DeMooiSonenBreugelkrant

13 februari 2019

DeMooiSonenBreugelkrant 13 februari 2019


De winnaars

Joop, Rianne en Henri Kastelijn Foto: Wil Feijen

Lions Club Son en Breugel heeft tijdens de feestavond op zaterdag 9 februari de Starter van het Jaar en de Ondernemers van het Jaar Son en Breugel en Ekkersrijt bekendgemaakt. Leonie van den Tillaart Uitvaartverzorging is onderscheiden met de titel 'starter van het jaar'.

Uit de genomineerden Duncan Weijers van Bloemsierkunst De Groenstylist, Erik van den Berg van Fiets en Sport Van den Berg en Koen Sol van Sol Makelaardij heeft de Lions Club Koen als Ondernemer van het Jaar Son en Breugel gekozen.

Martijn Seerden en Peter Jacobs van Jase Packaging B.V., Alexander Aelberts van Prestop B.V. en Joop, Henri en Rianne Kastelijn van De Brug Timmerfabriek Son B.V. waren genomineerd voor Ondernemer van het Jaar Ekkersrijt. Laatst genoemden werden in het zonnetje gezet als Ondernemer van het Jaar.

Kijk voor het hele verhaal op pagina 9 en bekijk alle foto's op www.mooisonenbreugel.nl

Koen Sol Foto: Wil Feijen
Leonie van den Tillaart Foto: Wil Feijen

Jaargang 4 • Week 7 • Woensdag 13 februari 2019

Sint Genoveva-kerk,
Son en Breugel
Donderdag 14 februari

18.15 uur: Rozenhoedje
18.30 uur: Eucharistieviering, aansluitend stille aanbidding

Zondag 17 februari
09.30 uur: Eucharistieviering m.m.v. Breugels kerkkoor
Intenties: Wim van Heeswijk, Maria van Eck-van der Zanden, Mies van Eck
11.00 uur: Eucharistieviering m.m.v. het Sons Gregoriaans koor
Intenties: Leo Achterbergh, Suze Edlinger-Skrenek, Henk Eekhout, Frits en Doortje Maas-de Bijl, Piet van de Laar, Hanne van den Hurk-Bennenbroek, Paul Brand, Jos Driessen, Els Swinkels-Swinkels, Jeanne Stroucken-van Nuland.
Donderdag 21 februari
18.15 uur: Rozenhoedje
18.30 uur: Eucharistieviering, aansluitend stille aanbidding
Zondag 24 februari
09.30 uur: Eucharistieviering m.m.v. Breugels kerkkoor
Intenties: Ietje van Dinther/Raeven, Piet Hein en Nettie van Eck en ouders Jan en Doortje van Eck, Mia Donkers/van Heeswijk, Jan Brugmans.
11.00 uur; Eucharistieviering m.m.v. het Sons Parochiekoor
Intenties: Frans Janssens, Miet van der Velden-van Moorsel.

Overige kerkdiensten
Zaterdag 16 februari
In Berkenstaete:

15.30 uur: Bijeenkomst waarin onze nieuwe pastoor Robert van Aken en onze nieuwe kapelaan Bryan van de Mortel kennismaken met de Sonse vrijwilligers
16.30 uur: Eucharistieviering m.m.v. het Sons Parochiekoor en het Sons Gregoriaans koor
Zaterdag 23 februari
16.30 uur: Woord- en communieviering in Berkenstaete

Martinuskerk Centrum
Zaterdag 16 februari

18.30 uur: Eucharistieviering met Het Goede Herderkoor. Intenties: Anny van Erp – Vogels (mgd), Jan van Roosmalen (mgd), Frens Versantvoort (mgd), Netty Bekkers – van Aert, Jacobus en Lies van Aert – Marcus, Riet en Harry Wonker – van Aert, Frans van Roosmalen, Overleden ouders van Roosmalen – de Jong.
Zondag 17 februari Zesde Zondag door het Jaar
09.30 uur: Eucharistieviering met Het Martinuskoor. Intenties: Alie van Oorschodt – van den Eertwegh (mgd), Ben Franssen (mgd), Toos Thijssen – van Vijfeijken (mgd), Leo van Driel (mgd), Marietje van Driel – van der Heijden, Truus en Johan van Gerwen – Lathouwers en overleden familieleden, Jo van den Oever – Welte (mgd), Wim van den Oever, Lia Fierens – van de Rakt (mgd), Arnold Olislagers (mgd), Jan Kanters en Hanneke Kanters – van de Sande, Gerard van Overbeek en schoonzoon Rob Kantelberg, Tiny van der Steen – van Zeeland, Jan van de Laar, Gon van de Laar.Maandag en vrijdag 09.00 uur: Eucharistieviering in de Dagkapel van De Goede Herder Kerk Eerschot.Dinsdag 09.00 uur: Eucharistieviering in de Heilige Antonius van Padua Kerk te Nijnsel.Woensdag 19.00 uur: Eucharistieviering in de Heilige Ritakapel te Boskant.Boeken voor de Boekenbeurs dagelijks in te leveren in de kerk van Eerschot van 10.00 uur tot 12.00 uur, behalve tijdens schoolvakanties.

Sint Antonius Nijnsel
Zondag 17 februari

11.00 uur Eucharistieviering met gemengd koor. Intenties: Betsie v.d. Meulengraaf- Sloots.
Dinsdag 19 februari
09.00 uur Eucharistieviering.
Woensdag 20 februari
09.30 uur, Eucharistieviering waarin we als Nijnselse vrijwilligers, koren en parochianen kunnen kennismaken met pastoor Robert van Aken en kapelaan Bryan van de Mortel. Iedereen is van harte welkom.

(PKN) Son & Breugel
17 februari, 10.00 uur, Ds. D. Strasser

PVGE fietst naar Lieshout

De winterfietstocht naar Lieshout start op woensdag 20 februari om 10.00 uur vanaf het 17 Septemberplein. Het wordt een fietstocht, die een halve dag in beslag neemt.

Via het Vresselse Bos en Mariahout wordt Lieshout bereikt om daar in het inmiddels bekende Dorpshuis de koffiepauze te houden. Tijdens deze koffiebreak wordt meer verteld over de driedaagse fietstocht op de Veluwe. Inmiddels hebben de fietsclubleden al informatie ontvangen over het arrangement.

Na de koffiepauze fietst de fietsclub langs het Wilhelminakanaal terug naar Son en Breugel om daar om 12.30 uur aan te komen. Ook nieuwe leden zijn van harte welkom op deze winterse fietstocht. Verdere inlichtingen bij fietsclubcoördinator Herman Hendriks, telefonisch bereikbaar via 0499-473042 of e-mail herman.j.hendriks@kpnmail.nl

Uitbreiding team MooiSonenBreugel

Emmy voor het kantoor van MooiSonenBreugel Foto: Wil Feijen

Het team van MooiSonenBreugel is per 1 februari uitgebreid. Vanaf deze datum is Emmy Grit werkzaam bij deze krant. Emmy is geen onbekende in het Mooi-concept, ze heeft ruim twee jaar ervaring opgedaan bij DeMooiGeldropMierloKrant als hoofd/eindredacteur.

Redacteur: Adrie Neervoort
Fotograaf: Wil Feijen


Door de toegenomen werkzaamheden binnen het team van MooiSonenBreugel was er plaats voor een hoofd/eindredacteur. "Soms vallen dingen op zijn plaats", geeft Emmy aan. "MooiGeldropMierlo heeft op 21 november de laatste krant gemaakt, waardoor mijn baan verloren ging. MooiSonenBreugel had al eens laten doorschemeren dat zij op zoek waren naar versterking. De match was snel gemaakt."

Door de komst van Emmy worden nieuwe rubrieken toegevoegd aan deze krant. Iedere week staat een dier uit het dierenopvangcentrum De Doornakker centraal in de krant die op zoek is naar een nieuw baasje. Verder is Emmy bezig met het opzetten van de rubriek 'Mooi verzamelt…' en 'Mooi Kunst'. "Verzamelaars van allerlei soorten items mogen vertellen over hun verzameling en kunstenaars kunnen de lezers in de rubriek 'Mooi Kunst' kennis laten maken met hun kunst", licht Emmy toe.

Emmy is niet woonachtig in Son en Breugel. "Dit is voor mij geen enkel probleem. Ik heb bijna 30 jaar in Mierlo gewoond en wist, voordat ik bij de krant ging werken, bijna niets van Geldrop (sinds januari 2004 is het één gemeente met Mierlo). Dat is in de laatste twee jaar wel veranderd. Ik ga mijn uiterste best doen om zo veel mogelijk bij activiteiten en evenementen aanwezig te zijn, zodat ik weet wat voor moois zich hier in Son en Breugel afspeelt", aldus Emmy. Behalve de eindredactie gaat Emmy zich ook bezighouden met het interviewen van inwoners uit Son en Breugel. U zult haar vast wel een keer tegenkomen in het mooie Son en Breugel.

Mocht u persoonlijk kennis willen maken met Emmy, zij is maandag tot en met woensdag op kantoor (Markt 2a) aanwezig.

Het team van MooiSonenBreugel wenst Emmy veel werkplezier toe in haar nieuwe werkomgeving.

Foto: Wil Feijen

Nieuw in Breugel COOP

De COOP aan de Van Gentlaan 8 in Breugel opende maandag 11 februari om 18.00 uur feestelijk haar deuren. De voormalige EMTÉ-supermarkt is voorzien van een frisse en moderne COOP-stijl. Supermarktmanager Erik Kiggen nodigt dan ook iedereen uit om de opening samen met het team te komen vieren. "We maken er een groot feest van, met leuke activiteiten én veel aantrekkelijke aanbiedingen!"

Zo was er tijdens de opening afgelopen maandag voor alle bezoekers een hapje en een drankje en ontvingen de eerste 250 klanten bij besteding van € 20,00 of meer een gratis appeltaartje. Ook de dagen na de opening is het feest in de winkel. Op woensdag 13 februari is van 12.00 tot 17.00 uur een ballonnenclown aanwezig. Klanten kunnen op vrijdag 15 februari tussen 11.00 en 16.00 uur genieten van gratis poffertjes. Een dag later, zaterdag 16 februari, worden tussen 11.00 en 16.00 uur suikerspinnen uitgedeeld. Vanzelfsprekend zijn er op deze dagen ook aantrekkelijke aanbiedingen.

Nieuwe uitstraling en services
De verbouwing van het winkelpand aan de Van Gentlaan in Breugel is inmiddels afgerond. De supermarkt is compleet vernieuwd, voorzien van de moderne en frisse COOP-uitstraling en bijvoorbeeld van gebruiksvriendelijke zelfcheck-out kassa's.

Voor meer informatie, zie www.coop.nl of kijk op pagina 16 en 17 van deze uitgave voor meer openingsvoordeel.

4 / 32

Ambitieuze duurzaamheidsplannen of nog een 'te ver van mijn bed show'?

Belastingdifferentiatie rioolheffing

Foto: Ingezonden

De gemeenteraad besloot afgelopen week dat je in Son en Breugel vijftig euro per jaar op de rioolheffing kunt besparen als je je regenpijp afkoppelt, zodat het regenwater niet in het riool terecht komt. Ook kun je een eenmalige subsidie krijgen van maximaal 300 euro. Kost deze duurzaamheidsactie de gemeente niet ontzettend veel geld? Dat zou kunnen. Maar als iedereen zijn regenwater blijft afvoeren via het riool, zal dat veel duurder uitpakken. Want dan moeten er in de toekomst grote vervangingsinvesteringen aan het riool gebeuren. Ambitieuze duurzaamheidsplannen of nog een 'te ver van mijn bed show'?

Redacteur: Ineke van Uden
(GazetMedia)


Niet alleen financiële argumenten waren uitgangspunt voor de raad om een gedifferentieerde rioolheffing goed te keuren. Ook vanuit duurzaamheidsoverwegingen kwam men tot het besluit om de rioolheffing te splitsen in een eigenarenheffing voor hemelwater en een gebruiksheffing voor afvalwater. Het dossier belastingdifferentiatie rioolheffing komt grotendeels van de hand van oud-wethouder Tom van den Nieuwenhuijzen. Het dossier loopt al even. Her en der zijn er steeds aanpassingen gedaan. Zo is er nu ook geregeld dat een afkoppelcoach ingezet kan worden bij woningen waar het een hele puzzel is om het hemelwater op een andere wijze af te voeren dan via het riool. En mocht het afkoppelen helemaal niet kunnen, dan krijgt de huiseigenaar toch de heffingskorting van 50 euro per jaar.

Leeft het afkoppelen al bij de inwoners van Son en Breugel?
De familie Hendriks uit de Antoon van de Venstraat hebben inmiddels twee grote opvangbakken in hun achtertuin laten leggen: "De tuin ging toch op de schop, dan direct ook maar het hemelwater zelf opvangen in plaats van via het riool af te laten voeren. Als we de tuin niet onder handen hadden moeten nemen, hadden we waarschijnlijk deze klus niet op deze manier zo groots aangepakt. Met de 300 euro subsidiegeld kom je er niet. Die bijdrage is maar een schijntje met wat je daadwerkelijk kwijt bent. De andere kant is dat je wel op een goede manier duurzaam bezig bent. Het hemelwater geef je terug aan de bodem en schoon water komt niet in het riool terecht. Dat is ook wat waard."

Ook Bart Swinkels van 'Swinkels-Gruithuijzen Hoveniers en Tuinontwerpers' heeft een poging gedaan om het regenwater niet via het riool af te laten voeren. En dat is voor 90% gelukt: "Het klinkt zo simpel. Je zaagt je regenpijp af en zet er een regenton onder. Maar met een groot oppervlak van een dak red je het niet met regentonnen. Een bochtje aan je regenpijp maken zodat het water de tuin inloopt is ook niet bij ieder huishouden de goede oplossing. Wateropvangbakken onder de grond plaatsen is best nog een complexe toestand waar je wel de juiste informatie over moet krijgen en de juiste personen voor moet vinden die dit kunnen plaatsen. Toch kun je ook wat kritische kanttekeningen plaatsen. Een plastic opvangbak onder de grond. Hoe ziet die er over 30 jaar uit? Is dat vanuit duurzaamheidsoverweging verantwoord?"

Bart Swinkels is een groot voorstander van duurzaamheidsmaatregelen. Maar volgens hem begint het afkoppelen van de regenpijp niet bij 'alleen maar' een subsidie of korting op je rioolheffing geven: "De gemeente zou moeten beginnen met een stukje bewustwording. Begrijpelijk uitleggen waarom het belangrijk is dat hemelwater niet in het riool terecht komt. Dat het allemaal veel duurzamer kan." Het is eigenlijk best raar dat we naast de regenpijp bij ons schuurtje een kraantje hebben waar we een gieter onder zetten om de bloemen water mee te geven. Het (schone) water wat via de regenpijp naar het riool gaat, gezuiverd wordt en terugkomt via het kraantje maakt wel een hele grote omweg om vervolgens weer als sproeiwater gebruikt te worden.

Bart Swinkels: "Misschien is het voor veel inwoners nu een te grote stap om aan de achterkant en zijkant van het huis alles af te koppelen. Doel je op vijftig mensen die alles afkoppelen en daarmee de subsidie krijgen en de rioolheffingskorting krijgen of ga je voor duizend huishoudens die in ieder geval een regenton onder een afgezaagde regenpijp bij hun afdakje of schuurtje zetten? In dat laatste geval bereik je meer mensen die bewust meedoen aan duurzaamheid."

Bart Swinkels had eerder al een idee geopperd om bij wijze van spreken driehonderd regentonnen in het dorp uit te delen. In iedere straat aan één huishouden een regenton cadeau geven. Als je dan per straat een uitleg geeft, gaat het leven en creëer je bewustwording en een breed draagvlak. Dat plan is het niet geworden. Of de subsidieregeling en de 50 euro heffingskorting (op jaarbasis) mensen over de streep gaan trekken, zal de praktijk uit moeten wijzen.

Foto: Ingezonden

5 / 32

Inbraken en diefstal moet halt worden toegeroepen

Informatie avond WhatsApp buurtalarmgroepen

Jan Frans Brouwers Foto: Geert van Tol

De politie, gemeente, SonenBreugelVerbindt en de beheerders van de WhatsApp buurtalarmgroepen hebben de handen ineengeslagen in het terugdringen van diefstallen en inbraken in auto's en woningen in Son en Breugel. Zij kunnen dit niet alleen en roepen de hulp in van de inwoners van Son en Breugel.

Redacteur: Emmy Grit

Flyer
De afgelopen drie jaar zijn in Son en Breugel tientallen auto-inbraken, enkele autodiefstallen en woninginbraken gepleegd. Het merendeel vond plaats in de wijken De Gentiaan en Sonniuspark. Deze twee wijken hebben verhoogde aandacht bij de politie en de gemeente. Karin van den Broek, politieagente, is speciaal op deze twee wijken gezet om in kaart te brengen hoe deze problemen aangepakt kunnen worden. De eerste stappen zijn al gezet. Samen met de beheerders van de 12 WhatsApp buurtalarmgroepen in deze twee wijken is huis aan huis geflyerd om het belang van het melden van verdachte situaties onder de aandacht te brengen en tevens de aankondiging van een informatie avond op 18 februari omtrent deze problemen.

Bord buurt WhatsApp Foto: Adrie Neervoort

Gebruik de WhatsApp volgens de SAAR afkorting:
S = Signaleer
A = Alarmeer 112 (geen spoed bel 0900-8844)
A = App om je waarneming bekend te maken aan anderen
R = Reageer, door goed te observeren; noteer signalementen, noteer kentekens, maak fotos'en/of filmpjes van de verdachte situatie.

Bron: http://buurtalertlisse.nl/de-saar-methode

Informatie avond
Via de flyer worden de inwoners van deze twee wijken opgeroepen om aanwezig te zijn tijdens de informatie avond op maandag 18 februari, om 20.00 uur in Braecklant te Son en Breugel. De bevindingen die in samenspraak met gemeente, SonenBreugelVerbindt en de beheerders zijn ontstaan, worden tijdens deze avond door de politie gepresenteerd. Tijdens de informatie avond kunnen inwoners zich ook aanmelden bij de beheerder uit zijn/haar buurt. De doelstelling van deze bijeenkomst is om samen met elkaar de alertheid van inwoners te vergroten en zo hopelijk het aantal diefstallen en inbraken te verminderen. De politie is afhankelijk van de burgers die verdachte situaties melden.

Burgerparticipatie
"Burgerparticipatie staat hoog in het vaandel bij SonenBreugelVerbindt", geeft Jan Frans Brouwers, coördinator van SonenBreugelVerbindt aan. "Het werken met de WhatsApp buurtalarmgroepen is hier een goed voorbeeld. Door samen te werken en het betrekken van inwoners kun je veel oplossen. De bereidheid en het enthousiasme is groot onder de inwoners in Son en Breugel." De beheerders worden in samenwerking met de gemeente twee keer per jaar uitgenodigd voor een bijeenkomst, waarbij ook verdiepende onderwerpen behandeld worden (signalen ondermijning, camera toezicht).

Mooi voorbeeld
Er zijn al voorbeelden dat de WhatsApp buurtalarmgroep zijn dienst heeft bewezen: "Tijdens de nachtelijke uren moest een inwoner uit Son en Breugel naar het toilet. Deze inwoner had er een gewoonte van gemaakt om na het toiletbezoek even uit het raam te kijken. Hij zag op een gegeven moment twee personen met bivakmutsen rondlopen in zijn straat. Hij heeft gehandeld zoals het moet en de politie heeft de twee personen op heterdaad betrapt. In de auto die zij bij zich hadden, lagen veel spullen afkomstig van eerdere diefstallen", blikt Jan Frans terug.

Totaal gedekt
"Het is best uniek te noemen dat heel Son en Breugel afgedekt is met WhatsApp buurtalarmgroepen", vertelt Jan Frans. Er zijn in totaal 43 WhatsApp buurtalarmgroepen met 50 beheerders die actief zijn om de WhatsApp groepen in goede banen te leiden. "Het is geen 'social app' voor de alledaagse dingen. De app mag alleen gebruikt worden om situaties te melden die aandacht verdienen als het gaat om situaties die anders zijn dan anders, of erger, die het daglicht niet kunnen verdragen", geeft Jan Frans met een serieuze blik aan.

Op www.sonenbreugelverbindt.nl zijn alle WhatsApp Buurtalarmgroepen terug te vinden. SonenBreugelVerbindt is bezig om alle WhatsApp Buurtalarmgroepen in Son en Breugel in kaart te brengen. Kent u nog iemand die een WhatsApp Buurtalarmgroep beheert, laat het Jan Frans weten, via info@sonenbreugelverbindt.nl. Op die manier kunnen zij ervoor zorgen dat alle WhatsApp Buurtalarmgroepen goed vindbaar zijn.

Meer informatie over de WhatsApp buurtalarmgroepen kunt u vinden op www.sonenbreugelverbindt.nl.

6 / 32

Coen Hendriks stelt zich voor als CDA-kandidaat voor de Provinciale Staten

Coen Hendriks Foto: CDA

Ik ben 43 jaar, getrouwd en we hebben twee kinderen. Geboren en getogen in Boerdonk. Vanaf 2003 ben ik actief bij de CDA afdeling Veghel/Erp. De eerste periode als burgerlid, daarna ben ik actief geweest in het bestuur om vervolgens tot heden lid te zijn van de fractie. Graag wil ik lid worden van de CDA fractie in de Provinciale Staten en wel om dezelfde motivatie oftewel missie als die van ons maatschappelijk geëngageerde bedrijf, een projectontwikkelaar van maatschappelijk vastgoed.

Ik wil me inzetten om het welzijn van mensen te verhogen
Naar mijn mening kun je in de politiek voor de bevolking veel betekenen. Door mijn werkervaring heb ik veel kennis op het gebied van ruimtelijke, economische en maatschappelijke ontwikkeling. Ik heb ervaring met gemeentelijke politiek en ambtelijk procedures en heb ook een groot netwerk in geheel Brabant. Dit netwerk en mijn kennis wil ik gebruiken in mijn werk als lid van de provinciale staten. Dit wil ik natuurlijk alleen doen bij de partij die het dichtst bij mij staat én die midden in de maatschappij staat. Door mijn kennis, karakter, werk en levenservaring kan ik aan de rol als statenlid optimaal inhoud geven.

Vanuit het kleine Boerdonk ga ik er alles aan doen om een zetel te bemachtigen in de Provinciale Staten. Niet omdat ik mijn dagen niet gevuld krijg, maar wel omdat mijn hart uitgaat naar het welzijn van mensen en naar 'mijn' provincie Noord-Brabant. Daarom ga ik veel tijd vrijmaken om een vuist te maken aan de provinciale vergadertafel. Toch is vergaderen in de toren in Den Bosch niet mijn prioriteit.

Bovenaan mijn actielijst staat het regelrechte contact met de Brabanders. Want daar haal ik energie uit en daar haal ik mijn belangrijkste informatie vandaan. Nog liever trouwens ga ik ter plaatse een kijkje nemen.

Mijn verkiezingsslogan is niet voor niets: 'Coen Hendriks, altijd in de buurt!'

Voor U als inwoner van Son en Breugel wil ik me hard maken voor de volgende onderwerpen:
• Son en Breugel blijft zelfstandig
• 2e ontsluiting Ekkersrijt
• Behoud van groene woonomgeving

Ik hoop U binnenkort in Son en Breugel persoonlijk te kunnen ontmoeten.
Coen Hendriks, CDA-kandidaat voor de Provinciale Staten

Brief aan de heer Van Geel

Geachte heer Van Geel,

Hieronder brengen wij het standpunt van de gemeenteraad van Son en Breugel over de
ontwikkeling van Eindhoven Airport nadrukkelijk onder uw aandacht.

De gemeenteraad van de gemeente Son en Breugel is blij met het recente standpunt van
Eindhoven Airport dat de toekomst van Eindhoven Airport een duurzame ontwikkeling van
Eindhoven Airport moet zijn, waarbij kwantitatieve groei plaats moet maken voor kwalitatieve
groei. Dat daarbij beter naar de behoefte van Brainport wordt gekeken vindt de raad niet
meer dan logisch.

De gemeenteraad vindt dat de ontwikkelingen op Eindhoven Airport in de regio moeten
leiden tot een verbetering van het leefklimaat. Dus nergens toename van geluidhinder, geen
verhoging van uitstoot van NOx, SOx, CO2, Fijnstof en Ultrafijnstof.

Een verbetering van de weekendrust is zeer wenselijk. Dit betekent: op de zaterdag- en
zondagochtenden geen starts en landingen vóór 08.00 uur en 's avonds minder vliegtuigen na
23.00 uur. Uit recente publicaties blijkt dat de overlast door vlieghinder de afgelopen periode
substantieel is toegenomen, zeker ook in Son en Breugel. Het aantal klachten over
geluidsoverlast is vorig jaar tot recordhoogte gestegen. Dit onderstreept de urgentie tot het nemen van adequate maatregelen om de overlast terug te dringen. Maatregelen niet alleen gericht op overlastreductie voor Son en Breugel, maar voor de hele regio.

De gemeenteraad van Son en Breugel is tegen enige vorm van toename van uitstoot door
Eindhoven Airport en ziet mogelijkheden dit in de toekomst te realiseren door het schoner en
stiller worden van de vliegtuigen en door een betere spreiding van vliegroutes. De eventuele
milieuwinst door stillere en schonere vliegtuigen mag voor maximaal 50% worden ingevuld
door meer vliegtuigbewegingen, zodat het daadwerkelijk schoner en stiller gaat worden in
onze regio.

Onze raad maakt zich zorgen over de status die de gemeenteraad heeft gekregen in de
Proefcasus. De raad is blij met de extra bijeenkomst die u heeft toegezegd voor de
raadsleden, maar vindt het noodzakelijk om zijn standpunt op papier te zetten en roept
andere gemeenteraden op dit ook te doen. Daarom sturen wij een afschrift van deze brief
ook naar de gemeenteraden in de regio.

Wij verzoeken u de ontvangst van deze brief te bevestigen

Met vriendelijke groet,
De raad van de gemeente Son en Breugel,
De griffier, Frans den Hengst
De voorzitter, Hans Gaillard

Informatiebijeenkomst Vliegen en het klimaat

Knegsel - Het Beraad Vlieghinder Moet Minder (BVM2) houdt op 16 februari, van van 11.00 tot circa 13.00 uur in Zaal de Leenhoef in Knegsel een nieuwe informatieve bijeenkomst. Deze bijeenkomsten zijn inmiddels een traditie geworden.

Op 16 februari komen in elk geval de volgende onderwerpen aan de orde:
De Wereld Gezondheids Organisatie (WHO) heeft onlangs vastgesteld dat vliegtuiggeluid boven de 45 dB Lden medische risico's oproept. De 45 dB Lden-contour rond Eindhoven Airport omspant een stuk meer ruimte dan de 20Ke – zone , die nu als 'zachte' ruimtelijke grens gehanteerd wordt. Enkele nieuw-geplande woonwijken liggen buiten de 20Ke-zone, maar op of binnen de 45dB Lden-zone.
Bernard Gerard zal dit in beeld brengen.

Wim Scheffers en Klaas Kopinga bespreken hun ervaringen tot nu toe in de Proefcasus.

Pauze

Het hoofdthema wordt toegelicht door Cas van Kleef (Greenpeace) aan de hand van de inbreng van de Groene Elf in de consultatie ten behoeve van de Luchtvaartnota. In dit Position Paper eisen de Groene 11 dat de luchtvaart dezelfde reductie aan broeikasgassen moet realiseren als de rest van de transportsector. Dat is veel meer dan de luchtvaart zichzelf tot doel gesteld heeft). De Groene 11 bestaat uit de provinciale Natuurfederaties, Natuurmonumenten, Greenpeace, Milieudefensie en nog een aantal andere milieu- en natuurorganisaties.

Uiteraard is er gelegenheid voor vragen en discussie.

Nadere informatie bij Bernard Gerard, secretaris BVM2, beraad@bvm2.nl, 040-2454879

Raad wil geen groei van vliegveld Eindhoven

Foto: Ingezonden

De gemeenteraad van Son en Breugel is wat betreft de groei van Eindhoven Airport eensgezind. Eindhoven Airport mag niet groeien als dit een gevaar oplevert voor de gezondheid van de inwoners van Son en Breugel.

De raad is tegen groei van Eindhoven Airport en maakt dit duidelijk in een brief die aan Pieter van Geel gestuurd gaat worden. Pieter is de door het rijk en regio aangestelde verkenner die een onderzoek doet naar de toekomst van Eindhoven Airport. Hij bekijkt daarbij verschillende scenario's van forse groei tot krimp van de luchthaven. Wat Son en Breugel betreft is een groei niet bespreekbaar onder de huidige omstandigheden.

Welke waarde de brief heeft, is nog maar de vraag. Want officieel is er aan de omliggende gemeentes formeel niet gevraagd om een standpunt innemen.

Lions Club Son en Breugel maakt winnaars bekend verkiezing Ondernemer van het Jaar

Koen Sol Foto: Wil Feijen

In de sfeervolle ingerichte feesttent van carnavalsvereniging de Krutjesrapers vond zaterdag 9 februari op het kerkplein in Son en Breugel de bekendmaking plaats van de verkiezing Ondernemer van het Jaar. De organisatie was in handen van de Lions Club Son en Breugel. Een perfect georganiseerde avond waar de ruim 300 gasten niets te kort kwamen.

Redacteur: Emmy Grit
Fotograaf: Wil Feijen


Cheques voor goede doelen
Voordat bekend gemaakt werd wie de ondernemer van 2018 werd, zette Niel Heitling, president van de Lions Club, zes goede doelen in het zonnetje. Stakenburgfonds.nl ontving een cheque van € 5.000 voor het project Rotondekunst in Son en Breugel. De gezamenlijke kerken in Son en Breugel ontvingen een cheque van € 2.500 voor de Kerstpakkettenactie. Stichting Kinderkampen Kika ontving een cheque van € 1.500. Dit geld wordt gebruikt om kinderen mee op kamp te laten gaan, die anders hiervoor niet in aanmerking zouden komen. Stichting Bridge the Gap nam voor het project Champassak een cheque ter waarde van € 3.045 in ontvangst. Dit geld wordt besteed aan de behandeling van de allerarmste kinderen in Laos met schisis of NOMA en het verbeteren van de gezondheidszorg en de scholing van artsen en tandartsen. Kindervakantiespelweken Son en Breugel ontving voor de onvergetelijke week die zij voor de basisschoolkinderen organiseren een cheque ter waarde van € 500. De laatste cheque die werd uitgereikt wordt door de Lions Club besteed aan de wensen die in de wensboom in Son en Breugel zijn gehangen.

Startersprijs
Behalve het uitreiken van de cheques en het bekendmaken van de Ondernemer van het Jaar, werd deze avond tevens de startersprijs voor een veelbelovende ondernemer uitgereikt. Voorwaarde aan deze titel is dat deze ondernemer maximaal 3 jaar mag bestaan. De prijs werd beschikbaar gesteld door Rabobank Het Groenewoud Zuid en werd gewonnen door Leonie van den Tillaart Uitvaartverzorging. Leonie heeft in 2017 en 2018 al veel families in Son en Breugel mogen begeleiden na het overlijden van een geliefde. "Ieder mens en iedere familie is anders, waardoor een afscheid van een geliefde nooit hetzelfde is. Een afscheid moet persoonlijk zijn, daar help ik de nabestaanden graag bij", geeft Leonie aan daags na de bekendmaking. "Ik sta 24 uur zeven dagen in de week klaar voor mijn werk. Met hart en ziel ben ik bezig met mijn werk. Mijn man en twee zoons moeten hierdoor wel eens het onderspit delven, maar zij staan voor 100% achter mij. Ik ben hen hier heel erg dankbaar voor!"

Jury
De genomineerde ondernemers uit Son en Breugel bestaan minimaal 3 jaar en zijn kadastraal gevestigd in Son en Breugel (niet op Ekkersrijt), de genomineerde ondernemer van Ekkersrijt bestaat eveneens minimaal drie jaar en is kadastraal gevestigd op Ekkersrijt. De zes genomineerde ondernemers zijn de afgelopen weken in deze krant voorgesteld, waarin duidelijk het thema 'Veerkracht tonen' uitgelegd werd. Tijdens de feestelijke bekendmaking werd van iedere ondernemer een korte promotiefilm getoond. De jury, bestaande uit Remco Kuipéri (directievoorzitter Rabobank het Groenewoud Zuid), Stefan Suy (Partner Joanknecht), Jan van Hapert (voorzitter OVE, ondernemersvereniging Ekkersrijt) en Luc Ross (vice-voorzitter OVSB, Ondernemersvereniging Son en Breugel) had de taak om uit de drie genomineerden van zowel Ekkersrijt en Son en Breugel de winnaar te kiezen.

Son en Breugel
In de categorie Ondernemer in Son en Breugel ging de titel naar Koen Sol Makelaardij. Koen is inmiddels 20 jaar actief als makelaar-taxateur. Koen werkt in een klein hecht team van vier personen. "Ik ben heel erg blij en het is een mooie waardering", geeft Koen aan nadat hij de prijs in ontvangst heeft genomen. "We zijn goed uit de crisis gekomen, we hebben veerkracht getoond en dat heeft de jury gewaardeerd. Zonder mijn team ben ik nergens, ik wil ze graag bedanken hiervoor", aldus Koen.

Ekkersrijt
De Brug Timmerfabriek Son BV werd door de jury gekozen als Ondernemer van het Jaar Ekkersrijt. De broers Joop, Henri en zus Rianne Kastelijn waren blij verrast toen hun logo op het scherm als winnaar uit de bus kwam. "Super trots zijn we op deze waardering. In de wandelgangen werden we getipt als favoriet, maar durfden dit niet te geloven. Het thema 'Veerkracht tonen' past erg goed bij ons bedrijf en zijn trots dat de jury dat ook heeft gezien", aldus Joop.

De ondernemers die deze avond in het zonnetje gezet werden, hebben gedurende de avond vele handen geschud en warme woorden van collega-ondernemers in ontvangst genomen tijdens de gezellige feestavond.

Leonie van den Tillaart samen met Patrick Wijns Foto: Wil Feijen
Joop, Rianne en Henri Kastelijns Foto: Wil Feijen
De genomineerden Ekkersrijt: V.l.n.r. Joop, Rianne en Henri, Foto: Wil Feijen
De genomineerden Son en Breugel: V.l.n.r.: Duncan, Koen en Eric Foto: Wil Feijen
De goede doelen ontvangen hun cheques Foto: Wil Feijen

Radio S&B ontvangt oppositie in 'Politiek bijpraten'

Foto: pixabay.com/mooisonenbreugel

De coalitiepartijen waren op 19 november vorig jaar te gast in de studio. Presentatrice Lucy van de Wier sprak met Remco Heeren (Dorpsvisie) en Camille Limpens (CDA). Joris van Dam (PvdA/GL) was helaas wegens ziekte verhinderd.

Besproken werden natuurlijk de verkiezingsuitslag, de lange weg naar de vorming van deze nieuwe coalitie en de plannen voor de komende periode. De uitzending is terug te luisteren via www.radiosenb.nl, onder 'Specials/Lokale politiek belicht'.

Maandag 18 februari zijn de oppositiepartijen te gast. Bijna 12 maanden na de verkiezingen kunnen Monique van Zwieten, Elly Brocken en Kees Vortman hun ervaringen over de afgelopen maanden kenbaar maken en hun visie op de toekomst geven. Ook deze uitzending wordt gepresenteerd door Lucy van de Wier.

De uitzending begint om 20.00 uur en is live te volgen via onze radiofrequentie 107.5 FM of via www.radiosenb.nl. Op de homepage klikt u op de 'Luister Live' knop. Radio S&B, uw lokale radiozender. De moeite van het beluisteren meer dan waard!

'De Andes Mystiek' door Inge Verheijden

Spraakmaker Inge Verheijden neemt op dinsdagmiddag 19 februari, van 14.00 - 16.00 uur, de bezoekers mee naar de oude inheemse tradities uit het hart van de Andes. Waar, in een lange onafgebroken afstammingslijn van mensen die de 'behoeders van de wijsheid' zijn, een mystieke praktische levenswijze bewaard is gebleven. Een bijeenkomst voor iedereen die interesse heeft in een levenswijze waarin de natuur is geïntegreerd.

Inge Verheijden
Inge Verheijden kwam in 2008 in aanraking met de levensvisie van de bewoners van de Andes. Sindsdien heeft zij deze Kosmovisie omarmd. En nu deelt Inge haar kennis met een website en met presentaties. In mei 2019 organiseert zij zelfs voor geïnteresseerden een reis naar Peru.

Presentatie
Deze presentatie in de Bibliotheek in het Vestzaktheater bestaat uit een lezing met eigen foto's en de vertoning van de film Salk'a. Salk'a is Quechua – de taal van de Andes – en betekent de 'vrije, niet getemde' energie. In deze onrustige en roerige tijden, waarbij veranderingen zo snel gaan dat het meer dan ooit noodzakelijk is om het anker in jezelf te vinden, biedt deze kennis bruikbare inzichten die je helpen je leven de juiste richting op te sturen. Inge laat zien hoe je, als Westerling, de oude sjamanistische wijsheid kunt benaderen, waar de mensheid nu staat in de grote kosmische geschiedenis van de aarde.

Spraakmakers
Spraakmakers zijn mensen met bijvoorbeeld een jarenlange passie, of specifieke kennis op een bepaald gebied en die daar graag over vertellen. De Bibliotheek geeft hen een podium om hun kennis te delen met hun dorpsgenoten. Spraakmakers zoeken contact met de Bibliotheek via: 0499-473033.

Bijeenkomst Mantelzorgcafé

Diana van Moorsel, expert wijkzorg politie Son en Breugel, bespreekt de volgende onderwerpen op woensdag 20 februari tijdens de bijeenkomst Mantelzorgcafé: Woninginbraken, de zogeheten 'babbel-trucs', tasjesroof, het voorkomen van het afkijken van de pincode tijdens het winkelen, de bereikbaarheid van de politie (welk nummer bellen onder welke omstandigheden). Daarnaast komt ze uitleg geven over de verschillen in het takenpakket van BOA en Politie en over de middelen waarover zij beschikt bij incidenten.

Belangstellenden, jong én oud, zijn van harte welkom op woensdag 20 februari, locatie: tuinkamer Berkenstaete, de Bontstraat 71 in Son en Breugel, van 13.30 - 15.30 uur.

Zorgt u ook voor iemand in uw directe omgeving? Meld u zich dan aan bij het Steunpunt Mantelzorg Son en Breugel, telefoon 0499-491470 of email steunpuntmantelzorg.sonenbreugel@levgroep.nl. Steunpunt Mantelzorg Son en Breugel is gevestigd aan de Europalaan 2, Son en Breugel, zij zijn telefonisch bereikbaar via 0499-491470.

Pastoor Robert van Aken stelt zich voor

Pastoor Van Aken Foto: Wilbert Maximus

Bisschop Gerard De Korte van 's-Hertogenbosch heeft besloten tot een verandering van zijn herders in verschillende parochies in het bisdom. Een aantal priesters en kapelaans gaat in de komende jaren in een nieuwe parochie aan de slag, om zo samen met de plaatselijke gemeenschap verder te werken aan de toekomst.

Redacteur: Arjen Strik

Zo werd Pastoor Robert van Aken in februari als pastoor geïnstalleerd van de Heilige Oda-parochie (Sint Oedenrode, Son en Breugel), de grootste parochie van Nederland. Tijd voor een persoonlijke kennismaking en dankwoord van pastoor Robert van Aken na de installatiemis.

Een gewoon mens die God heeft ontdekt
Pastoor Robert van Aken (48 jaar) vertelt: "Vroeg in mijn studententijd stelde ik mij allerlei levensvragen. Door de schoonheid van de dingen en de goedheid van dierbaren kwam ik tot de belangrijkste ontmoeting van het leven. Ik stelde mij de vraag: 'God, als u bestaat, laat het mij zien'. Vanaf dat moment was niets meer hetzelfde. Ik ontdekte de grootste hoop van de mensheid: Gods barmhartigheid is tastbaar geworden in de menswording van Jezus. Zo werd de bijbel een levend boek en zo werd God een persoon. Ik ben maar een gewoon mens. Nu toevallig pastoor. Maar wel een gewoon mens die God heeft ontdekt. Zoals Guido Gezelle, schreef, 'is deze ontdekking de grootste die een mens kan doen'. 'Als de ziele luistert, spreekt het een taal dat leeft'. Aan de verkondiging van deze hoop heb ik mijn leven gewijd. Ik gun iedereen, uit het diepste van mijn hart, de levende persoon van Jezus te leren kennen."

Samen zijn wij de Kerk
De wens van Pastoor Van Aken is om Sint Oedenrode en Son en Breugel een hartelijke, aantrekkelijke en open geloofsgemeenschap te laten zijn door de passie voor Christus te ervaren, Gods Geest te leren kennen en Gods leerling te zijn. "Om een missionaire gemeenschap te worden die aantrekkelijk is voor alle generaties; jongeren, gezinnen en ouderen. Die aantrekkelijke geloofsgemeenschap vormen wij samen, één hartelijke, warme familie van vrienden die elkaar ondersteunt in het geloof, bemoedigt door het pastoraal team; de door u beminde en vertrouwde diakens Wilchard Cooijmans en Frank van der Geld, pastoraal werkster Manon van de Broek, de kersverse priester Bryan van de Mortel. Vriendelijk bijgestaan door uw geliefde emeriti Piet Bakermans en Paul Rens. Wij hebben u nodig. Samen zijn wij de Kerk."

Eer om pastoor te zijn
Pastoor van Aken: "Wat een fijne, warme en open mensen zijn jullie. Bijzonder veel dank aan alle mensen die hun tijd en energie hebben gestoken in de verwelkoming ondanks het feit dat u ons niet kent. Ik heb het gevoel dat het niet moeilijk is om van u te houden en dat ik mij hier snel thuis zal voelen. Het is een eer om uw pastoor te zijn. Wij gaan voor een warme geloofsgemeenschap die Gods barmhartigheid verkondigt en beleeft. Mensen uit Boskant, Sint-Oedenrode, Eerschot, Nijnsel, Olland, Son en Breugel; wij gaan het prachtige avontuur van het geloof aan! Kapelaan Bryan en ik, zijn helemaal nieuw: Heb daarom een beetje geduld."

12,5 jaar Bewegingscentrum Son en Breugel

Foto: Ingezonden

Stichting Bewegingscentrum Son & Breugel (Stichting BSB) opende op 11 augustus 2006, nu 12,5 jaar geleden, voor het eerst haar deuren in De Bongerd in Breugel. Via bewegingsbanken biedt de stichting een vorm van onbelast bewegen, waarmee tot op hoge leeftijd een goede conditie en spierkracht kan worden behouden.

Deze bewegingsbanken zijn zeer geschikt voor senioren en mensen met lichamelijke problemen. Denk hierbij aan reumatische artrose, fibromyalgie, toenemende spierstijfheid, longproblemen, stress, burn-out, slapeloosheid, depressie etcetera. Ook kunnen de banken het herstel na ziekte of operatie ondersteunen. Wanneer men de bewegingen van de banken vanuit een ontspannen overgave kan ervaren, geeft dit een warme lichamelijke doorstroming en worden de spieren geoefend en verstevigd.

De deskundig getrainde begeleiding stimuleert en enthousiasmeert zowel lichamelijk als geestelijk de inzet van de cliënten op de banken. Naar behoefte worden er extra spierversterkende oefeningen aangereikt. Na afloop van het banken, ontvangt men een ontspannende massage en is er nog ruimte voor een afsluitend kopje koffie of thee

Circuittraining
Eveneens is het mogelijk om in kleine groepen op muziek en met fitnessapparatuur, onder ander Power Plate, de lichamelijke conditie op peil te houden. Conditietraining wordt afgewisseld met spierversterkende oefeningen, waarbij wordt ingespeeld op de persoonlijke conditie en lichamelijke mogelijkheden. De les wordt afgesloten met ontspanning op een yoga mat.

Binnenkort starten er lessen in Stoel Yoga. Voor een gratis kennismaking met één van de lessen kunt u een afspraak maken via tel. 0499–496666 of kim.stichtingbsb@gmail.com.

Stichting BSB is gevestigd in de rechtervleugel van De Bongerd in Breugel. Voor meer informatie kunt u een kijkje nemen op www.stichting-bsb.nl.

Chronisch zieken en Gehandicapten Platform Son en Breugel

Wij zijn op zoek naar een

BESTUURSLID

Gevraagd iemand met enige bestuurlijke ervaring en affiniteit met mensen

met een chronische ziekte en/of beperking. Dat kan als ervaringsdeskundige

maar is niet noodzakelijk.

Dit bestuurslid kan tevens voorgedragen worden om als vertegenwoordiger

van het CG-Platform zitting te nemen in het bestuur van de Adviesraad

Sociaal Domein.

Het CG-Platform is dé belangenbehartiger voor mensen met een

chronische ziekte en/of beperking en heeft een formele status middels een

convenant met de gemeente.

Meer informatie op www.cgplatformsonenbreugel.nl of bel: 0499-479293

of mail naar: voorzitter@cgplatformsonenbreugel.nl

Chronisch zieken en Gehandicapten Platform Son en Breugel

Foto: Ingezonden

Ars Longa filmavond met 'Bucket List'

'Road movies' vormen het thema van de filmavonden die Ars Longa dit voorjaar organiseert. Als tweede film gaat 'Bucket List' uit 2007, op 19 februari om 20.00 uur in de Sonnerie vertoond worden.

In deze film hebben miljonair Edward Cole en monteur Carter Chambers alleen gemeen dat ze beide terminaal ziek zijn en op dezelfde ziekenhuiskamer liggen. Samen stellen zij een lijst op van dingen die ze voor hun dood nog willen doen. Vervolgens verlaten ze het ziekenhuis om deze dingen waar te maken. Hun reis brengt hen onder andere naar Frankrijk, de Noordpool, China en Tanzania.

De inleiding op deze film wordt gegeven door Bär Hanraets, lid van de filmcommissie. Entree leden € 2,00; niet leden € 3,00.

        

Terug naar toen tijdens jubileum motorshow

Burgemeester Hans Gaillard op de zijspan met Gerwin Buijtels voorzitter van MC Son Foto: Perry Weijts 02

Veel bezoekers die zondag 10 februari de motorcrossbeurs in de Bongerd bezochten, gingen terug in de tijd. Niet alleen stonden er meer dan 75 motoren uit een ver verleden te blinken in de sporthal, ook de verhalen die erbij horen waren te lezen bij de verschillende kraampje of werden verteld door de bezoekers.

Redacteur: Adrie Neervoort
Fotograaf: Wil Feijen


Rondje in de zijspan
De beurs werd georganiseerd door de Sonse Motorclub (MC Son) in samenwerking met de Nederlandse Motorsport Bond (N.M.B.). Aanleiding was het 50-jarige bestaan van MC Son. Dat er veel is gebeurd in die 50 jaar was te zien tijdens de beurs. De beurs werd geopend door burgemeester Hans Gaillard, die bekende dat hij vanaf zijn jeugd al eens in een zijspan had willen meerijden. Daarop stapte hij in de zijspanbak van een crossmotor en maakte daarmee een rondje in de zaal waarmee de beurs officieel werd geopend.

Coryfeeën
De beurs trok meer dan 1200 bezoekers die door de motoren, filmbeelden en verhalen teruggingen in de tijd van de oude coryfeeën in de motorcross. Zoals Jo van Dijk, Carlo Hulsen, Jan de Rooij, Henk Vosters en nog veel meer helden uit het mooie verleden.

Herinneringen en anekdotes
Mooi waren de verhalen en anekdotes die door de bezoekers verteld werden als zij bij een motor stonden en herinneringen ophaalden aan die tijd. Een tijd van zelf sleutelen en samenhorigheid onderling. Niet zelden werden materialen en kennis gedeeld tijdens een cross. Een tijd waar plezier en technische kennis een grotere rol speelde dan de uiteindelijke winst.

Veel belangstelling tijdens de motorshow van MC Son Foto: Wil Feijen

Waar komt Valentijnsdag vandaag?

De oorsprong van Valentijnsdag ligt volgens de meeste bronnen in de 3e eeuw na Christus. In die tijd leefde in Rome een priester genaamd Valentinus. Hij stond bekend om zijn goede daden voor de zieken, ouderen en armen. Hij genas de blinde pleegdochter van Asterius, de stadhouder van Rome. Die was hem zo dankbaar hiervoor dat hij zich bekeerde tot het Christendom en daarbij ook alle Christelijke gevangenen vrijliet.
Keizer Claudius II was hiervan niet zo gecharmeerd en dit was de reden om Valentinus op 14 februari 269 te laten onthoofden. Maar er zijn ook bronnen die zeggen dat dit gebeurde omdat Valentinus in het geheim jonge stellen liet trouwen. Dit was streng verboden door de keizer omdat hij jonge mannen nodig had als soldaat. Ze mochten niet afgeleid worden aan het front en zeker niet met gedachten aan thuis.

Door Désirée Brugmans

Voor Valentinus ter dood werd gebracht, zag hij nog kans de dochter van de gevangenisbewaarder een briefje toe te stoppen. Van je Valentijn, stond erop. Later werd hij heilig verklaard door de kerk en 14 februari werd officieel een feestdag. Het was in die tijd nog niet gewoon om openlijk je liefde voor een ander te tonen, maar op Valentijnsdag werd hier dan een uitzondering op gemaakt. Op 14 februari kon iedereen dus ongestraft zijn geliefde verassen met een presentje.

Romeins vruchtbaarheidsfeest
In de achttiende eeuw werd gezegd dat Valentijnsdag is afgeleid van het Romeinse vruchtbaarheidsfeest Lupercalia. Dit feest werd op 15 februari gevierd ter ere van de Romeinse beschermgodin van de vrouw en het huwelijk, Juno, en de god van de natuur, Pan. Bij dit feest werden de namen van ongehuwde jonge vrouwen in een grote kom gegooid. Ongehuwde mannen mochten dan een naam uit de kom trekken. Gedurende het feest werden de twee dan aan elkaar gekoppeld. Dit feest werd echter verboden toen in Europa het Christendom opkwam. In het jaar 496 veranderde paus Gelasius het Lupercalia feest op 15 februari in Sint Valentijnsdag op 14 februari.

Vogels
Er is nog een andere uitleg, namelijk dat vogels op 14 februari beginnen met paren. Hierover schreef Geoffrey Chaucer in 1382: 'Want dit was op Sint Valentijns dag als elke vogel zijn maatje komt kiezen'

Tegenwoordig
Tegenwoordig is Valentijnsdag de dag waarop je je geliefde (anoniem) kunt verassen met een cadeau, kaartje of natuurlijk een gedicht van Valentijn.
In 2007 deed 35 procent van de Nederlanders iets aan Valentijnsdag In 2011 was dat wegens commerciële uitbuiting van de feestdag gedaald tot 29 procent en in 2012 tot 24 procent. Tweederde van de Nederlanders die aan Valentijnsdag doen, vinden het te commercieel geworden, maar toch blijven ze er geld aan uitgeven Valentijnskleuren zijn roze, rood en wit en er zijn ook diverse Valentijnsymbolen.

Het hart
Lang geleden dacht iedereen dat alle emoties zich in het hart bevonden. Later dacht men dat alleen liefde in het hart gevoeld wordt. Het hart is nu nog steeds het symbool van liefde.

De rode roos
De roos was de lievelingsbloem van Venus, de Romeinse godin van de liefde. Rood is de kleur voor sterke gevoelens.

Kanten Zakdoek
Heel lang geleden gebruikten vrouwen kanten zakdoeken. Als een vrouw haar zakdoek liet vallen, dan raapte de dichtstbijzijnde man de zakdoek op en gaf deze terug. Dit werd door vrouwen slim gebruikt wanneer zij in contact wilden komen met een bepaalde man.

Ringen
Valentijnsdag is de dag om je geliefde ten huwelijk te vragen. Hier hoort natuurlijk een verlovingsring bij, maar je kan natuurlijk ook gewoon een mooie ring aan je geliefde geven.

Liefdesknoop
Een liefdesknoop is een stuk touw met bochten en knopen zonder begin of einde. Dit staat voor eindeloze liefde.

Lovebirds
Lovebirds zijn kleurrijke papegaaien die in Afrika voorkomen. Ze danken hun naam aan het feit dat ze vaak met zijn tweeën knus tegen elkaar aan zitten. Duiven waren de lievelingsvogels van Venus. Duiven blijven hun hele leven bij elkaar. Het vrouwtje zorgt samen met het mannetje voor de jongen. Deze toewijding en liefde maakt ze symbool voor Valentijnsdag.

Liefde is…..
voor iedereen iets anders, maar de moeite om bij stil te staan. Niet alleen op Valentijnsdag.

Valentijnsgroeten

Valentijn
Je bent mijn eerste,
mijn enigste en mijn laatste
Je maintiendrai

Lief
Ik zeg het heel het jaar maar met Valentijn zet ik het in de krant dat jij voor mij heel bijzonder bent.

Ik kom je vaak tegen op Happ'n, ik heb je al geliked, wacht op een 'crush'

Willem,
Geluk begint bij het kunnen genieten van de mooie kleine dingen in het leven.
Wil jij met mij beginnen?
Trudy

Ik hoef niet geliefd te zijn bij alle mensen, wat voor mij belangrijk is, is geliefd zijn bij de juiste mensen. Piet, jij bent voor de beste!
Liefs,
Maria

Peter,
I may not be your first love,
first kiss
first sight or
first date.
But I just want to
be your last everything!
Heel veel lieve groetjes,
Elly

Uniek Humanitas-project voor jongeren van 16 tot 24 jaar

Jongeren pakken financiële regie met Get a Grip

Foto: ©pixabay.com

Amsterdam – Het betalen van je telefoonabonnement, het afsluiten van je zorgverzekering en het regelen van je studiefinanciering. Het zijn slechts enkele voorbeelden van geldzaken waar jongeren vanaf 16 jaar mee te maken krijgen. Sommige jongeren slagen er in om deze financiële verantwoordelijkheid te dragen. Anderen vinden het vaak moeilijk om hun financiële administratie op orde houden en komen hierdoor in de problemen. Door hen te leren omgaan met hun geldzaken bieden de Get a Grip-vrijwilligers van Humanitas deze jongeren financiële zelfredzaamheid en perspectief. Binnenkort start ook een Instagramcampagne en facebookcampagne voor meer bewustwording.

In Nederland heeft meer dan 40 procent van de jongeren tussen de 18 en 25 jaar schulden, een lening of een betalingsachterstand. Zij staan vaak rood of lenen geld van familie of vrienden. Jongeren met langdurige schulden krijgen vaak ook te maken met andere problemen. Zo zijn ze vaker ziek, hebben ze meer moeite met het behalen van een diploma en belanden ze sneller in de criminaliteit. Om dit te voorkomen is Humanitas gestart met het jongerenprogramma Get a Grip.

Grip op je geldzaken
De vrijwilligers van Humanitas Get a Grip helpen jongeren met het inzichtelijk maken van hun inkomsten, uitgaven en eventuele schulden. Ook helpen zij hen met het ordenen van hun financiële administratie en gaan zij samen met de jongeren op zoek naar oplossingen voor (dreigende) financiële problemen. Doel van het programma is dat de jongere zijn of haar geldzaken weer helemaal op orde krijgt en (weer) zelfstandig financiële verantwoordelijkheid kan dragen.
Samenwerken centraal

Bij Get a Grip staat de samenwerking tussen de vrijwilliger en de jongere centraal. Uitgaande van de persoonlijke wensen van de jongere gaan de vrijwilligers online of face to face met hen aan de slag. Get a Grip heeft zowel jonge vrijwilligers die zich goed in de wereld van de jongere kunnen inleven als oudere vrijwilligers die veel ervaring hebben met het op orde krijgen van een administratie.

Deelnemers welkom!
Humanitas streeft ernaar dat alle jongeren in Nederland financieel zelfredzaam worden, zijn en blijven. Om dit te bereiken roept Humanitas jongeren graag op om zich voor Get a Grip aan te melden. Daarnaast nodigt Humanitas ook ouders, jeugdwerkers en andere zorgverleners van harte uit om jongeren te stimuleren aan Get a Grip deel te nemen. De deelname aan Get a Grip is gratis.

Informatie
Meer informatie over Get a Grip en de aanmeldingsmogelijkheden voor het programma is te vinden ophttp://getagrip.humanitas.nl

Geef je op voor NL Doet

Het is bijna zover. NL Doet, de landelijke actiedagen die in het teken staan van vrijwilligerswerk, vinden plaats op vrijdag 15 en zaterdag 16 maart.

NL Doet wordt jaarlijks georganiseerd door het Oranjefonds in maart. Op die dagen gaan heel veel Nederlanders aan de slag als vrijwilliger bij één van de vele maatschappelijke organisaties in Nederland. Voor die organisaties is dit een kans om nieuwe vrijwilligers aan te trekken en klussen uit te voeren waar extra menskracht voor nodig is. Het Vrijwilligerssteunpunt nodigt iedereen in Son en Breugel van harte uit om mee te doen en een dagje de handen uit de mouwen te steken als vrijwilliger. Op de website van NL Doet (www.nldoet.nl) kunt u zien welke klussen er op 15 en 16 maart in uw woonplaats zijn, bijvoorbeeld bij buurttuin 't Zand, scouting Dutmella, of bij de gebruikers van het pand St. Genovevastraat 37. Kijk snel waar u aan de slag kunt!

Voor meer informatie over mogelijkheden tijdens NL Doet, kunt u ook contact opnemen met het Vrijwilligerssteunpunt via tel. 0499-475361, of u kunt een mail sturen naar: vrijwilligerssteunpunt@levgroep.nl.

Hemelwater afkoppelen kan een huiseigenaar € 800,00 besparen

Son en Breugel - De gemeenteraad heeft op 7 februari een voorstel aangenomen met als doel dat alle nog niet afgekoppelde (6000) woningen in 2030 hun hemelwater hebben afgekoppeld van het huidige gemengde riool. Dit plan betekent dat huiseigenaren het hemelwater van daken en terrassen op hun eigen grond moeten opvangen. Een afkoppelcoach gaat huiseigenaren hierbij adviseren. Voor het afkoppelen van achter- en zijkant van de woning ontvangt u een eenmalige subsidie van € 300,00. Voor het afkoppelen van de voorkant (dus van het riool) ontvangt u maximaal 10 jaar lang € 50,00 belastingkorting op de rioolheffing.

Wat zijn de voordelen van dit plan? Het plan bespaart over een periode van tien jaar ongeveer 40 miljoen (!) euro aan rioolonderhoud en renovatie. Dit betekent dat de rioolheffing waarschijnlijk onder de € 200,00 kan blijven. Als de gemeente het gehele riool had moeten vervangen door een gescheiden rioolstelsel, dan zou u in de toekomst minimaal € 350,00 aan rioolheffing moeten gaan betalen. Kortom, door allemaal samen werk te verzetten, besparen we veel geld. En behalve het financiële voordeel, bereiken we ook dat hemelwater infiltreert in onze eigen bodem, tuinen en vijvers. Iedereen die vóór 1 september 2020 volledig is afgekoppeld kan de maximale besparing van 10 jaar lang € 50,00 korting tegemoet zien.

De gemeenteraad heeft het college opgeroepen om voor de zomervakantie een communicatieplan te presenteren zodat meteen na de zomervakantie begonnen kan worden met informeren, advies geven en persoonlijk maatwerk leveren. De spelregels moeten duidelijk zijn voor het spel begint, want elke huiseigenaar behoort te weten waar hij aan toe is. En daarom hadden CDA, D66, DorpsVISIE, PvdA/GL en VVD gezamenlijk twee moties en een amendement ingediend zodat u die zo belangrijke duidelijkheid ook krijgt. De grote politieke eensluidendheid in deze project laat zien dat de politieke partijen niet altijd hun eigen gelijk benadrukken, maar ook prima kunnen samenwerken. En goed samenwerken begint met oprechte belangstelling in de ander en daarna samen bewegen. Net als dansen. Dit voelde als dansen.

Fractie CDA
Voor een betrokken, betrouwbaar bestuur. Ga voor meer informatie naar www.cdasonenbreugel.nl.

Onze Kerk

Hieronder vindt u de ingezonden brief die de heer Van Etten heeft gestuurd aan het College van Burgemeester en Wethouders van Son en Breugel en hij wil deze brief graag delen met de lezers van deze krant.

Geacht College,
U bent inmiddels al weer geruime tijd de trotse eigenaar van de Sint-Petrus'- Bandenkerk. Daar wil ik het even met U over hebben. Vandaar deze brief.

Medio 2017 kocht ik van het parochiebestuur een van de fraaie hardstenen wijwaterbakken, die de ingang van de kerk sieren. Deze wijwaterbak zou het stralende middelpunt moeten gaan vormen van het ornithologisch zwemparadijs, dat ik in mijn achtertuin wilde gaan stichten. Weliswaar zouden mijn gevleugelde vrienden het wijwater moeten ontberen, maar wellicht zou het profane hemelwater niet minder zegenrijk zijn.

Eind 2017 kreeg ik het bericht, dat de (door mij gekochte en inmiddels betaalde) wijwaterbak niet geleverd kon worden. De bak – zoals overeengekomen - uit de pilaar slijpen, viel onder het door de rechter opgelegde sloopverbod voor de kerk. Deze juridische erkenning van de aard- en nagelvaste status van de bak, betekende tevens, dat ik eigenaar ben van een deel van het gebouw. Ik moest als mede-eigenaar desalniettemin uit de krant vernemen, dat het parochiebestuur de kerk in 2018 zonder overleg met mij, aan u heeft verkocht.

Ik bevind me nu dus in een positie, die menig dorpsgenoot me (niet) zal benijden: het is "onze kerk". Wat nu? Er zijn enkele mogelijkheden: allereerst zou u zich gelukkig kunnen prijzen met het feit, dat u een mede-eigenaar blijkt te hebben, die op grond van zijn kennis, inzicht en ervaring op uitstekende wijze mee kan denken over de toekomst van onze kerk. Maar ik kan helaas ook niet uitsluiten, dat u geen enkele behoefte heeft aan een "meedenker", die wel eens roet in het eten zou kunnen gooien bij de democratische besluitvormingsprocessen over de toekomst van onze kerk. Dan rest u slechts de optie mij als mede-eigenaar uit te kopen. Indien u een bod overweegt, dan meld ik op voorhand alvast het volgende. Ik zal een bod slechts serieus in overweging nemen, als u ermee recht doet aan de uiterst royale financiële wijze waarop u tot nu toe met onze kerk bent omgesprongen. Daarnaast spreekt het vanzelf, dat een forse smartegeldcomponent er deel van uit moet maken: je zal de afgelopen snikhete zomer maar in een pak warme veren op zoek geweest zijn naar je beloofde zwemparadijsje…

Ik zie uw gewaardeerde reactie graag voor 1 april aanstaande tegemoet.

Hoogachtend en met vriendelijke groet,
Ad van Etten

Mijn motto zou kunnen zijn 'de toekomst begint vandaag'

Dieter Steinbusch Foto: Fran Maasdam

Dieter Steinbusch is de nieuwe voorzitter van de SeniorenRaad. Hij is geen onbekende binnen de SeniorenRaad, want hij draaide al mee als penningmeester en in de 'Werkgroep wonen'.

Dieter Steinbusch woont sinds een aantal jaren in Son en Breugel en ervaart het dorp als gastvrij en merkt dat er een sterk verenigingsleven is waar veel vrijwilligers actief in zijn. "Fijn dat ook veel verenigingen zich hard maken voor de senioren in ons dorp."

Er is al veel geregeld en er wordt al veel gedaan, maar er zijn altijd nog zaken die aandacht behoeven. Dieter Steinbusch: "Mijn motto zou kunnen zijn 'de toekomst begint vandaag' en daarmee bedoel ik dat je met de dingen die je vandaag doet, je alvast rekening kunt houden of dat toekomstbestendig is." Persoonlijk heeft Dieter met zijn vrouw ervoor gekozen om tijdig in een appartementencomplex in Son en Breugel te gaan wonen: "Niet wachten tot je iets overkomt, maar eerder al in een 'seniorenproof' woning gaan wonen."

Dieter merkt op dat er in Son en Breugel wel wat meer duidelijkheid mag komen over hoe bepaalde zaken geregeld zijn en waar je wie wanneer en waarvoor kunt bereiken. "Weet je bijvoorbeeld hoe je een Boa kunt bereiken? Wat doe je als je in de avond een verwarde man op straat tegenkomt? Weet je waar je aan kunt kloppen als je huishoudelijke hulp nodig hebt? Allemaal vragen waar senioren niet altijd het antwoord op weten. Daar is nog werk aan de winkel."

Uiteraard worden er ook al veel onderwerpen door de SeniorenRaad aangeboden middels themabijeenkomsten. Onderwerpen als 'ouderen in het verkeer', 'wat kan de huisartsenpost betekenen voor ouderen' of 'testament en nalatenschap' worden druk bezocht. Dieter Steinbusch: "Daarnaast ben ik blij met alle initiatieven in het dorp die zich inzetten voor senioren. Van het geslaagde AutoMaatje project tot de activiteiten in het HOI-Huis en van het organiseren van een seniorenmiddag in de carnavalstent tot de computercursus die SonenBreugelVerbindt organiseert in samenwerking met de bibliotheek. Als voorzitter van de SeniorenRaad ga ik me hard maken om waar mogelijk verbindingen te leggen. Wie weet dat daar ook weer mooie resultaten uit voort komen".

Themaochtend 'Kunst in de Philips-reclame (1891-1941)'

Foto: Ingezonden

De werkgroep Welzijn en Zorg van de SeniorenRaad is er opnieuw in geslaagd een interessant onderwerp te vinden voor de maandelijkse themaochtend in De Boerderij. De heer Frans Wilbrink is bereid gevonden om een voordracht te houden over 'Kunst in de Philips-reclame'.

De voordracht beslaat de periode van 1891 tot 1941 en wordt gelardeerd met fraaie reclame-uitingen en met enkele filmfragmenten uit die periode. Aan de orde komen: de interessante geschiedenis van het ontstaan van de reclame-uitingen van Philips, waaronder het beroemde logo, de verschillende kunstenaars en hun bekendste bijdragen aan de reclamecultuur in deze boeiende periode van het Philips-concern. Van de eerste goedbedoelde pogingen tot en met een professionele aanpak door het oprichten van een speciale reclameafdeling; alles komt aan bod. Het belooft weer een gezellige en onderhoudende ochtend te worden, en niet alleen voor oud Philipsmedewerkers.

De werkgroep Welzijn en Zorg van de SeniorenRaad ziet u graag op 22 februari in De Boerderij, aanvang 10.00 uur. De Boerderij is gemakkelijk te bereiken via het parkeerterrein van De Bongerd, Asteroïdenlaan 2a in Son en Breugel. De toegang is gratis; wel wordt een bescheiden bijdrage gevraagd voor een kopje koffie of thee. Iedereen, jong of oud, is van harte welkom.

Foto: Ingezonden

Het mooiste carnavalsfeestje voor de jeugd

Foto: Liane van Asperdt

Voor de jeugd van Son en Breugel wordt dit jaar voor het vierde keer een jeugdtent geplaatst op het Oranjeveld, zodat de jeugd vanaf groep 8 tot en met 17 jaar in eigen stijl en zonder alcohol carnaval kan vieren.

Redactie: Adrie Neervoort

De jeugdtent mag zich verheugen op steeds meer belangstelling. Vorig jaar waren meer dan 250 kinderen te gast in de tent op het Oranjeveld. De jeugd die wat leeftijd betreft te groot is voor het carnavalsfeest in de Oase en te klein voor carnavalsfeest in de tent op het Kerkplein viert carnaval op het Oranjeveld.

Meer dan 20 vrijwilligers en diverse vrijgevige sponsoren maken het ook dit jaar weer mogelijk. De organisatie zegt een goede samenwerking en verstandhouding te hebben met de bewoners die in de nabijheid van het Oranjeveld wonen. Elk jaar zorgt de organisatie ervoor om de overlast tot een minimum te beperken. Dat doen zij door onder andere een gesloten deur beleid, maar ook door goed toezicht te houden zowel binnen als buiten de tent. De bewoners ervaren dit tevens als een positieve sociale controle voor hun wijk tijdens carnaval.

Gerard van den Elsen, één van de organisatoren, is dan ook erg te spreken over de interactie met de omwonenden. Minder is hij te spreken over de houding van de gemeente tot nu toe, alhoewel de gemeente enthousiast is over de jeugdtent en de mogelijkheid dat ook deze groep jongeren veilig en betaalbaar carnaval kan vieren in Son en Breugel. Maar op het verzoek om een aansluiting voor elektra op het Oranjeveld te maken, werd negatief gereageerd door dezelfde gemeente. Volgens Van den Elsen is dat vreemd, omdat het Oranjeveld een evenemententerrein is waar door het jaar heen veel evenementen plaatsvinden. Evenementen die allemaal stroom nodig hebben. Zij wekken nu zelf de stroom op door kleine en grote dieselgeneratoren. Dit geeft geluidsoverlast en hoge kosten door het gebruik van diesel. "Dan laten we even de vervuiling nog buiten beschouwing", aldus Van den Elsen.

Het aanleggen van een elektra-aansluiting zou voor de organisatie van de jeugdtent een aanzienlijke besparing op de kosten opleveren. Buiten het feit dat ook deze organisatie ook liever een duurzaam feest organiseert in een gemeente die zich profileert als een duurzame gemeente.

Vanaf zaterdag 3 maart start het carnaval voor de jeugd van groep 8 tot 17 jaar in de tent op het Oranjeveld. De tent is open van 19.30 tot 00.30 uur, behalve op dinsdag 5 maart dan is de eindtijd 00.00 uur. Voor € 20,00 koop je in de voorverkoop een passe-partout voor vier dagen. Deze is ook aan de tent te koop, maar kost dan € 24,00. Entree per avond kost € 6,00. In de tent kan alleen betaald worden met muntjes; deze kosten € 1,25 per stuk. Voor kaarten en meer informatie kijk ook op www.jeugdcarnavalsenb.nl

De organisatie is nog op zoek naar een aantal vrijwilligers voor verschillende functies in de Jeugdtent. Je kunt je opgeven als vrijwilliger via de site van Jeugdcarnaval Son en Breugel, via info@jeugdcarnavalsenb.nl.

Carnavalsavonden in Oase voor groep 5, 6 en 7

Carnavalsavond in de Oase (2018) Foto: Lianne van Asperdt

Zit jij in groep 5, 6 of 7 van de basisschool? Houd je van carnaval vieren met je vrienden? En kan het carnavalsfeest jou niet lang genoeg duren? Dan zijn wij op zoek naar jou!

Op zaterdag 2 maart en maandag 4 maart worden er speciaal voor jou en je vrienden twee carnavalsavonden georganiseerd door jongerencentrum Oase. Omdat er voor jullie, tot enkele jaren geleden, geen carnavalsavonden waren, vond jongerencentrum Oase het hoog tijd om voor jullie deze avonden te organiseren. Na een succesvolle eerste editie wordt ook dit jaar alles uit de kast gehaald om er weer twee feestelijke avonden van te maken. De entree is slechts € 2,50 p.p. (inclusief garderobe) en daarvoor krijg je ook nog een frietje en een snack.

De dj's zorgen ervoor dat er volop gehost kan worden op de nieuwste carnavalshits, maar ook de 'gouwe ouwe' worden gedraaid. Het is een carnavalsavond dus is het uiteraard de bedoeling dat iedereen verkleed komt.

Oase is open van 19.00 tot 22.00 uur. Om de veiligheid voor jullie te waarborgen wordt er aan jullie ouders gevraagd om jullie binnen op te halen zodat jullie niet op straat hoeven te wachten. Voor meer informatie of vragen www.jc-oase.nl, check de facebookpagina of stuur een mail naar info@jc-oase.nl.

Foto: Wil Feijen

Seniorenmiddag Carnavalsvereniging De Krutjesrapers

Traditioneel vindt dit jaar, op zondagmiddag 17 februari van 13.30 uur - 17.00 uur de seniorenmiddag van Carnavalsvereniging De Krutjesrapers plaats.

Dat deze middag, bedoeld voor alle inwoners van Son en Breugel van 60 jaar en ouder, erg populair is blijkt wel uit het feit dat de middag nu al geheel is uitverkocht. Tijdens de dag zelf zijn er geen kaarten meer te koop aan de deur. De gelukkigen met een toegangsbewijs kunnen tijdens deze middag genieten van een selectie uit het programma van de zittingsavonden aangevuld met speciale gasten.

'Elke seconde telt' op prinsenreceptie Prins Jarno

Prins Jarno met Jeugdprins Calvin, Jeugdprinses Rachelle en Jeugd Adjudant Jaimy (r) Foto: Wil Feijen

Nadat Prins Jarno zondag 10 februari eerst was voorgegaan samen met Pastoor Emeriti Bakermans in de carnavals mis in de St. Genovevakerk in Breugel, stond hij vanaf 14.30 uur in De Zwaan handen te schudden.

Redacteur: Adrie Neervoort
Fotograaf: Wil Feijen


Het waren veel heel handen die geschud werden, allemaal van gasten die waren afgekomen op de receptie van de nieuwe Prins van Krutjesgat. Behalve de felicitaties ontving de Prins ook veel cadeaus, veel met een ludiek inhoud of wat lekkers. Op zijn beurt gaf de Prins veel onderscheidingen weg aan de bezoekers.

Behalve de Blaoskaken kwam ook Wa'n Klank nog even langs voor een muzikale bijdrage. Om de warme band met Nuenen te benadrukken waren ook de Dwersklippels uit Nuenen aanwezig om de Prins de hand schudden.

De carnavalsmis en de Prinsenreceptie zijn de officiële start van het carnavalsseizoen in Son en Breugel (Krutjesgat). De carnavalsmis eerder die ochtend voltrok zich in de bomvolle St. Genovevakerk. Het werd een ingetogen mis met carnavaleske invloeden. Zowel de jeugdprins en prinses als de Prins met zijn gevolg waren aanwezig. Pastoor Emeritus Bakermans wist op zijn geheel eigenwijze het publiek te boeien. Het thema van de mis was 'mensen'.

Bakermans gebruikte dit thema op een heel actuele manier. Hij verwees naar het voormalige kerkgebouw in vergelijking tot de carnavalstent. De voormalige kerk was nauwelijks nog zichtbaar nu de carnavalstent op het Kerkplein stond. Maar gelukkig was het voormalige kerkgebouw iets breder. Maar het gaat niet om de grote van een carnavalstent of voormalige kerk. Het gaat om de mensen die er gebruik van maken. Zowel in een kerk als bij een carnavalstent moet de mens centraal staan en moet ook iedereen mee kunnen doen. Carnaval is een feest voor iedereen.

Goedenavond dames en heren!!!!

Giel van Erp Foto: Wil Feijen

Het zou zomaar mijn openingszin kunnen zijn op de zittingsavonden van 2019…

Het was kort na carnaval 2018, ergens op straat in Den Bosch. Daar liep hij mij zomaar op straat voorbij: mijn nieuw typetje voor 2019. Hij bleef door mijn hoofd spoken en liet me niet meer los. Zelfs 's nachts droomde ik van hem en kwamen er volop ideeën. Maar ja, aangezien ik de 50 al twee jaar ben gepasseerd, onthoud ik geen bal meer, heel irritant. Dus ligt er op mijn nachtkastje, naast een schemerlamp en mijn gehoorapparaat ook mijn telefoon waarin ik meteen alles kan noteren wat er in me op komt.

Na een maandje of twee slaat echter de twijfel toe. Kan ik dit typetje eigenlijk wel spelen en kan het wel door de beugel in Son & Breugel… Ach, moet wel kunnen… Toch? Ik weet het niet. Nou, ik kan u zeggen, verder als de virtuele prullenbak in mijn telefoon is deze tekst niet gekomen. Maar wat nu? Een jaartje overslaan? Ik dacht ut nie!

Zondag 6 mei: op een kinderfeestje van een neefje zet ik een stemmetje op. De kinderen moeten er hartelijk om lachen maar de anderen denken: wat een mafketel. Even later, onderweg naar huis, wist ik het: dit gaat hem toch echt worden. Dus, alles begint weer van voren af aan: Schemerlamp, gehoorapparaat, telefoon.

En na enkele maanden af en toe wat onzin getypt te hebben komt de eerste bijeenkomst, op een zondagochtend ergens in september, weer in zicht. Hoe staan we ervoor? De een is halverwege, de ander is al twee keer gekeerd en er zijn nieuwelingen aangeschoven. Kortom, er zit weer een skon zooitje aan de koffie bij La Sonnerie. Maar het duurde nog zeker drie weken voordat ik uiteindelijk mijn hersenkronkels durfde te laten horen. En hoe die vielen? Ha! Dat blijft een goed bewaard geheim! En er volgden nog vele zondagochtenden…

Als jullie dit lezen zijn we nog slechts enkele dagen verwijderd van de eerste zittingsavond. De zenuwen komen al bij vlagen opzetten. En als of dat nog niet genoeg is, zijn alle avonden en de seniorenmiddag al ruim vier weken stijf uitverkocht. Wel ja, Son en Breugel: leg er nog maar meer druk op!!!

Na maanden te hebben geschreven, gecorrigeerd, geploeterd en gevloekt moet het nu maar eens gaan gebeuren. Mijn collega's en ik denken er klaar voor te zijn en hebben er in ieder geval veul zin in!

Giel van Erp

Eindelijk hij is er weer, de officiële vlag van Krutjesgat

Op veler verzoek is de officiële vlag van Krutjesgat weer te bestellen. Het symbool van carnaval in Son en Breugel dat niet mag ontbreken aan de gevels van de woningen en bedrijven van iedereen die carnaval in Krutjesgat steunt en waardeert.

Voor slechts € 12,50 bent u eigenaar van deze unieke vlag. Hij is eenvoudig te bestellen via de facebook pagina van CV de Krutjesrapers of via www.dekrutjesrapers.nl.
Vanaf 22 februari kunt u de vlag dan afhalen.

Foto: ©pixabay

Vinyl! – De gouden jaren van Philips platen

Eindhoven - Vinyl is in. Reden voor het Philips Museum voor een oog- en oorstrelende tentoonstelling over grammofoonplaten. Met hoezen, foto's, pick-ups en unieke voorwerpen toont de expositie 'Vinyl! een beeld van de hoogtijdagen van Philips' muziekindustrie. De tentoonstelling is te bezoeken van 15 februari tot 15 juli.

In 1942 kocht Frits Philips een kleine platenmaatschappij. Dit was de start van het avontuur dat uitgegroeide tot PolyGram, een van de grootste muziekindustrieën ter wereld. In klassiek, jazz, cabaret, chansons en pop bouwde Philips in de jaren '50 en '60 een grote naam op. Door een fusie met Polydor in 1972 ontstond PolyGram. Het aantal labels en artiesten breidde in de jaren '70 en '80 flink uit. Donna Summer, The Bee Gees, Elton John, Dire Straits, James Brown, Roxy Music en vele anderen brachten platen uit op labels van Polygram. De elpees 'Saturday Night Fever' en 'Grease' braken alle verkooprecords.

Hoezenkunst
Naast het verhaal van de muziekindustrie van Philips en enkele artiesten, zet de expositie de meest in het oog springende uitingen centraal: de platenhoezen. Deze waren van een artistiek hoog niveau met vormgevers/kunstenaars als Cornelius van Velzen, Dick Elffers en Marte Röling. Fotograaf Paul Huf verhief het genre in 1956 zelfs tot kunst met zijn fotoserie voor klassieke muziek.

Verzamelobjecten
De komst van de cd in 1982 luidde de neergang in van de grammofoonplaat. Philips produceerde in 1992 de laatste vinylplaat en ging volledig over op CD. In 1998 verkocht Philips PolyGram. Van een definitief einde van de vinylplaat was echter geen sprake. Tegenwoordig hebben platen een cultstatus en zijn het gewilde verzamelobjecten. Bovendien worden oude opnames heruitgegeven en brengen steeds meer bands hun muziek uit op vinyl.

Lezing 'Het Romeinse badhuis van Heerlen'

Eindhoven - Dante Alighieri Eindhoven houdt op vrijdag 22 februari een lezing met als titel 'Het Romeinse badhuis van Heerlen'.

In 1935 ontdekte men bij een bouwproject in het centrum van Heerlen een stuk van een Romeinse vloerverwarming, wat het Romeinse publieke badhuis van de stad Coriovallum moest zijn geweest. In 1940/41 is het badhuis helemaal opgegraven. Met afmetingen van 50x50m, met honderden meters muurwerk en intacte vloeren, is het badhuis het best bewaarde Romeinse gebouw van Nederland. In 1977 opende het Thermenmuseum haar deuren, met als topstuk het badhuis. Helaas bleek in 2013 dat het slecht gesteld was met dit nationale monument. Bovendien bleek dat de interpretaties van de resten op sommige punten twijfelachtig waren en dat er nog een heleboel archeologisch materiaal op nadere uitwerking wachtte.

In deze lezing door Dr. Karen Jeneson staat het grootschalige onderzoeks- en restauratieproject centraal, dat in 2016 in Heerlen van start is gegaan en dat momenteel in de afrondende fase is. De resultaten van het nieuwe archeologische onderzoek en van de ingrijpende restauratie zullen worden gepresenteerd, waarbij ook al een aantal van de opzienbarende nieuwe conclusies over het badhuis aan bod zullen komen. Is het Romeinse badhuis van Heerlen het oudste stenen gebouw van Nederland?

De lezing vindt plaats in het Academisch Genootschap, Parklaan 93, Eindhoven. Aanvang: 20.00 uur. Toegang: € 5,00 (gratis voor cursisten en leden van Dante Eindhoven). Meer informatie over Dante Alighieri Eindhoven, de lezingen en de cursussen vindt u op onze website: www.danteeindhoven.nl.

CHV Noordkade decor voor La Grande Bouffe

Veghel - La Grande Bouffe is de nieuwste voorstelling in een reeks succesvolle samenwerkingen tussen philharmonie zuidnederland en Toneelgroep Maastricht. De muzikale theatervoorstelling over gulzigheid, overvloed en mateloosheid wordt op slechts twee locaties in Nederland gespeeld en één daarvan is de Koekbouw op CHV Noordkade. In samenwerking met Theater De Blauwe Kei en Cultuur Haven Veghel is de voorstelling daar op vrijdag 12 april om 20.30 uur te zien.

Voorkennis van klassieke muziek is niet nodig en dat maakt de voorstelling La Grande Bouffe toegankelijk voor een groot publiek. Harry Vermeulen (directeur Theater De Blauwe Kei): "Wij zijn hartstikke blij dat CHV Noordkade is gekozen als één van de twee speellocaties van dit bijzondere project van philharmonie zuidnederland en Toneelgroep Maastricht. Het is voor ons publiek de uitgelezen kans om op een unieke locatie (Koekbouw) kennis te maken met deze twee gerenommeerde gezelschappen. Dat we de mogelijkheid hebben gekregen om dit prachtige project voor te schotelen aan ons publiek vinden we geweldig. Overigens verwachten we dat La Grande Bouffe niet alleen ons vaste publiek, maar juist ook velen van buiten Meierijstad naar CHV Noordkade doet afreizen. Er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar voor de voorstelling, dus wacht niet te lang."

Servé Hermans (directeur Toneelgroep Maastricht en regisseur) inspireert zich voor La Grande Bouffe losjes op de legendarische gelijknamige Franse film uit 1973. In een decor van een rijk gedekte tafel maakt Toneelgroep Maastricht het publiek deelgenoot van het verhaal waarin de hoofdfiguur zich besluit dood te eten. De acteurs laven zich aan de teksten en de heerlijke gerechten bereid door kok Arend van der Heijden. De philharmonie zuidnederland speelt muziek van o.a. Rossini, Satie, Tsjaikovski en speelt de wereldpremière van een nieuwe compositie van Jean Lambrechts. Kortom: een verleiding vol geur, kleur, smaak en klank.

Toneelgroep Maastricht is één van de grote nationale toneelgezelschappen en het stadsgezelschap van Maastricht en philharmonie zuidnederland is hét symfonieorkest van Zuid-Nederland geroemd om kwaliteit, het hechte samenspel en enthousiasme. De voorstelling La Grande Bouffe is tot stand gekomen in samenwerking met Provincie Noord-Brabant, Kunstloc Brabant, MCICIM University Maastricht, CHV Noordkade Veghel en Theater De Blauwe Kei.

Kaarten voor La Grande Bouffe kosten € 18,00 (inclusief een drankje) en zijn te reserveren via www.blauwekei.nl, telefonisch via 0413-342555 of aan de theaterkassa op werkdagen tussen 13.00 en 17.00 uur. Meer informatie vindt u op www.blauwekei.nl

Heroes of Music in De Blauwe Kei

Veghel – De 3JS staan zaterdag 16 februari met hun nieuwste voorstelling Heroes of Music in Theater De Blauwe Kei. Een theatershow vol verhalen en legendarische muziek. De voorstelling begint om 20.15 uur in de Grote Zaal van Theater De Blauwe Kei op CHV Noordkade.

Heroes of Music is een Spotify- en Facebookplatform over muzikale iconen die tot op de dag van vandaag inspireren. Deze artiesten hebben de wereld op hun kop gezet met een muziekrenaissance. De 3JS laten samen met hun fantastische band én met gebruik van verhalen en uniek beeldmateriaal de nummers van grote helden herleven. Denk aan Elvis, The Beatles, Bob Marley en David Bowie. Er wordt ook aandacht besteed aan bands als U2, Coldplay, Pink Floyd en the Eagles. Deze bands staan erom bekend dat ze al decennia in de hitlijsten staan en nog steeds vele muzikanten inspireren.

Kaarten voor de 3JS kosten € 28,85 (inclusief een drankje) en zijn te reserveren via www.blauwekei.nl, telefonisch via 0413-342555 of aan de theaterkassa op werkdagen tussen 13.00 en 17.00 uur. Meer informatie vindt u op www.blauwekei.nl

Sunny Blues Nuenen presenteert Mike's Electric Mud

Nuenen – De Brabantse bluesband Mike's Electric Mud speelt op zondag 17 februari in Café Schafrath, Park 35 in Nuenen. De aanvang is 15.30 uur en de entree is, zoals altijd, gratis.

Vette swingende Blues met een rauw randje, zo omschrijft de band hun muziek. Ze vertolken klassieke nummers van onder andere The Red Devils, Fabulous T-Birds, Sonny Boy Williamson, Guitar Slim en vele anderen. Op vele grote podia heeft de band hun kunsten al laten zien en deze middag gaat in Nuenen het dak eraf!

Sunny Blues Nuenen organiseert blues optredens in samenwerking met Café Schafrath te Nuenen en deze zijn altijd gratis te bezoeken. Interesse? Meld u dan aan voor de gratis nieuwsbrief via de website: www.sunnybluesnuenen.nl. Dan mist u nooit een optreden.

Verzameling zandlopers op de verzamelaarsbeurs

Veghel - Stichting Verzamelbeurs Veghel houdt zondag 17 februari haar maandelijkse verzamelaarsbeurs, dit keer met een expositie zandlopers. De verzamelbeurs worden gehouden in Wijkgebouw 'De Golfstroom', gelegen aan de Witte de Withstraat 24, ingang Van Heemskerkstraat, te Veghel-Zuid. Vanaf 09.30 – 12.30 uur zijn de deuren geopend voor het publiek. De entree voor volwassen bedraagt € 1,00, de jeugd t/m 12 jaar is gratis.

De verzamelaars kunnen hun hart ophalen, met het uitbreiden van hun verzameling door middel van uitwisseling van hun meegebrachte spulletjes en hun dubbele waren te ruil aan te bieden. Er is vraag en aanbod van postzegels, munten, bankbiljetten, winkelwagenmunten, communie-schoolprentjes, miniatuurauto's, ansichtkaarten, bidprentjes, flippo´s, keycords, kwartetten, lucifersetiketten, markclips, pennen met opschrift, pin's, sigarenbanden, sleutelhangers, speelkaarten, speldjes, stripboeken, suikerzakjes, telefoonkaarten, theezakjes en nog veel meer.

Op deze verzamelaarsbeurs is ook weer een expositie te bezichtigen. Dit keer exposeert de 73-jarige Theo uit Oosterhout zijn verzameling zandlopers. Theo is ruim 20 jaar fanatiek verzamelaar van zandlopers en allerlei zaken waar zandlopers op staan. Theo verzamelt allerlei zaken waar zandlopers op staan zoals ansichtkaarten, postzegels, penningen, ex librissen, advertenties, bankbiljetten maar een winkelwagenmuntje is er nog niet bij. Misschien liggen er op de verzamelbeurs in Veghel wel winkelwagenmuntjes met zandloper te wachten op Theo.

Is uw interesse gewekt of heeft u nog iets aan de verzameling van Theo toe te voegen dan bent u van harte welkom op de verzamelaarsbeurs van 17 februari in de Golfstroom.

Stichting Verzamelbeurs Veghel geeft zondag het negende winkelwagenmunt met karikatuurafbeelding van een verzamelaar uit, tweede serie van 16 winkelwagenmunten. Elke maand verschijnt er één winkelwagenmunt in een oplage van 100 stuks. Wilt u in aanmerking komen voor een winkelwagenmunt moet u er snel bij zijn want op = op.

Het zal dus, ook al verzamelt u niets, toch alleszins de moeite waard zijn om eens binnen te lopen, op deze verzamelaarsbeurs. Iedereen is welkom die een kijkje wil komen nemen of wil ruilen. Voor meer informatie kijk op www.verzamelbeursveghel.nl of neem contact op met Marcel Bosch tel./fax 0413–367786 of mail naar verzamelbeursveghel@onsbrabantnet.nl.

Wie schrijft het beste verhaal over 'de moeder, de vrouw'?

Nuenen - Het thema van de Boekenweek 2019 is 'de moeder, de vrouw'. De boekenweek wordt gehouden van 23 maart tot en met 31 maart. Voor Cultuur Overdag aanleiding om samen met Bibliotheek Dommeldal een verhalenwedstrijd te organiseren over dit thema.

Waarschijnlijk heeft iedereen wel een speciale vrouw in zijn of haar leven (gehad). Een sterke, moedige, autonome vrouw die iets speciaals betekent (of heeft betekend) of gedaan heeft. Schrijf over deze vrouw een mooi en pakkend verhaal van maximaal één A4'tje en stuur het in.

Een deskundige, driekoppige jury beoordeelt de ingezonden verhalen. De vijf beste inzendingen mogen op zondag 24 maart hun eigen verhaal komen (of laten) voorlezen bij Dorpsboerderij Weverkeshof in Nuenen tijdens een feestelijke afsluiting. De winnaar krijgt bovendien een prijs, eeuwige roem en publicatie in diverse media.

Het verhaal moet voor 1 maart 2019 gestuurd worden naar info@cultuuroverdag.nl of Bibliotheek Dommeldal, vestiging Nuenen t.a.v. Verhalenwedstrijd, Jhr. Hugo van Berckellaan 18, 5671 CH Nuenen.

Kienen in Nederwetten

Nederwetten - De Nederwettense VrouwenVereniging houdt op woensdag 20 februari haar jaarlijkse kienavond in Dorpshuis 'De Koppelaar', Koppel 1 te Nederwetten. Aanvang: 20.00 uur.

Kosten
Eén plankje € 2,50, drie plankjes € 6,00 en ieder volgend plankje € 2,00. Ook niet leden zijn van harte welkom.

Uitslagen Bridgeclub ABC

Ronde 6, zitting 1, 5 februari (ochtendcompetitie)

1. Riekie v.d. Broek & Joke de Vries 62,50%

2. Cecile Smidt & Mieke Hattink 57,29%

3. Hannelies Koudstaal & Toni Rotteveel 55,73%

4. Teun Postma & Jos van Bommel 55,00%

5. Johan van de Laar & Peter Rotteveel 51,25%

Ronde 6, zitting 1, 5 februari (avond competitie)

Lijn A

1. Nelly Leenders & Annie Slaats 59,64%

2. Riet Miedema & Dini Pijnenburg 59,11%

3. Johan van de Laar & George Punt 58,85%

4/5 Tineke Soetens & Jo Bakker 58,07%

4/5 Jeske Koop & Reinier Gerritzen 58,07%

Lijn B

1. Sannie de Graaf & A. v. Mameren 68,50%

2. José van de Ven & Rini van de Ven 58,75%

3. Hanneke Bles & Jan Vrensen 57,08%

4. Coby Huijbers & Gerry Straalman 55,00%

5. Jeanne v.d. Meijden & Betty van Doeland 52,50%

Dames Apollo winnen van Helios '72

Dat Helios en Apollo aan elkaar gewaagd zijn, bewezen de teams zondag 10 februari opnieuw. Helios opende de wedstrijd met een paar punten voorsprong, Apollo trok dit weer gelijk. Daarna bleven de teams dicht bij elkaar. Ruststand 10-11 voor Apollo.

In de tweede helft liep Apollo verder uit, maar zag Helios daarna toch weer op een gelijke stand komen. Het publiek bleef tot de laatste seconde geboeid. Waar Helios de vorige wedstrijd met 1 punt verschil won, trok nu Apollo aan het langste eind. Eindstand 21-22. Een knappe prestatie tegen de nummer 3. Zondag 17 februari spelen de dames weer uit om 14.15 uur tegen directe concurrent Bouwcenter Centen HVW.

Uitslag BC 't Koffertje '94 van 11 februari

A-lijn:
1. Wil Merkelbach & Jeanne Swinkels 61,50%
2. Agnes Obbema & Gerard Obbema 61,25%
3. Ad van Helvoort & Jan van Lanen 59,99%

B-lijn:
1. Leny van de Wall & Jan Verbunt 60,00%
2. Wilma van den Biggelaar & Jan Janssen 58,96%
3. Lena van Acht & Hilda van der Kaden 58,16%

Inloop Bridgeclub De Beckart

Inloop Bridgeclub De Beckart

Uitslag 7 februari:
1. Riet vd Laar en Zus vd Rijt 61.15%
2. Marianne en Harry Timmermans 54.28%
3. Henriëtte en Jan Verheijen 51.70%
4. Nel Dielemans en Jan Verbunt 50.64%

Kom ook eens gezellig bridgen op donderdagmiddag in De Beckart. Info 0413-474297.

Kiki Braam neemt openingsbal

Kiki Braam pupil van de week Foto: Ingezonden

Kiki Braam was zondag 10 februari de 'Pupil van de Week'. Ze heeft mee ingelopen met de dames van senioren 1 en even geoefend met het nemen van een doorloopbal op een hoge korf. Kiki mocht de openingsbal nemen en kreeg uit handen van scheidsrechter J. Simons een oorkonde en een snoepzak. Corridor 1 verloor de wedstrijd tegen de Odisco 1 met 8-20.


Uitslagen

Woensdag 6 februari                        

Recreanten De Korfrakkers-Corridor 1 7 - 5

Donderdag 7 februari                

Corridor MW1 – BMC MW1         7 - 5

Zaterdag 9 februari

Be Quick D2 – Corridor D2         7 - 2

Avanti B2 - Corridor B1                 1 - 6

Be Quick D1 – Corridor D1         3 - 1

BMC F1 – Corridor F1                 8 - 8

Rooi C2 – Corridor C1                 1 - 2

Zondag 10 februari

Pupil van de week: Kiki Braam

Corridor 2 – Stormvogels 3         12 - 11

Corridor 1 – Odisco 1                 8 - 20

Corridor 3 – Springfield 1         11 - 7

Programma

Woensdag 13 februari         aanvang

Recreanten Corridor 1-Rosolo 20.00

Zaterdag 16 februari

KVS '17 D1 – Corridor D1         09.00

Rooi E2 - Corridor E1                 11.00

KVS '17 C1 – Corridor C1         12.15

De Korfrakkers D3 – Corridor D2 12.55

De Korfrakkers B3 – Corridor B1 17.00

Zondag 17 februari

Pupil van de week: Tess Kremers

Corridor 2 – ONA/Astrantia 2        13.35

Corridor 1 – BMC 1                         15.00

Corridor 3 – De Korfrakkers 4        16.15

Goede resultaten DBD leden

Best - De zwemmers van DBD hebben zondag 10 februari in het ZIB in Best de vierde competitiewedstrijd gezwommen. Ook ditmaal werd gezwommen tegen Lutra (Helmond) en Njord (Veldhoven).

De wedstrijd werd begonnen met de estafette 4x 50 meter vrije slag voor jongens 11-15 jaar. Casper, Caspar, Tim F en Max behaalden een mooie tweede plaats. Daarna volgde de 4x 50 meter vrije slag voor de meisjes (11-13 jaar). Stella, Franciena en Femke wisten met hun team tevens de tweede plaats te behalen. In de afsluitende estafettes 4x 100 meter vrije slag (11-99 jaar) had DBD bij zowel de heren als de dames 3 teams ingezet. De heren van DBD1 (Bobby, Thijs, Jesco en Tim V.) behaalden de derde plaats. DBD2 werd vierde en DBD3 zesde. Bij de dames werd ook DBD1 (Nienke, Nynke, Lindsey en Joy) derde. DBD 2 werd vierde en DBD3 werd vijfde.

In totaal werden er 57 Persoonlijke Records behaald. De beste tijdsverbetering was ditmaal voor Tim Folmer op zijn 100 meter vrije slag. Hij haalde maar liefst 15 seconde van zijn tijd af. DBD eindigde ditmaal gelijk met Lutra. Ondanks de goede prestaties staat DBD helaas nog steeds onderaan in de competitie

Uitslagen:
Bobby van Dijk 100m vlinder en 200m wissel 1e, Nienke Versteegen 100m rug 3e, 200m school vierde en 50m vlinder 2e, Franciena van den Bemt 100m rug 6e en 200m school 10e, Tim Versteegen 100m rugslag 7e en 50m vlinderslag 14e, Ingrid Versteegen 100m rug 14e en 50m vlinder 15e, Rens van Oost 100m rug 17e, 200m school 13e, 50m vlinder 18e, Wout van Dijk 100m rug 20e en 50m vlinder 19e.

Pieter Brueghel Dames 1 laat punt liggen tegen VC Primo 2

Foto: Ingezonden

De dames van Pieter Brueghel begonnen enthousiast aan de wedstrijd. Iedereen was weer fit en dat was mooi met de wedstrijd tegen ODI in het vooruitzicht. Er werd goed geserveerd en daar hadden de dames van Primo moeite mee, waardoor ze ook niet goed konden aanvallen. Al snel voelde Wendy een onwillige spier in haar kuit, waardoor er al snel gewisseld moest worden. Hopelijk valt het mee en kan Wendy weer volle bak meespelen tegen ODI.

Ook na de noodgedwongen wissel gingen de dames gewoon lekker verder. Zonder veel moeite werd de eerste set met 25-11 binnengehaald. De tweede set begon ook goed. Er werd goed geserveerd maar in het veld begonnen een paar foutjes te komen. Primo begon wat meer lawaai te maken en ieder puntje werd daar gevierd. Pieter Brueghel moest zelfs even een time out nemen om weer bij de les te komen. Uiteindelijk werd ook de tweede set overtuigend gewonnen, 25-17.

De derde set werd wel een echte wedstrijd, maar dat kwam meer omdat Pieter Brueghel foutjes begon te maken en Primo erin begon te geloven. Het werd een gelijkopgaande set. Primo liep zelfs uit naar 18-22, maar Pieter Brueghel haalde knap terug tot 23-23, maar het bleek niet genoeg. Primo won met 23-25. Wat was dit jammer. Hopen dan maar dat dit voor Pieter Brueghel niet het puntje is wat hun van het kampioenschap afhoudt, maar dit wel het puntje is wat Primo nodig heeft om niet te degraderen. Het is namelijk altijd leuk om tegen Primo te spelen, dus hopelijk tot volgend jaar.

Podiumplaatsen en persoonlijke records zwemmers Argo

In het 'Pieter van den Hoogenband Zwemstadion' in Eindhoven hebben zondag 10 februari 21 zwemmers van Argo deelgenomen aan de derde competitiewedstrijd. Hierbij hebben zij twee keer een 1e plaats, één keer een 2e plaats en één keer een 3e plaats behaald. Er zijn 23 persoonlijke records gezwommen. Stef van Zitteren zwom een clubrecord op de 50m vlinderslag in 0.25.51.

Waterpolo Uitslagen
C gemengd - PSV 3-16
TRB-RES - Dames 1 6-9
BZ&PC - Dames 2 3-4
BZ&PC - Heren 1 7-8
Merlet - Heren 2 11-5

Programma
Zaterdag in het Z.I.B. te Best
D gemengd - Zeester-Meerval 15.30 uur
B jongens - AquAmigos 16.15 uur
Heren 1 - BZ&PC 17.00 uur
Dames 2 - Nuenen 17.45 uur
Heren 2 - De Rog 18.30 uur
Dames 1 - Zeester-Meerval 19.15 uur

Zaterdag in De Nieuwe Hateboer te Sittard
Hellas-Glana - C gemengd 16.30 uur

J8E1 HTC Son kampioen zaalcompetitie

J8E1 van HTC Son is een team van 10 jongens die twee keer in de week enthousiast en gemotiveerd traint en net zo gemotiveerd aan een wedstrijd begint. Afgelopen september zijn Youp, Julian, Florian, Marnix, Floris, Flip, Gerben, Simon, Erik en Sjoerd samen gekomen in de 8-tallen.

Vanaf het begin is het een hecht clubje en motiveren ze elkaar om elke wedstrijd voor de winst te gaan. In de wintermaanden zijn ze in de zaal gaan spelen. Voor de meeste jongens was dit een compleet nieuwe ervaring maar wel een superleuke ervaring. De zaalcompetitie hebben ze met winst afgesloten, iedere wedstrijd werd gewonnen, waardoor J8E1 kampioen is geworden in de zaalcompetitie.

Handbal uitslagen 9 en 10 februari

Swift E1- Apollo E1                         22-1

Apollo HS1 - Habo '95 HS1                 22-28

Apollo HC1 - De Sprint HC1                 10-18

Zephyr/HCB'92 HB1 - Apollo HB1        12-27

Bergeijk D1 - Apollo D1                         21-9

Helios '72 DA1 - Apollo DA1                 20-20

Swift HS2 - Apollo HS3                         30-11

Helios '72 DS1 - Apollo DS1                 21-22

Programma 16-17 februari

16 feb

11:00 uur THW Tijgers HC1 - Apollo HC1

11:10 uur E.H.V. E1 - Apollo E1

20:45 uur E.S.Z.V. Oktopus HS2 - Apollo HS3

17 feb

09:00 uur Apollo HB1 - Bedo HB1

10:00 uur Bouwcenter Centen HVW D1 - Apollo D1

12:50 uur Bouwcenter Centen HVW HS1 - Apollo HS2

13:00 uur Bergeijk DA1 - Apollo DA1

14:15 uur Bouwcenter Centen HVW DS1 - Apollo DS1

14:30 uur Snelwiek Rotterdam HS1 - Apollo HS1

Programma SBC jeugd 16 februari

THUISTEAMBEZOEKERSVERTREKAANVANG

SBC JO 19-1 - Zwaluw VFC JO 19-1 15:15

SBC JO 19-2 - RKSV Nuenen JO 19-4 15:15

SBC JO 19-3 - Geldrop JO 19-2 15:15

Zwaluw VFC JO 17-1 - SBC JO 17-1 14:00 - 15:00

ZSC JO 17-1 - SBC JO 17-2G 13:30 - 14:30

RKSV Heeze JO 17-2 - SBC JO 17-3 13:30 - 14:30

SV Unitas "59 JO 17-6 - SBC JO 17-4 15:00 - 16:00

SBC JO 17-5 - Wilhelmina Boys JO 17-3 15:15

SBC MO 17-1 - RKSV Nuenen MO 17-2 13:15

SCG "18 JO 15-1 - SBC JO 15-1 12:15 - 13:15

SBC JO 15-2 - Best Vooruit JO 15-3 13:15

EMK JO 15-2 - SBC JO 15-3 12:00 - 13:00

Oirschot Vooruit JO 15-3 - SBC JO 15-4 11:30 - 12:30

SBC JO 14-1 - Nivo Sparta JO 14-1 13:15

SBC JO 14-2 - FC Eindhoven AV JO 14-1M 13:15

SBC JO 14-3 - SV BLC JO 14-2 13:15

SBC JO 13-1 - Prinses Irene JO 13-1 11:45

EFC JO 13-2G - SBC JO 13-2 10:00 - 11:00

Tongelre JO 13-1G - SBC JO 13-3 11:00 - 12:00

SBC JO 13-4 - EMK JO 13-1G 11:45

SBC MO 13-1 - SV BLC MO 13-1 11:45

Braakhuizen JO 12-1 - SBC JO 12-1 10:15 - 11:15

SCG "18 JO 12-1 - SBC JO 12-2G 10:30 - 11:30

SBC JO 12-3 - Jong Brabant JO 12-2 11:45

HSE JO 12-1 - SBC JO 12-4 11:00 - 12:00

WODAN JO 12-2 - SBC JO 12-5G 10:30 - 11:30

SBC JO 11-1 - RPC JO 11-2 10:15

SBC JO 11-2 - Steensel/Kneg.Boys JO 11-1 10:15

SBC JO 11-3 - VRIJ

SBC JO 11-4G - Nieuw Woensel JO 11-1 10:15

SBC JO 11-5G - Wilhelmina Boys JO 11-4G 10:15

SBC JO 10-1 - Waalre JO 10-1 10:15

SDO "39 JO 10-1 - SBC JO 10-2G 09:30 - 10:30

SBC JO 10-3G - SBC JO 8-2 10:15

SBC JO 10-4G - SV Valkenswaard JO 10-6 10:15

SBC JO 10-5 - FC Eindhoven AV JO 10-4 10:15

Hapert JO 10-2G - SBC JO 10-6G 08:30 - 09:30

SBC JO 10-7 - SV Unitas "59 JO 10-5 10:15

SBC JO 9-1 - RPC JO 9-1 09:00

SBC JO 9-2G - RKVVO JO 9-4 09:00

SBC JO 9-3 - Brabantia JO 9-3 09:00

RKDSV/EDN"56 JO 9-2 - SBC JO 9-4 08:45 - 09:45

SBC JO 9-5 - Geldrop JO 9-3 09:00

SBC JO 9-6G - Brabantia JO 9-5 09:00

DBS JO 9-9 - SBC JO 9-7G 08:00 - 09:00

Geldrop JO 9-5 - SBC JO 9-8 08:00 - 09:00

SBC JO 8-1 - RPC JO 8-1 09:00

Haarsteeg JO 8-2 - SBC JO 8-2 09:15 - 10:15

Wilhelmina Boys JO 8-2 - SBC JO 8-3 08:00 - 09:00

SV Unitas "59 JO 8-4 - SBC JO 8-4 08:00 - 08:45

SBC JO 8-5 - Best Vooruit JO 8-3 09:00

SBC G 1GVRIJ

Uitslag SBC

UITSLAGEN SBC JEUGD: ZATERDAG:                         2011 09-02-19

Emplina JO 19-1 - SBC JO 19-1                 2 - 4

Taxandria JO 19-4 - SBC JO 19-2                 4 - 3

Braakhuizen JO 19-2 - SBC JO 19-3                 2 - 1

SBC JO 17-1 - VOAB JO 17-1                 2 - 4

SBC JO 17-2G - Rood Wit V"hoven JO 17-2                 1 - 4

SBC JO 17-3 - SV Valkenswaard JO 17-3                 3 - 2

SBC JO 17-4 - Jong Brabant JO 17-3                 1 - 6

EMK JO 17-2 - SBC JO 17-5                 2 - 2

Terlo MO 17-1 - SBC MO 17-1                 4 - 0

SBC JO 15-1 - FC Eindhoven AV JO 15-1                 4 - 1

SV Unitas "59 JO 15-3 - SBC JO 15-2                 1 - 0

SBC JO 15-3 - RKSV Nuenen JO 15-1                 3 - 2

SBC JO 15-4G - Dees/Vessem JO 15-1G                 4 - 1

Wieldrecht JO 14-1 - SBC JO 14-1                 2 - 2

Jong Brabant JO 14-1 - SBC JO 14-2                 1 - 1

ODC JO 14-4 - SBC JO 14-3                 4 - 1

DVG JO 13-1 - SBC JO 13-1                 0 - 5

SBC JO 13-2 - Dommelen JO 13-2G                 6 - 2

SBC JO 13-3 - FC Eindhoven AV JO 13-3                 1 - 2

DBS JO 13-4 - SBC JO 13-4         Afgelast

SBC MO 13-1 - VRIJ                 --------

SBC JO 12-1 - SV Brandevoort JO 12-1                 3 - 5

SBC JO 12-2G - Oirschot Vooruit JO 12-1                 4 - 4

Willem II JO 12-1 - SBC JO 12-3                 2 - 2

SBC JO 12-4 - VRIJ                -----------

SBC JO 12-5G - RKSV Nuenen JO 12-2                 Uitgesteld

RKSV Heeze JO 11-1 - SBC JO 11-1                 6 - 1

Rood Wit V'hoven JO 11-2 - SBC JO 11-2                 4 - 7

Geldrop JO 11-3 - SBC JO 11-3                 8 - 2

RKVVO JO 11-4 - SBC JO 11-4G                 NB

FC Cranendonck JO 11-2 - SBC JO 11-5G                 7 - 1

SBC G 1GVRIJ                ---------

Henri Maas verlengt bij RKVV Nederwetten

Met trots laat RKVV Nederwetten weten dat Henri Maas blijft. In zijn eerste seizoen bij RKVV Nederwetten heeft Henri de spelersgroep en het bestuur dusdanig weten te enthousiasmeren om er nog minimaal een seizoen aan te plakken. De club is er van overtuigd dat de stijgende lijn die met Henri is ingezet in het seizoen 2019 – 2020 een positief vervolg gaat krijgen.

Tijdens de gesprekscyclus is steeds gekeken naar de speerpunten van de vereniging. De sfeer, de samenwerking met andere elftallen, een positieve uitstraling van de technische staf als uithangbord en natuurlijk goede resultaten van het vaandelteam waren daarin terugkerende items.

Dat RKVV Nederwetten in hun klasse de geuzennaam 'reuzendoder' toebedeeld heeft gekregen, is voor een groot deel te danken aan Henri, die van Nederwetten 1 de vechtmachine heeft gemaakt, die de harten van de supporters heeft weten te veroveren.

Henri is positief over de gemotiveerde spelersgroep, die steeds meer als een team functioneert. De spelers in hun kracht laten spelen en wat voor elkaar over hebben is wat Henri typeert als trainer/coach. In het restant van het huidige seizoen en volgend seizoen willen ze dit gaan uitbouwen, zodat ze de komende jaren de weg richting de bovenkant van de ranglijst kunnen gaan inzetten. Het bestuur wenst Henri, de staf en de spelers heel veel plezier en succes bij hun mooie vereniging RKVV Nederwetten.

Programma RKVV Nederwetten 17 februari
RKVV Keldonk 1 - Nederwetten 1 aanvang 14.30 uur
Nieuw Woensel 7 - Nederwetten 2 aanvang 12.00 uur
Nieuw Woensel 6 - Nederwetten 3 aanvang 12.00 uur
Nederwetten 4 - Vessem 4 aanvang 11.00 uur
Nederwetten Vr 1 - Dommelen Vr 1 aanvang 12.15 uur

Nijnsel kraakt DVG

Nijnsel kreeg zondag 10 februari bezoek van DVG uit de klompenstad Liempde. Niet echt een derby maar wel een tegenstander 'uit de buurt' waarvan in de eerste competitiewedstrijd uit enigszins onfortuinlijk werd verloren.

Beide teams staan stevig in de subtop en jagen op koploper Avesteyn die maar geen steken wil laten vallen. Kortom, beide opponenten waren gebaat bij winst maar alleen de winnaar scoort zoals vanouds drie welkome wedstrijdpunten. In het begin was het aftasten, geen onnodige risico's nemen en loeren op kansjes. Na een halfuur een handsbal in de zestien en dat heeft in de regel tot gevolg dat de bal op de stip belandt: Stefan Hulsen voltrok het vonnis en droeg zorg voor de 1-0 tussenstand. Dit was tevens de ruststand.

In de 57e minuut losten de gastheren een verraderlijk schot dat prompt in de lange hoek tot een tegendoelpunt leidde. Vervolgens brak de 'periode' Rick van der Vleuten aan: in de zestigste minuut een hoekschop van Jelle de Louw die Van der Vleuten met een ferme kopbal tot doelpunt promoveerde: 2-1. Amper een minuut later een vrije trap van Stefan Hulsen waar Rick opnieuw succesvol zijn hoofd tegenaan plantte: 3-1. Wat een euforie!

De gasten wilden zich echter niet neerleggen bij een mogelijke nederlaag en in de 66e minuut kopte een Liempdse voorwaartse een voorzet achter keeper Dortmans: 3-2. In de slotfase creëerden beide teams nog een aantal mogelijkheden maar die werden niet benut zodat de thuisploeg aan de goede kant van de score bleef. Nijnsel heeft zich nu wat lucht verschaft ten opzichte van opponent DVG maar de andere concurrenten bovenin, Avesteyn en Nulandia, kwamen deze natte zondag eveneens tot een maximale score.

Nijnsel zondag naar Boxtel
Zondag 17 februari reist Nijnsel/TVE Reclame 1 af naar RKSV Boxtel, opgericht in 1941, waarvan eind september in een zeer matige vertoning thuis werd verloren. Kortom, de gasten zullen alles in het werk stellen om deze zure, nog wat oprispende nederlaag recht te zetten. Gastheer Boxtel is sindsdien behoorlijk afgegleden maar zal alles in het werk stellen om niet te ver in het rechterrijtje af te dalen. Trouwe supporters, en dat zijn er velen, zijn opnieuw van harte welkom in Boxtel. Zij dienen zich hiervoor te vervoegen op sportpark Munsel, gelegen aan de Aanloop 29. Om half drie klinkt het beginsignaal.

Uitslagen Senioren SBC

Zondag 10 februari

Tivoli 1 - SBC 1 afg.

Jong Brabant 2 - SBC 2 1-3

Nieuwkuijk 2 - SBC 3 afg.

SBC 4 - EMK 3 3-3

Best Vooruit 5 - SBC 5 3-3

SBC 6 - OJC 13 3-2

SBC 7 - Heeze 7 4-0

SBC 8 - RKVVO 7 5-3

RPC 7 - SBC 9 2-4

Pusphaira 7 - SBC 10 1-1

SBC 11 - DOSKO'32 3 afg

SBC 12 - RKGSV 4 afg.

SBC 13 - Woenselse Boys 7 3-2

SBC VR1 - Spoord. Boys VR 10-0

Bergeijk VR2 - SBC VR2 1-1

Programma

Zondag 17 februari

SBC 1 - Hapert 14.30

SBC 2 - Beerse Boys 3 12.00

SBC 3 - Real Lunet 2 12.00

LSV 2 - SBC 4 12.00

SBC 5 - Dommelen 4 10.00

Boxtel 7 - SBC 6 10.00

Budel 5 - SBC 7 10.00

Reusel Sport 11 - SBC 8 10.00

SBC 9 - Waalre 5 13.00

SBC 10 - Valkenswaard 7 12.00

EDN'56 3 - SBC 11 11.00

RPC 5 - SBC 12 14.00

HSE 3 - SBC 13 12.00

Nuenen VR3 - SBC VR1 10.00

SBC VR2 - Heeze/DOSL VR2 10.00

Sonse Zaalvoetbal competitie

Uitslagen speelronde 14, 9 februari

Spierings / Bergmans – Hurkmans 2-6
Sportcafé Expreszo - Imazighen United 5-4
ZVV Witte Tonnie - Rovers Timmerwerk 3-1

Stand 9 februari
1. Sportcafé Expreszo 13-35
2. Spierings / Bergmans 13-21
3. Hurkmans 13-21
4. Imazighen United 13-19
5. ZVV Witte Tonnie 13-8
6. Rovers Timmerwerk 13-7

Programma speelronde 15, 9 maart
18.00 Imazighen United – Hurkmans
18.45 Spierings / Bergmans – Rovers Timmerwerk
19.30 Sportcafé Expreszo – ZVV Witte Tonnie

30 / 32

Wookie

Foto: Ingezonden

Deze kleine schoonheid heet Wookie en is al enige tijd op zoek naar een lief baasje. Hij is enorm lief en als je zijn mooie zachte ogen ziet, wil je hem het liefst platknuffelen. Helaas vindt Wookie het heel erg eng om te worden aangeraakt, laat staan te worden geknuffeld. Wat zijn achtergrond is, is niet bekend, maar dat Wookie weinig fijne ervaringen heeft gehad met mensen is wel zeker. Ook buiten vindt hij veel dingen nog spannend, maar als hij in een rustige omgeving loopt, zie je ineens een heel grappig, parmantig mannetje. Dat het niet makkelijk is om voor Wookie een baasje te vinden dat goed bij hem past zal duidelijk zijn. Maar op ieder potje past een dekseltje, dus ook op Wookie, daarvan zijn wij overtuigd. Wij zoeken voor hem een lief, geduldig baasje die ervaring heeft met (angstige) honden. Ook geven wij de voorkeur aan iemand die al een klein, stabiel hondje heeft waarvan Wookie kan leren dat het leven eigenlijk best wel heel leuk kan zijn. Wil jij hem een kans geven? Neem dan snel contact op met Dierenopvangcentrum De Doornakker. Kijk voor meer informatie op https://bit.ly/2RG2pih

31 / 32

Agenda

Woensdag 13 februari
Groeps en individuele Motorreizen
Aanvang 19.30 uur. Groenevelt motoren Ekkersrijt 1012 5692AA Son en Breugel. Uitgebreid motor reisprogramma. Nu met nieuwe motor bestemmingen naar Midden- en Oost-Europa, de Balkan etc. Vrij toegankelijk. Meer informatie 0499 474666

Vrijdag 15 februari
1e Zittingsavond
Tent open 18.30 uur aanvang 19.30 uur Feesttent Kerkplein Son en Breugel.
De eerste in de reeks van vier van deze wereldberoemde zittingsavonden van Krutjesgat zoals het lacht, zingt en danst … en stil is op het juiste moment. UITVERKOCHT

zaterdag 16 februari
Reis presentaties TUI Effting
Aanvang 10.30 uur TUI Effting, Elzentlaan 139, Eindhoven
Thailand de presentatie. U bent van harte welkom! De toegang is gratis, meld u wel even aan via efftinginfo@tui.nl Locatie:

2e Zittingsavond
Tent open 18.30 uur aanvang 19.30 uur Feesttent Kerkplein Son en Breugel.
De tweede in de reeks van vier van deze wereldberoemde zittingsavonden van Krutjesgat zoals het lacht, zingt en danst … en stil is op het juiste moment. UITVERKOCHT

Zondag 17 februari
Kienen in het Vestzaktheater
Zaal open 18.30 uur Aanvang 19.30 uur. Vestzaktheater Kerkstraat 2 Son en Breugel.
De kienavonden worden georganiseerd ten bate van de plaatselijke Harmonie Pro Honore et Virtute. De opbrengsten zullen besteed worden aan de jeugdopleiding en de aanschaf van instrumenten. Jan van Gerwen is uw vaste kienmaster. Hoofdprijs € 250,- Geluksgetal € 350,-
LET Op Zondag 3 maart Carnavals-kien voor de jeugdtent

Seniorenmiddag Krutjesrapers
Aanvang 13.30 uur. Feesttent Kerkplein Son en Breugel
Een middag, bedoeld voor alle inwoners van Son en Breugel van 60 jaar en ouder>
Heerlijk genieten van een selectie uit het programma van de zittingsavonden aangevuld met speciale gasten. UITVERKOCHT

Maandag 18 februari
Informatie avond WhatsApp groepen Gentiaan en Sonniuspark
Aanvang 20.00 uur Buurthuis Braecklant Son en Breugel.
Tijdens de informatie avond krijgen de inwoners van de wijken informatie over de bevindingen en een presentatie hierover van de politie. . De doelstelling van deze bijeenkomst is om samen met elkaar de alertheid van inwoners te vergroten en zo hopelijk het aantal diefstallen en inbraken te verminderen

Dinsdag 19 februari
Creadag schooljeugd
Feesttent Kerkplein Son en Breugel
De kinderen van de basisscholen uit Son en Breugel gaan we knutselen in de residentietent van De Krutjesrapers.
De mooiste werken zijn te zien tijdens de optocht van Krutjesgat. De middag is alleen toegankelijk voor basisschool scholieren uit Son en Breugel.

woensdag 20 februari
Goederen en dienstenveiling voor het goede doel
Vanaf 20:00 uur in Café-Restaurant De Zwaan in Son een goederen- en dienstenveiling gehouden. Vanaf 20:00 uur worden vele kavels geveild voor het goede doel. De opbrengst komt geheel ten goede aan het doveninstituut in Sint-Michelsgestel. Wil je zelf een product of dienst aanbieden? Meld je kavel dan aan op www.veilingmotordag.nl. De reeds opgegeven kavels zijn ook al te bekijken op de website. Heb je zin in een gezellige avond? Neem buren, vrienden en familie mee. Iedereen is welkom.

PVGE fietst naar Lieshout
Vertrek 17 Septemberplein om 10.00 uur.
Ook nieuwe leden zijn van harte welkom op deze winterse fietstocht. Verdere inlichtingen bij fietsclubcoördinator Herman Hendriks, telefonisch bereikbaar via 0499-473042 of e-mail herman.j.hendriks@kpnmail.nl

zaterdag 23 februari
Disco oase groep 6, 7 en 8
Van 19.30 tot 22.30 uur Dommelstraat 10A 5691 AT Son en Breugel
Iedere laatste zaterdag van de maand. Entree €2,- ( met pasje €1,-)* Pasje is aan te vragen bij binnenkomst van de disco party d.m.v. een formulier