vergeten groep' in Son bij elkaar brengen om samen hun kameraadschap en ervaringen op een positieve manier in te zetten tijdens herdenkingen, of simpelweg op elke eerste maandag van de maand als de groep veteranen elkaar treft in zaal De Bongerd.

Jong en oud
Jong en oud halen daar samen ongedwongen herinneringen op en praten over hetgeen hen ook nu nog bezighoudt, onder het genot van een goed glas. "Letterlijk Jong en Oud want onze groepsoudste is met 100 jaar een nog kwieke KNIL-veteraan die genoeg heeft mee gemaakt en de jongste Mali-veteraan is pas 25 jaar oud", vervolgt Arie.

Activiteiten
Hun gezamenlijke activiteiten die door de activiteitencommissie worden uitgewerkt hebben soms een officieel karakter met een actieve bijdrage bij herdenkingen op 4 mei en 17 september, of gewoon samen gezellig een dagje uit. Jaarlijks bezoeken de kameraden een oorlogsmuseum, lopen ze de Sunset Mars over de Waalbrug in Nijmegen en maken een zogenaamde Battle fietstocht. Hierbij wordt op de eerste zondag van oktober de fiets of scootmobiel ingezet om oorloghistorische plekken in de omgeving te bezoeken. Een aantal leden is ook betrokken bij het project Veteranen in de klas, waarbij er thematisch onderwijs wordt gegeven over oorlogen en vrede voor groep 7 en 8 van de basisscholen of voor het voortgezet onderwijs. Verder begeleiden ze oude strijdmakkers, als de familie dat op prijs stelt, bij hun laatste reis; een eerbetoon waar ze bij de kist een erewacht vormen tijdens de begrafenisceremonie.

Eerste lustrum
Dit eerste vijfjarige lustrum hebben de ijzervreters maandag 1 april gevierd met een inloop plus diner in De Bongerd. Met de bodem van hun clubkas in zicht betekende dat wel een eigen bijdrage voor alle deelnemers.

Operation Market Garden
Op 11 september verzorgen de veteranen wederom een lezing voor belangstellenden waarin Operation Market Garden uitgebreid aan bod komt. Dit huzarenstukje van de geallieerden was in 1944 de aftrap voor onze huidige vrijheid.

Mocht u meer willen weten over de activiteiten, of een vrijwillige donatie overwegen, dan kunt u terecht op de facebookpagina veteranensonenbreugel of via de email h.donck1@chello.nl.

Rembrandt de rebel, Rembrandtjaar in Nederland

Foto: Ingezonden

Kunsthistoricus Ger Jacobs vertelt dinsdag 16 april, van 14.00-16.00uur, over het werk en het leven van Rembrandt van Rijn.

Rembrandtjaar
Ter gelegenheid van zijn 350e sterfjaar wordt Rembrandt in verschillende Nederlandse musea herdacht. Het Rijksmuseum pakt uit met de tentoonstelling 'Alle Rembrandts'. Daarbij laat ze niet alleen de topstukken als De Nachtwacht, Marten & Oopjen, Het Joodse Bruidje en De Staalmeesters zien. Ook minder bekende werken uit de jonge jaren van de meester worden getoond. Het is genieten in het Rijksmuseum, zeker ook van de allermooiste tekeningen en etsen. Ze worden maar zelden langdurig geëxposeerd omdat ze bijzonder kwetsbaar zijn en zeer gevoelig voor licht.

Dat het Rijksmuseum nu zijn hele collectie Rembrandt gedurende bijna vier maanden samen presenteert, is een unicum. De bezoeker krijgt een weergaloos beeld van Rembrandt als kunstenaar, als mens en als verhalenverteller. Maar uit het geheel blijkt ook dat hij zijn leven lang eigenlijk een rebel is geweest. Zijn onderwerpen, zijn kleurgebruik en zijn techniek wekten dikwijls wrevel bij de overheid, de gevestigde burgerij en zeker ook bij collega's. Dat zie je aan de reeks zelfportretten, de portetten van zijn moeder en zijn familie. Welke kunstenaar heeft het ziekbed van zijn vrouw zo indringend vastgelegd als hij? Ook de wereld om hem heen fascineerde hem. Van bedelaars en straatmuzikanten tot landlopers en acteurs, hij maakt talloze portretten van de onbekende mensen die hij op straat of in het buitengebied tegenkwam. Maar, zoals dat dikwijls gaat met rebellen, ze staan zo goed als alleen tegenover een overmacht en pas jaren na hun dood wordt hun vernieuwende kracht ingezien.

Kaartjes
Kunsthistoricus Dr. Ger Jacobs ging naar de tentoonstelling en in de deze middag-lezing laat hij zijn licht schijnen over Rembrandts vernieuwende geest. Kaartjes zijn online te bestellen via bibliotheekdommeldal.nl. Klik op agenda.

Nella Heurkens exposeert bij Ars Longa Op de Gang

De tweede expositie van dit jaar is gewijd aan schilder en dichter Nella Heurkens, Ars Longa lid van het eerste uur. Nella toont vroege en recente schilderijen en een boek met gedichten en foto's uit haar samenwerking met fotograaf Humphrey Watchman.

Op de kunstacademie maakte zij geen keuze hoe zij wilde werken. Nella volgt haar eigen weg en laat zich vooral leiden door intuïtie en kleur. Zij analyseert haar werk niet: "mijn werken weten meer dan ikzelf."

De expositie wordt in bijzijn van de kunstenaar geopend tijdens het maandelijkse kunstcafé van Ars Longa op zaterdag 6 april om 16.00 uur, op de gang van de brasserie van La Sonnerie. Eenieder is van harte uitgenodigd om hierbij aanwezig te zijn, of de expositie te bezoeken tijdens opening van de Sonnerie. Kijk voor meer informatie op www.arslongakunst.nl.

Politieke discussieavond van Radio S&B op losse schroeven

Foto: pixabay.com/mooisonenbreugel

Als lokale radiozender heeft Radio S&B een aantal verplichtingen richting inwoners en ondernemers van deze gemeente. Naast een breed aanbod aan verstrooiende programma's zorgen zij ook dat verenigingen, muziekgezelschappen, instellingen en ondernemers regelmatig voor het voetlicht worden gebracht. De programmering, te beluisteren via 107.5 FM, mag zich in een steeds groeiend aantal luisteraars verheugen.

Maar minstens zo belangrijk vinden de programmamakers het om de voortgang van de lokale politiek voor het voetlicht te brengen. In november vorig jaar ontvingen zij in hun studio de fractievoorzitters van de coalitie en in februari die van de oppositie. U kunt dit terugluisteren via www.radiosenb.nl onder 'Specials/Lokale politiek belicht'.Ruim een jaar na de laatste gemeenteraadsverkiezingen vindt Radio S&B het hoog tijd om alle fractievoorzitters bijeen te brengen om onderling, maar ook met de inwoners te discussiëren over de status van het dorp, over 'Breugel Bruist', Ekkersrijt en andere belangrijke onderwerpen.

Redenen genoeg om de fractievoorzitters uit te nodigen voor een openbare discussieavond op maandag 15 april in Het Vestzaktheater, waarbij ook de inwoners aanwezig kunnen zijn en deel kunnen nemen.

De oppositiepartijen VVD, D66 en Dorpsbelang hebben kort na de uitnodiging positief gereageerd op dit initiatief; van de coalitiepartijen DorpsVISIE, CDA en PvdA/GL is nog geen definitieve reactie ontvangen, waarbij het CDA wel liet doorschemeren weinig heil te zien in een dergelijke avond.

Bij het ter perse gaan van deze editie is er nog geen zekerheid over het doorgaan van de avond. Maar mogelijk dat u als inwoner, ondernemer en/of belangenbehartiger toch alvast de datum van 15 april –met potlood- in uw agenda kunt noterent. Via de Facebookpagina radiosenb en via deze krant wordt u natuurlijk op de hoogte gehouden.

Radio S&B…. Uw lokale radiozender. De moeite van het beluisteren MEER dan waard!

Erasmus Plus delegatie op bezoek bij Hans Gaillard

Foto: Wil Feijen

Als afsluiting van de projectweek van Europese partnerscholen uit Litouwen, Polen en het Verenigd Koninkrijk ontving Hans Gaillard de delegatie vrijdag 29 maart op het gemeentehuis. Hij benadrukte het belang van Europese samenwerking tussen speciaal onderwijs scholen en de status, die de Emiliusschool op dit gebied heeft in Europa.

Deze school heeft al vele jaren meegedraaid in allerlei Europese samenwerkingsverbanden om bij te blijven met de onderwijsontwikkelingen, maar zeker ook om de eigen kennis te delen met anderen. De Emiliusschool ontwikkelde met wetenschappelijk onderzoek leerlijnen voor kinderen, die soms een ontwikkelingsleeftijd hebben van baby's. Die kun je niet met standaard lesmateriaal vooruit helpen.

Het onderwijs aan deze leerlingen wordt onder andere gegeven in zogenaamde Multi Sensorische therapie Ruimtes. Daarvan zijn er drie aanwezig. Destijds mede gebouwd met subsidies van de Europese Gemeenschap. In elk van deze ruimtes wordt op een andere manier gewerkt aan de ontwikkeling van de zintuigen en het leren in het algemeen. Uniek in Nederland, maar ook in de rest van Europa. Hierover is het boek geschreven 'Hun goed recht', Passend Onderwijs voor leerlingen met zeer ernstige verstandelijke en meervoudige beperkingen.

'Hun goed recht' beschrijft op welke wijze het onderwijs aan leerlingen met zeer ernstige verstandelijke en meervoudige beperkingen 'passend' gemaakt kan worden. Dit is een boek over de diepe overtuiging dat naar school gaan een recht is en dat passend onderwijs beschikbaar moet komen voor ieder kind in Nederland, ongeacht de ernst en aard van de beperkingen. En dat is 'hun goed recht'!

Expositie Heleen Venema in het Vestzaktheater

Foto: Ingezonden

Zoals nu al een aantal maanden gebruikelijk wordt in de hal van het Vestzaktheater maandelijks wisselende exposities gehouden. Gedurende de maand april laat Heleen Venema een aantal van haar werken zien.

Heleen schildert collages in acryl, het liefst op linnen, waarbij ze naast verf verschillende andere materialen gebruikt. Deze worden tijdens het proces onderdeel van het geheel. De natuur, een mooie foto, sfeer in een tijdschrift zijn voor haar een ingeving om die kleuren op het doek te zetten. Ze laat zich graag ondersteunen door muziek. Zo ontstaat intuïtief een samenspel van kleur en materie.

Een eerdere expositie in het gemeentehuis trok grote belangstelling. Alhoewel de ruimte in het Vestzaktheater beperkt is, slaagt zij er opnieuw in een kleurrijk en spannend palet te tonen.

Twee verkoopmomenten voor nieuwbouwplan De Nieuwe Vloed

Foto: Ingezonden

Aan de Kanaaldijk Noord in Son realiseert Gebr. Van Stiphout het kleinschalige nieuwbouwplan De Nieuwe Vloed. Dit plan gaat in twee delen in verkoop: 3 april worden de 20 koopappartementen gepresenteerd. En dinsdag 9 april gaan de acht riante tweekappers, acht tussenwoningen en twee hoekwoningen in verkoop.

De afgelopen maanden is duidelijk geworden dat er veel interesse is voor De Nieuwe Vloed. Om deze geïnteresseerden zo goed mogelijk te woord te kunnen staan, is de start verkoop opgesplitst in twee avonden. Een appartement of een woning, waar gaat jouw voorkeur naar uit?

Start verkoop koopappartementen
Kom op woensdag 3 april 19.00 tot 20.30 uur in de kapel van La Sonnerie aan de Nieuwstraat 45 in Son en Breugel kijken naar het ontwerp van het gebouw en de plattegronden van de appartementen. Er is flinke keuze in grootte en indeling die allemaal zijn te vinden in de brochure die voor je klaarligt. Uiteraard kun je die avond ook meteen de prijslijst meenemen. Nu al nieuwsgierig naar de prijzen? Bekijk de website www.denieuwevloed.nl voor meer informatie.

Start verkoop tweekappers, hoek- en tussenwoningen
In het kantoor van Kruijswijk Makelaardij, aan de Nieuwstraat 39 Son en Breugel worden op dinsdag 9 april 17.00 tot 19.00 uur de hoek- en tussenwoningen en tweekappers gepresenteerd. Medewerkers van Van Stiphout en de makelaars staan voor je klaar om je te informeren en vragen te beantwoorden. Doorlopend op de hoogte blijven van de ontwikkelingen? Kijk dan op www.facebook.com/denieuwevloed of meld je aan voor de nieuwsbrief via de website

Sons Kamerkoor - Dat zit wel snor, ELGAR en tijdgenoten

Het Sons Kamerkoor treedt zondag 14 april om 15.00 uur op in de Kapelzaal van La Sonnerie. In dit Voorjaarsconcert staan liederen van Edward Elgar en tijdgenoten centraal, onder anderen Alphons Diepenbrock, Claude Debussy, Gustav Holst en Camille Saint-Saëns. De liederen zijn Duits-, Engels-, Frans- en Nederlandstalig.

Koor, begeleiding en intermezzo

Het Sons Kamerkoor zingt de meeste liederen a capella. Kiny Wenstedt-Hinlopen begeleidt Elgars lied 'Lullaby' op piano. Neeltje Wonders (dwarsfluit) en Sjoerd Talitsch (altsaxofoon) spelen tijdens het intermezzo twee stukken van Edward Elgar en Francesco Geminiani. Beide jonge dorpsgenoten zijn al jaren lid van de harmonie Pro Honore et Virtute.

Voorproefje
Op www.sonskamerkoor.nl leest u meer over het Sons Kamerkoor en over dit concert. Dat het koor van afwisseling houdt, kunt u er ook beluisteren.

Lezing Even janken en weer doorgaan

Paul Trossèl tussen de dames van Agora Club de Kempen Ingezonden

Het was een geweldige avond vol humor, netwerk, inspiratie en af en toe een traan, met als hoogtepunt de lezing van Paul Trossèl en Femke Nijboer. Paul heeft locked in syndroom; als gevolg van een herseninfarct totaal verlamd, maar volkomen helder van geest, opgesloten in je eigen lichaam.

Zonder dat Paul kan praten wist hij samen met wetenschapper Femke Nijboer van de universiteit van Twente op de lachspieren te werken. De lezing getiteld 'Even janken en weer doorgaan', over hoe een mens om kan gaan met tegenslag. De lezing was allerminst zwaarmoedig ondanks het serieuze probleem. Er werden een aantal passages voorgelezen uit het boek 'Oogwenk' dat Paul met zijn vrouw Arianne heeft geschreven over het ongeluk en hoe ze daarna met hun twee kleine kinderen, het leven toch weer de moeite waard maakten. Het publiek werd getrakteerd op de zeven tips, die je laten nadenken over je eigen keuzes en criteria voor geluk.

Een inspirerende man boordevol energie van 47 die het leven vandaag een 8 geeft! Dankzij veel sponsoren uit Son en Breugel en de opbrengst van de entree van de avond is een bedrag van € 2.000,00 opgebracht die naar Stichting Unlocked gaat. Na de lezing werd er nog volop nagepraat en genetwerkt. Het Vestzaktheater is een zeer geschikte en goed georganiseerde locatie voor een evenement als dit gebleken. De dames van Agora Club de Kempen kunnen op een succesvolle avond terugkijken, dankzij alle hulp van sponsoren en alle aanwezigen.

Twee optredens Lazy Sonnie Afternoon

Foto: Ingezonden

Lazy Sonnie Afternoon gaat weer internationaal op 7 april. Met dit keer twee Canadese hoofdacts op het podium. Een weerzien met Amanda Rheaume én de met de vroege muziek van Elton John en Billy Joel vergeleken Jeffrey Straker. Een Double Bill dus mis het niet.

Amanda Rheaume
Amanda Rheaume (Ottawa) is een voldongen Métis singer-songwriter met een krachtige, lichtjes zanderig, zeer persoonlijk en onmiddellijk toegankelijk folk/roots geluid met elementen van country, pop en soul. Amanda oogstte veel lof tijdens een eerder optreden bij Lazy Sonnie Afternoon in 2016. Ze heeft diverse CD's op haar naam staan waaronder albums Holding Patterns (2016) Keep a Fire (2013), Light of Another Day (2011). Bijgestaan door The Great Unknown heeft ze gespeeld voor artiesten als Emmylou Harris, K'Naan, Lucinda Williams en Ani Difranco. Haar succes is ondermeer te danken aan haar gave om persoonlijke verhalen te verpakken in boodschappen, een gevoel van positiviteit op te wekken en zich te verbinden met het publiek. Op dit moment is er een nieuwe CD uit: The skin I'm in. Haar toenemende succes vloeit voort uit haar gevoel van soulvolle vermogen om persoonlijke verhalen te vertalen in boodschappen, een gevoel van positiviteit op te roepen, de kracht van degenen die voor haar staan en te communiceren en contact te maken met haar luisteraars. Haar trio bestaat verder uit Anders Drerup, gitaar en vocalen en op bas en vocalen Tyson Gallowayne.

Amanda Rheaume Foto: Ingezonden

Jeffery Straker
Pianist singer/songwriter Jeffery Straker komt naar Nederland om zijn nieuwe CD 'Dirt Road Confessional' te promoten. De muziek van Jeffery Straker doet denken aan een vroege Elton John en/of Billy Joel en met vlagen van Rufus Wainwright. Zijn definitieve doorbraak kwam met zijn in 2012 uitgebrachte vijfde CD 'Vagabond', die is geproduceerd door meervoudig award winnaar Danny Michel. Aangemoedigd door fantastische reviews begon Straker aan een druk, zeer gevarieerd live schema van huisconcerten, prominente folk en jazzfestivals, uitverkochte theatershows tot optreden met Canadese Symphony orkesten. Dat momentum wist hij niet alleen vast te houden maar uit te breiden met de release in 2015 van 'North Star Falling'. Deze CD (top 10 iTunes Canadese singer/songwriter hitlijst) zorgde voor een snelgroeiende fan-base in Europa en Latijns-Amerika. Met zijn nieuwste cd versterkt hij zijn status als een van de meest getalenteerde singer/songwriters in Canada van dit moment. Met Pim Bouwens op gitaar en percussie.

Aanvang
Lazy Sonnie Afternoon begint om 15.30 uur en duurt tot ongeveer 18.00 uur. De zaal is vanaf +/-15.00 uur open. Er wordt geen entree geheven maar na het optreden wordt om een bijdrage in de hoed gevraagd. Jullie gifts zijn noodzakelijk om deze unieke optredens voor de toekomst veilig te stellen. De muzikale optredens vinden plaats in een luisterambiance en zijn geschikt voor alle leeftijden. Kijk op www.lazysonnieafternoon.nl voor de jaaragenda en/ of meld je aan voor de nieuwsbrief. Ook vrienden en sponsoren kunnen zich op onze website aanmelden. Tot zondag 7 april. Volgende Lazy Song Night wordt gehouden op zaterdag 11 mei.

De tirannie van de klok

We leven in een tijd die geregeerd wordt door de klok. TV, I-pad of mobiel, ze laten ons weten hoe laat het is en of we een afspraak dreigen te missen. Tijd, we hebben er zo weinig van, dus willen we elk moment van de dag weten hoe laat het is.

Als ik wil weten hoe laat het is, kijk ik op mijn mobiel. Een horloge heb ik allang niet meer.

Dat scheelt weer als we weer van wintertijd naar zomertijd gaan, of andersom. Mijn mobiel past automatisch de tijd aan, daar hoef ik niets aan te doen. Alleen mijn wekker heeft in dat opzicht mijn onverdeelde aandacht nodig, twee keer per jaar.

Het valt op zich wel mee, de tijd verzetten op al die klokken. Het uurtje slaap dat je moet missen in het voorjaar, dat valt vies tegen. Is dat het uurtje extra licht op een zwoele zomeravond wel waard?

Die discussie laat ik graag over aan de experts, die hebben er verstand van. Wintertijd schijnt het beste te zijn, al hoorde ik een expert op de radio verkondigen dat we eigenlijk de Engelse tijd aan zouden moeten houden. GMT in plaats van CET dus, om in vaktermen te blijven.

Zelf heb ik niet zo'n last van het verzetten van de klok, er zijn mensen die dat wel hebben. Die een week van slag zijn, net als wanneer ze een jetlag zouden hebben. Ik heb geen idee hoe dat voor ze is, het lijkt me geen pretje.

Wat is de oplossing? Toch maar de wintertijd aanhouden, en dat uurtje extra licht op zomeravonden maar laten voor wat het is? Ze worden er echt niet minder zwoel van.

Er is een alternatief, dat ons kan bevrijden van de tirannie van de klok. Op 31 maart, de ochtend nadat de klok verzet was, werden wij wakker. Niet van de wekker, die stond uit. Nee, van de kippen, die onze buren van een paar deuren verder houden.

Het was een heerlijk geluid om te horen, dat rustgevende gekakel. Een natuurlijk geluid is het.

Kippen weten van nature hoe laat het is, of het tijd is om wakker te worden, te eten of op stok te gaan.

Dus kunnen we zomer- én wintertijd afschaffen, ook GMT en CET kunnen de deur uit. Vanaf vandaag leven we op kippentijd!

Vroeg uit de veren en met de kippen op stok.

Benefietavond Duchenne Spierdystrofie groot succes

Foto: Ingezonden

In de Kapelzaal van Kloosterhotel La Sonnerie werd op donderdag 28 maart een benefietavond gehouden voor het onderzoek naar een genezing van Duchenne Spierdystrofie en het verbeteren van de levenskwaliteit van alle patiënten en Bram van Beeck in het bijzonder. Bram is de 17e jarige zoon van een vaste bezoeker van Lazy Sonnie Afternoon, een extra reden voor het bestuur om zich belangloos in te zetten op deze benefietavond.

Het MTB-team 'Wheelers4Bram' fietst speciaal voor Bram in zeven dagen door vijf landen. Duchenne Heroes is een meerdaagse mountainbiketocht die je niet alleen in je benen voelt, maar ook in je hart. Daarmee wordt aan honderden kinderen die lijden aan de slopende spierziekte Duchenne hoop gegeven op een medicijn.

Door Kloosterhotel La Sonnerie werden walking diner hapjes geserveerd terwijl de avond belangeloos muzikaal opgeluisterd werd door de band Caponata. Gedurende de avond vond er nog een loterij plaats. De volledige opbrengst, maar liefst € 4.670,00, komt ten goede aan het onderzoek naar Duchenne.

Musical Mamma Mia dankzij de Wensboom van de Lions Club

Zondagavond 17 februari was er telefonisch contact met de heer Van Steenbergen van de Lions Club Son en Breugel. In december staat er al enkele jaren een Wensboom in de bibliotheek. Daar kan men een wens in doen voor iemand. En nu had er iemand een wens voor Gertrud van der Lee in gehangen… Dat ben ik, ja. Daar word je wel even stil van als je dit te horen krijgt.

Er stond op het kaartje de wens voor een 'avondje uit, voor het vele goede werk wat ze doet voor Zonnebloem Aktief'. Dat laatste eventjes gecorrigeerd en heb de heer Van Steenbergen verteld dat ik vrijwilligerswerk doe voor de Zonnebloem én voor de vrouwenvereniging Vrouw Aktief, allebei in Son en Breugel.

Nou vond hij, dan is het helemaal verdiend. Over dat avondje uit moest ik wel even nadenken, mijn partner mocht ik meenemen, dus dat was wel fijn. Na een tijdje was ik, als musical liefhebster, er wel uit: de musical Mamma Mia stond nog op mijn verlanglijstje. Dinsdag gevraagd of dit mocht, kon..?

Werd oké gevonden en zondagmiddag 17 maart was het dan zover. Eerst gezellig geluncht bij de familie in Utrecht waarna wij voor het Beatrixtheater werden afgezet. De plaatsen op het balkon waren prima, de musical was fantastisch. Wat een vaart in het spel en de dansen, wat een emoties ook die elkaar afwisselden en wat werd er geweldig gezongen. Kortom we hebben samen énorm genoten van dit aangeboden uitje.

Lions Club Son en Breugel én natuurlijk degene die deze wens heeft opgehangen: ontzettend bedankt!

Gertrud van der Lee, Son en Breugel

Vanuit mijn(moeder)hart

Ik ben boos/kwaad/teleurgesteld en vooral erg verdrietig….

Al die maanden heb ik het aangehoord en aangezien daar op het gemeentehuis, wat een poppenkast! Er wordt heel veel gepraat/gezegd en beloofd en nu, na zoveel maanden verder, is de conclusie 'géén geld' voor het project Begeleid Wonen'.

Ook niet na beloofd te hebben dat met plan B de gemeente zelf zou inspringen en het zou oplossen. Tussen iets zeggen en iets doen zit bij de gemeente helaas geen verschil, want er wordt helemaal NIETS gedaan. Valse beloftes en alleen maar onzin uitgekraamd. Als burger zit je erbij en je kijkt er naar. De Raad zegt allemaal voor plan B te willen gaan en geven ons goede hoop. En nu…, blijkt dit allemaal gebakken lucht te zijn.

Zelf een zoon hebbende met ADHD en Asperger die alweer meer dan 1 jaar begeleid woont. Dit met goed resultaat en plezier. Hij heeft al veel geleerd en de rust is bij ons in huis wedergekeerd. Moeilijke tijden gehad, maar we kijken vooruit.

Toen kwam de domper, korten en instellen van de budgetplafonds. Wat nu…, niks dus, want de gemeente laat het afweten en ze laten deze jongvolwassenen aan hun lot over. Niet begrijpend met wat voor soort volwassenen ze eigenlijk te maken hebben. Ze zeggen van wel maar dit kan je niet weten als je zelf hier geen ervaring mee hebt.

Nu zoveel maanden verder met veel wisselende emoties, zijn we nog net zover als waar we begonnen zijn. Ik heb helaas géén vertrouwen meer in de gemeenteraad en ben er helemaal klaar mee.

Bedankt voor 'niets'
Een teleurgestelde ouder, maar erg trots op onze zoon!
D. Verhoeven, Son en Breugel

Iris en Vera Prijs geven bank aan de Boerderij

Foto: Ingezonden

Iris en Vera, de dochters van Jo en Mia Prijs, wilden graag iet moois en passend geven ter verfraaiing van de Boerderij Breugel. Hun ouders hebben aan de wieg gestaan van wat nu is uitgegroeid tot een levendige culturele instelling waar muziek gemaakt wordt, yoga beoefend wordt, gedanst wordt, viool gespeeld wordt, geschilderd wordt en meerdere koren een fantastische locatie hebben om te repeteren en na afloop te genieten van elkaars gezelschap en een drankje.

Jo en Mia waren in het verleden erg betrokken bij de organisatie van de Pieter Beugelspelen en de kindervakantieweek. Tevens was Mia een begenadigd amateur dichteres en richtte eind jaren zeventig van de vorige eeuw een dichtclubje op.

Bij de kleine onthullingsceremonie van het bankje met gedenkplaatje, declameerde Thea Gartz enkele van Mia's gedichten. Dat gaf, samen met twee muzikanten Ton en Jouke van Halteren die respectievelijk een doedelzak en een draailier bespeelden, een bijzonder cachet aan deze kleine plechtigheid.

Mia kwam tot op hoge leeftijd nog graag luisteren naar Plein Public, tot zij uit Breugel verhuisde. Omdat hun ouders zoveel dierbare herinneringen koesterden aan de Boerderij wilden Iris en Vera iets bijzonders schenken aan de Boerderij en dat is deze stijlvolle van een gedenkplaatje voorziene bank geworden die qua robuustheid en duurzaamheid helemaal bij de Boerderij past. De bank is gemaakt van hout van de douglasspar en geleverd door Staatsbosbeheer aan een firma gespecialiseerd in park-en straatdesign.

Ga jij mee op kamp bij KIKA Kinderkamp

Stichting KIKA Kinderkampen Eindhoven organiseert al sinds 1959 elk jaar zes kampweken. Deze kampweken, tijdens de zomervakantie, zijn voor kinderen uit de groepen 3 tot en met 8 van alle basisscholen uit Eindhoven en omgeving.

Al 60 jaar organiseren zij deze kampweken met inzet van heel veel vrijwilligers. Er zijn zelfs vrijwilligers die zich al ruim 40 jaar inzetten en daar is de organisatie uiteraard super trots op. Per week, van zondag tot en met vrijdag, kunnen maximaal 100 kinderen deelnemen, die begeleid worden door 20 tot 25 vrijwilligers. Elke kampweek heeft zijn eigen kampcoördinator, zijn eigen leiding en zijn eigen programma. Een ieder is verantwoordelijk voor 'zijn week'.

De kinderen worden ingedeeld in leeftijdsgroepen van ongeveer 10 kinderen, (jongens en meisjes apart) die gekoppeld worden aan 1 á 2 leiders of leidsters. Alle groepen slapen met de leiding in een eigen tipi. Gezamenlijk met alle groepen, uiteraard rekening houdend met de leeftijd, worden alle spellen en bezigheden tijdens de week gedaan Ook de maaltijden worden door alle groepen gezamenlijk genuttigd. Afhankelijk van het weer wordt geprobeerd natuurlijk zoveel mogelijk buiten te laten plaats vinden.

Voorafgaand aan de kampweek komt de leider en/of leidster persoonlijk kennismaken met de ouders en de kinderen. Spreekt bovenstaande je aan en wil jij deelnemen aan een van deze kampweken, kom dan op zondag 7 april naar de Open Dag aan het Dutmellapad 2 te Son en Breugel van 12.00 uur -15.00 uur

Iedereen is welkom, van jong tot oud, wel of niet bekend, om kennis te maken met het terrein, de keuken en de omgeving. Tijdens deze Open Dag zal er veel beeldmateriaal zijn zodat ouders en/of andere belangstellenden kunnen kijken wat er zoal in de voorgaande jaren heeft plaatsgevonden. Op deze open dag is er gelegenheid om kinderen in te schrijven voor deelname aan een van de kampweken. De kosten bedragen € 75,00 per kind. Meer informatie kunt u ook vinden op www.stichtingkika.nl.

Klimaat en wat er voor te doen, een lezing

Foto: Ingezonden

De coöperatie Sonenergie hield op maandag 25 maart een openbaar 'Energiecafé'. Ze hadden een spreker gevraagd om het Sonse publiek een duidelijk en objectief inzicht te geven in de oorzaak en gevolgen van de klimaatverandering.

Jacques Hagoort, vroeger hoogleraar aan de Delftse Universiteit, was bereid om hun dat inzicht te bieden. Voor de pauze gaf hij aan hoe het stijgen van de temperatuur van de aarde in de industriële tijd samenhangt met de toename van de CO2 concentratie in de atmosfeer. Ook beschreef hij de werkwijze van het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) en prijsde de grondigheid van hun wetenschappelijke rapporten. De IPCC heeft vastgesteld dat de temperatuurstijging van de aarde evenredig is met de hoeveelheid uitgestoten CO2. De toegelaten hoeveelheid daarvan werd het 'Carbon Budget' genoemd (zie op het internet: IPCC sets carbon budget- 2013).

Na de pauze ging Hagoort in op die conclusies en wat die voor de mens inhoudt. In de VN klimaatconferentie van Parijs in 2015 is vastgesteld dat 'een temperatuurstijging van 2 oC moet worden voorkomen en dat een stijging niet groter dan 1,5 oC moet worden nagestreefd door het reduceren van CO2 uitstoot'. Die 1,5 oC en 2 oC zijn geen wetenschappelijk vastgestelde grenzen maar een politieke vertaling van de wetenschappelijke rapporten van het IPCC over het effect van CO2 uitstoot. Nagenoeg alle landen hebben het Akkoord van Parijs getekend. In Nederland is de regering druk bezig om dit beleid op gang te krijgen.

Met nadruk gaf Hagoort te kennen dat er nog een later belangrijk IPCC rapport is uitgebracht (zie op het internet: IPCC -2018 speciaal rapport over de opwarming van 1,5 oC). In dat rapport blijkt dat het opnieuw berekende 'Carbon Budget' aanzienlijk hoger is, wat gezien kan worden als een meevaller voor de regering. Hagoort heeft de regering al schriftelijk op de hoogte gebracht.

De spreker werd bedankt voor zijn helder betoog. De avond gaf te denken……

Financiële ondersteuning Muziekgebouw Eindhoven

Gemeentebestuur van Son en Breugel, uiteraard weten jullie van de nijpende problemen waar het Eindhovense Muziekgebouw in terecht is gekomen, dankzij het beleid van de gemeente Eindhoven.

Het zou een schande zijn wanneer het muziekgebouw haar prachtige programma moet aanpassen door het beleid van de gemeente Eindhoven. Ik was verrast te horen dat de gemeente Nuenen financiële steun had toegezegd, vanwege de streekfunctie van deze Muziektempel. Lof voor deze gemeente die het toch al niet zo breed heeft.

En Son en Breugel???
Stilte, geen enkele beweging.

Gemeentebestuur, vele dorpsgenoten (waaronder ik zelf) genieten regelmatig van de prachtige klassieke concerten die door directeur Wim Vringer zijn geprogrammeerd.

Burgemeester, wethouders en raad, steek snel de koppen bij elkaar en bepaal een redelijk subsidiebedrag ter ondersteuning en laat Son en Breugel niet achterblijven. Laat ons de muzikale vreugde behouden die wij al jaren gewend zijn.

Bedankt
Jacques Francken

Vrouwen in het zonnetje door Vrouwenverenigingen Scala

Tijdens de gezamenlijke jaarlijkse theateravond in het Vestzaktheater, naar aanleiding van de Internationale Vrouwendag, hebben drie vrouwenverenigingen geld ingezameld om andere vrouwen een hart onder de riem te steken.

De personen die daarvoor in aanmerking kwamen zijn vrouwen die aangesloten zijn bij een voedselbank. In totaal hebben 25 vrouwen (6 in Son en Breugel en 19 in Nederwetten, Nuenen en Gerwen) een bloeiende plant mogen ontvangen.

Op het programma van Scala staat voor 17 april de Scala-avond gepland in 'de Bongerd'. Deze avond wordt elk jaar georganiseerd en verzorgd door telkens een ander groepje leden van deze vereniging. Dit keer is de Scala-avond in handen van leden die zich 'de Schakel' noemen. Meer informatie is te vinden op www.scalabreugel.nl.

Foto: Wil Feijen

Een boeket bloemen die ze echt hebben verdiend!

'Graag zou ik het boeket bloemen willen schenken aan het personeel van de afdeling voor dementerende ouderen in Berkenstaete', zo begint de mail van Gerrie Sanders. Gerrie is zelf al 17 jaar vrijwilligster bij Berkenstaete en nu al zo'n twee jaar vrijwilligster bij de afdeling voor dementerende ouderen.

Redacteur: Taís Lourinho da Silva
Fotograaf: Wil Feijen

"Het personeel werkt er hard en met veel liefde om het voor de bewoners zo veel mogelijk naar hun zin te maken. Een afdeling die het echt verdient", vindt Gerrie. Dit omdat ze het er zelf enorm naar haar zin heeft en zich er altijd erg welkom voelt. Op deze manier wil Gerrie het personeel verassen. "Een lieve arm om de bewoners heen, een gezellig dagje naar de dierentuin of een middagje naar de markt. Even een wandeling of samen lekker koken. Kortom een plek waar de bewoners prettig kunnen wonen. Het boeket bloemen hebben ze dus echt verdiend!''

'We hadden het echt niet verwacht'
Het personeel neemt vol blijdschap het mooie boeket, dat bloemsierkunst Le Soleil heeft samengesteld, in ontvangst. "Heel leuk dat Gerrie dit heeft geregeld, dit had ik totaal niet verwacht", zegt Shamma. Ook medewerker Kyra is verrast door het boeket. "Wat super dat Gerrie dit voor ons heeft geregeld." Nu moet het personeel alleen nog onderling bepalen waar ze het boeket gaan neerzetten, maar blij verrast dat zijn ze zeker.

Een boeket bloemen die ze echt hebben verdiend!

Foto: Wil Feijen

'Graag zou ik het boeket bloemen willen schenken aan het personeel van de afdeling voor dementerende ouderen in Berkenstaete', zo begint de mail van Gerrie Sanders. Gerrie is zelf al 17 jaar vrijwilligster bij Berkenstaete en nu al zo'n twee jaar vrijwilligster bij de afdeling voor dementerende ouderen.

Redacteur: Taís Lourinho da Silva
Fotograaf: Wil Feijen

"Het personeel werkt er hard en met veel liefde om het voor de bewoners zo veel mogelijk naar hun zin te maken. Een afdeling die het echt verdient", vindt Gerrie. Dit omdat ze het er zelf enorm naar haar zin heeft en zich er altijd erg welkom voelt. Op deze manier wil Gerrie het personeel verassen. "Een lieve arm om de bewoners heen, een gezellig dagje naar de dierentuin of een middagje naar de markt. Even een wandeling of samen lekker koken. Kortom een plek waar de bewoners prettig kunnen wonen. Het boeket bloemen, samengesteld door bloemsierkunst Le Soleil in Son, hebben ze dus echt verdiend!''

Niet verwacht
Het personeel neemt vol blijdschap het mooie boeket, dat bloemsierkunst Le Soleil heeft samengesteld, in ontvangst. "Heel leuk dat Gerrie dit heeft geregeld, dit had ik totaal niet verwacht", zegt Shamma. Ook medewerker Kyra is verrast door het boeket. "Wat super dat Gerrie dit voor ons heeft geregeld." Nu moet het personeel alleen nog onderling bepalen waar ze het boeket gaan neerzetten, maar blij verrast dat zijn ze zeker.

Opnieuw politiecontrole in De Gentiaan

Foto: Wil Feijen

In navolging op de algemene preventiecontrole die op 12 maart werd gehouden in De Gentiaan, heeft de politie woensdag 27 maart opnieuw een preventiecontrole gehouden in deze wijk. Het aantal auto-inbraken baart de politie nog steeds zorgen in deze wijk, vandaar dat er wederom een grote controle werd gehouden.

Redacteur: Emmy Grit
Fotograaf: Wil Feijen


Opvallend en onopvallend
De controle had meerdere doelen, maar met name werd gecontroleerd op verdachte situaties die zouden kunnen leiden tot een auto- of woninginbraak. "Er zijn geen verdachte situaties aangetroffen op deze avond", vertelt Diana van Moorsel, één van de agenten uit Son en Breugel. "Er werden ruim 200 auto's gecontroleerd die de wijk binnengereden kwamen. Veel chauffeurs konden aantonen dat zij in de wijk woonachtig zijn." Een enkele chauffeur heeft een waarschuwing gekregen voor het niet kunnen laten zien van de juiste papieren. Aanhoudingen zijn niet verricht. "We hebben zowel opvallend als onopvallend gecontroleerd. De preventiecontrole begon om 20.00 uur en liep door tot donderdag 28 maart 05.00 uur.

Hulp van bewoners nodig
"We blijven regelmatig controles houden. Maar we kunnen het niet alleen, we hebben nog steeds de hulp nodig van de oplettende inwoners van deze wijk. Zie je iets verdachts, meld het dan. Samen staan we sterk", aldus Diana.

Muziek voor de kleinsten

Music Dock heeft niet alleen aanbod voor volwassenen en schoolgaande jeugd, ook voor de kleinsten is er al muziekles. Juist omdat muziek zo'n goede invloed heeft op de gehele ontwikkeling van een kind.

Spelenderwijs kennismaken met verschillende instrumenten, zingen en bewegen, alles komt aan bod in de lessen Muziek Op Schoot (tot 3,5 jaar) en MuzieKids (4-7 jaar). Voor de eerste groep is het nog veilig samen met papa/mama/verzorger en wordt alles in verhalende sfeer, passend bij het seizoen en verschillende thema's aangeboden. Vanaf 4 jaar kunnen de kinderen al echt een melodietje leren en spelenderwijs kennismaken met het notenschrift.

Op 3 april begint weer een nieuwe reeks van 10 lessen Muziek Op Schoot en 17 april een nieuwe reeks MuzieKids. Voor meer info (check de LenteActie) kunt u terecht op www.musicdock.nl of mail naar de juf: evawiselius@hotmail.com. Een les vrijblijvend meedoen? Ook dat is mogelijk, wel graag even per mail aanmelden zodat ze je met open armen kunnen ontvangen.

Regionale ontmoetingsdag en bevrijdingsfestival voor veteranen Brabant Zuid-Oost

Helmond - De Stichting Veteranen Brabant Zuid-Oost houdt op 5 mei de traditionele regionale ontmoetingsdag met bevrijdingsfestival in het kader van 75 jaar vrijheid. Dit jaar wordt deze bijzondere dag gehouden in de Cacaofabriek te Helmond. De insteek van deze regionale ontmoetingsdag is dan ook om samen 75 jaar bevrijding te vieren en veteranen elkaar en burgers te laten ontmoeten in een gezellige en muzikale omgeving.

Met als thema 'Vier samen de vrijheid' staat deze regionale ontmoetingsdag open voor iedereen. De regionale ontmoetingsdag en het bevrijdingsfestival wordt gehouden in de Cacaofabriek aan de Cacaokade 1 te Helmond en start om 13.00 uur. De welbekende Robert Smith Bluesband treedt op samen met Drive In Show 'Satisfaction'. Verder is er een marktplaats met diverse stands. Om 17.00 uur komt er een einde aan het programma.

Veteranen uit Brabant Zuid-Oost die mede veteranen weer willen ontmoeten, kom naar deze ontmoetingsdag. Aanmelden kan op het mailadres van de secretaris nl: secretaris@svbzo.nl. En inwoners die veteranen een warm hart toedragen zijn natuurlijk van harte welkom. Eventuele vragen graag sturen naar het e-mailadres: secretaris@svbzo.nl.

Officiële opening Klompenwerkplaats van de Toekomst

Foto: Ingezonden

Sint-Oedenrode - Bij De Gasthuishoeve in Sint-Oedenrode vindt vrijdag 5 april de officiële feestelijke opening plaats van de Klompenwerkplaats van de Toekomst. In deze innovatieve werkplaats combineert de gelijknamige stichting traditionele klompenmachines met nieuwe methoden en technieken. Door het ontwikkelen van nieuwe verdienmodellen wil ze het klompenambacht op eigentijdse wijze laten voortbestaan.

De machines in de Klompenwerkplaats van de Toekomst bij De Gasthuishoeve komen uit de voormalige klompenfabriek van Jan van de Laar uit Sint-Oedenrode. Om extra waarde te creëren, combineert de stichting deze traditionele apparatuur met eigentijdse werkmethoden. Zo betrekt ze mensen met een arbeidskans bij het productieproces. Ook past ze innovatieve technieken toe zoals het 3D-printen van podotherapeutische klompen.

Programma 5 april
Op vrijdagmiddag 5 april produceert Eric van de Hurk, eigenaar van De Gasthuishoeve, het eerste paar klompen. Mevrouw Van de Laar verricht de officiële openingshandeling, waarna Stichting Klompenwerkplaats van de Toekomst een samenwerkingsovereenkomst ondertekent met Stichting Landschapsfonds Het Groene Woud. Overeengekomen wordt een jaarlijkse financiële afdracht aan het landschapsfonds, ter versterking van het kenmerkende coulissenlandschap.

Klompen-kenniscentrum
Omdat de Klompenwerkplaats in De Gasthuishoeve zich óók als klompen-kenniscentrum manifesteert, komen deze middag diverse betrokkenen aan het woord die het centrum een extra impuls geven. Denk daarbij aan Campus Westenwind, AKV St. Joost, de Brabantse Populierenvereniging, Podopraktijk Gemert en het Centrum voor Biobased Economy van Avans Hogeschool.

April Klompenmaand
De opening van de Klompenwerkplaats valt samen met 'April Klompenmaand'. Gedurende deze maand organiseren diverse ondernemers en organisaties in Best, Liempde, Sint-Oedenrode en Schijndel een groot scala aan activiteiten rondom de klomp en populieren. Op deze manier krijgen de klompen en het populierenlandschap de extra aandacht die ze verdienen. Kijk voor activiteiten op www.brabantseklomp.nl.

Opening bijwonen?
Bent u geïnteresseerd in het klompenambacht? Dan bent u van harte uitgenodigd om er op 5 april bij te zijn. Aanvang: 16.00 uur, locatie De Gasthoeve, Kremselen 2, Sint-Oedenrode. Aanmelden via klompenwerkplaats3.0@gmail.com.

Voorjaarswandeling IVN

Foto: Ingezonden

Nuenen - IVN Nuenen nodigt u uit voor de bijna traditionele wandeling langs de vele voorjaarsbloeiers, insecten en vogels in De Ruweeuwsels op zondag 14 april om 14.00 uur.

Brabants Landschap heeft flink gekapt in sommige bospercelen en langs paden. Daardoor ziet het er hier en daar wat troosteloos uit, maar het heeft sommige stukken ook plots toegankelijk gemaakt. En ja, Canadese populieren hebben nu eenmaal niet zo'n lang leven. De bosanemonen, het speenkruid, de pinksterbloemen en vele anderen lieten zich door het geweld gelukkig maar zeer ten dele afschrikken, zodat er dus meer dan genoeg overblijft om te bekijken.

De wandeling duurt zo'n anderhalf uur en stevig, waterdicht schoeisel is een aanrader in dit moerassige gebied. De wandeling start, zoals gewoonlijk, om 14.00 uur bij sluis 5 in het Wilhelminakanaal – Achterbosch. Vanuit Nuenen, met de fiets, om 13.15 bij 't Klooster.

Wandelen voor het KWF Kankerbestrijding

Eindhoven - Doe mee aan de Midzomernacht Wandeltocht op 22 juni en help mee om ervoor te zorgen dat kanker in de toekomst geen dodelijke ziekte meer is. Je kunt kiezen uit een wandeling van 30, 20, 15, 10 of 5 km door de stad en de natuur van Eindhoven en Waalre. Het is voor jong en oud, doe mee met je gezin, familie en vrienden.

Start en finish is in de Genneper Parken, Essink Sportcentrum, Toon Schröderlaan 2, Eindhoven. De starttijden zijn vanaf 19.30 uur. Het startgeld is € 10,00 per wandelaar, voor kinderen t/m 17 jaar is het € 5,00. Kijk voor meer informatie en inschrijven op www.midzomernachtwandeltocht.nl. Vergeet je vooral niet te laten sponsoren door je familie en vrienden.

Foto: Ingezonden

Overkapping speelterrein Hidup Baru gerealiseerd

Best - In december berichtte Stichting Harapan dat er voldoende geld was ontvangen om het speelterrein van rehabilitatiecentrum Hidup Baru op West-Timor te laten overkappen. Zij ontvingen hiervoor van de Stichting Kringloopwinkel Handmelken Best en De Dirk Jan & Kitty Reek-Versteegh Stichting samen € 4.750,00.

Op de speelplaats vinden veel van de patiëntjes een gezonde ontspanning. Zij kunnen zich even uitleven en leren tegelijkertijd het samenleven in spel hetgeen zo belangrijk is voor hun toekomst. Het versterkt de sociale band. Ook is het voor velen een prettige afwisseling met de soms pijnlijke therapiesessies. Het was dikwijls niet mogelijk om, vanwege de regentijd of de heel hoge temperaturen, gebruik te maken van de speelplaats. Nu is dit probleem opgelost, dankzij de sponsoren kunnen de kinderen nu altijd buiten spelen.

VC Pieter Brueghel Dames 1 en Heren 1 doen goede zaken

Enrique in actie tegen Bravo Foto: Ingezonden

De uitwedstrijd tegen PSV stond 25 maart op het programma. PSV staat op dit moment onderaan. Pieter Brueghel staat acht punten los van de nummer twee met nog vijf wedstrijden te gaan. Ze moeten dus zelf met 3-0 winnen en hopen dat VC ODI uit Middelbeers nog ergens een punt verspeelt, dan kunnen ze de wedstrijd daarop kampioen worden.

Vanaf het begin van de wedstrijd werden er niet veel onnodige fouten gemaakt. De eerste set werd mooi en redelijk simpel met 14-25 binnengehaald. De tweede set was eigenlijk een kopie van de eerste set. PSV bleef iets meer bij Pieter Brueghel, maar ook de tweede set was vanaf het begin eigenlijk nooit spannend. Met 18-25 werd de tweede set gewonnen.

De derde set kreeg Pieter Brueghel geen echte voorsprong. PSV bleef Pieter Brueghel in de nek hijgen. Pieter Brueghel begon fouten te maken die ze normaal nooit maakten. PSV nam zelfs een voorsprong van 20-18. Pieter Brueghel rechtte de rug, de dames moedigden elkaar aan een ze gingen voor iedere bal die ze moesten hebben. De stand werd gelijkgetrokken en uiteindelijk met vechtvolleybal werd de overwinning binnengesleept. Nu ligt het balletje bij VC ODI. Nu blijkt dat runner-up VC ODI 1 afgelopen dinsdag heeft verloren bij Riethoven, kan Pieter Brueghel maandag al thuis kampioen worden tegen Antares. Ze moeten dan wel met 2-1 winnen. Hoe leuk is dat, zeker met de wetenschap dat de wedstrijd tegen Antares een uitgestelde wedstrijd betreft.

Heren 1 wint derby
Nadat de heren de afgelopen week eerst uit bij Bravo uit Dommelen en thuis tegen Bello uit Meerhoven steeds één puntje wisten te pakken, namen ze de volle buit mee uit Nuenen. De wedstrijd begon onwennig. Een andere bal (gala ipv mikasa), publiek, grijze zijlijnen; het was even kalibreren voor de heren, die met vijf man met een Nuvo'68 verleden aantraden.

Nadat de heren steeds beter het eigen spel begonnen te spelen en de tegenstander meer fouten maakte dan VC Pieter Brueghel, trokken ze de set overtuigend over de streep. De tweede set moest helaas worden afgegeven. De derde en vierde set werd het een echte wedstrijd die gelijk opging, met goede aanvallen van beide kanten en solide verdedigend werk. Alleen deed VC Pieter Brueghel dat net iets beter met setwinst als gevolg. Eervolle vermelding gaat naar Enrique die weer in bloedvorm was. Enrique gaat voorlopig op wereldreis en het team zal hem node missen de rest van het seizoen.

Mooie doelpunten en sprankelend voetbal

Foto: Ingezonden

In het mooi gelegen sportpark van VCO in 'Het Oventje' had Nederwetten iets moois in petto voor de vier meegereisde supporters van de club. Al in de eerste tien minuten kreeg Nederwetten enkele mooie kansen voor Toon van Rooij, Christiaan Baaten en Roy Sleegers maar het spektakel brak pas echt los in de 14e minuut.

Een strakke pass van Giel van Korven bereikte Toon van Rooij, die kapte twee spelers uit en zette de 0-1 op het bord. Amper 1 minuut later mocht Giel een vrije trap nemen en die schoot hij fraai binnen in de linker benedenhoek; 0-2. Wim van Kronenburg kreeg ook nog twee scoringskansen maar zijn inzetten miste de juiste richting. Wel gaf Wim een mooie assist op Toon van Rooij en die tekende voor de 0-3.

Bij opnieuw een vrije trap van Giel kreeg de VCO-keeper de bal niet onder controle en de terugspringende bal werd door Christiaan Baaten binnen geschoten; 0-4. Weer 10 minuten later, Nederwetten was vrijwel steeds aan de bal, weer een pass van Giel op Toon en jawel hoor 0-5 binnen het half uur. Dat dit koppel zo vaak kon scoren was mede te danken aan de rest van het team dat accuraat en gedisciplineerd bleef spelen en vijf minuten voor rust haalde Giel nogmaals uit voor 0-6.

Na de pauze leek het of er een kalmerend middel in de thee had gezeten want het tempo zakte aardig terug maar Nederwetten bleef de bovenliggende partij. De ingevallen Hein Snellen van Vollenhoven kon met een fraaie curve in zijn schot nog een keer de VCO-doelman passeren en de 0-7 aantekenen, maar dat was toch een van de weinige hoogtepunten uit de tweede helft. Dankzij ook door een goed middenveld en achterhoede hoefde keeper Jordy van den Boogaard nauwelijks in actie te komen en kan met vertrouwen gekeken worden naar de gestaakte inhaalwedstrijd donderdag 4 april tegen de Rakt en volgend weekend een thuiswedstrijd opnieuw tegen VCO.

Waterpoloselecties Argo succesvol

Foto: Ingezonden

De waterpolodames hebben afgelopen weekend de noodzakelijke punten gepakt om degradatie definitief af te wenden. Niemand minder dan PSV was dit keer de ploeg die geen antwoord had op de huidige speelstijl van Argo.

Een verbazingwekkende reeks van winstpartijen wordt hiermee voortgezet door Argo, zelfs met een aantal invallers en zelfs in het grote Pieter v.d. Hoogeband zwembad lijkt Argo niet te kloppen. Met 4-4 in het laatste partje, wist PSV vrij snel de 5-4 op het bord te zetten. Maar in de laatste twee minuten ging Argo erop en erover.

Met een 5-6 overwinning kan er gesproken worden van een verrassende overwinning op papier, echter wie Argo de laatste maanden gevolgd heeft, weet dat dit niet geheel uit de lucht komt vallen. Helaas blijft het maximaal haalbare in deze competitie de zevende plek, met nog twee wedstrijden te gaan is dit zeker haalbaar.

Afgelopen weekend stond het duel tussen Heren 1 en Heren 2 ook op het rooster, daar waar Heren 1 nog kampioen kan worden staat Heren 2 op een mooie achtste plek in de middenmoot. De jeugd van Heren 2 kwam met snel spel verrassend goed uit de startblokken en pakte hierdoor een mooie voorsprong van maar liefst 3-1. Op basis van ervaring wisten de routiniers van Heren 1 al snel de wedstrijd te keren. Tom van Kaathoven was met zijn vijf doelpunten topscoorder namens heren 1, hij bepaalde mede door zijn aandeel de eindstand op 4-11 voor Heren 1.

Uitslagen
B jongens - HZPC/SPIO 2-5
Zeester-Meerval - C gemengd 16-1
DBD - D gemengd 6-3
PSV - Dames 1 5-6
TRB-RES - Dames 2 2-13
Heren 2 – Heren 1 4-11

Programma
Zaterdag in ZIB te Best:
C gemengd - AquAmigos 16:30 uur
B jongens - Merlet/BZPC 17:15 uur
Heren 1 - De Rog 18:00 uur
Dames 1 - De Treffers 18:45 uur
Dames 2 - Zeester-Meerval 19:45 uur

Zaterdag in De Wissen te Helmond:Thalassa - Heren 2 18:45 uur

Zwemmen
Afgelopen zondag hebben vier zwemmers van Argo in het zwembad De Wiemel in Deurne deelgenomen aan de zesde Solo wedstrijd. Hierbij hebben zij twee keer een 1e plaats, één keer een 2e plaats en één keer een 3e plaats behaald. Er zijn zeven persoonlijke records gezwommen.

Tafeltennis Son wint belangrijke uitwedstrijd

Bij de tafeltennissers staat TTV Son na zes speelronden op de tweede plaats met 39 punten. Maar op vier wedstrijden voor het einde, ruikt men inmiddels de adem van het Eindhovense Renata in de nek, met één punt achterstand. De 10 te verdienen punten tegen hen in de uitwedstrijd zouden dus doorslaggevend kunnen zijn in de strijd om de zo belangrijke tweede plek, die recht geeft op een promotiewedstrijd.

Het honk waar Renata zijn thuiswedstrijden afwikkelt, is als knus te omschrijven. Maar het gezellige zaaltje is eigenlijk te smal om met de vier tafels die er in gepropt staan, naast elkaar te kunnen tafeltennissen. Hekjes tussen de tafels ontbreken en met de buren spelend op nauwelijks een meter afstand, geeft dat om de haverklap een 'let-bal', dus een onderbreking. De thuisploeg weet niet beter, maar voor Son (gewend aan de ruime HTC-hal) was het een ware uitdaging op het concentratie vermogen.

Toch begon Son goed, met winstpartijen van Eric van den Hurk en John de Jong. Denny van de Heijden verloor van de sterkste speler van Renata, Jan Schuurmans. Omdat de buren toen al waren begonnen aan hun dubbelpartij werd het wijze besluit genomen om dat dubbel hier maar even uit te stellen. Want acht in het rondzwaaiende batjes zouden in de claustrofobische ruimte zeker op een draai om de oren zijn uitgedraaid.

Eric zette eerst Son op 1-3 in zijn tweede single. Samen met John speelde hij vervolgens de uitgestelde dubbel tegen het sterke duo Schuurmans-Smulders. De combinatie van de sterke forehand van John en backhand van Eric draaide uitstekend en zorgde voor een Sonse 1-4. Denny verloor ook zijn tweede partij, waarna bij 2-4 John alle concentratie bijeen moest rapen tegen Schuurmans. Helaas was dat in deze ambiance te veel gevraagd; 3-4 tussenstand. Denny knokte zich vervolgens knap naar toch nog een winstpartij en in de voorlaatste partij had Eric de kans om de volle winst voor Son veilig te stellen, maar ook hij kon helaas tegen Schuurmans niet de juiste scherpte opbrengen.

Het kwam toen aan op John en die deed in zijn laatste partij wat hij moest doen. Zijn 'topspin' was net als de juiste focus weer helemaal terug en tegenstander Frans Smulders kansloos. TTV Son en Breugel pakte met 4-6 deze belangrijke uitwedstrijd en zette daarmee de voornaamste concurrent weer verder op achterstand, met nog slechts drie wedstrijden te gaan.

Bridgeclub ABC

Uitslagen dinsdagochtendcompetitie
Ronde 7, zitting 2, 26 maart

1. Johan van de Laar & Peter Rotteveel 63,19%
2. Issy Abram & Maud Gerrisenl 58,63%
3. Hannelies Koudstaal & Toni Rotteveel 55,31%
4. Teun Postma & Jos van Bommel 54,88%
5. Riekie van den Broek & Joke de Vries 53,50%

Uitslagen dinsdagavondcompetitie
Ronde 7, zitting 2, 26 maart
Lijn A
1. Johan van de Laar & George Punt 70,71%
2. Addy van Beek & Ankie v Schoonderwalt 60,71%
3. Jeske Koop & Reinier Gerritzen 59,23%
4. Toos Paalvast & Ap Paalvast 57,50%
5. Toni & Peter Rotteveel 56,43%

Lijn B
1. Ton Waanders & Jeroen Harbers 61,92%
2. Hanneke Bles & Jan Vrensen 59,08%
3. Frans & Netty van Steenvoorden 59,04%
4. Wilhelmien Swinkels & Gerard Swinkels 58,25%
5. Irma Brian & Anneke van der Harst 58,00%

EindjeRennen Son en Breugel

De initiatiefnemers Irmo Emmaneel (l) Albert van Dommelen (r) Foto: Ingezonden

Eindje Rennen en Twenty Two Personal Training organiseren vanaf 4 april 'EindjeRennen Son en Breugel'. Een Social Running event wat elke donderdagavond vanaf 20.00 uur plaatsvindt. Het vertrek en eindpunt is Café De Zwaan. Na afloop is er dan ook gelegenheid om hier een drankje te drinken.

Er wordt gemiddeld 6 km gelopen en het tempo is ondergeschikt aan het samen uit en samen thuis gevoel. Vereiste is dat deelnemers 6 km aaneengesloten kunnen hardlopen.

EindjeRennen is een iniatief van Albert van Dommelen en wordt sinds 2016 wekelijks georganiseerd in Eindhoven. Deze groep bestaat inmiddels uit ruim 50 lopers die regelmatig deelnemen aan de EindjeRennen events. Twenty Two is de Personal Training studio van Irmo Emmaneel en is ook een fanatiek hardloper. Irmo en Albert vinden het erg belangrijk om mensen in beweging te zetten en deze mensen samen te brengen. Door middel van EindjeRennen Son en Breugel willen ze dit op een laagdrempelige manier voor elkaar krijgen.

EindjeRennen Son en Breugel is een gratis evenement en toegankelijk voor hardlopers van alle niveaus.

Korfbalvereniging De Corridor

Jesse Sprokholt als pupil van de week Foto: Ingezonden

Jesse Sprokholt was zondag 31 maart de 'Pupil van de Week'. Ze heeft eerst even geoefend met het nemen van een doorloopbal op een hoge korf.

De scheidsrechter vroeg aan Jesse of ze de openingsbal op een lage korf wilde nemen, maar deze stoere dame sloeg het aanbod af en nam de openingsbal gewoon op de hoge korf. Vervolgens kreeg ze van scheidsrechter B. Hofmans een oorkonde en een snoepzak. Corridor 1 verloor de wedstrijd tegen de Klick´15 met 10 - 14.

Korfbalvereniging De Corridor

Uitslagen
Woensdag 27 maart
MOSA '14 MW1 – Corridor MW1 13 - 9

Donderdag 28 maart
Corridor 1 – BMC 1 6 - 15

Zaterdag 30 maart
Corridor D2 – Altior D2 7 - 5
Corridor C1 – Flamingo's C2 4 - 9
Corridor B1 – Altior B2 11 - 2

Zondag 31 maart
Pupil van de week: Jesse Sprokholt
Corridor 3 – Be Quick 5 18 - 5
Corridor 1 – Klick '15 1 10 - 14

Bridgeclub Son

Uitslag Bridgeclub Son 27 maart
1. Marijke Kraemer & Toos de Wit 60,83%
2. Gerrie Veenhof & Ruud Veenhof 58,33%
3. Annemie Cox & Lies Snelting 57,08%

Bridgeclub De Beckart

Uitslag Inloop 28 maart
1. Riet vd Laar en Zus vd Rijt 63.89%
2. Toos Sanders en Fried vd Laar 50.40%
3. Lena v Acht enHilda vd Kaden 50.00%

Ook zin om te bridgen op donderdagmiddag in De Beckart? Info 0413-474297.

SBC Jeugd Programma

Programma 6 april

THUIS TEAM BEZOEKERS VERTREK AANVANG
ODC JO 19-1 - SBC JO 19-1 14:15
SBC JO 19-2 - Best Vooruit JO 19-4 15:15
SBC JO 19-3 - WSC JO 19-2 15:15
SBC JO 17-1 - SV Budel JO 17-1 15:15
Acht JO 17-2 - SBC JO 17-2G 11:45 12:45
DOSL JO 17-1 - SBC JO 17-3 13:30 14:30
Oirschot Vooruit JO 17-4 - SBC JO 17-4 14:00 15:00
SBC JO 17-5 - RKSV Nuenen JO 17-6 15:15
Nieuw Woensel MO 17-1 - SBC MO 17-1 12:30 13:30
SBC JO 15-1 - Rood Wit V'hoven JO 15-1 13:15
SBC JO 15-2 - DBS JO 15-2 13:15
SBC JO 15-3 - Acht JO 15-2 13:15
Reusel Sport JO 15-2 - SBC JO 15-4 12:15 13:15
TSC JO 14-1 - SBC JO 14-1 09:30 10:30
SBC JO 14-2 - SV Unitas "JO 14-4 13:15
Nieuw Woensel JO 14-11 - SBC JO 14-3 11:00 12:00
SBC JO 13-1 - Schijndel/de Wit JO 13-1 11:45
SBC JO 13-2 - De Valk JO 13-1 11:45
SV Unitas "59 JO 13-3 - SBC JO 13-3 10:15 11:15
Acht JO 13-3 - SBC JO 13-4 10:15 11:15
SBC MO 13-1 - RKDVC MO 13-1 11:45
SBC JO 12-1 - VRIJ
SV Unitas "59 JO 12-1 - SBC JO 12-2G 10:15 11:15
SBC JO 12-3 - VRIJ
Brabantia JO 12-4 - SBC JO 12-4 10:30 11:30
SBC JO 12-5G - DBS JO 12-3 10:15
SBC JO 11-1 - Reusel Sport JO 11-1 10:15
SBC JO 11-2 - Bergeijk JO 11-2 10:15
SBC JO 11-3 - RPC JO 11-5 10:15
SBC JO 11-4G - Wilhelmina Boys JO 11-3G 10:15
RKVVO JO 11-5G - SBC JO 11-5G 10:30 11:30
SBC JO 10-1 - Marvilde JO 10-1 10:15
SBC JO 10-2G - Hilvaria JO 10-1 10:15
RKSV Nuenen JO 10-4 - SBC JO 10-3G 08:45 09:45
SBC JO 10-4G - FC Eindhoven AV JO 10-7M 10:15
SBC JO 10-5 - DBS JO 10-3 10:15
WODAN JO 10-5 - SBC JO 10-6G 09:15 10:15
Best Vooruit JO 10-4 - SBC JO 10-7 09:00 10:00
Woenselse Boys JO 9-1 - SBC JO 9-1 07:45 08:30
SBC JO 9-2 - Hapert JO 9-1 09:00
SBC JO 9-3 - DOSL JO 9-3 09:00
Dommelen JO 9-3 - SBC JO 9-4G 08:00 09:00
Tongelre JO 9-1 - SBC JO 9-5 08:15 09:15
SBC JO 9-6G - Woenselse Boys JO 9-2 09:00
RPC JO 9-5 - SBC JO 9-7G 09:15 10:15
SBC JO 9-8 - FC Eindhoven AV JO 9-8M 09:00
SBC JO 8-1 - DVS JO 8-1 09:00
OJC Rosmalen JO 8-7 - SBC JO 8-2 09:15 10:15
SBC JO 8-3 - Oirschot Vooruit JO 8-1 09:00
Wilhelmina Boys JO 8-2 - SBC JO 8-4 08:00 09:00
SBC JO 8-5 - Wilhelmina Boys JO 8-4 09:00
SBC G 1G - Rijen G 2 11:45

Nijnsel pakt tweede periode

Foto: Ingezonden

Nijnsel Heren 1 ging zondag 31 maart voor de derde keer achtereen op verplaatsing. Veel Nijnsel supporters wisten het gezellige, gastvrije stadionnetje te vinden ofschoon het toch een kleine vijftig kilometer van de bewoonde wereld ligt. Ditmaal naar het sfeervolle Lith, best wel een eindje boven Oss waar weide en landbouwgrond de boventoon voeren.

Eerlijk gezegd waren de gasten aanvankelijk wel enigszins bevreesd voor dit bezoek aan de verre polder, mede gezien de ervaringen van vorige week zondag in Demen. Maar die vrees bleek ongegrond. De gastheren dekten weliswaar kort maar de bezoekers uit Nijnsel combineerden naar hartenlust. En dit leidde in de 24e minuut naar een logische 0-1 voorsprong die voor rekening kwam van Jelle de Louw, geen verkeerde jongen.

Tien minuten later een 100% kans voor Arjan van Zutphen, maar hij bezit de kwaliteit om dit soort kansen alsnog om zeep te helpen. Het bleek echter uitstel van executie. Twee minuten na de thee namelijk een solide actie van Sonnenaar John Egelmeers die koelbloedig de 0-2 liet aantekenen, een comfortabele en geruststellende voorsprong. De thuisploeg zette daar de nodige goede wil tegenover, maar miste toch de overtuiging en de daadkracht om het Nijnsel echt moeilijk te maken.

Amper vijf minuten later besliste opnieuw De Louw deze wedstrijd met een beauty: 0-3. Daarmee was de wedstrijd gespeeld. De bekwame leidsman uit Rijkevoort leidde de beide teams naar het einde van deze sportieve wedstrijd. Hij wilde op tijd klaar zijn om zijn favoriete ploeg uit Brainport aan te moedigen, tevergeefs zoals iedereen mocht ervaren en ook verwachtte.

Met deze kloeke zege werd tevens de begeerde tweede periode veilig gesteld en dus ook een plekje in de nacompetitie veroverd. Een prachtig resultaat van het gekwalificeerde management bestaande uit Tim de Wert, Marc de Vries, Ard Marinus, deze zondag al dan niet toevallig 24 jaar getrouwd en Jan Witlox. Petje af voor deze mannen.

Nijnsel Heren 1 is dus prima op dreef en hoopt zaterdag 6 april de best wel lange uitreeks van vier wedstrijden positief af te ronden in het pittoreske Boskant. Een pittige tegenstander die afgelopen weken weliswaar geen aansprekende resultaten neerzette maar tegen rivaal Nijnsel deze mindere reeks graag wil onderbreken. Maar goed, Nijnsel koestert de periodetitel, Ollandia ging de geelblauwen al voor en het zou leuk zijn als Rhode en Boskant ook nog een periodetitel zouden meepakken. De verengiging ziet alle trouwe Nijnsel supporters graag terug op zaterdagavond in een van de mooiste dorpen van Meierijstad.

SBC Jeugd

SBC Jeugd uitslagen zaterdag 30 maart
SBC JO 19-3 - Oirschot Vooruit JO 19-2         1 - 2
SBC JO 17-2G - Dommelen JO 17-2                 4 - 2
SBC JO 17-4 - WODAN JO 17-4G                 7 - 2
SBC JO 15-2 - Acht JO 15-1                                 6 - 2
SBC JO 15-3 - RKSV Heeze JO 15-2                 7 - 1
Dommelen JO 15-3G - SBC JO 15-4                 1 - 4
SBC JO 14-1 - DBS JO 14-1                                2 - 1
DVS JO 13-2 - SBC JO 13-2                                0 - 0
SBC JO 13-3 - Beerse Boys JO 13-2G                5 - 0
DBS JO 13-4 - SBC JO 13-44                         1 - 0
SBC JO 12-2G - RPC JO 12-1                         3 - 2
SBC JO 12-3 - Emplina JO 12-3                         3 - 4
SBC JO 12-4 - Erp JO 12-1                                 1 - 1
EMK JO 12-2 - SBC JO 12-5G                         3 - 15
SBC JO 11-2 - Bladella JO 11-2                         4 - 3
Woenselse Boys JO 11-3 - SBC JO 11-4G         5 - 3

SBC aan kop

Een matige eerste helft kende slechts een hoogte punt. Een massale aanval van SBC werd op een miraculeuze wijze door de Tivoli doelman Alex Walravens gekeerd. Na de pauze kwam SBC tot aantrekkelijk voetbal.

In de 57e minuut kwam SBC op voorsprong. Uit een voorzet van Clint van Doorn tikte Joost van Heck de 0-1 binnen. Een kwartier later werd een corner van Yurjen de Jongh door Max Vernie met het hoofd verzilverd, 0-2. Tivoli gaf zich niet gewonnen en kwam tien minuten voor tijd met de aansluitingstreffer van Mike van Dijk, 1-2.

In de slotfase kwam SBC nog goed weg toen een afstandspegel van Luc Bonnema op de doellat belandde. Door dit resultaat en de overige uitslagen gaat SBC momenteel weer aan de leiding. Sparta'25, dat niet speelde, pakt de tweede periodetitel.

SBC Senioren

Uitslagen van zondag 31 maart
Tivoli 1 - SBC 1 1-2
Wilhelmina 1 - SBC 6 1-4
Heeze 7 - SBC 7 0-6
SBC 11 - Best Vooruit 9 6-0
SBC 12 - RKGSV 4 4-4
Tivoli VR1 - SBC VR1 1-5
SBC VR2 - Budel VR1 1-8

Programma zondag 7 april
SBC 1 - Reusel Sport 1 14.30 u
SBC 2 - WODAN 2 12.00 u
SBC 3 - SVSSS 2 12.00 u
SBC 4 - SCG'18 5 10.00 u
Essche Boys 5 - SBC 6 10.00 u
De Valk 5 - SBC 7 10.00 u
Wilhelmina Boys 9 - Brabantia 8 13.00 u
SBC 10 - Braakhuizen 8 12.00 u
SBC 11 - Brabantia 10 13.00 u
DBS 7 - SBC 12 12.30 u
Nederwetten 2 - SBC 13 10.00 u
Rood Wit V VR1 - SBC VR1 12.00 u
SBC VR2 - ZSC VR1 10.00 u

Sonse Zaalvoetbalcompetitie

Uitslagen speelronde 18, 30 maart
ZVV Witte Tonnie - Spierings/Bergmans 3-12
Sportcafé Expreszo - Hurkmans 3-3
Imazighen United - Rovers Timmerwerk         0-5

Stand 30 maart
1. Sportcafé Expreszo 17-37
2. Spierings/Bergmans 17-33
3. Hurkmans 17-31
4. Imazighen United 17-19
5. ZVV Witte Tonnie 17-14
6. Rovers Timmerwerk 17-11

Programma speelronde 19, 6 april
18:00 Hurkmans – Spierings/ ergmans
18:45 Imazighen United – Sportcafé Expreszo
19:30 Rovers Timmerwerk – ZVV Witte Tonnie

BC 't Koffertje '94

Uitslag van 1 april
A-lijn:
1. Tonnie van Acht & Ton van Acht 66,91%
2. Willem Pieters & Harrie van Rijbroek 62,68%
3. Cees de Jong & Leny Kremers 62,43%

B-lijn:
1. Marianne Bekkers & Maria Bloem 63,82%
2. Ben van der Steen & Christ Verhoeven 61,22%
3. Lina Lunenburg & Ton Lunenburg 60%

Handbalvereniging Apollo

Programma 6 en 7 april
6 april19:30 uur, O.H.C. '01 DS1 - Apollo DS1

7 april
11:35 uur, M.H.V. '81 DA1 - Apollo DA1
12:15 uur, handbalshop.nl/Witte Ster HS2 - Apollo HS2
13:40 uur, handbalshop.nl/Witte Ster HS1 - Apollo HS1

TE KOOP
Buxusvervanger: taxus, ilex, ligusterum, haagbeuk. Coniferen, heesters. Laan-, park- en fruitbomen. Violen. Groenteplanten. Potgrond. Tuincentrum Van Heesch, Kerkdijk-Zuid 7b, Sint-Oedenrode.

Nieuwe Dessotapijttegels. In allerlei kleuren/soorten. Grote voorraad, scherpe meeneemprijs. Vanaf € 2,- per m2. Duinweg 17, Schijndel, 06-23034594.Dinsdag en zondag gesloten.

TE KOOP GEVRAAGD
Wij kopen van particulieren alles van goud (horloges, kettingen, sieraden, tanden) en oud zilveren bestek. Voor info: tel 06-82210083

Complete inboedels
Gebruikte eiken meubelen
Barok en antiek
Tel: 06-21839778

Wij kopen uw toercaravan!!
Alle merken en bouwjaren.
Tegen contante betaling.
Met vrijwaring snel en correct.
Bel: 06-53206207 Of Tourcaravaninkoop.nl

Landbouwmachines: o.a. ploegen, tractors, spitmachine, frees, schudder, hark, maaier, mesttank, kieper, weidebloter, weisleep, vee-/paardentrailer, enz. Tel. 06-19076959

Klassieke auto's gezocht. Heeft u een oldtimer staan die u wilt verkopen, dan kunt u mij bellen op 06-10315896 of mail oldtimerinkoop@hotmail.com

Originele spullen uit de Tweede Wereldoorlog. Inlichtingen 06-41989670.

TE HUUR
Kantoor-, bedrijfs-, atelierruimte incl. voorzieningen
V.d. Elsenstraat 26a, Son en Breugel, 06-50958464


VLOOIENMARKT
Speelveldje Nachtegaallaan Zondag 7 april van 09.00 tot 15.00 uur
Entree gratis. U bent van harte welkom.

DIENSTEN
Stoelenmatter vernieuwd Biezen-, Thonet-, Papercord stoelen. Voor de beste kwaliteit bel 0478-539054

VERSTOPPING? Van der Linden rioolservice voor alle rioolproblemen, bv aan toilet/wc, keuken, badkamer, hemelwaterafvoer, bel 06-55988639, mail info@vanderlindenrioolservice.nL

TUIN
Voor Verkoop, Onderhoud en service van al uw tuinmachines en het slijpen van uw tuingereedschap tegen een scherp tarief. H. v.d.Horst st Hubertuslaan 21, Son & Breugel, 0499-473314 / 06-20200346

Martens Hoveniers, Uw specialist in tuinonderhoud, renovatie, aanleg & advies. Bel gerust 06-12464875

Voor al uw straatwerk, herbestraten oprit, terras, etc. slechts € 14,00/m2. Uitgraven, afvoer van zwarte grond, aankoop bestratingszand. Ook voor aanleg gazon, graszoden, mest, egaliseren, leggen van graszoden slechts € 7,50. Geen voorschot. Bel voor vrijblijvende offerte. Groenendaal Bestrating 06-25372712

Gezocht
Wie weet waar de jas/jack van Mieke Tromp is. Op donderdagmiddag 21 maart verdwenen de jack uit Braecklant, waar het aan een kapstok hing naast het biljart. Het is een donkerblauw twee-in-één jack, merk "Schöffel", maat 48. Informatie via tel. 0499-474827 of 06-25046330 of whtromp@xs4all.nl

1 t/m 30 april Expositie Heleen Venema in de gang van het Vestzak
Woensdag 3 april 19.30u "Gewoon doen" voor de actieve 55 plusser
Zaterdag 6 april Grand Merci concert Harmonie Pro Honore et Virtute
Zondag 7 april 19.30u Kienen in het Vestzak
Maandag 8 april 13.00u -16.00u Seniorenactiviteiten via Dagbesteding op maat
Maandag 9 april 11.00u Beweeggroep Veerkracht voor de sportieve 60 plusser
Dinsdag 10 april 10.00u -16.00u Culturele en Educatieve activiteiten voor jonge mensen met dementie
Zaterdag 13 april 19.30u Dansavond in het Vestzak
Meer info: www.vestzaktheaterson.nl

Van 3 april t/m 10 april

Dumbo (2D OV) (€ 6,80 middag, € 8,50 avond) wo. 3 apr. 13:30 en 20:00, do. 4 apr. 20:00, vr. 5 apr. 18:45, za. 6 apr. 16:05 en 20:30, zo. 7 apr. 16:30, wo. 10 apr. 13:45 en 20:00.
Missing Link (2D NL) (€ 6,80) wo. 3 apr. 15:45, vr. 5 apr. 16:30, za. 6 apr. 14:00, zo. 7 apr. 14:15, wo. 10 apr. 16:00.
Corgi (2D NL) (€ 6,80) za. 6 apr. 12:00, zo. 7 apr. 12:00.
A Star is Born (Encore) (€ 8,50) zo. 7 apr. 19:00.
Green Book (€ 8,50) vr. 5 apr. 21:00.

NL = Nederlands gesproken OV=Originele versie NL ondertiteld

Specials:
Biobest 50+: The Leisure Seeker
(€ 7,-) do. 4 apr. en vr. 5 apr. 14:00

PRIJZEN : p.p. basis zaal, balkon + € 1,00, 3D TOESLAG + € 2,00

Volg het nieuws digitaal

Kun jij niet wachten totdat de papieren versie van DeMooiSonenBreugelKrant bij jou in de brievenbus valt? Abonneer je dan op de gratis digitale krant van MooiSonenBreugel en ontvang al het nieuws op dinsdag in je emailbox. Ga naar www.mooisonenbreugel.nl en klik op 'Abonneer je hier op DeMooiSonenBreugelKrant'. Vul je gegevens in en je ontvangt gratis de digitale krant.

Wist jij dat ook veel nieuws op Facebook en Instagram wordt gedeeld? Op de facebookpagina Demooisonenbreugelkrant en Instagram @mooisonenbreugel wordt veel nieuws gedeeld. Like, deel en volg MooiSonenBreugel digitaal.

Het is zomertijd

Foto: Huub Coene

'Vroeger was alles beter' hoor je vaak van mensen die niet bereid zijn om het 'hier en nu' beter te maken. Wat er dan beter was benoemen ze zelden en met het begin van de zomertijd misten ze zo een inkoppertje. Voor ons allemaal begon op 20 maart de lente en 31 maart al ging de zomertijd in met een bal in eigen doel. We zetten de klok een uur vooruit en leverden zo net als elk jaar gehoorzaam weer een uur nachtrust in. De klok ligt daar niet wakker van, want hij is de enige die er daardoor elk jaar op vooruit gaat.

Foto: Huub Coene
Foto: Huub Coene

Nera

Foto: Ingezonden

Nera is een rustig konijn dat van 'chillen' houdt. Alles wordt voorzichtig benaderd, ze heeft gewoon even tijd nodig om te wennen. Aaien is prima als ze in de kooi zit of op schoot, maar eenmaal in de ren heeft ze andere prioriteiten. Dan gaat Nera op onderzoek uit en is ze druk met snuffelen. Maar alles gaat wel in een rustig tempo. En soms staart ze gewoon voor zich uit, alsof ze alles even wil overdenken. Heb jij een mannetje dat past bij onze rustige Nera, neem dan contact met ons op. Naast Nera verblijven nog heel veel konijnen die op zoek zijn naar een nieuw baasje.

Ben je op zoek naar een leuke pluizenbol? Kijk dan op https://bit.ly/2FxvE2P

27 / 28