DeMooiSonenBreugelkrant

19 juni 2019

DeMooiSonenBreugelkrant 19 juni 2019


pas op voor de eikenprocessierups Foto: Adrie Neervoort

Er is veel overlast van processierupsen in de gemeente Son en Breugel. De gemeente heeft haar handen vol aan het verwijderen van de processierupsen en -nesten in de eikenbomen. Kinderen die buiten spelen of mensen die een boswandeling maken, kunnen verrast worden door huiduitslag of huidirritatie door de brandhaartjes van de rupsen. Soms kost het meerdere dagen om urgente rupsnesten te verwijderen. Vooral in Sonniuspark is het een groot probleem.

Lees verder op pagina 3

Jaargang 4 • Week 25 • Woensdag 19 juni 2019

Sint Genoveva-kerk
Zondag 23 juni
09.30 uur: Eucharistieviering m.m.v. Breugels kerkkoor
. Intenties: Ietje van Dinther-Raeven, Tiny Verhoeven-Hazenberg, Clara den Ouden-Dreesen.

11.00 uur: Eucharistieviering. Intenties: Jos Driessen, Susan de Jongh-Vroomen, Nolda Roestenburg-Versantvoort, Piet Melisse, Cor van der Laar, Harrie van Rooij.

Zondag 30 juni
09.30 uur: Eucharistieviering m.m.v. Breugels kerkkoor. Intenties: Familie van de Laar-van Heeswijk, Arie en Jet de Korte-van de Laar, Piet en Hein en Nettie van Eck en ouders Jan en Doortje van Eck, Mia Donkers-van Heeswijk.

11.00 uur: Eucharistieviering m.m.v. het Sons Parochiekoor. Intenties: Miet van der Velden-van Moorsel, Bert Hooijmaijers.

Overige kerkdiensten Son en Breugel
Zaterdag 22 juni
16.30 uur: Eucharistieviering in Berkenstaete

Zondag 23 juni
11.00 uur: Dankviering Dopelingen in de kerk in Nijnsel

Zaterdag 29 juni
16.30 uur: Woord- en communieviering in Berkenstaete

Martinuskerk Centrum
Zaterdag 22 juni
19.00 uur: Eucharistieviering met het Goede Herder koor. Intenties: Toon en Anna de Korte, Leo Bors (mgd), Jan van der Heijden.

Zondag 23 juni Hoogfeest van het Heilig Sacrament
09.30 uur: Eucharistieviering met Het Martinus koor. Intenties: Arnold Olislagers (mgd), Leo van Driel (mgd), Marietje van Driel – van der Heijden, Riek van den Biggelaar – Pennings (mgd), Martin van den Biggelaar.

Zondag 23 juni
12.30 uur: Doopviering Zofia Sajko.

13.15 uur: Doopviering Liva der Kinderen.

Maandag tot en met vrijdag
19.00 uur: Eucharistieviering in de Martinuskerk in Sint-Oedenrode, waarna de mogelijkheid tot stil gebed en het ontvangen van het sacrament van boete en verzoening tot 20.00 uur.

Woensdag 26 juni
19.00 uur: Eucharistieviering in de Heilige Ritakapel te Boskant. Intenties: Piet Verhagen vanwege zijn verjaardag.

Boeken voor de Boekenbeurs dagelijks in te leveren in de kerk van Eerschot van 10.00 uur tot 12.00 uur, behalve tijdens schoolvakanties.

Tijdens de schoolvakantie van 6 juli t/m 18 augustus is het parochiecentrum bij de Martinuskerk op donderdag gesloten.

Sint-Antonius Nijnsel
Zondag 23 juni
11.00 uur Doopdankviering. Intenties: Overl. ouders v.d. Heijden- van Elderen zoon Cor en dochter Leny, Jan van Oorschodt, Nol en Annie Latijnhouwers- Pijnenburg. Jan en Petra Aarts- v.d. Laar.

PKN St. Oedenrode
(Knoptoren)
Zondag 23 juni
10.00 uur, Ds. R. op den Brouw

Rini van de Ven loopt Pelgrimsroute

Rini bij zijn aankomst in Santiago de Compostella Foto: Ingezonden

In de Doctor Berlagelaan hangt de vlag uit! De reden? De afgelopen maanden liep Rini van de Ven (64 jaar) vanuit Nederland de pelgrimsroute naar Santiago de Compostella. Een route van ruim 2350 kilometer. Hiermee is een langgekoesterd plan uitgekomen.

Woensdag 20 februari begon de reis en startte Rini in het Brabantse Vessem met de eerste etappe. Na drie succesvolle dagen proeflopen begon hij op 17 maart vanuit Averbode aan het echte werk, op naar Spanje. De pelgrimsroute naar Santiago de Compostella (ook wel de Sint Jacobsroute genoemd) is een wandelroute naar het graf van de apostel Jakobus. Rini doorkruiste hiervoor België en Frankrijk en volgde vanaf de Pyreneeën de hoofdroute 'Camino Francés'. Waar mensen de route om verschillende redenen lopen, was het voor Rini als gepassioneerd wandelaar vooral een sportieve uitdaging.

De eerste veertien dagen liep Rini samen met een vriend. De overige 72 dagen alleen. In Frankrijk was dat, met het passeren van vele slapende dorpjes, vaak ook echt alleen. Regelmatig was hij de enige gast op overnachtingsplekken en zelfs de eerste passerende pelgrim van het jaar. De Franse taal heeft hij zo noodgedwongen goed kunnen oefenen. In Spanje werd het drukker. Naast een goede loper ontpopte Rini zich tot een enthousiaste schrijver. De achterblijvers konden vanuit hun luie stoel via zijn blog meegenieten van de mooie ontmoetingen tijdens zijn reis. De contacten met gastvrije en behulpzame mensen, maar ook de vele gesprekken met mede pelgrims hebben eraan bijgedragen dat de tocht zoveel meer werd dan een lange wandeling. Zoals Rini zelf beschrijft 'waar ik ben vertrokken als wandelaar, ben ik teruggekomen als Pelgrim'.

Waar menig ander na al die kilometers last zou krijgen van blaren en stiekem een keer de bus neemt, bleef Rini iedere dag fier aan de wandel. Tijdens voorlichtingsavonden werd getipt om geen volledige rustdagen te houden maar altijd in beweging te blijven. Voor Rini betekende dit 86 dagen lang gemiddeld zo'n 27 kilometer per dag lopen. De wekelijkse looptrainingen bij Wieloopthermae van Thermea Son hebben duidelijk zijn vruchten afgeworpen.

Op 8 juni kwam hij aan op zijn eindbestemming, wat een prestatie. En na een korte overweging om ook terug te lopen is hij gelukkig toch in het vliegtuig gestapt. Zijn gezinsleden zijn super trots op deze prestatie en benieuwd wat voor nieuwe plannen er gaan komen.

Samenwerken aan een high tea bij het Onderonsje

Foto: ©pixabay.com

In de keuken van het Onderonsje wordt het druk op donderdag 27 juni. Er wordt gezamenlijk een high tea klaargemaakt en natuurlijk daarna ook opeten. De dag begint om 10.00 uur 's morgens met een kopje koffie en thee en even bijpraten. Daarna worden de taken verdeeld en wordt in groepjes gewerkt aan één van de heerlijke gerechtjes.

Welke dat zijn, daar zijn Petra en Karin nog over aan het brainstormen, maar het zal zeker een heerlijke combinatie worden van zoete en hartige gerechten. Waarschijnlijk zullen de traditionele scones met clotted cream niet ontbreken.

Iedereen vanaf 55 jaar, ook mensen die zichzelf niet zien als een keukenprins- of prinses, is welkom. In verband met de inkopen is het nodig dat u zich aanmeldt, dat kan tot en met 24 juni. De kosten zijn 6 euro en er is maximaal plaats voor 23 deelnemers. Informatie en opgeven bij Petra Vesters, tel. 06-10068676 of Karin van Vlerken, tel. 06-13992915. Of per mail: petrav@kpnmail. Het Onderonsje is één van de activiteiten van het Damiaancentrum. Kijk voor meer informatie op www.damiaancentrum.nl, Schijndelseweg 46 Sint-Oedenrode.

Veel overlast door eikenprocessierups (vervolg voorpagina)

Foto: Adrie Neervoort

Er is veel overlast van processierupsen in de gemeente Son en Breugel. De gemeente heeft haar handen vol aan het verwijderen van de processierupsen en -nesten in de eikenbomen. Kinderen die buiten spelen of mensen die een boswandeling maken, kunnen verrast worden door huiduitslag of huidirritatie door de brandhaartjes van de rupsen. Soms kost het meerdere dagen om urgente rupsnesten te verwijderen. Vooral in Sonniuspark is het een groot probleem.

Redacteur: Peter Marijnissen

Foto: Adrie Neervoort

181 meldingen
Er zijn tot nu toe 181 meldingen op 81 locaties in Son en Breugel van processierupsen binnengekomen bij de gemeente. De overlast duurt waarschijnlijk nog vier weken totdat de rupsen zich gaan verpoppen. De brandhaartjes van de rups veroorzaken ondertussen gezondheidsproblemen. De GGZ heeft de site www.oakie.info hiervoor opgezet met toegankelijke informatiefolders.

Bestrijden
De bestrijding van de rupsen die hoog in de boom zitten is uitbesteed aan bedrijf Engelen Groen. De toegankelijkere nesten worden door twee gemeentebuitenteams aangepakt. De rupsen zijn snel, mobiel en verspreiden zich met gemak over verschillende bomen. Het kan voorkomen dat een nest wordt weggehaald en een dag later er weer een verschijnt. Soms moeten de bestrijders meerdere keren terugkomen naar dezelfde locatie. Rupsennesten melden aan de gemeente kan telefonisch, via de website of via de BuitenBeter-app.

Huiduitslag
Eén van de wijken die overlast heeft van de rupsenplaag is Sonniuspark waar veel jonge gezinnen wonen. In de Zebrakeverstraat, Spiegelkeverstraat en Bijenlaan zijn meer dan dertig bomen geïnfecteerd. Basisschool De Ruimte is gevestigd aan de Bijenlaan en er zijn veel kinderspeelplaatsen in deze wijk. Een gezin werd onverwachts getroffen toen hun dochter van bijna drie huiduitslag kreeg. Na een tuinfeest, begin juni, begonnen de problemen. Er werd niet meteen gedacht aan processierupsen. "We wisten nog niet dat het rupsen waren, we dachten eigenlijk dat we veel muggen hadden. Een buurtbewoner maakte ons attent op de processierups", vertelt Anique Zwinenberg, docent verpleegkunde bij de HAN, die met haar vriend en twee dochters eind vorig jaar is verhuisd naar Sonniuspark. "Na het melden bij de gemeente van de ontdekte rupsnesten, heeft het nog twee dagen geduurd voordat ze zijn weggehaald. Alleen jammer dat je hier geen terugkoppeling van krijgt."

Speeltuin en scholen
"Misschien zijn ze heel hard bezig, zeggen dat ze er alles aan doen en zijn ze elke dag op pad. Ik weet het niet. Maar het blijkt alsnog onvoldoende te zijn. Je ziet de rupsen om de zoveel bomen gewoon zitten", vertelt Anique. Het probleem is volgens haar nog lang niet opgelost. Sommige nesten worden na een melding binnen een dag weggehaald, andere nesten iets later, soms wordt dit zelfs over het weekend getild. Bij speeltuinen, scholen en plaatsen waar veel kinderen en mensen komen, moet het weghalen van de rupsen binnen een dag zijn gebeurd. Bij doorgaande wegen is dat twee dagen. "De gemeente zou meer proactief de wijk in moeten gaan om de nesten op te zoeken, want ze zitten overal. Je hoeft niet te wachten op een melding, die is eigenlijk overbodig, want ze zitten toch bijna in elke eikenboom", geeft Anique aan.

Voorstel
Anique heeft een aantal voorstellen om de voorlichting en terugmelding te verbeteren. Bijvoorbeeld huis-aan-huisbriefjes of posters ophangen in de supermarkten en scholen. Het terugmelden kan bijvoorbeeld op de website een hoeft niet per se telefonisch. In het kader van de burgerparticipatie ziet Anique ook mogelijkheden. "Zet er desnoods een groep met mensen op die bereid zijn om mee te helpen. De gemeente geeft aan dat zij openstaat voor burgerinitiatieven, hierdoor zouden inwoners zelfs een rol kunnen spelen. Je kunt ook kansen zien in plaats van problemen", aldus Anique.

Terugkoppeling
De gemeente geeft een terugkoppeling van een melding als dit gevraagd wordt. "Gezien de hoeveelheid meldingen die we hebben ontvangen, is het niet altijd mogelijk om dit direct te doen", laat een communicatiemedewerker van de gemeente in een reactie weten. Terugkoppeling vindt plaats als er een actie is ondernomen, of om uit te leggen waarom er geen actie mogelijk is. Op de gemeentepagina in deze krant en op de site en facebookpagina van de gemeente kunnen burgers lezen wat er wordt gedaan aan de bestrijding. Ook lees je daar hoe je een melding kunt doen.

Melding openbare ruimte
Op de website staat onder 'melding openbare ruimte' staat een kaart met alle meldingen. "Hierdoor kunnen inwoners zien of een bepaalde melding al is gedaan. De melding verdwijnt als het probleem is opgelost. Het kaartje is echter geen terugmeldsysteem over de status", laat de communicatiemedewerker weten.

Zeven leden van Jeugdgemeenteraad nemen afscheid

De leden die de jeugdgemeenteraad gaan verlaten samen met voorzitter burgemeester Hans Gaillard Foto: Adrie Neervoort

Voor zeven jeugdraadsleden zit het erop! Zij hebben twee jaar zitting genomen in de jeugdgemeenteraad van de gemeente Son en Breugel. Van iedere basisschool zijn twee leerlingen, één uit groep 7 en uit groep 8, afgevaardigd in de Jeugdgemeenteraad.

Op 13 juni, aan het einde van de vergadering van de Jeugdgemeenteraad, heeft de raad afscheid genomen van India Geuze (De Bloktempel), Milan Jansen (De Harlekijn), Leon Milicevic (De Krommen Hoek), Luna van der Duin (De Regenboog), Matt Philips (De Ruimte), Sophie Vandervelde (De Sonnewijzer) en Lieke van Houtum (De Stokland), allen leerlingen uit groep 8.

De leden die afscheid namen, gaven aan dat zij de afgelopen periode in de jeugdgemeenteraad een hele leuke ervaring vonden. Het was heel erg leerzaam en ze hebben veel dingen bereikt. Burgemeester Hans Gaillard, voorzitter van de jeugdgemeenteraad, deelde deze mening. Hij bedankte de vertrekkende leden met een presentje en een oorkonde als bewijs dat zij lid waren geweest van de jeugdgemeenteraad.

Om de Jeugdgemeenteraad weer compleet te maken, zijn onlangs zeven nieuwe leerlingen uit groep 7 van de verschillende basisscholen gekozen. Deze leerlingen worden in september geïnstalleerd.

De Jeugdgemeenteraad vergadert eenmaal per maand op donderdagmiddag van 16.00 uur tot 17.00 uur in de raadzaal van het gemeentehuis. De Jeugdgemeenteraadsleden werken in groepjes aan verschillende projecten. Een aantal begeleiders helpt de jonge raadsleden met de uitwerking van hun projecten.

Ik stel me even aan u voor. Ik ben Ineke van Uden

Foto: Wil Feijen

Misschien kent u me nog van weekblad Forum waar ik jaren als verslaggever heb gewerkt. Nu ben ik alweer een jaar werkzaam bij Primera en heb een eigen tekstbureau, genaamd GazetMedia. Veel mensen in het dorp vertelden me dat ze het jammer vonden dat ik niet meer 'voor de krant' schreef.

En eigenlijk jeukten mijn handen ook wel weer. En miste ik toch stiekem het wel om nieuws op papier te zetten. Gewoon de leuke verhalen van evenementen, persoonlijke verhalen, ondernemers in beeld mogen brengen door middel van een advertorial, maar zeker ook de kritische noot als je soms gadeslaat wat er in de politiek gebeurt of hoe men met elkaar omgaat in de raadszaal tijdens een raadsvergadering.

In een notendop mijn schrijfstijl: ik ben iemand die integer omgaat met uw verhaal, maar schroom ook niet om de dingen te benoemen die ik hoor en zie. Ik hou er van om geen dure woorden te gebruiken en streef er iedere keer weer naar om een leesbaar en begrijpelijk verhaal voor u te schrijven.

Mocht u nieuws hebben, een verhaal kwijt willen of een tip hebben waar we over kunnen schrijven, dan kunt u dat uiteraard aan de redactie van DeMooiSonenBreugelKrant laten weten. Ziet u mij lopen, dan mag u mij ook altijd aan de mouw trekken en kunnen we samen kijken wat de mogelijkheden zijn om uw nieuws of verhaal in de krant te krijgen. We komen elkaar vast snel (weer) eens tegen.

Ineke van Uden
Redacteur

Motie instellen rookverbod door D66

Asbak bij het gemeentehuis Foto: Rianne van der Heijden

D66 diende donderdag 13 juni tijdens de raadsvergadering een motie in met het verzoek om een rookverbod in te stellen rond gemeentelijke gebouwen en op plekken waar kinderen bijeenkomen. Het is Monique van Zwieten (D66) een doorn in het oog als ze via het bordes het gemeentehuis betreedt en dan verplicht langs een asbak wandelt:"Waar is de voorbeeldfunctie die de gemeente hoort te hebben?"

Redacteur: Ineke van Uden

De gemeenteraad was het er unaniem over eens dat deze motie sympathiek is en dat onderzocht moet worden wat de haalbaarheid is van een rookverbod in onder andere speeltuintjes. Maar dat de asbak op het bordes van het gemeentehuis verdwijnt, dat is zeker. Sterker nog, de asbak is inmiddels al weggehaald. Medewerkers van het gemeentehuis kunnen elders rond het gebouw - minder in het zicht - roken. Volgens Hans Gaillard wordt de asbak op het bordes nauwelijks gebruikt: "Medewerkers roken op een andere plek. Eigenlijk wordt de asbak op het bordes alleen gebruikt tijdens raadsvergaderingen."

Beren op de weg
De vraag voor een rookverbod in bijvoorbeeld speeltuintjes leidde er toe dat men al snel 'beren op de weg' zag. Want wat is de haalbaarheid van handhaven als er wel iemand in een speeltuintje rookt? Monique van Zwieten liet weten: "Toen in speeltuintjes een bord opgehangen werd dat het verboden was voor honden, weerhield dat ook veel hondeneigenaren ervan om hun hond in een speeltuintje uit te laten. En deden ze dat wel? Dan is het - met zo'n verbodsbord - een stuk makkelijker om je buurtgenoot daarop aan te spreken. Ik hoop dat dat ook zo gaat werken met een bord 'verboden te roken in deze speeltuin'. Wethouder Jos de Bruin gaat bekijken welke mogelijkheden er liggen ten aanzien van een rookverbod in speeltuintjes.

Doel wat je wilt bereiken
De VVD stemde in met de motie, maar gaf aan dat de inhoud van deze motie ook als amendement mee had gekund in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). In deze APV is ook opgenomen dat het in Son en Breugel verboden is om ballonnen op te laten. Ook dit is moeilijk handhaafbaar, maar door het op te nemen in je APV laat je wel zien dat je samen een doel wilt bereiken.

Multi-creatieve muziekschool opent haar deuren

Eva Wiselius op het podium tijdens haar speech Foto: Wil Feijen

Hoewel Eva Wiselius haar muziekschool Music Dock in september al gestart was, kon de vlag zaterdag 15 juni officieel uit. De hele dag door was het open huis aan de Kanaaldijk Zuid met workshops, demo's en een Grande Opening door burgemeester Gaillard. Buiten waren de kinderen ondertussen druk met het schilderen van een prachtig groot doek, dat een mooi plekje gaat krijgen in de muziekschool.

Redacteur: Ivo van Hoek
Fotograaf: Wil Feijen

Culturele ontmoetingsplek
"De muziekschool is een culturele ontmoetingsplek waar je vrijblijvend kunt binnenlopen om in een goede sfeer je creatieve talenten te uiten en te ontwikkelen", vertelt Eva trots op de open dag. "Vooral het ontdekken door jong en oud, zonder tijdsdruk of muzikaal hokjesdenken, is wat ons onderscheidt van andere muziekscholen."

Kruisbestuiving
In haar feestelijke toespraak benadrukte Eva het belang van de kruisbestuiving tussen zang, dans, theater, musical en de diverse instrumenten waarop je les kunt krijgen. Behalve gitaar, bas en pianolessen is er een goed geluidsisolerende ruimte beschikbaar om drums, percussie of ukelele lessen te verzorgen. "Daarnaast is er door het open podium ruimte voor optredens, (kinder)feestjes, huiskamerconcerten, zangsessies of vergaderingen. Wij bieden lessen op maat aan voor leerlingen van nul tot honderd jaar", aldus de eigenaresse.

Warme steun
Verder sprak Eva haar dank uit voor alle warme steun en hulp die ze heeft ontvangen om deze mooie ruimte aan de haven van de grond te krijgen. Met name de aanwezigheid van Marion Kramer van Part of the Art onderstreepte het multi-creatieve karakter van deze smeltkroes aan kunstvormen.

Opleiding
Samen met haar hechte docententeam heeft singer-songwriter Eva hart voor zowel de mens als de muziek. "In Arnhem ben ik opgeleid aan het Artez Conservatorium. Mede hierdoor ben ik in staat een inspirerende thuishaven te creëren waar kwaliteit, plezier en ontwikkeling hand in hand gaan", vervolgt Eva.

Kweekvijver
In zijn toespraak benadrukte burgemeester Gaillard het belang om een gezonde aanwas jong muzikaal talent te ontwikkelen in een dorp dat behoorlijk vergrijst. "Om toekomstig op onze podia creatieve dorpelingen te hebben die ons trakteren op dans, zang en theater vormt deze muziekschool de perfecte kweekvijver", aldus de enthousiaste burgemeester. Zelf voegde hij de daad bij het woord met de onthulling van een gelikt nieuw elektronisch drumstel op het podium. Hierna volgde een gezamenlijke toast met champagne, een drumdemo, prachtige optredens van de jongste zangeresjes en andere muzikale omlijstingen.

Meer nieuws
Binnenkort zal deze krant nog verder inzoomen op de initiatieven van Eva om meer muziek in de klas te krijgen. Structureel muziekonderwijs voor 1,6 miljoen basisschoolkinderen is een initiatief voor 2020 dat ze van harte ondersteunt. Muziek is een verbindende factor voor de ontwikkeling van kinderen. Het stimuleert samenwerking, creativiteit, concentratie, woordenschat en taalbegrip, lees- en rekenvermogen, oog-handcoördinatie en omgaan met emoties.

Informatie
Kijk voor meer informatie over alle muzikale activiteiten bij Eva's Music Dock op www.musicdock.nl of neem contact op via musicdock@hotmail.com of 06-49112751.

Ad en Dini van Asten-Leijen 60 jaar getrouwd

Foto: Ingezonden

'Tevreden zijn is een groot geluk. Tevreden blijven is een meesterstuk'. Deze spreuk valt meteen op als je bij Ad en Dini binnenkomt. De spreuk staat op de goede plek bij dit goedlachse echtpaar.

Redacteur: Corry van Asseldonk
Fotograaf: Wil Feijen

Foto: Ingezonden

Huis kopen
Ad en Dini komen allebei uit een groot gezin. Ad is geboren in Wintelre en komt uit een gezin met 15 kinderen, Dini is geboren in Reusel uit een gezin met 10 kinderen. Zij hebben elkaar in 1958 leren kennen. De vonk sloeg over op de keldertrap toen Dini, als vriendin van de zus van Ad, kwam helpen op de zilveren bruiloft van de ouders van Ad. "Na veertien maanden verkering wilden wij gaan trouwen", vertellen Ad en Dini. "Wij gingen naar een vergadering op het gemeentehuis in Vessem met de bedoeling om er een huis te gaan kopen. Maar dan moest er wel eerst getrouwd worden." Na de vergadering vroeg Ad aan de ambtenaar wanneer zij het snelste konden aantekenen. De ambtenaar gaf aan dat dit meteen ter plekke geregeld kon worden. "Een paar weken later was ik weer op het gemeentehuis", vertelt Ad. Aan dezelfde ambtenaar vroeg Ad wanneer hij kon trouwen, waarop de ambtenaar weer aangaf dat dit meteen geregeld kon worden. "Helaas ging dit niet omdat Dini deze keer er niet bij was. Ik moest eerst Dini gaan halen", vertelt een lachende Ad. "En ik heb ze nog steeds na 60 jaar."

Woningruil
Ad en Dini krijgen twee dochters en zes kleinkinderen. Beide dochters zijn in Wintelre geboren. In Wintelre zaten ze overal ver vandaan en voor de toekomst van hun twee kinderen wilden ze graag in Eindhoven gaan wonen. "Het toeval was dat mijn zwager een huis in Eindhoven toegewezen kreeg, maar hij wilde eigenlijk liever in Wintelre wonen. Dus besloten we te ruilen", vertelt Ad vrolijk verder.

Onderscheidingen
Ad heeft 37 jaar bij Phillips gewerkt en is al 29 jaar met pensioen. Ze wonen 37 jaar heel fijn in Son. Ad heef zich altijd enthousiast ingezet voor het verenigingsleven, bij onder andere de carnavalsvereniging, de Rollerclub en OLAT. "Ik zat vroeger, na mijn werk, de hele avond achter de typemachine boekjes te typen. Iedere maand moesten er zo'n vijftig exemplaren klaar zijn. Tijdens de Fabeltjeskrant was een rustmomentje anders konden de kinderen niks horen", aldus de lachende Ad. Na zijn pensionering is Ad lange afstandswandelaar geworden. Hij heeft 25 keer de vierdaagse van Nijmegen uitgelopen en hij laat vol trots zijn gouden speld zien. Tevens heeft Ad de Kennedymars gelopen. Van wandelvereniging OLAT heeft Ad 'De Cornelis van Montfort', de hoogste onderscheiding van OLAT gekregen. "De grootste verrassing was toen de burgemeester mij in 2014 een Koninklijke onderscheiding kwam uitreiken", vertelt een geëmotioneerde Ad.

Hand-en-spandiensten
Dini heeft bij Phillips en AH gewerkt. Toen hun jongste dochter 16 jaar werd, is ze gaan oppassen. Dit heeft ze gedaan totdat ze, met haar 69 jaar, ziek werd en dit werk niet meer kon doen. Haar hobby's waren en zijn puzzelen en lezen. "Ik moest vaak hand-en-spandiensten verrichten in de verenigingen van Ad", vertelt Dini. Nu vult Dini haar dagen met spelletjes en filmpjes op de iPad. Ze vindt het fijn om via face-time haar reislustige kleindochter te volgen. "Wij hebben al heel veel plezier gehad in ons leven. Het leven is niet altijd een lolletje, maar we proberen er samen iets van te maken", vult Dini nog aan.

Op 20 juni vieren ze hun diamanten bruiloft, samen met familie en vrienden in La Sonnerie. DeMooiSonenBreugelKrant wenst het diamanten bruidspaar een heel mooi feest en nog veel geluk voor de toekomst.

Drie geweldige bands voor een kermis-tientje

Brassband "Broadway Brass' maakte er een feestje van Foto: Rianne van der Heijden

De kermis in Son en Breugel opende met het gezelligste kermisfestival van de regio. Organisatie Toine Buijtels Events wist een drietal superswingende bands te strikken voor dit evenement. Menig kermis-tientje werd goed besteed aan het gave optreden van de drie bands.

Redacteur: Rianne van der Heijden

Crazy Cadillac
Crazy Cadillac opende de avond. Een vette rock-'n-roll band in de stijl van de jaren vijftig, in een traditionele bezetting: zang, gitaar, saxofoon, bas en drums. Crazy Cadillac is al jaren bekend van flitsende shows en grandioze feesten. Veel van de 'oldies' uit de vijftiger jaren kwamen voorbij, wat voor een lekker swingende sfeer zorgde. Een geweldige show met herkenbare nummers waar het publiek lekker op kon dansen en van kon genieten.

Stax Cats
De tweede band, Stax Cats, is een soulband geïnspireerd door Memphis. Deze vijfkoppige Brabantse band zette ook het publiek aan het swingen, mede dankzij de fenomenale stem van zangeres Lucie Kruijsse en de warme mannelijke backing-vocals, gitaar, drums en bas. Het publiek werd zo meegenomen op een reis terug in de tijd toen de soulmuziek top-sferen bereikte. De band zorgde voor een prima relaxed sfeertje, waarbij de dorpsgenoten gezellig konden bijkletsen.

Broadway Brass
Als klap op de vuurpijl verzorgde de derde band een geweldige finale. Het dak ging eraf met de brassband 'Broadway Brass'. Een tienkoppige band met koperblazers, saxofoons en slagwerk die dance, house, hip-hop en pop combineert. Daarmee is Broadway Brass een lust voor oog en oor, waarbij je niet stil kunt blijven staan. Werkelijk een fantastisch optreden! Broadway Brass is bekend van optredens tijdens de Nijmeegse Vierdaagse, Paaspop, WiSH Outdoor en 'straatmuziek' in vele grote steden. De energie van de tien podiumbeesten die rockten op hun instrument was adembenemend. De onweerstaanbare energie van de brass-band, de prachtige showende mannen en de spetterende muziek bracht het publiek tot zwijgen. Zeker is dat zowel de muziek als de perfecte show zorgden voor een opperbeste stemming aan het einde van de aftrap van deze tweede kermisdag in Son en Breugel.

Linda kijkt met trots terug op deelname Alpe d'HuZes

V.l.n.r. Hans (in 2018 op de tandem gefietst), Matty (bedrijfsleider van Linda, met wie zij dit jaar gelopen heeft) en Linda Foto: Ingezonden

Linda Peters heeft op 6 juni deelgenomen aan de Alpe d'HuZes. Voordat ze daadwerkelijk op 6 juni aan de start verscheen, werd er op maandag 3 juni nog een training gehouden van 10 km. Ondanks de hoge temperaturen ging het Linda goed af.

Behalve de training werden er kaarsjes gemaakt die langs de route gezet werden. Dit gebeurde met een lach en een traan. Alle deelnemers hebben op een of andere manier te maken (gehad) met kanker.

Donderdag 6 juni was het D-Day. Na het ontbijt werden de groep waar Linda deel van uitmaakte met de bus naar de start gebracht. Om 09.45 uur zijn ze gestart om de berg te beklimmen. De temperatuur was iets minder, waardoor het lopen erg goed ging. In bocht 7, de Hollandse bocht, zijn ze voor een pauze gestopt. Tijdens de pauze hebben ze Johnny de Mol nog even gezien hebben. Na de pauze zijn ze vol goede moed verder gegaan. In vier en een half uur zijn ze naar boven gewandeld.

"Ik kijk met trots terug op een enorm mooie week. Het was fantastische ervaring die niet te omschrijven is", aldus Linda.

Op stap met de Vrienden van Berkenstaete in de Polder-Express

Bewoners van Berkenstaete krijgen een rondrit met de Polderexpress Foto: Joop de Haas

De Vrienden van Berkenstaete hebben woensdag 12 juni de bewoners van Berkenstaete mee erop uitgenomen. Dit keer met de Polder Express, een soort forse huifkar op een heuse 3-asser, voortgetrokken door een stoere trekker (tractor).

Twee groepen gingen respectievelijk in de ochtend en middag mee. In totaal 25 personen met daarnaast nog de begeleiding. De Polder Express is afkomstig van de heer Wim Biemans uit Gemert. Deze 'wagen', met lift kan wel tot 24 personen per keer vervoeren.

Omstreeks 10.30 uur vertrok de eerste groep vanaf Berkenstaete. Enkele regendruppels vergezelden het instapmoment. Vanaf daar ging het richting woonwijk 't Zand, via de rotonde met midden erop de schemerlamp als kunstwerk richting de vijver met de spiksplinternieuwe fontein in werking. Een korte stop bij de Mariakapel aan de Beverlaan alwaar voor iedereen een kaarsje werd aangestoken. Vervolgens langs de ovatonde, het brandweercomplex en via de voetbalvelden naar de Sonniuswijk met de vele bouwactiviteiten en de groene oase met vijver. Via Breugel, 't Keske, de Veerstraat over de Dommelbrug met uitgebreid zicht op de Nieuwstraat met kerkplein/kiosk en Sonnerie, waarna ze weer huiswaarts gingen.

Onderweg de nodige zegen van boven. Met een ideaal tempo van 10 tot 15 kilometer per uur kon iedereen door het grote raamoppervlak alles goed zien en in zich opnemen; de vele drempels werden intussen in alle rust genomen. "Ik zag het ondanks de vele regendruppels allemaal heel erg goed, als door een vergrootglas", zei een enthousiaste bewoonster. "Ik kende veel plekken nog, maar sommige herkende ik helemaal niet meer terug", vertelde een andere bewoner. Het was een ware 'sight-seeing' van zo'n 1,5 uur binnen het eigen, fraaie dorp.

De middagsessie liep, ondanks het regenweer, even soepel. In de huifkar was het gezellig, knus en warm, terwijl de regen zachtjes op het dak tikte. De bewoners van Berkenstaete hebben weer een fijn uitje gehad. Dit was, wat je noemt, echt leuk 'polderen'. Ze hebben echt genoten.

Optreden Seniorenorkest Sonore

Het orkest, opgericht in 1991, wordt gevormd door een gezelschap van circa 26 muzikanten en haar nieuwe dirigent de heer Tini van Dommelen. Op donderdag 20 juni van 14.00 – 16.00 uur treedt Seniorenorkest Sonore op in de kiosk op het kerkplein in Son en Breugel.

De orkestleden komen wekelijks op woensdagochtend bij elkaar om gezellig en serieus muziek te maken. De repetitie, die wordt gehouden in een zaal van café-restaurant De Zwaan, begint om 10.00 uur en eindigt om 12.00 uur.

Gestreefd wordt naar een evenwichtige samenstelling van muzikanten, waarbij het centraal staat dat een gevarieerd programma van muziekgenres gespeeld kan worden. Denk hierbij aan polka's, walsen, marsmuziek en gezellige meezingers uit binnen- en buitenland.

Mocht u interesse hebben én graag bij Sonore muziek willen maken, dan kunt u contact zoeken via de secretaris, telefonisch bereikbaar op 0499 - 475005 of per e-mail: sonore@ziggo.nl.

Kermis in Son en Breugel

Prijswinnaars gratis tickets Foto: Denny Vogels

Vijf dagen kermisplezier

Prijswinnaar gratis tickets Foto: Ellen de Brouwer
Prijswinnaars gratis tickets Foto: Marc Horvers
Foto: Wil Feijen
Foto: Wil Feijen
Foto: Wil Feijen
Foto: Wil Feijen
Foto: Wil Feijen
Foto: Wil Feijen
Foto: Wil Feijen
Foto: Wil Feijen
Foto: Wil Feijen
Foto: Wil Feijen
Foto: Wil Feijen
Foto: Wil Feijen
Foto: Wil Feijen
Foto: Wil Feijen
Foto: Wil Feijen
Foto: Wil Feijen
Foto: Wil Feijen
Foto: Wil Feijen
Foto: Wil Feijen
Foto: Wil Feijen
Foto: Wil Feijen
Foto: Wil Feijen
Foto: Wil Feijen
Foto: Wil Feijen
Foto: Wil Feijen
Foto: Wil Feijen
Foto: Wil Feijen
Foto: Wil Feijen
Foto: Wil Feijen
Foto: Wil Feijen
Foto: Wil Feijen
Foto: Wil Feijen
Foto: Wil Feijen
Foto: Wil Feijen
Foto: Wil Feijen
Foto: Wil Feijen
Foto: Wil Feijen
Foto: Wil Feijen
Foto: Wil Feijen
Foto: Wil Feijen
Foto: Wil Feijen
Foto: Wil Feijen
Foto: Wil Feijen
Foto: Wil Feijen
Foto: Wil Feijen
Foto: Wil Feijen
Foto: Wil Feijen

Samen creëren, samen lachen en samen verbinden bij Social Sofa's

Foto: Wil Feijen

"Wie zijn buren kent, voelt zich veiliger, minder eenzaam en gelukkiger. Zo eenvoudig is het", zegt Karin Bruers, de oprichtster van Social Sofa.

Social Sofa's is een creatief initiatief met het doel om diverse bevolkingsgroepen uit de gemeente met elkaar in verbinding te brengen door middel van het gezamenlijk ontwerpen en mozaïeken van sofa's en tijdens dit proces met elkaar in gesprek te komen. Na de creatiefase moeten die banken gaan dienen als ontmoetingsplaats voor de diverse doelgroepen om ook in gesprek te blijven.

Vanaf 21 juni t/m 27 juni zal de LEVgroep, in samenwerking met de gemeente Son en Breugel, Het Goed uit Best en RBA Verhuur uit Son en Breugel, een tent op het Raadhuisplein (naast het oude Raadhuisje) inrichten als gezellige woonkamer. Het is de bedoeling dat er gedurende deze week in deze tent twee Social Sofa's worden beplakt met mozaïek steentjes. Iedereen is welkom om zijn steentje te komen bijplakken. Tevens wordt er de gelegenheid geboden om onder het genot van een kopje koffie of thee en muziek, gezellig met elkaar in gesprek te raken.

Op vrijdag 21 juni om 15.30 uur wordt er feestelijk afgetrapt. Dan plakken de prijswinnaars van de ontwerpwedstrijd (Fenne Vervoort, Bo Lathouwers en Len van der Zalm) de eerste steentjes op de banken die hun ontwerp krijgen. Uiteraard is iedereen hierbij van harte welkom. Alle dagen is er profesionele begeleiding.

Zondag 23 juni krijgt een extra feestelijk tintje. In het dorp is dan ook de expositie van kunstvereniging Ars Longa en worden er gedichten opgedragen op het Dommelbalkon. In de huiskamer wordt dan akoestische live muziek ten gehore gebracht. Tevens is er tijdens deze dag extra aandacht voor een project wat in november plaats gaat vinden. Dan gaan er acht coördinatoren vluchtelingenwerk uit de regio een week naar Lesbos om daar het vluchtelingenkamp KaraTepe, zowel operationeel als financieel te adopteren.

Innovatieve I.O.T. oplossing vergroot kans op overleving bij hartstilstand

Foto: Wil Feijen

Een belangrijk deel van de AED's werkt niet wanneer ze worden ingezet. De bedoeling van deze AED's is dat ze 24 uur per dag en 7 dagen per week beschikbaar moeten zijn. Een AED die niet werkt is misschien een verloren leven. Met de Internet of Things (I.o.T) oplossing 'AED-Check' van AED-Partner wordt de overlevingskans bij hartstilstand enorm vergroot.

Volgens AED-Partner is in Nederland een groot gedeelte van de AED's niet altijd direct inzetbaar. AED's testen zichzelf dagelijks voor een correcte werking. Door achterstallig onderhoud of door het niet consequent opvolgen van de zelftesten van de AED is een groot gedeelte van AED's in Nederland niet klaar voor gebruik.

AED-Check is een remote monitoring oplossing waarbij op afstand de dagelijkse werking en inzetbaarheid proactief wordt gecontroleerd. AED-Check maakt gebruik van het onlangs gelanceerde LORA-netwerk van KPN. Naar verwachting zijn in 2020 zesentwintig miljard apparaten wereldwijd verbonden met het internet. Door de implementatie van AED-Check op het LORA-netwerk worden mensenlevens gered.

Jan Smale, directeur van AED-Partner: "De uitrol van AED-Check zorgt ervoor dat mensenlevens niet onnodig verloren gaan. Het is een grote stap voorwaarts in het landelijke AED-netwerk van de toekomst. De betrouwbaarheid van een AED wordt vergroot. Indien een AED wordt ingezet is dit inzichtelijk en kunnen we ervoor zorgen dat de AED binnen 6 uur weer operationeel is. Deze dienst past perfect in onze visie, namelijk; het hartveiliger maken van de Benelux".

Pro Honore et Virtute geeft Klapstoelenconcert

Het Klapstoelen concert van vorig jaar aan de Bijenlaan in Son en Breugel Foto: Wil Feijen

Dit jaar sluit Harmonie hun muziekseizoen af met een gratis openluchtconcert. De muzikanten van de vijf orkesten spelen onder de schaduw van de Sonse kerktoren.

Je neemt zelf een eigen klapstoel en wat lekkers te eten en te drinken mee. Dan zorgen de muzikanten voor het entertainment. Donderdag 4 juli om 19.30 uur. Toegang is gratis voor alle belangstellenden. Info: communicatie@phev.nl of www.phev.nl.

Jaarlijkse open motorrit

Archieffoto MC De Bonk (2018) Foto: MC de Bonk

MC De Bonk uit Son en Breugel houdt zondag 7 juli hun jaarlijkse en traditionele open motorrit 'gastenrit 2019'. Het is een rit van ruim 150 kilometer door het Brabantse land. De vertrekplaats is natuurlijk Café–Restaurant De Zwaan aan de Markt in Son en Breugel.

Starten is mogelijk vanaf 09.30 uur tot 10.30 uur. De rit is die ochtend in basecamp ter plekke te verkrijgen. Onderweg is een koffiestop gepland en een lunchstop. Voor meer informatie belt u met 06-43167660 of 06-54361173. MC De Bonk wenst u alvast plezierige kilometers.

Elbrimale tour de Kiosques & Terrasses

Foto: Ingezoncen

In veel Brabantse dorpen staan nog mooie, deels historische kiosken, die jammer genoeg weinig gebruikt worden en er zijn ook vele bijzondere terrassen, vooral in de buitengebieden. Ook dit jaar toeren Leo Willemen, autodidact-pianist en Nico Weijns, gitarist/zanger door het Brabantse land.

Op zeven locaties musiceren zij met een programma bestaande uit evergreens, classics en luisterliedjes, bij voorkeur ook gemengd met Brabants muzikaal erfgoed. Meezingers en licht klassiek worden niet geschroomd. Leo en Nico spelen tot hun eigen genoegen en graag tot genoegen van iedereen die ernaar wil luisteren, voor jong en oud.

Op alle locaties, met uitzondering van Vught, worden de concerten gehouden van 14.00 tot 16.00 uur. Overal gratis entree, wel staat er een donatiebus voor een vrijwillige bijdrage aan de Stichting Elbrimale Fonds. Uiteraard vindt dit muzikale gebeuren plaats in overleg en in samenwerking met de betreffende gemeenten, instanties en terraseigenaren.

De Tour de Kiosques & Terrasses is een initiatief van de Stichting Elbrimale Fonds te Vught, die al jarenlang muziekevenementen organiseert zoals de Elbrimale Huisconcerten, Elbrimale Musicale Vught en Elbrimale&Kunst. Doelstelling daarbij is om musici, zowel (semi-) professionals als amateurs, een podium te bieden en dit zonder winstoogmerk. Kijk voor meer informatie op www.elbrimalefonds.nl.

Iedereen is van harte welkom bij dit muzikale entertainment, voor alle leeftijden en voor elk moment. Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met 073-6560659 of stuur een mailtje naar concerten@elbrimalefonds.nl.

Het speelschema is als volgt:
Zondag 23 juni: Koffie- en Theeschenkerij De Noenes, Haaren
Zaterdag 29 juni: Kiosk in het centrum van Son
Zondag 28 juli: Boerderijterras Jacobushof, Lennisheuvel
Zondag 11 augustus: Kiosk op De Lind, Oisterwijk
Zondag 25 augustus: terras Herberg De Poeling-Marjorcabar , Den Dungen
Zaterdag 31 augustus kiosk in het centrum van Vught
Steeds van 14.00 uur tot 16.00 uur.

Oefening Orange Bull

Foto: Ingezonden

De oefening Orange Bull vindt plaats van 1 tot en met 5 juli waarbij 1 C-130 Hercules, drie vluchten per dag maakt. Hoewel er primair vanaf vliegbasis Eindhoven wordt gevlogen, worden ook de locaties Woensdrecht, de Regte Heide, Deelen, de Ginkelse Heide, Artillerie Schietkamp (ASK) in 't Harde en Twente Airport worden aangedaan. Tijdens deze oefening zal het 336 'Blackbulls' Squadron van vliegbasis Eindhoven haar tactische inzet samen met verschillende collega's beoefenen door middel van Tactical Air Land Operations, para-drops, Container Delivery Systems (CDS)-drops en laagvliegen.

Door deze vijfdaagse oefening krijgt de bemanning voldoende mogelijkheden om het grote scala aan vaardigheden te trainen. Er wordt samengewerkt met collega's van de 11 Luchtmobiele Brigade en de Defensie Para School, het Korps Mariniers en het Korps Commando Troepen. Zij hebben veelal dezelfde trainingsdoelstelling en leveren de noodzakelijke ondersteuning waardoor de oefening gezamenlijk wordt uitgevoerd.

Tactical Air Land Operations worden op vliegbasis Woensdrecht en Twente Airport beoefend. Dit zijn tactische landingen van de C-130 Hercules waarbij het verrassingseffect voor het landen in vijandig gebied voorop staat. Op ASK in 't Harde, de Ginkelse Heide en de Regte Heide zullen para-drops plaatsvinden. De para-drops bestaan uit 50 tot 100 parachutisten die Military Free Fall of Automatic Open beoefenen. Deze drops zullen zowel overdag als 's avonds plaats vinden.

Daarnaast zullen er op ASK in 't Harde en vliegbasis Deelen ook CDS-drops gedaan worden. Hierbij verlaat vracht, met een maximum van 1000 kilo, per parachute de Hercules via de achterklep.

Het gebied tussen Eindhoven, ASK in 't Harde en Twente Airport is een laagvlieggebied tijdens Orange Bull. Gedurende deze oefening mag in dit gebied tot een hoogte van 300ft (100m) gevlogen worden.

Pelk is goed voor elk. Gratis visproeverij en BBQ-proeverij

Archief: Een sfeerbeeld van de BBQ-proeverij 2018 Foto: wil Feijen

Volendammer Vishandel Pelk houdt zaterdag 22 juni op het Raadhuisplein een BBQ-proeverij voor belangstellenden.

Egbert Nillissen bekend van BBQ-Team 'De Daltons' verzorgt een spetterende demonstratie hoe je smakelijk en veilig vis kan barbequen. Verder zijn er lekkere vishapjes te proeven uit het assortiment van Vishandel Pelk.

De middag staat in het teken van de sponsoractie van vishandel Pelk. Sinds er geld gevraagd wordt voor het verstrekken van plastic tasjes, staan er op de toonbank van hun viskraam potjes waar de klanten kunnen doneren en hun fooien kwijt kunnen. Dit jaar is de opbrengst van de sponsoractie bestemd voor stichting Het Hemeltje in Eindhoven. Een opvanghuis voor daklozen waar ze even kunnen verblijven voor een douche, een kop soep en een praatje.

Iedereen is tussen 11.00 en 13.00 uur van harte welkom bij Viskraam Pelk op het Raadhuisplein om dit culinaire spektakel mee te maken.

Tien keer brand bij Baetsen

Op 9 juni was het de tiende keer in de afgelopen jaren dat er brand bij Baetsen op het industrieterrein Ekkersrijt was. Tien keer te veel. Hoe heeft het tot deze brand kunnen komen?

Welke maatregelen zijn door de onderneming genomen na de vorige negen branden om het risico op een volgende brand te verminderen? Welke maatregelen heeft de provincie genomen om een hernieuwde kans op brand te minimaliseren en wat is er aan handhaving gedaan? Vragen waarop wij graag antwoord willen hebben van de provincie.

Voor het CDA Son en Breugel is het de vraag of bedrijven zoals Baetsen en Jansen op termijn op deze locatie, op Ekkersrijt, moeten blijven. Een locatie dicht bij de woongebieden van de Achtsebarrier en Het Zand. Een locatie dicht bij High Tech Industrie. Een locatie waar gerecreëerd wordt bij de visvijver, AquaBest en Dipidoo. De gezondheidsrisico's die deze twee bedrijven met zich meebrengen leiden wat ons betreft maar tot één conclusie. De provincie is hier bevoegd gezag. Hoe staat zij hierin?

Camille Limpens
Fractie CDA Son en Breugel

Fietspad met onkruid

Foto: Ingezonden

Het is toch schandalig hoe de fietsverbinding tussen Son en Breugel eruit ziet. De gemeente wil graag dat de fietsers en voetgangers deze route gebruiken. En het fietspad asfalteren is ook geen overbodige luxe in plaats van de losliggende tegels. De afrastering voor de beesten is super, nu even doorpakken gemeente.

Hans van der Aa
Son en Breugel

17 / 40

Afkoppelen kun je samen doen

Jac Hendriks in zijn tuin Foto: Wil Feijen

Jac Hendriks (50 jaar) en Esther van Gogh (48 jaar) wonen vanaf 2003 in Son en Breugel. In 2018 waren zij één van de eerste inwoners van Son en Breugel die het hemelwater hebben afgekoppeld.

Redacteur: Emmy Grit
Fotograaf: Wil Feijen

"In 2018 gingen we de tuin veranderen. Omdat we 'groen bezig zijn' en het milieu belangrijk vinden, hebben we de mogelijkheid aangepakt om het hemelwater af te koppelen", geeft Jac aan. "Samen met mijn zwager, die een paar huizen verderop in de straat woont, hebben we zowel zijn huis als ons huis afgekoppeld."

Jac heeft, op 60 centimeter diepte, twee grote opvangbakken (in totaal 900 liter) in de tuin geplaatst. De bak is omwikkeld met een speciaal doek. "Het hemelwater dat afkomstig is van de dakgoot gaat via een loofafscheider en een zandfilter door een overloop naar de bak. Het water sijpelt heel langzaam door het doek naar buiten en komt op deze manier in onze tuin terecht. De loofafscheider en zandfilter voorkomen dat er blad en zand in de opvangbak terechtkomt", licht Jac toe.

De subsidie die de gemeente Son en Breugel toekent aan bewoners die het hemelwater afkoppelen is niet toereikend om alle onkosten te dekken", vertelt Jac. "Ik zou het zeker niet voor de subsidie doen, maar wel voor het milieu." Om kosten te besparen kun je samenwerken met je buren. Een voorbeeld: Stel jij hebt, net als wij, een opvangbak in de tuin geplaatst. Als jouw buurman het hemelwater afvoert op jouw waterbak, dan kan de buurman ook subsidie krijgen. "Als de ene buur het afkoppelen aan de voorkant regelt en de andere buur aan de achterkant, dan heb je er beide plezier van en kun je de kosten delen. Er is meer mogelijk dan je zou verwachten", sluit Jac af.

Dafne en Roald ontkoppelen met statiegeldkratjes

De tuin van Dafne en Raold Foto: Dafne van der Heijden

Sinds 27 mei 2017 wonen Dafne van der Heijden (28 jaar) en Roald Damoiseaux (30 jaar) in Son en Breugel. In oktober 2017 waren zij aanwezig bij de duurzaamheidsmarkt en raakten daar aan de praat met een adviseur die een infiltratiekrat bij zich had. Deze adviseur legde de werking van de krat aan ons uit en vertelde over de onkosten.

Redacteur: Emmy Grit

"Via internet hadden wij zelf al een beetje huiswerk gedaan door uit te rekenen hoeveel water wij op moesten vangen om de twee dakvlakken af te koppelen. Het uitrekenen kan op bepaalde websites, die rekenen met piekbuien" geeft Dafne aan. "Wij konden daardoor snel zelf het rekensommetje maken en concludeerden al snel dat de subsidie die de gemeente aanbiedt niet toereikend ging zijn als we deze infiltratiekratten gingen aanschaffen." Toch raakte Roald gefascineerd door het principe van de infiltratiekrat en heeft de adviseur zijn idee voor gelegd: het casco dat een infiltratiekrat vormt kan ook gemaakt worden door bierkratten. "De man op de markt keek ons verbaasd aan en bevestigde dat je het principe van een infiltratiekrat ook zelf kan maken."

"Sindsdien zijn wij onderzoek gaan doen hoe wij ons idee verder konden uitwerken en daadwerkelijk konden uitvoeren", gaat Dafne verder. "We hebben naar de grondsoort gekeken, uitgerekend hoeveel bierkratten we nodig zouden hebben, gekeken naar de werking van geotextiel en hoe we dit moesten aansluiten op de kratten." Vorig jaar, in de carnavalsvakantie, zijn zij gestart om hun idee tot uitvoering te brengen. "We hebben een gat van 3x3x1,8 m gegraven en de statiegeldkratten hebben we bij de Plus in de Gentiaan gekocht." De kratten werden aan elkaar bevestigd en voorzien van extra gaten. Het geotextiel werd daaromheen bevestigd, waardoor een groot cadeautje ontstaat. Dit cadeautje is op de gele zand laag gezet (goed doorlatende grondlaag). Het gecreëerde volume is gekoppeld aan de hemelwaterafvoer (hwa) van het dak en de garage. "Met de tussenkomst van een regenton loopt het water van de garage zo de infiltratiekratten in", gaat Dafne verder. "Zo kunnen ook de terrasplanten en de planten in huis genieten van ons eigen hemelwater." Ondertussen zitten de infiltratiekratten een jaar in de grond en Dafne en Raold merken het verschil aan de planten en het gras. "Ik hoef veel minder te sproeien dan gemiddeld. Mijn terrasplanten en de planten in huis, geef ik water uit de regenton.

De tuin van Dafne en Raold Foto: Dafne van der Heijden

Voor Dafne en Roald is het verduurzamen van hun eigen woon/leefomgeving de belangrijkste reden om het hemelwater af te koppelen. "De droogte in de zomers zijn al goed merkbaar in de tuin en zeker op zandgrond. Wij zagen het als uitdaging om hierin meer zelfvoorzienend te zijn en niet afhankelijk te zijn van onze drinkwatervoorziening." Op dit moment hebben Dafne en Roald twee van de drie dakvlakken afgekoppeld.

Op dit moment zijn Dafne en Roald de enige bewoners van hun straat die afgekoppeld zijn. "De buren uit de straat tonen wel veel interesse. Zij komen graag kijken of luisteren naar ons verhaal." Dafne en Roald adviseren mede-inwoners van Son en Breugel om creatief te zijn met de verschillende mogelijkheden en niet bang te zijn om te experimenteren. "Het afkoppelen van het hemelwater heeft, inclusief het statiegeld van de kratten, hwa-leidingen en koppelstukken, lijngoten en regenton ongeveer 180 euro gekost. Hiermee hielden wij geld over van de subsidie. Van het geld dat overbleef hebben wij onze tuinplanten aangeschaft.

Stichting Harapan project oogoperaties op West-Timor

Foto: Ingezonden

Best-Oirschot - In een groot deel van het Indonesische eiland West-Timor is de bevolking extreem arm. Door de afgelegen ligging van de dorpen zijn de mensen verstoken van goede gezondheidszorg. Aan de veel voorkomende oogproblemen werd/wordt nauwelijks aandacht besteed. Men kan soms onmogelijk het openbaar vervoer betalen om naar de hoofdstad Kupang te reizen om daar een specialistische oogarts te bezoeken. Ook voor de premie voor de nieuwe volksverzekering hebben ze te weinig geld en ze blijven daarom thuis en accepteren hun slechte situatie.

De zusters van de Indonesische Franciscanessen op het centrum Hidup-Baru in Atambua zijn in 2017 met steun van Harapan, de Pio stichting uit Tilburg, de Johanna Donk-Grote stichting en de Lionsclub Best-Oirschot begonnen met het Oogproject (er was 10.000 euro beschikbaar). Een aantal dringend noodzakelijke operaties konden worden uitgevoerd. In Kupang was dat niet altijd mogelijk, daarom moesten sommige patiënten doorverwezen worden naar Jakarta.

De zusters willen voor de periode 2019 t/m 2021 het project continueren en hebben daarvoor een beroep gedaan op Harapan. Er is nu ook weer 10.000 euro nodig. De zusters hebben dit geld niet. Daarom zet de stichting Harapan zich in om dit geld bij elkaar te krijgen. Onlangs werd een bijdrage ontvangen van 2.500 euro van de Johanna Donk-Grote Stichting. Eerder dit jaar droegen het zangkoor van de Trouwlaan uit Tilburg en de geloofsgemeenschap Antonius in Beweging uit Best samen al 1.600 euro bij. Harapan bestemt 1.000 euro van de statiegeldacties aan het dit project. Van de Lionsclub Best-Oirschot komt dit jaar nog 500 euro. Het project kan hiermee nog niet volledig worden uitgevoerd. Voor het tekort worden nog meer fondsen benaderd.

Fantastisch feestweekend in Nederwetten

Foto: Ingezonden

Nederwetten - DOEN! KPJ Nederwetten hield in het weekend van 14, 15, 16 juni een groot feest voor het hele dorp. Dit feest vond plaats ter gelegenheid van het 90 jarig bestaan van de vereniging. Iedereen uit het hele dorp was welkom om dit feest mee te vieren.

Op vrijdagavond werd het feestweekend direct knallend geopend met een ontzettend komische show. Marlon Kicken was de gastspreker van de avond. Hij vermaakte de volle zaal met zijn verhaal over zijn verhuizing naar de boerderij. Maar ook Gerrie Smits, Roel C. Verburg (als slechtste rapper van de straat) en Arie Koomen wisten de zaal erg kostelijk te vermaken.

Op zaterdag stonden er tien erg leuke spellen klaar voor de jeugd. Zij konden zich helemaal uitleven op stormbanen, waren er veel waterspellen maar ook hun voel- en proefzintuigen werden aan het werk gezet. Als toetje was er nog een spectaculaire schuimparty. Terwijl de jeugd zich buiten uitleefde, konden de volwassenen binnen een kaartje leggen. Lex Huibers ging er met de mooiste prijs vandoor. Lijn 7 sloot de dag af met een knallend muziekfeest en een daverende show. De volle zaal kon zich helemaal uitleven en genoot van deze superband.

Op zondagochtend trok drumfanfare Long Leven door de Nederwettense straten om alle stratenteams op te halen en naar het feestterrein te brengen. Een erg mooi gekleurde stoot van mensen trok door het dorp.

Wethouder Tindemans opende daarna de stratentienkamp. Ook nu stonden er tien sportieve spellen voor de teams klaar. Veel van de sportieve spellen werden gecombineerd met woordzoekers en puzzels. Zo kon iedereen aan de uitdagende spellen meedoen. De onderlinge strijd was erg groot, waarbij pogingen tot valsspelen door vakkundig door de juryleden werden aangepakt. De uiteindelijke winnaar werd het team van Esrand. De prijs voor de mooiste joker werd gewonnen door de creatievelingen van de Hofjes.

Nog lang werd er nagepraat over dit komische, daverende en sportieve DOEN! Feest. Dit feest was natuurlijk niet mogelijk zonder de hulp en inzet van heel veel mensen en bedrijven. Hierbij willen hen heel erg bedanken. Het was een knallend DOEN! Feest. Bedankt allemaal.

Muzikale activiteiten bij Rockabilly Roundup

De Mortel - Op 28, 29 en 30 juni vindt alweer de dertiende editie plaats van Rockabilly Roundup in De Mortel. Het spektakel richt zich op muziek uit de jaren vijftig en is drie dagen lang het decor voor (inter)nationale optredens van onder andere The Country Side of Harmonica Sam [Swe], Vince & the Sun Boppers [IT], Shorty Tom & the Longshots [Fr], Johnny & The Two Rockin'Aces [IT], The Nite Howlers (FR).

Daarnaast kunnen bezoekers van deze dertiende editie ook rekenen op een big fifties market, classic cars & Bikes en een barbier op locatie. Net zoals de voorgaande jaren is er dit jaar een kampeervoorziening bij het evenement.

Rockabilly Roundup wordt al dertien jaar georganiseerd door vrijwilligers. De organisatie verwacht het aantal bezoekers van vorig jaar te overtreffen. Rockabilly Roundup vindt grotendeels binnen plaats. Bij goed weer vinden er ook sfeervolle muzieksessies buiten plaats, onder de enorme perenboom die midden op het kampeerterrein staat.

Mike en Linda van Lierop, Gert en Corina Grijpink, organisatoren van Rockabilly Roundup lichten toe: "Het is geweldig om te zien hoeveel plezier de bezoekers ieder jaar hebben tijdens Rockabilly Roundup." Het evenement gaat terug naar de muziek in de jaren '50 en dat brengt veel nostalgische beelden met zich mee. Denk aan de prachtige Amerikaanse auto's uit de jaren '50, maar ook de kleding uit die tijd. Die elementen zul je veel terugzien op 28, 29 en 30 juni. Van Lierop vervolgt: "Deze editie heeft een spectaculair muzikaal aanbod en we hebben op zondag een suprise act uit Australië geregeld waarmee we onze bezoekers wederom positief gaan verrassen. Als iedereen genoten heeft van de sfeer en de muziek dan is het voor ons geslaagd."

Rockabilly Roundup vindt plaats bij Kampeerboerderij Fleuren in De Mortel. Kaarten zijn alleen ter plekke te verkrijgen bij de ingang van het evenement. Een weekendticket kost 25 euro (evenement inclusief kamperen), een dagticket is te koop voor 15 euro en de toegang voor alleen zondag is gratis. Het volledige programma en meer informatie is te vinden op de facebookpagina rockabilly roundup

Popkoor Novelty valt in de prijzen

Voorzitter Lianne van Scherrenburg neemt de prijzen in ontvanst Foto: Ingezonden

St. Oedenrode - Popkoor Novelty uit St. Oedenrode heeft zaterdag 15 juni deelgenomen aan het Balk Festival Zuid 'De Fendert Zingt' in Zevenbergen. Samen met dertien koren en vocal groups werd gestreden om mooie prijzen en eervolle vermeldingen.

Popkoor Novelty heeft zich van zijn beste kant laten zien. Tijdens de try-out in De Beurs van dinsdag 11 juni vertelde dirigent Philippe Reuser al dat het koor meedoet met het Balk festival om meer te weten te komen over waar het koor nu staat en wat een deskundige jury van het koor vindt. Zo kan het koor kijken waar het nog in kan en wil groeien.

Door de deelname op 15 jui aan het Balkfestival heeft Novelty daar een duidelijk beeld van gekregen. Op alle gebieden werd door de vakjury een goede schriftelijke feedback gegeven. En die was zeer positief. Zo sprak de vakjury vol lof over het combo, de uitstraling, het plezier, de interactie tussen het publiek, goede regie en de durf waarmee gezongen en bewogen werd. Novelty viel goed in de prijzen en kreeg de prijs voor de Beste Podiumpresentatie. Daarnaast kregen zij een Eervolle Vermelding voor de uitvoering van het nummer 'My Immortal' van Evanescence.

Met de feedback van de jury kan Novelty hun niveau nog verder verhogen. "Nu weten we waar we staan en kunnen we nog gerichter verder werken aan onze doelen. We zijn weer een ervaring rijker en nemen dit mee in de aanloop naar onze avondvullende show in juni 2020", geeft trotse voorzitter Lianne van Scherrenburg aan.

U kunt zondag 23 juni tijdens de jaarmarkt in St.-Oedenrode komen kijken en luisteren naar Popkoor Novelty. Zij treden om 12.00 uur en 13.15 uur op, buiten bij De Beurs. Zij zullen daar ook zeker My Immortal ten gehore brengen.

Theaterkoor Stem laat zich zien

Foto: Jos Kaldenhoven

St. Oedenrode - De jaarmarkt in St. Oedenrode wordt gehouden op zondag 23 juni van 10.00 tot 17.00 uur. U kunt Theaterkoor Stem daar ook ontmoeten bij de kraam van het koor.

Zij zullen u verrassen met straattheater, u kunt op de foto en er worden diverse artikelen verkocht om geld in te zamelen voor de nieuwe voorstelling. Als u meedoet aan het 'raad en win-spel' van het koor dan kunt u als klap op de vuurpijl kaartjes winnen voor de nieuwe voorstelling.

Op dit moment is Theaterkoor Stem druk aan het repeteren voor een nieuwe show. In maart 2020 staat het theaterkoor met hun voorstelling 'Vlucht naar de vrijheid' op de planken. En Stem gaat u komende zondag alvast in de stemming brengen. Meer informatie over het theaterkoor en hun vorig producties vind je op www.theaterkoorstem.nl en op Facebook.

Het effect bij beweging/Dance for Health bij Alzheimer Café B.O.S.

Best/ Oirschot –In het Alzheimer Café B.O.S. (Best, Oirschot, Son en Breugel) wordt woensdag 26 juni, vanaf 19.30 uur de thema-avond 'Het effect van beweging/Dance for Health' gehouden. Verbetert de zelfstandigheid van mensen met dementie door middel van beweging? Dat is de vraag van een onderzoek dat het Catharina Ziekenhuis verricht.

Daarvoor is de samenwerking gezocht met Andrew Greenwood, oprichter van Dance for Health. Terwijl hij dansles geeft, meten medisch specialisten de resultaten van deze lessen. Wat zijn nu de eerste resultaten van het onderzoek? En hoe gaat dat nu in Best, waar men in maart 2019 gestart is met een dansgroep? Dit naar aanleiding van een proefles die vorig jaar in het Alzheimer Café B.O.S. werd gegeven. Woensdag 26 juni gaan ze in gesprek met Judith Wilmer, klinisch geriater in het Catharina Ziekenhuis en met dansleraar Andrew Greenwood.

Het Alzheimer Café B.O.S., Zalencentrum `t Zand aan de Bestseweg 52 in Oirschot, is gratis toegankelijk en bij binnenkomst wordt u getrakteerd op een kopje koffie of thee. In de pauze bestaat de mogelijkheid boeken van het Alzheimer Café B.O.S. te bekijken en (gratis) te lenen. Er liggen folders en brochures over dementie.

Voor inlichtingen: Jan Verbeek (Best 06-41546859), Diny Nooijen (Son en Breugel 0499-473708) of Francien Dekkers (Oirschot, 06-16677830). Zie voor meer informatie over alle Alzheimer Cafés in de regio de website van Alzheimer Nederland, regio Zuidoost Brabant. In de maanden juli en december is er geen avond bij het Alzheimer B.O.S.

Kienavond Seniorenvereniging/KBO

Lieshout - De Seniorenvereniging/KBO Lieshout houdt vrijdag 21 juni voor iedereen weer een kienavond met een loterij. Er wordt gekiend om vlees- en koffiepakketten en goed gevulde levensmiddelentassen. De jackpot wordt weer met een geldbedrag gevuld. Er wordt afgesloten met de loterij om vleespakketten.

De zaal van het Dorpshuis, Grotenhof 2 in Lieshout, gaat open om 19.00 uur en om 20.00 uur wordt gestart met de eerste kienronde. Iedereen is van harte welkom om mee te komen kienen op deze altijd zo gezellige avonden. Ook als u nog niet eerder hebt meegedaan: kom gewoon naar de grote zaal van het Dorpshuis, koop een of meerdere kienkaarten, schuif aan een van de lange tafels, speel mee en win een of meer van de mooie prijzen

Zing, klap, dans en bewonder: de Wettertetters & Rawazzi

Archieffoto Foto: Ingezonden

Nuenen - De eerste zondag van de zomervakantie, 7 juli, sluiten de Wettertetters, Rawazzi en Boerderij Krakenburg samen het seizoen af. De twee muziekgroepen brengen muziek en zang op het gemoedelijke boerderijterras met kinderspeelweide van Krakenburg.

Rawazzi is een gezellig smartlappenkoor uit Son en Breugel en de Wettertetters is dé feestelijke blaaskapel van Nederwetten. Samen het seizoen afsluiten voordat er met zomerreces gegaan wordt, vinden ze gezellig. Ook de schapen van Boerderij Krakenburg merken dat het weer steeds mooier wordt en krijgen het warm. Op deze middag worden de schapen geschoren, zodat je van dichtbij kunt zien hoe dat gaat. De schapenscheerder geeft rondom het scheren uitleg over hoe dat gaat.

Kom je langs?
Nét over het Wilhelminakanaal op het randje van Nuenen aan de Olen 50 vind je Boerderij Krakenburg. Ben je verhinderd? Je bent ook van harte welkom op het boerderijterras op een ander moment. Openingstijden terras: van april tot oktober tussen 11.00 en 17.00 uur. Op maandag gesloten. Voor meer informatie kijk op: www.krakenburg.nl.

Verrassend, Groots Genieten tijdens Rooise Jaarmarkt

Sint-Oedenrode - Heb je zin in een leuk en gratis evenement voor het hele gezin? Kom dan op zondag 23 juni van 10.00 tot 17.00 uur naar de Rooise Jaarmarkt. Het hele centrum staat in het teken van Verrassend, Groots Genieten. Hier verstaan ze nog de kunst van echte Brabantse gastvrijheid. Je bent van harte welkom in Sint-Oedenrode.

Al jarenlang trekt de Rooise Jaarmarkt veel bezoekers uit heel Nederland. En dat is ook niet zo vreemd als je ziet wat er allemaal te doen is op deze dag. In het hele centrum staan kraampjes (meer dan 300 standplaatsen) en de winkels zijn open. Koopjesjagers slaan hier zeker hun slag. Naast kleding in alle soorten en maten worden onder meer de laatste huis-tuin-en-keuken-snufjes aan de man gebracht.

Eten, drinken, muziek
Ook de inwendige mens wordt niet vergeten. Om de paar meter vind je wel een kraam met lekkernijen en de Rooise horeca staat bekend om haar kookkunsten. Speciaal voor de Jaarmarkt is er bij diverse horeca muziek. Een drankje op z'n tijd op één van de sfeervolle terrassen is dan ook zeker geen straf.

Oude ambachten vs bungeejump
Verder vind je diverse oude ambachten en is de brandweer uitgerukt om diverse demonstraties te laten zien. En ook de kleintjes onder ons komen aan hun trekken. Zo draait de traditionele draaimolen haar rondjes, staan de pony's klaar voor een ritje en voor wie durft kan een sprong wagen met de bungeejump.

Kortom: Verrassend, Groots Genieten? Dat doe je natuurlijk in Sint-Oedenrode. We zien je graag op 23 juni tijdens de Rooise Jaarmarkt.

28 / 40

29 / 40

Open dag Natuurbegraafplaats Schoorsveld

Ontmoet de natuur…

Het riet wiegt in een voorzichtig ochtendbriesje. De ijsvogel scheert met zijn beeldschone blauworanje veren over het water van een ven. Welkom in de prachtige natuur van Schoorsveld. Iedereen vindt hier iets anders. Rust, ruimte. Inspiratie, troost of kracht. De stilte van de natuur kent vele geluiden.

Op Schoorsveld geloven we in de kracht van ontmoeten. Wandel je met ons mee? Op zondag 23 juni staan onze collega's tussen 11.00 en 16.00 uur voor je klaar om je in een open en ontspannen sfeer te inspireren, rond te leiden en uiteraard al je vragen over dit prachtige natuurgebied en natuurbegraven te beantwoorden. Voel je ook vrij om zelf even in alle stilte van de natuur te genieten.

Eeuwige natuur
Heb je wel eens nagedacht over een eigen plek in de natuur? Onder de wiegende takken van een bijzondere boom? Aan de rand van het bos of bij een ven? Een plek voor als je er ooit niet meer bent? Op natuurbegraafplaats Schoorsveld kun je een mooie plek voor later reserveren. Hoewel natuurbegraven nog lang niet bij iedereen bekend is, is het zo oud als de mensheid en heel natuurlijk. In vroege beschavingen bood de natuur de laatste rustplaats. De plek om geliefden te eren en gedenken. De cirkel van het leven. Terug naar de natuur.

Mooi groen en sterk
Op Schoorsveld zien we het als onze missie om die natuur een beetje mooier en groener te maken. We beheren en ontwikkelen het natuurgebied zorgvuldig. We versterken bestaande natuur, maken nieuwe natuur en herstellen en bevorderen de biodiversiteit. Zodat Schoorsveld kan groeien en bloeien. Iedereen die een plekje bij ons reserveert, zorgt ervoor dat de natuur voor altijd natuur blijft. Uiteindelijk worden ook de graven door de natuur opgenomen. In de toekomst zorgt onze partner Natuurmonumenten voor het beheer van het gebied. En de natuur zelf.

Thuis op Schoorsveld
Wandelaars, fietsers en mijmeraars genieten van de natuurpracht op Schoorsveld. Maar ook planten en dieren voelen zich hier thuis. Canadese ganzen, eenden, salamanders, kikkers, padden, de rietzanger, zilverreiger, libellen en waterjuffers vind je in en rondom de twee grote vennen. Ook raven, spechten, vossen, hagedissen, muizen, vleermuizen, insecten, bijen en vlinders behoren tot de vaste bewoners van Schoorsveld. En wie weet… als je heel stil bent en geluk hebt, sta je opeens oog in oog met een ree, das, of uil. Een onvergetelijke ontmoeting. Je bent van harte welkom om het zelf te ervaren.

Altijd vrij toegankelijk
Je vindt natuurbegraafplaats Schoorsveld in Heeze bij de uitgestrekte Strabrechtse Heide in het zuidoostelijke puntje van Brabant. Ben je nieuwsgierig, maar ben je verhinderd op 23 juni? Maak gerust een afspraak voor een vrijblijvende ontmoeting. Je bent zeven dagen per week welkom op Schoorsveld. Het natuurgebied is tussen zonsopkomst en zonsondergang altijd vrij toegankelijk voor iedereen.

Natuurbegraafplaats Schoorsveld
Somerenseweg 116
Heeze
040-3032300
www.schoorsveld.nl

Weidevogels en Weidevogelbescherming

Weidevogel Foto: Ingezonden

Opnieuw een thema passend in dit jaargetijde. De altijd weer creatieve organisatoren van de themaochtend, die gehouden wordt op vrijdag 28 juni in De Boerderij, hebben de heer Jaap Wijdenes bereid gevonden te vertellen over zijn ervaringen met weidevogels en de bescherming ervan.

In de lezing wordt met zelfgemaakte filmbeelden getoond hoe de bescherming in Laarbeek wordt uitgevoerd. Ook ziet men het hele broedproces van de weidevogels in beeld gebracht. Dat geldt voor de kievit, de scholekster, de wulp en de grutto.

Daarnaast krijgt men meer informatie over het waarom en hoe van die weidevogelbescherming en wordt een aantal belevenissen verteld die de spreker heeft meegemaakt in het veld en daarbuiten.

De Boerderij is gemakkelijk te bereiken via het parkeerterrein van De Bongerd, Asteroïdenlaan 2a, Breugel. De toegang is gratis; wel wordt een bescheiden bijdrage gevraagd voor koffie of thee. Iedereen, jong of oud, is van harte welkom. Aanvang 10.00 uur.

Foto: Annemieke van Tinteren

Themabijeenkomst 23 september

Regie over het eigen levenseinde

Iedereen krijgt, vroeg of laat, te maken met het einde van het leven. Soms is het moeilijk daarover te praten of na te denken. Toch is het van belang om dat wel te doen. Het gesprek aangaan met uw arts kan ervoor zorgen dat er tijdig wezenlijke besluiten kunnen worden genomen die aansluiten bij uw wensen en verwachtingen.

Tijdens deze themabijeenkomst, georganiseerd door de SeniorenRaad in samenwerking met het Catharina Ziekenhuis Eindhoven, die voor iedereen toegankelijk en interessant is, worden verschillende aspecten die een rol spelen bij een gesprek over het levenseinde door betrokken zorgverleners toegelicht. Denk daarbij aan:
- Hoe kunt u regie houden over uw leven en uw behandeling?
- Voor welke dilemma's komt een arts te staan?
- Wat is van waarde voor u?

Hebt u belangstelling, dan bent u welkom op maandag 23 september. Aanmelden hoeft niet. De toegang is gratis.

Aanvang: 19.00 uur
Locatie: Restaurant De Zwaan in Son en Breugel

Vakantiestress

Vakantiestress

Het klinkt zo ontspannend, vakantie. Bij het idee alleen al kun je helemaal weg zwijmelen, in je beleving ben je al op je vakantiebestemming, in de zon, met een drankje in de hand. IJskoud, wel te verstaan.

Voor het zover is, stroomt er heel wat water naar de zee, waar je straks ligt te zonnen. Kijkend naar de stapel kleding zuchten mijn lief en ik eens diep. Een enorme berg, hoger dan de Vaalserberg, ligt op ons bed. Het is maar voor één week, het lijkt wel of de gehele inhoud van onze kledingkast meegaat. Nou ja, van de mijne dan. Mijn lief is veel economischer, wat dat betreft.

Driftig lopen we heen en weer, dan weer dit pakkend, dan weer dat terugleggend. Dat hoeft niet mee, je gebruikt het toch niet. Of je zult het niet missen. Wacht, dit heb ik wél nodig, of het is altijd handig om bij je te hebben. Onze hersenen draaien op volle toeren, denkend aan alles wat we wel of juist niet mee willen nemen, onze hoofden tollen. Boodschappen heb ik al gedaan, we moeten wel iets kunnen eten, de dag van aankomst. Zin om boodschappen te doen, zullen we niet hebben.

Schoenen, gewone en wandel. Een verrekijker, camera's (beide één, zodat we dezelfde dingen kunnen fotograferen). Diverse notitieblokjes, je bent schrijver of je bent het niet. Boeken, én een e-reader, al hopen we die niet al te veel nodig te hebben. Veel buiten en in de zon, dat is de planning. Spelletjes, voor als het wel regent, ondanks het bestelde goede weer.

Er is veel om aan te denken, we hebben te veel haast. Zonder een strakke planning en een lijstje, de verdienste van mijn lief, gaat het eigenlijk niet. Of je een paar dagen weg gaat, een week of meer, het maakt niet uit. Het hele huis wordt overhoopgehaald, het halve huis gaat mee.

Het vergt de nodige inspanning, om alles uit te zoeken wat mee moet, het klaar te leggen en vervolgens in te pakken. De moed zinkt ons soms in de schoenen, dit is niet het moment om bij de pakken neer te gaan zitten. Dan zit het erop. Alles is ingepakt, klaar om in de auto gezet te worden. Dat doen we morgenochtend, vlak voor vertrek. Het is gelukkig maar een paar uurtjes rijden, de vakantiepret begint al zodra we in de auto stappen.

Nog één nachtje slapen, dan is het zover!

Ruim een halve ton schade door storm

Foto: Adrie Neervoort

Het korte, maar hevige, noodweer op dinsdag 4 juni heeft in Son en Breugel gezorgd voor veel schade. Bij de gemeente kwamen iets meer dan 100 meldingen binnen van omgevallen bomen en afgewaaide takken. Een ruwe schatting van de schade wordt geraamd op 50.000 tot 60.000 euro.

Redacteur: Emmy Grit

"We hebben circa 110 meldingen ontvangen over de storm (inclusief de dubbele meldingen). Deze meldingen variëren van omgewaaide bomen tot afgebroken takken", laat een woordvoerder van de gemeente weten. "Er zijn ongeveer 50 bomen omgewaaid tijdens deze storm. Verder zijn bomen preventief omgezaagd in verband met gevaar." De afgelopen twee weken is de gemeente, samen met externe partijen, druk bezig geweest om alle schade op te ruimen. "Helaas is nog niet alle schade weggewerkt. Het zal naar verwachting nog zo'n twee weken duren voordat alle werkzaamheden zijn afgerond", aldus de woordvoerder.

Mooi Gespot

Foto: Wim van de Boom

Werkbij overvallen in aardbeienbloesem. De krabspin houdt de bij in een dodelijke greep.

De foto is gemaakt door Wim van de Boom, Son en Breugel

Sponsortoernooi Nederwetten mooi (voetbal) feestje

RKVV Nederwetten 2 winnaar sportiviteitprijs 2019 Foto: Ingezonden

Het jaarlijkse sponsortoernooi bij RKVV Nederwetten vond vrijdag 7 juni plaats. Vanaf 18.00 uur stroomde sportpark 'De Koppel' vol met enthousiaste deelnemers en supporters. Na de magen gevuld te hebben, werd om 19.00 uur gestart met de eerste wedstrijden, waarbij sportiviteit en gezelligheid hoog in het vaandel stonden.

Ondanks de slechte voorspellingen waren de weergoden het toernooi goedgezind. Maar liefst 16 sponsoren met hun teams deden hun uiterste best om de felbegeerde eerste plaats binnen te slepen. Na de poulewedstrijden, waarbij ieder team drie wedstrijden speelde, vonden de halve finales en finale plaats. Titelhouder Café René en het team van Gebroeders Van den Berk streden tot het bittere eind voor de titel. Na een spannende wedstrijd werd de titelhouder onttroond en mogen de mannen van Gebroeders Van den Berk zich een jaar lang de winnaar noemen.

De minstens zo belangrijke sportiviteitsprijs werd dit jaar gewonnen door het team van Bocken Schilderwerken die, onder leiding van Nederwetten-fan Danny Koevermans, het toernooi glans gaf met hun enthousiasme.

Na de finale stroomde het Piet Renders Paviljoen al snel vol waar de derde helft losbrak. Met de deuntjes van Many More Entertainment gingen de voetjes van de vloer en bleef het nog lang onrustig in het kleine Nederwetten.

De organisatie wil bij deze alle sponsoren, vrijwilligers, deelnemers en supporters nogmaals hartelijk danken voor weer een geslaagde editie van het Sponsortoernooi. Op naar volgend jaar.

Huldiging Kampioensteams HTC Son

Foto: Ingezonden

De huldiging van alle HTC Son hockeyteams die afgelopen jaar kampioen zijn geworden in hun poule vond zaterdag 15 juni plaats. Het was een drukbezochte sessie omdat de jeugdteams dit jaar weer erg succesvol waren. Voor de jongste jeugd worden geen standen bijgehouden, echter ook daar zijn kampioensteams te vinden.

Na een aftrap met een woordje van de voorzitter Hein-Jan Broens werden alle kampioenteams successievelijk naar voren geroepen om onder luid applaus van alle aanwezigen de kampioensmedailles in ontvangst te nemen. Nogmaals hulde aan onderstaande twaalf teams, met een speciale hulde aan MB1 die dit jaar alle competities heeft gewonnen, wat een unicum is.

Herfstcompetitie kampioenen: MA3, MB1, MC2, MC3, MD3
Zaalcompetitie kampioenen: MB1, MB2, MC1
Lente competitie kampioenen: JC1, JD1, MA1, MB1, MC4, MD2

Of je kampioen bent geworden of niet, voornaamste is dat iedereen weer heeft genoten van een sportief seizoen. Veel dank aan alle spelers, coaches, trainers, scheidrechters en alle vrijwilligers. Nu start het zomerreces en vinden de teamindelingen plaats voor volgend seizoen.

Heb je interesse om (weer) te gaan hockeyen, meldt je aan via de website www.htcson.nl. Dit kan al voor jeugd vanaf 4-5 jaar met Funkey hockey. Op de website staat alle verdere informatie.

Foto: Ingezonden
Foto: Ingezonden
Foto: Ingezonden

HTC Son M8E1 kampioen

Mooie prestatie voor dit team Foto: Ingezonden

'Hup hup hup, HTC is onze club. Winnen, winnen, winnen, doe je met vriendinnen'. Dat is de yell van M8E1. Op één wedstrijd na hebben ze dit lenteseizoen alle hockeywedstrijden gewonnen.

Ze scoorden 42 keer in totaal tegen 12 punten van de tegenstanders. Dat deze kampioenen vriendinnen zijn is wel duidelijk: ook na de wedstrijden werd er altijd wel afgesproken. Bedankt Jasmijn, Kaja, Katrijn, Kim, Loïs, Marit, Mira, Mirte, Olivia, Robin voor jullie inzet en namens coaches Annemieke, Marianne en Wibeke veel plezier in de D-Jeugd volgend jaar.

J8E1 HTC Son lentekampioen

J8E1 lentekampioen Foto: Ingezonden

J8E1 van HTC Son is nu ook lentekampioen geworden. Waren ze in de winter te sterk voor iedereen in de zaal, nu waren ze dat ook op het veld. Een knappe prestatie.

Volgende week sluiten zij het hockeyseizoen af met een gezellige jeugddag bij HC Eindoven. Komend seizoen gaan een paar jongens over naar de D, wat betekent dat zij op een heel veld mogen gaan spelen. Er staat ze een nieuwe uitdaging te wachten!

Van harte gefeliciteerd Erik, Flip, Florian, Floris, Gerben, Julian, Marnix, Simon, Sjoerd en Youp! Tevens worden alle ouders bedankt voor het supporteren, meerijden, verzorgen van fruit en voor de gezelligheid tijdens de wedstrijden.

Dinkelberg & Kuipers JO13/JO15-toernooi

Foto: Ingezonden

Voor de negende keer achtereen vond het Dinkelberg & Kuipers JO13/JO15-toernooi plaats. Het toernooi werd op zaterdag 8 juni gehouden. Met in totaal veertien teams werd er de hele dag lang gestreden om winnaar van het toernooi te worden. Uiteindelijk waren SBC JO15-1 en Wilhelmina JO13-1 de terechte winnaars van het mooie toernooi.

Tijdens het Dinkelberg & Kuipers JO13/JO15-toernooi gaat het erom dat spelers die meedoen zich in een soort professionele omgeving wanen. De hele dag moet voetbal uitademen. Zo is er tussen de wedstrijden door voor elk team een keer een interview in de perszone. Daar analyseren een aantal spelers van elk team hun voorgaande wedstrijd(en) en blikken ze als een echte profspeler vooruit op wat er nog gaat komen. Ook is er een persconferentie voor de finalisten en worden er van elke speler apart foto's gemaakt alsmede van elk team. De foto's kregen de elftallen direct na afloop afgedrukt als aandenken mee naar huis.

Omdat sportiviteit voorop staat tijdens het toernooi, begint de dag altijd met een clinic. Daar worden spelers van alle teams door elkaar gehusseld en spelen zij onder toeziend oog van verschillende trainers van SBC allerlei trainingsvormen. Zij maken zo kennis met de manier waarop SBC traint en coacht, maar ook met andere spelers. Dat verhoogt de sportiviteit en is altijd een uniek en leuk begin.

Zoals gezegd was er voor de finalisten een persconferentie voorafgaand aan de finale. Dit jaar ging dat bij de JO13-poule om SBC JO13-1 en Wilhelmina JO13-1. In de JO15-categorie speelden SBC JO15-1 en DESK JO15-1 tegen elkaar. Teams als Nuenen JO13-1, UNA JO13-1 en Dongen JO15-1 die allemaal hoger spelen dan SBC, waren toen al uitgeschakeld. De Sonse teams deden het dus uitstekend. SBC JO15-1 wist dat bovendien te bekronen met het winnen van de finale na strafschoppen, een geweldig mooie prestatie. Extra leuk was dat de zoon van hoofdsponsor Dinkelberg als speler van de JO15-1 in zijn laatste jaar het toernooi wist te winnen.

De organisatie, bestaande uit Jessica Koorn, Wouter Huberts en Luc Ross, kijkt terug op een geweldige dag waarbij wederom heel veel vrijwilligers paraat stonden om te helpen. Het was weer mooi om te zien wat er binnen een club als SBC allemaal voor elkaar kan worden gekregen door de vele goede vrijwilligers die er rondliepen.

Programma en uitslagen Golfclub Son

Foto: Wil Feijen

Het prestigieuze clubkampioenschap vindt 22 en 23 juni plaats. Zowel de dames als de heren strijden om de titel 'clubkampioen'. Het betreft een Tweebal Matchplay Wedstrijd over 18 holes.

Programma19 juni: Varoso Wedstrijd in Son
22 en 23 juni: 'Puur Brabant' clubkampioenschap 2019 Tweebal Matchplay.Zowel in de dames- als in de herencategorie wordt er door de ingeschreven deelnemers gespeeld. Alleen de herencategorie speelt een achtste finaleronde, deze start op 21 juni om 09.00 uur vanaf tee 1 en steeds om de acht minuten. De kwartfinalerondes dames start vanaf 12.00 uur. De heren kwartfinales starten na de dames vanaf 12.32 uur.

Op 23 juni spelen de beste vier ingeschreven deelnemers (dames en heren) de halve en eindfinales van de 'Puur Brabant' Clubkampioenschap 2019 Matchplay Wedstrijd. De finalisten komen dus uit de wedstrijd van 22 juni. Meelopen is toegestaan in de finales. Prijsuitreiking omstreeks 16.00 uur.

Wedstrijduitslagen
12 juni: Clubwedstrijd Leaderboard Dasio Competitie Stableford

Vanwege te veel regen heeft de wedstrijdleiding moeten beslissen om de wedstrijd na negen holes te staken. Het na negen holes bereikte resultaat is als volgt:
1. Charles Schillemans score 21
2. Nick van Veghel score 20
3. Wil Glazenborg score 18
Neary dames: Mieke Hattink
Neary heren en Leary dames en heren niet geplaatst.
Birdies: Nick van Veghel (hole 13), Maria Dekkers (hole 13), Huub Roche (hole 4) en Charles Schillemans (hole 5)

12 juni: Varosowedstrijd
In Rosmalen werd de eerste Varosowedstrijd van dit jaar in de jaarlijkse uitwisseling met GC Rosmalen en GC Valkenswaard gespeeld. De wedstrijd kon echter niet afgemaakt worden, omdat de aanhoudende regen niet alleen de spelers door en door nat maakte, maar ook de baan onbespeelbaar maakte. Na negen holes was de lunchpauze en daarmee ook het einde van de wedstrijd. Rosmalen toonde zich thuisspelend het beste team en won ruimschoots. Valkenswaard werd tweede en Son helaas slechts derde. Teleurstellend voor Golfclub Son maar het winnende koppel was wel van Sonse bodem. José en Paul Kluijtmans waren met glans het winnende paar van de dag.

14 juni: Wex Golfplaza Elmpter Wald
1. Emmy-An Kriele 40.0 hcp 39 pnt.
2. Kaj den Daas 30.2 hcp 28 pnt.
3. Eef van Doorn 26.5 hcp 26 pnt.
Neary dames: Annemarie Glazenborg
Neary heren: Mac Maas
Longest dames: Annemarie Glazenborg
Longest heren: Wan Merks
Birdies: Annemarie Glazenborg hole 2 en 15.

Tennis en gezelligheid voor de jeugd uit de regio

Foto: Ingezonden

Het leukste jeugd tennistoernooi uit de regio Son en Breugel komt er weer aan. In de eerste week van de zomervakantie, van 7 tot en met 12 juli wordt opnieuw het VDL GL Precision Open Jeugdtoernooi gehouden, een officieel toernooi van de KNLTB.

Het doel van deze week is om de deelnemers zo veel mogelijk leuke wedstrijden te laten tennissen op gelijkwaardig niveau. Daarnaast is het de bedoeling dat zij met elkaar een gezellige, sportieve week beleven op het tennispark.

Kinderen van 6 tot en met 18 zijn welkom om alleen of met een dubbelpartner mee te doen. Zij strijden in verschillende kleuren en onderdelen voor mooie bekers. Voor de kleinsten in Rood en Oranje is er sowieso een medaille om mee naar huis te nemen. De groteren spelen zoveel mogelijk wedstrijden in poules. Op vrijdag 12 juli staan dan de finales en prijsuitreiking op het programma.

Naast het tennis is er nog veel meer. Zo krijgt iedere deelnemer voor zijn eerste wedstrijd een sleutel van Metafa. Tijdens de prijsuitreiking krijgen zij de kans om deze te proberen op de kluis. Degene die de kluis opent, gaat naar huis met een mooie tennisprijs. Tegelijk met de sleutel krijgen de kinderen ook een strookje consumptiebonnen om wat lekkers te halen in het clubhuis. Zelf kiezen wanneer je iets haalt, maakt het meteen zoveel leuker.

Op vrijdag worden de prijzen uitgereikt van de dagelijkse uitdagingen. Iedere dag zorgt trainer Stefan met het Who's Next team (de eigen jeugd) dat er een leuk spel klaar staat. De deelnemer met de hoogste score van die dag wint. Niets gewonnen bij het tennis, de kluis of de uitdagingen? Geen probleem. Tijdens de loterij aan het eind van de prijsuitreiking maakt iedereen evenveel kans om toch nog met iets leuks naar huis te gaan.

Natuurlijk zorgt de organisatie dat het terrein gezellig versierd is en gaan ze af en toe met een hapje en een drankje rond. Kortom een feestelijke tennisweek. Iedereen die dit eens van dichtbij wil komen bekijken of de spelers wil komen aanmoedigen, is natuurlijk van harte welkom op het park van HTC Son tennis.

Ben je tussen de 6 en 18 en wil je dit feest niet missen, dan kun je je tot 28 juni nog inschrijven op mijnknltb.toernooi.nl.

Corridor C1 maakt het zich onnodig moeilijk

Foto: Ingezonden

De laatste wedstrijd van het seizoen stond donderdag 13 juni op het programma. Corridor C1 kon kampioen worden door minimaal gelijk te spelen in Nuland bij de nummer 6 van de competitie Be Quick C3.

De wedstrijd begon wat later. Boven Nuland hadden zich pikzwarte wolken samengevoegd wat een enorme regen- en onweersbui veroorzaakte. Nadat de grootste buien overgetrokken waren, kon er eindelijk worden afgetrapt.

Het begin van Be Quick was veel belovend, ze startte sterk. Meteen sloeg de twijfel toe aan de zijde van de Corridor C1. In de vijfde minuut was het raak, Be Quick zette een aanval op en gooide de bal feilloos in het mandje: 1-0. Het stroeve Corridor probeerde de rug te rechten en kwam maar mondjesmaat tot een aanval, laat staan gevaar. Be Quick C3 speelde 'frank en vrij' en kwam nog bijna op 2-0, maar had pech in de afwerking.

Na weer een forse regenbui werd Corridor C1 steeds sterker. Het team kreeg enkele goede mogelijkheden via Anne van Roon en Loïse. Uiteindelijk lukte het Linn wel om te scoren, nadat Be Quick even de grip op de organisatie kwijt was: 1-1. Corridor C1 ging nog voor de rust op zoek naar de tweede treffer, maar Maud en Femke hadden hun vizier niet scherp staan.

De tweede helft startte Corridor C1 meteen sterk. Het pakte Be Quick stevig in de houdgreep, maar miste een karrenvracht aan grote mogelijkheden. De beste was voor Nikki, de strafworp die ze kreeg, benutte ze niet. Ook Meike, Anne van de Vorst en Femke waren niet doeltreffend. De druk op de korf van Be Quick bleef toenemen en uiteindelijk was het Maud die de Corridor op voorsprong bracht: 1-2.

Dit gaf direct wat lucht, maar ook verslapping, Be Quick kreeg enkele kansen op de gelijkmaker. Niet lang daarna besliste Meike met een afstandsschot van Zwitserse precisie de wedstrijd: 1-3. De Corridor zat op rozen en de spandoeken en champagne konden uit de auto's worden gehaald. Maar Be Quick C3 kwam toch terug na een knappe treffer: 2-3. Binnen de minuut gooide de hardwerkende Danique de wedstrijd in het slot, door de 2-4 raak te gooien. In de slotfase pikte Anne van de Vorst ook een treffer mee, ook zij gooide van gepaste afstand raak: 2-5. In de slotseconde zorgde Maud voor haar tweede treffer en daarmee voor de 2-6 eindstand.

Corridor C1 heeft een topprestatie geleverd om kampioen te worden in deze competitie, waarin de Flamingo's huizenhoog topfavoriet was.

Vier Sonnenaren fietsen 1300 kilometer

Foto: Ingezonden

Sonnenaren Henk Vogels, Mark Vogels, Resi Vogels-Mateussen, Joost Timmermans en Eindhovenaar Albert Gruijters fietsten van 9 tot en met 16 juni van de Stelviopass in Noord-Italië naar de Cauberg in Valkenburg.

The Ride (een landelijke organisatie) organiseert jaarlijks deze fietstocht, waarbij de fietsers in acht dagen een route afleggen van 1.300 kilometer en waarin ze tevens 20.000 hoogtemeters overwinnen. Dit jaar werd deze fietstocht door 250 deelnemers gemaakt. Henk Vogels was met zijn 67 jaar de op één na oudste van de hele groep.

De firma Knoops, fietsenzaak in Mierlo, stelde een groep van vijftien personen samen en zij vertrokken gezamenlijk naar het startpunt in Prad am Stilfersjoch. De groep had nog twee dagen om te relaxen of om een kort fietstochtje te maken. Op zondag 9 juni werd er 's ochtends om 08.00 uur toch eindelijk gestart. Na maanden van trainen en afzien konden ze nu toch echt aan de gang.

De tocht leidde hen gedurende acht dagen door prachtige gebieden en het was afzien om de vele hoge bergen te beklimmen, maar ze genoten van de geweldige uitzichten. En steeds als ze 's avonds aan de finish kwamen, overheerste het euforische gevoel: we hebben het weer gehaald. Iedere ochtend vertrokken ze om 08.00 uur en iedere avond zochten ze rond 22.30 uur hun bedje op. De meeste deelnemers sliepen in tentjes, maar deze groep had ervoor gekozen om in hotels te overnachten. 's Avonds heerlijk douchen en relaxen op een eigen kamer en 's nachts slapen in een echt bed in plaats van op een luchtbed. Zo kwamen ze beter aan hun rust toe.

Het was zwaar, maar wat als het echt niet meer ging? "Gewoon blijven trappen en niet nadenken." Een aantal van de fietsers hebben zelfs nog een paar PR-tjes (Persoonlijk Recordjes) gehaald. De uitdaging was om iedere dag weer voor 19.00 uur binnen te zijn en dat is hen allemaal iedere dag ruimschoots gelukt.

Op zondag 16 juni was de finish op de Cauberg in Valkenburg. Als groep kwamen ze in Valkenburg aan; vol emoties. Ze hadden het allemaal gehaald. Er waren vele familieleden en bekenden aanwezig om hen in te halen en een spandoek mocht natuurlijk niet ontbreken. De vijf hadden, samen met de rest van alle fanatieke fietsers, een prachtige prestatie neergezet waar ze trots op mogen zijn.

Corridor 1 kampioen

Foto: Ingezonden

Het eerste team van de Corridor is zondag 16 juni kampioen geworden in de klasse D-1C, wat een geweldige prestatie is. Aan het einde van de eerste helft van de veldcompetitie 2018 - 2019 stond het team op de eerste plaats.

Tijdens de zaalcompetitie verloor het team enkele geroutineerde speelsters door zware blessures, waardoor het voor 'de jonkies' een zware klus werd. Toen ook nog tijdens één van de laatste trainingen een basisspeelster haar vinger brak, werd het nog moeilijker.

Corridor 1 begon de wedstrijd tegen Flash 1, die onder leiding stond van scheidsrechter mevrouw M. Zweden, met een mooie voorsprong van 2-0 en eindigde de eerste helft met 6-4. Na rust kwam Flash terug tot 6-6 en werd het zelfs 6-8 met nog maar enkele minuten op de klok. Niemand geloofde toen nog in een overwinning.

Corridor wist nog tot een gelijkspel te komen: 8-8 en in de laatste minuut scoorde Lotte van Gastel - van Rulo het winnende doelpunt: 9-8. Al met al een superprestatie van het hele team, dat voor deze gelegenheid gecoacht werd door Renate Kuijpers en Patricia van de Vorst, terwijl de vaste trainster/coach, Marit Reinten, haar bijdrage leverde als speelster. Geweldig. Promotie naar de Overgangsklasse is nu een feit. Dames, allemaal van harte gefeliciteerd.

Korfbalvereniging De Corridor

Uitslagen
Woensdag 12 juni
Corridor MW2 – Flash MW3 9 - 8
Recreanten Odisco-Corridor 1 6 - 8
Recreanten Corridor 2-Be Quick 5 - 6

Donderdag 13 juni
Be Quick C3 – Corridor C1 2 - 6

Zaterdag 15 juni
Corridor B1 – Flamingo's B1 10 - 3

Zondag 16 juni
Corridor 2 – Stormvogels 3 7 - 15
Corridor 1 – Flash 1 9 - 8

Programma
Maandag 17 juni aanvang
Corridor MW1 – Flash MW2 20.00

Woensdag 19 juni
Be Quick MW1 - Corridor MW2 20.00
Recreanten Corridor 1-Altior 20.00
Recreanten Flamingo's-Corridor 2 20.00

Zaterdag 22 juni
Rooi F1 - Corridor F1 10.00
SVOC '01 D2 – Corridor D2 11.15

37 / 40

1 t/m 31 juni Expositie Heleen Venema in de gang van het Vestzak
19 juni 'Gewoon Doen' voor 55 plussers
23 juni 19.30 uur Kienen in het Vestzak
24 juni 11.00 uur Beweeggroep Veerkracht voor de sportieve 60 plusser
25 juni 10.00 -16.00 uur Culturele en Educatieve activiteiten voor jonge mensen met dementie
27 juni 20.00 uur repetitie harmonie Pro Honore et Virtute

Kijk op onze website voor het programma van het volgende seizoen www.vestzaktheaterson.nl

Weer – mooi – weer

Foto: Huub Coenen

We kunnen weer heerlijk achter het glas op het terras met windwerend glas omrand, 'all inclusive'. 'Hij' zit er ook weer glas na glas meer op te warmen om dan weg te zinken in filosofisch gepeins. De opwarming van de aarde baart hem zorgen, die hij ongevraagd deelt met zijn publiek 'all inclusive'. Dat kan nu nog, maar spoedig zit een deel daarvan achter het glas op een terras aan strand en zee. Daar vieren ze dan vakantie bij de vele soorten krijsende en schijtende meeuwen, ook 'all inclusive'.

Foto: Huub Coenen
Foto: Huub Coenen

Foto: Ingezonden

Het kittenseizoen is in volle gang bij Dierenopvangcentrum de Doornakker. Vrijwel dagelijks worden jonge katjes op straat gevonden die, als ze groot genoeg zijn, dolgraag willen verhuizen naar een nieuw thuis. De katjes komen in alle karakters; van ondernemende muizenvanger tot verlegen huiskat en van het beste maatje voor een jong gezin tot een zonaanbidder met voorkeur voor een rustig thuis. De kittens groeien op in een huiselijke omgeving en zijn bij plaatsing bij een baas netjes gechipt en gevaccineerd. Ook zorgen wij ervoor dat uw nieuwste gezinslid geneutraliseerd wordt zodra hij of zij oud genoeg is.

Bent u op zoek naar een, of meerdere kittens? Bezoek dan de link https://bit.ly/2XeEHk1 en maak kennis met de hartendieven.

39 / 40