DeMooiSonenBreugelkrant

18 september 2019

DeMooiSonenBreugelkrant 18 september 2019


Foto: Wil Feijen

Op 17 september 2019 is het 75 jaar geleden dat Son en Breugel is bevrijd door de geallieerde troepen. Bij het monument De Parachutist aan de Europalaan werd dinsdagavond 17 september hierbij stilgestaan.

Burgemeester Hans Gaillard betuigde samen met de Jeugdgemeenteraad zijn respect aan de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Namens de 101st Airborne Division heeft Generaal-Majoor Brian E. Winski een krans gelegd en Major Andrew Dornstadter namens de 101st Airborne Divisie. Daarnaast brachten de Veteranen Son en Breugel een bloemenhulde. Tom Timmermans en Berty Nendells legden een bloemstuk neer namens de Vereniging van Airborne-vrienden en Frank van Rooij namens de Koude Oorlog Veteranen. Namens de United 101st Airborne Reenactors werd een krans gelegd door Michael Daniëls en Mark Huyts. Jos Hülscher en Robert Jansen legden als buurtvereniging Gehurterbij namens de jeugd van Son en Breugel bloemen neer.

Als eerbetoon werd door de 101st Airborne Division 21 saluutschoten afgevuurd en speelde Arron van de Weijer de Last Post, waarna zangkoor Eén van Zin het Wilhelmus zong. Na de officiële herdenking gingen de aanwezigen onder het toepasselijke lied 'Hee gaode mee' dat gezongen en gespeeld werd door Wa'n Klank naar het Vestzaktheater voor een optreden van de Big Band Son.

Burgemeester Hans Gaillard gaf aan dat vanaf dit jaar jaarlijks op 4 mei de helden herdacht worden en dat op 17 september onze vrijheid wordt gevierd. "Ik ben er trots op, dat u daar telkens met meer bij aanwezig bent. U geeft daarmee aan dat we aan deze vrijheid moeten blijven werken, al was het een werkwoord."

Jaargang 4 • Week 38 • 18 september 2019

Remember September

Foto: Wil Feijen

Pag. 15 t/m 19

Sint Genoveva-kerk
Zondag 22 september
09.30 uur: Eucharistieviering m.m.v. Breugels Kerkkoor
Intenties: Clara den Ouden-Dreesen, Jan en Gré de Beer-Megens.
11.00 uur: Eucharistieviering, Familieviering, Start van de voorbereidingen op de Eerste H. Communie en op het H. Vormsel
Intenties: Miet van der Velden-van Moorsel, Bert Hooijmaijers.

Zondag 29 september
09.30 uur: Eucharistieviering m.m.v. Breugels Kerkkoor
Intenties: Familie van de Laar-van Heeswijk, Arie en Jet de Korte- van de Laar, Mia Donkers-van Heeswijk, Janny Alkemade-Quist, Annie Swinkels-Manders.
11.00 uur: Eucharistieviering m.m.v. het Sons Parochiekoor
Intenties: Jos Driessen (1e jaargetijde), Tonny Steinweg-Enneking, Rien van den Hurk, Nolda Roestenburg-Versantvoort.

Overige kerkdiensten Son en Breugel.
Zaterdag 21 september
16.30 uur: Woord- en communieviering in Berkenstaete

Zaterdag 28 september
16.30 uur: Eucharistieviering in Berkenstaete

Martinuskerk Centrum
Zaterdag 21 september
19.00 uur: Eucharistieviering met Het Goede Herder koor. Intenties: Jan en Margaretha Bekkers – van Thienen, Netty Bekkers – van Aert, Nelly en Gerard van Enckevort – Bekkers, Frans Swinkels.

Zondag 22 september Vijfentwintigste Zondag door het Jaar
09.30 uur: Eucharistieviering met Het Martinus koor. Intenties: Tot bijzondere intentie, Leo van Driel (mgd), Marietje van Driel – van der Heijden, Overleden ouders Ploegmakers – van Rooij en zoon Leo, Zus van Rooij – van Erp, Overleden ouders Bekkers – van Oirschot, Annie de dochter en Wim Vissers, Ad Kooyman, Ton Kooyman.

Maandag tot en met vrijdag
19.00 uur: Eucharistieviering in de Martinuskerk.

Woensdag 25 september
19.00 uur: Eucharistieviering in de Heilige Rita kapel te Boskant.

Boeken voor de Boekenbeurs op werkdagen in te leveren in de kerk van Eerschot van 10.00 uur tot 12.00 uur.

Sint-Antonius Nijnsel
Zondag 22 september 2019.
11.00 uur Eucharistieviering. Intenties: Overl. ouders Grard en Mieke van Kessel- van Zutphen, Noud en Maria van de Aa- Vogels, Leo van Erp.

Kerkdienst Protestantse kerk
(PKN) Son en Breugel
Zondag 22 september
10.00 uur: Ds. G. Baerends m.m.v. maandagochtendgroepen

De tien geboden

Wie heeft dáár nou nog nooit van gehoord? Het klinkt als iets van vroeger; als je nou maar netjes volgens de tien geboden leefde, kwam het allemaal wel goed met jou en met de wereld. Maar anno 2019? Kun je daar nog wel iets mee?

Kom en kijk met nieuwe ogen naar deze oude woorden en ontdek wat deze eigenlijk met jou te maken hebben. Ze kunnen dan springlevend en heel persoonlijk worden. In de kerk zijn er gesprekskringen, de zogenaamde maandagochtendgroepen waar dit jaar de tien geboden aan bod zullen komen.

Als inleiding hierover is er op 22 september een leerdienst. In deze kerkdienst zal Ds. Geurt Baerends eerst vertellen hoe de tien geboden zijn ontstaan en hoe er eeuwenlang mee geworsteld en gesteggeld is. Daarna tillen ze het thema naar hun eigen tijd en hun eigen leefsituatie.

Nieuwsgierig geworden? Zondag 22 september om 10.00 uur in de protestantse kerk aan de Zandstraat 26 in Son en Breugel. Meer informatie over de gesprekskringen (vijf bijeenkomsten per jaar) bij Jeannet Venekamp 0499-463602.

Hersenkrakers bij Onderonsje

Op het programma van Het Onderonsje staat op donderdag 26 september weer een activiteit. Deze keer staat er een quiz op het programma. Als u komt, kunt u uw hersenen trainen zodat ze er misschien wel van gaan kraken. Iedereen vanaf 55 jaar is welkom.

Bij een quiz zit een spelelement, maar nog belangrijker is het samenzijn en een gezellige middag hebben. Zoals gewoonlijk staan de koffie en de thee klaar, maar daarna gaan ze snel aan de slag om de vragen te beantwoorden. Weet u misschien hoeveel tenen een rentevoet heeft? Of welke Belg op 11 oktober 2009 heilig werd verklaard door paus Benedictus? En ook als u deze antwoorden niet weet,bent u welkom.

De quizmiddag is van 14.00 - 16.00 uur en de bijdrage is € 3,00. Informatie of opgeven bij Petra Vesters of Karin van Vlerken. Maar u mag ook spontaan besluiten om te komen, zelfs op de dag zelf. Mail Petra via petrav@kpnmail.nl of bel haar op 06-10068676, of bel Karin op 06-13992915.

Het Onderonsje is één van de activiteiten van het Damiaancentrum. Zie de website voor andere activiteiten: www.damiaancentrum.nl. Schijndelseweg 46, Sint-Oedenrode.

Netwerkbijeenkomst Taalpunt Son en Breugel

Foto: Annie Maessen

Ken jij iemand die steeds hetzelfde bestelt? Niet graag voorleest aan de kinderen? Heel vaak de bril kwijt is of het formulier wel thuis invult? Het kan zijn dat die persoon moeite heeft met lezen, schrijven of rekenen. Gelukkig is die schaamte op elke leeftijd te overwinnen.

Redacteur: Ivo van Hoek
Fotograaf: Annie Maessen

Iedere donderdagochtend staan vrijwilligers van het Taalpunt namelijk klaar in het Vestzak om daarbij te helpen. Het aanmoedigen van iemand in jouw omgeving die het lastig vindt om die eerste stap te zetten, blijkt in de praktijk toch lastig. De samenleving wordt ingewikkelder. Als je (digitale) basisvaardigheden ontoereikend zijn, leidt dat vaak tot werkeloosheid, gezondheids- en geldproblemen.

Week van de alfabetisering
Op dinsdag 10 september zijn diverse betrokkenen in de 'Week van de alfabetisering' in het Vestzak bijeengekomen om te horen waar 2,5 miljoen Nederlanders met lees- of schrijfproblemen tegenaan lopen. In de gemeente Son en Breugel zijn er meer dan duizend inwoners en dat aantal groeit. Belanghebbende organisaties kunnen via kruisbestuiving ervoor zorgen dat deze groep 'laaggeletterden' enthousiast wordt om deze beperking aan te pakken. De eerste en belangrijkste stap hierin is vertrouwen winnen. Door vervolgens respectvol door te vragen kun je vaak de gevoelige snaar raken bij personen met dergelijke taalproblemen. In 55 procent van de gevallen gaat het om autochtonen en de grootste groep bevindt zich in de leeftijdscategorie tussen 55 en 65 jaar.

Korte voorstelling
Dagvoorzitter Marjan Middelkoop opende de bijeenkomst in het Vestzak en benadrukte dat de 35 genodigden samen het lokale geletterdheidsnetwerk vormen en allen daarin een belangrijke rol spelen. Maar wat is die rol precies en hoe kunnen ze die via samenwerking effectiever inzetten? Allereerst weet Sofie van den Krommenacker met haar prachtig korte voorstelling 'WAS' ieders aandacht te pakken. Haarfijn speelt ze het meisje dat als oudste kind een compleet gezin overeind moet zien te houden en hierdoor nauwelijks aan school toekomt. Als gevolg hiervan raakt ze steeds verder achterop en wordt een regelrechte ster in het verzinnen van smoesjes om dit te verbergen.

Moeite met lezen en schrijven
Na deze eye-opener volgt een openhartig interview met Ria van Ras die als taalambassadeur van de Stichting ABC landelijk actief is. Daarnaast is ze met regelmaat gastspreker en fervent voorvechtster van meer eenvoudige en begrijpelijke teksten, onder meer in het publieke domein. Ria heeft na een leven van 55 jaar de moed gevonden om de schoolbanken in te gaan en daarmee zichzelf te bevrijden uit haar isolement. Inmiddels zit ze niet meer als een schuchter vogeltje in de hoek maar spreidt ze haar vleugels uit. Daarmee staat ze symbool voor een sterke zelfbewuste vrouw die boek na boek verslindt. Ze geeft een confronterend maar inspirerend inkijkje in hoe het kleine leventje eruitziet als je moeite hebt met lezen en schrijven.

Betrokken organisaties
Na de pauze volgt een interview met een van de belangrijkste partners, de gemeente. Wethouder Jos de Bruijn benadrukte het belang van de samenwerking tussen professionals, vrijwilligers en de betrokken organisaties als de LEVgroep, docenten, vluchtelingenwerk en maatschappelijk werkers.

Mini workshop
De bijeenkomst werd afgesloten met een logisch vervolg, zijnde de aankondiging van een mini workshop door Ad Sebregts van Stichting Lezen en Schrijven. Het is één cursus en men kan zich opgeven voor donderdag 17 oktober (13.00 - 15.00 uur), of dinsdag 22 oktober (18.30 - 20.30 uur) of of woensdag 23 oktober (10.00 - 12.00 uur). Inschrijven voor deze workshop kan via taalpuntsonenbreugel@bibliotheekdommeldal.nl.

Postcodeloterij valt op De Wadden

De winnaars van De Wadden samen met Gaston van Starreveld Foto: ©postcodeloterij

Voor enkele inwoners van 'De Wadden' in Son en Breugel was vrijdag de 13e niet een 'ongeluksdag', maar juist een 'geluksdag'.

Gaston van Starreveld kwam met een aantal grote enveloppen en een autosleutel van een BMW naar de bewoners die deelnemen aan de Postcodeloterij. De prijzen zijn gevallen op postcode 5691 ZJ, op de oneven huisnummers.

DeMooiSonenBreugelKrant feliciteert alle winnaars!

4 / 32

Een voorstelling over taal, leugens en fictie

Laat 'Grote Woorden' van Piepschuim het publiek in verwarring achter?

Cor Burger Foto: Wil Feijen

Grote Woorden is een zeer actueel programma over Waarheid en Taal in al haar facetten. Cabaret in de (h)eerlijkste zin van het woord, dat de mannen van Piepschuim brengen. Grote Woorden is filosofisch, actueel, geëngageerd, en met een flinke dosis muziek, fysiek theater en relativerende humor. Maar het is ook een interactief liedjesprogramma over de macht van het gelogen woord. Wat is waarheid en waarom is er fake news? Het laat het publiek soms in verwarring achter.

Redacteur: Arjen Strik
Foto: Wil Feijen

Theatergroep Piepschuim, met dorpsgenoot Cor Burger, maakt energieke shows op het snijvlak van muziek, cabaret en theater. Zij noemen Grote Woorden bij voorbaat hun allerbeste programma. "Nog nooit was een voorstelling zo veelzeggend en zo ongelooflijk maatschappelijk relevant. Nog nooit heeft een programma zó veel stof doen opwaaien en ongeloof gegenereerd bij het publiek. Op unieke wijze worden alle theaterdisciplines gecombineerd tot een verbluffend geheel, dat iedereen moet gaan zien." Grote Woorden dus, waar de mannen overigens graag zelf meteen korte metten mee maken. Want het lijkt nog maar de vraag of dat allemaal wel waar is.

Een giftige combinatie
Cor is theatermaker, auteur, speler, musicus, filosoof en taalvirtuoos. "Heel veel andere diersoorten dan de mens hebben ook een echte en zelfs een complete taal. Zo kunnen bijvoorbeeld bijen elkaar heel nauwkeurig vertellen waar voeding zit of waar het gevaarlijk is. Maar alle andere dieren kunnen niet liegen: ze kunnen geen onwaarheden vertellen. Alleen de mens kan dat. "En tegelijkertijd interesseert waarheid ons geen moer," geeft Cor aan. Alleen wij kunnen onwaarheden vertellen en daarbij vinden wij waarheid niet zo interessant. Dat is een vrij giftige combinatie. "Het lijkt er bovendien op dat wij mensen het prettig vinden om leugenachtige leiders te verkiezen boven leiders die de waarheid vertellen. Daar gaat de voorstelling over."

Fake news hou jezelf voor de gek
"In de voorstelling valt er ook veel te lachen, hoor," lacht Cor. Het is een interactief liedjesprogramma vol met komisch liedmateriaal en gekke scènes. Er wordt altijd een hoop gelachen bij de voorstelling. "Maar in een tijd waarin er volop twijfel is over de waarheid van de woorden van politici, van de media en van de wetenschap, is het noodzakelijk dat theatermakers de gespannen relatie van woorden en de werkelijkheid op scherp zetten."

Trots op het Vestzak
"We zijn trots dat we binnenkort spelen in het kloppende culturele hart van Son en Breugel. We vinden het geweldig om weer in het Vestzaktheater te mogen optreden. Het is indrukwekkend hoe de zaal is omgebouwd tot een vlakke vloerzaal met een schuiftribune. Voor ons een ideale setting die het samenspel en interactie met publiek mogelijk maakt. Alle lof daarvoor gaat naar Maurice Peters. Zo gaat een dorpshuis weer leven."

Stof tot nadenken
Grote Woorden geeft de bezoeker stof tot nadenken en zijn kijk op begrippen als betekenis, waarheid, fictie en leugens zal wellicht voor altijd veranderen. Of in de Grote Woorden van de mannen zelf: "Nooit eerder was er zo'n mooie voorstelling, die iedereen moet zien, in het Vestzak."

Voorstelling Piepschuim
De voorstelling 'Grote Woorden' wordt gespeeld door Cor Burger (muziek, teksten, zang, gitaren, toetsen) en Robbert Koekoek (fysiek spel, sax, klarinet, bas, percussie) op 27 september van 20.15 – 22.00 uur in het Vestzaktheater. De entree bedraagt € 12,50. De toegangskaarten zijn te bestellen via www.vestzaktheaterson.nl.

Komt u tijdens het Foodfestival Makrota proeven?

Familie Mansour maakt het Palestijnse traditionele hapje 'Makrota' voor bezoekers van het Foodfestival Foto: Wil Feijen

Voor de derde keer op rij vindt het Foodfestival plaats. Op 29 september kan iedereen hapjes komen proeven van verschillende nationaliteiten. Het doel van het Foodfestival is om naast elkaars eten te proeven, ook om met elkaar in gesprek te komen. Het Foodfestival gaat niet alleen over het proeven van hapjes van vluchtelingen. Ook immigranten en expats staan daar met lekkernijen. Deze week het verhaal van de familie Mansour die sinds februari dit jaar in Son en Breugel woont.

Redacteur: Ineke van Uden
Fotograaf: Wil Feijen

Fairouz en Bakarat Mansour zijn met hun kinderen Morad, Widad, Mayyar en Alma in 2017 in Nederland in het AZC in Weert terecht gekomen. Een dochter van hen was in 2015 al naar Nederland gevlucht en via gezinshereniging kon de familie Mansour in 2017 ook naar Nederland komen. De oudste zoon is in Syrië gebleven.

Hier is het veilig
De familie Mansour heeft anderhalf jaar in het AZC gezeten. Zoon Morad: "In Syrië was het erg gevaarlijk. Wij zijn Palestijnse vluchtelingen. We woonden in Yarmoukamp. Overal oorlog om je heen. De twee viswinkels van mijn vader en ons huis werden verwoest. Je zit dan zonder onderdak en zonder inkomen. We zijn vier keer gevlucht. Je hebt steeds hoop dat je ergens anders veilig bent. Je leefde daar constant in angst. Een groot verschil met het leven hier in Nederland. Hier is het veilig. Voor mensen hier heel normaal, voor ons is dat bijzonder."

Nederlands leren
Fairouz en Bakarat zijn druk doende om Nederlands te leren: "Voor de kinderen is dat een stuk makkelijker. Zij pakken de taal sneller op. We gaan naar de Nederlandse les en maken ons huiswerk. De dag wordt verder gevuld met boodschappen doen, Nederlands oefenen en het nieuws in Syrië volgen. En natuurlijk dagelijks contact met onze oudste zoon die met zijn vrouw en drie kinderen nog in Damascus woont."

Afwijzing na afwijzing
Morad heeft in Syrië gestudeerd en werkte daar bij de grootste bank: "Mijn opleiding is in Nederland HBO-waardig. Helaas heb ik tot nu toe alleen maar afwijzingen gekregen op mijn sollicitatiebrieven. Er zijn veel banen voor vluchtelingen om bijvoorbeeld in een garage of in de plantsoenendienst te werken. Voor HBO-ers is het lastig om werk te vinden. Misschien kan de overheid of de gemeente internationale bedrijven stimuleren om geschoolde vluchtelingen een kans te geven? Ik wil zelfstandig zijn. Niet leven van een uitkering. Ik ben nu druk bezig om het Nederlands goed te leren en werk twintig uur per week in een kledingwinkel om rond te kunnen komen."

Geluid van bommen
Alma (9) zit op basisschool De Harlekijn en ondanks haar jonge leeftijd kan ze zich het geluid van de bommen en de knal erna nog goed herinneren. Mayyar (22) vindt het grootste verschil tussen Syrië en Nederland dat het hier na 18.00 uur zo stil is: "Bijna alle winkels zijn dicht. In Syrië zijn winkels en restaurants tot laat in de avond open."

Traditioneel Palestijns hapje
De familie Mansour is bezig om het Nederlands goed onder de knie te krijgen omdat ze zich realiseren dat dat de eerste stap is om goed in te kunnen burgeren. Het meedoen met het Foodfestival zien ze als een mogelijkheid om bezoekers Makrota te kunnen laten proeven én om mensen te ontmoeten. Makrota is een traditioneel Palestijns hapje wat vooral tijdens het suikerfeest en tijdens het offerfeest wordt gegeten. Bakarat Mansour gaat tijdens het Foodfestival zingen (oriental music) en een vriend van hem ondersteunt hem op keyboard. Als we de familie mogen geloven heeft hij een gouden stem. Dat belooft een mooi optreden te worden.

29 september: Foodfestival
Het Foodfestival vindt zondagmiddag 29 september plaats. U bent rond 'De Boerderij' van harte welkom tussen 13.00 en 17.00 uur. Volgende week het verhaal van Liz Vecco uit Peru. Ook zij staat op de Foodmarkt en vertelt hoe zij in Son en Breugel terecht is gekomen.

U kunt alvast een voorproefje nemen op de website Grenzeloos genieten via www.sonenbreugelverbindt.nl.

Kroonringenactie tegen zwerfvuil

De gemeente hoopt dat dit beeld zal verdwijnen met de komst van de kroonringen Foto: Adrie Neervoort

In Son en Breugel worden P(lastic), M(etaal) en D(rankkartons) gescheiden ingezameld via de PMD-zakken. De gele zakken worden wekelijks huis-aan-huis ingezameld door de firma Baetsen. De zakken worden los aan de straat gezet en kunnen wegwaaien of worden opengetrokken, waardoor de inhoud op straat belandt. Dit veroorzaakt overlast in de vorm van stank en zwerfvuil.

Het college heeft daarom besloten om aan inwoners gratis kroonringen beschikbaar te stellen. Inwoners kunnen de ringen aan een lantaarnpaal bevestigen en vervolgens hun PMD-zakken er aan ophangen. De kroonringen zijn verkrijgbaar bij de publieksbalie (locatie Rembrandtstraat, tegenover de vijver). Son en Breugel Verbindt participeert in de campagne en zal onder andere tijdens de Burendagen in september ook kroonringen uitreiken.

Er is veel belangstelling onder de inwoners. Inmiddels zijn er bij Son en Breugel Verbindt en bij de publieksbalie van het gemeentehuis al meer dan 230 kroonringen besteld.

Inwoners krijgen bij de kroonringen een folder met aandachtspunten voor het ophangen van de kroonringen en een montagehandleiding. Deze informatie is ook beschikbaar via www.sonenbreugel.nl bij de rubriek Wijkbeheer / Kroonringen en bij de rubriek Duurzaamheid / Wat we doen is groen. Informatie over de Burendag staat op www.sonenbreugelverbindt.nl/burendag.

Kroonringen aan een lantaarnpaal om de PMD-zakken op te hangen Foto: Adrie Neervoort
8 / 32

'Dit wordt een ervaring die we nooit meer zullen vergeten'

Tijs Krol en Fenne van de Ven samen voor de landkaart Foto: Wil Feijen

Fenne van de Ven en Tijs Krol zijn twee studenten aan het Stedelijk College in Eindhoven. In het vierde jaar mag je kiezen uit een uitwisselingsreis naar China, Zuid-Afrika, Peru, Spanje, Italië of Indonesië. Fenne en Tijs hebben gekozen voor een reis naar Indonesië. Op 3 oktober reizen ze af. Er staat onder andere een bezoek aan een weeshuis op het programma. Daarvoor halen ze nu alvast geld op, zodat ze straks in Indonesië materialen kunnen overhandigen aan het weeshuis. Doneert u ook?

Redacteur: Ineke van Uden
Fotograaf: Wil Feijen

Fenne en Tijs zijn allebei nog nooit buiten Europa geweest. Er staat hun een hele belevenis te wachten. Fenne: "Het leuke van een tweetalige opleiding op het Stedelijk College is, dat er jaarlijks een reis gemaakt wordt. In Indonesië gaan alle studenten apart in een gastgezin. Jouw Indonesische maatje in het gastgezin komt in april naar Nederland en verblijft dan bij ons in Son en Breugel." Op 3 oktober start de reis naar Indonesië. In totaal is het 17 uur vliegen om op de plaats van bestemming aan te komen. Tijs: "Gelukkig hebben we via Instagram al foto's gezien van ons gastgezin. Ook hebben we op school een film bekeken om alvast een indruk te krijgen over Indonesië. Een heel ander landschap, tempels, Boeddha's en andere gewoontes." Omdat de studenten niet in een hotel bivakkeren, maar in een gastgezin, maken ze vooral het 'gewone leventje' mee zoals daar jongeren leven en naar school gaan.

Speciale ervaring
Een speciale ervaring zal ook het bezoek aan een weeshuis zijn. Tijs en Fenne: "We kunnen ons er eigenlijk geen voorstelling van maken hoe het leven in een weeshuis in Indonesië is. We hebben een paar foto's gezien en dan kun je wel de conclusie trekken dat het er niet luxe uitziet. Het geld wat wij hier in Nederland ophalen wordt besteed aan het kopen van materialen die het weeshuis het hardst nodig heeft. In Indonesië is een mevrouw die alvast de materialen koopt, zodat wij ze ter plekke daar uit kunnen reiken." Tijs en Fenne hebben al de nodige acties gedaan om geld in te zamelen. Zo stond Fenne op de Jaarmarkt cupcakes te verkopen en heeft Tijs tijdens een familiedag donaties gevraagd en staat er een potje op zijn vaders bedrijf waar mensen geld in kunnen stoppen.

Geld doneren
Mochten lezers van DeMooiSonenBreugelKrant geld willen doneren voor het weeshuis in Indonesië dan kunnen zij tot en met 28 september geld overmaken op: NL31RABO0152745203 ten name van F.M Van de Ven, onder vermelding van 'Indonesië'. Fenne en Tijs zijn in oktober getuige hoe het geld daar een goede bestemming krijgt.

Een kavel voor een ander

Giel en Simone ontvangen een bos bloemen van Arrold van den Hurk Foto: Wil Feijen

De kinderen en jongeren van stichting MeeDoen Werkt S&B en het G-team van SBC werden woensdag 11 september getrakteerd op pannenkoeken bij restaurant 't Kleijn Geluck. Het was een kavel die tijdens de Goederen en Dienstenveiling in april gekocht werd door Giel en Simone van Erp van Verhallen & Jansen kantoorinrichting.

Redacteur: Adrie Neervoort
Fotograaf: Wil Feijen

Giel van Erp en zijn dochter Eline zijn twee enthousiaste begeleiders van het G-team van SBC. Zij wilden deze bijzondere jongeren, samen met de kinderen/jongeren van stichting MeeDoen S&B die ook nauw betrokken is bij het sporten, een leuke middag aanbieden.

"Met deze gedachte stond ik bij de goederen en dienstenveiling, met het doel dit jaar het kavel voor het pannenkoeken bakken te kopen", vertelt Giel tijdens de middag in het restaurant. Ondanks dat er flink werd geboden, ging uiteindelijk het kavel naar Giel die de hoogste bieder was. En zo stonden Simone, Eline en Giel Erp woensdag 11 september stralend van oor tot oor in restaurant 't Kleijn Geluck. Aan drie tafels zitten de kinderen en jongeren. De eerste groep, van in totaal dertig jongeren met een beperking, genieten van een middag pannenkoeken eten in een geweldig mooi restaurant.

De pannenkoeken werden op vakkundige wijze gebakken door eigenaar en chef-kok Rick Geven. Rick heeft het kavel belangeloos aangeboden en de opbrengst hiervan komt geheel ten goede SBC, CV De Krutjesrapers en JC de Oase, de drie doelen van de goederen en dienstenveiling.

Het feestmaal kon beginnen, maar eerst werden de gulle schenkers van deze smakelijke middag bedankt. Giel, Simone en Eline kregen van Arrold van den Hurk namens de goederen en dienstenveiling een prachtig boeket bloemen en een geweldig applaus van alle aanwezigen. Er werd zo hard geklapt dat ook Rick Geven, die nog pannenkoeken aan het bakken was in de keuken, het heeft gehoord.

Dagvoorziening De SteenUijl bestaat vijf jaar

Ramon Haans (l) en Simone Den Uijl (r) Foto: Ingezonden

Dagvoorziening De SteenUijl viert het vijfjarig bestaan met een intern feestje dat officieel geopend wordt door wethouder Jos de Bruin. Vijf jaar geleden zijn Simone de Uijl en partner Ramon Haans begonnen met de dagvoorziening waar jongere en oudere mensen met dementie elkaar in een huiselijke sfeer kunnen ontmoeten. Dagelijks wordt De SteenUijl drukbezocht.

Redacteur: Emmy Grit

Om sociaal isolement en snelle achteruitgang te voorkomen is het belangrijk dat er wordt deelgenomen aan zinvolle en stimulerende activiteiten. De groep jong dementerenden vraagt een specifieke benadering, omdat ze vaak nog midden in het leven staan en nog sociaal actief en fysiek fit zijn. Mensen die op latere leeftijd met dementie worden geconfronteerd hebben meer behoefte aan een dagbesteding waarin structuur en houvast wordt geboden. Mensen met dementie worden vaak verzorgd door een mantelzorger. Veel mantelzorgers hebben hiernaast nog een gezin en een baan waardoor de druk soms (te) hoog wordt. Hier biedt De SteenUijl een goede uitkomst. De mantelzorger wordt ontlast als een bezoeker met dementie één of meerdere dagen naar De SteenUijl komt.

Het streven van De SteenUijl is om de bezoekers met dementie een tweede thuis te bieden. "De bezoekers moeten zich thuis voelen", vertelt Simone. "Het draait vooral om sfeer en gezelligheid. Wij bieden passende activiteiten per persoon aan waar het vooral draait om aandacht, sociale contacten en activering."

De dagopvang ligt op een steenworp afstand van het natuurgebied de Mosbulten. De grote omliggende tuin nodigt uit om naar buiten te gaan en gebruik te maken van de verschillende terrassen. "De bezoekers kunnen gebruik maken van het inpandige zwembad, een pedicure, masseur, kapster en fysiotherapeut. Dagelijks gaan we met de bezoekers wandelen of maken een uitstapje naar een bedrijf in de buurt. Met een zeer betrokken en liefdevol team maken wij van elke dag een waardevolle beleving."

Begin 2019 is de stichting 'Vrienden van De SteenUijl' opgericht. De stichting zorgt ervoor dat de bezoekers van dagopvang De SteenUijl, ondanks de bezuinigingen van de overheid, kunnen blijven genieten van diverse soorten vermaak. "Door diverse acties en donaties kunnen die via de stichting verzorgd worden en kunnen wij ervoor zorgen dat de bezoekers regelmatig leuke activiteiten aangeboden krijgen. Zo beleven zij bijvoorbeeld veel plezier aan een muziekoptreden of een kopje koffie op een terras. Natuurlijk zijn wij hier heel erg dankbaar voor."

Dagopvang De SteenUijl is met de verschillende gemeentes gecontracteerd. Ben je geïnteresseerd in dagopvang of wil je een keer komen kijken, dan kan er een afspraak gemaakt worden via info@desteenuijl.nl of je kunt telefonisch contact opnemen met 06-51946084. Voor meer informatie kijk je op www.desteenuijl.nl.

11 / 32

"Papa was er helemaal klaar mee. Het hoefde van hem niet meer"

Foto: Ingezonden

Op 23 september is er een bijeenkomst met als thema 'Regie over het eigen levenseinde', georganiseerd door de Seniorenraad in samenwerking met het Catharina Ziekenhuis. Deze aankondiging is voor DeMooiSonenBreugelKrant aanleiding om dit onderwerp ook eens aandacht te geven. Want de dood en dilemma's rond 'regie over het eigen levenseinde' zitten nog maar al te vaak in de taboesfeer.

Redacteur: Ineke van Uden

Dat er belangstelling is voor bijeenkomsten om te praten over 'regie over eigen levenseinde' bleek ook al in 2015 toen de documentaire 'Zo zit dat dus' over twee vrouwen met Alzheimer die voor euthanasie kiezen erg goed bezocht werd in het Vestzaktheater. Door de grote vraag werd er zelfs een tweede avond ingelast. De documentaire volgt twee vrouwen. Eén daarvan is de moeder van Frank Zwijnenberg. Zij kiest na de diagnose Alzheimer voor euthanasie. Iemand met Alzheimer moet zelf nog bekwaam genoeg zijn om ten tijde van de euthanasie de keuze te kunnen bevestigen. Daarom moeten mensen met Alzheimer soms eerder dan gewild euthanasie laten uitvoeren. An Zwijnenberg liet zich filmen met de wens om dit probleem in Nederland bespreekbaar te maken.

Vinger op de zere plek
Frank Zwijnenberg wil benadrukken dat deze documentaire geen promotiefilm is om mensen op de gedachte te brengen om euthanasie te plegen na het horen van de diagnose Alzheimer. Maar zijn familie wilde wel de vinger op de zere plek leggen als iemand wel de keuze wil maken. Dat euthanasie door regelgeving vaak in een te vroeg stadium uitgevoerd moet worden. Dat is wrang. Dat probleem wordt geïllustreerd in deze documentaire.

Het is genoeg geweest
Regie over het eigen levenseinde. Jose Hogeweg werkt al tientallen jaren als verpleegkundige en heeft in de praktijk vaak te maken gehad met euthanasie-vraagstukken: "De wetgeving rond euthanasie is steeds strenger geworden. En uiteraard moeten er regels en controles zijn. Ik maak soms mee dat ik bij een patiënt thuis kom en dat hij duidelijk aangeeft dat het allemaal van hem niet meer hoeft. Geen chemokuren wil, geen sondevoeding wil en de sondeslang er uittrekt om aan te geven dat het 'genoeg is geweest'. En als je 83 jaar bent, een mooi leven hebt gehad en je wilt deze lijdensweg niet meer, dan begrijp ik dat. Ik zorg in deze situaties altijd dat de patiënt en de familie er samen goed over praten en het bespreekbaar maken met de arts."

Lastig
Euthanasie kan toegepast worden bij ondraaglijk lijden. Jose: "Wat is lijden en wie bepaalt wat lijden is? Dat is heel persoonlijk. Ik heb soms patiënten gezien waarvan ik dacht dat als ik in die situatie terecht zou komen het voor mij niet meer zou hoeven, maar die patiënt vond dat lijden draaglijk. Ik zie ook wel eens dat de patiënt zelf nog helemaal niet zo ver is, maar de familie het al over euthanasie heeft. Dat is best lastig. Hoe goed ik ook snap dat familie soms het lijden of de situatie niet meer aan kan zien. Het gaat te allen tijde om de patiënt zelf. Daarom is het ook goed dat er toezicht is op hulp bij zelfdoding."

Niet meer behandelen
Jose haar vader was zwaar COPD patiënt. Hij kon op een gegeven moment niet meer thuis wonen en vanuit het verpleeghuis moest hij zeer geregeld opgenomen worden in het ziekenhuis met een longontsteking: "Papa was er helemaal klaar mee. Het hoefde van hem niet meer. We hebben hier veel over gesproken. En toch, de eerste keer toen hij weer een longontsteking had, ging hij met toeters en bellen naar het ziekenhuis. We spraken af dat papa een volgende keer niet meer behandeld wilde worden. Zijn wens! En dat gebeurde. Hij werd niet meer naar het ziekenhuis gebracht bij de volgende longontsteking. Hij is in slaap gegleden en overleden. Zonder medicatie. Zijn wens om niet meer behandeld te worden was gehonoreerd. Passieve euthanasie."

Burendag bij Buurttuin `t Zand

Buurttuin 't Zand (archieffoto) Foto: Annie Maessen

Tijdens burendag bij Buurttuin 't Zand kun je de 'Speur en Fleur' wandeling maken vanaf de buurttuin. Verder kunnen alle kinderen met hun ouders een bloemenpers maken, verven en natuurlijk ook vullen met allerlei moois uit de tuin. Ondertussen wordt er in de tuin gewerkt. Extra handen zijn welkom.

Op zaterdag 28 september, vanaf 13.00 tot 16.00 uur zijn ze bij de buurttuin. Om 14.00 uur wandelen ze samen maar je kunt de wandeling ook op eigen gelegenheid lopen. Koffie, thee, ranja en iets lekkers staan klaar!

Aanmelden kan via buurttuintzand@gmail.com of bel even met Thijs Adriaans 06-10944902. Laat even weten met hoeveel personen je komt. De onkosten voor het maken van de bloemenpers bedraagt 2 euro per persoon. De wandeling met opdrachtjes is helemaal gratis.

Remember September op De Harlekijn

Foto: Ingezonden

Op basisschool de Harlekijn zijn ze vanaf 2 september bezig met 'Remember September'. Er zijn lessen gegeven over de Tweede Wereldoorlog en de bevrijding. Er is een legervoertuig op school geweest en de kinderen hebben uitleg gekregen over het gebruik van deze jeep.

In de groepen 7 en 8 kwam zelfs een oorlogsveteraan vertellen over de oorlog. Dat was een erg interessant verhaal. De groepen 3 en 4 zijn druk bezig geweest met knutselen en ook in groep 5 hangen de parachutes van de soldaten aan de muur. Veel kinderen hebben navraag gedaan bij bekenden en hebben spulletjes van de oorlog mee naar school genomen. Van voedselbonnen, identiteitsbewijzen en kogels tot stukjes van een vliegtuig uit de Tweede Wereldoorlog.

De groepen 7 en 8 hebben een rondleiding gekregen door de tentoonstelling in 't Vestzak. Kinderen uit groep 8 nemen een onderzoekende houding aan en zijn bezig met het onderzoeken van verschillende gebeurtenissen uit de tijd van de Tweede Wereldoorlog.

Kinderboekenweek bij bibliotheek

Foto: Ingezonden

Tijdens de Kinderboekenweek, die gehouden wordt van 2 tot 7 oktober zijn er diverse activiteiten te doen in de bibliotheek in Son en Breugel. Het thema van de Kinderboekenweek is 'Reis Mee in de bibliotheek!'

Kom samen met je baby, dreumes of peuter op maandag 7 oktober van 11.30 uur -12.30 uur naar de Bibliotheek in Son en Breugel. Ze gaan zingen, bewegen en dansen op muziek en samen muziek maken in de workshop Muziek op Schoot. Er wordt op een muzikale reis in de bus, trein of boot gegaan. Deelname aan deze workshop is gratis na aanmelding. Er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar, dus vol=vol. Kijk voor meer informatie en voor de aanmelding op: www.bibliotheekdommeldal.nl.

Met Robots, voor kinderen van 4-12 jaar
Met Robots kun je niet vroeg genoeg beginnen. En toevallig reizen in de Kinderboekenweek ook Botje Bij, Dash & Dot en Matatalab, door de vijf vestigingen van Bibliotheek Dommeldal. Van 2 tot en met 7 oktober zijn ze te zien en te besturen, in de bieb in het Vestzak in Son en Breugel. Iedereen is welkom tijdens de service-uren van de bieb.

Natuurlijk staat de Bibliotheek ook na de Kinderboekenweek nog vol met kinderboeken. Want van boeken krijg je nooit genoeg.

StraligsBewust Son en Breugel bij landelijke demonstratie 5G

Demonstranten tegen de uitrol van 5G Foto: ©StralingsBewust

De landelijke demonstratie tegen de uitrol van 5G werd maandag 9 september in Den Haag gehouden. StralingsBewust Son en Breugel was daarbij.

Samen met vele Nederlanders maken zij zich zorgen om de gevaren van straling. Veel mensen hebben nu al ernstige gezondheidsklachten door elektromagnetische straling veroorzaakt door onder andere 3G en 4G. Toch dreigt 5G nu uitgerold te worden over het hele land en in iedere straat met nog meer en gevaarlijker straling als gevolg. De overheid negeert dit en blijkt tot nu toe geen enkele aandacht te besteden aan de ernstige waarschuwingen van experts op dit gebied.

Schade door straling
StralingsBewust kent voorbeelden uit hun eigen omgeving van ernstige schade door straling zoals teelbalkanker bij twee jonge mannen die hun telefoon altijd in hun broekzak droegen en hersenschade bij een baby wiens moeder haar telefoon tijdens de zwangerschap altijd in de achterzak van haar broek droeg. Er treedt DNA-schade op die onherstelbaar is en doorgegeven wordt aan de volgende generatie. Slechts weinigen beseffen dit en leggen de link naar het gedrag dat aan de schade voorafging. Deze schade ontstaat nu al door 3G, 4G en Wi-Fi. Op veel scholen klagen kinderen tegenwoordig over hoofdpijn, duizeligheid en algehele malaise door de Wi-Fi die continue en sterk straalt voor het gebruik van draadloze apparatuur zoals iPads. In de weekends en op vrije middagen hebben de kinderen deze klachten niet.

Stop 5G!
Wetenschappers van over de hele wereld vragen nu om de invoer van 5G te stoppen totdat bewezen is dat 5G de gezondheid niet zal schaden. Als 5G ingevoerd wordt, komt deze bovenop de straling van 2G, 3G en 4G die er al is. 5G dient helemaal te stoppen totdat bewezen is dat het niet schadelijk is voor mens en milieu.

Lezing 'Straling en Gezondheid'
Wilt je weten wat straling met jou doet en over maatregelen die jezelf kunt nemen om elektromagnetische straling te beperken? Kom dan 20 september om 19.30 uur naar De Boerderij, Leeuwstraat 2 in Breugel voor de lezing 'Straling en Gezondheid. Entree: donatie van tenminste vijf euro. Aanmelden is niet verplicht maar wel fijn zodat ze weten hoeveel stoelen er klaargezet moeten worden. Aanmelden kan via stralingsbewustsonenbreugel@hotmail.com met vermelding van naam en woonplaats.

Leger des Heils zoekt collectanten

Foto: ©Leger des Heils

Het Leger des Heils is op zoek naar collectanten in Son en Breugel voor de jaarlijkse collecteweek van 25 tot en met 30 november. Alleen met de hulp van vrijwilligers is het voor de organisatie mogelijk op buurtniveau activiteiten te blijven organiseren.

Steeds meer mensen zijn op zichzelf teruggeworpen en niet iedereen redt het alleen. Voor deze mensen wil het Leger des Heils een vangnet bieden. Dat gebeurt bijvoorbeeld door middel van maaltijdprojecten, schuldhulpverlening, spelletjesmiddagen, kledingwinkels en de soepbus.

Voor deze buurtgerichte activiteiten ontvangt het Leger des Heils geen subsidie. Deze activiteiten worden dus volledig betaald vanuit donaties. De hulp van vrijwilligers is daarbij keihard nodig. Want samenleven doe je dus niet alleen. Meld je aan via www.legerdesheils.nl/collecte.

Kabouterherfstspeurtocht voor peuters en kleuters

Kabouterspeurtocht (2017) Foto: Ingezonden

Het IVN houdt zaterdag 28 september weer een leuke en verrassende speurtocht voor peuters en kleuters van + 3 tot 6 jaar door het park en de bossen op het Zonhoveterrein. De start is bij gebouw De Tref op het Zonhoveterrein vanaf 10.30 uur en het duurt tot ongeveer 12.00 uur.

Hoe gaat het spel:
Samen met uw (klein)kind(eren) volgt u de speurtocht en voert u de opdrachtjes uit. Onderweg is er van alles te ontdekken over de natuur. Deelname is gratis. Omdat de organisatie graag een indicatie te geven heeft hoeveel kinderen er komen, zouden ze willen vragen om je op te geven bij het IVN via email kabouter@ivn-senb.nl onder vermelding van het aantal kinderen.

Voor inlichtingen of telefonisch opgeven kun je bellen met: 0499-475697.

Kunsthuys Best sluit de deuren

Foto: Ingezonden

Best/Helmond - Het Kunsthuys in Best gaat sluiten. Op 1 december trekt eigenaresse Winny Muller de deur achter zich dicht, met pijn in het hart. De tijd die Winny Muller in de galerie steekt staat niet meer in verhouding tot de opbrengsten. Er komen wel bezoekers, maar helaas zijn het meer kijkers dan kopers, zo moest ze concluderen.

Muller werkt inmiddels als 'manager externe relaties' bij Theater Het Speelhuis in Helmond. Ze is bij haar beslissing niet over een nacht ijs gegaan. "Ik heb er een maand of zes over nagedacht. Is het het allemaal wel waard, die tijd en energie die ik erin steek? Nooit thuis zijn in het weekend? Nu mijn kinderen wat ouder worden, vind ik dat steeds moeilijker."

Toen Muller een jaar of 15 was raakte ze geïnfecteerd met het kunstvirus door haar leraar kunstgeschiedenis. "Tijdens de eerste les liet hij ons in een donkere ruimte schilderijen van Van Gogh zien. Op de achtergrond dat liedje van Don Mclean 'Starry starry night'. Ik kreeg er metéén gevoel bij."

Toch duurde het nog tot 2005 voordat haar professionele carrière in de kunst begon. Dat was in Galerie De Kei in Nuenen, eigendom van haar schoonvader Cees Clijsen. "Cees heeft me alles geleerd", vertelt Muller. Ze nam in 2010 De Kei van hem over en verhuisde in 2016 naar Best; De Kei werd omgedoopt tot Het Kunsthuys.

Tot 1 december houdt Muller totale leegverkoop in Het Kunsthuys. Schilderijen, sculpturen en lichtobjecten gaan de komende maanden voor mooie prijzen de deur uit. Een fantastische kans voor mensen om een mooi kunstwerk voor een mooi prijs mee naar huis te nemen. "Ik kan helaas niet alles mee naar huis nemen al zou ik het willen. Muller blijft actief in de kunst; ze wil connecties leggen tussen kunstenaars en klanten en bedrijven en particulieren adviseren. Daarom gaat haar website kunsthuysbest.nl binnenkort op de schop. "Maar eerst ga ik deze sluiting heel goed afronden", verklaart ze.

Met het oog op de naderende feestdagen, even aandacht voor jezelf en daarnaast ideetjes opdoen om cadeau te doen, of te krijgen. Een wenslijstje maken op deze avond voor jezelf is zelfs een optie.

Vrouw Aktief houdt een leuke Ladies Night op donderdag 31 oktober in La Sonnerie Nieuwstraat 45 in Son en Breugel van 19.00 tot 22.00 uur. Iedere lady uit Son en Breugel en omgeving is welkom.

Vrouw Aktief nodigt hierbij de (plaatselijke) middenstand, van groot naar klein, uit om zich te presenteren op deze Ladies Night op donderdag 31 oktober. Kleine workshops en/of demonstraties/shows en proeverijtjes zijn allemaal welkom op deze avond. Leuke ideeën en initiatieven om deze avond te laten slagen zijn van harte welkom.

Er zijn al heel veel grote en kleine bedrijven benaderd. Is de organisaite u vergeten en wilt u erbij zijn? Informatie en aanmelden zo spoedig mogelijk bij bij Tanny van Dura 0499-475 332 of via evenement@vrouwaktief.nl.

Taalles voor anderstalige ouders

Foto: Ingezonden

Voor anderstalige ouders gaan vanaf 23 september in Son en Breugel weer taallessen van start. De taallessen vinden plaats op basisschool De Harlekijn en op basisschool De Regenboog en zijn het resultaat van een samenwerking tussen de gemeente, Stavoor, Kids in Town en de twee basisscholen die samen een subsidie van OCW hebben binnen gehaald voor dit project; Taal voor Thuis! De lessen worden gegeven door Femke Wetzer.

De ouders, met kinderen tussen 2-12 jaar, kunnen gratis les volgen! Ze willen zoveel mogelijk ouders bereiken zodat zij hun kind optimaal kunnen begeleiden op de basisschool. Gebleken is namelijk dat kinderen met een goed educatief thuismilieu, die ondersteuning krijgen van ouders, betere kansen hebben in de toekomst. Aan het einde van de cursus krijgen de ouders een certificaat!

Bevrijdingsconcert Kerkplein Son en Breugel

Over vrijdagavond 13 september wordt door menigeen nog lang nagepraat. Een avond vol emoties, koude rillingen, afgewisseld met een lach en een traan, stil zijn, terugdenken en vooruitdenken, kippenvel en een brok in de keel. Alle ingrediënten waren aanwezig doordat het concert, met alle muzikanten tezamen in combinatie met een geoliede organisatie, heel veel bij de aanwezigen losmaakte. Het Kerkplein bruiste van enthousiasme en saamhorigheid. Mensen zaten of stonden dicht tegen elkaar aan en luisterden gespannen naar hetgeen hen voorgeschoteld ging worden.

Redacteur: Leo Hokke
Fotograaf: Wil Feijen

Nadat Burgemeester Hans Gaillard een openingswoord had gesproken ging het herdenkingsgedeelte van deze avond van start. Harmonieorkest Pro Honore et Virtute, onder leiding van dirigent Johan Smeulders, nam de aanwezigen mee door de geschiedenis van met name het jaar 1944 in een stijl die doet denken aan 'The Passion'. Speciaal voor deze avond uitgekozen muziek, songteksten en beeldmateriaal zorgden ervoor dat de aanwezigen direct in de sfeer van toen terechtkwamen en zeker de manier waarop verteller Yorick Stam het publiek meenam in het verhaal van Wan van Overveld. Het verhaal begon bij de landing van de parachutisten in de Sonniuswijk tot de daadwerkelijke bevrijding. Het verhaal dat Yorick voordroeg is mede tot stand gekomen door hulp van Veteranen Son en Breugel en de vrijwilligers van de Heemkundekring Son en Breugel.

Realistisch en krachtig
Met ingehouden adem luisterde het publiek naar het verhaal dat Yorick op prachtige, ingetogen wijze presenteerde. Het verhaal werd goed opgebouwd, mede door de gekozen muziek van de harmonie, ondersteund door de zang van theaterkoor Sincère. De tijdlijn van de jaren '40 en '50 naar de hedendaagse Nederlands- en Engelstalige muziek werd op een bijzondere en originele wijze uitgevoerd. Bekende arrangementen werden ten gehore gebracht, waaronder 'Band of Brothers', 'Hymn to the fallen' en een 'Glenn Miller medley'. De harmonie wist bij het publiek hiermee een gevoelige snaar te raken. De beelden die op het grote beeldscherm werden getoond, maakten dat het nog realistischer en krachtiger overkwam.

Feestje vieren
De bevrijding werd in het tweede gedeelte van het concert uitgebeeld en gevierd. Samen met de solisten Tijn Luijben, George Blanken, Femke Schmitz, Guus Vreugdewater en het duo Hanneke van Beek en Evelien Sleegers werd de avond een compleet feestje. Meerdere keren kwamen de solisten en het duo op het podium voor hun optreden, uiteraard ondersteund door de harmonie. Menigeen greep de kans om mee te dansen en te swingen op bekende nummers als 'Relight my fire', 'Suspicius Minds', 'Sweet Caroline' en 'Son of a Preacherman'.

Schitterend schouwspel
Met fantastische kleurcombinaties van het licht van schijnwerpers op het podium, tegen de kerktoren en de bomen rond het plein was alles bij elkaar een schitterend schouwspel. Groot respect voor de organisatie van het geheel met ondersteuning van zovele vrijwilligers. Tegen het einde van het programma werden juist deze mensen genoemd en bedankt voor hun tomeloze inzet. De solisten van de avond werden op het podium geroepen om een welverdiende bloemenhulde in ontvangst te nemen. Onder een luid applaus van bewondering en waardering voor hun bijdrage nam het publiek afscheid van een fantastisch evenement. Waar een bevrijd dorp groot in kan zijn.

Wij zijn bevrijd! Lang leve onze vrijheid!

Zaterdagochtend 14 september wakker worden met het gevoel van bevrijding. Dat gevoel hebben de bezoekers vrijdag 13 september meegekregen op het Kerkplein bij het bevrijdingsconcert.

Redacteur: Leo Hokke
Fotograaf: Wil Feijen

Dit gevoel blijft de hele dag. Hoe anders is Son en Breugel na zo'n dag als vrijdag 13 september? Zaterdag 14 september is er wederom een vol programma. Op het Raadhuisplein staat de Koninklijke Landmacht, vertegenwoordigd door de Lichte Brigade Oirschot, die deel uit maakt van de Nederlandse Grondgebonden Luchtverdedigingscommando (DGLC). Bij een bezoek aan het opgestelde materieel en de uiterst vriendelijke en bekwame militairen krijgt het publiek een chocoladereep aan gereikt met opdruk 'Vrij' en de opdruk in oranje letters '75 jaar bevrijding'. Tevens ontvangen zij een plastic 'veldflesje' in camouflage kleuren en bekijken ze de opgestelde voertuigen en verdedigingswapens.

Inmiddels stroomt het publiek in het begin van de middag toe in de straten waar de militaire voertuigen van Operation Market Garden doorkomt. Het publiek zoekt een plaats achter de rood witte afzetlinten en daar waar nodig achter de geplaatste dranghekken. De organisatie heeft overal aan gedacht. Veiligheid voor alles! Her en der staan EHBO-posten langs het afgezette traject. Veel mensen zijn lopend of per fiets gekomen. De door de zon overgoten dag zorgt voor een echt oranje vrijheidsgevoel.

De colonne met militaire voertuigen is vanuit Leopoldsburg onderweg richting Son en Breugel. "Iets vertraagd. Nog ongeveer tien minuten", schalt het uit de boxen die langs de route hangen. Het publiek langs de route ontvangt van lieftallige dames de Nederlandse driekleur aan een stokje. Zowel kinderen als volwassenen wapperen uitbundig met een door hen verkregen exemplaar.

Het wachten wordt beloond. Politie op motoren met zwaailicht doemen in de verte op. Gestaag rollen de voertuigen over de brug richting het centrum van Son en Breugel. Tanks, vrachtwagens, motoren, jeeps, takelwagens en allerlei andere voertuigen uit de Tweede Wereldoorlog passeren onder luid applaus het publiek die zich rijen dik heeft opgesteld langs de route. Het is een zeer indrukwekkend gezicht dat honderden voertuigen door het centrum voorbijtrekken richting Sint-Oedenrode. Veel inwoners aan de route hebben de Nederlandse vlag opgehangen of een spandoek refererend aan de bevrijdingsintocht van september 1944.

Mede door het grote materieel dat zich in de stoet bevond, was het een hele stuurmanskunst om de juiste onderlinge afstand tussen de voertuigen te bewaren; een enkele keer stopte de colonne waardoor het publiek kon profiteren om een close up foto te maken van het voertuig en bemanning. De lucht van kerosine herinnert sommige ouderen aan de oorlogsjaren. Door het stapvoets rijden is het voor iedereen mogelijk de voertuigen goed waar te nemen en de personen op en in de voertuigen toe te juichen alsof het onze bevrijders waren. Het 'V-teken' wordt door velen gemaakt.

Genieten met een Grote 'G'

Het grote podium op het Kerkplein in Son en Breugel was zaterdagavond 14 september ingericht voor het orkest van de Koninklijke Luchtmacht. Vliegbasis Eindhoven en de gemeente Son en Breugel boden de inwoners van Son en Breugel het Anjerconcert aan ter gelegenheid van 75 jaar bevrijding. De titel 'Soul in the air' werd de hele avond eer aan gedaan. Vanaf de eerste noot tot de laatste noot was het 'soul' dat uit de muziekinstrumenten kwam.

Het tweede concert van Remember September 2019 werd door de inwoners van Son en Breugel en uit de regio goed bezocht. Het was druk op het Kerkplein. De banken vooraan bij het podium waren een uur voor aanvang van het concert al gevuld met muziekliefhebbers. Onder leiding van gastdirigent Lode Mertens werden talloze bekende muziekstukken gespeeld, waaronder 'Soldaat van Oranje'. De solisten maakten het feestje compleet. Prachtige liedjes werden door hen gezongen, die door menig bezoeker werd meegezongen.

Na het laatste lied volgde een minutenlange staande ovatie als dank voor het mooie concert. Dirigent Lode Mertens stond voor de laatste keer voor 'zijn' orkest en nam in stijl afscheid na een mooie avond met ingetogen, maar ook zeer uitbundige uitgevoerde muziekstukken. Burgemeester Gaillard bedankte het orkest en overhandigde een bos bloemen aan de dirigent en de drie vocals. Er was ook een bos bloemen voor Wilma Vogels. Wilma was namens de gemeente de coördinator van Remember September 2019 in Son en Breugel. De burgemeester vroeg het orkest om nog één toegift te spelen. Daarna volgde wederom geheel terecht nogmaals een staande ovatie voor het orkest. Een mooi slot van een avond om te herinneren.

Poorten van Hoop onthult op rotonde Kanaalstraat

Kunstenares Juul Rameau (2e van links) toast op de onthulling van 'haar' kunstwerk De Poorten van Hoop Foto: Wil Feijen

Son en Breugel - Kunstenares Juul Rameau en burgemeester Hans Gaillard hebben dinsdag 17 september het kunstwerk 'De Poorten van Hoop' onthuld door het verwijderen van de gemeentevlag die over een zuil was vastgemaakt. Het kunstwerk is onlangs geplaatst op de rotonde aan de Kanaalstraat. De onthulling vond plaats in de week waar Remember September centraal staat.

Redacteur: Emmy Grit
Fotograaf: Wil Feijen

Het Stakenburgfonds is vanaf 2010 bezig geweest met het project 'kunst op de ronde' met het doel om Son en Breugel te verfraaien. Het thema 'Bevrijding in het verleden, heden en de toekomst' is op de diverse rotondes in het dorp terug te zien. "Het kunstwerk Poorten van Hoop is als favoriet gekozen door veel inwoners. Daarom is het van ons dorp en voor ons dorp", aldus burgemeester Gaillard in zijn speech.

Foto: Wil Feijen
Foto: Wil Feijen
Foto: Wil Feijen
Foto: Wil Feijen
Foto: Wil Feijen
Foto: Wil Feijen
Foto: Wil Feijen
Foto: Wil Feijen
Foto: Wil Feijen
Foto: Wil Feijen
Foto: Wil Feijen
Foto: Wil Feijen
Foto: Wil Feijen

Connectie tussen mens en natuur
"Met mijn werk wil ik de connectie tussen mens en natuur stimuleren en verbeteren om zo het welzijn te vergroten", aldus de kunstenares. "Voor dit kunstwerk wist ik al heel snel dat ik wilde werken met het symbool voor vrede. Het symbool voor vrede is een duif met olijftakken. De olijftakken zijn uitgesneden en vormen de basis van de bogen. De bogen van het kunstwerk staan centraal voor een parachute', laat de kunstenares in haar toespraak weten. "We mogen nooit vergeten in welke tijd we leven. Dit kunstwerk herinnert ons aan de bevrijding." Na de onthulling werd getoast met de aanwezigen.

POORTEN VAN HOOP

Foto: Wil Feijen

Poorten van hoop zijn
bakens van verwachting
voor wie moed heeft
en tekens verstaat.

Geloof en vertrouwen zijn
pijlers en uitzicht
op vrijheid als denken
met doen samengaat.

Wie wegwijzers volgt
zo vrij als een vogel
zonder een oordeel
vindt opnieuw perspektief

en wie tussen zin en vrees
leeft zonder liefde
raakt zomaar bewogen door
de poorten van hoop.

© yvonne mulder

'Liefde', 'vrijheid' en 'muziek' onder de kerktoren

Op de dag nauwkeurig vond 50 jaar geleden op een weiland van 240 hectare het Woodstockfestival plaats; het hoogtepunt van de toenmalige hippiecultuur. Net als van vrijdag 13 september tot en met zondag 15 september in Son en Breugel tijdens de 'Three days of Peace and Music'. Hoewel er in Amerika hooguit 200.000 mensen werden verwacht, lag het bezoekersaantal ruim boven de 400.000, waarvan de meesten geen entreegeld hadden betaald.

Redacteur: Ivo van Hoek
Fotograaf: Wil Feijen

Tot zover enige parallellen met het Tower Festival van zondag 15 september met hetzelfde thema. Organisator Frank Zwijnenberg was in zijn nopjes met het weer, de sfeer en de hoge opkomst. De programmering was van hoog niveau. Hij genoot van de muziek en de vruchtbare samenwerking. "De kruisbestuiving tussen mijn team vrijwilligers, de sponsoren, het comité Remember September, de gemeente en Café De Zwaan was ongekend", aldus de zeer tevreden organisator.

Krasse muzikanten
Allereerst werd om klokslag 14.15 uur met succes een (Bailey) brug geslagen tussen 75 jaar bevrijding en het 50-jarige jubileum van het legendarische Woodstock. Bij gelegenheid gaven de krasse muzikanten van de Big Band Son nog eenmaal vol gas op de swingende jazzklanken uit de Tweede Wereldoorlog. Op de herkenbare hits van Glenn Miller, Count Basie en Duke Ellington stroomden de terrassen snel vol met soms wat grijze liefhebbers uit het dorp.

Tropische temperaturen
Aansluitend mocht 'A night with Janis' (Joplin) het almaar jonger wordende publiek opwarmen met haar rauwe stemgeluid. Met bijna tropische temperaturen was dat geen moeite. Na deze hippieklanken kwamen ook de heupen los op de aanstekelijke salsa klanken van 'Fuente del Ritmo'. Deze coverband van Carlos Santana wist het zwetende publiek op te zwepen tot ver boven de kerktoren uit.

Ideale omstandigheden
Met een ondergaande zon in de vroege avond waren het ideale omstandigheden om prachtige plaatjes te schieten van een schitterend podium met daarop 'Back on Track Joe Cover Band'. Net als Joe Cocker zelf hebben zij het maken van prachtige covers tot kunst verheven. De kelen werden gesmeerd en de voetjes gingen van de vloer op een vol gepakt kerkplein. In een hoekje stond burgemeester Gaillard, zelf groot muziekliefhebber, te genieten van zowel de klanken als de saamhorigheid.

Onderlinge samenwerking
Waar kan een klein dorp groots in zijn? Zowel onze vrijheid als de onderlinge samenwerking smolten in dit weekend prachtig samen in hartje Son; muziek verbroedert en verbindt! Als de nacht valt worden nog één keer de messen geslepen met 'Her Majesty'; zeer bekwame muzikanten met covers van Crosby, Stills, Nash & Young. Hun prachtige meerstemmige zang en South California Sound waren een meer dan waardige afsluiting van een nu al legendarisch weekend.

Vuurwerk
Letterlijk met vuurwerk werd het festival sierlijk afgesloten boven de kerktoren. Dit dorp mag met recht trots zijn op haar bevrijders en op elkaar.

Dakota dropt alsnog de parachutisten

Foto: Wil Feijen

Het publiek dat zich aan de Brouwerskampweg en in de omliggende omgeving had verzameld heeft maandag 16 september lang moeten wachten op de herdenkingsparachutesprong. De Dakota, C47, kwam met vertraging uit Engeland, waardoor het geplande tijdstip van de sprongen uitgesteld werd. De laaghangende bewolking gooide in eerste instantie ook nog roet in het eten, waardoor de vlucht met enkele uren werd vertraagd.

Redacteur: Emmy Grit
Fotograaf: Wil Feijen

Foto: Wil Feijen

Nadat het vliegtuig in Eindhoven was geland, kreeg de bemanning door laaghangende bewolking kreeg geen toestemming om te vliegen. De eerste belangstellenden, waaronder veel kinderen, waren op tijd naar de dropzone aan de Brouwerskampweg gekomen om niets te missen van de herdenkingssprong. Helaas voor de parachutisten en voor het publiek werd de vlucht uitgesteld. Op de Brouwerskampweg vermaakten de Sonse 'Andrew Sisters' met de bekende liedjes uit die tijd het publiek. Rond vier uur kwam het bericht dat, mits de bewolking niet meer zou laag zou hangen, de Dakota rond vijf uur mocht gaan vliegen. Voor veel publiek kwam dit bericht als een kleine domper en zij besloten om naar huis te gaan. Ook vijf uur werd niet gehaald.

Lang wachten
De inwoners van Son en Breugel werden de gehele middag van het laatste nieuws voorzien, mede door de berichtgeving op de facebookpagina van DeMooiSonenBreugelKrant. Door het laatste nieuws te posten dat de vlucht toch doorging en de parachutisten iets na zes uur zouden landen, hebben veel mensen alsnog besloten om terug te gaan richting de Brouwerskampweg om de parachutisten te zien landen. Gelukkig werd uitstel geen afstel en was het wachten het allemaal waard.

Twee vluchten
De motoren van de Dakota waren in de verte al hoorbaar en op het juiste moment ging het vliegtuig open, waarna de parachutisten één voor één uit het vliegtuig sprongen en met hun koepelparachuut naar beneden kwamen. Na de eerste dropping ging de Dakota terug naar Eindhoven om de tweede groep parachutisten op te halen. Het publiek genoot, net als van de eerste dropping, van deze dropping.

Vince Speranza
Op de grond werden de parachutisten begroet door Vince Speranza (94 jaar). Vince diende tijdens de Tweede Wereldoorlog in de 101ste Airborne Division, die in actie kwam in de Ardennen en betrokken was bij de bevrijding van een concentratiekamp.

Eerbetoon
Een mooie herinnering aan 17 september 1944. Dit keer geen duizenden parachutisten maar enkele tientallen. Het eerbetoon aan de soldaten die 75 jaar geleden sprongen voor onze vrijheid is er zeker niet minder om.

Kijk voor een aantal filmpjes op de facebookpagina van DeMooiSonenBreugelKrant en voor de foto's op www.mooisonenbreugel.nl.

Woonstichting 'thuis verkoopt deel van haar vrije sector bezit

Appartementencomples De Brugwachter en De Schuyt Foto: Adrie Neervoort

De focus van 'thuis ligt op het zorgen voor voldoende betaalbare en duurzame sociale huurwoningen. Ze verkopen daarom hun middendure en vrije sector huurwoningen, waaronder 73 appartementen in De Brugwachter en De Schuyt in Son en Breugel. Hierdoor kunnen ze meer investeren in extra sociale huurwoningen.

De appartementen in De Brugwachter en De Schuyt heeft woonstichting 'thuis in de eerste helft van dit jaar te koop aangeboden. Belangrijk voor de verkoop is een passend bod. Daarnaast is het van belang dat de koper past bij het appartementencomplex, aansluit bij het woonbeleid van de gemeente Son en Breugel en een toekomstvisie heeft die voldoet aan de gestelde verkoopvoorwaarden en selectiecriteria. Denk aan visie op huurdersbelang, visie op duurzaamheid, visie op leefbaarheid en binding met de regio. In Wooninc. / Stayinc. is een geschikte koper gevonden.

Voorgenomen verkoop
Voor deze 73 appartementen ligt er een overeenkomst met Wooninc. / Stayinc. tot voorgenomen verkoop. Het goedkeuringstraject daarvoor loopt nog. Ze verwachten dat ze begin 2020 de verkoop definitief kunnen maken. De huurders zijn inmiddels geïnformeerd. Voor hen verandert er weinig, zij blijven gewoon in De Brugwachter en De Schuyt wonen en alle met hen gemaakte afspraken blijven gelden.

"We zijn blij met de voorgenomen verkoop aan Wooninc. / Stayinc," vertelt Helga Kessels, manager Bedrijfsvoering bij 'thuis. "Zij sluiten goed aan bij de gestelde verkoopvoorwaarden en selectiecriteria. Bovendien gaan zij uit van duurzame exploitatie van de woningen. Daarmee blijven de appartementen voor langere tijd beschikbaar".

Vocal Group Perfect Sound op Sonse kiosk

Leden van Vocal Group Perfect Sound Foto: Corne van Kruijsdijk

De lange reeks kioskoptredens voor dit seizoen wordt zondag 22 september afgesloten met een optreden van de zanggroep Perfect Sound. Het optreden begint om 14.00 uur en duurt tot 16.00 uur. De toegang is gratis. Het optreden gaat uiteraard alleen door bij goede weersomstandigheden.

Vocal Group Perfect Sound is sinds 1986 actief in Valkenswaard. De groep telt momenteel zo'n veertig zangers en zangeressen. De keuze van de muziek is vooral Engelstalige lichte muziek. Denk hierbij aan popsongs, jazzy-nummers en musicalmuziek. Deels wordt a capella gezongen, deels met piano en/of combo.

De groep repeteert serieus onder leiding van de Breugelse dirigent Hans Rooijakkers en vaste pianiste Yvonne Klaassen. Na de repetitie is er de nodige tijd voor gezelligheid. Door de jaren heen heeft Perfect Sound voortdurend aan de weg getimmerd. Regelmatig doet het koor mee aan nationale en internationale korenfestivals. Tijdens Valkenswaardse culturele evenementen laat Perfect Sound graag van zich horen. Eens in de twee à drie jaar organiseert Perfect Sound, eventueel samen met een ander gezelschap, een avondvullend programma in Valkenswaard. Zingen bij Perfect Sound is een mix van gezelligheid en serieus bezig zijn met muziek.

PVGE Lustrum pubkwis

Foto: Adrie Neervoort

In het kader van het zevende lustrum van de PVGE Son en Breugel wordt er onder andere een pubkwis gehouden voor alle 50-plussers van het dorp.

Een pubkwis wordt in kleine groepen gespeeld waarbij geen hulpmiddelen zoals smartphones worden gebruikt. De diverse vragen hebben een algemeen karakter, dus voor ieder wat wils. Men kan zich zowel individueel als per groep opgeven en men behoeft geen lid te zijn van de PVGE. Voor de winnaars zijn er diverse prijzen beschikbaar gesteld door de middenstand.

De pubkwis wordt gehouden in Het Vestzaktheater op vrijdag 20 september. Om 19.30 uur gaat de zaal open en is er ontvangst met koffie/thee en indeling van de groepen. Van 20.00 – 22.30 uur wordt de kwis gehouden, inclusief twee korte pauzes. Na afloop gezellig napraten in de foyer.

Inschrijven
Op vrijdag 20 september om 19.30 uur in Het Vestzaktheater. Het inschrijfgeld bedraagt 3 euro per persoon. Meer informatie: www.pvge-sonenbreugel.nl.

Priester Pieter van Heeswijk overleden

Pieter van Heeswijk Foto: Ingezonden

Pieter van Heeswijk is op 8 september in Zuid-Afrika overleden. Hij werd 91 jaar. Pieter was sinds 1963 werkzaam als priester in Zuid-Afrika.

Pieter werd geboren in Breugel als derde van de acht kinderen in het gezin van Heeswijk. Hij werd vernoemd naar zijn heeroom Piet die missionaris was in Afrika. Deze heeroom was in zijn jeugd zijn grote voorbeeld. Na het seminarie werd Pieter in 1956 tot priester gewijd. Vervolgens werkte hij als kapelaan in onder andere Meerveldhoven, Best en Den Bosch.

Maar Pieter wilde missionaris worden en in 1963 vertrok hij naar Zuid-Afrika om daar zijn werk voort te zetten. Dat was nog in de tijd van de apartheidspolitiek. In al die jaren is Pieter in verschillende parochies en missieposten werkzaam geweest. In de beginfase werkte hij in een parochie met geëmigreerde blanke Nederlanders. Korte tijd later vertrok hij naar Verulam waar hij in een voornamelijk Indische gemeenschap werkte. Hier heeft hij ongeveer tien jaar gewerkt.

Daarna is hij in Kwazoeloe- Natal tussen de Zoeloe's gaan wonen en werken waar van hij inmiddels de taal geleerd had. Naast de kerkelijke taken fungeerde hij ook als ontwikkelingswerker en hield hij zich bijvoorbeeld bezig met het bewerken van het land, zorgen voor onderwijs voor de kinderen en het opzetten van vrouwenverenigingen. Het was de tijd van veel politieke onlusten en de strijd tegen de apartheid. Dat ging gepaard met veel geweld en Pieter is zelf ook meerdere malen bedreigd.

Father Pieter zoals hij daar genoemd werd, heeft onder andere het afschaffen van de apartheid, de vrijlating van Nelson Mandela en de opkomst van aids meegemaakt, om maar een paar dingen te noemen. Op latere leeftijd werkte Pieter als aalmoezenier in de gevangenis en in het ziekenhuis in Durban.

Na een verkeersongeval in 2011 kwam hij uiteindelijk in huize Nazareth terecht, een verzorgingshuis waar hij is blijven wonen tot zijn dood. De laatste jaren werd zijn gezondheid steeds zwakker tot hij uiteindelijk op 8 september is overleden.

Gedurende de bijna 60 jaar dat Pieter werkzaam was in Zuid-Afrika is het thuisfront in Son en Breugel hem altijd op meerdere manieren blijven ondersteunen. De Breugelse Pinksterfietstocht voor de missie is jarenlang een begrip geweest. De opbrengst ging naar de van oorsprong Son en Breugelse missionarissen en ontwikkelingswerkers waarvan Pieter er een was. Basisschool de Bloktempel heeft hem lang gesteund met de opbrengst van een Natal-avond en het Driekoningen zingen. Voetbalclub SBC stelde kleding en ballen beschikbaar. En veel particulieren droegen hem een warm hart toe en steunden hem ook regelmatig.

De familie is bijzonder dankbaar voor de steun die hun oom en broer jarenlang heeft ontvangen voor zijn werk vanuit de Son en Breugelse gemeenschap.

De uitvaart vindt plaats op 19 september in de Sacred Heart parochie in Durban. Het is zijn wens om gecremeerd te worden en de urn wordt later bijgezet in het familiegraf op het kerkhof bij de Sint Genovevakerk in Breugel.

Spel van licht en water

Het is heerlijk wakker worden, zonder wekker. Zo af en toe word ik even wakker, zonder mijn ogen te openen. Ik bevind me op de grens van slaap en wakker, ik kan nog terug. Als ik mijn ogen open ben ik écht wakker, dan kan ik niet zomaar terug. Het voelt nog vroeg, ik durf niet op de klok te kijken. Dan moet ik mijn ogen dus openen, met alle risico's van dien. Loom draai ik me nog eens om, al snel ben ik weer in dromenland. Tot het moment dat ik genoeg geslapen heb, althans wat deze nacht betreft.

's Zomers laten we graag de gordijnen open, om naar buiten te kunnen kijken. Als het donker is, zien we misschien de sterren, voor zover de lichtvervuiling het toelaat. Als het regent, zien we de regen tegen het raam kletteren, terwijl wij nog eens extra onder de dekens kruipen. Mijn favoriet zijn zonnige zomerse zondagochtenden, met een zon die vrolijk schijnt tegen een hemelsblauwe achtergrond, versierd met veegjes wit.

Achter ons huizenblok staan garages, als het geregend heeft, ligt er vaak een laag water op het dak. Als de zon erop schijnt, zien we een spel van licht en water op het plafond van onze slaapkamer, 's ochtends vroeg. Als we ervan willen genieten, moeten we snel zijn, voordat de zon alweer zo gedraaid is, dat het spel voorbij is.

Gefascineerd sla ik het schouwspel gade. Schaduwen kringelen zich in speelse patronen op het plafond. De wind duwt de schaduwen zachtjes de andere kant op. Als de wind even gaat liggen, ontstaan er telkens kringen, die steeds groter worden, tot ze opgaan in grotere kringen. Het is alsof een onzichtbaar steentje midden in de poel gegooid wordt, telkens weer, in een oneindige patroon.

De schaduwen dansen over het plafond. Ze beginnen aan de andere kant, tegen de naastgelegen kamer aan, het verst van het raam vandaan. Naarmate de zon draait, komen ze dichter en dichter bij het raam, tot ze compleet verdwijnen. Het spel is uit, de dansende schaduwen zijn weer verdwenen, tot de volgende keer.

Het is tijd om op te staan en te gaan ontbijten. De dag begint, een heerlijke rustige zondag, met 's middags nog een wandeling, misschien wel langs een 'echte' poel. Het spel van licht en schaduw speelt zich nog steeds af in mijn hoofd.

Ik kan niet wachten tot de volgende keer. Misschien morgen weer.

Winkel en Winactie centrum Son en Breugel groot succes

Foto: Adrie Neervoort

Op vrijdag 13 en zaterdag 14 september vond de 'Winkel en Winactie in het centrum van Son en Breugel plaats. Bij een aankoop van een bedrag groter dan €12,50 konden klanten in meer dan twintig winkels in het centrum meedoen met de loterij.

Na aankoop konden zij hun gegevens achterlaten op een formuliertje. Deze konden zijzelf of door de winkelier in een box laten stoppen. De actie kostte niets. De klant maakte kans op hele mooie prijzen, waaronder veel waardebonnen, een nougatine ijstaart en de hoofdprijs een damesfiets van Cortina. Deze fietst is dit jaar ook nog tot fiets van het jaar is gekozen. De hoofdprijs werd mogelijk gemaakt door de Ondernemers Vereniging Son en Breugel (OVSB).

De Winkel en Winactie van de winkeliers in het centrum van Son en Breugel was een groot succes, honderden formuliertjes werden ingeleverd. Deze week worden uit de honderden inzendingen een aantal gelukkigen getrokken die straks, naast hun aankoop, ook nog een mooie prijs kunnen verwachten.

Woensdag 18 september staan de namen van alle winnaars in DeMooiSonenBreugelKrant, misschien staat uw naam daar ook wel bij. Als u aankopen doet in het centrum van Son en Breugel bent u natuurlijk altijd al een winnaar. Een mooi aanbod, met een ongekende service en scherpe prijzen, in een centrum waar parkeren nog gratis is en de horeca u na het winkelen graag verwelkomt voor een hapje en een drankje.

Zonnebloemgasten genieten van marionettentheater

Het Marionettentheater De Bokkesprong uit Bokhoven – 's-Hertogenbosch kwam woensdag 11 september naar het Vestzaktheater om op te treden voor de Zonnebloemgasten, vrijwilligers én introducés die deze middag ook welkom waren.

Iedereen werd welkom geheten door de vrijwilligers en naar een mooi plaatsje gewezen. Daarna werd iedereen voorzien van een lekker kopje koffie of thee met een lekkernij.

De heer Skag Peeters was alleen gekomen. Zijn moeder Emmy had een polsblessure. Skag verzekerde de aanwezigen dat hij dit wel meer alleen gedaan had en dat het publiek zich geen zorgen hoefde te maken. Nou, dat klopte helemaal.

Voor de eerste voorstelling 'De Ballade van de Dood', kwam er eerst van Skag een inleiding en daarna begon hij met het marionettenspel. Meteen was iedereen in de ban van de prachtige marionetten en het mooie en duidelijk vertelde verhaal van een koning. Daarna volgde de tweede voorstelling 'Het verloren diadeem van de dwaze koningin'. Ook dit was weer een voorstelling waar naar iedereen van genoot. Tijdens de pauze werd het toneel ingericht voor de derde voorstelling 'De ijdele engel'. Hier werd door allen ademloos naar gekeken en geluisterd en men werd tijdens deze voorstelling aangenaam verrast door wat er allemaal met de marionetten gebeurde. Het was deze hele middag tijdens alle voorstellingen muisstil in de zaal en na iedere voorstelling was er een warm applaus.

Voor Skag reden om een toegift te geven voor de gasten. Hij vertelde met zijn duidelijke stem nog een mooi, zelfgeschreven sprookje, waarna deze middag toch echt aan het einde gekomen was. Iedereen, zonder uitzondering, was het erover eens dat dit een echt bijzondere middag was. Dat men weer eens in een echt theater was geweest, werd door velen als bijzonder ervaren. Dankzij een bijdrage van het Kruiswerk Son en Breugel was het voor de Zonnebloem afdeling Son en Breugel mogelijk om deze middag te organiseren. Hartelijk dank hiervoor!

Wandelgroep Diabetes Challenge

Foto: Ingezonden

Een deel van de groep van de Diabetes Challenge, een initiatief van de Lions Club, poseert een moment tijdens een van de wekelijkse wandelingen.

Er wordt getraind om eind september mee te lopen in de landelijke Challenge in Den Haag. Meer informatie: www.nationalediabeteschallenge.nl, wandelchallengesonenbreugel.

De invloed van muziek op het menselijk brein, van jeugdigen tot dementerenden

Themaochtend Muziek en het brein

Juultje de Bruin Foto: Ingezonden

Op de maandelijkse themaochtend van de werkgroep Welzijn en Zorg neemt Juultje de Bruin u mee in de fascinerende wereld van de interactie tussen het brein en muziek. Onderstaand een toelichting in haar eigen woorden.

"Wordt iedereen muzikaal geboren? Waarom moet muziek weer een vast onderdeel van het curriculum van het onderwijs worden? Wat gebeurt er in de hersenen als we muzieknotatie lezen en uitvoeren? Hoe komt het dat apathische mensen met een vorm van dementie, die niet reageren op hun omgeving, tot leven komen als ze muziek horen? Hoe kan het dat mensen met autisme, die moeite hebben om emoties bij zichzelf en anderen te herkennen, daar geen moeite mee hebben in muziek?"

"Mijn enthousiasme voor de muziek ontwikkelde zich bij mijn wekelijkse piano- en percussielessen. In 2016 studeerde ik af van de opleiding Docent Muziek op het conservatorium van Utrecht, om vervolgens muziekles te geven op drie basisscholen in het Gooi. Daarnaast coach en train ik docenten op het gebied van muziekeducatie."

"Door middel van (muziek)fragmenten bekijken en luisteren, korte theorie en muzikale opdrachten laat ik u graag kennis maken met de grote invloed van muziek op het brein."

De themaochtend vindt plaats op 27 september om 10.00 uur in De Boerderij in Son en Breugel. De Boerderij is gemakkelijk te bereiken via het parkeerterrein van De Bongerd, Asteroïdenlaan 2a, Breugel. De toegang is gratis; wel wordt een bescheiden bijdrage gevraagd voor koffie of thee. Iedereen, jong of oud, is van harte welkom.

Vacature werkgroep SeniorenRaad

PR en secretarieel ondersteuner (m/v)
Werkgroep Communicatie SeniorenRaad

Er is binnen de werkgroep Communicatie van de SeniorenRaad dringend behoefte aan versterking ter aanvulling van het bestaande team van vrijwilligers. De SeniorenRaad bestaat uit verschillende werkgroepen en zet zich al ruim elf jaar in voor alle ouderen (55+) in onze gemeente, op het gebied van wonen, welzijn en zorg.

Wie zoeken wij?
Iemand die het plezierig vindt in teamverband te werken en met ons meedenkt over alle PR-activiteiteniemand die goed om kan gaan met een computer (met name mail en Word) iemand die het leuk vindt om vergaderingen voor te bereiden, bij te wonen en (eventueel) te notuleren (9x per jaar) iemand die een helpend handje kan bieden bij de organisatie van themamiddagen (o.a. flyers maken, posters laten afdrukken en verspreiden)affiniteit met senioren is een prede vacature is voor de SeniorenRaad maar kan zeer zeker óók door een jong(er) iemand worden ingevuld.

De werkzaamheden zullen, verschillend per week, enige tijd van je in beslag nemen. Indien je een echte regelneef/tante bent, valt dit erg mee. De vergaderingen duren 1 à 2 uur en vinden 9 tot 10x per jaar plaats. Verder verloopt de communicatie veelal via de mail en kun je dus vaak vanuit huis werken.

De werkgroep Communicatie informeert de inwoners via de plaatselijke pers (onder andere DeMooiSonenBreugelKrant) met onder andere de maandelijkse seniorenpagina, de wekelijkse senioreninfo en op de Mooi op Leeftijd pagina. Onze folders liggen ter inzage onder andere bij het CMD, gemeentehuis en de bibliotheek. Ook via de eigen, binnenkort vernieuwde, website (www.sonenbreugel-senioren.nl) wordt u geïnformeerd over actuele onderwerpen die van belang zijn.

Bevrijdingsrotonde Breugel viert (ook) feest

Foto: Wil Feijen

Het was DorpsVISIE al langer een doorn in het oog: het vaak hoge onkruid op de rotondes en aan de rand van veel straten, trottoirs en parkeerplaatsen in ons dorp. Waarom wordt dat niet bijgehouden? Deze vraag was tijdens de laatste raadsvergadering gesteld door DorpsVISIE aan de wethouder van groenvoorziening en zijn antwoord was dat door de droogte het onderhoud een achterstand had opgelopen. Er werd aan gewerkt!

Wat Dorpsvisie had verwacht was dat zeker het kunstwerk op de rotonde Planetenlaan/Kometenlaan in Breugel er netjes bij zou liggen. Tenslotte verwijst dit kunstwerk (parachutist en kind dat bloemen overhandigd) naar de bevrijding van Son en Breugel. De dag vóór aanvang festiviteiten was het nog steeds onverzorgd en overwoekerd door opgeschoten onkruid. Daarom had DorpsVISIE zelf het plan opgepakt om het onkruid te verwijderen en/of te maaien. Een telefoontje naar het Wijkteam zette er een streep door: er was gezaaid en bij verwijdering of maaien van het onkruid zouden de veldbloemen niet meer opkomen. Dat houdt dus in dat de rotonde elk jaar in de (na)zomer er zo bijligt. Wat is er mis met beplanting van bijv. heide, lavendel of andere bloeiende planten die weinig water nodig hebben? Misschien een idee om de rotondes in ons dorp te laten adopteren door bedrijven? Die kunnen dan zelf invulling geven aan de begroeiing en zijn daarna zelfverantwoordelijk voor het onderhoud. Een reclamebord erbij plaatsen geeft ook extra bekendheid aan die ondernemer. In een buurdorp is dat een groot succes! Dit wordt beslist een vraag van DorpsVISIE in de volgende raadsvergadering.

Foto: Wil Feijen

Nu viel het DorpsVISIE ook op dat alleen in het centrum van Son bevrijdingsvlaggetjes zijn gehangen. Was Breugel alweer het achtergestelde kindje? Dit gedeelte van de gemeente hoort toch ook bij de bevrijdingsfeesten betrokken te worden? Zeker bij een kunstwerk dat ook nog eens de bevrijding benadrukt.

Daarom heeft DorpsVISIE zelf maar de vlaggetjes gehangen op deze rotonde. Zo is ook daar bij binnenkomst vanuit Lieshout zichtbaar dat Son en Breugel volop deelneemt aan de bruisende bevrijdingsfeesten. Overigens met grote dank, namens DorpsVISIE, aan de organisatoren van deze feesten.

Marianne van der Putte
DorpsVisie

Wie zwijgt stemt toe; een korte reactie

In een ingezonden brief kort na de verkiezingen van maart 2018 heb ik als voorzitter van Dorpsbelang Son en Breugel de winnaars van de verkiezingen gefeliciteerd. Tevens heeft Dorpsbelang toen gezien de duidelijke verkiezingsuitslag laten weten de stem van de kiezers te respecteren en dus niet actief te zullen participeren in de coalitievorming.

De coalitie is tot stand gekomen zonder medewerking van Dorpsbelang en beschikt in de raad over negen van de zeventien zetels. Voor het goedkeuren van raadsbesluiten heeft deze coalitie dus, anders dan de heer Frits Helders vorige week in zijn ingezonden brief suggereerde, geen van de stemmen van de oppositiepartijen nodig. Het uitblijven van besluitvorming vindt dus zijn oorsprong in de onderlinge verdeeldheid binnen de coalitie.

Het is niet aan Dorpsbelang om daarin iets te kunnen veranderen maar wel om te wijzen op het belang van de gemeenschap dat er daadkrachtig bestuurd wordt met een zorgvuldige afweging van alle tegengestelde belangen. De financiën van de gemeente en haar inwoners maken daar onderdeel van uit.

Feit is dat de huidige coalitie meer wethouders heeft dan het vorige college en daarmee feitelijk meer kosten maakt. Feit is ook dat dit college de lasten voor de burgers wil verhogen. Dat is de realiteit waar we bij deze coalitie mee te maken hebben. De toekomst zal leren of deze extra kosten alsnog tot positieve resultaten voor de gemeenschap gaan leiden. Dorpsbelang Son en Breugel zal, zoals steeds, alleen instemming geven aan die voorstellen die getuigen van een juiste en zorgvuldige afweging van belangen ten gunste van de gemeenschap van Son en Breugel

Wim van der Hooft
Voorzitter Dorpsbelang Son en Breugel

Herdenkingsmonument rotonde Planetenlaan/Kometenlaan

Foto: Wil Feijen

Vorig jaar is met heel veel bombarie het herdenkingsmonument bij de Planetenlaan/Kometenlaan door de burgemeester geopend. Met de belofte van de burgemeester zelf, dat het kunstwerk nog aangelicht zou worden. Ook zou men de rotonde aanplanten.

Nu met alle festiviteiten in september vraag ik mij af waarom de rotonde nog steeds geen verlichting heeft. Verder groeit het onkruid flink. Ziet er echt niet uit!

Het monument, een parachutist die de vrijheid doorgeeft aan een kind, heeft als naam meegekregen 'Descending Liberation', een duidelijke link met het thema bevrijding. Dus in deze maand lijkt het me zeker belangrijk dat ook dit monument er verzorgd en aangekleed bijligt.

Er is hier veel geld ingestoken en dan zo verwaarloosd laten staan. Lijkt echt nergens op. Zie nu in Son, bij de Kanaalstraat, ook weer een monument verschijnen. Aangelicht en aangeplant. Waarom alle aandacht nu voor Son?

P. van Diesen
Son en Breugel

Experience Day Donkergroen Eindhoven

Foto: Ingezonden

Donkergroen houdt op zaterdag 21 september een Experience Day op de Eindhovenseweg 27 in Son en Breugel. Deze dag is voor mensen die een draai willen geven aan hun huidige carrière of nieuwsgierig zijn naar het groene vak en graag kennis willen maken met Donkergroen en haar duurzame koers. Van jong tot oud, geschoold of ongeschoold, iedereen kan deze dag kennismaken met het groene vak, duurzame machines van Donkergroen en haar leveranciers.

Tijdens deze dag is er een mogelijkheid om tijdens een speeddate kennis te maken met de talentscout van Donkergroen, Machteld Veltman – Elzinga, en wie weet is er een mooie toekomst voor jou weggelegd bij Donkergroen. Ook Helicon opleidingen is aanwezig om studenten en mensen die een carrièreswitch willen maken alles te vertellen over de vele mogelijkheden om hun talenten te ontwikkelen. Het groene vak is een vak met toekomst. Wij zijn groen, jij ook?

Naast het Donkergroen gevoel dat je deze dag opdoet, maak je zelfs nog kans op het winnen van een STIHL (elektrisch) accu heggenschaar.

Tijdstip: 11.00 – 15.00 uur
Datum: zaterdag 21 september 2019
Locatie: Donkergroen Eindhoven, Eindhovenseweg 27, 5691 NG Son en Breugel
Meer informatie: kijk op www.donkergroen.nl

Dans je vrij! bij biodanza

Son en Breugel staat deze maand volop in teken van 75 jaar vrijheid. Wat betekent vrijheid nou werkelijk? Wat betekent het voor jou? Vrijheid gaat verder dan geen beperkingen door oorlog of regels die worden opgelegd. Echte vrijheid vindt men in zichzelf.

Biodanza nodigt je uit om deze vrijheid in jezelf te ontdekken, je ermee te verbinden en het steeds meer te gaan leven. Dans mee en ontdek wat vrijheid voor jou betekent tijdens de drie introductielessen op vrijdagmorgen van 20 september tot 4 oktober.

Al voor het 10e seizoen danst de biodanza groep wekelijks in De Boerderij in Son en Breugel onder leiding van de gekwalificeerde biodanza docent Kitty van der Meer. Meer informatie en aanmelden 06-28157947 of via website www.meerbiodanza.nl. Geen danservaring nodig, ieder beweegt binnen zijn/haar eigen mogelijkheden.

Maak een selfie voor Dierendag

Foto: Ingezonden

Vrijdag 4 oktober is het Werelddierendag, de dag waarop iedereen zijn lievelingsdier extra aandacht geeft en verwent. DeMooiSonenBreugelKrant wil graag aan deze speciale dag voor de dieren extra aandacht geven.

Wat moet je doen?
Mail ons een selfie met je lievelingsdier. DeMooiSonenBreugelKrant plaatst de leukste inzendingen op een speciale dierendagpagina. Dus maak snel een selfie met je hond, kat, paard, konijn of ander huisdier en mail het naar: redactie@demooisonenbreugelkrant.nl. Doe dit voor donderdag 26 september en wie weet staat jouw selfie met jouw huisdier op woensdag 2 oktober in onze krant.

Programma en uitslagen Golfclub Son

Foto: Wil Feijen

Er is weer een Hole In One geslagen. Tijdens de WECO Clubwedstrijd Leaderbord Dasio Competitie Stableford op 11 september sloeg Nel Smits op hole 9 de bal in één slag in de hole. Een felicitatie en een vermelding in het clubhuis waard.

Wedstrijduitslagen
9 september
Wex Golfplaza De Schoot Vierbal Stableford
Handicap lager dan 28.
1. Franca van Laanen hcp 25.7 score 36
2. Ans Merks hcp 22.8 score 28
3. Monica Smolders hcp 17.1 score 26
Handicap hoger dan 28
1. Emmy-An Kriele hcp 31.5 score 44
2. Toosje Vervoort hcp 36 score 31
3. Mark Thunnissen hcp 28.2 score 28
Neary dames: Maria Dekkers
Neary heren: Cor Kessels
Longest dames: Franca van Laanen
Longest heren: Mark Thunnissen

11 september
WECO-clubwedstrijd leaderbord Dasio Competitie Stableford
Wedstrijd telt mee voor de WECO-leaderboard Dasio competitie 2019.
1. Peter van Laanen hcp 24.6 score 39
2. José Kluijtmans hcp 30.1 score 38 (laatste 9 holes 18)
3. Charles Schillemans hcp 35.3 score 38 (laatste 9 holes 17)
Hole In One: Nel Smits op hole 9
Neary dames: Mieke Hattink
Neary heren: niet gevallen
Leary dames: Nel Smits
Leary heren: Charles Schillemans
Birdies: José Kluijtmans, Wil Glazenborg, Rob Gielen, Mac Maas en Peter van Laanen

14 en 15 september
Kruijswijk Makelaardij Clubkampioenschappen Strokeplay 2019
Op zaterdag 14 en zondag 15 september zijn de Kruijswijk Makelaardij Clubkampioenschappen Strokeplay 2019 gespeeld. Onder op beide dagen prachtige weersomstandigheden werd een felle strijd gevoerd tussen 10 dames en 23 heren. Op zaterdag werden 27 holes gespeeld om te bepalen welke beste 12 op zondag nogmaals 27 holes mochten golfen. Bij de dames was dat met 10 speelsters voor niemand een probleem, maar omdat de scores van zaterdag ook meetelden voor het eindresultaat op zondag werd er volop strijd geleverd.

Bij de heren was er zaterdag wel degelijk sprake van een slagveld: 10 spelers moesten aan het eind van de dag vernemen dat ze helaas niet meer hoefden te spelen op zondag.
Dames
1. Nolleke van Santvoort 212 slagen
2. Suzan de Wit 220
3. Ans Merks 224
Heren
1. Hans van Rosmalen 199 slagen
2. Paul Merks 203
3. Rob Gielen 206

Programma
18 september: Clubverjaardag/Bevrijdingswedstrijd Greensome
21 september: Clubwedstrijd Leaderboard Dasio Competitie Vierbal Stableford.
23 september: Wex Golfplaza Nieuwkerk Vierbal Stableford
25 september: Clubwedstrijd Hidden Holes Vierbal Strokeplay

De 'Final' Bike & Trike dag op Zonhove

Foto: Ingezonden

Na heel veel voorbereidingen (bloed, zweet en tranen) vanuit de organisatie van de Bike & Trikedag Zonhove is na 17 jaar een einde gekomen aan dit zeer drukbezochte spektakel.

Geschreven door: Peter de Weijer

"Met een lach en een traan hebben we weer volop genoten van al die blije gezichten tijdens een ritje op een van de trike's. Er reden deze dag 35 trikes over het Zonhove terrein, om cliënten van Zonhove weer een onvergetelijke dag te bezorgen."

Het Zonhove terrein was voor één dag getransformeerd tot een mooi circuit waarbij natuurlijk veiligheid op de eerste plek stond, maar hand in hand ging met het plezier van de cliënten. De dag werd compleet gemaakt met een spetterend optreden van Nancy van Heeswijk en Loek van Elzen. Natuurlijk waren zij geheel in het thema van de Bike & Trike dag gekleed en traden ze op met supergezellig meezingers. De dag werd afgesloten met een frietkar waar iedereen nog een hapje eten kon bestellen.

"We gaan de Bike & Trike dag heel erg missen maar kijken zeker terug op een geweldig georganiseerd (jaarlijks) evenement dat bij iedereen een plek in het hart heeft gekregen. We willen alle bikers, trikers, vrijwilligers, organisatie en natuurlijk de cliënten enorm bedanken voor de afgelopen 17 jaar. Zonder jullie was dit nooit zo goed gelukt."

Foto: Ingezonden

Bridgeclub ABC

Uitslagen
A-lijn

1. A 5 Addy van Beek & v. Schoonderwalt 55.56%
2. A 8 Dirk Bossenbroek & Jos van Gerwen 54.86%
3. A 4 Jaap Burghoorn & Hanneke Monteban 52.78%

B-lijn
1. Ella Waanders & Madeleine plantinga 61.09%
2. Toos en Ap Paalvast 61.04%
3. Ton Waanders & Jan van Overveld 58.17%

Bridgeclub 't Koffertje '94

Uitslag 16 september
A-lijn:

1. Hetty van Geffen & Wil Schilder 62,92%
2. Theo van Geffen & Dirk Gillissen 58,33%
3. Jos van Bommel & Jan Verbunt 56,25%

B-lijn:
1. Tonny van Acht & Maria Gottenbos 62,33%
2. Lina Lunenburg & Ton Lunenburg 56,25%
3. Cees de Jong & Leny Kremers 54,25%

Bridgeclub De Beckart

Uitslag inloop 12 september
1. Toos Sanders en Anneke Teulings 62.50%
2. Riet vd Laar en Zus vd Rijt 56.67%
3. Henriëtte en Jan Verheijen 50.17%.

Ook eens meespelen op donderdagmiddag in De Beckart? Info 0413-474297.

Bridgeclub Son

Uitslag 11 september
1. Gerrie Veenhof & Ruud Veenhof 58,67%
2. Marijke Kraemer & Toos de Wit 57,08%
3. Monique Streur & Ilona Musch 54,74%

Uitslagen zaterdag 14 september
Braakhuizen JO 19-1 - SBC JO 19-1 1 - 2
Best Vooruit JO19-1 - SBC JO 19-2 4 - 2
SBC JO 19-3 - Unitas '59 JO 19-2 0 - 6
SBC JO 19-4 - RKSV Nuenen JO 19-3 uitgesteld
Unitas '59 JO 17-1 - SBC JO 17-1 0 - 0
WODAN JO 17-2 - SBC JO 17-2G 2 - 1
SBC JO 17-3 - Unitas '59 JO 17-4 0 - 0
SBC JO 17-4 - Wilhelmina Boys JO 17-5 6 - 0
SBC JO17-5 - RKSV Nuenen JO 17-5 4 - 1
SBC MO 17-1 VRIJ
SBC JO 15-1 - WODAN JO 15-1 2 - 1
Boxtel JO 15-1 - SBC JO 15-2 4 - 2
WODAN JO 15-4 - SBC JO 15-3 1 - 4
SBC MO 15-1 - Best Vooruit MO 15-1 4 - 5
SBC JO 17-1 VRIJ
Unitas '59 JO 14-2 - SBC JO 14-2 4 - 3
SBC JO 14-3 - Unitas '59 JO 14-3 0 - 1
SBC JO 14-4 - EMK JO 14-1G 2 - 6
SBC JO 13-1 - RKSV Nuenen JO 13-1 3 - 1
SBC JO 13-2 - Woenselse Boys JO 13-1 3 - 7
EMK JO 13-2 - SBC JO 13-3 9 - 1
RPC JO 13-3 - SBC JO 13-4 10 - 0
SBC JO 12-1 - Brabantia JO 12-1 7 - 0
Acht JO 12-1 - SBC JO 12-2 1 - 3
DBS JO 12-2 - SBC JO 12-3 7 - 0
Woenselse Boys JO 12-2 - SBC JO 12-4 10 - 3
Wilhelmina Boys JO 12-2 - SBC JO 12-5 11 - 0
WODAN JO 11-2 - SBC JO 11-1 2 - 8
Unitas '59 JO 11-2 - SBC JO 11-2 5 - 8
SBC JO 11-3 - Oirschot Vooruit JO 11-2 3 - 4
SBC JO 11-4G - Unitas '59 JO 11-3 10 - 3
SBC JO 11-5 - Geldrop JO 11-5 5 - 3
WODAN JO 11-4 - SBC JO 11-6 2 - 8
SBC G1G VRIJ

Programma 21 september
THUIS TEAM BEZOEKERS VERTREK AANVANG
Bergeijk JO 19-1 - SBC JO 19-1 13:45 14:45
DVS JO 19-2 - SBC JO 19-2 14:15 15:15
SBC JO 19-3 - Best Vooruit JO 19-2 15:15
Acht JO 19-3 - SBC JO 19-4 13:45 14:45
SBC JO 17-1 - Olympia'18 JO 17-1 15:15
SBC JO 17-2 - Helvoirt JO 17-1 15:15
SBC JO 17-1 - Wilhelmina Boys JO 17-2 15:15
RPC JO 17-3 - SBC JO 17-4 15:15 16:15
SBC JO 17-5G - Oirschot Vooruit JO 17-3 15:15
SBC MO 17-1 - Wilhelmina Boys MO 17-1 13:15
SBC JO 5-1 - Margriet JO 15-1 13:15
DBS JO 15-2 - SBC JO 15-2 11:15 12:15
SBC JO 15-3 - EMK JO 15-1 13:15
RKSV Nuenen MO 15-1 - SBC MO 15-1 11:15 12:15
Rhode JO 14-1 - SBC JO 14-1 12:30 13:30
SBC JO 14-2 - Marvilde JO 14-1 13:15
SBC JO 14-3 - SV Brandevoort JO 14-4 13:15
Margriet JO 14-4G - SBC JO 14-4 10:30 11:30
Wittenhorst JO 13-1 - SBC JO 13-1G 10:15 11:15
Best Vooruit JO 13-2 - SBC JO 13-2 10:30 11:30
SBC JO 13-3 - Spoordonkse Boys JO 13-1G 11:45
SBC JO 13-4 - RKSV Nuenen JO 13-4 11:45
BZS JO 12-1 - SBC JO 12-1 11:00 12:00
SBC JO 12-2G - VRIJ
Woenselse Boys JO 12-1 - SBC JO 12-3G 08:45 09:45
SBC JO 12-4 - Brabantia JO 12-4 11:45
SBC JO 12-5G - HSE JO 12-1 11:45
Woenselse Boys JO 11-1 - SBC JO 11-1 08:45 09:45
SBC JO 11-2G - RKDVC JO 11-2 10:15
SBC JO 11-3 - Geldrop JO 11-5 10:15
SBC JO 11-4G - Maarheeze JO 11-1G 10:15
EFC JO 11-3 - SBC JO 11-5 09:30 10:30
Gestel JO 11-1 - SBC JO 11-6 09:30 10:30
SBC JO 10-1 - Geldrop JO 10-1 10:15
SBC JO 10-2 - Dommelen JO 10-1 10:15
SBC JO 10-3 - Maarheeze JO 10-1 10;15
Unitas '59 JO 10-4 - SBC JO 10-4 09:00 10:00
SBC JO 10-5 - Geldrop JO 10-5 10:15
RKVVO JO 10-5G - SBC JO 10-6G 09:00 10:00
WODAN JO 10-4 - SBC JO 10-7 09:15 10:15
SBC JO 10-8 - ST Dees/Vessem JO 10-2 10:15
Jong Brabant JO9-1 - SBC JO 9-1 08:00 09:00
DBS JO 9-1 - SBC JO 9-2 08:00 09:00
Unitas '59 JO 9-3 - SBC JO 9-3G 08:00 08:45
SBC JO 9-4 - Geldrop JO 9-4 09:00
SBC JO 9-5 - HSE JO 9-1 09:00
Emplina JO 8-1 - SBC JO 8-1 07:45 08:30
SBC JO8-2 - RKVVO JO 8-1 09:00
Bladella JO 8-2 - SBC JO 8-3G 07:45 08:30
Wilhelmina Boys JO8-3 - SBC JO 8-4 08:00 09:00
SBC JO 8-5 - EMK JO 8-3 09:00
Trinitas Oisterwijk G 1 - SBC G 1G 10:30 11:30

SBC toont ambitie met vernieuwde aanpak

Moos van de Heijden (l) Wouter Huberts (r) Foto: Wil Feijen

Met in totaal 64 teams plus de mini's is voetbalvereniging SBC in deze regio met recht een grote en gezonde amateurclub te noemen. Daarnaast heeft de club een werkelijk prachtige accommodatie. Hoewel de sportieve successen niet slecht te noemen zijn, heeft SBC in 2018 haar opleiding en voetbaltechnisch beleid drastisch aangescherpt.

Redacteur: Ivo van Hoek
Fotograaf: Wil Feijen

In lijn met haar sportieve ambitie heeft het hoofdbestuur komende seizoen ervoor gekozen om Wouter Huberts (39) aan te stellen als hoofdtrainer voor SBC. Afgelopen 15 jaar heeft hij, als UEFA-B gediplomeerd trainer, het hoogste SBC-jeugdteam onder zijn hoede gehad.

Doorschuiven
"Niet weer een voorbijganger van buiten die een paar jaar aan de knoppen draait. Nee, bewust hebben we als Technische Commissie (TC) ervoor gekozen om Wouter, door te schuiven naar het eerste elftal. Hij kent de club van haver tot gort om het vlaggenschip onder zijn hoede nemen. We hebben dit vooral gedaan om continuïteit te waarborgen en om de clubvisie duidelijker uit te dragen. Wouter heeft zelf al vanaf zijn jongste jaren bij SBC gevoetbald en is op jonge leeftijd gestart als trainer binnen onze vereniging", aldus TC-voorzitter Moos van de Heijden die tevens zitting heeft in het hoofdbestuur.

Bekend persoon
In het dagelijks leven is hij universitair docent (assistent-professor) aan de universiteit van Maastricht en de TU in Eindhoven. "Omdat ik al wat jaartjes meeloop binnen de club zijn er voetbaltechnisch weinig verrassingen. Verder ken ik de kwaliteiten van de selectiespelers, de trainers en begeleiders van het eerste en tweede team. Samen met mij gaan nu Maurice van Kemenade (al jaren mijn gewaardeerde assistent) en Luc Ross (jeugdtrainer van de B1 & oud-selectiespeler) de overstap naar de seniorenselectie maken", aldus de kersverse hoofdtrainer.

Ambitie
"Onze doelstelling voor de lange termijn is dat we minimaal stabiel in de tweede klasse spelen met het eerste elftal. Daarnaast hebben we de ambitie om onze hoogste jeugdelftallen op minimaal hoofdklasse niveau te laten acteren."

App
Waar in het verleden de successen soms uit de lucht kwamen vallen en er van weekend tot weekend gedacht werd, staat er inmiddels een gedegen technische organisatie. "In samenspraak met het jeugdbestuur, stippelen we vereniging-breed een universele lijn uit qua trainingsopbouw, technisch/tactisch beleid en organisatie. Daarnaast heeft SBC recent geïnvesteerd in een app genaamd VTON (Voetbal Technische Ontwikkeling Nederland). Deze dient in de trainingspraktijk als een soort kapstok voor het uitgestippelde beleid. Hierin zitten de leerlijnen en planningen voor onder andere de opbouw, instructiefilmpjes geborgd.

Onmisbare schakels
Bovenstaande plannen kunnen op papier nog zo mooi klinken maar de praktische uitvoering en het succes ervan is vooral afhankelijk van de vele vrijwilligers op het 'schuttersveld'. Juist die onmisbare schakels maken het verschil op en langs het veld, in de kantine, kleed- of bestuurskamer en in de dug-out.

Nieuw seizoen
Vanaf zondag 22 september bent u daar weer van harte welkom. Om 14.30 uur start het eerste team de competitie met een thuiswedstrijd tegen Hoogeloon. Daarnaast staat de poort elk weekend voor u open als de andere jeugd- en seniorenteams de ballen snoeihard in de touwen jagen.

SBC Senioren

Uitslagen (beker)
Zondag 15 september

SBC 1 - Pusphaira 1 5-1
SV Unitas'59 3 - SBC 2 1-4
Pusphaira 2 - SBC 4 1-7
Nieuw Woensel 2 - SBC 5 6-5
Nieuw Woensel 4 - SBC 6 3-7
SBC 7 - Nieuw Woensel 5 3-1
Pusphaira 4 - SBC 8 0-1
SBC 9 - Nederwetten 2 5-4
SBC 10 - Nieuw Woensel 6 4-1
Nederwetten 3 - SBC 11 1-3
SBC 12 - SV Unitas'59 11 2-3
Best Vooruit 9 - SBC 13 3-0
SBC VR1- RKGSV VR1 1-2
SBC VR2 - Nederwetten VR1 0-10

Programma
Eerste competitieronde
Zondag 22 september

SBC 1 - Hoogeloon 1 14.30 u
SBC 2 - Brabantia 2 12.00 u
SBC 3 - Bergeijk 2 12.00 u
Braakhuizen 3 - SBC 4 11.00 u
Woenselse Boys 8 - SBC 6 12.00 u
SBC 7 - Nederwetten 4 13.00 u
SBC 8 - Best Vooruit 9 10.00 u
SBC 9 - Woenselse Boys 7 13.00 u
SBC 10 - DVS 4 12.00 u
SV Valkenswaard 6 - SBC 11 10.00 u
FC Cranendonck 3 - SBC 12 10.00 u
EMK 5 - SBC 13 11.00 u
Spoord. Boys VR1 - SBC VR1 11.00 u
SBC VR2 - Nieuw Woensel VR2 10.00 u

Klassementsprijzen voor Argo zwemmers

Fotobijschrift: Leonie, Roel en Lars met de prijzen uit het Brabantbeker klassement Foto: Ingezonden

De laatste twee buiten zwemwedstrijden van dit seizoen werden zaterdag 14 en zondag 15 september gezwommen. Zaterdag hebben Leonie Habraken, Lars Diesch en Roel Janssen deelgenomen aan de vierde wedstrijd om de Brabantbekers.

Roel was de kilometervreter van de dag en zwom de 5000 en 1000 meter vrije slag en de 2000 meter schoolslag. Hij behaalde hier respectievelijk een vijfde, zesde en een eerste plaats. Leonie zwom naar een eerste plaats op de 1000 meter vrije slag en Lars behaalde een tweede plaats op de 2000 meter schoolslag.

Na afloop werden de Brabantse klassementen opgemaakt en de prijzen verdeeld. Argo behaalde in totaal vier Brabant prijzen, Leonie werd tweede in het 1000 meter vrije slag meisjes Junioren klassement, Lars werd derde in het 2000 meter schoolslag jeugd klassement. Roel had deelgenomen aan zowel de vrijeslag- als de schoolslag. Zijn resultaat was een derde plaats in het 5000 meter vrije slag klassement en een tweede plaats in het 2000 meter schoolslag Jeugd klassement.

Zondag werd de laatste wedstrijd gezwommen in het Grindgat in Maastricht. 's Morgens was het weer de beurt aan Roel. Hij zwom naar een keurige derde plaats op de 3000 meter vrije slag. Na de middag kreeg hij gezelschap van Lars en zwommen ze samen de 2000 meter schoolslag een tweede en derde prijs kon worden toegevoegd. Als laatste afstand van dit seizoen de 1000 meter vrije slag. Meer dan een zevende en achtste plaats zat er niet meer in na al de kilometers die toch in de armen en benen waren gaan zitten.

De Nederlandse prijzen werden hierna uitgereikt. Na in totaal 21 buitenwedstrijden werden de gemiddeldes berekend. Roel en Lars voldeden beiden ruim aan de eis dat er minimaal zestien kilometer schoolslag moest worden gezwommen om aanspraak te kunnen maken op één van de prijzen. Uiteindelijk mocht Roel een mooie bronzen medaille ophalen, Lars werd keurig vierde in hetzelfde klassement. Voor een gemiddeld aantal van 285 punten krijgt Roel ook nog een zilveren KNZB-prestatiemedaille, Lars met 274 punten gemiddeld krijgt ook een zilveren prestatiemedaille. Ook in de vrije slag heeft Roel het hele seizoen meegedaan. Voor dit klassement moest in totaal minimaal veertig kilometer gezwommen worden. Met 42 kilometer voldeed hij aan deze eis en hij behaalde uiteindelijk een niet verwachte zevende plaats. Mooi resultaat in dit grote veld zwemmers.

Het was een bijzonder goed buitenseizoen voor Argo met als hoogtepunt de derde plaats van Roel op het NK 3000 meter schoolslag.

Daarnaast vond afgelopen zondag de eerste 'binnen' wedstrijd plaats, de Solo in Sint-Oedenrode. Namens Argo hebben negen zwemmers hieraan deelgenomen en zij behaalden twee keer een eerste plaats, drie keer een tweede plaats en drie keer een derde plaats. Er werden tien persoonlijke records gezwommen.

Corridor Pupil van de week

Fay van Wijk pupil van de week Foto: Ingezonden

Het korfbalseizoen is weer begonnen en zondag 15 september was Fay van Wijk onze 'Pupil van de Week'. Ze heeft eerst warmgelopen met de dames van senioren 1 en even geoefend met het nemen van een doorloopbal op een hoge korf. Fay mocht de openingsbal nemen en kreeg uit handen van scheidsrechter B. van der Rijt een oorkonde en een snoepzak. Tijdens de wedstrijd heeft ze heel fanatiek het scorebord bijgehouden. Corridor 1 verloor de wedstrijd tegen de Dakos 1 met 5 - 11.

Daaf van Veenendaaltoernnooi HV Apollo

Foto: Foto Reza

HV Apollo houdt zondag 22 september weer het jaarlijks terugkerende Daaf van Veenendaaltoernooi. Ieder jaar komen er diverse seniorenteams naar De Landing in Son en Breugel om een leuke en sportieve dag te handballen.

Het toernooi duurt van 10.00 tot 16.30 uur, waarna aansluitend hun heren senioren 1 team om 17.00 uur een oefenwedstrijd speelt tegen PSV uit Eindhoven. Iedereen is van harte uitgenodigd om onder het genot van een hapje en een drankje van sportcafé Expreszo te komen kijken naar deze wedstrijden.

Uitslagen
8 september
Apollo D1 - Habo '95 D1 8-15
Apollo DA1 - Bergeijk DA1 17-19
Apollo HB1- Jupiter '75 HB1 29-27

Programma
14 september
11.30 uur GHV HC1 - Apollo HC

15 september
09.00 uur De Sprint D2 - Apollo D1
14.00 uur Swift HB1 - Apollo HB1
15.00 uur Swift DA1 - Apollo DA1

Spelregelcafé met Roel van Eert

Hockey scheidsrechter Roel van Eert Foto: Ingezonden

Hockeyvereniging HTC Son houdt een Spelregelcafe met Roel van Eert op donderdag 26 september om 20.00 uur in het clubhuis van de vereniging. Er wordt uitleg gegeven over de nieuwe spelregels die gelden met ingang van dit hockeyseizoen.

Roel van Eert is voormalig nummer 1 hockey scheidsrechter van de wereld. Hij floot op het hoogste internationaal niveau: Olympische Spelen en WK. Iedereen is van harte uitgenodigd: leden, coaches, ouders, de fluitisten en ook andere geïnteresseerden uit het dorp. Dit is een unieke gelegenheid en iedereen is van harte uitgenodigd. Voor meer informatie kun je contact opnemen via communicatie@htcson.nl.

Van 7 september t/m 21 september tentoonstelling Bevrijding van Son en Breugel
18 september 19.00 – 21.00 uur 'Gewoon Doen' voor 50-plussers
19 september 20.00 uur Politieke discussieavond
20 september 19.30 uur Pubquiz PVGE Iedere 50-plusser kan zich aanmelden
21 september 14.00 – 19.00 uur Lustrumviering 35 jaar PVGE
22 september 19.30 uur Kienen in het Vestzak
23 september 10.00 uur koffieochtend Seniorenraad
23 september 11.00 uur Beweeggroep Veerkracht voor de sportieve 60-plusser
24 september 10.00 uur -16.00u Archipel Culturele en Educatieve activiteiten voor jonge mensen met dementie
Donderdag 26 september 10.00 – 12.00u Inloopochtend Stichting de Boei
Vrijdag 27 september 20.15 – 22.00 Theatervoorstelling Piepschuim
Kijk op onze website voor het programma en de kaartverkoop www.vestzaktheaterson.nl

Oprichten thuis-bridge/praatclub

Welke oudere dames/heren hebben interesse om met mij een thuis-bridge/praatclubje op te richten in de mooie wijk 'Het Zand'. Er zijn weliswaar genoeg clubs in het centrum maar niet in buitenwijken. Voor de oudere bewoners is dit misschien een gezellig idee voor de komende winter. Mocht u interesse hebben dan kunt u contact opnemen met Corrie Pasmans, via 0499-472276. Alleen voor de bewoners van het Zand.

Mooi Gespot

Tussen de rood-wit-blauwe ballonnen Foto: Henk van de Weerdt

De voorbereidingen in de Kanaalstraat voor het bevrijdingsfeest.

De foto is gemaakt door Henk van de Weerdt

Noir

Foto: Ingezonden

Onze 8-jarige zwarte gelukskater heeft een prachtige, toepasselijke naam gekregen: Noir (= zwart in het Frans). Zelden zagen we een kat zo liggen genieten in zijn mand en van daaruit de wereld geamuseerd observeren. Ben echt benieuwd welke gedachtes er door zijn glanzend zwarte bolletje gaan. Het zijn in ieder geval prettige gedachtes, want Noir zit lekker in zijn vel: hij is rustig, enthousiast en dol op kopjes geven. Kortom een kat om van te dromen, dus kom deze mooie kerel eens in het echt bekijken om ook betoverd te raken door zijn charme.

Wil je meer over hem weten? Bezoek dan de site via https://bit.ly/2kGifig.

Prinsessendag 2019

Foto: Ingezonden

Stikstofprojecten komen tot stilstand, de Amazone staat in brand en in Nederland gaat het politieke jaar weer van start. Sommige dingen blijven hetzelfde: de koets is weer blinkend gepoetst, hoedjes en outfits door de stylisten getoetst. Journalisten beschouwen voor en de troonrede wordt ook dit jaar weer vakkundig gelekt, hoor.

Foto: Ingezonden
Foto: Ingezonden
31 / 32

Maandag 9 september tot vrijdag 20 september
Expositie -75 jaar Vrijheid-
In het kader van Remember September is in het Vestzaktheater van 9 tot en met 20 september een tentoonstelling te zien over de oorlog in en bevrijding van Son en Breugel.

Vrijdag 20 september
Dans je vrij!
10.00 uur, De Boerderij, Son en Breugel
Dans mee en ontdek wat vrijheid voor jou betekent tijdens de introductielessen op vrijdagmorgen van 20 september tot 4 oktober. Voor het tiende seizoen danst de biodanza groep wekelijks in De Boerderij Breugel onder leiding van de gekwalificeerde biodanza docent Kitty van der Meer. Meer informatie en aanmelden 06-28157947 of via website www.meerbiodanza.nl. Geen danservaring nodig, ieder beweegt binnen zijn/haar eigen mogelijkheden.

Lezing 'Straling en Gezondheid'
19.30 uur, De Boerderij, Son en Breugel
'Wie heeft de moed onder ogen te zien waar we mee bezig zijn?' is de titel van de lezing die woonbioloog Jacques de Been op vrijdag 20 september komt geven. De lezing is bedoeld voor iedereen die belang hecht aan zijn eigen gezondheid, voor iedereen die verantwoordelijkheid draagt voor anderen, voor iedereen die het belang inziet van een gezond leefmilieu voor mens en natuur en voor iedereen die nog een leefbare toekomst wil.

PVGE lustrumpubkwis
19.30 uur, Vestzaktheater, Son en Breugel
De pubkwis wordt in kleine groepen gespeeld waarbij geen hulpmiddelen zoals smartphones worden gebruikt. De diverse vragen hebben een algemeen karakter, dus voor ieder wat wils. Men kan zich zowel individueel als per groep opgeven en men behoeft geen lid te zijn van de PVGE. Kijk voor meer informatie elders in deze krant.

Zaterdag 21 september
Experience Day Donkergroen
11.00 uur, Donkergroen Eindhoven, Eindhovenseweg 27, Son en Breugel

Deze dag (van 11.00 tot 15.00 uur) is voor mensen die een draai willen geven aan hun huidige carrière of nieuwsgierig zijn naar het groene vak en graag kennis willen maken met Donkergroen en haar duurzame koers. Van jong tot oud, geschoold of ongeschoold, iedereen kan deze dag kennismaken met het groene vak, duurzame machines van Donkergroen en haar leveranciers. Tijdens deze dag is er een mogelijkheid om tijdens een speeddate kennis te maken met de talentscout van Donkergroen, Machteld Veltman – Elzinga, en wie weet is er een mooie toekomst voor jou weggelegd bij Donkergroen. Meer informatie: kijk op www.donkergroen.nl

Zondag 22 september
Perfect Sound op de kiosk
14.00 uur, Kiosk, Son en Breugel
De lange reeks kioskoptredens voor dit seizoen wordt afgesloten met een optreden van de zanggroep Perfect Sound. Het optreden begint om 14.00 uur en duurt tot 16.00 uur. De toegang is gratis. Het optreden gaat uiteraard alleen door bij goede weersomstandigheden. Voor meer informatie over dit optreden, zie elders in deze krant.

Kienen in het Vestzaktheater
19.30 uur, Vestzaktheater, Son en Breugel
Zaal open 18.30 uur. Aanvang 19.30 uur. De kienavonden worden georganiseerd ten bate van de plaatselijke Harmonie Pro Honore et Virtute. De opbrengsten zullen besteed worden aan de jeugdopleiding en de aanschaf van instrumenten. Jan van Gerwen is uw vaste kienmaster. De hoofdprijs bedraagt 250 euro en het geluksgetal bedraagt 450 euro.

Maandag 23 september
Themabijeenkomst Levenseinde
19.00 uur, Café-Restaurant De Zwaan, Son en Breugel
Tijdens deze themabijeenkomst, georganiseerd door de SeniorenRaad in samenwerking met het Catharina Ziekenhuis Eindhoven, die voor iedereen toegankelijk en interessant is, worden verschillende aspecten die een rol spelen bij een gesprek over het levenseinde door betrokken zorgverleners toegelicht. Denk daarbij aan: - Hoe kunt u regie houden over uw leven en uw behandeling? - Voor welke dilemma's komt een arts te staan? - Wat is van waarde voor u? Aanmelden hoeft niet. De toegang is gratis. Kijk voor meer informatie elders in deze krant.

Dinsdag 24 september
Iedere dinsdag uur wandelen
19.00 uur, Kanaalstraat 2, Son en Breugel
Fijn na het eten samen een uur wandelen door ons mooi dorp. Iedere dinsdag een uur wandelen. Verzamelen bij het kruisbeeld in de Kanaalstraat ter hoogte van nr. 2 verzamelen. Klokslag 19.00 uur vertrek. Aan- afmelden niet nodig, gewoon op tijd komen en gezellig een uur sportief bezig zijn en in je eigen tempo meelopen. Iedereen m/v mag komen.

Woensdag 25 september
Marianne v.d. Sloot
20.00 uur, Café-Restaurant De Zwaan, Son en Breugel
Marianne v.d. Sloot (gedeputeerde Noord-Brabant) komt vertellen over het beleid van het nieuwe College van Gedeputeerden van Noord-Brabant en de bijdrage van het CDA hieraan. Deze bijeenkomst wordt georganiseerd door het CDA Son en Breugel, in samenwerking met het CDA Nuenen en CDA Eindhoven. Iedereen is welkom, ook niet CDA leden. Dus voor iedereen een goede kans om beter te begrijpen wat de provincie voor onze regio doet en niet doet. Ook gelegenheid tot het stellen van vragen.

Zaterdag 28 september
Disco oase groep 5 t/m 8
19.30 uur, Jongerencentrum Oase, Son en Breugel
Van 19.30 tot 22.00 uur is er een disco-avond voor leerlingen uit groep 5 tot en met 8.

Zondag 29 september
De speelman op het dak
15.00 uur, De Boerderij, Son en Breugel
Traditiegetrouw wordt er in jam-sessie-verband muziek gemaakt in de Boerderij in Breugel. Muzikanten van verschillend niveau maken zonder voorbereiding met elkaar muziek. Bespeel jij een muziekinstrument? Heb je podiumervaring? Of wil je juist de uitdaging met jezelf aangaan om voor publiek te gaan spelen? Dan is dit een mooie kans! Muzikanten en publiek zijn iedere laatste zondag van de maand welkom. De toegang is gratis!

Donderdag 3 oktober
SING!
20.00 uur, Kanaaldijk Zuid 3a, Son en Breugel
Een avond heerlijk voluit samen zingen? Kom naar de maandelijkse zangavond bij Muziekschool Music Dock! Met een tekstboekje in de hand en een zangcoach en live-muzikanten voor je neus zing je zo alle 'all time favourites' mee. Gratis toegang. Het spaarvarken knort bij een vrijwillige bijdrage.

Vrijdag 4 oktober
Ons Dorp Kwist
19.00 uur, Diverse locaties, Son en Breugel
Op 4 oktober vindt de zevende editie van Ons Dorp Kwist plaats, de kwis voor alle inwoners van Son en Breugel. Doe mee met jouw team en doe mee voor de prijzen en natuurlijk een gezellige avond.

Zondag 6 oktober
Lazy Sonnie Afternoon
15.30 uur, La Sonnerie, Son en Breugel
Maandelijks terugkerend akoestisch live podium. Zondag 6 oktober Michelle Nadia ( Nieuw Zeeland) en Iris Pennings (NL).