DeMooiSonenBreugelkrant

11 juli 2018

DeMooiSonenBreugelkrant 11 juli 2018


Mogelijke introductie van kroonring in Son en Breugel

Zakken met plasticafval liggen nu nog los op straat, straks misschien verleden tijd in Son en Breugel

De gemeente Son en Breugel gaat bekijken of het gebruik van een zogenaamde kroonring een oplossing is om zwerfvuil te voorkomen.

De Kroonring is een veilige, stevige ophangbeugel voor de inzameling van afvalzakken. De Kroonring wordt aan een lichtmast of paal bevestigd en biedt aan meerdere huishoudens plaats om de PMD-afvalzakken eraan op te hangen.
Deze methode van afvalzakken inzamelen van afvalzakken wordt al in diverse gemeentes al gebruikt. Ze voorkomt het pikken en geknaag van vogels en ongedierte aan de plastic zakken, met kapotte zaken en rommel op straat tot gevolg. Ook is het ophangen van de zakken ergonomisch voor de ophalende medewerkers. Ze hoeven minder te bukken. Aan elke ring kunnen zo'n 10 zakken worden gehangen.

Wie gaat dat betalen?
Behalve praktisch is de kroonring ook nog relatief goedkoop. De kosten zijn 12,50 Euro per beugel. Gaat de gemeente Son en Breugel in het kader van het tegengaan van zwerfafval een bijdrage leveren aan dit idee? In een aantal gemeenten geeft de lokale overheid dit vorm, in een aantal gemeenten laat men het initiatief over aan buurt- of wijkverenigingen.

Het verzoek om deze mogelijkheid te bekijken werd tijdens de raadsvergadering van afgelopen donderdag (5/7) gedaan door Henk Hulsen (CDA). Volgens hem is dit een oplossing om de overlast van ongedierte te beperken en het rondslingeren van plastic zakken met plastic afval te voorkomen. Een mooie casus om te zien hoe daadkrachtig de nieuwe coalitie is.

6 / 28

Lezerspodium Dorpsbelang

Het kerkzakje wordt gevuld.

Als gevolg van de verkiezingsuitslag op 21 maart jl. is het politieke klimaat in Son en Breugel veranderd. Een van de eerste dingen, die de nieuwe coalitie heeft aangepakt, is de aankoop van de kerk geweest. Dorpsbelang was en is tegen dit besluit omdat enerzijds niet bekend is welke aanvullende kosten deze aankoop nog met zich meebrengen en anderzijds omdat er (nog) geen bestemming is voor de kerk.

Dorpsbelang heeft zich voorgenomen de inwoners continu op de hoogte te houden van de kostenontwikkelingen ten aanzien van de kerk.
De kerk heeft de gemeenschap € 1.120.000,-- gekost als aankoopbedrag. Bijkomende kosten zoals overbodig geworden onderzoeken, minder verkoopbare grond in het centrum etc. bedragen blijkens opgave van de gemeente € 794.610,--.
Nu wordt een onderzoek naar de bouwkundige staat van de kerk gestart; kosten € 36.000,--. Dat betekent dat de teller binnen drie maanden na de verkiezingen al staat op € 1.952.610,--. En het vervelende is dat we dan nog nergens staan: we hebben geen nieuw centrumplan, geen nieuw dorpshuis en geen bruikbare kerk. Die kosten gaan allemaal nog komen. In het coalitieaccoord heeft u kunnen lezen dat de onroerend goedbelasting kan worden verhoogd........ Wij houden u op de hoogte.

Fractie Dorpsbelang.

Het Coalitieakkoord 2018-2022 nader beschouwd

Donderdag 28 juni jl. presenteerde de nieuwe coalitie haar plannen voor de komende 4 jaar.

Dorpsbelang heeft dit Coalitieakkoord gelezen en tegen het licht gehouden. Op onze website www.dorpsbelang.com geven wij in een 8-tal korte beschouwingen puntsgewijs onze visie, met –in rood- aangegeven onze vragen.

Tijdens de eerdergenoemde vergadering had de coalitie geen passende antwoorden op onze vragen, maar zegden toe hierop op een later tijdstip terug te komen. We wachten af !

Vanzelfsprekend nodigen wij onze inwoners uit om hun commentaar, vragen en/ of suggesties aan ons kenbaar te maken, zodat wij die mee kunnen nemen in ons beleid. Uw reactie kunt u zenden aan info@dorpsbelang.com of kenbaar maken via onze Facebookpagina.

Fractie en bestuur Dorpsbelang Son en Breugel.

Komende weken op de kiosk

Leo Willemen Foto: BACK

Wie ( nog) niet op vakantie gaat, de zon lekker in eigen dorp wil koesteren en zich wil laten entertainen op een lekker terras kan de komende weken weer terecht bij een flink aantal muzikale activiteiten , die door de Back Commissie worden georganiseerd op de kiosk op het kerkplein. Voor alle optredens geldt, dat ze alleen doorgaan met goede weersomstandigheden.
De toegang is gratis .

Vrijdag 13 juli van 10.30 tot 11.30 uur:
Kijk Mij Nou Band en Jongerenband Emiliusschool
Het is een mooie traditie geworden en de leerlingen van de Emiliusschool in Son leven er echt naar toe: een heus openluchtconcert op de kiosk op het Kerkplein op de laatste schooldag.
Op vrijdag 13 juli geeft een groep van de jongste leerlingen samen met de Kijk Mij Nou Band van 10.30 tot 11.30 uur voor de elfde keer alweer een concert op het Kerkplein
De Kijk Mij Nou Band is een muziekgroep, samengesteld uit leerlingen van de Emiliusschool in Son, een instituut voor meervoudig gehandicapte jongeren. De band is een aantal jaren geleden opgericht met de achterliggende gedachte, dat het niet alleen leuk moet zijn om met muziek bezig te zijn, maar dat daarnaast nog aan allerlei andere doelen gewerkt kan worden. Elke vrijdagmorgen repeteert de band onder leiding van de docenten Annelies en Rob Hilgerdenaar en Benjo Plandsoen, die ook in hun vrije tijd geen onbekenden in de Sonse muziekwereld zijn. De jongste groep staat o.l.v. Erik v.d.Ven. Natuurlijk wordt er af en toe opgetreden, maar het jaarlijkse concert in de kiosk vlak voor de grote vakantie vormt toch elke keer wel weer het hoogtepunt.

Zaterdag 14 juli van 16.00. tot 16.45 uur : Guido de Jong
Guido de Jong is een Nederlandse zanger met een veelzijdig repertoire. Hij komt uit ons eigen dorp Son en Breugel. Hij is gespecialiseerd in gezellige feestmuziek van Gerard Joling tot Elvis Presley. Guido heeft onlangs de opnamen afgerond van een videoclip voor zijn eerste single, die binnenkort op de markt komt.

Zaterdag 14 juli van 19.30. tot 21.00 uur : Ensemble PEP
Wie of wat is Ensemble PEP!?
Wie denkt aan Nederland, denkt aan klompen, molens... en fietsen! Om dit oer-Hollandse fenomeen te vieren, gaan de (semi) professionele musici van Ensemble PEP! iedere zomer een aantal dagen per fiets op tournee door Nederland.
Ensemble PEP! brengt muziek waar ze maar komt. De onconventionele bezetting van vier strijkers en zes blazers maakt het mogelijk om allerlei soorten muziek te spelen: van klassiek tot klezmer en van jazz tot het speciaal voor hen gecomponeerde stuk 'Toeters en Bellen', dat ook op de fiets uitgevoerd kan worden.
Na de provincies Friesland, Drenthe en Noord-Holland is het dit jaar de beurt aan Brabant. ze zullen tussen 12 en 15 juli zo'n 7 optredens geven in het Land van Cuijk en regio Eindhoven.

Kijk Mij Nou Band en Jongerenband Emiliusschool Foto: BACK

Dinsdag 24 juli van 20.00 tot 22.00 uur: Blaaskapel Wa'n Klank en Just4fun
Op dinsdag 24 juli zal blaaskapel Wa'n Klank traditiegetrouw de zomerstop inzetten met een optreden op kiosk De Sonnestrael. Wa'n Klank bestaat al sinds 1983 en heeft vorig jaar de Oeuvreprijs uit handen van de Krutjesrapers mogen ontvangen voor haar vele verdiensten tijdens het carnaval. Al sinds de komst van de kiosk luidt Wa'n Klank de zomerstop in. Dit jaar zullen zij ook weer worden bijgestaan door Just4Fun uit Eindhoven, een kleurrijk muzikaal gezelschap Het wordt dus weer een waar muzikaal feest. Wa'n Klank zal optreden van 20.00 tot 21.00 uur, daarna is het de beurt aan Just4Fun tot 22.00 uur.
De naam Just4Fun geeft aan waar de band voor staat: muzikaal plezier voor de muzikanten zelf en voor het publiek staat voorop. Met de uitgebreide bezetting, het aansprekende repertoire, en zeker niet te vergeten het enthousiasme van de leden, zorgen ze voor een memorabel optreden. Zeker buiten komt de band prima tot zijn recht: op muziekfestivals, braderieën, en zeker ook sport- en cultuur evenementen
Woensdag 25 juli van 20.00 tot 22.00 uur: Duo Pastinakel
Pastinakel is een duo dat bestaat uit Terry Emons (contrabas) uit Veghel en Pieter van den Boom (gitaar) uit Son. Deze twee muzikanten begonnen hun samenwerking ruim 10 jaar geleden in de docentenband aan het Fioretti College in Veghel. In de loop der tijd speelden ze vele evergreens, waarvan nu op het repertoire staan liedjes van o.a. The Beatles, Stones, Dire Straits, Elvis, Santana, The Eagles, tot Avicii. Na het succesvolle kiosk optreden op 9 mei, nu nog eens op woensdag 25 juli van 20.00 tot 22.00.
Zondag 29 juli van 14.00 tot 16.00 uur: Tour de Kiosques
Op zondag 29 juli is er net als vorig jaar weer een optreden van Tour de Kiosques
Tour de Kiosques was al enkele keren eerder in Son en wordt georganiseerd door Stichting Elbrimalefonds Vught. Van 14.00 tot 16.00 uur wordt er op de piano gespeeld door autodidact Leo Willemen en is ook zanger/gitarist Nico Weijns van de partij. Leo en Nico spelen tot hun eigen genoegen, maar graag ook tot genoegen van iedereen, die er naar wil luisteren, voor jong en oud. Deze muzikanten gaan de hele zomer lang op tournee langs een aantal van de vele kiosken in Brabant. Doelstelling van de stichting is om musici, zowel (semi-) professionals als amateurs, een podium te bieden en dit zonder winstoogmerk. Het optreden op de kiosk is gratis te bezoeken, wel kan men geheel vrijwillig een donatie voor de stichting in de bus deponeren.
Op 26 april jl. kreeg Leo Willemen uit handen van de burgemeester van Vught een Koninklijke onderscheiding o.a. voor zijn grote verdiensten bij de activiteiten van de Stichting.

Extra cluster toegevoegd dankzij grote belangstelling project Sonse Hout in Son en Breugel.

Sonse Hout cluster I - Zuidrand Foto: Inbo Architecten

Extra cluster toegevoegd dankzij grote belangstelling project Sonse Hout in Son en Breugel.

Dankzij de grote belangstelling voor de luxe woningen in project Sonse Hout is sinds 27 juni een extra cluster toegevoegd. Cluster J omvat 12 vrije sector huurwoningen en 20 vrije sector koopwoningen.

De koopwoningen zijn uitgevoerd in verschillende types en prijsklassen, te weten 4 compacte tweekappers, 10 tweekappers met garage in diverse uitvoeringen, 3 (half)vrijstaande woningen met een ruime zijuitbouw op de begane grond en 3 ruime vrijstaande woningen met garage. De woningen zijn gelegen nabij het Ven en aan het toekomstige groene park aan de noordzijde van de Jufferlaan en liggen mede daardoor op één van de mooiste locaties in de nieuwe woonwijk Sonniuspark.

Sonse Hout cluster I - Noordrand Foto: Inbo Architecten

Er is geen voorinschrijving, geïnteresseerden kunnen direct bij de makelaars terecht of op de projectwebsite voor het woonmagazine, de prijslijst en de optiemogelijkheden.
"Een gevoel van luxe en ontspanning. Dat is wat wonen in Sonse Hout biedt. In Sonse Hout woon je namelijk ruim, in een groene omgeving. Een rustige locatie die makkelijk bereikbaar is. Vanuit Sonse Hout ben je binnen enkele minuten in de dorpskern van Son. En voor het stadse leven ben je binnen 15 minuten rijden in het centrum van Eindhoven. Het is prettig wonen in Sonniuspark. De natuur van de aangrenzende parken en het buitengebied is nabij, datzelfde geldt voor de sportvelden, maar ook een nieuwe basisschool ligt in de buurt", aldus Hulscher, regiomanager namens VOF Sonse Hout (een samenwerking tussen BPD en Van Wanrooij Projectontwikkeling). "In de nieuwe woonwijk Sonniuspark wonen vooral jonge stellen en gezinnen en dat is ook de doelgroep waar Sonse Hout zich voornamelijk op richt."

Inbo Architecten tekende voor het ontwerp van cluster J en aangrenzend cluster I van Sonse Hout. Deze nieuwe clusters bestaan uit een mooie mix van koop- en vrije sector huurwoningen. De lommerrijke omgeving van het Brabantse dorp Son heeft architect Stan Mathijssen van Inbo geïnspireerd voor het ontwerp van dit plan. De tweekappers aan de Libellelaan zijn de entree van de wijk. Op markante hoeken hebben deze woningen een gedraaide kap, waardoor ze een overhoekse oriëntatie hebben richting de groene omgeving. Door grote gevelopeningen en ruime dak overstekken krijgen deze woningen een royale uitstraling. De woningen in de tussenstraten, Vuurlibel, Heidelibel en de Glanslibel variëren. Van verschillende rijwoningen, tot royale tweekappers met een bijzondere plattegrond. Door de diversiteit in de vormgeving krijgt elke woning een individueel karakter. Aan de noordzijde woon je letterlijk in het groen. Onder de kruinen van oude eiken in een lint, kijk je via de lage vensters het park in. Zo geniet je als bewoner optimaal van de groene omgeving. De variatie tussen de woningen geeft een levendige uitstraling. De wisselende goothoogtes, diversiteit van kapvormen, toepassing van erkers en verschillende metselverbanden zorgen voor een dorps karakter dat past bij Son en Breugel. Met zorg hebben wij een ontspannen woonomgeving ontworpen met veel ruimte voor groen.

Kopers hebben een ruime keuze uit indelings-, uitbreidings- en afwerkingsmogelijkheden. Alle woningen zijn op een hoog kwaliteitsniveau ontworpen, zowel qua ruimte, materialisering en afwerking. Op de projectwebsite www.sonsehout.nl zijn alle verschillende woningen te zien.

De bouw van de 20 koopwoningen zal worden uitgevoerd door Van Wanrooij Bouwbedrijf en start naar verwachting omstreeks begin 2019. De woningen worden naar schatting eind 2019 opgeleverd.

Meer info: www.sonsehout.nl

Meesterorganist geeft concert in Breugel

Meesterorganist Theo Jellema uit Leeuwarden

Zondag 5 augustus verzorgt meesterorganist Theo Jellema uit Leeuwarden een orgelconcert om 16.00 uur in de Sint Genovevakerk te Breugel. Bespeeld wordt dan het fraaie historische Vollebregtorgel uit 1854. Dit orgel staat bekend om zijn warme klank.

Het programma van het concert is zeer gevarieerd en bevat muziek van de componisten Bach, Krebs, Boulanger, Falcinelli en Lebrun. De toegang tot het concert is gratis.

Theo Jellema was jarenlang orgeldocent aan de conservatoria van Arnhem en Zwolle. Nu is hij naast zijn werkzaamheden als organist van de Grote of Jacobijnerkerk en stadsorganist te Leeuwarden docent hoofdvak orgel aan het Prins Claus Conservatorium te Groningen. Hij heeft een uitgebreide concertpraktijk die hem voerde naar een groot aantal Europese landen, naar Rusland, Japan en Korea. In de loop der jaren speelde hij verschillende 'integrales' (Franck, Messiaen, Bach). Theo Jellema jureert bij belangrijke Europese orgelconcoursen (Vilnius, Alkmaar, Brugge, Toulouse, Pistoia, Groningen) en geeft masterclasses in binnen- en buitenland. Hij maakte cd-opnamen van belangrijke historische orgels. Voor zijn verdiensten voor de Franse orgelcultuur werd hem de zilveren medaille "Arts-Sciences-Lettres" toegekend.

Meesterorganist Theo Jellema uit Leeuwarden
Meesterorganist Theo Jellema uit Leeuwarden

Na het concert is er gelegenheid in Den Bauw te Breugel (schuin tegenover de St. Genovevakerk) een consumptie te gebruiken.

Juweeltjes nog niet loepzuiver

De straatjuweeltjes blijven de gemoederen bezig houden. Begin dit jaar zijn een 14-tal wegversmallingen geplaatst op de oost-west verbinding Boslaan-Veerstaat-Eind. Doel van deze verkeersmaatregel was het doorgaand verkeer te weren en de snelheid van het verkeer op de oost-west route te verlagen en de toegestane snelheid van 30 km/uur te benadrukken. Onlangs was een evaluatie van het college van de plaatsing van deze wegobstakels die niet door iedereen als juweeltjes worden gezien.

Evaluatie
De kritiek richtte zich met name op de zichtbaarheid van de straatjuweeltjes en het daardoor veroorzaken van verkeersgevaarlijke situaties. Onlangs is een tussenevaluatie van deze maatregel besproken in het college. Uit de evaluatie kwam onder andere naar voren dat de straatjuwelen veelal onder bomen geplaatst zijn. Gemeld is dat bij bepaalde weersomstandigheden, zoals laagstaande zon, het contrast tussen straatjuweel en omgeving dermate beperkt is dat het mogelijk is dat sommige weggebruikers het verticale object te laat zien. Ook is voor lang niet alle weggebruikers duidelijk dat er op de gehele route van circa 4 kilometer lengte een 30 km/uur regime geldt. Er zijn met name schademeldingen uit de flauwe bocht in de Veerstraat. Om de zichtbaarheid te vergroten, is verplaatsing een oplossing.

Aanpassingen
Mede op basis van overleg met de bewoners en gebruikers is besloten tot de volgende aanpassingen om de zichtbaarheid te vergroten. Aan de weerzijde van alle straatjuwelen wordt wegmarkering aangebracht. Alle zwart-witte kokers worden voorzien van stickers ''30". De opstaande rand van de voet van alle straatjuwelen worden voorzien van rood-witte tape, die automobilisten attendeert om de straatjuwelen links te passeren. De beide straatjuwelen in de Veerstraat worden verplaatst, zodat de zichtbaarheid van deze straatjuwelen toeneemt. Ook is besloten tot de oprichting van een klankbordgroep om de burgerbetrokkenheid te vergroten. De definitieve evaluatie van deze maatregel wordt, om het aantal schademeldingen na aanpassing te kunnen betrekken bij de evaluatie, ingepland om aan het college voor te leggen in oktober 2018.

Terugblik 'week van de jonge mantelzorger' van 4 t.m.10 juni

Foto: LEV groep

In juni was er in Son en Breugel voor het eerst aandacht voor de 'week van de jonge mantelzorger'. De 'week van de jonge mantelzorger' is een samenwerking met 12 andere gemeentes en is een initiatief van het platform in Den Bosch voor jonge mantelzorgers. Het platform heet 'Vanzelfsprekend!?'

Er is in Son en Breugel al best wat opgebouwd voor, door en met jonge mantelzorgers, maar de bedoeling met deze week en alle andere acties, activiteiten, voorlichtingslessen etc. nog meer jongeren in beeld te krijgen.

En zodoende te kijken wat, hoe en of er behoefte is aan ontspanning, delen, informatie, een luisterend oor of wat dan ook. De week is ook een gelegenheid om de jaarlijkse waarderingsactie bij zoveel mogelijk jongeren terecht te laten komen, want dat verdienen ze!

Er waren verschillende activiteiten tijdens de 'week van de jonge mantelzorger' zoals Lasergamen bij Laserquest in Eindhoven en een graffiti workshop bij Jongerencentrum Chill Out (met sponsoring van materialen door Praxis Ekkersrijt). Verder was er een radio uitzending gemaakt met drie jonge mantelzorgers (zie/luister www.sonenbreugelverbindt.nl radio senb)
Ook Thermae Son en Zwembad Son deden mee, zes jonge mantelzorgers met vrienden/vriendinnen hadden er een leuke avond met zwemmen en vooraf frietjes eten met snacks. Een ontspannen gezellige avond! In de bibliotheek was er een themahoek over mantelzorg onder jongeren en hopelijk is dit niet onopgemerkt gebleven.

Na de zomerperiode zal er gestart gaan worden met een lotgenotengroep van kinderen tot 12 jaar. Een paar jaar terug heeft dit ook al een periode plaatsgevonden. Het blijkt dat jongeren blijven komen als ze eenmaal opgenomen zijn in de groep. Het is wel de bedoeling dat het aanbod aansluit bij de leeftijden. Daarnaast ook voor 18+ jongeren avonden en meer contact met middelbare scholen. Als er inwoners zijn die iets willen betekenen voor deze doelgroep, jonge mantelzorgers, dan kunnen ze zich wenden tot Marieke Schoenmakers van de LEVgroep marieke.schoenmakers@levgroep.nl tel. 06-108 538 42
De LEV groep bedankt ook Stichting Kruiswerk in Son en Breugel. Zij maken het mogelijk dat een groep van 20 jonge mantelzorgers een dagje naar de Efteling kunnen gaan!!

MudRace Stoerderij plezier voor iedereen

Foto: Wil Feijen

Son en Breugel - Zoals elk jaar organiseerde De Stoerderij weer een stoere MudRace voor sportievelingen, jong en oud die niet vies waren van een beetje modder. In de modderpoelen op het parcours stond het water minder hoog dan bij eerdere edities. Oorzaak: de aanhoudende droogte in Nederland.

Door: Adrie Neervoort

Het parcours is normaal het domein van de waterbuffels van de stoerderij. Telde vorig jaar het deelnemersveld nog 120 deelnemers dit jaar waren het er 70. Maar zij waren niet minder fanatiek.
Onder het toeziend oog van het aanwezige publiek legden de deelnemers het parcours van meer dan 2 kilometer af. Onderweg moesten natuurlijk verschillende hindernissen worden genomen. Behalve de modderpoel waren ook een helling, een touwbrug en enkele sloten onderdeel van het parcours.

Om de strijd zo gelijkwaardig mogelijk te laten verlopen had de organisatie de race in drie categorieën verdeeld: Schildpadden, normale mensen en snelle Jelle's.
Zichtbaar voldaan maar in het geheel iets minder schoon dan bij de start kwamen de deelnemers over de finish, allemaal winnaars.

Onder deze winnaars bevonden zich ook Yvonne Davis (63 jaar) en Anja Ridderhof (55 jaar), twee ondernemende dames uit Papendrecht en Barendrecht. Op de site van de Stoerderij hadden zij van de MudRace gelezen. Volgens de dames een prima reden om Son en Breugel eens te bezoeken.
Hoewel zij nog nooit een dergelijk loop hadden gedaan wilde ze het graag een keer meemaken, en dus ging de reis per trein naar Eindhoven en per gehuurde fiets naar Breugel. En daar stonden ze dan in badpak voorzien van een laagje modder en een brede glimlach om hun mond. "Geweldig, wat een leuk evenement in een prachtige omgeving," was het commentaar van de dames op de vraag hoe het was gegaan?.
Anja ging met een kledingstuk minder naar huis dan ze was gekomen, haar waterschoenen waren bij de modderpoel achtergebleven, dus de rest van het parcours liep ze op blote voeten.
Beiden dames waren voor het eerst in Son en Breugel en beleefden hun eerste bezoek aan ons dorp wel op een heel bijzondere manier. Maar de omgeving en de Stoerderij hebben een diepe indruk bij de dames achtergelaten. Het bezoek krijgt zeker een vervolg, al zal het misschien niet meer als deelnemer aan de MudRace zijn.

Ook dit jaar was de Mudrace een gezellig succes, dankzij Arjen Swinkels en zijn vrijwilligers. Die hierdoor de Stoerderij zeker in de omgeving van Papendrecht en Barendrecht op de toeristische kaart hebben gezet
 

Foto: Wil Feijen
Foto: Wil Feijen
Foto: Wil Feijen
Foto: Wil Feijen
Foto: Wil Feijen
Foto: Wil Feijen
Foto: Wil Feijen
Foto: Wil Feijen
Foto: Wil Feijen
Foto: Wil Feijen
Foto: Wil Feijen
Foto: Wil Feijen
Foto: Wil Feijen
Foto: Wil Feijen
Foto: Wil Feijen
Foto: Wil Feijen
Foto: Wil Feijen
Foto: Wil Feijen
(vooraan)Yvonne Davis (63 jaar) en Anja Ridderhof (55 jaar) Foto: Wil Feijen

Sonse streken

Foto: Kleijn Geluck

Samenwerking maakt bedrijven vaak sterker, maar samenwerking kan ook heel lekker zijn. Dit laat restaurant 't Kleijn Geluck aan het Raadhuisplein in Son en Breugel zien op zondag 22 juli aanstaande.
Want dan serveren zij namelijk onder de naam "Sonse Streken" een bijzonder "lokaal diner".

In de hoofdrol staan de geweldige streekproducten uit Son, Breugel en omgeving op het menu. Zo staan ondere andere de Sonse waterbuffel, vis uit de Sonniuswijk en de biggen van de Blije Big centraal.
Hiermee wil het restaurant laten zien wat de Sonse regio ons te bieden heeft en brengt dit voor u samen in een heerlijk 4- Gangen diner tegen een zeer scherpe prijs.
Het diner is samengestelt met producten van de volgende Sonse bedrijven Van Rijssel groenten en fruit, De Blije Big, De Stoerderij en Claresse vis.

Dus wilt u eens proeven hoe heerlijk Son en Breugel eigenlijk wel smaakt, dan moet u zondag 22 juli bij restaurant 't Kleijn Geluck zijn. Wilt u reserveren of meer informatie neem dan even contact op met het restaurant via 0499-472702 of www.kleijngeluck.nl

Harmonie sluit seizoen stijlvol op plein bij de bijenlaan

Foto: Wil Feijen

"Wat een geweldig idee, zo'n optreden vlak bij de mensen thuis." Een van de vele enthousiaste reacties van een buurtbewoner. En inderdaad, ga maar na: een prachtige zomeravond, twee goede orkesten en een groot aantal toehoorders. Dat waren de ingrediënten van een succesvol Klapstoelenconcert in de Sonniuswijk.

Op donderdagavond 5 juli trok harmonie Pro Honore Et Virtute wederom een wijk in Son en Breugel in om daar een concert te verzorgen. Dit jaar was het schoolplein van basisschool De Ruimte het decor van dit concert. De harmonie kreeg deze avond versterking van de jeugdige muzikanten van de Opleidingsharmonie. Beide orkesten onder leiding van de bevlogen dirigent Johan Smeulders.

Zij speelden afzonderlijk enkele nummers, maar ook werden er twee muziekstukken samen uitgevoerd. Op het programma stonden lichte werken als Latin Pop Special, El Cumbanchero en You'll never walk alone. Speciale aandacht was er voor klarinetdocente Ellen Mulder die door bestuurslid Freddie Louwers in het zonnetje werd gezet omdat ze na 12 jaar stopt als docente bij PHEV. Het in groten getale opgekomen publiek, ieder met zijn of haar eigen klapstoel en wat te drinken, genoot zichtbaar van de muzikale avond die door beide orkesten werd voorgeschoteld.

Foto: Wil Feijen
Foto: Wil Feijen
Foto: Wil Feijen
Foto: Wil Feijen
Foto: Wil Feijen
Foto: Wil Feijen
Foto: Wil Feijen
Foto: Wil Feijen
Foto: Wil Feijen

Het klapstoelenconcert betekent ook de seizoensafsluiting van Harmonie Pro Honore et Virtute. De voorbereidingen voor na de zomer zijn echter al in volle gang. Om enkele hoogtepunten te noemen: Het Harmonieorkest zal te bewonderen zijn in de wervelende show "Reis om de wereld in 80 dagen, een muzikaal avontuur" met maar liefst 3 optredens op 8 en 9 december. De Opleidingsharmonie maakt zich op voor een eigen jeugdweekend in oktober met jeugdorkesten uit de regio. De Malletgroep verzorgt een kerstconcert in de kerk in Breugel op 15 december. Kortom, een welverdiende vakantie voor de muzikanten, en daarna weer mooi samen toewerken naar prachtige concerten voor u allen. Meer info over PHEV en de agenda is te vinden op www.phev.nl. Ook als slagwerker of blazer deel uitmaken van een van de orkesten van PHEV? Kijk dan zeker op de site, of stuur een mail naar: opleidingen@phev.nl. Je bent van harte welkom.

Radio S&B is gestart met "Radio Berkenstaete"

Waarom "Radio Berkenstaete" zult u misschien vragen… Omdat het nodig en dankbaar is !

Omdat we ook de ouderen in onze gemeente willen laten genieten van muziek, waaraan zij dierbare herinneringen hebben, maar die nergens meer wordt uitgezonden, behalve bij Radio S&B.

Bekende Nederlandstalige liedjes van o.a. Willy & Willeke, Mieke Telkamp, Dimitri van Toren, Corry Brokken, Tom Manders en Anneke Gronloh om maar een paar namen te noemen. Internationale artiesten zoals Frank Sinatra, Jim Reeves, Harry Belafonte, Perry Como, Andrew Sisters, Petula Clark, Sammy Davis Jr. en Perry Como. Bekende orkesten zoals Mantovani, James Last, Glenn Miller en Andre Rieu. Muziek die een glimlach van herkenning op de gezichten tovert, door slechts 1 draai aan de knop om voor eens en voor altijd af te stemmen op 107.5 FM.

"Radio Berkenstaete" wordt wekelijks uitgezonden op dinsdagmiddag van 16.00 tot 17.00 uur en zaterdagochtend van 10.00 tot 11.00 uur. In elk programma zit ook een stukje cabaret van o.a. Paul van Vliet, Henk Elsink, Rients Gratema en natuurlijk onze "Grote 3".

Kortom… er val weer MEER te genieten op Radio S&B op 107.5 FM !

Feestelijke jubileum/koffieochtend 14 september

Al tien jaar organiseert de werkgroep Welzijn en Zorg van de SeniorenRaad koffieochtenden waarop alle senioren van harte welkom zijn, inmiddels op drie locaties. Op vrijdag 14 september a.s. wordt dit jubileum gevierd tijdens de koffieochtend in De Boerderij, Breugel. De werkgroep zorgt voor lekkernijen!
De toegang is gratis; voor koffie of thee wordt een kleine bijdrage gevraagd.
Gastvrouwen en -heren verwelkomen wekelijks de bezoekers. Een vijftal gastvrouwen zet zich zelfs ook al tien jaar in voor de koffieochtend in Breugel.

Een klein jaar na de start op vrijdag 1 augustus 2008 in De Bongerd, verhuisde de koffieochtend naar een gezellige ruimte in de naastgelegen Boerderij. Het leidde tot een hoger aantal bezoekers.
Op de vierde vrijdag van elke maand is er een themaochtend, waarbij een deskundige spreker of spreekster wordt uitgenodigd om aandacht te besteden aan een onderwerp dat voor senioren van belang kan zijn. De thema's variëren van CMD (Centrum voor Maatschappelijke Deelname), gezondheid, (levens)testament tot (on)veiligheid, reisverhalen, vogels en vlinders. De onderwerpen van deze themaochtenden stonden jarenlang in de wekelijkse SeniorenInfo van Forum en worden sinds vorige week in deze krant gepubliceerd. Op de website van de SeniorenRaad www.sonenenbreugel-senioren.nl vindt u de aankondigingen, enkele verslagen van recente bijeenkomsten en, indien beschikbaar gesteld, de presentaties van de sprekers.

Convenant tussen Gemeente en SeniorenRaad gesloten

De relatie tussen de gemeente en de SeniorenRaad wordt vastgelegd in een zogenaamd convenant. Op 21 juni jl. is een vernieuwde tekst ondertekend.
Nadat de SeniorenRaad in 2007 opgericht was werd er een convenant tussen de gemeente en de SeniorenRaad gesloten waarin hun onderlinge relatie geregeld was. De gemeente had de behoefte de bestaande convenanten met de in Son en Breugel bestaande organisaties in het sociale domein te actualiseren en onderling te harmoniseren. Een van die organisaties is de SeniorenRaad; daarnaast betreft het de Adviesraad Sociaal Domein, het Chronisch Zieken en Gehandicapten Platform, het Platform Mantelzorg en CLIP (Cliëntenparticipatie voor de minima en uitkeringsgerechtigden).

Inhoud convenant
Een belangrijk punt in het vernieuwde convenant is dat vastgelegd is dat de SeniorenRaad de belangen behartigt van alle senioren die in Son en Breugel wonen. Om dat praktisch mogelijk te maken, zal het college van B&W om advies vragen over beleidsvoornemens die voor senioren van belang zijn, tenzij het een onderwerp betreft waarvoor advies aangevraagd wordt bij de Adviesraad Sociaal Domein. De SeniorenRaad is lid van de Adviesraad en zal daardoor in die gevallen een inbreng kunnen hebben in het door de Adviesraad uitgebrachte advies. De SeniorenRaad kan ook ongevraagd advies aan B&W uitbrengen. In dat geval zal het college binnen vier weken een reactie geven (tenzij er meer tijd nodig is). Als het college (delen van) het advies niet overneemt, dan zal het aangeven waarom. Verder zijn enkele – belangrijke – 'huishoudelijke' punten afgesproken, zoals periodiek overleg, de mogelijkheid gemeentelijke deskundigen uit te nodigen, geïnformeerd te worden over de bestuurlijke planning en beschikbaarstelling van de financiële middelen, nodig om de taak naar behoren te kunnen vervullen.
Wij zijn van mening dat er een evenwichtig convenant tot stand gebracht is en hebben er vertrouwen in, dat het hiermee mogelijk zal zijn de ideeën en wensen van senioren in de gemeente goed over te brengen richting B&W. Daarnaast blijven wij als vanouds een aantal activiteiten uitvoeren voor alle senioren in ons dorp, zoals koffieochtenden, voorlichting en enquêtes.

Het hart als onderwerp tijdens themaochtend

Foto: Fran Maasdam

Tijdens de maandelijkse themaochtend, zoals gebruikelijk weer georganiseerd door de werkgroep Welzijn en Zorg van de Seniorenraad, stond het belang van een gezond hart centraal.
Chris Kinders, onder andere werkzaam als voorlichter bij de GGD, was gevraagd om de aanwezigen voor te lichten over wat wel en wat zeker niet goed is voor dit uiterst belangrijke orgaan. Chris wist de ongeveer 30 aanwezigen van begin tot eind te betrekken bij het onderwerp. Vooraf maakte hij duidelijk dat hij geen medicus is en dus niet kon ingaan op persoonlijke vragen en omstandigheden van de aanwezigen.

Met name door zijn brede en algemene kennis over het onderwerp, opgedaan door zijn contacten met verschillende cardiologen en diëtisten, was hij in staat om zonder moeilijke medische termen uitleg te geven over de basale werking van ons hart, de gevaren die het hart bedreigen en wat daaraan zelf te doen. Denk daarbij onder andere aan factoren als erfelijkheid en verkeerde levensstijl (overmatig alcoholgebruik, roken, te weinig bewegen, ongezonde voeding etc.) en de gevolgen zoals hoge bloeddruk en cholesterol, suikerziekte, aderverkalking, hersen- en hartinfarcten.

Hij introduceerde het begrip "positieve gezondheid" waarmee bedoeld wordt dat, mocht je gezondheid onverhoopt minder worden, het uitgangspunt zou moeten zijn "wat kun je nog wel" in plaats van te blijven hangen in wat men allemaal niet meer kan. Nadrukkelijk werd ook de factor sociale contacten aangehaald om geestelijk en lichamelijk in conditie te blijven. Zijn boodschap is: Als je alleenstaand bent, zorg er dan voor dat je het initiatief neemt om zelf contacten te zoeken en te maken.
Uit de reacties en de vele geïnteresseerde vragen van de aanwezige senioren werd duidelijk dat het onderwerp hen bijzonder aansprak. Aan het eind liet Chris aan de hand van een uitgekiend vraag- en antwoordspel de aanwezigen op ludieke wijze zelf vaststellen welk risico men theoretisch loopt op hart- en vaatziekten; dit laatste uiteraard als een voorbeeld-indicatie en niet als een serieuze diagnose.
Al met al bleek uit de verschillende reacties na afloop dat men het als een onderhoudende en leerzame bijeenkomst heeft ervaren.

PVGE fietsclub organiseert een fietstocht naar Oirschot


PVGE fietsclub organiseert een fietstocht naar Oirschot
Wederom organiseert de PVGE fietsclub een fietstocht naar Oirschot, een plaats die bijna altijd in het jaarprogramma van de PVGE fietsclub is opgenomen.
De route is zodanig uitgestippeld dat 's morgens in Oirschot koffie wordt gedronken en de lunch plaatvindt op de terugweg op de Oirschotsedijk in Eindhoven.
Na de lunch gaat de fietstocht via het noorden van Eindhoven naar Son en Breugel.
We starten direct met de fiets woensdag 18 juli om 9.30 uur vanaf het 17 Septemberplein.
Het wordt een dagtocht van nog geen 40 km.
De deelnemers ontvangen ca. een week van te voren de details van deze fietstocht.
Verdere inlichtingen: Herman Hendriks, tel.: 0499-473042; e-mail: herman.j.hendriks@kpnmail.nl

Chauffeursbijeenkomst ANWB AutoMaatje Son en Breugel.

Foto: Maurice Peters

Met ANWB AutoMaatje vervoeren vrijwilligers in hun eigen auto hun minder mobiele plaatsgenoten tegen een geringe onkostenvergoeding. Geen vervoer betekent dat ouderen geïsoleerd raken. Met ANWB AutoMaatje kunnen zij weer meedoen in de maatschappij.

Afgelopen donderdag 5 juli werd de chauffeursbijeenkomst van de vrijwilligers van AutoMaatje gehouden in de Boerderij in Breugel. Deze bijeenkomst werd voor de 2e keer gehouden om samen te praten over bevindingen en reacties van de chauffeurs met betrekking tot de klanten van AutoMaatje. Het enthousiasme onder de aanwezigen was groot en men deelde hun ervaringen onder elkaar.

Door: Hennie van Hagen

De avond werd geleid door Evelyn Kreukniet, hoofdcoördinator van AutoMaatje. Ook haar 4 assistenten waren ook aanwezig: Anne-Marie Bruijn, Hanneke van Velthooven, Hanneke van Vroenhoven en Marja Boerema en 2 van de 4 receptionisten van Berkenstaete. Automaatje is een heel bedrijf! Zo nemen de receptionistes alle telefoontjes van klanten aan en mailen de aanvragen naar de coördinatieafdeling van AutoMaatje. Door het coördinatieteam worden de ritten samengesteld en vermeld op een afgesloten gedeelte van de website van www.SonenBreugelVerbindt.nl. De chauffeurs kunnen via deze site reageren op een rit. Tot nu toe zijn alle aangevraagde ritten, op drie na, ook werkelijk gerealiseerd. Dit is een compliment waard voor allen die zich hiervoor inzetten! In de maand mei is zelfs de 1000e rit gereden. Dit betekent dat er gemiddeld 5,5 ritten per dag plaats vinden! En dat met maar 40 chauffeurs!

Na de pauze sprak Marit Janssen, stagiaire bij de gemeente en 4e jaars studente Toegepaste Gerontologie over haar bevindingen m.b.t. communicatie en eenzaamheid. Zij heeft voor haar stage enkele ritten uitgevoerd voor AutoMaatje. Zij wilde graag van de chauffeurs horen of er vermoedens van eenzaamheid of van eenzaam voelen werden geconstateerd èn of je er wat mee wilt doen en kunt doen. Hier werd heel verschillend op gereageerd. Het is ook een lastig en moeilijk onderwerp. Ook vanwege de wet op de privacy. Het was wel een thema waaruit een zinvolle discussie ontstond, maar waar geen passend antwoord op werd gevonden. Het was weer een mooie zinvolle avond, vooral om onderlinge ervaringen te delen.

De avond werd afgesloten onder het genot van een borrel met lekkere hapjes gesponsord door Cafetaria Henries Place, wat bijzonder gewaardeerd werd.
Rest nog te vermelden dat er altijd behoefte is aan nieuwe chauffeurs. Het is vrijwilligerswerk, waarbij de chauffeur ontzettend veel waardering en dankbaarheid ervaart. Heeft u interesse? Meldt u aan via automaatje@sonenbreugelverbindt.nl

Foto: Maurice Peters

De jeugd heeft de toekomst

Foto: Wil Feijen

De jeugd heeft de toekomst, dat geldt in alle opzichten, maar zeker ook voor (sport)verenigingen, zoals HTC Son Tennis, die dit jaar 50 jaar bestaat. Dat is mede mogelijk door de jeugd die zich in de loop der jaren heeft aangemeld, om nog vele jaren meer te kunnen bestaan blijft aanwas nodig. Om een idee te krijgen wat HTC Son Tennis de jeugd te bieden heeft, sprak ik met Minka de Boer, voorzitter van de jeugdcommissie van HTC, en met Esmee, Yara, Björn, Ralph en Yannick, jeugdleden van HTC.

Door: Lucas van As
Foto: Wil Feijen

De vraag die ik dan ook had voor de jeugdleden was duidelijk: wat heeft HTC jullie te bieden? Dat blijkt best veel te zijn, HTC hecht veel waarde aan het organiseren van jeugdactiviteiten, waar trainer Stefan Jorna ook erg actief in is.

Foto: Wil Feijen
Foto: Wil Feijen

Zo is er het familietoernooi, dat op Eerste Pinksterdag georganiseerd wordt. Het accent ligt natuurlijk op tennis, maar daarnaast er is ook o.a. midgetgolf en klootschieten. Voor u mogelijk vreemde ideeën krijgt: zoals Wikipedia het omschrijft is 'klootschieten of kogelwerpen een werpsport waarbij deelnemers, veelal opgedeeld in twee teams, proberen een met lood verzwaarde kogel (de kloot) onderhands zo ver mogelijk te werpen'. Het is maar dat u het weet!

Iedereen mag aan het familietoernooi meedoen, de familieband van de deelnemers is niet altijd even duidelijk. Dit jaar waren er meer dan 80 deelnemers, het is een leuke en gezellige manier om als 'familie' iets te ondernemen.

Ook is er elk jaar rond Sinterklaas een Pietenmiddag, waarbij de Pieten niet alleen langskomen, ze tennissen ook mee! Het is een leuke, gezellige middag, met ja, hoe kan het ook anders, véél snoep!
Verder is er de vriendjes/vriendinnetjes dag, een gelegenheid voor jeugdleden om, zoals de naam al zegt, vriendjes en/of vriendinnetjes mee te nemen om kennis te maken met de tennissport en met HTC. Esmee en Yannick zijn zo met tennis begonnen, het vriendinnetje van Esmee is inmiddels gestopt, Esmee zelf heeft de smaak echt te pakken!

HTC Son Tennis heeft ook deelgenomen aan Sjors Sportief, veel kinderen zijn komen kijken.

Wat zeker vermeld moet worden, is het tenniskamp. Dat wordt georganiseerd door Stefan Jorna, de kinderen gaan slapen in de tennishal! 'Vanaf welke leeftijd is dat?' vraagt Björn, de oren ineens gespitst. 'Vanaf 11 jaar', antwoordt Minka. Björn is ontzettend blij met dat antwoord, hij is oud genoeg!

De kinderen gaan voetballen, levend stratego spelen ('superleuk!' oordelen alle vijf) en zwemmen. Maar: tennis mag uiteraard niet ontbreken, er wordt ook tegen elkaar getennist, maar dan gewoon voor de lol. Hoewel… de winnaar krijgt een grote pot snoep, ik denk dat het er toch wel serieus aan toe zal gaan!

Er zijn dus de nodige activiteiten die niet per se met tennis te maken hebben, al ontbreekt het tenniselement nooit helemaal. Daarnaast zijn er ook activiteiten met een competitief tenniselement. Bijvoorbeeld de World Tour, een competitie voor de jongste jeugd (tot 11 jaar). Ze spelen tegen kinderen uit de regio, zowel uit als thuis, zodat ze ook tegen andere kinderen kunnen spelen. Daar leer je altijd van!

De clubkampioenschappen worden ook voor kinderen gehouden, ze worden dan ingedeeld per leeftijdscategorie. De kinderen spelen in een poule, als er in een leeftijdscategorie veel kinderen zijn kunnen dat er meer zijn. Alleen in het laatste geval wordt er een finale gespeeld.

Wat evenmin mag ontbreken, is het open jeugdtoernooi, dat van 7 tot en met 13 juli gehouden zal worden. Bij dit toernooi wordt eveneens in poules gespeeld, om de kinderen zoveel mogelijk wedstrijden te laten spelen. Het gaat om het plezier, al gaat het natuurlijk wel ergens om. Iedereen wil graag met die beker naar huis! Alle deelnemers krijgen sowieso een medaille, niemand staat met lege handen. 'Het is leuk, omdat je tegen jeugd van andere clubs speelt, uit de hele regio. Dan heb je meer tegenstand', zegt Esmee.
Wat is er zo leuk aan tennis, vraag ik de kinderen. 'Het is gewoon leuk!' zeggen de meesten. Ralph vindt het fijn dat HTC zo dichtbij is voor hem, en dat er een binnenhal is, zodat je altijd kunt spelen. Esmee voegt er nog aan toe dat ze het leuk vindt dat ze alleen kan spelen. 'Dubbelen is ook leuk, als de ander ook iets doet, en een beetje fanatiek is', vindt Esmee. Fanatiek zoals ze zelf is, haar grote voorbeeld is Kristel van der Heijden, die onlangs kampioen werd met gemengd HTC team op zaterdag en zondag. De vele activiteiten zijn ook leuk, vindt Yara. En er wordt goed tennisles gegeven!

Hebben de kinderen nog iets meegekregen van het jubileum? 'Chocolade en snoep!' roepen de kinderen. 'En kleding, en een bidon', vult Minka aan. 'O ja!'

Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst. Wat dat betreft zit u goed bij HTC Son Tennis!

Een duurzame toekomst in Son en Breugel

Foto: Hans Kisteman

Sta jij voldoende stil bij het onderwerp duurzaamheid? De gemeente Son en Breugel doet dit zeker wel. Er wordt de laatste maanden veel geroepen rondom het thema 'energieneutraal'. We moeten op termijn allemaal gasvrij gaan wonen. Maar wanneer is dat precies? En wat houdt dat in? In dit artikel word je kort bijgepraat over de recente ontwikkelingen.

De toekomst
Om te beginnen zetten we even een aantal data op een rijtje om de noodzaak van deelname aan de energietransitie in Son en Breugel aan te geven.

1. Sinds juli 2018 is het mogelijk om een nieuwbouwwoning niet meer aan te sluiten op het gasnet. Dit was tot voorkort een verplichting. We zien dit als de grote start van de landelijke energietransitie. Bestaande bouw ondervindt dus de grootste impact.
2. Vanaf 2021 gaat de gaskraan in Groningen langzaam dicht. We zullen vanaf dat moment allemaal een bijdrage moeten leveren. Dat kan in de vorm van bijvoorbeeld een hybride warmtepomp systeem. Een elektrisch systeem dat samen met je CV ketel je woning kan verwarmen. Je bespaart hiermee al een heleboel gas. Je kunt echter nog niet volledig gasvrij wonen. Ga altijd energieleveranciers vergelijken om te kijken waar je het goedkoopst uit bent met je nieuwe energieverbruik.
3. Vanaf 2030 zal er uit Groning geen gas meer komen. Wanneer je nog geen volledig elektrische warmtepomp hebt geïnstalleerd zul je vanaf dat moment na verwachting gas uit andere landen krijgen (Duitsland en Rusland). Dit wordt een complex proces.
4. Rond 2050 zal ons land helemaal gasvrij moeten zijn. Er wordt vanaf dat moment dus uitsluitend gebruik gemaakt van 100% duurzame energie. Binnen nu en 32 jaar zullen miljoenen woningen moeten worden aangepast.

Lokale initiatieven
Lokale projecten zijn erg belangrijk bij het behalen van de klimaatdoelstellingen. Neem nou initiatieven als sonenergie; "een energiecoöperatie voor en door inwoners van Son en Breugel om eigen, duurzame en betaalbare energie voor de leden en inwoners mogelijk te maken". Door deel te nemen aan dit soort projecten kunnen inwoners op collectieve basis vaak veel voordeliger investeren in zonne-energie / zonnepanelen.

Subsidie in Son en Breugel
Op dit moment is er geen subsidiemogelijkheid vanuit de gemeente om je woning te verduurzamen. Vorig jaar is er wel een stap gezet met het zonnepanelen project waarbij er collectief, in samenwerking met de gemeente, zonnepanelen konden worden aangeschaft. Wie nu gebruik wil maken van subsidies kan zich wenden tot de RVO. De ISDE (investeringssubsidie duurzame energie) is namelijk erg aantrekkelijk. Op een warmtepomp van €4000 ontvang je gemiddeld wel zo'n €1500 subsidie. Afhankelijk van het model en het vermogen varieert de tegemoetkoming.

De warmtepomp
De warmtepomp wordt op dit moment gezien als het beste alternatief voor de CV ketel. Het laat infraroodpanelen en pelletkachels qua populariteit achter zich. Een warmtepomp kan volledig elektrisch worden uitgevoerd, of draaien in een hybride systeem. Je kunt kiezen voor verschillende warmtebronnen. Zoals aardwarmte (waarbij er een systeem in de grond wordt geboord), water en lucht (buitenunits). Ook speciale ventilatiewarmtepompen kunnen worden aangeschaft en aangesloten op de mechanische ventilatie. Op die manier kun je jouw woning naast de vloer- of radiatorverwarming ook via de lucht verwarmen. Meer weten over dit onderwerp? Raadpleeg dan een lokale warmtepomp installateur voor meer informatie over prijzen, de verschillende modellen en woning specifiek advies

Jongeren laks met insmeren

Leiden, 28 juni 2018 - Jonge Nederlanders zijn laks met insmeren tegen zonnebrand. Dit blijkt uit een enquête van Dresscode.nl onder 1.677 Nederlanders. 49 procent van de jongeren onder 30 verbrandde zich het afgelopen jaar in de zon. Onder mannen tussen de 18 en 29 jaar is het percentage groter, namelijk 64 procent. De percentages onder jongeren zijn fors hoger dan de algemene percentages. Gemiddeld 24 procent van de Nederlanders verbrandde zich afgelopen jaar.
Jongeren hardleers onder de zon
Mensen die zich afgelopen jaar verbrand hebben, verbrandden zich ook in de jaren ervoor. 93 procent van de groep die zich afgelopen jaar verbrandde, overkwam hetzelfde in 2016. Opvallend is verder dat 62 procent zich afgelopen jaar meer dan eens verbrandde.
Niet alleen tijdens het zonnen
Bij een zonnebrand denkt men doorgaans aan mensen die in slaap vallen op het strand. Dit is echter lang niet altijd het geval. 39 procent van de mensen die zich afgelopen jaar verbrandde overkwam dit tijdens een andere activiteit dan zonnen. 24 procent van de mensen overkwam dit enkel tijdens het zonnen. 37 procent overkwam het zowel tijdens het zonnen alsook tijdens andere activiteiten.
Insmeren gaat vaak mis
66 procent van de mensen die zich het afgelopen jaar verbrandde had zich wel ingesmeerd. Annebel Schipper van KWF zegt hier desgevraagd over: "Dat mensen zich ondanks het insmeren toch verbranden komt doordat mensen het smeren niet vaak genoeg herhalen of de verkeerde factor voor hun huidtype gebruiken."
Smeren Kleren Weren
De zon is een belangrijke veroorzaker van huidkanker. Uv-stralen beschadigen je huid, waardoor de kans op huidkanker vergroot wordt. Het aantal mensen met huidkanker neemt schrikbarend toe. Het aantal gevallen van huidkanker is gestegen van 34.000 in 2006 naar meer dan 55.000 nieuwe patiënten in 2017. Uv-straling heeft een grote invloed op het ontstaan van huidkanker.

KWF adviseert dan ook:

• Gebruik minimaal factor 30 en smeer je elke 2 uur in
• Wees niet te zuinig met zonnebrandcrème, maar gebruik minimaal 7 theelepels
• Vergeet kwetsbare plekken zoals neus, oren en lippen niet!
• Draag uv-werende kleding, gewone kleding is te vergelijken met factor 15
• Vermijd de zon tussen 12.00 uur en 15.00 uur; de zonkracht is dan het sterkst

Alle cijfers van de enquête zijn terug te lezen op de pagina https://www.dresscode.nl/blog/zonnebrand-onderzoek/

Onervaren kampeerders slapen slecht

Onervaren kampeerders slapen slecht Foto: Luchtbed.nl

Amsterdam, 5 juli 2018 - Nederlanders die slechts af en toe kamperen, slapen tijdens een kampeervakantie slechter dan Nederlanders die ieder jaar kamperen. De slaapomstandigheden tijdens kampeervakanties blijken bovendien voor een behoorlijk risico op fysieke klachten te zorgen. Dit blijkt uit onderzoek van Luchtbed.nl, waarbij 857 Nederlanders werden ondervraagd over hun slaapgewoonten tijdens kampeervakanties.

Kwaliteit van slaap
Hoe meer ervaring mensen hebben met kamperen, des te beter zij slapen tijdens een kampeervakantie. Iets minder dan de helft (48%) van de Nederlanders die ieder jaar kamperen, slaapt tijdens kampeervakanties namelijk hetzelfde als thuis en 10% slaapt zelfs beter dan thuis. Van de minder ervaren kampeerders slaapt de meerderheid (61%) juist slechter dan thuis.

Fysieke klachten
Het slapen tijdens een kampeervakanties blijkt een behoorlijk risico op fysieke klachten met zich mee te brengen. Maar liefst 40,3% van de kampeerders geeft in het onderzoek aan wel eens last van fysieke klachten te hebben gehad vanwege het slapen tijdens het kamperen. Pijn in de rug is de fysieke klacht die het vaakst voorkomt (51,9%), gevolgd door nekpijn (22,2%) en spierpijn (14,1%).

Onervaren kampeerders slapen slecht Foto: Luchtbed.nl

Slapen op een luchtbed
De meeste kampeerders (62,2%) slapen tijdens kampeervakanties op een luchtbed. Deze wil nog wel eens leeglopen, zo blijkt. Ongeveer de helft (49,6%) van de respondenten die tijdens het kamperen op een luchtbed slapen, is wel eens op een leeggelopen luchtbed wakker geworden.

Volgens Esmee Bakker, die het onderzoek uitvoerde, is het vooral belangrijk om te kiezen voor een luchtbed dat specifiek bedoeld is om op te slapen. "Luchtbedden die gemaakt zijn om op water te zonnebaden zijn vaak simpelweg niet geschikt om het gewicht van een persoon te kunnen dragen op een andere ondergrond dan water." Daarnaast geeft zij als tip de grond, waarop het luchtbed komt te liggen, goed vrij te maken van (scherpe) stenen en andere voorwerpen die een luchtbed mogelijk kunnen beschadigen.

Alle onderzoeksresultaten staan gepubliceerd op: https://www.luchtbed.nl/kampeer-onderzoek/

Leuk, zo'n puppy…..

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft zaterdag 16 juni ongeveer 150 honden, waaronder zeer jonge pups, in bewaring genomen. De dieren werden aangetroffen bij een hondenhandelaar in Woerden.

Inspecteurs van de NVWA namen die zaterdag naar aanleiding van een spoedmelding van de politie een kijkje op een adres in Woerden (dat overigens al bij de NVWA in onderzoek was), waar op dat moment grote aantallen honden op het punt stonden te worden getransporteerd. De inspecteurs troffen in de woning en gebouwen van de hondenhandelaar in totaal zo'n 250 honden aan, waarvan een groot deel niet goed was verzorgd. Er waren magere honden en honden met ernstige klitten in de vacht; de huisvesting van veel dieren was onvoldoende. Veel honden beschikten niet over de juiste documenten of waren niet goed geregistreerd. In totaal zijn ongeveer 150 honden in bewaring genomen. Tegen de hondenhandelaar loopt zowel een bestuursrechtelijke als een strafrechtelijke procedure.

Leuk, zo'n puppy…..
Er komen de laatste tijd een toenemend aantal signalen van illegale hondenhandel. De NVWA wijst naar aanleiding van deze actie in Woerden er nog eens op dat particulieren niet onbesuisd tot de aankoop van een pup moeten overgaan. Vooraf moet mensen goed nagaan of een pup afkomstig is van een bonafide en legale hondenfokker/hondenhandelaar; ook is het belangrijk dat de puppy gezond is en de juiste documenten heeft. De hond moet zijn voorzien van een transponder (chip) en een paspoort. Wanneer het dier verkocht is, moeten de handelaar en de nieuwe eigenaar dat registreren. Soms voorzien fokkers en handelaren hun pups wel van een chip en een paspoort, maar laten ze de verplichte registratie over aan de nieuwe eigenaren. Hierdoor blijven illegale hondenfokkers en handelaren en hun handel buiten beeld.
En mensen moeten zich vooraf goed realiseren dat het houden van een hond verantwoordelijkheden en kosten met zich meebrengt. Het vakantieseizoen nadert, en ook dan hebben huisdieren verzorging en aandacht nodig.

Meer informatie
Consumenten en bedrijven kunnen contact opnemen met het Klantcontactcentrum via de website www.nvwa.nl/onderwerpen/honden-en-katten of 0900 03 88.

"Zomervakantie vaakst gebruikt om kinderen over scheiding te vertellen"

Foto: Pixabay.com

Vlak na de vakantieperiodes zien mediators een piek (januari en september) in het aantal scheidingsaanvragen. Dit blijkt uit een enquête van gecertificeerdemediators.nl onder echtscheidingsmediators waaraan liefst 293 echtscheidingsmediators (20 procent van alle Nederlandse echtscheidingsmediators) hebben meegedaan. Zij werden gevraagd de drie maanden op te geven waarin de meeste cliënten die willen scheiden zich bij hen melden.

De resultaten laten twee duidelijke pieken zien: één in januari (vlak na de kerstvakantie) en één in september (vlak na de zomervakantie). Elke hoogtepunt in aantal scheidende stellen wordt bovendien gevolgd door een reeks bovengemiddeld drukke maanden voor de mediators. In juni, juli en augustus wil daarentegen juist het minste aantal mensen scheiden.

Volgens Guido Bakker, hoofdredacteur van de consumentenwebsite gecertificeerdemediators.nl, bevestigen deze cijfers het beeld dat ontstaat uit gesprekken met cliënten: 'In 78% van de echtscheidingen waarbij hulp van een mediator wordt gezocht, zijn minderjarige kinderen betrokken. Ouders kiezen het moment van vertellen nauwkeurig uit. Zij zijn vaak bang dat dit nieuws de prestaties op school in gevaar kunnen brengen, zeker in een examenjaar. Daarom wordt ervoor gekozen om in een rustige periode zoals de zomervakantie het nieuws te brengen.'

Alle cijfers uit het onderzoek zijn terug te vinden in het zomer en echtscheidingsonderzoek.

Uitbraak van mazelen in een aantal landen in Europa

Mazelen in Europa: controleer je vaccinaties voor je op vakantie gaat

In een aantal landen in Europa is een uitbraak van mazelen. Op dit moment geldt een waarschuwing vooral voor Roemenië, Griekenland, Frankrijk en Italië. Ga je op reis naar een van deze landen, controleer dan jouw vaccinaties en die van je reisgenoten.

Ben je gevaccineerd tegen mazelen? Dan ben je beschermd.
In Nederland zit de vaccinatie tegen mazelen (BMR) sinds 1976 in het Rijksvaccinatieprogramma: één keer op de leeftijd van 14 maanden en een herhaling op 9-jarige leeftijd. Heb je deze vaccinaties gehad dan ben je voldoende beschermd. Nog een keer vaccineren is dan niet nodig.

Ben jij niet of onvolledig gevaccineerd tegen mazelen?
Voor Roemenië geldt een algemeen advies om gevaccineerd te zijn tegen mazelen. Voor Italië, Frankrijk en Griekenland is vaccinatie alléén nodig als je heel nauw contact hebt met de lokale bevolking. Verwacht je ook Italiaanse, Franse of Griekse gezinnen te bezoeken? Of logeer je bij mensen thuis? Dan is vaccinatie zinvol.

Kinderen van 6 tot 14 maanden
Kinderen tussen de 6 en 14 maanden die naar deze landen op vakantie gaan, kunnen een vervroegde vaccinatie tegen mazelen krijgen. Overleg met jouw consultatiebureau of het verstandig is om jouw kinderen vervroegd te vaccineren tegen mazelen.

Tussen de 14 maanden en 54 jaar en niet gevaccineerd?
Maak dan een afspraak via GGDreisvaccinaties.nl. De kosten van de vaccinatie en de spreekuurtijd zijn voor je eigen rekening. Personen geboren voor 1965 hebben als kind mazelen doorgemaakt. Zij zijn beschermd en hebben geen vaccinatie nodig.

Brabantse gezelligheid en gastvrijheid met een Frans tintje

Zondag 2 september Eerste Open Liempdsen Herd Jeu de Boules kampioenschappen

Op zondag 2 september wordt de dorpskern van Liempde omgebouwd tot een ware jeu de boules-arena en worden de Eerste Open Liempdsen Herd Jeu de Boules kampioenschappen gehouden. De banen liggen in het centrum, bij D'n Liempdsen Herd en bij 't Huukske, de Durpsherberg en Het Wapen van Liempde. Er zijn gratis kinderactiviteiten, lekkere hapjes, entertainment en uiteraard is er volop muziek. Het wordt een dag vol Brabantse gezelligheid en gastvrijheid met een Frans tintje.

Verspreid over het hele dorp worden maar liefst 20 jeu de boules-banen aangelegd, allemaal met dezelfde ondergrond. Maximaal 75 teams, bestaande uit twee personen, strijden via een poulesysteem om de wisseltrofee, maar er zijn ook prijzen voor de drie beste duo's. Oefen tijdens de vakanties alvast op de camping!

Gezellige familiedag
Het centrum van Liempde wordt omgetoverd tot een Frans dorpsplein vol muziek en gezelligheid. Er komen gratis activiteiten voor kinderen en ook een hapje en drankje ontbreken niet. Bij de horecalocaties kunnen de uitslagen live gevolgd worden via schermen en op alle terrassen klinkt een vrolijk muziekje. Niet alleen leuk om mee te doen, maar zeker ook gezellig om te komen kijken en de spelers aan te moedigen. Een gezellige familiedag voor jong en oud!

Aanmelden
Inschrijven kan als duo of als individu. Uit de individuele aanmeldingen vormt de organisatie duo's. Minimum leeftijd is 12 jaar. De kosten bedragen € 10,00 per persoon inclusief lunch. Inschrijfformulieren zijn verkrijgbaar bij D'n Liempdsen Herd, 't Huukske, de Durpsherberg en het Wapen van Liempde of te downloaden via www.facebook.com/jeudeboulesliempde. De inschrijving is definitief na ontvangst van het verschuldigde inschrijfgeld.

Locatie & tijd
De Eerste Open Liempdsen Herd Jeu de Boules kampioenschappen vinden plaats op zondag 2 september in en rondom D'n Liempdsen Herd (Barrierweg 4), in het Concordiaprak en bij de horecagelegenheden rondom het Raadhuisplein in Liempde. De wedstrijden starten om 10.00 uur en om 17.00 wordt de dag afgesloten met de prijsuitreiking bij D'n Liempdsen Herd. Kijk voor meer informatie op www.facebook.com/jeudeboulesliempde

Bijzondere open dagen bij Imkerij 't Polleke De man met de bijenbaard stelt zijn deuren open!

Imkerij ít Polleke

Heeswijk-Dinther – Je hebt het bijna niet kunnen missen in de landelijke media: de man met de bijenbaard. Imker Peter van der Pol uit Heeswijk-Dinther liet zich een paar weken geleden een baard van 30.000 levende bijen aanmeten. Om extra aandacht voor de bij te vragen en mensen te infomeren over het belang van de bij voor onze natuur. Die extra aandacht kwam er: van DeMooiBernhezeKrant en het Brabants Dagblad tot het Jeugdjournaal en Pauw, overal was hij te zien. Tijdens de Landelijke Open Imkerijdagen op zaterdag 14 en zondag 15 juli verwelkomt deze 'beroemde' imker graag bezoekers bij zijn Imkerij 't Polleke in Heeswijk-Dinther. Er is dan van alles te zien, doen en leren over bijen.

Wat gaat er allemaal aan vooraf tot je het potje honing op tafel hebt staan? Wat is het verschil tussen een bij en een wesp? Hoe verwijder je een angel nadat je gestoken bent? Op deze en tal van andere vragen geven Peter en zijn team graag een antwoord.

Ook is er van alles te beleven bij 't Polleke. Zo kunnen kinderen een eigen waskaars rollen, een bijenhotel maken of hun eigen potje honing vullen. Ook zijn er demonstraties honing slingeren en was gieten. In de observatiekast is een bijenvolk achter glas te zien. Wie weet is de bijenkoningin te spotten of een echte rondedans van de bijen.
Daarnaast geeft de imker uitleg over het belang van de honingbij voor de bestuiving en de ecologie en economie. Ook zal hij zich laten steken en demonstreren hoe je het beste een angel kunt verwijderen. Natuurlijk is er deze dagen volop de mogelijkheid om de verschillende soorten honing te proeven en kunnen bezoekers beoordelen welke smaak zij het lekkerst vinden. Ook is er - exclusief voor dit weekend verkrijgbaar - heerlijk ambachtelijk honingijs van eigen imkerij.
Kom jij ook naar deze leuke en leerzame dag, ook voor de kinderen? Zowel zaterdag 14 als zondag 15 juli staat van 10.00 tot 17.00 uur de deur open en de koffie en thee klaar. Imkerij 't Polleke aan de Jan van den Boomstraat 7 in het prachtige buitengebied van Heeswijk-Dinther is ook prima bereikbaar met de fiets. www.facebook.com/imkerijpolleke

De Wielewaal Invites Culinair genot op een unieke locatie

De Wielewaal Eindhoven Foto: No Xcuse

Na het overweldigende succes in 2017 is dit de allerlaatste kans om te proeven van de sfeer van het majestueuze landgoed De Wielewaal, onder het genot van culinaire hoogstandjes van top koks. Een unieke kans om het bekende landgoed van de familie Philips met eigen ogen te bewonderen.

Van 30 augustus tot en met 23 september zullen er diverse (sterren)restaurants uit de omgeving van Eindhoven de lunch of diner verzorgen op het landgoed. Een paviljoen, die speciaal voor de gelegenheid is neergezet, zal het decor vormen voor het event. Naast dat de gasten van een lunch of diner kunnen genieten krijgen een tour over het landgoed, waarbij historische wetenswaardigheden verteld worden. Het uitgestrekte landgoed herbergt eeuwenoude bomen, prachtige vergezichten en bijzondere flora en fauna.

Om te kunnen proeven van dit verborgen stukje historisch Eindhoven, moet u snel reserveren. Er is plaats voor slechts een beperkt aantal gasten.
Op de website www.dewielewaalinvites.nl vindt u meer informatie over de deelnemende restaurants.

De Rooise Fietsvierdaagse komt eraan.

Het is bijna zover. Op dinsdag 17 juli gaat de Rooise Fietsvierdaagse van start. Het is voor de zevende keer dat een meerdaags fietsevenement in Sint-Oedenrode overdag plaats vindt.
Door de Nederlandse Toer Fiets Unie (NTFU) is Rooi Fietst met de hoogste erkenning 'Extra Goed Geregeld' gewaardeerd en mag het predikaat 'Klassieker' voeren.
De beweegredenen van de NTFU zijn: de prachtige routes, de leuke stempelplaatsen, de geweldige methode van uitpijlen, de ruime parkeermogelijkheden, de EHBO-post, de pechdienst. Kortom de kwaliteit staat hoog genoteerd. Verder vallen de gemoedelijkheid en gastvrijheid op. Een pluim is er ook voor de vele vrijwilligers die erg vriendelijk en behulpzaam overkomen.
Dit jaar zal voor het eerst aandacht worden besteed aan individuele deelnemers die graag met anderen in een groepje fietsen. Daarvoor wordt een verzamelpunt ingericht waar men zich kan melden.
Rooi Fietst heeft goede contacten met de regionale ondernemers en Het Groene Woud met als doel de regio beter op de kaart te zetten.
Alle horecalocaties hebben meerdere oplaadmogelijkheden voor e-bikes.
Er zijn dagelijks drie routes van 30, 45 en 60 km. De starttijd is tussen 9.00 en 13.00 uur. Om 17.00 uur is de sluitingstijd.
Start en finish zijn dagelijks bij Camping 'De Kienehoef', Zwembadweg 37, 5491 TE in Sint-Oedenrode.
Vanaf de invalswegen in Sint-Oedenrode kunt u de bruine borden volgen met het campingteken van De Kienehoef.
Deelname voor vier dagen is 12 euro per persoon.
Dagdeelname 3,50 euro. Kinderen tot twaalf jaar betalen 1 euro per dag.
Meer info kunt u vinden op www.rooifietst.nl

Zomeracademie met als gast Onno Blom

Onno Blom Foto: Stephan van Fleteren

Woensdagvond 18 juli 2018, van 20.00-22.00 uur is Onno Blom te gast in de Zomeracademie. Bezoekers zijn deze avond welkom in de Kasteelhoeve, Helze 8, in Geldrop. De Zomeracademie is het mooi-weer-cadeau van het Literair Café Dommeldal.

Onno Blom
Onno Blom (1969) studeerde in 1994 cum laude af in de Nederlandse Taal- en Letterkunde en Culturele Studies. Hij was literair redacteur voor Trouw, hoofdredacteur bij Uitgeverij Prometheus en adjunct-directeur bij De Bezige Bij. Nu werkt hij als schrijver, freelance journalist en literair criticus. Vaste luisteraars kennen hem ook als vaste recensent bij de boekenrubriek van het radioprogramma Nieuwsweekend. Daarnaast treedt hij op als interviewer en als presentator bij literaire bijeenkomsten in het land.

Jan Wolkers
Sinds kort kennen we Blom ook als de officiële biograaf van Jan Wolkers. In 2007 begon Blom te werken aan zijn biografie. Als eerste verscheen Zo is het genoeg in 2008, het verslag van het laatste jaar van Wolkers . En vorig jaar, op 19 oktober, de tiende sterfdag van Jan Wolkers, verscheen het langverwachte Het litteken van de dood. De indrukwekkende biografie van Onno Blom, over de beeldhouwer-schilder-schrijver, over het rebelse leven van een van de meest geliefde kunstenaars van Nederland. Blom promoveerde met dit werk.

Inmiddels werkt hij aan een nieuwe biografie, van de jonge Rembrandt. Maar over het publiceren van de biografie van Jan Wolkers en over het leven Jan Wolkers valt nog steeds heel veel te vertellen. En als iemand boeiend kan vertellen over schrijvers en boeken, dan is het wel Onno Blom. Het literair café meldt dan ook met trots zijn komst en nodigt belangstellenden van harte uit om deze zomeravond hierbij aanwezig te zijn.

Kaartjes
Kaartjes voor ontmoetingen in de Zomeracademie zijn online te bestellen via www.bibliotheekdommeldal.nl, klik op agenda en kaartjes. In de losse verkoop zijn kaartjes te koop bij boekhandel van Grinsven in Geldrop.

Zomeracademie
Het laatste schrijversbezoek in de Zomeracademie is op woensdagavond 15 augustus. Dan is Eva Rovers te gast, biograaf van Boudewijn Buch, van Helene Kröller-M?ller en schrijfster van PRACTIVISME, een handboek voor heimelijke rebellen.

Primeur VMG Fietshuis: eigen label fietsmerk

Maurice Verdaat Foto: VMG fietsen

Maurice Verdaat is zichtbaar trots op datgene wat VMG Fietshuis – met vestigingen in Veldhoven en Eindhoven – in de jaren van haar bestaan tot nu toe bereikt heeft. "Service, kwaliteit en een eerlijk advies hebben ons een vooraanstaande positie gegeven in de regio Eindhoven. Maar onze klanten komen ook nog van veel verder, omdat men bij ons altijd kan rekenen op een prima prijs kwaliteit verhouding. En om het aanbod nog verder uit te breiden – naast bestaande merken – heeft VMG nu en een eigen label fietsmerk op de markt gebracht: VMGFietsen", aldus Maurice Verdaat.

Verdaat is een bekende naam in Veldhoven en wijde omgeving. Vele jaren was men autodealer van Seat, Skoda en Honda. Maar bloed kruipt over het algemeen waar het niet gaan kan en dus zocht Maurice Verdaat een andere uitdaging. Hij liet de autowereld voor wat hij was en richtte zich vervolgens volledig op het ontwikkelen van een professioneel fietsbedrijf met alle ins en outs. Bakermat van VMG Fietshuis werd het pand aan de Heemweg 2 in Veldhoven. VMG Veldhoven ligt zichtbaar aan de entree van het City Centrum, het winkelhart van Veldhoven en is dus niet te missen voor de fervente fietsliefhebber.
De tweede vestiging van VMG Fietshuis werd in januari 2016 geopend aan de Bisschop Bekkerslaan 6 in Eindhoven. Deze vestiging heeft zich ook al ruimschoots bewezen als men kijkt naar het aantal fietsen die vanuit VMG Fietshuis Eindhoven werd verkocht. De klantenkring komt uiteraard voor een groot deel uit Eindhoven, maar ook uit met name plaatsen als Nuenen, Son en Breugel en Best.

VMG Fietshuis verkoopt uitsluitend topproducten en is dealer van onder meer Sparta, Kalkhoff, Eigen Label VMGFietsen, Multicycle en Qwic. VMG heeft ook het Duitse topmerk Moutainbike Haibike in het assortiment. Met normale en met elektrische trapondersteuning. Nieuw is dus het eigen fietsmerk label VMGFietsen. "Een topproduct en wat ons betreft de beste keus die je kunt maken", volgens Maurice Verdaat. Het eigen label is er met diverse specificaties en in diverse kleuren. Laatste aanwinst is een E Bike met middenmotor. Deze beschikt al over een vooraf gemonteerde zwaardere batterij. Deze is er al voor 2299 euro.

In het introductiejaar 2018 van het eigen label worden VMGFietsen met 10% korting aangeboden en krijgt men bovendien 1 jaar volledige casco verzekering. "We hebben dus niet alleen een primeur, maar tevens een uniek aanbod dat verder niemand heeft", zo laat Maurice Verdaat weten.
Naast het grote assortiment E bikes is VMG Fietshuis Veldhoven – Eindhoven ook het juiste adres voor een gewone fiets. Verder kan men er terecht voor reparaties en servicebeurten. Maar ook voor fietsaccessoires en een prima tweedehands fiets is een bezoek aan VMG Fietshuis meer dan de moeite waard.

Maurice Verdaat Foto: VMG fietsen

Nostalgische kermis in het Boerenbondsmuseum

Foto: Boerenbondsmuseum

Dit weekend is het weer drie dagen lang zwieren, zwaaien en rondjes draaien bij het Boerenbondsmuseum. Want op zaterdag 14 juli (18.00 tot 21.00 uur) en op zondag 15 juli en maandag 16 juli (13.00 tot 21.00 uur) wordt weer de jaarlijkse nostalgische kermis gehouden. Dit jaar is de kermis groter dan ooit tevoren. Een feestelijk begin van de schoolvakantie!

Ook dit jaar zijn er weer tal van attracties die doen denken aan de kermis van een Brabants dorp begin vorige eeuw. Zo zijn er weer de mallemolen (uit 1874), de luchtschommel (uit 1924), de kop van jut (uit 1936) en de zweefmolen. Maar ook kan er weer gevist worden naar leuke prijsjes, is er een grabbelton, is de balgooiwagen aanwezig, kan er touwtje worden getrokken, kan er worden blik gegooid, staat er een rad van avontuur en kun je in de toekomst kijken met een heuse waarzegster. Er zijn ook diverse nieuwe attracties: buks schieten, kegelspel, katapult schieten, drie op een rij en ringwerpen.
Ook staan er weer enkele authentieke zigeunerwoonwagens en kan er op een kleine pony worden gereden. Ook de inwendige mens komt aan bod: zo zijn er oliebollen en pannenkoeken en is er een snoep- en ijskraam.

Naast de normale entreeprijs van het museum betaalt u slechts 10 eurocent per attractie. Kortom, drie dagen volop plezier voor jong en oud, met ouderwets lage prijzen. Behalve leuke kleine prijzen zijn er ook waardepunten te winnen. Door deze punten te verzamelen kun je kiezen uit grotere prijzen in onze prijsjescorner.

Foto: Boerenbondsmuseum

Verder worden er in de ambachtsgebouwen weer verschillende demonstraties gegeven en zijn ook onze tentoonstellingen te bezichtigen. Breng ook eens een bezoek aan de akkers langs het karrenspoor. De velden en akkers van het Boerenbondsmuseum staan er weer prachtig bij. Diverse gewassen staan op dit moment volledig in bloei. Een wandeling langs deze velden en akkers naar de veldkapel van de Heilige Gerlachus is de moeite waard.

Gratis kinderactiviteiten tijdens de zomerperiode
Tot en met 31 augustus zijn er in het Boerenbondsmuseum weer dagelijks leuke, gratis, kinderactiviteiten. Zo is er elke dinsdagmiddag een gratis huifkartocht, op woensdagmiddag mogen kinderen iets vlechten van wilgentenen ,donderdagmiddag mogen kinderen een pannenkoek bakken en op vrijdagmiddag ritjes met de ponykar rijden.

Algemene informatie
Entree: kinderen 0 t/m 3 jaar gratis, kinderen 4 t/m 12 jaar 3,00 euro, voor 13+ 6,00 euro. De Museumkaart (MJK) is niet geldig. Jaarkaarten van het Boerenbondsmuseum zijn verkrijgbaar aan de kassa. Deze kosten voor kinderen van 4 t/m 12 jaar 7,50 euro en voor volwassenen (13+) 17,50 euro. Voor meer informatie, de agenda en actuele openingstijden kijk op www.boerenbondsmuseum.nl. Volg het Boerenbondsmuseum op Facebook voor de meest actuele informatie en nieuws.

Argobokalen voor Luuk en Britt

Luuk Janssen Foto: ARGO

Aan het eind van het seizoen werden de winnaars van de Argobokalen bekend gemaakt. Dit jaar zijn deze voor Luuk en Britt. Bij zowel de Wedstrijdgroep als bij het Waterpolo werd een wisselbokaal uitgereikt.

Zwemmen
Bij de Wedstrijdgroep wordt de winnaar bepaald door een formule waarbij de geleverde prestatie, de vooruitgang en het volgen van trainingen van zware invloed zijn. Ook dit jaar bleek dat veel wedstrijden zwemmen je een hoge score oplevert. Luuk Janssen heeft de hoogste score behaald en mag deze beker dus een jaar houden. Bij de Recreatieven is er dit jaar geen bokaal uitgereikt. In plaats daarvan ontvingen alle Recreatieven een medaille voor hun prestaties. De trainer had voor iedere zwemmer een persoonlijk woordje.

Britt van der Heijden. Foto: ARGO

Waterpolo
Voor het winnen van de progressiebeker bij het waterpolo wordt gekeken naar de uitkomsten van twee testen die tijdens waterpolotrainingen aan het begin en aan het eind van het seizoen worden gehouden. Ook wordt gekeken naar de opkomst bij de trainingen en wedstrijden. Alle kinderen hebben tijdens het afgelopen seizoen natuurlijk hun uiterste best gedaan en iedereen is harder met de bal gaan gooien, sneller gaan zwemmen en technisch beter gaan spelen. Maar op basis van alle uitkomsten is de progressiebeker bij het waterpolo dit seizoen gewonnen door Britt van der Heijden.

Succes voor Argo tijdens Lippepokal Duitsland

Foto: ARGO

Argo

Afgelopen weekend vond in Lünen (Duitsland) de 27e Internationale Schwimmwettkampf um den Lippepokal der Sparkasse an der Lippe plaats met zwemverenigingen uit heel Duitsland, Nederland en Engeland. Tijdens deze wedstrijd draait alles om een spannende wedstrijd, met spannende estafettestarts, kwalificaties voor finales en vooral veel gezelligheid.
In totaal werd door meer dan 600 zwemmers deelgenomen aan dit zwemevenement. Ook Argo was present met 19 zwemmers. Op het terrein aan de Cappenberger See was het Argo tentenkamp ingericht onder prima weersomstandigheden. Het gehele zwemweekend vond plaats onder de stralende zon.

Argo heeft tijdens de Lippepokal een prima prestatie geleverd. Er is een 10e plaats bereikt in het verenigingen klassement dat bestond uit 28 deelnemende verenigingen.
Medailles waren er voor Lars Diesch (6), Isa van Doorn (1), Leonie Habraken (1), Marijke van der Heijden (3), Luuk Janssen (1), Roel Janssen (2), Naomi van der Post (1), Janne Santegoeds (1), Guus van Stiphout (4), Maartje van Stiphout (2) en Stef van Zitteren (1). In totaal wisten de zwemmers 23 medailles te behalen.
Ook wisten enkele zwemmers de finale te bereiken, waar gezwommen werd voor geldprijzen. Guus van Stiphout, Stef van Zitteren, Lars Diesch en Luuk Santegoeds bereikten de finale voor de 100m vlinderslag (Guus en Stef), 100m rugslag (Guus en Luuk), 100m schoolslag (Lars en Guus) en 100m vrije slag (Guus en Stef)
Argo dankt alle vrijwilligers die het weekend mede mogelijk hebben gemaakt. Speciale dank aan Albert Heijn en Emté uit Sint Oedenrode voor de geleverde sponsoring.

Lektocht

Terwijl het grootste deel van de Argo wedstrijdgroep afgelopen weekend in Lünen was voor een 2 daagse internationale zwemwedstrijd heeft Dana Janssen zondag voor de derde keer deelgenomen aan de zwemklassieker Beusichem – Culemborg. De Lektocht is de enige zwemwedstrijd die in een rivier wordt gehouden, waar ook de scheepvaart gewoon doorgaat en het startpunt niet gelijk is aan het finishpunt.
Met veel tegenwind en stroming tegen was het dit jaar een zware editie voor
de zwemmers.
Deze 6 kilometer lange zwemtocht met start vanaf de veerpont in Beusichem en finish in de jachthaven van het mooie Culemborg heeft Dana volbracht in een tijd van 1 uur en 42 minuten. In een deelnemersveld van 76 dames eindigde Dana halverwege.

Diplomazwemmen bij Zwembad Son

Diplomazwemmen bij Zwembad Son Foto: Zwembad Son

Er was afgelopen week weer een zwemfeestje bij Zwembad Son. De zon scheen en de vakantiestemming zat er goed in!

Alle kinderen, 12 x A, 27 x B en 10 x C, lieten zien wat ze allemaal geoefend hebben en of ze nou in Nederland, Frankrijk, Spanje of Italie op vakantie gaan… Ze nemen allemaal een diploma mee! Het team van Zwembad Son wenst ze dan ook een hele fijne vakantie met veel zwemplezier.

Blijf je lekker thuis? Kom dan woensdagmiddag gezellig zwemmen bij Zwembad Son! Alleen in week 30 en week 31 is dat niet mogelijk.

Georgina Maas in topvorm met haar pony Quinto's Robijn DMC.

Georgina Maas met haar pony Quinto's Robijn DMC. Foto: Bianca Maas

Afgelopen Zondag verscheen Georgina Maas weer aan de start met haar pony Quinto's Robijn DMC. Dit keer in Leende bij de Manege de Molenberg. Deze combinatie is in topvorm. Georgina pakte weer de 1e prijs in de klasse DB door foutloos te blijven met 81 stijlpunten. Een knappe prestatie om elk weekend in deze klasse zo te domineren. Georgina heeft nu nog 3 weken de tijd om haar pony's te trainen voor de Brabantse kampioenschappen. Heel veel succes Georgina.

Golfplaza Sons Open 2018

Foto: Wil Feijen

Op zaterdag 18 en zondag 19 augustus 2018 organiseert Golfclub Son voor de 18e keer de Golfplaza Sons Open.

Deelname aan het kampioenschap is mogelijk voor iedereen (dus ook voor golfers die niet in Son wonen) die 18 jaar of ouder is en een EGA-handicap heeft.
Er wordt die dagen gestreden om de titel: "Sons Golfkampioen 2018".

Er wordt gespeeld in twee categorieën en wel golfers met EGA-handicap lager of gelijk aan 26 (heren) of 30 (dames) en golfers met EGA-handicap hoger dan 26 (heren) en 30 (dames). Bij de lage handicappers wordt strokeplay gespeeld, bij de hoge stableford.

Er wordt gestreefd naar een fifty-fiftyverdeling tussen Sonse golfers en golfers die buiten Son komen of geen lid zijn van de golfclub Son.
De wedstrijd wordt gespeeld op Sportpark "De Gentiaan" , Rooijseweg 11, 5691 PA Son (tel 0499-842581).
De prijsuitreiking voor beide categorieën zal op zondag 19 augustus plaatsvinden om 17.00 uur.
De winnaars in de strokeplaywedstrijd worden gehuldigd als de Sonse golfkampioenen en ontvangen de bijbehorende wisselbeker.

Meer informatie en het inschrijfformulier is te vinden op de website van Golfclub Son: https://www.golfson.nl
Het inschrijfgeld voor de wedstrijd bedraagt €15,- per persoon. Dit is inclusief een buffet op zondag.
Inschrijvingen moeten binnen zijn voor 11 augustus. Het is voor het inschrijfgeld mogelijk gratis te oefenen in Son (week van 12 tot 17 augustus), zonder greenfee te betalen. Zie voor verdere info de website.

Geslaagd Wilson tennisclinic bij HTC Son Tennis met Miriam Oremans.

Wilson tennisclinic bij HTC Son Tennis Foto: HTC Son Tennis

Een 50 kinderen waren op de been tijdens Wilson tennisclinic bij HTC Son Tennis. Op zondag 8 juli werd aan alle 81 deelnemers van het VDL GL Precision toernooi een clinic aangeboden op de tennisbanen van HTC Son Tennis, namens Wilson en De Wit Schijndel. Het was de eerste dag van het open toernooi voor kinderen t/m 16 jaar. Maar liefst 50 kinderen deden mee aan de clinic.


Na een gezamenlijke warming-up (ja, zelfs met dit weer moeten de spieren nog opgewarmd worden) werden ze ingedeeld op hun eigen spelniveau om in twee sessies van een halfuur ballen aangespeeld te krijgen van professionele trainers en tips mee te krijgen, die ze misschien nog goed van pas komen bij de wedstrijden de komende week.
De kinderen begonnen met het terugspelen van forehands en backhands. Later werden er korte series ballen aangespeeld achterin het veld, rond de servicelijn en daarna eentje bij het net voor een volley. Toen kwam het aan op het goed plaatsen van de bal: diep cross (= schuin en achterin het veld), kort cross en dan rechtdoor. De clinic werd aangestuurd door voor velen een bekend gezicht: Miriam Oremans.

Tussen de sessies hadden de kinderen een halfuur pauze. Waar de één langs de kant zat te kijken hoe de andere kinderen het deden, zat de ander binnen om als opvolger van Max Verstappen in een echte racestoel met stuurtje virtueel een circuit te verkennen. En dan waren er nog de die-hards die tijdens hun pauze gewoon op de binnenbanen verder tennisten.
De clinic werd afgesloten met allerlei prijsjes die op de baan werden gelegd, van gripjes tot sleutelhangers. Als de kinderen een prijsje raakten met hun bal, was die voor hen. Met voor alle deelnemers nog een ijsje na afloop, was deze middag een perfecte start voor een mooie toernooiweek!

Wilson tennisclinic bij HTC Son Tennis Foto: HTC Son Tennis

Davis Cup 2018

Het winnende team van TV Pieter Brueghel Foto: Commissie DAVIS CUP

Op 6 juli jl. was de 2018 editie van de Davis Cup. Er werd door de 3 tennisverenigingen die ons dorp rijk is, weer gestreden om wie "De Allerbeste (tennis) Vereniging In Son en Breugel" is.
Tussen 19:00 en 23:00 uur werd er op het tennispark van HTC Son Tennis getennist in de sterkten 5, 6, 7 en 8. Van alle verenigingen waren er Heren- en Damesdubbels die met de nodige strijd, maar vooral met heel veel plezier, de meeste punten voor hun vereniging probeerden te halen.
Voorgaande jaren waren al een doorslaand succes, maar dat is dit jaar weer overtroffen. Mede door het schitterende weer leverde het weer prachtige wedstrijden en veel gezelligheid op.

Nadat alle punten waren geteld bleek de glorieuze winnaar dit jaar te zijn: TV Pieter Brueghel !! De beker ging dit jaar dus, zeer verdiend trouwens, mee naar Breugel. Prachtig resultaat. Van harte gefeliciteerd.

Gezien de vele enthousiaste en positieve reacties komen veel deelnemers volgend jaar vast graag weer terug.
Wij kijken nu al uit naar de editie van de DAVIS CUP van 2019.

De overhanding van de beker aan Jolien van der Horst van TV Pieter Brueghel Foto: Commissie DAVIS CUP

Alle deelnemers en vrijwilligers die deze avond zo'n succes hebben gemaakt: hartelijk bedankt.
Commissie DAVIS CUP

Geslaagd 55 plus tornooi bij HTC Son tennis

De lunch tijdens het 50 plus toernooi Foto: HTC Son tennis

Geslaagd 55 + toernooi

Op donderdag 5 juli was er het eerste 55 + toernooi bij HTC Son tennis. De weersomstandigheden waren perfect. Na een gezellige lunch werd er gestart met de eerste partijtjes tennis. Gezien het toch wat warme weer op die dag werd er rustig maar enthousiast getennist. Het 50 plus toernooi paste natuurlijk perfect in het jjaar dat de tennisclub 50 jaar bestaat. En dus ook een 50 plusser is als vereniging. Daarom werd er na het toernooi niet alleen de prijzen uitgedeeld aan de winnaars maar ook met champagne getoast op de winnaars het het 50 jarig bestaan van HTC Son tennis. Er werd nog lang nagepraat onder het genot van een drankje.

Wat betreft de deelnemers is het 50 plus toernooi niet eenmalig maar zal het zeker een vervolg krijgen.

27 / 28

vrijdag 13 juli

Kijk Mij Nou Band

Kijk Mij Nou Band en Jongerenband Emiliusschool De Kijk Mij Nou Band is een muziekgroep, samengesteld uit leerlingen van de Emiliusschool in Son, een instituut voor meervoudig gehandicapte jongeren. De band is een aantal jaren geleden opgericht met de achterliggende gedachte, dat het niet alleen leuk moet zijn om met muziek bezig te zijn, maar dat daarnaast nog aan allerlei andere doelen gewerkt kan worden. De jongste groep staat o.l.v. Erik v.d.Ven. Natuurlijk wordt er af en toe opgetreden, maar het jaarlijkse concert in de kiosk vlak voor de grote vakantie vormt toch elke keer wel weer het hoogtepunt. Kiosk centrum Son en Breugel. Vrijdag 13 juli van 10.30 tot 11.30 uur:

zaterdag 14 juli

Guido de Jong

Guido de Jong is een Nederlandse zanger met een veelzijdig repertoire. Hij komt uit ons eigen dorp Son en Breugel. Hij is gespecialiseerd in gezellige feestmuziek van Gerard Joling tot Elvis Presley. Guido heeft onlangs de opnamen afgerond van een videoclip voor zijn eerste single, die binnenkort op de markt komt. Zaterdag 14 juli van 16.00. tot 16.45 uur. Kiosk centrum Son en Breugel.

Ensemble PEP

Wie of wat is Ensemble PEP!? Wie denkt aan Nederland, denkt aan klompen, molens... en fietsen! Om dit oer-Hollandse fenomeen te vieren, gaan de (semi) professionele musici van Ensemble PEP! iedere zomer een aantal dagen per fiets op tournee door Nederland. De onconventionele bezetting van vier strijkers en zes blazers maakt het mogelijk om allerlei soorten muziek te spelen: van klassiek tot klezmer en van jazz tot het speciaal voor hen gecomponeerde stuk 'Toeters en Bellen', dat ook op de fiets uitgevoerd kan worden. Zaterdag 14 juli van 19.30. tot 21.00 uur. Kiosk centrum Son en Breugel

woensdag 18 juli

PVGE fietsclub organiseert een fietstocht naar Oirschot

Wederom organiseert de PVGE fietsclub een fietstocht naar Oirschot, een plaats die bijna altijd in het jaarprogramma van de PVGE fietsclub is opgenomen. De route is zodanig uitgestippeld dat 's morgens in Oirschot koffie wordt gedronken en de lunch plaatvindt op de terugweg op de Oirschotsedijk in Eindhoven. Na de lunch gaat de fietstocht via het noorden van Eindhoven naar Son en Breugel. We starten direct met de fiets woensdag 18 juli om 9.30 uur vanaf het 17 Septemberplein. Het wordt een dagtocht van nog geen 40 km. De deelnemers ontvangen ca. een week van te voren de details van deze fietstocht. Verdere inlichtingen: Herman Hendriks, tel.: 0499-473042; e-mail: herman.j.hendriks@kpnmail.nl

tot zaterdag 25 augustus

Visionaire landschappen

Expositie van Myriam Merks, waarin zij zich heeft laten inspireren door de dagelijkse werkelijkheid, die zij op eigen wijze vermengt met fantasie. Laat je meenemen in haar fotografische fantasiewereld. Idere zaterdagmiddag van 16 juni t.m. 25 augustus te bezoeken van 15.00 tot 17.00 uur en op afspraak. Villa De Kleine Heide Europalaan 2a Son en Breugel