DeMooiSonenBreugelkrant

6 februari 2019

DeMooiSonenBreugelkrant 6 februari 2019


Drakenbootfestijn

Zet de datum 30 juni maar vast in je agenda voor het eerste Drakenbootfestijn dat in de Sonse Jachthaven wordt gehouden. Rotary Club Son en Breugel heeft de handen in elkaar geslagen om dit nieuwe evenement in Son en Breugel op de kalender te zetten. Een evenement voor jong en oud waar plezier, maar zeker ook de strijd om de beste tijd, niet mag ontbreken.

Volgens eeuwenoude tradities strijden twee teams over een parcours van 250 meter tegen elkaar in drakenboten. Een team, bestaande uit 16 roeiers, een stuurman/vrouw en een trommelaar die het ritme aangeeft, nemen plaats in de drakenboot.

Wil jij meer weten over dit unieke evenement? Wil je meedoen en wil je weten wat je hiervoor moet doen? Kijk dan op pagina 5 en lees alles over het Drakenbootfestijn.

Wie wordt de ondernemer en starter van het jaar 2018

In DeMooiSonenBreugelKrant van week 2, 3 en 4 worden de genomineerden voor deze verkiezing aan u voorgesteld. Op zaterdag 9 februari wordt bekend gemaakt wie dit jaar met deze titel naar huis gaat. Heeft u nog geen kaarten voor deze verkiezing? Op pagina 9 leest u hoe u nog kaarten kunt bestellen.

In de krant van woensdag 13 februari wordt teruggeblikt op deze verkiezing en komen de winnaars aan het woord.

Jaargang 4 • Week 6 • 6 februari 2019

Sint Genoveva-kerk, Son en Breugel

Donderdag 7 februari

18.15 uur: Rozenhoedje

18.30 uur: Eucharistieviering, aansluitend stille aanbidding

Zondag 10 februari09.30 uur: Eucharistieviering m.m.v. Breugels kerkkoor
intenties: Ietje van Dinther-Raeven, Adèle Schneiders-Commandeur, Bets van Maasakkers-van der Pas, Karel en Elisabeth Faessen-van Tilburg, Peter Verstappen, John Meulendijks, Han Verhagen.

11.00 uur: Eucharistieviering, Carnavalsmis m.m.v. De Blaoskaken
Intenties: Cees Laas, Susan de Jongh-Vroomen, Mariet Verhagen.

Donderdag 14 februari

18.15 uur: Rozenhoedje

18.30 uur: Eucharistieviering, aansluitend stille aanbidding

Zondag 17 februari09.30 uur: Eucharistieviering m.m.v. Breugels kerkkoor
Intenties: Wim van Heeswijk, Maria van Eck-van der Zanden, Mies van Eck

11.00 uur: Eucharistieviering m.m.v. het Sons Gregoriaans koor
Intenties: Leo Achterbergh, Suze Edlinger-Skrenek, Henk Eekhout, Frits en Doortje Maas-de Bijl, Piet van de Laar, Hanne van den Hurk-Bennenbroek, Paul Brand, Jos Driessen, Els Swinkels-Swinkels, Jeanne Stroucken-van Nuland.

Overige kerkdiensten Son en Breugel

Zaterdag 9 februari16.30 uur: Woord- en communieviering in Berkenstaete

Zaterdag 16 februariIn Berkenstaete:
15.30 uur: Bijeenkomst waarin onze nieuwe pastoor Robert van Aken en onze
                 nieuwe kapelaan Bryan van de Mortel kennismaken met de Sonse
                 vrijwilligers

16.30 uur: Eucharistieviering m.m.v. het Sons Parochiekoor en het Sons
                 Gregoriaans| koor

Martinuskerk Centrum
Zaterdag 09 februari 18.30 uurEucharistieviering met Het Pelgrimskoor.

Intenties: Marietje van der Heijden – van der Rijt (mgd), Mari van Roosmalen, Theo Bekkers (mgd), Jan en Anna Taks – Timmermans, Jan Vermetten en alle overleden familieleden, Jan en Riek Vermeltfoort – Peijnenburg (mgd), Jos van Genugten (mgd), Piet van Genugten (mgd), Mien van Susante – Drijvers (mgd), Anton van Kleef, Toos en Jan van Lieshout – van de Wijdeven, Jan van Acht (jaargetijde).

Zondag 10 februari Vijfde Zondag door het Jaar 09.30 uurEucharistieviering met Het Koor uit Olland.

Intenties: Harrie Schepens en zoon Mari, Wim Bekkers (mgd), Ad van der Heijden (mgd), Albert en Riki Versantvoort – Foolen (mgd), Tonny Persoons – Kelders (mgd), Gerard Boleij (mgd), Martien Bekkers (mgd), Een bijzondere intentie, Coby Verhagen – Schepens.

Maandag en vrijdag 09.00 uurEucharistieviering in de Dagkapel van De Goede Herder Kerk Eerschot.

Dinsdag 09.00 uurEucharistieviering in de Heilige Antonius van Padua Kerk te Nijnsel.

Woensdag 19.00 uurEucharistieviering in de Heilige Ritakapel te Boskant.

Donderdag 14 februari 13.30 uur: Ziekenbezoekgroep Martinus Centrum.

Donderdag 14 februari 20.00 uur: Stichting Behoud Martinuskerk.

Boeken voor de Boekenbeurs dagelijks in te leveren in de kerk van Eerschot van 10.00 uur tot 12.00 uur, behalve tijdens schoolvakanties.

Sint Antonius Nijnsel

Zondag 10 februari

11.00 uur Eucharistieviering met Deo Favente en in parochiezaal kinderkerk en peuteropvang.

Intenties:

Mia Verhagen- Wijnhoven, Mien van Oorschot- Hanegraaf, Noud van Hoof, Ria Sanders- Renders, Frans en Mieke Smits- Hulsen, Ben Habraken, Richard en Nel Janssen en zoon Gerard.

Dinsdagmorgen 12 februari

09.00 uur Eucharistieviering

(PKN) in St. Oedenrode (Knoptoren)10 februari 10.00 uur Ds. G. Baerends, Dienst van Schrift en Tafel

Voedselbank Best e.o

Graag wil de voedselbank u de inzamelingsactie aanbevelen die zij vrijdag 8 en zaterdag 9 februari bij supermarkt Albert Hein in Son houden.

Doet u ook mee om iets van hun marktkraam te kopen zodat zij weer de artikelen binnenkrijgen om hun cliënten wekelijks een volwaardig voedselpakket te kunnen geven. Zij hopen op uw steun en danken u namens alle medewerkers.

Superkienen in het Vestzaktheater

In het Vestzaktheater in Son en Breugel kan zondag 10 februari weer gekiend worden. Met weer een mooie hoofdprijs dit keer zelfs € 250,00 en op het geluksgetal staat dit keer € 300,00.

De wekelijkse kienbijeenkomsten worden gehouden op de zondagavond in het Vestzaktheater aan de Kerkstraat 2 in Son en Breugel. De kienavonden worden georganiseerd ten bate van de plaatselijke Harmonie Pro Honore et Virtute. De opbrengsten worden besteed aan de jeugdopleiding en de aanschaf van instrumenten. Jan van Gerwen is uw vaste kienmaster.

Reserveert u alvast zondag 3 maart in uw agenda. Want dan is het weer de Carnavals Kienavond ten bate van de jeugdtent op het Oranjeveld in Son en Breugel.
Voor alle kienavonden geldt, zaal open van 18.30 uur en aanvang 19.30 uur.

Nieuwbouw gemeentehuis een duurzame stap in de toekomst

Foto: Wil Feijen

Een jaar geleden werd er gestart met de nieuwbouw voor de huisvestiging voor de ambtenaren van de gemeente Son en Breugel. Waar eerst het oude gebouw met de bibliotheek aan de Airbornestraat stond, staat nu een jaar later een indrukwekkend nieuw gebouw.

Redacteur: Adrie Neervoort
Fotograaf: Wil Feijen

Het gebouw maakt aan de buitenkant al veel indruk door de gebruikte stenen en de wijze waarop details zijn aangebracht. Zowel de gebruikte stenen als de details zorgen er straks voor dat de nieuwbouw die gekoppeld is aan het oude gemeentehuis één geheel gaat vormen, zowel extern als ook intern, met het oude gemeentehuis.

Foto: Wil Feijen

De gemeente Son en Breugel was zo vriendelijk om de lokale pers alvast een preview te geven van de binnenkant van de toekomstige werkplek van de ambtenaren van de gemeente Son en Breugel. Chris Spooren, Wilma Vogels (communicatie) en Chris Spooren (projectleider) van de gemeente Son en Breugel laten trots het resultaat zien dat nu in de afrondende fase zit.

Het gebouw heeft een begane grond en twee verdiepingen. De begane grond is zo ingedeeld dat er maximaal vijf winkelruimtes kunnen worden gecreëerd. Deze worden straks verhuurd, zodat dit weer mooi aansluit bij de winkels die zich al aan de overkant van de straat bevinden. Dit zal echter pas over twee jaar het geval zijn. In de tussentijd wordt de begane grond gebruikt voor opslag van materialen tijdens de renovatie van het oude gemeentehuis. Ook extra tijdelijke kantoor of balieruimte voor ambtenaren wordt niet uitgesloten, maar dat is nu niet aan de orde.

Het gehele gebouw is straks alleen toegankelijk met een speciale toegangssleutel. Het is het niet openbare gedeelte van het gemeentehuis, dat zal na de renovatie het oude gemeentehuis zijn, net als nu.

Het oude en het nieuwe gedeelte worden nu nog tijdelijk afgesloten door middel van een wand, deze verdwijnt na de renovatie van het oude gemeentehuis. Vanaf de entree brengt een trap je naar de eerste verdieping, feitelijk zijn dus de eerste en tweede verdieping het kantoorgedeelte. Het werken in het nieuwe gebouw zal tevens 'het nieuwe' werken worden voor de ambtenaren. Alleen maar flexwerkplekken voorzien van alle moderne aansluitingen die je maar kunt wensen. Op alle verdiepingen zijn vergaderruimtes aanwezig.

Het geheel oogt modern, licht en strak en door middel van passende kleuren en enkele wanden die bekleed zijn met schitterende foto's (gemaakt door Wil Feijen) is het toch gelukt sfeer te creëren. Deze sfeer wordt straks nog versterkt door veel planten en een moswand op de tweede verdieping.

In het gebouw spelen de thema's 'Dommeldal', 'Oud Meer' en 'Sonse Bergen' een hoofdrol. Zij hebben ieder hun eigen kleur en deze vind je dan ook weer terug op de werkplekken samen de eerdergenoemde foto's. Het thema 'Breugel' speelt straks een rol in het gemeentehuis na de renovatie.

Bijna alles in het gebouw heeft een functie. De dikke buitenmuren bijvoorbeeld bestaan voor een groot gedeelte uit isolatiemateriaal en zijn voorzien van driedubbel thermopane glas. De warmte in het gebouw wordt geregeld door tien warmtepompen die grondwarmte gebruiken, zonnepanelen op het dak leveren voor een groot gedeelte de stroom voor het gebouw. Een supermodern klimaatsysteem zorgt voor een gunstig en comfortabele luchtklimaat in het gebouw. Zelfs de moswand op de tweede verdieping heeft een functie; niet alleen als blikvanger maar het onttrekt ook het teveel aan vocht uit de lucht in het gebouw.

Het gebouw is zelfs toekomstbestendig, want het kan vrij eenvoudig een andere bestemming krijgen. Tijdens de bouw is hier bijvoorbeeld bij het aanleggen van leidingen en het plaatsen van ramen al rekening mee gehouden. Duurzaamheid zit in meer dan alleen de energierekening, maar ook hoe gebouwen hergebruikt kunnen worden.

Op de eerste etage wordt een groot gedeelte in beslag genomen door een daktuin. Het is een ecologisch geheel en geeft de bewoners van de appartementen die erop uitkijken (zij hebben de planten mee uitgezocht die erop komen) niet alleen een wat mooier uitzicht, het is ook nog eens isolerend voor de benedenverdieping. De tuin is niet toegankelijk en kan dus alleen bewonderd worden vanachter het glas van het gebouw of vanaf de balkons van de aangrenzende appartementen.

De gemeente verwacht dat de aannemer het gebouw eind maart kan opleveren aan de gemeente. Dan kan volgens Chris Spooren het inrichten beginnen en komt er zeker een feestelijke opendag voor iedereen die het gebouw van binnen eens wil bekijken.

Pastoor Van Aken geïnstalleerd door bisschop

Foto: Jos van Nunen

Sint-Oedenrode – Hoog bezoek in de Martinuskerk op zondag 4 februari. Niemand minder dan bisschop De Korte was naar Sint-Oedenrode gekomen. Voor een bijzondere reden, want onder grote belangstelling had hij de taak om pastoor Van Aken te installeren.

Pastoor Van Aken volgt daarmee Vincent Blom op, die op zijn beurt door het bisdom naar 's Hertogenbosch is gezonden. De eerste kennismaking met het publiek uit Sint-Oedenrode vond de afgelopen weken al plaats, maar vanaf zondag 3 februari mag hij zich echt gaan ontfermen over de parochie Heilige Oda.

Kapelaan Van de Mortel gaat hem daarbij helpen. Ook hij is nieuw. Van de Mortel is de opvolger van pater Pushpa. Bisschop De Korte pakte de kans om hem voor te stellen aan de het publiek dat met grote getalen aanwezig was in de grote Martinuskerk. Na de plechtigheid kreeg iedereen de kans om achterin de kerk persoonlijk kennis te maken met de twee pastores.

Wie wordt de nieuwe wethouder in Son en Breugel?

Door het vertrek van wethouder Tom van den Nieuwenhuijzen is de fractie van PvdA/GroenLinks in Son en Breugel op zoek naar een nieuwe wethouder voor Son en Breugel. Fractievoorzitter Joris van Dam is de zoektocht voor zijn partij begonnen.

Redacteur: Adrie Neervoort

Kandidaten die aan het door PvdA/GroenLinks opgestelde profiel en functie-eisen voldoen, konden tot zaterdag 2 februari reageren. De fractieleden van PvdA/GroenLinks gaan vervolgens in gesprek met de potentiële kandidaat wethouders. Daarna wordt de beoogde wethouder voorgedragen en wordt er een integriteitstoets afgenomen. Dit is sinds kort onderdeel van de procedure bij het benoemen van een wethouder. Als dit alles volgens plan verloopt zou de nieuwe wethouder in de raadsvergadering van 21 maart geïnstalleerd kunnen worden. Hij of zij zou dan de opvolger zijn van de onlangs plotseling opgestapte wethouder van PvdA/GroenLinks Tom van den Nieuwenhuijzen.

Opvallend is dat PvdA/GroenLinks in de genoemde functie-eisen onder andere vraagt om bestuurlijke ervaring, bij voorkeur als wethouder. Hiermee lijkt de partij duidelijk op zoek naar een kandidaat buiten Son en Breugel. Maar ook is er aandacht voor het feit dat er gezocht wordt naar een kandidaat met een breed netwerk binnen de gemeente Son en Breugel en de regio Zuid - Oost Brabant.

Drakenbootfestijn is een spannend en kleurrijk spektakel

Foto: Ingezonden

Rotary Club Son en Breugel houdt op 30 juni een groots fondswerving evenement met als centraal thema een Drakenbootrace. Een spannend en kleurrijk spektakel, nieuw voor Son en Breugel als waterfestijn en onvergelijkbare competitie.

Drakenbootrace
Dragon Racing is een erg leuke en sportieve krachtmeting op het water. Volgens eeuwenoude tradities strijden origineel uitgedoste teams tegen elkaar in drakenboten. Tromgeroffel bepaalt het ritme en supporters moedigen hun team aan. Het race-parcours is 250 meter lang en is uitgezet bij de Sonse Jachthaven. De drakenboot is 12,5 meter lang en 1 meter breed, met een drakenkop en -staart. Voor op de boot zit de team-trommelaar met een grote trom, achterop staat een ervaren stuurman, die de boot bestuurt met de stuurpeddel en het team tactische aanwijzingen geeft. Centraal zitten 16 peddelaars, twee aan twee, die het verschil gaan maken. Telkens starten twee boten, elke race duurt circa twee minuten, maar is buitengewoon inspannend.

Voor wie?
Voor iedereen die kan zwemmen, met de leeftijd tussen de 16 en 66 jaar. Diversiteit is het leukst en een stevige competitiegeest maakt het bovendien spannend. Een verscheidenheid aan vaste- of gelegenheidsgroepen kunnen zich intekenen voor deelname. Teams uit het bedrijfsleven, studenten, sportverenigingen, kerken, middenstand, carnavalsverenigingen, horeca, politie, brandweer, verplegers en verzorgers, medici, notarissen, accountants, serviceclubs én alle andere categorieën die hier nog niet genoemd zijn.

Voor het goede doel
Het evenement heeft als primair oogmerk om geld in te zamelen voor het steunen van lokale goede doelen. Deze doelen worden in een later stadium bekend gemaakt. Sponsoren weten zich verzekerd dat hun gulle bijdrage één op één naar het goede doel gaat. Ook van het bedrag van de intekening voor deelname gaat het grootste deel naar het goede doel.

Jong en oud
Maar het is ook een sportieve competitie voor het hele dorp, van teams die elkaar normaal niet treffen. Bemanningen uitgedost in zelfverkozen uitmonstering en gesterkt door een eigen krachtige yell. Het is een feestelijke dag voor jong en oud. Familie en vrienden van de deelnemers, alsook voor de andere inwoners van Son en Breugel en wijde omtrek. Het is een feestelijke happening in Son en Breugel met eindelijk een evenement op het water. Het festijn is voor iedereen vrij toegankelijk, levert een bijdrage aan de diversiteit van het aanbod in de gemeente en heeft een onderscheidend karakter ten opzichte van andere evenementen. Een festijn zonder commerciële doeleinden en met goede samenwerking met andere organisaties, horeca, verenigingen, etc.

Festijn
Naast de hoofdakte van de race, worden op de kant levendige activiteiten ontplooid. Per slot moet er de hele dag voor iedereen iets te doen of te beleven zijn. Er zijn kramen met heerlijke gerechten van nationale en internationale keuken. Er worden spellen gehouden voor kinderen. Er is muziek en dorstige kelen worden via diverse tappunten voorzien. Een veiligheidsteam – gesteund door de EHBO en te water door de reddingsbrigade – zorgen voor een probleemloze dag en – zo nodig – de pleister op een blaar. Kortom een feest voor alle leeftijden en voor de hele gemeenschap.

Praktische informatie
De locatie is de Sonse jachthaven, Kanaaldijk Zuid 2. De wedstrijden worden gehouden tussen 11.00 en 18.30 uur. De prijsuitreiking is om 19.00 uur. Inschrijving via de website www.drakenbootfestijn.nl, alwaar ook meer informatie te vinden is. Vragen kunt u sturen naar drakenbootfestijn@gmail.com.

Rotary Club Son en Breugel maakt deel uit van Rotary International en heeft 40 leden, die allen als vrijwilliger dit evenement mee helpen organiseren. Rotarians wereldwijd zetten zich in hun nabije omgeving en wereldwijd in om te helpen de wereld een stukje beter te maken.

Foto: Ingezonden
Drakenbootrace in Helmond (2018) Foto: Ingezonden
Foto: Ingezonden

Drakenbootfestival Helmond krijgt geen vijfde editie

In Son en Breugel wordt op 30 juni voor de eerste keer het Drakenbootfestijn gehouden. Rotary Club Son en Breugel werd geattendeerd op het succesvolle Drakenbootfestival in Helmond dat georganiseerd wordt door de Rotaryclub Helmond-Regio. Dit jaar zou het Drakenbootfestival voor de vijfde keer in Helmond worden gehouden. Afgelopen week is bekend geworden dat het evenement niet doorgaat; het te kort aan geld is de belangrijkste reden.

Rotaryclub Helmond-Regio geeft aan dat het evenement dertigduizend euro kost. Bij de editie van vorig jaar moest geld bijgelegd worden. Dat wilde de Rotaryclub niet nog een keer doen. De subsidie die de gemeente beschikbaar stelde was te weinig om het evenement doorgang te laten vinden, waarop is besloten dat er geen vijfde editie gehouden wordt.

6 / 28

7 / 28

AED kan het verschil maken

Resultaat TIPMooiSonenBreugel: Burgerhulpverleners zijn hard nodig

Bij een hartstilstand zijn de eerste zes minuten cruciaal. De overlevingskans is het grootst als er binnen zes minuten iemand reanimeert en een Automatische Externe Defibrillator (AED) aansluit. Een AED is een draagbaar apparaat dat het (reguliere) hartritme weer kan herstellen bij een hartstilstand. Dit gebeurt door het geven van een elektrische schok. MooiSonenBreugel peilde de mening van de respondenten van het burgerpanel TIPMooiSonenBreugel over de AED. In totaal hebben 134 respondenten gereageerd.

Redacteur: Emmy Grit

Burgerhulpverlening
Iets meer dan de helft van het aantal respondenten geeft aan dat zij weten hoe zij moeten reanimeren, waarvan de helft aangeeft dat zij beschikken over een diploma. Iets minder dan de helft geeft aan dat zij niet weten wat zij moeten doen. Slechts 16 respondenten is aangemeld als burgerhulpverlener. Respondenten die geen burgerhulpverlener zijn, hebben verschillende redenen dat zij niet aangemeld zijn. Eén van de redenen is dat zij geen reanimatiecursus hebben gevolgd.

Voorlichting
"Het aantal burgerhulpverleners in Son en Breugel is erg laag", vertelt Marc de Wolf van Stichting Hart-Save. Veel inwoners weten niet wat er gedaan moet worden als iemand een hartstilstand krijgt. "Dit kunnen we voorkomen door voorlichting te geven aan bijvoorbeeld buurtverenigingen, sportverenigingen, bedrijven maar ook aan particulieren, zodat in geval van een hartstilstand de overlevingskansen van de patiënt zo groot mogelijk worden", aldus Marc.

Locatie van AED
"Reanimeren is echt geen hogere wiskunde, zeker niet via een AED", aldus een respondent. In het onderzoek geeft de helft van de respondenten aan dat zij weten waar een AED hangt. De andere helft heeft geen idee waar ze hangen. Marc: "Er is bewust gekozen om geen lijst te maken waar de AEDs hangen, in verband met diefstal en vernieling." De locatie waar een AED hangt, wordt door de centralist van 112 doorgegeven als blijkt dat dit nodig is. "In een noodsituatie bel je met 112, meld dat het een reanimatie betreft. Dan activeert het softwarepakket HartslagNU en selecteert hulpverleners en AEDs. Op basis van afstand ontvangt iedere hulpverlener voor hem of haar een gepersonaliseerd bericht; haal de AED en ga naar adres X, of ga direct naar adres X voor start reanimatie. De meldkamer Brabant Zuid Oost alarmeert met de Hartslagnu software. De centralist heeft hier geen handeling aan. Het programma werkt naast de reguliere professionele zorgverlening. Centralist praat met 1e melder en stuurt de ambulance aan. HSNU zorgt voor lekenalarmering", aldus Marc.


Reanimatiecursus
Op de vraag of een reanimatiecursus voor iedereen verplicht zou moeten zijn, reageert ruim de helft met (zeer) mee eens, 22% is hierin neutraal en 20% is het oneens. "Verplicht stellen gaat naar mijn idee te ver, maar het zou goed zijn om er veel aandacht aan te besteden en regelmatig cursussen in het dorp te organiseren. Op die manier worden mensen er alert op", aldus één van de respondenten. Stichting Reanimatieonderwijs Zuidoost-Brabant geeft in april een cursus, zie hiervoor het gekleurde kader op deze pagina.

Meepraten/meedenken
Jouw mening is belangrijk! Wil jij ook meepraten en meedenken over vraagstellingen en oplossingen en een mening geven over lokale actualiteiten in jouw gemeente? Meld je dan, gratis en anoniem (vanaf 16 jaar), aan bij het burgerpanel via www.mooisonenbreugel.nl. Maandelijks wordt een vragenlijst naar de respondenten gestuurd waarin een onderwerp centraal staat. De resultaten worden van het onderzoek worden in deze krant weergegeven.

Basiscursus reanimeren en Basiscursus AED

Best - Stichting Reanimatieonderwijs Zuidoost-Brabant houdt deze cursus in samenwerking met Educatief Centrum CultuurSpoor Best. De cursus wordt gegeven door NRR gecertificeerde instructeurs met dagelijkse praktijkervaring (IC-verpleegkundigen en ambulancemedewerkers).

Cursus BLS/AED:
Datum: dinsdag 9 en 16 april
Tijdstip: 19.30-21.30 uur
Locatie: Volksuniversiteit CultuurSpoor Best
Kosten: € 35,00 inclusief cursusboek en certificaat van de Nederlandse
Hartstichting
Aanmelden cursus: bij CultuurSpoor Best via www.cultuurspoorbest.nl

Expositie 'Verborgen Schoonheid'

Verborgen schoonheid Foto: Ingezonden

In het Vestzak opent deze week een expositie van Giti Entezami met de titel 'Verborgen Schoonheid' een eerbetoon aan de dommel. Giti maakte vele duizenden foto's van de Dommel. De foto's zijn haar allemaal dierbaar.

"Elke keer als ik bij de Dommel kom, zie ik weer andere dingen. Elk jaargetijde heeft zijn eigen charme en eigenschappen", geeft Giti aan. Ze zou ook niet kunnen zeggen wanneer ze de Dommel op zijn mooist vindt. Voor veel mensen die hier wonen is de rivier heel gewoon, iets alledaags. Maar Giti vindt de Dommel zó bijzonder. Dat wil ze graag laten zien in deze expositie.

Giti Entezami is een bevlogen fotografe. Het heeft geleid tot een prachtig expositie. Kom kijken in de gang van het Vestzak. De expositie is te bezichtigen van 4 tot en met 28 februari.

Voorleeskampioen 2019 Emir Bektesevic Foto: Ingezonden

Emir Bektesevic is de nieuwe voorleeskampioen

Dat was weer een spannende voorleeswedstrijd! Op uitnodiging van De Bibliotheek, waren zes van de zeven basisscholen naar het Vestzaktheater in Son en Breugel gekomen, om hun schoolkampioen te laten voorlezen.

Om de beurt lazen deze voorleeskampioenen voor aan het publiek en aan de jury. De jury bestond uit Burgemeester Gaillard, een medewerker van Boekhandel de Traverse en een medewerker van de LEVgroep. Als verrassing kwam de zus van Carrie Slee op in de pauze.

De jury was unaniem in haar beslissing over de winnaar. Emir Bektesevic van Basisschool de Ruimte wist vanaf de eerste minuut de zaal te boeien. Hij las voor uit: Geronimo Stilton - Het kwade verbond. En dat deed hij rustig en duidelijk. Een terechte kampioen in.

Emir gaat nu door naar de halve finale, in maart in Goirle. En als dat goed gaat, mag hij meedoen aan de landelijke finale. De organisatie wenst hem heel veel succes. Maar voorlopig is Emir in ieder geval dit hele jaar Voorleeskampioen 2019 van Son en Breugel.

Vrouwenvereniging Scala kent goede start

In de eerste maand van het jaar heeft Vrouwenvereniging Scala een gezellige nieuwjaarskoffie met borrel na gehouden als start voor 2019. Dinsdag 5 februari werd de sportieve activiteit 'Beugelen' gehouden.

Op 11 februari is de laatste kaartavond van deze winter. Het spel Keezen werd als nieuwigheid de vorige keer zo goed ontvangen, dat het ook deze avond weer kan worden gespeeld.

De activiteit die daarna op het programma staat is een groots opgezette lezing en behandeling van voetreflexzone-therapie. Voeten zijn zeer belangrijk en dat laten verschillende therapeuten op 20 februari de aanwezigen inzien. Zij komen met meerdere behandelstoelen naar 'De Bongerd' om deze avond uitleg en een demo per persoon te geven over deze interessante therapie.

Meditatie/Stadverlichting

Als mensen samen stil zijn, hebben zij een harmoniserend effect op hun omgeving, zo blijkt uit onderzoek. In steden waar regelmatig wordt gemediteerd, is er minder criminaliteit, is het minder druk op de spoedeisende hulp en zijn minder verkeersongevallen.

Voor een betere wereld hoef je de straat niet op. Je bent effectiever als je samen stil bent. In een tijd van verharding, individualisme en elkaar buitensluiten, wil Stadsverlichting een huiskamercultuur van samenhorigheid stimuleren: oases waar mensen welkom zijn voor een uur stilte, liefde en ontspanning, zodat zij zich weer thuis kunnen voelen bij zichzelf, elkaar en in hun leefomgeving. Voor meer informatie en aanmelden, kijk op www.stadsverlichting.nu en in Son met Marije Dekkers telefoon 06-41342619 of www.praktijk-chenrezi.nl.

Zondag 10 februari wordt gemediteerd tussen 20.00 en 21.00 uur. Je kunt in stilte binnenkomen tussen 19.45 en 20.00 uur. Om 20.00 uur start de meditatie van een uur. Als ze in Son met 10 à 15 mensen mediteren heeft dit een groot effect.

Terugblik met Wim Huijbregts op de verkiezing 'Ondernemer van het jaar 2017'

Wim Huijbregts Foto: Wil Feijen

Wim Huijbregts was ondernemer van het jaar 2017 Ekkersrijt. Tot 31 januari van dit jaar was Wim de CEO van één van de grootste Arbodiensten van Nederland; HumanTotalCare. Een onderneming die hij zelf heeft opgebouwd.

Redacteur: Arjen Strik
Fotograaf: Wil Feijen

Groot gegroeid
Door zijn ondernemerschap laat Wim bij zijn pensionering een onderneming achter met inmiddels 1600 medewerkers, die in Nederland dagelijks Arbozorg verlenen aan ruim 65.000 werkgevers en 1,5 miljoen werknemers. Met een uniek hoofdkantoor op Ekkersrijt, dat binnenkort na nieuw- en verbouw geopend wordt als het meest innovatiefste kantoor van Nederland. Kortom een prestatie van belang.

De kroon op zijn werk
DeMooiSonenBreugelKrant spreekt Wim op de eerste dag van zijn pensionering over een terugblik op de verkiezing Ondernemer van het jaar 2017. "Ik kijk met veel plezier terug op het winnen van die prijs," vertelt hij trots. "Ondernemer van het jaar worden, heeft zeker een positieve uitstraling. Ik heb heel veel geweldige reacties gekregen, alleen maar positieve. De teneur was, dat men vond dat ik terecht gewonnen had. Het was een spannende en feestelijke avond in De Zwaan. Perfect georganiseerd door de Lions Club. Het winnen voelde toch wel een beetje als de 'kroon op mijn werk'. Zo feestelijk in het zonnetje te worden gezet, het maakte me zelfs een beetje verlegen."

Innovatief verbinden
Zoals ieder jaar had de verkiezing van de Ondernemer van het Jaar ook in 2017 een thema. Dat jaar was 'Innovatief verbinden!' het thema. Het juryrapport gaf een toelichting op de innovatief verbindende rol van Wim Huijbregts: "Wim Huijbregts startte in 2001 met HumanCapitalCare vanuit de gedachte dat het anders kon en moest in de wereld van arbodiensten. Hij voorzag dat de verplichte aansluiting van bedrijven aan arbodiensten zou verdwijnen en zag groeimogelijkheden door techniek (IT) te verbinden aan de business. Hierdoor groeide HumanCapitalCare naar een omzet van € 30 miljoen (2014) en kon het toen veel grotere Arboned, met een omzet van € 95 miljoen, overnemen. Het bedrijf, HumanTotalCare, is nu de grootste van de drie overgebleven arbodiensten in Nederland, met een succesvol team van bedrijfsartsen, IT'ers en stafmedewerkers op het gebied van HR, communicatie en marketing en finance.

Betrokken
Het begin van het pensioen is geen einde van de loopbaan van Wim. DeMooiSonenBreugelKrant is benieuwd naar zijn plannen. "Ik blijf grootaandeelhouder van HumanTotalCare, dus ik blijf betrokken. Daarnaast ga ik me richten op het adviseurschap voor kleine bedrijven. In feite zoals ik gestart ben. Het ondernemen zit mij in het bloed, ik voel de mogelijkheden. Je moet de kansen zien en iets durven. Ik ben van huis uit werktuigbouwkundige, een techneut met een opleiding aan de TU/e. Ik vond het destijds leuk bedrijfjes op te zetten en levensvatbaar te maken. Dat wil ik waarschijnlijk weer gaan op pakken en me als adviseur voor jonge ondernemers daar weer op gaan richten. Daarnaast ga ik uiteraard genieten van mijn pensioen.

Wie worden de ondernemers van het jaar 2018?

"Het was weer een geweldige avond. Goede sfeer, lekker eten, prima muziek en ik heb weer veel mensen en collega-ondernemers gesproken", aldus een van de gasten vorig jaar. Terwijl de tent op het kerkplein deze week weer wordt opgebouwd, zet de Lionsclub Son en Breugel de laatste puntjes op de 'I' voor de feestavond zaterdag 9 februari. Al jaren is deze Ondernemersavond de afsluiting van de verkiezing Ondernemer van het jaar. Na het nomineren van vele de kans hebbende ondernemers, heeft de jury voor zowel Son en Breugel als Ekkersrijt drie genomineerden geselecteerd. Allen ondernemers die, elk op hun eigen manier, voldoen aan het thema dit jaar 'Veerkracht tonen'.

De kanshebbers

De afgelopen weken kon u in deze krant al uitgebreid kennis maken met de genomineerde ondernemers. Toch worden ze nogmaals genoemd. Voor de ondernemer van het Jaar 2018 in Son en Breugel zijn genomineerd Koen Sol van Sol Makelaardij, Erik van den Berg van Fiets en Sport van den Berg en Duncan Weijers van Bloemsierkunst De Groenstylist. De strijd op Ekkersrijt gaat dit jaar tussen: Martijn Seerden en Peter Jacobs van Jase Packaging B.V., Alexander Aelberts van PresTop B.V. en Joop, Rianne en Henri Kastelijn van De Brug Timmerfabriek Son B.V. Jonge ondernemingen dingen mee voor de titel 'Starter van het jaar'. Als hoofsponsor maakt de Rabobank Het Groene Woud Zuid tijdens de feestavond bekend wie zij dit jaar de Startersprijs toekennen.

Samen maken ze het mogelijk
Hoewel de organisatie van de verkiezing en de feestavond in handen is van de Lionsclub Son en Breugel, is het aan de onafhankelijk jury om een uiteindelijk keuze te maken. Daarom is het ook goed dat deze jury bestaat uit Remco Kuipéri (tot 1 jan 2019 directeur van de Rabobank Groene Woud Zuid, de hoofdsponsor), Luc Ross als vicevoorzitter van de Ondernemersvereniging Son en Breugel (OVSB), Jan van Hapert als voorzitter van de Ondernemersvereniging Ekkersrijt (OVE) en Stefan Suy (Joanknecht). Dit maakt dat de Ondernemers van het Jaar ook daadwerkelijk gekozen worden door de vertegenwoordigers van de ondernemers zelf, en zo hoort het ook. Lionsclub Son en Breugel is dan ook blij met de inzet van beide ondernemersverenigingen om deze verkiezing mogelijk te maken en zo bij te dragen aan een goed ondernemersklimaat in Son en Breugel.

De ondernemersavond: ook voor de goede doelen
Maar niet alleen voor de ondernemers van Son en Breugel en de vele gasten van de avond is deze verkiezing elk jaar een geweldig evenement. Door de bijdragen van vele sponsoren en de verkoop van kaarten kan de Lionsclub ook dit jaar weer een financiële bijdrage leveren aan enkele goede doelen. Ze zijn dan ook blij dat ze uit de netto-opbrengst dit jaar cheques mogen uitreiken aan het Stakenburgfonds om een van de kunstobjecten op de rotondes mogelijk te maken, de stichting Bridge the Gap, de gezamenlijke kerken voor de Kerstpakettenactie, de stichting Kinderkampen en de kindervakantie spelweken. Ook kunnen ze een aantal wensen uit de Lions Wensboom van dit jaar realiseren. Mooi om te ervaren op welke manier de Verkiezing Ondernemer van het Jaar ook ten goede komt aan deze organisaties en de mensen waarvoor zij zich als vrijwilliger inzetten.

Feestavond
De feestavond op 9 februari wordt weer een spetterende avond. Met swingende muziek van de band Caboose, heerlijk eten en drinken en prima gezelschap. Nog geen plannen voor zaterdag 9 februari? De laatste kaarten voor dit spetterende feest kunt u nog bestellen via de website www.ondernemervhjaar.nl, of door een mail te sturen naar info@ondernemervhjaar.nl. De inloop is vanaf 18.30 uur. Het programma start om 19.00 uur met volop ruimte om elkaar te ontmoeten. De zinderende ontknoping is natuurlijk de uitreiking van de prijzen om 22.00 uur. Nadat het formele gedeelte rond 22.30 uur is afgelopen, gaan ze swingend verder met Caboose tot 00.30 uur. Aangezien de tent om uiterlijk 01.30 uur sluit, kunt u dan nog gezellig napraten. Ze ontmoeten u graag.

Die spoort echt nie!!!

Veel publiek in de grote feesttent tijdens de zittingsavonden (2018) Foto: Wil Feijen

Na de vier zittingsavonden van 2014 werd ik een paar keer op straat aangesproken en na afloop zei men steevast: tot volgend jaar!! Nou lekker hoor, dat schept plots verplichtingen. Maar tijdens de zomervakantie begon het wederom te kriebelen. En in het najaar kwam plots tijdens het klussen het typetje: De Bouwvakker. Nou kom ik toevallig uit een echte bouwvakkersfamilie van metselaars, timmerlieden en dakdekkers. Dus stof genoeg.

Na wederom vele zondagochtenden eindelijk weer in de ton. Nou, wennen doet het nooit! Het was dat jaar rumoeriger dan anders. Waar ligt dat toch aan, vroegen we ons af. We kregen er de spreekwoordelijk vinger niet op gelegd. De tijd en het publiek veranderd. Dus zal het aanbod misschien ook wel moeten veranderen.

Na De Bouwvakker kroop ik in de creaties Onze Ouwe en Zatte Harrie. En die laatste was echt anders dan de voorgaande drie. Een typetje mag je op het toneel best laten overdrijven en dik aanzetten. Sterker nog, ik denk dat dat zelfs moet! Dat had ik immers geleerd van de regisseurs bij Toneelgroep Maan. Twaalf jaar met veel plezier gespeeld en met rare stemmetjes en gekke bekken trekken kinderen en hun ouders aan het lachen gemaakt. Geweldig!

In 2017, met Zatte Harrie, reageerde het publiek echt fantastisch. Dus dat smaakte naar meer. En vorig jaar stond daar dan de hyperactieve en doorgedraaide Spycholoog (ja, de S voor de P). Weer een schepje erbovenop. Maar het ging zeker niet van zelf. Als de rest van huize van Erp sliep, heb ik veelvuldig geoefend. Staand aan het aanrecht en turend in de donkere tuin is het typetje gemaakt. Hoe vaak ik daar 'koekerdekoekkoek' heb uitgesproken weet ik niet maar de achterburen moeten gedacht hebben: die spoort echt nie!!!

Wederom volgt er, voor een kleine honderd genodigde, een try-out. Tips en tops worden na afloop besproken. Niemand weet zeker hoe een volle tent zal reageren. Dat maakt het voor ons allemaal ook zo spannend. Achter de in de tent, vlak voor mijn opkomst als Spycholoog dacht ik weer: waarom doe ik dit in vredesnaam? Maar veertien minuten later wist ik het weer: voor die enorme kik!

Op naar carnaval 2019!
Tot volgende week
Giel van Erp

Aanbieden eerste carnavalskrant aan Prins Jarno

Richard van der Plas (l) en Flip Spooren (r) overhandigen Prins Jarno (m) de eerste carnavalskrant Foto: Wil Feijen

Elk jaar komt er namens CV de Krutjesrapers een prachtige carnavalskrant uit. Deze krant staat vol met informatie over het carnavalsseizoen 2019, maar ook met een terugblik op vorig jaar.

De krant wordt traditioneel uitgereikt op de vrijdag voor het bezorgen. Dit jaar werd dit gedaan op vrijdag 1 februari. Onder begeleiding van W'n Klank kwamen Flip Spooren en Richard van der Plas namens de redactie van de carnavalskrant de eerste krant aanbieden aan Prins Jarno. Dit jaar is er weer hard gewerkt om er een mooie, kleurrijke krant van te maken en dat is zeker gelukt. Dit voor het vierde jaar in samenwerking met Q-studio.

Op zaterdag 2 februari werd de carnavalskrant rondgebracht in Son en Breugel. Dit wordt altijd gedaan door CV de Krutjesrapers en CV de Dommelsoppers, samen met andere vrijwilligers die mee willen helpen. Een hele klus om 6600 kranten rond te brengen in Son en Breugel. Dit jaar helemaal door het slechte en koude weer. Namens CV de Krutjesrapers een groot compliment en dank aan alle vrijwilligers die door weer en wind mee hebben gelopen en hebben gecollecteerd. De opbrengst van de carnavalskrant wordt altijd aangeboden tijdens de receptie van jeugdprins en jeugdprinses van CV De Dommelsopper. Dit jaar was de opbrengst € 4811,16. Een super mooi bedrag wat besteed wordt voor het jeugdcarnaval in Son en Breugel

Het kan altijd gebeuren dat een vrijwilliger per ongelijk een huis vergeet om een krant te bezorgen. Niet getreurd, bij de Traverse in Son liggen nog exemplaren die opgehaald kunnen worden. Let wel op=op.

CV de Krutjesrapers is trots op alle vrijwilligers die hebben meegewerkt aan de carnavalskrant en hebben geholpen met het bezorgen van de carnavalskrant. Dank jullie wel!

Inschrijven carnavalsoptocht CV de Krutjesrapers

De meeste wagenbouwers zijn al maanden bezig om voor een topcreatie te gaan zorgen. Diverse grote – en kleine loopgroepen, duo's en individuelen zijn ook actief om tijdens de optocht van zondag 3 maart het publiek te vermaken. De optochtcommissie is gestart met de voorbereidingen. Dit jaar doen er maar liefst drie basisscholen mee aan de optocht zoals traditiegetrouw de Stolandschool, maar ook in navolging van vorig jaar de Ruimte en nieuw de Harlekijn.

Onder de bezielende aanvoering van Prins Jarno met zijn motto 'Mi dizze Prins telt elke seconde' wordt het ongetwijfeld een kleurrijke en actieve optocht. De optochtcommissie hoopt dat heel veel inwoners uit Son en Breugel geïnspireerd raken om mee te doen en er een kleurrijke optocht van te maken.

Ieder jaar is het weer verrassend waarmee het publiek vermaakt wordt of waar vol bewondering naar gekeken kan worden. Hoe leuk is het om in navolging van de deelnemende basisscholen met je vriendjes en vriendinnetjes te gaan knutselen om met de optocht mee te kunnen doen? Is er in de straat interesse of bij de vrienden – of sportgroep?

Inschrijven is mogelijk in de categorieën wagens, grote loopgroepen, kleine loopgroepen, duo's en individuelen. Inschrijfformulieren zijn te verkrijgen bij Lederwaren Albert Boudewijns aan de Nieuwstraat en bij Hans Poppelaars, Orionlaan 31 in Breugel. Ook is het mogelijk om online in te schrijven op de website van de Krutjesrapers www.dekrutjesrapers.nl
Inschrijven kan tot donderdag 21 februari uiterlijk18.00 uur bij een van deze adressen of digitaal. De organisatie vraagt speciale aandacht voor het optochtreglement die op de website van de Krutjesrapers staat vermeld. De jury die bestaat uit een aantal inwoners van Son en Breugel beoordeeld op de thema´s 'originaliteit', 'kwaliteit' en 'presentatie'.

Prijsuitreiking
Zo rond de klok van 16.30 uur zal de prijsuitreiking in de grote tent beginnen en weten de deelnemers wie op het grote podium de beker of geldprijzen uit handen van Prins Jarno mag ontvangen. Ook dit jaar vraagt de organisatie de speciale aandacht van alle deelnemers voor de voortgang van de optocht en om bij de voorbereidingen al rekening te houden dat er een voortgaande beweging blijft bestaan. Pas de act hierop aan en voorkom dat de toeschouwers te lang moeten wachten. De organisatie wenst alle deelnemers veel succes met de voorbereidingen om met een prachtige creatie voor de dag te komen.

Optochtdeelnemersbrunch
Maandag 4 maart wordt er speciaal voor alle deelnemers van de optocht om 11.00 uur een brunch in de Zwaan georganiseerd. De winnaars in de categorie 'Wagens' mogen dan aan de VIP tafel aanschuiven. Om 14.00 uur begint de oberrace in de carnavalstent en is hier ook aan de kinderen gedacht. Kinderen kunnen deelnemen aan de kinderoberrace, kleuren of met elkaar spelen. Er is een speciaal oberrace arrangement (zie hiervoor de publicaties van de Krutjesrapers).

Foto: Wil Feijen

Drukbezochte receptie jeugdprins en jeugdprinses

Op uitnodiging van carnavalsvereniging de Dommelsoppers waren zondagmiddag 3 februari vele belangstellenden naar gebouw Oase gekomen. Prins Calvin en zijn prinses Rachelle, adjudant Jaimy en hun gevolg werden een succesvol carnavalsjaar 2019 toegewenst.

Niet alleen door hun handen te schudden, maar ook in de vorm van vele presentjes. Natuurlijk waren de dansen van de solo, het duo en alle garde- en showgroepen te bewonderen. Tussendoor was er volop gelegenheid tot felicitaties, terwijl de dj voor een gezellige noot zorgde.


Vele onderscheidingen werden er deze middag uitgereikt. Prins Jarno kwam het traditionele cadeau brengen, met aan zijn zijde adjudant Arjen, raad van elf en bestuur van de Krutjesrapers en de Bloaskaken. Deze middag was het al te merken: '4 dagen op rij, zijn wij er elke seconde bij'. Op naar een knallend carnaval.

Foto: Lianne van Asperdt

Carnavalsviering Krutjesgat in Breugelse kerk

Het Son en Breugelse carnaval heeft sinds 1982 een bijzondere carnavalsviering. Tijdens de carnavalsviering staan jong en oud even stil bij de serieuzere zaken van het leven, voordat men zich in het feestgedruis stort.

Zondag 10 februari is het weer zover, dan zijn de leden van de Dommelsoppers en de Krutjesrapers om 11.00 uur aanwezig bij de carnavalsviering in de Sint Genoveva kerk te Breugel. Pastoor Bakermans is de voorganger van deze viering en hij wordt geassisteerd door Prins Jurgen en Adjudant Arjen, Jeugdprins Calvin en Jeugdprinses Rachelle en Adjudant Jaimy. Zij willen, samen met de pastoor, stilstaan bij de achterliggende gedachte van het carnaval met het thema 'Mi dizze prins telt elke seconde!'.

De viering wordt muzikaal omlijst door de Bloaskaken. Een echte Krutjesraper of Dommelsopper weet waar hij of zij het carnaval het best kan beginnen. Niet alleen voor de humor, maar ook voor de meer wezenlijke inhoud is deze carnavalsviering het ideale startpunt voor het carnaval in Krutjesgat. Tot zondag 10 februari in de kerk in Breugel!

Wie verras jij met Valentijn?

Rode rozen, een mooie boeket bloemen of een kaart met een mooie lieve boodschap zijn de favoriete Valentijnscadeaus op 14 februari. Wil jij jouw (geheime) liefde verrassen? Of jouw vriend/vriendin waar je net een relatie mee hebt? Of wil jij jouw partner waar je al vele jaren mee getrouwd bent in het zonnetje zetten? Doe eens origineel en laat jouw tekst of gedicht in deze krant zetten.

Wat moet je hiervoor doen?

Schrijf in maximaal 100 woorden een tekst of een gedicht voor degene die jij graag wil verrassen. De inzendingen worden in de krant van 13 februari gepubliceerd. De inzending met het mooiste verhaal of gedicht, wordt beloond met een passend cadeau.

Stuur je reactie voor 11 februari naar redactie@demooisonenbreugelkrant.nl.

Iedereen moet kunnen meedoen in dit dorp

Foto: Wil Feijen

Een op de acht Nederlanders ziet of hoort slecht, heeft een of andere lichamelijke of verstandelijke beperking of kampt met een psychische aandoening. Zij kunnen zich helaas nog altijd veel minder gemakkelijk bewegen in deze samenleving dan Nederlanders zonder beperking.

Redacteur: Arjen Strik
Fotograaf: Wil Feijen


Mensen met een beperking moeten makkelijker kunnen meedoen in de samenleving. Nu stuiten zij nog te vaak op allerlei drempels. In Son en Breugel zet het Chronisch zieken en Gehandicapten Platform zich in om deze drempels te beslechten door het aangeven van knelpunten, het aansporen van (gemeentelijke) organisaties en ondernemers om hun verantwoordelijkheid te nemen.

Informatie en themamiddagen
DeMooiSonenBreugelKrant praat hierover met Janneke Busko en Jan de Lange bestuursleden van het CG-platform en met Jhon Steenbakkers, lid van het CG-Platform. Zij zijn tevens leden van de werkgroep Bereikbaarheid, Toegankelijkheid en Bruikbaarheid (BTB), een van de 13 werkgroepen van dit platform. Het CG-Platform is dé belangenbehartiger voor mensen met beperkingen en/of chronische ziekten in Son en Breugel. Het CG-Platform heeft een formele status via een afgesloten convenant met het college van B&W van de gemeente. Voorzitter Jan de Lange: "Wij houden ons onder andere bezig met BTB-zaken, vooral de toegankelijkheid in het kader van het inclusief beleid. Wij verstrekken informatie via onze website en organiseren themamiddagen. Wij geven gastlessen 'Leven met een beperking,' aan de groepen 7 van alle basisscholen, om de kinderen te laten ervaren wat een handicap betekent in de praktijk. Daarnaast stimuleren we de aanleg van rolstoelpaden en hebben we voor belangstellenden een scootmobielgroep 'Scoot on Route'."

Inclusief beleid
Jan de Lange: "Inclusief beleid gaat over het meedoen en erbij horen van mensen met een beperking in een samenleving waar iedereen kan meedoen. Als we willen dat iedereen met en zonder beperkingen in Nederland gewoon kan meedoen in de samenleving, is toegankelijkheid absoluut een voorwaarde. Dat vergt geduld en doorzetting. Zo willen we bijvoorbeeld dat de gemeente op de trap van het raadhuis contrasten aanbrengt op de tredenranden en leuningen. Van signalering tot realisatie is vaak een langdurig proces, we bijten ons echter vast en uiteindelijk zal het lukken."

BTB-zaken
Door de werkgroep BTB krijgen de aspecten van Bereikbaarheid, Toegankelijkheid en Bruikbaarheid van gebouwen en de publieke omgeving in Son en Breugel aandacht en daar, waar nodig, wordt in overleg met de gemeente gesproken over verbetering en aanpassing. De werkgroep beschikt over een eigen fotograaf, Marcel Suiskens. Marcel legt die misstanden en knelpunten in de openbare ruimte vast. De leden van de werkgroep vullen aan: "Elk jaar wordt door ons de ToegankelijkheidsPLUIM uitgereikt in de week van de toegankelijkheid. We toetsen dan aan de hand van een schouw een speciaal thema op basis van vooraf vastgestelde criteria. De laatste keer hebben we de winkels bekeken in ons dorp en hebben we de Pluim aan de HEMA uitgereikt. Dit jaar nemen we de sportverenigingen onder de loep met betrekking tot BTB- zaken. Tevens hebben we een evenementenchecklist opgesteld. De gemeente hanteert deze evenementenchecklist bij een aanvraag van een evenement. Zodat de organisatoren rekening kunnen houden met de toegankelijkheid van het evenement."

Voorlichting en bewustwording
Hoe is het als je niet kunt zien en je wilt gaan eten in een restaurant? Hoe is het te ervaren als je niet weet wat je eet of het niet begrijpt? Zo zijn er tal van voorbeelden te noemen. "We werken ook aan bewustwording om iedereen gelijke kansen te bieden. Vaak ontstaat door onwetenheid van de inwoners op straat voor mensen met een beperking een slalomparcours van hindernissen door slordig geplaatste kliko's, reclameborden, nonchalant geparkeerde motoren, scooters, fietsen en illegale terrasjes. Daarom besteden we ook veel tijd aan voorlichting en bewustwording. Als we ons allemaal bewust zijn van de problemen van mensen met een beperking en we daar rekening mee houden kan iedereen meedoen aan onze samenleving en de gezellige activiteiten in ons mooie dorp", aldus de leden van het platform.

Wil je meer weten over Chronisch zieken en Gehandicapten Platform, kijk dan op www.cgplatformsonenbreugel.nl.

Foto: Ingezonden

Motorclub Son viert jubileum met grote motorshow

In sporthal De Bongerd wordt zondag 10 februari een unieke motorshow gehouden. Alles staat in het teken van de motorcross. Aanleiding voor deze grote motorshow is het 50-jarig bestaan van de Motorclub Son (MC Son) en dat de Nederlandse Motorsport Bond (N.M.B.) 70 jaar geleden werd opgericht.

MC Son en Vrienden van de N.M.B. pakken uit met een groots opgezet feest: op zaterdag 9 februari in besloten kring met leden en genodigden van MC Son en op zondag 10 februari met een happening voor alle Vrienden van de Nederlandse Motorsport Bond en alle overige belangstellenden.

In De Bongerd wordt het een treffen van vele, vele motorsportliefhebbers, waaronder vele prominente topcrossers uit de glorietijd van de N.M.B. De leden van de jubilerende vereniging MC Son zijn erin geslaagd een werkelijk unieke verzameling klassieke crossmotoren bij elkaar te brengen, waaronder enkele speciaal voor deze gelegenheid gerestaureerde exemplaren. De bezoekers komen en oren te kort.

- Ruim twintig standhouders, waaronder uiteraard diverse Sonse motorcrossfamilies presenteren er hun exclusieve verzameling;
- Speciale 'Peter van de Nieuwenhof - zaal', ingericht door Hans Fransen van MC Son;
- Schrijver Marcel Hermans is present met zijn boek over de Moto-cross der Azen en zijn onlangs verschenen boek over Jan Clijnck, het atoomkanon van Helmond;
- Exclusieve motoren op het N.M.B.-plein;
- Vrienden van de N.M.B. presenteert Motorpost, het magazine voor de moto-cross;
- De Trofee van Verdienste 2019 van Vrienden van de N.M.B. wordt uitgereikt;
- Viervoudig N.M.B.-kampioen Henk Vosters onthult een unieke crossmotor uit 1969;
- Doorlopende filmreportage van nooit eerder vertoonde beelden.

Het programma voor 10 februari

10.00 - 11.00 uur: Machinekeuring door Dhr. Harrie Nooijen en Dhr. Wil van Laarhoven, officials van de Nederlandse Motorport Bond
11.00 uur: Officiële opening door Drs. Hans Gaillard, Burgemeester van Son en Breugel
11.00 - 18.00 uur: Tentoonstellingen en presentaties geopend
13.00 uur: Onthulling 'Gouden crossmotor' uit 1969 door viervoudig 500cc Kampioen Henk Vosters
14.00 uur: Uitreiking Trofee van Verdienste 2019 Vrienden van de N.M.B.
18.00 uur: Sluiting

Locatie
Sportcentrum De Bongerd
Asteroïdenlaan 2, Son en Breugel

Toegang: vrijwillige bijdrage

Informatie
Vrienden van de N.M.B.
Varkensmarkt 28
5081CP Hilvarenbeek
E.: motorpost2016@gmail.com
T.: 06-28265202

Foto: Ingezonden

Kartuizervlechtstijl evenement

Boxtel/Liempde - Op de grens van Boxtel en Liempde wordt op 23 maart een kartuizervlechtstijl-evenement gehouden. Individuele heggenvlechters en teams kunnen zich opgeven via de website van Brabants Landschap onder 'Heggenvlechtdag'. Het startschot voor de kartuizervlechtdag wordt gegeven door wethouder Peter van de Wiel en Jan Sanders (Stichting Kartuizerklooster Sinte Sophia van Constantinopel) als ontdekker van de methodiek. De instructie 'kartuizervlechtstijl' wordt voorafgaand aan de vlechtdag onder de deelnemers verspreid.

Jan Sanders heeft in 2010 een methodiek van heggenvlechten/heggenleggen (in Kasteren) ontdekt ('croken ende te samen bynden omme den vrede daermede te onderhouden datter gheen beesten int schot en komen' = breken/knakken en samenbinden om de omheining daarmee te onderhouden zodat er geen runderen in het jonge schot komen). Hij trof dit aan in 16-eeuwse documenten van het kartuizerklooster Sinte Sophia van Constantinopel. Op 21 maart 2012 heeft Natuurwerkgroep Liempde in samenwerking met Staatsbosbeheer het initiatief genomen om via de boomfeestdag, door Ollandse én Liempdse kinderen, een kartuizervlechtheg te planten op de locatie 't Coot/Savendonk. Deze kartuizerheg (twee delen van ongeveer 200 meter) is inmiddels zeven jaren oud. Daarom is het nu tijd om de afspraak uit 2012 na te komen en deze te heg te leggen/vlechten.

Heggenvlechten
In 2011 heeft Stichting Streekrekening Het Groene Woud (nu Stichting Landschapsfonds Het Groene Woud) geld beschikbaar gesteld voor promotie van de aanleg en het onderhoud van vlechtheggen. Stichting de Brabantse Boerderij & Het Roois Landschap hebben deze klus op zich genomen en hebben onder meer cursussen georganiseerd waaraan 80 cursisten hebben deelgenomen. De cursisten hebben een overeenkomst met de Stichting de Brabantse Boerderij & Het Roois Landschap gesloten, waarin is afgesproken dat ze zich actief in zullen zetten voor het realiseren en onderhouden van vlechtheggen in Het Groene Woud. Stichting Kartuizerklooster Sinte Sophia van Constantinopel heeft vervolgens in 2018 opdracht gegeven aan Marius Grutters om een werkinstructie 'kartuizervlechtstijl' voor de heg op 't Coot/Savendonk te maken. De genoemde cursisten zullen de kartuizervlechtheg gaan vlechten na vooraf instructie gekregen te hebben over de 'kartuizervlechtstijl'. Daarnaast zijn ook andere geïnteresseerden van harte welkom om deel te nemen aan de heggenvlechtdag.

Planning
De heggenvlechtdag is gepland op zaterdag 23 maart. Vooraf maakt Marius Grutters en een aantal instructeurs een begin, zodat de methodiek goed uitgelegd kan worden. De instructie 'kartuizervlechtstijl' wordt voorafgaand aan de heggenvlechtdag onder de deelnemers verspreid. Individuele heggenvlechters en teams kunnen zich opgeven via de website van Brabants Landschap onder 'Heggenvlechtdag'.

Workshop 'Eet jezelf energiek'

Foto: Ingezonden

Als je doet wat je leuk vindt straal je, geniet je, duik je er vol overgave in en vergeet je de tijd. Je leeft in het nu. Dit geeft een enorme energie. Je wordt er levendig door, fit en vol energie. 'Passioneel Vief' zoals Annemieke Boerma het noemt. Ze komt er dan ook over vertellen in de workshop op woensdag 6 februari, in de Bibliotheek in Son en Breugel, van 19.30 -20.30 uur.

Gezonde voedingJe lichaam heeft gezonde voeding nodig om gezond en vol energie te zijn. Maar wat is nou echt gezond? En hoe zorg je ervoor dat de goede bacteriën in de darmflora gevoed worden, zodat je immuunsysteem verbetert? Een sterk immuunsysteem zorgt ervoor dat je weerstand kunt bieden tegen ziektes. Uit je voeding kun je optimaal energie halen en tegelijkertijd afvallen. En volgens Annemieke Boerma hoef je er geen lekkere dingen voor te laten staan. Want bij haar presentatie geeft ze tips om Passioneel Vief door het leven te kunnen gaan.

Over AnnemiekeAnnemieke Boerma is geboren in het dorp Dronten en opgegroeid op een gangbaar akkerbouwbedrijf in Lelystad. Op haar 17e richtte haar vader samen met haar broertje een biologische boerderij op in Zeewolde. Door op beide bedrijven gewoond te hebben leerde Annemieke het verschil tussen de gangbare en biologische teelt van groenten en granen kennen.

Aanmelden workshop
De Bibliotheek in het Vestzak ligt aan de Kerkstraat in Son en Breugel, met een flink aantal parkeerplaatsen voor de deur. Via de website van Bibliotheek Dommeldal, is het aanmelden en betalen heel snel en gemakkelijk. En bij de entreeprijs is natuurlijk een kopje koffie of thee, mét iets lekkers, inbegrepen.

Groot succes collectief verduurzaming

Bijna 300 medebewoners zijn bereikt en 81% heeft zich aangemeld voor een maatwerk offerte voor spouwmuurisolatie en/of zonnepanelen met aantrekkelijke collectieve korting. Een mooi voorbeeld van collectieve verduurzaming van de jaren '70 huizen in De Gentiaan in Son en Breugel. Het buurkrachtteam Gentiaan collectief is bereikbaar via Caspar Eras ceras95@gmail.com

Zeer aantrekkelijk
Veel huizen in de wijk De Gentiaan zijn in de jaren '70 gebouwd met relatief lage isolatiewaarden. Gezamenlijke verduurzaming is een onderwerp dat steeds meer leeft in de Gentiaan. Een groep enthousiaste medebewoners hebben de krachten gebundeld om te komen met een mooi collectief aanbod voor (muur)isolatie en/of zonnepanelen. Zij hebben hiervoor verschillende offertes van leveranciers uit de regio vergeleken en samen met een onafhankelijk energieadviseur de kwaliteit, service en prijs beoordeeld.

Wilt u meer informatie, neem dan een kijkje op www.buurkracht.nl of email roxanne@buurkracht.nl.

Mooi Politiek in de spiegel

Burgemeester Hans Gaillard Foto: Wil Feijen

DeMooiSonenBreugelKrant start binnenkort met een nieuwe rubriek 'Mooi Politiek in de Spiegel'. In deze rubriek wordt twee wekelijks een raadslid uit de lokale politiek geïnterviewd. DeMooiSonenBreugelKrant is benieuwd naar hun drijfveren, achtergrond, idealen en motivatie om een rol te spelen in de gemeentepolitiek. De reeks start met een interview met burgemeester Hans Gaillard. "Mensen kijken altijd naar de burgemeester als de baas van de gemeente. Maar dat klopt niet. De burgemeester is een politicus, dat klopt ook niet. Vragen die met de politiek te maken hebben kan ik niet zo veel mee. Ik sta als burgemeester boven de partijen."

Redacteur: Arjen Strik
Fotograaf: Wil Feijen


Wie is Hans Gaillard?
Hans Gaillard is drieënzestig jaar geleden in Breda geboren. Onlangs was hij 40 jaar getrouwd met Ineke. Een smaragden huwelijksjubileum dat ze gevierd hebben met een reis door Zuid-Afrika en Namibië. "Een geweldige en onvergetelijke mooie ervaring", vertelt Hans enthousiast. Samen hebben ze twee zoons en twee kleinkinderen, een meisje en een jongen. De hobby's van Hans zijn koken, trappistenbier en luisteren naar muziek, vooral pop, hardrock en Americana. "Country, folk en blues, maar dan in een modern jasje", geeft Hans aan. Behalve genoemde muziekstijlen geniet Hans volop van de vele muziekevenementen die in Son en Breugel plaatsvinden.

Droombaan
"Ik ben van huis uit Socioloog", vertelt Hans. "Ik heb er bewust voor gekozen om bij een gemeente te gaan werken. Ik ben in 1978 getrouwd en in 1979 in Tilburg afgestudeerd. Er waren in Noord-Brabant nauwelijks vacatures. "Het was een moeilijke tijd om aan werk te komen. In Zwolle wilden ze me graag hebben. Daar heb ik met veel plezier gewoond en gewerkt." Na 10 jaar ben ik overgestapt naar de gemeente Bussum, waar ik veel ervaring heb opgedaan met het besturen van een gemeentelijke organisatie. "In 2000 werd ik wethouder in de gemeente Leusden, waar ik al tien jaar politiek actief was. Sinds september 2003 ben ik burgemeester van de gemeente Son en Breugel. Een droombaan in een geweldige gemeente."

Betrokken
"Ik heb bewust voor de gemeente gekozen. Ik vind de overheid een heel belangrijke maatschappelijke voorziening, die voor de samenleving heel veel kan betekenen. Als je nu naar die verschillende overheidslagen (Het Rijk, de provincie en de Gemeente) kijkt, dan ben je in de gemeente het meest betrokken bij de mensen en de resultaten."

Luisteren
Hans vervolgt zijn verhaal: "Het was mijn drijfveer om te kiezen voor een kleinere dorpse gemeente. Je zit daar nog dichterbij de resultaten van je werk. Het lijkt tegenwoordig alleen maar te gaan over wie de grootste wordt. Schaalvergroting heeft te maken met de complexiteit van de samenleving, verstedelijking, mensen die anders in de samenleving staan. Het gaat erom dat je een gemeente organiseert op het niveau waar mensen behoefte aan hebben. En waar je als organisatie en bestuur die kwaliteit kunt leveren die in die lokale samenleving geleverd moet worden. Ik geloof sterk in een overheid die dicht bij de mensen staat. Die er niet is voor zichzelf, maar die er is voor de mensen. Dat geldt voor een overheidsorganisatie, maar dat geldt ook voor de politiek. Dat is iets anders dan cliëntelisme (kiezerswens in plaats van algemeen belang, red.). Soms moet je ook dingen doen in het belang van mensen, die sommige mensen niet echt leuk vinden. Voorbeelden hiervan zijn de verhoging van de belastingen of een voorziening niet maken of een bestemmingsplan juist goedkeuren. Soms is dat nodig om een hoger doel te bereiken. Je kunt niet iedereen tevredenstellen. Het lijkt erop dat hoe rijker we worden, hoe ontevredener we worden, dus dat wordt steeds moeilijker. Je moet kunnen uitleggen waarom je iets doet, wat je met de input doet die je van de inwoners krijgt en waarom dat leidt tot het resultaat dat je bereikt. Politiek lijkt heel veel praten, maar het zou vooral 'luisteren' moeten zijn en daar vervolgens actief iets mee doen."

Trots
Als u met uw kleinkinderen over een paar jaar door het dorp loopt, waar bent u dan trots op, wil DeMooiSonenBreugelKrant graag weten. Hans lachend: "Als ik met mijn kleinkinderen hier straks zou rondwandelen, dan is de Kiosk wel een van de meest aansprekende voorbeelden van hoe je samen met de mensen uit het dorp iets moois kunt maken. Toen het centrum vernieuwd werd, in 2003 na de opening van de A50, ging het hele centrum op de schop. De bedoeling was dat op het kerkplein een groot kunstwerk zou komen. Er lag een voorstel voor een kunstwerk in de raadscommissie. Op de publieke tribune hoorde ik inwoners vertellen dat zij liever een kiosk wilden hebben. We zijn met deze mensen in gesprek geraakt en kwamen tot de conclusie dat het een kunstwerk in de vorm van een kiosk zou moeten zijn. Eén van de dorpsgenoten heeft bij een soort antiekhandel het frame van deze kiosk gevonden en daar is vervolgens door een architect een kunstwerk van gemaakt."

Hans geeft aan ook trots te zijn op het combi-gebouw voor brandweer en wijkbeheer. Het is een lange strijd geweest voordat ze op die plek terecht konden. Het was vanuit de brandweer de beste plek. "We wilden daar een gebouw dat het qua vormgeving waard was om de entree van Son en Breugel te zijn. En ik vind dat we daar goed in geslaagd zijn." De rotondekunst, de leuningen van de brug over de Dommel zijn voorbeelden waarbij inwoners op een kwalitatief goede wijze hebben meegewerkt aan de vormgeving van het dorp. "De betrokkenheid van de burgers inspireert mij", aldus de burgemeester. "En als ik later terugkijk naar wat ik bereikt heb, dan is het dat ik de leukste baan heb gehad, die ik me ooit had kunnen voorstellen."

Thuis komen
Op de vraag waar burgemeester Gaillard gelukkig van wordt als het om Son en Breugel gaat, geeft hij aan dat Son en Breugel een gemeenschap is waar mensen voor elkaar klaar staan en waar het plezierig is om altijd weer thuis te komen. "Ik heb op nogal wat plaatsen gewoond in dit land en uiteindelijk voel je je hier dan het meeste op je plek. En ik word trouwens ook heel gelukkig van ons 'Dorp Live'."

Herkenbaar en zichtbaar
Hans vindt het belangrijk dat gemeenteraadsleden herkenbaar en zichtbaar zijn in Son en Breugel. "Politiek is luisteren en de inwoners laten zien wat je ermee doet. Als je herkenbaar en zichtbaar bent, ben je ook aanspreekbaar. Als gemeenteraadslid ben je vertegenwoordiger van de bevolking en moet je dus ook aanspreekbaar zijn. Hans vervolgt: "Er zitten in deze raadszaal 17 mensen die in alle vrijheid mogen zeggen wat er moet gebeuren en die daar besluiten over mogen nemen. Dat geeft nogal wat verantwoordelijkheid. Daarom moet je dus herkenbaar en zichtbaar zijn. Je moet vooral luisteren en je mening vormen over wat je hoort en vindt. Uiteindelijk moet je ook verantwoording durven afleggen over wat er besloten is en wat gerealiseerd is of niet. Daarom vind ik het een prima initiatief dat DeMooiSonenBreugelKrant een initiatief start om de herkenbaarheid te vergroten."

Invloed
Denkt u dat de gemiddelde inwoner een beetje geïnteresseerd is in wat er op het gemeentehuis gebeurt? "Een beetje, dat vraag je heel goed. Het is waarschijnlijk anders bedoeld, maar ik denk dat de gemiddelde burger denkt: 'Jongens, zorg nu maar dat die paspoorten er op tijd zijn, dat de straatlantaarns branden en dat de riolering functioneert', dan zijn we al een heel eind. En dan chargeer ik dat bewust. Ik denk dat mensen minder in de lokale politiek geïnteresseerd zijn dan de raadsleden denken. De publieke tribune zit alleen vol als het gaat om persoonlijke belangen en grote dingen. Dan komen mensen wel en we zijn klein genoeg om geen volksoplopen te krijgen. Een lege tribune is trouwens helemaal niet erg. Ik ga toch ook niet bij uw werk zitten kijken? Een gemeenteraadsvergadering betekent het er met elkaar over hebben en een besluit nemen en dat is vaak helemaal niet zo interessant om naar te kijken. Het is de afsluiting van processen die al langer lopen en waarover in raadscommissies of bij informatiebijeenkomsten al uitvoerig gesproken is. Oók met inwoners. Het is veel interessanter om daar aanwezig te zijn, want dan heb je invloed. Ik heb helemaal niet het idee dat raadsleden ver van de burger afstaan".

Saamhorigheid
Van welke thema's hoopt u dat ze opgelost zijn als u met pensioen gaat? "Ik ga nog niet met pensioen, maar als het zover is, hoop ik afscheid te kunnen nemen van een gemeenteraad die in saamhorigheid deze gemeente naar de toekomst leidt. Ik vind het thema gemeenteraad zelf een hele belangrijke, want dat is ook wat mensen tot de politiek brengt. Mensen houden niet van geruzie. Ruzie leidt tot afstand nemen.

Eén stedelijk gebied
Wat ik ook belangrijk vind, is dat we een duurzame relatie hebben binnen het stedelijk gebied. Eindhoven houdt niet op bij de gemeentegrenzen. Wij zijn met de randgemeenten allemaal het stedelijk gebied Eindhoven. Dat is een eenheid, ook al zijn dat verschillende gemeenten. In het buitenland vinden ze dat heel normaal. Maar hier blijft iedere keer de discussie opborrelen over herindeling, over annexatie en dat is schadelijk voor de samenwerking. Son en Breugel is op de langere termijn juist gebaat bij een goede samenwerking en daar werk ik hard aan. En verder hoop ik dat er duidelijk zicht is op de tweede aansluiting van Ekkersrijt op het snelwegennet en dat er oplossingen komen voor de fileproblematiek. Dat zijn allemaal niet zozeer onderwerpen die spelen binnen in het dorp maar het zijn wel onderwerpen die voor onze leefbaarheid op langere termijn van wezenlijk belang zijn. De A50 slibt dicht, dat moeten we oplossen net zo goed als we de problematiek van het vliegveld moeten oplossen. Als de leefbaarheid er onder gaat leiden, is politiek nodig."

Wat verwacht u van deze rubriek?
"Dat dit initiatief bijdraagt aan een betere herkenbaarheid en zichtbaarheid van de raadsleden. Dat het de gemeenteraadsleden een beetje meer bij de mensen brengt. Als deze rubriek daarbij kan helpen, zou dat mooi zijn", sluit de burgemeester af.

Beel(dig) voor Valentijn

Foto: Ingezonden

Prachtige beelden om te geven aan jouw Valentijn! Zoals altijd bij de Wereldwinkel zit er een verhaal over de makers achter.

Eén van de leveranciers van de Wereldwinkel heet Amandla, dit betekent in Zuidelijk Afrika 'kracht, vermogen tot'. Dit is precies wat Amandla wil zijn: mensen in hun eigen kracht laten staan en laten groeien. Amandla doet dat door een langdurige fair trade handelsrelatie op te bouwen en te onderhouden met producenten van serpentijn beelden.

Een belangrijk eerste doel van hun leverancier is om achtergestelde kunstenaars uit Zimbabwe toegang te verschaffen tot de Nederlandse markt. Het tweede doel is rechtstreeks te handelen met beeldhouwers om zo geen lokale tussenhandel te hebben. De reden is dat tussenhandelaren vaak beelden voor een schijntje opkopen op momenten dat de kunstenaar financieel krap zit, bijvoorbeeld als er schoolgeld betaald moet worden. Om de afhankelijkheid van tussenhandelaren te verminderen, is het belangrijk om een constante stroom van werk te hebben. Daarom is een groot afzetgebied zoals Nederland belangrijk.

Vaak worden beelden door echtparen gemaakt, waarbij de man het beeldhouwwerk doet en de vrouw de fijnere afwerking. Amandla streeft ernaar de vrouwen direct uit te betalen en niet via hun man. Het onafhankelijker maken van de kunstenaarsvrouwen is het derde doel.

Aardig om te weten: op de beelden is aan de onderkant de naam van de maker ingekrast. Je koopt en geeft dus een gesigneerd kunstwerk.

Kom eens naar het Internetcafé

Op locatie Berkenstaete is iedere vrijdag van 14.00- 16.00 uur het internetcafé. Dit is een activiteit die als doel heeft internet gebruik, laptop en tablet gebruik uit te leggen, te bevorderen, hulp te bieden en alle vragen zo veel mogelijk te beantwoorden waar men als gebruiker tegen aan loopt.

Deze leerzame en gezellige activiteit wordt begeleid door enthousiaste vrijwilligers met veel kennis van zaken. Zo zijn er bewoners die willen leren Skypen met hun kinderen of kleinkinderen of anderen die willen leren foto's versturen, e-mailen naar instanties maar ook het opzoeken internet surfen komt aan bod. Ook mobiele telefoons en smartphones kunnen aan bod komen, evenals camera's. Met creatieve dingen kunnen ze bezig zijn, zoals het maken van bijvoorbeeld wenskaarten door middel van foto's met teksten.

De heer Stouthart, komt iedere vrijdag bij het internetcafé, maar ziet het animo terug lopen. Hij vindt dit jammer en zou graag zien dat er meer mensen deelnemen, want hij gunt iedereen dat ze met de wereld verbonden zijn en contact kunnen leggen via onder andere Skype, WhatsApp en mail. De heer Stouthart maakt reizen op z'n iPad, download de foto's op zijn weg en maakt daar dan een fotoverslag van, zijn laatste reis was langs de Donau van de bron tot aan de monding. De heer De Kinderen is zeer bedreven in het opzoeken van mooie foto's die hij downloadt en deelt met alle deelnemers van het Internetcafé via email.

Foto: Ingezonden

Dichtwedstrijd Poëzieweek 2019

In het kader van de Landelijke poëzieweek wordt u opnieuw uitgedaagd een gedicht te maken bij een schilderij van Toos Bonten, zie hiervoor meer informatie in DeMooiSonenBreugelKrant in week 5. Een ruime keuze uit 24 schilderijen, te bezichtigen in Villa De Kleine Heide Europalaan 2a Son. Iedere zondag van 15.00 tot 17.00 uur.

Mocht u niet in de gelegenheid zijn de expositie te bezoeken om u te laten inspireren dan wordt u deze week de afbeelding aangeboden van het hierboven geplaatste schilderij.

'Landscape in red'
Het winnende gedicht wordt ingelijst en naast het betreffende schilderij gehangen. Dit alles met een feestelijke ontvangst. Tevens wordt uw gedicht geplaatst in deze krant. D organisatie biedt u een week extra. U kunt uw gedicht tot en met 21 februari insturen aan de redactie onder vernoeming van: 'Mijn Gedicht', via email redactie@demooisonenbreugelkrant.nl


De jury bestaat uit de dichters van DichtBij: Willem Berkers, Theo Smit, Ruben Kemperman en Catherine Witvliet

Evaluatie Gemeentebestuur en Raad van Son en Breugel 2018

Door een aantal medische problemen is dit overzicht wat laat, maar ik wil graag alsnog iedereen een gezond en aangenaam 2019 wensen. Gezien de Burgerparticipatie van deze gemeente, die niet zichtbaar is, voel ik mij geroepen daar dan zelf wat aan te doen. Wat een jaar was 2018 met als einde, vlak voor kerstmis: de kleuterklas die zich gemeenteraad noemt.

Oppositie loopt weg na geharrewar met voorzitter Frans Meulenbroeks, de Baas (Burgemeester) is op huwelijksreis naar Zuid-Afrika (40 jaar). Hij wordt geappt door een ambtenaar en springt bijna uit zijn Afrikaanse vel. Terug in het Sonse hebben diverse partijen er flink van langs gekregen. Hans kan wel optreden in pijnlijke situaties. En terecht, de hele raad moet zich schamen over een dergelijk optreden, vlak voor het feest van licht en vrede.

En dan de Wethouders, weliswaar vertrok Tom plotsklaps als wethouder en liet Son in verwarde toestand achter. Een echte reden werd niet gegeven, Tom daar heb ik veel moeite mee, jij hebt naar de burgers de verplichting om fatsoenlijk afscheid te nemen. Misschien sta jij al wel met een been in de Kamer of in de raad van Utrecht. Laat in ieder geval wat van je horen. Overigens sterkte in je nieuwe 'Leven' en Bedankt voor je inzet.

Wethouder Boersma, hij zit met het meest heikele dossier van de gemeente, onze Kerk. Nu blijkt dat de heer Boersma niet zo'n doorpakker is, hij vindt steeds opnieuw het wiel uit. Veel was al gedaan door zijn voorganger Visser, maar nee, alles moet weer opnieuw en met de nodige kosten. De klacht binnen de gemeente is dan ook , dat hij weinig bestuurlijk inzicht heeft. Maar er moeten toch mogelijkheden zijn voor zo'n Hotshot van Philips om dat te leren, dus Bert Leermakers blijf met de wethouder praten dan komen jullie er altijd samen uit. Dit is toch een duidelijke Win – Win situatie. Gelukkig hebben we nu deze nieuwe Helden in Son, de neven Leermakers, wat een geweldig idee hebben zij bedacht. De herinrichting van het Kerkgebouw, met exploitatie door Bert, hij moet natuurlijk wel wat kunnen verdienen. Ik laat me graag verrassen over de voortgang.

En dan als laatste, wethouder Frenken. Een wethouder met slappe knieën, wat over deze man al is geschreven. Ruim 2 jaar geleden ontslagen en terecht, want ook toen veel beloven en weinig doen. De verdeeldheid in zijn eigen partij over hem was opmerkelijk. Het voorstel was 2 wethouders in deelfunctie, nee hoor Frenken moest en zou de volledige functie hebben, want hij zat al 2 jaar thuis met wachtgeld van de gemeente. Al met al, ik wil niet te veel woorden aan deze man besteden. John, ben verstandig en treed af, dat wachtgeld willen we nog wel betalen. Maar wie dan wel: Jelle de Jong, Tom Bruins of Frits Helders, bestuurlijk veel ervaring. Of toch een goede vrouw van buiten?

Ik wens deze gemeente veel wijsheid en bestuurlijk een 'gezegend' 2019.
Jacques Francken

Zijtaartse muziekvereniging St. Cecilia met Gé Reinders

Ge Reinders Foto: Bob Bronshoff

Veghel - Muziekvereniging St. Cecilia staat op zondag 17 februari in De Blauwe Kei met Oetblaoze. De Zijtaartse muzikanten staan op het podium met niemand minder dan Gé Reinders, de Limburgse ambassadeur van de Blaosmuziek. De voorstelling start om 15.00 uur in de Grote Zaal van het Veghelse theater.

In deze unieke samenwerking brengen St. Cecilia en Gé zowel Gé's nieuwe nummers als zijn veel geprezen successen, waaronder Blaosmuziek en D'n Haof, ten gehore. De arrangementen zijn geschreven door internationaal bekende blaasmuziekgrootheden als Hardy Mertens, Peter Kleine Schaars en Albert-John Vervorst. Albert-John is ook de dirigent van de muziekvereniging uit Zijtaart. In de prachtige liedjes zijn alle klankkleuren van het orkest te horen, van zachte harmonieën tot overweldigende tutti. Dit is een voorstelling die raakt en omverblaast. "Het klinkt allemaal weer fabelachtig mooi, want de arrangementen zijn weer van absolute wereldklasse" (Moors Magazine).

Kaarten voor Oetblaoze kosten € 24,25 (inclusief een drankje) en zijn te reserveren via www.blauwekei.nl, telefonisch via 0413-342555 of aan de theaterkassa op werkdagen tussen 13.00 en 17.00 uur.

Luisteren naar Bijbelse boodschap

Nederwetten - Kent u het persoonlijke contact met God, waarover de Here Jezus sprak? Beseft u dat het hier om gaat in dit leven? Geef God de gelegenheid om het Zelf aan u duidelijk te maken. Hij ziet elke eerlijk oprecht zoekende ziel.

Iedereen is welkom om vrijblijvend te komen luisteren naar een Bijbelse boodschap. In Dorpshuis 'De Koppelaar', De Koppel 7, Nederwetten. Voorlopig iedere dinsdag in februari D.V. van 19.45 tot 20.45 uur.

Sprekers hebben de roeping gevoeld om kosteloos de blijde boodschap uit te dragen, volgens de opdracht waartoe de Here Jezus eens ook Zijn discipelen riep. Voor informatie kunt u terecht bij M. Lucas en H. Oskam 06–19720845.

Vrijwillige Mantelzorg: Alle tijd voor persoonlijke aandacht

V.l.n.r. Liesbeth Op ít Hoog, Mieke van Schijndel en Marianne Geerts Foto: Ingezonden

De stichting Vrijwillige Mantelzorg Best Oirschot Son en Breugel – voorheen Vrijwillige Thuiszorg – ondersteunt mantelzorgers bij hun loodzware taak. Eens per week of per twee weken ontlasten de vrijwilligers van deze stichting mantelzorgers die de zorg hebben voor een familielid met dementie of met een andere chronische zieke. Of mantelzorgers van mensen die thuis willen sterven. Zodat deze mantelzorgers tijd voor zichzelf hebben. Wat drijft de vrijwilligers van deze stichting? En hoe ervaren zij dit werk? Een gesprek met Marianne Geerts, Liesbeth Op 't Hoog en Mieke van Schijndel.

Marianne Geerts uit Best werkte 25 jaar lang in de zorg, maar ze haalde er geen voldoening meer uit: "Het was een enorme papierwinkel. En alles moest in een vloek en een zucht gebeuren: naar de wc, aankleden, haren wassen. Sinds anderhalf jaar werk ik als vrijwilliger bij de stichting Vrijwillige Mantelzorg en nu denk ik niet meer 'ik moet weer', maar 'ik mág weer'. Heerlijk!" Liesbeth Op 't Hoog uit Spoordonk beaamt dit. Zij werkt al 6 jaar voor de stichting Vrijwillige Mantelzorg en heeft daarvoor ook in de zorg gewerkt.

Goed kunnen luisteren
Mieke van Schijndel uit Son heeft geen verpleegkundige of zorgachtergrond, maar is erin gerold via een vriendin: "Ik wilde vrijwilligerswerk gaan doen en zij vond dit bij mij passen. Je hoeft echt niet uit de zorg te komen om dit werk te kunnen doen. Het belangrijkste is: geduld hebben, empathisch zijn, goed kunnen luisteren en tijd hebben. Het kost maar een ochtend of middag in de week of in de twee weken. Er moet natuurlijk wel een klik zijn tussen jou en de cliënt. Als je niet uit de zorg komt, krijg je eerst een cursus van vijf bijeenkomsten. Daar komen onderwerpen aan bod zoals dementie en praktische vaardigheden zoals tillen en rolstoel duwen."

Wat doe je zoal?
"Dat hangt helemaal van de cliënt af", vertelt Mieke. "Ik heb een cliënt met beginnende dementie die soms de hele ochtend in bed blijft liggen. Dan heeft ze geen zin om eruit te komen. Maar ze praat honderduit over haar kinderen en kleinkinderen. Als ze wel zin heeft, gaan we een stukje wandelen. Een vorige cliënt vond het heerlijk als we ergens met de auto naartoe gingen. En dan altijd ergens koffiedrinken met een taartje erbij!" Marianne vult aan: "Bij sommige cliënten kook ik, doen we een spelletje rummikub of kijken we televisie. Maar de meeste mensen vinden het heerlijk om te praten. Dan hoef je alleen maar te luisteren."

Veel voldoening
"Het is heel dankbaar werk", vertelt Liesbeth. "En nieuwe vrijwilligers uit Son zijn altijd welkom, want er is veel vraag naar." Wilt u ook vrijwilliger worden bij de stichting Vrijwillige Mantelzorg, bel dan naar 06-156 202 62 of stuur een e-mail naar info@vrijwilligemantelzorg.nl.

Op de foto staan v.l.n.r. Liesbeth Op 't Hoog, Mieke van Schijndel en Marianne Geerts

Goede wedstrijd voor Dames 1 Pieter Brueghel

Dames 1 in actie tegen Riethoven Foto: Ingezonden

De wedstrijd Nuvo'68 Dames 2 - Pieter Brueghel Dames 1 stond woensdag 30 januari het programma. Als de dames van Pieter Brueghel deze wedstrijd winnen, staan ze een aantal punten los van ODI, de huidige nummer 2. ODI en Pieter Brueghel staan beiden op 20 punten maar Pieter Brueghel heeft één wedstrijd minder gespeeld.

De dames begonnen erg goed en in een mum van tijd stonden ze een behoorlijk aantal punten voor. Bijna alle ballen die in het midden achter in het veld werden gespeeld waren een punt. Het duurde even voordat Nuvo'68 daar een antwoord op had gevonden. Daarna werd het een echte wedstrijd. Pieter Brueghel begon wat meer te rommelen en Nuvo'68 kwam steeds wat dichterbij. Het werd zelfs nog 23-24 maar meer dan dat zat er voor Nuvo niet in en Pieter Brueghel haalde de eerste set op het nippertje binnen.

De tweede set was vanaf het begin een echte wedstrijd. Pieter Brueghel viel aan maar Nuvo'68 verdedigde met man en macht. Nuvo'68 had een paar punten voorsprong. Halverwege de set was de achterstand weggewerkt en werd de voorsprong ook niet meer weggegeven. Voor ieder punt moest er worden geknokt en er zaten erg lange rally's tussen. Af en toe was er wat onenigheid of de bal in of uit was, maar dat mocht de pret niet drukken. Professioneel werd er punt voor punt gespeeld. Met 21-25 werd ook de tweede set binnengehaald.

Pieter Brueghel ging lekker verder met waar ze waren gebleven. Nuvo'68 had waarschijnlijk de moed opgegeven. Een echte rally kwam er niet meer. Af en toe kwam er nog een mooie aanval van de dames van Pieter Brueghel. Met 9-25 werd ook de derde set binnengehaald. Met drie punten op zak konden de dames weer terug naar Son en Breugel.

Dames Apollo verliezen van koploper Someren

Het team Dames 1 speelde zondag 3 februari thuis tegen koploper Someren. De wedstrijd begon gelijk op, maar Someren pakte al snel een voorsprong. Door veel aanvallen van Apollo te onderscheppen konden ze in de eerste helft flink uitlopen tot 7-15.

In de tweede helft kon Apollo de bal beter vasthouden en maakte het Someren moeilijker om te scoren. Echter het verschil van de eerste helft kon niet meer goed gemaakt worden, eindstand 18-28. Zondag 10 februari spelen de dames om 14.00 uur uit in Uden tegen Helios '72.

Uitslagen 3 februari
Apollo E1 - PSV Handbal E1 3-18
Apollo D1 - The Flyers D1 12-19
Apollo HB1 - Bergeijk HB1 19-27
Jupiter '75 HC2 - Apollo HC1 10-15
Apollo DS1 - Handbal Someren DS1 18-28
Delta Sport/E.O.C. HS1 - Apollo HS1 28-24
Apollo HS2 - Tremeg HS1 22-26
Apollo HS3 - HBS HS1 19-22

Programma 9 februari
13.00 uur Swift E1- Apollo E1
20.30 uur Apollo HS1 - Habo '95 HS1
21.00 uur Groene Ster HS1 - Apollo HS2

Programma 10 februari
09.00 uur Apollo HC1 - De Sprint HC1
10.15 uur Zephyr/HCB'92 HB1 - Apollo HB1
11.00 uur Bergeijk D1 - Apollo D1
11.00 uur Helios '72 DA1 - Apollo DA1
14.00 uur Swift HS2 - Apollo HS3
14.00 uur Helios '72 DS1 - Apollo DS1

Uitslag rikken 1 februari

1e prijs Ad Verhoeven met 71 punten
2e prijs Wim Kuijpers met 69 punten
3e prijs Jan Langenberg met 57 punten
4e prijs Toon de Brouwer met 56 punten
5e prijs Wim Raaijmakers met 53 punten

Volgende rikavond 15 en 22 februari, bij Rkvv nederwetten in het Piet Renders paviljoen, aanvang 20.00 uur.

De nieuwe bridgekampioenen van Son en Breugel

De Breugelse Bridge Club hield op zondag 27 januari voor de vierde keer in successie het Son en Breugelse kampioenschap. Na een ochtend en middag bridgen, mocht het paar Coby Huijbers en Gertie Cuijpers zich de bridgekampioen 2019 van Son en Breugel noemen.

Na de eerste zitting moesten zij de heren Coenen en ten Dam nog voor zich laten. Ook in de tweede zitting eindigden zij niet als eerste; Giny en Andre van Doorn wisten toen de hoogste score te behalen. Maar in de totaalstand was het paar Huijbers-Cuijpers toch 0,12% beter dan het paar van Doorn. Veel deelnemers hebben de Breugelse Bridge Club gevraagd een bridgedrive als deze volgend jaar weer op de agenda te zetten. Men was vol lof over de organisatie, de locatie en vooral de plezierige sfeer.

De voorbereiding
De Breugelse Bridge Club heeft dit jaar voor vierde maal deze bridgedrive gehouden. Van enige routine is dus wel sprake. Toch zijn goed overleg en samenwerking met de crew van sporthal De Bongerd en de geroutineerde arbiter van cruciaal belang. In de zomer zijn de diverse agenda's getrokken en is 27 januari vastgelegd. November was er voor de informatie aan vorige en potentiële, nieuwe deelnemers. In december bleek dat de teller op 80% stond van het maximaal aantal deelnemers.

De dag zelf
De organisatoren waren vroeg uit de veren. Voor 09.00 uur moest alles in gereedheid zijn gebracht. De aankleding van De Bongerd, de koffie en het gebak en niet te vergeten de spelattributen. Voor wat betreft het laatste: alles was weer prima geregeld door de arbiter. Tussen 09.15 en 10.00 uur werden de deelnemers ontvangen met koffie en gebak. Om 10.00 uur begon de eerste zitting van zes rondes met ieder drie spellen. Er werd niet met een klok gespeeld. Zo konden sommigen nog wennen aan het gebruik van de bridge-mates en kon men zeker spreken van een ontspannen sfeer. De eerste rondes duurden wat langer, maar dat werd ruimschoots ingehaald bij de laatste rondes. Zo doende konden ze toch rond 12.30 uur aan de lunch beginnen. Na de lunch wederom een zitting van zes rondes, maar nu na de derde ronde een pauze van bijna een half uur. Rond de klok van 16.30 uur werden de laatste resultaten in de bridge-mates ingetoetst en kon de einduitslag worden berekend.

De uitslag
Voor de drie paren die het hoogst geëindigd zijn, was er een dinerbon van Thermae Son. Deze paren zijn:
1. Coby Huijbers & Gertie Cuijpers (64,93%)
2. Giny van Doorn & Andre van Doorn (64,81%)
3. Johan van de Laar & George Punt (61,18%)

Ook waren er prijzen voor de 5e, 10e, 15e etc plaats. En niet te vergeten het paar dat het meest gemiddeld gespeeld heeft: met bijna 50% gingen twee flessen wijn naar het paar Rini Mocking & Etty Ronner (49,90%). De overige uitslagen vindt u op www.breugelsebridge.nl.

Twee eerste plaatsen voor Roel tijdens Bodegraven Ice swim

Roel Janssen heeft zaterdag 2 februari deelgenomen aan de Bodegraven Ice swim wedstrijd die voor de eerste keer werd gehouden en werd gezwommen in het open water van de Reeuwijkse Surfplas.

In het Internationale deelnemersveld heeft Roel de 100 en 50 meter vrije slag gezwommen. Met negen series van elk vier zwemmers was de 100 meter goed vertegenwoordigd in deze wedstrijd. Roel wist zijn eigen serie ruim te winnen en uiteindelijk ook de eindoverwinning te pakken. Later op de middag ging Roel nogmaals het koude water (3,5 graden) in voor de 50 meter vrije slag. Ook hier werd Roel eerste in een deelnemersveld van 18 zwemmers. Mooi resultaat voor Roel voor zijn nog maar tweede ijszwemwedstrijd.

Solo
Zondag 3 februari hebben tien zwemmers in zwembad De Neul deelgenomen aan de vijfde Solo. Hierbij hebben zij vijf keer een eerste plaats, zeven keer een tweede plaats en drie keer een derde plaats behaald. Er zijn 17 persoonlijke records gezwommen.

Komend weekend
Komende zondag nemen de zwemmers deel aan de derde Competitie wedstrijd die wordt gehouden in het Pieter van den Hoogenband zwemstadion in Eindhoven, aanvang 14.00 uur.

Waterpolo
Zaterdag
C gemengd - PSV in ZIB te Best 15.30 uur
B jongens - PSV in ZIB te Best 16.15 uur
BZ&PC - Dames 2 in t Hoogkoor te Boxmeer 17.45 uur
TRB-RES - D gemengd in Drieburcht te Tilburg 18.45 uur
Merlet - Heren 2 in De Kwel te Cuijk 19.15 uur
BZ&PC - Heren 1 in t Hoogkoor te Boxmeer 19.15 uur

Zondag
TRB-RES - Dames 1 in Drieburcht te Tilburg 18.30 uur

Uitslagen Korfbalvereniging De Corridor

Woensdag 30 januari
Nijnsel/Flamingo's MW2-Corridor MW1 6 – 4

Donderdag 31 januari
Corridor D21 – DAW Schaijk D1 4 – 2
Corridor B1 – Be Quick B2 14 – 6

Zaterdag 2 februari
Corridor F1 – De Korfrakkers F3 4 – 7
Corridor E1 – De Korfrakkers E3 5 – 6

Zondag 3 februari
Celeritas/Avanti 4 - Corridor 3 10 – 11
Celeritas/Avanti 2 – Corridor 2 16 – 6
De Horst 1 – Corridor 1 16 – 7

Programma
Woensdag 6 februari
Recreanten De Korfrakkers-Corridor 1 20.30 uur
Recreanten Prinses Irene-Corridor 2 21.00 uur

Donderdag 7 februari
Corridor MW1 – BMC MW1 20.50 uur

Zaterdag 9 februari
Be Quick D2 – Corridor D2 12.10 uur
Avanti B2 - Corridor B1 13.00 uur
Be Quick D1 – Corridor D1 13.15 uur
BMC F1 – Corridor F1 13.15 uur
Rooi C2 – Corridor C1 14.00 uur

Zondag 10 februari
Pupil van de week: Kiki Braam
Corridor 2 – Stormvogels 3 10.10 uur
Corridor 1 – Odisco 1 11.30 uur
Corridor 3 – Springfield 1 12.45 uur

Mooie resultaten limietwedstrijd Oosterhout

v.l.n.r.:Nynke, Bobby, Wout, Joy, Nienke, Ingrid, Stella Foto: Ingezonden

Zeven zwemmers van DBD hebben zondag 4 februari deelgenomen aan de limietwedstrijd in Oosterhout. In Oosterhout wordt gezwommen in een 50m-bad. Doordat de zwemmers hier hun extra keerpunt missen behalen zij hierdoor meestal slechtere tijden dan in een kort (25 meter) bad, waardoor zwemmers rekenen met 2 verschillende tijden per afstand.

Aan de wedstrijd deden zeer veel zwemmers mee waarbij de Belgen en enkele Noord-Hollanders toch erg lange reistijden ervoor over hadden om mee te doen. Joy Verbakel wist, zeer knap, op haar 50m rug en 50m school haar tijden uit een 25m bad te verbeteren. Nynke Luijten verbeterde op alle drie haar afstanden (400m, 200m en 50m vrij) haar persoonlijke records. Ook Stella (50m school) en Nienke (50m vrij) verbeterden op 1 afstand hun persoonlijke record. Beste tijdsverbetering was ditmaal voor Nynke Luijten op haar 200 meter vrije slag.

Uitslagen
Stella Tortora 50m school 32e, en 50m vrij 68e, Nynke Luijten 400 m vrij 16e, 200m vrij 20e en 50m vrij 14e, Bobby van Dijk 100m vrij 8e en 100m rug 3e, Joy Verbakel 50m rug 28e en 50m school 12e, Nienke Versteegen 50m vrij 15e en 100m vrij 23e, Ingrid Versteegen 400m vrij 28e, Wout van Dijk 400m vrij 13e en 100m rug 17e

Uitslag BC 't Koffertje '94 van 4 februari

A-lijn:
1. Tonnie van Acht & Ton van Acht 60,76%
2. Jan van Rooij & Piet Voss 60,07%
3. Ad van Helvoort & Jan van Lanen 58,33%

B-lijn:
1. Irmgard Etman & Dirk Gillissen 69,64%
2. Harry van Genugten & Piet Swinkels 55,65%
3. Wilma van den Biggelaar & Jan Janssen 53,57%

Uitslag bridgeclub Son

Uitslag woensdag 30-januari Braecklant
1. Marijke Braams & Jo Bakker 65,28%
2. Marijke Kraemer & Toos de Wit 64,58%
3. Agnes Obbema & Gerard Obbema 61,46%

Inloop Bridgeclub De Beckart

Uitslag 31 januari
1. Guus Plevier en Ton van Acht 66.66%
2. Riet Verstappen en Toos Sanders 55.54%
3. Henriëtte en Jan Verheijen 53.33%
4. Nel Dielemans en Jan Verbunt 52.21%

Ook bridgen op donderdagmiddag in De Beckart? Info 0413-474297.

Programma SBC

SBC JO 12-4 Vrij

SBC JO 12-5G - RKSV Nuenen JO 12-2 10.15 uur

RKSV Heeze JO 11-1 - SBC JO 11-1 09:15 10.15 uur

Rood Wit V'hoven JO 11-2 - SBC JO 11-2 08:45 09.45 uur

Geldrop JO 11-3 - SBC JO 11-3 09.00 10.00 uur

RKVVO JO 11-4 - SBC JO 11-4G 10.30 11.30 uur

FC Cranendonck JO 11-2 - SBC JO 11-5G 08.30 09.30 uur

Waalre JO 10-1 - SBC JO 10-1 08.00 09.00 uur

SBC JO 10-2G - Acht JO 10-2 10.15 uur

WODAN JO 10-4 - SBC JO 10-3G 09.15 10.15 uur

Tongelre JO 10-2 - SBC JO 10-4G 09.30 10.30 uur

Best Vooruit JO 10-2 - SBC JO 10-5 09.00 10.00 uur

SBC JO 10-6G - WODAN JO 10-6 10.15 uur

OJC Rosmalen JO 10-3 - SBC JO 10-7 07.45 08.30 uur

SV Budel JO 9-1G - SBC JO 9-1 07.45 08.45 uur

Best Vooruit JO 9-3 - SBC JO 9-2 00.00 09.00 uur

SBC JO 9-3 - VRIJ

SBC JO 9-4G - RKSV Heeze JO 9-3 09.00 uur

RPC JO 9-3 - SBC JO 9-5 09.15 10.15 uur

RKSV Nuenen JO 9-3 - SBC JO 9-6G 08.00 08.45 uur

SBC JO 9-7G - Nieuw Woensel JO 9-1 09.00 uur

SBC JO 9-8 - Wilhelmina Boys JO 9-3 09.00 uur

DVS JO 8-1 - SBC JO 8-1 08.30 09.30 uur

SBC JO 8-2 - Emplina JO 8-5 09.00 uur

SBC JO 8-3 - EMK JO 8-2G 09.00 uur

SBC JO 8-4 - RKVVO JO 8-2 09.00 uur

Unitas "59 JO 8-6 - SBC JO 8-5 08.00 08.45 uur

SBC G 1G - VRIJ

Nijnsel/TVE Reclame 1 neemt de kop

Foto: Ingezonden

Op het redelijk bespeelbare veld van Vorstenbossche Boys begonnen de gasten uitstekend aan de wedstrijd en dit werd bekroond met een doelpunt van Rick van der Vleuten, die na een kwartier de bal na een vrije trap bij de tweede paal wist binnen te koppen.

Na dit sterke eerste kwartier kwam er een licht verval in de ploeg en daardoor kwamen de gastheren op 1-1. Dit was het enige noemenswaardige wapenfeit na de toch redelijke matige eerste helft van beide partijen. Na de rust leek het spel even matig als de eerste helft, echter toen de zon doorbrak, brak deze voor Nijnsel ook door. Twee wissels brachten extra pit in het spel van Nijnsel. Waar de eerste gouden wissel, Frenk Remeysen na een hoekschop de 1-2 tegen de touwen wist de koppen, volgde niet veel later ook de 1-3 via de andere gouden wissel, John Egelmeers. Van beide kanten werd nog wel wat geprobeerd, maar dit leverde niets meer op. Dankzij deze overwinning mag Nijnsel zich voor onbepaalde tijd koploper noemen.

DVG op bezoek
Dit was eind september 2018 de eerste competitiewedstrijd tussen de twee degradanten, ieder uit een derde klasse. De degradanten roepen steevast dat ze zo snel mogelijk weer willen terugkeren maar dat was van deze wedstrijd niet bepaald af te leiden. Het werd na een matige wedstrijd op een hele natte zondag uiteindelijk 2-1 voor de gastheren die beide goals min of meer cadeau kregen. Beide teams staan nu stevig in het linkerrijtje zodat de promotiekansen in beide kampen nog volop in leven zijn. Daarom zijn de drie wedstrijdpunten in alle gevallen meer dan welkom. Het zou daarom best wel eens een spannend potje kunnen worden op Den Eimert op zondag 10 februari. DVG heeft van oudsher een fysiek sterke ploeg met een hoog arbeidsethos. De teams komen tegen half drie het veld op.

Eerste Themamiddag
De medebewoners van sportpark Den Eimert, Korfbal Nijnsel, heeft een themamiddag voorbereid, iets met een camping en een disco. Wel te hopen dat de kachel een beetje brandt. De dames zorgen als vanouds voor een originele en bruisende themamiddag, het zal nu niet anders zijn. Als dit gepaard zou mogen gaan met drie punten van Nijnsel 1, dan zal er de stemming er al heel snel in zitten.

Zaalvoetbaltoernooi Oase in De Landing

Foto: Ingezonden

Twee maal per jaar houdt Oase een open zaalvoetbaltoernooi in sporthal De Landing. Op vrijdag 8 maart (de vrijdag in de carnavalsvakantie) wordt er weer een voetbaltoernooi gehouden. Tot en met 2 maart is het nog mogelijk om je hiervoor in te schrijven. Aan het toernooi kunnen een beperkt aantal spelers deelnemen, dus snel inschrijven is gewenst.

Het ochtendtoernooi is voor iedereen van 7 tot en met 12 jaar en deelname is helemaal gratis. Afhankelijk van de inschrijvingen wordt er een indeling gemaakt door de organisatie. Er wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met de leeftijd van de kinderen en bijvoorbeeld de wachttijd tussen de wedstrijden. Je schrijft je individueel in.

Foto: Ingezonden

Voor meer informatie zie de facebookpagina, de website van Oase of mail naar de organisatie. Inschrijven kan door een mail te sturen naar zaalvoetbaltoernooi@jc-oase.nl. Als je zelf voetbalt, vermeld dan ook het team waarin je speelt.

Programma RKVV Nederwetten zondag 10 februari

Nederwetten 1 - Rood Wit'62 1 aanvang 14.30 uur
Nederwetten 2 - HSE 3 aanvang 10.00 uur
Nederwetten 3 - Wodan 9 aanvang 11.00 uur
SV Valkenswaard 8 - Nederwetten 4 12.00 uur
Nederwetten Vr 1 - Beerse Boys Vr 3 aanvang 12.15 uur
Nieuw Woensel Vr 2 - Nederwetten Vr 2 aanvang 12.00 uur

Uitslagen S.Z.V.C speelronde 13

Spierings / Bergmans - ZVV Witte Tonnie 16-3
Hurkmans - Sportcafé Expreszo 2-2
Rovers Timmerwerk - Imazighen United         2-5

Stand 2 februari1. Sportcafé Expreszo 12-32
2. Spierings / Bergmans 12-21
3. Imazighen United 12-19
4. Hurkmans 12-18
5. Rovers Timmerwerk 12-7
6. ZVV Witte Tonnie 12-5

Programma speelronde 14; 9 februari 18.00 Spierings / Bergmans – Hurkmans
18.45 Sportcafé Expreszo – Imazighen United
19.30 ZVV Witte Tonnie – Rovers Timmerwerk

Uitnodiging reünie Badmintonclub Scarabee

Foto: Ingezonden

Badmintonclub Scarabee bestaat dit jaar 50 jaar! Naast het jubileumtoernooi afgelopen december, wordt dit feestelijke seizoen ook met oud-leden gevierd. Dit wordt gedaan door middel van een toernooi waarbij zowel gebadmintond als gekletst kan worden.

Dit toernooi voor leden en oud-leden vindt plaats op dinsdag 2 april om 20.00 uur in sporthal De Landing. Meld je hiervoor aan door een mail te sturen naar Jubileum@bcscarabee.nl. Vermeld je naam en geef aan of je wel of niet wilt badmintonnen die avond. Dit kan tot uiterlijk 15 maart. De vereniging hoopt zoveel mogelijk oud-leden te zien op 2 april, zodat ze het jubileum met z'n allen kunnen vieren.

Uitslagen Senioren SBC

Zondag 3 februari

SBC 1 - Sparta'25 1                         3-0
SBC 3                         - DSC 2                                 2-2

SBC 5                         - UNA 4                                 2-3

SBC 10                 - Heeze 9                                9-2

SBC VR2                 - De Raven VR1                 0-4

Overige wedstrijden werden afgelast.

Programma

Zondag 10 februari

Tivoli 1                 - SBC 1                                 14.30 u

Jong Brabant 2         - SBC 2                                 12.00 u

Nieuwkuijk 2         - SBC 3                                 12.00 u

SBC 4                         - EMK 3                                 10.00 u

Best Vooruit 5         - SBC 5                                 10.00 u

SBC 6                         - OJC 13                                 12.00 u

SBC 7                         - Heeze 7                                13.00 u

SBC 8                         - RKVVO 7                         10.00 u

RPC 7                         - SBC 9                                 10.00 u

Pusphaira 7                 - SBC 10                                14.30 u

SBC 11                 - DOSKO'32 3                 13.00 u

SBC 12                 - RKGSV 4                         12.00 u

SBC 13                 - Woenselse Boys 7         14.00 u

SBC VR1                 - Spoord. Boys VR1         12.00 u

Bergeijk VR2         - SBC VR2                         10.00 u

        

26 / 28

Bella

Foto: Ingezonden

Deze kleine terriër genaamd Bella zoekt een lief, actief baasje dat leuke dingen met haar wil ondernemen. Bella is afgestaan door haar vorige eigenaar omdat zij niet meer goed voor haar kon zorgen. Hierdoor zat Bella veel in de bench, heel sneu natuurlijk voor een energiek, actief hondje als Bella. Bella is een echt mensenhondje, ze vindt eigenlijk alles leuk, spelen, wandelen, oefeningen leren, als het maar samen is. Hoewel Bella supergrappig en heel lief is, bezit ze wel een flinke dosis pit. Dit uit ze vooral in haar gedrag naar andere honden, daar moet ze niks van hebben en ze doet dan ook enorm lelijk tegen iedere hond die te dichtbij haar komt. We zoeken voor Bella een lief, actief baasje die stevig in zijn of haar schoenen staat en ervaring heeft met honden. Ben jij dat baasje? Neem dan snel contact op met Dierenopvangcentrum De Doornakker of kijk voor meer informatie op https://bit.ly/2RCSKco

27 / 28

Donderdag 7 februari
Beiaardbespeling
13.00 uur, Sonse Toren
Beiaardbespeling door Peter Bremer

Singing Session @ the Dock
20.00, Kanaaldijk Zuid 3a, Son en Breugel
Elke eerste donderdag van de maand Lekker Voluit Samen Zingen, begeleid door zangcoach Eva Wiselius en live-muzikanten! Met een tekstboekje in je hand zing je zo alle hits mee, van de Beatles tot Herman van Veen, van Anouk tot de Rolling Stones. Aanmelden niet nodig, gratis entree, zelfs zangtalent is geen vereiste! Je hoeft enkel te komen en we Zingen Samen.

Vrijdag 8 en zaterdag 9 februari
Inzameling producten Voedselbank Best e.o.
09.00 uur, Supermarkt Albert Hein, Son
De Voedselbank houdt een inzamelingsactie op vrijdag 8 en zaterdag 9 februari bij supermarkt Albert Hein in Son. Koopt u een produkt van hun marktkraam?

Zaterdag 9 februari
Ondernemer van het Jaar
18.30 uur, Grote tent, Kerkplein, Son en Breugel
Al jarenlang is de feestelijke verkiezing van de Ondernemer van het Jaar een hoogtepunt op de evenementenkalender van Son en Breugel. Eerst is er de spannende tijd van nomineren, dan de selectie door een vakkundige jury en ten slotte een swingende feestavond met de bekendmaking van de prestigieuze titels: 'Ondernemer van het Jaar in Son en Breugel', 'Ondernemer van het Jaar op Ekkersrijt' en 'Veelbelovende starter'. De netto-opbrengst van het feest gaat naar lokale goede doelen. Kaarten kunt u nu al bestellen via www.ondernemervhjaar.nl, of per e-mail: info@ondernemervhjaar.nl. Kijk voor meer informatie over de genomineerden in DeMooiSonenBreugelKrant.

Zondag 10 februari
Receptie Prins Jarno
14.30 uur, De Zwaan, Markt 9a, Son en Breugel
Carnavals vereniging de Krutjesrapers nodigt u uit voor de receptie van Prins Jarno.

Woensdag 13 februari
Groeps- en individuele Motorreizen
19.30 uur, Groenevelt motoren, Ekkersrijt 1012, Son en Breugel

Uitgebreid motor reisprogramma. Nu met nieuwe motor bestemmingen naar Midden- en Oost-Europa, de Balkan etc. Vrij toegangelijk.

Zaterdag 16 februari
Reis presentaties TUI Effting
10.30 uur, TUI Effting, Elzentlaan 139, Eindhoven
16 februari Thailand. U bent van harte welkom! De toegang is gratis, meld u wel even aan via efftinginfo@tui.nl

Woensdag 20 februari
Film Teenbeat
19.30 uur, Vestzaktheater, Son en Breugel
Film Teenbeat is uitverkocht. Heeft u kaartjes? Gefeliciteerd volgende info is voor u! Zaal is al vanaf 18.45 uur open. Na de film is er gelegenheid om kennis te maken met de regisseur Antoon Kerkhof.

Vrouw Aktief houdt een filmavond met film Teenbeat. Teenbeat is een film van Antoon Kerkhof; vol dramatiek die op een innemende manier de sfeer en de maatschappelijke veranderingen van de roerige jaren zestig weergeeft. Film bevat een mooie verhaallijn met prachtige muziek uit die tijd, en aanstekelijke humor. Er gebeurde vreselijk veel eind jaren 60. De opkomende popmuziek, de hippies en de recalcitrante jeugd spelen een belangrijke rol.

Goederen- en dienstenveiling voor het goede doel
20.00 uur, De Zwaan, Son en Breugel
Goederen en diensten veiling van Motortoerclub The Greyhounds uit Son. De opbrengst dit jaar komt ten goede van de motor en cabrio dag bij Kentalis op het Doven en Blindeninstituut in St-Michielsgestel.

Zaterdag 23 februari
Disco oase groep 6, 7 en 8
19.30 uur, Dommelstraat 10A, Son en Breugel
Iedere laatste zaterdag van de maand. Van 19.30 tot 22.30 uur Entree €2,00 (met pasje €1,00)* Pasje is aan te vragen bij binnenkomst van de disco party d.m.v. een formulier.

Donderdag 28 februari
Carnaval in Berkenstaete
19.00 uur, De Bontstraat 71 Atrium, Son en Breugel
Carnavalsavond Berkenstaete Groot carnavalsfeest met medewerking van alle carnavalsgezelschappen uit Krutjesgat.

Maandag 4 maart
Carnaval Berkenstaete
14.30 uur, De Bontstraat 71 Atrium, Son en Breugel
Carnavalsmiddag met muzikale ondersteuning van Rita en Pieter

Donderdag 7 maart
Singing Session @ the Dock
20.00, Kanaaldijk Zuid 3a, Son en Breugel
Elke eerste donderdag van de maand Lekker Voluit Samen Zingen, begeleid door zangcoach Eva Wiselius en live-muzikanten! Met een tekstboekje in je hand zing je zo alle hits mee, van de Beatles tot Herman van Veen, van Anouk tot de Rolling Stones. Aanmelden niet nodig, gratis entree, zelfs zangtalent is geen vereiste! Je hoeft enkel te komen en we Zingen Samen.

Donderdag 14 maart
Vrouw Aktief: Bingo-avond m/v
19.30 uur, Zaal La Sonnerie, Son en Breugel
Vrouw Aktief houdt een bingo-avond met mooie prijzen, introducés m/v welkom. Het Vrouw Actief Bestuur zet zich in om met prachtige prijzen voor de dag te komen. Zaal open om 19.00 uur. Prijs per kaart € 5,00, twee kaarten € 8,00 voor VA leden. Voor niet VA leden prijs per kaart € 6,00 2 kaarten € 10,00. Aanmelden mag, maar is niet verplicht. Els Donkers 0499- 475 157 j.donkers3@upcmail.nl

Lezing over fibromyalgie
19.00 uur, Auditorium, Máxima Medisch Centrum, Ds Th. Fliednerstraat 1, Eindhoven
Wat is fibromyalgie? In deze lezing vertelt de reumatoloog symptomen, oorzaak en behandeling van deze vorm van reuma. Wilt u meer weten over fibromyalgie? Kom dan naar de lezing. Spreker: Dr. Kuntzel reumatoloog in het Máxima Medisch Centrum in Eindhoven. De lezing is voor iedereen gratis toegankelijk. Ook niet leden zijn welkom. Wel graag aanmelden: liefst vóór maandag 8 maart bij de gastvrouw Greet: 06-83407850.