DeMooiSonenBreugelkrant

15 november 2017

DeMooiSonenBreugelkrant 15 november 2017


IWCE Wintermarkt bij Thermae Son

De International Women's Club of Eindhoven (IWCE) organiseert wederom een Wintermarkt dit jaar: op donderdag 16 November van 10.00 tot 15.00 uur bent u van harte welkom bij Thermae Son, Thermaelaan 2, in Son & Breugel. Toegang en parkeren zijn gratis.

Op deze gezellige markt kun je allerlei originele (kerst)cadeautjes kopen. Kleinschaligheid en ambachtelijkheid zijn troef. Van handgemaakte sieraden tot decoratieve items, jams, chutneys en Veldhovense honing: er is voor elk wat wils.

Internationaal gebak
Ook als je alleen sfeer wil komen proeven met een kopje koffie of thee en gebak is deze Wintermarkt een aanrader. Je kan genieten van huisgemaakte cake en ander zoetigheden gemaakt door IWCE leden uit vele landen.
De opbrengst van de internationale gebaktafel gaat naar het Ronald McDonald huis in Veldhoven.

Iedereen is welkom op deze internationale markt met veel mooi gemaakte producten.
Tot ziens bij Thermae Son!

Kienavond KVB groot succes

Kienavond KVB groot succes

Een keer per jaar verzorgt de Katholieke Vrouwen Beweging een kienavond voor haar leden. Het is een populaire activiteit waar ook dit keer de KVB leden massaal op af kwamen. In de zaal van De Zwaan stonden de tafels al klaar en na de koffie met het gebruikelijke lekkers konden de kienkaarten worden gekocht. De prijzen stonden mooi op de tafel uitgestald en secretaris Truus Fransen pakte de microfoon en begon de getallen voor te lezen.
Op de meeste KVB-avonden hoor je het rumoer van pratende vrouwen, maar tijdens het kienen is het doodstil. Opperste concentratie om geen getal te missen. De spanning van nog maar 1 getal af te hoeven dekken en de teleurstelling die men dan even voelt als iemand anders KIEN roept. Het bord weer leegmaken en een nieuwe ronde met nieuwe kansen. Halverwege werd er even gepauzeerd om de dames de gelegenheid te geven een drankje te bestellen. Een paar vrouwen waren wel erg gelukkig en hadden die avond meerdere keren kien. Niet iedereen had die avond prijs, maar een ieder had wel een hele leuke avond gehad. Voor een beeldimpressie kun je kijken op de website kvbsonenbreugel.nl
Deze maand staat het Sinterklaasfeest nog op het programma. Dat belooft ook een hele leuke avond te worden. De vereniging staat open voor alle vrouwen en alhoewel de K van de KVB van oudsher voor katholiek staat is het katholiek zijn geen voorwaarde om lid te mogen worden. Ben je niet in de gelegenheid om de site te bezoeken dan kun je ook voor informatie bellen naar voorzitter Carin Hulsen. Zij is te bereiken op tel: 0499 472054.

Acteur Wim van Rooij overleden.

Op 5 november overleed in Den Haag acteur Wim van Rooij, geboren in Son en Breugel op 24 juni 1932. Hij deed zijn eerste toneel-ervaring op bij het amateur-toneel in zijn geboorteplaats.

In 1958 sloot hij zijn studie aan de Maastrichtste toneelacademie af.
Hij debuteerde bij de Haagse Comedie, waaraan hij 26 jaar verbonden bleef. als acteur en regisseur en in 1971 in de directie kwam.
Hij was gehuwd met Barbara Hoffman en later met Francine Dreessen. In de zestiger en zeventiger jaren vervulde hij vele filmrollen, maar vooral ook in de negentiger jaren.

Zijn laatste rollen in T.V.-series vervulde hij o.a.in 2000 in Oh oh Den Haag, in 2002 in
De enclave, in 2005 in Grijpstra en de Gier en in 2006 in Baantjer.
Als Filmacteur trad hij op in Wilde Harten (1989), I Can Fly (2010) en Coming Home (2012).

Hij verleende zijn stem aan verschillende personages in tientallen films.
In zijn jeugd maakte hij het drama mee, dat zijn vader (bakker in Son) per abuis gedood werd
bij de bevrijding van Son en Breugel door een Amerikaanse soldaat, toen hij door het raam keek of de bevrijders er al aan kwamen.

Ars Longa filmavond

Dit najaar toont Ars Longa drie prachtige films waarin Jan Decleir een belangrijke rol speelt. Op 22 november draaien we de film "Antonia", over belangrijke episoden uit het leven van vier generaties vrouwen in een dorp in Nederland.
De film wordt ingeleid door de filmcommissie
Woensdag 22 november om 20.00 uur in La Sonnerie, Nieuwstraat 45
Toegang: leden - gratis, niet leden - € 3

Presentatie draagvlakonderzoek Kantar roept vragen op

Foto: Wil Feijen

Een select groepje mensen had zich verzameld in de Torenzaal van De Zwaan, om de presentatie van het draagvlakonderzoek MFA van Kantar Public aan te horen. Aan te horen, omdat de presentatie zelf niet uit de verf kwam. De beelden waren onscherp, de tekst was onleesbaar. Dat was jammer, maar het doet niets af aan de cijfers.

Door: Lucas van As

Het was een drukke avond in Son en Breugel, woensdag 8 november, met veel andere activiteiten. Dat zal ongetwijfeld mede debet zijn aan de beperkte opkomst, daar komt bij dat de aankondiging voor deelnemers aan de enquête pas 3 november werd verstuurd. Degenen die aanwezig waren, luisterden aandachtig naar de presentatie. De Sint Petrusbanen Kerk, fraai verlicht, keek afwachtend toe.

Het draagvlakonderzoek is opgestart door de gemeente, omdat de gemeenteraad duidelijkheid wilde over de tegenstand die er bestaat tegen het huidige ontwerp van het MFA.

Een meerderheid is tegen huidig ontwerp

Manuel Kaal (van Kantar Public) gaf de presentatie, samen met Gerben Vlasveld en Tim de Beer. In totaal zijn er 2.500 uitnodigingen verstuurd om deel te nemen aan het onderzoek, 909 mensen hebben deelgenomen. Dat komt neer op een respons van 36,3%.

Samenvattend concluderen de onderzoekers dat er draagvlak (56%) is voor de komst van een MFA. Circa een derde (31%) van de inwoners ziet de komst van een MFA niet zitten. Ongeveer één op de acht (13%) weet (nog) niet of zij voor- of tegenstander is van een MFA.

Het huidige ontwerp van het MFA door architectenbureau RAU stuit op weerstand. Een grote meerderheid (69%) wil een nieuw MFA-ontwerp door een ander architectenbureau, ook als dit traject meer zal kosten en de oplevering vertraging oploopt. Van de ondervraagden geeft 20% aan ook tegenstander te zijn van het ontwerp in zijn huidige vorm, maar vindt dat aanpassing tot tevredenheid kan leiden. Eén op de tien (10%) is voorstander van het ontwerp in zijn huidige vorm.

Gewenste gebouw is er al!

Een van de aspecten die in het onderzoek naar voren kwam, is dat de materiaalkeuze ook belangrijk is. De meeste mensen hebben een voorkeur voor meer baksteen in de gevel, wat bij het vragenrondje bij Geit Emery de opmerking ontlokte: 'kijk eens naar links, daar staat het gewenste gebouw al!'. Die mening werd door meer aanwezigen gedeeld, maar was niet opgenomen in de opdracht die de gemeente aan Kantar Public verstrekt heeft.

Ook de opmerking van Gerard Swinkels sloot hier op aan, hij merkte op dat 'de 1.310 handtekeningen van het burgerinitiatief voor hergebruik van de kerk er meer zijn dan die 909 van jullie'. Het wekt volgens Gerard Swinkels (en vele aanwezigen) wrevel dat, zoals Gerard het omschreef, 'die handtekeningen feitelijk genegeerd zijn. Voor de schone schijn is er even naar gekeken, maar de coalitie zat zo dichtgetimmerd dat ons initiatief geen eerlijke kans heeft gehad. Ik hoop nu dat de politiek het lef heeft om de kerk te laten staan.'

De bal ligt bij de gemeente

Volgens wethouder Kees Vortman is het niet aan de politiek om over de kerk te beslissen. Dat is aan de eigenaar, de Heilige Odaparochie c.q. het bisdom Den Bosch.

De bal ligt nu bij het college van B&W van de gemeente Son en Breugel, wethouder Vortman gaf aan dat het college van B&W zich nu zal beraden op het vervolg.

De presentatie en het onderzoeksrapport kunt u vinden op de website van de gemeente:

https://www.sonenbreugel.nl/bestuur-en-organisatie/onderzoeksrapport MFA

Het bleef nog lang onrustig in Son en Breugel.

Toch geen leges voor gastouders

Foto: Pixabay.com

Hoewel het bedrag al in de begroting was opgenomen werd tijdens de raadsvergadering afgelopen donderdag 9 november, door de raad besloten de leges van startende gastouders te schrappen. Gastouders in Son en Breugel die zouden gaan starten met de opvang van kinderen zouden 500 euro aan leges kosten moeten betalen.

Deze kosten zouden een drempel moeten vormen voor het starten als gastouder. Dit omdat er bij de start een verplicht onderzoek van de GGD vereist is naar kwaliteit en veiligheid van de beoogde opvang en dit dus kosten met zich meebrengt, kosten die voorheen door de gemeente werden betaald.
in het verleden is gebleken dat veel gastouders zich korte tijd na zich te hebben ingeschreven weer lieten uitschreven. En dan was het kostbare onderzoek van de GGD dus voor niets geweest. De gemeente wilde door de legeskosten ook de vrijblijvendheid van inschrijven weghalen en tevens de kosten van de GGD vergoed zien.


Omdat omliggende gemeentes deze legeskosten niet berekenen, zij nemen de kosten van het onderzoek nog altijd voor eigen rekening, zouden het aantal gastouders in Son en Breugel mogelijk dalen.
Een niet wenselijke situatie volgens de raad en daarom de wijziging, daardoor ontstond wel een gat van€ 8000,- in de begroting en zou deze hierdoor niet sluitend zijn. Daar werd ook door de raad een oplossing voor gevonden, dit bedrag kon wat de raad betreft uit de "pot onvoorziene uitgave"worden gehaald.

Jan en Joke: al 60 jaar samen sterk

Foto: Wil Feijen

Op 19 november a.s. zijn ze 60 jaar getrouwd, Jan en Joke van den Heuvel. Dat is heel bijzonder, niet veel echtparen halen deze mijlpaal. Het was ook voor mij bijzonder, het besef dat deze twee lieve mensen al langer getrouwd zijn dan ik op aarde rondloop!

Door: Lucas van As

Ze wonen er pas zeven jaar, in 'De Brugwachter' aan de Molenstraat. Langs het kanaal, met vrij uitzicht op de weilanden die zich uitstrekken richting Breugel. Oorspronkelijk komen Jan en Joke uit Eindhoven, waar ze elkaar ook ontmoet hebben. 'Ik kwam uit de bioscoop', vertelt Jan, toen hij Joke aan de overkant van de straat zag lopen. 'Koud hè?' riep hij. Het was in november, zo'n twee jaar vóórdat ze trouwden. Een paar weken later kwamen ze elkaar weer tegen, toen Joke Sinterklaas inkopen aan het doen was. Jan vroeg of hij Joke naar huis mocht brengen, dat mocht. En zo is het gekomen, vertellen ze stralend.

Foto: Wil Feijen
Foto: Wil Feijen

'Het is 's avonds zo mooi'
Jan en Joke zijn getrouwd in de Sint-Jozefkerk in Tongelre. Daarna woonden ze in eerste instantie in Tongelre, vervolgens 40 jaar in Woensel. Daar hadden ze een groot huis, nadat de kinderen het huis uit waren werd het huis langzamerhand te groot. Via hun jongste zoon Ronald hoorden ze dat er in Son en Breugel gebouwd werd, langs het kanaal. Acht jaar hebben ze ingeschreven gestaan, toen kregen ze het mooie, sfeervol ingerichte appartement waar ze nu wonen. 'We wonen hier graag, het is 's avonds zo mooi', zegt Jan.

Jan en Joke hebben vier kinderen (Hennie, Peter, Ben en Ronald) en negen kleinkinderen. Hun eerste achterkleinkind wordt in januari verwacht. Wat is het geheim van 60 jaar samenzijn, vraag ik het diamanten paar. 'Geven en nemen', zeggen ze. Ze hebben nooit echt ruzie, wel eens verschil van mening, maar dat heeft iedereen. Ze vormen een harmonieus stel!

Hard gewerkt
Ze hebben altijd hard gewerkt, Jan en Joke. Jan heeft nog in een kolenmijn in België gewerkt, 850 meter onder de grond. Dat was geen fijn idee, vond Jan. Hij heeft er maar een jaar gewerkt. Er gebeurden veel ongelukken, een ongeluk met de lift waarbij vijf doden vielen was voor Jan de druppel! Hij voelde zich niet thuis, onder de grond. Daarna is Jan autospuiter geweest. Hij moest auto's helemaal netjes afwerken, kleine deukjes wegwerken, de auto opnieuw spuiten. Jan werkte ook bij een carrosseriefabriek, in de Dillenburgstraat, waar hij DAF-trucks moest spuiten. Dat was best lastig. Nog kijkt hij regelmatig hoe de carrosserie van vrachtwagens er uit ziet, als hij er een ziet staan bij de Jumbo.

Veel meegemaakt
Ze zijn dolblij, dat ze hun diamantenhuwelijk kunnen vieren. Jan had een tijd terug een bultje bij zijn oor, dat werd weggehaald maar niet helemaal. Het werd een knoebel in zijn nek, onderzoek wees uit dat het ernstig was: kanker! Uiteindelijk kwam Jan in het ziekenhuis van Maastricht, dat gespecialiseerd is in het soort operatie dat Jan nodig had. Na een flinke operatie van vijfenhalf uur was alles verwijderd, het was de vraag of Jan nog zou kunnen praten of slikken. Naderhand moest hij nog regelmatig terug, de begeleiding in het ziekenhuis was geweldig. De mensen zijn echt meelevend, alles wordt in duidelijke bewoordingen uitgelegd. Jan en Joke hebben niets dan lof. En Jan kan gelukkig niet alleen praten, hij kan ook weer wandelen! Soms langs het kanaal, en via Breugel weer terug. Of naar Eindhoven.

De wereld is flink veranderd, in de 60 jaar dat Jan en Joke getrouwd zijn. Eén ding is niet veranderd: Jan en Joke zijn nog steeds gelukkig samen. Op 19 november a.s. vieren ze dit heugelijke feit, samen met hun familie.

Voor hun gouden huwelijksfeest kregen Jan en Joke een reis naar Curaçao van de kinderen. DeMooiSonenBreugelKrant wenst Jan, Joke en hun familie veel geluk, dat ze nog jaren van elkaar mogen genieten!

Grond in Son beschikbaar voor 'natuurlijk ondernemen'

Het Groen Ontwikkelfonds Brabant nodigt ondernemers en burgerinitiatieven uit om vernieuwende ideeën te bedenken voor in totaal acht clusters van percelen in het Brabantse buitengebied. Tot de aangeboden clusters behoort een perceel van 4,2 hectare aan de Thermaelaan in Son.

Voorwaarde is wel dat op de beschikbare grond natuurontwikkeling en ondernemerschap op een creatieve wijze worden gecombineerd. "Vooral interessant voor ondernemers en burgerinitiatieven die wél goede plannen hebben, maar niet beschikken over de grond om hun ideeën ook daadwerkelijk tot uitvoering te brengen", zegt Mary Fiers, directeur van het Groen Ontwikkelfonds Brabant.
Het Groen Ontwikkelfonds Brabant is in 2014 door de provincie Noord-Brabant opgericht, met als opdracht om uiterlijk 2027 een robuust natuurnetwerk in Brabant gerealiseerd te hebben. Het Groen Ontwikkelfonds werkt daarbij samen met de provincie, de waterschappen, terreinbeheerders en met organisaties die de belangen van onder meer agrariërs, particuliere grondbezitters, recreatieondernemers en natuurliefhebbers vertegenwoordigen.
Het Groen Ontwikkelfonds Brabant heeft naast subsidies ook grond beschikbaar om de aanleg van nieuwe natuur te stimuleren. "Het is de uitdaging om op plekken waar dat kan én mag de realisatie van natuurdoelen en een rendabele bedrijfsvoering te laten samengaan", aldus Mary Fiers. De oproep om plannen in te dienen geldt voor iedereen die goede ideeën heeft. Voor ondernemers (agrarische sector, gezondheidszorg, energietransitie en recreatie als voorbeelden) én voor burgerinitiatieven.

Prijsvraag
Het Groen Ontwikkelfonds Brabant stelt in totaal ruim 46 hectare beschikbaar voor de prijsvraag Natuurlijk Ondernemen. Omdat het in de meeste gevallen gaat om relatief kleine percelen, die dicht bij elkaar liggen, zijn er clusters gevormd. De clusters liggen binnen zeven gemeenten: Breda, Zundert, Son en Breugel, Steenbergen; Reusel-De Mierden, Geldrop-Mierlo en Gilze en Rijen. Meer informatie over de prijsvraag én de beschikbare locaties is terug te vinden op de website van het Groen Ontwikkelfonds Brabant: www.groenontwikkelfondsbrabant.nl/prijsvraag. Via de website kan ook op de percelen worden ingeschreven en kunnen vragen worden gesteld.
De plannen worden beoordeeld op de aangeboden koop- of pachtprijs, maar vooral op de inhoud. Bij de beoordeling wordt meegewogen of en zo ja hoe de plannen passen in de omgeving, zorgen voor de verbetering van de natuurwaarden en bijdragen aan een duurzame bedrijfsvoering. "Wij denken met deze prijsvraag een interessant aanbod te doen. Bijvoorbeeld aan ondernemers die hun bedrijf willen uitbreiden of er een willen starten en daarvoor grond nodig hebben", aldus Mary Fiers.


Roefeldag 2017: een dag om te kijken, ontdekken en vooral genieten

Foto: Wil Feijen

Het was een koude novemberochtend, de ochtend van Roefeldag 2017. Het was zonnig, maar de zon heeft in dit jaargetijde niet veel kracht meer. Warm ingepakt ging ik op weg naar het verzamelpunt, op het Kerkplein.

Door: Lucas van As

Op het moment dat ik bij De Bloktempel kwam, begaven de leerlingen van groep acht zich net op weg. Omdat ze dezelfde kant op gingen, fietste ik er achter aan. Net zo gemakkelijk, dacht ik. Onderweg kletsten de leerlingen vrolijk met elkaar, ze hadden er zin in! Hoewel? Een leerling merkte op: 'ik ben nu al moe.' Dat belooft wat!

Foto: Wil Feijen

Kerkplein werd speelplein

Zo rond 8.45 uur waren alle leerlingen op het Kerkplein verzameld, ook die van De Bloktempel. Wethouder Kees Vortman en Michelle Driessen van de LEV-groep heetten iedereen welkom, het kostte enige moeite iedereen stil te krijgen. Zoveel enthousiaste kinderen, dan met het Kerkplein wel veranderen in een speelplein!

Roefelen is een Vlaams woord, dat zoiets betekent als ontdekken of snuffelen, zoals Kees Vortman uitlegde aan de kinderen. De insteek van Roefeldag is om kinderen van groep 8 van alle basisscholen uit Son en Breugel de gelegenheid te geven een kijkje te nemen bij lokale bedrijven en instellingen. De bedoeling is dat de kinderen een indruk krijgen wat het betekent om te werken bij dat bedrijf of die instelling.

Op ontdekkingsreis

Vervolgens gingen de kinderen in kleine groepjes op weg. Iedere groep kreeg een envelop met daarin de bedrijven die ze mochten bezoeken. Er waren twee rondes: één van 9.30 tot 10.30 uur en de tweede van 11.00 tot 12.00 uur. Iedere groep bezocht per ronde één bedrijf, iedere leerling kon een voorkeur opgeven voor een categorie, bijvoorbeeld techniek of horeca. Het tweede bedrijf werd willekeurig toegewezen, waarbij wel zoveel mogelijk geprobeerd werd een totaal verschillend bedrijf te kiezen.

Ik nam eerst een kijkje bij Groenevelt Motoren, op Ekkersrijt. Binnen trof ik een groep van vijf jongens van De Bloktempel, begeleid door twee moeders. Het was duidelijk dat Groenevelt de eerste keuze was van deze groep, de jongens hingen aandachtig aan de lippen van Berry, medewerker van Groenevelt Motoren.

Gefascineerd keken ze rond

Het hoogtepunt was het bezoek aan de werkplaats, waar de jongens zelf de brug omhoog en omlaag mochten doen, met behulp van een voetpedaal. Daarnaast mochten ze de banden oppompen, en de ketting smeren.

Gefascineerd keken de jongens naar alle apparatuur die in de werkplaats stond, en naar de motoren zelf. Tenslotte mochten de jongens even plaats nemen op een motor, die stevig verankerd op de brug stond. Zo trots als een pauw, en volledig in hun element, zaten ze op de motor. Een prachtig plaatje, vastgelegd door twee trotse moeders!

Tevreden gingen ze naar de tweede afspraak, voor Berry was het de eerste keer dat Groenevelt Motoren deelnam aan de Roefeldag. Het is uitstekend bevallen!

De tweede ronde

In de tweede ronde ging ik kijken bij Albert Boudewijns, schoenmaker in de Nieuwstraat. Daar trof ik een groep van twee meisjes en vier jongens van de Sonnewijzer, met hun leraar. Eerst kregen ze een verhaal over schoenreparatie, vervolgens gingen ze aan de slag! Ade groep werd in tweeën gedeeld, een deel mocht onder begeleiding van Albert een sleutelhanger maken. Met een metalen stempel sloegen ze letter voor letter hun naam, of die van hun vader, moeder of ander familielid, in een stukje leer. Daar werd vervolgens een ringetje door gestanst, en klaar is Kees!

De anderen keken even mee met podotherapeute Brechtje, die een 'blauwdruk' maakte van de voeten, Brechtje gaf ook een toelichting van haar werk.

Fanatiek gehamer

Halverwege werd geruild, weer werd er fanatiek gehamerde en gestempeld. De kinderen lieten het niet bij één sleutelhanger…

Het was mooi om te zien hoe kinderen genieten van dit kijkje in de keuken, het was vooral leuk om ze bezig te zien. Een beetje (achtergrond)informatie hoort er zeker bij, maar bezig zijn vonden de kinderen toch het leukst.

Hopelijk helpt dit de kinderen bij hun toekomstkeuze. Sommigen hebben al een duidelijk idee wat ze willen worden, anderen niet. In beide gevallen is het goed ook eens een andere wereld te zien. Al met al is de Roefeldag 2017 een geslaagd evenement, ik verheug me op volgend jaar!

6 / 24

7 / 24

Big Band uit Son op herhaling.

Big Band uit Son in 1991

Bij diverse gelegenheden wordt nog steeds gesproken over het hoge muziekniveau van de "Big Band Connection", voorheen "HCS Big Band" en daarvoor "Big Band Son en Breugel" en wordt gevraagd of het niet mogelijk is om met de Big Band nog eens een uitvoering te geven. In mei dit jaar is gebrainstormd of het mogelijk zou zijn om oud-leden van de diverse samenstellingen van het orkest bij elkaar te krijgen voor een eenmalig optreden. Er lag voor de te formeren band al een uitnodiging van "Old Grey & Restless & Friends" op tafel. Nu de muzikanten en de bladmuziek nog. Er was veel animo onder de oud-leden en de band kon weer worden samengesteld. Na enthousiast repeteren is een muziekprogramma samengesteld dat zowel voor de muzikanten als de toehoorders heel interessant te noemen is. Iedereen is er klaar voor om op 18 november om vanaf 20.15 uur in "Het Vestzaktheater"in Son en Breugel een spetterend optreden te realiseren.

Het ontstaan van de Big Band:
In de jaren 70 van de vorige eeuw werd er binnen de toenmalige fanfare "Pro Honore et Virtute" door verschillende leden gesproken over het samenstellen van een Big Band. Big Bands waren in die tijd erg populair. In 1981 hebben Rien van de Ven en Wil van der Zanden de uitdaging op zich genomen om leden uit de fanfare en daarbuiten te benaderen en hebben de "Big Band Son en Breugel" geformeerd.
Eenvoudig begonnen met muzikanten, waarvan de meeste geen enkele ervaring hadden met Big Band muziek, zijn we in de loop van de tijd uitgegroeid tot een echte Big Band met vele bekende jazzmuzikanten uit de regio Eindhoven.
Niet minder dan 21 muzikanten met een gevarieerde muzikale achtergrond, onder leiding van Rien van de Ven, na 2001 Cees van de Ven en na 2004 Richard Beeren zorgden voor een volledig Big Band bezetting, die d.m.v. originele arrangementen, gepaard aan een groot improvisatievermogen, oude stijl, jazz, pop en klassiek op een unieke wijze aan elkaar wisten te koppelen en ten gehore wisten te brengen.
Een variatie in stijl, die zowel wat ouder als jeugdig publiek wist te boeien.
Sinds de oprichting in 1981 onder de naam "Big Band S&B" en van 1990 tot 1993 onder de naam "HCS Big Band" heeft de "Big Band Connection" twee CD's op de markt gebracht. De band veroverde buiten nationale ook internationale bekendheid door optredens o.a. in België, Duitsland, Frankrijk, Noorwegen en het voormalig Tsjechoslowakije.
De Big Band uit Son en Breugel stond garant voor een aantal muzikale en swingende uren Big Band muziek van topklasse.
De variatie in stijlen maakte het orkest uitermate geschikt voor allerlei gelegenheden, waar een goed stuk muziek op prijs werd gesteld.
In 2010 is besloten de Big Band (toen onder de naam Connection) op te heffen.

Omdat het voor de organisatie onmogelijk is om alle oud-leden te benaderen en uit te nodigen, willen wij dat gaarne bij deze doen. Zij zijn van harte welkom om oude herinneringen nog eens op te halen!

Big Band uit Son in 1999

Wij willen graag "Old Grey & Restless & Friends" bedanken voor de uitnodiging voor ons eenmalig optreden op hun jaarlijkse muziekavond.
Na het optreden van de Big Band wordt de avond vervolgens verzorgd door "Old Grey & Restless & Friends" en "Booze Brothers Band".

Eenmalig optreden gastoptreden: "Big Band Son" bij optreden van "Old Grey & Restless & Friends" .
Zaterdag 18 november, 20.15 uur
Lokatie: "Het Vestzaktheater", Kerkstraat 2, Son en Breugel
Entree: gratis

Unieke kans voor buitengebied Son en Breugel

Wethouder Kees Vortman

Het buitengebied van Son en Breugel krijgt een unieke kans om aangesloten te worden op glasvezel. Wethouder Kees Vortman wil graag ambassadeur zijn van dit project en het belang van glasvezel voor huidig en toekomstig gebruik uitdragen. "We wonen in de slimste regio. Dat willen we graag zo houden".

Waarom is de komst van glasvezel belangrijk voor het buitengebied?
Het ontbreekt in het buitengebied aan betaalbare, stabiele en snelle verbindingen. We wonen in de slimste regio en dat willen we graag zo houden. Maar dan moeten we ook durven investeren in nieuwe infrastructuur die noodzakelijk is om bedrijven te kunnen laten excelleren, naast de bestaande voorzieningen. Dat betekent niet enkel investeren in campussen, bedrijventerreinen en stedelijke gebieden, maar ook in de buitengebieden. Hierdoor kan het gebied zich door ontwikkelen als (digitale) broedplaats voor agrarische kennis en bedrijvigheid. Bovendien houden we het gebied zo leefbaar als woongebied.

Wat zou de komst van glasvezel betekenen voor de regio?
Een glasvezelnetwerk maakt het buitengebied leefbaar en aantrekkelijk. Snel internet is onmisbaar in deze tijd van snelle ontwikkelingen en veranderingen. Het biedt een stabiele infrastructurele voorziening voor de toekomst. Naast 'triple play' zoals goed internet, televisie en telefonie biedt glasvezel ook mogelijkheden voor zorg op afstand, thuiswerken en het aansturen van bedrijfsunits op afstand. Hierdoor blijven de buitengebieden in onze regio interessant als vestigingslocatie voor bewoners en bedrijven.

In hoeverre sluit glasvezel aan op uw eigen beleid?
Iedere gemeente in de Metropoolregio heeft de ambitie uitgesproken om haar inwoners en bedrijven, ook die in het buitengebied, te willen ontsluiten via een snel en betrouwbaar glasvezelnetwerk. Zo ook Son en Breugel. Bedrijventerrein Ekkersrijt was één van de eerste terreinen in de regio waar glasvezel werd aangelegd en in 2008 zijn ook de kernen van Son en Breugel verglaasd. Nu hopen we de laatste delen binnen de gemeentegrenzen te kunnen laten aansluiten. Met 100% glasvezel in onze gemeente zijn we klaar voor de digitale toekomst.

Welke rol kan de gemeente spelen in dit project?
Naast het faciliteren van de initiatiefnemers tijdens de vraagbundeling, stellen wij ons coöperatief op tijdens de voorbereidende werkzaamheden. Hier is voor ons een taak weggelegd om als samenwerkingspartner de inwoners en bedrijven te informeren over de mogelijkheid om een stap richting de toekomst te gaan zetten.

Ook Son en Breugel kent schrijnende gevallen van armoede. Kinderen vaak de dupe

Foto: Wil Feijen

Onlangs was er de dag van de armoede. Nu is er bijna elke dag wel een dag van…, maar toch gaf dit onderwerp ons te denken. Son en en Breugel staat bekend als een rijke gemeente, maar armoede is overal. "Het leed gaat keurig aangekleed over straat," zong Herman van Veen destijds al. Hoe staat dat eigenlijk in onze gemeente?

Door: Arjen Strik

We duiken even in de cijfers
Inwoners van Son en Breugel behoren bij de rijksten van Nederland, zo blijkt uit cijfers van het CBS. Ze hebben gemiddeld € 27.800 per persoon per jaar te besteden. Dat is 18% meer dan het landelijk gemiddelde van € 23.500. Daarnaast behoort circa 16% van de inwoners uit onze gemeente tot de rijkste 10% van Nederland. Mooie cijfers, dus niks aan de hand zou je zeggen.

Aantal bijstandsuitkeringen stijgt
In de gemeente Son en Breugel ontvingen in 2015 ongeveer 190 mensen een bijstandsuitkering. Dat is 1,2% van alle inwoners, minder dan gemiddeld in Nederland. Het aantal bijstandsuitkeringen in Nederland nam gemiddeld met 20% toe. In Son en Breugel is het aantal uitkeringen echter tussen 2011 en 2015 met 36% toegenomen. De stijging komt onder meer door ZZP'ers in financiële problemen, de lege spaarpot in verband met de economische malaise en de komst van asielmigranten.

Meedoen voor elk kind is van levensbelang
Gezinnen of eenoudergezinnen met twee kinderen die rond moeten komen van de bijstand, hebben na aftrek van vaste lasten en huishoudelijke uitgaven circa € 5 per maand over voor cadeaus, sporten en uitgaan. Dat heeft het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) berekend. Een sociaal leven in de bijstand is vrijwel onmogelijk, zeker voor hun kinderen. Terwijl het van belang is in de ontwikkeling van kinderen om mee te kunnen doen, om straks ook te kunnen meetellen. Vaak ontbreekt het aan geld bij de ouder voor een excursie op school, deelname aan een sportclub, naar een verjaardagsfeestje gaan, zwemles, sportkleding of muziekles.

Klijnsma-gelden tegen armoede onder kinderen
Eind 2016 hebben staatssecretaris Klijnsma (namens de regering) en het VNG (de Vereniging van Nederlandse Gemeenten) afspraken gemaakt over de bestrijding van armoede onder kinderen. Daartoe is aan de gemeenten structureel geld beschikbaar gesteld, de zogenaamde Klijnsma-gelden. Voor de gemeente Son en Breugel is het bedrag € 55.000 per jaar.

Stichting Leergeld verzorgd de uitvoering
De gemeente Son en Breugel heeft de uitvoering van de Klijnsma-gelden neergelegd bij de stichting Leergeld. Leergeld BOS is een zelfstandige stichting, die al ruim 10 jaar actief in de gemeente Best, Oirschot en Son en Breugel. Het streven van Leergeld is dat alle kinderen de kans krijgen later mee te tellen, ook de kinderen die nog geen gebruik maken van ondersteuning. De steun wordt door Leergeld BOS niet in de vorm van geld gegeven aan de ouders, maar in natura. Ieder kind (van 0 tot 18 jaar) van ouders met een inkomen tot 120% van het bijstandsniveau komt in aanmerking voor een bijdrage op het gebied, peuterspeelzaal, van sport (contributie, sportkleding, materialen), school (leermiddelen, pc/laptops, ouderbijdrage, schoolreizen, zwemlessen), cultuur (muziek- of balletlessen) en welzijn. Er is in principe geen strikte grens wat wel of wat niet ondersteund wordt, als het binnen de grens van de redelijkheid valt.

De doelgroep is moeilijk te bereiken
"De doelgroep is lastig te bereiken," vertelt Dianne. Zij is coördinator Leergeld voor Best, Oirschot en Son en Breugel. "Gezinnen die in aanmerking komen melden zich niet graag aan, uit schaamte," vermoedt ze. "Toch blijven alle afspraken privé. Het kind hoeft er zelf niets van te merken dat Stichting Leergeld een aantal dingen regelt ." In Son en Breugel zijn dit er naar schatting ongeveer 400. In het afgelopen jaar hebben 94 kinderen uit 53 gezinnen steun ontvangen. Er zijn dus nog veel kinderen die geen steun ontvangen maar daar wel voor in aanmerking komen.

Dianne vervolgt: "Als een gezin zich aangemeld heeft bij Leergeld, komt eerst een medewerker op bezoek. Die bekijkt de situatie en gaat na of er subsidies zijn waar het gezin voor in aanmerking komt. Als dat niet toereikend is, komt Leergeld pas in zicht. Leergeld biedt maatwerk, op een manier die de gemeente niet kan bieden. Het bedrag kan variëren, afhankelijk van wat het kind nodig heeft."
Meer informatie: T 06-27650302 Email: contact.leergeld@gmail.com http://www.leergeld.nl/best

Theaterkoor After Eight in La Sonnerie

Zaterdag 18 november is Theaterkoor After Eight te zien in La Sonnerie te Son en Breugel met de voorstelling: 'Waan-Zinnig!', om 20.00 uur.

Zijn de bewoners van een huis allemaal gek geworden? Of is de wereld om hen heen gek geworden? Een musical over lief en leed van gewoon bijzondere mensen zoals jij en ik. Het Veldhovens theaterkoor bestaat 43 jaar, maar nog altijd wordt er elke week vol passie gewerkt aan zang(techniek), nummers en toneel. Zo ontstaat keer op keer een hele mooie voorstelling. Dit keer onder de bezielende leiding van dirigent Don Henken en regisseuse Anke Heesbeen.

De magie van theater heeft een grote aantrekkingskracht op zowel het publiek als op de leden van het koor. Geen saaie kooropstellingen, geen muziekmappen op het toneel, maar theater dat je raakt. Je zult kunnen gaan genieten van de ontroerende, grappige en herkenbare belevenissen van de bewoners van een huis, afgewisseld met mooie, meeslepende en aanstekelijke muziek.
Kaarten zijn te bestellen via www.theaterkoor-aftereight.nl.

Robotica in de Zorg

Son en Breugel - Lezing in de Bibliotheek in Son & Breugel. Robotica is een belangrijk thema. Niet alleen voor technische bedrijven, landbouw en middenstand.

Ook in de zorg wordt langzamerhand de Robotica zichtbaar. Nederland Leest heeft November 2017 uitgeroepen tot Robotica maand. Daarom staat ook in Bibliotheek Dommeldal deze maand Robotica centraal.

Robotica in de zorg
Fabrizio Greidanus komt op dinsdagavond 21 november, in de Bibliotheek in Son en Breugel praten over Robotica in de Zorg. Fabrizio is innovatiemanager Zuidzorg, waar hij leiding geeft aan de InnovatieWerkplaats. De medewerkers bekijken in deze werkplaats of en hoe de vele slimme apps, trackers en robots kunnen worden ingezet in de zorg. Want ziekenhuizen en zorginstellingen, maar ook mensen die thuis zorg nodig hebben, kunnen veel baat hebben bij innovaties. Een interessante lezing dus, voor senioren die er gebruik van willen maken en voor junioren en industrial designers die willen uitvinden. Maar zeker ook voor mantelzorgers en professionals die willen meedenken en meepraten.

(Daarna zijn er nog twee Robotica lezingen in vestiging Heeze: over Robotica in de sport, Di. 22 november en over Robotica in de ruimtevaart op Do.23 november).
Kaartjes

Voor alle lezingen zijn kaartjes te bestellen (met korting voor Biebleden) via www.bibliotheekdommeldal.nl , klik op Agenda& Kaartjes.

Sons Kamerkoor jubileert grandioos

Foto: Wil Feijen

Ik heb wel eens gelezen dat Bach geen muziek schreef om te behagen, maar dat hij componeerde om God te eren. Toch weet ik zeker dat het publiek in een bomvolle Genovevakerk, afgelopen zondag 12 november heeft genoten van de vertolking van Jesu, meine Freude door het Sons Kamerkoor.

Door: Arjen Strik

Het Sons kamerkoor zingt Saffier en gaf daarmee aan haar 45 jarig jubileum te vieren. We werden welkom geheten door de voorzitter Annemiek Hol. Zij gaf aan bijzonder verrast te zijn door zoveel belangstelling. "Heerlijk voor ons koor om te zingen voor een volle kerk." Het werd een feestelijk concert waarbij men liet horen in die jaren uitgegroeid te zijn tot een kwalitatief hoogstaand kamerkoor, dat op een overtuigende en ingetogen wijze haar programma bracht.

Foto: Wil Feijen
Foto: Wil Feijen
Foto: Wil Feijen
Foto: Wil Feijen
Foto: Wil Feijen

Eén subtiel instrument, geweldige koorzang
Onder de bevlogen leiding van de veelzijdige dirigent Marie-Astrid Vermaas klonkt het koor als één subtiel instrument; gedisciplineerd, loupezuiver en glashelder in de vele meerstemmige partijen. Het concert werd geopend door Axel Wenstedt, die op het prachtige hoofdorgel van deze sfeervolle kerk het publiek in de juiste stemming bracht. Daarna liet het Sons Kamerkoor in een zestal composities een staaltje van haar kunnen zien, of beter gezegd horen. Fantastisch ingetogen gezongen, niks op aan te merken. Wat betreft de repertoirekeuze had ik persoonlijk liever wat meer afwisseling gehad, die je nieuwsgierig maakt naar de genoemde ambities van het koor. Na een intermezzo, waar we door het orgel en het barokensemble alvast 'gebachatilliseerd' werden, trok het Sons Kamerkoor alle registers open en klonk in de mooie akoestiek van de Genovevakerk het Motet van Bach.

Muzikale preek om van te smullen
Zijn motet is een muzikale preek. Jesu meine Freude is één van de weinige motetten die van Bach bewaard zijn gebleven. Uniek is dat het niet voor twee koren, maar voor één vijfstemmig koor is geschreven en dat het gaat om een liedtekst, gecombineerd met een bijbeltekst: enkele verzen uit Paulus brief aan de Romeinen.
Een geweldige vijfstemmige uitvoering door het Sons kamerkoor. Met deze authentieke interpretatie wist het koor begeleid door de barokmusici bij het publiek de juiste snaar te raken. Onbewust versmolten we in de ruimte en voelden de spanning tussen het tijdelijke en het eeuwige. Hulde aan allen. Ik heb genoten! Maar dat gold ook voor het veelkoppige publiek, dat met een goed gevoel na afloop weer de druiligere herfst introk. Op naar het volgende jubileum of beter, het volgende concert.

Wat als…mijn naaste zorg nodig heeft?

Bent u mantelzorger? Hulpbehoevend? Geïnteresseerd in hoe u een zieke thuis verzorgt? Mogelijk dat u vragen heeft over hoe u iemand makkelijker kunt verplaatsen, of informatie wilt over hulpmiddelen. Wilt u informatie over hulpverlenende instanties in Son?
Wij organiseren een middag met allerlei tips die we in de praktijk zullen laten zien. Denk aan het verzorgen van iemand die op bed ligt. Het overeind helpen van iemand die gevallen is. Vragen zoals wat is een ergo- therapeut en wanneer schakelt u deze in, komen aan de orde.
Is uw interesse gewekt? Geef u op voor deze middag voor 17 nov. op onderstaand telefoonnummer.
                                        
Op: Dinsdagmiddag 21 nov.
Waar: Europalaan 2, Son
Tijd: 14.00 uur – 16.00 uur

Aanmelden: Via Buurtzorg tel 06-83222717
Kosten: € 2,50.
Georganiseerd door; Archipel Thuis, Zuidzorg en Buurtzorg

12 / 24

'thuis zorgt voor ontmoetingen vergunninghouders en hun buren

Woonstichting 'thuis heeft het initiatief genomen voor ontmoetingen tussen vergunninghouders en hun buren in het Brabantse Son en Breugel. Dat leidde tot een plan van aanpak van de gemeente voor een betere integratie. Met als belangrijkste onderdelen: wonen, zelfredzaamheid, taal en inburgering, meedoen (maatschappelijke participatie) en werk. 'Het is goed dat er een initiatief is voor meer ontmoetingen. Daardoor krijg je een positieve sfeer. Anders kom je elkaar pas tegen als er irritaties zijn en dat is een verkeerd begin', zegt Annemieke van Riel, huurder van 'thuis.

Door: Aedes.nl

Van Riel meldde zich aan voor de conversatiegroepen met vluchtelingen met een verblijfsvergunning. Zo kwam ze vorig jaar ook terecht in de organisatie van de ontmoetingsmiddagen, een initiatief van gebiedsregisseur Paulus Oerlemans van woonstichting 'thuis. 'Voorheen kregen we een taakstelling, die voerden we uit en daar hield het op. We merkten dat de integratie niet liep en hebben de vluchtelingen met een verblijfsvergunning uitgenodigd om te komen praten over hoe dat beter kon. We kwamen op ontmoetingsmiddagen en die hebben we een jaar lang elke eerste woensdag van de maand gehouden', zegt Oerlemans.

Hij betrok steeds verschillende organisaties erbij en sociaal werk, omdat hij de bijeenkomsten zag als iets van hen allemaal. 'Ik ben naar de wethouder gestapt en heb hem gewezen op het belang van die activiteit en gezegd dat volgens ons de gemeente de aangewezen organisator is. Daar was hij het mee eens', zegt Oerlemans. Uiteindelijk heeft de wethouder zijn ambtenaren zelf een plan van aanpak laten schrijven en dat is op 18 mei 2017 goedgekeurd door de gemeenteraad.
Woonstichting 'thuis was bij het plan betrokken en er staat ook in dat huizen die eerst op de nominatie stonden voor verkoop nog beschikbaar blijven voor huur om een betere spreiding te krijgen.

Van Riel heeft veel contacten met vluchtelingen met een verblijfsvergunning. 'Hier zitten vooral mensen uit Syrië, Irak, Somalië en Eritrea. Zij zijn heel erg gewend om elkaar te leren kennen door samen te eten. Ze vragen vaak of ik langs kom en dat doe ik, want ik waardeer die gastvrijheid zeer', zegt Van Riel.
Van het plan van aanpak merkt de Brabantse niet veel, maar ze vindt het wel belangrijk dat haar nieuwe dorpsgenoten de taal goed leren. Het zijn er nu 113, op 16.626 inwoners. Ze ziet wel waar het misgaat. 'Zij willen graag allemaal een eigen zaak beginnen om in hun eigen onderhoud te voorzien. Dat kan niet zomaar in Nederland en dus zegt de gemeente vaak nee. Wat mij betreft mag er wel wat meer vertrouwen zijn in de nieuwe buren, zodat ze hoop houden en zich blijven inzetten. Te veel regels slaat ze lam', zegt Van Riel.

Richtlijnen voor ingezonden brieven

Regelmatig krijgt DeMooiSonenBreugelKrant een ingezonden brief. Over al dan niet plaatsen kan een discussie ontstaan met de inzenders. Daarom willen we allereerst duidelijk stellen dat de beslissing over plaatsing van ingezonden brieven een kwestie is van redactioneel beleid.

Om daar transparant in te zijn willen we graag onze richtlijnen waarop brieven worden beoordeeld duidelijk maken, zodat u zelf van te voren een inschatting kunt maken of uw brief zal worden geplaatst.

1. Brieven met onwelvoeglijke taal, bedreigingen, een beledigend karakter e.d. worden niet geplaatst. Wat als onwelvoeglijk, bedreigend of beledigend wordt opgevat is ter beoordeling van de redactie.
2. Anonieme brieven worden niet geplaatst.
3. De plaatsruimte in DeMooiSonenBreugelKrant is beperkt. Ingezonden brieven mogen niet langer zijn dan 300 woorden). De redactie behoudt zich het recht voor om langere brieven in te korten.
4. Het is ter beoordeling aan de redactie of een brief wel of niet geplaatst wordt, daar is geen correspondentie over mogelijk. Wel kan door de inzender bij de redactie om een toelichting over de niet-plaatsing van een brief worden gevraagd.
5. Een ingezonden brief mag geen commercieel karakter te hebben.

Lezers Podium

Wensen van inwoners over nieuw dorpshuis lijken op ….. de kerk!
Woensdagavond was in De Zwaan de laat aangekondigde presentatie van het draagvlakonderzoek onder inwoners inzake het voorlopig ontwerp MFA door bureau Kantar Public. Werkgroep "Vraag zoekt Antwoord" was erbij. De 70.000 euro die is betaald voor dit onderzoek zou gerechtvaardigd zijn want een zeer gerenommeerd en professioneel bureau, volgens wethouder Visser.
Wat ons betreft was de presentatie Son en Breugel niet waardig. Wat er ook door de heren op het projectiescherm werd getoverd, het was voor niemand te lezen. Laat staan te begrijpen.
Maar de conclusies zijn inmiddels bekend : het merendeel wil wel een nieuw dorpshuis maar is tegen het huidige ontwerp. Men wil een nieuw ontwerp van een andere architect. En dan ook met andere materialen. Meer baksteen, minder glas en meer ornamenten .…..
En toen gebeurde er iets geks in de zaal… Steeds meer aanwezigen keken naar buiten, door het raam van de Zwaan naar de andere kant van het plein… en daar staat … de kerk. Laat die nou precies voldoen aan al deze wensen!
Op dat moment werd meteen duidelijk op welke vraag tot dusver GEEN antwoord is gegeven. En precies deze vraag werd luid en duidelijk in de zaal gesteld: Waarom kan de kerk niet gebruikt worden als dorpshuis? Alweer voelde men zich niet gehoord. Want het antwoord van de wethouder was: " ik neem dit mee naar de raad en die zal het in haar overweging meenemen".
Dank aan allen voor uw aanwezigheid. Het was een avondje uit, en verder is het woord aan de coalitie: ze dronken een glas, deden een plas en alles bleef zoals het was.
Madelon Gerbrands, namens werkgroep 'Vraag zoekt Antwoord'.
De werkgroep 'Vraag zoekt Antwoord' komt op voor het collectief belang van Son en Breugel door zich in te zetten voor een breed gedragen, levendig kerkplein inclusief dorpshuis met behoud van cultureel historische elementen en rekening houdend met de aanwezige flora en fauna.

Lezerspodium

Eist de parochie de sloop van de kerk?
Neen, de gemeente eist de sloop van de kerk!

Bij voortduring wordt door het gemeentebestuur gewezen naar de Parochie als de partij die eist dat de kerk gesloopt wordt. Quod non! Die eis wordt door de Gemeente gesteld.
Hoe kunnen deze twee tegenstrijdige posities verklaard worden? Om dat te begrijpen is het goed om de brief van het Bisdom van 9 mei 2016 aan B&W van Son en Breugel na te lezen.

In die brief staat dat het Bisdom een voorstander is van het amoveren van kerkgebouwen die aan de eredienst zijn onttrokken. Er zijn echter omstandigheden op grond waarvan niet tot sloop maar tot herbestemming wordt overgegaan. Dat geldt voor de kerk van Son. Onder de indruk van de wens van vele, gelovige en niet gelovige, dorpsgenoten om het gebouw aan te wenden ten behoeve van de gemeenschap als ruimte voor een MFA, kan het Bisdom instemmen met een zodanige herbestemming
De Parochie, als beleidsuitvoerder van het Bisdom, zal dus de sloop van de kerk niet eisen.

De kerk komt dus daarmee beschikbaar voor een MFA. Maar omdat de verantwoordelijke wethouder met kunst en vliegwerk, en met verwijzing naar 400 m2 niet benodigde ruimte in de kerk, de Raad heeft weten te overtuigen van het feit dat een MFA in de kerk te duur is, wordt de toekomst voor het gebouw onzeker. Maar niet voor lang. Want kort daarop weet de betrokken wethouder de Raad er van te overtuigen dat de ruimtebehoefte van het MFA groter zal zijn dan het oppervlak van de kerk. Er moet dus een nieuw gebouw komen dat al gauw, naast het parkeerterrein, een aanzienlijk deel van het oppervlak van de kerk nodig heeft.

Omdat de Bisschop aan Son een nieuwe kerk heeft toegezegd en de Gemeente de kerk nu nodig heeft om zijn geplande MFA te realiseren,kan de Parochie niet anders dan de kerk verkopen aan de gemeente. Het is ook nu niet in het belang van de Parochie om de sloop van de kerk te eisen.

Maar waarom zegt de Gemeente bij voortduring dat de Parochie de kerk wil slopen? Dat komt omdat de Gemeente, om na de verwerving de aanvraag van een sloopvergunning te vermijden, als voorwaarde in de koopovereenkomst heeft opgenomen dat de Parochie (voor rekening van de Gemeente) de opdracht tot gedeeltelijke sloop moet geven alvorens de verkoop een feit wordt. Het is dus een opdracht van de Gemeente aan de Parochie om tot gedeeltelijke sloop over te gaan.
Dat betekent dat de Gemeente de sloop van de kerk eist.

Als de Gemeente, gehoord het gemor van de dorpelingen, en onder de indruk van de uitkomst van het KANTAR onderzoek, op haar schreden terugkeert en het MFA alsnog in de kerk wil onderbrengen, zal de Parochie opgelucht de kerk in ongeschonden staat aan de Gemeente in verkoop overdragen. Het moet maar eens uit zijn met het voortdurend rondzingen van "de eis van de Parochie om de kerk te slopen".

A.Th.M.J. Hensen

Bungalow uitgebrand op Ekkersrijt Son

Foto: 112nieuwsonline

Son en Breugel - De brandweer van Son werd zondag avond 12 november opgeroepen voor een woningbrand aan Ekkersrijt in Son. Ook de brandweer van Eindhoven werd hiervoor opgepiept. Toen de brandweer ter plaatsen kwam was de brand uitslaand. De brandweer kon helaas niet voorkomen dar de woning uitbranden. Voor zover bekend was er niemand in de woning aanwezig.

Foto: 112nieuwsonline
Foto: 112nieuwsonline
Foto: 112nieuwsonline
Foto: 112nieuwsonline
Foto: 112Nieuwsonline.nl
Foto: 112Nieuwsonline.nl

Willie en zijn orkest the Old-timers

Willie en zijn orkest the Old-timers geven hun jaarlijks concert op zondag 19 november 2017 in het Klooster te Nuenen.
Met medewerking van Senioren orkest Uden, Seniorenorkest uit Meijel e.o. en the Old-timers uit Nuenen.
Aanvang is om 13:00 en de toegang is gratis.
We garanderen U een muzikale middag.
Zie ook onze website www.the-old-timers.nl

Son & Breugel gezond bezig!

Gezondheid vergroot de mogelijkheid van mensen om mee te kunnen doen in de samenleving. Omgekeerd is maatschappelijk actief zijn gezond. Naast onderwijs en betaald werk zijn vrijwilligerswerk en deelname aan het verenigingsleven de belangrijkste vormen van participatie. Eind 2016 werden inwoners uit Son en Breugel in de leeftijd van 19 t/m 64 jaar en van 65 jaar en ouder middels een schriftelijke vragenlijst van de GGD Brabant-Zuidoost bevraagd over onder andere hun maatschappelijke activiteit.

Participatie en gezondheid versterken elkaar
Bij veel mensen zorgt vrijwilligerswerk voor zingeving en persoonlijke voldoening. Bovendien blijkt dat mensen die vrijwilligerswerk verrichten, vaker positief zijn over hun ervaren gezondheid en zich vaker (heel) blij voelen. Ook zijn zij minder vaak eenzaam.
Dit geldt ook voor mensen die lid zijn van een vereniging. Deze samenhang tussen gezondheid en participatie werkt waarschijnlijk tweeledig. Enerzijds is het voor gezonde mensen eenvoudiger om deel te nemen aan sociale activiteiten. Anderzijds levert de deelname een positieve bijdrage aan de ervaren gezondheid en het welbevinden.

Veel inwoners van Son en Breugel staan voor elkaar klaar
Ruim 80% van de volwassenen en ruim 70% van de ouderen in Son en Breugel geeft aan iemand in de omgeving te hebben waarbij ze terecht kunnen met hun dagelijkse problemen. Een steun of toeverlaat hoeft niet per definitie dichtbij te wonen. In de praktijk blijkt dat wel vaak het geval te zijn. Ruim driekwart van de volwassen en ouderen in Son en Breugel is van mening dat de mensen in hun buurt elkaar helpen. Circa 80% van de volwassenen zegt zelf af en toe iets voor de buren te doen.

Meerderheid inwoners Son en Breugel lid van een (sport)vereniging
Het deelnemen aan een vereniging of club is in Son en Breugel de meest populaire vorm van participatie. Van alle volwassenen in Son en Breugel is 59% lid van een vereniging of club, waarvan 47% lid van een sportvereniging of club. Bij de ouderen vanaf 65 jaar heeft 74% een verenigingslidmaatschap, waarvan 37% lid van een sportvereniging of club. Dit is aanzienlijk meer dan het gemiddelde in Zuidoost-Brabant.

Drie op de tien inwoners van Son en Breugel doet vrijwilligerswerk
In toenemende mate wordt op burgers een beroep gedaan om op vrijwillige basis een bijdrage te leveren aan de samenleving. Circa drie op de tien volwassenen en ouderen in Son en Breugel verricht vrijwilligerswerk. Dit ligt in lijn met het gemiddelde in Zuidoost-Brabant. Bij de ouderen lijkt het aandeel vrijwilligers toe te nemen. Belangrijk aandachtspunt is de extra belasting die mensen bij vrijwilligerswerk kunnen ervaren, veelal in combinatie met een betaalde baan of de zorg voor gezinsleden. Vaak is een gebrek aan tijd de belangrijkste drempel om vrijwilligerswerk te doen. Daarnaast geeft een deel aan de eigen tijd liever aan andere zaken te besteden.


Kijk voor meer informatie over de gezondheid van de inwoners uit Son & Breugel op www.GGDkompas.nl

Jubileumtochten 50 jaar OLAT

Wandelsportvereniging OLAT bestaat in november 50 jaar. De vereniging is op 23 november 1967 opgericht in Olland, een kerkdorp van Sint-Oedenrode, onder de naam Ollandse Lange Afstand Tippelaars. De vereniging legde zich in eerste instantie toe op het wandelen van langere afstanden. Al spoedig kwamen echter ook de recreatieve afstanden aan bod met de jaarlijks terugkerende winterseries. Werd in het verleden in Nederland voornamelijk in groepen en op verharde ondergrond gewandeld, OLAT zocht van af het begin de onverharde paden op en creëerde daarmee voor de wandelaars een natuurbeleving. Degenen die vaker met OLAT wandelen weten dat modder en water geen belemmering zijn om van een mooie wandeling te kunnen genieten. Dit wordt niet bewust opgezocht, maar kan wel op ons pad komen in het winterseizoen met allerlei weersinvloeden. Inmiddels is OLAT, veruit de grootse wandelvereniging in Oost-Brabant, een begrip in wandelland, zeker in Brabant, maar ook in de rest van het land en zelfs in het buitenland. OLAT staat voor kwaliteit, mooie wandelingen in steeds andere gebieden en gezelligheid en daar komen altijd veel wandelaars op af. OLAT wil dit jubileum vieren met wandelend Nederland en organiseert in het weekend van vrijdag 17 t/m zondag 19 november haar jubileumtochten. Iedereen is daarvoor van harte uitgenodigd. OLAT heeft dit weekend voor iedereen een passende wandeling met mogelijkheden van 10 tot 110 km en veel afstanden daar tussenin.
De startlocatie Natuurpoort De Vresselse Hut ligt in het Brabantse Nationaal Landschap Het Groene Woud. Daar kunt u volop genieten van een authentiek cultuurlandschap, eigen aan de Meierij en noordoostelijk Brabant. De wandelroutes worden uitgezet in het mooie meanderende Dommeldal en verder langs akkers en weilanden door het fraaie populierenlandschap waar deze streek zo bekend om is. Deze omgeving kent verder prachtige natuurgebieden met loof- en naaldbossen, vennen en mooie kleine heidevelden. Denk daarbij aan het Vressels Bos, Hazenputten, Moerkuilen, De Geelders, Diependaal, Ruweeuwsels, Molenheide, Gerwensche Heide en Geeneindsche Heide.
Lange afstanden
Op vrijdag 17 november start de 80 en 110 km, waarvan het laatste gedeelte over het relatief zware onverharde parcours van de overige jubileumtochten zal gaan. Een sportieve uitdaging waarvoor zich al 292 deelnemers hebben aangemeld. Als eerbetoon aan het kerkdorp waar alles begon, lopen beide routes door Olland. Verder wandelt men in een grote lus rondom Sint-Oedenrode.
Recreatieve afstanden
Op zowel zaterdag 18 november als zondag 19 november kan iedereen meedoen aan de wandeltochten over 10, 15, 20, 30 of 40 km. De wandeltocht van 50 km wordt alleen op zaterdag aangeboden. Meedoen op beide dagen is ook mogelijk daar de routes beide dagen verschillend zijn. Op zaterdag wordt er richting Sint-Oedenrode/Olland gewandeld en op zondag richting Lieshout/Nuenen. Alle afstanden mogen vanaf 08.00 uur starten. De 50 en 40 km tot 09.00 uur, de 30 km tot 10.00 uur en de 20, 15 en 10 km tot 12.30 uur. Men moet om 17.00 uur weer terug zijn op de startlocatie, behalve de 50 km die moeten om 19.00 uur weer terug zijn. Onderweg heeft OLAT enkele wagen- en café-rustposten ingericht. Er hangen pijlen en men krijgt een routebeschrijving mee, waardoor de routes eenvoudig zijn te wandelen. Op verzoek kan een GPS-route worden toegezonden; zie hiervoor de website.
Voor degenen die met het Openbaar Vervoer komen (lijn 156 en 157 Arriva) is er een vervoerservice vanaf het Raadhuisplein in Son en Breugel naar de Vresselse Hut en vice versa
Startlocatie
De startlocatie voor alle jubileumtochten is:
Natuurpoort De Vresselse Hut
Vresselseweg 33
5491 PA Nijnsel/Sint-Oedenrode


Inschrijfgeld 50 Eurocent
Het inschrijfgeld is vastgesteld op een speciale jubileumprijs van 50 Eurocent (1 eurocent voor ieder jaar dat OLAT bestaat) voor iedereen op alle recreatieve afstanden. Dit is inclusief verzorging bij de wagenrustposten, wandelboeksticker en stempel. Voor de lange afstanden gelden afwijkende tarieven; zie hiervoor de website.
Informatie
Joop Wesseling                06-53909953
e-mail: dagtochten@olat.nl         Website: www.olat.nl

Kiki Kemps in unieke KerstROLLERshow, 'Fairytails'

Rollerclub De Oude Molen presenteert zaterdag 16 en zondag 17 december met trots weer een unieke editie van de jaarlijkse KerstROLLERshow. Kiki Kemps uit Son en Breugel zal schitteren tijdens deze show. Dit spektakel zal plaatsvinden in sporthal D'n Ekker in Beek en Donk.

De voorbereidingen lopen op volle toeren, de rijdsters van RC De Oude Molen zijn hard aan het trainen om stuk voor stuk mooie nummers neer te kunnen zetten. Het blijft steeds een uitdaging om dat van vorig jaar te overtreffen, maar dat is natuurlijk wel het streven. Tijdens de KerstROLLERshow zal dit jaar alles draaien om sprookjes ofwel 'Fairytails'. Vol vaart en ritme wordt u meegenomen door de sprookjeswereld op rolschaatsen, wat zal zorgen voor veel diversiteit en verassingen.
Behalve onze rolschaatssters die u versteld laten staan van de emoties, bewegingen en formaties, zullen onder andere ook het decor, de muziek en de kleding een indruk achter laten.
Sporthal D'n Ekker wordt helemaal omgetoverd tot een waar rolschaatstheater en dit zal u helemaal meenemen in uw sprookjes fantasieën. Kiki zal dit jaar voor de eerste keer schitteren tijdens de show. Dit is natuurlijk super spannend, maar wel een hele leuke ervaring. Samen met haar rolschaatsgenoten belooft het een waar spektakel te worden, wat u zeker niet wilt missen!

De KerstROLLERshow wordt gereden in de sporthal D'n Ekker, Muzenlaan 2a te Beek en Donk. Voorstellingen zijn op zaterdag 16 december om 19:00 uur en op zondag 17 december om 11:00 en 16:00 uur. Kaarten in de voorverkoop kosten €13,00, kinderen tot en met 11 jaar €9,00, deze zijn te bestellen via de website: www.rcdeoudemolen.nl en bij verschillende voorverkoopadressen, zie website. Na 15 december zijn kaarten te koop aan de kassa voor €14,00.

Energieke rockband bij Plein Public

Township rebellion

Zin in een avond met onvervalste swingende rock, ballads en gewoon steengoede muziek? Kom dan op 25 november naar het optreden van de fantastische band Township Rebellion.
Deze energieke rock-coverband speelt onvervalste bekende nummers van AC/DC, Queen en Anouk. Een viermans formatie met zangeres die er ieder optreden helemaal voor gaat en hun vurig enthousiasme overbrengt op het publiek.
De band bestaat uit vier rasmuzikanten die, met een herkenbaar maar ook verrassend repertoire, ieder optreden tot een feest maken. Ze mengen de bekende old-timers van Queen of ZZ Top met eigentijdse rock van Anouk, Muse en de Editors. We verwachten dat het een avond wordt waarop je van begin tot eind kunt genieten en lekker kunt dansen.
Heb je er al zin in? Kom dan op zaterdag 25 november naar De Boerderij in Breugel. We starten om 20.30 uur en eindigen om 22.30 uur. Maar zoals het vaak gaat kan het met gemak later worden omdat menig artiest moeite heeft om te stoppen met optreden vanwege de sfeer.
Pet gaat rond
Je bent van harte welkom, de prijs voor dit uniek avondje uit bepaal je zelf, want in de pauze gaat de organisatie met de pet rond.
Tot op 25 november!
Kijk ook eens op www.boerderijbreugel.nl of op www.townshiprebellion.nl

Een Harlekijn moet goed ontbijten

Foto: gemeente Son en Breugel

Ook in Son en Breugel deden de basisscholen mee aan het Nationaal schoolontbijt. Basisschool De Harlekijn had Burgemeester Hans Gaillard uitgenodigd voor deze gezamenlijke ochtendmaaltijd. De kinderen uit groep 6 hadden een gezond ontbijtje op hun tafeltje staan verzorgd door Plus supermarkt Marcel en Jeannette Verhoeven.

Door: Hennie van Hagen

Waarom hebben we geen bioscoop?
De burgemeester zat voor de klas en begon zijn verhaal en vertelde waarom het zo belangrijk was om een goed en gezond ontbijt te nuttigen voordat ze 's ochtends naar school gaan. De leerlingen luisterden aandachtig naar zijn verhaal. Maar al snel gingen vingertjes omhoog om vragen te stellen aan de Burgemeester. Dat ze vragen mochten stellen was van te voren afgesproken en sommige kinderen lieten deze kans niet aan zich voorbij gaan. Er kwamen vragen zoals: Waarom is er geen bioscoop in Son en Breugel; Waarom is er geen ziekenhuis of een universiteit in Son en Breugel en waarom wil de burgemeester geen stad bouwen? Zoals een goed politicus betaamt kwam hij met duidelijke antwoorden. Op een vraag van een kind: "Wat doet een burgemeester eigenlijk?", moest er toch even nagedacht worden. Maar ook hierover kwam een duidelijke uitleg en was de vragensteller tevreden. Ook werden er ideeën aangedragen voor veranderingen in het dorp. De burgemeester gaf aan dat er een jeugdgemeenteraad is en daar zouden ze hun bedenksels kunnen voorleggen. Al met al ontstond er een spontane discussie tijdens het ontbijt, over van alles en nog wat. Dat smaakt naar meer.

Het Nationaal Schoolontbijt
Het Nationaal schoolontbijt werd van 6 tot 10 november georganiseerd voor bijna 3000 basisscholen voor meer dan een half miljoen kinderen in zo'n 350 gemeentes. Het Nationaal Schoolontbijt is 14 jaar geleden ontstaan, uit een idee van een handvol bakkers, die zagen dat steeds meer kinderen het ontbijt oversloegen en zo ongezond aan de dag begonnen. Met steun van verschillende supermarktketens en bakkers is dit uitgegroeid tot een landelijk gebeuren, met in vele gemeentes een ontbijt met de burgemeester. De bedoeling is dat de kinderen en zeker ook hun ouders, van het Nationaal Schoolontbijt weer wat opgestoken hebben en waarom een goed en vooral gezond ontbijt zo belangrijk is om de leerprestaties te verhogen.

Jeugdcultuurfonds
De burgemeester had nog een verrassing en hij "betaalde" voor zijn ontbijt een symbolisch bedrag van 250 euro, bestemd voor het Jeugdcultuurfonds. Een mooi gebaar ter afsluiting van dit ontbijt. Het Nationaal Schoolontbijt is een goed initiatief om kinderen bewust te maken van een goed en gezond ontbijt. Dit jaar was het thema 'Gezond ontbijten is geen kunst!'. Het Jeugdcultuurfonds laat, samen met het Jeugdsportfonds, kinderen uit gezinnen waar minder geld is kunst, cultuur en sport beleven.

Foto: gemeente Son en Breugel
Foto: gemeente Son en Breugel

Feestelijke intocht van Sinterklaas zondag in Son en Breugel.

Zoals ieder jaar zal Sinterklaas ook dit jaar weer Son en Breugel verblijden met zijn bezoek. Zondag 19 november a.s. zal Sinterklaas rond 14.00 uur aanmeren aan de kade van kanaaldijk Zuid.

Het maakt Sinterklaas en zijn Pieten ieder jaar weer heel blij om de vele honderden kinderen met hun ouders te zien bij zijn aankomst. Het feest is helemaal compleet als hij toegezongen wordt vanaf de kades en de brug. Na het aanmeren zal er ruimschoots de tijd zijn om Sinterklaas te begroeten en de Pieten een handje te geven in ruil voor wat snoep.
Onder begeleiding van harmonie "Pro honore et Virtute" zal Sinterklaas op zijn paard, vergezeld van zijn vele Pieten, de tocht naar het gemeentehuis gaan maken.
Op het gemeentehuis zal onze Burgemeester Sinterklaas en zijn Pieten verwelkomen in ons dorp. Hopelijk neemt Sinterklaas alle cadeaus mee en vergeten de Pieten niets.
Ook dit jaar worden er weer rechtstreekse digitale TV opnames gemaakt door S&BTV wat te volgen is door in te loggen op de site www.SonenBreugelVerbindt.nl

Aankomst.                                                 
De aankomst in de haven, Kanaaldijk-Zuid met zijn speciale binnenvaartboot en enkele kleine bootjes is gepland om 14.00 uur.
De feestelijke intocht zal traditioneel begeleid worden door de plaatselijke harmonie "Pro Honore et Virtute" en onder hun klanken kan iedereen de bekende Sint Nicolaas liedjes uit volle borst meezingen.
Om 14.30 uur stapt de Sint op zijn paard voor de tocht naar het gemeentehuis en zullen er onderweg nog enkele stops zijn.

Route.
Vanaf Kanaaldijk-Zuid vertrekt de stoet naar de Nieuwstraat over het terrein van SWZ locatie Zonhove via de zij-uitgang naar de Antoon van de Venstraat, de Zandstraat om via de Taylorstraat bij het gemeentehuis te eindigen.
Het ontvangst op het gemeentehuis door burgemeester Hans Gaillard zal plaatsvinden om ongeveer 15.00 uur.
Iedereen die al eens bij het gemeentehuis geweest is weet dat er door de pieten altijd nog voor het nodige spektakel gezorgd zal worden. Na een half uur is de feestelijke intocht afgesloten en zal Sint met zijn gevolg zich terugtrekken voor de vele bezoeken die in de komende weken worden afgelegd.
Dit betreft bijeenkomsten op scholen, verenigingen, instellingen en dergelijke.
Mede op verzoek van de gemeentelijke diensten en de politie willen wij u vragen uw auto zoveel als mogelijk thuis te laten en niet in de straten waar de Sint door komt te parkeren. Wij willen er alles aan doen om te streven naar optimale verkeersveiligheid en dit kan niet zonder uw medewerking.

Steun.
De Stichting Sint-Nicolaascomité kan een geldelijke steun niet missen. Veel kan er gebeuren door de vrijwillige bereidheid van vrijwilligers achter de schermen, maar er zijn een groot aantal niet geringe kosten, waaraan niet te ontkomen valt.
Denkt u hierbij maar eens aan de kleding, verzekering, gebruik van de boten en de ruim 500 kilo strooigoed.
Deze kosten worden jaarlijks door een aantal lieve aardige mensen opgebracht, die het comité een warm hart toe dragen.
Wij vragen u daarom vriendelijk een vrijwillige bijdrage over te maken op rekening NL78RABO0148298168 t.n.v. het Sint-Nicolaascomité.
Voor uw onmisbare steun willen wij u alvast hartelijk bedanken!
Wij wensen u allemaal veel gezelligheid tijdens de intocht van Sint-Nicolaas.

Vacatures bij CV Hendig Zat

Optocht2016 Foto: Rob Nijmeijer

Onze carnavalsvereniging bestaat uit een gemêleerd gezelschap van circa 70 leden in de leeftijd van 0 t/m 60+ en heeft bijna 25 jaar ervaring met de bouw van wagens. Ieder jaar beginnen we medio september met de voorbereiding voor carnaval.

De afgelopen jaren hebben wij het aantal deelnemers in de categorie wagens helaas flink zien afnemen. Dit is verklaarbaar: iedereen heeft het druk, bouwplaatsen zijn schaars, het kost allemaal veel geld en het is niet eenvoudig om zomaar te beginnen laat staan om dit jaren vol te houden.

Maar een carnaval zonder praalwagens? Dat kan toch niet!

Lijkt het jou leuk om actief deel uit te maken van een carnavalsvereniging en de handen uit de mouwen te steken? Dan zijn wij op zoek naar jou! Wij zoeken mensen die zin en vooral tijd hebben om 1 of meerdere avonden per week mee te helpen aan de creatie van een praalwagen.

Iedereen kan zich nuttig maken en wat je niet kunt, kunnen wij je leren. Zo kun je bij ons leren lassen, met piepschuim vormen maken, timmeren en helpen met papier-maché. Kortom voor ieder wat wils!

Mede dankzij onze sponsoren kunnen we de contributie laag houden. Heb je vroeger ooit een wagen gebouwd en begint het weer te kriebelen? Of wil je met wat vrienden eens een kijkje komen nemen ben je uiteraard van harte welkom!

Mocht onze oproep jouw interesse hebben gewekt dan kun je contact opnemen met Tom van Rijssel (06-13545051), een e-mail sturen naar hendigzat.son@hotmail.com of bezoek onze Facebook!

Alaaf,

Tom van Rijssel
CV Hendig Zat

Nieuwe Prins "Snackt noar di fisje"

Foto: Wil Feijen

Zaterdagavond 11 november in de zaal van café restaurant De Zwaan is het druk op het podium neemt de Prins van 2017 Ronald Brekelmans afscheid van zijn Krutjesrapers door zijn steek, scepter en cape weer terug te geven. Iedereen richt niet veel later zijn blik op het grote scherm of de tv's in de zaal, want via een multimedia presentatie zal de nieuwe Prins voor 2018 worden onthuld.
Er werden al enige tijd diverse namen genoemd als mogelijke Prins, ook nu nog circuleren verschillende namen van inwoners van Son en Breugel rond in de zaal.
Want zoals altijd zijn er enkele weken vooraf aanwijzingen geven, waaruit je kon opmaken wie dit jaar de Prins zou worden. Maar de aanwijzingen waren vaak op meerdere personen van toepassing of konden een dubbele betekenis hebben. Ook de bijbehorende filmpjes van Jappie TV konden je behoorlijk op het verkeerde been zetten.
Maar toch zaterdag 11 november klonk één naam net iets te vaak in het dorp, zelfs bij SBC wisten ze het zeker. Maar 100 procent zeker dat dan weer niet.
De schermen gingen aan en we konden meekijken met de zoektocht naar de Prins, want ook de raad van elf was bang dat er dit jaar geen Prins zo zijn, en dat mocht niet gebeuren, dus konden we "live"meekijken naar de zoektocht. Er werden mogelijke kandidaten opgezocht en in beeld gebracht, er werd zelfs aangebeld bij Kristel Pols-Engel, want misschien was het dit jaar eindelijk een vrouw. Maar nee hoor, alle opgezochte kandidaten bleken het niet te zijn.
Maar toen uiteindelijk de aanwijzingen die naar de Prins zouden leiden nog eens één voor éen werden uitgesproken, was het duidelijk het kon er maar één de beste zijn.
Niet veel later zag het publiek de beoogde prins niet herkenbaar in een auto stappen en achter De Zwaan stoppen, de gang achter het toneel inlopen, zijn cape aandoen, de steek opzetten en als laatste zijn scepter in de hand nemen en het podium betreden……
Wim van der Heijden was de nieuwe Prins, die in 2018 zijn Krutjesrapers zal voorgaan in het carnaval onder het motto "We snacken naor di fisje"
Wim van der Heijden, nu dus Prins carnaval 2018 van Krutjesgat. Wim is geboren in 1968, hij is dus nu 49 jaar. Hij is getrouwd met zijn Ellen, samen met hun twee kinderen wonen ze natuurlijk in Son en Breugel, in de wijk de Gentiaan.
Wim is behalve vader en echtgenoot ook eigenaar van cafetaria De Gentiaan, liefhebber van computers, muziek en PSV. Daarnaast vindt hij ook nog de tijd om bestuurslid te zijn bij de jeugdafdeling van voetbalvereniging SBC, is hij actief bij het Oranje comité in De Gentiaan en was hij betrokken bij de SamenLoopVoorHoop in 2015 als commissielid financiën.
Het MooiSonenBreugelTeam wenst Prins Wim samen met alle Krutjesrappers en Krutjesraperinnekes een geweldig MOOI carnaval toe.

Foto: Wil Feijen
Foto: Wil Feijen
Foto: Wil Feijen
Foto: Wil Feijen
Foto: Wil Feijen
Foto: Wil Feijen
Foto: Wil Feijen
Foto: Wil Feijen
Foto: Wil Feijen
Foto: Wil Feijen
Foto: Wil Feijen
Foto: Wil Feijen
Foto: Wil Feijen
Foto: Wil Feijen
Foto: Wil Feijen
Foto: Wil Feijen
Foto: Wil Feijen
Foto: Wil Feijen
Foto: Wil Feijen
Foto: Wil Feijen
Foto: Wil Feijen
Foto: Wil Feijen
Foto: Wil Feijen
Foto: Wil Feijen
Foto: Wil Feijen
Foto: Wil Feijen
Foto: Wil Feijen
Foto: Wil Feijen
Foto: Wil Feijen

Uniek pop-uprestaurant in oude Bata-fabriek opent haar deuren

op de foto links Will de Kruijff, en rechts Lenneke van der Werf (beheerster pand),

Neem een markante plek met een rijke geschiedenis. Voeg daar een aantal topkoks met naam en faam aan toe. En neem tot slot een flinke dosis passie en een vleugje charity. Dat zijn de ingrediënten voor La Fabrique. Een exclusief pop-uprestaurant dat van 8 tot en met 11 december haar deuren opent in de voormalige Bata-fabriek in Best.

Een rondje hardlopen op een zondagochtend langs de oude Batafabriek, deed Dionne van den Oetelaar beseffen dat het voormalig fabrieksgebouw eigenlijk een prachtig authentiek pand is. "Ik vond het jammer dat daar niks mee gedaan werd", vertelt de van oorsprong Bestse. "Vooral ook omdat de Bata-fabriek een aanzienlijke stempel heeft gedrukt op de geschiedenis van ons dorp." Al lopende kregen de gedachten steeds verder vorm en nog voordat ze thuis was, was het idee voor een pop-uprestaurant geboren. "Samen met aantal andere betrokken Bestse ondernemers ben ik vervolgens om de tafel gaan zitten om de plannen verder uit te werken en inmiddels zijn we een heel eind op weg. Dat moet ook wel, aangezien over iets meer dan een maand de deuren van de voormalige fabriek al opengaan."

Culinaire hoogstandjes
Een viertal chef-koks gaan deze dagen acte de préséance geven en krijgen ieder afzonderlijk op een andere avond een podium om hun kookkunsten ten toon te spreiden. Zo bereidt ieder van hen speciaal voor de gelegenheid en naar eigen inzicht een 3- of 4-gangenmenu. "En dat varieert van de klassieke Franse keuken tot Aziatische fusion op extreem hoog niveau", licht Van den Oetelaar toe. Via de website www.lafabrique.nu is inzichtelijk welke menu's door de chef-koks worden bereid.

Opbrengst naar Vakantiehuis De Sprinkhaan
Doel van La Fabrique, zoals het pop-up-restaurant toepasselijk gaat heten, is vooral om Best weer een positieve impuls te geven. "Als stichting hebben we geen winstoogmerk en dat is sowieso nooit het doel geweest van het initiatief", licht mede-initiatiefnemer Will de Kruijf toe. "We trachten vooral om alle dagen break-even te draaien en hopen dat er daarnaast ook nog iets overblijft voor het goede doel dat we aan het pop-uprestaurant verbonden hebben, namelijk Vakantiehuis De Sprinkhaan. Een stichting die als doel heeft om kinderen en (jong)volwassenen met een lichamelijke en/of verstandelijk beperking een leuke vakantie te geven in een fijne omgeving. Op hoog niveau genieten voor het goede doel dus. En tegelijkertijd een keer een blik werpen op een wel heel unieke locatie in Best, die lange tijd aan het oog onttrokken is geweest."

Data, tijden en reserveren
Pop-uprestaurant La Fabrique opent haar deuren van vrijdag 8 december tot en met maandag 11 december, elke avond van 19.30 uur tot 00.00 uur. Vanaf zondag 5 november 12.00 uur is reserveren mogelijk via de website www.lafabrique.nu. Let wel: het aantal plaatsen per avond is beperkt.

Verzameling antieke fietsen op de verzamelaarsbeurs te Veghel.

Zondag 19 november houdt Stichting Verzamelbeurs Veghel een verzamelaars-beurs met een expositie antieke fietsen in Wijkgebouw "De Golfstroom"
gelegen aan de Witte de Withstraat 24 te Veghel-Zuid in Veghel.
Om half tien tot half één zijn de deuren geopend voor het publiek.

Zondag 19 november houdt Stichting Verzamelbeurs Veghel haar maandelijkse verzamelaarsbeurs. De verzamelaars kunnen dan weer hun hart ophalen, met het uitbreiden van hun verzameling door middel van uitwisseling van hun meegebrachte spulletjes en hun dubbele waren te ruil aan te bieden. Er is vraag en aanbod van postzegels, munten, bankbiljetten, winkelwagenmunten, communie-schoolprentjes, miniatuurauto's, ansichtkaarten, bidprentjes, flippo´s, keycords, kwartetten, lucifersetiketten, markclips, pennen met opschrift, pin's, sigarenbanden, sleutelhangers, speelkaarten, speldjes, stripboeken, suikerzakjes, telefoonkaarten, theezakjes, en nog veel meer.
Op deze verzamelaarsbeurs is ook weer een expositie te bezichtigen. Dit keer exposeert Piet uit Oirschot zijn verzameling antieke fietsen. In 1985 zag Piet voor het eerst van zijn leven een antieke fiets. Toen was hij "verkocht" en in 1986 kwam hij in het bezit van zijn eerste antieke fiets. Een Hoge Bi (groot voorwiel en klein achterwiel) en vervolgens kocht hij voor zijn vrouw een safety ofwel veiligheidsfiets Dit was het eerste fietsmodel met kettingaandrijving en twee gelijke wielen en op hard-rubber banden. Sindsdien is zijn verzameling gegroeid tot zo'n 25 antieke/oude fietsen en alles wat daarmee verband houdt. Bij ontdekkingen die je doet op dit gebied blijkt steeds maar weer dat ook interessante, persoonlijke verhalen een grote rol spelen; dat is pas genieten! Het hoofddoel van zijn privé verzameling is om een aantal belangrijke/essentiële ontwikkelingen op fietsengebied te kunnen laten zien en overigens zie je dan dat een aantal nu als nieuw aangeprezen ontwikkelingen eigenlijk soms al wel 100 jaar of meer oud zijn zoals b.v. vouwfietsen, 3 versnellingen, fietsvering etc. In zijn verzameling heeft Piet fietsen uit wel acht verschillende Europese landen en uit de VS. In 1995 was Piet medeorganisator van een internationale rally voor mensen met antieke fietsen. KRO televisie heeft daarvan toen een uitzending "Markant Nederland" gemaakt. In 2007 en 2016 organiseerde Piet met enkele andere enthousiastelingen voor enkele honderden deelnemers uit veel verschillende landen Internationale Rally's voor antieke fietsen in Oirschot. In het voorjaar van 2015 deed hij nog een zeer "Merkwaardige" vondst in Oirschot. In de nok van een eeuwenoud pand op de Oirschotse markt ontdekte Piet een originele, complete antieke fiets uit ca. 1885. Deze fiets is toen gebouwd door de Oirschottenaar Antoon Mercx met uit Engeland geïmporteerde onderdelen.
Piet hoopt op de verzamelaarsbeurs in Veghel meer contacten te kunnen leggen met medeverzamelaars van antieke fietsen. Is uw interesse gewekt of heeft u nog iets aan de verzameling van Piet toe te voegen dan bent u van harte welkom op de verzamelaarsbeurs van 19 november in de Golfstroom.
Stichting Verzamelbeurs Veghel geeft zondag ook weer het 15e winkelwagenmunt met karikatuurafbeelding van een verzamelaar uit. (serie van 16 winkelwagenmunten). Elke maand verschijnt er één winkelwagenmunt in een oplage van 100 stuks. Wilt u in aanmerking komen voor een winkelwagenmunt moet u er snel bij zijn want OP=OP.
Het zal dus alleszins de moeite waard zijn om eens binnen te lopen op onze verzamelaarsbeurs, ook al verzamelt u niets. Iedereen is welkom die een kijkje wil komen nemen of wil ruilen.
Bekijk ook eens onze website http://www.verzamelbeursveghel.nl
Voor inlichtingen Marcel Bosch tel./fax 0413 – 367786 of
E-mail verzamelbeursveghel@onsbrabantnet.nl
Entree Volwassen € 1,- t/m 12 jaar gratis

Grootse Kerstmarkt bij Wereldhuis Eindhoven in de Laagstraat

Op zaterdag 18 november organiseert Wereldhuis Eindhoven haar jaarlijkse Kerstmarkt: de kerstartikelen die het gehele jaar door zijn binnengekomen worden er verkocht voor weggeefprijzen. Ook is er een grote collectie antieke kerstballen. Het karakteristieke gebouw van de Stichting Wereldhuis is in kerstsfeer, de klant wordt verwelkomd met een compleet kerstdorp.

De afdeling Kleding heeft een speciale collectie: "Luxe, leer en bont" met: feestkleding, winterlaarzen etc. De speelgoedafdeling presenteert veel merkspeelgoed is ook een aparte afdeling houten speelgoed. De opbrengst van het speelgoed gaat naar kinderen in Namibië.

Het geld dat verdiend wordt in het Kringloopwarenhuis gaat naar goede doelen. De vrijwilligers in de Laagstraat werken namelijk voor allerlei projecten over de gehele wereld. Doel van die projecten is altijd: zelfstandigheid, onafhankelijkheid van mensen met weinig kansen of een beperking. Wereldhuis financiert zo scholen, werkplaatsen, zorgprojecten in Afrika, Azië etc.

De vrijwilligers van Wereldhuis zijn trots op hun mooie winkel en hun werk voor arme, kwetsbare mensen. Zij nodigen u uit voor de feestelijke Kerstmarkt. Voor elke klant is er gratis koffie, thee, limonade, chocolademelk met een kersttractatie.

De markt vindt plaats van 10.00 tot en met 15.00 uur op zaterdag 18 november in het gebouw van Wereldhuis Eindhoven in de Laagstraat het stadsdeel Gestel in Eindhoven

Bridgekampioenschap 2018 van Son en Breugel

De Breugelse Bridge Club heeft in januari 2017 voor de tweede maal een succesvol kampioenschap georganiseerd. Velen hebben gevraagd om nogmaals een herhaling, want deze bridgedrive was gezellig en goed georganiseerd. De succesformule ervan zal dan ook gehandhaafd blijven.

Deze nieuwe drive wordt gehouden op zondag 14 januari 2018 in de zalen van Sporthal De Bongerd in Breugel. In de sporthal is ruimte voor maximaal 25 tafels en dus 50 paren. Zodra het maximaal aantal inschrijvingen is bereikt, wordt de inschrijving gesloten. De inschrijving staat open voor alle bridgeparen waarvan minstens één persoon woonachtig is in Son en Breugel.
De drive wordt georganiseerd onder leiding van een arbiter van de Nederlandse Bridgebond. Om de uitslag te bepalen wordt gebruik gemaakt van Bridge-mates. Er zijn twee zittingen met ieder vijf rondes van drie spellen. De deelnemers worden willekeurig verdeeld in groepen. Deze groepen spelen dezelfde, voorgestoken spellen.
Het inschrijfgeld bedraagt € 40,00 per paar; dat is inclusief de koffie bij de ontvangst en een lunch.

Het programma van deze bridgedrive is als volgt:
09.15 uur: Ontvangst met koffie
10.00 uur: Aanvang van de eerste zitting van 5 rondes
12.40 uur: Lunch
13.40 uur: Aanvang van de tweede zitting van 5 rondes
16.20 uur: Einde van de tweede zitting
16.30 uur: Bekendmaking van de uitslag en prijsuitreiking

Aanmelden voor 15 december het liefst per e-mail bij:
Jos van der Hamsvoort, e-mail: jos@vanderhamsvoort.nl
telefoon: 0499-471129 of 06-54724369

De inschrijving is definitief zodra het inschrijfgeld ad € 40,00 is voldaan op
IBANnr NL18 INGB 0000 7415 52 t.n.v. C.M.Baartman onder vermelding van "bridgedrive 2018" en de twee namen van het deelnemende paar. U ontvangt daarna een bevestiging dat de inschrijving is geaccepteerd en nadere informatie omtrent de dag zelf.

Informatie over de Breugelse Bridge Club is te vinden op de website: breugelsebridge.nl

Indoor Breugel 2017 - Hét paardensportevenement in de regio

Indoor Breugel is een begrip in de regio. De dressuur- en springwedstrijd vindt in de laatste twee weekenden van november plaats op manege De Molenheide in Schijndel. Het weekend van 18 en 19 november staat in het teken van dressuur en op 25 en 26 november komen de springruiters aan bod. Beide weekenden zijn voor kring Eindhoven De Kempen tevens een selectiewedstrijd voor de Brabantse Kampioenschappen.

Spectaculaire en gezellig showblokken
Op zondagmiddag 19 november vindt, zoals ieder jaar, de dressuurfinale plaats. De aller beste combinaties van alle klassen mogen op zondagmiddag deelnemen aan de spectaculaire finale die ondersteund wordt door 'live' pianomuziek. Trots en verheugd zijn wij om u mede te delen dat de finale dit jaar voor het eerst de naam 'Van Santvoort Advies Finale' draagt. Een mooie rubriek waar paardensport op hoog niveau in het vaandel staat.

Tijdens het springweekend, vindt op zondagmiddag het 'Trendycars.nl Teamspringen' plaats. Een spannende rubriek waarin verschillende teams van ieder 4 ruiters en/of amazones strijden om de hoogste eer. Net als vorig jaar zal het teamspringen ook dit jaar weer een spectaculaire en gezellige rubriek zijn.

Kortom, het beloven twee mooie weekenden vol met paardensport te worden. Wij verwelkomen u dan ook graag de komende twee weekenden in Schijndel. Volg het concours op Facebook door een like te geven aan 'INDOOR BREUGEL' en blijf op de hoogte van al het nieuws rondom dit paardensportevenement.

BEDAF Loppet zaterdag 18 november

Op 18 November organiseert langlaufvereniging Bedaf de Bedaf Loppet.
Een langlaufwedstrijd, met gelegenheid parcoursverkenning op 22 en 29 oktober van 10-11 uur.

Door de unieke ligging van de langlaufvereniging met zijn zandheuvels is het een uitgelezen kans om de wedstrijd zo gevarieerd mogelijk op te zetten.
Daardoor kunnen wij een mix van onze kunststofloipe en de prachtige zandheuvels gebruiken voor een zeer afwisselende wedstrijd.
Er is een jeugdklasse, recreantenklasse en een wedstrijdklasse.

De wedstrijd is verdeeld in twee onderdelen.
We beginnen de wedstrijd met kwalificatierondes die per vier deelnemers gelopen wordt op de kunststofloipe.
De tijden die met deze wedstrijd worden gelopen, bepalen de tussentijd voor de start van de achtervolgingswedstrijd in het zand.
Afhankelijk van de klasse bestaat deze laatste wedstrijd uit 1 of meerdere rondes in het zand, waarbij drie grote zandheuvels per ronde een extra uitdaging vormen.
De snelste per categorie zijn de uiteindelijke dagwinnaars.

Ontvangst is om 11 uur op de Schansweg 3a in Uden. Dan kunnen startnummers worden opgehaald en ski`s worden uitgereikt.
De wedstrijd begint om 12.00 waarbij de junioren als eerste van start gaan.
Na de wedstrijd is er de pasta party -om de verbrande koolhydraten weer aan te vullen- en de prijsuitreiking.

De kosten van de wedstrijd zijn 15 euro. Dat is inclusief lenen ski`s, pasta party, twee consumpties en een leuk aandenken.
Inschrijving kan per mail naar pr@bedaf.nu vermeld daarin je naam, geboortedatum, geslacht en in welke klasse je wilt deelnemen. Wedstrijd-recreanten of jeugd.
Stokken en schoenen indien mogelijk zelf meenemen. Onze ski`s zijn uitgerust met de SNS binding.
Bij aanmelding maat schoenen doorgeven wanneer je geen eigen materiaal hebt.

Supporters kunnen ook met de pasta party meedoen tegen betaling van 5 euro. Ook via mail doorgeven hoeveel personen.

Betalingen gaan via Bankrekeningnummer LLV Bedaf NL 78 RABO 0153 3797 07 t.n.v. Langlaufvereniging Bedaf.
Vul bij mededeling in je naam en evenement Bedaf Loppet.
We hopen een groot aantal enthousiaste sporters te verwelkomen voor een gezellige sportieve dag.

Nieuw trimhockey bij HTC

Gezocht! Gezellige 35+ers M/V die met ons wil mee willen trainen op donderdagavond!
Ben je 35+ en wil je meer weten van het hockeyspel? Heb je vroeger zelf ook gehockeyd? Denk je eraan om zelf ook (weer) te gaan hockeyen?
Wist je dat je bij HTC samen met de veteranen (M/V) en trimhockeyers op donderdagavond mee kan trainen?
We trainen iedere donderdag van 20.30 uur voor 22.00 uur en spelen vervolgens onderling een wedstrijdje. Na iedere training wordt nog gezellig een drankje in het clubhuis gedronken.
We trainen gemiddeld met zo'n 15 tot 20 hockeyers en hockeysters van verschillende niveaus tussen de 35 en 55 jaar: van beginner tot ervaren hockeyers. Iedereen is welkom!
1 maand gratis meedoen!
Je mag 1 maand lang meedoen om te ervaren of de sfeer en het hockeyspel je aanspreken. Aanmelden voor deze trainingen kan via www.htcson.nl of stuur een mail naar info@htcson.nl

Inloop Bridgeclub De Beckart

Uitslag 9 november. 1.Riet vd Laar en Zus vd Rijt 67.50%; 2. Lies Vissers en Tiny vd Steen 55.83%. 3. Diny v Oorschot en Jacques Jongeneel 55.00%. Iedere donderdagmiddag vrije inloopbridge in De Beckart., Info 0413 474297.

Bridgeclub ABC

Uitslagen Bridgeclub ABC dinsdagavondcompetitie
Ronde 3, zitting 2, 7 november 2017
Lijn A
1 Reinier Gerritzen & Jeske Koop 67,00%
2 Dirk Bossenbroek & Jos van Gerwen 57,00%
3 Ton Waanders & Bert van Boxtel 56,25%
4 Toni Rotteveel & Peter Rotteveel 54,17%
5 Johan van de Laar & George Punt         52,92 %
Lijn B
1 Ella Waanders & Madeleine Plantinga 61,30%
2 Rietje Miedema & Dini Pijnenburg 59,17%
3 Marijke Krämer & Toos de Wit 56,67%
4 Piet Swinkels & Peter Linke 55,42%
5 Toos Paalvast & Ab Paalvast         53,48%
Lijn C
1 Mieke Tromp & Theo Tromp 71,05%
2 Marina Verhoeven & Ton Verhoeven 57,75%
3 Karin van der Maat & Bernadette Holla 45,75%

Uitslagen Bridgeclub ABC dinsdagochtendcompetitie
Ronde 3, zitting 1, 7 november 2017
1 Hannelies Koudstaal & Toni Rotteveel 66,39%
2 Johan van de Laar & Peter Rotteveel 65,17%
3 Diny Nieboer & Rietje Voncken 57,08%
4 Jan Verheijen & Henriëtte Verheijen 53,92%
5 Lenie Theuns & Koosje Jansen 51,11%

Handbalvereniging Apollo

Uitslagen 11-12-november
Apollo HS1 - SMEZO/BFC HS2        34-27
Apollo E1 - PSV Handbal E2        4-16
Apollo HC1 - Saturnus HC1        13-14
Oranje Wit HS2 - Apollo HS3        17-25
Apollo HS2 - E.S.Z.V. Oktopus HS1 30-13
Apollo DS1 - Tremeg DS1        16-15

Programma 18-19 nov
16 november
20:30 uur Dongen HS1 - Apollo HS1
18 november
10:15 uur Bouwcenter Centen HVW E1 - Apollo E1
20:05 uur Olympia'89/DOS'80 HS2 - Apollo HS2
20:40 uur Blerick HS1 - Apollo HS1
19 november
09:05 uur Apollo D1 - De Sprint D2
09:55 uur Apollo DB1 - PSV Handbal DB1
10:00 uur VESPO DS1 - Apollo DS1
10:30 uur De Sprint HC1 - Apollo HC1
11:00 uur Apollo HS3 - HBS HS1
12:20 uur Apollo DS2 - De Sprint DS3
13:45 uur Niobe HB1 - Apollo HB1

Korfbalvereniging De Corridor

Uitslagen
Woensdag 8 november        
Recreanten Corridor 1 – Flamingo,s 6 - 7
Recreanten Korloo – Corridor 2         5 - 5

Zaterdag 11 november        
De Korfrakkers E2 - Corridor E1 1 - 8
De Korfrakkers E3 – Corridor E3 8 - 3
Klimop E1 – Corridor E2                 16 - 2
Corridor C1 – DSV C1                 3 - 8
Corridor B1 – Odisco B1                 9 - 4
Corridor A1 – BMC A1                 18 - 7

Zondag 12 november
Nijnsel 2 – Corridor 2                 5 - 10
De Peelkorf 1 – Corridor 1         16 - 10

Programma
Donderdag 16 november aanvang
Corridor MW1 – JES MW1 19.30

Zaterdag 18 november
Winty B1 – Corridor B1         11.00
Corridor E3 – Odisco E1         13.15
Corridor E2 – DAKOS E1         13.15
Corridor E1 – Korloo E1         14.25
Corridor F1 – Rust Roest F3 14.25
Corridor C1 – Klimroos C2 15.40
Altior A2 – Corridor A1         16.35
Corridor D1 – Tovido D1         16.50

Zondag 19 november
pupil van de week: Nikki Kapteijns
Corridor 1 – Rooi 1                 15.00

Argo zwemmen

Argo neemt deel aan de Regionale Winter Kampioenschappen

Zaterdag 11 en zondag 12 november hebben 8 zwemmers van Argo deelgenomen aan de Regionale Winter Kampioenschappen die gehouden zijn in het Pieter van den Hoogenband Zwemstadion in Eindhoven. De uitslagen: Lars Diesch 24e op de 50m vrije slag in 0:27.23 en 5e op de 50m schoolslag in 0:32.00; Sem van Eijndhoven 22e op de 50m vrije slag in 0:31.28; Anne Gibbels 8e op de 400m wisselslag in 5:32.14, 21e op de 100m vrije slag in 1:01.58 en 28e op de 50m vlinderslag in 0:31.69; Leonie Habraken 4e op de 400m wisselslag in 6:11.75; Dana Janssen 18e op de 400m wisselslag in 6:01.73; Roel Janssen 27e op de 50m vrije slag in 0:28.98 en 17e op de 200m vrije slag in 2:16.85; Guus van Stiphout 5e op de 100m vlinderslag in 0:59.86 en 6e op de 200m vrije slag in 1:59.89; Maartje van Stiphout 44e op de 50m vlinderslag in 0:33.77;

Zaterdag 18 en zondag 19 november staat het tweede deel van de Regionale Winter Kampioenschappen op het programma, die gehouden worden in het Pieter van den Hoogenband Zwemstadion in Eindhoven. Aanvang zaterdag 13.30 uur en zondag 12.45 uur.

Zondag 5 november hebben 12 zwemmers van de Wedstrijdgroep in het Dommelbad in Boxtel deelgenomen aan de 2e Vierkamp. Tijdens deze wedstrijd hebben zij 8 keer een 2e plaats, 5 keer een 2e plaats en 7 keer een 3e plaats behaald. Daarnaast zijn er 10 persoonlijke records gezwommen.

DBD zwemmen

Foto: v.l.n.r. Bob, Jesco, Bobby en Tim

3 bronzen medailles op Brabantse Winter Kampioenschappen

Afgelopen weekend werd deel 1 van de Brabantse Winter Kampioenschappen gezwommen in het Pieter van den Hoogenbandbad in Eindhoven. Voor DBD deden Bobby en Tim mee op de persoonlijke nummers. Dit jaar kon DBD voor het eerst een estafetteteam samenstellen voor de 4x100 meter wisselslag. De junioren Bobby en Tim moesten daarvoor mee zwemmen met de senioren Bob en Jesco. Bobby zwom de 100 meter rugslag, Jesco 100 meter schoolslag, Bob 100 meter vlinderslag en Tim 100 meter vrije slag. Het team zwom een mooie tijd van 4.39.29, wat goed was voor de 9de plaats.
Bobby behaalde zaterdag op de 200 meter rug een tijdsverbetering van 6 seconden en veroverde daardoor een onverwachte derde plaats. Tim zwom op zondag de 1500 meter vrije slag en verbeterde zijn tijd met 36 seconden en werd derde. Bobby zwom zondag een zeer goede 100 meter vlinderslag, waarbij hij 75 meter lang op de 5de plaats lag en met een goede eindsprint naar de derde plaats zwom.

Uitslagen:
Bobby van Dijk: 200 rug 3de, 50 vrij 8ste, 200 wissel 8ste, 100 vlinder 3de, 200 vrij 7de.
Tim Versteegen: 50 vrij 17de , 1500 vrij 3de, 200 vrij 21ste.

Heren 2 VC Pieter Brueghel knalt erop los

Op maandag 6 november stond de derde wedstrijd van het seizoen op de planning. In De Landing speelden de heren tegen VC Blokkart uit de Achtste Barrier. Eerst werd een aantal mooie kiekjes geschoten van het sterrenensemble voor het plakboek (lees website www.vcpieterbrueghel.nl). Na deze formaliteiten kon er ingespeeld worden, daarin bleek al snel dat iedereen scherp en fit was. De ballen werden heerlijk aangegeven, waardoor iedereen er lekker op los kon slaan. De tegenstander had een paar lange kerels meegenomen, waardoor het erop leek dat de heren uit Son en Breugel weleens aan de bak moesten. Ouderwets begon het team slap aan de wedstrijd, waardoor ze Blokkart in het spel lieten komen. Na een paar goede servicebeurten, matig opvangen door de tegenstander en prima aanvalspel ging de eerste set al snel naar VC Pieter Brueghel. Ook de overige sets bleken zonder al teveel inspanning een makkelijke prooi. De tegenstander bleek toch duidelijk een maatje te klein, en met twee vingers in de neus werden de vier sets binnengehaald. Eindstand: 25-15, 25-12, 25-13 en 25-12. Na de wedstrijd werd er weer genoten van een biertje en het overheerlijke broodje kroket. Op naar de volgende wedstrijd!

Argo waterpolo

Programma waterpolo
Arethusa - D1 in Golfbad te Oss 17:15 uur
Thalassa - Heren 2 in De Wissen te Helmond 18:00 uur
Zeester-Meerval - C jongens in Drie Essen te Uden 18:15 uur
SWNZ/De Treffers - B1 in Molenheide te Schijndel 18:15 uur
Spio/HZPC - C gemengd in De Sprank te Venray 19:15 uur
Zeester-Meerval - Heren 1 in Drie Essen te Uden 20:45 uur
DZT'62 - Dames 1 in De Wiemel te Deurne 16:00 uur
Uitslagen waterpolo
B1 - PSV 5-8
C gemengd - Aegir 1-17
C jongens - DBD 6-4
D1 - DBD 4-6
Heren 1 - Thalassa 5-7
Heren 2 - VZV Njord 4-13

Nijnsel reist zondag af naar Boekel.

Na een voetballoze zondag gaat Nijnsel/TVE Reclame Heren 1 aanstaande zondag op bezoek bij Boekel Sport. Zonder te overdrijven mag je stellen dat laatstgenoemde ploeg tot nu toe teleurstelt.

Aan het begin van het seizoen lagen de ambities een stuk hoger, erkent ook secretaris Bart Verhagen. 'Het zat dit seizoen nog niet één keer mee,' is een herkenbaar understatement. De ploeg heeft tot nu toe één keer gewonnen en het logisch gevolg is dat je je mag warmen aan de rode lantaarn.
Voor de bezoekers geldt een ander verhaal; de verwachtingen voor dit seizoen waren gematigd, met name vanwege de nodige mutaties in het team. Maar de voetbalwereld in Nijnsel ziet er na zes wedstrijden tamelijk zonnig uit: twee (thuis)nederlagen en uit nog ongeslagen. En dan zeggen we elke zondag tegen elkaar: 'het is rare competitie in 3D.' En daar is niets te veel mee gezegd, ofschoon Sparta'25 en Volkel zich nu toch wel een klein beetje beginnen af te scheiden, maar wel met een brede subtop daar niet zo ver achteraan die het gat graag wil dichten.

De verschillen zijn dus niet groot en dat betekent dat elke zondag de ranglijst op zijn kop kan worden gezet. Nijnsel wil haar ongeslagen status in uitwedstrijden natuurlijk graag behouden en Boekel Sport zal met dezelfde gretigheid onderin weg willen. Beide teams speelden langere tijd geleden tegen elkaar in de vierde klasse. Kortom, 'kenners' verwachten een open wedstrijd en wil je drie punten behalen dan zal de bal toch minimaal één keer over de doellijn moeten rollen….
Kortom, alle aanleiding voor de traditioneel grote supportersschare van Nijnsel om zondag op weg te gaan naar sportpark De Donk aan de Waterval in Boekel in de verwachting een mooie, spannende en uiteindelijk voor Nijnsel succesvolle pot te mogen aanschouwen.

SBC Jeugd

Uitslagen SBC jeugd zaterdag 11 november
SBC JO 19-1 VRIJ                 -------
Nieuw Woensel JO 19-1 - SBC JO 19-2                 Afgelast
FC Cranendonck JO 19-1 - SBC JO 19-3                 2 - 1
SBC JO 19-4 - Boxtel JO 19-1                 2 - 1
SBC JO 17-1 - Hilvaria JO 17-1                 3 - 3
SBC JO 17-2 - VRIJ                 -------
UNA JO 17-5G - SBC JO 17-4                 2 - 7
SBC JO 17-5 - Hilvaria JO 17-3                 1 - 4
SBC JO 17-6 - RKSV Nuenen JO 17-7                 1 - 2
RKSV Heeze JO 15-1 - SBC JO 15-1                 2 - 3
SBC JO 15-2G - Bergeijk JO 15-2                 5 - 3
SBC JO 15-3 - Geldrop JO 15-5                 22 - 1
WODAN JO 15-3 - SBC JO 15-4                 3 - 0
SBC JO 15-5 - EMK JO 15-4                 5 - 3
SBC JO 15-6 - UNA JO 15-4G                 5 - 2
Rood Wit'67/Plus Jo 15-2G - SBC JO 15-7G                 1 - 11
SBC MO 15-1 - Terlo MO 15-1                 8 - 1
FC Eindhoven AV JO 13-1G - SBC JO 13-1                 4 - 5
SBC JO 13-2 - Best Vooruit JO 13-2                 1 - 1
SBC JO 13-3 - RKSV Heeze JO 13-2G                 0 - 6
SBC JO 13-4 - VRIJ                --------
VOAB JO 13-6 - SBC JO 13-5                Uitgesteld
Best Vooruit JO 13-5 - SBC JO 13-6                 7 - 1
SBC JO 13-7 - DBS JO 13-8                 3 - 4
Oisterwijk MO 13-1 - SBC MO 13-1                 3 - 0
SBC JO 12-1 - Brabantia JO 12-1                 0 - 4
Unitas '59 JO 11-1 - SBC JO 11-1G                14 - 0
Reusel Sport JO 11-1 - SBC JO 11-2G                 4 - 5
SBC JO 11-3 - SJO VV LBC JO 11-2                 6 - 1
Oirschot Vooruit JO 11-2 - SBC JO 11-4                 6 - 1
SBC JO 11-5G - RPC JO 11-2                 1 - 10
SBC JO 11-6G - S.C.I. JO 11-3                 8 - 0
EMK JO 11-2G - SBC JO 11-7                 4 - 12
SBC JO 11-8G - VRIJ                 --------
SBC JO 11-9 - VRIJ                 --------
Nieuw Woensel JO 11-2 - SBC JO 11-10                10 - 3
SBC JO 11-11G - Reusel Sport JO 11-5                 3 - 4
SBC JO 10-1 - VRIJ                 --------
Sarto G 1 - SBC G 1G                 7 - 1
SBC JG 1G - RKDVC JG 1G                 Uitgesteld

Programma SBC jeugd18 november 2017        
Thuisteam Bezoekers Vertrek Aanvang
SBC JO 19-1 - Taxandria JO 19-1        15:30
SBC JO 19-2 - Brabantia JO 19-2        15:15
SBC JO 19-3 - Terlo JO 19-1        15:15
Essche Boys JO 19-1 - SBC JO 19-4 13:30 14:30
Jong Brabant JO 17-1 - SBC JO 17-1 13:45 14:45
SBC JO 17-2 - Unitas '59 JO 17-4        15:15
SBC JO 17-4 - Oirschot Vooruit JO 17-3        15:15
SBC JO 17-5 - VRIJ        
Riel JO 17-2 - SBC JO 17-6 13:30 14:30
SBC JO 15-1 - RKSV Nuenen JO 15-2        13:15
ST RKDSV/EDN'56 JO 15-1 - SBC JO 15-2G 11:30 12:30
RPC JO 15-4 - SBC JO 15-3 12:00 13:00
SBC JO 15-4 - UNA JO 15-3G        13:15
Acht JO 15-3 - SBC JO 15-5 10:15 11:15
Brabantia JO 15-4 - SBC JO 15-6 12:00 13:00
SBC JO 15-7G - DOSL JO 15-3G        13:15
SV Budel MO 15-1 - SBC MO 15-1 11:45 12:45
SBC JO 13-1 - Dommelen JO 13-1        11:45
Hapert JO 13-1 - SBC JO 13-2 12:00 13:00
FC Eindhoven AV JO 13-4 - SBC JO 13-3 10:45 11:45
SBC JO 13-4 - OJC Rosmalen JO 13-7        11:45
SBC JO 13-5 - Hoogeloon JO 13-1        11:45
SBC JO 13-6 - Nieuw Woensel JO 13-1        11:45
UNA JO 13-5G - SBC JO 13-7 10:00 11:00
SBC MO 13-1 - FC Eindhoven AV MO 13-2        11:45
Margriet JO 12-1 - SBC JO 12-1 10:30 11:30
SBC JO 11-1G - WODAN JO 11-1        10:15
SBC JO 11-2G - Gestel JO 11-1        10:15
Woenselse Boys JO 11-4 - SBC JO 11-3 10:30 11:30
SBC JO 11-4 - Wilhelmina Boys JO 11-2        10:15
RKSV Nuenen JO 11-4 - SBC JO 11-5G 08:45 09:45
Braakhuizen JO 11-5 - SBC JO 11-6G 09:00 10:00
SBC JO 11-7 - Woenselse Boys JO 11-5        10:15
SV Budel JO 11-7 - SBC JO 11-8G 08:45 09:45
SBC JO 11-9 - VOAB JO 11-9        10:15
SBC JO 11-10 - Unitas '59 JO 11-10        10:15
SV Valkenswaard JO 11-6 - SBC JO 11-11G 09:00 10:00
Taxandria JO10-1 - SBC JO 10-1 09:15 10:15
Best Vooruit JO 9-1 - SBC JO 9-1 08:15 09:15
SBC JO9-2G - Bladella JO9-2        09:00
RPC JO 9-5 - SBC JO 9-3G 08:00 09:00
SBC JO 9-4 - Marvilde JO 9-2        09:00
SBC JO 9-5G - SDO'39 JO 9-2        09:00
Unitas "59 JO 9-5 - SBC JO 9-6 08:15 09:00
SV Valkenswaard JO 9-6 - SBC JO 9-7 08:00 09:00
SBC JO 9-8 - Tongelre JO 9-3        09:00
Helvoirt JO 9-2 - SBC JO 9-9G 09:15 10:15
SBC JO 9-10G - FC Eindhoven AV JO 9-6        09:00
UNA JO 8-1G - SBC JO 8-1 08:00 09:00
SBC G 1G - RKKSV G 2G        13:15
EBOH JG 1G - SBC JG 1G 11:30 12:30

SBC Senioren
Uitslagen
Zondag 12 november
Essche Boys 2        - SBC 3        afg.
Nevelo 3        - SBC 4        3-1
Wilhelmina Boys 4 - SBC 5        4-3
Valkenswaard 4 - SBC 6        1-5
Nuenen 12        - SBC 8        1-3
SBC 9         - Unitas'59 11        1-0
Best Vooruit 8        - SBC 10        3-0
SBC 11        - Braakhuizen 7 1-4
SBC 12        - Best Vooruit 10 1-4
SBC VR1        - Unitas'59 VR1 2-5
Baardwijk VR3 - SBC VR2        4-7

Programma
Zondag 19 november
MVC 1        - SBC 1        14.30 u
Dommelen 2        - SBC 2        12.00 u
SBC 3         - Spoord. Boys 2 12.00 u
SBC 4         - Wilhelmina Boys 3 10.00 u
SBC 5         - Acht 5        10.00 u
SBC 6         - Best Vooruit 6 12.00 u
Beerse Boys 11 - SBC 7        13.00 u
SBC 8         - HSE 4        10.00 u
Nieuw Woensel 9 - SBC 9        12.00 u
SBC 10        - DBS 4        13.00 u
Heeze 5        - SBC 11        12.00 u
Nederwetten 4        - SBC 12        10.00 u
RKDSV VR2        - SBC VR1        12.00 u
SBC VR2        - Cranendonck VR2 10.00 u

RKVV Nederwetten

programma
Vrijdag 17 November
Braakhuizen Veterinnen - Nederwetten Veterinnen aanvang 20.00 uur
Zaterdag 18 November Nuenen Vet 1 - Nederwetten Vet aanvang 16.15 uur
Zondag 19 November Nederwetten - Boerdonk 1 aanvang 14.30 uur
Nederwetten 2 - RKGSV 4 aanvang 12.30 uur
Wilhelmina Boys 8 - Nederwetten 3 aanvang 11.00 uur
Nederwetten 4 - SBC 12 aanvang 10.00 uur
Nederwetten 5 - EMK 6 aanvang 11.00 uur
Nuenen Vr 3 - Nederwetten Vr 1 aanvang 12.00 uur
RKGSV Vr 1 - Nederwetten Vr 2 aanvang 11.00 uur

Sonse Zaakvoetbal Competitie

speelronde 10 11 november
Uitslagen speelronde 10:
Rovers Timmerwerk – Sportcafe Expreszo 1-9
EHV – Witlox tegel                0-5
Imazighen United – Hurkmans         2-6
Spierings / Bergmans – Vrij
Stand 11 november:
1. Spierings / Bergmans 8-22
2. EHV         9-17
3. Sportcafe Expreszo 8-12
4. Hurkmans        8-12
5. Witlox tegel        8-10
6. Imazighen United 8-9
7. Rover timmerwerken 9-3
Programma speelronde 11 18 november
18:00 Witlox tegel         - Sportcafe Expreszo
18:45 Spierings / Bergmans - EHV
19:30 Imazighen United - Rover timmerwerken
20:15 Hurkmans        - Vrij

24 / 24

donderdag 16 november tot donderdag 16 november

IWCE Wintermarkt

De International Women's Club of Eindhoven (IWCE) organiseert wederom een Wintermarkt dit jaar: op donderdag 16 November van 10.00 to 15.00 uur ben u van harte welkom bij Thermae Son, Thermaelaan 2, in Son & Breugel. Toegang en parkeren zijn gratis.

Wij Doen Het Groen van start

Startbijeenkomst "Wij Doen Het Groen" Donderdag 16 november, 19.30-22.00 uur Sportcafé ExpresZo, Rooiseweg 3, Son

vrijdag 17 november en zaterdag 18 november

Horror-Zone

Op 17 en 18 november ben je weer welkom op het grootste onafhankelijke Horror event van Nederland. Ook dit jaar zal dit alles weer plaatsvinden op Park Historia Sonseweg 39 in Best. The Horror Zone is geopend van 19.00 uur tot 23.00 uur. Voor meer informatie kijk je op www.horror-zone.nl

zaterdag 18 november

Theaterkoor After Eight in La Sonnerie

Zaterdag 18 november te zien in La Sonnerie te Son en Breugel om 20 uur Theaterkoor After Eight met de voorstelling: 'Waan-Zinnig!' Ontroerende, grappige en herkenbare belevenissen van de bewoners van een huis, afgewisseld met mooie, meeslepende en aanstekelijke muziek. Kaarten zijn te bestellen via www.theaterkoor-aftereight.nl.

Old Grey & Restless meets Friends

Muzikale avond 'Old Grey & Restless meets Friends' Zaterdag 18 november organiseert Old Grey & Restless voor de vierde maal haar muzikale avond 'Old Grey & Restless meets Friends'.Speciale gast de Big Band Son en Breugel, De Big Band opent de avond om 20.15 uur. Vervolgens een optreden van The Booze Brothers Band waarna Old Grey & Restless de avond zal afsluiten.

zaterdag 18 november tot zaterdag 18 november

Schrijfster PC Sahgard signeert

In oktober is de tweede jeugdroman "Achter de kasteelmuur" van de Sonse schrijfster PC Sahgard verschenen. Zaterdag 18 november is er een boekshower in de bibliotheek in Son en Breugel Airbornestraat 1 Van 12.30-13.30 u. er is gelegenheid om het boek te bekijken, aan te schaffen en/of te laten signeren.

zondag 19 november

Intocht Sinterklaas

Zoals ieder jaar zal Sinterklaas ook dit jaar weer Son en Breugel verblijden met zijn bezoek. Zondag 19 november as zal Sinterklaas rond 14.00 uur aanmeren aan de kade van kanaaldijk Zuid. De aankomst in de haven, Kanaaldijk-Zuid met zijn speciale binnenvaartboot en enkele kleine bootjes is gepland om 14.00 uur. Om 14.30 uur stapt de Sint op zijn paard voor de tocht naar het gemeentehuis en zullen er onderweg nog enkele stops zijn. Het ontvangst op het gemeentehuis door burgemeester Hans Gaillard zal plaatsvinden om ongeveer 15.00 uur.

Literair Café Dommeldal ontvangt 19 november schrijfster Marja Pruis

Vanwege de ziekenhuisopname van Alfred Birney, heeft schrijfster en Literair Criticus Marja Pruis haar bezoek verplaatst, naar 19 november a.s.. Het Literair Café Dommeldal ontvangt de schrijfster vanaf 14.00uur, in de Kasteelhoeve in Geldrop. Maak kennis met deze powerfeministe, op 19 november, in de Kasteelhoeve in Geldrop. Voorafgaand aan uw bezoek kunt u in de Kasteelhoeve ook een literaire lunch bestellen. Het kaartje voor het schrijversbezoek is te koop bij Boekhandel van Grinsven of online bij Bibliotheekdommeldal.nl.

dinsdag 21 november

Theatervoorstellingen 'Als de tijd zich herhaalt' in Son en Breugel

LEVgroep organiseert ism. werkgroep Dementievriendelijk Son en Breugel en het Rode Kruis twee theatervoorstellingen over Dementie met de sprekende titel 'Als de tijd zich herhaalt'. Tweede voorstelling: Datum: dinsdagavond 21 november 2017 Tijd: 19.30uur tot 21.45 uur Locatie: Basisschool de Ruimte, Honingbij 1, Son en Breugel (bij SBC)

dinsdag 21 november

Wat als…mijn naaste zorg nodig heeft?

Bent u mantelzorger? Hulpbehoevend? Geïnteresseerd in hoe u een zieke thuis verzorgt? Mogelijk dat u vragen heeft over hoe u iemand makkelijker kunt verplaatsen, of informatie wilt over hulpmiddelen. Wilt u informatie over hulpverlenende instanties in Son?
Een middag met allerlei tips die we in de praktijk zullen laten zien. Denk aan het verzorgen van iemand die op bed ligt. Het overeind helpen van iemand die gevallen is. Vragen zoals wat is een ergo- therapeut en wanneer schakelt u deze in, komen aan de orde. Is uw interesse gewekt? Geef u op voor deze middag voor 17 nov. op onderstaand telefoonnummer. Op: Dinsdagmiddag 21 nov. Waar: Europalaan 2, Son Tijd: 14.00 uur – 16.00 uur
Aanmelden: Via Buurtzorg tel 06-83222717 Kosten: € 2,50. Georganiseerd door; Archipel Thuis, Zuidzorg en Buurtzorg