DeMooiSonenBreugelkrant

17 juli 2019

DeMooiSonenBreugelkrant 17 juli 2019


Zomert(r)ips tijdens de vakantietijd

Nederlanders vertrekken in de zomervakantie naar een plek elders in Nederland of het buitenland, om de vakantietijd door te brengen. Toch blijven er ook veel mensen thuis en speciaal voor hen is de Zomert(r)ips gemaakt. Geniet op één van de terrassen in Son en Breugel of trek erop uit. In de Zomert(r)ips staan vele uitjes voor jong en oud.

Kijk voor de tips en trips op pagina 15 tot en met 19.

We gaan er even tussenuit!

De zomervakantie is begonnen, scholen hebben hun de deuren al gesloten voor de zomer en ook in het bedrijfsleven is het rustig(er). Al is het maar omdat het bedrijf even dicht is, of omdat het personeel (groten)deels op vakantie is. Als de zon schijnt en de temperatuur stijgt, komen we vanzelf in vakantiestemming.

In deze vakantietijd zult u DeMooiSonenBreugelKrant even moeten missen. De komende drie weken valt de krant niet in uw brievenbus en ligt niet op de vaste afhaaladressen. Wilt u toch op de hoogte blijven van al het nieuws in en rondom Son en Breugel, dan kunt u kijken op www.mooisonenbreugel.nl.

Het team van DeMooiSonenBreugelKrant wenst u een fijne vakantietijd, thuis of op uw vakantiebestemming. U leest ons weer op woensdag 14 augustus!

Jaargang 5 • Week 29 • 17 juli 2019

3 / 32

Gemeente Son en Breugel gooit 1650 euro over de balk

De plastic bekers liggen wekelijks op straat Foto: Wil Feijen

Als je meedoet met een wedstrijd, dan wil je winnen. Toch? In ieder geval ga je je best doen om te scoren tijdens de wedstrijd. De gemeente heeft een actieve beleidsmedewerker milieu. Deze medewerker heeft Son en Breugel ingeschreven voor de wedstrijd 'Schoonste winkelgebied van Nederland'. Voor drie locaties: De Van Gentlaan, Centrum Son en Ekkersrijt'. Voor elke locatie moest de gemeente 550 euro inleggeld betalen. Als je dat geld ervoor over hebt, dan wil je toch ook rendement van deze wedstrijd? Helaas, daar is verder niet over nagedacht…

Redacteur: Ineke van Uden
Fotograaf: Wil Feijen

Eerder plaatste DeMooiSonenBreugelKrant een persbericht dat ons dorp in de race is voor de titel 'Schoonste winkelgebied van Nederland'. Daarop reageerde de afdeling communicatie van de gemeente Son en Breugel richting de redactie dat zij niet op de hoogte waren van deelname. Na wat speurwerk weet de gemeente inmiddels dat een beleidsmedewerker milieu de gemeente Son en Breugel met drie locaties à 550 euro inleggeld heeft opgegeven voor deze wedstrijd. Een mooi streven. Maar is het niet vreemd dat het blijft bij 1650 euro betalen aan de organisatie van deze wedstrijd en dat je verder niet in actie komt? Geen PR plan hebben hoe je inwoners en ondernemers van Son en Breugel kunt betrekken om het doel te bereiken. Namelijk: een schoon winkelgebied.

Foto: Ineke van Uden

Schone winkelstraat
Tussen mei en eind augustus komt onaangekondigd een observatieteam die de winkellocaties komt beoordelen en het winkelend publiek vraagt hoe schoon zij het winkelgebied ervaren. Het publiek wordt ook gevraagd wat mogelijke verbeterpunten voor dat winkelgebied zouden kunnen zijn. Martijn van Weert van Stichting Nederland Schoon: "Ons doel is om zwerfafval te minimaliseren. Deze wedstrijd is een middel om winkelend publiek en ondernemers te attenderen op hoe zij met zwerfafval omgaan. Winkelen in een schone straat is veel prettiger. Een schoon winkelgebied zorgt voor een langer verblijf van de consument, een hogere omzet, geeft een gevoel van veiligheid en een positieve sociale houding.Schoon houdt schoon."

Gemiste kans
De organisatie van 'Schoonste winkelcentrum Nederland' heeft veel pr-materiaal wat de gemeente had kunnen gebruiken voor deze wedstrijd. Helaas heeft de gemeente Son en Breugel er tot vandaag nog niets aan gedaan. En ook al gaat het niet altijd om winnen, als je 1650 euro betaalt, heb je toch van te voren wel nagedacht over wat je met deze wedstrijd zou willen bereiken? Uw verslaggever heeft de gemeente gevraagd om in contact gebracht te worden met de medewerker die waarschijnlijk met goede bedoelingen Son en Breugel had opgegeven. Maar helaas, ook hier is geen gevolg aan gegeven.

Winst te behalen
In het centrum van Son is in ieder geval nog wel wat winst te behalen wat betreft zwerfafval tegengaan. Een ondernemer die vroeg in de ochtend bij zijn winkel komt, treft het afval aan van mede-ondernemers en van bezoekers/publiek van de winkelstraat. Hij begint zijn dag met de stoep schoon te vegen.

Kans laten liggen
Jammer dat de gemeente deze kans heeft laten liggen om aandacht te vragen voor de wedstrijd. Niet om te winnen. Maar voor bewustwording. Hier lag een kans om inwoners en ondernemers mee te nemen in een ludieke wedstrijd. Als je de foto's bekijkt wat je dagelijks op straat in de Nieuwstraat ziet liggen dan weet je bijna al zeker 'Son en Breugel wordt geen winnaar van deze wedstrijd'. Son en Breugel verliest dubbel op. De wedstrijd én 1650 euro.

Scouts Dutmella naar World Scout Jamboree

V.l.n.r. Marieke van Veen, Yvo Pouwels, Willemijn van Roekel, Janneke Greijdanus, Diede van Wijk, Xander Buters, Ilya Renders, Wouter Buters, Alex Egelie, Lenke Pouwels, Bart Wullems. Op de foto ontbreken: Maarten van Veen, Kim Verkuijlen, Josh van Waalwijk van Doorn Foto: Janneke Greijdanus

Een groep van veertien leden van scouting Dutmella neemt van 22 juli tot 2 augustus deel aan de World Scout Jamboree. Dit grote internationale evenement voor scouts uit de hele wereld vindt eens in de vier jaar plaats. Dit jaar reizen zo'n 1100 Nederlandse scouts en begeleiding af naar West Virginia in Amerika.

Redacteur: Emmy Grit

De voorbereiding van Janneke startte bijna twee jaar terug. Ze heeft in oktober 2017 een sollicitatiebrief geschreven aan de organisatie voor de functie 'troepstaf', net als zo'n 150 anderen. "Op de selectiedag in november 2017 werden we in groepen verdeeld. We moesten opdrachten uitvoeren en vragen beantwoorden. De Nederlandse organisatie, waaronder Bart Wullems van Dutmella, bekeek hoe je opdrachten uitvoerde, of je een geschikte leider was, welke vaardigheden je bezit en of je goed kon samenwerken. Van de 150 aangemelde leiding bleven 76 troepleiders over, waarvan twee leiders van Dutmella: Janneke Greijdanus en Kim Verkuijlen. De andere leiders van Dutmella gaan als onderdeel van het Internationale Service Team, ondersteunende medewerkers, naar de Jamboree.

Vijf weekenden
In totaal gaan 684 Nederlandse jeugdleden in de leeftijd van 14 tot en met 17 jaar naar de Jamboree, waarvan 5 jeugdleden van Dutmella. Als voorbereiding hebben alle Nederlandse jeugdleden vijf weekenden gehad om elkaar en de troepstaf te leren kennen. "Ieder weekend stond een ander programma op de agenda. De voorbereiding voor het gehele avontuur kost veel tijd, maar je krijgt er veel energie van terug. Ik geniet enorm van het plezier dat de jongeren hebben tijdens deze weekenden", vertelt Janneke enthousiast.

Ruim 150 landen
"Tussen de 45.000 en 50.000 scouts uit meer dan 150 verschillende landen zijn tijdens de Jamboree te vinden op het scoutingterrein 'Summit Bechtel Reserve' in West Virginia." De troepen uit Nederland staan verspreid over zes verschillende 'basecamps' op het 57 km2 grootte terrein. Behalve dat er tenten staan voor het verblijf van de troepen, wordt het terrein ook ingericht met supermarkten, een ziekenhuis, diverse geloofshuizen en een groot podium waar onder andere de officiële opening en sluiting plaatsvindt.

Unity show
Het doel van de World Scout Jamboree is 'uitwisseling', 'avontuur' en 'ontwikkeling'. Doordat alle nationaliteiten door elkaar staan, ontmoet je altijd andere culturen. Op het terrein kunnen verschillende activiteiten zoals raften, duiken, mountainbiken, (boog-)schieten, klimmen, hoogteparcours en tokkelen gedaan worden. In het programma is ook een cultuurdag opgenomen die 's avonds wordt afgesloten met de 'Unity show'. "Dit is een mooi onderdeel van het programma. Het brengt mensen bij elkaar met een gemeenschappelijk doel, respect, openheid en de moed om met elkaar te delen", vertelt Janneke trots.

Mooi avontuur
Alle Nederlandse jeugddeelnemers vertrekken op 21 juli richting Amerika en komen op 11 augustus weer terug. "Na de officiële sluiting van de Jamboree blijven wij met de gehele troep nog een paar dagen in Amerika en gaan we aansluitend naar Washington D.C. en New York voor een aanvullend programma. "Het wordt een enorm mooi avontuur waar zowel de leiding als de jongeren nog vaak met veel plezier aan zullen terugdenken."

Wilt u meer informatie over de World Scout Jamboree en de avonturen volgen van de scouts van Dutmella, kijk dan op wsj.scouting.nl.

Ton van Brussel loopt Vierdaagse van Nijmegen voor goed doel

Als vrijwillier toont Ton een jong eendje Foto: Ingezonden

De Vierdaagse van Nijmegen is dinsdag 16 juli begonnen. Ruim 44.000 wandelaars hebben zich ingeschreven voor deze editie. Onder de deelnemers is de Son en Breugelse Ton van Brussel. Ton loopt voor de eerste keer mee en koppelt zijn deelname aan 'de Vierdaagsesponsorloop'.

"Ik heb al diverse keren een marathon gelopen en was nu toe aan een nieuwe uitdaging. In mijn jonge jaren deed ik vaak een beetje minachtend over de Vierdaagse, alsof dat geen sport is, maar inmiddels weet ik beter", geeft Ton aan. Gedurende vierdagen op een rij, loopt Ton veertig kilometer. Dat vereist training en doorzettingsvermogen. Ton heeft veel getraind voor deze Vierdaagse. Het is een echte uitdaging voor hem geworden. Vrijdag 19 juli volgt de beloning; de heldenontvangst op de Via Gladiola en zijn eerste Vierdaagsekruisje!

Goed doel
Ton heeft aan zijn deelname een goed doel gekoppeld; de Dierenambulance Zuid-Oost. "Sinds begin februari van dit jaar werk ik bij De Dierenambulance Zuid-Oost. De eerste weken werd ik meteen al geconfronteerd met veel dierenleed.", gaat Ton verder. Jonge kittens die in de sloot terecht waren gekomen, waarvan de moeder was aangereden. Een konijn dat al vele dagen onder een net verstrikt zat. Een eend die met haar kuikens gevangen zat op een binnenplaats. Maar ook andere (misschien) minder ernstige zaken, zoals een hond of een kat die al dagenlang rondzwerft en wanhopig zoekt naar zijn eigenaar.

Betrokkenheid
Wat Ton opviel was de enorme betrokkenheid en zorg van de vrijwilligers van de Dierenambulance, zijn directe collega's. Met grote toewijding en grote liefde ontfermen zij zich over de dieren, of het nu een valk is of een musje, een reiger, een egel of een muis. De vrijwilligers van de Dierenambulance staan dag en nacht klaar om dieren in nood te helpen. "Dat is dus precies de reden dat ik voor dit mooie doel loop."

Doneren
Inwoners uit Son en Breugel en omgeving kunnen via de website van www.devierdaagsesponsorloop.nl een donatie doen voor de Dierenambulance. Ga naar de website, typ Ton van Brussel in en klik op 'sponsor mij'. "Alle donaties zijn welkom. Vele kleintjes maken ook een grote opbrengst", aldus Ton.

Iedere dag stuurt Ton een berichtje hoe de dag is verlopen. Via www.mooisonenbreugel.nl kun je hem volgen.

5 / 32

Vaker 'spijkers met koppen slaan' kan leiden tot bezuinigingen

Foto: TIPMooiSonenBreugel

Dat de gemeente Son en Breugel vierhonderdduizend euro moet bezuinigen, is geen nieuwtje meer. Om de gemeentelijke organisatie te versterken en om nieuw beleid mogelijk te maken heeft de gemeenteraad onlangs besloten om de Onroerendzaakbelasting (OZB) te verhogen. DeMooiSonenBreugelKrant heeft, voordat dit besluit bij de gemeenteraad was genomen, het burgerpanel TIPMooiSonenBreugel ingezet en de inwoners van Son en Breugel naar hun mening gevraagd waarop de gemeenteraad juist wel of niet mag bezuinigen.

Redacteur: Emmy Grit

Foto: TIPMooiSonenBreugel

Lastenverzwaring, zoals het verhogen van de OZB, is volgens de respondenten een van de mogelijke opties om het te kort van de vierhonderdduizend euro te dichten. Voor veel respondenten zou een lastenverzwaring in combinatie met bezuinigingen ideaal zijn. Een lastenverzwaring van 50 tot 150 euro per jaar is acceptabel voor de respondenten.

Verschillende meningen
In het onderzoek is de vraag gesteld aan de respondenten waar de gemeenteraad juist wel of juist niet op mag bezuinigen. Zoveel mensen zoveel meningen. Wil de één juist bezuinigen op bijvoorbeeld Duurzaamheid, geeft de ander aan dat daar niet op bezuinigd mag worden.

Tijd én geld
De thema's die met stip op nummer één en twee staan waarop veel geld te bezuinigen is, zijn 'nieuwe bestuursstijl gemeenteraad' en 'centrum Son – Dorpshuis'. In de toelichting in het rapport staat onder andere te lezen dat 'vier wethouders te veel is voor de gemeente Son en Breugel'. Een aantal respondenten geeft aan dat 'het veel te lang duurt voordat er iets besloten wordt. Als de gemeente vaker 'spijkers met koppen slaat', dan kunnen ze vast en zeker veel sneller (en dus goedkoper) werken.' Leden van het burgerpanel zijn van mening dat door de vele vergaderingen zowel tijd als geld verloren gaat en stellen voor om anders te vergaderen waardoor tijd én geld bespaard kan worden.

Top twee
Het thema 'Centrum Son – Dorpshuis' is als tweede optie gekozen waarop de gemeenteraad zou kunnen bezuinigen. 'Er is nu al te veel geld uitgegeven', is één van de reacties die in het rapport is te lezen. Een burgerpanellid: "Vooral het eindeloos inschakelen van architecten en wéér een nieuw plan bedenken, kan echt minder. Bedenk wat je wilt, welk doel moet het dienen en vergeet status en ego. Maak een fijn dorpshuis zonder gouden kranen, puur voor de ontmoeting van burgers."

Niet op bezuinigen
Naast de vraag waar de gemeenteraad op zou kunnen bezuinigen, is tevens de vraag gesteld waar absoluut niet op bezuinigd mag worden. 'Mobiliteit en veiligheid in het verkeer', nulde lijn samenleving: zorg die gegeven wordt door mantelzorgers, vrijwilligers of familie' en 'veiligheid' vormen bij deze vraagstelling de top drie. "Ik denk dat deze thema's erg belangrijk zijn voor het welzijn van de inwoners", aldus een respondent.

Extern bureau
In het onderzoek worden ook tips gevraagd aan de respondenten rondom het vinden van extra bezuinigingsmogelijkheden. Een tip die hierbij eruit springt is 'dat raadsleden zelf taken uitvoeren of met de plaatselijke middenstand oplossen in plaats van voor elk probleem een bureau in te schakelen dat duizenden euro's vraagt om een of ander rapport op te stellen.' Een andere tip die genoemd wordt is 'minder bureaucratie en burgerinitiatieven stimuleren.'

'De boer op'
Onlangs is gebleken dat het 'anders vergaderen' al door de gemeenteraad is opgepakt. In DeMooiSonenBreugelKrant van 10 juli in het artikel 'De lokale politiek gaat de boer op', is te lezen dat de gemeenteraad op een andere manier gaat vergaderen. De werkgroep 'Bestuursstijl' die zich hiermee bezighoudt, wil het 'anders vergaderen' aangrijpen om onder andere op locaties te gaan vergaderen. Ze willen hiermee het contact met inwoners, maatschappelijke organisaties en ondernemers intensiveren. Een voorbeeld hiervan is het organiseren van een inloopuur of dat raadsleden zich laten uitnodigen bij verenigingen of bedrijven.

Een prestatie waar je u tegen zegt

Trainer Stefan Hems geeft Ingrid Weijer kracht- en conditietraining Foto: Isabel Erkemeij

Ingrid Weijer is een vrouw die constant nieuwe uitdagingen zoekt. Ze heeft zichzelf nu een sportief doel gesteld. Ze wil in juni 2020 aan de start verschijnen van de Skymarathon in Livigno in Italië. Niet zomaar een marathon. Op grote hoogte zal ze daar ongeveer 40 kilometer over bergen en over gletsjers moeten lopen. Een prestatie waar je u tegen zegt.

Redacteur: Ineke van Uden

Ingrid Weijer samen met trainer Stefan Hems Foto: Isabel Erkemeij

Ingrid (47) trok drie jaar geleden de stoute schoenen aan en begon aan wat krachttraining. Haar personal trainer vond dat je naast krachttraining ook moest gaan hardlopen als warming-up. Ingrid: "Ik herinner me mijn eerste keer nog goed. Mijn hart bonkte mijn lijf uit. Ik heb die trainer uitgescholden en vervloekt. Maar hij werd er niet warm of koud van. Eenmaal thuis na een warme douche voelde het toch wel goed. Dit wilde ik vaker." Ingrid trainde en stelde zichzelf steeds nieuwe doelen. Uiteindelijk liep ze de halve marathon. Een mooie prestatie. Deze vorm van hardlopen is wel dat je constant moet presteren. Dat je zo snel mogelijk die eindstreep behaald.

In de natuur
Dan komt Ingrid in contact met trailrunning. Simpel gezegd is trailrunning 'lopen over paadjes'. Een vorm van (hard)lopen dus, maar in oneindig veel varianten voor wat betreft de route en de zwaarte: "Je loopt bijna niet meer op de weg, maar door de natuur. Ik hoor de vogels fluiten. Ik kom herten tegen. Laatst bleef ik nog een poosje stil staan toen ik een uil zag. Deze manier van hardlopen is niet alleen maar go,go,go, maar ook vooral genieten van datgene wat je onderweg tegenkomt. Natuurlijk ben je ook bezig met een prestatie neerzetten, maar ik ervaarde opeens dat hardlopen ook leuk kan zijn."

Paniek: hoe dan?
Ingrid is altijd op zoek naar uitdagingen: "Iets wat je kent, is niet meer leuk. Ik heb de drive om steeds iets nieuws op te zoeken. Nieuwe doelen te stellen. Grenzen opzoeken en leren wat het met je doet als je over je grens gaat. Bij elk nieuw doel dat ik mezelf stel, weet ik dat ik het zwaar ga krijgen. Dat ik ga mopperen, puffen, piepen en klagen. Maar het brengt altijd iets moois." Na een pittige loop in de Ardennen heeft Ingrid nu een nieuw doel gesteld. Ze wil in juni volgend jaar aan de start van een skymarathon in Livigno staan: "Toen ik dit doel hardop had uitgesproken, raakte ik eigenlijk ook wel een beetje in paniek. Hoe dan? Hoe ga ik dit voor elkaar krijgen?" Maar wat Ingrid eenmaal heeft gezegd, gaat ze doen ook: "Het wordt een prachtig gevecht met mezelf. Niet toegeven aan de vermoeidheid in de benen. Positief blijven. Het wordt zowel mentaal als fysiek een uitdagend mooi spel."

Reis in mezelf
Deze uitputtingsslag vraagt een heel andere soort training dan wat Ingrid gewend is: "Ik moet leren niet direct voluit te gaan. Als ik straks die uitputtingsslag van zo'n 8,5 uur op grote hoogte moet kunnen volhouden, moet je niet in het eerste uur al je energie hebben verbruikt. Ik ga mezelf heel erg tegenkomen. Niet alleen straks daar op die bergen, maar ook in het traject er naar toe. Maar dat vind ik niet erg. Het is een mooie reis in mezelf. Zo'n proces vormt je in je ik-kracht en in je wilskracht. Je groeit ervan als je jezelf tegenkomt." Ingrid wordt blij als ze iets haalt waar ze hard voor heeft moeten werken: "Als ik het gehaald heb, voelt het goed. Maar het gaat niet alleen om het eindresultaat. Het proces is minstens zo belangrijk als het eindproduct."

DeMooiSonenBreugelKrant gaat Ingrid de komende tijd volgen in haar proces naar haar einddoel: de skymarathon in Livigno in Italië. Wordt vervolgd.

Ties van Gorp: Een 'verrekes goede presentator'

Foto: Wil Feijen

De misschien wel meest markante inwoner van Son en Breugel is ziek, ernstig ziek. Ties van Gorp is uitbehandeld zoals dat heet. Het is een fase in zijn leven waar Ties - anders dan normaal - geen regie over heeft. "Ik ga dood", zoals hij zelf zegt. Ties geeft zich niet gewonnen. Hij probeert de dingen die hij nog kan regelen te regelen. En hij probeert te zeggen wat hij nog wil zeggen. Dat laatste valt niet altijd mee, omdat hij op sommige dagen te zwak is en zelfs het praten hem moeite kost. Toch vond Ties het tijd voor een gesprek met de krant. En daar zit ik dan. Bij 'onze' Ties en zijn geliefde Greet.

Redacteur: Adrie Neervoort

Ties zit keurig in een mooie pyjama op een comfortabel stoel. We hebben het gesprek in zijn woning aan de Marijkestraat. Ties is geboren in 1942 aan de Eindhovenseweg 25 In Son en Breugel. Na de bedrijfsschool van Philips ging hij als gereedschapsmaker bij Philips werken: "Maar dat was niet mijn omgeving. Ik had geen vrijheid en het was eenzijdig werk. Toen ben ik bij Maas Automaten gaan werken. Na een ernstig ongeluk begon ik als beheerder bij de gemeentewerf in Son en Breugel." In het gesprek komen allemaal verhalen van vroeger terug. De foto (gemaakt door Martien Coppens) van de molen die naast zijn ouderlijk huis stond en waar hij als kleine jongen vaak speelde, hangt aan de muur. Die foto is een geschenk van de harmonie toen hij daar 25 jaar lid van was.

Rode draad
De rode draad door Ties zijn leven is toch wel de muziek. Als jongen van 10 jaar hoorde en zag hij dat de terugkerende militairen uit Nederlands-Indië werden onthaald door de fanfare van Son en Breugel. Hij ervaarde wat muziek deed, maar ook hoe het gewaardeerd werd. Ties: "Als kleine jongen wist ik het al, ik wilde ook bij de fanfare." Er zo kwam Ties bij de fanfare die later een harmonie werd. De harmonie die nu bekend is als Pro Honore Et Virtute. Ties zijn moeder was maar wat blij dat hij bij de fanfare ging. Ties zelf wilde het liefst slagwerk gaan doen, maar zijn vader zei "In dit huis wordt niet getromd, maar alleen geblazen." En daarom begon Ties op trompet, later blies hij beugel om met de tuba te eindigen. Het afscheid van de tuba viel zwaar, maar een herseninfarct dwong hem ertoe. De liefde met de harmonie kent helaas ook een breuk. Ties vond dat de harmonie niet op niveau presteerde: Het kon beter en het moest beter. "Ge moet geen mopke blazen, maar onderhoudende muziek maken." Ties besprak dit met het bestuur maar kreeg geen gehoor. Men vond het goed genoeg. Ties gaat en ging altijd voor het beste en dus was dit het moment om 'zijn' harmonie op 24-jarige leeftijd de rug toe te keren. Gelukkig keerde Ties na een aantal jaren terug bij de harmonie. En daarna zijn de harmonie en Ties onafscheidelijk geworden.

Krutjesgatse Liederentafel
Een harmonie laat door samenspel en kwaliteit mensen genieten van muziek. Misschien dat Ties daarom wel zijn hart heeft verpand aan de harmonie. Want hij heeft in zijn leven ook door samen te werken mooie initiatieven laten ontstaan. Zoals het tonpraten tijdens carnaval. Daar kon hij (samen met Martien van de Hurk) met zijn gevoel voor taal zijn ziel en zaligheid in leggen. Maar ook was hij het die als voetballend lid van voetbalclub SBC samen met Henk Scheepers het tijd vond voor een carnavalesk mannenzangkoor. Zo ontstond, na de kunst afgekeken te hebben bij een mannenkoor in Helden Panningen, de Krutjesgatse Liederentafel.

Museum Pieter Brueghel
Heel zijn leven heeft Ties genoten van alles wat op zijn creatieve pad kwam. Zo was hij ook korte tijd beheerder/gastheer van het kleinste en enige museum dat Son en Breugel ooit heeft gekend. Samen met Jan Burgers en Ad van Etten opende dit drietal aan de Markt 2a een museum over Pieter Brueghel. Tegelijkertijd was hij beheerder van het Vestzaktheater. Zeg maar gerust zijn theater. Hij was daar eerste beheerder samen met zijn eerste vrouw. Na haar plotselinge overlijden stond Ties er alleen voor. Na enkele jaren ontmoette hij Greetje zijn huidige vrouw. Samen met haar heeft hij daarna nog acht jaar ingezet voor het vestzaktheater.

Spreekstalmeester
Ties bleef actief in het Sonse culturele leven. Zo was hij onder tweemaal de presentator van het Smartlappenfestival in Son en Breugel. Een rol die helemaal bij hem past. Niet voor niets vroeg ook de harmonie hem al eerder om als spreekstalmeester tijdens concerten zijn zegje te doen. Freddy Louwers: "Hij deed dat met zoveel humor en nam zichzelf ook wel op de hak als er weer eens een lastige Engelse, Italiaanse of Japanse naam uitgesproken moest worden. Maar aan het einde - als iedereen bedankt werd door Ties - meldde hij toch ook altijd wel even dat het publiek een 'verrekes goede presentator' had gehad die avond."

Groots dank-je-wel
Dit typeert Ties van Gorp. Humor. Maar ook loyaliteit en ongelooflijk veel inzet voor de gemeenschap van Son en Breugel. Ties, je hoeft het nu niet zelf te zeggen, maar het hele dorp zegt het tegen jou 'Wat ben jij een 'verrekes goed mens' en 'wat heb jij verrekes veel voor de gemeenschap betekend". Daar kunnen wij alleen maar een diepe buiging voor maken en een groots dank-je-wel tegen zeggen. Waarop Ties het interview afsluit met de woorden: "Ik heb het allemaal verschrikkelijk graag gedaan."

Foto: Wil Feijen
Foto: Wil Feijen
Foto: Wil Feijen
Foto: Wil Feijen

Kioskoptredens in augustus

Foto: Ingezonden

In de maand augustus valt er weer van alles te beleven op de Sonse kiosk op het Kerkplein. Zeker voor de thuisblijvers en zij die weer terugkomen van hun vakantieadres. Als de weergoden willen meewerken treden onderstaande groepen en artiesten op.

Woensdag 7 augustus
19.00 – 21.00 uur: Duo Pastinakel
Pastinakel is een duo dat bestaat uit Terry Emons (contrabas) uit Veghel en Pieter van den Boom (gitaar) uit Son. Deze twee muzikanten begonnen hun samenwerking ruim 10 jaar geleden in de docentenband aan het Fioretti College in Veghel. In de loop der tijd speelden ze vele evergreens, waarvan nu op het repertoire staan liedjes van o.a. The Beatles, Stones, Dire Straits, Elvis, Santana, The Eagles, tot Avicii.

Vrijdag 16 augustus
19.30 – 21.30 uur: Pieter van den Boom
Pieter van den Boom is een veelzijdig muzikant uit Son en Breugel en is ook bekend als lid van Two of the Vitals en Duo Pastinakel. Hij trad in die hoedanigheid al enkele keren eeerder op op de kiosk. Deze avond verzorgt hij een solo optreden als klassiek gitarist. Hij speelt een selectie van voornamelijk klassieke melodiën.

Zaterdag 17 augustus
14.00 – 16.00 uur: Tour de Kiosques
Op zaterdag 17 augustus is het op 29 juni, wegens de weersomstandigheden, afgelaste optreden van Tour de Kiosques opnieuw ingepland. Tour de Kiosques was al enkele keren eerder in Son en Breugel en wordt georganiseerd door Stichting Elbrimalefonds Vught. Van 14.00 tot 16.00 uur wordt er op de piano gespeeld door autodidact Leo Willemen en is ook zanger/gitarist Nico Weijns van de partij. Leo en Nico spelen tot hun eigen genoegen, maar graag ook tot genoegen van iedereen, die er naar wil luisteren, voor jong en oud. Deze muzikanten gaan de hele zomer lang op tournee langs een aantal van de vele kiosken in Brabant. Doelstelling van de stichting is om musici, zowel (semi-) professionals als amateurs, een podium te bieden en dit zonder winstoogmerk. Het optreden op de kiosk is gratis te bezoeken, wel kan men geheel vrijwillig een donatie voor de stichting in de bus deponeren.

Woensdag 21 augustus
20.00 – 22.00 uur: Just4fun
Just4 fun trad op de kiosk al eerder op samen met Blaaskapel Wa'n klank. Nu hebben zij de kiosk voor zich alleen De naam Just4Fun geeft aan waar de band voor staat: muzikaal plezier voor de muzikanten zelf en voor het publiek staat voorop. Met de uitgebreide bezetting, het aansprekende repertoire, en zeker niet te vergeten het enthousiasme van de leden, zorgen ze voor een memorabel optreden. Zeker buiten komt de band prima tot zijn recht: op muziekfestivals, braderieën, en zeker ook sport- en cultuur evenementen.

Zondag 25 augustus
15.00 – 17.00 uur: Popkoor Sway
Sway is een popkoor uit Eindhoven met leden uit de hele regio. Popkoor Sway is een enthousiaste groep mensen, die lekkere popmuziek maakt, in een eigen jasje gegoten door muzikaal leider Gerard de Graaf. De groep bestaat uit zo'n 22 zangers en zangeressen en een stevige vijfmans band. Het repertoire varieert van rustige nummers zoals All of me, Bad Day en Angels tot meeswingers zoals Sex Bomb, Disco Inferno en Happy. De combinatie van een niet al te groot koor en een goede band geeft de groep een heel eigen sound.

Zaterdag 31 augustus
14.00 – 17.00 uur: De Klezkoppen
Vijf blazers nemen je mee naar de verre uithoeken van de Balkan. Snelle noten van de klarinet, sax en trompet razen voorbij, de trombone ertegen in op een tapijtje van de bombardon. Bruiloft muziek afgewisseld met melancholieke stukken. Onbegrijpelijke humor in een 'bas couture' jasje, mineur klanken die juichen en snijden door de ziel. Ze verbazen het publiek over de afkomst van deze mannen, met als thuisbasis Eindhoven. Door veel stromingen beïnvloed, creëren zij een typisch en uniek Brabants Klezmer geluid op festivals, bruiloften, muziek podia en straat.

Voor alle optredens geldt, dat ze alleen doorgaan met goede weersomstandigheden. De toegang is gratis .

Archieffoto: De Kletskoppen tijdens het kioskoptreden Foto: Ingezonden
11 / 32

Geen stok of peperspray, maar bemiddeling is het vertrouwde wapen

BOA's vaker de 'rijdende rechter' van de buurt

De BOA's Jurgen Peters (l) en Ronald van den Heuvel (r) op de fiets Foto: Wil Feijen

Ronald van den Heuvel en Jurgen Peters zijn BOA's: Buitengewoon Opsporingsambtenaren. Zij werken nauw samen met de politie in Son en Breugel voor de veiligheid in de openbare ruimte en buitengebieden. Door de maatschappelijke ontwikkelingen wordt tegenwoordig meer verwacht van de BOA's.

Redacteur: Peter Marijnissen
Fotograaf: Wil Feijen

Vroeger schreef de parkeerwachter alleen parkeerbonnen uit. Nu zijn er geen parkeerwachters meer, maar BOA's met een steeds breder takenpakket. Het bemiddelen tussen buren, jeugd en contact met de mensen op straat wordt steeds belangrijker, naast het controleren van verkeer en openbare orde. De vraag is of dit tegenwoordig voldoende is voor de handhaving op straat.

Agressie
In Amsterdam krijgen de BOA's pepperspray als extra bewapening. "In Son en Breugel kan ik niet bevestigen of dit ook nodig is", aldus Ronald. "Overal kun je agressie tegenkomen. Niemand kan mij garanderen dat het hier veilig is in Son en Breugel." Jurgen voegt hieraan toe: "Als wij 's avonds een dienst draaien en er is een onveilige situatie, bijvoorbeeld met een groep jongeren, dan kunnen wij assistentie van de politie vragen. Natuurlijk gaan wij zorgvuldig om met iedere situatie. Je mond is je beste wapen."

Buitengebied
De BOA's van Son en Breugel werken samen met Nuenen voor de controles in de buitengebieden. Voor de bossen zijn er milieu BOA's van de provincie actief. Hier krijgen ze te maken met zwaardere, criminele, zaken zoals het dumpen van chemisch extasy afval. "Wij voeren ook acties tegen de overlast van crossmotoren. Dit doen wij samen met verschillende ketenpartners zoals politie, Staatsbosbeheer en het BOA team van de provincie 'Samen Sterk in Brabant'.

Veiligheid en Zorg
De BOA's spelen een steeds belangrijker rol in het sociale domein, onder andere bij buurtruzies, pesten, geluidsoverlast en verwaarlozing. "Als BOA is het een mooie prestatie als je kunt bemiddelen in een langdurige ruzie tussen buren", licht Jurgen toe. "Wij nemen contact op met inwoners als zij klachten hebben van overlast. Dit kan bijvoorbeeld het langdurig aanhouden van een blaffende hond zijn, maar ook muziekoverlast. Wij kunnen de Algemeen Plaatselijk Verordening (APV) ter hand nemen. Met de APV kunnen wij een proces-verbaal uitschrijven en eventueel een strafbeschikking opleggen. Mocht dit niet voldoende zijn, dan kan de burgemeester ingrijpen."

Ketenpartners
"Als je zorgen uitspreek over een ander, dan moet je meerdere partners erbij betrekken. Wij werken bijvoorbeeld samen met het Centrum Maatschappelijke Deelname (CMD). Daar zitten alle disciplines die iets in kunnen betekenen: GGZ, ouderenzorg, jongerenwerk, maatschappelijk werk, WMO. Zij werken ook weer op een bepaalde manier. De wet privacy is belangrijk, dus wij zijn voorzichtig met gegevens delen."

Bereikbaar
De BOA's zijn laagdrempelig te benaderen op straat. Ze worden wel 'het (buiten) loket' genoemd. "Wij zijn mobiel waardoor wij voor de burger een laagdrempelig 'loket' zijn. De inwoners hoeven niet veel moeite te doen om ons te pakken te krijgen", geeft Jurgen aan. "Als iemand ons aanspreekt kunnen wij er een interne melding van maken. Wij handelen dit verder af met eventuele hulp van betrokken partners, zoals de politie, die dit verder afhandelt. Burgers kunnen anoniem een melding maken, maar als ze iets terug willen horen dan noteren wij hun gegevens zodat we contact op kunnen nemen. "

Melding maken
Een melding aan de BOA's kan telefonisch via het telefoonnummer 0499-491491, het gemeenteklantcontactnummer, het algemeen politienummer 0900-8844 of via de website van de gemeente bij 'Melding openbare ruimte'.

Albert Heijn Son en Breugel ondergaat complete metamorfose

De Albert Heijn in Son en Breugel gaat verbouwen Foto: Ingezonden

Albert Heijn aan het 17 Septemberplein 9 in het centrum van Son sluit zaterdag 27 juli om 16:00 uur tijdelijk de deuren. De winkel wordt ingrijpend verbouwd en krijgt het allernieuwste concept. De feestelijke heropening vindt plaats op woensdag 7 augustus om 11:00 uur. Dan kunnen klanten kennismaken met de vernieuwde supermarkt waar nog meer aandacht is voor vers, lekker en gezond eten. Ook gaat het afrekenen veel sneller met zelfscankassa's.

"Klanten merken nu nog niets van de verbouwing, maar de voorbereidingen zijn in volle gang", vertelt supermarktmanager Isabelle van Geel. Zo worden de medewerkers al opgeleid tot 'master in vers'. Hierdoor krijgen klanten straks in de vernieuwde winkel nog betere informatie over verse producten, van bewaartips tot advies over de lekkerste borrelplank. De aftrap van dit trainingstraject vond plaats in een speciale verstruck die onlangs in Son stond geparkeerd.

Grote operatie
Namens alle medewerkers nodigt Isabelle van Geel iedereen uit om de heropening op woensdag 7 augustus mee te maken. Dan zijn er ook leuke activiteiten en winacties. De metamorfose van Albert Heijn in Son en Breugel maakt onderdeel uit van een grote operatie van de supermarktketen. Door het hele land worden dit jaar zo'n 120 winkels omgebouwd naar het nieuwste winkelconcept.

Veiligere kruispunten zijn een stap dichterbij

De voltallige gemeenteraad heeft op 4 juli een motie van het CDA aangenomen met het doel om alle kruispunten binnen de gemeente veiliger te maken. De redenen zijn overduidelijk. In ons dorp zijn meerdere kruisingen die geen zuivere of direct herkenbaar middelpunt hebben of door de weggebruiker niet meteen als zodanig herkend worden. Dit zorgt voor onveiligheid. Wat weten we over de relatie tussen veiligheid en ongevallen op kruispunten?

Er is een sterk verband tussen snelheid enerzijds en de kans op een ongeval en letselernst anderzijds. We weten dat het ontwerp van de kruisingen van wegen sterk bijdraagt aan de overzichtelijkheid en daarmee de verkeersveiligheid. Een herkenbare vormgeving van wegen draagt bij aan de verkeers- en wegduidelijkheid. En tot slot: van de geregistreerde verkeersslachtoffers (doden en ernstig verkeersgewonden) valt 44 procent op een kruispunt. Bijna driekwart daarvan vindt plaats binnen de bebouwde kom (SWOV.nl).

Het college kan gebruik maken van aanbevelingen die zijn vastgelegd in verkeersonderzoeken van de ASVV (CROW, 2012). We verwachten concrete maatregelen in het kader van de fietsvisie die momenteel ontwikkeld wordt. De fietser krijgt van het CDA voorrang.

Fractie CDA

Voor een betrokken, betrouwbaar bestuur. Ga voor meer informatie naar www.cdasonenbreugel.nl.

Vlinder

Foto: Wim van den Boom

In de tuin van Wim van den Boom kwam deze vlinder langs. Wim pakte zijn camera en maakte deze foto.

Heeft u ook een mooie natuur foto gemaakt in Son en Breugel? Stuur deze dan naar redactie@demooisonenbreugelkrant.nl en wie weet wordt deze in de krant gepubliceerd.

Poorten van Hoop op de gang van het Vestzaktheater

Foto: vestzaktheater

Tijdens een eerdere expositie eind vorig jaar, in het gemeentehuis waren zes inzendingen van bijzondere objecten op de rotondes aan de Kanaalstraat en aan de Rooijseweg (Ovatonde) te zien. De bezoekers konden hun stem uitbrengen op één van de ontwerpen.

Uiteindelijk viel de keuze de Poorten van Hoop van Juul Rameau en de Skyline van Patrick van Beverloo. De voorbereidingen voor het plaatsen van de twee objecten zijn al gestart. De Poorten van Hoop van Juul zal in september, tijdens de festiviteiten van Son en Breugel 75 jaar bevrijd, de rotonde aan de Kanaalstraat in Son en Breugel gaan sieren.

Vanaf nu kunt u dit uniek ontwerp al van dichtbij bewonderen. Een onderdeel van het prachtige kunstwerk Poorten van Hoop is te zien in de gang van het Vestzaktheater.

Boten inlaatplaats bij het Oranjeveld

Boteninlaatplaats bij de Dommel Foto: Adrie Neervoort

Sinds kort is er een aanlegsteiger/boteninlaatplaats voor de Dommel aan het Oranjeveld gemaakt. Eerder lieten de medewerkers die onderhoudt plegen aan de Dommel hun boot al te water op deze locatie.

Bij het te water laten van deze boten kon er schade ontstaan aan de oevers en de beplanting. De schade kon ontstaan doordat de inlaadplaats niet was voorzien van een inrichting zoals gebruikelijk. Vanaf nu is dat dus wel. Nu kunnen de medewerkers makkelijker en veiliger hun boot te water laten.

Op dit moment is het niet toegestaan voor recreanten om de instapplaats te gebruiken voor in- en uitladen van een kano of andere kleine boot. Het is namelijk niet toegestaan voor ongemotoriseerd vaarverkeer om te varen in de Dommel in Son en Breugel.

De gemeente kent op dit moment in Son en Breugel twee locaties waar recreanten hun boot, mits ongemotoriseerd, te water kunnen laten; bij de Planetenlaan en bij het kanaal. Deze plaatsen zijn herkenbaar aan een blauw bord met de tekst 'kano in- en uitstapplaats'. De gemeente gaat onderzoeken of in de toekomst de locatie op het Oranjeveld ook deze bestemming kan krijgen.

Elektrische vierzitfiets voor De SteenUijl

Op de fiets: Bezoekers Gerrit en Marieke en het personeel Hugo en Astrid Foto: Ingezonden

Met veel plezier schonk een gulle gever recent een elektrische vierzitsfiets aan De SteenUijl. De fiets geeft de bezoekers van De SteenUijl de mogelijkheid om onder begeleiding fietstochtjes te maken in Son en Breugel en de omgeving.

"De SteenUijl is een prachtig en met zorg en liefde geleidhuis voor dagbesteding voor mensen met dementie en zij verdienen de beste middelen om hun bezoekers een aangename dagbesteding te geven", zo luidt de motivatie van de gever.

Vakantie T(R)IP

De vakantietijd is aangebroken! De laatste jaren wint Nederland aan populariteit als vakantieland, terwijl ook steeds meer buitenlandse toeristen Nederland aan doen.
Volgens het Nederlands bureau voor Toerisme blijven dit jaar ruim 4 miljoen Nederlanders thuis in de vakantieperiode. Voor de thuisblijvers hebben we daarom een aantal uitjes in de buurt op een rijtje gezet.

JULI
Expositie van Leo van Gestel
Tot en met 28 juli
Het Nederlands Steendrukmuseum in Valkenswaard presenteert tot en met 28 juli een bijzondere expositie over Leo Gestel en zijn verbondenheid met Brabant. Leendert (Leo) van Gestel (1881-1941) verbleef als kind tijdens zomervakanties regelmatig bij zijn ooms Dirk en Dimmen Gestel, eigenaren van Drukkerij Gestel & Zoon te Eindhoven. Net als oom Dimmen accepteerde Leo later commerciële opdrachten en ontwierp bijvoorbeeld litho's voor het Philips concern. Inmiddels behoort Leo Gestel samen met Jan Sluijters en Piet Mondriaan tot Nederlandse bekendste modernisten. De expositie bevat bijzonder werk van Dimmen en Leo Gestel.
Locatie: Nederlands Steendruk museum
Carolusgebouw, Oranje Nassaustraat 8, Valkenswaard

Expositie van Toon Stalpers
Tot en met 31 juli
Toon exposeert met zijn kleurrijke schilderijen in Bezoekerscentrum D'n Liempdsen Herd (Barrierweg 4 in Liempde). Toon werkt met acrylverf op linnen of panelen. Hij schildert omliggende landschappen, houdingen van vrouwen en alles wat hem boeit. De expositie is te bekijken gedurende de openingstijden van Bezoekerscentrum D'n Liempdsen Herd: de hele week (behalve 's maandags en 's woensdags) van 11.00 tot 16.00 uur.

Tentoonstelling The Otolith Group
Tot en met 18 augustus
Het Van Abbemuseum Xenogenesis prensenteert de eerste grootschalige tentoonstelling van The Otolith Group in Nederland. Xenogenesis omvat kunstwerken die zijn gemaakt tussen 2011 en 2018. De werken zijn te zien in de tien zalen van de oudbouw van het museum.
Van Abbemuseum, Bilderdijklaan 10, Eindhoven

Bloem & tuin
12 juli t/m 21 juli
Als grootste openlucht-tuinevenement van de Benelux trekt Bloem & Tuin voor de 26e keer tuinliefhebbers en gezinnen naar Nuenen. Laat je van 12 t/m 21 juli verrassen en inspireren in de bosrijke natuur van Landgoed Gulbergen. Bekijk exotische bloemen en planten, fantastische tuinontwerpen, kunst en design en daag jezelf uit tijdens verschillende workshops. Landgoed Gulberen, Schoutse Venen 15, Nuenen.

Rooi fietst
16 t/m 19 juli
Rooise Fietsvierdaagse: Groen, gemoedelijk en gastvrij, voor jong en oud, voor iedereen! Rooi Fietst wordt georganiseerd van 16 t/m 19 juli. Start en finish: Camping 'De Kienehoef', Zwembadweg 37, St. Oedenrode.

Nuffe tantes Eenuf is eenuf
Donderdag 18 juli, 14.30 uur
De ietwat 'verknipte' tweelingzussen Roosje en Greetje hebben noodgedwongen Kapsalon Den Groenerooij van hun vader overgenomen. Met behulp van vernuftige kostuums, poppen, decors, liedjes en voice-overs van onder andere Karin Bloemen & Tony Neef, steken zij hun persoonlijke verhaal in een Nuf jasje: Durf te kiezen voor wat je écht wil! Adviesleeftijd: 6+
Openluchttheater Mariahout, Mariastraat 27a, Mariahout

4 x 4 tour van 't Zand in het Zand
Zondag 19 juli, 18.30 uur
Korte avondrit vanaf de historische boerderij waarin Restaurant 't Zand is gevestigd zakken de deelnemers verder Brabant in. Men passeert prachtige vennen en visvijvers. In de visvijvers zijn vroeger karpers en waterlelies gekweekt. De Maaij is een prachtig waterrijk gebied met moeras, broekbos en uitgestrekte rietlanden. Men rijdt door een zeer afwisselende omgeving met erg veel onverhard. Prachtige vergezichten worden afgewisseld met leuke doorkijkjes en evenzo mooie waterpartijen. Onderweg zijn er voldoende mogelijkheden om even te stoppen en te genieten van de Nederlandse natuur.
Locatie: Geer 9, Veldhoven

Toon Gerbrands te gast in Literair Café Dommeldal
Vrijdag 26 juli, 20.00 uur
De Zomeracademie van het Literair Café Dommeldal heeft op vrijdagavond 26 juli Toon Gerbrands te gast. Van 20.00 tot 22.00 uur vertelt hij in Centrum Hofdael in Geldrop, over leiderschap over topsport en over zijn club PSV.
Locatie: Centrum Hofdael, Geldrop

Expositie Oud Hout
Tot en met 28 juli
Een spraakmakende expositie met een bijzondere archeologische achtergrond. Maar liefst 64 kunstenaars bewijzen een eer aan oud hout, hout dat is opgegraven op de plek waar Huysackers, de nieuwste kern in de Veldhovense wijk Zilverackers, wordt gebouwd. Omdat de gemeente Veldhoven niet al het hout kon bewaren, stelde ze het ter beschikking onder voorwaarde dat er een kunstwerk van gemaakt werd. Op die oproep kwamen ruim 60 kunstenaars af, uit Veldhoven, maar ook (ver) daarbuiten.
Locatie: 't Oude Slot, Hemelrijken 6, Veldhoven

Huur een kano bij Strik Recreatie
Peddel van Son en Breugel naar St. Oedenrode. Deze kanotocht begint op de Planetenlaan en eindigt bij zwembad De Neul. Geniet van deze tocht van ongeveer 8 km over de mooie Dommel en de mooie natuur. Bel 06-45302129. Meerdere trips mogelijk.

AUGUSTUS
Voorstelling Hans en Grietje gebaseerd op het sprookje
1, 10 en 15 augustus
Toneelvereniging Mariahout speelt dit jaar de voorstelling 'Hans en Grietje' op donderdag 1 augustus (aanvang 14.30 uur), zaterdag 10 augustus (aanvang 19.00 uur) en donderdag 15 augustus (aanvang 14.30 uur).

Wanneer Hans en Grietje voor de zoveelste keer ruzie maken met elkaar, besluit hun moeder haar kinderen te lozen in het bos. Zonder GPS en zonder ruzie moeten zij de weg terugvinden naar huis. Zou ze dat lukken? Hans en Grietje nemen u mee in een wereld zonder mobiele telefoons, waar wegen nog worden gevonden met kiezelsteentjes en waar diep in de bossen nog snoephuisjes verstopt zitten. Kijk voor meer informatie op www.toneelverenigingmariahout.nl.
Locatie: Openluchttheater Mariahout, Mariastraat 27a, Mariahout

Expositie de 100 beste cartoons
2 augustus t/m 8 september
Expositie van de 100 genomineerde spotprenten voor de Inktspotprijs 2018. Deze prijs wordt jaarlijks toegekend aan de beste politieke tekening van het jaar.
Locatie 't Oude Slot, Hemelrijken 6, Veldhoven

Park Hilaria
2 t/m 11 augustus
Naast meer dan honderd spectaculaire en nostalgische kermisattracties zijn er gezellige terrassen en liveoptredens op diverse themapleinen. De gevarieerde mix staat garant voor een gezellig dagje uit voor alle leeftijden. Er is een gevarieerd aanbod van kermisattracties.

Nieuw dit jaar is de intense thrill ride 'Devil Rock'. Deze attractie staat dit jaar voor het eerst op Park Hilaria, je krijgt hier heel wat G-krachten te verduren. Terug van weggeweest en alleen geschikt voor bezoekers met een sterke maag zijn de Eclipse, Chaos en Katapult. In de Fun Factory, een familie attractie, komt het hele gezin lachend naar buiten.
Locatie: Kennedylaan, Eindhoven

Rondleiding door historisch dorpskern Oirschot
Van menig opvallend pand wordt een stukje geschiedenis verteld door een gids van de VVV. Men bekijkt het vele moois dat uit het verleden bewaard is gebleven. Het dorp telt maar liefst 320 rijks- en gemeentelijke monumenten en twee beschermde dorpsgezichten. De rondleidingen worden gegeven vanaf 10 personen, overdag en in de avond.
Info: VVV Oirschot, Markt 1

Koester het terrasgevoel. Geniet!

Mensen houden van terrassen. Een moment waarbij je even lekker kunt wegdromen en genieten van de zon, met een lekkere lunch, diner of een heerlijk verkoelende consumptie. Heerlijk plaatsnemen op het terras, dat kan op één van de vele terrassen op deze pagina. Allemaal bijzonder mooie plekjes om even tot rust te komen.

Het terras, een ontmoetingsplek bij uitstek. Bijpraten met een heerlijk kopje koffie met wat lekkers, of voor een romantisch diner, of wellicht een spannende date. Maar ook gewoon genieten van alles wat je ziet.

Op deze pagina vind je acht terrassen die je welkom heten om plaats te nemen en te komen genieten van de zomer. Wees welkom en beleef de zomer!

Morssinkhof Groep neemt Decor Son over

Morssinkhof Groep neemt het in Son en Breugel en 's-Hertogenbosch gevestigde Decor Son over. Op 4 juli heeft Morssinkhof Groep overeenstemming bereikt met de familie Witlox, eigenaar van Decor Son, over de overname.

Naast producent van betonnen bestratingsmaterialen en handelsonderneming in keramische- en tuinmaterialen fungeert Morssinkhof Groep per 1 juli 2019 ook als producent van onder andere wanddecoratiematerialen, consumentenverpakkingen zanden & siergrinden en groothandelsonderneming voor de DHZ-branche met een ruim assortiment in bouwmaterialen en sierbestrating. Daarnaast wordt er een modern distributiecentrum welke in Son en Breugel is gevestigd aan de groep toegevoegd.

Richting de markt zal er de komende tijd niet veel veranderen. Dit geldt ook voor de 100 medewerkers van Decor Son. Carol Morssinkhof, directeur Morssinkhof Groep: "Decor Son zal een zelfstandig opererende entiteit binnen Morssinkhof Groep worden en blijft gevestigd op de locaties in Son en Breugel en 's-Hertogenbosch. Vanzelfsprekend zullen we wel gaan kijken hoe we alle bedrijfsonderdelen zo effectief en goed mogelijk kunnen laten samenwerken". Voor de klanten zal de wederzijdse input van kennis, optimalisatie van het assortiment, ketenoptimalisatie en een grotere slagkracht zo snel mogelijk zichtbaar moeten zijn.

Opvolging is de belangrijkste reden voor de overname van het familiebedrijf. Het ontbreken hiervan heeft de familie Witlox doen besluiten de continuïteit op een andere manier te waarborgen. Dat het hierbij is uitgekomen bij Morssinkhof Groep is wellicht verrassend en tegelijkertijd heel logisch. Morssinkhof Groep is de laatste jaren naast het produceren ook steeds meer gaan importeren en verhandelen. De overnames van Brinkman baksteencentrum en de Rouweler groep waartoe ook het landelijk opererende TuinVisie behoort, zijn hier de reden van. Er zijn veel raakvlakken waar te nemen in de assortimenten maar ook op productie- en logistiek gebied.

Nadat begin vorige maand al aan de markt bekend werd gemaakt dat Morssinkhof Groep door de vierde generatie Morssinkhof zal worden voortgezet als familiebedrijf, komt nu ook het bericht over de overname van Decor Son. Carol Morssinkhof: "Met de zekerheid dat Morssinkhof Groep een gerenommeerd familiebedrijf blijft, kunnen we nu ons bedrijfsportfolio uitbreiden en tegelijkertijd een stabiele basis zijn en blijven voor zowel de markt, onze medewerkers als de medewerkers van Decor Son."

De 118 jaar oude Morssinkhof Groep verbreedt door de overname van Decor Son niet alleen het assortiment producten dat geproduceerd en verhandeld wordt, het gaat door de overname ook de landsgrenzen over. Decor Son is een internationale verkooporganisatie, waar wordt samengewerkt met partners in binnen- en buitenland.

Big Bread Kitchen opent aan het Raadhuisplein

Foto: Wil Feijen

Son en Breugel heeft er een nieuwe eetgelegenheid bij. Het pand aan het Raadhuisplein 30, waar voorheen een filiaal van Zeeman was gevestigd, is dinsdag 16 juli geopend. Dit filiaal is de 21e vestiging van Big Bread Kitchen.

Met de komst van deze eetgelegenheid is het Raadhuisplein nog meer een horecaplein aan het worden. Naast 't Kleijn Geluck, Nyonya & Thai eastern grill restaurant, Il Ponte en de nog te openen vestiging van Domino's, is het de vijfde eetgelegenheid aan dit plein in het centrum van Son en Breugel.

Er is hard gewerkt om het voormalige pand van Zeeman om te toveren tot een moderne, gezellige en sfeervolle eetgelegenheid, waarbij de nieuwste technieken op keuken- en horecagebied aanwezig zijn. De sfeervolle aankleding, warme tinten en comfortabel meubilair en een wand aangekleed met mos maken de vestiging eigentijds en bijzonder.

Big Bread Kitchen Son is geopend op maandag t/m zaterdag van 11.00 tot 21.00 uur en zondag van 12.00 tot 21.00 uur.

21 / 32

Ad en Ans van den Heuvel-Van Kleef 50 jaar getrouwd

Foto: Wil Feijen

Ad en Ans van den Heuvel hebben elkaar in 't Tunneke in Schijndel leren kennen. Ans was daar met een vriendin op stap. Die avond vierde Ad daar zijn afscheidsfeestje, omdat hij voor een jaar werd uitgezonden naar Suriname voor militaire dienst. Een jaar later, toen Ad terug was uit Suriname, troffen zij elkaar weer in 't Tunneke sloeg de vonk over en kregen ze verkering.

Redacteur: Corry van Asseldonk

Ans is een echte Sonse en is geboren op het voormalig Hiva-terrein waar nu mooie appartementen staan langs het Wilhelminakanaal. Ad is geboren in Schijndel. In 1969 zijn Ad en Ans in Son getrouwd. "Als hobby had ik al diverse malen een huwelijksmis gezongen en ik wilde ook mijn eigen huwelijksmis zingen, waaronder het Ave Maria en het Panis Angelicus", vertelt Ad. Ad en Ans hebben twee zonen en vier kleinkinderen. "Wij hebben kort in Schijndel en Vessem gewoond en zijn daarna naar Budel verhuisd, vanwege het werk van Ad." Ad kreeg daar een baan als zwemonderwijzer in een nieuw gemeentelijk zwembad.

Werk
Na zeven jaar kwam hij in dienst bij het Ministerie van Defensie op de NAVO-basis (Duitse Legerplaats). Hier werd hij bedrijfsleider van het zwembad en gaf zwem- en duiklessen aan militairen en ook aan kinderen van de Duitse school. Vanwege gezondheidsklachten kon hij dit werk niet meer doen en werd later vertrouwenspersoon tussen de Nederlandse medewerkers en de Duitsers.

Emancipatie
Ans heeft altijd als financieel medewerkster gewerkt bij bedrijven in Budel, Waalre en Eindhoven. "Vanwege mijn geëmancipeerde opvoeding heb ik, destijds bij een spuiterij, er mede voor kunnen zorgen dat er een eerste vrouwelijke medewerkster werd aangenomen in een werkplaats waar alleen maar mannen werkten. Dit veranderde de hele werksfeer meteen positief", vult Ans aan.

Terug naar Son
"Op het moment dat we naar Budel verhuisden, heb ik Ans een ding moeten beloven", lacht Ad. "De belofte was dat we daar niet ons hele leven zouden blijven wonen. Toen dit project op de plek van het oude postkantoor op ons pad kwam, waren we meteen allebei verliefd hierop. Alles gelijkvloers, een mooie tuin en dicht bij het centrum." Ze wonen hier nu vier jaar en ze genieten nog elke dag van deze mooie plek in Son.

Genieten
Ad en Ans tuinieren graag samen in hun mooie tuin en maken samen fijne fietstochtjes. Ad kookt bijna elke dag en houdt van puzzelen. Ans speelt (een beetje) piano, leest graag en doet aan yoga. Verder genieten ze van hun vier kleinkinderen en doen graag allerlei spelletjes met hen, zoals kaarten en bordspelen.

Bijzondere foto
Op 25 juli zijn Ad en Ans 50 jaar getrouwd. Op de uitnodigingskaart staan twee heel bijzondere foto's; als bruispaar en nu als gouden bruidspaar, op dezelfde plek gemaakt bij de volière bij hen om de hoek waar ze nu wonen. "Wij zijn al een lang weekend weg geweest met de kinderen en kleinkinderen, maar we hebben nog een borrel met familie, vrienden en kennissen in Sint-Oedenrode waar wij onze eerste date hadden", sluit Ad af.

Foto: Ingezonde

DeMooiSonenBreugelKrant wenst Ad en Ans nog veel geluk voor de toekomst.

36e OLAT Wandeldagen 2019

Foto: OLAT

Voor de 36e keer vinden van 2 tot en met 4 augustus de OLAT Wandeldagen plaats. Ook dit jaar is de start vanuit Natuurpoort De Vresselse Hut. Die bevindt zich op de Vresselseweg 33, Nijnsel (bij Sint-Oedenrode), gelegen in het Brabantse Nationaal Landschap Het Groene Woud. Daar kunt u volop genieten van een authentiek cultuurlandschap, eigen aan de Meierij en noordoostelijk Brabant.

Gevarieerd landschap
Vanuit Nijnsel worden dagelijks wandelroutes uitgezet in het mooie meanderende Dommeldal en verder langs akkers en weilanden door het fraaie populierenlandschap waar deze streek zo bekend om is. Deze omgeving kent verder prachtige natuurgebieden met loof- en naaldbossen, vennen en mooie kleine heidevelden waaraan dit deel van noordoost Brabant rijk is. Denk daarbij aan de Vresselse bossen, Hazenputten, Moerkuilen, Mosbulten, Diependaal, Vlagheide, Oud Meer, Koevering en Eerdse Bergen.

1, 2 of 3 dagen
Op vrijdag, zaterdag en zondag voeren de wandelroutes afwisselend in de richting van Eerde, Son en Breugel en Sint-Oedenrode. De wandelaar kan dagelijks kiezen uit de volgende afstanden: 10, 15, 20, 25 en 35 km. De OLAT Wandeldagen zijn een driedaagse, maar u heeft de vrijheid om ook één dag of twee dagen mee te doen. De afstanden en starttijden zijn dagelijks als volgt:
35 km 07.00 – 10.00 uur
25 km 07.00 – 11.00 uur
20 km 07.00 – 11.30 uur
15 km 07.00 – 12.30 uur
10 km 07.00 – 12.30 uur

Deelnemers ontvangen een routebeschrijving en de routes zijn bepijld. Er is een korting van toepassing voor bondsleden en OLAT-leden. Kinderen tot 12 jaar genieten 50% korting op het inschrijfgeld. Voor degenen die met het Openbaar Vervoer komen (lijn 156 en 157 Arriva) is er een vervoerservice vanaf het Raadhuisplein in Son en Breugel naar de Vresselse Hut en vice versa.

Rusten en overnachten
Op de 15-kilometerroute kunt u op minstens één wagenrust rekenen. Op de 20-kilometerroute wordt daarnaast een tweede café- of wagenrust in het vooruitzicht gesteld. Op de 25- en 35-kilometerroute is er sprake van minimaal twee wagenrusten en één caférust. Voor overnachtingen beschikt OLAT bij de startlocatie over een eigen kampeerterrein voor campers, caravans en tenten. Daarnaast is overnachting mogelijk bij een van de vele B&B's in de nabije omgeving.

Inschrijven en informatie
Meedoen? U bent van harte welkom en kunt zich tijdens de wandeldagen inschrijven op het startbureau. Vooraf inschrijven is ook mogelijk via de website. Nadere informatie zie www.olat.nl . Mailen of bellen mag ook: E-mail: olat-wandeldagen@olat.nl. Telefonisch: Mevr. M. Dielesen op 06-44756978.

Haken en breien bij het Onderonsje

Insteken, omslaan, doorhalen en af laten gaan. Op donderdagmiddag 25 juli van 14.00-16.00 uur worden de haak-en breinaalden tevoorschijn gehaald bij de creatieve middag van het Onderonsje.

Kent u de steken nog van vroeger, of bent u vandaag de dag nog zo'n breiende of hakende persoon? Het is de bedoeling dat er een werkstukje gemaakt wordt dat in één middag afgemaakt kan worden. Het Damiaancentrum zorgt voor alle benodigdheden. U hoeft dus zelf niets mee te nemen. En ook als u denkt dat u de steken vergeten bent, bent u welkom. De basissteken zijn zo weer geleerd.

Iedereen in Meierijstad (en daarbuiten) vanaf 55 jaar kan naar deze middag komen. We gaan creatief aan de slag, maar het is ook een moment van ontmoeting met elkaar, dus ook samenzijn is een doel van deze middag. Spreekt u dit aan, meldt u aan bij Petra Vesters, tel.06-10068676, petrav@kpnmail.nl of Karin van Vlerken, tel. 06-13992915. Kosten bedragen 3 euro.

Het Onderonsje is één van de activiteiten van het Damiaancentrum. Zie de website voor andere activiteiten: www.damiaancentrum.nl, Schijndelseweg 46, Sint-Oedenrode.

Mighty Megan strikes back

Trots stond ze op het podium, in de ene hand de gouden bal, in de andere de trofee voor de topscorer. Mighty Megan, de vrouw die hoogstpersoonlijk het gastland van de Coupe du Monde Féminine de das omdeed. En bij onze leeuwinnen.

Ze liet Sari van Veenendaal, toch geen verkeerde keeper, eruitzien als een beginneling bij de penalty, die het Nederlandse verzet brak. Sari maakte een begin om naar rechts te duiken, Megan schoof de bal in de andere hoek. Sari brak haar beweging af, duiken had geen zin meer.

Megan Rapinoe, het toonbeeld van een Amerikaanse sportvrouw. Boegbeeld van de lesbische gemeenschap in het soms niet zo heel erg vrije of verdraagzame Amerika. Ze is niet bepaald de enige lesbienne in het vrouwenvoetbal, waar anders geaarde mensen meer geaccepteerd lijken te worden dan in de macho-wereld die het mannenvoetbal pretendeert te zijn.

Megan is een vrouw van principes, die familie of vrienden niet in de steek laat. Ook niet haar broer Brian, die de lokroep van drugs en criminaliteit niet kon weerstaan. Daardoor bracht hij het grootste deel van Megans carrière door achter tralies, zonder een wedstrijd van haar te kunnen zien. Tot de finale van het WK, 2 juli 2019. Brian, het zwarte schaap van de familie, kon desondanks altijd rekenen op de steun en onvoorwaardelijke liefde van zijn zus.

Megan vocht een twitterruzie uit met de man die het tegenovergestelde is van verdraagzaamheid en gelijkwaardigheid: president Trump. Een vrouw met een uitgesproken mening en nog lesbisch ook, die scoort geen punten bij Trump. Trump, die Megan uitdaagde om het maar eens te laten zien en te winnen. En dat deed ze!

Het verzet van onze dappere leeuwinnen was tevergeefs, Mighty Megan was onweerstaanbaar. Het onvermijdelijke gebeurde. Als je dan moet verliezen, dan maar van een boegbeeld van vastberadenheid en standvastigheid, dat verzacht de pijn. Een beetje.

Megan weigerde om naar het Witte Huis te gaan voor een huldiging. Ze weigert ook om mee te zingen met het volkslied, of om haar hand op haar hart te leggen. Vanwege de ongelijkheid, die nog welig tiert in haar land, en niet alleen daar. Het is een dappere daad, in een land dat zo ongeveer stijf staat van het patriottisme. America first, weet u wel.

Megan staat voor waar ze in gelooft, voor wie ze is. Ze gaat niet opzij, buigt niet in de wind, ze geeft niet toe en ze geeft niet op. Daar kan ik alleen bewondering voor hebben.

Wie haar onrecht aan wil doen, zal het weten. Mighty Megan strikes back!

Lesgeven, kennisdelen en 'donatiedag' in Gambia

Fotobijschrift: Leerlingen die les hebben gehad van Jasper (boven op de auto) Foto: Ingezonden

Het was een heel avontuur, dat Jasper Bos beleefde in Afrika. Met een Ford Focus, zelf opgeknapt in de garage van Bert Bruil, ging hij in een groep met 32 auto's op weg naar Gambia, Afrika. Eerst door Europa, vervolgens de oversteek naar Afrika, naar een andere wereld.

Redacteur: Luc van de Wiel

"Het was echt een cultuurschok, toen we in Marokko aankwamen", vertelt Jasper. Verkeersregels, ze zullen er best zijn, maar niemand leek ze te kennen. Op rotondes geldt het recht van de snelste, of de brutaalste. Jasper en zijn reisgenoten moesten uren wachten bij de douane, daarna kwamen ze bij een plein waar ze wilden pinnen. Meteen werden ze omringd door een groep van wel twintig mensen, die allerlei dingen verkochten of gewoon om geld vroegen. "Het voelde niet goed", zegt Jasper. Pinnen hebben ze maar ergens anders gedaan.

Goede voorbereiding
Waar de wegen in Marokko nog redelijk tot goed waren, was dat in Mauritanië een stuk minder. Vanwege de dreiging van ontvoering en dergelijke moest het konvooi onder militaire begeleiding verder. Via Senegal bereikten ze hun bestemming: Gambia. De auto's waren allemaal goed voorbereid, met onder andere een extra bodemplaat en kousen over de luchtfilters om verstopping door het woestijnzand tegen te gaan. Daardoor hebben alle voertuigen de reis goed doorstaan, op wat kleine reparaties na.

Lesgeven
In Gambia werd de groep feestelijk ontvangen, vervolgens werden Jasper en zijn reisgenoten verdeeld over diverse 'compounds', die een beetje lijken op vakantiebungalows, omgeven door een muurtje. "Om de koeien buiten te houden", aldus Jasper. Het echte avontuur begon daarna pas. Lesgeven als je geen ervaring hebt, is een hele uitdaging. Als je ook nog eens erachter moet komen wat je leerlingen willen leren en wat ze nodig hebben, is de uitdaging nog groter. "De jongens in de klas waren echt gemotiveerd, ze wilden graag monteur worden", zegt Jasper. Er was een groot verschil tussen de diverse scholen waar Jasper en zijn reisgenoten actief waren. De ene school was rijk, de leerlingen droegen mooie uniformen en hadden meer hulpmiddelen ter beschikking, de andere school was armer, rommeliger en de leerlingen minder gedisciplineerd.

Waardevolle ervaring
Het was een waardevolle ervaring, niet alleen omdat Jasper voor het eerst lesgaf, maar ook omdat hij zijn kennis kon delen. "Ik werd wel in het diepe gegooid, er was niet altijd een goede begeleiding", vertelt Jasper. Hoewel hij het zeker naar zijn zin had in Afrika, kreeg hij toen het einde in zicht kwam, weer zin om naar huis te gaan.

Donatiedag
Voor het zover was, was er de 'Donatiedag', de dag dat de meegebrachte auto's officieel overgedragen werden aan hun nieuwe eigenaars. In het geval van Jasper was dat een plaatselijke imam, die de auto dankbaar in ontvangst nam. Al met al was het een bijzondere ervaring, die Jasper niet had willen missen. "Graag wil alle sponsoren bedanken die dit avontuur mogelijk gemaakt hebben", zegt Jasper.

Nieuw avontuur
Nu is hij weer terug in de garage van Bert Bruil, waar hij fulltime werkt. Al lonkt een nieuw avontuur aan de horizon. Wie weet lees je over een tijdje over een nieuw avontuur van Jasper, ergens in de wereld.

Kerkberichten

Foto: Adrie Neervoort

Sint Genoveva-kerk
Zondag 21 juli
09.30 uur: Eucharistieviering m.m.v. Breugels kerkkoor
. Kinderwoorddienst. Intenties: Theresia van Vroonhoven en overleden ouders van Vroonhoven-vd Boogaard, Maria van Eck-van der Zanden, Robert en Marieke van der Lande-Wijnands, Mia Donkers-van Heeswijk, Mies van Eck.

11.00 uur Eucharistieviering m.m.v. het Sons Gregoriaans koor. Intenties: Harrie Derks, Jan van Boxtel, Susan de Jongh-Vroomen, Piet Sanders.

Zondag 28 juli
09.30 uur: Eucharistieviering m.m.v. Breugels kerkkoor. Intenties: Ietje van Dinther-Raeven, Piet Hein en Nettie van Eck en ouders Jan en Doortje van Eck, Tiny Verhoeven-Hazenberg, Clara Den Ouden-Dreesen, Janny Alkemade-Quist.
11.00 uur: Eucharistieviering. Intenties: Antoon en An van Dijk-van de Wijdeven, Jos Driessen, Miet van der Velden-van Moorsel, Nolda Roestenburg-Versantvoort, Bert Hooijmaijers, Piet Melisse.

Zondag 4 augustus
09.30 uur: Eucharistieviering m.m.v. Breugels kerkkoor. Intenties: Ad Versantvoort, Miny van de Ven-Winkelman, Cor Groeneweg, Piet Keijzers.
11.00 uur: Eucharistieviering. Intenties: Toon, Riek en Jo van Grotel, Frits en Doortje Maas-de Bijl, Els Swinkels-Swinkels.

Zondag 11 augustus
09.30 uur: Eucharistieviering m.m.v. Breugels kerkkoor. Intenties: Overleden ouders Verbruggen-Brugmans en dochter Doortje, Marinus en Piet Bosch, Ietje van Dinther-Raeven, An Rooijakkers-Daniëls.
11.00 uur: Eucharistieviering. Intenties: Mariet Verhagen, Jeanne Stroucken-van Nuland

Donderdag 15 augustus, Maria ten Hemelopneming
19.00 uur: Eucharistieviering in de pastorietuin

Zondag 18 augustus
09.30 uur: Eucharistieviering m.m.v. Breugels kerkkoor. Intenties: Piet Hein en Nettie van Eck en ouders Jan en Doortje van Eck, Mies van Eck, Jeanne en Peter Verstappen-van Riel.
11.00 uur: Eucharistieviering. Intenties: Corrie en Leo van de Ven-van den hurk, Susan de Jongh-Vroomen, Riky van Rulo-Keijzers, Piet Melisse, Corrie van Duren-Blommers, Harrie van Rooij, Cor van der Laar.

Overige kerkdiensten Son en Breugel.
Zaterdag 20 juli
16.30 uur: Eucharistieviering in Berkenstaete
Zaterdag 27 juli
16.30 uur: Woord- en communieviering in Berkenstaete

Zaterdag 3 augustus
16.30 uur: Eucharistieviering in Berkenstaete

Zaterdag 10 augustus
16.30 uur: Woord- en communieviering in Berkenstaete

Zaterdag 17 augustus
16.30 uur: Eucharistieviering in Berkenstaete

Martinuskerk Centrum
Zaterdag 20 juli
19.00 uur: Eucharistieviering met Volkszang. Intenties: Adrie Oerlemans (mgd).

Zondag 21 juli Zestiende Zondag door het Jaar
09.30 uur: Eucharistieviering met Volkszang. Intenties: Jo van den Oever – Welte (mgd), Wim van den Oever, Nelly van den Biggelaar – van Boxtel, José Peters (mgd), Dien de Leijer – Moeskops, Marie Thérèse Boon, Frans Berkvens en overleden familieleden, Antoon en Nelly Adams – Seijkens en zoon Willy.
11.00 uur: Doopviering Nathan Dortmans.

Zaterdag 27 juli
19.00 uur: Eucharistieviering met Volkszang. Intenties: Cor van Esch (mgd), René en José van Eck.

Zondag 28 juli Zeventiende Zondag door het Jaar
09.30 uur: Eucharistieviering met Volkszang. Intenties: Annie van de Laar, Jo van Erp – van Empel (mgd), Jacques van Deijck (mgd).

Zaterdag 3 augustus
19.00 uur: Eucharistieviering met Volkszang.

Zondag 4 augustus Achttiende Zondag door het Jaar
10.00 uur: Eucharistieviering als Oogst- en dankviering bij Hoeve Strobol. (De Viering van 09.30 uur in de Martinuskerk en de Viering van 11.00 uur in de Heilige Antonius van Padua kerk te Nijnsel komen te vervallen.). Intenties: Wim Bekkers.

Woensdag 7 augustus
19.00 uur: Eucharistieviering in de Heilige Rita kapel te Boskant. Intenties: Jos Schepens vanwege zijn sterfdag.

Zaterdag 10 augustus
19.00 uur: Eucharistieviering met het Pelgrimskoor. Intenties: Martien en Thea van den Berkmortel – Maas, Jan en Riek Vermeltfoort – Peijnenburg.

Zondag 11 augustus Negentiende Zondag door het Jaar
09.30 uur: Eucharistieviering met Het kerkkoor uit Olland. Intenties: Tonny Persoons – Kelders (mgd), Martien Bekkers (mgd), Gijs de Laat, Sientje Janssen – van Laarhoven (mgd).

Woensdag 14 augustus
19.00 uur: Eucharistieviering in de Heilige Rita kapel te Boskant. Intenties: Arnold Olislagers (mgd).

Donderdag 15 augustus Feest van Maria tenhemelopneming
19.00 uur: Openluchtviering in de pastorietuin te Breugel.

Sint-Antonius Nijnsel
Zondag 21 juli
11.00 uur Eucharistieviering. Intenties: Jan en Mia Kolen Eestermans, Johan van Zutphen, Toon v.d. Burgt.

Zondag 28 juli
11.00 uur Eucharistieviering. Intenties: Piet van den Heuvel, 1ste jaargetijde, Maria van den Heuvel, Annie v.d. Laar.

Zondag 4 augustus
10.00 uur Oogstdankviering op hoeve Strobol, met medewerking van Gilden, en gelegenheidskoor. Intenties: Ben Habraken, Roland Vulders.

Zondag 11 augustus
11.00 uur Eucharistieviering. Intenties: Ad van Hastenberg, Leny Pijnenburg- v.d. Heijden, Pieter en Tineke Sijbers- de Koning, Theo v.d. Meulengraaf en dochtertje Astrid.

PKN St. Oedenrode
(Knoptoren)
Zondag 21 juli
10.00 uur: Ds. C. Mondt

De Hooydonkse Watermolen

Foto: Wil Feijen

Nederwetten - Vrijwel iedereen uit Son en Breugel is er wel eens langsgekomen: 'de Hooydonkse Watermolen'. Een juweeltje van ambachtelijke waterkrachttechniek, fraai gesitueerd in het weelderige beeklandschap, pal naast de weg tussen de dorpen Nederwetten en Breugel, op een steenworp van de huidige gemeentegrens. Gelegen in een pittoreske omgeving, met mooie hoge wilgen is het een plaatje, dat zo op een schilderij zou kunnen staan. Een plek die je fantasie prikkelt en waar je even kan weg dromen over duurzaamheid en gebruik van de natuurlijke krachtbronnen.

Redacteur: Arjen Strik
Fotograaf: Wil Feijen

De naam van de molen 'Hooydonk' is ontleend aan het gelijknamige buurtschap nabij Nederwetten. Hooydonk is een zeer oude nederzetting vlak bij de plaats waar de Hooydonkse Beek in de Dommel uitmondt. Het achterzetsel 'donk' geeft aan dat dit de hoogste plek in het omringende 'nedernatte' laagland is. De watermolen dateert waarschijnlijk uit ca. 1300, heeft een rijke geschiedenis en was eeuwenlang een onderdeel van het vrouwenklooster van de priorij Hooydonk, dat gevestigd was op een eilandje achter de molen. Het was een priorij van de reguliere kanunnikessen van Augustinus. Het was een rijk klooster, alleen bestemd voor dames van adellijke afkomst. Eeuwenlang bleef de watermolen in het bezit van het klooster, totdat de priorij werd opgeheven en gesloopt. Vele eigenaren en bestemmingen volgden. Nu is het particulier eigendom en dient het als woonhuis.

Een pint om klanten te lokken
De Hooydonkse molen is een volmolen en was vroeger in gebruik als koren-, olie en houtzaagmolen. Het malen van graan was oorspronkelijk de hoofdzaak. De molen had een goede naam en was bekend in de wijde omgeving. Maar in vroegere tijden was er al sprake van concurrentie. Er waren meerdere molens in de omgeving, zoals ook de naaste concurrent de 'Watermolen van Opwetten'. Deze watermolen is nog vastgelegd in een schilderij door Vincent van Gogh, die ook schetsen maakte in Hooydonk. Om klanten te lokken had de molenaar destijds al een opmerkelijke marketingstrategie. De molenaar van de afgelegen Hooydonkse molen gaf in 1688 een pint bier aan iedereen die bij hem graan liet malen. En niet zonder succes, het bier schuimde welig en de omzet steeg.

Wat technische details
De watermolen is een zogenaamde onderslagmolen bestaande uit twee open waterraderen van hout en staal, vier verticaal beweegbare sluisdeuren met haspels, kademuren, stortbed; houten loopbrug. Op ongeveer 200 meter stroomopwaarts is in de Dommel een eenvoudige stuw gemaakt en wordt water van de Dommel afgetakt naar de molen. De molen bestaat uit twee houten gebouwen met een rieten kap. Beide opstallen zijn deels over het water op de linker- en rechter oever van de afgetakte Dommel gebouwd en staan op houten stammen en palen met in het midden de waterraderen.

Herbestemming
In de voormalige volmolen is later een olie- en houtzaagmolen gevestigd. De oliemolen is rond 1935 ontmanteld, de houtzaagmolen in 1954. De korenmolen heeft tot 1979 veevoer en graan gemalen, maar kwam daarna ook tot stilstand. In de voormalige olie- en houtzaagmolen was een horecagelegenheid gedacht, maar deze plannen zijn niet doorgegaan; dat deel van de dubbelmolen is sinds 1997 verbouwd tot woonhuis. Het is een Rijksmonument. Op de korenmolen wordt nu geregeld spelt gemalen voor een bakker uit de buurt die er onder andere speculaas en speltbrood van bakt.

Waterkrachtcentrale
De molen ligt aan een kunstmatige aftakking van de Dommel en op enige afstand voor de molen, waar de tak afsplitst, ligt de stuw en een vispassage. Sinds 2005 wordt met behulp van een nieuwe stuw stroom opgewekt, de productie wordt afgenomen door Greenchoice. Met de opbrengst wordt de molen onderhouden. De waterkrachtcentrale levert genoeg op om veertig huishoudens van stroom te kunnen voorzien. In 2009 is ook het waterrad aan het woonhuis aangesloten op een generator en wekt stroom op.

Bron:
Nederlandse Molendatabase, heemkundekring.

Wandel- en fietsapp met belevingsroutes gelanceerd Unieke routeapp voor Nationaal Landschap Het Groene Woud

Sint-Janspontje bij Kasteren Foto: Kees Beekmans

Liempde - Edelherten spotten? Een vleugje middeleeuwen opsnuiven? Of genieten van weelderige natuur en op z'n tijd een terrasje pakken in het groen? Met de lancering van de wandel- en fietsapp Routes in Het Groene Woud kan dat. De app biedt wandelaars en fietsers alle gelegenheid om Nationaal Landschap Het Groene Woud te ontdekken. De route-app is nu te downloaden in de App Store en in Google Play. Uniek aan de app is dat deze een dynamische navigatie combineert met belevingsaspecten van de routes.

In Nationaal Landschap Het Groene Woud, in de stedendriehoek 's-Hertogenbosch, Eindhoven en Tilburg lopen stad en land naadloos in elkaar over. Bijzondere natuur, karakteristiek landschap, cultuur en vermaak staan garant voor een aangenaam dagje uit. Bourgondische gastvrijheid voert de boventoon, waar je ook komt. De regio is bijzonder wandel- en fietsvriendelijk met mooie paden, bankjes om even uit te rusten, uitzichtpunten en gastvrije horecagelegenheden.

Informatie over bijzondere plaatsen
De nieuwe, handzame app laat je in dit landschap eenvoudig navigeren over de juiste paden en wegen. Onderweg geeft de app je veel informatie en tal van weetjes over bijzondere locaties op je route. De wandelroutes variëren in lengte van 7 tot 23 kilometer, de fietsroutes van 27 tot 48 kilometer. Wat alle routes met elkaar gemeen hebben: ze laten je genieten van een karakteristiek landschap, bijzondere natuur (met onder meer het edelhertengebied De Scheeken) en Bourgondische gastvrijheid, te vinden in de vele dorpen die Het Groene Woud is.

Liempde en omgeving
Veel routes voeren door het veelzijdige landschap van de dorpen Liempde, Lennisheuvel, Boxtel, Best, Sint-Oedenrode, Oirschot en Sint-Michielsgestel. Liempde ligt zeer centraal in Het Groene Woud én is het startpunt van een groot aantal wandelingen en fietstochten uit de route-app: vanaf het Liempdse Bezoekerscentrum D'n Liempdsen Herd, een volledig gerestaureerde monumentale boerderij in het centrum van het dorp, wandel of fiets je zo het Nationaal Landschap in.

Krachtenbundeling
De app Routes in Het Groene Woud is het resultaat van een krachtenbundeling tussen SPPiLL, de gemeente Boxtel en RKO uit Lennisheuvel. SPPiLL is een semi-professionele vrijwilligersorganisatie in Liempde die samen met landeigenaren een fiks aantal wandel- en fietsroutes voor de route-app ontwikkelde. RKO is een vrijwilligersorganisatie uit Lennisheuvel die naast diverse routes in en om het dorp ook de NS-route 'Hart van Het Groene Woud' (die door het edelhertengebied in De Scheeken loopt) ontwikkelde. Ook deze NS-route is opgenomen in de nieuwe routeapp als een set edelhertenroutes: de NS-variant met een lengte van 14,5 kilometer en een langere variant van 22 kilometer met een lus over Liempde.

Tijdschrift Heem Son en Breugel verkrijgbaar

Meester Beelen (1898-1991) Foto: ©Heemkunde Son en Breugel

Het tijdschrift opent dit keer met de nagedachtenis van twee onlangs overleden oud-bestuursleden: oud-voorzitter Boudewijn Verhaar en oud-bestuurslid Jan de Vries.

Dit jaar staat de bevrijding van 75 jaar geleden volop in de belangstelling. Aan de ellendige oorlogsjaren was een einde gekomen. Toch is het goed om ook aan die jaren aandacht te besteden, al was het maar om het gevoel van opluchting en vrijheid te kunnen begrijpen. De ervaringen van meester Beelen in die tijd, door hemzelf opgeschreven in een van zijn vele dagboeken, geven daarvan een goed beeld.

Theo Beelen, onderwijzer in Son van 1919 tot 1929, en daarna hoofd van de Breugelse school, verzette zich tegen de Duitse voorschriften. Ternauwernood kon hij eind 1943 aan een arrestatie ontsnappen en dook onder. Drie maanden later overleed zijn vrouw. In het geheim is hij naar Breugel vervoerd om achter een raam van de pastorie haar begrafenis te zien. Bijna anderhalf jaar heeft hij in Driebergen ondergedoken gezeten, zich grote zorgen makend over zijn gezin van zeven kinderen. Hij had daar weliswaar een zekere mate van vrijheid, maar naar huis kon hij niet. De winter van 1944/1945, de hongerwinter, was koud en voedsel en brandstof waren schaars; de energievoorziening was minimaal. Voor hem kwam de vrijheid pas op 5 mei 1945. Een ware bevrijding.

Nepnieuws is van alle tijden. Dat blijkt maar weer eens als je gaat zoeken naar een levensbeschrijving van Pieter Bruegel. De beroemde schilder overleed 450 jaar geleden in Brussel. In België wordt er veel aandacht aan besteed en ook in Wenen was er een grote tentoonstelling van zijn werken. En in Nederland? Niets. Zijn geboorteplaats is niet bekend. Wij geloven graag dat hij in 'ons' Breugel geboren zou zijn, zo ook de Grote-Brogelnaren in België. En dan is er ook nog Breda…. De speculaties leidden tot 'mooie' verhalen die nog terug te vinden zijn in diverse publicaties. Lees er drie in deze uitgave. Een daarvan is in 1894 geschreven door de Breugelse pastoor Van Iersel en verscheen in een weekblad in Amerika!

Leden van de heemkundekring krijgen dit tijdschrift thuisbezorgd. Losse nummers zijn verkrijgbaar bij Optiek Cooijmans, Dommelstraat 11, Son. De boeken 'Son en Breugel van oudsher een kruispunt van wegen' en 'Son en Breugel 1960-1970' zijn te koop bij Optiek Cooijmans, Dommelstraat 11, en bij boekhandel De Traverse, Nieuwstraat 38, in Son. Behalve bovengenoemde boeken is ook het fotoboek 'Son en Breugel vergane glorie' verkrijgbaar bij de heemkundekring in het Oude Raadhuis.

De collecties van onder andere foto's, documentatie, oude krantenknipsels, notariële akten, bidprentjes worden regelmatig aangevuld door schenkingen. Mocht u iets in de kast hebben liggen dat past bij deze collecties, dan stelt de Heemkunde het erg op prijs als u contact opneemt met een van de leden, of zelf eens langs komt op maandag in het Oude Raadhuis tussen 09.00 en 16.00 uur (in juli is de Heemkunde gesloten).

Lokale omroepen in brainport gaan samenwerken

Foto: pixabay.com/mooisonenbreugel

Een zestal lokale omroepen in het gebied van Brainport Eindhoven gaan met elkaar samenwerken. Die samenwerking is in eerste instantie gericht op het uitwisselen van kennis en kunde op het gebied van redactie, techniek en organisatie. De zes omroepen zijn Studio 040 (Eindhoven), Lokale Omroep Nuenen, Radio S&B (Son en Breugel), VOS (Valkenswaard), Omroep Best en Omroep Oirschot. De betreffende overeenkomst is onlangs door de betrokken voorzitters getekend.

De omroepen van Veldhoven en de Kempen die al eerder tot onderlinge samenwerking besloten beraden zich nog over het toetreden tot dit grotere verband.

Al geruime tijd spraken de omroepen van Best, Nuenen, Son en Breugel en Oirschot met elkaar over de vraag op welke wijze zij samen zouden kunnen werken. Centraal stond daarbij de gedachte dat de verschillende omroepen soms programma's maken die -al of niet na aanpassing- voor de andere omroepen interessant kunnen zijn om ook te gebruiken dan wel uit te zenden. Dat zou zover kunnen gaan dat de omroepen bij elkaar over en weer in de bestanden kunnen kijken of er iets van hun gading te vinden is. De technisch zeer geavanceerde omroep Nuenen ziet daar ruime mogelijkheden waarbij zij ook in het bijzonder aandacht schenkt aan de nieuwe digitale en sociale media.

Bij de vraag naar manieren om samen te werken op redactioneel gebied kwam al snel de Eindhovense Studio 040 om de hoek kijken omdat zij op dit terrein veel ervaring hebben en dit zodanig professioneel aanpakken dat zij van meerwaarde kunnen zijn voor de andere omroepen waar het gaat om nieuwsgaring en het beoordelen en verwerken van nieuws en nieuwsfeiten. Met name verslaglegging van actuele gebeurtenissen is een vak op zich waar veel vrijwilligers graag meer van willen weten.

Het laatste maar niet het minste is natuurlijk het opvangen en wegwijs maken in lokaal omroepland van nieuwe vrijwilligers. Alle omroepen hebben behoefte aan nieuwe medewerkers. Vrijwilligers die het leuk vinden om met nieuws en/of media bezig te zijn. Zo moeten zij ervaring opdoen met verslaggeving maar ook met camerawerk en met een minimale hoeveelheid beelden maximaal een boodschap/nieuws over brengen. Een hele spannende opgave die veel voldoening schenkt op het moment dat je je eigen beelden op TV ziet of je eigen nieuwsitem hoort over de radio en in vervolg daarop op Facebook, Instagram, YouTube of Twitter.

Spraakmaker Daan Smetsers over zijn nieuwe dichtbundel

Daan Smetsers presenteert op maandag 19 augustus, van 19.00 tot 19.30 uur, in de Bibliotheek in het Vestzak, zijn dichtbundel Stil Verlangen. Als Spraakmaker komt hij vertellen over de dingen die hem inspireerden tot het maken van deze bundel. Natuurlijk leest hij daarbij ook enkele van zijn gedichten voor.

Het is niet verplicht, maar toch is het fijn als je van tevoren jouw komst even aanmeldt, met het oog op koffie en thee. Aanmelden kan via de website van Bibliotheek Dommeldal. De toegang is gratis, maar een donatie is altijd welkom.

SpraakMakers
Deze lezing is onderdeel van het concept Spraakmakers. Heb jij ook een bijzondere passie of specifieke kennis op een bepaald gebied? En wil je dat graag delen met anderen? Word dan Spraakmaker in jouw Bibliotheek!
Meer informatie is te lezen op www.bibliotheekdommeldal.nl.

Zestig zwemdiploma's uitgereikt bij Zwembad Son

Zo vlak voor de zomervakantie werden er toch nog heel wat diploma's gehaald. Heerlijk natuurlijk omdat je dan zonder bandjes mee op vakantie kan. Maar papa en mama moeten natuurlijk altijd blijven opletten.

In een vrolijk versierd zwembad gingen de kinderen met zijn allen op zomervakantie en lieten ze alle papa's, mama's, broertjes, zusjes, opa's en oma's zien wat ze tijdens al die zwemlessen hebben geleerd. Voor het A-diploma lieten 29 kinderen zien dat ze met kleren aan kunnen zwemmen, je weet maar nooit wat er tijdens het spelen kan gebeuren met al dat water om ons heen.

Voor het B-diploma lieten 16 kinderen zien dat ze zichzelf met behulp van een voorwerp kunnen redden en dat ze een mooie borstcrawl kunnen zwemmen. Voor het C-diploma konden 18 kinderen met kleren aan door het gat zwemmen en lieten zien dat ze zich kunnen oriënteren onder water om vervolgens door een 'wak' naar boven te zwemmen. Het was een gezellig vakantiefeestje waar meer dan 60 diploma's werden uitgedeeld

Derde koffieochtend SeniorenRaad

Foto: Adrie Neervoort

De SeniorenRaad Son en Breugel start in augustus zijn derde wekelijkse koffieochtend. Naast de bekende koffieochtenden op woensdag- (in Braecklant) en vrijdagochtend (in De Boerderij) is er nu dus ook een wekelijkse koffieochtend in het Vestzaktheater. Vanaf 12 augustus kunt u elke maandagochtend terecht in de huiskamer van het Vestzaktheater, van 10.00 tot 12.00 uur.

Alle senioren zijn van harte welkom en een nieuw team vrijwilligers staat klaar om u welkom te heten in deze centraal gelegen accommodatie. Koffie en thee worden geschonken door de vrijwilligers en er is volop gelegenheid om het gesprek met elkaar aan te gaan. Voor de koffie of thee met een koekje wordt een bijdrage gevraagd van 1 euro.

De SeniorenRaad hoopt dat deze nieuwe stek voor u aanleiding zal zijn om 12 augustus (en nog vele maandagen daarna) aanwezig te zijn. U maakt zelf uit hoe laat u wilt komen, tussen 10.00 en 12.00 uur.

Punt van aandacht: De SeniorenRaad is nog op zoek naar vrijwilligers, dames of heren, die het leuk vinden om één of twee keer in de maand als vrijwilliger bij deze koffieochtend behulpzaam te zijn. U kunt zich aanmelden bij Els Voogt, voorzitter van de werkgroep Welzijn en Zorg van de SeniorenRaad via telefoonnummer 06-57184505 of via e.voogt7@upcmail.nl.

Themaochtend Weidevogels en Weidevogelbescherming

Foto: Ingezonden

In de altijd weer boeiende reeks themaochtenden, georganiseerd door de werkgroep Welzijn en Zorg van de SeniorenRaad, was op vrijdag 28 juni de heer Jaap Wijdenes aanwezig. Jaap was gevraagd om te vertellen over zijn hobby en passie: weidevogels en de bescherming ervan.

Dat het een passie is bleek wel uit het enthousiaste verhaal van Jaap. Als vrijwilliger steekt hij veel tijd in het bestuderen, fotograferen, filmen en beschermen van onze weidevogels. Denk daarbij aan vogels zoals de kievit, de scholekster, de wulp en de grutto.

Samen met zijn collega-vrijwilligers, gefaciliteerd door goede afspraken met boeren op wiens grond genesteld wordt, zorgt hij ervoor dat deze voor ons landschap zo kenmerkende vogels in alle rust kunnen nestelen en broeden. Op die manier hoopt men het teruglopen van deze specifieke populatie (onder andere veroorzaakt door het veranderende gebruik van landbouwgronden) een halt toe te roepen.

Ontroerend waren de beelden van broedende weidevogels en de momenten dat hun kuikens het levenslicht zagen. Het aanwezige publiek liet duidelijk merken dat ook zij deze beelden apprecieerden en meeleefden met de ontdekkingstocht van de jonge vogels. Grappig detail: in 2006 bleek Jaap tot zijn verrassing de vinder van het eerste kievitsei. Niet in het noorden des lands, zoals gebruikelijk, maar in Beek en Donk.

Conclusie van de aanwezigen na deze leerzame ochtend: smaakt naar meer en een vervolg wordt zeer op prijs gesteld, hetgeen als een compliment mag worden beschouwd voor de presentator.

Golfplaza Sons Open 2019

Foto: Wil Feijen

Golfclub Son houdt op zaterdag 17 en zondag 18 augustus voor de vijftiende keer de Golfplaza Sons Open. Iedereen wordt uitgedaagd om mee te strijden om de titel 'Sons Golfkampioen 2019'.

Deelname aan het kampioenschap is mogelijk voor alle golfers uit of van buiten Son en Breugel, mits ouder dan 18 jaar en in bezit van EGA-handicap. Er wordt gestreefd naar een fifty-fiftyverdeling tussen golfers uit Son en Breugel en golfers die van buiten Son en Breugel komen.

Er wordt gespeeld in twee categorieën: hoge en lage handicappers. De hoge handicappers (dames met EGA-handicap hoger dan 30, heren hoger dan 26) spelen zaterdag (strokeplay).
De lage handicappers (dames met EGA-handicap lager of gelijk aan 30, heren lager of gelijk dan 26) spelen op zondag (stableford). Winnaars van de lage handicappers worden gehuldigd als de Sonse golfkampioenen en ontvangen de bijbehorende wisselbeker.

De Sons Open eindigt op zondag 18 augustus om ongeveer 16.30 uur. Dan zal de prijsuitreiking voor beide categorieën plaatsvinden, gevolgd door een buffet voor alle deelnemers.

De wedstrijd wordt gespeeld op Sportpark 'De Gentiaan', Rooijseweg 11 te Son en Breugel (tel 0499-842581). Het inschrijfgeld bedraagt 25 euro per persoon (dit is inclusief het buffet ). Degenen die hebben ingeschreven kunnen bovendien in de week van 12 tot 16 augustus kosteloos oefenen op de baan. Inschrijvingen moeten voor 10 augustus binnen zijn.

Meer informatie en het inschrijfformulier is te vinden op de website van Golfclub Son: https://www.golfson.nl. De Golfplaza Sons Open is mogelijk gemaakt door Golfplaza en Het Kleijn Geluck.

Programma en uitslagen Golfclub Son

In de Clubwedstrijd Leaderboard Dasio Competitie van 10 juli zijn maar liefst 13 birdies (één slag beneden par) geslagen. Een prestatie van formaat. De komende week is er op zaterdag 20 juli een extra Clubwedstrijd Leaderboard Dasio Competitie.

Wedstrijduitslagen
9 juli 2019: Wex GolfPlaza Dongen
1. Franca van Laanen 26.0 hcp 37 pnt
2. Monica Smolders 17,8 hcp 33 pnt.
3. Harrie Maas 32.2 hcp 31 pnt.
Longest dames: Monica Smolders
Longest heren: Mark Thunnissen
Neary dames: Netty Gielen
Neary heren: Rein Leugs
Birdies: Peter van Laanen, Jo van Erp, Thea Onderwater, Rein Leugs.

10 juli
Uitslag: Clubwedstrijd Leaderboard Dasio Competitie Stableford
1. Berrie Dirkx hcp 28.4 score 39
2. Frans Holla hcp 33.3 score 38 (2de 9 holes score 20)
3. Mieke Hattink hcp 33.3 score 38 (2de 9 holes score 19)
Neary dames: Maria Dekkers
Neary heren: Hans van Rosmalen
Leary dames: Nel Smits
Leary heren: Hans van Rosmalen
Birdies: Berrie Dirkx, Monica Smolders, Theo Roche, Peter van Oosten, Peter van Laanen, Tineke Fransen, Hans van Rosmalen, Bernadette Holla, Peggy Baloo, Frans Holla, Wil Glazenborg, Henk van Kooijk en Wil Saenen.

13 juli: Presidentsputter
Enkele stevige regenbuien teisterden de deelnemers, maar dat kon de pret niet drukken. Om 8.45 uur vertrok de voorzitter met zijn flightgenoten om de par te zetten, waarna 35 deelnemers konden proberen zijn resultaat te verbeteren.

Uitslag:
1. Peter van Laanen score + 6
Normaal is er een tweede en derde prijs, maar omdat zeven deelnemers dezelfde score (+5) hebben bereikt heeft de organisatie besloten hen allemaal een prijs toe te kennen. De prijzen werden gesponsord door Dasio Consulting. De zeven prijswinnaars zijn: Maria Dekkers, Gerard van Markus, Wil Glazenborg, Franca van Laanen, Toos Vervoort, Bep Slingerland en André Heer.
Leary dames: Franca van Laanen
Leary heren: Gerard van Markus
Neary dames: Marian Denkers
Neary heren: Gert Havinga

Programma
17 juli: Par van de Baan Vierbal tegen Par
18 juli: Nightball
20 juli: Clubwedstrijd Leaderboard Dasio Competitie Vierbal Stableford.
24 juli: Clubwedstrijd Leaderboard Dasio Competitie Vierbal Stableford.

Recreantenkorfbal, iets voor jou?

Foto: Ingezonden

Recreantenkorfbal is niet leeftijdgebonden en wordt bij de Corridor gespeeld op woensdagavond. Binnen de plaatselijke korfbalvereniging zijn twee recreantenteams actief, die nog enige aanvulling kunnen gebruiken.

De bedoeling van het recreantenkorfbal is dat teams elkaar in een goede sfeer ontmoeten om een lekker potje te korfballen. De wedstrijden, die bij de recreanten ontmoetingen worden genoemd, worden gespeeld op het kunstgrasveld aan de Van Gentlaan in Breugel en in de zaal in De Landing in Son.

Met recreantenkorfbal speel je in totaal acht keer op het veld en acht tot tien keer in de zaal. Woensdag 14 augustus om 20.00 uur gaat de eerste training van start. Heb je interesse, stuur dan een mail naar tccorridor@gmail.com of bel voor meer informatie naar Mia van Deursen: tel. 0499-473970.

Competitie-indeling SBC 1 en SBC 2 seizoen 2019-2020

Foto: ©pixabay.com

3e klasse D
Bladella
SV Budel
DBS
Hapert
Hoogeloon
Gestel
MMC Weert
PSV/av
Reusel Sport
RPC
SBC
Tivoli
Unitas'59
Wilhelmina Boys

Res. 1e klasse B
Beerse Boys 2
Best Vooruit 2
BMC 2
Brabantia 2
Den Dungen 2
Helvoirt 2
OJC 3
Reusel Sport 2
RKDVC 2
RKVVO 3
Rood Wit V. 2
SBC 2
Unitas'59 2
Valkenswaard 2

MooiSonenBreugel verzamelt…

Het begint bij één item, meestal een souvenir als aandenken aan de vakantie. Vaak een herinnering aan een 'mooie periode'. De volgende vakantie wordt nog een souvenir gekocht, of het souvenir ontvang je van familie, vrienden of buren. Al snel ontstaat een nieuwe hobby; het verzamelen van …

De redactie is op zoek naar inwoners uit Son en Breugel die een 'mooie' verzameling hebben, ze zijn benieuwd naar het verhaal achter de verzameling. Wat wordt er verzameld en juist waarom wordt alleen dat ene item verzameld.

Ben jij iemand met een (bijzondere) verzameling en lijkt het je leuk om hierover te vertellen, dan mag je contact opnemen met Emmy Grit, via de telefoon 0499-700231 of via de email redactie@demooisonenbreugel.nl. Er wordt op korte termijn een afspraak gemaakt voor een interview en de verzameling wordt op beeldmateriaal vastgelegd voor een 'Mooi artikel' in deze krant.

Kips

Foto: Ingezonden

Kips is een aanhankelijke knuffelkater. Als hij eenmaal op schoot zit, zit Kips als klittenband aan je vastgeklampt. Hij kan dan ook geen genoeg krijgen van aandacht. Wel is het belangrijk om te weten dat er bij Kips FIV is vastgesteld. Dit is de kattenvariant van HIV. Zelf heeft hij nog geen klachten of symptomen hiervan. Hij kan dus mogelijk nog jaren klachtenvrij door het leven en zelfs er oud mee worden. Wel is weerstand een erg belangrijk puntje. Vanwege de FIV zoeken we een baasje voor Kips die geen andere katten heeft. Ook mag Kips niet in aanraking komen met soortgenoten en zoeken we dus een baas met een zeer goed afgesloten tuin of met een groot dakterras. Kips vindt het buiten wel erg fijn, dus zal deze optie wel nodig hebben.

Kortom Kips is een superleuke kat. Mocht FIV voor jou geen probleem zijn, dan kun je geen leukere kat vinden dan Kips! Dus laat snel van je horen. Kijk voor meer informatie op https://bit.ly/2LdV2Qk

Afvallen om op te vallen

Foto: Huub Coenen

'Vandaag weer eens heel hard langs de sportschool gefietst' is een van de vele spreuken van 'Loesje'. Naast deze spreuken plakster zijn er ook Loesjes die de sportschool vaker induiken dan voorbijfietsen. Zij sporten voor hun conditie en om straks op het strand een perfecte body te kunnen showe. Die trainen soms zo heftig dat ze naast de sportschool ook vaak de eerstehulppost bezoeken. Luie Loesje vindt dat ongezond en waakt er dus voor om op die manier haar vakantie te verzieken.

Foto: Huub Coenen
Foto: Huub Coenen
31 / 32

Tot en met 21 juli
Bloem & Tuin
Het grootste tuinevenement van de Benelux, Bloem & Tuin, wordt van 12 tot en met 21 juli op Landgoed Gulbergen in Nuenen gehouden. Dagelijks open van 10.00 uur tot 18.00 uur. Dagkaart volwassenen € 12,00, kinderen tot 14 jaar (onder begeleiding) zijn gratis. Alle info: www.bloementuin.nl

Woensdag 17 juli
Motortoertocht
19.30 uur, Groenevelt motoren, Son en Breugel
Avondtoertocht, vrij toegankelijk, 75 km. Rondje Valkenswaard met pauze stop bij de ijshoeve.

Vrijdag 19 juli
Sjoelochtend
10.00 uur, De Boerderij, Son en Breugel
De Boerderij is bereikbaar via parkeerplaats De Bongerd, Asteroïdenlaan 2a, Breugel. Organisatie: SeniorenRaad

Zaterdag 20 juli
Duo The Two of the Vitals
19.00 uur, Kiosk, Son en Breugel
Muzikaal optreden van het duo The Two of The Vitals met een gevarieerd repertoire van diverse soorten popmuziek.

Dinsdag 23 juli
Koersbal
10.00 uur, JC Oase, Son en Breugel
Een sportief en eenvoudig spel voor 50+ers. Organisatie: KBO Son

Wan'Klank met Just4Fun
19.30 uur, Kiosk, Son en Breugel
Wan'Klank speelt deze avond samen met Just4Fun uit Eindhoven. Beide blaaskapellen treden regelmatig op in de regio Eindhoven.

Woensdag 24 juli
Vakantie DeMooiSonenBreugelKrant
Op 24 juli, 31 juli en 7 augustus verschijnt er geen krant.

Reis naar Delftshaven
09.00 uur, Vertrek station Eindhoven
De reis- en cultuurclub van de PVGE gaat naar Delftshaven. Om 11.30 wordt de groep door de gidsen opgehaald voor een leuke wandeling. Het middagprogramma begint vanaf 13.00 uur. Er kan een keuze gemaakt worden uit een rondvaart, bezoek aan Kunsthal, Maritiem Museum, Kunsthistorisch Museum. Opgeven bij Christianne Drubbel, via 06-30460871.

Donderdag 25 juli
Wandelfit
13.00 uur, gebouw CMD, Son en Breugel
Ontspannen en gezellig wandelen. Max. 4 km. Na het lopen koffie met wat lekkers (gratis). Organisatie: LEVgroep en IVN.

Vrijdag 26 juli
Lezing Heemkundekring
10.00 uur, de Boerderij, Son en Breugel
Son en Breugel jaren '60. Spreker: Henk Hutten
Locatie: 'De Boerderij' (bereikbaar via parkeerplaats De Bongerd, Asteroïdenlaan 2a, Breugel) Organisatie: Heemkundekring en SeniorenRaad

Zondag 28 juli
Fietstocht Bevrijdingsroute
13.30 uur, 'De Boerderij', Son en Breugel
Fietstocht langs de Sonse oorlogsmonumenten. Bezoek aan Paulushoeve. Circa 15 km. Vertrek: 17 Septemberplein Son en Breugel. Organisatie: KBO Breugel en PVGE

Orgelconcert Lidia Ksiazkiewicz
16.00 uur, St. Genovevakerk, Son en Breugel
De Pools-Franse orgelvirtuose Lidia Ksiazkiewicz verzorgt op 28 juli om 16.00 uur een verrassend orgelconcert in de Sint-Genovevakerk in Son en Breugel. Naast klassieke muziek van onder andere Händel en Boëly speelt ze ook muziek uit de film Star Wars en drie tango's van Piazzolla. De muziek wordt uitgevoerd op het historische Vollebregtorgel uit 1854, dat door kenners geroemd wordt om zijn warme klank.

Woensdag 31 juli
Vakantie DeMooiSonenBreugelKrant
Op 31 juli en 7 augustus verschijnt er geen krant.

Korte Fietstocht Breugel
13.30 uur, Kiosk, Son en Breugel
Fietstocht max. 10 km. Pauze bij 'De Boerderij' incl. gratis koffie. Organisatie: PVGE en KBO Breugel

Donderdag 1 augustus
13.00 uur, Fysiosport, Son en Breugel
Seniorenles Fysio
Uurtje sportief bezig zijn. Organisatie: Fysiosport

Vrijdag 2 augustus
OLAT wandeldagen
07.00 uur, Natuurpoort De Vresselsehut
De 36e OLAT Wandeldagen vinden van 2 tot en met 4 augustus plaats.

Bordspellenochtend
10.00 uur, De Boerderij, Son en Breugel
Tijdens de koffieochtend is er een mogelijkheid om gezelschapsspellen te spelen. De Boerderij is bereikbaar via parkeerplaats De Bongerd, Asteroïdenlaan 2a, Breugel. Organisatie: SeniorenRaad

Maandag 5 augustus
Stoelyoga
11.00 uur, De Bongerd, Son en Breugel
De houdingen vergroten de souplesse en bewegingsvrijheid en verminderen spierstijfheid en pijn. Het gebruik van een stoel biedt daarbij extra mogelijkheden en ondersteuning. De stoelyoga wordt gegeven in De Bongerd, Asteroïdenlaan 2a, Breugel (ingang zijkant). Organisatie: Bewegingscentrum Son en Breugel. Aanmelden: Kim Scheepens Tel. 06-10509460 of via e-mail: kim.stichtingbsb@gmail.com

Dinsdag 6 augustus
Dichterspad
10.00 uur, Kiosk, Son en Breugel
Wandeling van max. 4 km. Vertrek: Kiosk Kerkplein, Son Organisatie: IVN.

Woensdag 7 augustus
Vakantie DeMooiSonenBreugelKrant
Op 7 augustus verschijnt er geen krant.

Scoot-on-route
13.00 uur, Raadhuisplein, Son en Breugel
Aantal km 40. Vertrek: Raadhuisplein, Son en Bruegel. Graag aanmelden vóór 25 juli bij Jan de Lange, tel. 0499-479293, organisatie: CG-Platform

Avond fietstocht
19.00 uur, 17 septemberplein, Son en Breugel
Fietstocht circa 25 km. Vertrek: 17 Septemberplein, Son en Breugel, organisatie: PVGE en SeniorenRaad

Pastinakel op de kiosk
19.00 uur, Kiosk, Son en Breugel
Duo Pastinakel speelt weer gezellige muziek uit de jaren 60-70 en 80 van bekende bands als The Beatles, The Kinks etc.

Donderdag 8 augustus
Koffie met iets lekkers
15.00 uur, Thermae Son, Son en Breugel
Rondleiding bij Thermae Son, max. 30 personen, € 3,00. Organisatie: PVGE en Thermae Son

Zaterdag 10 augustus
Muzikale afsluiting
14.00 uur, Vestzaktheater, Son en Breugel
Muzikale afsluiting Senioren Zomer Activiteiten B.S.A Music. Muziek voor iedereen. Tango, Foxtrot, Wals, Evergreens. Organisatie: Werkgroep SZA

Zondag 11 augustus
Stadsverlichting meditatie
20.00 uur, De Wadden 75, Son en Breugel
In een tijd van verharding, individualisme en elkaar buitensluiten, wil Stadsverlichting een huiskamercultuur van samenhorigheid stimuleren. Voor meer informatie en aanmelden, www.stadsverlichting.nu of via Marije Dekkers, tel. 06-41342619.

Vrijdag 16 augustus
Pieter van den Boom op de klassieke gitaar
19.30 uur, Kiosk, Son en Breugel
Deze avond speelt Pieter van den Boom mooie nummers waaronder ook klassieke nummers op zijn gitaar.