DeMooiSonenBreugelkrant

27 februari 2019

DeMooiSonenBreugelkrant 27 februari 2019


Foto: Wil Feijen

Krutjesgat, de sleuteloverdracht, de Krutjesgatse optocht, de boerenbruiloft, de feesttent, Feestcafé De Bongerd, horeca centrum Son, feesttent Oranjeveld, de Oase, Jeugdcarnavalsvereniging De Dommelsoppers, Carnavalsvereniging De Krutjesrapers, De Bloaskaken, Wa'n Klank, de polaise, de Raad van 11, de vrijwilligers, de peuter- en kleutermiddag, scholenbezoek, de Vurgloei-avond, Groot carnavalsbal, wagenbouwers brunch, openingsbal, Krutjesgatse oberrace, carnaval op Berkenstaete, de Krutjesrapersvlag, Jeugdprins Calvin, Jeugdprinses Rachelle en Prins Jarno...

...woorden die verbonden zijn met het Krutjesgatse carnaval.

DeMooiSonenBreugelKrant wenst alle Krutjesrapers en Krutjesraperinnekes een heel mooi en fijn carnaval, maak er een feestje van!

Jaargang 4 • Week 9 • Woensdag 27 februari 2019

ReumaNederland zoekt collectanten

Anita Witzier Foto: Ingezonden

In de week van 18 tot en met 23 maart is de jaarlijkse collecteweek van ReumaNederland, voorheen het Reumafonds. Ook dit jaar zetten tienduizenden vrijwilligers zich met hart en ziel in om door heel Nederland geld op te halen voor onderzoek naar reuma. ReumaNederland zoekt nog vrijwilligers in Son en Breugel.

De collectanten haalden vorig jaar bijna 3 miljoen euro op. En dat geld is belangrijk voor meer reumaonderzoek. Door te collecteren of de collecte bij u in de buurt te organiseren, helpt u mee. Of u nu zelf langs de deuren gaat of aan de deur geeft. Alle kleine beetjes helpen om samen een groot bedrag op te halen tijdens deze collecteweek.

Geld hard nodig
Meer dan twee miljoen Nederlanders hebben reuma, waarbij artrose het meest voorkomt. Daarmee is reuma helaas de meest voorkomende chronische ziekte in Nederland. Reuma beperkt je - thuis, op school, op het werk. Door ernstige pijn en vermoeidheid, beschadigde spieren en kapotte gewrichten die moeilijk bewegen.

Met de opbrengst van de collecte helpt u mee aan het doel dat ReumaNederland nastreeft: een betere kwaliteit van leven voor mensen met reuma. Nog meer wetenschappelijk onderzoek is nodig om dit doel te bereiken. Naast het financieren van wetenschappelijk onderzoek geeft ReumaNederland ook voorlichting en komen ze op voor de belangen van mensen met reuma in de politiek en zorg.

Tikkie aan de deur
Nieuw dit jaar is dat alle collectanten een QR-code op hun legitimatiebewijs hebben staan. Door deze code te scannen kan eenvoudig via een Tikkie een donatie worden gedaan voor de collecte. Ook worden er weer pinbussen ingezet, met een pinautomaat geïntegreerd in de bus. Geven aan de collectant wordt zo steeds gemakkelijker.

Collectant worden?
U kunt zich opgeven via reumanederland.nl/werving-vrijwilligers. Bel voor meer informatie met uw regiocoördinator naar Lies Holland, telefonisch bereikbaar via 06-15490219 of met ReumaNederland in Amsterdam op 020-5896471. U kunt ook een email sturen naar vrijwilligers@Reumanederland.nl.

Benefietshow The Blue Stars voor WensAmbulance

Foto: Ingezonden

The Blue Stars geeft op 15 maart een 'Best of Show', in het Vestzaktheater waarvan de opbrengst geheel bestemd is voor de 'WensAmbulance Brabant'. Ellen Sijbers en Wan Merks, beiden vrijwilliger bij de Wensambulance, geven een toelichting op het ontstaan van dit initiatief.

Redacteur: Arjen Strik
Fotograaf: Wil Feijen

Enerverend vrijwilligerswerk
Ellen werkt als verpleegkundige bij het Catharina Ziekenhuis. "Ik heb me gespecialiseerd in dermatologie en heb daar een eigen eczeempoli opgezet voor mensen met huidklachten. Ieder mens moet lekker in zijn vel kunnen zitten, is mijn motto", begint Ellen spontaan te vertellen. Ze heeft zich gespecialiseerd in mensen, volwassenen en kinderen, met eczeem en extreme jeuk en probeert deze patiënten kwaliteit, aandacht en zorg op maat te geven. "In 2013 heb ik daarvoor zelfs de 'Mooi Mens' verkiezing gewonnen, uitgeloofd door zorgverzekeraar IZZ", vertelt ze trots. Ellen werkt niet fulltime en had nog tijd over die ze wilde besteden aan vrijwilligerswerk in de zorg, iets waar ze zelf energie van krijgt. "Op een gegeven moment kwam ik mijn oud-collega Wan Merks tegen bij Albert Heijn. Hij had het mooie felgele tricot aan van de WensAmbulance en vertelde gepassioneerd over zijn inzet en betrokkenheid als professional bij deze vrijwilligersorganisatie. Hij maakte me enthousiast en ik gaf aan dat ik best wel eens als vrijwilliger mee zou willen gaan om te zien of dat iets voor mij zou zijn en ik daar energie van zou krijgen. Dat heb ik gedaan en ik was meteen enthousiast", vertelt Ellen stralend. "Het is geweldig dankbaar om als vrijwilliger te werken voor de WensAmbulance."

WensAmbulance
Wan Merks, die tot nu toe alleen heeft zitten luisteren, mengt zich ook in het gesprek. "WensAmbulance brengt terminale patiënten nog een keer naar hun favoriete plek. Zij worden die dag begeleid door professionele vrijwilligers. De ambulances zijn uitgerust met comfortabele brancards. Een familielid kan in de ambulance mee. Het vervoer met de ambulance is kosteloos. Ons team bestaat voor een belangrijk deel uit mensen die werkzaam zijn bij ziekenhuizen en ambulancediensten", vertelt Wan met een lach op zijn gezicht. "Tijdens het dagelijks werk is er weinig tijd om echt met patiënten te praten. Vrijwilligerswerk bij WensAmbulance Brabant is voor verpleegkundigen een mooie aanvulling op ons beroep. Je bouwt een band op en leert de patiënt en de familie goed kennen. Het geeft veel voldoening, want mensen helpen geeft een goed gevoel. Daarom zijn we blij met Ellen. Zij weet hoe waardevol dit is, zowel voor de patiënt als zijn omgeving."

Benefiet optreden Blue Stars
Ellen is ook artieste en maakt deel uit van de The Blue Stars. De cabaretgroep van lolbroek Harry Sijbers en kletsmajoor Rob Verschuren. Samen met Erica van Dijk vormt zij het nostalgische zangduo Dinie en Rinie, beter bekent als De Zingende Mik. Ellen: "Om de wensambulance te laten rijden is er veel geld nodig, vandaar dat ik het idee kreeg om met The Blue Stars een benefietoptreden te geven waarvan de opbrengst bestemd is voor WensAmbulance Brabant." Ellen besprak haar idee met de groep en zij waren meteen enthousiast. Besloten werd een 'Best of Show' te geven aangevuld met nieuw materiaal. Het publiek wordt bijna twee uur lang mee terug in de tijd genomen met hilarische sketches, slappe klets, kolderieke gedichtjes, nostalgische liedjes en af en toe een weemoedig moment. Met de professionele muzikale en visuele ondersteuning van multi-instrumentalist Joost Egmond en mimekunstenaar en muzikant Benjo Plandsoen kan het publiek weer smullen van een avondje plaatselijk cabarettalent van een hoog niveau waarvan de opbrengst meer dan goed besteed wordt.

Optreden the Blue Stars
15 maart om 20.15 uur Vestzaktheater Son
Kaarten:
www.vestzaktheater.nl
Meer informatie: www.wensambulancebrabant.nl

Voor mensen die graag het doel WensAmbulance Brabant willen steunen maar niet de voorstelling kunnen bijwonen is er een rekeningnummer NL26RABO 0172 076 714 waar donaties op gestort kunnen worden. In een volgend artikel in deze krant meer hierover.

Wan Merks samen met Ellen Sijbers voor de WensAmbulance Foto: Wil Feijen

Don Pasanea en de VVD zijn klaar met wethouder Frenken

Wethouder John Frenken Foto: Giti Entezami

Op internet verscheen onlangs een interview van Don Pasanea waarin hij wethouder Frenken verwijt dat hij zijn zaken niet op orde heeft omtrent het onderwerp beschermd wonen voor jongeren in Son en Breugel. Hij haalt in het interview hard uit naar Frenken.

Redacteur: Adrie Neervoort

Thuis bezocht
Volgens Pasanea is de wethouder met een kratje bier naar de jongeren op hun woonadres gegaan. De jongeren maken gebruik van beschermd wonen. "Mijn partij, de VVD, en ik zijn klaar met wethouder Frenken", laat Don Pasanea in een reactie weten. De wethouder heeft, volgens Pasanea, de jongeren onaangekondigd en zonder de aanwezigheid van de begeleiders van deze jongeren een bezoek gebracht en heeft onder het genot van een biertje een gesprek met ze gehad.

Zieltjes winnen
"Een domme actie, die alleen maar één doel had 'zieltjes winnen' puur uit eigen belang voor zijn positie binnen de discussie over beschermd wonen. Een wethouder onwaardig, tel daarbij bij op dat de wethouder niet alleen over dit onderwerp, maar ook op andere onderwerpen nauwelijks communiceert dan kan de conclusie niet anders zijn dan dat wij met hem niet verder kunnen", aldus Pasanea.

Samenwerken
Don benadrukt dat de VVD als oppositiepartij graag wil samenwerken met de huidige coalitie. Maar dat de coalitie dan toch ook moet inzien dat deze wethouder niet functioneert. Deze mening heeft de oppositie (Dorpsbelang, VVD en D66) al duidelijk gemaakt op 23 januari door tijdens de raadsvergadering een motie in te dienen tegen wethouder Frenken. Deze motie werd toen niet ondersteund door de coalitie partijen en ging daardoor van tafel.

Andere weg
Nu kiest de VVD een andere weg maar benadrukt Don Pasanea dat de mening over het functioneren niet alleen van de VVD afkomt, maar ook van de andere oppositie partijen en hij vraagt zich daarbij hardop af of er binnen de coalitie ook niet zo wordt gedacht.

Schade opgelopen
Wethouder Frenken is nu negen maanden wethouder maar heeft al veel politieke schade opgelopen op diverse belangrijke onderwerpen zoals beschermd wonen, subsidie zwembad Son en Breugel Bruist. Het belangrijkste is dat hij het politieke vertrouwen op diverse fronten aan het verliezen is. "Hoelang zal de wethouder dit nog vol houden?" Als het aan Don Pasanea en de VVD ligt, niet lang.

Maak kennis met Mogus, een ondernemer in de dop

De jonge ondernemer Mogus Heuvelmans Foto: Wil Feijen

Als je bij SBC aan de bar vraagt naar 'Appelsap' dan heb je kans een drankje te krijgen. De kans is echter groter dat de kantinejuffrouw je door verwijst naar een speler uit de B1. De bijna 17-jarige spits Moges Heuvelmans is, net als zijn idool Messi, tweebenig en heeft ook die enorme drang naar de goal.

Redacteur: Ivo van Hoek
Fotograaf: Wil Feijen


Bijnaam
Iedereen binnen de club en zelfs de Boa's in het dorp kennen hem echter als 'Appelsap'. Op Instagram heeft hij zichzelf een paar jaar geleden die naam gegeven als uit de hand gelopen grap. Destijds wilde hij naar het gelijknamige popfestival in de Betuwe, maar is daar nooit aangekomen. De reden was simpel; hij moest voetballen en hij heeft een broertje dood aan het in de steek laten van ploeggenoten.

Warm gezin
Net als zijn grote broer is Moges op heel jonge leeftijd naar Nederland gekomen. Liefdevol zijn ze opgenomen in een gezin met twee andere kinderen. Beiden zijn ze oorspronkelijk afkomstig uit Addis Abeba, de hoofdstad van het bijzonder mooie Ethiopië. De bescheiden Moges is trots op zijn herkomst en dankbaar dat hij als klein kindje van twee jaar is geadopteerd door zo'n warm gezin. Hoewel de temperaturen in zijn geboorteland ook bepaald warm zijn is het leven daar voor velen bikkelhard.

Voetbalvereniging
De eerste zeven jaar heeft hij in Aalst-Waalre gewoond. In 2011 is het gezin naar Son verhuisd en zo moest 'Appelsap' hernieuwd op zoek naar vriendjes. Zowaar geen eenvoudige opgave als je als buitenstaander een plekje wilt veroveren in de groep. Als gevolg heeft hij vooral zijn eigen weg bewandeld zonder veel vriendjes om zich heen. Om toch meer naar buiten te gaan, adviseerde zijn moeder in 2012 om lid te worden van de voetbalvereniging; een gouden greep bleek later.

Brabants accent
Als onderdeel van een vriendenteam dat jaar in jaar uit bij elkaar bleef, heeft hij vriendschappen gesmeed die een hechte band scheppen. Mede omdat Moges een onvervalst Brabants accent heeft in combinatie met zijn donkere huid, wordt hij door sommigen de 'Braboneger' genoemd. Behalve zijn sociale kijk op de wereld is deze positieve gast in het dorp een graag geziene en opvallende verschijning.

Zelf aangeleerd
Inmiddels is het gezin uitgewaaid; zijn oudere twee broers en zus zijn het huis uit en Moges heeft daarmee het rijk alleen. Hoewel het stiller is geworden in huis is het nooit stil in het hoofd van deze ondernemende jongen. Zijn moeder speelt thuis op de piano maar ondanks dat een puber zoiets al snel irritant vindt heeft autodidact Moges zich het pianospel zelf eigen gemaakt. Inmiddels wordt hij daarin verder begeleid door een pianoleraar van Key for Music in Breugel.

Toekomst
Op het Summacollege in Eindhoven wil hij zich verder bekwamen in het vak Management binnen de richting Retail of Sport en bewegen. Daarnaast heeft hij bij de pizzeria in het dorp gewerkt en wist eigenaar Eddie hem te prikkelen om na te denken over de toekomst; het najagen van zijn dromen. "Wat wil je later worden mocht dat profcontract bij Real als vleugelspeler net niet rond komen?" Er is geen spoor van twijfel. Mogus antwoord meteen 'een eigen bedrijf beginnen'! Na stage gelopen te hebben bij Sonsport wil hij dolgraag iets binnen de sport opstarten. Ook zijn huidige stage bij de eerste divisie club FC Eindhoven zorgt ervoor dat zijn rugzak steeds voller komt met creatieve ideeën binnen de sport business.

Fietstocht door Ethiopië
Meermaals is hij met zijn ouders teruggekeerd naar zijn arme maar prachtige vaderland. Net als Moges is ook zijn vader erg sportief en sociaal bewogen in dit dorp. Via sponsorwerving organiseerde hij al vijf keer een fietstocht door Ethiopië voor sportieve fietsers die wel houden van een avontuurlijke rit. De opbrengst komt ten goede aan verlichting op zonne-energie; met name in het donkere Afrika een luxe waaraan het menig gezin ontbreekt.

Goede vriend Musé
Kortom de band met zijn roots wordt gekoesterd en blijft voortbestaan ondanks dat deze puber zijn draai helemaal heeft gevonden in ons kikkerlandje. Zo neemt hij jaarlijks met zijn goede vriend Musé deel aan het WK voor geadopteerde kinderen. Het betreft een voetbaltoernooi waarin diverse landenteams onderling uitmaken wie de 'Copa del Mundo' wint. Zijn maatje is gelijktijdig door een gezin uit Putte geadopteerd vanuit hetzelfde kindertehuis. Beide gezinnen hebben door de jaren een hechte vriendschap ontwikkeld en ondanks de afstand zijn beide jongens twee handen op een buik. Hun vriendschap en ondernemerschap hebben er zelfs voor gezorgd dat dit MuMo koppel snode plannen heeft voor een eigen kledinglijn. Binnenkort lezen jullie hier zeker meer over in DeMooiSonenBreugelKrant.

6 / 32

7 / 32

Fietsstraat Doormanlaan Van Gentlaan terug naar de tekentafel

De Doormanlaan in Breugel Foto: Adrie Neervoort

Tijdens de vergadering van de Commissie grondgebiedzaken werd het plan voor een mogelijke fietsstraat Doormanlaan Van Gentlaan afgewezen.

Redacteur: Adrie Neervoort

De fietsstraat zou een veilige(re) fietsroute van het centrum van Breugel naar het centrum van Son moeten worden. Daar dachten de commissieleden duidelijk anders over. Want is een fietsstraat met tweerichtingsverkeer wel de meest veilige oplossing zo direct bij een school?, vroegen de leden zich hardop af. Nee, was dus het oordeel, want waarom was het alternatief van een vrijliggend fietspad niet verder uitgewerkt?

Wethouder Jan Boersma verduidelijkte de keuze voor een fietsstraat. De keuze was gebaseerd op basis van de gesprekken en verzamelde informatie van onderzoeksbureau Kragten. Deze concludeerde na onderzoek in opdracht van de gemeente dat een fietsstraat op deze plaats een betere oplossing is dan een vrijliggend fietspad. Ook de Fietsersbond had zich uitgesproken over de fietsstraat/vrijliggend fietspad.

Toch waren de commissie leden hierdoor niet overtuigd, ook al had de fietsersbond een telling van het aanwezige fietsverkeer op het traject gedaan. Bleef de vraag wanneer en waar die telling dan precies was gedaan. De wethouder kon deze vragen niet beantwoorden. Ook het argument dat de fietsstraat en een vrijliggend fietspad qua verkeersveiligheid en sociale veiligheid nagenoeg gelijk score, werd betwijfeld.

Het college stelde tevens dat bij een fietsstraat veel meer groen behouden zou blijven en de kosten aanzienlijk lager zouden zijn. Joris van Dam (PvdA/GroenLinks) vroeg zich af waarom in het plan met de fietsstraat dan een 'groenstrook' bij de school versteend zou worden om ouders te laten parkeren om hun kinderen naar school te brengen. Dit kost toch groen en maakt het alleen maar onveiliger.

Jan Frans Brouwers (Dorpsbelang) twijfelde er zelfs over of er bij de bewoners van beide straten wel draagvlak was voor een fietsstraat. Hij had namelijk ander geluiden gehoord van de bewoners.

De commissieleden gaven dan ook aan wethouder Boersma de opdracht mee om te gaan onderzoeken of een vrijliggend fietspad met daarnaast een versmalde rijstrook ook een optie zou kunnen zijn.

Hoe denkt de Son en Breugelnaar over carnaval?

Foto: ©TIPMooiSonenBreugel

Carnaval, hét grootste vierdaagse feest onder de rivieren, staat op het punt om te beginnen. Vrijdag 1 maart barst het feest los met tal van activiteiten. Voor MooiSonenBreugel een reden om via het burgerpanel de mening te vragen aan de inwoners van Son en Breugel hoe zij over carnaval denken. Slechts 89 respondenten hebben de raadpleging ingevuld en teruggestuurd.

Redacteur: Emmy Grit

Verdeeldheid
Van de 89 respondenten gaat bijna de helft (49%) carnaval vieren, 42% geeft aan niets te doen met carnaval en 9% twijfelt nog. De respondenten die geen carnaval vieren geven als reden op dat zij niet van carnaval houden, moeten werken of op vakantie zijn.

Carnavalstent populair
De feesttent is bij de meeste carnavalsvierders het populairst. Het vieren van carnaval in een van de cafés wordt ook aangemerkt als favoriete plaats, gevolgd door De Bongerd in Breugel en Jongerencentrum Oase. Buiten Son en Breugel wordt carnaval door enkele respondenten gevierd in Eindhoven, Hapert, Bladel, Oosterhout, Sint-Oedenrode en Venlo.

Aantal dagen
Op de vraag 'Hoeveel dagen viert u carnaval', viert 39% vier dagen carnaval, 37% gaat twee of drie dagen op pad en 10% viert één dag carnaval. Een aantal (13%) geeft aan dat zij nog niet weten hoe veel dagen en/of hoeveel uur zij op stap gaan. Tijdens de vier dagen carnaval wordt door de grootste groep tussen de € 100,00 en € 150,00 uitgegeven. In dit bedrag is de aanschaf van de kostuums en eten/drinken meegerekend.

Veranderde muziekkeuze
Opmerkelijk is dat 36% van de respondenten aangeeft dat carnaval negatief veranderd is ten opzichte van jaren geleden. Met name door de veranderde muziekkeuze blijven veel mensen weg. Volgens deze respondenten wordt er (te) weinig tot geen echte carnavalsmuziek meer gedraaid, maar veelal populaire muziek die vaak veel te hard staat, zodat je elkaar niet meer fatsoenlijk kunt verstaan. Hierdoor wordt carnaval een feest voor de jongeren en niet meer voor alle generaties. Agressie door alcohol en drugs wordt ook als negatief ervaren.

Alcohol- en leeftijdcontrole
Ondanks de negatieve geluiden, zijn er ook positieve geluiden te horen op de vraag of carnaval veranderd is ten opzichte van de laatste jaren. De alcoholcontrole en leeftijdscontrole worden als positieve veranderingen aangegeven. Verder wordt er positief gereageerd op de zittingsavonden en de betrokkenheid onder de carnavalsverenigingen.

Met de tijd mee
Carnaval mag met 'zijn tijd mee gaan', vindt bijna een kwart van de respondenten. "Het wordt tijd dat het geen mannenwereld meer is", geeft een respondent aan. Bij carnavalsvereniging De Krutjesrapers wordt jaarlijks een Prins gekozen, terwijl de jeugd bij Carnavalsvereniging De Dommelsoppers wel een Prins én Prinses kiest. Op de vraag of de respondent zelf Prins (of Prinses) zou willen worden, antwoord 84% stellig met een 'nee'.

IkPas
Na de vier dagen carnaval is het een traditie om 40 dagen te vasten. Slechts 10% van de respondenten geeft aan dat zij het eens/zeer eens zijn met deze traditie, terwijl 60% van de respondenten hier niet aan meedoet. Prins Jarno neemt deze uitdaging aan, staat te lezen op de gemeentepagina. Hij doet mee met de actie IkPas: 40 dagen zonder alcohol. Deelnemers aan deze actie zetten hun alcoholgebruik in de vastentijd op pauze. Doe jij met de Prins mee?

Praat mee, denk mee
Maandelijks wordt de mening gepeild van de respondenten over lokale actualiteiten. Wil jij zelf meepraten/meedenken of jouw mening geven over locale actualiteiten, meld je dan nu aan bij TIPMooiSonenBreugel.nl. Aanmelden kan vanaf 16 jaar en is gratis en anoniem.

Ontdek je talent met Sjors Sportief/Sjors Creatief

Sjors Sportief boekje met de winnende tekening op de voorpagina

Dit jaar wordt voor de achtste keer alweer Sjors Sportief/Sjors Creatief georganiseerd, het samenwerkingsverband van de LEV Groep en de gemeente Son en Breugel dat tot doel heeft kinderen in beweging te krijgen. Zowel in lichamelijk (Sjors Sportief) als geestelijk (Sjors Creatief) opzicht. Een succesvolle samenwerking dat elk jaar weer veel deelnemers kent.

Redacteur: Adrie Neervoort
Fotograaf: Wil Feijen


Officiële start
Tijdens de officiële start van Sjors Sportief/Sjors Creatief wordt het bijbehorende boekje met alle clubs en verenigingen die deelnemen aan Sjors Sportief/Sjors Creatief uitgereikt aan de leerlingen van een basisschool in Son en Breugel. Dit keer was dat Basisschool De Regenboog. Daar was de wethouder van Sport, Onderwijs, Sociale zaken en Welzijn van Son en Breugel John Frenken samen met tientallen leerlingen aanwezig om het officiële moment mee te maken. Wethouder Frenken, bleek ook redelijk sportief, althans zo vertelde hij de aanwezige kinderen. Het werd dan ook een sportieve presentatie want ook Sjors sportief was aanwezig, één van de mascottes van het project. Samen met Sjors creatief vormt hij het gezicht van de campagne.

Winnares Satine
De locatie was niet zomaar gekozen. Satine Tilley is leerling op basisschool De Regenboog en winnares van de tekenwedstrijd in het kader van Sjors Sportief/Sjors Creatief. Zoals elk jaar staat de tekening van de winnaar op de voorkant van het boekje. Satine had een bijzondere tekening gemaakt waarin vier balsporten samenkomen. Volgens de wethouder niet alleen een teken van sport maar ook van creativiteit, om vier balsporten in een tekening te krijgen, hoe bijzonder is dat. Zij kreeg dan ook een mooi cadeau overhandigd door de wethouder en haar klas werd getrakteerd op een sportieve of creatieve dag naar keuze.

Ter afsluiting mogen de kinderen vragen stellen aan Sjors Sportief. "Slaap je weleens?" of "welke sport doe jij?" waren enkele vragen die Sjors geheel op zijn eigen manier beantwoordde.

Mascotte Sjors Sportief was aanwezig bij de uitreiking van het boekje Foto: Wil Feijen
Wethouder Frenken met prijswinnares Santine Tilley en de mascotte Sjors Sportief Foto: Wil Feijen

Kennismaken met sport en creativiteit
Het boekje van Sjors Sportief/Sjors Creatief staat vol met sportieve en creatieve activiteiten van deelnemende verenigingen en clubs. Zo kunnen de kinderen kennis maken met een sport of creatieve activiteit waar ze interesse in hebben, wat voor zowel de deelnemende verenigingen als de kinderen van belang is. Bewegen is belangrijk, voor jong én oud. Het lichaam, maar ook de geest moeten in beweging zijn!

Vanaf 27 februari vanaf 15.00 uur mogen kinderen zich samen met hun ouders of verzorgers inschrijven. Voor meer informatie over Sjors Sportief/Sjors Creatief of inschrijving, ga naar www.sjorssportief.nl of download de Sjors App. Doe mee!

Geit Emmery tussen een selectie van zijn biervaten Foto: Wil Feijen

Munten, kaarten, postzegels, het zijn zomaar verzamelitems. Maar er is meer. Mensen verzamelen de meest bijzondere dingen, allemaal met een persoonlijk verhaal. Op zoek naar 'De Mooi-verzamelaar' van deze maand heeft de redacteur van DeMooiSonenBreugelKrant een interview met Geit Emmery uit Son en Breugel. Geit vertelt vol trots over zijn biervaatjes, een bijzondere verzameling.

Redacteur: Arjen Strik
Fotograaf: Wil Feijen


De deurschel tingelt doordringend. Gewapend met een bananendoos en een tas met plakboeken stormt Geit Emmery ons kantoor aan de Markt binnen. "Sorry ik kom wel vaker een kwartier te laat," zegt hij lachend en plaatst zijn spullen op tafel. Geit is een bekende inwoner van ons dorp. We kennen hem als amateurarcheoloog, maar hij blijkt ook een fanatiek verzamelaar te zijn, onder andere van biervaatjes. Hij heeft uit zijn collectie 6 exemplaren meegenomen, waar allemaal een verhaal aan vastzit.

Een hobby met blikken en dozen
DeMooiSonenBreugelKrant had een aantal vragen voorbereid, maar Geit vertelt zijn eigen verhaal. "Een collectie krijgt pas betekenis bij de verhalen daarover, " zegt hij. Zijn eerste biervaatje zag hij staan, in de jaren zeventig van de vorige eeuw, boven de bar in jongencentrum 'de Kom'. Een blik van Bavaria van 3,75 liter. Als puber verzamelde hij al bierviltjes en bierflesjes en vervolgens blikjes. Toen hij een 4 literblik van Hertog Jan in de winkel zag, was zijn interesse gewerkt in het verzamelen van biervaatjes. Hij schat dat hij nu circa 1000 biervaten heeft. Ze komen uit heel Europa.

Zonder ingebouwd tapje
Hij heeft zich nu beperkt tot het verzamelen van blikken van de oudere vaatjes zonder ingebouwd tapje. Verdere de nieuwere uit de Benelux. Geit laat een vergeelde catalogus zien 'Blik op Blik -Dutch Beercans'. Dit boek geeft een overzicht van -naar schatting- 90% van de bierblikken, die in Nederland werden gebruikt door alle merken voor de thuisconsumptie. Van elk bierblik is een foto opgenomen, alsmede de beschrijving ervan. Op bijna elke pagina heeft Geit op een klein handgeschreven briefje aantekeningen en aanvullingen beschreven. Ook heeft hij een fotoboek van zijn eigen verzameling. "Kijk," zegt hij en wijst op een foto van een ouder exemplaar. "Deze ontbreekt nog in mijn verzameling en die zou ik dolgraag willen hebben." Het betreft een biervaatje van Bavaria, met het oude groene logo en een inhoud van 3,8 liter. Deze staat in een museum in Arnhem.

Wie is er nu geïnteresseerd in Biervaatjes
Hij denkt dat er in Nederland nog maar drie verzamelaars zijn, maar er zijn ook internationale ruilbeurzen. Hij vertelt dat hij met zijn wagen volgeladen ooit naar een beurs in Italië was gereden. Een barre tocht was het. Onderweg werd hij in de Alpen aangehouden door de douane. Zij vonden het maar een rare zaak, een auto afgeladen met lege blikken. Geit heeft daar lang stilgestaan. "Toen ik in Italië aankwam, bleek de beurs een dag vervroegd en dus allang afgelopen", lacht Geit.

Millennium uitgave
Geit vertelt het verhaal achter de biervaatjes die hij heeft meegenomen naar het kantoor van de krant. Zo showt hij een bijzonder exemplaar, een millennium uitgave van de Grolsch brouwerij met allemaal vuurwerk op de afbeelding. Na de vuurwerkramp in Enschede, waar ook hun eigen brouwerij werd getroffen, hebben ze dit ontwerp direct uit de handel gehaald. Zijn grootste probleem is de opslag van de blikken. Her en der heeft hij ze gestald. DeMooiSonenBreugelKrant vraagt of hij zijn collectie ooit gaat exposeren? "Geen denken aan," vertelt Geit met een lach. "Wie heeft er nu ruimte voor biervaatjes!"

12 / 32

Aanbieding eerste exemplaar naslagwerk 3000 jaar bewoning oostelijk Noord-Brabant

Wethouder Boersma neemt eerste exemplaar in ontvangst Foto: Ingezonden

Wethouder Jan Boersma nam maandag 25 februari als portefeuillehouder monumentenbeleid en archeologie namens de gemeente het eerste exemplaar van een belangrijk archeologisch naslagwerk in ontvangst. De aanbieding vond plaats tijdens een presentatie van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en het Erfgoedhuis Eindhoven.

In het naslagwerk komt het resultaat samen van 850 (!) gravende archeologische onderzoeken in oostelijk Noord-Brabant die in de periode van 1997–2014 werden uitgevoerd.

De rode draad van deze wetenschappelijke onderzoeken is dat ze gericht zijn op de locatiekeuze en bewoningsdynamiek van bewoners in een periode van drieduizend jaar: tussen 1500 vóór Christus en 1500 na Christus.

Geen regio in Nederland waar zoveel gravend archeologisch onderzoek is uitgevoerd als in Oost Brabant. Ook in de gemeente Son en Breugel zijn diverse opgravingen gedaan, die hebben bijgedragen aan het beeld over de bewoning van onze streek door de eeuwen heen. Er is onder andere archeologisch onderzoek gedaan op Ekkersrijt: de huidige locatie van woonwarenhuis IKEA en het voormalige Beton Son-terrein. Daarnaast vond er archeologisch onderzoek plaats in het centrum van Son nabij café-restaurant Zwaan en de voormalige pastorie op het Kerkplein, alsook op het terrein van de voormalige tegelfabriek HIVA en nabij de rivier de Dommel.

Op 25 februari werd het verbindende naslagwerk over deze onderzoeken aangeboden aan een aantal wethouders uit de regio, waaronder wethouder Boersma uit Son en Breugel.

De archeologen die meewerkten aan Drieduizend jaar bewoningsgeschiedenis van oostelijk Noord-Brabant zoeken nu contact met heemkundekringen en gemeenten om aan de slag te gaan om de onderzoeksresultaten, en het verhaal erbij, te vertalen voor het grote publiek.

Stichting Sun in Ghana

Foto: Ingezonden

Het is bijna zover, 10 maart, na de carnaval (Brabanders kunnen carnaval niet missen) gaat stichitng Sun in Ghana op reis. Het team gaat naar verschillende plekken waar ze projecten hebben lopen. Zoals al eerder geschreven in deze krant gaan ze een couveuse afdeling inrichten naar Ghanese standaarden. Meer kun je erover lezen op www.suninghana.nl

Naast deze projecten hebben ze ook een schoolfonds 'Het Eba Sukuu Schoolfonds'. Eba Sukuu betekent kinder vriend. Het team ondersteunt zes kinderen om naar school te gaan. Deze kinderen blijven in het fonds van basisschool tot vakonderwijs of universiteit.

Sun in Ghana doet dit nu bijna vier jaar en de eerste twee kinderen zijn met een diploma aan het werk. Omdat ze steeds voor zes kinderen geld kunnen ophalen zijn er weer twee nieuwe kinderen ingestroomd. Een manier van geld ophalen, is de statiegeldbox bij de Albert Heijn in Son en Breugel. Al een aantal jaar is de box voor de maand maart voor ons schoolfonds. Zij zijn heel blij met de Albert Heijn, die hun deze mogelijkheid geeft. Je kunt ons dus heel eenvoudig helpen door je statiegeldflessen in te leveren bij deze winkel en de bon in de box te deponeren.

Mocht je op een andere manier geld willen doneren dan kan dat ook op rekening nummer: NL17 RABO 0147 3214 09 ten name van stg.sun in ghana. Onder vermelding van het woord Eba Sukuu.

Monique ziet Sarah('s)

De jarige 'Sarah' tussen de andere Sarah's Foto: Wil Feijen

Monique Strijbosch is op donderdag 21 februari 50 jaar geworden. Regelmatig regelde Monique verklede Sarah's als een vriendin of buurvrouw 50 jaar werd.

Donderdag 21 februari liep er een hele polonaise Sarah's op de Kuilen in Breugel om Monique te feliciteren met haar verjaardag. De Sarah's zijn benieuwd of Monique weet wie deze verklede Sarah's zijn!

Vrouwenvereniging Scala en Internationale Vrouwendag

De Internationale Vrouwendag wordt gehouden op 8 maart en vanwege dit feit houdt Scala samen met de Nederwettense Vrouwenvereniging (NVV) en Vrouwenvereniging Nuenen/Gerwen (VVNG) een samenkomst voor haar leden.

Dit treffen (nu al voor de negende keer) wordt gehouden op woensdag 6 maart en is wederom in het Vestzaktheater. Deze avond wordt opgeluisterd door de Belgische Marie-Thérèse Olaerts. Zij vertelt op een humoristische manier niet alleen over de kracht van vrouwen maar ook verhalen 'uit het leven gegrepen'.

Op 8 maart houdt Scala haar jaarlijkse algemene ledenvergadering in 'De Bongerd' met na afloop voor iedereen erwtensoep.

14 / 32

Luchtvaart: droom of nachtmerrie

Uitbreiding Eindhoven Airport ten koste van de gezondheid

Foto: wikimedia.org

Regio - Dit jaar moet de vergunning van Eindhoven Airport worden herzien en er liggen al voorstellen om het aantal vluchten te verhogen tot 100.000. Samen met de onaanvaardbare stijging van de geluidshinder zal de toenemende uitstoot van al die vluchten van 'Ons mooie Brabant' niet veel overlaten.

Heeft u zich al eens afgevraagd waarom de tuinmeubels zo snel zwart worden en waarom het houden van een groentetuintje wordt afgeraden? Allemaal gevolgen van de enorme vervuiling van de lucht die ingeademd wordt.

Wat stoten vliegtuigen eigenlijk allemaal uit?
Naast het bekende broeikasgas CO2 worden fijnstof en ultrafijnstof uitgestoten en dat wordt gezien als een gevaar voor de gezondheid. Longproblemen en astma, hart- en vaatziekten en het kan eveneens een rol spelen bij ziektes als Alzheimer en Parkinson en bij de ontwikkeling van bepaalde hersengebieden van het ongeboren kind. Ook de geluidshinder kan ernstige gezondheidsklachten veroorzaken. Een toename van het aantal vluchten zal deze problemen alleen maar vergroten.

'De vervuiler betaalt' is een principe dat we allemaal kennen. Maar op de brandstof van die Boeing 747 wordt nul euro belasting betaald. De eigenaar van een Fiat Panda betaalt meer belasting op zijn 30 liter brandstof dan een Boeing 747 op 20.000 liter. Hoe zou het anders mogelijk zijn dat een retourvlucht Barcelona goedkoper is dan een treinretourtje Eindhoven-Groningen.

Het in gelijke mate belasten van het vliegverkeer zou al een stap in de goede richting zijn om het aantal vluchten te verminderen, maar een stijging van de vluchtprijzen mag niet de maatgevende prikkel zijn.

U kunt meer doen dan u wellicht denkt!
Het wordt hoog tijd dat men zich gaat realiseren wat men met de leefomgeving aan het doen is en vanuit dat besef besluiten om minder vaak te gaan vliegen, goedkoop of niet. 'Een beter milieu begint bij jezelf', gaat nog altijd op. En als deze mindset maar breed genoeg gedragen wordt, komt dat hoe dan ook altijd ten goede aan de leefbaarheid.

Laat van u horen
Momenteel loopt er een proefcasus die in april van dit jaar moet uitmonden in een advies aan de minister over de toekomst van Eindhoven Airport. Op de website van de proefcasus kunt u uw mening over de toekomst van EA kwijt. Wat wordt het: gaat men voor het gemak van een luchthaven dichtbij of wordt gekozen voor een gezonde toekomst voor onszelf en de kinderen.

Twijfel geen moment en laat weten dat uw gezondheid, nachtrust en schone lucht belangrijk zijn. Meld u aan bij BOW (Belangenbehartiging Omwonenden Welschap) via www.b-o-w.nl/194-Lidmaatschap of BVM2 (Beraad Vlieghinder Moet Minder) via www.bvm2.nl/supporter en geef uw persoonlijke mening via deze link van de proefcasus www.proefcasus-eindhovenairport.nl/praat-mee.

Hans Poppelaars onderscheiden met 'de Sonse Bok'

Sonse Bok voor Hans Poppelaars Foto: Wil Feijen

Opnieuw werd één van de vele vrijwilligers tijdens een zittingsavond door het bestuur van carnavalsvereniging De Krutjesrapers onderscheiden. Op zaterdag 23 februari, de laatste zittingsavond, werd het programma van de zittingsavond onderbroken, voor een plechtig moment. Hans Poppelaars werd onderscheiden met De Sonse Bok.

Redacteur: Adrie Neervoort
Fotograaf: Wil Feijen

Nadat in het eerste weekend, op de eerste zittingsavond, Marc Gruithuijzen werd geëerd met de zilveren Krut, werd op de laatste zittingsavond De Sonse Bok uitgereikt. De Sonse Bok wordt bijna elk jaar uitgereikt aan een persoon die zich jarenlang onderscheidend heeft ingezet voor het carnaval in Son en Breugel. De Bokcommissie draagt een vrijwilliger voor bij het bestuur.

Tijdens de zittingsavond werd de Bokcommissie op het podium gevraagd, samen met het voltallige bestuur van de Krutjesrapers. Voorzitter Jasper van Zuuren gaf aan dat vrijwilligers onmisbaar zijn in een vereniging. Zonder vrijwilligers kan een vereniging niet draaien. Hans Poppelaars is een van deze vrijwilligers.

Een zichtbaar verraste maar zeer blije Hans Poppelaars nam de prijs in ontvangst. Echter niet voordat voorzitter Jasper van Zuuren van CV de Krutjesrapers had verteld wat Hans Poppelaars heeft, en nog steeds, betekend voor het carnaval in Son en Breugel.

Niet alleen was hij Oud Prins ook is hij tot op de dag van vandaag actief voor en achter de schermen van het carnavalsfeest in Son en Breugel. Het was een lange lijst die ver terugging in de tijd. Zo is hij de voorzitter van de optochtcommissie en was hij actief bij jongerencentrum Oase, carnaval op Zonhove maar ook bij carnavalsvereniging de Dommelsoppers. De Sonse Bok is dus terecht uitgereikt aan Hans een man die zich belangeloos al vele jaren inzet voor het carnaval in Son en Breugel.

MooiSonenBreugel feliciteert Hans met deze mooie onderscheiding.

Beschilderde platen bevestigd aan carnavalswagen van brandweer

De mooiste beschilderde platen werden aan de wagen gemonteerd Foto: Wil Feijen

De brandweer is de reddende engel voor de prijswinnende geschilderde platen van de Creadag. Door een technisch mankement dreigden deze namelijk niet in de optocht mee te kunnen rijden.

De brandweer liet zich echter van zijn beste kant zien en gaat de eerste prijswinnaars nu op hun eigen carnavalswagen showen tijdens de carnavalsoptocht van Krutjesgat. Om de jeugd er nog meer bij te betrekken, mocht een aantal kinderen vrijdag 22 februari meehelpen de platen op de wagen te bevestigen. Het was een super uitje voor de kids; ze werden opgehaald van school en met de brandweerwagen naar de kazerne gebracht.

De mooiste beschilderde platen werden aan de wagen gemonteerd Foto: Wil Feijen

Dansfestival van CV DeDommelsoppers

Foto: Wil Feijen

In de carnavalstent vond zondag 24 februari het dansfestival van cv De Dommelsoppers plaats. Het dansfestival werd een prachtig en geslaagd evenement.

De sfeer zat er goed in, er waren allerlei spetterende optredens met zelfs enkele echte uitblinkers. Er was een fantastisch publiek en onderling tussen de groepen was veel sportiviteit. Het professionele commentaar van Cilla Niekoop en Peter Rost maakte het geheel compleet. Al met al was het een gave middag met veel danssport, veel sportiviteit, veel gezelligheid en prachtige optredens waar jong en oud van hebben genoten.

Kijk voor meer foto's op: www.mooisonenbreugel.nl

De vlag van Krutjesgat

Ieder dorp en iedere stad heeft zijn eigen vlag met een eigen logo. Met carnaval hangt in Son en Breugel een andere vlag aan de gevels van de woningen; de enige echte Krutjesgatvlag.

Hoe mooi zou het zijn dat alle woningen en winkels langs de carnavalsroute, maar zeker ook buiten de route, voorzien worden van deze Krutjesgatvlag. Heb je de vlag al in huis, hang hem dan alvast op. Heb je de vlag nog niet, koop de vlag dan voor € 12,50 en hang hem snel op. De vlag is te koop, tijdens kantooruren, in het kantoor van deze krant, Markt 2a in Son en Breugel.

16 / 32

Krutjesgat zoals het lacht, zingt en danst en stil is op het juiste moment

Lachen, luisteren, zingen, dansen en genieten tijdens de Zittingsavonden

Ruim 3500 bezoekers hebben volop gelachen, geluisterd, gezongen, gedanst, geapplaudisseerd en vooral genoten van de tonpraters, zangers/zangeressen en de dansgroepen, allen talenten uit Son en Breugel, tijdens de zittingsavonden en Seniorenmiddag. Voor de 39e keer stond de Krutjesgatse zittingsavond op het programma van carnavalsvereniging Krutjesrapers. De feesttent was zaterdag 23 februari, net als de andere drie avonden en middag, tot de laatste plek gevuld met publiek.

Redacteur: Emmy Grit
Fotograaf: Wil Feijen


Entrade
Hofkapel De Bloaskaken bracht de stemming er meteen in na het spelen van de eerste noten. Aansluitend werd de spotlight gericht op vier zangers en twee zangeressen, die elk op een klein podium in de zaal stonden, waarna zij begonnen te zingen. De entrade begon en Prins Jarno werd met 'vuurwerk' geïntroduceerd. Als een ware discjockey stond hij 'in the spotlight' op het podium. Dat hij deze avond niet alleen in the spotlight staat, was te lezen op het programmablaadje dat op de vele tafels ligt in de zaal. Het programma zit strak in elkaar en de presentatoren Remco Heeren en Mariëlle Keijzers kondigden alle optredens op een professionele wijze aan. Als eerste trad De garde van de Prins op. Voor de laatste keer danst deze garde in deze samenstelling op de zittingsavonden.

Primeur
Na het spetterende optreden van de dansgarde wordt het podium ingericht als Tijdreisbureau Son voor Sander van de Aa en Geert Rouwenhorst, alias 'Cor' en 'Don'. Een primeur voor de zittingsavonden. Jarenlang hebben Sander en Geert vanuit de zaal gekeken naar de tonpraters op het podium, nu stonden zij met hun act op het podium en namen de bezoekers mee in het tijdreisprogramma.

Dans
Opnieuw stond er een dansgroep klaar, dit keer Showgroep Creation. De dansgroep van de Jeugdcarnavalsvereniging De Dommelsoppers liet tijdens hun dans zien waar zij maandenlang voor had getraind. Een groot applaus was hun beloning.

Woordspeling en woordgrappen
Dic Tee maakte met zijn buut als De Neerlandicus de ene woordgrap na de andere. Moest de ene grap nog landen, werd de volgende alweer afgevuurd, tot grote hilariteit van het publiek. Dic (Robert Keepers) had, vanaf de eerste seconde, met zijn vele woordspelingen de lachers op zijn hand. Dat er zoveel Nederlandse woorden zijn met een dubbele betekenis, werd deze avond duidelijk. De Neerlandicus ratelde maar door, zijn optreden werd enorm gewaardeerd door het uitzinnige publiek.

Hoofdrol en bijrol
Tijd voor muziek. Lars van Mil, Evelien Slegers en Lisa Verkuijlen zongen als trio de sterren van de hemel. Na hun optreden staat De Grote Amigo Show op het programma. Menno van Hoek en Toon Meulendijks betrokken het publiek bij hun act. Zij lieten het publiek kiezen welke sketches gespeeld zouden worden. Bij iedere sketch werd het decor, de kostuums en pruiken gewisseld om de juiste sfeer te creëren. Wil Feijen, fotograaf van MooiSonenBreugel, had als Superman zelfs nog een kleine bijrol in een van de sketches.

De Scheidsrechter
Na de pauze kwam dansgroep Dédé Dance op het podium om hun danskunsten te laten zien, waarna het de beurt was aan Harold Richters als 'De scheidsrechter'. Voor de 11e keer stond Harold op het podium. Als scheidsrechter trok hij meteen de gele kaart voor een valse noot, gespeeld door een muzikant van De Bloaskaken. Scheidsrechter Harold vertelde met veel humor over zijn loopbaan als scheidrechter. Waar hij op het voetbalveld met een waarschuwing begint, worden de BOA's uit Son en Breugel meteen, zonder waarschuwing, op de bon geslingerd.

De Doventolk
Na de feestelijke onderbreking van de uitreiking van 'De Sonse Bok' werd het programma van de avond weer voorgezet. Giel van Erp stond als 'De Doventolk' met grote oren aan zijn hoofd op het podium. Zijn hele buut, vol met komische uitspraken, werd ondersteund door zijn eigen interpretatie van de gebarentaal. De aanduiding 'dames en heren' werd zeer herkenbaar uitgebeeld, alsmede ook het verschil tussen lekker, lekkerder en lekkerst. De lachspieren van het publiek maakten overuren tijdens dit hilarische optreden.

Swingend feestje
De zes mannen van Lucky Flops, gekleed in felgekleurde pakken, vermaakten het publiek met hun muziekinstrumenten en de keuze van de muziek. Zelfs de choreografie werd tot in de puntjes uitgevoerd. De zaal was laaiend enthousiast, sommigen stonden zelfs op de banken en tafels om mee te dansen en mee te zingen.

Muzikale bijdrage
Het zangduo Guido en Jordy ging verder met het vermaken van het publiek. Het ene nummer na het andere nummer werd ten gehore gebracht en het publiek zong uit volle borst mee. Lisa, Evelien en Lars kwamen nog een keer terug voor een muzikale bijdrage waarna de avond, zoals gebruikelijk, werd afgesloten met het Prinsenritme.

Oktoberfest
De 23 oud prinsen hebben in het verleden al laten zien dat zij carnaval kunnen vieren, maar ook voor 'het Oktoberfest' draaien zij hun hand niet om. De oud prinsen pakten met hun bijdrage 'live' uit waar het thema 'Oktoberfest' centraal stond, compleet met de bekende geblokte blouses, knickerbockers, bergschoenen, bierpullen gevuld met een heerlijk getapt biertje en Duitstalige schlagers. Een top act!

Bokshelden
De avond werd afgesloten door een optreden van Ray en Esmee. Als ware bokshelden werden zij aangekondigd. In de boksring op het podium volgde een sportieve strijd tussen deze twee op zang gebied. Buiten de boksring zongen ze samen het slotstuk van de avond, waarna alle deelnemers, onder begeleiding van Suisse Leo naar het podium werden begeleid en nogmaals een geweldig hartverwarmend applaus in ontvangst mochten nemen. Nadat Prins Jarno de vele vrijwilligers had onderscheiden en er mooie lofwoorden waren gesproken, kwam er een einde aan de 39e editie van deze Krutjesgatse zittingsavonden.

MooiSonenBreugel wenst u een hele fijne, mooie, plezierige en een te gekke carnaval toe. Maak er een mooi Fisje van!

Op bezoek bij de wagenbouwers

Son en Breugel - DeMooiSonenBreugelKrant ging zaterdag 23 februari samen met de optochtcommissie op bezoek bij de wagenbouwers. Op verschillende locaties zijn de wagenbouwers bezig met het bouwen van de meest prachtige carnavalswagens.

Redacteur: Adrie Neervoort

Erwtensoep
Als de wagenbouwers bezocht worden, leggen zij de laatste hand aan hun wagen of wagens. Traditiegetrouw werden de aanwezige wagenbouwers op hun locatie getrakteerd op een heerlijke kop warme erwtensoep van Hotel-Restaurant La Sonnerie.

Veel details
De eerste wagenbouwers die bezocht werden, waren die van de Stoklanterfanters, zij bouwen de wagen in een loods aan de Rooijseweg. Een geweldige mooie wagen met veel details en vrolijke kleuren. De wagenbouwers zijn drukdoende de laatste fruitige details aan de wagen af te werken.

Ogen te kort
Op de Ockhuijzenweg zijn Cv Krek Gek en De Zeverzwijnen eensgezind bezig aan hun wagen. De wagen oogt nog lang niet af, maar misschien dat zij de slogan van de prins 'Elke seconde telt' te letterlijk hebben genomen. Volgens de bouwers komt het goed en zullen de toeschouwers ogen en …. te kort komen.

Proefdraaien
Als de Waterhoef opgereden wordt, staat de wagen van CV Hendig Zat al buiten de loods. Zij draaien alvast proef, dit is wel nodig met zoveel bewegende onderdelen. Volgens de bouwers verliep alles als een vliegend tapijt.

Brandweerkazerne
Niet ver van de Waterhoef is de thuisbasis van de lokale helden; de brandweermannen en vrouwen. In de kazerne waar normaal elke seconde telt, heerst nu een serene rust en zijn drie heren bezig aan de wagen, die in dit geval nog eens tweedelig is. Alarmfase drie is hier niet van toepassing.

Koninklijke wagen
In het buitengebied van prachtig Breugel ligt Olen, daar staat ook de Prinsenwagen van CV De Krutjesrapers. Een wagen van grote omvang, want niet alleen de Blaoskaken moeten erop maar ook nog eens de raad van elf met Prins Jarno en zijn adjudant. Ondanks dat het dezelfde wagen is als vorig jaar zijn twee heren bezig met wat modificaties aan deze koninklijke wagen.

Te hoog
Dat het vinden van een locatie voor het bouwen lastig is, blijkt wel als in de gemeente Nuenen dwars afgeslagen wordt naar Hool 1. Daar is CV Vrijgezellig uit Son en Breugel te gast voor het bouwen van hun wagen. Het bouwen van de wagen was dit jaar zeker niet het probleem, de wagen naar de optocht in Son en Breugel krijgen is een groter probleem. Door de hoogte van de wagen kunnen zij twee ophaalbruggen in Son en Breugel niet gebruiken. Vroeg eruit dus en net op tijd bij de optocht is de gedachte.


Het mooiste carnavalsfeestje voor de jeugd

De jeugd viert carnaval in de tent op het Oranjeveld (archieffoto 2018) Foto: Wil Feijen

Voor de jeugd van Son en Breugel wordt dit jaar voor het vierde keer een jeugdtent geplaatst op het Oranjeveld, zodat de jeugd vanaf groep 8 tot en met 17 jaar in eigen stijl en zonder alcohol carnaval kan vieren.

Redacteur: Adrie Neervoort

Carnavalsfeest
De jeugdtent mag zich verheugen op steeds meer belangstelling vorig jaar waren meer dan 250 kinderen te gast in de tent op het Oranjeveld. De jeugd die wat leeftijd betreft te groot is voor het carnavalsfeest in de Oase en te klein voor carnavalsfeest in de tent op het Kerkplein viert carnaval op het Oranjeveld.

Groep 8 tot 17 jaar
Maar vanaf zaterdag 3 maart start het carnaval voor de jeugd van groep 8 tot 17 jaar weer in de tent op het Oranjeveld. De tent is open van 19.30 tot 00.30 uur, behalve op dinsdag 5 maart dan is de eindtijd 00.00 uur. Voor € 20,00 euro koop je in de voorverkoop een passe-partout voor vier dagen. Deze is ook aan de tent te koop maar kost dan € 24,00 Entree per avond kost € 6,00. In de tent kan alleen betaald worden met muntjes deze kosten € 1,25 per stuk.

Fotograaf Wil Feijen kan meer dan alleen foto's maken

Foto: Remco Heeren

DeMooiSonenBreugelKrant fotograaf Wil Feijen had tijdens de vierde zittingsavond een grote bijrol. Als Superman verscheen hij op het podium tijdens De Grote Amigo Show. Als ware held werden de twee kopjes koffie netjes uitgeserveerd. Hulde aan Wil voor zijn bijdrage aan deze act.

19 / 32

20 / 32

Kerkberichten

Sint Genoveva-kerk
Son en Breugel

Donderdag 28 februari
17.00 uur Eucharistieviering m.m.v. Breugels kerkkoor
Vrijdag 1 maart, Eerste Vrijdag van de maand
08.30 uur: Eucharistieviering
Zondag 3 maart
09.30 uur: Eucharistieviering m.m.v. Breugels kerkkoor. Intenties: Karel en Elisabeth Faessen-van Tilburg, Peter Verstappen, Robert en Marieke van der Lande-Wijnands, Jan Adriaans, Marinus de Haas, voor een 90-jarige.
11.00 uur: Eucharistieviering m.m.v. het Sons Parochiekoor. Intenties: Robert en Marieke van der Lande, Piet Melisse. Woensdag 6 maart, Aswoensdag
19.00 uur: Eucharistieviering, wijding van de as en opleggen van het Askruisje m.m.v. de Sonse en de Breugelse kerkkoren
Zondag 10 maart
09.30 uur: Eucharistieviering m.m.v. Breugels kerkkoor. Intenties: Ietje van Dinther-Raeven
11.00 uur: Eucharistieviering m.m.v. het Sons Parochiekoor. Intenties :Frits en Doortje Maas-de Bijl, Cees Laas (1e jaargetijde), Mariet Verhagen, Susan de Jongh-Vroomen, Ouders Peeters-Goossens.

Overige kerkdiensten in Berkenstaete
Zaterdag 2 maart 16.30 uur: Woord- en communieviering
Zaterdag 2 maart 16.30 uur: Woord- en communieviering
Zaterdag 9 maart 16.30 uur: Woord- en communieviering

Martinuskerk Centrum
Zaterdag 2 maart
16.30 uur: Eucharistieviering, Carnavalsmis met kapel en Aurora en De Rooi Tulpen. Intenties: Adrie Oerlemans (mgd), Mien van Susante – Drijvers (mgd), Riek Vogels, Frans Habraken en Marinus en Antoinetta van Weert – Kelders, De Vader van Prins Nûl Pluk, Opa en Oma Pluk, Opa en Oma Kanters.
Zondag 3 maart Achtste Zondag door het Jaar
09.30 uur: Eucharistieviering met Het Martinuskoor. Intenties: Mien van Oss – van der Linden (mgd), Ad van der Heijden (mgd), Toon van Erp (mgd), Jo Vervoort – van Erp (mgd), Ineke Lintsen – Suringa (mgd), Tiny van den Biggelaar, Cor van Esch (mgd), Dien de Leijer – Moeskops en familie Moeskops. Eucharistieviering (voor een bijzondere intentie). Met medewerking van Het Martinus koor, Kinderkoor Sint Maarten en Zangvereniging 'Denna Sang uit Beugen o.l.v. Nol Ardts, Projectkoor o.l.v. Paul Gieles.
Maandag 4 maart
09.00 uur: Eucharistieviering in de Dagkapel van De Goede Herder Kerk Eerschot.
Dinsdag 5 maart
09.00 uur: Eucharistieviering in de Heilige Antonius van Padua Kerk te Nijnsel.
Woensdag 6 maart Aswoensdag
19.00 uur: Eucharistieviering met wijden van de as en uitreiken van het Askruisje. Medewerking van het Martinuskoor.
19.00 uur: Eucharistieviering in de Heilige Ritakapel te Boskant.
Donderdag 7 maart
19.00 uur: Eucharistieviering in de Martinuskerk.
Donderdag 7 maart
20.00 uur: Stichting Behoud Martinuskerk.
Vrijdag 8 maart
19.00 uur: Eucharistieviering in de Martinuskerk.

Met ingang van de Veertigdagentijd (Aswoensdag) woensdag 6 maart zullen er door-de-weekse missen worden gevierd in de Martinuskerk in Sint-Oedenrode. Deze missen worden gevierd om 19.00 uur, waarna er gelegenheid is voor stil gebed en het ontvangen van het sacrament van boete en verzoening tot 20.00 uur. Alle andere dagmissen in de verschillende kapellen van de parochie (Goede Herder, Genoveva, Antonius) vervallen hiermee, behalve de Viering in de Ritakapel te Boskant. Voor de eenduidigheid en om vergissingen te voorkomen, wordt ook de zaterdagavondmis in de Martinuskerk om 19.00 uur gevierd.

Sint Antonius Nijnsel
Zondag 3 maart
11.00 uur: Eucharistieviering met gemengd koor. Intenties: Tineke Klomp- van Boxtel, Noud van Hoof, Driek en Francien Verschuijten- Saris, Willem Sanders, Roland Vulders, Ben Habraken.
Dinsdag 5 maart
9.00 uur: Eucharistieviering.

Kerkdienst protestantse kerk (PKN) Son en Breugel
Zondag 3 maart
10.00 uur: Kerkdienst, verzorgd door Dhr. R. de Jong en Mw. N. van der Schouw

Bijzondere Eucharistieviering

Het projectkoor Foto: Ingezonden

Sint Oedenrode - In de Martinuskerk in Sint-Oedenrode vindt carnavalszondag 3 maart om 09.30 uur een bijzondere hoogmis plaats met een uniek palet aan muzikale hoogstandjes. Met medewerking van Martinus koor, Kinderkoor 'Sint Maarten', Zangvereniging 'Denna Sang' uit Beugen onder leiding van Nol Ardts, Projectkoor onder leiding van Paul Gieles, Bert Augustus (orgel) en Pastoor Robert van Aken (voorganger) wordt deze hoogmis gehouden.

Al decennialang geeft het Parochiële kerkkoor ofwel het Martinus koor acte de présence in de zondagsvieringen van de Martinuskerk. Door het jaar heen ook wel een aantal keren samen met de andere kerkkoren van de parochie. Zingen is niet aan leeftijd gebonden: zolang je zingt, leef je! Zingen is zowel een lijfelijke als een spirituele activiteit. Het is gezond, want je maakt optimaal gebruik van je longen; bovendien communiceren beide hersenhelften veel beter met elkaar (E.Scherder).

Het doet er ook niet toe, welk genre je zingt en de plaats 'waar' je zingt. Het gaat om de 'boodschap' in de muziek. Dat geldt zeker voor de muziek in de kerk. In de kerk is er tijdens de vieringen 'liturgische muziek', zowel vocaal als instrumentaal (meestal het orgel als belangrijkste instrument) ingebed en in nauwe samenhang met het ritueel van de viering uitgevoerd door de voorganger, lector, acolieten, koor, organist en last but not least het volk. Liturgie betekent letterlijk: 'wat mensen doen'.

Het bijzondere van de viering op zondag 3 maart is dat het Martinuskoor en het Kinderkoor geflankeerd worden en support krijgen van twaalf dames van 'Denna Sang' uit Beugen, een projectkoor, bestaande uit collegae zang, oud-leerlingen zang, koorzangers uit Sint-Oedenrode e.o. en studentenzang van het Antwerps Conservatorium.

Deze vier koren zingen gezamenlijk de vaste en wisselende gezangen (met muziek van J.Berthier, Caudana, Raas en twee canons) onder leiding van Nol Ardts. Dit jaar is Nol 40 jaar musicus en op zondag 3 maart viert hij ook een 'leeftijdsjubileum'.

Het projectkoor zingt onder leiding van Paul Gieles drie fraaie werken uit de koorliteratuur: De Koraalcantate: 'Nun lasst uns Gott dem Herren Dank sagen' van D. Buxtehude (Barok), de Graduale: 'Locus iste' van Anton Bruckner (Romantiek) en 'Ubi Caritas et Amor' van de Noorse componist Ola Gjeilo * 1978 (Modern).


Uitnodiging aan iedereen, jong en oud (koorzangers, niet-koorzangers, ouders en kinderen, jongeren) die deze hoogwaardige 'Carnavalsmis' wil meebeleven en meezingen! Na afloop van de viering is er koffie/thee achter in de kerk.

Ouders en kinderen, die interesse hebben om de 'Voice Kids Rooi' te komen versterken, kunnen contact opnemen met het secretariaat van de Oda-parochie. Wekelijks wordt één uur een totaalpakket aangeboden van volwaardig muziekonderwijs (gehoorscholing, spreken, zingen, spelen, body percussie, beweging, dirigeren).

Genealogie bijeenkomst PVGE

Foto: PVGE

PVGE Genealogieclub houdt op maandag 11 maart van 13.30 tot 16.30 uur in Braecklant, Amerikalaan 1 Son de bijeenkomst Genealogie.

Wie op zoek gaat naar zijn voorouders kan best wat hulp gebruiken. De PVGE genealogieclub Son en Breugel kan daarbij behulpzaam zijn. Zij bestaan dit jaar vijf jaar en komen in kleine groepjes eens per maand, overdag of s' avonds, bij elkaar.

Wanneer je op zoek gaat naar genealogische informatie voor beginners en gevorderden, dan kom je op een onderdeel waar een klein stukje tekst staat en een verwijzing naar boeken. Deze zijn geschikt om de beginnende genealoog te begeleiden bij zijn of haar onderzoek.

Dat het ook anders kan, laten diverse websites zien. Een uitgebreid systeem met teksten, gericht op beginnende genealogen, maar waar meer ervaren stamboomonderzoekers ook veel informatie kunnen terugvinden.

Op deze bijeenkomst wordt de workshop 'Zoeken op internet'' gehouden.Tijdens deze bijeenkomst laat de genealogieclub zien hoe je informatie kunt ophalen via bijvoorbeeld:
- Delpher via de koninklijke bibliotheek, zoeken in oude kranten
- Matricula = Duitse, Oostenrijkse, Luxemburgse kerkboeken DTB
- Digitalebronbewerkingen NL&BE; een verzameling Nederlandse en Belgische kerkboeken en andere ingescande documenten
- Huwelijkse bijlagen uit de burgerlijke stand- Myheritage een website wereldwijd met gegevens
- Aldfear die voor u algemeen zoekt op het internet.

De entreeprijs voor niet leden van de PVGE Son en Breugel bedraagt € 2,00. Heb je zelf nog andere inbreng, geef dit dan per mail door, dan kal de organisatie rekening mee houden. Meld je van te voren even aan, dan rekenen zij op jou komst. Aanmelden via: Paul Janssen, email: p.janssen2@chello.nl

Oproep nieuwe rubriek Mooi Uit de Kunst

Ben jij een kunstenaar en woonachtig in Son en Breugel? DeMooiSonenBreugelKrant wil graag kunstenaars uit Son en Breugel, die voor hun hobby met kunst (in de breedste vorm van het woord) bezig zijn aan het woord laten in de nieuwe rubriek 'Mooi Uit de Kunst'.

Wat is jouw verhaal achter jouw kunstwerken? Hoelang ben je al kunstenaar? Met welke materialen werk je en waarom juist met deze materialen? Heb je een opleiding gevolgd of ben je autodidact?

Wil je de lezers van deze krant vertellen over jouw kunstwerken? Neem dan contact op met Emmy Grit via redactie@demooisonenbreugelkrant.nl voor een interview.

Merel-Kerel

Parmantig hupt hij over het grasveldje, vlak voor onze neus. Zijn gele snavel steekt perfect af tegen zijn zwarte verenkleed. Met een schuin oog kijkt hij ons aan, alsof hij wil vragen: 'Wat doen jullie hier?'

'Kijken naar de schuimkoppen op de zee, luisteren naar het geluid van de branding en ons laven aan het zonlicht, dat af en toe dapper door het wolkendek breekt', antwoord ik hem.

Hij lijkt genoegen te nemen met mijn antwoord, de merel-kerel, hij hupt weer verder. Het is een vreemd idee, dat dit kleine, sierlijke wezen afstamt van de dinosauriërs, waarvan sommigen ook op twee benen liepen (en veren hadden). Ik probeer me voor te stellen hoe dat er uit zou zien, als zo'n groot monster rond zou huppelen, net als een vogel.

De merel is zich niet bewust van deze overpeinzingen, hij steekt zijn snavel in het gras, op zoek naar een worm of insect. Aan de rand van het grasveld rommelt hij wat tussen de gevallen bladeren, op zoek naar iets eetbaars. Een zoektocht, die hij zijn leven lang vol zal moeten houden.

Weer kijkt hij om zich heen, alert op gevaar. Dan ziet hij een rivaal, op een paar meter afstand. De brutaliteit! Hij vliegt erop af, ze dansen om een struik heen, de indringer probeert de eigenaar te ontwijken. Al snel ziet de indringer in dat hij niet met rust gelaten zal worden, hij gaat ervandoor. Zonder fysiek geweld wordt het opgelost.

Verder niets te zien? Hij stijgt op en vliegt naar een olijfboom, die op een paar meter afstand staat. Hij heft een lied aan, ik heb geen idee waar het over gaat. Allicht is het een 'saudade', een lied van weemoed en hartstocht, van nostalgie en verlies.

Of het is een lied van verlangen, een oproep aan alle aanwezige merel-meiden. Een aankondiging die wil zeggen: hier ben ik! Ik ben beschikbaar!

Het is de Tinder equivalent van de merels, een contactadvertentie in de trant van: prachtige merel-kerel, goed in de veren, in de kracht van zijn leven, zoekt merelin voor lange, romantische huppeltochten langs het strand en zwoele avonden en – nachten.

De dames horen de liederen aan van op een afstand, en swipen vervolgens naar links of naar rechts, al naar gelang het lied in kwestie hen bevalt of niet.

Na afloop van zijn lied vliegt onze merel-kerel weer weg. Op zoek naar groenere wieden, sappige wormen en lekkere meiden. Succes kerel!

Jantje Beton helpt verenigingen en clubs

Foto: Ingezonden

Van maandag 25 februari tot en met zaterdag 9 maart is de jaarlijkse Jantje Beton Collecte. Ruim 40.000 collectanten gaan langs de deuren en collecteren online om geld op te halen voor hun eigen kas en Jantje Beton. Van de opbrengst gaat 50% naar de eigen kas en 50% naar projecten van Jantje Beton.

In actie voor méér spelen
School, huiswerk, sport, pianoles, liken, delen: kinderen krijgen het drukker en drukker. En omdat ze steeds meer binnen leven, worden dingen als speelplaatsen en buiten spelen steeds minder vanzelfsprekend. Drie op de tien kinderen speelt niet of slechts één keer per week buiten. Bovendien zijn er veel kinderen die niet lid kunnen worden van een club of vereniging. Eén keer per jaar organiseert Jantje Beton een grote collecte. Samen met tienduizenden vrijwilligers halen deelnemende clubs en verenigingen geld op. De helft van de opbrengsten is voor de kas van deelnemende verenigingen en clubs. De andere helft is voor projecten van Jantje Beton. Projecten voor kwetsbare kinderen krijgen hierbij speciale aandacht. Zo gaan jongeren met een verstandelijke beperking aan de slag in 125 speeltuin via het project 'Aan de slag in de speeltuin'.

Huis-aan-huis én online collecteren
Collectanten kunnen naast huis-aan-huis collecteren ook een online collectebus inzetten om hun opbrengst te verhogen. En hiermee makkelijker vragen of andere clubleden, vrienden en familie een donatie voor hun club willen doen.

Tikkie je bent 'm! actie
Dingdong! Niemand thuis? Met de 'Tikkie jij bent 'm actie!' kunnen collectanten vragen alsnog een donatie te doen voor hun club en iemand anders aan te tikken dit ook te doen. Fantastisch toch, als mensen elkaar aan kunnen tikken om een lokale club te steunen? Zo kan iedereen die in buurt van een collectant woont, verder weg woont of niet thuis is, helpen.

Extra week collecteren
In 2019 is de Jantje Beton Collecte van 4 tot en met 9 maart. In een deel van het land is het dan carnavalvakantie. Daarom heeft Jantje Beton bij alle gemeenten een extra vergunning aangevraagd om ook een week eerder al te kunnen collecteren (van 25 februari tot en met 9 maart). Een actueel overzicht van gemeenten waar een extra week wordt gecollecteerd, staat op jantjebeton.nl/collecte/voor-deelnemers.

Met CDA naar Tweede Kamer

Foto: Ingezonden

CDA Son en Breugel en Meierijstad zijn donderdag 21 februari met de bus op bezoek geweest bij de Tweede Kamer in Den Haag. Daar werden ze rondgeleid door verschillende ruimtes van het Binnenhof, zoals de oude vergaderzaal van de Tweede Kamer, de bibliotheek en de fractiekamer van het CDA. Daarna werden zij ontvangen door de kamerleden Madeleine van Toorenburg en René Peters.

De lunch werd gebruikt in het Perscentrum Nieuwspoort, waar de journalisten ook bijeenkomen. Vervolgens is nog een bezoek gebracht aan de grote vergaderzaal van de Tweede Kamer, waar op dat moment een debat aan de gang was over de pulsvisserij met als verantwoordelijk Minister Schouten van LNV.

Bij het afsluitende deel van de bijeenkomst sloot CDA-kamerlid Erik Ronnes nog bij de groep aan om groepsfoto's te maken bij het standbeeld van Koning Willem 1. Met Erik is ook gesproken over de regionale aandachtspunten, zoals de ontwikkelingen van de Brainportregio, de mobiliteit in de regio Eindhoven, waaronder de tweede ontsluiting van Ekkersrijt en de overlast van het vliegverkeer van Eindhoven Airport.

Een geslaagde dag in Den Haag met onze regionale CDA-kandidaat voor de Provinciale Staten, Coen Hendriks. Zijn begeleidende hofdames lieten Den Haag nog even kennismaken met het Brabantse carnaval.

Taizé-vesper in het Van Gogh Kerkje

Nuenen - In het Kleine Van Goghkerkje is zondag 3 maart een Taizévesper. De laatste weken is het weer wat meer lente aan het worden. De Prunus wil al wel blad geven, rond deze tijd komt ook de eerste bloesem, het is alweer vroeger 'licht' en later 'donker'.

Binnenkort is het weer feest, niet alleen voor het 'Nieuwe Leven', maar ook het Carnaval staat voor de deur! Ze kijken er naar uit met hun ogen en ze zien ook die na het feest komt. Een tijd van bezinning. Het thema van de Taizé vesper is 'Ogen om te zien'. Zo verwachten ze een nieuwe tijd, het komende voorjaar. En zijn ze altijd wel een beetje benieuwd hoe het gaat worden.

Deze laagdrempelige kerkdiensten worden bezocht door veel mensen uit de regio. Er is belangstelling bij een hele grote groep geïnteresseerden, het aantal mensen dat de vespers meemaakt is altijd rond de 20-25. De vespers zijn altijd stemmig en bezinnend, het is om die reden vaak een rustpunt in het leven van alledag. Fijn ook om even een moment te vinden, om even stil te staan bij de geheimen van het dagelijkse leven.

In het sfeervolle kerkje is er voldoende ruimte voor momenten van stilte, voor momenten van denken en ook voor momenten om de liederen uit Taizé te zingen. Deze liederen zijn eenvoudig en mooi van melodie. Het zijn korte melodieën en worden een aantal keren achter elkaar gezongen, de manier van zingen wordt ook wel ervaren als een mantra.

Deze vesper staat ook in het teken van 'nieuw'. Paul Weijmans begeleidt op de nieuwe piano in het Van Gogh Kerkje. De vesper is in het sfeervolle kleine kerkje aan de Papenvoort in Nuenen en begint om 19.30 uur. Vooraf is er pianomuziek.

Darkest Hour van Winston Churchill

Veghel - De film Darkest Hour is op maandag 4 maart te zien in Theater De Blauwe Kei. De film is een historisch drama over het leven van Winston Churchill. De film start om 20.15 uur in de Grote Zaal van Theater De Blauwe Kei.

Darkest Hour gaat over de zware beproevingen van Winston Churchill tijdens de Tweede Wereldoorlog. Een paar dagen nadat hij premier is geworden van Groot-Brittannië, moet hij een moeilijke keuze maken. Wil hij met Nazi Duitsland onderhandelen, of vecht hij voor de vrijheid van zijn natie? Terwijl de nazi's West-Europa binnenvallen, krijgt Churchill te maken met een onvoorbereid volk en een sceptische koning. Bovendien keert zijn eigen politieke partij hem de rug toe. Churchill moet zijn moeilijkste dieptepunt overwinnen en een natie achter zich zien te krijgen in een poging de wereldgeschiedenis te veranderen. Gary Oldman won een Oscar, Bafta en een Golden Globe voor zijn rol van Winston Churchill.

"De vlijmscherpe dialogen zijn een genot en het uitstekende acteerwerk maakt van Darkest Hour een meeslepende film" (Volkskrant). "Gary Oldman is magistraal als de belangrijkste Britse politicus van de afgelopen decennia. Churchill gespeeld met het vakmanschap van Oldman fascineert, ontroert en is volledig geloofwaardig." (8weekly.nl)

Kaarten voor Darkest Hour op maandag 4 maart kosten € 8,25 (inclusief drankje). Kijk op www.blauwekei.nl voor meer informatie.

Natuurspeelmiddag bij St. Vrienden van de Walhut

Foto: Ingezonden

Nederwetten - Stichting Vrienden van de Walhut wil kinderen de gelegenheid bieden om lekker buiten te spelen in de natuur. De locatie Heerendonk in Nederwetten leent zich daar uitstekend voor.

Afhankelijk van het seizoen en de weersomstandigheden is er het hele jaar door van alles te beleven. Woensdag 6 maart gaan ze met natuurlijke materialen muziek maken. En natuurlijk blijft er genoeg tijd over om naar hartenlust te ravotten en buiten te spelen. Heb je zin om te komen? Geef je dan zo snel mogelijk op.

Praktische zaken
Datum: Woensdag 6 maart
Tijd: Van 14.00 tot 17.00 uur
Leeftijd: Ideaal voor kinderen van ongeveer 5 t/m 12 jaar.
Locatie: Imkerij de Walhut, Heerendonk in Nederwetten. Als je je opgeeft sturen wij je een routebeschrijving.
Prijs: Je kunt een knipkaart kopen. Dan mag je 5 keer meedoen voor € 30,00. Je kunt ook een los kaartje kopen voor € 7,50. Begeleiders hoeven niet te betalen.
Aanmelden: Stuur een mail naar info@imkerijdewalhut.nl en geef aan met hoeveel kinderen je komt en wat de leeftijd is.
Groepsgrootte: Er kunnen maximaal 20 kinderen meedoen. Geef je snel op want vol is vol.

Een feest voor de zintuigen bij het Onderonsje

St. Oedenrode -Als 55-plusser bent u op donderdagmiddag 28 februari, van 14.00 – 16.00 uur welkom bij het Onderonsje. Twee keer per maand wordt daar een activiteit georganiseerd die heel divers is.

Vorige keer werd het druk bezocht met gasten die kwamen voor qigong-oefeningen. Deze keer is er een heel andere activiteit. Er wordt van alles gepresenteerd om te ontdekken wat we kunnen ervaren door middel van onze zintuigen.

Er zijn zes zintuigen: het lichaam wordt gebruikt voor de tastzin, de ogen wordt gebruikt om dingen te zien. Met de tong wordt smaak ervaren. Is iets zout, zoet, bitter, of zo zuur als een citroen? Of zo bijzonder als umami? Wat men hoort is dat zoetgevooisd of klinkt het als kakofonie in de oren? En vergeet niet de geest. Welke ideeën kan men hebben bij al die ervaringen? Wordt men voor de gek gehouden met onze geest? Er valt nog zoveel te ontdekken.

Dit keer wordt het Onderonsje een experiment met de zintuigen. Heel serieus, maar ook om te lachen en te ontdekken. U kunt zich opgeven, maar ook kunt u spontaan komen als u dit experiment mee wilt maken.

Info en aanmelding bij Petra Vesters, telefonisch bereikbaar via 06-10068676, petrav@kpnmail.nl of Karin van Vlerken, telefonisch bereikbaar via 06-13992915. Kosten: € 3,00. Damiaancentrum, Schijndelseweg 46, Sint-Oedenrode, www.damiaancentrum.nl

Handbalvereniging Apollo

Dames 1 van handbalvereniging Apollo speelde zondag 24 februari thuis tegen Elshout. Het eerste doelpunt viel voor Elshout, daarna begon Apollo met scoren en pakte een voorsprong van 7-2.

Helaas kon Apollo dit niet vasthouden en kon Elshout weer terugkomen tot een gelijkspel, ze pakten zelfs net voor de rust een voorsprong; ruststand 11-12. In de tweede helft ging het lang gelijk op. Laat in de tweede helft kon Elshout toch wat uitlopen. Het scoren door Apollo werd vooral moeilijk gemaakt door de felle en harde verdediging van Elshout. De goede afstandsschoten bleken lastig, de pogingen deze te weren, werden helaas bestraft. Toen Apollo door tijdstraffen met een persoon minder moest spelen, kon het niet meer terugkomen. Eindstand 17-21.

Vrijdag 8 maart spelen de dames de kwartfinale van de beker tegen de koploper van de competitie, Someren, thuis in sporthal De Landing. Een lastige tegenstander, dus kom ze aanmoedigen. Op 17 maart gaat de competitie weer verder. Dan spelen de dames een uitwedstrijd om 12.00 uur tegen United Breda.

Uitslagen 24 februari
Apollo E1 - VHC'13 E1 8-23
Apollo D1 - De Sprint D1 14-9
Apollo HC1 - M.H.V. '81 HC1 18-14
Apollo DA1 - Bedo DA1 16-10
Apollo DS1 - Elshout DS1 17-21
Apollo HB1 - Aristos HB1 20-33
Apollo HS2 - Aristos HS1 25-34
Apollo HS3 - VHC '13 HS1 24-34

Pieter Brueghel Dames 1 wint topper van VC Odi

Foto: Ingezonden

Eindelijk was het zover. De uitwedstrijd tegen ODI3. Pieter Brueghel staat eerste en ODI staat tweede. De enige wedstrijd die de dames van Pieter Brueghel heeft verloren tot nu toe was de thuiswedstrijd in Geldrop (omdat De Landing gesloten was) tegen ODI. Pieter Brueghel heeft vier verliespunten minder dan ODI dus bij winst wordt het verschil wel groot. Pieter Brueghel begon de wedstrijd met een fitte selectie.

Pieter Brueghel begon op tijd aan de warming up en was tot op het bot gemotiveerd om deze wedstrijd in winst om te zetten. Uit tactisch oogpunt werd de service weggeven en dat bleek een goede set, want ODI begon met een foutservice dus het eerste punt was makkelijk verdiend. Vanaf het begin zat Pieter Brueghel goed in de wedstrijd. Er werd goed geserveerd, goed gekeken en iedereen ging voor elke bal. Pieter Brueghel nam vanaf het begin een goede voorsprong. Het werd halverwege de eerste set nog even spannend na een goede service beurt van ODI, maar na een paar punten kreeg Pieter Brueghel de service weer terug en werd de voorsprong weer uitgebreid. ODI vond het gat in het centrum bij Pieter Brueghel op een gegeven moment ook, maar daar hadden de dames op getraind en dat werd keurig opgevangen met een kleine wijziging in de verdediging. Wat ODI ook probeerde, Pieter Brueghel had er een antwoord op. Met goed spel werd de eerste set overtuigend gewonnen met 17-25.

De tweede set ging in dezelfde opstelling verder. De eerste punten waren voor Pieter Brueghel. ODI had weer een goede servicebeurt waardoor Pieter Brueghel even tegen een achterstand aan keek, maar dat was niet meer dan drie punten. De service werd weer teruggehaald en de achterstand werd keurig omgebogen naar een voorsprong. Alles lukte bij de dames van Pieter Brueghel en eigenlijk kwam ODI er niet aan te pas. De tweede set werd uiteindelijk redelijk makkelijk gewonnen met 13-25.

De derde set kwam Dilise erin voor Wendy. Vanaf het begin bleef het goed gaan. ODI geloofde er kennelijk niet meer in en Pieter Brueghel wilde ook de laatste set binnenhalen en ging gewoon verder met goed spel. Af en toe had ODI nog een goede servicebeurt, waardoor ze nog wat punten haalden, maar na een goede servicebeurt van Monique S. werd er een groot gat geslagen en was uiteindelijk de derde set alleen nog maar een feestje. De derde set werd ook met 13-25 binnengehaald. Pieter Brueghel speelde een goede wedstrijd waarin erg veel lukte en de dames elkaar goed konden vinden. Tactisch stond het ook goed. Dames ga zo door en haal dat kampioenschap maar binnen. Jullie kunnen het.

Goede opkomst bij ouder/kindwedstrijd

Foto: Hans Smits

Steeds meer mensen gaan inzien dat golf een ideale familiesport is. Actief zijn met je hele familie, van opa, oma tot kinderen en kleinkinderen. Golf is bij uitstek een van de weinige sporten die je samen kunt doen. Het biedt tal van mogelijkheden om samen lessen te volgen en wedstrijden te spelen.

Ben je een beginneling en je golfmaatje door de wol geverfd? Dat is geen probleem. Golf werkt met een handicapsysteem. Een beginnende golfer mag veel meer slagen over een hole doen dan een ervaren golfer. Golfclub Son organiseert regelmatig ouder/kind wedstrijdjes over negen holes voor de jeugd. De jongeren kiezen zelf een maat uit (opa, oma, ouder, familie of kennis met golfervaring).

Op 19 februari hield de jeugdcommissie van Golfclub Son weer de eerste ouder/kind wedstrijd (9 holes) in 2019. Een goede opkomst en prachtig weer zorgden voor een echte 'familie golfmiddag'. Wil je kennismaken met de golfsport (jong en oud), kom dan vrijblijvend naar de Open dag van de Golfclub in Son op zondag 14 april van 11.00 - 16.00 uur. Via 'Sjors Sportief' kan de basisschooljeugd van Son en Breugel, vanaf groep 6, zich 3 keer gratis inschrijven voor een golfles op Golfclub Son. Dit kan alleen via het uitgegeven krantje op de basisscholen. Daarin staan dagen en tijd vermeld.

Rikken

Uitslagen 22 februari
1e prijs Martien Schenkels met 124 punten
2e prijs Gerard van de Heijden met 81punten
3e prijs Ruud Beks met 69 punten
4e prijs Bernard van Genugten met 65 punten
5e prijs Piet Renders met 55 punten

Totaal uitslag seizoen 2018/ 2019
1e prijs Bernard van Genugten 308 punten
2e prijs Toon de Brouwer 258 punten
3e prijs Wim Raaijmakers 261 punten

Bridgeclub ABC

Uitslagen dinsdagochtendcompetitie
Ronde 6, zitting 2, 19 februari
1. Hannelies Koudstaal & Toni Rotteveel 68,13 %
2. Joukje Elzinga & Suze de Mol 57,81 %
3/4 Riekie van den Broek & Joke de Vries 55,63 %
3/4 Dicky Kreukniet & Matty Ribberink 55,63 %
5. Teun Postma & Jos van Bommel 53,65 %

Uitslagen dinsdagavondcompetitie
Ronde 6, zitting 3, 19 februari
Lijn A
1. Dirk Bossenbroek & Jos van Gerwen 61,91 %
2. Johan van de Laar & George Punt 61,01 %
3. Jeske Koop & Reinier Gerritzen 58,62 %
4. Peter Linke & Simon de Haas 56,63 %
5. Jaap Burghoorn & Hanneke Monteban 52,53 %

Lijn B
1. Wilhelmien Swinkels & Gerard Swinkels 68,91 %
2. Ton Waanders & Jeroen Harbers 58,04 %
3. Gerda van den Hoek & Dick van den Hoek 57,07 %
4. Jeanne v.d. Meijden & Betty van Doeland 51,93 %
5. Els van der Lande & José Roef 50,87 %

BC 't Koffertje '94

Uitslag van 25 februari

A-lijn
1. Ad van de Laar & Elvira Thijssen 67,71%2. Ben van der Steen & Christ Verhoeven 57,99%
3. Nicole van de Berg & Theo van Geffen en Jan van Rooij & Piet Voss 56,94%

B-lijn
1. Nelly Derks van de Ven & Jo Renders 67,50%
2. Jos van Bommel & Jan Verbunt 63,50%
3. Harry van Genugten & Piet Swinkels en Wilma van den Biggelaar & Jan Janssen 60,42%.

Bridgeclub De Beckart

Uitslag 21 februari
1. Nel Dielemans en Jan Verbunt 62.50%
2. Riet vd Laar en Zus vd Rijt 57.50%
3. Hilda vd Kaden en Lena v Acht 53.33%
4. Henriëtte en Jan Verheijen 47.50%

Ook een middag bridgen in De Beckart op donderdagmiddag? Info 0413-474297.

TTV Son en Breugel boekt monsterzege

Eric van den Hurk en Joop Bakker Foto: Ingezonden

Tegen De Herwaarden uit Veghel boekte TTV Son en Breugel maandag 18 februari een monsterzege. Met 10-0 werd de derde competitiewedstrijd in de 4e klasse afgetekend gewonnen. Hierdoor staat het team nu stevig op de tweede plaats.

Anders dan de eindstand doet vermoeden waren de opponenten lang niet slecht, ze hadden alleen de pech dat alle drie de Sonse heren deze avond in topvorm waren. In de opstelling John de Jong, Eric van den Hurk en Joop Bakker lieten de Sonnenaren het rubber van hun batjes eens flink schroeien. Eric van den Hurk pakte in de eerste partij in recordtijd de nog wat onwennige Gerard Ketelaars en John de Jong haalde in de 2de meteen zijn beste spel boven voor de winst tegen de hoogst geklasseerde man van Veghel, Chris Mouwen. Joop Bakker won de 'slag van de lange noppen' tegen Harrie Peerlings, waarna het dubbel Eric en Joop knap voor 4-0 zorgde op het telraam.

Hiermee was de Sonse tafeltennis-trein pas goed op stoom gekomen en ook niet meer te stoppen. John won ook zijn beide volgende singles, ook een doorgaans voor hem lastige materiaalspeler als Harrie Peerlings, vormde nu geen probleem. Eric en Joop pakten ook beiden hun 2e partij en bij 8-0 leek toen toch eindelijk het eerste tegenpunt van Veghel er aan te komen. Joop Bakker weigerde in een spannende vijf setter op het laatste moment hieraan mee te werken en bedacht bij een 6-9 achterstand dat hij toch liever met 12-10 ging winnen.

Voor de laatste partij had Eric enige twijfel over zijn kansen tegen Chris Mouwen, die toch indruk had gemaakt met zijn solide spel. Eric kwam ook wel met twee sets achter, maar toonde onverzettelijkheid door de volgende drie sets op rij te winnen waarmee hij voorlopig tot de ongeslagen spelers blijft behoren. Alle clichés ten spijt, (het seizoen is nog lang, de tafeltennisbal is rond) met deze 10 punten doet Son prima zaken voor wie weet, promotiewedstrijden!

Nederwetten doet zichzelf te kort

Jeugdspeler Bram De Jonge staat klaar voor zijn debuut bij Nederwetten 1 Foto: Ingezonden

Op een stralende zondag was 'Wette 1' afgereisd naar Odiliapeel, medekoploper in de klasse. Het eerste wapenfeit was van de gastheren, een schot van dik 20 meter ging juist over de kruising van de goalie van Nederwetten. Hierna nam Nederwetten het heft in handen om dit vervolgens de gehele eerste helft niet meer af te staan.

In de 5e minuut al een bijna niet te missen kans voor Giel van Korven op een goede voorzet van Mathijs Merks. De keeper redde. Hierna een goede kans voor Toon van Rooij maar zijn schot ging naast. Giel onderbrak een aanval van Odiliapeel en stuurde Toon recht door het midden weg. Koud kunstje voor Toon en daar was de 0-1. Ook Wim van Kronenburg kwam alleen voor de keeper maar helaas geen 0-2.

Achterin en op het middenveld stak het goed in elkaar en zelfs rechtsback Rick kwam alleen voor de keeper, echter opnieuw geen doelpunt. Na 25 minuten kon Toon van Rooij opnieuw op avontuur en hoewel hij zijn directe tegenstander niet voorbij kwam was het toch raak. Bang geworden om te happen, bleef de verdediger stil staan en Toon krulde van circa 12 meter vanuit stand de bal in de verre kruising: 0-2. Echt een 18 karaats doelpunt. Hierna nog een kopkans voor Willem van Rooij, maar helaas over.

In de tweede helft moest Roy Sleegers zich laten vervangen door Tom Raaijmakers. Odiliapeel pakte de boel wat energieker aan en werd af en toe gevaarlijk. Nederwetten was spaarzaam gevaarlijk met uitvallen, maar de grote kansen kwamen niet meer. Na een kwartier viel Mathijs Merks zeer ongelukkig op de schouder en deze was uit de kom. Hein Snellen van Vollenhoven betrad het veld. Odiliapeel ging 'Va Banque' spelen en Nederwetten kwam er steeds minder uit. Een schot uit de tweede lijn werd gepareerd door keeper Jordy van de Boogaard, maar in de rebound viel toch de 1-2.

Nederwetten mopperde nog wat na over mogelijk buitenspel in plaats van de organisatie op orde te brengen en daardoor werd het binnen twee minuten 2-2. Nederwetten trok weer ten aanval om toch nog de winst te forceren. Bram viel in voor Christian, maar moegestreden moesten beide ploegen met een punt genoegen nemen.

Een goede eerste helft had tot een grotere voorsprong moeten leiden en dat mogen de jongens zich verwijten.

SBC onderuit bij PSV

Na de 0-0 ruststand maakte de gastheren in de tweede helft het verschil. In de 50e minuut nam PSV de leiding door een kopbal van Toufik Belhaj.

Tien minuten later zorgde Mike Hovestadt middels een vrije trap voor de 2-0. Twintig minuten voor tijd had Joost van Heck de kans op de aansluitingstreffer. Hij had een vrije doorgang, doch zijn inzet kwam via de binnenkant van de linker paal terug en in de rebound raakte hij de rechter paal. Kort voor tijd kopte Dirk van Eck de 2-1 binnen. SBC ging op jacht naar de gelijkmaker, doch het pakte anders uit. In blessuretijd zorgde Jimmy Granviel voor de 3-1 eindstand.

Senioren SBC

Uitslagen
Zondag 24 februari
PSV 1 - SBC 1 3-1
SCG'18 5 - SBC 4 3-2
EFC 4 - SBC 5 2-1
SBC 6 - Essche Boys 5 7-1
RKGSV 3 - SBC 7 2-4
SBC 9 - Eindhoven AV 4 4-3
SBC 10 - Gestel 4 3-3
SBC 11 - DOSKO'32 3 1-3
EFC VR1 - SBC VR1 5-0
Overige teams waren vrij.

Zondag 3 maart geen programma in verband met carnaval.

Uitslagen SBC

Jeugd zaterdag 23 februari
SBC JO 17-5 - DVS JO 17-4 4 - 2
SJO Juventud MO 17-1 - SBC MO 17-1 4 - 0
Nieuw Woensel JO 15-1 - SBC JO 15-2 6 - 0
Braakuizen JO 13-2 - SBC JO 13-4 2 - 10
Bergeijk MO 13-1 - SBC MO 13-1 4 - 2
SBC JO 12-5G - Nuenen JO 12-2 4 - 8
SBC JO 11-1 - Nuenen JO 11-2 0 - 1
Nevelo G 1 - SBC G1 G 4 - 6

Korfbalvereniging De Corridor

Uitslagen
Woensdag 20 februari
Recreanten Corridor 2-Flash 7 - 4

Donderdag 21 februari
Corridor MW1 – NDZW MW1 3 - 9

Zaterdag 23 februari
Corridor C1 – Tovido C1 4 - 3
Corridor D1 – Be Quick D1 3 - 4

Programma
Woensdag 27 februari
Recreanten Corridor 1-DAW, aanvang om 20.00 uur

Argo waterpolo en zwemmen

Uitslagen Waterpolo
SWNZ/GORGO - B jongens 1-3
DZT'62/De Punderman - C gemengd 9-2
Arethusa - D gemengd 11-2
De Warande - Dames 1 5-9
Zwemsport Parkstad (SG) - Dames 2 4-3
Gorgo - Heren 1 8-9
Heren 2 - Spio 3-7

Zwemmen
Zondag 24 februari hebben vijf zwemmers van de Wedstrijdgroep deelgenomen aan de LAC die gehouden werd in zwembad 'De Neul'. Zij behaalden vier keer een 1e plaats en één keer een 2e plaats. Daarnaast zijn er vijf persoonlijke records gezwommen. Leonie Habraken zwom twee clubrecords: 1500m vrije slag in 20.21.46 en 2000m vrije slag in 27.08.30.

Speelweek van 27 februari t/m 6 maart

Corgi (2D NL) (€ 6,80) vr. 1 mrt 16:30, za. 2 mrt. 14:20, zo. 3 mrt 12:00. Ma. 4 mrt 13:35, di. 5 mrt 13:45, wo. 6 mrt. 13:45.
Verliefd op Cuba (€ 8,50) wo. 27 febr. 20:00, do.28 febr. 18:30, vr. 1 mrt 18:30, za 2 mrt. 21:15, zo. 3 mrt. 19:30, ma. 4 mrt. 21:15, di. 5 mrt 18:30, Wo. 6 mrt. 21:15 .
Bohemian Rhapsody (€ 8,50) zo. 3 nrt.14:05. di. 5 mrt. 15:55
Green Book (€ 8,50) do.28 febr. 20:45, vr. 1 mrt 20:45, za 2 mrt. 18:45, zo. 3 mrt. 16:45, ma. 4 mrt. 18:45, di. 5 mrt 20:45, Wo. 6 mrt. 18:45 .
Brugklas-De tijd van mijn leven (€ 6,80) wo. 27 febr. 13:45, za. 2 mrt. 16:35, ma. 4 mrt. 15:50. Di. 5 mrt 11:45, wo.. 6 mrt. 16:00.
De Lego Film 2 (2D NL) (€ 6,80) Wo. 27 febr. 16:00. za. 2 mrt.12:00, ma. 4 mrt. 11:15, wo. 6 mrt. 11:15.
NL=Nederlands gesproken OV=Originele versie NL ondertiteld

SPECIALA:
Biobest 50+: Happy End (€ 7,00) do. 28 februari en vrijdag 1 maart 14:00

PRIJZEN: p.p. basis zaal, balkon + € 1,00, 3D TOESLAG + € 2,00

Gezocht!

Op 29 december 2018 rond 19.30 uur heeft man een herseninfarct gehad. Dit gebeurde in cafetaria Spierings aan de Nieuwstraat. Een mevrouw die daar aanwezig was (met vrienden en kinderen) kwam direct naar het slachtoffer en zijn vrouw toe, deed wat testjes en adviseerde de ambulance te bellen. Door haar toedoen is de man op tijd in het ziekenhuis beland.

Het echtpaar wil graag deze mevrouw bedanken voor de aangeboden hulp.

Was jij degene die op dat moment hulp heeft aangeboden? Wil je dan contact opnemen met de redactie van deze krant via redactie@demooisonenbreugelkrant.nl of telefonisch 0499-700231? De gegevens van het echtpaar zijn bij de redactie bekend.

Agenda Vestzaktheater

27 februari 19.30 uur 'Gewoon doen' voor de actieve 55 plusser
3 maart 19.30 uur Carnavalskienen in het Vestzak t.b.v. de jeugdtent
4 maart 11.00uur Beweeggroep Veerkracht voor de sportieve 60 plusser
9 maart 20.15 uur Concert 'Back to the Country'
15 maart 20.15 uur Blue Stars Benefietconcert Wensambulance
Iedere donderdag van 18.30 tot 22.30 uur repetitie van de Harmonie. Interesse kom eens kijken!
Meer info: www.vestzaktheaterson.nl

DeMooiSonenBreugelKrant wenst u een fijne carnval toe!

Bekijk woensdag 6 maart de foto's van carnaval in Krutjesgat in deze krant en op www.mooisonenbreugel.nl

30 / 32

Foto: Ingezonden

Dit is Willem, een big van ongeveer 4 maanden oud. Op een dag was hij in iemands tuin beland, niemand weet hoe hij hier terecht is gekomen en wat hij als jong biggetje al meegemaakt heeft van de wereld. Wel weten we dat Willem een erg sociaal en nieuwsgierig varkentje is, hij is dol op kroelen en gaat hier, als hij zin heeft, al knorrende dan ook goed voor liggen. Voor Willem zijn we op zoek naar een huisje waar hij een fijn varkensleventje kan leiden. Dit zodat hij, samen met een (of meer) varkensmaatje(s), lekker kan rondlopen, wroeten, snuffelen, modderbaden nemen en spelen. Kortom, een heerlijk varkensleven leiden!

Heb jij een fijn varkensplekje waar Willem terecht kan? Neem dan contact op via https://bit.ly/2DW6eer

Foto: Ingezonden

De omhoog gevallen personen die ik ken vinden zichzelf geweldig, maar ik niet. Maar dat is relatief. Toon Hermans voelde zich met carnaval omhoog vallen en zulke vogels zijn wel te pruimen/pluimen. Het wordt in elk geval weer een aantal dagen van vallen en opstaan. Een welgemeend Alaaf als dit aan u besteed is.

Foto: Ingezonden
Foto: Ingezonden
31 / 32