DeMooiSonenBreugelkrant

6 maart 2019

DeMooiSonenBreugelkrant 6 maart 2019


Een feest voor jong en oud. Vier dagen lang, voor sommigen zelfs nog meer dagen, is er in Son en Breugel volop carnaval gevierd. Een mooie en kleurrijke carnavalsoptocht trok door de straten van Son en Breugel. Tijdens de optocht stond het thema 'elke seconde telt' centraal en dit werd door de deelnemers op ludieke wijze uitgebeeld.

Dinsdag 5 maart is er met de krutverbranding een einde gekomen aan een mooi, traditioneel volksfeest. Vanaf 6 maart wordt er weer vooruitgekeken naar een nieuw carnavalsseizoen; carnaval 2020.

Kijk voor een sfeerimpressie van carnaval op pagina 14, 15, 16 en 17 of bekijk de vele foto's op www.mooisonenbreugel.nl.

Jaargang 4 • Week 10 • Woensdag 6 maart 2019

Nol Ardts zet al veertig jaar de toon

Foto: Ingezonden

Sint Oedenrode - Misschien was in de hoogmis van zondag 3 maart de gast die niet op de gastenlijst stond wel de grootste verrassing: bisschop De Korte. Hij zag kans om deze vroege ochtend het slapende Oeteldonk te ontvluchten om in de viering in de Martinuskerk in Sint-Oedenrode voor te gaan; het was geen carnavalsmis maar een mis met carnaval.

Dit allemaal ter ere van een man die deze dag maar liefst twee jubilea vierde: veertig jaar musicus en zeventig jaar geleden in het bestaan geroepen, Nol Ardts. Een bijzondere manier om met name het eerste jubileum te vieren: zowat alle begaafde musici uit je recente en verre verleden bewegen om te komen zingen, van Beugen tot Antwerpen. Een indrukwekkend gezelschap met een veelbelovende cocktail van jonge, onbevangen en onbedorven stemmen en belegen stemmen waarin een subtiele maar nergens storende zweem van de tand des tijds in doorklonk.

Je kunt wel aan muzikale duizendpoot Ardts overlaten om een aansprekend repertoire voor deze viering samen te stellen. Verbazingwekkend dat na slechts één repetitie dit niveau van musiceren kan worden behaald. Nol blijft er stoïcijns onder: 'Ze hadden allemaal al eerder de muziek ontvangen.'

De bisschop kon natuurlijk niet nalaten naar de aankomende Vastentijd te verwijzen; veertig dagen om eens goed in de spiegel te kijken. In de eerste lezing van Jezus Sirach stonden wijze woorden: 'Beoordeel mensen niet voordat je ze hebt horen spreken.' Woorden kunnen veel pijn veroorzaken. 'Je kunt misschien beter een klap krijgen dan een stortvloed van pijnlijke woorden over je heen, die blijven vaak nog heel lang in je hoofd zitten,' zo vervolgde hij. De Opstanding uit de dood die we met Pasen vieren is uiteindelijk de ultieme overwinning voor de standvastige gelovige. Overwinningen in de vorm van geld en macht zijn nooit meer dan Pyrrusoverwinningen die je uiteindelijk met lege handen laten achterblijven. De goed gevulde kerk gaf zowel de jubilaris als de koorleden een welverdiend en warm applaus.

Gezelschapsspelen bij het Onderonsje

Bij het Onderonsje in het Damiaancentrum wordt op donderdagmiddag 14 maart van 14.00 – 16.00 uur weer gezellig 'onder ons' gehouden. Deze keer staan gezelschapsspelletjes op het programma.

Zoals altijd staan de koffie, thee en iets lekkers klaar. Daarna kunt u kiezen welk spel u wilt spelen: Rummikub, mens-erger-je-niet, jokeren, etc. En ook de sjoelbak wordt weer tevoorschijn gehaald. Daar zijn altijd fanatieke liefhebbers voor.

U kunt zich opgeven voor deze middag, maar u kunt ook spontaan binnenvallen. De kosten bedraagt € 3,00. Info en aanmelding bij: Petra Vesters, tel.06-10068676, petrav@kpnmail.nl of Karin van Vlerken, tel. 06-13992915. Damiaancentrum, Schijndelseweg 46, 5491 TB Sint-Oedenrode, www.damiaancentrum.nl

100 jaar Vrouwenkiesrecht

In de week van de Internationale Vrouwendag lijkt het de Vrouwen in de PvdA (ViP040) goed even stil te staan bij de invoering van het vrouwenkiesrecht.

Op 9 mei wordt in Nederland overal gevierd dat 100 jaar geleden het vrouwenkiesrecht werd ingevoerd. In de regio Eindhoven willen de Vrouwen in de PvdA deze belangrijke gebeurtenis markeren met de jaarlijkse uitreiking van de ViP-Roos. Deze prijs wordt op 9 mei uitgereikt aan een vrouw in deze regio die zich heeft onderscheiden door een bijzondere maatschappelijke verdienste.

Zij is een inspirerende persoonlijkheid met een positieve houding en met doorzettingsvermogen. Als u zo'n vrouw kent, laat het via een e-mail (met beknopte motivatie) aan de voorzitter van de jury elenavhout@gmail.com weten, dan wordt zij voorgedragen als genomineerde voor deze eervolle award.

Motor zoekt vrijwilliger

Paul kijkt mee hoe twee jongeren aan het sleutelen zijn Foto: Wil Feijen

Het is juni 2017 als er op Ekkersrijt hard wordt gebuffeld om de nieuwste locatie van stichting Motorcycle Support Nederland klaar te stomen. Nu bijna twee jaar later is deze professionele werkplaats in full swing; fraaie motor heftafels en opbergkasten, puik gereedschap, werkbanken, straal en lasapparatuur.

Redacteur: Ivo van Hoek
Fotograaf: Wil Feijen


Tweede leven
Verder is de opgeruimde en schone werkplaats gevuld met een scala aan zeer uiteenlopende motoren. Wat ze gemeen hebben is de behoefte aan wat aandacht en liefde om ze weer in showroom te krijgen. Het zijn namelijk stuk voor stuk tweewielers op leeftijd die zijn gedoneerd en hier opgeknapt worden; een Japanse chopper, een scooter, een solex, een JAWA, een caféracer en een Off The Road klassieker. Doorgaans gaan ze helemaal uit elkaar, elk detail wordt opgelapt, motoren krijgen een beurtje en worden weer helemaal opgebouwd. Geweldig om te zien dat de oude beestjes een tweede leven krijgen.

Afstand tot de arbeidsmarkt
Maar ook mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt verlangen naar een tweede kans. In het Zuiden van Nederland heeft Motorcycle Support NL (MSN) op vijf locaties dergelijke werkplaatsen opgezet om betreffende doelgroep te laten werken aan hun toekomst. Een ontdekkingstocht waarin ze kunnen worden wat ze graag willen zijn, op zoek naar kernkwaliteiten en hetgeen hun interesses prikkelt. Daarnaast werken er ook mensen in een dagbesteding programma die op deze manier hun kwaliteiten inzetten en plezierig werken aan de restauratie van aansprekende motoren.

Groeiprogramma
Via de samenwerking met zorginstellingen als Amarant, gemeentes, het UWV, het GGZ of via z.g. Wajong projecten is MSN volledig afhankelijk van zorgindicaties (persoonsgebonden budgetten) of giften. Vooral het feit dat het Oranjefonds hen landelijk heeft opgenomen in het z.g. groeiprogramma, betekent dat naast Goirle er meerdere vestigingen zijn ontstaan in Nijmegen, Oss, Waalwijk en Son, waar totaal circa 80 personen worden begeleid naar werk of er een dagbesteding ontvangen.

Hoog slagingspercentage
Chef werkplaats Paul van Hoof praat tijdens het bezoek van MooiSonenBreugel honderd uit over dit unieke en zeer succesvolle re-integratie project waarbij niet de motor maar het welzijn van de persoon centraal staat. Hoewel de motoren slechts een middel zijn om het hogere doel te bereiken is het zeker een tot de verbeelding sprekend object waar velen voor warmdraaien. Op het hoge slagingspercentage van 80% mag MSN en haar vrijwilligers met recht trots zijn. Slechts in 20% van de gevallen is er sprake van uitval en blijkt er geen goede match mogelijk.

Verkeerd beeld
Een cliënt die eind 2017 startte als assistent monteur had een zware tijd achter de rug en mindere werkervaringen hadden ervoor gezorgd dat hij een verkeerd beeld van zichzelf had. "Eigenlijk kan ik niks en dit zal mijn toekomst dus wel zijn. Ergens een simpel productiebaantje is het hoogst haalbare voor mij", aldus de cliënt. Maar Ho effe, dan weet je nog niet wat MSN je kan bieden! "Het is geweldig om te ervaren hoe iemand vervolgens in een paar maanden tijd groeit en weer helemaal opbloeit", aldus de werkplaatschef.

Extra handjes
Via eenvoudig schuur en poetswerk, bleek dat hij ook heel goed kon spuiten en een prima bijdrage leverde aan de opbouw van de Solex. Ook ander slijpgereedschap kon hij met precisie hanteren. Vorige zomer hadden ze bij de overburen extra handjes nodig, een bedrijf in de fijn metaal. Vijf weken heeft hij daar gewerkt en hij werd er helemaal gelukkig van. Dat bleek werk wat helemaal bij hem paste. Hoezo simpel productiewerk? Hij bleek tot veel (meer) in staat.

Basisprincipes
Momenteel werken er zes assistent monteurs in de Sonse werkplaats. Ze leren er netjes te werken in een schone werkplaats en in nette werkkleding. Verder dienen ze goed om te gaan met zowel hun gereedschap als collega's. Netjes op tijd komen en geen geweld of drugsgebruik. Het 'lijken' voor de hand liggende basisprincipes maar niet voor iedereen is dit automatisme. Er worden diverse projecten gestart zoals een tandem opknappen, een Kawasaki wordt omgebouwd tot caféracer, er wordt gelast of geslepen en zowel de Jawa als een oude Puch zijn weer als nieuw. Kortom ervaringsleren door samen te werken, van elkaar te leren, fouten mogen maken en jezelf kunnen zijn. Naast je lasmasker ook je eigen masker laten zakken betekent dat de begeleiders rustig een band opbouwen met de assistent monteurs en ze laten ervaren wat de gevolgen zijn van hun eigen handelen.

Vrijwillige begeleiders
"Om die mensen een kans te geven in onze complexe en haastige maatschappij heeft MSN echter vrijwillige begeleiders nodig. Ofwel vrijwilligers die een beetje ervaring hebben met techniek en het leuk vinden om mensen in de goede richting te helpen zodat ze uiteindelijk in een normale werkomgeving aan de slag kunnen. Mocht je een ochtend of middag tijd hebben, dan kun je jouw opgebouwde kennis en ervaring heel zinvol inzetten in een leuke no nonsens omgeving en meebouwen aan de toekomst van deze assistent monteurs", sluit Paul af.

MSN Son; dat ga je nog meemaken!
Voor alle informatie:
Paul van Hoof (chef werkplaats)
Ekkersrijt 1323, 5692 AJ Son
Tel. 06-40706685
Email: son@motorcyclesupport.nl
www.motorcyclesupport.nl

Bouw vleermuistoren

Foto: wikipedia

Het college van B&W heeft besloten om een vleermuistoren te bouwen in park Vroonhoven. De toren biedt deze beschermde diersoort een alternatieve verblijfplaats als de monumentale kerktoren van de voormalige Sint Petrusbandenkerk gerestaureerd wordt.

Het college had al eerder besloten om het rijksmonument te restaureren. In de toren verblijven vleermuizen, die deels reeds lang in de kerktoren aanwezig zijn en deels uit de opvang van vleermuizen uit de naastgelegen voormalige Sint Petrus bandenkerk. Omdat er vleermuizen in de kerktoren verblijven, is er vanwege de beschermde status bij restauratiewerkzaamheden een uitwijkplaats voor hen nodig. Een vleermuistoren in het nabij gelegen park Vroonhoven biedt deze oplossing.

Vervolgens kan de Omgevingsdienst Brabant Noord (ODBN) in het kader van de Wet natuurbescherming een zogenaamde 'verklaring van geen bedenkingen' (vvgb) afgeven die voor een omgevingsvergunning voor restauratiewerk nodig is.

De vleermuistoren in Vroonhoven kan straks opnieuw ingezet worden bij de eventuele planvorming van de voormalige Petrus bandenkerk tot dorpshuis en bij verdere gebiedsontwikkelingen in de directe omgeving.

Foto: Ingezonden

Wordt Raf Daenen nieuwe wethouder Son en Breugel

Wie vult de lege plaats op?

De vrijgekomen functie van wethouder Son en Breugel lijkt binnenkort opgevuld te gaan worden. De naam van Raf Daenen wordt genoemd om de vorige maand opgestapte Tom van den Nieuwenhuizen te gaan opvolgen.

Redacteur: Emmy Grit

De 64-jarige Raf Daenen was tot het voorjaar van 2018 wethouder voor de PvdA in Oirschot. Op dit moment is hij fractievoorzitter van Sociaal Progressief Oirschot, de partij waar de PvdA vorig jaar in is opgegaan. Op de vraag of Raf Daenen de beoogde wethouder is reageert Joris van Dam dat er ruim 10 kandidaten hebben gereageerd, uit alle hoeken van Nederland. "Veel mensen herkenden zich in het profiel dat we op hebben gesteld. We hebben bewust ook buiten Son en Breugel gekeken naar geschikte kandidaten. De vijver waaruit dan gevist kan worden, is dan groter", geeft Joris van Dam, fractievoorzitter PvdA/GroenLinks aan.

"Het zal zeker nog tot eind volgende week duren voordat de bekendmaking officieel naar buiten gebracht kan worden", gaat Joris verder. "Op de website van de PvdA/GroenLinks is de sollicitatieprocedure te lezen. Er zijn inmiddels gesprekken geweest met een sollicitant." Zoals verder te lezen is op de website van de politieke partij wordt de voorkeurskandidaat vertrouwelijk voorgelegd aan de beide coalitiepartijen. Op 19 februari heeft de fractie haar voorkeurskandidaat voorgedragen voor een integriteitstoets. "De integriteitstoets is nog niet helemaal afgerond, vandaar dat we nog niet met een naam naar buiten kunnen komen", aldus Joris.

Joris: "Wij hopen als partij dat de integriteitstoets voor eind volgend week is afgerond, zodat we, tijdens de gemeenteraad van 21 maart onze nieuwe wethouder benoemd kan worden."

5 / 28

Wat betekent afblazen fusie Nuenen-Eindhoven voor Son en Breugel

De toekomst? Foto: Adrie Neervoort

De fusie van Nuenen met Eindhoven lijkt definitief van de baan. De Provinciale Staten, met name de oppositie, staken onlangs een stokje voor de plannen van gedeputeerde Anne-Marie Spierings voor deze gemeentelijke herindeling.

Redacteur: Arjen Strik

Uit een referendum bleek al eerder dat 78% van de inwoners van Nuenen tegen deze herindeling was. Nu deze fusie van de baan is vraagt DeMooiSonenBreugelKrant zich af wat dat betekent voor de gemeente Son en Breugel. Want zij hebben reeds een intensieve samenwerking met de gemeente Nuenen en het stedelijk gebied Eindhoven.

Bestuurskracht en vergroten slagkracht
In een bestuurskrachtonderzoek van de Provincie (2015) over de gemeente Nuenen c.a. werd geconcludeerd dat de bestuurskracht om alle taken uit te voeren matig is. Reden voor de Provincie om Nuenen een gedwongen herindeling met de gemeente Eindhoven op te leggen. Dit tegen de wil van de burgers, het gemeentebestuur en het lokale bedrijfsleven van dit dorp. Hierbij enkele reacties van bestuurders op het 'cancellen' van dit voonemen.

Nuenen
Burgemeester Houben van Nuenen geeft in een reactie aan blij te zijn dat het argument voor gedwongen herindeling en dat de conclusie dat het bestuurlijk slecht zou gaan in Nuenen van de baan is. Dat geeft ook weer ruimte voor het gesprek met name over het Stedelijk Gebied Eindhoven om te kijken hoe ze de bestuurskracht en slagkracht in de hele regio kunnen verbeteren.

Eindhoven
In een schriftelijke verklaring geeft de gemeente Eindhoven aan, dat zij constructief en welwillend meegewerkt heeft aan het herindelingsproces, onder regie van de provincie en daarvoor aan het proces op initiatief van de gemeente Nuenen. Eindhoven initieert geen herindelingen en heeft ook deze herindeling niet op de agenda gezet. Uiteraard zal Eindhoven zich onverminderd constructief blijven inzetten voor versterking van de regionale bestuurskracht en de samenwerking in de regio.

Son en Breugel
In een interview met deze krant gaf Burgemeester Gaillard onlangs aan het belangrijk te vinden dat er een duurzame relatie is binnen het stedelijk gebied. "Eindhoven houdt niet op bij de gemeentegrenzen. Wij zijn met de randgemeenten allemaal het stedelijk gebied Eindhoven. Dat is een eenheid, ook al zijn dat verschillende gemeenten. In het buitenland vinden ze dat heel normaal. Maar hier blijft iedere keer de discussie opborrelen over herindeling, over annexatie en dat is schadelijk voor de samenwerking. Son en Breugel is op de langere termijn juist gebaat bij een goede samenwerking."

Samenwerking is essentieel
Gemeenten krijgen er van de Rijksoverheid steeds meer taken bij, die zij vaak niet meer zelfstandig kunnen uitvoeren. Bij dit delegatiepakket hoort ook nog eens een forse efficiencykorting. Daarom wordt er steeds meer samengewerkt met buurgemeenten. Zo werkt deze gemeente onder andere samen op het sociaal- en economisch domein met Nuenen en Geldrop-Mierlo in de dienst Dommelvallei. Op deze samenwerkingsverbanden is landelijk vervolgens weer veel kritiek. Men vindt dat wat daar gebeurt ondoorzichtig is en de besturen niet democratisch gekozen zijn. Volgens het regeerakkoord moeten gemeenten die te veel samenwerken dan ook fuseren en stelt het regeerakkoord dat de Provincie een herindeling kan opleggen. Op regionaalniveau vindt al veel samenwerking plaats.

Dommelvallei
Dienst Dommelvallei, zo heet het samenwerkingsverband van gemeente Geldrop-Mierlo, Nuenen en Son en Breugel op het gebied van bedrijfsvoerings- en dienstverleningstaken, zoals Financiën, Personeel & Organisatie, Informatie & Automatisering, Documentatie en Informatie Voorziening en Planning & Control. Voor de gemeenten Nuenen en Son en Breugel verzorgt Dienst Dommelvallei ook de taakvelden Sociale Zaken en Dienstverlening. Er werken ongeveer 175 medewerkers, waaronder veel ambtenaren van deze gemeente. De nieuwbouw van het gemeentehuis is al flexibel gemaakt in verband met de onzekerheid over het voortbestaan van deze dienst.

Samenwerking
Son en Breugel participeert in het samenwerkingsverband Stedelijk Gebied Eindhoven (SGE). Hierin werken negen gemeenten (Best, Eindhoven, Geldrop-Mierlo, Helmond, Nuenen c.a., Oirschot, Son en Breugel, Veldhoven en Waalre) samen om binnen de regio Groot Eindhoven te handelen als ware één gemeente. Voor het stedelijk gebied hebben de gemeenten in 2005 een convenant gesloten om samen te werken aan oplossingen voor de ruimte problematiek van de steden Helmond en Eindhoven.

Over het eigen belang heen stappen
Om de regionale bestuurskracht te versterken kiest de Rijksoverheid voor het fusiemodel via een opgelegde herindeling (kwaadschiks). Terwijl uit de reacties van bestuurders blijkt dat men kiest voor de reeds bestaande intensieve samenwerking (goedschiks), die beter past in de 'poldercultuur'. De politieke discussie over een grotere gemeente Eindhoven liep met dit herindelingsmodel telkens op niets uit omdat zij kwaadschiks opgelegd werd. Geef raadsleden en ambtenaren de ruimte om te wennen aan dit fenomeen en om over hun politieke schaduw heen te stappen.

6 / 28

7 / 28

Optredens bij Lazy Sonnie Afternoon

Foto: Janneke Michels

Strakke grooves, soulvolle songs en een flinke scheut blues uit Rotterdam en dubbel lokaal talent op zondag 10 maart in de Kapelzaal van Kloosterhotel La Sonnerie.

Baer Traa en Marc Jansen
Baer Traa is de nieuwe soul-en americana man uit Rotterdam. Zijn eerste single Stone Cold Woman werd meteen 5 sterren track bij Gerard Ekdom (Radio 2) en weerspiegelt waar de muziek van Baer om draait; strakke grooves, soulvolle songs en een flinke scheut blues. Opgegroeid in Venlo, in een nest van klassieke musici, werd hij omringd door symfonieën en sonatas, maar al snel zocht hij zijn heil ergens anders: soulzangers als Marvin Gaye en Bill Withers en songwriters als James Taylor en Jackson Browne vormden zijn sound. Baer wordt deze middag begeleid door gitarist Marc Jansen (onder andere van GumboKings). Een optreden om niet te missen.

Evelien Slegers en Hanneke van Beek
De 20-jarige studente Evelien uit Son en Breugel volgt de studie Communicatie - International Event, Music and Entertainment Studies in Tilburg. De passie voor muziek is haar met de paplepel ingegoten, want van opa's, oma's, tantes, ooms, ouders en zussen; iedereen maakt muziek. Als zesjarige telg koos Evelien zelf voor de piano en heeft daar zeven jaar lang les in gehad. Toen ze leerde zichzelf te begeleiden switchte ze van piano- naar zangles. Inmiddels heeft ze samen met Hanneke, maar ook alleen, al aardig wat ervaring opgedaan met verschillende, vooral lokale optredens. Hanneke is 18 jaar jong en hoopt in de toekomst afgestudeerd te zijn als kinderpsychologe. Naast fotograferen maakt ze graag muziek. Als klein meisje zat ze al met haar zus achter de piano en dit is inmiddels uitgegroeid tot een grote muzikale hobby. Samen met Evelien geniet ze er enorm van om lekker te zingen. Dat is al helemaal leuk als er mensen naar luisteren.

Aanvang/toegang
Lazy Sonnie Afternoon begint om 15.30 uur en duurt tot ongeveer 18.00 uur. De zaal is vanaf +/-15.00 uur open. Er wordt geen entree geheven maar na het optreden wordt om een bijdrage in de hoed gevraagd. Jullie gifts zijn noodzakelijk om deze unieke optredens voor de toekomst veilig te stellen. De muzikale optredens vinden plaats in een luisterambiance en zijn geschikt voor alle leeftijden. Kijk op de www.lazysonnieafternoon.nl voor de jaaragenda en/of meld je aan voor de nieuwsbrief. Ook vrienden en sponsoren kunnen zich op deze website aanmelden.

John Bressers 30 jaar tankstation Ekkersrijt 3012

John werd in de bloemetjes gezet Foto: Ingezonden

John Bressers werkte op 1 maart 30 jaar bij het tankstation aan Ekkersrijt 3012 in Son. Eerst was dit tankstation Van den Hurk, maar sinds 2016 staat er Gulf op de luifel. John staat in weer en wind klaar voor de klanten als pompbediende. Het is nog een bediende pomp, met service.

Als jongeman is John op 1 maart 1989 in dienst gekomen bij het tankstation van Jan van den Hurk. Voorheen heeft hij in Best aan de pomp gestaan bij Rien van den Enden. Daar werkten ze nog met een geldtas. In Son begon John voor het eerst met een kassa. Later werd dit een kassa met computersysteem. Ondanks de vernieuwingen dankzij de computers, is de ouderwetse service gebleven.

Altijd een vriendelijk praatje, met veel humor en af en toe voorzien van zijn zangkwaliteiten. Zelden ziek, altijd ruim op tijd en altijd goeie zin en altijd een lolly of een snoepje voor de kinderen. John is volgens een collega er eentje uit duizenden!

Vrouwencontact bezoekt tentoonstelling Evert Thielen

Vereniging Vrouwencontact brengt op donderdag 14 maart een bezoek aan de tentoonstelling van werk van Evert Thielen in Venlo. Ter gelegenheid van het 50-jarig kunstenaarsjubileum is in zijn geboortestad Venlo een prachtige overzichtstentoonstelling ingericht van zijn complete oeuvre aan veelluiken, aangevuld met wel 115 kleinere schilderwerken.

In de media is hier al veelvuldig aandacht aanbesteed en het is een unieke gelegenheid om het werk van de schilder Thielen in al zijn diversiteit te zien. Een rondleiding met gids over de tentoonstelling is opgenomen. Leden kunnen zich - liefst zo snel mogelijk - opgeven bij de adressen zoals in het Maandbericht aangegeven. Introductie mogelijk bij vooraanmelding, rondleiding voor introducees niet gratis.

9 / 28

Kennis, kunde, moed en techniek komen samen bij de vrijwillige brandweer

Foto: Wil Feijen

De vrijwillige brandweer Son en Breugel is op zoek naar versterking. Het team dat nu bestaat uit 18 brandweerlieden, waarvan twee vrouwen, is op zoek naar zes geschikte vrijwilligers om het team uit te breiden naar 24, het maximale aantal voor de kazerne in Son en Breugel.

Redacteur: Adrie Neervoort
Fotograaf: Wil Feijen

Professioneel en modern
"De vrijwillige brandweer Son en Breugel is anno 2019 een professionele en moderne organisatie. Een organisatie die wat opleidingsniveau, kennis en kunde gelijk staat met andere brandweercorpsen in de regio", zo vertelt Harry van Uden, operationeel manager bij Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost. Harry legt uit dat de vrijwillige brandweer in heel Nederland de laatste jaren als organisatie veel veranderd is. En deze veranderingen zijn niet altijd en door iedereen in het brandweercorps als positief ervaren. De basis lag veelal in het feit dat er een verandering optrad dan in het feit dat het slecht zou zijn voor het corps.

Verandering
Bij elke verandering zijn voor en tegens en soms is het voordeel van een verandering niet direct zichtbaar, maar pas op lange termijn. Dat is in het dagelijkse leven, het bedrijfsleven maar ook bij de vrijwillige brandweer van Son en Breugel het geval. "Wat blijft is altijd de persoon die de brandweerman of -vrouw is bij het uitvoeren van de taak. Een brandweerman is feitelijk pas gelukkig als hij bij zijn inzet een nuttige en waardevolle rol heeft kunnen spelen bij een noodsituatie", vult Arjen Brand, posthoofd en bevelvoerder bij de vrijwillige brandweer Son en Breugel, aan.

Grote stappen
Deze rol vereist kennis, kunde, moed maar ook zelfkennis. Als dit samenkomt met de juiste werkomstandigheden dan redt brandweer levens. De laatste jaren heeft de techniek en efficiëntie bij de vrijwillige brandweer grote stappen gemaakt. Waar eerst de bevelvoerder hoopte dat hij genoeg brandweerlieden had voor de inzet, weet hij dit nu, door de nieuwste technieken al dagen dan wel weken van tevoren. De techniek die daarvoor gebruikt wordt, is niet zichtbaar maar wel heel belangrijk. Waar vroeger een aantal wagens aanwezig waren voor de inzet in de kazerne van Son en Breugel is dat nu één tankspuitauto. Dit lijkt bij calamiteiten een verarming maar door efficiënte samenwerking met andere brandweercorpsen in de regio is de inzetbaarheid en de capaciteit juist verhoogd.

Tijd
Bij de inzet van de brandweer is behalve de hoeveelheid beschikbare brandweerlieden net als bij andere hulpdiensten tijd het belangrijkst. Door ruim, soms zelfs maanden van tevoren, te weten wat de capaciteit aan inzetbare brandweerlieden is in de regio kan er centraal keuzes gemaakt worden. Deze keuzes worden centraal gemaakt door het team van de Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost. Soms zijn deze keuzes voor een buitenstaander wat verwonderlijk, maar de keuzes worden gemaakt op basis van veiligheid en inzetbaarheid. Niet alleen voor de noodsituatie die zich op dat moment voordoet, maar ook voor situaties die zich er daarna nog voor kunnen doen. Ook hierbij speelt tijd een grote rol.

Uitruksysteem
Omdat het uitruksysteem dat de brandweer gebruikt bepaald welke post uitrukt, kan het voorkomen dat in verband met de restdekking van het achterliggende gebied een tankautospuit wordt overgeslagen. Zo kan het zijn dat een dichtbij de noodsituatie gevestigde kazerne niet uitrukt, maar een ander kazerne omdat deze wat aanrijdtijd, bemanning of logistiek op dat moment beter inzetbaar is. De keuze heeft nooit met de kennis en kunde van de aanwezige brandweerlieden in de kazerne te maken, deze is namelijk gelijk.

Beschikbaarheidsssysteem
Zowel Harry van Uden als Arjen Brand geven aan dat het beschikbaarheidssysteem waar de brandweer al enige tijd mee werkt als zeer positief wordt ervaren. Natuurlijk wil iedere brandweerman/vrouw in actie komen bij een calamiteit en als dit niet kan omdat de tankspuitauto volledig bemand is, dan is er frustratie. Maar ook een goed gevoel omdat de brandweerwagen met goed getrainde en deskundige collega's aan boord weer op tijd aanrijdt om hulp te gaan verlenen daar waar het nodig is.

Meld je aan voor de workshop
Wil je na het lezen van dit artikel je aanmelden als vrijwillige brandweerman of -vrouw? Meld je dan aan voor de workshop op 21 en 28 maart, beide avonden starten om 19.30 uur. Dat kan via: www.brandweer.nl of neem contact op met Arjen Brand 06 51589707

Son en Breugel stijgt in misdaadmeter

Foto ter illustratie Foto: Adrie Neervoort

Het AD publiceert jaarlijks de misdaadmeter. Deze geeft een rangorde weer van de veiligheid van de 355 gemeenten in Nederland. De score is gebaseerd op het aantal aangiftes, op basis van een 10-tal veel voorkomende delicten, afgezet tegen de omvang van de gemeente en de impact van het gewicht op het individu.

Redacteur: Arjen Strik

Gestegen
De gemeente Son en Breugel is in 2018 gestegen naar plaats 216. Vorig jaar stond deze gemeente nog op plaats 304. Het blijkt dat de gemeente iets onveiliger is geworden. De gemeente heeft in de statistiek nog steeds een veilige groene kleur. De stijging wordt veroorzaakt door een stijging van de misdaden. In 2018 werden 214 delicten gemeten tegen 171 in het jaar daarvoor. Er is een lichte stijging (9,68%) te zien van het aantal woninginbraken en een toename van het aantal autokraken met 15,63%. Een forse stijging van het aantal mishandelingen met 50% en een toename van het aantal vernielingen. Van de dorpse buurgemeenten scoren Best en Laarbeek slechter in de rangorde met een score van respectievelijk 167 en 177. Terwijl Meijerijstad en Oirschot beter scoren in de monitor met een score van respectievelijk 223 en 284

Bijgaande statistiek geeft de score van deze gemeente aan.

Son en BreugelPositie dit jaar: 216Positie vorig jaar: 304

Delict

2018

2017

verschil (%)

Woninginbraak

34

31

9,68

Inbraak schuur

10

10

0,00

Autokraak

74

64

15,63

Autodiefstal

11

12

-8,33

Bedreiging

13

11

18,18

Mishandeling

18

12

50,00

Vernielingen

46

40

15,00

Straatroof

0

1

-100,00

Overvallen

0

3

-100,00

Zakkenrollen

8

8

0,00

Onveiliger?
Is Son en Breugel nu onveiliger geworden? Dat lijkt zo uit de cijfers, maar als het aantal delicten over meerdere jaren wordt bekeken, is te zien dat er in 2015 nog 350 meldingen waren en in 2018 het totaal aantal op 214 uitkwam. In de loop der jaren is het aantal vernielingen fors gedaald. Ook het aantal autokraken is fors afgenomen in vergelijk van 2016 en 2018

         Delict                 2018 2017         2016 2015

Woninginbraak

34

31

22

54

Inbraak schuur

10

10

12

27

Autokraak

74

64

114

75

Autodiefstal

11

12

13

15

Bedreiging

13

11

6

14

Mishandeling

18

12

15

35

Vernielingen

46

40

61

119

Straatroof

0

1

0

1

Overvallen

0

3

0

0

Zakkenrollen

8

8

5

10

Totaal

214

171

248

350

Alerter
Veiligheid is ook een subjectief gevoel. De groei van het aantal buurtWhatappgroepen geeft aan dat inwoners alerter zijn geworden. Ook wordt er regelmatig voorlichting gehouden door Son en Breugel Verbindt in samenwerking met de politie.

Tweede
Wordt gekeken naar de landelijke cijfers, dan staat grote broer Eindhoven op een tweede plaats en Amsterdam heeft de twijfelachtige eer de onveiligste stad van Nederland te zijn.

Vlooienmarkt dameskorfbalvereniging De Corridor

Vlooienmarkt Corridor 2018 Foto: Wil Feijen

De plaatselijke dameskorfbalvereniging De Corridor houdt op 7 april voor de 37e keer haar grote vlooienmarkt. Tussen 10.30 en 15.00 uur bent u van harte welkom aan de Van Gentlaan 2a in Breugel.

Vlooienmarktspullen
Mocht u voornemens zijn om de zolder op te ruimen, dan houdt de korfbalvereniging zich aanbevolen voor uw overtollige spulletjes. Op zaterdag 6 april wordt er in Breugel door alle straten gereden om de aangeboden spullen op te halen, wilt u het voor 09.30 uur zichtbaar aan de straat zetten?

Om milieutechnische redenen kan de vereniging de volgende artikelen niet meenemen:
Koelkasten, diepvriezers, computers en TV's, videobanden, bedden, matrassen, fauteuils, bankstellen, gestoffeerde of gedemonteerde meubels, (kunst)kerstbomen, surfplanken en skiboxen. Verder wordt er geen verf, asbestproducten, chemische artikelen meegenomen en afval en kapotte goederen laten de vrijwilligers van de vereniging ook staan. Voornoemde goederen wordt niet meegenomen in verband met de afvoerkosten.

Uitzonderlijk goede of breekbare spullen die u liever niet buiten zet kunt u aanmelden bij Piet Hazenberg 0499-475034 of Petra van Maasakkers 0499-471759. Zij zorgen er dan voor dat er bij u wordt aangebeld om de spullen op te halen. Bij hoge uitzondering kunt u met hen een afspraak maken om de spullen op een ander tijdstip op te halen.

Genealogie bijeenkomst PVGE

Foto: PVGE

Bent u ook benieuwd wie uw voorouders zijn? Kunt u hiervoor hulp gebruiken bij deze zoektocht? De PVGE genealogieclub Son en Breugel kan u daarbij helpen. Dit jaar bestaat de PVGE genealogieclub vijf jaar. Zij komen in kleine groepjes eens per maand, overdag of 's avonds, bij elkaar.

Op maandag 11 maart houdt PVGE Genealogieclub van 13.30 tot 16.30 uur in Braecklant, Amerikalaan 1 Son de bijeenkomst Genealogie. Op deze bijeenkomst wordt de workshop 'Zoeken op internet' gehouden. Tijdens deze bijeenkomst laat de genealogieclub zien hoe je informatie kunt ophalen

De entreeprijs voor niet leden van de PVGE Son en Breugel bedraagt € 2,00. Heb je zelf nog andere inbreng, geef dit dan per mail door, dan kan de organisatie rekening mee houden. Meld je van tevoren even aan, dan rekenen zij op jouw komst. Aanmelden via: Paul Janssen, email: p.janssen2@chello.nl.

Mooie verrassing

Lia Kapteijns wordt verrast door haar vriendinnen Foto: Wil Feijen

Het zal je maar gebeuren, hangt je carnavalsjas klaar voor de Vurgloeiavond, zit je nog koffie te drinken met een paar vrienden, hoor je muziek en gaat de bel. En voordat je in de gaten hebt wat er gebeurt, staat Wa'n Klank bij je in huis muziek te maken. Om je daarna in optocht muzikaal te begeleiden naar de Bongerd om te gaan 'vurgloeien'.

Dit overkwam Lia en Jan Kapteijns vrijdag 1 maart. Een verrassing voor Lia (trouwe fan van Wa'n Klank) geregeld door haar vriendinnengroep. Lia heeft de afgelopen jaren veel meegemaakt met haar gezondheid, vaak in het ziekenhuis gelegen en iedere keer hard moeten werken om er weer bovenop te komen. De vriendinnen zijn heel trots op haar vanwege haar optimisme en kracht en niet te vergeten haar vaste uitspraak: 'We gaan er weer voor!'

Namens de vriendinnen: Wa'n Klank geweldig bedankt voor jullie medewerking aan deze prachtige verrassing en Lia en Jan: ook dit jaar gaan we er weer voor!

Foto: Ingezonden

Kennis delen in de Bieb

Bibliotheek Dommeldal zoekt Spraakmakers

Heb je een jarenlange passie die je graag wilt delen met anderen? Of specifieke kennis over een bepaald onderwerp die ook voor anderen boeiend kan zijn? Ga dan de uitdaging aan en deel jouw kennis met anderen. Kom als Spraakmaker naar de bibliotheek om een afspraak te maken.

Deel je passie, deskundigheid of jouw verhaal
De bibliotheek is bij uitstek een plaats om kennis te delen. Niet alleen kennis over boeken of literatuur, maar ook hele praktische of technische kennis. Tegelijk biedt de bibliotheek een plaats voor verdieping van die kennis, met een grote collectie en met de kennis van de medewerkers.

De bibliotheek heeft echter niet álle kennis zelf in huis. Daarom roept de Bibliotheek Spraakmakers op. Een 'Spraakmaker' weet veel over een bepaald onderwerp en wil dit graag delen met anderen. Dit kan van alles zijn: van breien tot barokmuziek, van filosofie tot filmpjes maken. De vorm is vrij, want een Spraakmaker bepaalt zelf hoe hij of zij de kennis gaat delen. Samen met een medewerker van de bibliotheek kijkt hij/zij welke vorm de beste is. Misschien een workshop, of een reeks lezingen of wellicht een excursie. Van kleinschalige bijeenkomst tot avondvullende activiteit.

De Bibliotheek zorgt voor de promotie via de website, nieuwsbrief en social media, waarmee belangstellenden worden uitgenodigd om te komen kennismaken met het verhaal van de Spraakmaker.

Kom vertellen over je passie, deskundigheid of bijzondere ervaring
De komende maanden gaat Bibliotheek Dommeldal op zoek naar Spraakmakers. Zij kunnen zich melden bij de contactpersonen in de Bibliotheek. Meer informatie is te vinden op de website van Bibliotheekdommeldal.nl. Daar kunnen Spraakmakers zich ook aanmelden.

Wilhelminalaan afgesloten voor doorgaand verkeer van 11 t/m 20 maart

Foto: Adrie Neervoort

De bouw van het nieuwbouwplan Hartje van Son op de hoek van de Nieuwstraat en de Wilhelminalaan is gestart. Het plan bestaat uit vier patiobungalows, één vrijstaande woning, drie stadswoningen, acht appartementen en twee commerciële ruimten.

In januari is het terrein bouwrijp gemaakt en voorzien van riolering. Vanaf 11 maart tot en met 20 maart staan de werkzaamheden aan de aansluiting van de riolering in de Wilhelminalaan gepland. Tijdens de werkzaamheden is de Wilhelminalaan afgesloten voor al het doorgaande verkeer. Ter plekke is een omleidingsroute aangegeven. De weersomstandigheden hebben invloed op het werk; bij langdurige regenval worden de werkzaamheden uitgesteld. Directe aanwonenden krijgen nadere informatie over de start van de werkzaamheden door middel van een brief.

Papieren en digitale gemeentegids

Foto: Ingezonden

De gemeente Son en Breugel en uitgeverij Akse Media te Den Helder zijn gestart met de voorbereidingen van de nieuwe gemeentegids. Ook dit jaar is de gids weer een handige leidraad bij het zoeken naar informatie over uw gemeente.

Zowel in de papieren versie als in de digitale gemeentegids vindt u informatie over de meest uiteenlopende organisaties, verenigingen en bedrijven.

Naast de digitale gemeentegids, http://sonenbreugel.smartmap.nl, kunt u gebruikmaken van de Gemeentegids App. Deze kunt u gratis downloaden door onderstaande QR-code te scannen met uw smartphone of tablet.

Carnaval 2019

Carnaval 2019 in Krutjesgat begon op zaterdag 2 maart met de sleuteloverdracht en eindigde op dinsdag 5 maart met de krutverbranding. Vier dagen feest in het eigen Krutjesgat met Prins Jarno met veel tradities en veel hoogtepunten.

Kijk voor meer foto's van deze vier mooie dagen op
www.mooisonenbreugel.nl
Foto's: Wil Feijen

Ze zijn getrouwd!

Foto: Wil Feijen

Op carnavalsdinsdag 5 maart stond de boerenbruiloft op het carnavalsprogramma. Maanden hebben ze ernaar uitgekeken, eindelijk mochten Anouk Kuijpers en Robin Jansen elkaar het ja-woord geven. Pastoor Harm Vermeulen had de eer om dit onechte huwelijk te voltrekken. Tijdens de koffietafel werd het ja-woord uitgesproken.

Na de eerste huwelijksvoltrekking mocht Prins Jarno het stel ook nog eens in het onecht verbinden, dit gebeurde onder toeziend oog van veel belangstellenden op het Pieter Brueghelplein. Rond 15.00 uur begon de receptie in feestcafé de Bongerd. Met 'unne krommen errum' kwamen veel gasten binnen met etenswaren om er samen een gezellig feest van te maken.

Wat moet ze wel niet denken, het kamermeisje, als ze ons ziet zitten, buiten op het balkon. Het is begin februari, midden in de Portugese winter. Voor ons is het een weldaad hier te zijn, weg van de sneeuw en de grijze wolken van ons thuisland, die we even ontvlucht zijn.

Voor de lokale bevolking zijn we vast een mysterie. Sneeuw kennen ze niet, alleen van TV of films, of van familie die in noordelijke streken wonen. Veel Portugezen zijn geëmigreerd, om de armoede en uitzichtloosheid te ontvluchten.

Ze zijn in elk geval niet weggegaan vanwege het weer. Het is bewolkt, af en toe regent het, soms flink. Het is desondanks een graad of 10 tot 15 warmer dan in Nederland. We zijn gekomen voor de zon. Als die zich laat zien, zuigen we de zonnestralen gretig op, ook al duurt het maar even.

We zitten dan ook buiten, als ze schuchter aanbelt, het kamermeisje. Bescheiden gebaart ze dat ze schoon wil maken, wat al duidelijk was vanwege de schoonmaakspullen die ze bij zich had.

'It's Ok, go ahead', zeg ik. Ik gok maar dat ze me begrijpt. Blijkbaar wel, ze gaat voortvarend aan de slag. Wij trekken ons weer terug op het terras.

Het is best lekker op het balkon, zon en regenbuien wisselen elkaar af. Met een warme trui en jas is het goed te doen, moet je in Nederland eens proberen, begin februari!

Voor de Portugezen is het vast koud. Die zie je dan ook rondlopen in warme truien en jassen, terwijl de toeristen korte mouwen en –broeken aan hebben.

Ze verklaart ons vast voor gek. Dat we buiten zitten, in dit weer. Dat we in de winter op vakantie gaan, terwijl het over een maand of twee pas lekker weer zal zijn.

Het is best prettig zo gek te zijn. Het is rustig, en beter weer dan thuis. We genieten van de prachtige kust en van de woeste golven, beukend op de fragiel ogende zandstenen rotsen. Die kleuren van goudgeel tot roodbruin, ze schitteren in het zonlicht.

Steile kliffen, afgewisseld door open baaien. Rotsen in de meest fantastische vormen, gevormd door golven en wind. Afwisselend en kleurrijk, het is adembenemend om ernaar te kijken. Maar ook om erlangs te wandelen, als het weer droog is.

We genieten nog verder, als het kamermeisje de deur weer achter zich dichttrekt. Op weg naar de volgende.

Krutjesgatse oberrace nieuwe stijl is nog even wennen

Foto: Wil Feijen

Op alle dagen is er met carnaval veel te doen in Son en Breugel, op carnavalsmaandag is er in Son en Breugel al een aantal jaren 'de oberrace' een traditie. De organisatie besloot dit jaar het evenement een nieuwe impuls te geven en verhuisde het evenement van café Het Raadhuis naar de feesttent op het Kerkplein.

Redacteur: Adrie Neervoort
Fotograaf: Wil Feijen

Veranderen traditie
Daarmee werd de oberrace ineens een overdekt evenement en ook meer een familie evenement. Een traditie veranderen is natuurlijk zeer gewaagd en vraagt ook enkele aanpassingen. Deze nieuwe aanpassingen hebben ook weer even tijd nodig.

Glijbaan en hindernisbaan
Een groot pluspunt was dat de oberrace overdekt is en er zelfs voor de kleine carnavalsvierders een heuse kinder-oberracebaan was. Hierdoor is deze editie voor een wat groter publiek aantrekkelijker. In de tent had het aanwezige publiek goed zicht op het parcours dat uit een aantal hindernissen bestond. Nadat je bij de start een heuse glijbaan had 'overleeft', moesten de deelnemers bij de bar een blad met bier pakken en hiermee moest de hindernisbaan genomen worden.

Gemis of gewenning
Dit keer was de opblaasstormbaan geen onderdeel van de oberrace. Was het een gemis of was het gewenning. Het maakte het parcours in ieder geval anders. Wat bleef was de onderlinge ludieke strijd tussen de amateurklasse en de horecaklasse.

Sonse Bierspelen
Het wegvallen van de oberrace bij het café Het Raadhuis werd ingevuld door een geheel nieuw evenement op carnavalsmaandag; de Sonse Bierspelen. Een evenement dat vooral door de jongeren van Son en Breugel goed werd bezocht en zich net als de oberrace voorheen, geheel in de openlucht afspeelde. Met veel ludieke opdrachten en harde muziek vermaakten het publiek en de deelnemers zich goed.

Foto: Wil Feijen
Foto: Wil Feijen

Oude en nieuwe traditie
Zo werd op carnavalsmaandag in Son en Breugel een oude traditie in een nieuw jasje gestoken en een nieuw evenement geboren dat misschien wel een traditie gaat worden.

Eerste benefiet voorstelling op 15 maart snel uitverkocht

Extra voorstelling The Blue Stars

Foto: Ingezonden

Daarvoor alvast, namens The Blue Stars en de Wens Ambulance Brabant, een ieder bedankt die een kaartje gekocht heeft. Het Vestzaktheater heeft daarom een tweede voorstelling op 16 maart in de agenda gezet. Kaarten zijn te bestellen via de website van het Vestzaktheater. Wat zou het mooi zijn als ook die avond uitverkocht zou raken.

The Blue Stars, wie kent ze niet? Een van de Grote Drie in de zestiger jaren. Je had de Rolling Stones, de Beatles en …. de Blue Stars. Tenminste, zo is het verhaal naar een origineel idee van Harrie Sijbers. Het kermisorkest The Blue Stars (dat overigens echt bestaan heeft) maakt na 50 jaar hun comeback en met veel humor vertellen Harrie en Rob over hun belevenissen, gelardeerd met muziek uit die tijd. Joost Egmond en Benjo Plandsoen voor de muziek, Ellen Sijbers en Erica van Dijck voor de zang en Harrie Sijbers en Rob Verschuren voor de grapjes; een mooiere combi is haast niet denkbaar in ons creatieve Son.

Omdat The Blue Stars zelf uiteraard al lang 'binnen' zijn, geven ze benefiet voorstellingen. Ruim twee jaar geleden met succes in de nieuwe zaal van De Zwaan voor Samenloop voor Hoop en nu in het Vestzaktheater voor de Wens Ambulance Brabant. De inkomsten komen volledig ten goede aan de goede doelen.

Onder het mom van het aangename met het nuttige verenigen hebben The Blue Stars een 'Best Of' samengesteld uit de drie shows, die ze al met succes gespeeld hebben in de regio de afgelopen jaren, aangevuld met nieuwe vondsten en grappen. Ome Nol, hoofdpersoon uit Harrie's buuts van de afgelopen jaren, is terug met zijn geheel eigen kijk op het leven. Hij had bijvoorbeeld een wethouder aangereden. Ben je blind riep de wethouder!.. Hoezo blind, zei ome Nol; ik heb oe toch geraakt. Enfin, dan weet u het wel.

Voor mensen, die graag het doel Wens Ambulance Brabant willen steunen, maar niet de voorstelling kunnen bijwonen is er het rekening nummer NL25 RABO 0172 0767 14 waar donaties op gestort kunnen worden.

Donaties
Wat deze donaties betreft nog even het volgende. Alle bedragen zijn natuurlijk van harte welkom. Mocht u als bedrijf willen sponsoren (aftrekbaar!) is er de gelegenheid om uw logo afgebeeld te krijgen op het programmablad wat aan iedere bezoeker wordt uitgereikt. Kort samengevat, hoe groter de donatie hoe groter het logo. "Laten we afspreken dat we logo's gaan plaatsen vanaf € 100,00. U bent dan 'zilveren sponsor', gaat u voor goud moet u aan € 250,00 denken en het dubbele is platina. Bij bekendmaking van het eindbedrag zal uw sponsoring vermeld worden. Onze wens is dat we een mooi bedrag kunnen schenken aan dit, door vrijwilligers gedragen, mooie doel", aldus de Blue Stars en Wens Ambulance Brabant. Voor info over sponsoring ga naar www.thebluestars.nl

Na 1 week al ruim 950 inschrijvingen

Stormloop aan inschrijvingen Sjors Sportief & Sjors Creatief

Foto: Ingezonden

Het sport- en cultuurstimuleringsproject 'Sjors Sportief & Sjors Creatief' in de gemeente Son en Breugel heeft een vliegende start gemaakt. Sjors blijkt enorm populair onder de basisschooljeugd, want vanaf het startschot op woensdag 27 februari om 15.00 uur was het een drukte van jewelste op de website www.sjorssportief.nl.

Succes
Binnen een uur waren er al 350 kinderen die zich hadden opgegeven voor hun favoriete activiteit en na een dag inschrijven stond de teller al op 750 inschrijvingen voor de kennismakingsactiviteiten. Wat een succes.

Populair
Heel veel sporten waren erg in trek, vooral zwemmen, dansen, paardrijden en tennis kregen veel aanmeldingen. Aan de creatieve kant waren schilderen, kookworkshop en muziek maken erg in trek. Kinderen krijgen het advies om de website www.sjorssportief.nl goed in de gaten te houden, want verenigingen bieden in verband met doorslaand succes nieuwe cursussen aan. Cursussen die dus al vol zitten hebben vaak een wachtlijst. Bij voldoende animo mogen de kinderen die op de wachtlijst staan ook gewoon nog gaan 'proeven' aan de activiteit van hun eerste keus.

Laagdrempelig en toegankelijk
Via Sjors Sportief kunnen basisschoolkinderen op een laagdrempelige manier kennismaken met een grote verscheidenheid aan sportieve activiteiten, zonder meteen lid te hoeven worden. De gemeente Son en Breugel heeft samen met de verenigingen haar krachten gebundeld en het resultaat is te zien in het overvolle 'Sjors Sportief/Creatief boekje', waarin meer dan 132 activiteiten worden aangeboden. Alle kinderen uit groep 1 t/m 8 van de basisscholen uit de gemeente hebben een exemplaar ontvangen. Het boekje is ook op de website www.sjorssportief.nl te downloaden. Kinderen mogen zich nog het gehele schooljaar en voor net zoveel activiteiten inschrijven als ze willen.

Multitalent Chevannyo Mc Dowall doet mee met 'De Muziekwedstrijd'

Chevannyo voor zijn drumstel Foto: Ingezonden

De altijd goedlachse Chevannyo drumt al vanaf zijn tweede levensjaar. Met de zandschelpjes in de zandbak had hij de leidsters van de kinderopvang als publiek. Familie en vrienden hebben meerdere malen genoten van zijn optredens. Niet te vergeten zijn drumsessies na de kerkdienst.

Met 7 jaar ging hij lessen volgen bij Key4music en kreeg begeleiding van zijn drumleraar Max van Winkelhof vanaf de eerste les. Chevannyo zit sinds groep 7 als drummer in de schoolband van EBS online. Dit doet hij met veel plezier. Hij wil zich graag blijven ontwikkelen als drummer en zoekt steeds naar nieuwe uitdagingen. Eén van zijn hoogtepunten was de finale winnen van het Okido Podium van Kinderen voor Kinderen.

Als winnaar van de show mocht Chevannyo samen met Kinderen voor Kinderen optreden in het Nieuwe Luxor theater in Rotterdam tijdens hun concert. Naast drummen houdt Chevannyo van voetballen. Ook dit doet Chevannyo vol passie met veel plezier en op hoog niveau bij de voetbalacademie in Lommel (België). Door de verschillende talenten werd hij tijdens de Okido Podium door jurylid Lucia Marthas betiteld als 'Multi-talent' vanwege zijn coördinatie die hij nodig heeft om goed te kunnen voetballen, drummen en ook dansen.

Inmiddels is Chevannyo 10 jaar en doet hij met zijn drumtalent mee aan De Muziekwedstrijd. Hij wil graag naar de finale en daarom vraagt hij aan iedereen om op hem te stemmen. Stem op Chevannyo via https://bit.ly/2VFURP3 en klik op deze pagina op de rode beker onder het filmpje.

Donatie voor WensAmbulance

Foto: Ingezonden

Op carnavalsmorgen 4 maart heet WensAmbulance Brabant maar liefst € 235,15 in ontvangst mogen nemen bij Albert Heijn in Son.

De klanten van deze supermarkt doneerden met hun statiegeldbonnetjes Wensambulance Brabant. Daarmee kan WensAmbulance weer voor de zieke Brabantse mensen hun vrijwilligerswerk voortzetten door voor hen hun laatste wens uit te voeren. Klanten van Albert Heijn heel hartelijk dank voor jullie donatie.

Samen verder als Rabobank Regio Eindhoven

Marc Cootjans Foto: Ingezonden

De Rabobanken Dommelstreek, Eindhoven-Veldhoven en Het Groene Woud Zuid gaan samen verder als Rabobank Regio Eindhoven. Dit hebben de ledenraden van de drie banken op woensdag 27 februari 2019 besloten. Eerder spraken de drie banken al de intentie uit om hun organisaties samen te voegen.

Rabobank Regio Eindhoven bedient een grote, diverse en dynamische regio en heeft de ambitie om voor alle ondernemers en particulieren dé financiële partner te zijn. Ook stelt de nieuwe bank zich ten doel om een betekenisvolle maatschappelijke bijdrage te leveren op de thema's 'ondernemers helpen groeien', 'financieel gezond leven' en 'sociale cohesie'.
De nieuwe Rabobank wil graag dé financiële partner voor de Brainport-regio zijn. In het voorjaar zal de bank een speciale Brainport-agenda presenteren, in de vorm van een ambitieus actieprogramma voor haar ondernemende en particuliere klanten.

Directievoorzitter Marc Cootjans: "In de regio Eindhoven werken 3.500 mensen bij de Rabobank Groep en daarmee zijn we een van de grootste werkgevers in het gebied. Met dit grote aantal medewerkers en met de krachtenbundeling waartoe nu is besloten, zijn we bij uitstek in staat om onze positie als vertrouwde en deskundige dichtbij-bank verder uit te bouwen."

AED-Partner levert AED's bij McDonald's restaurants

AED Partner is een partnerschap aangegaan met McDonald's in Nederland om ruim 150 restaurants te voorzien van een AED om zo een hartveilige omgeving te bieden aan haar gasten en medewerkers.

AED-Partner is het partnerschap met McDonald's aangegaan om zo het gezamenlijke maatschappelijke belang na te streven. Jan Smale, directeur AED-Partner: "Bij iedere minuut vertraging tijdens een reanimatie, van een slachtoffer met een hartstilstand, neemt de overlevingskans met 10% af. Als er binnen zes minuten gestart wordt met reanimeren én met een AED, is de kans op overleven het grootst. Daarom zijn we enorm verheugd dat AED-Partner de landelijke uitrol van AED's bij McDonald's mag faciliteren. Dit past perfect in onze visie, namelijk; het hartveiliger maken van de Benelux".

Door het plaatsen van ruim 150 AED's bij McDonald's is Nederland weer een stuk hartveiliger. Door de centrale locaties van de restaurants, is de AED uitermate goed bereikbaar. Een aantal vestigingen zijn 24/7 geopend, waardoor de AED dag en nacht beschikbaar is.

Eunice Koekkoek, Woordvoerder McDonald's Nederland: "We vinden het belangrijk dat onze gasten een goede tijd bij ons te hebben. Maar mocht zich onverhoopt bij ons of in de nabije omgeving een hartfalen voordoen, dan zijn we blij om met een AED hulp te kunnen bieden aan gasten en onze medewerkers."

Over AED-Partner
AED-Partner is de handelsnaam van Vivon Nederland B.V. in Nederland en Vita Nova Supra NV in België. Beide partijen zijn al sinds 2003 een toonaangevende en merk-onafhankelijke leverancier van AED's, elektroden, batterijen, AED kasten, reanimatiepoppen en accessoires. Gezamenlijk hebben beide organisaties meer dan 40.000 AED's geleverd en dragen op deze manier bij aan een hartveiligere maatschappij.

Gemeente mogelijk bereid financieel bij te springen voor Beschermd Wonen

In de commissievergadering van dinsdag 26 februari was wethouder Frenken uitgenodigd voor een 'vragen uurtje' over Beschermd Wonen. Belangrijke agendapunten van de commissie waren geschrapt omdat de wethouder en zijn ambtenaren de benodigde stukken voor de onderwerpen nog niet compleet hadden. Bezetting en de complexheid van de onderwerpen waren het argument hiervoor. Omdat het onderwerpen waren die onder de verantwoordelijkheid van de wethouder vielen, wilde de commissie wel bijpraten met de wethouder.

Redacteur: Adrie Neervoort

Beschermd wonen
De wethouder was zo vriendelijk om hieraan te voldoen. Het meest pijnlijke onderwerp op dit moment voor alle betrokkenen is Beschermd Wonen. Een project dat, zoals u al eerder in deze krant heeft kunnen lezen, op losse schroeven staat door bezuinigingsmaatregelen van de gemeente Eindhoven.

Een zorgaanbieder
Wethouder Frenken liet weten dat de zorg voor de huidige bewoners nu is gegarandeerd, maar dat is niet het geval in de toekomst. Dit heeft volgens de wethouder alles te maken met de constructie die de stichting Doorpakken Wonen hanteert, een contract met één zorgaanbieder voor alle jongeren in het project. Deze constructie kent de gemeente Eindhoven niet en is dan ook volgens de gemeente Eindoven niet wenselijk. De cliënt moet namelijk, wat Eindhoven betreft, de zorg in kunnen kopen waar hij of zij dat zelf wil. Feitelijk juist, maar de huidige constructie wordt al gehanteerd sinds de oprichting van Doorpakken Wonen. Dit was bij de gemeente Son en Breugel bekend toen het project in Son werd gestart.

Budgetplafond
Volgens de ouders, bewoners en de stichting Doorpakken Wonen is het project juist mede succesvol door met één zorgaanbieder samen te werken. Maar door het budgetplafond dat de gemeente Eindhoven nu hanteert, met het principe iedereen is gelijk, zou het zomaar kunnen zijn dat de huidige zorgverlener RAC het niet kan uitvoeren voor het aanwezige budget van een cliënt en een ander zorgaanbieder wel.

Aanvullen
Wethouder Frenken gaf aan niets anders te kunnen dan mee te gaan in de denkwijze van de gemeente Eindhoven. Dat was volgens de oppositie wel heel gemakkelijk. En daarom stelde Monique van Zwieten (D66) voor om de onzekerheid weg te nemen. "Het gaat om de huidige bewoners maar ook om de toekomst van het project, een uniek project in Son en Breugel", concludeerde Van Zwieten. Daarom riep zij de leden op, om gezamenlijk duidelijk te maken dat wat de commissie betreft, alles in het werk zal worden gesteld om het bedrag dat wegvalt door de bezuinigen in Eindhoven, aan te vullen vanuit de gemeente Son en Breugel. Dit geldt zeker voor de huidige bewoners maar ook voor de toekomst van het project. Dit sloot geheel aan bij de opmerking die Don Pasanea eerder al maakte richting de wethouder dat een eerder ingediende motie als doel had dit uniek project te laten voortbestaan.

Initiatief nemen
Een mooi initiatief dat dan ook door de leden werd omarmd. Commissielid Buurke (PvdA/GroenLinks) merkt nog op dat het college de wet volgt. "Laten wij dan het initiatief nemen voor een oplossing", aldus Buurke. Natuurlijk zijn er nog veel haken en ogen aan het initiatief waarbij het om een bedrag van ruim €115.000 gaat. De raad is dus bereid om te kijken of het mogelijk is om het unieke Sonse project van de stichting Doorpakken Wonen financieel te steunen en daarmee het project te laten bestaan in de huidige vorm.

Veiligheid voor fietsers heeft hoge prioriteit!

Geef uw mening over de fietsstraat/pad door Breugel

Veiligheid voor fietsers heeft wat betreft het CDA een hele hoge prioriteit. Zeker als het gaat om kwetsbare groepen zoals schoolgaande kinderen/jongeren en ouderen. Afgelopen weken zijn er verschillende dossiers om de verkeersveiligheid te verbeteren in de commissie Grondgebiedzaken besproken en in een afrondende fase terecht gekomen:

1. Een lang gekoesterde wens om een goed verlicht fietspad langs de Eindhovense weg te realiseren, vooral in het belang van de veiligheid van middelbare scholieren.
2. De realisatie van de slowlane over Ekkersrijt. De Slowlane is een nieuwe infrastructuur voor de fiets die de economische toplocaties in de Brainport Avenue op een snelle en milieuvriendelijke manier met elkaar gaat verbinden.
3. Het verlichten van het fietspad langs de Rooijseweg en Planetenlaan, waar wij voorgesteld hebben ook het net verbeterde fietspad langs de verlengde Gentiaanlaan mee te nemen.
4. Het in versneld tempo verhogen van het onderhoudsniveaus van trottoirs en fietspaden.
5. De realisatie van een fietsstraat/fietspad in het centrum van Breugel. Dit laatste is gezien de scholen, speeltuinen en sportvoorzieningen die hier liggen uitermate belangrijk om snel aan te pakken.

Een definitieve keuze voor een fietsstraat of losliggend fietspad is nog niet genomen daarom horen we graag uw ideeën en overwegingen hierover? Neem dan contact op met: CDA.Son.en.Breugel@outlook.com

Camille Limpens
Fractie CDA Son en Breugel

Muziek en fotografie in Mathieu Dirven Concert

De Slagwerkgroep Foto: Ingezonden

Sint Oedenrode - Prachtig gespeelde muziek ondersteund met schitterende foto's. Zo zou je het Mathieu Dirven Concert van zondag 10 maart het best kunnen samenvatten. Om optimaal van deze bijzondere combinatie te genieten, is dit keer uitgeweken naar Cultureel Centrum Mariëndael in Sint Oedenrode.

Het concert belooft zeer gevarieerd te worden. Het koperkwintet van NJA brengt diverse stukken ten gehore. Het kwintet speelt een stuk van Brahms, Delibes en vier delen uit de Notenkrakersuite van Tsjaikovski.

Daarnaast zijn er ook vier pianoleerlingen van Phoenix Cultuur die achter de vleugel plaatsnemen. Het zijn alle vier inmiddels gevorderde pianisten die les krijgen van Ruud Bouman. Tobias Klokgieters heeft al vaker opgetreden op het Mathieu Dirven Concert. Dit keer speelt hij Debussy. Diana Alkemade speelt een wals van Granados. Haonan Qin speelde vorig jaar ook op het concert met filmmuziek. Dit keer speelt hij het expressieve All of me van Jon Schmidt. De 22-jarige Jules Terken speelt Primavera van de Italiaanse componist Einaudi.

Luca Appeldoorn speelt met haar docente Annelies Bremmers op harp. Ook zij zijn al eerder op het Mathieu Dirven Concert te gast geweest. Hun succesvolle optreden van destijds geven ze nu een vervolg met de stukken Ceol Measgadh en Swan LK243.

De slagwerkgroep van muziekvereniging Meierijstad laat zich ook horen. De 18 leden zijn inzetbaar op alle instrumenten die tot hun beschikking staan. Daarmee brengen ze een heel gevarieerd en verrassend geluid. De leiding is in handen van René van Lokven.

Naast de prachtige muziek die wordt gespeeld, wordt er nog een extra dimensie aan toegevoegd door fotografie. Een aantal fotografen van FotoclubRooi heeft zich laten inspireren door de diverse muziekstukken. Op een groot scherm projecteren zij bijpassende foto's.

Het belooft dus een gevarieerd en uniek koffieconcert te worden. De aanvang is zondagochtend 10 maart om 11.30 uur in Cultureel centrum Mariëndael. Kaarten zijn ter plekke verkrijgbaar à € 7,50 inclusief een kop koffie of thee in de pauze. Tot 18 jaar is de prijs € 3,00. Reserveren is mogelijk via het e-mailadres mdirvenconcert@rooiskultuurkontakt.nl.

Boswerkzaamheden De Pan

Heeze - Staatsbosbeheer start vanaf medio maart met boswerkzaamheden in het noordelijke gedeelte van De Pan. Het streven is om begin april dit jaar klaar te zijn met de werkzaamheden. Het zagen vindt plaats met oogstmachines en neemt een paar weken in beslag. Plaatselijk kunnen de werkzaamheden voor overlast zorgen, doordat paden minder goed begaanbaar zijn. Het bos is van tevoren zorgvuldig door boswachters geïnventariseerd op nesten, mierenhopen en bomen met nestholtes volgens de regels van Gedragscode Zorgvuldig Bosbeheer. Ook tijdens de houtoogst wordt hierop gelet.

Duurzaam bosbeheer

In De Pan wordt 'gedund' in het noordelijke gedeelte van het bos. Bij dunning worden er bomen weggehaald om de anderen meer ruimte te geven om goed verder te groeien. Voor kwaliteitshout treffen wij regelmatig maatregelen in het bos. Rechte bomen zijn bijvoorbeeld het meest geschikt om planken van te zagen. Daardoor kunnen ook toekomstige generaties hout als hernieuwbare grondstof blijven gebruiken. De opbrengst van de houtverkoop wordt gebruikt voor het beheer van alle natuurgebieden van Staatsbosbeheer. Bos blijft bos. In het zuidelijke gedeelte van De Pan heeft Staatsbosbeheer vorig jaar nieuwe loofbomen geplant zoals linde en beuk.

Werkzaamheden
Staatsbosbeheer is jaarrond aan het werk in het bos. Van het zetten van stippen, het inventariseren van de dieren, tot de houtoogst zelf met machines. Er wordt steeds zorgvuldig afgewogen welke bomen geoogst worden. Bomen krijgen een markering (gekleurde stippen of strepen), het zogenaamde blessen. Bomen vellen gebeurt met een oogstmachine, een 'harvester'. Deze geavanceerde houtoogstmachine kan nauwkeurig en precies werken. Hij velt en onttakt de bomen en zaagt de stam in stukken van de gewenste lengte. De stammen worden opgestapeld in afwachting van transport naar de zagerijen.

Wandel, fiets en ruiterpaden tijdelijk minder goed begaanbaar of omgeleid
De bospaden kunnen tijdelijk minder goed begaanbaar zijn door beschadiging door houtoogstmachines en vrachtwagens. Deze paden worden na de houtoogst zo snel mogelijk hersteld. Werkzaamheden zijn in het bos altijd aangegeven met bordjes zodat bezoekers niet verrast worden door de machines. Daarnaast is het voor de veiligheid van de geïnteresseerde bezoeker van belang om niet te dicht bij de werkzaamheden te komen. Met bordjes en linten zijn de plekken waar gewerkt wordt gemarkeerd. Op een enkele plek wordt een route tijdelijk omgeleid. De fietspaden blijven volledig opengesteld voor publiek.

Zorgvuldig vakmanschap
Staatsbosbeheer werkt zorgvuldig voor plant en dier. Dat betekent dat voor aanvang van de werkzaamheden wordt bekeken of er bijvoorbeeld nesten, mierenhopen en bomen met nestholtes aanwezig zijn in het werkgebied. Ook tijdens de houtoogst wordt hier naar gekeken. En als die er zijn, worden er maatregelen genomen om deze te beschermen. We doen dat volgens de richtlijnen van de Gedragscode Bosbeheer. Ook wordt er niet méér geoogst, dan er bijgroeit. De bossen van Staatsbosbeheer zijn FSC®- gecertificeerd.

The Ruggeds te zien in Theater De Blauwe Kei

Veghel - The Ruggeds komen vrijdag 8 maart naar Theater De Blauwe Kei met de theatershow Between Us, een dansspektakel vol dans, muziek en acrobatiek. De voorstelling begint om 20.15 uur in de Grote Zaal van Theater De Blauwe Kei op CHV Noordkade.

The Ruggeds staan erom bekend dat ze een unieke benadering hebben van breakdance; ze zijn beïnvloed door diverse dansstijlen en danstheater en accentueren de individuele stijlen en persoonlijkheden binnen de groep. De dansers hebben samengewerkt met internationale artiesten zoals Rita Ora en Justin Bieber en worden vaak gevraagd om te dansen voor reclames van grote merken.

Met een mix van dans, muziek, acrobatiek, slacklining en b-boying nemen The Ruggeds u mee in het verhaal van hun bijzondere familieband. "De voorstelling barst van de goede ideeën en mooie scènes", aldus de Theaterkrant. "Flitsend voetenwerk en aanstekende bewegingslol", volgens de NRC.

Kaarten voor Between Us bedragen € 20,10 (inclusief een drankje) en zijn te reserveren via www.blauwekei.nl, telefonisch via 0413-342555 of aan de theaterkassa op werkdagen tussen 13.00 en 17.00 uur. Meer informatie vindt u op www.blauwekei.nl

Kienavond in Lieshout

Opperste concentratie tijdens het kienen (archieffoto 2018) Foto: KBO

Seniorenvereniging KBO Lieshout houdt vrijdag 8 maart in het Dorpshuis, Grotenhof 2 in Lieshout weer de bekende en gezellige kienavond.

Naast het kienen is er een mooie loterij. Ook maakt u kans om de jackpot te winnen. Kom kienen en win een van de prachtige prijzen. De zaal is open om 19.00 uur en aanvang is om 20.00 uur. U wordt van harte uitgenodigd voor een avondje gezellig kienen in het Dorpshuis.

Kamermuziek in de Cathrien

Foto: Ingezonden

Eindhoven - Het trio 'Meredí Ensemble' (melodie in het Armeens) is opgericht in Rome door drie muzikanten uit verschillende landen. Verenigd door hun passie voor Franse muziek uit de 19e en 20e eeuw proberen ze deze zelden uitgevoerde, maar zeer opmerkelijke muziek meer populariteit te geven.

De instrumentatie die door het ensemble worden gebruikt (stem, fluit, piano), hebben beroemde componisten geïnspireerd zoals Debussy, Ravel, Delibes, Saint-Saëns, Gaubert, Fauré, maar ook minder bekende componisten als Hüe, Diemier, en Grandval.

'Kamermuziek in de Cathrien' wordt gehouden op zaterdag 9 maart om 15.00 uur in de St. Catharinakerk in Eindhoven, met om 14.25 uur beiaardbespeling door stadsbeiaardier Rosemarie Seuntiëns.

Toegang € 10,00 (scholieren en studenten vrij toegang). Dit concert is vrij toegankelijk voor We Are Public abonnees

Quint Otten maakt debuut voor Siam Gym

Foto: Ingezonden

Het jaar 2018 verliep voor kickbokser Quint Otten niet zoals hij gepland had. Door veel afzeggingen van tegenstanders, een gebroken hand die hij opliep tijdens het sparren bij Kops Gym en tot overmaat van ramp verloor Quint eind 2018 een vriendin. Al met al was 2018 een zwaar jaar. Quint wil in dit jaar harder terugkomen dan ooit. Hij is weer hard aan de weg aan het timmeren om zijn doel waar te maken; het bereiken van de wereldtop over een paar jaar.

Ondanks voorgenoemde mindere dagen heeft 2018 toch nog iets moois gebracht. Het mooiste hoogtepunt is toch wel dat hij de Europees kampioen/4 mans toernooiwinnaar in Thailand drie rondes lang domineerde en won, dit was een sterke partij waarbij hij ook twee keer 8 tellen uitdeelde.

Vertrek naar Siam Gym
Sinds 3 maanden traint Quint bij Siam Gym onder leiding van Mekki Ben-Azzouz, Aziz Ameziane en Samir Ben-Azzouz en dat bevalt hem goed. Hij is zeer tevreden over de aanpak van zijn trainingen en ook hoe professioneel er wordt omgegaan met het voorbereiden daar. Hij heeft daar ook veel trainingspartners, er lopen veel wereldtoppers rond, zoals Tayfun Ozcan, Khalid El Moukadam, Nordin van Roosmalen. Buiten dat hij drie keer per week bij Siam Gym traint, gaat hij ook twee keer in de week naar Leroy's Gym in Valkenswaard waar hij zijn krachttraining doet onder leiding van Leroy Damen. Daarnaast wordt er veel tijd besteed aan zijn voeding.

Debuut
Quint maakt 6 april zijn debuut in Beringen in België en kijkt daar met veel vertrouwen en motivatie naar uit. "Mijn doel voor dit jaar is duidelijk, ik wil nog meer ervaring op doen en zo snel mogelijk naar de B-klasse. Ik wil mezelf bewijzen tegen over mijn nieuwe trainers dat ik stappen aan het maken ben en dat moet ik laten zien in de ring. Ik heb honger. Via deze weg wil ik ook mijn sponsoren North Side sports, Leroy's gym en Barbos Barbershop bedanken voor hun steun en vertrouwen in mij en natuurlijk mijn ouders die altijd alles voor mij aanpassen en ook wil ik nog mijn familie en vrienden bedanken. Op naar een top jaar!"

Dames 1 en 2 en Heren 4 in de race voor het kampioenschap

Dames 2 in actie tegen VC Bladel Foto: Ingezonden

Na de glanzende overwinning tegen ODI moesten de dames van Pieter Brueghel 1 aantreden tegen VC Bladel 2. De thuiswedstrijd werd redelijk eenvoudig gewonnen, dus de dames waren extra gemotiveerd om ook nu de drie punten mee naar huis te nemen. Ook wilden de dames de mooie reeks van uitwedstrijden graag handhaven; uit werd namelijk nog geen punt verloren.

De service werd ook nu weggegeven maar had een iets minder goed resultaat dan de vorige keer. Nu scoorde Bladel gelijk het eerste punt. Daarna werd de opslag teruggepakt en na een paar goede services was er een mooi gat geslagen. Bladel moest veel verdedigen, had veel ballen, maar aanvallend liep het iets minder goed. Met prikballen in het centrum pakten ze een aantal punten, maar nadat Pieter Brueghel de opstelling daar weer op had aangepast, was dat ook geen probleem meer. De eerste set werd met 17-25 binnengehaald.

De tweede set kwam Dilise erin en Pieter Brueghel ging verder waar ze aan het einde van de eerste set waren gebleven. Gewoon degelijk spelen en goed verdedigen. Met name de aanval op links liep niet altijd even goed. De setups kwamen een beetje wisselvallig, maar de hoofdaanvalsters maakten er wat moois van en de punten bleven binnenkomen. De aanval op midden werd mooi afgewisseld. Af en toe een slim prikballetje ertussen en vervolgens de bal over de gehele breedte neerleggen. Het blok van Bladel stond iets beter, waardoor er iets beter gekeken moest worden. De tweede set leek op de eerste en werd redelijk makkelijk gewonnen met 14-25.

De derde set was eigenlijk een kopie van de tweede. Af en toe zat er een rommelige rally tussen die meestal niet werd gewonnen, maar met 11-25 werd ook de derde set gewonnen en werden de drie punten weer mee naar huis genomen. Het kampioenschap is weer drie punten dichterbij voor Dames 1. Ga zo door.

Ook Dames 2 draait lekker momenteel. Dames 2 heeft maandag 25 februari haar thuiswedstrijd tegen de nummer twee VC Bladel 4 in een enerverend duel winnend afgesloten met 2-1. Op dit moment staan zij vijf punten 'los' en stevenen ook af op een kampioenschap.

De andere kampioenskandidaat komt uit de herengeleding; Heren 4. Zij speelden donderdag tegen de nummer twee MVC De Hangar uit Meerhoven en verloren deze wedstrijd helaas met 1-3. Toch is er nog een marge over van twee punten, waardoor ze de koppositie handhaven.

Succesvolle opleiding voor korfbaltrainers

Foto: Ingezonden

Ronald Brekelmans en Maurice Loosschilder hebben maandag 25 februari de KT2 opleiding met succes afgesloten.

Ronald is momenteel trainer/coach van het pupillen D2-team van de Corridor en Maurice van het F-team. Beide heren zijn vorig jaar op 1 oktober vol enthousiasme begonnen aan hun opleiding en hebben ook in dezelfde stijl hun opdrachten uitgevoerd, onder begeleiding van Merel van Deursen en Marit Reinten.

De Corridor is bijzonder trots op beide heren en hoopt dat zich in de toekomst nog meer mensen aanmelden om deze opleiding te gaan volgen. Ronald en Maurice, van harte gefeliciteerd met de behaalde kwalificatie en veel succes met de verdere opleiding.

SBC Jeugd

Programma SBC jeugd 9 maart

THUIS TEAM BEZOEKERS VERTREK AANVANG
SBC JO 19-1 - Oirschot Vooruit JO 19-1 15:15
Wilhelmina Boys JO 19-3 - SBC JO 19-2 13:45 14:45
DBS JO 19-2 - SBC JO 19-3 13:15 14:15
Wilhelmina Boys JO 17-1 - SBC JO 17-1 13:45 14:45
SBC JO 17-2G - Dommelen JO 17-2 15:15
SBC JO 17-3 - RKSV Nuenen JO 17-5 15:15
Nieuw Woensel JO 17-1 - SBC JO 17-4 11:30 12:30
SBC JO 17-5 - VRIJ
MO 17-1 - VRIJ
Reusel Sport JO 15-1 - SBC JO 15-1 12:00 13:00
SBC JO 15-2 - VRIJ
FC Eindhoven AV JO 15-2 - SBC JO 15-3 13:30 14:30
SBC JO 15-4G - VRIJ
SBC JO 14-1 - DBS JO 14-1 13:15
Marvilde JO 14-1 - SBC JO 14-2 11:30 12:30
DBS JO 14-4 - SBC JO 14-3 11:15 12:15
SBC JO 13-1 - VRIJ
SBC JO 13-2 - Riethoven JO 13-1 11:45
SBC JO 13-3 - VRIJ
RKSV Nuenen JO 13-4 - SBC JO 13-4 10:00 11:00
SBC MO 13-1 - VRIJ
RKVVO JO 12-1 - SBC JO 12-1 10:30 11:30
SBC JO 12-2G - VRIJ
Oirschot Vooruit JO 12-2 - SBC JO 12-3 08:30 09:30
SBC JO 12-4 - DVS JO 12-3 10:15
SBC JO 12-5G - VRIJ
SBC JO 11-1 - VRIJ
DBS JO 11-4 - SBC JO 11-2 08:00 09:00
SV Budel JO 11-2 - SBC JO 11-3 08:45 09:45
SBC JO 11-4G - VRIJ
SBC JO 11-5G - Woenselse Boys JO 11-4 10:15
SBC JO 10-1 - Marvilde JO 10-1 10:15
Reusel Sport JO 10-1 - SBC JO 10-2G 09:15 10:15
SBC JO 10-3G - RPC JO 10-4 10:15
Dommelen JO 10-4G - SBC JO 10-4G 08:00 09:00
SBC JO 10-5 - VRIJ
SBC JO 10-6G - Unitas:" JO 10-6 10:15
SBC JO 10-7 - DBS JO 10-4 10:15
SBC JO 9-1 - RKSV Nuenen JO 9-1 09:00
WODAN JO 9-3 - SBC JO 9-2 08:15 09:00
SBC JO 9-3 - VRIJ
SBC JO 9-4G - VRIJ
SBC JO 9-5 - VRIJ
FC Eindhoven AV JO 9-6 - SBC JO 9-6 07:45 08:30
SBC JO 9-7G - Brabantia JO 9-5 09:00
SV Budel JO 9-3 - SBC JO 9-8 07:45 08:45
SBC JO 8-1 - WODAN JO 8-1 10:15
SBC JO 8-2 - Boxtel JO 8-2 09:00
SBC JO 8-3 - RKSV Nuenen JO 8-4 09:00
SBC JO 8-4 - Geldrop JO 8-4G 09:00
DBS JO 8-3 - SBC JO 8-5 08:00 09:00
SBC G1 G - Best Vooruit G 2 G 13:15

Troubadour Theo Themamiddag bij VV Nijnsel

Clubarts Theo van der Heijden maakte van zijn hart geen moordkuil. Hij verkondigde, niet altijd zonder stemverheffing, zijn mening, niet zelden met een lichte in emotie gedrenkte hapering.

Dé cultheld van de club die vele jaren op zondagmiddag in de dugout vertoefde bij het eerste. De waterzak altijd binnen handbereik, de inhoud van de EHBO-koffer mogelijk wat incompleet, maar zeker gedateerd. Op dinsdagavond deed hij ook aan heilmassages, al is de werking daarvan niet in alle gevallen bewezen. Anti-rook campagnes gingen aan hem voorbij, evenals kledingadviezen.

Een paar liter koffie, een paar haffels bier, een buil shag met vloeikes en een grote frites met. Meer had hij niet nodig op zondag. Later op de avond volgde dan na enig theatraal aandringen het onvermijdelijke 'One Way Wind', een kniesoor betrapte hem wel eens op een valse noot. Een 'drie-halen-een-betalen' bril met wat kunstzinnige witte verfspatten. Zijn kapsel bood ruimte tot enige verbetering. Max Verstappen zou nog met schrik in zijn auto hebben gezeten, onderweg naar uitwedstrijden. Hij deed niet aan APK. 'Alles voor de club.'

Enige jaren geleden ontviel hij VV Nijnsel plotseling. Zijn clubhart liet hem in de steek. De verslagenheid was groot, het aantal Nijnsel supporters die de uitvaart bijwoonden ook. Vorig seizoen ontstond het breed omarmde idee uit de koker van Nijnsel 3 om een jaarlijkse Theo van der Heijden Memorial in het leven te roepen. En zo geschiedde. Op zondag 10 maart vindt in de kantine van sportpark Den Eimert de tweede editie plaats bij de thuiswedstrijd Nijnsel-Herpinia die om 14.30 uur begint.

Er is koffie, bier, grote frites met. Misschien gaan ze nog shag met vloeikes verkopen. Er wordt wat muziek van de Cats gedraaid, al halen die bij lange na niet het niveau van Theo. Piet Veerman heeft het altijd maar lastig gevonden dat iemand die na hem kwam zijn liedjes veel beter vertolkte. Meestal is het andersom. En er wordt nog iets toepasselijks gedraaid van Lenny Kuhr: de Troubadour.

Iedereen die Theo een warm (club)hart toedroeg en -draagt is deze nostalgische middag van harte welkom in het sportpaviljoen van vv Nijnsel/TVE Reclame aan de Sportlaan in Nijnsel.

Uit de Troubadour (Lenny Kuhr, 1969)
En in de herberg van de stad
Zong hij een drinklied op het nat
Voor wie nog staan kon en wie zat
De troubadour
De troubadour

Van vrouwen in fluweel of grijs
Zong hij de harten van de wijs
Zijn liefdeslied ging mee op reis


Toen werd het stil, het lied was uit
Enkel wat modder tot besluit
Maar wie getroost werd door zijn lied vergeet hem niet

Lalalalalalalailalalailala
Lalalalailalala

Bridgeclub De Beckart

Uitslag 28 februari
1. Henriëtte en Jan Verheijen 54.33%
2. Riet v.d. Laar en Zus v.d. Rijt 53.33%
3. Toos Sanders en Fried v.d. Laar 51.66%
4.Nel Dielemans en Jan Verbunt 48.33%.

Aankomende week is geen bridgen. Daarna is iedereen weer welkom op donderdagmiddag in De Beckart. Info 0413-474297.

Korfbalvereniging De Corridor

Uitslag woensdag 27 februari
Recreanten Corridor 1-DAW 6 - 1

Programma
Zaterdag 9 maart aanvang
Corridor E1 – De Korfrakkers E2 10.00
Corridor D2 – SCMH D1 14.00
Corridor D1 – De Korfrakkers D2 15.00
Corridor C1 – DSV C2 16.00
Corridor B1 – Flamingo's B1 17.00

Zondag 10 maart
VVO/Klimroos 3 – Corridor 2 11.15
Nijnsel 2 – Corridor 3 13.15
DSV 1 – Corridor 1 14.45

SBC Senioren

Programma
Zondag 10 maart
Wilhelmina Boys 1 - SBC 1 14.30
Bladella 2 - SBC 2 12.00
SBC 3 - Den Dungen 2 12.00
SBC 4 - Oirschot V. 3 10.00
UNA 4 - SBC 5 12.00
Den Dungen 7 - SBC 6 10.00
SBC 7 - Best Vooruit 10 14.00
SBC 8 - UNA 13 10.00
UNA 11 - SBC 9 10.00
SBC 10 - Nederwetten 3 12.00
UNA 12 - SBC 11 10.00
SBC 12 - Acht 5 12.00
Acht 8 - SBC 13 10.00
Nieuw Woensel VR2 - SBC VR1 12.00
SBC VR2 - SV Budel VR1 10.00

RKVV Nederwetten

Programma zaterdag 9 maart
Braakhuizen Vet 2 - Nederwetten Vet aanvang 16.00 uur
Zondag 10 Maart
Fc de Rakt 1 - Nederwetten 1 aanvang 14.30 uur
Nuenen 9 - Nederwetten 2 aanvang 14.30 uur
SBC 10 - Nederwetten 3 aanvang 12.00 uur
Nederwetten 4 - DBS 5 aanvang 11.00 uur
Nederwetten Da 2 - Acht Da 1 aanvang 10.00 uur

Dinsdag 12 maart
Nederwetten Da 1 - ST Heeze/ Sterksel Da 1 aanvang 19.30 uur

Handbalvereniging Apollo

FotoReZa

Kwartfinales beker HV Apollo
Twee spannende kwartfinales staan vrijdag 8 maart op het programma. Om 19.30 uur start ons damesvaandelteam tegen Handbal Someren. Om 21.00 uur strijden de Heren 2 om een plek in de halve finale.

Programma 8 maart Kwartfinale
19:30 uur Apollo DS1 - Handbal Someren DS1
21:00 uur Apollo HS2 - Tremeg HS1

9 maart
20:30 uur Apollo HS1 - Helius HS1

Argo Waterpolo

Programma zaterdag
D gemengd - PSV in ZIB te Best 16:30 uur
C gemengd - Waterproof in ZIB te Best 17:15 uur
Dames 1 - DZT'62 in ZIB te Best 18:00 uur
Heren 1 - Thalassa in ZIB te Best 19:00 uur
Merlet/BZPC - B jongens in De Kwel te Cuijk 19:15 uur
HZPC - Heren 2 in De Berkel te Horst 19:45 uur

Bridgeclub Son

Uitslag
Woensdag 27 februari in Braecklant
1. Agnes Obbema & Gerard Obbema 64,24%
2. Gertie Gummels & Ilona Musch 62,15%
3. Marijke Kraemer & Toos de Wit 59,38%

Agenda BioBest

Speelweek van wo 06 maart t/m wo 13 maart
Corgi (2D NL) (€ 6,80) wo. 6 mrt. 13:45, do. 7 mrt. vr. 8, za. 9 mrt. 14:20, zo. 10 mrt 12:15. wo. 13 mrt. 13:45. Verliefd op Cuba (€ 8,50) wo. 6 mrt. 21:15, do. 7 febr. 18:30, vr. 8 mrt 18:30, za 9 mrt. 21:15. Bohemian Rhapsody (€ 8,50) zo. 10 mrt.16:45. Bohemian Rhapsody Sing-A-long (€ 8,50) wo. 13 mrt. 20:00. Green Book (€ 8,50) wo. 6 mrt 18:45, do.7 mrt. 20:45, vr. 8 mrt 20:45, za 9 mrt. 18:45, zo. 10 mrt. 19:30, ma. 11 mrt. 20:00. Brugklas-De tijd van mijn leven (€ 6,80) wo. 6 mrt. 16:00, do 7 mrt 16:00, vr. 8, za. 9 mrt. 16:35, zo. 10 mrt. 14:35, wo.. 13 mrt. 16:00. De Lego Film 2 (2D NL) (€ 6,80) wo. 6 mrt. 11:15,. Do. 7 mrt 11:15 vr. 8, za. 9 mrt. 12:00. NL = Nederlands gesproken OV = Originele versie NL ondertiteld

PRIJZEN: p.p. basis zaal, balkon + € 1,00, 3D TOESLAG + € 2,00

Sonnetjes

TE KOOP

Nieuwe Dessotapijttegels. In allerlei kleuren/soorten.
Grote voorraad, scherpe meeneemprijs. Vanaf € 2,- per m2
Duinweg 17, Schijndel, 06-23034594.Dinsdag en zondag gesloten.

Terrasverwarmingslamp €25,- Koperen Ketel €17,50 Rode pers tafelkleed 165x 90 cm €25,- euro, Blauwe loper 165x 62 cm €20,- Een zwart en bruine leren herenjas maat 54 €10,- per stuk. Suede damesjas maat 38 €10,- Witte herenregenjas €10,- 2 witte kamerlampen (groot en klein) €15,- glasplaat 70x 40 cm (gehard en brandwerend) €20,- bidstoel €12,50 rotan lectuurbak €7,50 cirkelzaag + boormachine €35,- en een Samsonite koffer €10,-

TE KOOP GEVRAAGD
Wij kopen van particulieren alles van goud (horloges, kettingen, sieraden, tanden) en oud zilveren bestek. Voor info: tel 06-82210083

Complete inboedels
Gebruikte eiken meubelen
Barok en antiek
Tel: 06-21839778

Wij kopen uw toercaravan!!
Alle merken en bouwjaren.
Tegen contante betaling.
Met vrijwaring snel en correct.
Bel: 06-53206207 Of Tourcaravaninkoop.nl

Landbouwmachines: o.a. ploegen, tractors, spitmachine, frees, schudder, hark, maaier, mesttank, kieper, weidebloter, weisleep, vee-/paardentrailer, enz. Tel. 06-19076959
Klassieke auto's gezocht. Heeft u een oldtimer staan die u wilt verkopen, dan kunt u mij bellen op 06-10315896 of mail oldtimerinkoop@hotmail.com

DIVERSEN
Tweedehands speelgoed en kinderkledingbeurs.
150 marktkramen. 17 maart: Dreef in Aarle-Rixtel en
24 maart: Bongerd in Breugel van 11:00-14:00
www.kinderkledingbeurs.net

Gratis af te halen, eiken salontafel, twee 2-persoons deken + nieuw laken. Houten opbergrek met 5 planken, oude leren koffer. Tel. 06 52750347 0f 0499 475227

DIENSTEN
Stoelenmatter vernieuwd Biezen-, Thonet-, Papercord stoelen. Voor de beste kwaliteit bel 0478-539054

VERSTOPPING? Van der Linden rioolservice voor alle rioolproblemen, bv aan toilet/wc, keuken, badkamer, hemelwaterafvoer, bel 06-55988639, mail info@vanderlindenrioolservice.nL

TUIN
Voor Verkoop, Onderhoud en service van al uw tuinmachines en het slijpen van uw tuingereedschap tegen een scherp tarief. H. v.d.Horst st Hubertuslaan 21, Son & Breugel, 0499-473314 / 06-20200346

Martens Hoveniers, Uw specialist in tuinonderhoud, renovatie, aanleg & advies. Bel gerust 06-12464875

Raad de detailfoto

In de krant van woensdag 27 februari stonden zes detailfoto's van carnavalswagens gepubliceerd. De vraag was van welke wagen de detailfoto was.

De juiste antwoorden zijn:
Foto 1: Hendig Zat
Foto 2: Stoklanterflanters
Foto 3: cv Krek Gek
Foto 4: cv Vrijgezellig
Foto 5: Brandweer
Foto 6: Prinsenwagen

Uit de vele inzendingen is Yvonne Swinkels gekozen. Yvonne heeft twee kaartjes voor een film naar keuze (excl. events) gewonnen van Biobest Theater.

Agenda Vestzaktheater

Agenda Vestzaktheater

6 maart 19.30 uur 'Gewoon doen' voor de actieve 55 plusser
9 maart 20.15 uur Concert 'Back to the Country'
10 Kienen in het Vestzak
11 maart 11.00 uur Beweeggroep Veerkracht voor de sportieve 60 plusser
11 maart 10.00-16.00 Seniorenactiviteiten via Dagbesteding op maat
12 maart 10.00-16.00 Culturele en Educatieve activiteiten voor jonge mensen met dementie
15 maart 20.15 uur Blue Stars Benefietconcert Wensambulance 20.15 (Uitverkocht)
16 maart 20.15 uur Blue Stars Benefietconcert Wensambulance 20.15 extra ingelaste voorstelling
Iedere donderdag van 18.30 tot 22.30 repetitie van de Harmonie. Interesse kom eens kijken!

Meer info: www.vestzaktheaterson.nl

Konijn Eijkje

Foto: Ingezonden

Dit mooie meisje is Eijkje. Eijkje is een nieuwsgierig, actief, speels konijn met een pittig karakter. Ze vindt het heerlijk om rond te rennen en te markeren. Er is geduld voor nodig om haar te benaderen maar als ze het eenmaal vertrouwt vindt ze het heerlijk om op schoot te klimmen. Eijkje zoekt een leuk mannetje om mee op te trekken. Het is niet duidelijk hoe ze omgaat met kinderen in verband met haar wispelturige karakter.

Kijk voor meer informatie over Eijkje op de link https://bit.ly/2XvGKh1

Foto: Huub Coenen

Geen carnavalskater

De natuur is een maand voor op de kalender en rijdt wat betreft de schaatsers zo een scheve schaats.
Wijze koppen wijzen daarvoor naar de opwarming van de aarde door de leefwijze van de mens.
Die wekt energie op, waarbij te veel warmte vrij komt en de verbetering daarvan kost veel geld.
De verbruiker moet dat betalen en daarom sturen de grootverbruikers dagelijks vijftig lobbyisten naar 'Den Haag'.
Die lieten de regering een scheve schaats rijden door haar burger, de kleinste verbruiker het zwaarst te gaan belasten.

Foto: Huub Coenen
Foto: Huub Coenen
27 / 28

Donderdag 7 maart
Singing Session @ the Dock
20.00 uur, Kanaaldijk Zuid 3a, Son en Breugel
Elke eerste donderdag van de maand Lekker Voluit Samen Zingen, begeleid door zangcoach Eva Wiselius en live-muzikanten! Met een tekstboekje in je hand zing je zo alle hits mee, van de Beatles tot Herman van Veen, van Anouk tot de Rolling Stones. Aanmelden niet nodig, gratis entree, zelfs zangtalent is geen vereiste! Je hoeft enkel te komen en we Zingen Samen.

Zaterdag 9 maart
Concert - Back to the Country part eight
20.15 uur, Vestzaktheater Kerkstraat 2, Son en Breugel
Terug in het Vestzaktheater 'Back to the Country'. Ook in het achtste seizoen staat de nostalgie centraal. De show is een terugreis naar de tijd toen country en rock and roll gemeengoed waren en de ene hit na de andere werd gescoord. De jaren '50, '60 en '70 dus. De band Savannah neemt u met de solisten Dick van Altena en Cor Sanne (tevens gastheer) mee terug naar die onvergetelijke muzikale tijd toen liedjes nog kort en duidelijk waren en een mooie melodie hadden.

Zondag 10 maart
Lazy Sonnie Afternoon
15.30 uur, Kapelzaal van Kloosterhotel La Sonnerie
Maandelijks terugkerend akoestisch live podium in de Kapelzaal van Kloosterhotel la Sonnerie. Met op zondag 10 maart Baer Traa & Marc Jansen en Evelien Slegers & Hanneke van Beek

Maandag 11 maart
Genealogie bijeenkomst PVGE
13.30 uur, Braecklant, Son en Breugel
PVGE Genealogieclub houdt de bijeenkomst Genealogie. Wie op zoek gaat naar zijn voorouders kan best wat hulp gebruiken. De PVGE genealogieclub Son en Breugel kan daarbij behulpzaam zijn. De entreeprijs voor niet leden van de PVGE Son en Breugel bedraagt € 2,00. Heb je zelf nog andere inbreng, geef dit dan per mail door, dan kal de organisatie rekening mee houden. Meld je van tevoren even aan, dan rekenen zij op jouw komst. Aanmelden via: Paul Janssen, email: p.janssen2@chello.nl.

Vrijdag 15 maart
NL Doet
Bij verschillende verenigingen/organisaties wordt op 15 maart deelgenomen aan NL Doet.

The Blue Stars - The Best of
20.15 uur, Vestzaktheater, Son en Breugel, UITVERKOCHT
Muzikaal Cabaret met een zweem van vroeger en een knipoog naar vandaag'. De voorstelling is een mix van cabaret, muziek, nostalgie en weemoed en dat alles in een vrolijke setting. De opbrengst van deze voorstelling is tbv de Wensambulance Brabant

Zaterdag 16 maart
The Blue Stars – The Best of
20.15 uur, Vestzaktheater, Son en Breugel
Muzikaal Cabaret met een zweem van vroeger en een knipoog naar vandaag'. Deze voorstelling is een mix van cabaret, muziek, nostalgie en weemoed en dat alles in een vrolijke setting. De opbrengst van deze extra voorstelling is tbv de Wensambulance Brabant

Artiesten avond
20.00 uur, Feestcafé De Bongerd, Son en Breugel
Met medewerking van de artiesten Frans Bevers, Hans Verbaarschot, Andy Marcelissen, Berry Knapen, Rien Bekkers, Marlon Kicken en Frank Schrijen. Verkoop kaarten € 17,50 per stuk te bestellen tel 06-13729363 of avantih.v.d.wijst@hetnet.nl

Woensdag 20 maart
Kienavond
19.30 uur, in La Sonnerie, Son en Breugel
Vrouw Aktief houdt een gezellige kienavond met prachtige prijzen. Introducés zijn weer van harte welkom! De zaal gaat om 19.00 uur open. Vrouw Aktiefleden: prijs per kaart € 5,00 - 2 kaarten € 8,00. Niet Vrouw Aktiefleden: prijs per kaart € 6,00 - 2 kaarten € 10,00. Aanmelden kan t/m 19 maart bij Els Donkers 0499- 475157 of e-mail: j.donkers3@upcmail.nl

Zaterdag 23 maart
Jaarlijkse opschoonaktie
Op zaterdag 23 maart vindt de jaarlijkse opschoonaktie weer plaats.

Woensdag 27 maart
Lezing 'Even janken en weer doorgaan'
19.00 uur, Vestzaktheater, Son en Breugel
Agora Club De Kempen houdt een netwerkevent met een inspirerende interactieve lezing met het thema 'Even janken en weer doorgaan'. Het doel is om een gezellige avond met elkaar te hebben, netwerken en geïnspireerd te raken door twee sprekers. Tevens zullen een aantal serviceclubs zich kort presenteren, zodat we leren van elkaars goede doelen en activiteiten.

Zaterdag 30 maart
Disco Oase groep 6, 7 en 8
19.30 uur, Dommelstraat 10A, Son en Breugel
Iedere laatste zaterdag van de maand. Entree € 2,00 ( met pasje € 1,00)* Pasje is aan te vragen bij binnenkomst van de disco party d.m.v. een formulier.

Donderdag 4 april
Singing Session @ the Dock
20.00 uur, Kanaaldijk Zuid 3a, Son en Breugel
Elke eerste donderdag van de maand Lekker Voluit Samen Zingen, begeleid door zangcoach Eva Wiselius en live-muzikanten! Met een tekstboekje in je hand zing je zo alle hits mee, van de Beatles tot Herman van Veen, van Anouk tot de Rolling Stones. Aanmelden niet nodig, gratis entree, zelfs zangtalent is geen vereiste! Je hoeft enkel te komen en we Zingen Samen.

Zondag 7 april
Vlooienmarkt dameskorfbalvereniging Corridor
10.30 uur, Van Gentlaan 2a Son en Breugel.
De plaatselijke dameskorfbalvereniging De Corridor houdt haar grote vlooienmarkt.

Vrijdag 12 april
Nieuwe buren
18.00 uur, Raadhuisplein 1, Son en Breugel
U bent van harte uitgenodigd voor de opening van de expositie Nieuwe buren. De opening wordt verricht door wethouder John Frenken en Teun de Laat voorzitter vluchtelingenwerk Son en Breugel. Deze feestelijke bijeenkomst wordt omlijst met Arabische hapjes.

Zaterdag 13 april
Open Dag Basisschool De Harlekijn
10.00 uur, Basisschool De Harlekijn
Dit jaar staan de deuren weer open staan voor nieuwe leerlingen, hun ouders en andere geïnteresseerden. Op die ochtend laten wij zien waar De Harlekijn voor staat. Naast informatie over het reguliere dagprogramma, wordt er verteld over Modules op Maat (MoM), onderzoekend en ontwerpend leren, onze projecten, rekenen op tablets, Kanjertraining en nog veel meer. Daarnaast zijn er allerlei leuke activiteiten voor de kinderen en kunt u een kijkje nemen in onze nieuwe schooltuin. Meer informatie over De Harlekijn vindt u ook op www.bsdeharlekijn.nl