DeMooiSonenBreugelkrant

27 maart 2019

DeMooiSonenBreugelkrant 27 maart 2019


Muzikale lezing: Johannes vs Matthäus Passion

Foto: Piet Pijnacker

Dirigent Cees Wouters vertelde over de overeenkomsten en verschillen tussen de twee grote passies van Bach: de Johannes- en de Matthäus Passion. Die werden hoorbaar gemaakt door het Kempisch Kamerkoor en pianiste Tannie van Loon op 19 maart in de Breugelse Genovevakerk.

Recensent: Piet Pijnacker

De 27 zangers en zangeressen van het Kempisch Kamerkoor zijn allen heel goede amateurs. Al bij de eerste repetitie van een nieuw werk wordt van hen verwacht dat ze hun partijen kennen. Zo gaat er weinig repetitietijd zitten in het 'notenwerk'. Tannie zorgt als repetitor voor de afwerking, waarna Cees met het koor vooral aan de interpretatie kan werken.

Latere componisten schreven aanwijzingen voor de wijze van uitvoeren in de partituur, maar Bach deed dat niet. Je moet de achtergronden kennen om te weten hoe Bach het bedoeld heeft. En daar heeft Cees intensief studie van gemaakt.

Bij de koralen gaf Cees soms noot voor noot zijn interpretatie aan. Het koor volgde dat heel accuraat op. Daaraan zie je dat je zowel met een heel goed koor als met een heel goede dirigent te maken hebt. Een koorlid zei het zo: "Voor Cees is een koor als klei, hij boetseert met zijn handen de noten." Dat resulteerde in vloeiende muzikale lijnen. En In de mooie akoestiek van deze kerk klonk het koor zuiver en homogeen.

Het koor zingt op de toonhoogte uit Bach's tijd, een halve toon lager dan tegenwoordig. Vandaar dat Tannie de orkestpartij speelde op een digitale piano, want die kun je lager zetten. Bij de eerste noten, de inleiding van het openingskoor van de Matthäus, met een hoofdrol voor de contrabaspartij, klonk dat nogal dun. Het contrast met de magistrale inzet van het koor was des te groter. En bij de inleiding van het slotkoor van de Johannes bleek dat Tannie ook op een digitaal instrument heel mooi piano kan spelen.

Bach had veel bijbelkennis en de aard van beide evangeliën was bepalend voor zijn composities. Om de passiemuziek verantwoord uit te voeren moet je dus daarvan afweten. Vandaar dat Cees diep inging op de theologische achtergronden. Zo ga je anders luisteren en krijgt de muziek meer diepgang.

Op Goede Vrijdag gaat het Kempisch Kamerkoor de Johannes Passion in zijn geheel uitvoeren in de Eerselse Willibrorduskerk, met solisten en het barokorkest Concerto Barocco. Er waren bij dit 'voorprogramma' niet zo veel bezoekers. Maar de meesten zullen na deze inleiding extra gemotiveerd zijn om ook de komende uitvoering van de Johannes Passion te gaan beluisteren.

Paasmarkt Protestantse Kerk

Foto: Ingezonden

De traditionele Paasmarkt van de Protestantse kerk in Son vindt op zaterdag 13 april weer plaats. Zoals ieder jaar komt de opbrengst ten goede aan twee doelen, die deze kerk ondersteunt; het Diaconaal Inloophuis 't Hemeltje in Eindhoven (voor dak- en thuislozen) en Vluchtelingen in de Knel (Eindhoven). Vorig jaar leverde de markt ruim € 2300,00 op, een prachtig resultaat.

Bezoekers die op de zaterdag van Palmpasen de kerk binnen komen, worden verrast door een kleurenzee van bloemen en planten, het geroezemoes van de vele gasten en de heerlijke geuren van koffie en allerlei lekkernijen en dat alles onder de klanken van vrolijke livemuziek.

Boekenmarkt
De boekenmarkt is als altijd de grote trekpleister. Om 10.00 uur staan de eerste liefhebbers al voor de deur om toe te slaan in het ruime aanbod van boeken, gerangschikt op onderwerp/thema: kunst, litteratuur, religie, filosofie, reizen, enz. Anderen verdringen zich om te snuffelen tussen de tafels met fraaie kunstwerken, sieraden, tekeningen, e.d. De meer culinair ingestelde gast kan zich te goed doen aan allerlei soorten zelfgemaakt banket en andere lekkere hapjes, waaronder Irakese lekkernijen. Aanraders!

Ook de door vaardige en artistieke handen geschikte bloemstukjes zijn erg intrek, evenals het uitgebreide assortiment planten en stekken. Je kan er beter maar snel bij zijn. Ideaal om met Pasen aan vrienden en familie cadeau te doen. Ook is er nog een loterij met aardige prijzen.

Alle dorpelingen – jong en oud – worden van harte welkom geheten. Los van de aardige koopjes, is het tevens een mooie gelegenheid om elkaar te treffen en onder het genot van een kop koffie en cake weer eens lekker bij te praten. En u dient er twee bijzondere goede doelen mee. De markt is geopend van 10.00 tot 13.30 uur en wordt gehouden in de Protestantse kerk Zandstraat 26, Son en Breugel.

Gudrun en Willem Lanfermeijer 50 jaar getrouwd

Foto: Wil Feijen

Willem is een geboren en getogen Amsterdammer, je zou het niet geloven als je zijn naam ziet, maar je merkt het meteen aan zijn echte Amsterdamse humor. Gudrun is in Duitsland geboren.

Redacteur: Corry van Asseldonk
Fotograaf: Wil Feijen


Alleen op safari
Ze hebben elkaar op een hele bijzondere manier leren kennen. Gudrun zag op tv een documentaire over een professor die een dierentuin bezat in Frankfurt en een heel nieuw natuurpark opgezet had in Serengeti in Afrika. Hij had hierover een boek geschreven en organiseerde safari reizen naar dat natuurpark. Gudrun kocht het boek en ging op safari. Heel dapper en spannend om in die tijd alleen aan zo'n grote reis te beginnen. In die tijd was alles een stuk primitiever dan nu. Zij deelde een kamer met een vrouw en een dochter. Ze waren met een kleine groep.

Ontmoeting
Na een week safari ging Gudrun als enige naar het plaatsje Malindië en de rest naar Mombasa. "Op een avond was ik de enige die geboekt had voor het eten. De ober liep met mij de zaal in om een plekje te zoeken voor mij", vertelt Gudrun. "Verderop zaten twee mannen die hun vinger op staken en zeiden 'kom maar hier zitten, gezellig met zijn drietjes'. We raakten aan de praat en een van deze mannen was Willem." Ze merkten al gauw dat ze dezelfde interesses hadden. Hij had zowaar hetzelfde boek gekocht als Gudrun. "Ik heb mijn vrouw tussen de apen ontmoet", zegt Willem heel gekscherend.

Saoedi Arabië
Eenmaal thuis in Amsterdam nam Willem als snel contact op met Gudrun. Hij moest eerst nog voor zijn werk naar Saoedi Arabië, maar daarna zouden ze elkaar weer ontmoeten. Willem stelde mij voor aan zijn moeder in Amsterdam. "Moet het dan echt een Duitse zijn?, vroeg zijn moeder aan Willem", glimlacht Gudrun. "Ik heb een hele lieve schoonmoeder gehad." Ze zijn al vrij snel in Amsterdam getrouwd. Daarna gingen ze samen naar Saoedi Arabië (van 1969 tot §971) in verband met het werk van Willem. "Wij hebben daar een ontzettend fijne tijd gehad. Ik denk hier nog vaak aan terug. We hadden hele fijne contacten daar met mensen uit verschillende culturen en hoefden toen nog niet gesluierd te zijn. Ik heb daar geleerd de mensen te accepteren zoals ze zijn", geeft Gudrun aan. Daar is ook hun enige zoon geboren. Een Pakistaanse collega van Willem ging verschillende keren naar de berg Mekka om te bidden dat ze een gezonde jongen zouden krijgen. "We hebben onze zoon naar deze collega genoemd; Stephan Ameen." Hierna zijn ze met zijn drieën in Son, in de Aziëlaan, gaan wonen. Ze waren toen de eerste bewoners van de Aziëlaan aan de overkant stonden toen nog koeien in de wei.

Integreren
Willem werkte bij I.B.M en Gudrun zorgde voor hun zoon en nam de tijd om te integreren in Son. Ze sloot zich aan bij een vrouwenvereniging en een koor en mede dank zij haar buren heeft ze een hele fijne tijd in de Aziëlaan gehad. Haar hobby's waren klederdrachtpoppen verzamelen (wat ze nu nog doet) en houten poppenhuizen maken. In 1988 zijn ze naar de Kempenlaan verhuisd waar ze nu nog wonen. Willem had als hobby modelvliegtuigenbouw, was lid van D66 en lid van de Nederlandse Genealogische vereniging ( stamboomonderzoek). Hiervoor heeft hij diverse lezingen gegeven.

Berkenstaete
Willem zit sinds twee jaar in Berkenstaete waar hij het erg naar zijn zin heeft. Hij doet aan de vele activiteiten mee die daar georganiseerd worden. Gudrun gaat er elke dag naar toe en als ze ziet dat Willem het naar zijn zin heeft, helpt ze mee waar ze kan. "Ik ben dan toch in de buurt van Willem."

Foto: Wil Feijen

50 jaar getrouwd
Op 3 april zijn Willem en Gudrun 50 jaar getrouwd en op 5 april wordt Willem 89 jaar. Op die dag is er een muzikaal optreden bij Berkenstaete. "Ik ga dan langs hem zitten en als ik zie dat hij geniet van de muziek, dan geniet ik echt van hem."

De rommel van een ander is opgeruimd

De vele zakken met zwerfafval Foto: Wil Feijen

Ieder jaar blijkt dat een Landelijke Opschoondag nog steeds nodig is. Er wordt nog steeds veel afval zo maar op straat of in de bosjes gedumpt. Op 23 maart stonden vrijwilligers klaar om op verschillende locaties in Son en Breugel tijdens de Landelijke Opschoondag mee te helpen om het zwerfafval op te ruimen.

Redacteur: Emmy Grit
Fotograaf: Wil Feijen


Voor de 17e keer werd de Landelijke Opschoondag gehouden, dit jaar met het thema 'Iedereen doet mee'. Jong en oud, van individu tot maatschappelijke organisatie, van buurtvereniging, sportvereniging tot basisschool. In Son en Breugel staken, op initiatief van de Jeugdgemeenteraad, afgelopen week al veel basisschoolkinderen uit het dorp de handen uit de mouwen. Uitgerust met knijpers, handschoenen en vuilniszakken werd hun omgeving opgeruimd en schoongemaakt waardoor de kinderen een bijdrage leveren aan een schone omgeving.

Op zaterdag 23 maart gingen een aantal buurt- en wijkverenigingen, inwoners, gemeenteraadsleden en medewerkers van de gemeente aan de slag. In verschillende groepen werd vanaf 09.00 uur begonnen met de schoonmaakwerkzaamheden in verschillende wijken. Zo werd er schoongemaakt op de hoek Vuurvlinderlaan/Distelvlinderlaan, bij de Boerderij aan de Hoogstraat, bij het Kruisbeeld aan de Kanaalstraat, in de Kloosterstraat (nummer 14), bij de Kiosk op het Kerkplein, op de hoek van de Europalaan/Rembrandstraat en de hoek Libellenlaan, Vuurlibel en Keverlaan.

De vrijwilligers hebben veel zakken met zwerfafval volgemaakt. "Ik verbaasde mij erover hoe veel plastic en papier er op straat ligt", vertelt een vrijwilliger. "Verder lag er veel papier, glaswerk, blikjes, zakjes met hondenpoep, sigarettenpeuken en zelfs overgordijnen en een slipje op straat, in de bosjes of tussen de groenstroken." Son en Breugel is weer schoongemaakt. De algemene boodschap van zo'n dag is natuurlijk dat ieder mens verantwoordelijk is voor zijn/haar eigen afval. Neem je afval mee naar huis en gooi het in de prullenbak of als het te groot is, breng het naar de milieustraat. Iedereen wil toch in een schoon en opgeruimd dorp wonen!

Vanaf 11.30 uur was de gezamenlijke afsluiting in Son bij de kiosk in het centrum en in Breugel werd bij de Boerderij afgesloten. De gemeente zorgde voor een warme versnapering voor de deelnemers.

Kijk voor meer foto's op www.mooisonenbreugel.nl

Beschermd Wonen krijgt geen geld van gemeente

Foto: Wil Feijen

In de commissievergadering van 26 februari steunde de meerderheid van de leden een voorstel van Monique van Zwieten (D66), om alles in het werk te stellen om het bedrag dat weg zou vallen door de bezuinigen van de gemeente Eindhoven, aan te vullen vanuit de gemeente Son en Breugel.

Redacteur: Adrie Neervoort

Drie weken later, tijdens de raadsvergadering, was er van steun geen sprake meer. Een motie ingediend door Dorpsbelang, VVD en D66 om het voorstel concreet te maken, kreeg toch geen steun van de coalitie. De motie voorzag onder andere in een bedrag van € 115.000 voor dit jaar en volgend jaar. Het bedrag is het tekort dat er door de bezuinigen door de gemeente Eindhoven is ontstaan bij het project beschermd wonen in Son en Breugel.

Door het bedrag beschikbaar te stellen zou er zekerheid ontstaan voor het project, de komende twee jaar. Volgens de coalitie en wethouder Frenken (DorpsVisie) is dat helemaal niet nodig, omdat er een zogenaamde hardheidsclausule is waar bij schrijnende gevallen gebruik van kan worden gemaakt. Deze regeling wordt betaald door de gemeente Eindhoven en biedt wat de wethouder betreft de zekerheid die ouders en bewoners van het project beschermd wonen zoeken.

Maar ook het gevaar van een precedentwerking was voor Joris van Dam (PvdA/GroenLinks) een reden om tegen de motie te stemmen. Volgens hem kun je nu eenmaal geen uitzondering maken in de zorg, want niet alleen het genoemde project heeft last van de bezuinigingen.

Wethouder Frenken is duidelijk. Wat hem betreft is hij bereid om in schrijnende gevallen hulp te bieden maar dit moet per geval bekeken worden. Want de zorg is gewaarborgd door de gemeente Eindhoven. Maar de zorg kan hierbij ook door een andere aanbieder geleverd worden.

De wethouder liet de raad desgevraagd weten dat het college bezig is met het kijken naar vervolgstappen. Een evaluatie van de geleverde zorg door RAC in het project beschermd wonen maakt daar ook zeer waarschijnlijk deel van uit. Het lijkt er steeds meer op dat de wethouder en de coalitie in Son en Breugel er steeds meer moeite mee hebben dat voor het project beschermd wonen maar één zorgaanbieder actief is, namelijk het RAC.

De raad kan dan ook eind mei een voorstel hierover verwachten, aldus Frenken. Wederom kregen ouders en bewoners van het project Beschermd Wonen niet de zekerheid waar zij om vroegen. Oorzaak: het wegstemmen van de motie van de oppositiepartijen door de coalitie.

Lazy Sonnie Afternoon Festival 2019

De bands die optreden tijdens het Festival Foto: Ingezonden

Ter afsluiting van het lopende seizoen Lazy Sonnie Afternoon wordt op zondag 7 juli voor de vierde keer het Lazy Sonnie Festival gehouden. Veel mensen in Son en Breugel kennen de maandelijkse akoestische optredens van roots artiesten uit de hele wereld in de kapel van Hotel La Sonnerie op de zondagmiddag.

Redacteur: Hennie van Hagen

Afsluiting
Het seizoen loopt van september tot juni. Ter afsluiting vindt in juli het festival plaats in de voortuin van La Sonnerie. Het festival kent een hele andere opzet dan de reguliere afleveringen van Lazy Sonnie Afternoon; niet akoestisch maar full electric, geen solisten/duo's maar complete bands. De organisatie is er trots op om elk jaar weer topbands te kunnen contracteren met een grote verscheidenheid aan stijlen.

De bands die dit jaar optreden zijn:
1. Old Grey & Restless
Een bekende Sixties en Seventies coverband uit Son en Breugel met een vette soul invloed. Old Grey & Restless is een band met gerenommeerde Sonse artiesten aan boord, die garant staat voor een swingende start van het festival.

2. Mac Taple
Rock & Roll van de oude stempel, geïnspireerd op de fifties en de sixties. Al sinds 1975 bij elkaar met nog steeds de bandleden van het eerste uur, Peter Visser en Jan van Riet, aan het roer. Rechttoe rechtaan, maar swingen als een gek.

3. Captein Gumbo
Opgericht door leden van Toontje Lager en grondleggers van de cajun rage in Nederland. Vanaf 1987 promoten zij de cajun en zydeco muziek met Mark Söhngen uit Helmond als boegbeeld op accordeon. Op een van hun albums speelt ook Roel Spanjers mee, die men kent van een van de afgelopen Lazy Sonnie Afternoon.

4. Rootbag
Blues geïnspireerd op de hypnotiserende Mississippi Delta, sexy groves van New Orleans en zompige rhythm & blues met op gitaar de beste bluesgitarist van Nederland; Richard van Bergen en Jody van Ooijen op drums en Roelof Klijn op bas.

5. Wild Romance
Wat moet daar nog van gezegd worden? De legendarische band van Herman Brood. The Wild Romance is ook na de dood van Herman Brood aan de weg blijven timmeren met iconen Dany Lademacher en David Hollestelle nog steeds op gitaar en zang. Leadzanger Edgar Koelemeijer heeft de looks en de stem. De band is nog steeds een geoliede rockmachine. Dit is dé kans om Nederlands meest swingende en authentieke Rockers live te zien en te horen.

Gratis Festival
Het festival vindt plaats op 7 juli van 14.30 uur tot 22.00 uur in de voortuin van La Sonnerie. De entree is gratis. Om het niveau van de bands hoog te houden is er heel wat geld nodig. Daarom wordt er tijdens het optreden of na afloop rond gegaan voor een vrijwillige bijdrage. Zonder deze bijdrage is het onmogelijk dit geweldige festival te blijven organiseren.

Sponsoren
Mochten er bedrijven of inwoners zijn van Son en Breugel die, in welke vorm dan ook, iets willen bijdragen dan zijn die van harte welkom. Vorig jaar was het schitterend weer. Het was zelfs zo heet dat er een enorme legerparachute aan te pas moest komen om als reuze parasol te dienen. Deze karakteristieke parachute zal ook dit jaar weer het festivalterrein opluisteren. Als de weergoden de organisatie weer zo gunstig gezind is, wordt het, gezien de bands, weer een onvergetelijk festival!

Wild Romance Foto: Ingezonden

Big Bread Kitchen kiest voor het Raadhuisplein

Sfeerimpressie Big bread Kitchen (Breda) Foto: Ingezonden

Son en Breugel krijgt er een nieuwe eetgelegenheid bij, het pand aan het Raadhuisplein 30 waar voorheen een filiaal van Zeeman was gevestigd, zal worden getransformeerd naar een Big Bread Kitchen. Daarmee opent de keten in Son en Breugel haar 21ste vestiging.

Met de komst van deze eetgelegenheid is het Raadhuisplein nog meer een horecaplein aan het worden. Naast 't Kleijn Geluck, Nyonya & Thai eastern grill restaurant, Il Ponte en de nog te openen vestiging van Domino's, is het de vijfde eetgelegenheid aan dit plein in het centrum van Son en Breugel.

Medio juni opent Big Bread Kitchen Son en Breugel haar deuren. Tot die tijd wordt er hard gewerkt om het pand om te toveren tot een moderne, gezellige en sfeervolle eetgelegenheid waarbij de nieuwste technieken op keuken- en horecagebied zullen worden toegepast.

Meer exclusief nieuws over deze nieuwe vestiging van Big Bread Kitchen en de eigenaars kunt u binnenkort in deze krant lezen. Kunt u niet wachten, kijk dan alvast op www.bigbreadkitchen.nl.

6 / 32

Europese Erasmus Plus projectweek op de Emiliusschool

Foto: Ingezonden

Welcome, Witam, Laukiame, zo zijn afgelopen maandag 25 maart 24 buitenlandse gasten welkom geheten op de Emiliusschool. Deze week zijn collega's en leerlingen van Speciaal Onderwijs scholen uit Engeland, Polen en Litouwen op bezoek.

De Emiliusschool is betrokken bij een zogenaamd Erasmus+ project. Een uitwisselingsproject van de Europese gemeenschap, waarbij ze leren van elkaars expertise. Per land zijn vier leerkrachten en vier leerlingen te gast. Een flinke club dus, die met een goed gevuld programma gaan ervaren hoe het onderwijs aan leerlingen met meervoudige beperkingen vormgegeven wordt.

November vorig jaar is het project gestart op de school in Engeland. Een delegatie van de school is daarnaartoe gegaan en vol goede ideeën en inzichten weer van terug gekomen. Wat ze er van leren? Speciaal onderwijs is geen onderwijs met vaste methodes en leerlijnen. Dat soort onderwijs is maatwerk en vergt veel van de vakkundigheid en creativiteit van het personeel. Zien hoe andere scholen in andere landen onderwijs geven is een 'open mind set' en stimuleert het 'out of the box' denken. De Emiliusschool is al jaren betrokken bij dergelijke Europese projecten.

Naast de leerwinst is het ook een manier om aan teambuilding te doen. Een weekje op een andere locatie geeft ook de gelegenheid om elkaar beter te leren kennen. Nog steeds wordt er nagepraat over de belevenissen, die met elkaar gedeeld zijn in andere landen. Er wordt dan ook naar gestreefd, om zoveel mogelijk personeelsleden een keer mee te laten draaien in een dergelijk project.

Een van de eisen van een dergelijk Europees project is dissemination. Dat wil zeggen, dat het nieuws verspreid moet worden dat aan een dergelijk project deelgenomen wordt. Dit artikel is er een voorbeeld van, maar op donderdagavond gaat bijvoorbeeld ook de hele groep naar een benefiet diner in hotel La Sonnerie. Daar wordt geld ingezameld voor onderzoek naar genezing van de spierziekten. In het bijzonder is het geld voor de stichting Wheelers4Bram (zie voor meer info: www.wheelers4bram.nl).

In andere landen was een projectweek soms zo bijzonder dat de nationale televisie zender er opnames van gemaakt heeft. Zo'n vaart zal het in Nederland niet lopen, maar vrijdag worden ze wel ontvangen op het gemeentehuis door burgemeester Hans Gaillard. Hij zal namens de gemeente Son en Breugel de buitenlandse partners toespreken en de unieke samenwerking tussen gemeente, Zonhove en de Emiliusschool belichten. Uiteraard wordt de week dan afgesloten met een groepsfoto op het bordes. Zie voor meer informatie over de Emiliusschool: www.emiliusschool.nl

57 Nederwettense kinderen planten 250 bomen

Christian Rovers (m) helpt de leerlingen mee met het planten Foto: Adrie Neervoort

Nederwetten - Op woensdag 20 maart waren alle kinderen van de Basisschool Sint Jozef uit Nederwetten betrokken bij het planten van ruim 250 bomen. Ook burgemeester Gaillard van Gemeente Son en Breugel en ZLTO plantten mee.

Een landschap met bloemen, gras en weides

De groepen 3 tot en met 8 stapten op de fiets of in een huifkar naar Hooijdonk. Langs het kanaal liggen percelen die beheerd worden door agrarisch ondernemers Marieke en Christian Rovers. In 2017 wonnen zij de prijsvraag 'Natuurlijk Ondernemen' van Groen Ontwikkelfonds Brabant waardoor zij een aantal percelen van landbouwgrond naar een landschap met bloemen, gras en weides kunnen omturnen. Het plan hiervoor werd geschreven samen met ZLTO. De kinderen van de Sint Jozef basisschool, waarvan de vier kinderen van familie Rovers, waren uitgenodigd om hier op 20 maart bomen te planten. En dat gebeurde volop en met veel enthousiasme. Vrijwilligers van IVN Nuenen hielpen mee. Zo zijn er zomereik, ruwe berk, lijsterbes, els en meidoorn geplant.

De regenboogboom
Aan het eind van de ochtend werd er op het schoolplein door alle schoolkinderen samen met Willem Doreleijers (Spinazie & Spinoza) een Parottia Persica geplant. Deze wordt ook wel de 'regenboogboom' genoemd vanwege de prachtige en rijke verkleuring van de bladeren in de herfst. Deze boom werd vorig jaar aangeboden door de ouderraad vanwege de toelating van de 50e leerling van de school. De kinderen van groep 1 en 2 hadden mooie versieringen gemaakt. Zo is de omgeving op één dag weer ruim 250 bomen rijker waar omwonenden en recreanten van kunnen genieten.

9 / 32

Ineke en Harry van Gerven-De Koning 50 jaar getrouwd

Foto: Adrie Neervoort

Ineke en Harry wonen al 50 jaar op deze plek aan de Brouwerskampweg nog net in Son en Breugel. Harry heeft in het huis ernaast gewoond en Ineke komt uit Best. Ze hebben elkaar leren kennen in Oirschot op de 'meidenmert'. Ineke was 15 en Harry 17 jaar oud.

Redacteur: Corry van Asseldonk
Fotograaf: Wil Feijen

Ontmoetingsplaats
Vroeger gingen jongens en meisjes in de meimaand op zondag naar D'n Heiligen Eik in Oirschot. Daar was een klein kapelletje en een soort ontmoetingsplaats voor de jeugd, omdat er niets anders was kwam daar heel veel jeugd uit de omtrek bij elkaar. Ineke helemaal opgedoft en op hakken. Een beetje buurten, etc. Daar zagen Ineke en Harry elkaar voor het eerst. De vonk sloeg meteen over.

Gezin en werk
In 1967 zijn ze verloofd en in 1969 op 20 en 22 jarige leeftijd getrouwd. Er lag een mooi bouwterrein naast het ouderlijk huis van Harry. Een mooie plek om te wonen. Ze bouwden eerst een stal voor 100 mestkalveren, ze moesten toch ergens de kost mee verdienen en daarna werd het huis gebouwd. Ze kregen 4 kinderen; Miranda, Harry jr, André en Bianca. Ineke zorgde veelal voor de kinderen en ook voor de mestkalveren. Harry werkte op verschillende plaatsen. "Wat ik zoal gedaan heb? 12 ambachten en dertien ongelukken. Een boer moet alles kunnen", vertelt Harry. Ze bouwden er nog een stal bij voor meer kalveren, maar doordat er steeds meer regeltjes van de overheid kwamen, werd het steeds lastiger. Meer en meer investeren en minder overhouden.

Hobby
Door haar drukke werkzaamheden met de kalveren en de kinderen heeft Ineke nooit echt tijd voor hobby's gehad. Ze vond het belangrijk dat haar kinderen een fijne jeugd hadden en veel vrienden en vriendinnen hun weg vonden naar De Brouwerskampweg. Haar enigste hobby was en is nu nog steeds een avondje kienen. Harry had als hobby luchtbuksschieten en touwtrekken, nu doet hij graag een kaartspelletje en biljarten.

Elkaar helpen
Ineke heeft onlangs twee nieuwe heupen gehad en Harry fungeerde toen als mantelzorger. Harry heeft recent ook nog een paar dagen in het ziekenhuis gelegen vanwege zijn longen. "Het is zo fijn dat je elkaar kunt helpen en steunen waar nodig is" vertelt Ineke. "Iedereen heeft, ook wij, minder leuke dingen meegemaakt in het leven. Je kunt bij de pakken neer gaan zitten, maar dat is geen optie voor ons. Elke dag komt de zon weer op en lacht de dag je weer tegemoet."

Dubbel feest
Vrijdag 29 maart willen ze hun 50-jarig huwelijk samen vieren met de kinderen hun negen kleinkinderen, familie en vrienden bij T Kleijn Geluck. Ook de zeventigste verjaardag van Ineke wordt gevierd.

Foto: Adrie Neervoort

DeMooiSonenBreugelKrant wenst Harry en Ineke een heel fijn feest en nog vele gezonde jaren toe en hoopt dat ze nog lang hier kunnen blijven wonen.

12 / 32

Heem Son en Breugel 2019 nummer 1

Het tegeltableau van de boterfabriek Foto: Ingezonden

Enige tijd geleden kreeg de Heemkundekring Son en Breugel een mooi cadeau: een tegeltableau van de boterfabriek die vroeger in het centrum van Son stond. Dat was de aanleiding om in de geschiedenis van de 'Stoomzuivelfabriek Sint Petrus' te duiken.

De fabriek werd opgericht in 1912. Hij had een voorganger: sinds 1897 bestond er een boterfabriekje op Den Heuvel, genaamd 'De Zonnebloem', waarvan de latere burgemeester Antoon van de Ven voorzitter was. Hij was het die zich inzette voor een echte stoomzuivelfabriek. Niet alleen de melk van de Son-en-Breugelse koeien werd er verwerkt, ook de omliggende dorpen leverden melk, in totaal al in het eerste jaar meer dan een miljoen liter. De levering steeg tot meer dan vijf miljoen liter in 1940, weliswaar na een fusie met de melkinrichting Sint Petrus in Strijp. Daar werden de melkproducten gemaakt, in Son de boter.

In 1937 bestond de fabriek 25 jaar; dat werd uitgebreid gevierd. Daarna brak een voor het bedrijf moeilijke tijd aan, vooral in de oorlogsjaren. Toch werd in 1942 gevierd dat de heer Van den Boomen 25 jaar directeur was. Het was ter gelegenheid daarvan dat het mooie tegeltableau door het personeel aan hem werd aangeboden. Na de oorlog ging het met de zuivelfabrieken in het algemeen achteruit. De Sonse fabriek sloot in 1954 en werd twaalf jaar later gesloopt.

Bij genealogisch onderzoek is het altijd leuk als je van een voorvader meer te weten kunt komen dan alleen geboorte- en overlijdensdatums. Bij de meesten kom je niet veel verder dan dat, maar mensen met bezittingen én personen die wat op hun kerfstok hadden, kom je in de oude akten wel tegen. Zelfs als het een niet zo fraaie levenswandel blijkt te zijn, kan het een mooi verhaal opleveren.

Jan Paulus van de Kamp woonde op Ekkersrijt; hij zal kort voor 1700 geboren zijn. Hij was een man uit een 'brave' hardwerkende familie, maar had een nogal kort lontje. Hij was betrokken bij menig vechtpartij en moest dus nogal eens voor het gerecht, voor de schepenbank, verschijnen. Van die rechtszittingen zijn nauwkeurige verslagen gemaakt, waardoor je nu precies weet hoe een en ander gebeurd is. Zo'n verslag doet niet onder voor een hedendaags verslag van een misdaad.

In 1749 liep een vechtpartij zo uit de hand dat Jans tegenstander het niet overleefde. Jan sloeg op de vlucht en werd bij verstek veroordeeld tot een boete, lijfstraf en verbanning uit de regio. Rond 1755 was hij echter weer terug en in 1760 trouwde hij voor de derde keer. Ter gelegenheid hiervan werd een inventaris opgemaakt van al zijn bezittingen, zowel onroerende goederen als roerende zoals landbouwgereedschappen, huisraad, e.d. De verkorte lijst geeft een mooie kijk op wat een welvarend boerengezin in de 18e eeuw in huis had en aan grond bezat. Na die tijd lijkt hij zijn leven gebeterd te hebben; hij komt niet meer voor in de gerechtelijke stukken.

Leden van de heemkundekring krijgen dit tijdschrift thuisbezorgd. Losse nummers zijn verkrijgbaar bij Optiek Cooijmans, Dommelstraat 11, Son. De boeken 'Son en Breugel van oudsher een kruispunt van wegen' en 'Son en Breugel 1960-1970' zijn te koop bij Optiek Cooijmans, Dommelstraat 11 en bij boekhandel De Traverse, Nieuwstraat 38, in Son. Behalve bovengenoemde boeken is ook het fotoboek 'Son en Breugel vergane glorie' verkrijgbaar bij de heemkundekring in het Oude Raadhuis.

De collecties van foto's, documentatie, oude krantenknipsels, notariële akten, bidprentjes enz. worden regelmatig aangevuld door schenkingen. Mocht u iets in de kast hebben liggen dat past bij deze collecties, dan stelt de Heemkunde het erg op prijs als u contact opneemt met een van de leden, of zelf eens langs komt op maandag in het Oude Raadhuis tussen 9.00 en 16.00 uur.

Kerkberichten

Sint Genoveva-kerk

Son en Breugel

Zondag 31 maart
09.30 uur: Eucharistieviering m.m.v. Breugels kerkkoor Intenties: Familie vd Laar-van Heeswijk, Arie en Jet de Korte-vd Laar, Piet en Hein en Nettie van Eck en ouders Jan en Doortje van Eck, Mia Donkers-van Heeswijk, familie Donkers-Pijnenburg, Tiny Verhoeven-Hazenberg, Lies Rooyackers-Renders
11.00 uur: Eucharistieviering m.m.v. het Sons Parochiekoor. Collecte voor de Bisschoppelijke Vastenactie. Intentie: Miet van der Velden-van Moorsel

Zondag 7 april
09.30 uur: Eucharistieviering m.m.v. Breugels kerkkoor. Intenties: Ad Versantvoort, Miny vd Ven-Winkelman, Nelly Vlemmix-Versantvoort, Karel en Elisabeth Faessen-van Tilburg, Peter Verstappen.
11.00 uur: Eucharistieviering m.m.v. het Sons Parochiekoor. Intenties: Frits en Doortje Maas-de Bijl, Mariet Verhagen

Overige kerkdienstenSon en Breugel
Donderdag 28 maart
17.00 uur: Solidariteitsmaaltijd in het kader van de oecumenische activiteiten in de 40-dagentijd. Parochiecentrum De Goede Herder, Mgr. Bekkersplein 1, Sint-Oedenrode. Opgeven bij Parochiecentrum secretariaat@heiligeodaparochie.nl of 0413-477741
Zaterdag 30 maart
16.30 uur: Eucharistieviering in Berkenstaete
Woensdag 3 april
18.00 uur: Sobermaaltijd in het kader van de oecumenische activiteiten in de 40-dagentijd. Kerk van de Eenheid in Christus, Zandstraat 26, Son. Opgeven bij Cora Rothuizen crothuizenweijers@gmail.com of 06-18894783

Martinuskerk Centrum
Zaterdag 30 maart
19.00 uur: Eucharistieviering met Het Goede Herder koor. Intenties: Cor van Esch (mgd), Johan Linders.
Zondag 31 maart Vierde Zondag in de Veertigdagentijd
09.30 uur: Eucharistieviering met Het Martinus koor. Intenties: Jo Vervoort – van Erp (mgd), Riek van den Biggelaar – Pennings (mgd), Martin van den Biggelaar, Miet Kuijpers, Overleden ouders Vermeltfoort – Sanders en overleden familieleden, Jacques van Deijck (mgd), Willy Vermeulen, Nelly Vermeulen – Habraken, Stien en Wim Habraken, Jacobus van Aert, Lies van Aert – Marcus, Netty Bekkers – van Aert, Jan van Oorschot, Harry Donker, Riet Donker – van Aert, Anne-Marie van den Boomen – van den Elsen.
Maandag tot en met vrijdag 19.00 uur: Eucharistieviering in de Martinuskerk in Sint-Oedenrode, waarna de mogelijkheid tot stil gebed en het ontvangen van het sacrament van boete en verzoening tot 20.00 uur.
Woensdag 3 april
19.00 uur: Eucharistieviering in de Heilige Ritakapel te Boskant.

Boeken voor de Boekenbeurs dagelijks in te leveren in de kerk in Eerschot van 10.00 uur tot 12.00 uur, behalve tijdens de schoolvakanties.

Sint Antonius Nijnsel Zondag 31 Maart
11.00 uur Eucharistieviering met gemengd koor. Intenties: Noud van Hoof, Mia Kolen- Eestermans, Piet vd Heuvel, Miet en Bert van Erp- vd Tillaart, zoon Wim en dochter Diny.
Wij vragen deze week uw speciale aandacht voor de Vastenactie collecte.

Kerkdienst protestantse kerk (PKN)
Son en Breugel
31 maart
10.00 uur, Ds. G. Baerends, 4e zondag van de 40-dagentijd

Oefening Orange Bull

Foto: Ingezonden

Eindhoven - Van 1 tot en met 5 april vindt de oefening Orange Bull plaats waarbij twee C-130 Herculessen, drie vluchten per dag maken. Hoewel er primair vanaf vliegbasis Eindhoven wordt gevlogen zullen ook de locaties Woensdrecht, De Kooij, Schaffen (België), De Peel, Artillerie Schietkamp in 't Harde (ASK) en Twente Airport worden aangedaan.

Tijdens deze oefening zal het 336 'Blackbulls' Squadron van vliegbasis Eindhoven haar tactische inzet samen met verschillende collega's beoefenen door middel van Tactical Air Land Operations, para drops, Container Delivery Systems-drops, laagvliegen en vliegen met nachtzichtapparatuur.

Door deze vijfdaagse oefening krijgt de bemanning voldoende mogelijkheden om het grote scala aan vaardigheden te trainen. Er wordt samengewerkt met collega's van de 11 Luchtmobiele Brigade en de Defensie Para School, het Korps Mariniers en het Korps Commando Troepen. Zij hebben veelal dezelfde trainingsdoelstelling en leveren de noodzakelijke ondersteuning waardoor de oefening gezamenlijk wordt uitgevoerd.

Tactical Air Land Operations worden op De Kooij, Woensdrecht, Eindhoven, De Peel en Twente Airport beoefend. Dit zijn tactische landingen van de C-130 Hercules waarbij het verrassingseffect voor het landen in vijandig gebied voorop staat. Op Schaffen, ASK in 't Harde en Twente Airport zullen para drops plaatsvinden. De para drops bestaan uit 100 parachutisten die Military Free Fall of Automatic Open beoefenen. Deze drops zullen zowel overdag als 's avonds plaats vinden. Daarnaast zullen er op ASK in 't Harde ook CDS-drops gedaan worden. Hierbij verlaat vracht, met een maximum van 1000 kilo, per parachute de Hercules via de achterklep.

Het gebied tussen vliegbasis Eindhoven, De Peel, ASK in 't Harde en Twente Airport is een laagvlieggebied tijdens Orange Bull. Overdag mag in dit gebied tot een hoogte van 300ft (100m) en 's avonds tot 600ft (200m) gevlogen worden.

De Nieuwe Vloed

In het artikel over De Nieuwe Vloed, een kleinschalige nieuwe wijk aan het kanaal, dat vorige week in deze krant stond, is helaas een foutieve tijd vermeld. Op woensdag 3 april tussen 19.00 en 20.30 uur (i.p.v. 21.00 uur) wordt de verkoop afgetrapt met een informatieavond speciaal gericht op de koopappartementen.

Grote winst voor Forum voor Democratie; VVD blijft grootste

De grote verrassing bij de Provinciale Statenverkiezing in Son en Breugel is, net als landelijk te zien is, Forum voor Democratie. Zij deden landelijk voor het eerst mee en kregen in Son en Breugel 12% van de stemmen. De opkomst van de stemgerechtigden is ten opzichte van vier geleden gestegen. Bezocht vier jaar geleden nog 52,6% de stembus, dit jaar stemden 59,4% in Son en Breugel. Landelijk was de opkomst 56%, dit is 8% hoger dan in 2015.

Redacteur: Emmy Grit

Ondanks dat Forum voor Democratie maar liefst 12% van de stemmen heeft gekregen, bleef de VVD, net als vier jaar geleden, de grootste partij, alhoewel zij 2,3% hebben moeten inleveren. In 2015 kwam het aantal stemmen uit op 21,7%, dit is nu 19,4% geworden; een verlies van 2,3%. GroenLinks kreeg dit jaar 2,1% meer stemmen ten opzichte van vier jaar geleden. Verder behaalden 50Plus, Partij voor de Dieren, Lokaal Brabant De partijen Ouderen Appèl – Hart voor Brabant, Senioren Brabant, Code Oranje en Denk een lichte winst. De overige partijen verloren stemmen.

Son en Breugelnaar Jan Frans Brouwers stond als nummer 1 op de lijst van 50Plus en wordt op 28 maart geïnstalleerd als lid van de Provinciale Staten voor de partij 50Plus. "Ik heb een zeer positief gevoel overgehouden aan deze verkiezingen. De partij heeft beter gepresteerd dan vier jaar geleden. We hadden twee zetels bij de vorige verkiezingen. "Omdat er een hogere opkomst is van het aantal stemmers, heb je meer stemmen nodig voor een zetel", geeft Jan Frans aan. "In Noord-Brabant lag het aantal stemmen op zijn partij op 4,1%; in Son en Breugel heeft 7,7% op de partij gestemd. Dit is het hoogste percentage van Noord-Brabant", aldus een tevreden Jan Frans.

Naast Jan Frans Brouwers heeft plaatsgenoot Chris Spooren bij de Waterschapsverkiezingen De Dommel een goed resultaat behaald. Hij heeft met een percentage van 9,17%, twee zetels voor 50PLUS behaald in Waterschap De Dommel.

Partij

Percentage 2019

(Percentage 2015) verschil

VVD

19,4% (21,7%) -2,3%

CDA

13,2% (14,2%) -1,0%

Forum voor Democratie

12,0% (0,0%) +12,0%

D66

11,1% (15,9%) -4,8%

GroenLinks

8,7% (6,6%) +2,1%

50Plus

7,7% (7,2%) +0,5%

SP

6,4% (10,9%) -4,5%

PVDA

5,9% (7,8%) -1,9%

PVV

5,0% (8,7%) -3,7%

Partij voor de Dieren

4,3% (3,6%) +0,7%

Lokaal Brabant

2,7% (1,3%) +1,4%

ChristenUnie-SGP

1,6% (1,8%) -0,2%

Ouderen Appèl – Hart voor Brabant

0,8% (0,0%) +0,8%

Senioren Brabant

0,6% (0,0%) +0,6%

Code Oranje

0,1% (0,0%) +0,1%

DENK

0,1% (0,0%) +0,6%

Overige PS partijen 2015

0,0% (0,4%) -0,4%

Hoezo geheim??

Foto: Ingezonden

Gezien in de Rhonelaan

Bert en Carla wonen al geruime tijd samen. Ze hebben samen een huis gekocht. Carla is afgelopen week 65 jaar geworden en ze hebben zaterdag 23 maart een feestje gegeven. Daar hebben zij laten weten dat zij maandag 18 maart in het diepste geheim zijn getrouwd. De vrienden hebben er toch maar wat 'ruchtbaarheid' aangegeven!

De vrienden van Bert en Carla

Foto: Ingezonden

Definitieve uitslag verkiezingen Waterschap De Dommel

Woensdag 20 maart vonden verkiezingen plaats voor het algemeen bestuur van Waterschap De Dommel. Vandaag werd de definitieve uitslag van deze verkiezingen bekend gemaakt. Het nieuwe algemeen bestuur wordt donderdag 28 maart officieel geïnstalleerd.

Waarnemend watergraaf Lex Huijbers: "De waterschapsverkiezingen hebben veel meer aandacht gekregen dan vier jaar geleden. Dat zie ik als een erkenning van het belang van het waterschapswerk. De opkomst steeg met bijna 8% naar 46,7%. Daar ben ik dik tevreden over. Het is een mooie score voor ons gebied met veel stedelingen waar de opkomst wat onder het gemiddelde ligt. Zo was de opkomst in Tilburg 39,8% en in Eindhoven 41,6%."

De definitieve uitslag op lijstniveau is als volgt:
( ) = aantal zetel in 2015

Naam partij                                                                Aantal zetels
Lijst 1 Water Natuurlijk                                         8 (6)
Lijst 2 CDA                                                                4 (5)
Lijst 3 VVD                                                                 4 (4)
Lijst 4 Partij van de Arbeid                                        3 (4)
Lijst 5 50PLUS                                                         2 (2)
Lijst 6 Werken aan Water                                         1 (1)
Lijst 7 AWP niet politiek wel deskundig                 1 (1)
Lijst 8 ChristenUnie                                                 0 (-)
Lijst 9 Ouderen Appèl - Hart voor Water                 0 (-)

Erkenning voor design: iF Design Award uitgereikt aan Gazelle

Foto: Ingezonden

Gazelle kreeg vrijdag 15 maart de prestigieuze iF Design Award uitgereikt voor de Grenoble C7+ HMB Elite. Die onderscheiding kreeg de fiets niet alleen vanwege zijn goede looks. De jury was vooral onder de indruk van de manier waarop design en functie samengaan in Gazelle's nieuwste model voor het comfortsegment.

Vele gebruikers van een e-bike weten de brede, lage instap te waarderen. Precies daar kwamen de designers van de Grenoble C7+ HMB Elite hun eerste uitdaging tegen. Het nieuwe model is namelijk een intube-fiets. Dat wil zeggen dat de accu (Bosch-powertube) in de onderbuis is geïntegreerd. Met een fraaie combinatie van ronde vormen, strakke lijnen en eigentijdse matte kleuren zijn de designers van Gazelle erin geslaagd om een stijlvolle look te combineren met die lage instap. Bijkomend voordeel: de lage plaatsing van de accu geven de Grenoble C7+ HMB Elite een zeer stabiel en comfortabel weggedrag. Plus: de bagagedrager blijft vrij voor fietstassen, een mandje of een kinderzitje.

Veiligheid op zijn mooist
Ook als het gaat om veiligheid laat de Grenoble C7+ HMB Elite perfect zien hoe design en functie hand in hand kunnen gaan. Zo beschikt hij over de innovatieve FenderVision verlichting met LED-technologie. Dat betekent dat zowel de vóór- als achterverlichting is geïntegreerd in het spatbord. Die designfeature zorgt voor een 'cleane look' en tegelijkertijd is de verlichting hierdoor minder kwetsbaar voor beschadigingen. Daar komt bij dat de krachtige (50 Lux) lichtbundel vóór eenvoudig instelbaar is. En voor extra veiligheid is de FenderVision verlichting ook van opzij zeer goed zichtbaar.

Toptechnologie
De Gazelle Grenoble C7+ HMB draagt de toevoeging Elite vanwege zijn fraaie design en omdat hij toptechnologie biedt. Zo is hij standaard uitgevoerd met een Platina-accu van 500 Wattuur, die voor een zeer ruime actieradius zorgt – je blijft fietsen. En gebruikers kunnen bij tegenwind of een helling snel, licht en soepel schakelen dankzij de Shimano Nexus 7 naaf. Aan het einde van de rit zorgen de hydraulisch bediende Magura HS 11 remmen voor een krachtige vertraging. Direct daarna kan het opladen voor de volgende trip alweer beginnen.

De Gazelle Grenoble C7+ HMB Elite is leverbaar via geselecteerde Gazelle-dealers. Testen kan bij de Gazelle Experience Centra. Prijzen beginnen bij € 3.199,00.

Zwemdiploma voor 66 kinderen

Foto: Ingezonden

Maar liefst 66 kinderen kwamen zaterdag 16 maart naar zwembad Son om hun zwemdiploma te halen. Met als thema 'De Lente' zwommen de kinderen tussen de eendjes, kalfjes, bloemen en lammetjes af.

Ze lieten aan alle papa's, mama's, broertjes en zusjes zien wat ze allemaal hebben geleerd tijdens de zwemlessen. Van bommetjes tot watertrappelen en van achterover in het water vallen tot door een 'wak' zwemmen. Alle 66 kinderen deden het super goed en ook zonder enige moeite.

Onder toeziend oog van een gedelegeerde van Nationale Raad Zwemveiligheid (NRZ) kregen alle kinderen hun verdiende diploma. De gedelegeerde heeft in een evaluatie laten weten dat Zwembad Son een goede zwemschool is en dat de zweminstructeurs hun werk heel goed doen.

Het was een hele gezellige middag in het zwembad.

Kom meer in balans met Ireen Thunnissen

Foto: Wil Feijen

Ireen Thunnissen is weer terug in Son en Breugel. Na haar jonge jaren in het Sonse en een studie in Nijmegen, heeft ze 9 jaar in Breugel gewoond, waar ze actief was in de Helianth in de Boerderij. In december 2018 zijn Ireen en haar man naar Son verhuisd, naar de Frans Halsstraat, een mooie groene straat in de groene wijk 't Harde Ven. Ireen verlangde terug naar de kleinschaligheid en het gezellige dorpse karakter van Son.

Redacteur: Luc van de Wiel
Fotograaf: Wil Feijen


Kleinschalig
Het gezellige en de kleinschaligheid van Son zijn ook terug te vinden in haar behandelkamer, waar menigeen zich direct thuis zal voelen. Het is een behandelkamer waar volwassenen en kinderen terecht kunnen, die meer in balans willen komen. Mensen met leerproblematiek of hooggevoeligheid, die hulp kunnen gebruiken om daarmee om te leren gaan. Ireen is daarvoor bij uitstek geschikt.

Herkenning en erkenning
In Nijmegen heeft Ireen orthopedagogiek gestudeerd, met als afstudeerrichting leerproblemen. Haar belangstelling is echter breder, daarom heeft ze zich ook verdiept in andere geneeswijzen. Wat centraal staat in haar benadering, is dat de cliënt meer in balans komt, dichter bij zichzelf komt en daardoor beter uit de verf komt. "Het is de bedoeling dat mijn cliënten blij worden met zichzelf, meer tot rust komen en meer zelfvertrouwen krijgen", geeft Ireen aan. Herkenning en erkenning zijn daarbij heel belangrijk, voor hooggevoeligen, maar ook voor mensen met emotionele problematiek, faalangst en concentratieproblemen.

Met hart en ziel
Om deze verschillende problematieken te behandelen, gebruikt Ireen een breed scala aan middelen en technieken, specifiek gericht op de persoon in kwestie. "Ik werk met hart en ziel", zegt Ireen. "Het is mooi om te zien hoe de energie weer gaat stromen en hoe mensen weer in hun kracht komen, in verbinding met hun essentie."

Puur en onbevangen
De eerste liefde van Ireen (op professioneel gebied) is leerproblematiek, bijvoorbeeld dyslexie of dyscalculie (rekenproblemen). Ze geeft remedial teaching, waarbij middelen worden aangereikt die kinderen helpen met hun probleem om te gaan, zoals een rekenrek, staafjes en blokjes, om meer inzicht te krijgen in het rekenen. "Het leuke is, dat kinderen zo open zijn, zo puur en onbevangen", vindt Ireen. Het is ook mooi om te zien dat de kinderen meer zelfvertrouwen krijgen, dat ze blij worden van de behandeling en graag naar de behandeling komen, aldus Ireen.

Sensi therapie en healingen
Sensi-therapie is een andere methode die Ireen graag gebruikt en die speciaal ontwikkeld is voor hooggevoelige mensen. Daarbij wordt gekeken wat de persoon in kwestie nodig heeft. "Het meest gebruik ik hierbij de drukpuntmassage", zegt Ireen. Energie stroomt door het lichaam via zogenoemde meridianen. Elke meridiaan hoort bij een orgaan en heeft zijn eigen thema; zo is het thema van de nieren 'angst' en dat van de milt 'negatief zelfbeeld'. Als er ergens een blokkade is, kan de energie niet goed doorstromen. De drukpuntmassage kan de blokkades verhelpen. Ireen geeft ook vaak healingen om haar cliënten meer in balans te brengen.

Luisterkind
Verder werkt Ireen met 'Luisterkind'. Daarbij kijkt ze naar een foto van een volwassene of kind, stemt daarop af waarbij bepaalde informatie vrijkomt. Zo kan ze vragen die gesteld zijn door de volwassene, of de ouders van het kind, beantwoorden. Het klinkt wonderlijk, maar: er is meer tussen hemel en aarde. Als je ervoor open staat, kun je je (aangenaam) laten verrassen.

Mocht u nieuwsgierig zijn geworden, neem dan vooral een kijkje op www.ireenthunnissen.nl. Ireen is aangesloten bij een beroepsvereniging, waardoor behandelingen gedeeltelijk vergoed worden via de aanvullende verzekering. U kunt haar bereiken op tel. 06-41937697 of via e-mail: ireen.th@planet.nl.

NieuwTij rond renovatie Angels of Lightschool Haïti af

De leerlingen van de school Foto: Ingezonden

In het jubileum jaar 2018/2019 renoveert Nieuwtij - school voor zelfontwikkeling- de Angels of Lightschool in Haïti. De basisschool en het beschermingskamp zijn opgestart na de aardbevingen in 2010.

Eerst werd onderwijs gegeven in tenten, later werd er een school gebouwd. De school biedt onderwijs aan 900 kinderen. Dagelijks komen de kinderen uit de nabijgelegen tentenkampen en de armste wijken naar de school. De beschermingskampen van de school huisvesten 160 kinderen van 7 tot 14 jaar en 40 kinderen tot 6 jaar.

De renovatie, die halverwege 2018 werd opgestart, is nu afgerond en wordt opgeleverd. De gebouwen kregen een 'upgrade' en laten door de verzorging ook zien dat de kinderen die er komen 'de moeite waard zijn', de moeite waard om les te geven en op te vangen in een goed verzorgde omgeving.

NieuwTij is een initiatief van Lieve Janssens en Jan Weeda. "We vinden het belangrijk ons werk, gericht op de individuele ontwikkeling, te verbinden met iets groters in de wereld. Soms wordt zelfontwikkeling gezien als 'navelstaren'. Dat is het zeker niet. Wie zichzelf ontwikkelt en beter leert kennen, krijgt als vanzelf meer ruimte en begrip voor de ander. Wij laten dat zien door onze steun voor de Angels of Lightschool. Zij richten zich, net als wij, op scholing en overdracht om daarmee zelfredzaamheid te bevorderen, wat heel concreet wordt op deze school", vertelt Jan.

Met bovenstaande woorden begonnen ze in 2018 aan de renovatie. Over de intentie om elkaar te helpen zei Desmond Tutu: "We hebben elkaar nodig en geven maakt gelukkig. Gevangen in de wereld van 'steeds hoger op en steeds meer' worden we eenzaam. Door te geven leggen we de verbinding met anderen, worden we gelukkig: 'jouw geluk is mijn geluk'. Of zoals ze in mijn land zeggen 'Ubuntu', dat betekent: ik ben omdat wij zijn. Om mens te zijn hebben we andere mensen nodig."

In die geest is besloten om voort te gaan met een jaarlijkse ondersteuning van de school – als inspiratie voor de eigen school: NieuwTij bestaat alleen in verbinding met de deelnemers en de buitenwereld. Daarnaast ondersteunt NieuwTij middels scholing Bijna-Thuishuis MadeLief in Son en Breugel, samen met vier andere huizen Bijna-Thuishuizen in de regio.

Ondertussen werken ze door aan de ontwikkeling van tevredenheid en innerlijke rust voor mensen in de stressvolle, westerse maatschappij. Jan vertelt: "We merken dat veel mensen en ook organisaties opzoek zijn naar zingeving. Wij reiken mensen sleutels aan met het motto: 'je kunt de wind niet keren, maar wél kiezen hoe je de zeilen zet'."

Concreet betekent dat een programma van trainingen (mindfulness, zingeving, omgaan met ziekte en sterven), werk met het labyrint en de verhalentuin enzovoorts. Voor het werk in hun eigen Hof van Heden, tuin en labyrint, is er ruimte voor vrijwilligers. Wil je helpen: neem contact op, je bent welkom! Daarmee help je hun helpen.

Welkom ook op onze eerstvolgende bijeenkomst, 6 april 'kring leven in aandacht', kijk voor de activiteiten op www.nieuwtij.nl/agenda. Voor meer informatie kunt u terecht bij Jan Weeda via email janweeda@hetnet.nl of 06-22491501.

Gedichten uit De Ruimte

Het publiek hoort ademloos toe Foto: Yusuf Saglam

De leerlingen van groep 8 van meester Derk Veenendaal van basisschool De Ruimte toonden donderdag 21 maart hun kunsten in woord en dans in de aula van de school. Hun publiek bestond uit (groot)ouders en leerlingen uit andere groepen. Jesse en Luc presenteerden het programma uiterst professioneel en iedereen kon meelezen in een programmaboekje. Binnen vijftig minuten stond er een voorstelling die klonk als een klok.

De week daarvoor hadden deze leerlingen van maandag tot en met donderdag 'dichtles' gekregen van zes lokale dichters, door de presentatoren steevast aangeduid als 'professionele dichters'. Die vertelden onder meer iets over rijm, vorm en dichtsoorten en over hun eigen ervaringen met het schrijven van gedichten. Een deel van de groep ging aan de slag met de combinatie van droomdichten en dans. De anderen vonden hun inspiratie in alle dingen van het leven. Met verve droegen ze deze donderdagmiddag hun gedichten voor en het publiek reageerde met luid applaus. De lokale dichters waren uiteraard ook bij de uitvoering aanwezig. Hun werd onder meer gevraagd wat ze van het werken met groep 8 hadden gevonden. "Zeker voor herhaling vatbaar", was het eensluidende antwoord.

Delen
De dichters spraken bovendien hun waardering uit (Petje af!) voor het onderwijzend personeel van de school. Meester Derk stond flink wat tijd af en ook de andere leerkrachten moesten hun Ruimte delen met dichterlijke indringers. Zo'n project 'van buiten' heeft natuurlijk altijd effect op de gewone gang van schoolzaken.

Lamija Dzigal, moeder van twee Ruimtekinderen en zelf ook dichteres, was de kartrekker van het project. Lamija: "Iedereen kan dichten. Zelfs als je, zoals ik, dyslectisch bent. Het gaat er dan ook niet om hoe goed spelling en grammatica beheerst, maar of je je creativiteit in taal kunt uiten. En dát kan iedereen."

Experiment
Dit poëzieproject was een experiment. De beide lokale dichtgroepen DichtBij en Woordatelier Son en Breugel zouden het graag uitbreiden. "Misschien dat we dit project volgend jaar ook op andere basisscholen kunnen organiseren", aldus Lamija. "School, ouders en dichters werken zo heel mooi samen om 'taal' een extra dimensie te geven. Ook minder taalvaardige kinderen ontdekken zo de leuke kant van taal."

Lotte Hendrickx winnaar van de dichtwedstrijd van MooiSonenBreugel

Foto: Ingezonden

In de Poëzieweek 2019 daagden de dichters van DichtBij u uit een gedicht te maken bij een schilderij van Toos Bonten die in de Kleine Heide exposeert. Hierop kwamen reacties uit Son, Nuenen en Eindhoven. De leeftijd van de dichters lag tussen 17 en 98 jaar.

De ingezonden gedichten waren van een goed niveau met een paar duidelijke uitschieters. De jury bestond uit de dichters Willem Berkers, Ruben Kemperman, Stan Mooij en Theo Smit. Op vrijdag 15 maart werd op feestelijke wijze de winnaar bekend gemaakt in de hal van Villa De Kleine Heide. De winnaar werd Lotte Hendrickx met 'Rennen rond de evenaar' dat zij verbond met het schilderij 'Vuur' van Toos Bonten.

Lotte Hendrickx is 17 jaar en zit in de examenklas van het vwo op het Novalis College Eindhoven. 'Poëzie als therapie' was het onderwerp van haar profielwerkstuk waarbij zij als praktische opdracht een dichtbundel uitgaf genaamd: 'Kleine Grote Woordjes'. De andere genomineerden waren Yvonne Mulder en Hans Marijnissen, dichters die al aardig wat poëzie- en literaire publicaties op hun naam hebben staan. Lotte verdient als jong talent de ereplaats tussen deze dichters. Zij overweegt om na een tussenjaar haar studie te richten op het therapeutisch werk o.a. met poëzie.

Rennen rond de evenaar (vuur)

Ik zou je o zo graag vertellenHoe ik de zon op handen droeg
En rennend rond de evenaar
De duisternis voor jou versloeg

Hoe ik de bergen deed verschuiven
En elke rots verstelde
De wegen bleef versperren
En de ruimte over jou vertelde

Hoe ik met een enkel woord
De hemel voor je open brak
De stortvloed voor je onderging
en zeeën vulde met gemak

Hoe ik de sterren aan de hemel
Elke nacht voor jou bewoog
En terwijl ze naar beneden vielen
Wenste ik jou mee omhoog

Lotte Hendrickx

Een weekend vol kinderactiviteiten en tuininspiratie

Feestelijk tuinweekend bij Meubelplein Ekkersrijt

Foto: Ingezonden

Meubelplein Ekkersrijt pakt het weekend van 30 en 31 maart groot uit met een waar lentefestijn. Voor jong en oud is er van alles te beleven. Kinderen zijn welkom in de compleet ingerichte kinderboerderij. Bovendien kunnen ze aan de slag met een eigen mini-moestuin. Ze gaan naar huis met een zelfbeschilderd potje vol lentegeluk. Op het plein staan de buitenshowrooms van onder andere Exterioo tuinmeubelen met de nieuwste trends op tuinmeubelgebied, dus ook de volwassenen hoeven zich niet te vervelen. Aanleiding voor het feestelijke tuinweekend is de naamswijziging van Overstock Garden naar Exterioo tuinmeubelen.

Altijd leven in je tuin
"Overstock Garden is reeds meer dan 10 jaar dé referentie in tuinmeubelen in België," licht Dirk Berteloot, CEO van de groep toe. "Echter, door constante evoluties in ons assortiment, sluit onze naam niet meer aan op wat we allemaal te bieden hebben. Om relevant te blijven voor Nederlandse consumenten, hebben we daarom onze naam aangepast naar Exterioo. Exterioo is een verwijzing naar exterior – naar buiten – want het buitenleven inspireert ons. Een tuin, daarin moet geleefd worden!" Om deze woorden kracht bij te zetten organiseert Exterioo tuinmeubelen, samen met Meubelplein Ekkersrijt een heus outdoor lenteweekend met activiteiten voor alle leeftijden. Naast toegang tot de gratis kinderboerderij en het maken van mini-moestuintjes, krijgen de kinderen praktische tuintips & -tricks en ligt er een kleurplaat voor ze klaar.

Kleding verkopen vanuit de woonkamer

V.l.n.r. Peer en Ludo Gerits, medewerkster Miranda en Willy-Ann Gerits Foto: Jeroen van de Sande

Sint-Oedenrode - Het is geen geheim meer dat het in de Nederlandse middenstand niet goed gaat. Er sluiten meer winkels dan er opengaan. Dat is tevens in Sint-Oedenrode zo. Toch zijn er ook succesverhalen. Zoals dat van Gerits Mode. De herenkledingzaak viert dit jaar haar 25-jarig bestaan en na een kersverse verbouwing is het klaar voor de toekomst. De natuurlijke opvolger staat zelfs al klaar…

Redacteur: Jeroen van de Sande

Gouden kans
Het was Willy-Ann die een droom in vervulling zag gaan met de opening van kinderkledingzaak Pompon. Zo'n zeven jaar runde ze de zaak op de hoek van de Heistraat en de Eerschotsestraat. Op een gegeven moment diende zich een gouden kans aan. Het huidige pand van Gerits Mode kwam vrij en Willy-Ann en Peer verbouwden het van herenhuis tot winkel. Zelf gingen ze erboven wonen. Ze besloten er een herenkledingzaak in te vestigen. Willy-Ann: "Daar was toen ruimte voor in Rooi en we zagen kansen." Ze kregen gelijk. Vanaf de start liep de winkel goed. Gerits Mode heeft altijd gestaan voor betaalbare mannenmode voor alle leeftijden. Die duiding past ook nog bij de hedendaagse collectie. "We hebben het misschien wat geüpgrade, maar nog steeds zitten we in het midden/hoog segment. Daarnaast zijn we iets hipper in gaan kopen. Ons publiek wordt wat jonger, al zullen we de oudere klant uiteraard nooit vergeten", zegt de modeliefhebster.

Nog tien jaar
Dat hipper inkopen komt natuurlijk ook omdat Ludo nog jong is. Hij gaat vaak mee op inkoop en heeft dan inspraak. Dat zie je terug in de winkel. Van peuter onder de balie tot eigenaar in spé. Zo zou je het verloop kunnen omschrijven. Klaar om de winkel over te nemen? "Nog niet hoor", zegt Ludo. "Ik heb nu een mooie baan waardoor ik veel op reis ben, maar in de toekomst heb ik die ambitie zeker wel." Willy-Ann en Peer zijn blij en trots dat hun zoon dat ziet zitten. Ze stomen hem langzaam maar zeker klaar, maar het werk is voor hen nog niet af. "Ik wil dit nog wel tien jaar doen", is Willy-Ann duidelijk.

Sociale leven
De winkel is na al die jaren helemaal vergroeid met de familie Gerits. Omdat ze erboven wonen, zou je kunnen zeggen dat ze vanuit de woonkamer verkopen. Peer: "Als een klant iets op wil komen halen, ben je zo beneden." Heeft dat weerslag op het sociale leven? "Nee hoor", verzekert Willy-Ann. "Ons sociale leven vinden we heel belangrijk. Daar zijn we nooit in te kort gekomen. Zeker niet."

Vaccinaties tegen meningokokkenziekte voor jongeren

Foto ter illustratie Foto: ©pixabay.com

De vaccinatiecampagne tegen meningokokkenziekte start vanaf maandag 8 april in deze regio. Zo'n 40.000 jongeren in deze regio ontvangen een uitnodiging van het RIVM voor een vaccinatie tegen meningokokkenziekte.

Het gaat om jongeren die geboren zijn in 2001, 2002, 2003, (een deel van) 2004 en 2005. Vorig jaar kregen de jongeren, geboren tussen 1 mei en 31 december 2004 al een uitnodiging voor deze vaccinatie. De GGD Brabant-Zuidoost voert deze vaccinaties uit op verschillende locaties in de hele regio.

Tegengaan van meer ziektegevallen
Sinds 2015 worden jaarlijks steeds meer mensen ziek door een besmetting met de meningokok, type W. Deze bacterie kan hersenvliesontsteking en bloedvergiftiging veroorzaken. De minister van Volksgezondheid heeft daarom in september 2017 besloten tot de invoering van een vaccinatie tegen meningokokkenziekte ACWY voor peuters van 14 maanden en jongeren die 14 jaar worden.

Staatssecretaris Blokhuis besloot in juli vorig jaar om het aantal jongeren dat voor vaccinatie in aanmerking komt, uit te breiden. Vaccinatie moet een verdere toename van het aantal ziektegevallen voorkomen. De keuze om tieners te vaccineren heeft te maken met het feit dat zij relatief vaker drager zijn van de bacterie en daarom meer kans op de ziekte hebben. Daarnaast dragen tieners in belangrijke mate bij aan de verspreiding van de bacterie. Verwacht wordt dat vaccinatie van tieners leidt tot groepsbescherming en daarmee ziekte voorkomt in alle leeftijdsgroepen.

Meningokok type W
Van de meningokokbacterie bestaan meerdere types. De bacterie kan in de neus of keel zitten zonder dat je het merkt. De bacterie verspreidt zich door hoesten, niezen of zoenen. Meestal word je niet ziek. Komt de bacterie in de bloedbaan of het zenuwstelsel dan kun je in korte tijd ernstig ziek worden. Ziekte door meningokok type W kan in de eerste uren op buikgriep lijken en is daarom soms lastig te herkennen.

Uitnodiging en start vaccinaties
De GGD Brabant-Zuidoost start op 8 april met de vaccinatiecampagne in de regio. De campagne zelf vindt plaats in 2 periodes. Voor de eerste periode in april ontvangen tieners die geboren zijn in 2001, 2002 en tussen 1 januari en 1 mei in 2004 een uitnodiging met informatiefolder op hun huisadres. In juni vindt de tweede periode plaats en ontvangen de tieners uit 2003 en 2005 de uitnodiging. Alle informatie over de priktijden en -locaties in de regio vind op www.meningokokkenprik.nl.

Niet in de doelgroep. Toch vaccineren.
Als jongeren niet in bovengenoemde leeftijdsgroepen vallen, krijgen ze geen uitnodiging voor een meningokokkenvaccinatie vanuit het Rijksvaccinatieprogramma. Willen jongeren of volwassenen zich toch laten vaccineren, dan kan dat ook bij de GGD. Zij kunnen hiervoor een contactformulier invullen op de website of bellen naar 088-0031400. Wanneer je geen oproep hebt ontvangen, is de vaccinatie niet gratis. Het vaccin moet meestal zelf worden betaald, afhankelijk van zorgverzekeraar en eigen zorgpakket.

Meer informatie van deze landelijke campagne, over de prik en de ziekte is te vinden op de website van het RIVM www.deelditnietmetjevrienden.nl.

Eerste Oudercafé Bibliotheek Dommeldal

Vanaf 15 april is er iedere maand een Oudercafé in de Bibliotheek in het Vestzak. Het Oudercafé richt zich op ouders en opvoeders van kinderen van circa 8 tot 16 jaar en behandelt steeds een ander thema. Tijdens deze Oudercafé's kunnen vaders, moeders en andere opvoeders elkaar op een fijne, ontspannen manier ontmoeten en ideeën uitwisselen.

Relax met je kind
Op 15 april is van 19.00 - 21.00uur, het eerste oudercafé, met kinder- en ontspanningscoach Christel Lubse van Kristal-Kids. Het thema is dan 'Relax met je kind'.
Vindt jouw kind het, in deze drukke maatschappij, moeilijk tot ontspanning te komen? Heeft je kind moeite om in slaap te vallen? Of last van prikkels of spanning? Misschien te weinig zelfvertrouwen?

Kom dan naar deze bijeenkomst. Je krijgt er tips en handvatten waarmee je kind beter kan ontspannen. Er is daarnaast volop ruimte om ervaringen te delen en uit te wisselen met andere ouders en opvoeders.

Boekentips
Tijdens het Oudercafé geeft Christel ook verschillende boekentips over het thema. Als je lid bent van de bibliotheek, kun je deze boeken natuurlijk ook meteen lenen.

Toegang
De Bibliotheek organiseert het Oudercafé in samenwerking met de LEVgroep Son en Breugel. De LEVgroep is dan ook behulpzaam bij specifieke vragen of doorverwijzingen. Kaartjes zijn online te krijgen via www.bibliotheekdommeldal.nl, klik op agenda. Bibliotheekleden krijgen korting op vertoon van een geldige biebpas.

Aankomende Oudercafé's
Op de volgende data staan Oudercafé's gepland. Maandag 20 mei en maandag 17 juni, van 19.00-21.00 uur. De thema's worden binnenkort bekend gemaakt via de website van Bibliotheek Dommeldal.

22 / 32

Jeugd Harmonie Pro Honore et Virtute overstijgt zichzelf met 'Olympus'

Foto: Annemarie Janssen

"Wat een geweldige avond. Zoveel talent en plezier bij zowel muzikanten en publiek", klonk het na de voorstelling van het Brabants Jeugd Project Orkest (BJPO) zondag 24 maart in Veghel. En inderdaad, na het succes van vorig jaar overtrof dit projectorkest met de uitvoering van 'El Olimpo de los Dios' van Oscar Navarro alle verwachtingen.

Het doel van het BJPO om jeugdige muzikanten te inspireren, verbinden en om ze nog enthousiaster te maken voor de blaasmuziek is met deze uitvoering zeker geslaagd. Maar liefst 15 muzikanten van de eigen Sonse Harmonie schitterden in dit orkest van 74 muzikanten tussen de 13 en 26 jaar oud. Dat daarnaast ook 'hun' dirigent Johan Smeulders de inspirerende leider van dit orkest is, maakt de Harmonie natuurlijk extra trots.

De energie spetterde werkelijk van het podium af. Al het harde werken tijdens intensieve repetities leverde een prachtige uitvoering op. Veel tijd in de voorbereiding was er niet echt. Want meedoen aan een projectorkest is uitdagend. Zeker om dit in te passen in je tijd voor school, sport en je eigen orkest. "Ja het is druk, maar je krijgt er zo veel voor terug. We hebben echt enorm veel lol met elkaar gehad. Sommigen kende ik al van vorig jaar en ook nu heb ik er weer een aantal vrienden bij", aldus een muzikant. "Ook heb ik weer veel geleerd tijdens de repetities en de uitvoering vanavond op zo'n groot podium. Best spannend om ook tussen leerlingen van het conservatorium te zitten, maar echt leuk. Ik ben zo blij dat ik mee heb gedaan."

En wat is het dan mooi om te zien en te horen dat de Sonse muzikanten zich prima kunnen meten in dit orkest. Of het nu om de klarinettisten, hoornspelers of fluitisten gaat, je de slagwerkers uit hun dak ziet gaan, de klanken van de saxofonisten, trompet en hobo hoort, het is prachtig om te ervaren hoe de jeugd enorm veel plezier beleeft in hun hobby. Een ware bevestiging ook van de kwaliteit van de Harmonie. Het bewijs dat een eigen opleiding garant staat om je hobby prachtig uit te oefenen en je bovendien de kansen krijgt om je verder te ontwikkelen op grotere podia.

Meer over Harmonie Pro Honore et Virtute en hun concerten is te vinden op www.phev.nl. Ook als slagwerker of blazer deel uitmaken van PHEV? Kijk dan op de site, of stuur een mail naar: opleidingen@phev.nl. Je bent van harte welkom om eens langs te komen op een repetitie.

Heel Berkenstaete aan de pannenkoek

Jong en oud tijdens de Nationale Pannenkoekdag Foto: Wil Feijen

De Nationale Pannenkoekdag werd op vrijdag 22 maart gehouden. Een dag die zeker voor de bewoners van Berkenstaete niet ongemerkt voorbij is gegaan. Leerlingen van groep 8 van de Sterrenschool De Ruimte uit Son en Breugel bakten die dag pannenkoeken voor de bewoners van Berkenstaete. Voor beide partijen een feestelijke middag.

Redacteur: Adrie Neervoort
Foto's: Wil Feijen

Groep 8 van Sterrenschool De Ruimte zorgde dit jaar alweer voor vierde keer voor een feestelijke lunch bij Berkenstaete. Een traditie waar zowel de leerlingen als de bewoners van Berkenstaete naar uitkijken.

In het Atrium van Berkenstaete waren de tafels al gedekt door De Vrienden van Berkenstaete en stonden er verschillende baktafels klaar, waar de pannenkoeken werden gebakken door de leerlingen. Daarna werden de pannenkoeken door de leerlingen uitgeserveerd aan de circa 70 aanwezige gasten.

Niet alleen bleken de leerlingen van De Ruimte erg goede pannenkoekenbakkers te zijn en perfecte gastheren en vrouwen, ook muzikaal verrasten zij de bewoners van Berkenstaete. Tijn van Beek bracht een zeer bijzonder versie van het nummer. Met een vlotte rap gecombineerd door zang bracht hij 'Zo verdomd alleen' ten gehore. Dirk Veenendaal, leraar op De Ruimte, vertelt enthousiast hoe zinvol de leerlingen van groep 8 elk jaar weer uitkijken naar deze middag. Wat hem betreft is het ook een leermoment, want hoe ga je om met een ouder iemand. In het algemeen leer je niet alleen op school en in de klas maar ook van het betrokken zijn met de maatschappij. Niet voor niets is 'binding met de buurt' één van de speerpunten van Sterrenschool De Ruimte.

De samenwerking tussen Archipel, Vrienden van Berkenstaete en leerlingen van Sterrenschool de Ruimte, samen met hun leerkracht en ouders, heeft ervoor gezorgd dat deze middag door alle partijen als een feestje is ervaren. Voor de leerlingen zeker een dag om met veel plezier op een leermoment terug te kijken

Pannenkoeken weetjes
• Het recept voor pannenkoeken in de 12e eeuw door kruisvaarders werd meegenomen vanuit China en Nepal?
• Pannenkoek tot 1995 werd gespeld als pannekoek?
• De Amerikaanse pancake dikker is dan de Nederlandse pannenkoek?
• De duurste pannenkoek ter wereld € 970,00 kost( met Schotse kreeft, Beluga-kaviaar, truffels, mosselen en langoustines)?
• Zo'n 11.000 Nederlanders Pannekoek als achternaam hebben?
• 1 op de 3 Nederlanders minstens 1 x per maand pannenkoeken eet?
• Vrouwen gezien worden als de beste pannenkoekenbakkers?

Kijk voor meer foto's op: www.mooisonenbreugel.nl

Natuurspeelmiddag bij St. Vrienden van de Walhut

Foto: Ingezonden

Nederwetten - Stichting Vrienden van de Walhut wil kinderen de gelegenheid bieden om lekker buiten te spelen in de natuur. De locatie Heerendonk in Nederwetten leent zich daar uitstekend voor. Afhankelijk van het seizoen en de weersomstandigheden is er het hele jaar door van alles te beleven.

Woensdag 3 april gaan ze waterbeestjes zoeken en kijkje nemen in de bijenkast. Natuurlijk blijft er genoeg tijd over om naar hartenlust te ravotten en buiten te spelen. Heb je zin om te komen? Geef je dan zo snel mogelijk op.

Praktische zaken
Datum: woensdag 3 april
Tijd: van 14.00 tot 17.00
Leeftijd: Ideaal voor kinderen van ongeveer 5 t/m 12 jaar
Locatie: Imkerij de Walhut, Heerendonk in Nederwetten. Als je je opgeeft sturen wij je een routebeschrijving.
Prijs: Je kunt een knipkaart kopen. Dan mag je 5 keer meedoen voor € 30,00. Je kunt ook een los kaartje kopen voor € 7,50. Begeleiders hoeven niet te betalen.
Aanmelden: Stuur een mail naar info@imkerijdewalhut.nl en geef aan met hoeveel kinderen je komt en wat de leeftijd is.
Groepsgrootte: Er kunnen maximaal 20 kinderen meedoen. Geef je snel op want vol is vol.

Trippelconcert in Het Klooster

Gerwen - Lente: bloemen bloeien, de zon laat zich vaker zien en ook de temperatuur gaat omhoog. Een goed moment om nieuwe dingen te starten en te proberen. Voor het Gerwens Muziekkorps geldt dit zeker. Nieuwe muziek, na het Eftelingconcert in november: wederom wat sprookjesachtigs, maar ook lekkere jaren '80 klassiekers en een spannende Spaanse pasodoble.

Ook is er, officieel, een nieuwe dirigent: Jeroen Geevers. Met bezieling leidde hij het orkest tijdens de Eftelingconcerten, maar hij zal in deze lente laten zien dat hij en het orkest elkaar gevonden hebben. Enthousiasme, kunde en visie zijn begrippen die een hoofdrol spelen.

Om het verhaal compleet te maken, verwelkomt het GMK tevens een nieuwe voorzitter. Niet zonder trots! Want Tom van Rooij is een graag geziene trompettist die integer maar duidelijk samen met bestuur en leden het Gerwens Muziekkorps wil klaarmaken voor de muzikale toekomst.

Bij al deze nieuwe, spannende en leuke veranderingen hoort natuurlijk een goed concert. Samen met twee toporkesten uit de regio organiseert het GMK een wervelende muzikale avond. Op zaterdagavond 6 april schitteren het Gerwens Muziekkorps, Muziekvereniging Sirena uit Hooge Mierde en Koninklijke Harmonie l'Union uit Bladel in het Klooster te Nuenen.

Het concert start om 19.45 uur in de Theaterzaal. De toegang is gratis. Meer informatie kunt u vinden op www.gerwensmuziekkorps.nl.

Sprookjesachtige tragikomedie met Gijs Naber in De Blauwe Kei

Foto: Ingezonden

Veghel - De film Tulipani is op maandag 1 april te zien in Theater De Blauwe Kei. De film is een sprookjesachtige tragikomedie over Gauke, een Zeeuwse boer (gespeeld door Gijs Naber), die na de watersnoodramp in 1953 naar het zuiden van Italië fietst. De film start om 20.15 uur in de Grote Zaal van het theater.

Na de watersnoodramp in 1953 stapt de Zeeuwse boer Gauke op de fiets en rijdt naar de rand van een klein Italiaans dorpje om een nieuw bestaan op te bouwen. Met zijn sprookjesachtige, miraculeuze tulpenhandel, zijn gepassioneerde liefdesleven en zijn turbulente schermutselingen met enkele locals, verwerft hij een legendarische heldenstatus. Tot hij plotsklaps verdwijnt. Dertig jaar later probeert zijn dochter, de jonge Canadese Anna, te achterhalen wat er daadwerkelijk gebeurde.

Tulipani is in 2017 bekroont tot Beste Internationale Film Van Het Jaar van het Terra di Siena Film Festival. "Tulipani is een hartstochtelijke zoektocht naar geluk en liefde, waarbij uiteenlopende elementen naadloos in elkaar overgaan" (Filmtotaal). "Tulipani is een fraaie symbiose van Nederlands doorzettingsvermogen en Italiaanse chaotische uitbundigheid." (Algemeen Dagblad)

Kaarten voor Tulipani op maandag 1 april kosten € 8,25 (inclusief drankje). Kijk op www.blauwekei.nl voor meer informatie.

Kienen Seniorenvereniging KBO

Lieshout - Seniorenvereniging KBO Lieshout houdt op vrijdag 29 maart in het Dorpshuis, Grotenhof 2, Lieshout weer de bekende en gezellige kienavond. Naast het kienen is er een mooie loterij.

Ook maakt u kans om de jackpot te winnen. Kom kienen en win een van de prachtige prijzen. De zaal is open om 19.00 uur en aanvang is om 20.00 uur. U wordt van hart uitgenodigd voor een avondje gezellig kienen.

Stemmen

Het zit er weer op, maar waarvoor we gestemd hebben weet ik niet, in elk geval niet voor de provincie, al wordt dat wel gepretendeerd. Dat komt dan hoofdzakelijk door een sinds minstens 20 jaar verpolitiekte en netwerkende Eerste Kamer, die zich graag chique als 'Chambre de reflexion' afficheert.

Helaas pindakaas het lijkt nergens naar, het is gewoon een tweede Tweede Kamer en wat dáár van terecht moet komen, wordt steeds duisterder. Eerst hadden we nuffige Pim, nu dus de zelfbenoemde Messias die zich duur weet te verkopen, met onbegrijpelijk verpakte dure kletspraat. Het lijkt onderhand ook meer op een versnipperaar, die Tweede Kamer. Gauw een 5% kiesdrempel invoeren (maar wie zal dat doen?) zou weldadig zijn en bestuurbaarheid bevorderen. Een constitutioneel hof om de Grondwet (tot nu toe in toenemende mate een decoratieve dode letter) invoeren, en vervolgens de Eerste Kamer opheffen zou er ook goed aan doen.

En als het dan effe kan een minister-president met visie in plaats van de man zonder eigenschappen, die er (noodgedwongen) al zo lang zit en waarvan mij alleen bijstaat dat hij alles wat los en vast zit wil privatiseren, multinationals behagen en sociale voorzieningen in ruime zin van het woord opheffen, btw verhoogt, ter compensatie van inkomensverlies van voorgenomen afschaffing van dividendbelasting? ... en natuurlijk blijven lachen.

Wat moeten we met waterschapsverkiezingen als we totaal niets van de competentie van kandidaten afweten, ja ze zelfs niet kennen. Hoe dan ook zoals het er nu aan toe gaat heeft stemmen niet veel zin meer. Het is of dreigt in toenemende mate op lokaal, provinciaal en nationaal nivo een janboel te worden. Hopend op veranderingen in bovenstaande zin, groet ik allen vriendelijk en wens iedereen veel 'bestuurskracht'.

W. Zwetsloot Son

HTC-lustrum 55 jaar; Join de Club van 55

Foto: Ingezonden

HTC is een prachtige en gezellige hockeyclub voor iedereen, van jong tot oud en van getalenteerde spelers tot spelers die het leuk vinden om samen te hockeyen. Ongeacht ieders talent is HTC een club waarin zij de leden maximaal de gelegenheid willen (blijven) bieden om hun eigen talent te ontwikkelen en vooral met veel plezier te hockeyen. Maar om het verenigingsbeleid daadwerkelijk om te zetten in concrete voelbare, zichtbare acties zijn er twee zaken van belang: vrijwilligers en geld.

Tegelijkertijd met het vieren van het 55-jarig lustrum wil HTC de Club van 55 oprichten waarin ze een oproep willen doen aan al diegene die de hockeyclub een warm hart toedragen om een eenmalige of jaarlijkse donatie te willen geven. Een kleine of grote donatie, alle beetjes helpen.

Bent u ook een liefhebber van hockey en draagt u deze club een warm hart toe? Steun dan ook de vereniging door een eenmalige donatie van € 55,00 of een jaarlijks terugkerende donatie (afhankelijk van uw belastingschijf kan dit oplopen tot een aftrekpost van 50%).

Donaties van de Club van 55 worden met name aangewend om de trainers en coaches en het G-team nog optimaler te kunnen begeleiden. Daarnaast worden deze gelden besteed aan de aanschaf van materialen zodat met name de jeugd veilig en met veel plezier bij de hockeyclub kan blijven hockeyen.

De vereniging is zeer verheugd dat de eerste geïnteresseerden zich al hebben gemeld. Dus, wilt u meer weten over de club van 55 en hoe u de hockeyclub kunt ondersteunen? Neem dan contact op met de Club van 55, email: clubvan55@htcson.nl

WHV - Nederwetten 4-3

Ofschoon alle ingrediënten voor een mooi pot voetbal aanwezig waren, hebben beide teams hier niet van geprofiteerd. Een stralende zon, een mooie accommodatie en een prima grasmat, een scheidsrechter die er zin in had, kortom het heeft niet mogen baten.

Nederwetten begon veel belovend en al in de 13e minuut werd een strak genomen corner van Jesper Frank snoeihard en onhoudbaar voor de keeper, binnen gekopt door Willem van Rooij; 0-1. Het duurde echter maar enkele minuten, want na een van de weinig vloeiende aanvallen van WHV, werd de bal keurig achter keeper Jordy van de Boogaard gelegd door Roel Lunerburg, 1-1 derhalve. In de 35e minuut werd een corner van WHV slecht beoordeeld door Jesper deze dacht de bal te laten lopen voor de keeper maar een WHV-been zat ertussen en het was opnieuw Roel van Lunenburg die handig de 2-1 aantekende. Echter in de 53e minuut stond het alweer gelijk toen Wim van Kronenburg in een scrimmage de bal in het WHV-doel kopte. Dit was ook de ruststand.

In de 60e minuut bleef iedereen van de Wettense achterhoede staan om dat ze dachten aan buitenspel maar de bal werd binnengeschoten door Thijs Lunenburg van WHV. 3-2 Amper 2 minuten later werd Toon van Rooij neergehaald in doorgebroken positie, maar scheidsrechter Van den Broek volstond met een gele in plaats van een rode kaart. Op de hieruit voortvloeiende vrije trap die door Giel van Korven was ingeschoten redde de WHV-goalie op prima wijze. Er volgde van beide zijden enkele wissels en omzettingen, maar in de 80e viel de beslissing toen de Nederwetten doelman een schot pareerde dat voor de voeten kwam van Bas Kanters. Hij zette de 4-2 op het scorebord. Enkele minuten voor tijd kon Ben van der Bruggen met een fraai afstandsschot over de keeper de uitslag iets dragelijker maken en de 4-3 scoren maar het mocht allemaal niet meer baten. Het was allemaal te slordig en te veel net niet en een zestal gele kaarten over beide ploegen. Dus hoopt Nederwetten zondag 31 maart op een beter resultaat.

Meiden B VC Pieter Brueghel op kampioenskoers

Foto: Ingezonden

De Meiden B zijn, in navolging van Dames 1, Dames 2 en Heren 4 op jacht naar het kampioenschap. In de Nevobo-competitie stonden zij zaterdag in hun uitwedstrijd tegenover de nummer 1, VCE/PSV. De meiden waren flink zenuwachtig, maar ze wisten dat met de teamspirit die zij hebben het te doen moest zijn.

En meteen vanaf de eerste bal ging het lekker in de eerste set. Prima pass, goede set-up, lekker afmaken. Af en toe een puntje voor PSV tussendoor, maar vaak direct weer terug. Aan het einde van de set komt PSV dichterbij maar de meiden uit Son en Breugel hebben uiteindelijk toch gewonnen: 19-25. Zo ging ook de tweede set: 16-25. En een beetje saai, maar wel prettig, ook set drie verliep zo: 14-25.

De wedstrijd was dus op zak, maar voor maximaal resultaat was het fijn ook de vierde set binnen te halen. Die werd iets spannender, maar de meiden hebben na een korte achterstand keurig het heft in eigen hand gehouden. Ze bleven steeds 1 of 2 puntjes voor en eindigden met 21-25. Yes, 5 punten binnen. Nog twee wedstrijden tegen de onderste twee teams. Bij tweemaal winst kan de laatste thuiswedstrijd tegen PSV zelfs verloren worden.

Belangrijke winst waterpolodames Argo

De dames van Argo hebben afgelopen weekend belangrijke punten gepakt van een rechtstreekse kandidaat voor degradatie. Dit jaar degraderen twee ploegen en met nog drie wedstrijden te gaan zijn nog steeds vijf ploegen niet verzekerd van een plek in deze competitie voor het volgende seizoen.

Een spannende ontknoping van de competitie, waarbij Argo vanuit de kelder van de competitie is opgeklommen naar een mooie zevende plaats. Dit in tegenstelling tot Nayade, die juist vanaf deze zevende plaats de laatste zes duels heeft verloren. Op papier dus een interessant duel, maar gezien de laatste weken was Nayade wel de underdog en dat werd ook duidelijk in de wedstrijd.

Argo speelde met twee jeugdspelers erbij een van de betere wedstrijden van het seizoen. Halverwege stond het maar liefst 6-0, zonder al te veel inspanning. Nayade had nog een kleine opleving, maar met een eindstand van 8-4 werd het krachtsverschil duidelijk gemaakt. Met twee doelpunten van Femke van Hamond en wederom een goed optreden van Sterre van den Oever kan geconcludeerd worden dat de volgende generatie er klaar voor is om het stokje over te nemen van een aantal veteranen.

Argo moet nog minimaal drie punten halen om ook volgende seizoen eerste klasse district te mogen spelen. Met nog drie wedstrijden te gaan mag dit geen probleem zijn. Overige doelpunten van Argo werden gemaakt door Josine Raaijmakers (2x), Tamara Vervoort (2x), Paula Smith en Linda Hanegraaf.

Overige uitslagen
B jongens - PSV 6-23
C gemengd - DBD 1-18
D gemengd – Aegir 2-15
Dames 1 - Nayade 8-4
Dames 2 - SWNZ (SG) 18-0
Heren 1 - Nayade 9-6
BZ&PC - Heren 2 11-5

Programma waterpolo
Zaterdag:
DBD - D gemengd 15:00 uur
PSV - Dames 1 15:45 uur
B jongens - HZPC/SPIO 18:00 uur
Zeester-Meerval - C gemengd 18:30 uur
Heren 2 – Heren 1 18:45 uur

Zondag
TRB-RES - Dames 2 17:15 uur

Zwemmen
Afgelopen zondag hebben 20 zwemmers van Argo in het zwembad De Wedert in Valkenswaard deelgenomen aan de vierde Competitie wedstrijd. Hierbij hebben zij drie keer een 1e plaats, twee keer een 2e plaats en vier keer een 3e plaats behaald. Er zijn 28 persoonlijke records gezwommen.

Zondag 31 maart nemen de zwemmers deel aan de 6e Solo wedstrijd die wordt gehouden in zwembad De Wiemel in Deurne, aanvang 14.00 uur.

Kick-off voorjaarscompetitie jeugd TV Son en Breugel

Foto: Ingezonden

Met de lente in aantocht begint binnenkort ook de jeugdcompetitie voor de leden van TV Son en Breugel. Traditiegetrouw wordt de start van het competitieseizoen door de jeugdleden van de club gevierd met een gezamenlijke kick-off.

Een mooie gelegenheid om je teamgenoten te ontmoeten voorafgaande aan het competitieseizoen. Op 15 maart was het weer zo ver. Maar liefst 55 kinderen van 8 tot 16 jaar meldden zich in het clubhuis voor een gezellige avond. Deze begon met het eten van friet en snacks, direct vanaf de tafel.

Daarna vertrok een stoet van auto's richting Best waar de kinderen hun energie kwijt konden in een grote hal met allemaal trampolines (Bounzen) of konden voetballen op een kunstgrasveld. Aan het eind van de avond was iedereen lekker moe en voldaan.

Op zondag 7 april start de voorjaarscompetitie voor de jeugd. Meedoen aan deze competitie is voor de jeugdleden een mooie gelegenheid om wat ze tijdens de les leren in praktijk te brengen. Dit jaar gaan 84 jeugdleden van TV Son en Breugel, verdeeld over 15 teams, zich in deze competitie meten met teams van andere clubs.

Lijkt het je leuk om te gaan tennissen dan biedt TV Son en Breugel verschillende manieren om kennis te maken met deze mooie sport. Basisschoolkinderen zijn op woensdag 8 mei om 15.30 uur van harte welkom via Sjors Sportief (graag vooraf aanmelden via sjorssportief.nl). Ook voor de oudere jeugd en volwassenen biedt TV Son en Breugel voldoende mogelijkheden. Voor meer informatie kun je contact opnemen met Mark Pluk, trainer van TV Son en Breugel (06–30041752).

Veel publiek bij Driebandenkampioenschap

V.l.n.r. Edwin van de Merbel, Jan Donkers, Harrie Meulendijks, Rinie van de Nieuwenhof, Jeroen Brouwers en Bruno Rosalino Foto: Wil Feijen

Maar liefst 80 biljarters en honderden biljartliefhebbers hebben van 11 tot en met 23 maart hun hart weer kunnen ophalen tijdens het 34e Driebandenkampioenschap van Son en Breugel. In de voorrondes zijn de deelnemers ingedeeld in poules, zodat één verliespartij nog geen dramatische gevolgen hoeft te hebben. Later in het toernooi geldt het afvalsysteem.

De kracht van dit toernooi ligt natuurlijk in het hoge 'ons-kent-ons'-gehalte. Voorzitter Rob Verschuren benadrukte in zijn slotspeech, dat hij vooral het dorpse karakter van het toernooi wil behouden. Hij waardeert het ook zeer, dat uitbater Bert-Jan Leermakers regelmatig trakteert op warme snacks. Verder zorgt 'bezorgbakker' John van de Boogaart gedurende de finaledag voor heerlijke worstenbroodjes en schenkt Maarten Verhagen 2 Serano-hammen. Die worden natuurlijk meteen aangesneden en daarna opgediend met stokbrood en kruidenboter. De voorzitter bedankt alle andere sponsors, want zonder hen zou het onmogelijk zijn een toernooi in deze vorm te organiseren.

Maar vanzelfsprekend is het biljarten het belangrijkste. Uiteindelijk bleven er acht finalisten over, verdeeld over de A- en de B-poule. In de A-poule bleek Harrie Meulendijks de beste te zijn, Jan Donkers moest dit jaar tevreden zijn met plek twee. Edwin van de Merbel werd derde. In de B-poule won Rinie van de Nieuwenhof in de finale van Jeroen Brouwers. De trotse winnaar bedankte de commissie voor de perfecte organisatie. Derde werd nieuwkomer Bruno Rosalino. Na de prijsuitreiking konden de spelers, het organiserend comité en het talrijke publiek genieten van enkele drankjes tijdens het Metafa-Happy-Hour.

.

Sons team neemt deel aan de Marocco Desert Challenge

Navigator Erik Lemmen (l) en coureur Ronald van Loon (r) Foto: Ingezonden

Na drie keer eerder aan de Carta rally, een grote woestijnrally, te hebben meegedaan en deze afgelopen jaar te hebben gewonnen, heeft het Sonse team besloten een ultieme uitdaging aan te gaan en een meer professionele rally te gaan rijden. Het Sonse team, bestaande uit coureur Ronald van Loon, navigator Erik Lemmen, de monteurs Ad van der Horst, Bart Peter van de Neijenhof en Toon van Haandel, de chauffeur van de service vrachtwagen Loek Peters van de Neijenhof en manusje van alles Hank van der Spank, heeft de keus laten vallen op de tweede grootste woestijnrally ter wereld 'De Marocco Desert Challenge'.

Marocco Desert Challenge
Deze rally die voor de 11e keer wordt gereden, staat open voor alle soorten voertuigen: 4×4, buggy's, motoren, quads, SSV en vrachtwagens. De Marocco Desert Challenge is letterlijk wat het belooft: een echte uitdaging in de Marokkaanse woestijn. De route bestaat elk jaar weer uit nieuwe roadbooks, nieuwe bivaks en acht nieuwe etappes en gaat over 2800 kilometer. Op donderdag 11 en vrijdag 12 april start de Marocco Desert Challenge met de keuring in Agadir. De echte start van de rally op zaterdag 13 april is in het legendarische Plage Blanche, 250 km ten zuiden van Agadir. De Rally gaat van kust tot kust: van de stranden van Plage Blanche op de Atlantische Oceaan aan de mediterrane kusten tot Saïdia

Volwassen rally
Marocco Desert Challenge is een avontuur vol verrassingen, met snelle routes, technische onderdelen, uitgestrekte Afrikaanse vlakten en heeft zelfs meer duinen, zoutmeren en legendarische etappes dan de Dakar. Het is een volwassen rally met meer dan 300 deelnemers. Verder zijn er 2700 mecaniciens, verzorgers, artsen en helpers hierbij betrokken. Een groot organisatieteam van meer dan 110 mensen staat borg voor perfecte roadbooks voor de juiste routes en met twee helikopters wordt meer veiligheid, dat een grote prioriteit heeft, geboden.

Zeer gemotiveerd
Het team heeft zijn zinnen gezet op een goede uitslag. De term 'meedoen is belangrijker dan winnen geldt dus niet'. Ervaring hebben ze al meer dan voldoende opgedaan in andere rally's. De Nissan Navara Red-lined is een speciaal in Zuid-Afrika gebouwde rally auto. Een monster wat veel stuurmanskunst vereist wat aan Ronald van Loon wel is toe vertrouwd. Samen met zijn team gaan ze voor het podium. Op de achtergrond doet zijn broer Hartger van Loon en neef Erik van der Zijden mee in het meer amateuristische deel van de rally met als gedachte dat als het Team problemen krijgt, zij als back up kunnen functioneren.

De rally is te volgen op www.moroccodesertchallenge.com en wordt na afloop uitgezonden op Ziggosport. Verder staat na deze rally de wel bekende ELE-rally op 24 en 25 mei op het programma.

Bridgeclub ABC

Uitslagen dinsdagcompetitie
Ronde 7, zitting 1, 19 maart
Lijn A
1. Dirk Bossenbroek & Jos van Gerwen 63,89%
2. Johan van de Laar & George Punt 60,76%
3. Toni Rotteveel & Peter Rotteveel59,72%
4. Jeske Koop & Reinier Gerritzen 59,03%
5. Tineke Soetens & Jo Bakker 56,94%

Lijn B
1. Henk Draijer & Truus Draijer 63,41%
2. Irma Brian & Anneke van der Harst 59,69%
3. Jo Renders & Riet Vianen 58,33%
4. Wilhelmien Swinkels & Gerard Swinkels 58,30%
5. Hanneke Bles & Jan Vrensen 54,65%

Handbalvereniging Apollo

Uitslagen 23 en 24 maart
Apollo HS1 - Oliveo HS1 30-42
Apollo D1 - PSV Handbal D1 11-23
Apollo HC1 - Jupiter '75 HC2 6-14
Apollo DA1 - Achilles '95 DA1 17-19
Apollo HB1 - Tremeg HB1 29-27
Apollo DS1 - M.H.V. '81 DS2 20-20
Apollo HS2 - Desk HS1 23-25
Apollo HS3 - Niobe HS1 32-27

Geen programma komend weekend

Korfbalvereniging De Corridor

Uitslagen
Woensdag 20 maart
Recreanten Be Quick – Corridor 1 5 - 13
Recreanten Altior – Corridor 2 5 - 7

Zaterdag 23 maart
Diosa F2 - Corridor F1 5 - 0
Spoordonkse Girls C1 - Corridor C1 4 - 5
Spoordonkse Girls E1 - Corridor E1 7 - 2
JES D1 - Corridor D1 3 - 4
JES D2 – Corridor D2 6 - 6
Zondag 24 maart
Oxalis 1 - Corridor 1 14 - 11

Programma
Woensdag 27 maart aanvang
MOSA '14 MW1 – Corridor MW1 20.00
Donderdag 28 maart
Corridor 1 – BMC 1 20.00
Zaterdag 30 maart
Corridor D2 – Altior D2 14.00
Corridor C1 – Flamingo's C2 15.00
Corridor B1 – Altior B2 16.00
Zondag 31 maart
Corridor 3 – Be Quick 5 10.00
Corridor 1 – Klick '15 1 11.15

Degradatie voor DBD

Een deel van het aanwezige DBD team Foto: Ingezonden

De zwemmers van DBD hebben zondag 24 maart in Helmond hun laatste competitiewedstrijd gezwommen. De strijd werd aangegaan tegen Njord (Veldhoven) en Lutra (Helmond). Helaas bleek ook deze wedstrijd weer dat het aantal jonge zwemmeers tussen de 11 en 15 jaar te kort was. Ook waren er een groot aantal afmeldingen.

Voor Njord was het bij deze wedstrijd van groot belang om met zoveel mogelijk zwemmers aanwezig te zijn. Zij konden promoveren mits zij op alle afstanden zouden winnen. De aanwezige DBD zwemmers deden erg hun best om de zwemmers van Njord bij te houden. Dit leverde 35 mooie persoonlijke records op bij de DBD-zwemmers. De beste tijdsverbetering werd behaald door Tim Folmer. Hij verbeterde zijn tijd op de 100 meter rugslag met maar liefst 13 seconden.

De wedstrijd werd afgesloten met een 8x 50 meter vrije slag met uit elke leeftijdscategorie één jongen en één meisje. Onder luide aanmoediging werd het team van DBD vijfde. Helaas is DBD dit jaar laatste geworden in de D1-competitie en zal daarom volgend jaar een klasse lager in de D2 gaan zwemmen.

Uitslagen Sonse zwemmers
Nienke Versteegen 200m rug 3e, Franciena van den Bemt 200m vrij 8e en 100 m school 14e.

Bridgeclub 't Koffertje '94

Uitslag BC 't Koffertje '94 van 25 maart
A-lijn:

1. Geert van der Zanden & Nelly van Zon 62,50%
2. Hetty van Geffen & Wil Schilder 62,08%
3. Tonnie van Acht & Ton van Acht 57,92%

B-lijn:
1. Gert van de Akker & Gerry Vervoort 59,38%
2. Frans van den Boomen & Heleen Wiers 57,29%
3. Martien Hulsen & Jan van der Velden en Wil Merkelbach & Jeanne Swinkels 55,9%

Bridgeclub De Beckart

Uitslag Inloop 21 maart
1. Nel Dielemans en Jan Verbunt 52.78%
2. Riet vd Laar en Zus vd Rijt 51.38%
3. Toos Sanders Lena v Acht 50.00%

Kom ook eens gezellig bridgen op donderdagmiddag in De Beckart. Info: 0413-474297.

Bridgeclub Son

Uitslag Bridgeclub Son in Braecklant woensdag 20 maart
1. Marijke Kraemer & Toos de Wit 64,56%
2. Agnes Obbema & Gerard Obbema 63,54%
3. Marijke Braams & Jo Bakker 60,63%

SBC doet goede zaken

In Eindhoven won SBC ruim van het Woenselse WODAN met 1-5. Al in de derde minuut was het raak. Op aangeven van Dirk van Eck scoorde Joost van Heck. Een kwartier voor de pauze maakte Sander van Kersbergen er 0-2 van.

De tweede helft was koud aan de gang toen WODAN de aansluitingstreffer scoorde via Gregor Buenen, 1-2. Nog geen vijf minuten later was de marge weer twee treffers. Niek van Eerd zorgde voor de 1-3. Daarna liep SBC gemakkelijk uit naar 1-5 door doelpunten van Joost van Heck en Dirk van Eck. Daar de concurrentie, PSV en Sparta'25 verloren, heeft SBC nu de minste verliespunten.

Uitslagen zondag 24 maart
WODAN - SBC 1-5
Gestel 2 - SBC 2 0-4
FC Engelen 2 - SBC 3 0-3
SBC 4 - WODAN 5 5-1
SBC 6 - BMC 7 2-0
SBC 7 - ZSC 3 2-2
SBC 8 - Best Vooruit 11 3-2
De Valk 7 - SBC 9 2-4
Gestel 4 - SBC 10 5-2
Tuldania 3 - SBC 11 2-2
SBC 12 - Tivoli 5 0-5
SBC 13 - Wilhelmina Boys 6 3-2
SBC VR - Acht VR1 9-2
WODAN VR1 - SBC VR2 8-1

Programma zondag 31 maart
Tivoli 1 - SBC 1 14.30 u
Wilhelmina 11 - SBC 6 10.00 u
Heeze 7 - SBC 7 12.00 u
SBC 11 - Best Vooruit 9 12.00 u
SBC 12 - RKGSV 4 12.00 u
Tivoli VR1 - SBC VR1 11.00 u
SBC VR2 - Budel VR1 10.00 u
Overige teams zijn vrij

SBC Jeugd

UITSLAGEN SBC JEUGD: ZATERDAG:                         201123-03-19
SBC JO 19-1 - Hilvaria JO 19-1                1 - 0
Zwaluw VFC JO 19-3 - SBC JO 19-2                4 - 2
RPC JO 19-3 - SBC JO 19-3                1 - 1
Oirschot Vooruit JO 17-1 - SBC JO 17-1                3 - 0
SBC JO 17-2G - Geldrop JO 17-3                3 - 2
SBC JO 17-3 - De Valk JO 17-1                2 - 4
SBC JO 17-4 - Wilhelmina Boys JO 17-5G                9 - 0
WODAN JO 17-3 - SBC JO 17-5                6 - 4
Bergeijk MO 17-1 - SBC MO 17-1                1 - 1
Taxanfria JO 15-1 - SBC JO 15-1                2 - 3
Wilhelmina Boys JO 15-2G - SBC JO 15-2                2 - 2
UNA JO 15-3G - SBC JO 15-3                3 - 2
SBC JO 15-4G - Bergeijk JO 15-2                0 - 2
SBC JO 14-1 - Bavel JO 14-1                3 - 3
SV Unitas '59 JO 14-2 - SBC JO 14-2                3 - 6
EmplinaJO 14-3 - SBC JO 14-3                1 - 2
Taxandria JO 13-1 - SBC JO 13-1                1 - 3
SBC JO 13-2 - SJO Juventud JO 13-1                3 - 4
SBC JO 13-3 - Best Vooruit JO 13-3                3 - 2
Geldrop JO 13-3 - SBC JO 13-4                3 - 0
FC Tilburg MO 13-1 - SBC MO 13-1                5 - 0
SBC JO 12-1 - VRIJ         ---------
SBC JO 12-2G - SV Budel JO 12-1                1 - 2
SDO "39 JO 12-1G - SBC JO 12-3                1 - 5
SBC JO 12-4 - Wilhelmina Boys JO 12-1                4 - 2
ODC JO 12-4 - SBC JO 12-5G                3 - 8
Marvilde JO 11-1 - SBC JO 11-1                3 - 1
Beerse Boys JO 11-2G - SBC JO 11-2                0 - 10
SBC JO 11-3 - VRIJ         ---------
HSE JO 11-1 - SBC JO 11-4G                 1 - 8
SBC JO 11-5G - DBS JO 11-6                 5 - 3
ODC G 2G - SBC G 1G                 7 - 5

SBC Jeugd Programma 30 maart

THUISTEAMBEZOEKERS VERTREK AANVANG
SBC JO 19-1 - VRIJ
SBC JO 19-2 - VRIJ
SBC JO 19-3 - Oirschot Vooruit JO 19-2 15:15
SBC JO 17-1 - VRIJ
SBC JO 17-2G - Dommelen JO 17-2 15:15
SBC JO 17-3 - VRIJ
SBC JO 17-4 - WODAN JO 17-4G 15:15
SBC JO 17-5 - VRIJ
MO 17-1 - VRIJ
SBC JO 15-1 - VRIJ
SBC JO 15-2 - Acht JO 15-11 13:15
SBC JO 15-33 - RKSV Heeze JO 15-2 13:15
Dommelen JO 15-3G - SBC JO 15-4 12:00 13:00
SBC JO 14-1 - DBS JO 14-1 13:15
SBC JO 14-2 - VRIJ
SBC JO 14-3 - VRIJ
SBC JO 13-1 - VRIJ
DVS JO 13-2 - SBC JO 13-2 10:45 11:45
SBC JO 13-3 - Beerse Boys JO 13-2G 11:45
DBS JO 13-4 - SBC JO 13-44 11:15 12:15
SBC MO 13-1 - VRIJ
SBC JO 12-1 - Zwaluw VFC JO 13-2007 10:15
SBC JO 12-2G - RPC JO 12-1 11:45
SBC JO 12-3 - Emplina JO 12-3 11:45
SBC JO 12-4 - Erp JO 12-1 10:15
EMK JO 12-2 - SBC JO 12-5G 10:30 11:30
SBC JO 11-1 - VRIJ
SBC JO 11-2 - VRIJ
SBC JO 11-3 - VRIJ
Woenselse Boys JO 11-3 - SBC JO 11-4G 08:45 09:45
SBC JO 11-5G - VRIJ
SBC JO 10-1 - FC Eindhoven AV JO 10-1 10:15
SBC JO 10-2G - RKSV Nuenen JO 10-3 10:15
SV Valkenswaard JO 10-5G - SBC JO 10-3G 09:00 10:00
SBC JO 10-4G - VRIJ
SBC JO 10-5 - RKVVO JO 10-1 10:15
SBC JO 10-6G - VRIJ
SBC JO 10-7 - VRIJ
FC Eindhoven AV JO 9-2 - SBC JO 9-1 08:30 09:30
SBC JO 9-2 - VRIJ
SBC JO 9-3 - VRIJ
SBC JO 9-4G - VRIJ
SBC JO 9-5 - VRIJ
SBC JO 9-6G - VRIJ
SBC JO 9-7G - VRIJ
SBC JO 9-8 - VRIJ
SBC JO 8-1 - VRIJ
SBC JO 8-2 - VRIJ
SBC JO 8-3 - VRIJ
SBC JO 8-4 - VRIJ
SBC JO 8-5 - VRIJ
SBC G 1G - VRIJ

Drie punten voor VV Nijnsel

Nijnsel Heren 1 was zondag 24 maart op bezoek bij SDDL, aan de rand van de polder. Uw correspondent was enigszins verlaat omdat hij in plaats van Demen, Yemen op zijn TomTom had ingebracht en dat ligt toch duidelijk ergens anders. Het sportpark lag er zonnig bij: de vogels floten naar hartenlust en als je goed luisterde hoorde je nog ergens de uil van Minerva krassen.

Zo'n eerste kwartier stelt meestal weinig voor, ook nu. Beetje afwachten, balletje breed. Vanaf de 16e minuut ontvlamde de wedstrijd echter: Stefan Hulsen werd gevloerd in de zestien en hij verzilverde zelf de pingel. In de 35e minuut werd op het middenveld knullig balverlies geleden; de bal kwam bij de spits van SDDL, die zag een klein gaatje naast de Nijnselse doelman en daar prikte hij de bal ook binnen: 1-1 en tevens de ruststand.

Amper vijf minuten na de thee timede een verdediger van de gastheren verkeerd en de bal zeilde tot afgrijzen van de thuisclub over de mis graaiende keeper: 1-2. Daarna gingen bij de thuisclub alle remmen los en grossierde zij in (forse) overtredingen. De zon scheen weliswaar maar het regende kaarten. Raar genoeg allemaal van dezelfde kleur. Praktisch elke Nijnselse aanval werd gestuit door een stevige overtreding. Kortom, een laatste halfuur om snel te vergeten.

De kansen om 1-3 te maken werden alle vakkundig om zeep geholpen en zodoende hield Nijnsel de gastheren in het zadel. Coach De Wert wisselde nog waarbij hij preludeerde op een wanhoopsoffensief van SDDL. Dit kwam er inderdaad maar er zat heel weinig lijn en overleg in; heb goed, val goed. Dat was het motto. De gode zij dank werden er slechts enkele kleine pijntjes genoteerd maar geen echte blessures: de drie punten telden, de rest laat Nijnsel snel achter zich.

Zondag in Lithoijen de tweede periodetitel
Avesteyn liet zondag 24 maart niets heel van Boskant: 4-0 maar liefst. DVG liet een punt bij stadsgenoot Boxtel en dat was niet verkeerd. Zondag vindt al de return plaats. Nijnsel Heren 1 gaat voor de derde zondag rij op verplaatsing en wel bij het lastige NLC'03. Deze wedstrijd was al vaker afgelast en staat dus nu opnieuw op de rol. Ook komen de polderbewoners nog naar Nijnsel. Bij winst zijn de geelblauwen sowieso verzekerd van de tweede periodetitel. Daarom een oproep aan alle Nijnsel supporters die maar enigszins de weg naar sportpark De Akkeren aan de Valkseweg in Lith weten te vinden: verenigt en verzamelt u.

Thierry Baudet beslist deze week of aanstaande weekend de zomertijd ingaat, dus houd de media in de gaten of de klok mogelijk een uur vooruit gaat!

RKVV Nederwetten

Programma RKVV Nederwetten
Zaterdag 30 maart

Nederwetten - Wilhelmina Boys aanvang 16.30 uur
Zondag 31 maart
VCO 1 - Nederwetten 1 aanvang 14.30 uur
Nederwetten 2 - Pusphaira 6 aanvang 10.00 uur
Nederwetten 3 - Wodan 9 aanvang 11.00 uur
Nieuw Woensel Vr 2 - Nederwetten Vr 2 aanvang 12.00 uur
Donderdag 4 april
Fc de Rakt 1 - Nederwetten 1 aanvang 18.30 uur

Sonse Zaalvoetbal competitie

Uitslagen speelronde 17, 23 maart
Spierings / Bermans -         Imazighen United                 10-4
Hurkmans                 -         ZVV Witte Tonnie                 9-5
Sportcafé Expreszo -         Rovers Timmerwerk                 3-3

Stand 23 maart
1. Sportcafé Expreszo 16-37
2. Spierings / Bergmans 16-30
3. Hurkmans                 16-30
4. Imazighen United         16-19
5. ZVV Witte Tonnie         16-14
6. Rovers Timmerwerk 16-8

Programma speelronde 18 30 maart
18:00 ZVV Witte Tonnie – Spierings / Bergmans
18:45 Sportcafé Expreszo– Hurkmans
19:30 Imazighen United – Rovers Timmerwerk

Nationale Petanque Competitie

Uitslagen
't Lover 2 tegen La Ferme Boel 1 uitslag 5-3
La Ferme Boel 2 tegen La Donnée 1 uitslag 3-5

TE KOOP
Buxusvervanger: taxus, ilex, ligusterum, haagbeuk. Coniferen, heesters. Laan-, park- en fruitbomen. Violen. Groenteplanten. Potgrond. Tuincentrum Van Heesch, Kerkdijk-Zuid 7b, Sint-Oedenrode.

Nieuwe Dessotapijttegels. In allerlei kleuren/soorten.Grote voorraad, scherpe meeneemprijs. Vanaf € 2,- per m2 Duinweg 17, Schijndel, 06-23034594.Dinsdag en zondag gesloten.

TE KOOP GEVRAAGD
Wij kopen van particulieren alles van goud (horloges, kettingen, sieraden, tanden) en oud zilveren bestek. Voor info: tel 06-82210083

Complete inboedels
Gebruikte eiken meubelen
Barok en antiek
Tel: 06-21839778

Wij kopen uw toercaravan!!
Alle merken en bouwjaren.
Tegen contante betaling.
Met vrijwaring snel en correct.
Bel: 06-53206207 Of Tourcaravaninkoop.nl

Landbouwmachines: o.a. ploegen, tractors, spitmachine, frees, schudder, hark, maaier, mesttank, kieper, weidebloter, weisleep, vee-/paardentrailer, enz. Tel. 06-19076959

Klassieke auto's gezocht. Heeft u een oldtimer staan die u wilt verkopen, dan kunt u mij bellen op 06-10315896 of mail oldtimerinkoop@hotmail.com

ONROEREND GOED
Te koop: mooie 2 /1 kap woning met garage. Ruime woonkamer en 5 slaapkamers, geheel vernieuwde badkamer. Vechtlaan 32 (Gentiaan) Son en Breugel.Voor meer informatie mail naar: jdvanarkel@gmail.com

MARKTEN/BEURZEN
Speelveldje Nachtegaallaan Zondag 7 april van 09.00 tot 15.00 uur
Entree gratis. U bent van harte welkom

Grote ROMMELMARKT zondag 31-03-2019 sporthal de Braken, DeBraken 1a, Boxtel 10:00-16:00.Nog enkele kramen te-huur, info/boekingen: 06-81135591 www.vandersteenevenementen.nl

DIENSTEN
Stoelenmatter vernieuwd Biezen-, Thonet-, Papercord stoelen. Voor de beste kwaliteit bel 0478-539054

VERSTOPPING? Van der Linden rioolservice voor alle rioolproblemen, bv aan toilet/wc, keuken, badkamer, hemelwaterafvoer, bel 06-55988639, mail info@vanderlindenrioolservice.nL

TUIN
Voor Verkoop, Onderhoud en service van al uw tuinmachines en het slijpen van uw tuingereedschap tegen een scherp tarief. H. v.d.Horst st Hubertuslaan 21, Son & Breugel, 0499-473314 / 06-20200346
Martens Hoveniers, Uw specialist in tuinonderhoud, renovatie, aanleg & advies. Bel gerust 06-12464875

Voor al uw straatwerk, herbestraten oprit, terras, etc. slechts € 14,00/m2. Uitgraven, afvoer van zwarte grond, aankoop bestratingszand. Ook voor aanleg gazon, graszoden, mest, egaliseren, leggen van graszoden slechts € 7,50. Geen voorschot. Bel voor vrijblijvende offerte. Groenendaal Bestrating 06-25372712.

VERLOREN
Wie weet waar de jas/jack van Mieke Tromp is. Op donderdagmiddag 21 maart verdwenen de jack uit Braecklant, waar het aan een kapstok hing naast het biljart. Het is een donkerblauw twee-in-één jack, merk "Schöffel", maat 48. Informatie via tel. 0499-474827 of 06-25046330 of whtromp@xs4all.nl

Badplaats in de winter

Een badplaats in de winter is het ergste dat er is, zingt Rob de Nijs. Als ik begin februari samen met mijn lief door de straten loop van Praia da Rocha, zie ik wat hij bedoelt. Praia da Rocha ligt er verlaten bij. Het is goed te zien hoe anders het hier 's zomers moet zijn. Dan bruist het er van het leven, dan zijn de straten zo vol dat je over de hoofden kunt lopen.

Slechts een enkele toerist of autochtoon waagt zich naar buiten in het druilerige, grijze weer. Inderdaad, er is niets erger dan een badplaats in de winter, als het regent.

De verlaten straten ademen een verlangen uit, dat ook te zien is in de ogen van de restaurant-, bar- en winkeleigenaren die verveeld een sigaret roken, net voor hun zaak. Een verlangen naar betere tijden, als het hier druk is en ze niet hoeven te vechten om belangstelling.

Het is een plaats in ruste, die winterslaap lijkt te houden. Slechts een enkel restaurant is open, een paar groepjes mensen zitten verspreid aan een tafel. Het liefst zitten ze aan het raam, met uitzicht op zee en strand, uit de wind maar wel in het spaarzaam schijnende zonnetje.

De badplaats ademt ook nostalgie uit, het ademt ook ongeduld uit. De zomer, met in de slipstream de hordes toeristen en betere tijden, is al zichtbaar aan de horizon. Maar ze zijn nog ver weg.

Mijn lief en ik genieten van de rust. Wandelingen langs de ruige kust, met haar beukende golven en steile kliffen, goudgeel en roodbruin gekleurd, zijn een waar genot. Natuurschoon om verliefd op te worden, een liefde die we alleen met elkaar en een enkele andere toerist hoeven te delen.

Voor ons hoeft het niet zo, dat bruisende (nacht)leven. De lallende, stomdronken mensen, in de straten of hangend over een balkon. Overvolle restaurants, waar je moet zoeken naar een plaatsje, om na afloop je een weg te moeten banen door de massa mensen, op weg naar je appartement, waar hopelijk nog wel rust te vinden is.

Nee, geef ons maar een badplaats in de winter. In plaats van te zoeken naar een vrije plaats, zoeken we een restaurant dat open is. De boulevard, én het strand, hebben we vrijwel voor ons zelf alleen. De zon, een vanzelfsprekendheid in de zomer, is nu een geschenk, waar we dankbaar voor zijn.

Een badplaats in de winter, ik vind het helemaal geweldig.

Agenda Vestzaktheater

1 t/m 31 maart Expositie Mieke Provily 'Natuurfotografie in zwart/wit'
Woensdag 27 maart 19.30 uur 'Gewoon doen' voor de actieve 55 plusser
Zondag 31 maart 19.30 uur Kienen in het Vestzak
Maandag 1 april 12.00-16.00 uur Seniorenactiviteiten via Dagbesteding op maat
Maandag 1 april 11.00 uur Beweeggroep Veerkracht voor de sportieve 60 plusser
Dinsdag 2 april 10.00-16.00 uur Culturele en Educatieve activiteiten voor jonge mensen met dementie
Zaterdag 13 april 19.30 uur Dansavond in het Vestzak
Iedere donderdag van 18.30 tot 22.30 uur repetitie van de Harmonie. Interesse kom eens kijken!

Meer info: www.vestzaktheaterson.nl

Luna

Foto: Ingezonden

Luna is een heel lief, zachtaardig en een beetje verlegen hondje. Ze kan in eerste instantie wat schuchter zijn, maar als ze ziet dat je lief tegen haar bent dan is het al snel goed en geniet ze van je gezelschap. Luna kan dan misschien geen uren meer wandelen, van meerdere korte wandelingen op een dag kan ze erg genieten. Andere honden vindt ze prima. Ze heeft in het verleden samengewoond met een andere hond. Aan kinderen is Luna niet gewend, het liefste plaatsen we Luna in een situatie zonder kinderen of eventueel en gezin met grote (jongvolwassen) kinderen. In huis is Luna rustig maar ze lie wel altijd even horen als er iemand aan de deur stond of als de postbode kwam. Luna heeft behoefte aan een fijne, rustige omgeving bij lieve mensen waar ze voldoende aandacht krijgt en lekker van haar oude dag kan genieten. Wil jij deze lieve senior een fijne oude dag geven?

Neem dan snel contact met hun op of kijk voor meer informatie op https://bit.ly/2Y9Ym23

Een maarts buitje

Foto: Huub Coene

Zacht en mooi begon maart bedaard, maar roerde ook wel een paar keer flink haar staart. Met ontwortelde bomen, onthoofde huizen en geplette auto's zette maart zich toch weer op de kaart. Als een maartse kater in een dolle bui bezorgde zij menigeen een kater voor nu en later. Maar maartse buien beduien ook dat de zomer aan komt kruien volgens een oude spreuk. Gelukkig was maart merendeels droog en bestaat ook de spreuk: Een droge maart is een zomer te paard.

Foto: Huub Coene
Foto: Huub Coene
31 / 32

Woensdag 27 maart Lezing 'Even janken en weer doorgaan' 19.00 uur, Vestzaktheater, Son en Breugel Agora Club De Kempen houdt een netwerkevent met een inspirerende interactieve lezing met het thema 'Even janken en weer doorgaan'. Het doel is om een gezellige avond met elkaar te hebben, netwerken en geïnspireerd te raken door twee sprekers. Tevens zullen een aantal serviceclubs zich kort presenteren, zodat we leren van elkaars goede doelen en activiteiten Donderdag 28 maart Theater op het plein 17.00 uur, Basisschool De Sonnewijzer, Son en Breugel Theaterparade 'Theater op het plein' Een avond vol optredens door alle leerlingen van De Sonnewijzer Zaterdag 30 maart Disco Oase groep 5, 6, 7 en 8 19.30 uur, Dommelstraat 10A, Son en Breugel Iedere laatste zaterdag van de maand. Van 19.30 tot 22.00 uur Entree € 2,00 ( met pasje € 1,00)* Pasje is aan te vragen bij binnenkomst van de disco party d.m.v. een formulier. 't Zingt in concert 20.30 uur, De Boerderij, Son en Breugel Sinds september zijn de 28 leden van de zanggroep 't Zingt onder leiding van de nieuwe dirigent Monique Joosten hard aan het werk met het verbeteren van de zangkwaliteit. Dat willen ze graag laten horen in een concert in hun thuishaven de Boerderij op zaterdag 30 maart om 20.30 uur. Die avond treedt ook Nico van de Wetering uit Sint-Oedenrode op. Hij is dialect zanger en brengt eigen liedjes in het Brabants. De toegang is gratis, de pet gaat rond. Zondag 31 maart Voorjaarsmarkt 12.00 uur, Centum, Son Zondag 31 maart vindt van 12.00 - 17.00 uur de voorjaarsmarkt plaats in het centrum van Son. De winkels zijn open. Kom winkelen, eten, drinken en genieten. Gratis muziekmiddag in 'De Boerderij' 15.00 uur, De Boerderij, Breugel In 'De Boerderij', gelegen aan de Leeuwstraat 2 in Breugel, vindt op de laatste zondag van de maand een gezellige muziekmiddag plaats tussen 15.00 en 18.00 uur. Een vaste kern van 12 muzikanten komt weer samen om te sessiën. Informatie: Jan Oome, email: jomoome@hotmail.com. Kienen in het Vestzaktheater Iedere zondagavond 19.30 uur, Vestzaktheater, Son en Breugel Zaal open 18.30 uur. Aanvang 19.30 uur. De kienavonden worden georganiseerd ten bate van de plaatselijke Harmonie Pro Honore et Virtute. De opbrengsten worden besteed aan de jeugdopleiding en de aanschaf van instrumenten. Jan van Gerwen is uw vaste kienmaster. De hoofdprijs is € 350,00, het geluksgetal € 50,00 Donderdag 4 april Singing Session @ the Dock 20.00 uur, Kanaaldijk Zuid 3A, Son en Breugel Elke eerste donderdag van de maand Lekker Voluit Samen Zingen, begeleid door zangcoach Eva Wiselius en live-muzikanten! Met een tekstboekje in je hand zing je zo alle hits mee, van de Beatles tot Herman van Veen, van Anouk tot de Rolling Stones. Aanmelden niet nodig, gratis entree, zelfs zangtalent is geen vereiste! Je hoeft enkel te komen en we Zingen Samen. Zaterdag 6 april Open Dag Rijschool "Wegwijs" 10.00 uur, Groenevelt motoren, Ekkersrijt 1012, Son Gratis Try-out. De eerste zaterdag van april staat auto & motor rijschool "Wegwijs" met een Open dag bij Groenevelt Motoren. Met als belangrijkste activiteit: de Gratis Try-out. Hoeveel mensen zouden er rondlopen met de gedachte: Het lijkt me echt gaaf, maar zou het iets voor mij zijn, motorrijden? Hier is dan de gelegenheid om op afspraak, zonder kosten of verplichtingen kennis te maken met motorrijden. Na een korte uitleg rij je op de daartoe uitgeruste lesmotor met instructeur achterop je eerste meters op een motor! Het enthousiasme bij cursisten is vaak erg groot en dat maakt het voor een instructeur ook leuker/makkelijker om de rijopleiding tot stand te brengen. Meld je aan voor je eerste km'ers! Bel dan om een plaats te reserveren voor je Gratis motor Try-out 0499-472917 Let op vol = vol Zondag 7 april Vlooienmarkt 09.00 tot 15.00 uur, Nachtegaallaan, Son en Breugel Leuke vlooienmarkt op het speelveldje aan de Nachtegaallaan in Son en Breugel. Gratis entree, u bent van harte welkom. Vlooienmarkt dameskorfbalvereniging Corridor 10.30 tot 15.00 uur Van Gentlaan 2a Son en Breugel De plaatselijke dameskorfbalvereniging De Corridor houdt op 7 april voor de 37e keer haar grote vlooienmarkt. Lazy Sonnie Afternoon 15.30 uur, La Sonnerie, Son en Breugel Maandelijks terugkerend akoestisch livepodium in de Kapelzaal van Kloosterhotel La Sonnerie. Met op 7 april een double bill uit Canada: Amanda Rheaume en Jeffery Straker. Maandag 8 april (vakantie)banenmarkt voor jongeren 16-20jr 19.00 uur, Vestzaktheater, Son en Breugel Bedrijven die jongeren zoeken voor een weekendbaan, of vakantiebaan, presenteren hun vakantie-vacatures. Ook enkele uitzendbureaus zijn aanwezig met vacatures en inschrijfmogelijkheden. Daarnaast diverse workshops (bij. cv maken). Gratis toegang. Jaarlijks organiseert Bibliotheek Dommeldal samen met het Jongerenwerk van de LEVgroep deze vakantiebanenmarkt. Zaterdag 13 april Paasmarkt 10.00 uur, Protestantse Kerk, Son Op zaterdag 13 april houdt de Protestantse Kerk in Son haar traditionele Paasmarkt in de kerk aan de Zandstraat. De opbrengst komt ten goede aan twee doelen, die de gemeente elk jaar ondersteunt: het Diaconaal Inloophuis 't Hemeltje in Eindhoven (voor dak- en thuislozen) en de organisatie Vluchtelingen in de Knel, ook in Eindhoven. Tientallen vrijwilligers zijn al wekenlang in de weer om hiervan een succes te maken. De markt is geopend van 10.00 tot 13.30 uur. U bent allen van harte welkom! Gewoon DOEN Jaren '70 Muziek & Dansavond 55+ 18.30 uur, Vestzaktheater, Son en Breugel Speciaal voor mannen en vrouwen (55+). Entree: € 5,00 (incl. een kopje koffie/thee met iets lekkers). Op deze avond heeft u alle tijd voor een gezellig praatje, luisteren en meezingen met muziek uit de jaren '70. En uiteraard de gelegenheid om lekker even de beentjes te strekken op de dansvloer! De muziek wordt verzorgd door Rob des Bouvrie (accordeon en zang) en de veelzijdige band 'Mama's rockje'. Graag van tevoren aanmelden via Ria van Raalten-Hölscher telefonisch 06-25329668 of email ria.van.raalten@gmail.com Goederen- en dienstenveilling 20.00 uur, Café Restaurant De Zwaan, Son en Breugel De jaarlijkse Goederen- en Dienstenveiling wordt gehouden in de grote zaal van Café Restaurant De Zwaan. Op deze avond gaan onze veilingmeesters weer veel kavels aan de man brengen. De opbrengst van deze veiling komt geheel ten goede aan JC Oase, CV De Krutjesrapers en voetbalvereniging SBC. Elk jaar worden de mooiste diensten en goederen geheel belangeloos geschonken door veel ondernemers uit Son, Breugel en omgeving. De veilingmeesters en het bestuur van de Goederen- en Dienstenveiling heten u van harte welkom op zaterdag 13 april. De zaal is om 19.00 uur open om de goederen alvast te kunnen bekijken en vanaf 20.00 uur gaat de veiling van start.