DeMooiSonenBreugelkrant

29 mei 2019

DeMooiSonenBreugelkrant 29 mei 2019


Foto: Annie Maessen

Het was zaterdag 25 mei druk en gezellig in het centrum van Son en Breugel. Behalve de start van de tweede dag van de ELE Rally werd ook de jaarlijkse kofferbakverkoop van de ondernemers gehouden en trok er een modekaravaan met een aantal modellen door het centrum.

Redacteur: Adrie Neervoort
Fotograaf: Annie Maessen

Onder prima weersomstandigheden stonden weer veel aanbiedingen van de centrumondernemers buiten hun winkel uitgestald in een kofferbak van een auto of gewoon op een kraam of rek. Verschillende ondernemers boden het publiek de gelegenheid om hun producten te proeven. Het was dan ook een koopje hier en een hapje daar en op het terras weer een heerlijk drankje voor veel bezoekers.

De combinatie kofferbakverkoop en ELE Rally mag zowel voor het publiek als de ondernemers als zeer succesvol worden gezien. De modekaravaan was een leuk en nieuw onderdeel deze dag. De modellen gebruikten heel het centrum als hun catwalk en showden wat in het centrum op mode en schoonheid te koop is. Een zaterdag die weer duidelijk maakte dat het centrum van Son en Breugel compleet en gezellig is.

Jaargang 4 • Week 22 • 29 mei 2019

In Memoriam: Michielde Krans

Foto: Ingezonden

Op 16 mei is Michielde Krans, bestuurslid van Stichting Bewegingscentrum Son & Breugel (Stichting BSB) plotseling overleden.

Michielde was degene die in 1992 het initiatief nam om de allereerste stichting met bewegingsbanken op te zetten: Stichting Bewegen is Gezond (Stichting BIG).

Ze had gehoord van de toenmalige minister Maij-Weggen dat Son en Breugel één van de meest vergrijzende gemeenten van ons land zou worden. En zij zag in hoe de bewegingsbanken onze senioren en mensen met lichamelijke beperkingen, soepel en in conditie zouden kunnen houden, aangezien deze banken het gehele lichaam versterken en een diepe doorstroming geven. Met de voor haar typerende daadkracht, doorzettingsvermogen en creativiteit heeft ze van Stichting BIG, samen met een grote groep andere vrijwilligers, een bloeiend project weten te maken.

Hoe mooi toch dat een initiatief van één mens het verschil kan maken. En dat de bewegingsbanken nu, 27 jaar later, nog steeds vele mensen van nut zijn.

De laatste jaren heeft ze zich ook met veel energie ingezet voor Stichting BSB, als bestuurslid en trainer van de begeleiding van de bewegingsbanken.

We zullen haar inzet en inspiratie missen en zullen in de geest van Michielde de stichting voortzetten.

Bestuur Stichting BSB
Kim Scheepens, Helma Schoenmakers en Wim Verkaart

Tweede ronde vaccinatiecampagne meningokokkenziekte

Foto: Ingezonden

De tweede periode van de vaccinatiecampagne tegen meningokokkenziekte start vanaf dinsdag 11 juni in deze regio. Alle jongeren, geboren in 2003 en 2005 ontvangen een uitnodiging van het RIVM voor een vaccinatie tegen meningokokkenziekte. Tijdens de eerste periode in mei werden jongeren die geboren zijn in 2001, 2002 en (een deel van) 2004 uitgenodigd. Als zij toen hun vaccinatie niet hebben gehaald, dan krijgen ook zij nu een herhalingsoproep. De GGD Brabant-Zuidoost voert de vaccinaties uit op verschillende locaties in de hele regio.

Meningokok, type W
Sinds 2015 worden jaarlijks steeds meer mensen ziek door een besmetting met de meningokok, type W. Deze bacterie kan hersenvliesontsteking en bloedvergiftiging veroorzaken. De minister van Volksgezondheid heeft daarom in september 2017 besloten tot de invoering van een vaccinatie tegen meningokokkenziekte ACWY voor peuters van 14 maanden en jongeren die 14 jaar worden. Staatssecretaris Blokhuis besloot in juli vorig jaar om het aantal jongeren dat voor vaccinatie in aanmerking komt, uit te breiden. Vaccinatie moet een verdere toename van het aantal ziektegevallen voorkomen. De keuze om tieners te vaccineren heeft te maken met het feit dat zij relatief vaker drager zijn van de bacterie en daarom meer kans op de ziekte hebben. Daarnaast dragen tieners in belangrijke mate bij aan de verspreiding van de bacterie. Verwacht wordt dat vaccinatie van tieners leidt tot groepsbescherming en daarmee ziekte voorkomt in alle leeftijdsgroepen.

Meningokok type W
Van de meningokokbacterie bestaan meerdere types. De bacterie kan in de neus of keel zitten zonder dat je het merkt. De bacterie verspreidt zich door hoesten, niezen of zoenen. Meestal word je niet ziek. Komt de bacterie in de bloedbaan of het zenuwstelsel dan kan je in korte tijd ernstig ziek worden. Ziekte door meningokok type W kan in de eerste uren op buikgriep lijken en is daarom soms lastig te herkennen.

Uitnodiging en informatie
Vanaf 11 juni start dus de tweede periode van de vaccinatiecampagne. Alle tieners uit 2003 en 2005 en tieners uit 2001, 2002 en 2004 die in de eerste periode hun prik niet hebben gehaald, ontvangen een uitnodiging van het RIVM. De GGD Brabant-Zuidoost voert de vaccinaties uit. Alle informatie over de priktijden en -locaties in de regio vindt u op www.meningokokkenprik.nl.

Op de landelijke campagne website van het RIVM www.deelditnietmetjevrienden.nl leest u uitgebreide informatie over de prik en de ziekte. Je kunt er ook interviews en verhalen vinden met en van jongeren en ouders, die meningokokkenziekte van dichtbij meemaakten.

Vier generaties één foto

Foto: Ingezonden

Een bijzondere foto waarop vier generaties te zien zijn, overgrootmoeder Ina (Omi), oma Sandra, dochter Désirée en natuurlijk kleindochter Demi Mae.

Lekkend dak sporthal De Landing aangepakt

Sporthal De Landing Foto: Adrie Neervoort

Wat een sportief, kloppend hart van sportpark De Gentiaan zou moeten worden, is uiteindelijk een hoofdpijndossier voor de gemeente geworden.

Redacteur: Adrie Neervoort

Trots
Een laagdrempelige sportvoorziening voor een zo breed mogelijk publiek. Een vriendelijk, beeldbepalend gebouw, dat de aandacht zou trekken van de voorbijgangers op de Rooijseweg. Maar ook een beeldbepalend gebouw voor de sporters die in een unieke en goed uitgeruste sporthal topprestaties kunnen leveren. Een ontmoetingsruimte voor jong en oud, voorzien van de modernste technieken op het gebied van duurzaamheid, energiebeheer en luchtbehandeling. Kortom: een gebouw om trots op te zijn. In 2011 werd gestart met de bouw en op 5 februari 2012 vond de officiële opening plaats.

Negatieve aandacht
Sinds de opening trekt het gebouw inderdaad de aandacht, maar dan in negatieve zin. De aannemer ging tijdens het bouwproces failliet en nam in zijn vrije val het installatiebureau mee. De gemeente heeft bouwbedrijf Gebr. Van Stiphout bereid gevonden om de rest van het bouwproces af te ronden.

Aanpak van gebreken
Sinds de ingebruikname van De Landing vertoont het gebouw een groot aantal gebreken. De klimaatbeheersing werkte niet naar behoren, wat resulteerde in een hoge energierekening. Er waren lekkages en vochtproblemen in de kleedkamers. Los van een aantal andere, kleine gebreken waren er knelpunten in de bereikbaarheid en rolstoelvriendelijkheid van het gebouw. Een deel van de kosten probeerde de gemeente te verhalen op de aannemer, maar zonder succes.

Problemen met dak
Al eerder was er sprake van problemen met het dak van de sporthal. Er waren verschillende lekkages in het hellende dak. Uit onderzoek is gebleken dat het dak niet volgens de geldende eisen en richtlijnen is uitgevoerd. Zo zouden de dakplaten aan de buitenkant elkaar niet voldoende overlappen, waardoor er water tussen de platen op het dak naar binnen kan stromen.

Garantie
Voor het dak is een garantie van 10 jaar overeengekomen, met betrekking tot waterdichtheid en isolerend vermogen. Doordat de sporthal op 6 juli 2012 is opgeleverd, vallen de gebreken aan het dak nog binnen de garantie. Bouwbedrijf Gebr. Van Stiphout is gevraagd om de gebreken aan het dak van sporthal De Landing binnen vier maanden te herstellen. De herstelkosten zouden moeten vallen onder de overeengekomen garantie voor dak(bedekking) met betrekking tot waterdichtheid en isolerend vermogen.

Lastige ontruiming bij oefening brandweer Son en Breugel

Brandweer Son en Breugel in actie bij de oefening op Zonhove Foto: Annie Maessen

Het brandalarm gaat op dinsdagavond 21 mei om 20.00 uur af in het logeerhuis op Zonhove. De melding komt binnen bij de Brandweer Son en Breugel en bijna op hetzelfde moment via een zogenaamde bellijn bij een aantal buurtbewoners rondom Zonhove. Zij hebben zich als vrijwilliger aangesloten bij een groep actieve buurtbewoners die helpen bij calamiteiten op Zonhove. Zowel brandweer als de opgeroepen buurtbewoners spoedden zich naar het logeerhuis op het terrein van Zonhove.

Redacteur: Adrie Neervoort

Het zou zomaar kunnen gebeuren en daarom werd dit scenario als oefening gebruikt. Tijdens de oefening stond de samenwerking van de brandweer met de opgeroepen buurtbewoners centraal. Om de oefening zo reëel mogelijk te laten verlopen, waren er ook 'slachtoffers' in het gebouw aanwezig, terwijl het gebouw ook nog eens gedeeltelijk onder rook stond. De slachtoffers waren 'gehandicapte' en 'niet gehandicapte' figuranten, die door de hulpverleners zo snel als mogelijk in veiligheid gebracht moesten worden. Daarvoor zijn natuurlijk standaardprocedures. Maar werken die ook in deze situatie?

Oefeningen zoals dinsdag 21 mei werd uitgevoerd zijn van grote waarde. De samenwerking en de kennis worden getest. Hulpverleners kunnen tegen mogelijke problemen aanlopen die om aanpassingen vragen, waardoor bij een echt brandalarm deze problemen opgelost of besproken zijn. Het was een oefening met leermomenten voor iedereen. Opnieuw een succesvolle brandoefening.

Wandel mee tijdens de Avond Wandel 4-Daagse

Wandelen tijdens de Avond Wandel 4-daagse (2018) Foto: Wil Feijen

De 22e Avond Wandel 4-Daagse in Son en Breugel start traditiegetrouw op de eerste dinsdag in de maand juni, dit jaar op dinsdag 4 juni. De deelnemers, van jong tot oud, individueel of in een (grote) groep, gaan van dinsdag 4 juni tot en met vrijdag 7 juni vier dagen op pad om sportief te genieten van de nieuwe uitgezette wandelroutes. Het wandelfestijn wordt dit jaar opnieuw georganiseerd door Jongerencentrum Oase.

Redacteur: Emmy Grit

Inschrijven
Voordat op dinsdag gestart kan worden, moeten de deelnemers zich eerst inschrijven voor deze Avond Wandel 4-Daagse. Dit kan bij JC Oase aan de Dommelstraat 10a in Son en Breugel op zaterdag 1 juni van 12.00 tot 14.00 uur en op maandag 3 juni van 19.00 tot 21.00 uur. Deelname aan dit evenement bedraagt 3,00 euro per persoon bij inschrijving vooraf. Schrijf je je in op de eerste wandeldag (dinsdag 4 juni), dan bedraagt de inschrijving het 4,00 euro. Deelnemers én begeleiders moeten ingeschreven worden bij de organisatie. Kinderen tot en met 12 jaar dienen begeleid te worden door minimaal één volwassene. Bij de inschrijving ontvang je een startnummer. Met dit startnummer kun je dagelijks de stempelkaart en routebeschrijving ophalen. De stempelkaarten dienen elke dag na het lopen ingeleverd te worden.

Nieuwe routes
Het is dit jaar weer gelukt om iedere dag, voor iedere afstand, nieuwe wandelroutes uit te zetten. Het start- en eindpunt van alle wandelingen is dagelijks op het 'Oase Wandelplein' achter de kerktoren in Son en Breugel. Alle deelnemers, ongeacht de afstand, starten tussen 18.30 uur en 19.00 uur, behalve op de slotavond. Deelnemers die 10 kilometer lopen starten om 18.30 uur, deelnemers die 5 kilometer lopen starten om 19.00 uur en lopers die zich hebben ingeschreven voor de 2,5 kilometer starten om 19.15 uur. Door de verschillende vertrektijden komen de deelnemers van alle afstanden ongeveer tegelijkertijd binnen voor het feestelijk slotdefilé. De deelnemers steken vanaf het Raadhuisplein de Nieuwstraat over, richting de kerktoren, waar op het 'Oase Wandelplein' rond 19.45 uur het feestelijke slotdefilé begint. Onder de muzikale klanken van Bloaskapel Wa'n Klank worden de deelnemers feestelijk ingehaald. Burgemeester Hans Gaillard is namens de gemeente aanwezig tijdens het slotdefilé.


Skônste Lopertjes
De echte afsluiting van de Avond Wandel 4-Daagse begint om 20.45 uur op het 'Oase Wandelplein' achter de kerktoren. Voor iedere wandelaar, ongeacht de afstand, ligt er een medaille klaar en groepen vanaf twaalf personen krijgen een extra aandenken. Tevens wordt een beker uitgereikt aan de grootste groep, is er een loterij voor de kinderen en wordt een prijs, die ter beschikking wordt gesteld door de gemeente Son en Breugel, uitgereikt voor de 'Skônste Lopertjes'? Hoe je een 'Skôn Lopertje' wordt, is te lezen op de achterzijde van de routebeschrijving die dagelijks wordt uitgereikt aan de deelnemers.

Foto: Wil Feijen

5 / 32

Wandeling naar een gezondere levensstijl met de Nationale Diabetes Challenge

Rick Busbridge zoekt deelnemers voor de Diabetici Challenge Foto: Annie Maessen

Diabetici kunnen hun gezondheid verbeteren door een actieve leefstijl. Om ze over de streep te trekken gaat de Nationale Diabetes Challenge (NDC) een wandeluitdaging houden. Vanaf 4 juni wordt er wekelijks een wandeling georganiseerd en in september afgesloten met een vierdaagse. De Lions Club Son en Breugel organiseert, in samenwerking met het Medisch Centrum De Linden, deze actie.

Redacteur: Peter Marijnissen

Bas van de Goor Foundation
Rick Busbridge van de Lions Club hoorde onlangs wat de 'Bas van de Goor Foundation' in Boxtel doet om mensen met Diabetes (suikerziekte) te helpen. Rick wilde dit naar Son en Breugel brengen. Daarom heeft de Lions Club het initiatief genomen om het hier voor het eerst te organiseren. Er wordt iedere week een wandeling en training gegeven voor een periode van 16 weken, met een vierdaagse afsluiting van 25 en 28 september. De doelgroep is mensen van alle leeftijden met diabetes, maar ook voor iedereen die de actie wil ondersteunen.

Stichting helpt diabeten
De Bas van de Goor Foundation heeft als doel de kwaliteit van leven voor mensen met diabetes te verbeteren door sport. Van de Goor is oud-volleyballer en Olympisch goud winnaar in 1996 en zelf diabeet. Meer bewegen en gezonde voeding zijn de eerste stappen die artsen aanraden voor mensen met diabetes type 2. Een actievere levensstijl kan diabetici helpen in het voorkomen of afbouwen van pillen en insuline. In Nederland waren er volgens het CBS in 2017 rond de 1.135.100 mensen bekend bij de huisarts als diabeet. In werkelijkheid zijn het er veel meer, omdat een kwart van de mensen met diabetes niet weet dat ze het hebben. Diabetes type 2 komt het meest voor maar is moeilijk herkenbaar, met symptomen zoals vermoeidheid en futloos zijn, vaak dorst en veel plassen, kortademigheid of pijn in de benen bij het lopen.

Levensstijl veranderen
Het is voor veel mensen moeilijk om de eerste stap te zetten naar een nieuwe levensstijl, daarom wil de NDC dat lokale zorg en sport professionals wekelijks met mensen gaan wandelen. "Ons doel is om de drempel heel laag te houden, zodat diabetici zo kunnen instappen", geeft Rick aan. "We hopen dat de deelnemers hun gezondheid verbeteren en dat ze in contact komen met mensen in dezelfde situatie. We willen in die 16 weken andere mensen erbij betrekken die advies kunnen geven over dieet, levensstijl, letselpreventie en voetgezondheid." Het Medisch Centrum De Linden gaat aan de begeleiding meehelpen en deelnemers indelen in groepen op eigen niveau, zodat iedereen kan meedoen.

Voorkomen beter dan genezen
De Lions Club kiest om het zelf lokaal te organiseren. "Nu heb je mensen uit dezelfde omgeving bij elkaar, en willen we hier helpen om diabetes 2 op te heffen of voorkomen. Het mooie van dit is dat mensen lokaal iets met elkaar gaan doen. We hopen dat ze een netwerk krijgen en mensen dit zelf gaan oppakken." In het voorbeeld in Boxtel heeft de NDC een actieve wandelgroep van acht mensen opgeleverd.

Deelnemers gezocht
De vierdaagse vindt plaats in Son en Breugel van woensdag 25 tot en met vrijdag 27 september. Op zaterdag 28 september wandelen alle deelnemers uit het land de laatste kilometers in Den Haag tijdens de NDC Festival. De eerste bijeenkomst is op dinsdag 4 juni om 16.30 uur bij het Medisch Centrum De Linden. Het hele traject kost vijf euro per deelnemer voor de wekelijkse trainingen, een T-shirt en deelname aan de vierdaagse in september. Inschrijven kan op de website: https://www.nationalediabeteschallenge.nl/wandelchallengesonenbreugel/

6 / 32

8 / 32

JaapHarm van Duinen schrijft boek 'Verloren in een andere wereld'

JaapHarm met zijn boek Foto: Wil Feijen

JaapHarm van Duinen, geboren en getogen in Son, is weer terug naar waar zijn roots lagen: Son. Door zijn werkzaamheden in de mode- en muziekwereld heeft hij jarenlang in de randstad en Duitsland gewoond. Met zijn achtergrond in de salesmarketing, trad hij op in de muziekwereld en organiseerde hij events. En zo ontstonden ook activiteiten in de modewereld.

Redacteur: Rianne van der Heijden
Fotograaf: Wil Feijen

Perfect leven
JaapHarm leek alles op orde te hebben. Hij werkte in de mode en de showbizz, ging goed gekleed, had een mooie vrouw en lieve kinderen. Daardoor kwam JaapHarm met veel mensen in aanraking, ook via social media.

Twee vergaderingen
Op een dag kreeg hij via Facebook een vriendschapsverzoek van een bedrijf dat veel evenementenwerkzaamheden aanbood. Dit paste precies! JaapHarm kwam in contact met de eigenaar van een internationaal staalbedrijf die hem nieuwe zakelijke kansen bood. Na enige tijd voor dat bedrijf gewerkt te hebben werd er een meeting gepland in Brazilië met mensen die hetzelfde werk deden als hetgeen JaapHarm zou gaan doen: contacten leggen in Nederland voor dat internationale staalbedrijf. Daaruit volgde het aanbod van een verblijf van een volledige week in Sao Paulo, tijdens exact dezelfde week dat het FIFA Wereldkampioenschap voetbal in Rio de Janeiro plaatsvond, en dat alles voor twee vergaderingen met nieuwe collega's…

Drugscrimineel
De vlucht terug naar huis had een tussenstop in Madrid. Terwijl JaapHarm in het vliegtuig op de startbaan terug naar Amsterdam zat, werd hij als een drugscrimineel opgepakt vanwege verborgen cocaïne in zijn bagage, verpakt in ordners waarmee hij zijn nieuwe werkzaamheden zou opstarten. Hij leek verloren in een andere wereld, die steeds gruwelijkere vormen aannam.

Gevangenschap
Zijn vrijheid kwijt. De dood van zijn vader en andere dierbaren leidde tot een lange nachtmerrie van 15 maanden, de hel in een Spaanse cel. Vervolgens werd hij uitgeleverd naar Nederland waarop hij vier maanden in de penitentiaire inrichting in Vught verbleef en daarna nog anderhalf jaar in Arnhem. Gedurende deze jaren in gevangenschap is het idee voor het schrijven van zijn boek 'Verloren in een andere wereld' ontstaan. JaapHarm zegt daarover: "Mijn leven heb ik vanuit de grootste nachtmerrie weer positief weten om te zetten met het schrijven van dit boek."

Andere inzichten
In zijn boek beschrijft JaapHarm hoe het voelt om in een Spaanse cel te zitten, over het overlijden van zijn vader zonder afscheid te kunnen nemen en hoe hij in het licht van tegenslagen weer kracht weet te vinden. Zijn verhaal inspireert, maar leidt vooral tot inzichten om uit de meest moeilijke situaties toch iets heel positiefs te halen. Zodat dat de jeugd ziet waar ze in terecht kunnen komen.

Media aandacht
JaapHarm geeft lezingen over manipulatie, indoctrinatie, naïviteit, intuïtie, vertrouwen en goedgelovigheid. Behalve de lezingen krijgt het verhaal van JaapHarm deze week veel landelijke publiciteit. Zo was JaapHarm op maandag 27 mei te zien in het programma '6-Inside' (SBS6) en verschijnt zijn verhaal deze week in de Privé en de Telegraaf.

Presentatie
Op zaterdag 1 juni van 11.00 tot 13.00 uur presenteert en signeert JaapHarm zijn boek in boekhandel 'De Traverse' in Son en Breugel. Het boek wordt uitgegeven door uitgever Gopher B.V. onder ISBN 9789492984814.

Boek verloten
MooiSonenBreugel mag namens JaapHarm een boek verloten onder de lezers van deze krant. Wil jij in aanmerking komen voor dit boek, stuur dan voor maandag 3 juni een e-mail naar redactie@demooisonenbreugelkrant.nl en vertel waarom jij dit boek graag wil hebben. Op woensdag 5 juni wordt de winnaar in de krant bekend gemaakt. De winnaar ontvangt tevens een persoonlijk bericht.

Festival 'Laat Son in je Hart'

Foto: Annie Maessen

In de tuin van La Sonnerie in Son en Breugel werd zondag 26 mei het 16e Smart- en Levensliederen Festival gehouden. Elk jaar weer wordt dit festival drukbezocht en ook dit jaar was de belangstelling weer groot.

Redacteur: Henny van Hagen
Fotograaf: Annie Maessen

Foto: Annie Maessen
Foto: Annie Maessen

Elf zanggroepen
Gelukkig lieten de weergoden dit jaar de organisatie niet in de steek. De organisatie was, zoals al vele jaren, in handen van Hans Hendriks en Addy van de Hurk. Dit jaar zijn ze er weer in geslaagd om elf zanggroepen deel te laten nemen in Son en Breugel.

Deelnemers
De koren kwamen uit het hele land. De deelnemende koren waren SLK de Kruikenzangers uit Tilburg, Vrienden SLK Dongen, Zangkoorts uit Breda, SLK Tranen met Tuiten uit Hoogvliet, SLK De Bella Donna's uit Den Bosch, De Waredo's uit Doodewaard, SLK 't Ploegje uit Doorenburg, t Heydse Vismaatjeskoor uit Ter Heyde aan Zee, SLK Beekse Smart uit Prinsenbeek, Koor Nieuw Zuid uit Rotterdam en niet te vergeten het plaatselijke koor Rawazzi uit Son en Breugel. Het koor Rawazzi deed zelfs voor de 15e keer mee aan het festival.

Eigen repertoire
Elk koor trad twee keer 30 minuten op met liedjes uit hun eigen repertoire, een keer in de binnentuin en een keer op het podium in de voortuin. Verder werd er voor een vakkundige jury drie liedjes gezongen in de Kapel. De jury beoordeelde het koor op originaliteit, spontaniteit en zangtechniek. De jury tekende er echter duidelijk bij aan dat de beoordeling de drie gezongen liedjes in de Kapelzaal betrof en niets zegt over de kwaliteit van de andere deelnemende koren.
De uitslag van de koren zat dit jaar qua puntentelling en honorering heel erg dicht bij elkaar. Zelden lag de uitslag zo dicht bij elkaar.

De uitslag
1. SLK de Waredo's uit Doodewaard met 155 punten
2. SLK Beekse Smart uit Prinsenbeek met 153 punten
3. De Heydse Maatjes uit Terheyden aan Zee met 147 punten.

Geslaagd Festival
De presentatie was dit jaar in handen van Ans en Will v.d. Linden uit Sint-Oedenrode. Om 18.00 uur werd het Festival afgesloten en konden de organisatie, deelnemende koren en een heel enthousiast publiek terugkijken op een geslaagde en gezellige muziekmiddag.

Thuiswedstrijd om niet te vergeten

Steven en zijn dochter Fleur van der Mee in hun auto Foto: Annie Maessen

Op een zonovergoten kerkplein ging het vrijdag 24 mei los. De ruim honderd deelnemers aan de 55e ELE Rally rolden over het startpodium, onder luid applaus van honderden rallyfans en nietsvermoedende dorpelingen.

Redacteur: Ivo van Hoek

Vooral die laatste groep keek vreemd op bij de aanblik van de grootste en oudste autorally in Nederland. De sfeer was uitgelaten in hartje Son, op het terras, in de kiosk en op het marktplein. Gelukkig namen de verkeersregelaars hun taak zeer serieus om alles in goede banen te leiden. Het zag werkelijk zwart van de enthousiaste toeschouwers die een glimp wilden opvangen van dit indrukwekkende rallyspektakel.

De rally werd uiteindelijk op zaterdagavond, in het donker, op industrieterrein Ekkersrijt beslecht. De winnende equipe, Jasper van den Heuvel uit Achterveld met navigator Lisette Bakker, reed in hun Ford Fiesta R5 een vrijwel foutloze wedstrijd. Het evenement kende ook vele lokale pechvogels, zoals Martijn van Hoek uit Acht (versnellingsbak defect) en Jeroen Swaanen uit Vessem, oud-winnaar van 2015. Bij de zevende proef maakte hij een klein foutje, schoot het bos in en moest weggetakeld worden. De een zijn dood is de ander zijn brood; zowel lokale held Piet van Hoof uit Wintelre als Erik van Loon konden hierdoor opschuiven naar respectievelijk plek 4 en 5 van het algemeen klassement.

Nog dichter bij huis mag men in 'ons rally minded dorpje' trots zijn op de prestaties van twee teams uit Son. Zowel Ronald van Loon als vader en dochter Van der Mee waren zeer succesvol in hun klasse. Ronald en navigator Erik Lemmen reden in hun Nissan Navarra Red-Lined voor het eerst mee in de klasse 'Cross country'. Het betreft hier zogenaamde Rally Raid auto's die normaal gesproken Dakarwedstrijden rijden in de woestijn. "Echter op de verharde trajecten van de ELE moet alle hens aan dek om mijn Japanse monster van 400 pk op de weg te houden. Met name de offroadbanden op onze in Zuid-Afrika ontwikkelde auto hebben het erg zwaar op een bochtig industrieterrein We hebben enorm veel geleerd. En we hebben echt volop kunnen genieten van het fantastische publiek langs de kant.", aldus de Sonse ondernemer. Het resultaat, inclusief de beker voor een zeer verdienstelijk debuut mag er zijn: tweede plek in de T1 Cross Country klasse.

Vader Steven en dochter Fleur van der Mee hebben in hun Opel Astra Gsi met volle teugen genoten van een puike thuiswedstrijd. "In mijn tweede ELE Rally finishen op een 19e plek algemeen is ook een compliment aan de solide rijstijl van mijn zeer ervaren vader. We hebben strak en constant gereden en zijn uit de problemen gebleven. In onze klasse, van voorwielaangedreven auto's tot 2 liter, was een derde plek het gevolg. Niet slecht voor een auto van 25 jaar oud, lijkt me!", volgens de pas achttienjarige Fleur. Na twee dagen strijd gaan ze moe, maar met een big smile, het oude beestje op stal (in Sonniuspark) zetten.

Ronald van Loon met zijn navigator in aktie op Ekkersrijt Foto: Ingezonden

Jasper van den Heuvel en Lisette Bakker winnen de 55e ELE Rally

Elle Rally in Son en Breugel Foto: Annie Maessen

Na twee wedstrijddagen die in het centrum van Son en Breugel begonnen, zijn Jasper van den Heuvel en Lisette Bakker met hun Ford Fiesta R5 op de eerste plaats geëindigd. De tweede plaats werd behaald door Bob de Jong en Bjorn Degandt (B) in hun Hyundai i20 R5 en het podium werd gecompleteerd door Kevin van Deijne en Hein Verschuuren met de Skoda Fabia R5. "Dit is een heel bijzondere zege", verklaarde Van den Heuvel.

Lokale helden
Steven van der Mee en zijn dochter Fleur (navigator) uit Son en Breugel eindigden op een 19de plaatst in het algemeen klassement met de Astra GSI 16v. Uiteindelijk werden zij winnaar in hun eigen klasse, omdat er verder geen andere deelnemers waren in deze klasse. Zij streden uiteindelijk mee in een voor hen hogere klasse en wisten daar gewoon een derde plaats veilig te stellen. Dit is vooral te danken aan het erg strek en constant rijden van dit team. Zij presteerden het om uit de problemen te blijven met hun stokoude, maar degelijke, Opel Astra GSi 16v. Een bijzonder mooi resultaat voor vader en dochter Van der Mee uit Son en Breugel.

Ronald van Loon uit Son en Breugel en zijn navigator Erik Lemmen behaalden met hun Nissan Navara Red-Lined in de ELE Cross Country Rally ook een prima resultaat. Zij werden uiteindelijk tweede doordat de fluor gele Mitjet Offroad buggy van Michel Becx en Sander van Barschot buiten mededing meedeed. De auto van Michel en Sander auto voldeed niet aan de juiste homologatie/Reglementvoorschriften, waardoor zij hun tweede plaats moesten afstaan aan Ronald van Loon en Erik Lemmen.

Elle Rally in Son en Breugel Foto: Annie Maessen
Foto: Annie Maessen
Sfeerbeelden van de ELE Rally in Son en Breugel Foto: Adrie Neervoort
Foto: Annie Maessen

Sterke start voor De Jong
Op vrijdagavond werd de rally vanaf het startpodium onder grote publieke belangstelling door burgemeester Gaillard gestart. Vanaf de eerste meters op de klassementsproeven was het een mooie strijd tussen de top-5 rijders met hun R5-bolides, de koningsklasse van de Nederlandse rallysport. De Jong en Degandt openden zeer sterk met vijf snelste tijden op de eerste vijf klassementsproeven. Na de laatste klassementsproef waren ze de leiding echter kwijt. "Een uitstapje bracht ons aan het twijfelen of we lek hadden gereden", gaf De Jong aan. Aanvankelijk werd gedacht aan mogelijk een defecte lager, echter bleek slechts dat de velg stuk was. Van den Heuvel en Bakker verrasten op de laatste omloop van Somerlo met een kanontijd wat hen de leiding in het algemeen klassement opleverde.

Einde verhaal voor Swaanen
Zaterdag werd begonnen met de klassementsproef Spoordonk waar publiekstrekker Jeroen Swaanen en Erik de Wild in de Skoda Fabia R5 helaas hun waterloo vonden. Nadat hij al een waarschuwing kreeg door het spatbord te beschadigen, werd door een boomstronk een prachtige comeback door de neus geboord. Erg jammer voor de terugkerende rallyrijder uit Vessem die altijd goed is voor veel spektakel op de klassementsproeven en dat dit weekend ook weer liet zien. Om meteen op de vrijdagavond zeer strakke tijden te noteren, sneller dan de overige Skoda-rijders (afgezonderd van een momentje op KP3, Somerlo en een paar tellen op Kevin van Deijne tijdens de afsluitende proef), was indrukwekkend te noemen.

Spanning vooraan
In de 1e boucle (klassementsproeven Spoordonk, Best en Wintelre-Oerle) was het stuivertje wisselen tussen Van den Heuvel en De Jong. Ten tijde van de service had Van den Heuvel een voorsprong van 12,7 seconden en was de strijd nog open in alle opzichten. De tweede omloop van deze boucle waarin dezelfde klassementsproeven werden verreden, bracht De Jong verder in de buurt van Van den Heuvel. Op de ELE-klassiekers Wintelre-Oerle en MRT Engines (Sint-Oedenrode) trok Van den Heuvel echter weer een gat van totaal 14,4 seconden. Op de laatste keer Sint-Oedenrode gaat het echter fout voor de Hyundai-rijder wanneer er een boomwortel wordt geraakt. Hierna besluit De Jong zich te richten op de finish. Ondanks een scratch op de afsluitende proef Ekkersrijt, waar weer rond de 10.000 toeschouwers aanwezig waren, is het niet voldoende om Van den Heuvel en Bakker te verslaan. Onder de top 5 was het een boeiende strijd om de overige klasseringen. Zowel Erik van Loon, Kevin van Deijne als Piet van Hoof lieten zich een of meerdere malen van zijn beste kant zien met spectaculaire doorkomsten op de klassementsproeven.

Kampioenschappen
Naast de overall plaatsing zijn er ook punten te verdienen in de meetellende kampioenschappen. In het Open Nederlands Rally Kampioenschap was De Jong het snelste, in het Nederlandse Rally Kampioenschap pakte Lambert Parren de overwinning in de Mitsubishi Evo X door Henk Vossen (Ford Fiesta R5) voor te blijven. Gert-Jan Kobus stuurde de snelste tweewiel aandrijver (Peugeot 208 R2) en Michael Kamper won de BMW 130i Cup.

Evenement
Naast de 55e ELE Rally stonden ook nog andere prachtige evenementen op het programma. Zo werden de vele toeschouwers getrakteerd op een zeer divers evenement. Bij de Shortrally ging de winst naar Antoine Biesheuvel en Saskia Bleijenberg, die deze keer met een Hyundai i20 R5 aan de start stonden en daardoor weinig te vrezen hadden van de concurrentie. Zij reden in deze klasse mee als test. Want met de ervaring die zij hebben en hun voertuig horen zij eigenlijk in de ELE Rally te rijden.

Thuisrally
Bij de Historics Rally ging de overwinning naar Deltona Rallysport, met coureur Jef van Hooft en Edith Gevers uit Schijndel met de prachtige Lancia Delta Integrale. "Een droom die werkelijkheid wordt, winnen in je thuisrally is waanzinnig", gaf Jef aan. In de Cross Country Rally pakte Joost Hofmans, net als vorig jaar, de overwinning, echter nu met een McRae Buggy.

Tevreden
Na het fantastische weekend waarin de ELE Rally voor het eerst zijn tenten had opgeslagen in Son en Breugel waren er de nodige tevreden blikken te zien bij de organisatie. Wedstrijdleider Radboud van Hoek is zeer content: "Wat hebben we in Son en Breugel een geweldige partner gevonden en wat was het een happening, met name op het Kerkplein waar het startpodium stond opgesteld. Ook Transportbedrijf De Rooy zijn we enorm dankbaar, want zonder hen had de hele verhuizing niet plaats kunnen vinden."

Editie 2020
De 56e editie van de ELE Rally zal plaatsvinden op 5 en 6 juni 2020. Als het aan de organisatie ligt, zou deze zomaar weer in Son en Breugel plaats kunnen vinden.

Ernst Daniël Smid treedt op bij 'Ouderen in het Sonnetje'

(Archieffoto 2017) Foto: Wil Feijen

Eindelijk is het zover. Zondag 2 juni van 14.00 – 16.00 uur vindt de derde editie van 'Ouderen in het Sonnetje' plaats bij de Kiosk in Son en Breugel. Dit is het gratis openluchtconcert door de artiesten van Stichting Goud voor Oud. De weersverwachtingen zijn goed, het programma is compleet en de prijzen voor de loterij liggen klaar. Komt u ook genieten van een middag vol herkenbare en mee te zingen livemuziek?

Gastoptreden
Dit jaar met een gastoptreden van Ernst Daniël Smid en een loterij met ruim € 800,00 aan prijzen. Het theaterprogramma van Ernst Daniël Smid sluit goed aan bij Ouderen in het Sonnetje. De muziek komt uit de jaren '60, '70, en '80, maar het is niet uitgesloten dat er ook een lied klinkt uit de jaren '90.

Geresveerde plaatsen
Er zijn nog steeds luxe tickets verkrijgbaar. Met dit ticket heeft u gereserveerde plaatsen, krijgt u koffie met gebak, hapjes en drankjes én een presentje. Met de opbrengsten helpt u Stichting Goud voor Oud en De Waterengel. Dus, bent u er ook bij? Wilt u zeker zijn van een plaats, reserveer dan snel.

Reservering
Tickets à € 30,00 voor twee personen zijn te koop bij de infobalie van Archipel Berkenstaete te Son en Breugel of bel naar 06-57563548.

Weersomstandigheden
Mochten de weersomstandigheden het niet toelaten om in de openlucht op te treden, dan wordt het programma binnen bij Restaurant De Zwaan voortgezet.

Meer informatie kun je vinden op www.stichtinggvo.nl of neem contact op via 06-57563548.

Circus Alexander tovert stralende lach op ieders gezicht

Foto: Adrie Neervoort

Circus Alexander streek voor de tweede keer neer op het evenemententerrein van Zonhove. Circus Alexander is een bijzonder, kleinschalig en laagdrempelig circus. Speciaal voor gasten uit de zorg, zoals de bewoners van Zonhove kwam het circus op zondag 26 mei naar Zonhove. Bewoners mochten hun familie uitnodigen om samen naar het circus te gaan.

Klokslag 11.00 uur kwam de circusdirecteur door de fluwelen gordijnen tevoorschijn. Samen met spreekstalmeester Frenkie kondigde ze de ene na de andere act aan. Omdat een circus alleen niet voldoende geld in het laatje brengt, hebben ze ook een klein restaurantje erbij, wat als rode draad door de hele voorstelling loopt.

Naast spannende acrobatiek, waarbij een 'gast' gewoon in de gordijnen klom, werd er ondertussen gegoocheld met konijntjes en kippen. De stoelen van het restaurant werden gebruikt om een knap balanceerkunstje te tonen, er werd gedanst in prachtige kleding. De maestro en hofdame verzorgden muziekjes op bijzondere manieren. Het publiek zat heerlijk te genieten en soms buik schuddend te lachen om de vooral erg komische dommigheden en ondeugende grapjes.

Deze drie voorstellingen hebben zo'n 260 gasten een dag met een gouden randje bezorgd. Alle bewoners van Zonhove en hun familie werden gratis getrakteerd door de 'Vrienden van Zonhove' die dit mogelijk hebben gemaakt, dankzij donaties en sponsorgeld.

Blije gezichten verlieten na een uurtje de circustent, waar ze nog een kleine traktatie meekregen voor thuis. Bestuur van Stichting Welzijn Zonhove bedankt voor deze mooie Circusdag! Iedereen heeft genoten!

Foto's en info over de 'Vrienden van Zonhove' is te zien op www.stichtingwelzijnzonhove.nl

13 / 32

Hoe is het gesteld met de verkeersveiligheid in Son en Breugel?

Een ovatonde, dertien zebrapaden in de Nieuwstraat, het open staan van de brug over het Wilhelminakanaal. Ergernissen of juist toppers als het gaat om de verkeersveiligheid in de gemeente Son en Breugel. Respondenten van het burgerpanel TIPMooiSonenBreugel hebben hun mening gegeven op de vragen die gesteld zijn in de laatste peiling met betrekking tot de verkeersveiligheid in Son en Breugel.

Redacteur: Emmy Grit

Meningen
De meningen zijn verdeeld over de vraag hoe veilig een verkeersdeelnemer zich voelt in Son en Breugel. Er zijn fietsers en voetgangers die zich niet veilig voelen in het verkeer. Verder houden automobilisten zich vaak niet aan de 30 kilometer per uur, is te lezen in het rapport. Een respondent stelt voor om het dertigkilometergebied ook daadwerkelijk als een dertigkilometergebied in te gaan richten, waardoor automobilisten gedwongen worden om 30 kilometer per uur te gaan rijden.

Knelpunten
De Nieuwstraat en de vele gelijkvloerse kruispunten zijn een doorn in het oog van veel respondenten. "Een oplossing zou kunnen zijn dat het doorgaand verkeer helemaal niet meer door de kom van Son en Breugel zou mogen rijden", geeft een respondent aan. Ook wordt als knelpunt de Veerstraat genoemd. "De Veerstraat lijkt wel een autoweg", aldus een van de respondenten. "Er komt veel zwaar vracht- en sluipverkeer door. Op vrachtverkeer wordt totaal niet gehandhaafd. Door de straatjuwelen stroopt het verkeer op, waardoor de bewoners nog meer fijnstof inademen."

Onveiliger
Volgens de respondenten die mee hebben gedaan aan het onderzoek vindt een groot gedeelte dat de verkeersveiligheid in de gemeente Son en Breugel de laatste drie jaar achteruit is gegaan. Met name de straatjuwelen zorgen bij veel inwoners voor ergernis. "Die 'straatjuwelen' zijn echt gevaarlijke obstakels die voor de nodige extra veiligheidsproblemen zorgen. Leg dan, zoals bijna in alle gemeentes, drempels aan", aldus een respondent. "De verdeling van de straatjuwelen kan ook aanmerkelijk beter", aldus een andere respondent. Enig lichtpuntje in dit onderzoek is dat de zebrapaden voorzien zijn van reflectoren.

Fietsers
Voor fietsers is de Kanaalstraat (levens)gevaarlijk. Vooral tijdens de ochtend- en avondspits is het daar erg krap, onoverzichtelijk en druk. "Het is tevens voor fietsers ronduit gevaarlijk in het centrum", aldus een respondent. Oplossingen en tips die respondenten voordragen voor deze onveilige situaties zijn onder andere dat fietspaden verbreed moeten worden, fietsoversteekplaatsen beter zichtbaar gemaakt moeten worden, een vrijliggend fietspad gemaakt moet worden op de Nieuwstraat en Kanaalstraat en dat fietsers eenzijdig de ovatonde zouden moeten passeren.

Gevaarlijkste punt
Op de vraag 'Wat is het gevaarlijkste verkeerspunt in Son en Breugel?' regent het voorbeelden. De Boslaan, Europalaan, Veerstraat, Nieuwstraat, Wilhelminalaan met alle aangrenzende straten staan in de lijst van de meest gevaarlijke verkeerspunten, samen met de klachten over de verkeersjuwelen en de zebrapaden in de Nieuwstraat. Tevens worden er veel fietspadoversteekplaatsen genoemd als onveilige verkeerssituaties. Volgens de respondenten kan er veel aangepast worden om bovenstaande verkeerspunten veiliger te maken.

Oplossingen autoverkeer
Voorbeelden voor het veiliger maken, met name voor automobilisten, zijn onder andere op een andere manier verkeersvertragers aanleggen, snelheidsverlagende drempels aanleggen, doorgaand verkeer uit het centrum weren, minder zebrapaden en de afstand van parkeervak tot zebrapad vergroten, stoplichten plaatsen bij gevaarlijke kruispunten, verlichting beter afstellen en verlichting boven de weg gericht op het zebrapad in verband met schittering. Een optie die vaak genoemd wordt, is het verwijderen of anders plaatsen van de straatjuwelen, zodat het meer een verkeersvertrager wordt. De straatjuwelen zijn slecht zichtbaar en liggen soms te kort op elkaar, wat leidt tot opstoppingen. "Door de wegversmalling met de verkeersjuwelen is het voor de automobilist kennelijk niet altijd duidelijk wie er voorrang heeft. Wellicht beter aangeven", aldus een respondent.

Dertien zebrapaden
Of de dertien zebrapaden in de Nieuwstraat de verkeersveiligheid bevorderen, zijn de meningen verdeeld. Voorstanders geven aan dat voetgangers veiliger kunnen oversteken en het verkeer op de Nieuwstraat hierdoor in snelheid en doorgang belemmerd wordt. Tegenstanders vinden dat er te veel zebrapaden op een te kleine afstand liggen. Sommige zebrapaden liggen ingeklemd tussen parkeerplaatsen waardoor je als automobilist niet altijd kunt zien of er iemand aan komt lopen.

Ovatonde
Veel respondenten vinden de veiligheid bij de ovatonde zorgelijk. "Verkeersdeelnemers die deze ovatonde voor het eerst of zelden gebruiken vinden dat het onwennig en onoverzichtelijk is en dat de bochten niet natuurlijk zijn", volgens een van de respondenten. De ovale vorm met hoge binnenkant belemmert het volledige zicht op diverse richtingen. Verder is het gevaarlijk dat fietsers van links en rechts komen. De fietsers zouden de rijrichting moeten aanhouden en niet in tegengestelde richting fietsen. Verder geven respondenten aan dat het misschien zou helpen als er verkeersborden komen die aangeven dat dit een ovatonde is en geen gewone rotonde.

De brug in Son
Op de laatste stelling: 'De brug in Son draagt bij aan onveilige verkeerssituaties' gaven respondenten aan dat de brug vaak opengaat, ook tijdens de spits. Hierdoor loopt het verkeer aan beide kanten vast. Als de brug weer dicht is en het verkeer weer op gang komt, is dat vooral voor fietsers een onveilige situatie. Eén van de oplossingen zou kunnen zijn dat de brug minder vaak opengaat tijdens spitstijden.

Onderzoeksrapport
Het onderzoeksrapport wordt aangeboden aan wethouder Boersma, zodat hij de reacties van de respondenten kan lezen. Wellicht kan deze raadpleging een bijdrage leveren aan oplossingen in de verkeersveiligheid in Son en Breugel.

Nieuwe raadpleging
Wil jij meepraten/meedenken over actuele onderwerpen, meld je dan gratis en anoniem (vanaf 16 jaar) aan op www.tipmooisonenbreugel.nl.

BBQ-hapjes en muziek bij Lazy Sonnie Afternoon

The Good Lovelies met Kerri Ough, Sue Passmore en Caroline Brooks Foto: Ingezonden

Een Lazy Sonnie Afternoon, anders dan jullie gewend zijn. Er wordt voor een keer afgeweken van hun concept en verhuizen (bij goed weer) met hun podium van de Kapelzaal naar de sfeervolle Kapeltuin van La Sonnerie. Met kraampjes met overheerlijke BBQ-hapjes en muziek van het Canadees singer-songwriters-trio The Good Lovelies. Ze brengen als supportact het Duo Leaf Rapids mee bestaande uit Keri and Devin Latimer. Heerlijke muziek om je op mee te laten voeren op een zwoele lenteavond in juni.

The good lovelies
De uit Canada afkomstige Kerri Ough, Sue Passmore en Caroline Brooks zijn immens getalenteerde vocalisten en songwriters. Hun stemmen verweven zich moeiteloos in prachtige harmonieën, krachtig en puur, organisch en inspirerend. Aan hun muzikale oorsprong in de folk-roots hebben ze een rijkdom aan stilistische achtergronden toegevoegd, variërend van een vleugje pop, roots, jazz tot zelfs hiphop. Maar hun geluid blijft herkenbaar, ook nu zij zich verder ontwikkelen in toegankelijke en door pop beïnvloedde folk. In 2007 verscheen hun eerste album die meteen in de prijzen viel door het winnen van de prestigieuze Juno-award. Hun meest recente album heet 'Burn The Plan' en verscheen in 2017. Het album wordt gekenmerkt door opgewekte folk- en country-pop. Het trio wordt aangevuld tot een kwartet met de bekende bassiste Marie-Josee Dandeneau. Zij stond twee keer eerder op hun podium. Een optreden van The Good Lovelies ervaar je als indrukwekkend en onvergetelijk.

Leaf Rapids
Als support komt het duo Leaf Rapids, bestaande uit Keri and Devin Latimer, mee. Ze brachten onlangs hun nieuwste plaat 'Citizen Alien' uit op het door de bekende muzikant en producer Steve Dawson geleide Black Hen Records, hetgeen garant staat voor kwaliteit.

Aanvang/toegang
Lazy Sonnie Afternoon begint om 15.30 uur en duurt tot ongeveer 18.00 uur. Je bent vanaf 15.00 uur welkom. Er wordt geen entree geheven, maar na het optreden wordt om een bijdrage in de hoed gevraagd. Jullie gifts zijn noodzakelijk om deze unieke optredens voor de toekomst veilig te stellen. Kijk op www.lazysonnieafternoon.nl voor de jaaragenda en/of meld je aan voor de Nieuwsbrief. Ook vrienden en sponsoren kunnen zich op hun website aanmelden.

Niet vergeten
Volgende datum: Seizoensafsluiting met het Lazy Sonnie Afternoon FESTIVAL op zondag 7 juli. Met Old Grey & Restless, Mac Taple, Captain Gumbo, Root Bag en de legendarisch band van Herman Brood The Wild Romance.

Muziek-op-schoot-ochtenden

Foto: Ingezonden

Mama's en papa's, maar ook opa's en oma's, zijn welkom met hun kleintje van 0-4 jaar in de vestigingen van Bibliotheek Dommeldal, voor een muzikale workshop met de Wiebelbillenboogie. Francisca Storm is viooldocente.

Met enthousiasme draagt ze haar muziekkennis en muziekplezier over aan kinderen, zelfs aan de allerkleinsten die naar de Boekstartochtenden komen in juni in de Bibliotheek.

Samen met de kindjes zingen, dansen en naar muziek luisteren. En samen muziek maken. Want muziek maakt slim! Spelenderwijs stimuleert het de ontwikkeling op veel gebieden. Maar het is vooral ook leuk. En speciaal! Samen even alles om je heen vergeten. En daarna nog even nagenieten met een leuk boek of nog even ronddwalen door de bibliotheek. Met papa, mama, oma of opa boekjes uitzoeken, maakt de Boekstart-ochtend compleet.

BoekStart-activiteiten zijn bedoeld om het lezen met baby's, peuters en kleuters te stimuleren. Samen lezen schept een band tussen ouder en kind en is goed voor de taalontwikkeling.

De toegang voor deze ochtend is gratis en stilzitten is niet toegestaan. Wel graag even aanmelden in de activiteitenshop op www.bibliotheekdommeldal.nl. De Muziek-op-schoot-ochtenden zijn van 11.00-12.00uur, op: maandag 3 juni in vestiging Son en Breugel; dinsdag 4 juni in vestiging Mierlo; dinsdag 11 juni in vestiging Heeze; woensdag 12 juni in vestiging Geldrop; vrijdag 14 juni in vestiging Nuenen. Voel je vrij om te kiezen voor de vestiging en de datum van je voorkeur.

Waar heen op de rotonde Piet Heinlaan-Planetenlaan

Foto: Adrie Neervoort

Son en Breugel is een groene gemeente, maar op de rotonde Piet Heinlaan-Planetenlaan misschien wel iets te groen.

Op de rotonde staan drie prachtige bomen, mooi groot en voorzien van veel blad. Maar op dezelfde rotonde staat ook een paal met richtingsborden. Deze paal is echter nauwelijks nog zichtbaar. Kleine bomen worden groot en zorgen er nu voor dat de richtingsborden niet meer zichtbaar zijn.

Kabaal

Ruw werden mijn vrouw en ik gewekt uit onze slaap, midden in de nacht. Een oorverdovend kabaal klonk op vanaf de parkeerplaats achter ons huis, aan de kant van onze slaapkamer. Een hard, monotoon en aanhoudend geluid weerklonk tussen de huizen.

Een autoalarm, dachten we eerst. Nee, dat was het niet. 'Wanneer doet iemand er eens iets aan?' dacht ik. 'Komt het uit onze garage?' vroeg mijn lief. We besloten te gaan kijken, maar dat was het niet. Verrek, het komt van de parkeerplaats. Van mijn eigen auto, bleek al gauw toen ik de poort opendeed. De claxon, die een paar dagen tevoren was gerepareerd, wist van geen ophouden. Een beetje té goed gerepareerd.

In mijn nachtgoed deed ik de motorklep open en stond met mijn handen in het haar. Waar zit de uitknop? Uit pure wanhoop en vol schaamte kroop ik achter het stuur en drukte de claxon in. Zowaar, het hielp! De buurt baadde weer in rust, tenzij ik te hard of te zacht drukte, en de brulboei weer loeide, op volle toeren. 'Sorry!' riep ik, zonder dat iemand het kon horen.

Mijn lief en een buurvrouw, de enige die op het lawaai afkwam, keken onder de motorkap. De ingeschakelde hulplijn van de garage adviseerde de accu los te koppelen, tot een monteur zou komen. Twee vrouwen die het technische deel voor hun rekening nemen, terwijl de enige aanwezige man achter het stuur zit, het is het toppunt van feminisme.

De rust was weergekeerd, het wachten was nu op de monteur. Repareren kon hij het niet, maar wel een relais eruit halen, waardoor de claxon niet meer af kon gaan.

De andere ochtend, na een gebroken nacht, gingen we terug naar de garage. Het euvel was snel gevonden, de oplossing niet. Er was een onderdeel nodig dat ze niet op voorraad hadden, dat werd besteld. Twee dagen later kon ik terecht, twee dagen zonder claxon. Het is opmerkelijk, pas als je iets niet hebt, mis je het.

Die avond stond mijn auto weer op zijn vertrouwde plek, op de parkeerplaats achter ons huis. Het duurde een paar dagen voor ik met vertrouwen weer durfde te gaan slapen, zonder bang te zijn dat de claxon weer af zou gaan.

Eind goed, al goed. De garage heeft het probleem opgelost, met excuses. Geen van mijn buren heeft geklaagd, al hadden ze daar alle reden toe. Sorry buren, voor het kabaal!

Lakebike24: een evenement voor mountainbikers

Annebelle Pont in aktie tijdens de Lakebike24 (archieffoto) Foto: Marian van der Kallen

Voor de negende keer is Annabelle Pont uit Son en Breugel betrokken bij Lakebike24, dat in het weekend van 1 en 2 juni wordt gehouden op het terrein van Aquabest. In de eerste jaren reed Annabelle in teamverband mee en zat zij een aantal jaren in de organisatie. De laatste jaren rijdt ze mee als fanatieke mountainbikester.

Redacteur: Emmy Grit

Nederlands Kampioen
Lakebike24 is een mountainbikewedstrijd en bestaat uit verschillende onderdelen en tijden; een wedstrijd van 4 uur, 6 uur, 12 uur en zelfs van 24 uur. "Tijdens Lakebike24 kun je solorijden, maar ook in teamverband in estafette", vertelt Annabelle. "Het gaat erom wie de meeste kilometers op het uitgezette parcours aflegt in de tijd waar je voor hebt ingeschreven. In 2017 heb ik deelgenomen aan de 24-uur solowedstrijd voor dames, non-stop 24 uur fietsen. Op het prachtige parcours heb ik de meeste kilometers bij de dames afgelegd en werd ik gekroond tot Nederlands Kampioen."

Sfeer proeven
Tijdens het weekend dat Lakebike24 wordt gehouden komen tussen de 500 en 600 deelnemers aan de start, afkomstig uit heel Nederland, België, Frankrijk en Duitsland. "Tussen de deelnemers zijn dit jaar acht deelnemers uit Son en Breugel", aldus Annabelle. Voor zowel recreanten als fanatieke sporters is Lakebike24 een heel mooi evenement, maar ook voor het publiek. Op het middenterrein en langs het parcours zijn veel plekken waar je de deelnemers goed voorbij ziet komen. "Wil je zelf eens aan een wedstrijd deelnemen, dan is dit een mooie gelegenheid om te komen kijken en de sfeer te proeven", vertelt Annabelle.

Deelneemster
Vijf jaar geleden is Annabelle, samen met haar vriend Robert, betrokken geraakt bij de organisatie van Lakebike24. "Ik wilde toch liever zelf deelnemen. Ik wilde het eens proberen om 24 uur te blijven fietsen, vandaar de keuze om organisatorisch een stap terug te doen en te gaan focussen op de wedstijd." Dit jaar verschijnt Annabelle, samen met haar teammaatje Martijn Driedonks aan de start voor de 12-uurswedstrijd.

12-uurswedstrijd
"De wedstrijden starten op verschillende tijden. De 12-uurswedstrijd start in de nacht van zaterdag op zondag om 01.00 uur. We willen elkaar iedere ronde afwisselen, zodat we beiden fit blijven. Als je meerdere rondjes achter elkaar fietst, kan dit ten koste gaan van de conditie waardoor vermoeidheid kan optreden. Door de vermoeidheid fiets je minder hard en leg je minder kilometers af", geeft Annabelle aan. "Op deze manier de wedstrijd ingaan is best pittig, tussen de rondes door is er weinig tijd om uit te rusten. Maar als je wilt winnen, moet je risico's nemen."

Inschrijven
Wil je nog deelnemen aan deze wedstrijd en heb je je nog niet ingeschreven, kijk dan snel op www.lakebike24.nl. Op deze website staan tevens alle starttijden vermeld. Annabelle hoopt dat er mountainbikers uit Son en Breugel enthousiast zijn geworden door het lezen van dit artikel. "Denk vooral niet dat het niets voor jou is. Meedoen is belangrijker dan winnen."

Boerenfamilie Schots in magazine Jumbo

Bedrijfsleider Ted van Gestel en Paul Schots houden samen het magazin vast

'Wat we doen is groen' is het motto van de gemeente Son en Breugel. Daarmee wil zij haar inwoners bewust maken van het belang van duurzaam leven. Bij Paul en Lia Schots past dit motto als gegoten. Zij runnen op Olen in Son en Breugel het biologisch melkveebedrijf De Hofstad.

Redacteur: Adrie Neervoort

Wat Paul en Lia doen is zeker groen. Mede daarom leveren zij de melk aan Campina die dit weer gebruikt voor mooie biologische producten, zoals de biologische boerenyoghurt van Campina. Jumbo heeft een breed assortiment voor haar klanten en daarin ontbreekt natuurlijk ook het biologisch aanbod niet. De biologische boerenyoghurt van Campina, met de melk van het melkveebedrijf van Paul en Lia, staat in het zuivelvak van Jumbo Son en Breugel.

Alle reden om de leverancier van de melk voor te stellen aan de klanten van de Jumbo. In HALLO, het inspiratiemagazine van de Jumbo, is het verhaal van Paul en Lia Schots en hun drie kinderen deze week te lezen. Het magazine is gratis verkrijgbaar bij de Jumbo in Son en Breugel.

16 / 32

Sint Genoveva-kerk
Zondag 2 juni09.30 uur: Eucharistieviering m.m.v. Breugels kerkkoor. Kinderwoorddienst
. Intenties: Ad Versantvoort, Miny van de Ven-Winkelman, Karel en Elisabeth Faessen-van Tilburg, Piet en Hein en Nettie van Eck en ouders Jan en Doortje van Eck, ouders Thoonen-Royackers en zoon Bart en Betsie en Marian, Piet Swinkels en overleden ouders Swinkels-Gruithuijzen, Cor Groeneweg.

11.00 uur: Eucharistieviering m.m.v. het Sons Parochiekoor. Intenties: Theo van den Oever, Tiny van Laarhoven, Nolda Roestenburg-Versantvoort, Harrie van Rooij.

Zondag 9 juni, Hoogfeest Pinksteren
09.30 uur: Eucharistieviering m.m.v. Breugels kerkkoor. Intenties: Ietje van Dinther-Raeven, Jeanne en Peter Verstappen, An Rooijakkers-Daniëls, overleden ouders Meulendijks-Vermeulen.
11.00 uur: Eucharistieviering m.m.v. het Sons Parochiekoor. Intenties: Corrie en Leo van de Ven – van den Hurk, Antoon en An van Dijk – van de Wijdeven, Toon, Riek en Jo van Grotel, Frits en Doortje Maas – de Bijl, Els Swinkels – Swinkels, Jeanne Stroucken – van Nuland, Jan Sanders, Herman Benning.

In beide Eucharistievieringen:
Collecte voor de organisatie Week Nederlandse Missionaris

Maandag 10 juni, Tweede Pinksterdag
09.30 uur: Eucharistieviering m.m.v. het Breugels Kerkkoor

Overige kerkdiensten
Son en Breugel
Donderdag 30 mei, Hemelvaartsdag
11.00 uur: Eucharistieviering bij de Mariakapel aan de Beverlaan m.m.v. het Sons Gregoriaans koor. Intentie: Lieke Braam-van Dieren.

Zaterdag 1 juni
16.30 uur: Woord- en communieviering in Berkenstaete

Zaterdag 8 juni
16.30 uur: Woord- en communieviering in Berkenstaete

Het Parochiebureau Son, Kerkplein 7, is op vrijdag 31 mei gesloten.

Martinuskerk Centrum
Donderdag 30 mei Hoogfeest van Hemelvaart
09.30 uur: Eucharistieviering met Het Martinus koor. Intenties: Overleden ouders Kapteijns en Toon, Maria en Sjaak, Bert van Heesch, Cor van den Hoogen, Thea Spierings – van Keulen, Ernst en Diny van de Meulen – Hillebrand.

Vrijdag 31 mei zijn de diverse parochiecentra (Martinuskerk, Eerschot en Son) gesloten.

Zaterdag 01 juni
19.00 uur: Eucharistieviering met Het Goede Herder koor. Intenties: Mien van Susante – Drijvers (mgd), Gerard Voets.

Zondag 2 juni Zevende Zondag van Pasen
09.30 uur: Eucharistieviering met Het Martinus koor. Intenties: Mien van Oss – van der Linden (mgd), echtgenoot Adrianus van Oss en dochter Antoinette, Ineke Lintsen – Suringa (mgd), Tonnie Prinssen – van den Berg, Huward Bekkers vanwege zijn sterfdag, Sientje Janssen – van Laarhoven (mgd).

Maandag tot en met vrijdag
19.00 uur: Eucharistieviering in de Martinuskerk in Sint-Oedenrode, waarna de mogelijkheid tot stil gebed en het ontvangen van het sacrament van boete en verzoening tot 20.00 uur.

Woensdag 5 juni
19.00 uur: Eucharistieviering in de Heilige Ritakapel te Boskant.

Boeken voor de Boekenbeurs dagelijks in te leveren in de kerk van Eerschot van 10.00 uur tot 12.00 uur, behalve tijdens schoolvakanties.

Sint-Antonius Nijnsel
Zondag 2 juni
11.00 uur Woord- en communieviering met gemengd koor. Intenties: Roland Vulders, Ben Habraken.

Dinsdag 4 juni
9.00 uur 8ste noveen H. Antonius van Padua.

Kerkdienst Protestantse kerk
(PKN) Son en Breugel
Zondag 2 juni
10.00 uur, Mw. J. Nieuwenhuizen

Stichting Taxus Taxi haalt snoeisel op voor chemotherapieën

Jaarlijkse inzameling taxussnoeisel

Foto: Merlin Daleman

De jaarlijkse inzameling van taxussnoeisel door stichting Taxus Taxi gaat maandag 10 juni weer van start. Het snoeisel van deze haagplant wordt gebruikt voor de productie van Taxol, het basisbestandsdeel van de chemotherapie.

"We zijn elk jaar weer blij dat zoveel mensen mee willen doen met het inzamelen", vertelt Werner Toonen van stichting Taxus Taxi. Elk jaar opnieuw worden duizenden chemotherapieën gemaakt van het verzamelde taxussnoeisel. "De opbrengst varieert per jaar, maar het allerbelangrijkste is dat met deze inzameling een flinke bijdrage kan worden geleverd in de strijd tegen kanker", benadrukt Werner, die met Taxus Taxi het snoeisel gratis komt ophalen bij mensen. "Wij zamelen al sinds 2009 in en elk jaar komt onze inzamelingsactie weer terug. Wij zien het als een service, want we zijn blij dat elk jaar mensen samen met ons de strijd tegen kanker willen aangaan. Simpelweg door het taxussnoeisel voor ons te bewaren."

Goede voorbereiding
Om bezitters van de Taxusplant goed voor te bereiden, wil Werner twee zaken graag benadrukken. "Broei is de grootste boosdoener als het gaat om de bruikbaarheid van het snoeisel. Om dit te voorkomen, adviseren wij mensen altijd om in het midden van het snoeisel een kuil te maken ter grootte van een voetbal." Wat ook van belang is, is de hoeveelheid snoeisel. "Er is een minimale hoeveelheid nodig om het financieel haalbaar te maken, want het is een gratis service die we aanbieden. De minimale hoeveelheid is een volle kruiwagen of een halfgevulde Taxus Taxi Tas, die gratis kan worden opgehaald bij verschillende uitgiftepunten (o.a. Boerenbond, Welkoop en Intratuin). "Zonder onze partners, onder wie ook Den Ouden Groep, zijn wij nergens."

Afspraak inplannen
De inzameling gaat vanaf maandag 10 juni van start. Wie wil deelnemen aan deze actie, kan 24 uur per dag een afspraak voor het ophalen inplannen via www.taxustaxi.nl/afspraak. "Onze voorkeur heeft dat u een afspraak laat inplannen zo kort mogelijk nadat u uw taxushaag heeft gesnoeid. De taxustwijgjes bevatten dan nog de meeste werkzame stof", zegt Werner, die tot slot aangeeft dat stichting Taxus Taxi nog op zoek is naar vrijwilligers die zich in het seizoen enkele uren per week willen inzetten voor de 'Strijd tegen kanker'.

Meer informatie over het inzamelen van snoeisel en de stichting Taxus Taxi via www.taxustaxi.nl of Facebook.

Nacht zonder dak

Slapen in kartonnen dozen (archieffoto 2017) Foto: Ingezonden

Een groep van circa 20 kinderen (voornamelijk vormelingen) van de H. Oda parochie St.Oedenrode/Son en Breugel zijn al een poosje bezig met de voorbereidingen voor de 'Nacht Zonder Dak' (NZD). De NZD van deze parochie vindt plaats op 31 mei in de parochietuin van Den Bauw, St. Genovevastraat 29 in Breugel. De deelnemers zamelen geld in voor een goed doel.

De kinderen beginnen 31 mei rond 16.00 uur met het bouwen van de 'krotten'. Tijdens NZD slapen jongeren één nacht in een zelfgebouwd krotje, zoals jongeren aan de andere kant van de wereld elke nacht moeten doen. Ze laten zich hiervoor sponsoren door familie, vrienden en bedrijven in hun omgeving.

Er is al een en ander geregeld. IKEA sponsort kartonnen dozen voor de krotjes, Bakkerij Bekkers en de AH in Son sponsoren een simpele maaltijd, zodat alle opgehaalde gelden naar het goede doel kunnen gaan.

Kijk voor meer informatie www.nachtzonderdak.nl.

Weer een stukje Sonse historie ontdekt (deel 2)

Bemonstering van de middeleeuwse boomstamput Foto: © boek Sporen onder Betonson

In de vorige editie van DeMooiSonenBreugelKrant is in een korte samenvatting de resultaten van het archeologisch onderzoek op het oude terrein van Betonson vermeld. Zeer de moeite waard. De oudste vondsten dateerden uit de Late Middensteentijd. Toch ruim 5000 jaar voor onze jaartelling, dus 7000 jaar oud! Vermeld werden ook de vondsten uit de Brons-, IJzer- en Romeinse tijd. Ja, Betonson had heel wat te verbergen. Om het verhaal compleet te maken, hierbij een kort overzicht van de resultaten uit de Middeleeuwen en Nieuwe Tijd.

Middeleeuwen (450 n. Chr.- 1500 n. Chr.)
- Plattegronden van twee huizen/boerderijen, een groot bijgebouw, meerdere kleine bijgebouwen, palenrijen en kuilen.- Het gevonden aardewerk -(Badorf-, Walberberg- en Mayenaardewerk)- was voor een groot gedeelte uit het Rijnland afkomstig.- Gevonden werd eveneens een boomstamwaterput. Deze putten waren veel voorkomend in de Middeleeuwen. Een eiken boomstam werd in twee of drie stukken gespleten en met een dissel uitgehold. Vervolgens werden deze stukken weer strak aan elkaar bevestigd. Een boomstamschacht zogezegd. Aansluitend werd deze schacht in een gegraven kuil geplaatst en vast ingegraven. Uit dendrochronologisch onderzoek (jaarringen onderzoek) is vastgesteld dat het hout van deze put stamt uit 800 n. Chr. Rond die tijd zal de put dus vervaardigd moeten zijn. Een groot gedeelte van de boomstamschacht is opgegraven kunnen worden en is geconserveerd. Het zou toch prachtig zijn als deze middeleeuwse put een plekje kreeg in een voor iedereen toegankelijke openbare ruimte, bijvoorbeeld het gemeentehuis. Dan kan iedereen ervan genieten.

Nieuwe tijd (1500 n. Chr. – Heden)In vroeger jaren, al in de 17e eeuw, liep over het terrein van Betonson de weg van Woensel naar St. Oedenrode. Een zandweg uiteraard, lopende door het gebied met de naam Den Heuvel. Links en rechts van deze weg lagen de buurtschappen Esp en Houtens. De weg werd met name gebruikt door voetgangers, klein verkeer en herders die met hun schapen van Woensel naar de heide ten noorden van Son trokken.

Tijdens het archeologisch onderzoek zijn twee erven gevonden die aan deze weg lagen. Op een van deze erven werd een huis/boerderij met bijgebouw en een put, met putmik, opgegraven. Verder wist men een tuin en enkele leemwinningskuilen bloot te leggen. Het leem werd bijvoorbeeld gebruikt om wanden aan te smeren en om er stenen van te bakken.

Op een andere plek zijn de resten van een langgevelboerderij teruggevonden. Deze boerderij, eigendom van de fam. Rooijakkers en gebouwd in 1864, werd in 1971 gesloopt zodat Betonson verder uit kon breiden. Oude kaarten leert men echter dat er voor die tijd ook al een (houten) boerderij op deze plaats stond.

Tot slot
Archeologisch onderzoek heeft aangetoond dat het terrein van Betonson, evenals het eerder onderzochte bedrijventerrein Ekkersrijt, een rijke historie kent. Er zijn sporen uit de middensteentijd en bronstijd gevonden. Er was reeds sprake van nederzettingen in de midden-ijzertijd en de Romeinse tijd. Eveneens erven uit de middeleeuwen en nieuwe tijd. Daar alleen onderzoek- en bouwsleuven, bijvoorbeeld funderingsleuven, onderzocht zijn, blijft een groot deel van het bodemarchief nog jaren bewaard. Nog decennialang voer dus voor de volgende generatie archeologen. Son en Breugel heeft een zeer lange en interessante geschiedenis.

Voor nu worden al die mensen bedankt die bij het onderzoek betrokken zijn geweest en hun informatie gedeeld hebben. Zo ook mevr. A. Korff-Lanting van de eigen Heemkundekring. Op 22 oktober organiseert de Heemkundekring een avond voor iedereen die in archeologie geïnteresseerd is. Ria Bervens, regioarcheoloog bij de Omgevingsdienst Zuidoost-Brabant die vrijwel alle archeologische onderzoeken in deze omgeving coördineert en in deze natuurlijk veel kennis paraat heeft, komt deze avond verzorgen. U hoort nog van ons.

Kioskoptredens in de komende weken

In de kiosk vinden de komende weken diverse optredens plaats. Zet de data en de tijden vast in je agenda, zodat je zeker weet dat je niets mist.

Zaterdag 1 juni
14.00 – 16.00 uur: Muziekgroep Unity
Muziekgroep Unity uit Eindhoven bestaat uit 23 muzikanten en is in 1990 opgericht. De groep speelt diverse soorten van gevarieerde muziek.

Zondag 2 juni
14.00 – 16.00 uur: Ouderen in het zonnetje
Een razendsnelle afwisseling van een grote diversiteit aan artiesten met nummers die iedereen kan meezingen en heerlijke emoties zullen oproepen. Met een gastoptreden van Ernst Daniël Smid. Bij minder goed weer gaat dit evenement in ieder geval door in de zaal van De Zwaan. De middag wordt georganiseerd door de Stichting Goud Voor Oud.

Woensdag 5 juni
20.00 – 22.00 uur: The Vitals
In de zestiger jaren begonnen vijf jongens uit het Eindhovense stadsdeel Stratum de band The Vitals. Inmiddels hebben ze tientallen jaren ervaring in het brengen van instrumentale nummers van onder andere The Shadows, Santana, vele nummers van The Beatles, The Hollies, The Kinks. Maar er komt ook een enkel recenter nummer voorbij van Queen of bijvoorbeeld Dire Straits. De twee originele leden Theo Bell, (zang) en Pieter van de Boom (zang en gitaar) uit Son worden aangevuld met twee gedreven muzikanten Terry Emons (zang en drums) en Klaas Aldenhoven (bas).

Donderdag 6 juni
14.00 – 16.00 uur: Seniorenorkest Nuenen
De muzikanten brengen een aantal nummers uit hun gevarieerde repertoire. Het orkest is opgericht in 1987 en bestaat dus al meer dan 30 jaar. De muzikanten treden voornamelijk op in verzorgingstehuizen onder het motto 'Onze hobby is uw luisterplezier'. Het orkest was al een paar keer eerder te gast op de kiosk.

Voor alle optredens geldt dat ze alleen doorgaan met goede weersomstandigheden. De toegang is gratis.

Anny Koopmans en Albert van der Sande erelid EHBO

Ereleden Annie en Albert Foto: Ingezonden

Het bestuur van de EHBO-vereniging Son en Breugel heeft onlangs Anny Koopmans en Albert van der Sande benoemd tot erelid. Zowel Anny als Albert hebben de afgelopen jaren laten zien dat zij in hart en nieren EBHO'er zijn. Regelmatig hebben zij hulpverleend bij evenementen en zijn maandelijks aanwezig bij de lessen.

Anny is inmiddels 17 jaar in het bezit van het diploma. Ze is iedere week bij de les aanwezig en geeft regelmatig feedback, zowel aan de medecursisten als aan het kader. Albert is al 39 jaar lid van de vereniging. Na een aantal jaren als lid is hij kaderinstructeur geworden. Het lesgeven ging hem goed af. Albert heeft menig cursist opgeleid tot een volwaardig EHBO'er.

Tweede editie Dott&Dine groot succes

Foto: Ingezonden

De tweede editie van Dott&Dine vond woensdag 22 mei plaats. Deze keer werd Dott&Dine in De Zwaan georganiseerd. De avond werd drukbezocht,

Ongeveer 75 mannen en vrouwen konden genieten van een viergangen diner met tussen de gangen door een modeshow met de nieuwste mode van DOTT.fashion. Qua eten had men een keuzemenu waar je kon kiezen uit vlees, vis of vegetarisch. Zo was er voor ieder wat wils. Het eten zag er goed uit en was volgens de klanten erg lekker. Het personeel van De Zwaan zorgde ervoor dat niemand iets tekort kwam.

De eigenaresse Kim Roefs van DOTT.fashion gaf tijdens de modeshow rondes informatie over de kleding en de trends. Tijdens de hele avond kon men ook op de beamer de resultaten zien van de voorgaande fotoshoots met de kleding van DOTT. Na de modeshow en het eten bood De Zwaan de klanten nog een bakje koffie of thee aan van het huis.

Tevens waren de deuren van DOTT.fashion geopend tot 23.30 uur. Het was een erg drukke avond in het winkeltje aan de Airbornestraat. Je kunt dus wel zeggen dat het een geslaagde avond was. Zeker voor herhaling vatbaar.

Prokkelweek bron van inspiratie en verrassingen

Den Haag, 3 juni 2015.Prikkelstage op ministerie van Sociale Zaken in Den Haag. FOTO MINSZW/VALERIE KUYPERS Foto: Valerie Kuypers

Tijdens de twaalfde nationale Prokkelweek, van 3 tot en met 8 juni, ontmoeten duizenden mensen met en zonder verstandelijke beperking elkaar. Na het recordjaar 2018 ziet het er naar uit dat de komende editie opnieuw records gaat breken. Vooral de inhoud en kwaliteit van de activiteiten valt op.

In de Prokkelweek worden verschillende activiteiten georganiseerd op lokaal, regionaal en landelijk niveau, waarbij inspirerende ontmoetingen centraal staan. Tijdens zogenaamde Prokkelstages lopen in een groot aantal verschillende organisaties en bedrijven en op verschillende afdelingen mensen met een beperking mee. Regelmatig zorgt een Prokkelstage voor een reguliere baan bij een organisatie. Brabantse zorginstellingen die meedoen aan de komende Prokkelweek zijn onder andere ASVZ, ORO, Prisma, Severinus en SWZ. SWZ Zonhove doet voor het elfde jaar mee. Vorig jaar wonnen zij de 'Gouden Prokkel' met de 'Verkeersweek op wielen'.

Dit jaar doen zij mee met de volgende activiteiten:
- Op maandag 3 juni neemt team de Sonse boefkes (cliënten Zonhove en medewerkers UWV) deel aan Sterrenslag in Utrecht en David gaat maandag en dinsdag mee 'Zeilen op Zee'.
- Op dinsdag 4 juni is er bij Lunchroom de Komeet een lunch voor ouderen uit de buurt, verzorgd door de Komeet en medewerkers van VGZ.

Er gaan verschillende cliënten en medewerkers van Zonhove stagelopen. Ondermeer op de recreatie afdeling van Zonhove, maar ook bij Carglass Eindhoven in de werkplaats en in het Callcenter op Ekkersrijt. Twee medewerkers van begeleid werken van SWZ gaan zeilen op het IJsselmeer, als stage.

Alle activiteiten staan in het teken van Prikkelende ontmoeting van mensen met en zonder verstandelijke beperking.

Triest, maar ook bijzonder....

Een oudere meneer (ik schat 80+) staat bij de kassa van Primera. Zorgvuldig had hij een condoleance-kaart uitgezocht en wilde deze afrekenen. Hij ontdekt dat zijn geld en bankpas uit zijn portemonnee verdwenen zijn en zegt: "Hoe kan dat nou? Net vroeg een jongeman op straat of ik geld kon wisselen. Toen zat mijn briefje van 50 en 20 euro er nog in en nu is het weg. En ook mijn bankpas is ineens weg."

Ik verwijs deze meneer naar het gemeentehuis in de hoop dat daar politie aanwezig is om aangifte te doen. Wellicht loopt de dader nog in het centrum. Meneer laat de kaart achter omdat hij die niet kan betalen en loopt naar het gemeentehuis.

De volgende klant vraagt of ze het goed heeft gehoord dat die meneer is bestolen en dat hij daarom zijn kaart niet kon betalen. Dat klopt. Ze geeft aan de kaart graag voor meneer te betalen. Geweldig! Ik loop naar het gemeentehuis waar deze meneer door de receptioniste wordt geholpen om in contact te komen met de BOA en ik geef hem de kaart en vertel dat een andere klant deze voor hem heeft afgerekend.

Hij staat er nog steeds beduusd bij, emotioneel van alles wat hem is overkomen. Maar toch zie ik even een kleine glimlach op zijn gezicht als ik de kaart overhandig. Een klein gebaar van deze mevrouw, maar het geeft deze meneer een goed gevoel. Fijn dat er zulke mensen in ons dorp wonen!

Ineke van Uden
Son en Breugel

Nieuw subsidiebeleid: zaalsporten gaan erop vooruit!

De nieuwe subsidieverordening is eenvoudiger, duidelijker, transparanter en ook nog eens rechtvaardiger. De zaalsporten gaan er flink op vooruit en dat was hard nodig!

De oude subsidieverordening is in 2005 opgesteld en was aan herziening toe. Het werd steeds onduidelijker welke aanvrager welk bedrag kreeg en waarom. Door allerlei individuele aanpassingen was het niet meer transparant en was het ook steeds lastiger te controleren of een vereniging kreeg waar die recht op had. Daarom dus een nieuwe subsidieverordening.

Het CDA is van meet af aan voorstander geweest van een betere verdeling van de subsidiegelden. De zaalsportverenigingen verkeerden zonder uitzondering in moeilijke omstandigheden. Ons eigen CDA-onderzoek (oktober 2018), gaf een verontrustende uitkomst. De contributie dreigde onbetaalbaar hoog te worden, zaalhuur die maar voor een klein deel vergoed werd, nauwelijks reserves om tegenslagen op te vangen, aantal jeugdleden dat terugliep en besturen die met de handen in het haar zaten.

In onze gemeentegids wordt in de inleiding gesproken over 'de rijkheid van sporten' die wordt aangeboden. Juist de vele, kleine verenigingen zorgen voor dit rijke aanbod van sport, cultuur en sociale zorg. Voor deze kleine verenigingen hebben we ons extra ingezet. En met succes. De subsidiepot wordt beter verdeeld door een andere en eenvoudigere grondslag. Voortaan krijgen niet alleen jeugdleden, maar alle leden een vergoeding. Gunstig als je veel seniorleden hebt. Verder wordt zaalhuur voor een groter deel gecompenseerd. Hiermee wordt sport en cultuur in brede zin ondersteund en betaalbaar gehouden. Iedereen ins ons dorp moet kunnen deelnemen.

De einduitkomst is dat het nieuwe beleid net wat meer kost dan de oude regeling, namelijk zo'n 40 duizend euro (10%). Een belangrijk deel hiervan wordt besteed aan een overgangsregeling die in 2023 stopt. Deze overgangsregeling zorgt ervoor dat verenigingen die erop achteruitgaan niet meteen grote bedragen gaan missen. Ze krijgen drie jaar lang steeds iets minder tot het nieuwe bedrag is bereikt.

Wat dit nieuwe subsidiebeleid bijzonder maakt, is de intensieve wijze waarop alle betrokkenen hebben meegedacht. Alle verenigingen hebben tijdens twee inspraakavonden hun zegje kunnen doen. Tijdens het proces zijn ze op de hoogte gehouden en dat blijft ook nog even zo. Met de verenigingen die er wat op achteruitgaan, zijn gesprekken gevoerd om gezamenlijk naar oplossingen te zoeken. Dit werd zeer gewaardeerd. Wat het geheel nog extra bijzonder maakt, is de soepele samenwerking tussen alle raadsfracties. Een raadsbrede werkgroep heeft gezamenlijk nieuw subsidiebeleid ontwikkeld en als initiatiefvoorstel ingediend bij het college. Deze samenwerking smaakt naar meer. Wij bedanken alle fracties voor hun constructieve opstelling.

Fractie CDA, Son en Breugel
Voor een betrokken, betrouwbaar bestuur. Ga voor meer informatie naar www.cdasonenbreugel.nl of ga daar over dit onderwerp met ons in gesprek.

Verkoop Kleine Jantje Beton Loterij gestart

Basisschoolleerlingen van De Harlekijn komen in actie voor buiten spelen. Vanaf woensdag 22 mei t/m 5 juni komen leerlingen van deze school, samen met ruim 20.000 kinderen van ruim 180 basisscholen in Nederland twee weken lang in actie.

De lotenverkoop van De Kleine Jantje Beton gaat vanaf 22 mei van start. De helft van de opbrengst wordt door de scholen besteed aan spelen en bewegen op en rondom hun eigen schoolplein. Met de andere helft worden projecten van Jantje Beton ondersteund.

'Tikkie jij bent 'm!'
Ook dit jaar kunnen leerlingen van deelnemende scholen niet alleen lootjes via het verkoopboekje verkopen, maar ook online. Handig, voor iedereen die verder weg woont of geen machtiging in wil vullen. De online lootjes worden verkocht via de Tikkie jij bent 'm! actie:www.jantjebeton.nl/tikkielot.

Dave Ensberg, directeur-bestuurder van Jantje Beton: "Kinderen vinden het verkopen van lootjes heel leuk. Ze leren hier ook van. En ze vinden het superleuk om kinderen te helpen voor wie buiten spelen minder vanzelfsprekend is. Hoe leuk is het, dat je als ouder je kind kunt helpen, door iedereen in je omgeving uit te nodigen voor Tikkie jij bent 'm! actie van De Kleine Jantje Beton Loterij. Voor basisscholen is de Loterij ook van groot belang, zeker in deze tijden van financiële schaarste. 13% van de basisscholen in Nederland is 'arm'. Bijna alle basisscholen begroten voorzichtig en investeren daardoor ook minder in hun schoolpleinen. Dan is de opbrengst van de Loterij een welkom extra zakcentje!"

50% van de opbrengst
De helft van de opbrengst mogen de scholen zelf besteden aan speelmaterialen voor meer spelen en bewegen op en rondom het schoolplein. De favoriete speelplek van kinderen. In de afgelopen jaren hebben duizenden scholen met de opbrengst hun schoolplein opgeknapt of gave speelmaterialen aangeschaft. Met de andere helft worden projecten van Jantje Beton ondersteunt, zodat meer kinderen meer kunnen spelen. Projecten voor kwetsbare kinderen krijgen hierbij speciale aandacht.

Het 'openbaar groen' in ons dorp

Foto: Ingezonden

Het voorjaar is bij uitstek het seizoen om te zien hoe we met ons onderhoud van het openbaar groen omgaan. Dorpsbelang bepleit al jaren een zodanig maaibeleid dat flora en fauna er voordeel van hebben.

Tot eind vorig jaar is daar niet veel van terecht gekomen, maar helaas zien wij ook dit jaar voorbeelden van hoe het niet moet. Bijgaande foto illustreert het huidige maaibeleid, waarop blijkbaar geen gemeentelijk toezicht plaatsvindt. Grote stappen, snel thuis. Naar aanleiding daarvan hebben wij aan de verantwoordelijke wethouder gevraagd hoe ons toezicht op de uitvoering van groenonderhoud is geregeld. Daar hebben we nog steeds geen antwoord op gekregen en dat is ook niet zo gek als je bijgaande foto bekijkt. Blijkbaar is er dus geen toezicht en hebben aannemers in onze gemeente vrij spel. Dat gaat ons op termijn dus nog veel geld kosten.

Eef van Turnhout
Fractie Dorpsbelang Son en Breugel

Week van de Jonge Mantelzorger 2019

Jonge mantelzorgers staan centraal in de week van 3 tot en met 9 juni. Na het succes van vorig jaar is de Week van de Jonge Mantelzorger uitgegroeid tot een nationaal fenomeen. Met het thema '24/7 zorgen' vraagt Vanzelfsprekend!?, platform voor Jonge Mantelzorgers, samen met 21 gemeentes aandacht voor een vaak ongeziene groep jongeren.

Onzichtbaar
De Week van de Jonge Mantelzorger is een initiatief om het gesprek aan te gaan over en met jonge mantelzorgers. Zij dragen dag en nacht de last van zorg voor een gezinslid. Elk gezin, elke zorgbehoevende en elke mantelzorger is anders. Maar wat jonge mantelzorgers met elkaar gemeen hebben, zijn hun zorgtaken, hun kopzorgen en soms gemis aan zorg en aandacht. De Week van de Jonge Mantelzorger maakt dat zichtbaar door de jonge mantelzorgers en hun belevingen in de schijnwerpers te zetten.

24 uur 7 dagen per week
Voorafgaand aan en tijdens de week draait het om het thema '24/7 zorgen'. Mantelzorger ben je altijd, niet alleen als je boodschappen doet, een zusje kalmeert of je ouders medicijnen toedient. Via commercials, posters, ansichtkaarten, een gezamenlijke website, Facebook-pagina en andere social mediakanalen komt dit tot uiting. Elke gemeente vult de Week van de Jonge Mantelzorger verder in met uiteenlopende activiteiten.

Activiteiten
De gemeente Son en Breugel / Steunpunt Mantelzorg LEVgroep doet dat door in de week van 3 juni activiteiten te organiseren. Een overzicht van deze activiteiten is vermeld in de flyer op deze pagina. Voor informatie en aanmelden kun je contact opnemen met Marieke Schoenmakers via marieke.schoenmakers@levgroep.nl of 06-10853842.

Deelnemers
Dit jaar nemen de volgende gemeentes deel aan de Week van de Jonge Mantelzorger: Alblasserdam, Best, Boxtel, Brabantse Wal, Breda, Den Bosch, Dongen, Geertruidenberg, Geldrop, Gilze en Rijen, Goirle, Heusden, Hilvarenbeek, Meierijstad, Middelburg, Nuenen, Son en Breugel, Tilburg, Veere, Vlissingen en Waalwijk. Meer informatie volgt op www.weekvandejongemantelzorger.nl.

'Slappe Zanik Avonden' in het Vestzaktheater

Ze staan al jarenlang als vast item in het programma van het Vestzaktheater en mochten natuurlijk ook dit seizoen niet ontbreken: de 'Slappe Zanik Avonden', met een selectie van de beste Brabantse tonpraters. Dit jaar worden deze avondvullende lachavonden gehouden op vrijdag 18 oktober en zaterdag 19 oktober.

De voorstellingen beginnen om 20.15 uur, de entreeprijs bedraagt 15 euro en voor beide avonden is nog een beperkt aantal kaartjes beschikbaar. Dit jaar kan het publiek weer genieten van een aantal tonpraters van grote reputatie.

Er zijn optredens van:
Berry Knapen
Berry vindt het heerlijk om de boel op zijn kop te zetten en met het publiek te 'kloten'. Nee, hij is niet te beroerd om het publiek erbij te trekken. In de 'ton' is hij in zijn element. Absurde humor, onvoorspelbaar, hilarisch, explosief, een tikkeltje brutaal…, heerlijk!

Boy Jansen
Sinds het begin dat Boy mee doet aan het Brabants kampioenschap tonpraten staat hij in de top drie. Door de vlieguren die hij de afgelopen jaren gemaakt heeft, durft hij u bijna lachgarantie te geven. Door zijn grappige vondsten, ijzersterke typetjes en vlijmscherpe improvisatie weet hij vele zalen voor zich te winnen.

Hans Verbaarschot
Tonpraten is voor hem een vorm van leven. Hans is er altijd mee bezig en altijd probeert hij anders naar een bepaalde situatie te kijken. Met zijn ADB (Algemeen Beschaafd Deurnesch) speelt hij met de taal, daarbij is zijn kracht het beeldend vertellen. Het zo uitkramen dat het publiek het ziet gebeuren en ze vervolgens te verrassen door er een compleet andere wending aan te geven.

Frank Schrijen
Is de persoon om een zaal te vermaken met zijn 'lekkere humor' is de zaal al gauw aan de rol en blijft hij zijn publiek van A tot Z boeien. Volgens velen één van de betere tonpraters van Nederland met spitse teksten en een onnavolgbare mimiek.

Jasper van Gerwen
Is een geval apart. De laatste jaren heeft hij menig zaal mogen bespelen. Iedere keer met veel succes. Zijn acts die hij bij het tonpraten brengt zijn voor mensen heel herkenbaar. Daardoor wordt het vermakelijk om naar te luisteren. Het spel en de timing zijn ijzersterk en menig zaal valt voor hetgeen hij brengt.

Alle tonpraters zullen ongetwijfeld wat van hun nieuwe buut uitproberen. De avonden worden dit jaar gepresenteerd door dorpsgenoot Marinus Merks. Samen met de Bloaskaken en de artiesten belooft het weer twee avonden vol dolle pret te worden in het Vestzaktheater in Son en Breugel. Zorg dat u deze opening van het carnavalsseizoen niet mist.

Kaarten à 15 euro per stuk zijn te koop via Vestzaktheaterson.nl of op maandag- en vrijdagochtend bij het Vestzaktheater aan de Kerstraat 2 in Son en Breugel.

Achillespeesblessures

Heeft u klachten aan uw kuit of hiel? Dan is het mogelijk dat u een achillespeesblessure heeft. Een achillespeesblessure is een blessure aan de achillespees die van de kuitspier naar de hiel loopt. De achillespees is de sterkste en grootste pees in het lichaam van een mens. De kracht zorgt ervoor dat u kunt hardlopen of springen. Door overbelasting van de achillespees kan de pees ontstoken of beschadigd raken.

Oorzaken van achillespeesblessures
Er zijn meerdere oorzaken mogelijk voor achillespeesblessures: overbelasting van de pees, verminderde spierkracht, flexibiliteit van de kuitspier, verkeerd schoeisel, verkeerde lichaamshouding, lopen op een instabiele ondergrond, zwelling van achillespees, rode huid ter hoogte van de achillespees, stijfheid van de pees na extreme ontspanning of inspanning.

Klachten bij achillespeesblessures
Achillespeesblessures zijn te herkennen aan de volgende symptomen: verminderde beweeglijkheid in gewrichten, overgewicht en voetafwijkingen.

Behandelingen van achillespeesblessures
In eerste instantie kan medicatie ervoor zorgen dat u minder pijn heeft. Verder zult u voldoende rust moeten nemen. Zodra de pijn verminderd is, is het belangrijk om oefeningen te doen. Daarmee wordt de oorzaak van de blessure aangepakt. Deze oefeningen zorgen ervoor dat de bloedcirculatie in het peesweefsel verbetert, het peesweefsel versterkt en daardoor de kwetsbaarheid van de achillespees afneemt.

De podotherapeut kan door het doen van onderzoek beoordelen of er sprake is van een afwijking in de lichaamshouding of een voetstandafwijking. Deze kunnen gecorrigeerd worden met inlegzolen. Wat ook kan helpen is een ontlastende verende zool. Deze zool zorgt ervoor dat de schokdemping onder de hiel wordt vergroot.

Afspraak maken?
Heeft u klachten aan uw kuit of hiel? Neem contact op met Podotherapie Makkelijk Lopen via telefoonnummer 073-5470019 of stuur een email naar info@makkelijklopen.nl.

Fontein terug in vijver Europalaan

Fontein bij vijver in Son en Breugel Foto: Adrie Neervoort

Eind vorig jaar was bij het maaien van de vijver (beplanting in de vijver) de fontein beschadigd geraakt. De maaimachine had de fontein per ongeluk geraakt en een stuk meegetrokken. De schade was zo groot dat meteen duidelijk werd dat de fontein langere tijd niet meer zou werken. Het college stelde in 2018 een bedrag van 15.000 euro ter beschikking voor renovatie van de fontein.

Spuitkoppen
In de afgelopen periode is de fontein compleet gerenoveerd. Dat wil zeggen dat alle spuitkoppen vernieuwd zijn, zodat er weer strakkere waterstralen de lucht in komen. De onderwater verlichting, die al jaren kapot was, is ook compleet vervangen door energiezuinige ledverlichting.

Windvaansysteem
Verder zou er een windvaansysteem geplaatst worden, zodat bij harde wind de fontein zachter gaat spuiten. Hierdoor zou de overlast door de verneveling van de fontein over de Europalaan beperkt worden. De aanschafkosten hiervan staan echter niet in verhouding tot risico/overlast, waarop het college heeft besloten hiervan af te zien.

Beeldbepalend
Deze week keert de fontein, na een afwezigheid van een jaar, weer terug in de vijver aan de Europalaan. Wethouder Jan Boersma is blij met de terugkeer van de fontein in het straatbeeld: "De fontein is een beeldbepalend punt met de natuurlijke sfeer en uitstraling waar ons dorp zo trots op is. Ik kijk er naar uit als de vijver weer in zijn oude glorie is hersteld."

Natuurspeelmiddag St. Vrienden van de Walhut

Foto: Ingezonden

Nederwetten - Stichting Vrienden van de Walhut wil kinderen de gelegenheid bieden om lekker buiten te spelen in de natuur. De locatie Heerendonk in Nederwetten leent zich daar uitstekend voor.

Afhankelijk van het seizoen en de weersomstandigheden is er het hele jaar door van alles te beleven. Woensdag 5 juni is het thema 'eten uit de natuur'. Ze gaan vlierbloesemlimonade maken en pannenkoekjes bakken. Natuurlijk blijft er genoeg tijd over om naar hartenlust te ravotten en buiten te spelen. Heb je zin om te komen? Geef je dan zo snel mogelijk op.

Praktische zaken
Datum: Woensdag 5 juni 2019
Tijd: Van 14.00 tot 17.00.
Leeftijd: Ideaal voor kinderen van ongeveer 5 t/m 12 jaar.
Locatie: Imkerij de Walhut, Heerendonk in Nederwetten. Als je je opgeeft, ontvang je je een routebeschrijving.
Prijs: Je kunt een knipkaart kopen. Dan mag je 5 keer meedoen voor 30 euro. Je kunt ook een los kaartje kopen voor 7,50 euro.
Begeleiders hoeven niet te betalen.
Aanmelden: Stuur een mail naar info@imkerijdewalhut.nl en geef aan met hoeveel kinderen je komt en wat de leeftijd is.
Groepsgrootte: Er kunnen maximaal 20 kinderen meedoen. Geef je snel op want vol is vol.

Vlooienmarkt Mgr. Bekkersgroep

Foto: Taís Lourinho da Silva

De vlooienmarkt van Scouting Mgr. Bekkersgroep is een ware traditie geworden in Son en Breugel. Zondag 2 juni worden van 11.00 tot 15.00 uur diverse spullen te koop aangeboden bij de blokhut aan de Europalaan (bij de Vijver) te Son en Breugel.

Op dit terrein komen meer dan 50 kramen te staan waar bezoekers kunnen neuzen tussen de spulletjes. Er zijn verschillende spullen te vinden, van elektronica tot huishoudelijk en van meubels tot fietsen het is er allemaal. Daarnaast is er sinds enige jaren ook een aparte boekenmarkt aanwezig.

De entree van de vlooienmarkt bedraagt €1,50, dit kan op 2 juni aan de poort worden betaald. Met een sponsorkaart van € 1,50, die door leden die langs de deur gaan verkocht worden, kunt u ook binnen.

Er worden helaas geen spullen meer opgehaald, deze kunnen nog wel gebracht worden naar de blokhut aan de Europalaan op donderdagavond 30 mei vanaf 20.00 uur, vrijdagavond 31 mei vanaf 20.00 uur en zaterdag 1 juni vanaf 10.00 uur.

De opbrengst van de vlooienmarkt komt ten goede aan de scoutingroep. Dit geld wordt gebruikt om de kinderen en jongeren van Son en Breugel een plezierige vrijetijdsbesteding te bieden. Ze organiseren onder andere elke week leuke programma's, gaan minimaal één weekend weg en hebben elk jaar een afsluitend kamp.

Scouting Nederland is de grootste jeugd- en jongerenorganisatie van Nederland en heeft 100.000 actieve leden.

Meer informatie op de websites: www.vlooienmarktson.nl en facebookpagina mgrbekkersgroep.

Toneelgroep Oase zoekt docent/regisseur

Toneelspelers toneelgroep Oase Foto: Lianne van Asperdt

Jongerencentrum Oase organiseert al vele jaren toneellessen voor kinderen van 10 t/m 15 jaar. Voor het nieuwe seizoen 2019/2020 zijn zij op zoek naar een enthousiaste toneeldocent/regisseur voor hun twee toneelgroepen.

Het seizoen start in september en loopt tot mei, in de schoolvakanties worden er geen lessen gegeven. De lessen worden gegeven in Oase, op woensdagmiddag tussen 14.30 en 18.00 uur. Samen met de toneeldocent werken de groepen naar een voorstelling toe die aan het einde van het seizoen wordt opgevoerd. De laatste voorstelling, op 18 mei, stond toneelgroep Oase op de planken in een uitverkocht Vestzaktheater met hun voorstelling 'De trein'.

Voor meer informatie kun je contact opnemen met Hans Merks, 06-52522825.

Ryan Witlox wint NK-cup 500

Foto: Ingezonden

De NK-cup 500 in Halle stond zaterdag 25 mei op het programma. Op het goed geprepareerde circuit voelde Ryan Witlox van het WTX Racing Academy team zich meteen thuis. Het rijden ging vloeiend en zag er goed uit.

Ryan zette in de tijdtraining gelijk een tweede tijd neer en was dus verzekerd van een goede startplaats. De eerste manche begon met een hole-shot en Ryan wist drie ronden lang de kop vast te houden, maar moest toch een ontketende Rob Windt voor hem laten.

Ryan reed een verbluffende wedstrijd en wist op een hele mooie tweede plaats te finishen. Helaas was voor Rob Windt zijn geluid te hoog en werd hij vijf plaatsen teruggezet dus, plaats 1 voor Ryan.

De tweede manche had Ryan een iets mindere start en vanaf een plaats of 12 begon Ryan aan de manche. Hij begon aan een goede inhaalrace en werd deze manche op een tweede plaats afgevlagd, nadat hij twee rondes voor het einde de nummers 4, 3 en 2 inhaalde. Na een supergoede solide wedstrijd werd hij dus eerste in de eindstand.

Hockeyteam MD2 kampioen

Foto: Ingezonden

De meiden van MD2, coaches Bas en Chris, trainer Steven, ouders, broertjes en zusjes verzamelden op zaterdag 25 mei om 08.00 uur voor de uitwedstrijd tegen nummer 2, Oranje-Rood. Met vijf punten voorsprong en nog drie wedstrijden te gaan, was dit de kampioenswedstrijd.

Na de eerste tien minuten zitten de meiden goed in de wedstrijd en in de laatste minuut van de eerste helft wordt er gescoord en staat HTC met 0-1 voor. Na 20 minuten in de tweede helft komt HTC op 0-2 voorsprong. Uiteindelijk scoort Oranje-Rood 1-2 en is de spanning in de laatste vijf minuten erg groot. MD2 weet deze stand vast te houden en zijn onverslagen kampioen.

Lara, Sam, Lieke, Sterre, Felicia, Eefje, India, Suze Habraken, Suze Heinen, Tinka, Francisca, Isabella, Lizzie, Claudia, Noor en Bo van harte gefeliciteerd!

Bridgeclub ABC in de landelijke finale

Jos van Gerwen en Dirk Bossenbroek, twee leden van Bridgeclub ABC Son en Breugel, hebben in het weekend van 18 en 19 mei deelgenomen aan de landelijke finale in Utrecht. Dit Ruitenboertoernooi is wereldwijd het grootste bridgetoernooi, omdat zich bij deze bond een groot aantal verenigingen heeft aangesloten.

Van de 11.000 paren die aan het NBB Ruitenboertoernooi deelnamen, zijn er 140 paren doorgegaan naar de finale. De leden van Bridgeclub ABC zijn met de 57e plaats ruim boven het midden geëindigd. Een goed resultaat dat smaakt naar meer voor het aankomend jaar.

Bridgeclub ABC Son en Breugel is 45 jaar geleden opgericht en heeft ongeveer 100 actieve leden die in Braecklant op de dinsdagochtend (tweewekelijks) en de dinsdagavond (wekelijks) competitie spelen. Na een avond elkaar uitdagen op gebied van tactiek en strategie is het goed toeven onder het genot van een afzakkertje. Het plezier voor alle leden staat voor de club voorop. Zoekt u informatie over deze club, kijk dan op www.nbbclubsites.nl/club/30067.

Jaarlijks nemen veel leden deel aan cursussen op diverse niveaus die door zeer ervaren spelers van de club worden gegeven. Dit alles om leden de mogelijkheden te bieden zich te verbeteren voor meer speelplezier. De cursussen staan ook open voor nieuwe leden en starten elk jaar in september. Wilt u eens komen kijken of meespelen, laat dit ons weten via de contactpagina www.bridgeclubabcsonenbreugel.nl.

Komt u alleen en zoekt u een speelpartner? Laat dit de wedstrijdleider George Punt weten en mogelijk weet hij een goede match voor u. Met ingang van 2019 heeft de vereniging zich aangesloten bij de Nederlandse BridgeBond om leden de mogelijkheid te bieden aan meerdere competities en toernooien deel te nemen. U bent van harte welkom.

Uitslagen SBC Jeugd zaterdag 25 mei

SBC JO 19-1 - Bladella JO 19-2 2 - 2
UNA JO 19-4G - SBC JO 19-2 3 - 0
HSE JO 19-1 - SBC JO 19-3 afgelast
RPC JO 17-1 - SBC JO 17-1 0 - 2
SBC JO 17-2G - UNA JO 17-2 1 - 4
SBC JO 17-3 - Waalre JO 17-2 6 - 1
SBC JO 17-4 - VRIJ vrij
Oirschot Vooruit JO 17-3 - SBC JO 17-5 4 - 1
SBC MO 17-1 - VRIJ vrij
SV Unitas "59 JO 15-2 - SBC JO 15-1 0 - 4
Geldrop JO 15-2 - SBC JO 15-2 1 - 4
WODAN JO 15-2 - SBC JO 15-3 3 - 1
SBC JO 15-4G - HMVV/hulsel JO 15-1 6 - 1
SBC JO 14-1 - RBC JO 14-1 4 - 2
SBC JO 14-2 - VRIJ vrij
SBC JO 14-3 - Best Vooruit JO 14-1 6 - 3
SBC JO 13-1 - Rhode/Stiphout JO 13-1 1 - 2
Best Vooruit JO 13-2 - SBC JO 13-2 1 - 3
Acht JO 13-2 - SBC JO 13-3 2 - 2
SBC JO 13-4 - Valkenswaard JO 13-4 4 - 0
SBC MO 13-1 - GDC MO 13-1 2 - 4
SBC JO 12-1 - SV BLC JO 12-1 7 - 0
EMK JO 12-1 - SBC JO 12-2G 11 - 8
SBC JO 12-3 - Zwaluw VFC JO 12-2 6 - 0
WODAN JO 12-1 - SBC JO 12-4 7 - 3
FC Eindhoven AV JO 12-3 - SBC JO 12-5G 3 - 5
Bergeijk JO 11-1G - SBC JO 11-1 1 - 6
SBC JO 11-2 - Gestel JO 11-1 4 - 3
FC Eindhoven AV JO 11-4M - SBC JO 11-3 2 - 5
SBC JO 11-4G - VRIJ vrij
SBC JO 11-5G - ODC JO 11-5 2 - 6
Rijen G 2 - SBC G 1G 11 - 2

Programma en uitslagen Golfclub Son

Een maand nightball zit erop. Om de aantrekkelijkheid van de nightball te vergroten worden er ludieke spelelementen toegevoegd waarmee extra prijsjes gewonnen kunnen worden. Nightball is elke donderdagavond vanaf 18.00 uur (niet op Hemelvaartsdag), kosten € 1,00.

Programma
30 mei: Hemelvaart DauwtrappenVierbal Stableford, aanvang 08.00 uur met een gezamenlijk ontbijt.
1 juni: t Vat Open Vierbal Strokeplay
Alleen voor mannen! Op verzoek van Bavaria is de fee gezet op 5 euro en de opbrengst komt geheel ten goede van de Stichting Handicart.
5 juni: Clubwedstrijd Leaderboard Dasio Competitie Vierbal Stableford.

Wedstrijduitslagen
De eerste maand van de Nightball zit er nu op. Twee keer was er een extra activiteit ingebouwd waarbij een prijsje gewonnen kon worden. De eerste keer konden er extra punten worden gescoord door na de ronde vijf ballen in een korf proberen te spelen. En donderdag 23 mei was het de eigen pro Paul Berkhout die twee lessen beschikbaar had gesteld tijdens het spel 'Beat the pro'. De bedoeling was om Paul op hole 8 te verslaan. Dit is niemand gelukt maar er waren toch twee winnaars die heel dichtbij zijn gekomen. De gelukkigen, Marianne Mols en Frans Dekkers, hebben hiermee beiden een uur les van Paul gewonnen. Ook in de volgende periode worden er extra activiteiten ingebouwd waarmee een dagprijsje verdiend kan worden. Uiteindelijk worden alle behaalde punten bij elkaar opgeteld en zal er eind augustus een winnaar uitkomen die op de slotavond bekend wordt gemaakt.

22 mei
Clubwedstrijd Leaderbord Dasio Competitie Stableford
Uitslag:
1. Nel Smits hcp 23.3 score 38 (laatste 9 holes 20)
2. Mac Maas hcp 28.5 score 38 (laatste 6 holes 13)
3. Harrie Coppelmans hcp 29.8 score 38 (laatste 6 holes 11)
Neary dames: Nel Smis en winnaar Metty de Noo
Neary heren: Piet vd Hurk
Leary dames: Nel Smits
Leary heren: Huub Roche en winnaar Theo Roche
Birdies: Nel Smits (hole 18), Ton Merks (hole 13), Bep Slingerland (hole 5), Mac Maas, hole 18)Jolanda Thunnissen (hole 14), Leo Lalleman (hole 3), Theo Roche (hole 18), Frans Holla (hole 6) en Wil Schilder (hole 18).

23 mei
Wex GolfPlaza Swinckelsche
Uitslag:
cba = -2 RO
1. Franca van Laanen 34 pnt. hcp 26.0
2. Mark Thunnissen 31 pnt. hcp 28.9
3. Paul Merks 28 pnt. hcp 23.9 (9/15)
Monica Smolders 28 pnt. hcp 17.9 (9/14)
Anneke Hoekzema 28 pnt. hcp 32.2 (9/12)
Longest: dames: Monica Smolders heren: Paul Merks
Neary: dames: Bep Slingerland heren: Chris Spooren
Birdies: Mark Thunnissen hole 2, Franka van Laanen hole 9, Bep Slingerland hole 12.

Senioren SBC

Uitslagen zondag 26 mei
SBC 1 - Dommelen 1 2-3
SBC 2 - RPC 2 4-2
WODAN 3 - SBC 3 1-0
Wilhelmina Boys 3 - SBC 4 1-2
SBC 5 - Geldrop 3 4-6
SBC 6 - RKDVC 7 3-0
Dommelen 5 - SBC 7 2-5
SBC 8 - DEES 4 1-2
SBC 9 - Heeze 8 0-4
WODAN 9 - SBC 10 0-3
Pusphaira 8 - SBC 11 1-2
Heeze 6 - SBC 12 4-1
SBC 13 - Unitas'59 13 0-3
SBC VR1 - Pusphaira VR2 4-2

Hiermede is de regulaire competitie afgelopen.

Programma na-competitie voor promotie naar de 2e klasse
Zondag 2 juni

RPC 1 - SBC 1 14.30 u

SBC 3 speelt ook op zondag 2 juni voor promotie.

Tegenstander nog niet bekend.

Bridgeclub 't Koffertje '94

Uitslag en Eindstand-Promotie BC 't Koffertje '94 op 27 mei
Uitslag A-lijn
1. Willem Pieters & Theo van Geffen 58,85%
2. Geert van der Zanden & Nelly van Zon 55,73%
3. Jan van Rooij & Piet Voss 55,21%

B-lijn
1. Jos van Bommel & Jan Verbunt 69,27%
2. Nancy Lathouwers & Cees Lathouwers 66,25%
3. Gerry Vervoort & Johan van Bakel 53,13%

Eindstand A-lijn
1. Willem Pieters & Harrie van Rijbroek 55,60%
2. Riet van de Laar & Nelly Vervoort 53,54%
3. Tonnie van Acht & Ton van Acht 52,82%
4. Jan van Rooij & Piet Voss 51,82%

Promotie B-lijn
1. Nancy Lathouwers & Cees Lathouwers 56,67%
2. Gert van de Akker & Gerry Vervoort 53,78%
3. Jos van Bommel & Jan Verbunt 52,38%
4. Jan Vrenssen & Ad Swinkels 51,58%

Wilt u graag in competitieverband en toch ontspannen bridgen op een middag in de week? Bij BC 't Koffertje '94 kunt u daarvoor op maandagmiddag terecht. Zij hebben voor het komende seizoen, dat op 3 september begint, nog plaats voor nieuwe leden. Via het mailadres info@bckoffertje.nl kunt u hiervoor contact opnemen met de secretaris.

Bridgeclub De Beckart

Inloop bridgeclub De Beckart
Uitslag 23 mei
1. Riet vd Laar en Zus vd Rijt 56.67%
2. Toos Sanders en Riet Verstappen 52.50%
3. Henriëtte en Jan Verheijen 51.67%.

De volgende bridgemiddag wordt gehouden op donderdag 5 september.

SBC JO14-1 kampioen van de hoofdklasse

De JO14-1 van SBC werd zaterdag 25 mei kampioen. Ze wonnen met 4-2 in een rechtstreeks duel met de concurrent, RBC JO14-1 uit Roosendaal. Een echte topprestatie van een geweldig team met talentvolle spelers.

Voorafgaand aan de wedstrijd stond SBC drie punten voor op de ploeg uit Roosendaal. De week ervoor stonden beide teams nog gelijk, maar waar SBC haar wedstrijd eenvoudig won, verloor RBC van de nummer vier van de competitie.

Door het verlies mocht SBC met maximaal één doelpunt verschil verliezen. Uiteraard hadden de Sonnenaren echter de bedoeling om ook hun laatste wedstrijd voor eigen publiek 'gewoon' te winnen. Al na een minuut spelen was die bedoeling duidelijk; door goed druk zetten van Niels werd de bal veroverd en kreeg Mees de kans om binnen te schuiven. Dat deed hij dan ook; 1-0. Helaas was het drie minuten later alweer raak aan de andere kant, 1-1. Daarna was het even kort aftasten welke kant de wedstrijd op zou gaan. Gelukkig kwam SBC in de tussentijd op 2-1 doordat Stijn een vrije trap knap verlengde en zo een kopgoal wist te scoren. Nog altijd bleef het reuze spannend. RBC moest na de goal van Stijn weliswaar drie doelpunten scoren om kampioen te worden, maar onmogelijk was het niet. Er kwamen ook wat schoten op doel, maar Rens pakte alles klemvast en leek onverslaanbaar. Met wat hangen en wurgen haalde SBC de rust.

Tijdens de rust werd nogmaals aangegeven dat SBC er alles uit moest persen wat erin zat. De laatste 35 minuten van het seizoen nog even alles geven. De woorden en de korte pauze deden de thuisploeg zichtbaar goed. Er kwam meer grip op de wedstrijd. Via een counter was het Mees die één op één kwam, maar hij stiftte de bal over het doel. Iets daarna kreeg hij bijna exacte dezelfde kans. Nu was zijn stiftje beter, ware het niet dat de keeper de bal nog wel kon aanraken. Toch was het niet genoeg om Mees van zijn tweede doelpunt af te houden. Nu leek de wedstrijd gespeeld, maar bij een vrije trap van RBC was het iets later toch weer raak, 3-2.

De laatste fase brak aan. SBC counterde en RBC ging met meer en meer spitsen en druk spelen. Toch wist SBC de ban definitief te breken. Uit een afgeslagen corner was het Niels die met zijn 'chocoladebeen' vanaf 16 meter de bal precies in de kruising schoot. De keeper van RBC was kansloos en SBC wist vanaf toen: 'we gaan het halen'. Met nog wat speldenprikjes probeerde RBC wel, maar de eindstand na ruim 70 minuten voetballen was 4-2 voor SBC. Het werd zelfs bijna nog 5-2, maar gelegenheidsspits Jarno van Rooij wist de ruimte in de counter net niet volledig te benutten. Het maakte ook allemaal niet meer uit. Om iets voor 15.00 uur kon iedereen juichen en het feesten beginnen.

De eerste seizoenshelft speelde de JO14-1 nog in de eerste klasse. Daar werden ze tweede. Na de winterstop gingen ze over naar de hoofdklasse en werden ze ongeslagen kampioen. Er werd twee keer gelijk gespeeld en negen keer gewonnen. Een fantastisch knappe prestatie waar alle spelers, ouders en trainers trots op kunnen zijn.

Spelers JO14-1: Ruben Baljan, Oliver Brugel, Tim v/d Corput, Coen Dols, Jens Geijsen, Bart van Iersel, Stijn Kuijpers, Mees Kuipers, Daan Loomans, Jarno van Rooij, Stijn de Ruiter, Jorg v/d Ven, Niels v/d Water, Finn Wolke, Flinn van der Zandt en Rens Zijlstra.

Trainers JO14-1: Freek Verschueren, Will Kuijpers en Luc Ross

SBC verliest in Dommelen

SBC JO14-1 kampioen 2018-2019 Foto: Ingezonden

In een matige wedstrijd ging SBC volledig onderuit tegen het voor degradatie vechtende Dommelen. In de eerste helft leek er niets aan de hand.

SBC kreeg goede mogelijkheden om te scoren, doch het bleef bij een treffer halverwege de eerste helft van Joost van Heck; ruststand 1-0. Na de pauze een gretig Dommelen en een mat SBC. Binnen vijf minuten na de pauze wisten de gasten tweemaal te scoren. Mathijs de Bie en Tom van Hoek bezorgden Dommelen een 1-2 voorsprong. Tien minuten voor tijd kwam SBC terug tot 2-2 door toedoen van Max Vernie.

In de slotfase wisten de gasten de volle buit binnen te halen. Bryan van Gerwen bezorgde Dommelen de volle winst; eindstand 2-3.

SBC 2e team kampioen 2018-2019 Foto: Ingezonden
Vrouwen SBC 1 kampioen 2018-2019 Foto: Ingezonden
SBC speelt promotiewedstrijd Foto: Ingezonden

SBC team JO10-4G ongeslagen kampioen

JO10-4G ongeslagen kampioen Foto: Ingezonden

Het zal ergens medio 2017 geweest zijn dat ze als hummeltjes van 8 jaar aan de bezielende leiding van Rudi Boschman, Frank von Reeken en Wouter Vogels werden toevertrouwd. Allemaal waren ze er klaar voor om hun 'echte' voetbaldebuut bij SBC te maken. Zaterdag 25 mei werden ze, ongeslagen, kampioen.

Gesteund door een gezellige club van enthousiaste ouders ontstonden vriendschappen voor het leven. De competitiewedstrijden van dit seizoen werden goed gespeeld en iedere speler zette zich voor 100% in. De wissel is voor alle teamleden de meest vreselijke positie tijdens de wedstrijd, maar ook dit hebben ze als 'grote' jongens gedragen. Ongeslagen en voorzien van een grote inzet hadden ze hun huldiging bij SBC en de daarbij behorende friet en snacks heel dik verdiend.

Deze nieuwe generatie voetbalhelden is zeker een voorbeeld voor de toekomst: doorzettingsvermogen en felheid worden altijd vergezeld van sportiviteit. En dat is een prestatie waar je met recht heel erg trots op mag zijn.

Het team bestaat uit
Trainers: Rudi Boschman, Frank von Reeken en Wouter Vogels
Spelers: Rafael van Maasakkers, Pim Jansen, Dorus van de Kerkhof, Youp Lier, Ruben Heinen, Noah van Veen, Guus Vogels, Lena von Reeken, Thijs Boschman.

Sponsortoernooi RK VV Nederwetten

Foto: Ingezonden

Het jaarlijks terugkerende sponsortoernooi van RKVV Nederwetten staat vrijdag 7 juni weer voor de deur. Inschrijven met een team voor dit 6x6 toernooi kan nog even. Let op: het is een gezelligheids- mixtoernooi en de sportiviteitsprijs is minstens zo belangrijk als de eindoverwinning.

Omdat veel mensen zich de afgelopen jaren moesten haasten om na school of werk tijdig aanwezig te kunnen zijn, is er wederom voor gekozen om ook dit jaar weer een frietkar te laten komen. De inmiddels vertrouwde Hans Teulings, van 'Spierbal on tour', staat vanaf 18.00 uur klaar met zijn 'verrékkes lekkere frietjes'.

Na afloop van dit gezelligheidstoernooi gaat DJ Many More de voetjes opnieuw aan het werk zetten. Met zijn uitgebreide repertoire, waarbij iedereen zeker aan zijn muzikale trekken zal komen, wordt de avond spetterend afgesloten. Uiteraard is iedereen zoals altijd van harte welkom om te komen supporteren, een praatje te maken en/of lekker te komen feesten.

Voetballen bij Nederwetten is leuk
Naast dit gezellige sponsortoernooi is de vereniging ook wekelijks in competitieverband actief met de mannen- en dameselftallen. Bij deze elftallen gaan prestatie en gezelligheid hand in hand. De elftalbegeleiders en vele vrijwilligers zorgen ervoor dat alles tot in de puntjes geregeld is en de contributie ligt veel lager dan gemiddeld in de regio. Wekt dit je interesse? Kom dan gerust eens langs, bijvoorbeeld op het sponsortoernooi 7 juni, of maak een afspraak via info@rkvvnederwetten.nl

Meer informatie: www.rkvvnederwetten.nl. Voor vragen en/of opgeven: sponsor@rkvvnederwetten.nl.

Foto: Ingezonden

15e Bedrijventoernooi bij VV Nijnsel/TVE Reclame

Op sportpark Den Eimert wordt zondag 2 juni voor de 15e keer het Jan Vervoort Bedrijventoernooi gehouden, het derde lustrum dus. Dit toernooi draait al jaren succesvol en het deelnemersveld bestaat uit teams van sponsoren die de club vaak al jaren (financieel) ondersteunen.

De Olympische gedachte, deelnemen boven winnen, is altijd de rode draad van de organisatie. Het is een toernooi waar bij uitstek kan worden gesocialized. Veel leden van diverse verenigingen uit Meierijstad en zelfs daarbuiten zijn van de partij en het 'vrouwenaandeel' bij de spelers neemt nog steeds substantieel toe. De wedstrijden worden gespeeld op een half veld.

Om 10.00 uur is het eerste fluitsignaal te horen en ergens 'midden op de middag' staan de finalisten tegenover elkaar. En als je eenmaal zo ver bent, dan wil je ook graag die fraaie beker in de lucht houden. Er hebben zich dit jaar liefst zeventien deelneemende teams ingeschreven. Alle informatie over poule-indeling, wedstrijdschema en tijden zijn terug te vinden op de website van de vereniging.

Vanzelfsprekend mogen de deelnemers en de supporters ook buiten de wedstrijden niets te kort komen; dat is een uitdaging die het catering- en animatieteam graag op zich neemt en al jaren met succes volbrengt.

Tot ziens op zondag 2 juni op sportpark Den Eimert aan de Sportlaan in Nijnsel waar VV Nijnsel/TVE Reclame u van harte welkom heet.

Korfbalvereniging De Corridor

Uitslagen
Maandag 20 mei
Corridor C1 – Rooi C2 8 - 1
Corridor MW1 – Prinses Irene MW1 10 - 5

Woensdag 22 mei
Rooi MW1 - Corridor MW2 7 - 5
Recreanten Klineca-Corridor 1 6 - 15

Zaterdag 25 mei
Corridor D2 – United D1 16 - 1
KVS '17 D1 - Corridor D1 1 - 5
Spoordonkse Girls E1 – Corridor E1 7 - 6
Tovido F1 – Corridor F1 3 - 4
De Korfrakkers B3 – Corridor B1 6 - 10

Zondag 26 mei
Merselo 1 – Corridor 1 4 - 7
Eyckelkorf 2 – Corridor 2 8 - 7

Programma
Zaterdag 1 juni aanvang
Corridor D1 – Rooi D2 09.30
Corridor C1 – NDZW C1 11.00
Altior B2 – Corridor B1 12.00

Zondag 2 juni
Rietvogels 2 – Corridor 2 12.00
Lottum 1 – Corridor 1 13.00

Rabobank Friends & Family Hockeytoernooi

HTC Son houdt op 10 juni, 2e Pinksterdag, het jaarlijkse Rabobank Friends & Family Hockeytoernooi. Het thema is dit jaar 'Typisch Hollands'.

De lol en het samenspelen tussen volwassenen en kinderen staat deze dag centraal. Hockeyervaring is niet vereist en je hoeft geen familie van elkaar te zijn. Kortom, een sportieve dag in het teken van gezelligheid en een leuk potje hockey met familie, vrienden, buren, collega's. Alles mag!

Dit zijn de regels:
- Je stelt je eigen team samen dat bestaat uit minimaal 8 en maximaal 14 spelers, verdeeld over minimaal twee generaties (leeftijd vanaf 6-99 jaar);
- Er wordt gehockeyd op halve velden, 8 tegen 8;
- Ieder team bakt een taart of cupcakes;
- Het inschrijfgeld is 10,00 euro per persoon (ook voor niet-spelende teamleden). Dit is inclusief koffie/thee bij ontvangst, een lunch, twee consumpties per deelnemer, ranja en iets lekkers voor de kinderen.

Aan het einde van de dag zijn er natuurlijk prijzen te verdelen. Niet alleen voor het winnende team, maar bijvoorbeeld ook voor de mooiste taart of de meest originele teamoutfit.

Inschrijven
Inschrijven doe je door, vóór 1 juni, een mail te sturen naar evenementen@htcson.nl. Schrijf dus snel in, er wordt een 'typische Hollandse' en gezellige dag van gemaakt.

Brons voor Leonie Habraken bij Regionale Zomerkampioenschappen

vlnr: 2e Colinda van der Zanden (Mosa~Regio), 1e Indy van Laarhoven (De Warande) en 3e Leonie Habraken (Argo) Foto: Ingezonden

Leonie Habraken heeft tijdens het tweede weekend van de Regionale Zomer Kampioenschappen een bronzen medaille behaald op de 800m vrije slag in 10.33.73. Het kampioenschap werd gehouden in het Pieter van den Hoogenband Zwemstadion in Eindhoven.

De overige uitslagen:
Lars Diesch: 7e op de 100m schoolslag in 1.12.79, 8e op de 200m schoolslag in 2.46.66, 29e op de 50m vlinderslag in 0.30.04, 21e op de 100m vrije slag in 0.58.50 en 7e op de 400m wisselslag in 5.42.94; Leonie Habraken: 43e op de 50m vrije slag in 0.33.45 en 12e op de 200m vrije slag in 2.30.24; Roel Janssen: 8e op de 400m wisselslag in 5.48.61; Lucas Somers: 38e op de 100m vrije slag in 1.08.96.

Brons voor Bobby van Dijk zomerkampioenschappen zwemmen

Het tweede deel van de Regionale Zomer Kampioenschappen voor Zuid Nederland werd afgelopen weekend gehouden. De beste zwemmers uit Zeeland, Limburg en Noord Brabant gingen de strijd met elkaar aan in het Pieter van de Hoogenbandbad in Eindhoven.

Namens DBD zwom dit weekend alleen Bobby van Dijk mee. Bobby zwom dit weekend meerdere favoriete afstanden. Op de 50 meter rug werd zijn snelheid beloond met een bronzen medaille. Op de 100 meter rugslag viel hij net buiten de medailles.

Uitslagen:
Bobby van Dijk 50m rugslag 3de, 100m rugslag 4de, 100m vrije slag 19de.

29 / 32

TE KOOP

Groenteplanten. Potgrond. Gehele maand mei 7 dagen per week geopend. Tuincentrum Van Heesch, Kerkdijk-Zuid 7b, Sint-Oedenrode.

Diverse gebruikte spullen ook auto-onderdelen o.a. Opel en Ford van voor 2000 zoals spiegels, koplampen, enz. Ekkersrijt 1317 tel. 0499 461263

Aanbieding: alle perkplanten 25% korting! Hemelvaartsdag geopend. Bloeiende geraniums gehele seizoen vanaf € 0,98. Volop perk- en kuipplanten. Tevens potgrond. Laan-, park- en fruitbomen. Tuincentrum Van Heesch, Kerkdijk-Zuid 7b, Sint-Oedenrode.

TE KOOP GEVRAAGD
Landbouwmachines: o.a. ploegen, tractors, spitmachine, frees, schudder, hark, maaier, mesttank, kieper, weidebloter, weisleep, vee-/paardentrailer, enz. Tel. 06-19076959

Klassieke auto's gezocht. Heeft u een oldtimer staan die u wilt verkopen, dan kunt u mij bellen op 06-10315896 of mail oldtimerinkoop@hotmail.com

Originele spullen uit de Tweede Wereldoorlog. Inlichtingen 06-41989670.

TE HUUR
Te huur diverse aanhangwagens vanaf €10,00 ook KOELWAGEN
Tevens verkoop gasflessen voor BBQ en CAMPING
Swinkels Eind 1B Breugel 0499-475660

VRIJWILLIGERSWERK

Ben je op zoek naar vrijwilligerswerk en lijkt je het leuk om in een winkel te staan?
Kom dan eens langs bij de Wereldwinkel, Nieuwstraat 10a.
Ons enthousiaste vrijwilligersteam kan nog wel versterking gebruiken!

Doe jij graag iets voor een ander? Wij zoeken enthousiaste vrijwilligsters voor onze zwemactiviteit voor ouderen op de donderdagmiddag en voor de vrijdagmiddag activiteiten op Berkenstaete. Interesse? Bel met team dagbesteding Berkenstaete: 0499-333051 / 06-83986099

DIENSTENVERSTOPPING? Van der Linden rioolservice voor alle rioolproblemen, bv aan toilet/wc, keuken, badkamer, hemelwaterafvoer, bel 06-55988639, mail info@vanderlindenrioolservice.nL

TUIN
Voor Verkoop, Onderhoud en service van al uw tuinmachines en het slijpen van uw tuingereedschap tegen een scherp tarief. H. v.d.Horst st Hubertuslaan 21, Son & Breugel, 0499-473314 / 06-20200346

GEVONDEN
Vrijdag 24 mei in de namiddag is een fietssleutel gevonden in de Rietlaan bij de parkeerplaats van het CMD gebouw. Merk AXA, nummer van de sleutel 2151K.
De eigenaar kan bellen naar 0499-477131.

1 t/m 31 mei Expositie Heleen Venema in de gang van het Vestzak
29 mei 19.30 uur 'Gewoon doen' voor de actieve 55-plusser
2 juni 19.30 uur Kienen in het Vestzak
3 juni 13.00 -16.00 uur Seniorenactiviteiten via Dagbesteding op maat
3 juni 11.00 uur Beweeggroep Veerkracht voor de sportieve 60-plusser
4 juni 10.00 -16.00 uur Culturele en Educatieve activiteiten voor jonge mensen met dementie

Hemelvaartsdag

Foto: Huub Coenen

Hemelvaartsdag wordt in Europa vooral op donderdag gevierd en geldt als een officiële feestdag. Men viert dat Jezus uit de dood ontwaakte en naar de hemel ging om voor altijd onder ons te zijn. Maar omdat Henoch, Elia en Mozes (?) hem voorgingen was Jezus niet de eerste ruimtereiziger. Henoch in de Hebreeuwse Bijbel is wellicht Idris in de Koran en ging 365 jaren oud ten hemel. Wellicht motiveerde dit MAX en Jan Mulder om op televisie op zoek te gaan naar Het Eeuwige Leven'.

Foto: Huub Coenen
Foto: Huub Coenen
Foto: Ingezonden

Dierenopvangcentrum De Doornakker is op zoek naar dierenvrienden die verwilderde en schuwe katten een fijne leefplek kunnen bieden. Woon jij buitenaf, bijvoorbeeld bij een manege, op een (zorg)boerderij of heb je een grote tuin met een schuurtje? Dan kunt jij deze katten een heel mooi thuis bieden. Het gaat om katten die schuw zijn en niet veel aandacht vragen. Ze hebben genoeg aan een droge slaapplaats en dagelijks iets te eten en te drinken. De katten zijn nagekeken door een dierenarts en allen gesteriliseerd of gecastreerd.

Ze kunnen prima helpen het erf muisvrij te houden. Daarnaast houden ze je graag gezelschap bij buitenwerkzaamheden. Kun jij wel een muizenvanger gebruiken, of wil jij één of meer katten graag een nieuw thuis geven? Neem dan contact met ons op of kijk voor meer informatie op: https://bit.ly/2X3uYcZ

31 / 32