DeMooiSonenBreugelkrant

13 maart 2019

DeMooiSonenBreugelkrant 13 maart 2019


Foto: Wil Feijen

Wethouder John Frenken en voorzitter Teun de Laat van Vluchtelingenwerk Son en Breugel hebben op 12 maart de fototentoonstelling 'Nieuwe Buren' in het gemeentehuis van Son en Breugel, Raadhuisplein 1, geopend.

Een fototentoonstelling die volgens Teun de Laat 'niet zozeer een kunstzinnige expositie is, maar één die ons kennis laat maken met onze nieuwe buren'. Elk jaar wordt Son en Breugel verrijkt met nieuwe inwoners. Er worden baby's geboren en mensen vestigen zich in dit dorp. Mensen uit de regio, mensen uit de andere kant van het land en mensen uit verre windstreken.

Vluchtelingenwerk Son en Breugel ondersteunt en begeleidt mensen die hun vaderland ontvlucht zijn om hier een nieuw leven op te bouwen. Ze worden geholpen om hun weg te vinden, ze worden ondersteund met het opbouwen van een nieuw thuis en er wordt geprobeerd om ze in contact te brengen met andere bewoners uit het dorp.

"Want wij geven ze in Nederland een warm welkom", aldus wethouder Frenken. "Maar, een warm welkom is in Nederland in sommige gevallen nog steeds in anderhalf jaar naar vijf verschillende AZC's moeten verhuizen. Want zo hebben wij dat geregeld in Nederland."

De foto's, gemaakt door Frank Brummans, Thea Prummel en Floor Hendriks voor de tentoonstelling, laten zien wie de nieuwe buren zijn en prikkelt de zintuigen met kleurrijke foto's van hun nationale gerechten. Het is een uitnodiging om kennis te maken met deze nieuwe mensen en te zien hoe zij onze samenleving verrijken.

De expositie is te bezoeken tijdens openingstijden van het gemeentehuis, maandag tot en met donderdag van 09.00 tot 12.30 uur en op donderdag van 14.00 tot 19.00 uur.

Jaargang 4 • Week 11 • 13 maart 2019

Nieuwe uitdaging voor Jip van Odenhoven

De oorkonde die Jip in ontvangst mocht nemen Foto: Ingezonden

Acht jaar geleden begon de, toen 15-jarige, Jip van Odenhoven met zijn eerste bijbaantje in Restaurant De Zwaan. Wat begon als weekendhulp in de bediening groeide vijf jaar later uit tot bedrijfsleider van het restaurant. Met een fantastisch team van collega's heeft Jip de laatste drie jaar de scepter gezwaaid in De Zwaan.

Redacteur: Emmy Grit
Fotograaf: Wil Feijen


Warme herinneringen
En toch lonkte er een nieuwe uitdaging. "Het was een hele moeilijke beslissing, met pijn in het hart", vertelt Jip tijdens zijn laatste werkdag bij De Zwaan. "De Zwaan is de 'huiskamer van Son', een warme huiskamer waar veel bedrijvigheid is. Er is geen één dag hetzelfde, dat maakt het werk ook zo mooi. Veel nieuwe gasten, maar ook veel vaste gasten kwamen naar het restaurant. Bekend of onbekend, formeel of informeel; de gasten werden getrakteerd op een prettig verblijf. Iedere dag was een cadeautje", blikt Jip terug op zijn tijd in het restaurant. "Ik mag mijzelf gelukkig prijzen dat ik met een heel fijn team heb mogen samenwerken. Je kunt dit niet alleen, je hebt elkaar nodig. Ieder op zijn/haar eigen niveau, maar wel allemaal met dezelfde drive. Zonder de hulp en ondersteuning van Odette en Bert Jan was dit nooit zo gelukt. Het is heel erg bijzonder hoe deze twee personen zich storten op hun werk en het al jaren met liefde en passie doorvoeren. Iedere dag voelt als 'thuiskomen' en daardoor zag ik mijn werk ook niet als werk, maar meer als hobby. "Als je verliefd kunt worden op het werk, dan ben ik dat geworden", lacht Jip.

Evenementen organiseren
Behalve bedrijfsleider in De Zwaan, was Jip ook verantwoordelijk voor de grote feesttent op het Kerkplein. Vier weken heeft de tent op het plein gestaan. "Ik help mee om de tent op te bouwen, in te richten en ben verantwoordelijk, samen met het team, voor de vier verschillende weekenden. Een verkiezing van ondernemer van het jaar, inclusief een diner voor bijna 600 gasten, vergt andere voorbereiding en uitstraling dan bijvoorbeeld de zittingsavonden. Maar als klap op de vuurpijl; de vier carnavalsavonden. Elke avond meer dan 2000 man in de tent en toch zo gemoedelijk. Dat kan alleen in Son en Breugel. Ik heb het met liefde gedaan", vertelt Jip.

Jip van Odenhove voor 'zijn' De Zwaan Foto: Wil Feijen

Onderscheiden
Op de laatste carnavalsavond ontving Jip een oorkonde van Jasper van Zuuren, voorzitter van de Carnavalsvereniging De Krutjesrapers. "Een oorkonde waar ik trots op ben. Dat mijn werk gewaardeerd wordt, dat wist ik wel, maar dat anderen dat nog eens tot uiting brengen door er een feestelijk tintje aan te geven, dat doet mij veel." Jip voegt nog toe: "Deze evenementen zouden niet lopen zonder de hulp van de vele vrijwilligers. De Krutjesrapers, Raad van 11, de zittingsavondencommissie en niet te vergeten de podiumbouwers; allemaal zijn ze goud waard voor deze residentietent."

Banqueting manager
Behalve terugblikken, kijkt Jip ook met veel enthousiasme naar zijn nieuwe uitdaging. Die nieuwe uitdaging begint maandag 11 maart in het PSV-stadion. Als banqueting manager van de begane grond en eerste verdieping wordt Jip verantwoordelijk voor de horeca inclusief de het regelen van de meetings en vergaderingen. De mogelijkheden binnen dit bedrijf om door te groeien zijn eindeloos. Deze uitdaging ziet Jip als het begin van een nieuw avontuur. Ook bij de thuiswedstrijden van PSV laat Jip niets aan het toeval over, hij gaat ervoor zorgen dat alles 'in kannen en kruiken' geregeld wordt. "Een bijkomend voordeel, is dat ik nu tijdens mijn werk naar de thuiswedstrijden kan kijken. Hoe mooi is dat!"

Succes
Ondanks dat Jip 'de warmte van Son' gaat missen, kijkt hij met heel veel plezier naar zijn nieuwe uitdaging. Zelf blijf ik wel wonen in Son en zal nog regelmatig te vinden zijn in en rondom De Zwaan. DeMooiSonenBreugelKrant wenst Jip heel veel succes toe in zijn nieuwe baan.

Terugblik zonder bier met Prins Jarno

Jarno Jurjus blikt terug op een fantastische carnaval Foto: Wil Feijen

Het is zaterdagmiddag, 9 maart, als de redacteur van MooiSonenBreugel hartelijk wordt ontvangen in Breugel bij Jarno Jurjus, de 44 jarige Officier van Dienst, die na het gesprek direct door moet naar de thuiswedstrijd van PSV. Op zijn eerste werkdag na de carnaval geeft hij vanuit de commandoruimte aan de Frederiklaan leiding aan de medische teams in het stadion. Een groot contrast; van Prins Jarno die de scepter zwaait over Krutjesgat, naar zijn echte werk als GGD'er en medische eindverantwoordelijke bij evenementen.

Redacteur: Ivo van Hoek
Fotograaf: Wil Feijen


Bijzondere periode
Zowel zijn vrouw Mariëlle als hijzelf ogen opgewekt en ontspannen zo vlak na hun rollercoaster rit van vorige week. De redacteur is uiteraard heel benieuwd hoe Prins Jarno die bijzondere periode zelf heeft ervaren. Als hulpverlener gaat hij er prat op situaties de baas te zijn en zijn omgeving altijd goed te scannen. Toen control freak Jarno in juni echter niets vermoedend op bezoek ging bij Arjen Brand (toevallig ook oud prins), ging er nog steeds geen zwaailicht branden bij deze ambulancechauffeur. Zelfs niet toen Jasper van Zuuren (voorzitter Krutjesrapers) 'toevallig' ook kwam binnenvallen.

Van de schrik bekomen
Totaal verbaasd was hij om van hen te horen dat ze juist hem graag zagen als Prins carnaval 2019. Ja, hij vierde weleens carnaval in de tent in Son, maar verder had hij geen enkel idee wat het inhield om dit spektakel jaarlijks van de grond te krijgen. Nadat het echtpaar van de schrik was bekomen rees bij de familieman allereerst de vraag wie er tijdens hun vele plichtplegingen op hun vier jonge oogappeltjes kon passen? Dat probleempje bleek met de hulp van de opa's en oma's, en later Hotel La Sonnerie eenvoudig op te lossen.

Eerste kennismaking
Vier weken voor de 11e van de 11e start het circus al direct via het opnemen van een viertal filmpjes met aanwijzingen. Hiermee kunnen de inwoners van Son en Breugel raden wie er dat jaar aan het hoofd komt van de Raad van Elf. Hoewel Jarno veel invloed heeft op zijn werkrooster was het afgelopen weken dus puzzelen om carnaval-, familie en werkballen tegelijk in de lucht te houden. "Ik had het echter voor geen goud willen missen, het was een heel bijzondere periode. Dat begint al op 11 november in De Zwaan waar honderden dorpsgenoten op afkomen om met mij kennis te maken, heel onwerkelijk", aldus Jarno.

Vrijwilligers
"Je hebt geen idee wat er schuil gaat achter de schermen om dit unieke evenement jaarlijks op de kaart te zetten. Behalve een enorm draaiboek is het vooral de hoeveelheid personeel dat zich vaak belangeloos inzet, wat me heeft verbaasd. Als je de tent komt inlopen, vind je het maar heel normaal dat er muntverkopers, toiletjuffrouw, barkeepers, licht en geluidstechnici, garderobe personeel en beveiligers aanwezig zijn. Alleen al voor De Zwaan werken ca 100 mensen. Tel daarbij op de honderden vrijwilligers achter de schermen, zoals wagenbouwers, decor ontwerpers, zittingsavond-, optocht en onderscheidingen commissies, podium- en tentenbouwers. Kortom een heel hechte club mensen die zich keihard inzetten om dit sociale evenement tot een succes te maken. We mogen gerust stellen dat ze daar dit jaar met glans in zijn geslaagd, waarvoor dank", aldus Jarno.

Veel mooie hoogtepunten
Ook de prins van 2018, Wim van der Heijden heeft hem met raad en daad kunnen bijstaan als ervaringsdeskundige. "Hij vertelde me broodnuchter dat er deze eeuw slechts 100 prins worden en dat ik er één van ben.". Jarno heeft daar zichtbaar van genoten, want hij vertelt glunderend en enthousiast wat hem allemaal is overkomen. "Als doorsnee carnavalsvierder heb je namelijk geen idee wat het allemaal inhoudt om te speechen tijdens de sleuteloverdracht met onze burgemeester, vier uitverkochte zittingsavonden, het Diner Carnavalesk met optredens in La Sonnerie, een gedenkwaardig moment als 'Champagne met de prins' waarbij De Zwaan werkelijk uitpuilt, de carnavaleske kerkmis in Breugel, de prinsenreceptie met vele cadeaus, een bezoek aan de jeugdtent en de Oase, De Bloaskaken die thuis bij je komen spelen, haringhappen en een askruisje halen." Volgens de prins 'stuk voor stuk' hoogtepunten.

Dankbaar
"Wat nog dierbaarder is, zijn de informele gesprekken op rust momenten bij Odette en Bert-Jan in De Zwaan en bij Addy en Marianne in La Sonnerie; het voelde op die momenten echt als thuiskomen. Onbetaalbaar is vooral de glimlach van oor tot oor op de gezichtjes van onze inwoners van Zonhove, de Emiliusschool en op Berkenstaete. Voor hen is deze oprechte aandacht en aanraking daadwerkelijk een hoogtepunt als de prins en zijn gevolg haar opwachting maakt", blikt Jarno terug.

Traantje
De emoties krijgen verder de vrije loop als op dinsdagavond het carnaval wordt afgesloten en Jarno vanaf het podium vertrekt naar buiten op weg naar de vuurkorf alwaar 't Krutje symbolisch wordt verbrand. Nadat Henry Jansen de deur heeft geopend ontstaat een indrukwekkende haag met vele oud prinsen, familie, vrienden, Raad van Elf en alle direct betrokkenen. Onder de steek met veren loopt een stoere hulpverlener die een traantje wegpinkt als hij zich voor de laatste maal een weg baant door dit warme bad. Inderdaad ….. Elke seconde telt!

40 dagen zonder alcohol
De stoere GGD hulpverlener is na de nodige hectoliters aan goudgele rakkers nu een weddenschap aangegaan om op ludieke wijze te vasten; 40 dagen zonder alcohol. Daarom over een aantal weken wederom een Terugblik zonder bier in deze krant, waarbij deze sympathieke geheelonthouder aan een blaastest wordt onderworpen.

5 / 32

Help Linda Peters bij haar tweede editie Alpe d'HuZes

Linda met haar team in 2018 Foto: Ingezonden

Het is nu bijna twee jaar geleden dat het leven van Linda Peters op zijn kop stond. Een knobbeltje in haar borst, de bezoeken aan huisarts en ziekenhuis, de onderzoeken en de diagnose borstkanker zijn haar niet in de koude kleren gaan zitten. Een jaar later stond ze voor een nieuwe uitdaging; deelnemen aan de Alpe d'Huzes.

Redacteur: Emmy Grit
Fotograaf: Wil Feijen


Medische molen
Voordat ze vorig jaar aan de voet van de immens grote berg stond, is er een heel proces aan vooraf gegaan. "Na de diagnose borstkanker kom je in de medische molen terecht. Ik heb acht chemo's gehad, twee operaties en 15 bestralingen", vertelt de 48-jarige Linda openhartig over haar ziekteverleden. Op dit moment lacht het leven haar weer tegemoet. "Ik heb pas een controle gehad en de borstkanker is nog steeds weg. Ik kan op dit moment zeggen dat het nog steeds goed met me gaat", lacht Linda.

Deelnemen in 2018
Linda is geboren en getogen in Breugel en werkt inmiddels alweer 25 jaar bij de Jumbo in Eindhoven, als caissière. Het waren haar drie collega's (bedrijfsleider, hoofdcaissiere en versmanager) die haar voor het eerst kennis lieten maken met Alpe d'Huzes; zij vroegen Linda om deel te nemen aan de Alpe d'Huzes in 2018. "Als ik het maar kan, als mijn conditie het maar toelaat. Dat haal ik nooit", dacht Linda toen zij dit voorstelden.

Fantastische week
Linda ging zich in het voorstel van haar collega's verdiepen. In haar zoektocht kwam ze terecht op de website 'Stichting 2climb2raise'. "Hun motto 'Kun je het niet alleen, dan doe je het samen', sprak mij erg aan. Vrij snel daarna heb ik besloten om mee te doen aan de editie van 2018", blikt Linda terug naar die tijd. "Het was een fantastische week. We waren met een team van 80 personen daar, inclusief de supporters waaronder mijn man William en mijn twee zonen Luuk en Lars. Een hele bijzondere ervaring. Zelfs mijn bedrijfsleider nam deel aan die editie."

Betrokkenheid
Haar werk en haar collega's hebben vorig jaar veel voor Linda en het team betekend. "We hebben worstenbroodjes en hamburgers verkocht en een Alpe d'Huzes dag gehouden. De opbrengst van de verschillende acties ging allemaal naar het KWF. "Die betrokkenheid doet een mens echt goed!"

Kaarsje in bocht 4
Het is een gebruik bij de Alpe d'Huzes dat er kaarsjes langs de route naar de top van de berg worden gezet. Linda heeft haar kaars in bocht 4 laten zetten. Ze heeft vier namen van haar dierbare familieleden, die helaas aan kanker zijn overleden, op de kaars geplakt. "Vanaf 04.00 uur tot het einde van de dag brandden de kaarsjes langs de route. Toen ik naar boven fietste, ben ik gestopt bij bocht 4 en heb mijn kaarsje gepakt en meegenomen naar de top. Samen hebben we de overwinning gevierd."

Nog niet klaar
Dit jaar gaat Linda wederom deelnemen. "Ik heb het gevoel dat het nog niet klaar is. Ik moet nog een keer de berg op. Ditmaal ga ik lopend naar boven. Bij bocht 4 laat ik weer een kaars neerzetten met de namen van de vier overleden familieleden erop. Mijn bedrijfsleider is er dit jaar ook weer bij, als begeleider. Hij loopt met mij de berg omhoog."

Tweedehands kleding
Opnieuw helpen haar collega's met het inzamelen van geld voor KWF via verschillende acties in de winkel. "Maar ik heb zelf ook een actie opgezet waar mensen mij mee kunnen helpen. Ik verzamel tweedehandse kleding die ik weer inlever, waar ik dan geld voor krijg. Verder heb ik een actiepagina op www.2climb2raise.nl waar mensen geld op kunnen doneren. Van alle acties gaat de gehele opbrengst naar KWF. Ik hoop dat heel veel mensen mij willen helpen om zoveel mogelijk geld in te zamelen. De slogan 'Kun je het niet alleen, dan doe je het samen' is hier ook van toepassing", sluit Linda af.

Heb je tweedehands kleding, neem dan contact op met Linda via 06-54661987.

Linda Peters Foto: Wil Feijen
De kaarsjes die langs de route worden gezet Foto: Ingezonden

6 / 32

7 / 32

Mooi verzamelt autofolders

Foto: Wil Feijen

Munten, kaarten, postzegels, het zijn zomaar verzamelitems. Maar er is meer. Mensen verzamelen de meest bijzondere dingen, allemaal met een persoonlijk verhaal. Op zoek naar 'De Mooi-verzamelaar' van deze maand heeft de redacteur van de DeMooiSonenBreugelKrant een interview met Fred van Leeuwen uit Son en Breugel. Fred vertelt vol trots over zijn autofolders, een bijzondere verzameling.

Redacteur: Arjen Strik
Fotograaf: Wil Feijen


Niets voor niks
"De passie van de verzameling autofolders begon in 1946", geeft Fred aan. "In mijn jeugd ging ik, na een beroepskeuzetest, naar de grafische school in Amsterdam. Een van de opdrachten was het natekenen van voorwerpen uit een voorbeeldbestand. Ik wist niet wat ik moest kiezen." Een klasgenoot gaf Fred een autofolder. "Dat deed hij niet voor niks; het kostte me twee sigaretten", lacht Fred. "Een autofolder van een Ford uit 1936, een Pontiac, kostte me zelfs drie sigaretten."

Een nieuwe hobby
Fred spreidt een aantal folders uit op de tafel voor hem en vervolgt zijn verhaal. "Ik vond dat mooie plaatjes en boekjes. Ik schreef elke autodealer aan en vroeg of ze nog folders over hadden. Ik kreeg destijds van alles toegestuurd." Voor Fred was een nieuwe hobby geboren. "Na jaren heb ik nu een verzameling van vele duizenden autofolders of met een wat mooier woord autobrochures. Het betreft een kleine collectie van alle toen bestaande, of zelfs nooit geproduceerde, automerken tot begin zestiger jaren van de vorige eeuw."

Driedimensionaal
"De brochures zijn vaak echte kunstwerkjes, waar grafisch ontwerpers en kunstenaars vaak flink op hebben zitten zweten", legt Fred uit. Hij laat een folder van een Ford V8 uit 1934 zien waar zelfs een 3D-bril bij zit om het ontwerp driedimensionaal te kunnen zien. De folders geven een goed overzicht over de ontwikkeling van de automobiel zowel qua vormgeving als techniek.

Tijdsbeeld
Fred laat enthousiast een folder zien van de elektrische auto van Detroit Electronics. Destijds populair als stadsauto voor vrouwen. "Rond 1900 waren bijna alle auto's elektrisch, maar de brandstofmotor werd steeds beter waardoor de elektromotor het uiteindelijk verloor. De folders geven een mooi tijdsbeeld aan." De volgende folder die Fred laat zien is van KdF (Kraft dur Freude), die betaalbare auto's produceerde, later bekend als de kever van Volkswagen. In deze folder staat een illustratie van een jongetje die staart naar een kever, met in zijn hand een touwtje waaraan een speelgoedtank te zien is. "Een voorbode van het gedachtegoed van de Nazi's," vertelt Fred.

Nooit geproduceerd
"Sommige folders zijn voorzien van prachtige galafoto's, weer andere met fantastische tekeningen, waarop menig inmiddels verdwenen voertuigen of modellen die nooit geproduceerd zijn, staan te pronken, zoals een auto met propelleraandrijving. In menig folder wordt de techniek van het voertuig in lovende woorden aangegeven. Andere folders geven een schat aan (toen als reclame bedoelde, maar inmiddels objectieve) informatie." Kortom een boeiende hobby waar hij als verzamelaar dagelijks mee bezig is." Het houdt je van de straat," sluit Fred lachend af.

Geluidsoverlast en slaapverstoring fors toegenomen volgens GGD-onderzoek

Veel omwonenden ondervinden hinder van Eindhoven Airport. De GGD onderzoekt periodiek hoe deze omwonenden hun leefomgeving ervaren. Onlangs is er weer zo'n onderzoek geweest, ditmaal op vraag van de heer Pieter van Geel die, in opdracht van de minister van Infrastructuur en Waterstaat, de proefcasus Eindhoven Airport uitvoert. Deze proefcasus wordt in april afgesloten met een advies aan de minister over de toekomst van het vliegveld

De resultaten
De belangrijkste resultaten van het GGD-onderzoek zijn:
- 15% van de regio ervaart ernstige geluidshinder
- In het gebied van de aanvliegroutes (de 20 Ke zone) is dat zelfs 46%
- Een flinke stijging van geluids- en geurhinder t.o.v. voorgaande jaren
- Een fors groter aantal mensen heeft last van verstoring van hun slaap
- De inwoners van de regio maken zich meer en meer zorgen over gezondheidsklachten veroorzaakt door het vliegverkeer.

43% van de mensen die de vragenlijst kregen toegestuurd, heeft deze ingevuld en dat is een hoge score.

Gevolgen
Tijdens de presentatie van dit onderzoek vroeg een van de aanwezigen of de 20Ke-zone niet eens echt gemeten moet worden. Ke is een berekeningswijze waarmee de mate van geluidshinder in een bepaald gebied kan worden bepaald en de 20Ke-zone is het gebied met het meeste lawaai. Maar veel mensen buiten deze berekende zone ervaren ook flinke overlast. De daadwerkelijke 20Ke-zone zou aanzienlijk groter kunnen zijn dan nu wordt aangenomen. Als metingen dat inderdaad aantonen, dan heeft dat grote gevolgen. Omdat er binnen de 20Ke-zone geen grote nieuwbouwprojecten worden toegestaan, komt een flink aantal nieuwbouwplannen van Eindhoven, Best, Son, Veldhoven, Bergeijk, Eersel en Bladel ter discussie te staan. Uitbreiding van het aantal vluchten op Eindhoven Airport komt dan eigenlijk neer op een regionale bouwstop en dat is zeker niet bevorderlijk voor het vestigingsklimaat in Brainport Eindhoven!

Actie
Omdat actiegroep 'Vluchten kan niet meer' zich grote zorgen maken over de gevolgen van de groei van het vliegverkeer op de gezondheid en het milieu hebben zij op donderdag 28 februari bij het Evoluon, voor aanvang van de bijeenkomst van de Proefcasus Eindhoven Airport een succesvolle protestactie gevoerd. Ook u kunt in actie komen! Provinciale Staten kan, als eigenaar van 25% van de aandelen, invloed uitoefenen op de beslissingen omtrent Eindhoven Airport. Woensdag 20 maart zijn er verkiezingen voor de Provinciale Staten. De actiegroep stemt op een partij die tegen verdere groei is. U ook?

Wie is actiegroep 'Vluchten kan niet meer'
Actiegroep 'Vluchten kan niet meer' vindt dat zij hun ogen niet kan sluiten voor de overlast die Eindhoven Airport veroorzaakt. De actiegroep bestaat op dit moment uit vertegenwoordigers uit drie Kempen gemeentes, maar dat aantal mag zeker groeien, ook richting de Meierij en de Peel. Komt u ook op voor de leefbaarheid in uw regio? Laat het hun weten. U kunt de actiegroep bereiken op vluchtenkannietmeer01@gmail.com. Voor vragen, steunbetuigingen of om u aan te sluiten namens uw woonplaats.

Steun vanuit Den Haag tegen uitbreiding Eindhoven Airport

De gemeenteraad van Son en Breugel heeft al eerder te kennen gegeven dat zij tegen de groei is van Eindhoven Airport. Deze week kregen zij steun uit onverwachte hoek, want het pleidooi van twee regeringspartijen, D66 en ChristenUnie om de uitbreiding voorlopig even te stoppen, krijgt de steun van een meerderheid van de Tweede kamer.

Jan Paternotte (D66) geeft aan dat de bewoners in de omliggende gebieden van Eindhoven Airport een 'time-out' hebben verdiend. Zijn collega van de ChristenUnie, Eppo Bruins) voegt eraan toe dat ze 'nu een pas op de plaats moeten maken', is te lezen op ED.nl. De landelijke partij VVD steunt dit standpunt niet, zij zijn voorstander van groei op de luchthavens. Dit geldt voor deze partij zowel voor Eindhoven Airport als Rotterdam The Hague.

Een standpunt over de groei en toekomst van Eindhoven Airport wordt naar verwachting door de landelijke politiek niet eerder genomen dan eind van het jaar. Zowel D66 als de ChristenUnie vinden het belangrijk om hun mening te uiten.

Bergmans Jeanshouse opent vernieuwde winkel

Chris en Diana Bergmans in hun vernieuwde winkel Foto: Ingezonden

Chris Bergmans vierde, samen met zijn Diana van Bergmans Jeanshouse op 21 augustus 2017 nog het 25-jarige jubileum van hun onderneming. Vrijdag 8 maart opende Chris en Diana de deuren van hun geheel vernieuwde winkel aan de Nieuwstraat 4 in Son en Breugel.

Redacteur: Adrie Neervoort

Heren- en damescollectie
In dit geval mag er over deuren gesproken worden, omdat de winkel van Bergmans Jeanshouse sinds vrijdag 8 maart door twee deuren te betreden is. Waar je bij de eerste deur binnenkomt bij de mooie collectie dameskleding, biedt de tweede deur toegang tot de uitgebreide herencollectie. Het voordeel van deze splitsing is dat de collectie voor hem en haar heel overzichtelijk gepresenteerd wordt en natuurlijk voorzien met combinaties tips uit de collectie. Beide 'afdelingen' vormen samen weer één geheel voor de opvallende wand met spijkerbroeken voor hem en haar in alle soorten en maten.

Verbouwing
Na een interne verbouwing van anderhalve week heeft de winkel een stijlvolle en frisse metamorfose ondergaan. De geweldige collectie van topmerken voor hem en haar is gebleven. Bergmans Jeanshouse blijft natuurlijk ook na de verbouwing de specialist in lengte- en taillematen. En dat in een groot assortiment tegen betaalbare prijzen.

Feestelijke opening
Samen met het team van Bergmans Jeanshouse nodigen Chris en Diana Bergmans je uit om snel een kijkje te komen nemen in de vernieuwde winkel. Noteer alvast 23 en 24 maart in je agenda, want dan zal de opening van de vernieuwde winkel feestelijk worden gevierd.

Ars Longa filmavond 'The world's fastest Indian'

Foto: Eddy

'Road movies' vormen het thema van de filmavonden die Ars Longa dit voorjaar organiseert. Na twee eerdere goedbezochte avonden, wordt de serie op 19 maart afgesloten met de film 'The World's fastest Indian', om 20.00 uur in de Sonnerie.

De excentrieke Nieuw Zeelander Burt Munro (Anthony Hopkins) droomt er sinds zijn jeugd al van ooit het snelheidsrecord te breken op zijn Indian motor en wijdt zijn leven aan het perfectioneren van zijn klassieke motor. Niets of niemand kan Burt Munro ervan weerhouden om zijn dromen te verwezenlijken. Hij vertrekt naar de zoutvlaktes in Utah voor de ultieme test van zijn Indian tijdens de Speed Week. Dat levert sfeervolle beelden van de reis met een prachtige rol van Anthony Hopkins.

De inleiding op deze film wordt gegeven door Ad van Etten, lid van de filmcommissie. Toegang leden € 2,00 niet leden € 3,00.

Boomfeestdag: 'Van ieder kind een boom'

Archieffoto: Boomplantdag 2018 Foto: Wil Feijen

In samenwerking met het IVN wordt ook dit jaar weer de Nationale Boomfeestdag gehouden. Om organisatorische redenen is ervoor gekozen de boomfeestdag te verspreiden over twee dagen, op woensdag 13 maart (de officiële datum van de landelijke Nationale Boomfeestdag) en donderdag 14 maart.

De kinderen worden bij het planten geholpen door de wijkteams, burgemeester Hans Gaillard en de wethouders Jan Boersma en John Frenken.

Het programma ziet er als volgt uit:
Woensdag 13 maart
Locatie: Dutmellapad parkeerplaats:4 grove dennen en 250 stuks bosplantsoen
Tijd: 09.30 uur
School: De Stokland
Aantal leerlingen: 33

Locatie: Sonniuspark (Jufferlaan / hoek Vuurlibel), 50 fruitbomen (appel, peer en kers)
Tijd: 11.00 uur
School: De Krommen Hoek
Aantal leerlingen: 24
School: Regenboog
Leerlingen: 30

Donderdag 14 maart
Locatie: Sonniuspark (Jufferlaan / hoek Vuurlibel): 50 fruitbomen (appel, peer en kers)
Tijd: 09.30 uur
School: De Bloktempel A en B
Aantal leerlingen: 45

Locatie: Ruysdaelstraat, 12 bomen en 500 heesters
Tijd: 11.00 uur
School: De Sonnewijzer
Aantal leerlingen: 28
School: De Ruimte
Aantal leerlingen: 24

Locatie: Kloosterstraat (achter La Sonnerie), 1 boom en 1000 laurier
Tijd: 14.00 uur
School: Emiliusschool
Aantal leerlingen: 30
School: De Harlekijn
Aantal leerlingen: 24

Ruim 94% van de woningen in Son en Breugel aangesloten op glasvezel

Foto: Pixabay.com

Al ruim 94% van de huishoudens in de gemeente Son en Breugel is aangesloten op glasvezel. Dat blijkt uit recente gegevens van onderzoeksbureau Statix. Hiermee loopt Son en Breugel flink voor op het landelijk gemiddelde van 38%. De verwachting is dat ook het buitengebied de komende twee jaar in rap tempo toegang krijgt tot glasvezel. Het stedelijk gebied laat nog wat langer op zich wachten, zo meldt Internethunter.nl.

Hoe staat het ervoor met glasvezel in Nederland?
Het aantal glasvezelaansluitingen in Nederland groeit gestaag. Vorige maand werd de 3 miljoenste aansluiting bereikt in Aalten (Gelderland). Van de 8 miljoen huishoudens zijn er op dit moment 3 miljoen aangesloten op het glasvezelnetwerk. Dat komt neer op 38%. Ruim 5 miljoen huishoudens hebben nog geen toegang tot glasvezel en moeten het nog doen met ADSL en de kabel. Opvallend is dat minder dan de helft van de huishoudens die toegang hebben tot glasvezel (46%) hier daadwerkelijk gebruik van maken.

Groei aansluitingen in buitengebied
De laatste jaren hebben met name de buitengebieden een flinke inhaalslag gemaakt. Het gaat hierbij om minder bevolkte gebieden in onder andere Overijssel, Drenthe en Groningen. Zo is op dit moment ruim 80% van de woningen in Overijssel aangesloten op glasvezel. Dat komt omdat de noodzaak voor een snelle en stabiele internetverbinding in deze buitengebieden groot is. De bestaande internetverbindingen (vaak ADSL) zijn zo traag dat de meest eenvoudige dingen als een online filmpje kijken al problemen opleveren. Stratix verwacht dat binnen twee jaar vrijwel alle Nederlandse buitengebieden zijn aangesloten op glasvezel. In 2018 werden ruim 150.000 woningen in het buitengebied aangesloten op glas.

Stedelijk gebied blijft achter
Het stedelijk gebied blijft achter als het gaat om het aantal nieuwe glasvezelaansluitingen. De aanleg is hier minder rendabel, en de noodzaak een stuk kleiner. De bestaande kabelaansluiting biedt een prima verbinding waardoor de roep om glasvezel hier een stuk kleiner is. Specialisten verwachten dat het nog wel 10 jaar kan duren voordat ook de stedelijke gebieden om zijn naar glasvezel.

Inloopochtend De Stokland, Korein en Piggelmee

Foto: Ingezonden

Bij basisschool De Stokland in Breugel bent u op maandag 18 maart tussen 09.30 en 11.30 uur van harte welkom om de school 'in bedrijf' te bezoeken. De leerlingen leiden u rond en meer vertellen over hun school en hun onderwijs.

Vooral voor ouders en kinderen die zich nog aan het oriënteren zijn op een basisschool is deze ochtend interessant. Ook de partners Korein (peuterspeelzaal en de buitenschoolse opvang) en Piggelmee zetten die ochtend de deuren open en ook bij hen kunt u terecht met uw vragen.

Mocht u die ochtend niet in de gelegenheid zijn om langs te komen, maakt u dan gerust een afspraak (via 0499-490388) voor een individuele rondleiding. Graag tot ziens op maandag 18 maart.

12 / 32

Een stimulans voor een klimaatbestendig Son en Breugel

Foto: Pixabay.com

Son en Breugel gaat inwoners helpen om hun steentje bij te dragen aan het terugdringen van de gevolgen van hitte, droogte en wateroverlast.

Met een voorlichtingscampagne over de afkoppelmogelijkheden, begeleiding door een watercoach en wijkgerichte ondersteuning door ambassadeurs maken we inwoners bewust van de noodzaak tot het nemen van maatregelen om grote schades en onnodig gevaar voor de volksgezondheid te voorkomen.

Besparing op rioolbelasting
Door het afkoppelen van regenwater aan voor-, zij- en achterzijde van de woning ontvangen woningeigenaren met ingang van 1 januari 2020 tien jaar lang een korting van € 50,- op hun belastingaanslag rioolheffing. Deze korting komt bovenop de subsidie van € 300,- die nu al beschikbaar is voor het afkoppelen van de zij- en achtertuin.
In totaal is door het afvoeren van regenwater op eigen terrein dus € 800,- te besparen.

Inspiratie voor andere gemeenten
De gemeente Son en Breugel loopt voorop in het geven van invloed aan inwoners op de hoogte van hun rioolheffing. Tijdens de VNG belastingconferentie op 19 en 20 maart geven ambtenaren uit Dienst Dommelvallei tekst en uitleg aan hun landelijke collega's over deze nieuwe manier van rioolheffing. Daarmee hopen zij ook andere gemeenten te inspireren om soortgelijke maatregelen te treffen gericht op het stimuleren van klimaatadaptatie.

De duurzaamheidsdoelstellingen voor een veerkrachtig Son en Breugel staan beschreven in de 'Nota klimaatbestendig Son en Breugel 2030'.

Kerkberichten

Sint Genoveva-kerk
Son en Breugel
Zondag 17 maart
09.30 uur: Eucharistieviering m.m.v. Breugels kerkkoor. Kinderwoorddienst. Intenties: Adèle Schneiders-Commandeur, Wim van Heeswijk, Maria van Eck-van der Zanden, Mies van Eck, Frens Swinkels en overleden ouders Swinkels-Gruithuijzen.
11.00 uur: Eucharistieviering, Familieviering, thema 'Vastentijd'. Intenties: Leo Achterbergh, Henk Eekhout, Piet van de Laar (1e jaargetijde), Paul Brand, Jos Driessen, Els Swinkels-Swinkels, Jeanne Stroucken-van Nuland, Riky van den Hurk-van de Kerkhof

Zondag 24 maart
09.30 uur: Eucharistieviering m.m.v. Breugels kerkkoor. Intenties: Ietje van Dinther-Raeven, Bets van Maasakkers-van der Pas, Willemien Merks-Roestenburg, Han Verhagen, Martina Foolen-Jansen.
11.00 uur: Eucharistieviering m.m.v. het Sons Gregoriaans koor. Intenties: Suze Edlinger-Sknerek, Maria Brugman en overleden familie Brugmans-Merks, Corrie en Leo van de Ven-van den Hurk, Toon, Riek en Jo van Grotel, Frans Janssens, Nolda Roestenburg-Versantvoort

Overige kerkdiensten Berkenstaete
Zaterdag 16 maart
16.30 uur: Eucharistieviering
Woensdag 20 maart
18.00 uur: Sobermaaltijd in het kader van de oecumenische activiteiten in de 40-dagen tijd. Kerk van de eenheid in Christus, Zandstraat 26. Opgeven bij Cora Rothuizen crothuizenweijers@gmail.com of 06-1889478
Zaterdag 23 maart
16.30 uur: Woord- en communieviering

Martinuskerk Centrum
Zaterdag 16 maart
19.00 uur: Eucharistieviering met Het Goede Herder koor. Intenties: Jan van Roosmalen (mgd), Riek en Jan Vermeltfoort – Peijnenburg.
Zondag 17 maart Tweede Zondag in de Veertigdagentijd09.30 uur: Eucharistieviering met Het Martinus koor. Intenties: Wim Aben, Jo van Erp – van Empel (mgd), Ben Franssen (mgd), Toos Thijssen – van Vijfeijken (mgd), José Peters (mgd), Leo van Driel (mgd), Marietje van Driel – van der Heijden, Jo van den Oever – Welte (mgd), Wim van den Oever, Lia Fierens – van de Rakt (mgd), Overleden ouders Ploegmakers – van Rooij en zoon Leo, Anna Hurkx – van de Velden, Sjef en Petra van de Burgt – van de Wijdeven, Harry Merks, Frens Versantvoort (mgd), Overleden ouders Hubertus en Bernardina van den Berk en overleden familieleden, Arnold Opislagers (mgd).
Maandag tot en met vrijdag
19.00 uur: Eucharistieviering in de Martinuskerk in Sint-Oedenrode, waarna de mogelijkheid tot stil gebed en het ontvangen van het sacrament van boete en verzoening tot 20.00 uur.
Woensdag 19.00 uur: Eucharistieviering in de Heilige Ritakapel te Boskant.

Boeken voor de Boekenbeurs dagelijks in te leveren in de kerk in Eerschot van 10.00 uur tot 12.00 uur, behalve tijdens de schoolvakanties.

Sint Antonius Nijnsel
Zondag 17 maart
11.00 uur Eucharistieviering met gemengd koor. Intenties: Martien v.d. Berkmortel nms KBO, Bert Schoenmakers, Betsie v.d. Meulengraaf- Sloots, Thea Kwanten, overl. fam Hulsen.

Kerkdienst protestantse kerk (PKN)
Son en Breugel

7 februari
10.00 uur, Ds. D. Strasser

Passievolle Argentijnse tangomuziek bij Plein Public

Muziekgroep Tango de Barrio speelt passievolle Argentijnse tangomuziek Foto: Ingezonden

Wil je eens Argentijnse tangomuziek in haar puurste vorm meemaken en de aanstekelijkheid ervan voelen? Kom dan naar het optreden van Tango de Barrio op 23 maart bij Plein Public. Waan je even in een andere wereld en kom lekker luisteren of dansen, maar vooral genieten.

Stel je voor: een havenbuurt in Buenos Aires in het jaar 1930. De sfeer van een kroeg waar ambachtslieden zoeken naar afleiding in muziek en dans. Vol melancholie en heimwee naar achtergelaten geliefden, gebroken beloftes en een vergeten thuis.

Tango de Barrio speelt Argentijnse tangomuziek op authentieke instrumenten die passen in deze Zuid- Amerikaanse muziekstijl. Pieter Thijssen speelt vol vuur op de bandoneon die hij zelf gebouwd heeft. De klanken van violist Masaki Shimakawa zijn bevlogen en intens. Sophia Pampidi speelt piano met grote passie. Conchita's Chileense grootvader zong onvervalste tango's in zijn beste tijden. Haar temperamentvolle stem is gemaakt voor deze muziek en neemt je mee naar de wereld van tango, milonga en wals. Jacques van 't Ende vormt een mooie basis voor dit alles met zijn contrabas.

Unieke avond
Het belooft een optreden te worden waar je de warmte van deze muziek voelt. Passie, overgave en hartstocht zijn de basisingrediënten van de Argentijnse tango. Geniet van de muziek en degenen die deze dans beheersen maar voel je vrij om zelf in deze aanstekelijke sfeer de dansvloer op te gaan. Een opwarmertje voor de zomer.

Wil je dit meemaken? Er wordt om 20.30 uur begonnen in de Boerderij, Leeuwlaan 2 in Breugel. De prijs voor dit unieke optreden bepaal je zelf, want in de pauze gaat de organisatie met de pet rond. Kijk ook eens op www.boerderijbreugel.nl of luister alvast naar een voorproefje op Tango de Barrio op www.tangodebarrio.nl. Tot 23 maart.

Compliment voor prins carnaval

Het gebeurde op dinsdagmiddag, de laatste dag van de carnaval.
Mijn schoonzus Hilde fietste door het dorp. Toevallig op weg naar een dokter.
En zie wat er gebeurde: ze is met de fiets gevallen.
En toevallig liep daar ook ergens Prins carnaval.
Die twijfelde geen moment. Die snelde naar de plek des onheils en vroeg wat er gebeurd was. Gevallen met de fiets? Toch even kijken, als je het goed vindt, of je iets gebroken hebt.
En jawel hoor. Hij constateerde dat ze haar heup gebroken had.
En meteen begon hij zijn slogan 'elke seconde telt' toe te passen.
Ziekenhuis bellen. Ambulance bellen. Enzovoorts.
En dat terwijl hij op dat tijdstip eigenlijk nog andere plichtplegingen had...!
Een knap staaltje van handelend optreden.

Dat verdient mijns inziens toch een compliment.
Anders gezegd: 'Zonne goeie hebben wij nog nie gehad!'


Carel Swinkels
Son en Breugel

Afscheid Annel van Vloten lid van de Activiteitencommissie

Annel word in de bloemetjes gezet bij haar afscheid Foto: Gertrud van der Lee

Bij de laatste vergadering van de activiteitencommissie van de Zonnebloem afd. Son en Breugel, heeft de commissie afscheid genomen van Annel van Vloten. Annel is al vanaf 2004 zeer actief op allerlei fronten binnen de Zonnebloem afd. Son en Breugel en ook bij de regionale afdeling van de Zonnebloem.

Jarenlang heeft zij alleen de diverse jaarlijkse activiteiten voor haar rekening genomen om te organiseren. In 2009, met het oog op het naderende 35-jarige jubileum in 2010, heeft Annel vier andere vrijwilligers benaderd om met haar dit jubileum te organiseren. De Activiteitencommissie werd zo een feit. Na dit jubileum bleef deze activiteitencommissie bij elkaar om gezamenlijk ieder jaar weer diverse leuke activiteiten te organiseren voor de Zonnebloemgasten. Daarnaast werd er vanaf 2010 een website opgezet en werd de PR van de Zonnebloem afd. Son en Breugel geregeld. Deelname aan bijvoorbeeld de Rabobank Clubkas Campagne was tot nu toe al drie keer succesvol. Samen met het bestuur werden tevens goede contacten gelegd met de plaatselijke Rotary Club en de Lions Club.

Vanaf 2013 kwam er diverse uitbreidingen van actieve vrijwilligers die ook deelnamen aan de activiteitencommissie, en werd er een paar keer afscheid genomen van leden. Sinds vorig jaar bestaat de activiteitencommissie uit maar liefst negen leden en sedert een paar jaar onder voorzitterschap van Joke Wismans. Na 19 jaar vond Annel dat ze met een gerust hart de activiteitencommissie kan achterlaten en kondigde begin dit jaar haar afscheid aan bij de activiteitencommissie. Als vrijwilliger blijft Annel bij de Zonnebloem afd. Son en Breugel en de regionale afdeling gelukkig wel actief. Bij de vergadering werd Annel verdiend in het zonnetje gezet, en kreeg ze van Joke Wismans een prachtig boeket overhandigd.

Een avondje lekker lachen voor het goede doel

Laatste kaarten voor voorstelling Blue Stars

Foto: Ingezonden

De Blue stars zijn er klaar voor, twee avonden spelen in het Vestzaktheater voor het goede doel. De eerste avond raakte supersnel uitverkocht en de tweede is hard op weg om uitverkocht te raken. Bestel nu uw kaarten!

Misschien heeft u de Blue Stars al eens gezien, misschien ook niet, feit is dat er een mooi programma samengesteld is met voor elk wat wils. Een mix van onderdelen uit alle shows van de Blue Stars tot nu toe. Naar aanleiding van het eerste programma 'Kruimelvlaai' schreef de pers onder andere het volgende.

Kruimelvlaai
'Het concept van Kruimelvlaai is even simpel als geniaal. Bedenk een niet bestaande band, als kermisorkest opgericht in de zestiger jaren en speel de come-back met een optreden waarin en passant herinneringen aan 'vruuger' worden opgehaald'. Harrie Sijbers: "Wij waren vruuger de jeugd van tegenwoordig."

Hilarische herinneringen uit de jaren van het Rijke Roomse leven, uit de jaren van de eerste televisies, uit de jaren van de 'bewaarschool'. Harrie Sijbers: "Toen had je nog het idee dat het de moeite waard was om bewaard te worden." En natuurlijk is de hele show rijkelijk gelardeerd met heel veel heerlijke muziekklassiekers, die door het enthousiaste publiek met overgave worden meegezongen. Zo zijn de eerste maten van het klassiek geworden harmonica-intro van de televisieserie Swiebertje al voldoende om de hele zaal te laten losbarsten. Het merendeels wat oudere publiek kent zijn klassiekers. Voor hen is Kruimelvlaai één groot feest der herkenning. De link naar het heden wordt ook gelegd, altijd op milde en ironische wijze. De échte muzikanten, Joost Egmond en Benjo Plandsoen, staan weliswaar op de achtergrond - meestal dan – maar hun muzikale vertaling van al die verhalen is een onmisbaar element in de voorstelling. En soms treden ze dus wel op de voorgrond. Een van de hoogtepunten, qua lachgehalte dan, is de scene waarin Harrie Sijbers vertelt over zijn romantische ervaringen op de kermis, met zijn jeugdliefde samen in de rups. De muziek van het overbekende 'je t'aime, moi non plus' wordt door Benjo Plandsoen op hilarische wijze aangevuld door hartstochtelijk zijn basgitaar af te lebberen.

Ook uit de andere twee programma's 'Voor het donker binnen' en Holle-Kie-Day zijn mooie onderdelen geselecteerd met hilarische scenes en mooie meezingers. Wat te denken van het verhaal over het songfestival op tv waar men voor mocht opblijven nadat ze in de teil waren geweest. Aansluitend een prachtige medley van songfestivalnummers inclusief de winnende Nederlandse inzending, gezongen door de charmante Blue Stars zangeressen Erica van Dijck en Ellen Sijbers. Conferences over onder andere dansles, het kerstspel op de lagere school en 'zwemmen' op de fuif. Kortom een avond die je mee moet maken.

Voor info over sponsoring en kaarten bestellen ga naar www.thebluestars.nl. Aanvang van de voorstelling op 16 maart is 20.15 uur.

Waterbeheer van de toekomst

Waterschap De Dommel is er om te zorgen dat inwoners en bedrijven 'droge voeten' houden. Het waterschap voert tal van maatregelen uit om wateroverlast binnen de bebouwde kom te voorkomen. Aan de ene kant weet Waterschap De Dommel waar nu al wateroverlast kan optreden maar ze maken ook steeds meer gebruik van computermodellen om wateroverlast te voorspellen. Door de klimaatveranderingen neemt de kans op meer extreme buien toe en daar moeten zij zich op voorbereiden.

Water en waterkeringen
Een van de oplossingen is het inrichten van gebieden waar het waterschap het teveel aan water tijdelijk kan 'parkeren'. Dit wordt waterbergingsgebieden genoemd. Een waterberging zorgt bij langere tijd van veel regen voor minder wateroverlast. In 1995 stond het Bossche Broek vol water, de A2 liep onder en het scheelde niet veel of ook Den Bosch was ondergelopen. Het Bossche Broek is naast natuurgebied ook een waterbergingsgebied. Een andere aanpassing tegen het hoge water is het aanleggen van waterkeringen om laaggelegen gebieden binnen de bebouwde kom te beschermen tegen hoog water.

Natuurlijke oplossingen
Beken stromen door de laaggelegen gebieden in de Dommelvallei. Door in deze gebieden de beken weer te laten meanderen, breder te maken en de oevers af te vlakken, wordt er voor meer ruimte voor water gezorgd én wordt de unieke natuur en landschap in de Dommelvallei hersteld.

Klimaatbestendig
Gemeentes en waterschappen en haar inwoners hebben een belangrijke rol in het klimaatbestendig maken van hun stad of dorp. Meer openbaar groen, meer parken, tegels eruit waar het kan en 'groene daken' zijn mooie voorbeelden van initiatieven om de stad meer klimaatproof te maken. Waterschap De Dommel heeft voor de komende twee jaar extra geld beschikbaar gesteld om de omgeving klimaat bestendig te maken.

Groen schoolplein
De Dommel steunt het initiatief 'groene schoolpleinen van de toekomst'. Groene schoolpleinen zijn gezond, aantrekkelijk en leerzaam, bevorderen de biodiversiteit en maken de leefomgeving klimaatbestendiger. We hopen dat in 2020 minstens een kwart van alle schoolpleinen in Noord- Brabant een groene oase is om in te spelen, van de natuur te genieten en bijdraagt aan het vasthouden van water in natte periodes.

Onzichtbare dam
Het Van Abbemuseum ligt aan de Dommel en heeft de afgelopen jaren regelmatig last gehad van hoogwater. Om het gebouw en de kunst hiertegen te beschermen heeft het waterschap een bijzondere waterkering aangelegd in de vijver van het museum. Bij dreigende overstroming wordt de 33 meter lange kunststof dam zichtbaar. Het stijgende water drukt de waterkering binnen enkele minuten automatisch omhoog. Zo wordt ervoor gezorgd dat museumbezoekers droge voeten houden.

Bescherming hoogwater in Eindhoven
De laaggelegen wijken Hanevoet en Ooievaarsnest aan de rivier de Dommel worden beschermd door kades. Een speciale stuw zorgt ervoor zorgt dat al het teveel aan water niet Eindhoven instroomt, maar door het Afwateringskanaal naar het Wilhelminakanaal wordt afgevoerd. Zo wordt ervoor gezorgd dat de inwoners van Eindhoven droge voeten houden.

Weer stemmen
Op woensdag 20 maart zijn de verkiezingen voor het algemeen bestuur van Waterschap De Dommel. Deze zijn tegelijkertijd met de verkiezingen voor de Provinciale Staten. Er spelen verschillende belangen op gebied van bijvoorbeeld natuur, landbouw, recreatie en veiligheid. Er valt wat te kiezen, u stemt toch ook? Stemhulp dommel.mijnstem.nl kan u helpen om een goede keuze te maken. Meer informatie over de waterschapsverkiezingen vindt u op www.dommel.nl/verkiezingen

Provincie en gemeente kunnen veel voor elkaar betekenen

Net vóór het losbarsten van het carnaval kwam Coen Hendriks, CDA-kandidaat voor de Provinciale Staten, naar Son en Breugel om met de inwoners en de lokale politici in debat te gaan over het CDA programma voor Brabant.

Provincie en gemeente dienen samen op te trekken in het belang van de bewoners van Son en Breugel. Belangrijke punten voor Son en Breugel, zoals: de tweede ontsluiting voor Ekkersrijt, het groen houden van de woonomgeving en de zelfstandigheid van de gemeente werden nadrukkelijk onder de aandacht gebracht. Ook de overlast van Eindhoven Airport kwam aan de orde.

Het bevorderen van de leefbaarheid van de dorpen is één van de kerntaken van de provincie. Daarbij moet het verhogen van de veiligheid een hoge prioriteit hebben.

De mobiliteit rond Eindhoven blijft veel aandacht vragen. Er zijn steeds meer opstoppingen. De wegenstructuur en het Openbaar Vervoer dient meer aandacht te krijgen, maar ook de realisatie van snelle fietsverbindingen tussen de steden heeft een hoge urgentie.

Al met al was het een geanimeerde avond. Gemeente en Provincie kunnen samen veel voor elkaar betekenen. Armoede, eenzaamheid en duurzaamheid zijn kernbegrippen voor het CDA. Het CDA blijft de mens centraal stellen en dan is goed te weten: Coen Hendriks is altijd in de buurt.

Kies voor Brabant

Wim van der Donk Foto: Marc Bolsius

De Provinciale Statenverkiezingen worden op 20 maart gehouden. De provincie Noord-Brabant roept iedereen (vanaf 18 jaar) op te gaan stemmen met de slogan op affiches en op sociale media 'Kies voor Brabant'. Maar wat zijn eigenlijk Provinciale verkiezingen en waar wordt voor gestemd? Wat zijn de belangrijkste thema's in deze provincie en wat is de relatie naar de landelijke en de gemeentelijke politiek?

Redacteur: Arjen Strik

Provinciale verkiezingen
Nederland kent drie bestuurslagen; landelijk, provinciaal en gemeentelijk. Voor elke bestuurslaag worden aparte verkiezingen gehouden. Een keer in de vier jaar worden de Provinciale verkiezingen gehouden. Inwoners van de provincie kiezen rechtstreeks hun vertegenwoordigers in het 'provincieparlement'. Beschouw de leden van de Provinciale Staten als de Tweede Kamer van de provincie. In Brabant zijn dit 55 leden. Het aantal leden is afhankelijk van het aantal inwoners. De leden van de Provinciale staten kiezen vervolgens de Gedeputeerde Staten. De Gedeputeerden vormen samen met de Commissaris van de Koning de 'regering', het college van de provincie. Het college van gedeputeerden bestaat momenteel uit een zeskoppige coalitie van VVD (2), D66 ( 1), PvdA (1) en SP (2). In de provincie Noord-Brabant, met het provinciehuis in Den Bosch, is Commissaris van de Koning Wim van de Donk de voorzitter van de raad. Op dezelfde dag van de Provinciale verkiezingen vinden ook de Waterschapsverkiezingen plaats. Kijk voor meer informatie over de waterschappen op https://bit.ly/2TuiGMR

Waarom is de provincie belangrijk
Het werk van de provincie is niet zo zichtbaar en tastbaar als dat van het Rijk of van de gemeente. Noord-Brabant heeft momenteel 62 gemeenten, waarmee het de gemeenterijkste provincie van Nederland is. De provincie Noord-Brabant houdt toezicht op het bestuur van deze gemeenten. Daarnaast is de provincie van groot belang voor de samenhang in de regio. Zij zorgt voor een afgewogen balans tussen de steden en het landelijk gebied en tussen de gemeenten onderling. Ze is daarnaast vergunningverlener en heeft invloed op de bestemmingsplannen. De provincie is ook van groot belang als aanbesteder. Jaarlijks koopt ze voor miljoenen aan producten, diensten en werk in bij het bedrijfsleven, bijvoorbeeld voor de aanleg en het onderhoud van wegen of bruggen. De provincie haalt haar inkomsten uit belastingen en heffingen. De belangrijkste inkomensbron is de motorrijtuigenbelasting, maar ook de grondwater- en verontreinigingsheffing zijn een belangrijke bron van inkomsten.

Bereikbaarheid en toegankelijkheid
De provincie speelt daarnaast een grote rol als het gaat om bereikbaarheid en toegankelijkheid. De provincie bepaalt waar hoofdwegen, spoorweg- en scheepvaartverbindingen, woon- en industriegebieden, agrarische en natuurgebieden en recreatieve voorzieningen komen. Tevens is de provincie verantwoordelijk voor het beheer van de vaarwegen en het grondwater, moet ze zorgen voor voldoende schoon drinkwater en een goede zwemwaterkwaliteit. Maar ook op thema's als de energietransitie, het industriebeleid zoals voor ons Brainport, bruisende dorpen, beleid voor recreatie en toerisme en het OV speelt in de provincie een grote rol.

Kiezen van Eerste Kamer
De leden van de Provinciale Staten kiezen de 75 leden van de Eerste Kamer. Dit gaat in de vorm van een getrapte verkiezing: de burgers kiezen de Provinciale Staten en de leden van Provinciale Staten kiezen op hun beurt de leden van de Eerste Kamer. Deze verkiezing is binnen drie maanden na de verkiezingen voor de Provinciale Staten. De komende verkiezingen van de Eerste Kamer vinden dus eind mei plaats. De Eerste Kamer is bevoegd wetsvoorstellen, die de Tweede Kamer heeft goedgekeurd, aan te nemen of te verwerpen. Voor het kabinet is het dus van groot belang om een meerderheid te bereiken. Pas na instemming van de Eerste Kamer wordt een wet ingevoerd. Vandaar de grote belangstelling van de landelijke politieke partijen voor deze Provinciale verkiezingen.

Thema's die van belang zijn
Het werk van de provincie is niet zo zichtbaar, zoals uit bovenstaande blijkt. Maar toch is zij voor deze gemeente van groot belang. Denk hierbij aan de ontwikkeling van Ekkersrijt. Eens begonnen als lokaal industrieterrein, maar uitgegroeid met bedrijven die een belangrijke speler zijn op mondiaal niveau in de logistieke- en kennisindustrie. In dit kader is het ook belangrijk dat er een tweede ontsluiting komt, de A50 beter doorstroomt en de ruit om Eindhoven gerealiseerd wordt, omdat Son en Breugel deel uit maakt van de belangrijkste kennisregio van Brainport Eindhoven. Deze gemeente is niet meer het Gallische dorpje van Asterix, maar maakt deel uit van een stedelijke agglomeratie met een grote economische betekenis.

Er zijn nog andere thema's belangrijk. Denk bijvoorbeeld aan de energietransitie en de klimaatregelingen, de toekomst van Eindhoven Airport, de gemeentelijke herindeling, het wild- en faunabeheer, de woningbouw, het cultuur- en landbouwbeleid.

Stemwijzer
Er doen 16 politieke partijen mee aan deze Provinciale verkiezingen. Ze hebben allemaal hun standpunten, maar op wie moet je nu gaan stemmen? Door 30 stellingen met eens, oneens of geen mening te beantwoorden kunt u als kiezer uw standpunten vergelijken met die van de politieke partijen. Bij elke stelling vindt u achtergrondinformatie over de standpunten van deze partijen en u kunt makkelijk specifieke partijen met elkaar vergelijken over onderwerpen die voor u van belang zijn. Ga dus stemmen en 'Kies voor Brabant'.

Meer weten: http://www.stemwijzer.nl

Busreis Vrouw Aktief naar Delft

De Grote Markt in Delft Foto: Ingezonden

Vanaf de kiosk in Son vertrekt woensdagmorgen 29 mei om 8.15 uur de bus naar Delft voor een gezellig dagje-uit naar deze prachtige en historische plaats. Onderweg wordt er gestopt voor een koffie of thee pauze met daarbij heerlijk stuk gebak.

Dan in Delft wordt als eerst een bezoek gebracht aan De Porceleyne Fles. De Koninklijke Porceleyne Fles (Royal Delft Group) ontwikkelt al sinds 1653 unieke en onderscheidende producten die ontstaan zijn vanuit oude Nederlandse ambachten en staat wereldwijd bekend om de bijzondere uitstraling en hoogwaardige kwaliteit van Delfts Blauw en Leerdam Kristal. Hierna volgt een geheel verzorgde koffietafel met kroket bij Gasterij 't Karrewiel.

Historisch Delft is het beste te ontdekken en te aanschouwen vanaf haar eeuwenoude grachtengordel. Al 50 jaar koersen de schepen van Rondvaart Delft over deze grachten. Langs vele historische bezienswaardigheden en onder de eeuwenoude boogbruggen. Dus deze dag wordt er een rondvaart gemaakt met zijn allen.

Na de rondvaart is er circa anderhalf uur vrije tijd om zelf in te vullen. Men kan dan bijvoorbeeld de Nieuwe Kerk of een museum bezoeken. Maar ook bij mooi weer op een terrasje zitten, of even wat shoppen. De gemaakte kosten in deze tijd zijn uiteraard voor eigen rekening.

Om 16.30 uur vertrekt de bus weer uit Delft richting Ter Heijden alwaar er genoten kan worden van een 3 gangen diner. Dit diner zit ook bij de totale dagprijs, alleen de eigen genuttigde consumpties komen voor eigen rekening. Rond de klok van 20.45 uur arriveert de bus weer terug bij de kiosk in Son en komt er een eind aan deze mooie en ook interessante dag-uit naar Delft.

Ook andere dames dan Vrouw Aktief leden zijn deze dag welkom om mee te gaan. De kosten voor deze dag uit zijn slechts € 70,00 per persoon en dat is dus inclusief:
de busreis v.v.; 2 x koffie of thee en gebak; entree De Porceleyne Fles; de geheel verzorgde koffietafel met kroket; de rondvaart én het 3 gangen diner.

Aanmelden en/of info bij Els Donkers 0499–477157 j.donkers3@upcmail.nl. Betalen kan o.v.v. Busreis Delft en je voor- en achternaam op VA Rabobanknr. NL28 RABO 0170 4104 12

Voor meer info over Vrouw Aktief en de activiteiten kijk eens op www.vrouwaktief.nl

Uitnodiging Energiecafe Sonenergie: Klimaat, Klimaatverandering en Klimaatpolitiek

Foto: Foto:

SonEnergie houdt 25 maart weer een interessant EnergieCafé. Dit keer is als gastspreker de klimaat-relativist Jacques Hagoort uitgenodigd. Hij heeft natuurkunde gestudeerd in Delft en is daarna als onderzoeker en onafhankelijk raadgevend ingenieur werkzaam geweest in de olie- en gasindustrie. In de jaren '90 was hij als hoogleraar aan de TU Delft verbonden.

Jacques praat de belangstellenden bij over het zin en onzin omtrent het grootste probleem van deze eeuw. Wat weet u van holoceen, middeleeuws klimaatoptimum, kleine ijstijd, recente opwarming, hockeystick kromme, broeikaseffect, smelten van de ijskappen, zeespiegelstijging, extreem weer, klimaatalarmisten, klimaatontkenners, een ongemakkelijke waarheid, 95% consensus, klimaatscenario's, koolstof budget, UNFCCC, IPCC, COP, PBL, twee-graden grens, Urgenda uitspraak, Obama, Akkoord van Parijs, Trump en het eigen nationale Klimaatakkoord?

U bent van harte welkom op 25 maart, vanaf 20.00 uur (inloop vanaf 19.30 uur) in de Bongerd in Breugel. Ook niet-leden zijn van harte welkom.

Waar is de Rijdende Rechter als je hem nodig hebt? Ik ga een rechtszaak beginnen. Tegen wie? Dat weet ik nog niet. Doet ook niet ter zake, het gaat immers puur om aandacht. Als er ook nog wat te halen valt, is dat mooi meegenomen.

Het is een ware trend, zo lijkt het, om de meest onzinnige rechtszaak te beginnen. Het lijkt wel een wedstrijd! De een wil dat de rechter voor God speelt en zijn leeftijd 20 jaar terugdraait, de ander klaagt zijn ouders aan. Niet omdat ze hem mishandelt hebben of iets dergelijks. Nee, omdat ze hem op aarde gezet hebben. En daar had meneer niet om gevraagd!

Het is wat, moet je als ouders tegenwoordig ook al een toestemmingsformulier van tevoren in laten vullen en ondertekenen? Misschien kun je het tegelijk regelen als je met je date een toestemmingsformulier invult, nog voordat je aan kussen of het zwaardere werk begint.

Waar moet mijn rechtszaak over gaan? Het moet origineel zijn, dus leeftijdsverlaging valt af. Ik voel me daar ook te jong voor, misschien over 20 jaar. Tegen die tijd is iedereen Emile Ratelband wel vergeten.

Ik kan mijn ouders aanklagen omdat ze me te weinig zakgeld betaald hebben, of achteraf een inflatiecorrectie eisen. Of smartengeld eisen, vanwege mijn kaalheid. Dat is erfelijk, toch?

Of ik klaag de staat aan. Niet vanwege de herrie van Eindhoven Airport, daar zijn er al genoeg mee bezig. Wel vanwege dat gehannes met de rekenrente en de dekkingsgraad van pensioenfondsen. Kan iemand daar een touw aan vastknopen?

Of vanwege het feit dat ik minimaal tot mijn 67e door moet werken. Een tijdje geleden kreeg ik deze mededeling van mijn pensioenfonds, het voelde alsof ik levenslang gekregen had. Eenzame opsluiting in een klein kantoortje, zonder ramen en erger nog, zonder internet.

Ik kan Rutte aanklagen, vanwege het feit dat hij Nederland in de uitverkoop doet, zoals bij de voorgenomen afschaffing van de dividendbelasting. Of vanwege oproepen en aanzetten tot geweld, zoals toen hij stoer zei dat hij relschoppers wel even in elkaar zou meppen. Hij wel, met zijn spaghetti-armpjes.

Er is te veel keuze, ik weet het niet. Die rechtszaak, die gaat er komen. Ik strijd immers voor de goede zaak, voor mijn goed recht. Ik wil mijn '15 minutes of fame'!

Hou dus de kranten, de tv en de social media in de gaten. Hij komt er aan, ik ga een rechtszaak beginnen!

Boswachters controleren bossen na storm

Stormschade in de bossen Foto: Staatsbosbeheer

Door de storm van afgelopen weekend zijn in de natuurgebieden van Staatsbosbeheer op verschillende plaatsen bomen omgewaaid en takken afgebroken. Voor het bos is dit niet erg, het is een natuurlijk proces, maar het moet voor bezoekers wel veilig toegankelijk blijven.

Op dit moment worden met name de fiets- en wandelpaden gecontroleerd, evenals mountainbikepaden en ruiterroutes. Volgens boswachter Erik Schram van Staatsbosbeheer is de verwachting dat de opruimwerkzaamheden enkele weken kunnen duren. Bezoekers wordt aangeraden goed uit te kijken bij een bezoek aan de bossen. "Er kunnen nog losse takken hangen in de bomen die pas later naar beneden vallen". Mocht u onveilige situaties tegenkomen, dan kunt u contact opnemen met de beheerder Jos Kerssemakers via J.Kerssemakers@staatsbosbeheer.nl

Dichten in de Ruimte

Deze week vindt het poëzieproject Dichten in de Ruimte plaats op basisschool De Ruimte aan de Bijenlaan. De lokale dichtgroepen DichtBij en Woordatelier Son en Breugel slaan hierbij de handen ineen. De dichters vertellen iets over hun aanpak bij het schrijven van poëzie en sporen de leerlingen van groep 8 aan ook gedichten te schrijven. Een van de dichters combineert poëzie met dans.

Nog voor de carnavalsvakantie overlegden de dichters met meester Derk en de denktank van groep 8. Zo ontstond het plan om van maandag tot en met donderdag steeds een deel van de lesdag in te vullen met poëzie. Van DichtBij doen Willem Berkers, Ruben Kemperman en Catherine Witvliet mee. Woordatelier Son en Breugel vaardigt Ria Kastelijn, Arend Okken en Lamija Dzigal af. Lamija is ook de kartrekker van het project. Zij kent De Ruimte goed, omdat haar beide kinderen erop zitten.

School, ouders en dichters werken op deze manier samen om 'taal' een extra dimensie te geven door minder taalvaardige kinderen ook de leuke kant van taal te laten zien. Of je nu mavo-, havo- of vwo-advies krijgt, iedereen kan creatief omgaan met taal en dus dichten. Een van de ouders droeg het idee van dit project aan. Ze is zelf dyslectisch, maar ze kan wel kan dichten. Via dit project wil ze onzekere kinderen graag laten zien dat taal heel leuk kan zijn.

Op donderdagmiddag 21 maart tonen de jonge dichters hun kunsten in woord en dans in de aula van de school.

'Gewoon DOEN' blijft groeien

Rouwverwerking en muziekavond

Foto: Ingezonden

Elke woensdagavond in de huiskamer van Het Vestzaktheater komt er een groepje enthousiaste senioren bij elkaar om gezellig met elkaar te kletsen over thema's als vrije tijd, dingen die je nog altijd had willen doen, wat men mist in het leven én wie men mist in het leven.

Er ontstaan nog steeds elke week nieuwe plannen door de gesprekken die met elkaar gevoerd worden. Een thema wat stiekem toch vaak onder de andere onderwerpen ligt is rouwverwerking.

Rouwverwerking
Ria van Raalten: "Gewoon DOEN is geen rouwverwerkingsgroep, maar door de gesprekken die wij voeren, nieuwe ideeën die ontstaan én de nieuwe contacten die worden gelegd, kunnen wel helpen in het rouwproces en helpen tegen de eenzaamheid die hiermee vaak gepaard gaat". Om te onderzoeken of er meer behoefte is onder inwoners van Son en Breugel om dan dus juist wel specifiek met anderen/lotgenoten te praten over rouwverwerking, houdt 'Gewoon DOEN' op woensdag 13 maart van 19.00 – 21.00 uur een speciale avond met als thema 'Rouwverwerking'. De kosten voor deelname hiervoor zijn € 2,50 (incl. een kopje koffie).

Gezellige avond met LIVE-muziek
Een ander idee dat is ontstaan vanuit behoefte is om een speciale bijeenkomst met LIVE-muziek te gaan organiseren, waar men de mogelijkheid heeft om een gezellig praatje te houden, muziek te luisteren (en ook mee te zingen) én voor de dansliefhebbers kan er uiteraard ook gedanst worden. Ria van Raalten: "We willen gewoon weer eens een gezellig ouderwets avondje met muziek en dans waar ontmoeten en gezelligheid aan de basis liggen." Deze avond staat in de planning op zaterdag 13 april vanaf 18.30 uur. De komende weken wordt deze avond flink gepromoot, want het moet natuurlijk gezellig druk worden. De kosten voor deze avond bedraagt € 5,00 per persoon. Ook hier is een kopje koffie met iets lekkers bij de prijs inbegrepen.

Aanmelden?
Voor beide avonden dient men zich wel van tevoren even aan te melden bij onderstaand contactpersoon, zodat de organisatie een beeld heeft van de opkomst. Voor meer informatie kun u contact opnemen met Ria van Raalten-Hölscher via 06-25329668 of ria.van.raalten@gmail.com

Muzikale lezing Johannes - Matthäus Passion

Foto: Carola van Doorn

Stichting Passionele Projecten de Kempen houdt op dinsdag 19 maart een muzikale lezing in de St.-Genovevakerk in Breugel. Dirigent Cees Wouters gaat in op de overeenkomsten en verschillen die er zijn tussen de twee grote Passies van Bach: De Johannes Passion en de Matthäus Passion. Het Kempisch Kamerkoor zal de lezing muzikaal omlijsten.

Cees wouters gaat in op beide verhalen die uiteindelijk dezelfde strekking hebben maar door de evangelisten Johannes en Matthäus heel anders zijn ingekleurd. Bach heeft die verschillen in benadering ook verwerkt in zijn composities. In Bachs Matthäus is Jezus een mens met twijfels die lijdt en met wie men als luisteraars mee lijdt. Aan het einde van dit werk is er berusting. In zijn Johannes is Jezus de zoon van God die gezonden is als de Verlosser die uiteindelijk hoop geeft aan de mensheid. De Matthäus is emotioneler, de Johannes feller en nuchterder.

Ook gaat Cees Wouters in op de opbouw van beide werken en de symboliek die Bach erin verwerkt heeft. De overeenkomsten en verschillen worden door het Kempisch Kamerkoor hoorbaar gemaakt. Voor de delen uit de Matthäus Passion wordt Het Kempisch Kamerkoor opgesplitst in twee aparte groepen.

Op Goede Vrijdag 19 april vindt in de kerk van Eersel de twaalfde uitvoering plaats van de Johannes Passion door Het Kempisch Kamerkoor. De lezing is onderdeel van diverse activiteiten die rondom de uitvoering van de Johannes Passion worden georganiseerd. Voor de liefhebbers van Bach een avond die ze niet mogen missen.

Datum: Dinsdag 19 maart
Locatie St.-Genovevakerk Genovevastraat 16 Breugel
Aanvang 20.00 uur - 22.00 uur
Toegang € 10,00
Zie ook www.kempischkamerkoor.nl

PVGE fietst naar Nuenen

Foto: PVGE

De PVGE fietsclub fietst woensdag 20 maart naar Nuenen. De start is weer vanaf het 17 Septemberplein en het vertrek is om 10.00 uur.

De fietstocht neemt een halve dag in beslag, zodat men om circa 12.30 uur thuis is. Via Bokt gaat de fietstocht eerst langs de Dommel naar Eindhoven. Bij de Opwettense watermolen fietst de club naar het centrum van Nuenen om daar koffie te drinken. Na de koffie wordt via Nederwetten teruggefietst naar Son en Breugel.

Verdere inlichtingen bij fietsclubcoördinator: Herman Hendriks (0499-473042 of email herman.j.hendriks@kpnmail.nl).

Pannenkoeken bakken

Foto: © Pixabay.com

Door veel kinderen in het hele land wordt op vrijdag 22 maart weer heel veel pannenkoeken gebakken, om zo de ouderen in het zonnetje te zetten. Zo ook op Zorgcentrum Berkenstaete.

Groep acht van Sterrenschool De Ruimte heeft er heel veel zin in om dit te gaan verzorgen. Dit in samenwerking met De Vrienden van Berkenstaete. De kinderen arriveren met de fiets om 11.00 uur, waarna ze na een drankje met een worstenbroodje en een korte instructie kunnen beginnen met tafels indekken en de andere voorbereidingen.

Om 12.00 uur start het gebeuren en om 13.30 uur is het afgelopen voor de bewoners en krijgen de kinderen zelf een pannenkoek te eten.

'Kunst & Curiosadag' bij Weverijmuseum Geldrop

Geldrop - Heeft u nog een oud wandkleed dat misschien wel in Geldrop is geweven? Een schilderij met wevers erop? Of gewoon een ander kunstobject en heeft u altijd al willen weten wat het verhaal en de waarde hiervan is? Kom erachter tijdens de Kunst & Curiosa dag in het Weverijmuseum in Geldrop op zondag 17 maart van 13.00 uur tot 17.00 uur.

Het taxeren van kunst is een vak apart, want naast de signering wordt er ook gekeken naar het beeld, de conditie en ontelbare andere details van het werk. Maar dan blijft nog steeds de vraag: heeft u ergens een onontdekt pareltje in huis? Daar kunt u achter komen tijdens de Kunst & Curiosa dag. Gedurende de dag kunt u aanschuiven bij een van de taxateurs van kunsthandel Art Dumay. Zij taxeren niet alleen uw schilderijen, maar ook uw beelden, antiek en ander kleingoed. Die middag kunt u ook het museum bezoeken en krijgt u bij aankoop van 1 entreebewijs, het tweede entreebewijs gratis.

Over het museum
In het Weverijmuseum Geldrop ervaart u met moderne en audiovisuele middelen de geschiedenis van de rijke textielhistorie van Geldrop-Mierlo in de 19e en 20e eeuw. Het museum is gehuisvest in een monumentaal fabrieksgebouw bij de Kleine Dommel, waarin vroeger de 'Wollenstoffenfabriek A. van den Heuvel en Zoon' was gevestigd. Bij binnenkomst maakt u direct kennis met het unieke waterrad uit 1874. In het Weverijmuseum wordt nog steeds geproduceerd. Hoor het 'gekletter' van de weefgetouwen die door vrijwilligers worden bediend. Bewonder tijdens het taxeren ook het unieke waterrad uit 1874 en het museum.

In Vertrouwen bij Gerard Sprong

Gerard Sprong Foto: Emma Pille

Veghel - Mr. Gerard Sprong komt zaterdag 16 maart naar Theater De Blauwe Kei in Veghel. Het theatercollege dat deze topadvocaat daar geeft is om 20.15 uur te zien in de Grote Zaal van het theater.

Gerard Sprong is vaak te zien in de media. Hij zit al veertig jaar in het vak en is maar liefst zeven keer uitgeroepen tot Nederlands beste advocaat. Hij was onder andere te gast in College Tour en hij was een van de geïnterviewde topadvocaten in de tv-serie Kijken In De Ziel. Als regelmatige gast bij PAUW en De Wereld Draait Door deelt Sprong zijn standpunt op actuele gebeurtenissen. Daarnaast heeft hij meerdere misdaadromans uitgebracht.

In zijn theatercollege genaamd In Vertrouwen vertelt Gerard Sprong over zijn leven en carrière, en geeft hij een intrigerende kijk op het functioneren van een advocaat in strafzaken. De taakopvatting van een advocaat, dilemma's en bewijsperikelen komen ruim aan bod. Spong bespreekt deze facetten mede aan de hand van een aantal geruchtmakende moord-, zeden- en fraudezaken.

"Menig taalliefhebber zal smullen van de precisie waarmee zinnen worden geformuleerd" (Theaterparadijs). "Een ware strafrechtexperience" (Advocatie.nl).

Kaarten voor Mr. Gerard Sprong kosten € 25,75 (inclusief een drankje) en zijn te reserveren via www.blauwekei.nl, telefonisch via 0413-342555 of aan de theaterkassa op werkdagen tussen 13.00 en 17.00 uur.

Expositie Yvonne Wittebrood

Foto: Ingezonden

St. Oedenrode - Het Roois Kultuur Kontakt houdt een expositie van kunstenares Yvonne Wittebrood in Mariendael. De opening is zondag 17 maart om 15.00 uur.

De kunstenares is geboren in Best, heeft een aantal jaren in Sint-Oedenrode gewoond en is nu woonachtig in Nuenen. Tekenen en schilderen horen bij haar leven. Na haar gymnasium heeft zij de lerarenopleiding Tekenen en Handvaardigheid gevolgd en afgerond. Ze heeft van haar hobby haar werk gemaakt.

Als docente en als kunstenares heeft ze altijd belangstelling gehad voor de mens in al haar facetten, maar ook in relatie tot de wereld. Andere culturen, die ze ontmoette tijdens haar reizen, vormen regelmatig de inspiratiebron voor haar werk. Maar ook dieren hebben haar interesse en komen tot leven op haar doeken. Haar werk is altijd figuratief, warm van kleur en qua compositie op eigen wijze samengesteld met beelden uit de werkelijkheid. Haar gevoel speelt hierbij een grote rol. Ze schildert met acryl, waaraan materialen zoals zand, kralen of verpakkingsmaterialen zijn toegevoegd.

Naast vrij werk maakt ze ook portretten in opdracht. Het zijn 'spiegels van de werkelijkheid' met oog voor detail. Deze portretten roepen vaak emotionele reacties op bij de opdrachtgever, omdat ze probeert vanuit haar hart, het karakter van de persoon op doek vast te leggen.

Het Roois Kultuur Kontakt hoopt dat u met veel plezier haar schilderijen zult bekijken en daarin iets van de passie herkent waarmee Yvonne schildert.

De expositie duurt tot 24 april. U bent van harte welkom om de tentoonstelling te bezoeken tijdens de openingstijden van Mariendael.

OLAT winterseriewandeltocht

Foto: Noud Wijn

Deze laatste winterserie van het seizoen 2018 - 2019 belooft veel moois! Op zondag 17 maart staat de winterseriewandeltocht vanuit Haaren op het programma. Er wordt in het buitengebied van Haaren, Vught en Esch gewandeld. Natuur en geschiedenis gaan hier hand in hand. Er wordt gelopen over landgoederen, door buurtschappen, mooie lanen en bosgebieden, men komt in open agrarisch gebied met waterlopen. Kortom, een wandeldag met heel veel variatie.

De wandeling begint over het Broederspaadje, via de Bochtsteeg door het bos van het waterwingebied en komt verderop bij buurtschap Noenes. Via een landelijk weggetje tussen de weilanden komen de wandelaars bij het riviertje de Broekley. De langere afstanden komen door Jagershagen en Sparrendaal. Men passeert de begraafplaats van de missionarissen van Scheut. De langste afstanden komen langs de IJzeren Man, Nationaal Monument Kamp Vught en de Fusilladeplaats. Verderop dwars door het Kapellebos.

Men wandelt langs de mooie waterplas, het Kraaiengat, bij buurtschap Bergenshuizen en geruime tijd langs de oevers van de Essche Stroom. Bij het buurtschapje Ruiting volgt een prachtig klein natuurgebiedje. Vlak voor het einde wacht de wandelaars nog een verrassing; de vijvers van de pastoor, gelegen achter de kerk en de pastorie. Nieuw ontwikkelde natuur, bijzonder om dit binnen de bebouwde kom aan te treffen. Deze tocht kan men ook 50 of 60 km wandelen, De start daarvan is om 07.00 uur en men moet uiterlijk om 19.00 uur weer terug zijn. Zij maken een extra lus over Nemelaer en de Kampina.

Startlocatie is Gemeenschapshuis Den Domp, Kerkstraat 26, Haaren. Alle overige afstanden mogen vanaf 08.00 uur starten. De ervaren wandelaars kunnen wandelen op de 40, 30 of 20 km. Voor degenen die minder willen wandelen en voor families met kinderen kan men tot uiterlijk 12.30 uur starten op de 15 of 10 km. Men moet om 17.00 uur weer terug zijn op de startlocatie. Onderweg heeft OLAT 3 wagen- en 2 caférustpost ingericht. Er hangen pijlen en men krijgt een routebeschrijving mee, waardoor de routes eenvoudig zijn te wandelen. Kinderen t/m 12 jaar, onder begeleiding, genieten 50% korting op het inschrijfgeld. Uitgebreide informatie vindt u op www.olat.nl/winterserie waar vooraf ook de route middels GPS tracks is te verkrijgen. Verdere inlichtingen zijn te verkrijgen via e-mail: dagtochten@olat.nl.

Foto: Ingezonden

Peper- en zoutstellen op verzamelaarsbeurs

Veghel - Stichting Verzamelbeurs Veghel houdt zondag 17 maart een verzamelaarsbeurs met een expositie peper- & zoutstellen. De verzamelbeurs vindt van 09.30 – 12.30 uur plaats in Wijkgebouw 'De Golfstroom' gelegen aan de Witte de Withstraat 24 (ingang v. Heemskerkstraat) te Veghel-Zuid.

De verzamelaars kunnen dan weer hun hart ophalen, met het uitbreiden van hun verzameling door middel van uitwisseling van hun meegebrachte spulletjes en hun dubbele waren te ruil aan te bieden. Er is vraag en aanbod van postzegels, munten, bankbiljetten, winkelwagenmunten, communie-schoolprentjes, miniatuurauto's, ansichtkaarten, bidprentjes, flippo´s, keycords, kwartetten, lucifersetiketten, markclips, pennen met opschrift, pin's, sigarenbanden, sleutelhangers, speelkaarten, speldjes, stripboeken, suikerzakjes, telefoonkaarten, theezakjes, en nog veel meer.

Op deze verzamelaarsbeurs is ook weer een expositie te bezichtigen. Dit keer exposeert Carin uit Geldermalsen haar verzameling peper- en zoutstellen. De verzameling peper- en zoutstellen is 22 jaar geleden begonnen op haar 18e verjaardag en inmiddels staan er ruim 500 peper en zout stellen bij haar in huis. Het grootste peper- en zoutstel is een barbecue en de kleinste een wit en rood vaatje. De meeste peper- en zoutstellen zijn gekocht op een rommelmarkt, verzamelbeurzen of gekregen via een verzamelaarsvereniging of andere verzamelaars. Alle nieuwe peper- en zoutstellen zijn welkom, maar gebruikte exemplaren ook. Dat er in gebruikte peper- en zoutstellen nog peper of zout zit, vindt Carin helemaal tof. Het oudste peper- en zoutstel is er een met sinaasappels, er zit een kurk in de vulopening in plaats van een plastic dopje. Is uw interesse gewekt of heeft u nog iets aan de verzameling van Carin toe te voegen dan bent u van harte welkom op de verzamelaarsbeurs van 17 maart 2019 in de Golfstroom.

Stichting Verzamelbeurs Veghel geeft deze zondag ook weer het 10e winkelwagenmunt met karikatuurafbeelding van een verzamelaar uit, (tweede serie van 16 winkelwagenmunten). Elke maand verschijnt er één winkelwagenmunt in een oplage van 100 stuks. Wilt u in aanmerking komen voor een winkelwagenmunt moet u er snel bij zijn want OP=OP.

Het zal dus, ook al verzamelt u niets, toch alleszins de moeite waard zijn om eens binnen te lopen, op deze verzamelaarsbeurs. Iedereen is welkom die een kijkje wil komen nemen of wil ruilen. Bekijk ook eens de website www.verzamelbeursveghel.nl. Voor inlichtingen kunt u contact opnemen met Marcel Bosch, 0413–367786 of email verzamelbeursveghel@onsbrabantnet.nl.

De entrée voor volwassen bedraagt € 1,00, jeugd tot en met 12 jaar is gratis.

Museum Klok & Peel 'Leukste uitje van Noord-Brabant 2019'

Asten - Museum Klok & Peel in Asten is het 'Leukste uitje van Noord-Brabant'. Dat blijkt uit de ANWB-verkiezing van het 'Leukste uitje van Noord-Brabant 2019'.

Vertegenwoordigers van het Museum Klok & Peel ontvingen 7 maart de gouden award uit handen van Frits van Bruggen, hoofddirecteur van de ANWB. Het Boerenbondsmuseum Gemert in Gemert kreeg de zilveren award en Klimbos Brabantse Wal in Bergen op Zoom de bronzen award.

Tijdens de verkiezing brachten ANWB-leden massaal hun stem uit op het uitje dat zij het meest waarderen, zowel op landelijk niveau als per provincie en voor het 'Leukste uitje over de grens'. In totaal werden ruim 63.000 stemmen uitgebracht.

Museum Klok & Peel scoort, naast heel veel stemmen, op bijna alle onderdelen (prijs/kwaliteit, sfeer, personeel, faciliteiten en het aanbod) de hoogste cijfers en is daarmee de winnaar van 2019. Een greep uit de reacties van leden op het winnende uitje:

'Combinatie van een museum met een speel- en werk thema voor de kinderen. Een ideale combinatie om kinderen te stimuleren een museum te gaan bezoeken. Dit museum slaagt erin om jong en oud te enthousiasmeren'.

De winnaars van 2019:
Gouden award: Museum Klok & Peel in Asten
Zilveren award: Boerenbondsmuseum Gemert in Gemert
Bronzen award: Klimbos Brabantse Wal in Bergen op Zoom

De ANWB organiseert de verkiezing van het 'Leukste uitje' voor de negende keer. De Efteling is het 'Leukste uitje van Nederland 2019'. Kijk voor alle winnaars op www.anwb.nl/leuksteuitje.

Spannende finale Archipel Muziekconcours

Floor Kes op haar viool Foto: Joop de Haas

De finale van het Archipel Muziekconcours vindt op 17 maart plaats in Muziekgebouw Eindhoven. Na voorrondes en halve finales strijden zes talentvolle musici in de finale voor de eerste prijs, een cheque van € 1.000,00 en/of een wildcard van Fontys Academy of Performing Arts.

Het virtuoze vioolspel van vier van de finalisten, de verrassende counter-tenor en de talentvolle pianiste staan garant voor een zeer spannende finale! De finalisten zijn Femke Chu (viool), Evan van Dijk (viool), Hanno Egger (counter-tenor), Kira van der Woerd (viool), Isis Pokorni (piano) en Floor Kes (viool).

De finale begint om 14.30 uur op zondag 17 maart, kaarten zijn te koop via de website van het Muziekgebouw Eindhoven, www.muziekgebouweindhoven.nl voor € 6,50 incl. pauzedrankje en administratiekosten. Actueel nieuws of extra informatie over het muziekconcours is te vinden op: www.archipelzorggroep.nl/muziekconcours

Informatiebijeenkomst Hersenz

Best - Hersenz is het behandelprogramma voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel (NAH) in de chronische fase. Voor mensen die meer willen weten over het behandelprogramma houden SWZ en Archipel op zaterdag 16 maart van 10.00 tot 12.00 uur een informatiebijeenkomst.

Programma
Tijdens de informatiebijeenkomst gaat een van de behandelaren in op (niet-aangeboren) hersenletsel en Hersenz en deelt een ervaringsdeskundige zijn of haar eigen verhaal. Aansluitend is er de mogelijkheid tot het stellen van vragen en een één-op-één gesprek met de aanwezige behandelaren, waardoor er meer op de persoonlijke situatie kan worden ingegaan. Ook professionals, die meer willen weten over dit behandelprogramma, zijn van harte welkom.

De informatiebijeenkomst vindt plaats op de locatie Nazareth, Nazarethplein 10 in Best. Aanmelden voor de informatiebijeenkomst kan via www.archipelzorggroep.nl/hersenz.

Son van publiekstrekker naar kloppend hart

Mooie Beelden uit een eerder verreden rally Foto: ELE rally

Het is de Stichting ELE RALLY een waar genoegen om, na hard werken in de wintermaanden, met groot nieuws over de 55e editie van deze Autorally naar buiten te komen. Op vrijdag 24 en zaterdag 25 mei krijgt de centrale servicelocatie voor de ELE Rally 2019 onderdak op het terrein van transportbedrijf De Rooy in Son; een echte rallynaam in een echt rallydorp.

Nadat ook in de gemeente Son en Breugel een partner werd gevonden plus een geschikte locatie voor het wedstrijdcentrum, was de verhuizing definitief. Als Kers op de taart werd de ELE Rally recent ook nog eens uitgeroepen tot 'Beste Rally van Nederland' dit voorbije seizoen!

De beste van 2018
Jaarlijks wordt er onder diverse betrokkenen binnen de rallysport een peiling gedaan. Welk evenement wordt er als prettigst ervaren? Waar liep alles soepel en ging men met een tevreden gevoel naar huis? Zo komt er jaarlijks een 'beste rally van het jaar' uit de bus. "Dit jaar is die eer aan ons ten deel gevallen", laat wedstrijdleider Radboud van Hoek weten. "Dat was een enorme opsteker voor de organisatie en al zijn vrijwilligers. Dan weet je ineens weer waarvoor je het doet; dat al het harde werk niet voor niets is geweest!", betoogt hij. Tevens gaf het de energie voor de 2019 uitdagingen, want die waren er voldoende, direct na de 2018 editie.

Servicelocatie 'vacant'
Nadat er vrij snel na de 2018-editie begonnen werd aan de komende editie, liep de organisatie tegen het probleem dat de bestaande locatie niet langer beschikbaar was voor de 55e editie van de autorally. Een alternatieve locatie, bij jarenlange trouwe partner SchippersStop in Veldhoven, viel vervolgens ook af.

Zo werd besloten in de regio wat balletjes op te gooien. Son kwam daarbij als ideale kandidaat uit de bus. De Wedstrijdleider is als oud-Sonnenaar enthousiast: "Dankzij het nodige lobbyen zijn we tot overeenstemming gekomen met Transportbedrijf De Rooy. Van daaruit bleek het centrum van Son ineens ook een haalbare optie voor het complete Rallycentrum. Een krachtig woord van dank aan Gerard de Rooy en de gemeente Son en Breugel is op zijn plaats. Op het Kerkplein komt het Start/Finishpodium en lokale ondernemer Bertjan Leermakers zal De Zwaan ter beschikking stellen voor gasten en VIP's. In het nabijgelegen Vestzaktheater wordt ons Rallycentrum gehuisvest. We gaan er een geweldig evenement van maken! Tot slot wel nog welgemeende dank aan SchippersStop als jarenlange trouwe locatiepartner voor-, tijdens en na de rally".

Voordelen
Het mag bekend zijn dat Son niet alleen tijdens de ELE Rally een rallydorp in hart en nieren is. Industrieterrein 'Ekkersrijt' is immers jaar en dag de publiekstrekker van de ELE Rally. Toch 'ademt' het dorp gedurende het hele jaar rallysport. Je zou bijvoorbeeld zomaar tegen ex-WK fabrieksrijder Kevin Abbring kunnen aanlopen. Maar ook in de wintermaanden lopen de gemoederen hoog op in het dorp als familie De Rooy met hun rally karavaan terugkeert uit Afrika of Zuid-Amerika met een trucklading vol prijzen.

Naast de perfecte sfeer in dit mooie dorp kleven er voor de wedstrijd ook andere logistieke voordelen. Dankzij kortere verbindingen op vrijdagavond, met traditioneel klassementsproeven in de regio Helmond op het programma, hoeven de serviceploegen nu niet meer te verplaatsen. Door het voorkomen van deze extra bewegingen voor assistentiewagens en monteurs, blijven de deelnemers en servicecrews een hoop kunst- en vliegwerk bespaard.

De 55e editie van de ELE Rally wordt verreden op vrijdag 24 en zaterdag 25 mei. Het gehele evenement bestaat uit een viertal klassen die het tegen elkaar opnemen; de 55e ELE Rally, de 4e ELE Shortrally, de 2e ELE Historic Rally en de 2e ELE Cross Country Rally.

"Twee dagen rallysport, zoals we van de ELE gewend zijn; zwaar en avontuurlijk, teamwork, rijden op verharde én onverharde wegen bij dag én nacht. Zoals rallysport bedoeld is en zoals het bij de ELE nog lang zal blijven", lacht Radboud.

In de aanloop naar het evenement houdt DeMooiSonenBreugelKrant je uiteraard op de hoogte van aanvullend nieuws. Surf anders naar www.elerally.nl en hou de social media kanalen in de gaten voor laatste ontwikkelingen.

Grote Brabantse hengstenshow

Foto: Ingezonden

Sint-Oedenrode - Voor de 18de keer wordt op zaterdag 30 maart de grote Brabantse hengstenshow gehouden. Voor het eerst gebeurt dat in het 'paardendorp' bij uitstek, Sint-Oedenrode. Eerdere edities werden gehouden in Breda (1x), Hoeven (11 x) en Liessel (7x). Voorgaande jaren was deze hengstenshow een groot succes door publiek, entourage en hengsten. Dit jaar worden wederom 50 hengsten verwacht.

Onder de hengsten maken een keur aan toppers en kampioenen hun opwachting. Doel is de merriehouders de gelegenheid te bieden een passende hengst te vinden als partner voor hun merrie voor het fokseizoen 2019. Dit jaar staat in het teken van de koudbloeds en meer in het bijzonder van 'Big meets small'. Dat wil zeggen dat de trekpaarden, al snel goed voor zo'n 1000 kg en stokmaat van 1.75m samen met de Shetlanders in de minimaat van ca. 100kg en een meter minder (75 cm) samen het leeuwendeel uitmaken van deze hengstenshow.

Over de avond komen er vier groepen Shetlanders met in totaal maar liefst ruim 30 Shetlandhengsten in alle kleuren en maten, waarbij een aantal kampioenen en veel kleur- en maatvariatie. De kleinste is 75 cm. De show wordt om 19.00 uur exact geopend door top ponyamazone Nicole Kimenai uit Dongen die op de bekende top New Forest hengst Tongerenhofs Aramis, waarmee ze op het hoogste niveau wedstrijden rijdt, trakteert op een kür op muziek. Daarna komen de 50 hengsten in zeven groepen voorbij. Naast de vier Shetlandgroepen komen er twee groepen met diverse rassen. In de eerste van die twee groepen verschijnt een top internationale springhengst, een haflinger en drie rijponyhengsten. In de tweede gemengde groep verschijnen er trekpaarden van 1.75m en een net goedgekeurde mini appaloosa almede nog een dressuur en springhengst.

Een van de hoogtepunten van de avond vormt onder meer het verjaardagsfeestje van Matadhor van de Bouwhoeve. Deze in Nederland geboren, maar in België actieve kampioen trekpaardhengst, wordt op de hengstenshow 10 jaar. Voor zijn verjaardagsfeestje heeft hij zijn goedgekeurde zonen uitgenodigd. Dat wordt een imposant showblok. Want 'de Matadhor' zoals hij genoemd wordt is de meest invloedrijkste hengst uit de trekpaardengeschiedenis van Nederland en België. Nog nooit wist een hengst op zo'n jonge leeftijd al zo'n indrukwekkende rij goedgekeurde zonen te geven, waarbij ook nog eens diverse kampioenen.

Uiteraard wordt gezorgd voor een perfecte ingerichte accommodatie en catering. Muziek ontbreekt zeker niet, naast het nodige DJ werk om de hengsten optimaal te laten uitkomen. Tevens is er een loterij met schitterende prijzen. De entree is ook nog eens gratis.

Kortom voor elk wat wils en voor niemand een reden om niet te komen. De hengstenshow wordt gehouden bij manege de Pijnhorst aan het Bremhorst 6 in Sint-Oedenrode en is goed bereikbaar vanaf de snelweg Eindhoven-Nijmegen, afslag Sint-Oedenrode. De hengstenshow begint om 19.00 uur stipt. Voor meer informatie: Ruud van Raak: 06-12778167 of email: ruud67@ziggo of Mariette van de Wetering, 06-106117596.

VC Pieter Brueghel heren 1 gaat lekker in de hoofdklasse

De captain legt tactisch plan uit Foto: Ingezonden

Heren 1 deed voor de carnavalsvakantie goede zaken in de competitie. Kampioen zullen ze niet worden, maar in de middenmoot eindigen is al een hele prestatie. Na drie weken geleden slechts één puntje behaald te hebben tegen de nummer twee Nuvoc uit Veldhoven, wisten de heren wel te winnen van VC Blox uit Boxtel.

Het werd 3-1, hoewel 4-0 meer recht zou doen aan het wedstrijdbeeld. Met name Niels was goed op dreef op de buitenpositie en met zijn dreigende sprongservice. Sebastiaan en Enrique waren op hun beurt op midden lekker bezig. De heren uit Boxtel werden bij vlagen weggespeeld met frivool spel. De vierde set werd helaas onnodig weggegeven door de heren uit Son en Breugel. Volgende week mogen de heren aantreden tegen de studenten van Tamar 1.

HTC Hockey 55 jaar lustrum reünie-feest

Foto: Ingezonden

HTC Hockey staat op zaterdag 13 april stil bij het 55-jarig bestaan van hun prachtige en gezellige hockeyclub. Tijdens dit weekend vinden er diverse feestelijke activiteiten plaat voor jong en oud.

Vanaf 16.30 uur willen ze met zoveel mogelijk leden, ouders van leden, trainers, coaches, vrijwilligers, supporters en iedereen die HTC Hockey een warm hart toedraagt tijdens de receptie gezamenlijk proosten op 55 jaar hockey. Vanaf 20.30 uur barst het 18+ lustrum-reünie feest met de band Old, Grey & Restless los en mogen de voetjes van de vloer.

Heb jij in de afgelopen 55 jaar bij deze club gespeeld of op ben je een andere manier betrokken geweest? Kom dan naar het lustrum reunie 18+ hockeyfeest. Een mooie kans om je oud-teamgenoten en clubgenoten weer eens te spreken en samen mooie herinneringen op te halen.

Kijk voor meer informatie op de facebookpagina HTC Hockey.

Wisselend bekersucces HV Apollo

Foto: Fotograaf ReZa

Wisselend succes vrijdag 8 maart in sporthal De Landing alwaar de kwartfinmales van de beker plaatsvonden. In het eerste duel moesten de dames van Apollo nipt het onderspit delven tegen de kersverse kampioen van de eerste klasse Someren. Met nog een tweetal minuten te gaan, lag de wedstrijd die gelijk op ging nog helemaal open, maar in de slotfase trok Someren de wedstrijd met 20-22 naar zich toe.

Later op de avond overklaste het 2e herenteam van Apollo met aanvallend spel de gasten uit Gemert. Tremeg werd met een 32-21 nederlaag teruggestuurd naar huis.

Uitslagen Kwartfinale 1/4 finale
Apollo DS1 - Handbal Someren DS1 20-22
Apollo HS2 - Tremeg HS1 32-21
9 maart
Apollo HS1 - Helius HS1 25-16

Programma
16 maart
18:45 uur Jupiter '75 HS2 - Apollo HS3

17 maart
09:05 uur Apollo HC1 - Handbal Someren HC1
11:40 uur Groesbeekse Glorie D1 - Apollo D1
12:00 uur United Breda DS2 - Apollo DS1
12:30 uur Achilles '95 HB1 - Apollo HB1
13:30 uur Groesbeeks Glorie DA1 - Apollo DA1
13:35 uur Oranje Wit HS1 - Apollo HS2
15:30 uur WPK/Westlandia HS1 - Apollo HS1

Clubkampioenschappen tennisvereniging Son en Breugel

Foto: Ingezonden

Ondanks de polonaise en de kou is de organisatie van de clubkampioenschappen weer bij elkaar gekomen om het gezelligste en sfeervolste clubtoernooi te organiseren. Wederom heeft de Nationale Notaris zijn steun toegezegd waardoor tennisvereniging Son en Breugel in staat is dit mooie toernooi te kunnen blijven organiseren.

De clubkampioenschappen voor jong én oud heeft zijn succes bewezen de afgelopen jaren en deze editie wordt dan ook het komend jaar voortgezet. De clubkampioenschappen start op zaterdag 23 maart en de finales worden gespeeld op zondag 31 maart.

De inschrijvingen komen inmiddels al binnen. Inschrijven kan nog steeds via de clubwebsite www.tvsonenbreugel.nl of op toernooi.nl. De inschrijving sluit op 15 maart om 23.59 uur.

Zoals elk jaar wordt u weer culinair in de watten gelegd door home-made hapjes en drankjes. Tevens zullen de spannende en sportieve wedstrijden uw aandacht niet in de steek laten.

De clubkampioenschappen is een mooi opstapje naar de KNLTB-competitie die in april van start gaat. Voor de mensen met nog niet zo veel tenniservaring is er het onderdeel 'beginners'. En natuurlijk kan er ook weer ingeschreven worden op het leuke onderdeel ouder-kind.

Onderstaand nog een aantal zaken waar rekening mee gehouden moet worden:
- De uitslagen tellen dit jaar niet mee voor de KNLTB-rating
- De indeling vindt plaats op basis van rating en inzicht van de commissie
- Indien een speler in spelweek 13 aan een ander toernooi mee doet, vragen de organisatie het eerste weekend beschikbaar te zijn.
- Voor meer info raadpleeg het reglement op toernooi.nl

De Nationale Notaris Clubkampioenschappen heeft er weer veel zin in. Hopelijk zijn de weersvoorspellingen gunstig. De clubkampioenschappen commissie hoopt u als deelnemer en/of toeschouwer te mogen begroeten op het mooie park TV Son & Breugel.

Argo Waterpoloërs pakken punten

Zowel heren 1 als dames 1 hebben het afgelopen weekend hun wedstrijd weten te winnen. Dames 1 is bezig met een indrukwekkende race naar boven. In de laatste zes wedstrijden was alleen de huidige koploper te sterk voor Argo.

Afgelopen weekend was DZT uit Deurne het slachtoffer, voor trainer Gerold Kivits het duel van het jaar. Hij geeft weliswaar training bij Argo, maar is van oudsher een echte DZT'er. Een serieus prestige duel, waarbij er nog iets recht gezet moest worden na het verlies in de uitwedstrijd met 5-7. De waterpolodames blaken van zelfvertrouwen en zijn dan ook niet echt in gevaar gekomen. De huidige speelwijze past perfect bij het team en de 6-4 overwinning was dan ook verdiend. Doelpunten voor Argo zijn gemaakt door Linda Hanegraaf (2x), Tamara Vervoort (2x), Femke van Hamond en Liesbeth vd Korst.

Heren 1 wist de winst te pakken tegen Thalassa. Dit was een zeer fysieke strijd tussen twee teams die vol voor de winst gingen. Hierdoor werd de grens van het toelaatbare maar liefst 23 keer overschreden. Argo was de betere partij, maar liet het nog bijna liggen in het laatste deel van de wedstrijd. Een 7-3 voorsprong verdween als sneeuw voor de zon, maar Argo wist nog net het duel met 8-7 naar zich toe te trekken. Tom van Kaathoven en Mathieu Termeer wisten er beide drie te scoren, Martijn Hulsen was tweemaal trefzeker. Argo staat hiermee op een keurige derde plaats.

Uitslagen
Merlet/BZPC - B jongens 3-11
C gemengd - Waterproof 1-8
D gemengd - PSV 0-37
Dames 1 - DZT'62 6-4
Heren 1 - Thalassa 8-7
HZPC - Heren 2 6-9

Programma zaterdag 16 maart
Waterproof - Dames 2 in Geusseltbad te Maastricht 15:25 uur
Waterproof - Heren 1 in Geusseltbad te Maastricht 16:10 uur
Heren 2 - BZ&PC in ZIB te Best 18:00 uur
AquAmigos - D gemengd in Olympia te Waalwijk 18:10 uur
AquAmigos - Dames 1 in Olympia te Waalwijk 20:20 uur

BC 't Koffertje '94

Foto: © pixabay.com

Uitslag en Eindstand-Promotie BC 't Koffertje '94 op 11 maart

A-lijn
1. Willem Pieters & Harrie van Rijbroek 60,7%
2. Cees de Jong & Leny Kremers 57,29%
3. Tonnie van Acht & Ton van Acht 56,94%

B-lijn
1. Harry van Genugten & Piet Swinkels en Lina Lunenburg & Ton Lunenburg 57,29%
2. Marianne Bekkers & Wilma van den Biggelaar 54,69%
3. Nancy Lathouwers & Cees Lathouwers 54,17%

Eindstand A-lijn
1. Ad van Helvoort & Jan van Lanen 56,87%
2. Jan van Rooij & Piet Voss 56,47%
3. Ad van de Laar & Elvira Thijssen 54,53%
4. Tonnie van Acht & Ton van Acht 53,58%

Promotie B-lijn
1. Irmgard Etman & Dirk Gillissen 57,37%
2. Wilma van den Biggelaar & Jan Janssen 54,83%
3. Harry van Genugten & Piet Swinkels 54,56%
4. Nancy Lathouwers & Cees Lathouwers 53,92%


Wilt u graag in competitieverband en toch ontspannen bridgen op een middag in de week? Bij BC 't Koffertje '94 kunt u daarvoor op maandagmiddag terecht. Er is nog plaats voor nieuwe leden. Via de mail met als adres info@bckoffertje.nl kunt u hiervoor contact opnemen met de secretaris.

Sonse Zaalvoetbalcompetitie

Uitslagen speelronde 15, 9 maart
Imazighen United – Hurkmans 3-6
Spierings / Bergmans - Rovers Timmerwerk 6-0
Sportcafé Expreszo - ZVV Witte Tonnie 0-5

Stand 9 maart
1. Sportcafé Expreszo 14-35
2. Spierings / Bergmans 14-24
3. Hurkmans 14-24
4. Imazighen United 14-19
5. ZVV Witte Tonnie 14-8
6. Rovers Timmerwerk 14-7

Programma 16 maart
18:00 Sportcafé Expreszo – Spierings / Bergmans
18:45 ZVV Witte Tonnie– Imazighen United
19:30 Rovers Timmerwerk – Hurkmans

Geslaagd zaalvoetbaltoernooi

Het team: Valencia Foto: Ingezonden

JC Oase organiseerde op vrijdag 8 maart weer het twee jaarlijkse zaalvoetbaltoernooi in sporthal De Landing. Het toernooi was voor kinderen van 7 tot en met 12 jaar. Oase organiseert tweemaal per jaar dit voetbaltoernooi dat voor iedereen uit deze gemeente toegankelijk moet zijn en is daarom helemaal gratis.

Het ochtend toernooi zat met 70 kinderen helemaal vol. In de ochtend speelden de kinderen in Premier League en de Primera Devision tegen elkaar. Na veel spannende wedstrijden waren Chelsea en Valencia uiteindelijk de winnaar van het toernooi en verdienden allemaal een mooie beker. Alle foto's van dit toernooi zijn terug te vinden op www.jc-oase.nl.

Het team: Chelsea Foto: Ingezonden

Korfbalvereniging De Corridor

Uitslagen
Zaterdag 9 maart
Corridor E1 – De Korfrakkers E2 9 – 5
Corridor D2 – SCMH D1 5 – 8
Corridor D1 – De Korfrakkers D2 2 – 8
Corridor C1 – DSV C2 2 – 1
Corridor B1 – Flamingo's B1 8 – 9

Zondag 10 maart
VVO/Klimroos 3 – Corridor 2 6 – 12
Nijnsel 2 – Corridor 3 8 – 11
DSV 1 – Corridor 1 11 – 2

Programma
Woensdag 13 maart aanvang
Flash MW1 – Corridor MW1 21.00

Donderdag 14 maart
Corridor 3 – De Korfrakkers 4 19.30

Zaterdag 16 maart
Corridor F1 – Prinses Irene F1 10.00
Corridor E1 – Blauw Wit E1 11.00
Corridor D1 – Prinses Irene D1 14.00
Corridor B1 – DAW Schaijk B2 15.00

Zondag 17 maart
Pupil van de week: Maartje van Lier
Corridor 2 – SVOC '0113.40
Corridor 1 – DAW Schaijk 1 15.00
Corridor 3 – Flash 3 16.15

Nationale Petanque Competitie

Uitslag van de Nationale Petanque Competitie (NPC) van pétanquevereniging La Ferme Boel.

Team 1, 3e divisie: 't Dupke (St Michielsgestel)- La Ferme Boel 1: uitslag 6-2
Team 2, 5e divisie: PC Eindhoven - La Ferme Boel 2, uitslag 4-4

Uitslagen SBC Jeugd

Zaterdag 09 maart
SBC JO 19-1 - Oirschot Vooruit JO 19-1 1 - 1
Wilhelmina Boys JO 19-3 - SBC JO 19-2 2 - 6
DBS JO 19-2 - SBC JO 19-3 2 - 5
Wilhelmina Boys JO 17-1 - SBC JO 17-1 Uitgesteld
SBC JO 17-2G - Dommelen JO 17-2 Afgelast
SBC JO 17-3 - RKSV Nuenen JO 17-5 2 - 0
Nieuw Woensel JO 17-1 - SBC JO 17-4 0 - 5
Reusel Sport JO 15-1 - SBC JO 15-1 3 - 1
FC Eindhoven AV JO 15-2 - SBC JO 15-3 5 - 0
SBC JO 14-1 - DBS JO 14-1 Afgelast
Marvilde JO 14-1 - SBC JO 14-2 4 - 3
DBS JO 14-4 - SBC JO 14-3 3 - 4
SBC JO 13-2 - Riethoven JO 13-1 2 - 3
RKSV Nuenen JO 13-4 - SBC JO 13-4 Afgelast
RKVVO JO 12-1 - SBC JO 12-1 1 - 8
Oirschot Vooruit JO 12-2 - SBC JO 12-3 0 - 2
SBC JO 12-4 - DVS JO 12-3 3 - 1
DBS JO 11-4 - SBC JO 11-2 6 - 1
SV Budel JO 11-2 - SBC JO 11-3 2 - 9
SBC JO 11-5G - Woenselse Boys JO 11-4 2 - 5
SBC G1 G - Best Vooruit G 2 G 1 - 10

Programma SBC jeugd16 maart

THUIS TEAM BEZOEKERS VERTREK AANVANG
Wilhelmina Boys JO 19-1 - SBC JO 19-1 14:45
SBC JO 19-2 - Acht JO 19-2 15:15
SBC JO 19-3 - Oirschot Vooruit JO 19-2 15:15
SBC JO 17-1 - FC Engelen JO 17-1 15:15
EMK JO 17-1 - SBC JO 17-2G 13:30 14:30
DVS JO 17-2 - SBC JO 17-3 12:30 13:30
SBC JO 17-4 - WODAN JO 17-4G 15:15
SBC JO 17-5 - VRIJ
SBC MO 17-1 - Dommelen MO 17-1 13:15
SBC JO 15-1 - ODC JO 15-1 11:45
SBC JO 15-2 - Acht JO 15-1 13:15
SBC JO 15-3 - RKSV Heeze JO 15-2 13:15
Dommelen JO 15-3G - SBC JO 15-4 12:00 13:00
Wilhelmina Boys JO 14-1 - SBC JO 14-1 12:00 13:00
SBC JO 14-2 - RPC JO 14-1 13:15
SBC JO 14-3 - EMK JO 14-1G 13:15
SBC JO 13-1 - FC de Rakt JO 13-1 11:45
Marvilde JO 13-1 - SBC JO 13-2 10:15 11:15
WODAN JO 13-2 - SBC JO 13-3 10:30 11:30
SBC JO 13-4 - Wilhelmina Boys JO 13-4 11:45
SBC MO 13-1 - Zwaluw VFC MO 13-1 11:45
SBC JO 12-1 - RKSV Heeze JO 12-1 10:15
Hoogeloon JO 12-1 - SBC JO 12-2G 10:15 11:15
SBC JO 12-3 - Emplina JO 12-3 11:45
DBS JO 12-2 - SBC JO 12-4 08:00 09:00
SBC JO 12-5G - Geldrop JO 12-2 10:15
WODAN JO 11-1 - SBC JO 11-1 09:15 10:15
SBC JO 11-2 - Bladella JO 11-2 10:15
SBC JO 11-3 - DBS JO 11-2 10:15
Zwaluw VFC JO 11-5 - SBC JO 11-4G 09:00 10:00
Bladella JO 11-4 - SBC JO 11-5G 08:30 09:30
EFC JO 10-1G - SBC JO 10-1 08:00 09:00
SBC JO 10-2G - RKSV Nuenen JO 10-3 10:15
SV Valkenswaard JO 10-5G - SBC JO 10-3G 09:00 10:00
SBC JO 10-4G - Maarheeze JO 10-2 10:15
SBC JO 10-5 - Woenselse Boys JO 10-2 10:15
Brabantia JO 10-3 - SBC JO 10-6G 09:15 10:15
Sarto JO 10-3 - SBC JO 10-7 07:45 08:45
FC Eindhoven AV JO 9-2 - SBC JO 9-1 07:45 08:30
SBC JO 9-2 - Marvilde JO 9-1 09:00
SBC JO 9-3 - RKSV Heeze JO 9-2 09:00
SV Valkenswaard JO 9-4 - SBC JO 9-4 07:45 08:45
SBC JO 9-5 - Gestel JO 9-1 09:00
SBC JO 9-6G - SBC JO 9-7G 09:00
SBC JO 9-7G - SBC JO 9-6G 09:00
SBC JO 9-8 - EMK JO 9-4G 09:00
UNA JO 8-1G - SBC JO 8-1 09:00 10:00
Acht JO 8-1 - SBC JO 8-2 08:00 09:00
UNA JO 8-4 - SBC JO 8-3 09:00 10:00
RKSV Nuenen JO 8-4 - SBC JO 8-4 08:00 08:45
SBC JO 8-5 - SJO Juventud JO 8-2 09:00
SBC G 1G Vrij

Ondanks 'beestenweer' grote steun voor RKVV Nederwetten

De trouwe supporters steunen in weer en wind hun team Foto: Ingezonden

Ondanks striemende regen en een stormachtige wind ondernam een groot gedeelte van de Nederwetten supporters toch de lange reis naar vv. De Rakt in Uden. Een lange rij op een beschutte van het sportpark, stond ingepakt en vol goede hoop het beginsignaal af te wachten.

Bijna 15 minuten na de officiële aanvangstijd kwamen beide ploegen het veld op en Nederwetten nam gelijk het initiatief. Ruim een kwartier was Nederwetten de bovenliggende partij met enkele kleine kansjes. Maar in de 20e minuut van de wedstrijd riep de scheidsrechter van dienst de aanvoerders en trainers van beide ploegen naar de middenstip om na enig overleg de wedstrijd alsnog te staken vanwege de extreem harde wind die normaal voetbal bijna onmogelijk maakten.

Geen doelpunten dus 0-0 maar toch maar weer eens een blijk van de betrokkenheid van de 12e man die hun steun door dik en dun blijven geven aan het vaandelteam van Nederwetten. Volgende week opnieuw een verre uitwedstrijd tegen WHV en dan gaan ze weer voor de drie punten met z'n allen.

Programma RKVV Nederwetten
Vrijdag 15 maart
Den Dungen Vr 30+ - Nederwetten Vr 30+ aanvang 19.30 uur
Zaterdag 16 maart
Nederwetten Vet - EMK Vet aanvang 16.30 uur
Zondag 17 maart
Nederwetten 2 - SV Unitas'59 13 aanvang 10.00 uur
Nederwetten 3 - RKSV Heeze 9 aanvang 11.00 uur
Knegselse Boys 4 - Nederwetten 4 aanvang 09.45 uur
Hapert Vr1 - Nederwetten Vr1 aanvang 10.00 uur
SBC Vr1 - Nederwetten Vr2 aanvang 12.00 uur

Nijnsel wind(t) Herpina om zijn vinger

In het begin van de middag trok de wind aan tot stormachtig zodat beide teams zich aanvankelijk geen raad wisten met dit heftige natuurverschijnsel: passes gingen volledig de mist in en de keeper ving zijn eigen uittrappen op. Dat was wennen voor beide teams.

In de 13e minuut kwamen de bezoekers aan de eerste aanval toe na een paar gevaarlijke corners van de thuisclub te hebben gepareerd. De spits van Herpinia kwam goed voor de laatste man en schoot koelbloedig in: 0-1. Niet echt volgens de verhouding, maar daar hadden de bezoekers natuurlijk geen boodschap aan.

Ruim twintig minuten later een prima pass van Jelle de Louw op Stefan Hulsen en die vindt dit soort kansen wel prima; 1-1. Drie minuten later verschijnt hij opnieuw in de vijandelijke zestien: 2-1. Tevens de ruststand.

In de 54e minuut blijft de bal een beetje hangen in de zestien van de bezoekers; Rick van der Vleuten rook een kans en hij bracht de stand op een ogenschijnlijk veilige marge: 3-1. Tien minuten later kwam Stefan Hulsen goed door en deze actie werd beloond met een 4-1 voorsprong. Vijf minuten later een doelpunt van de man die grossiert in prachtige steekpasses: Jelle de Louw. In de 82e minuut verscheen opnieuw Stefan Hulsen voor de vijandelijke keeper; een prachtige stift, leidt tot de 6-1. Drie minuten voor tijd verschijnt John Egelmeers in de zestien en ook hij pikt zijn goaltje mee waarmee de zevenklapper een feit wordt: 7-1. De wind was enigszins gaan liggen maar de Nijnselse aanvalswind ging door op volle kracht zodat de bezoekers de rode lantaarn nog steviger in handen kregen.

Opvallend waren de rentrees van Rob Witlox en Harold van de Laar. Na een zeer langdurige afwezigheid vanwege een paar lastige blessures maakten zij vandaag weer hun eerste speelminuten. Hoopgevend voor de rest van de competitie waar we deze mannen nog heel hard nodig zullen hebben.

Zondag naar Mariaheide
Zondag 17 maart begint Nijnsel aan een reeks van maar liefst vier uitwedstrijden op rij. En dan te beginnen in Mariaheide tegen SCMH, een team dat in goeden doen is en thuis lastig te bespelen. Daarna gaat Nijnsel op bezoek bij SDDL in Demen, NLC'03 in Lithoijen om op zaterdag 6 april te eindigen in Boskant. Ga er maar aan staan. Kortom, Nijnsel-supporters verenigt u en sta de geelblauwen bij in hun heftige strijd om de bovenste plaatsen.

Senioren SBC

Uitslagen
Zondag 10 maart
Wilhelmina Boys 1 - SBC 1 1-2
Bladella 2 - SBC 2 1-1
SBC 3 - Den Dungen 2 2-2
SBC 4 - Oirschot V. 3 1-2
UNA 4 - SBC 5 afg.
Den Dungen 7 - SBC 6 0-5
SBC 7 - Best Vooruit 10 1-3
SBC 8 - UNA 13 2-5
UNA 11 - SBC 9 afg.
SBC 10 - Nederwetten 3 5-4
UNA 12 - SBC 11 afg.
SBC 12 - Acht 5 afg.
Acht 8 - SBC 13 1-4
Nieuw Woensel VR2 - SBC VR1 afg.
SBC VR2 - SV Budel VR1 afg.

Programma
Zondag 17 maart
SBC 1 - Valkenswaard 1 14.30 u
SBC 2 - Unitas'59 2 12.00 u
DSC 2 - SBC 3 12.00 u
Best Vooruit 4 - SBC 4 12.00 u
SBC 5 - EFC 4 10.00 u
SBC 6 - Maliskamp 5 12.00 u
DOSL 5 - SBC 7 10.00 u
De Bocht'80 4 - SBC 8 10.00 u
SBC 9 - Wilhelmina Boys 8 13.00 u
Nieuw Woensel 6 - SBC 10 12.00 u
SBC 11 - Best Vooruit 9 13.00 u
Maarheeze 5 - SBC 12 10.00 u
SBC 13 - Brabantia 9 13.00 u
SBC VR1 - Nederwetten VR2 12.00 u
De Raven VR1 - SBC VR2 10.30 u

Speelweek van 13 t/m 20 maart

Corgi (2D NL) (€ 6,80) wo. 13 mrt. 13:45, vr. 15 mrt 11:15, za. 16 mrt. 14:20, zo. 17 mrt 12:15. wo. 20 mrt. 13:45.
Verliefd op Cuba (€ 8,50) vr. 15 mrt 18:30, za 16 mrt. 18:30,
Bohemian Rhapsody (€ 8,50) zo. 17 mrt.16:45.
Bohemian Rhapsody Sing-A-long (€ 8,50) wo. 13 mrt. 20:00
Green Book (€ 8,50) do.14 mrt. 20:00, vr. 15 mrt 20:45, za 16 mrt. 20:45, zo. 17 mrt. 19:30, ma. 18 mrt. 20:00, wo. 20 mrt 20:00.
Brugklas-De tijd van mijn leven (€ 6,80) wo. 13 mrt. 16:00, vr. 15 mrt 16:30, za. 16 mrt. 16:35, zo. 17 mrt. 14:35, wo.. 20 mrt. 16:00.
De Lego Film 2 (2D NL) (€ 6,80) za. 16 mrt. 11:45,
NL=Nederlands gesproken OV=Originele versie NL ondertiteld

Specials:
Biobest 50+: Becoming Astrid
(€ 7,-) do. 14 mrt. en vr. 15 mrt. 14:00

PRIJZEN: p.p. basis zaal, balkon + € 1,00, 3D TOESLAG + € 2,00

Bent u digitaal, of niet?

In de eerstkomende raadpleging van TIPMooiSonenBreugel wordt uw mening gepeild over het gebruik van internet. Bent u digitaal of juist niet? Pakt u liever de telefoon om een afspraak te maken bij bijvoorbeeld de gemeente, of regelt u uw zaken liever via internet? En wat is uw ervaring hiermee? Is de website van de gemeente toegankelijk, of ondervindt u hier problemen mee?

Internet kan ook gebruikt worden voor de sociale contacten. Bent u een regelmatige gebruiker op Facebook, Instagram, Twitter, Snapchat of LinkedIn? Belt u liever of gaan de gesprekken via Whatsapp. Kunt u nog zonder internet? Vragen waar een antwoord op gegeven kan worden en via het burgerpanel zijn wij opzoek naar deze antwoorden. Doet u mee?

Wilt u meepraten/meedenken over de stelling 'Bent u digitaal, of niet' en u bent nog geen respondent van TIPMooiSonenBreugel, meld u zich dan aan voor het burgerpanel. De eerstvolgende raadpleging wordt op 19 maart verstuurd, dus mocht u mee willen praten, mee willen denken en uw mening laten horen, meld u zich dan aan via www.tipmooisonenbreugel.nl. Het burgerpanel is gratis en anoniem (vanaf 16 jaar) en kost slechts een paar minuten van uw tijd. U ontvangt de vragenlijst via de email.

Agenda Vestzaktheater

Vrijdag 15 maart 20.15u Blue Stars Benefietconcert Wensambulance 20.15 (Uitverkocht)
Zaterdag 16 maart 20.15u Blue Stars Benefietconcert Wensambulance 20.15 extra ingelaste voorstelling
Zondag 17 maart 19.30u maart Kienen in het Vestzak
Maandag 11 maart 11.00u Beweeggroep Veerkracht voor de sportieve 60-plusser
Maandag 11 maart 10.00-16.00 Seniorenactiviteiten via Dagbesteding op maat
Dinsdag 12 maart 10.00-16.00 Culturele en Educatieve activiteiten voor jonge mensen met dementie
Woensdag 16 maart 19.30u 'Gewoon doen' activiteiten voor 55-plussers

30 / 32

Maart opent met het sterrenbeeld 'Vissen', die deze maand sterk beschermd worden tegen de vissers. Voor bepaalde vissoorten is maart een gesloten vistijd en wat gevangen wordt moet terug het water in. Met net of hengel kan de visser nu zo veel vangen als hij wil, toch moet hij met lege handen naar huis. Als bij balsporten met een keeper, deze weinig of geen ballen weet te vangen noemt men dat vissen. Als hij veel vist en veel ballen in het net terecht komen dan gaat ook hij met lege handen naar huis.

Foto: Huub Coenen

Viggo

Foto: Ingezonden

Grote kerel Viggo is 3 jaar oud en hij houdt er absoluut van om gezien te worden. Om aandacht te krijgen. Die aandacht vindt hij vreemd genoeg niet fijn als het betekent dat je hem gaat aaien. Viggo heeft het vooralsnog namelijk niet zo op handen. Die probeert hij zoveel mogelijk te ontwijken. Leuke uitdaging voor de nieuwe baas van Viggo om uit te zoeken van welke aandacht hij wel gediend is? Van samen praten wellicht? Of spelen? Of naast elkaar televisie kijken? Hoef jij niet per sé een knuffelkater maar vind je gezelschap wel heel leuk? Dan kan Viggo heel goed jouw ideale huisdier zijn!

Kijk voor meer informatie op https://bit.ly/2Tw6ydG

31 / 32