DeMooiSonenBreugelkrant

10 april 2019

DeMooiSonenBreugelkrant 10 april 2019


Oud-Prinsen overhandigen cheque aan medewerkers van zwembad Plons Foto: Wil Feijen

Al enkele jaren houden de Oud-Prinsen van Son en Breugel een inzamelingsactie. Zij zamelen kapotte telefoons en gebruikte cartridges in.

Redacteur: Adrie Neervoort
Fotograaf: Wil Feijen

Een zeer succesvolle actie die goed is voor het milieu en ieder jaar een financiële bijdrage oplevert voor een lokaal goed doel. Op maandag 8 april werd het doel van dit jaar bekend gemaakt tijdens het diner voor Oud-Prinsen bij La Sonnerie.

Dit jaar gaat een cheque van € 500,00 naar zwemclub Plons. Zij maken zwemmen mogelijk voor cliënten van SWZ-Zonhove en leerlingen van de Emiliusschool in Son en Breugel.

Lees in de uitgave van 17 april alles over deze actie en zwemclub Plons.

Jaargang 4 • Week 15 • 10 april 2019

Orgelconcert met poëzie

Leon van den Brand Foto: Ingezonden

Leon van den Brand uit Ravenstein verzorgt zondag 14 april een orgelconcert om 16.00 uur in de Sint-Genovevakerk te Breugel. Bespeeld wordt dan het fraaie historische Vollebregtorgel uit 1854. Dit orgel staat bekend om zijn warme klank.

Het gevarieerde programma bevat voornamelijk bewerkingen voor orgel van werken van bekende componisten als Mozart, J.S. Bach, Haydn (delen uit 'Die sieben letzten Worte unseres Erlösers am Kreuz), Ravel (delen uit Ma Mère l'Oye) en Franck. De orgelmuziek wordt afgewisseld met door Jessica Bartels (stadsdichteres van Eindhoven) voorgedragen eigen gedichten.

Leon van den Brand studeerde orgel op het Sweelinck conservatorium te Amsterdam en het Brabants conservatorium in Tilburg. In 1985 behaalde hij het diploma Uitvoerend Musicus Orgel. Daarnaast studeerde hij hoofdvak piano waarvoor hij in 1986 het Staatsdiploma kreeg (Den Haag). Diverse interpretatiecursussen werden gevolgd bij onder andere Marie Claire Alain, Guy Bovet en Luigi Tagliavini.

Leon speelde succesvolle concerten op vele belangwekkende orgels in binnen- en buitenland (onder andere in Haarlem, Helmond, Amsterdam, Parijs, Antwerpen). Decennialang gaf hij piano- en orgelles. Ook als begeleider van koren, instrumentale solisten en zangers was en is Leon actief. Voor radio 4 maakte hij diverse opnamen met werken uit verschillende stijlperioden. Tevens speelde hij orgel in meerdere cd-producties; bv. het erg positief beoordeelde 'Abdij van Berne, Heeswijk', met werk van D. Buxtehude en M. Duruflé. Leon was organist van het belangrijke 17e eeuwse Severijn-orgel te Cuijk, alwaar hij de internationale concertreeks uitbouwde. Eveneens was hij van 2003 tot 2016 artistiek adviseur in de werkgroep 'Berne Abdijconcerten' in Heeswijk. Momenteel is hij hoofdorganist van het mooie 18/19e eeuwse Van Deventer/Smits-orgel van de barokke Luciakerk in het idyllische Ravenstein en is hij artistiek adviseur in de Stichting Orgelkring F.C. Smits.

Jessica Bartels (1990) is in december 2017 voor een periode van twee jaar gekozen tot stadsdichter van Eindhoven. Na die periode gaat ze boeken schrijven omdat ze zichzelf nooit iets anders ziet gaan doen. In het dagelijks leven is zij docent creatief schrijven en ervaringsdeskundig spreker/voorlichter op het gebied van autisme en depressie. Ook is zij werkzaam in het speciaal onderwijs, waar ze aangepaste schrijflessen en sociale weerbaarheidstraining geeft aan kinderen met een verstandelijke beperking.

Het concert begint om 16.00 uur. De toegang tot het concert is gratis met een vrije gift na afloop.

Pro Honore et Virtute eert Vrienden en Jubilarissen

V.l.n.r. Susan van Buul, Marjorie de Pee, Ton Beliën (elk 25 jaar) Foto: Ingezonden

Harmonie Pro Honore et Virtute hield zaterdag 6 april haar jaarlijkse 'Grand Merci' concert voor de Vrienden van de Harmonie. De Vrienden zijn de, vaak al zeer lange, trouwe mensen die de Harmonie jaarlijks steunen middels de 'Stichting Vrienden van de Harmonie'. Een prima reden om hen hiervoor te danken met een passend concert.

Met 'Kunst' als centraal thema van de avond werd het publiek door de organiserende commissie getrakteerd op twee optredens. Allereerst klonken de melodische klanken van de slagwerkers van de Malletgroep onder leiding van Patrick van den Heuvel. Met eigentijdse nummers en solo-optredens van Martijn Kraakman op de trombone en Marjon van de Wiel als zangeres. Uniek was ook de duo-uitvoering van de Super-Mario thema's op de Marimba en Vibrafoon door Ewoud Meertens en Wouter Vogels.

Ook het Harmonieorkest trok onder leiding van Johan Smeulders de registers eens goed open. Met een nieuw en zeer afwisselend repertoire en een bijzondere act met het nummer 'Immer Kleiner'. Het viel voor solist Marijn Rombouts ook niet mee als je klarinet steeds verder in stukken wordt gezaagd. Een kunst om er dan nog steeds muziek uit te krijgen.

Ook was de avond een prima gelegenheid om enkele muzikanten in het zonnetje te zetten. Zoals voorzitter Henk Vogels zei: "de kwaliteit van een orkest is gebaat bij continuïteit." Dit jaar werden maar liefst drie muzikanten gefeliciteerd met hun 25-jarig jubileum: Ton Beliën, Susan van Buul en Marjorie de Pee. Allen drie hebben ze gespeeld op diverse instrumenten, in verschillende orkesten en zich naast muzikant als vrijwilliger in meerdere functies ingezet voor de Harmonie.

Nog meer bijzonder was het 40-jarig jubileum van saxofonist Wil van der Zanden. "Eigenlijk ben ik er al 41 jaar bij als je mijn tijd bij de vroegere fanfare en het Harmonieorkest van nu op telt", aldus Wil. De harmonie kan wel stellen dat Wil een zeer trouw en toegewijde PHEV-er is die zich in die 40-jaar breed heeft ingezet voor de club. Zijn passie gaat verder dan de Harmonie. Zo maakt Wil samen met drie andere PHEV-muzikanten ook deel uit van het saxofoonkwartet Quad.

Dank was er ook voor Greet van Gorp die zich, gesteund door Ans Bergen, als coupeuse jarenlang heeft ingezet om ervoor te zorgen dat de Harmonie zich netjes in uniform kan presenteren.

De volgende keer ook het Grand Merci meemaken? Kijk op www.phev.nl en wordt ook Vriend. Aanmelden bij de secretaris van de Stichting Vrienden van de Harmonie, Rinus Verhagen op tel 0499–476759. Als Vriend laat u de Harmonie ook in de toekomst muziek maken. Een Grand Merci daarvoor.

Wil van der Zanden (40 jaar) Foto: Ingezonden
3 / 32

Paul en Toos hebben na 40 jaar hun eerste kind laten registreren

Toos en Paul met het bewijs van inschrijving Foto: Wil Feijen

De geboorte van een kind dat dood ter wereld is gekomen kan vanaf 4 februari 2019 officieel worden opgenomen in de basisregistratie personen (B.R.P.). Deze kinderen bestonden formeel niet. En veel ouders ervaren het als een groot emotioneel gemis dat ze hun kind niet kunnen laten registreren. Er werd verwacht dat er ongeveer 500 aangiftes binnen zouden komen, maar in no time waren het er al 800.

Redacteur: Corry van Asseldonk
Fotograaf: Wil Feijen

Blij verrast
Toos en Paul de Groot uit Son en Breugel waren blij verrast toen ze dit bericht hoorden op de TV. Zij hadden op 17 juli 1976 een kindje gekregen dat dood ter wereld kwam. "Zou ons kindje nu toch erkend worden? En waar moeten we beginnen, het is tenslotte al 43 jaar geleden", vroegen Toos en Paul zich af.

Administratie vernietigd
Ze belden met het Maxima Medisch Centrum (voorheen Diaconessenhuis) of er nog iets in de administratie aanwezig was, want daar was het kindje destijds geboren. Daar hoorden zij, dat het ziekenhuis verplicht is om de administratie 15 jaar te bewaren en alles wat ouder is, wordt vernietigd. En dat was ook gebeurd. Dr. Hoek was destijds de huisarts van de familie, wellicht kon Dr. Bollen (de opvolger van dr. Hoek) hun verder helpen.

Kopie gekregen
Juist op dit moment waren ze in de praktijk van dr. Bollen de hele administratie van dr. Hoek aan het digitaliseren. In de administratie bleek het bewijs te zitten dat op 17 juli 1976 een levenloos kindje ter wereld was gekomen van de familie De Groot. "We kregen een kopie daarvan mee naar huis. Daarna werden we al vrij snel gebeld door het Maxima Medisch Centrum", geeft Toos aan. "Als er maar enig bewijs zou zijn, bijvoorbeeld een foto of een getuige, dan zou dat al genoeg moeten zijn om het kindje te registreren."

Laten registreren
Een medewerker bij het Maxima Medisch Centrum was toch aan het zoeken gegaan en had alle papieren gevonden. "Dat bleken de briefwisselingen tussen de gynaecoloog en de huisarts met alle medische termen en alles wat er destijds gebeurd was, tijdens en na de bevalling van ons doodgeboren kind. Nu konden we naar het gemeentehuis om ons kind te laten registreren."

Panieksituatie
De laatste tijd is dit onderwerp veel in het nieuws geweest. Ook bij Paul en Toos kwam er weer veel naar boven. "Ik zag op de monitor die aangesloten was op Toos en de baby tijdens de bevalling een rechte streep, ik wist toen meteen dat het niet goed zat. Er ontstond een panieksituatie. Toos verloor veel bloed", vertelt Paul. "Ik dacht, ik moet direct alleen naar huis in plaats van met z'n drieën", gaat Paul verder. "Het kindje werd meteen meegenomen. Ik kan me alleen nog maar een groene doek herinneren", vult Toos aan.

Vakantie
De periode in het ziekenhuis was niet fijn. "Ik lag op de kraamafdeling met allemaal jonge moeders met gezonde kindjes." Eenmaal thuis zag Toos overal moeders met kinderwagens. "We hebben nooit echt geweten wat de oorzaak was. We hadden een andere gynaecoloog, onze vaste gynaecoloog was net op vakantie en er was nog een gecompliceerde bevalling van een tweeling tegelijkertijd. Het was in het weekend en er was maar een gynaecoloog. Mogelijk was dat de oorzaak dat er niet direct ingegrepen werd toen het fout ging met de geboorte", gaat Toos verder. "Er werd weinig verteld en er werd niet over gesproken, zo ging dat in die tijd. Ze adviseerden ons om afleiding te gaan zoeken door bijvoorbeeld op vakantie te gaan. Dat hebben we gedaan, we zijn naar Moskou gegaan, even ver weg van alles."

Zwanger
Gelukkig raakte Toos weer snel zwanger. "We hebben tijdens deze zwangerschap een uitstekende begeleiding gehad van huisarts en gynaecoloog. Elke week een controle in het ziekenhuis. Op 30 november 1977 is onze dochter Linda geboren", vertelt Toos trots. De artsen hadden gezegd dat ze een kerstkindje zouden krijgen. Achteraf bleek dat de artsen dit bewust aan Paul en Toos verteld hadden, om ze te behoeden voor de angst die ze anders de laatste maand weer zouden kunnen hebben.

Erkend en gevierd
"Na 43 jaar is onze zoon geregistreerd en erkend. Hij is in ons trouwboekje bijgeschreven met de naam Ralf. Hij heeft nu bestaansrecht gekregen. Hij heeft ook een plekje in ons gezin gekregen. Linda heeft een broer en onze drie kleinkinderen hebben een oom. Het voelt fijn om er nu met elkaar over te praten. Dit hebben we samen gevierd door een blauwe ballon op te laten, onder het genot van een glaasje champagne en voor de kleinkinderen kinderchampagne en uiteraard beschuit met blauwe muisjes."

Uitgeven paspoorten, rijbewijzen en uittreksels op locatie Vijverberg

Foto: Ingezonden

Vanwege de goede bereikbaarheid ziet het college in haar voorstel af van de optie om een deel van de dienstverlening gedurende anderhalf jaar onder te brengen in het gemeentehuis van Nuenen. Hiermee kiest de gemeente weliswaar niet voor de goedkoopste oplossing, maar voor dienstverlening dicht bij de inwoners.

Hiervoor was sprake dat de dienstverlening zou verhuizen naar Nuenen. Nu hoeven de inwoners niet buiten de gemeentegrens als zij producten of diensten van de gemeente nodig hebben. Bijkomende reden om niet voor optie Nuenen te kiezen is, dat de verbindingsweg Broekdijk een half jaar voor autoverkeer afgesloten wordt in verband met renovatie van deze weg. Het college hecht er wel aan om het college van Nuenen te bedanken voor de collegiale bereidheid om de dienstverlening onder te brengen als dat gewenst is.

Voor het uitgeven van paspoorten, rijbewijzen, uittreksels en verklaringen alsmede de terinzagelegging van vergunningsaanvragen en bestemmingsplannen kunnen de inwoners van Son en Breugel gedurende de tweede gedeelte van de renovatie van het gemeentehuis terecht op de locatie aan de Vijverberg. Dat is in ieder geval het plan dat het college aan de gemeenteraad voorstelt.

In de Vijverberg komt ruimte vrij, doordat de medewerkers van het backoffice teruggekeerd zijn naar het hoofdgebouw. Behalve de dienstverlening verhuist tevens het bestuur, ondersteunende afdelingen en archief naar de vrijgekomen plekken op de Vijverberg. De tijdelijke huisvesting van bestuur, ondersteunende afdelingen en archief verhuizen naar de Vijverberg is de meest praktische optie en valt binnen de begroting. De tijdelijke situatie gaat ongeveer anderhalf jaar duren.

De locatie Vijverberg is goed bereikbaar en heeft parkeergelegenheid. De tijdelijke huisvesting uit fase-1 is meteen bruikbaar als tijdelijke huisvesting voor fase-2. De locatie is beschikbaar en voor deze onderdelen ook de goedkoopste optie. De locatie is een overlooplocatie voor werkplekken, als door sloop in fase-2 het aantal werkplekken en overlegplekken verminderd mocht zijn.

Ook van een derde optie voor tijdelijke huisvesting, in de plint van de nieuwe vleugel van het gemeentehuis, ziet het college af in haar voorstel. Dit omdat het gereed maken van de plint voor gebruik van dienstverlening een stuk duurder zou uitvallen.

Voor de duur van de renovatie wordt ook naar een tijdelijke locatie gezocht voor vergaderingen van de raad en de raadscommissies.

Politieke discussieavond van Radio S&B

Foto: pixabay.com/mooisonenbreugel

Dit bericht begint met een correctie. In het artikel van vorige week is een omissie geslopen. Aan het eind van de zin: 'waarbij het CDA wel liet doorschemeren weinig heil te zien in een dergelijke avond' zijn de woorden 'als niet alle fractievoorzitters aanwezig kunnen zijn' weggevallen. Excuses voor deze omissie zijn hier op zijn plaats.

De aanvankelijk op 15 april geplande openbare discussieavond kan –vanwege de volle agenda's van de fractievoorzitters- geen doorgang vinden.

Rekening houdend met de komende raads- en commissievergaderingen, de naderende vakanties, de locatie en de presentatoren is besloten deze bijeenkomst over de zomervakantie heen te tillen. Uit al deze agenda's is uiteindelijk woensdag 18 september naar voren gekomen.

De fractievoorzitters –alsmede het college- hebben inmiddels de betreffende uitnodiging ontvangen.

De agenda van die avond (tijden onder voorbehoud) blijft vooralsnog ongewijzigd:
20.00 - 20.45 uur: Discussie tussen de fractievoorzitters
20.45 - 21.00 uur: Pauze
21.00 - 21.45 uur: Gelegenheid tot het stellen van vragen door het publiek aan de politici

Ruim anderhalf jaar na de laatste gemeenteraadsverkiezingen brengt Radio S&B dan alle fractievoorzitters bijeen om onderling, maar ook met de inwoners uit Son en Breugel te discussiëren over de status van het dorp, over 'Breugel Bruist', Ekkersrijt en andere belangrijke onderwerpen.

Als lokale radiozender geeft Radio S&B met de organisatie van deze avond invulling aan één van haar belangrijke taken. Via hun Facebookpagina radiosenb en via DeMooiSonenBreuglKrant wordt u natuurlijk op de hoogte gehouden.

Radio S&B…. Uw lokale radiozender. De moeite van het beluisteren MEER dan waard!

Jeugdbeleid Son en Breugel

Het college van B&W van Son en Breugel heeft ingestemd met een nieuw jeugdbeleid voor haar gemeente. Hierin staan participatie, samenwerking en het versterken van voorzieningen centraal. Het nieuwe beleid is tot stand gekomen in nauw overleg met jongeren uit het dorp, sociale partners van de gemeente en de Adviesraad Sociaal domein. De gemeenteraad stelt het jeugdbeleid op 9 mei vast.

Het jeugdbeleid kent vier focuspunten die gaan over het vergroten van betrokkenheid, het verbeteren van voorzieningen van de jeugd, het stimuleren van samenwerking en het verbeteren van het opvoedklimaat.

Vergroten betrokkenheid jeugd
Via online vragenlijsten en chatsessies wil de gemeente de jongeren uit het dorp betrekken bij gemeentelijk beleid en wensen en behoeften in beeld brengen. De resultaten hiervan zijn input voor nieuwe acties of projecten. De jongere jeugd (tot 12 jaar) is daarnaast vertegenwoordigd in de Jeugdgemeenteraad. Die denkt actief mee over gemeentelijk beleid en dat levert al goede ideeën op.

Verbeteren voorzieningen van de jeugd
Voor jongeren die op de middelbare school zitten, zijn er in Son en Breugel weinig mogelijkheden om elkaar buitenshuis te treffen. De gemeente gaat het huidige voorzieningenaanbod inventariseren en onderzoekt wat er nodig is om voorzieningen en activiteiten beter aan te laten sluiten bij de wensen en behoeften van deze doelgroep.

Samenwerking stimuleren
De gemeente heeft een stimulerende rol bij het samenbrengen van organisaties die zich met jeugdbeleid bezighouden. John Frenken, wethouder Jeugd: "We doen natuurlijk al veel op dat gebied. Zo kennen we sinds kort de Lokale Educatieve Agenda waarbij onderwijs, kinderopvang, CMD en gemeente samenwerken op het gebied van onderwijs en zorg. Hier worden vraagstukken integraal aangepakt en leren professionals elkaar kennen. We brengen daarnaast de jeugdgezondheidszorg en ouders laagdrempelig met elkaar in contact door spreekuren op scholen en de opvang te organiseren. We willen nu een stapje verder gaan en kijken of we andere partijen ook met elkaar kunnen verbinden, zodat verschillende krachten gebundeld worden."

Optimaal opvoedklimaat
Tot slot ziet de gemeente een rol weggelegd voor verenigingen bij het verbeteren van het lokale opvoedklimaat. Bijna 80% van de 12 tot 18-jarigen is lid van een (sport)vereniging. Een mooie kans om de pedagogische aspecten in verenigingsverband beter te verankeren.

Tom Berendsen: de Brabantse kandidaat voor het Europarlement

Tom Berendsen Foto: Ingezonden

Tom Berendsen, een geboren en getogen Bredanaar, 35 jaar oud, getrouwd met Aniek en vader van Job. "Na mijn studie bestuurskunde in Tilburg en Leuven (B) en een stage bij het lobbykantoor van Brabantstad in Brussel ben ik in 2009 aan de slag gegaan als medewerker voor de CDA-delegatie in het Europees Parlement", vertelt Tom. "Sinds maart 2015 ben ik werkzaam als adviseur duurzaamheid voor PwC accountants. Als voorzitter van het CDA-Breda ben ik de afgelopen jaren op de achtergrond actief gebleven in de politiek. Nu ben ik klaar voor een volgende politieke stap."

Eer en verantwoordelijkheid
Tom vindt het een grote eer en verantwoordelijkheid om op de vierde plaats van de CDA-lijst te staan. "Ik stel me kandidaat voor het Europees Parlement om in een veranderende wereld onze manier van leven te blijven beschermen. Een wereld waarin de generatie van mijn zoontje veilig kan opgroeien, mijn generatie gelukkig kan wonen en werken en waarin de generatie van mijn ouders gezond oud kan worden. Ook wil ik de directe lijn naar Brussel voor Brabant zijn om kansen te benutten en problemen op te lossen. Daarvoor wil ik in Europa aan de slag".

Bijeenkomst
Tom hoopt u te ontmoeten op een bijeenkomst op woensdag 17 april, op De Regenboog - Tuinkamer, Sportlaan 5, te Nuenen c.a. van 20.30 – 22.00 uur. Belangstellenden uit Son en Breugel zijn ook van harte welkom.

6 / 32

Sons Kamerkoor 'Dat zit wel snor, ELGAR en tijdgenoten'

Het Son's Kamerkoor Foto: Ingezonden

Het Sons Kamerkoor zingt zondag 14 april liederen van Edward Elgar en enkele tijdgenoten, onder anderen Alphons Diepenbrock, Claude Debussy, Gustav Holst en Camille Saint-Saëns. De liederen zijn Duits-, Engels-, Frans- en Nederlandstalig.

Elgar en tijdgenoten
Sir Edward Elgar is rond 1900 de grote voorman van de Engelse toonkunst. Z e rekenen Elgars werk tot de late romantiek, een periode waarin het gevoelselement in de muziek centraal staat, heftige smart tegenover uitbundige vreugde. Door de opkomst van de industrie is er relatieve welvaart. Kunst en wetenschappen ontwikkelen zich. Er is sprake van zonnig optimisme, weelde en decadentie: La belle époque.

Dat zit wel snor
De algemene haardracht van mannen in deze periode is kort haar en een grote snor, eventueel met baard. Dit geldt ook voor de meeste componisten van dit concert.

Begeleiding en intermezzo
Elgars lied 'Lullaby' wordt op piano begeleid door Kiny Wenstedt-Hinlopen. Tijdens het intermezzo spelen Neeltje Wonders (dwarsfluit) en Sjoerd Talitsch (altsaxofoon) samen twee stukken van Edward Elgar en Francesco Geminiani. Beide jonge dorpsgenoten zijn al jaren lid van de harmonie Pro Honore et Virtute.

Afwisseling
Het Sons Kamerkoor (Son en Breugel, 1972) is een gemengd koor, het treedt graag op en afwisseling staat hoog in het vaandel. Daarom presenteert het koor jaarlijks twee thematische programma's: vrolijk/luchtig in het voorjaar en religieus in het najaar. Het koor voert elk programma in Son en Breugel uit, daarnaast ook in de regio. Het zingt vooral oude koormuziek, voornamelijk a capella; het accent ligt op muziek van vóór 1900. Het koor staat onder leiding van Marie-Astrid Vermaas. Het volgende concert van het Sons Kamerkoor is op 17 november om 15.00 uur in de Sint-Genovevakerk in Breugel. Het thema luidt dan 'Waar het hart vol van is…'.

Locatie en tijd
Het concert vindt plaats in de Kapelzaal van La Sonnerie en begint om 15.00 uur. Het duurt ongeveer een uur. U ontvangt een programmaboekje met informatie en een korte toelichting per lied. De toegang is gratis. Het koor stelt een bijdrage na afloop bijzonder op prijs.

Support
Het Sons Kamerkoor is blij met de support van een aantal ondernemers uit het dorp en de regio. Hun gegevens staan in het programmaboekje en ook op de koorwebsite vermeld.

Voorproefje
Op www.sonskamerkoor.nl leest u meer over het Sons Kamerkoor en over dit concert. Dat het koor van afwisseling houdt, kunt u er ook beluisteren.

Radio Son & Breugel te gast in Berkenstaete

Radio Son & Breugel was zondag 7 april op bezoek in het Atrium van Berkenstaete. Dit was nog in het kader van het 10-jarig bestaan van de Vrienden van Berkenstaete.

Mario Smulders van het radioprogramma Mario's Clubhuis en Liesbeth van Hapert gingen in gesprek met enkele Vrienden en zeker ook met diverse bewoners van Berkenstaete, die in de afgelopen jaren aan diverse activiteiten en uitstapjes hebben deelgenomen. Zij konden daar heel leuk en vol beleving over vertellen.

Tussen de interessante gesprekken door werden liedjes 'gedraaid' en ook beelden vertoond uit vroegere tijden c.q. de oude doos, dit alles verzorgd door technicus Ron van Haandel.

Het resultaat van deze gezellige opname op locatie wordt woensdag 10 april om 21.00 uur uitgezonden op Radio Son & Breugel op 107.5 FM.

Statiegeldactie Stichting Sun in Ghana

Foto: Ingezonden

De statiegeldactie van de Albert Heijn voor het Eba Sukuu schoolfonds van de stichting Sun in Ghana werd in maart gehouden. De opbrengst was € 211,00.

En heel mooi bedrag want via dit schoolfonds gaan de zes kinderen die op de foto staan naar school. Voor € 300,00 per jaar gaat een kind een jaar naar school. Met het geld waarmee de stichting Sun in Ghana hen ondersteund wordt het schoolgeld betaald, krijgen zij de nodige schoolboeken en uniform. Ook de lunch op school wordt daarmee betaald.

In maart waren leden van de werkgroep Sun in Ghana en hebben zij met de zes kinderen gesproken. De kinderen geven aan dat zij erg dankbaar en gelukkig zijn en dat ze deze kans krijgen. Zij bedanken tevens de inwoners van Son en Breugel voor alle steun die ze krijgen.

Ponyrijden als therapie zoekt uw steun

De grove motoriek wordt gestimuleerd door de therapie Foto: Wil Feijen

Twee jaar geleden besteedde DeMooiSonenBreugelKrant aandacht aan het fysiotherapeutisch ponyrijden voor meervoudig beperkte kinderen die zorg ontvangen van de SWZ in Son. Door veranderingen in de financiering van de zorg dreigde deze therapievorm in de knel te komen.

Redacteur: Arjen Strik
Foto: Wil Feijen

Prijzen en donaties
De grondleggers en enthousiaste uitvoerders van deze therapie kinderfysiotherapeuten Monique Martens en Lieke van Esch van SWZ, locatie Son, zijn in 2017 een sponsoractie gestart om dit project in de lucht houden. En met succes, ze wonnen een dikke prijs van de ING, kregen steun van de Lionsclub en de NSGK (Stichting gehandicapte kind). Ook ontvingen ze van veel ondernemers en particulieren een eenmalige sponsorbijdrage of donatie. Het project kon dus doorgaan, maar er blijven nieuwe geldstromen noodzakelijk om deze unieke therapievorm in de lucht te houden.

Veel gebeurd in twee jaar
"Er is in die twee jaar ontzettend veel gebeurd. Allereerst zijn we van onervaren dames die een noodkreet uitten, uitgegroeid tot ervaren en enthousiaste crowdfunders die hun nek durven uit te steken", vertelt Monique enthousiast. Voor het onderhoud van de pony's (stalling, voeding, hoefsmid en veearts) is € 8.800,00 per jaar nodig. "Door de enthousiaste bijdragen en de prijzen die we gewonnen hebben konden we het even uitzingen, maar de bodem komt in zicht."

Verhuizing
"We zijn van manege veranderd en zitten nu bij stal Klampenhof aan de Olen in Breugel. Een fantastische manege met uitstekende voorzieningen. Uiteraard brengt zo'n verhuizing kosten met zich mee", vult Lieke haar collega aan. "Denk maar eens aan het verplaatsen van de lift waarmee de kinderen op de pony getild worden. We hebben ook een speciaal klittenbandzadel aangeschaft dat de kinderen veel meer houvast geeft."

Nieuwe pony Zorro
"Helaas hebben we vorig jaar van één van de twee pony's afscheid moeten nemen. Dat was een ingrijpende gebeurtenis", vertelt Monique. "Gelukkig hebben we tijdelijk een pony kunnen leasen van stal Klampenhof, zodat we toch altijd hebben kunnen rijden met de kinderen." Onlangs hebben ze 'Zorro', een fjordenpaard, gesponsord door de 'Old Grand Dad stichting', aangeschaft.

Juiste afmetingen
De aanschaf van deze nieuwe pony was nog een hele zoektocht. "Een pony moet de juiste afmetingen hebben, niet te hoog en niet te breed. Zorro heeft een schofthoogte van 1,46 meter en is niet te breed voor de kinderen om er op te zitten. Er is bewust gekozen voor een ervaren pony die direct inzetbaar is", vertelt Lieke en wijst naar buiten. Daar stapt Zorro net de stal binnen. Een robuuste, lichtbruin gekleurde pony met mooie geknipte rechtopstaande manen.

Therapeutisch ponyrijden
Het unieke van therapeutisch ponyrijden is dat door middel van bochtjes en tempowisselingen van de bewegende pony het kind steeds zijn houding moet aanpassen om goed op de pony te blijven zitten. Deze ervaring missen ze omdat ze een groot deel van de dag gefixeerd in hun rolstoel zitten. Op indicatie van een revalidatiearts wordt het therapeutisch ponyrijden ingezet om motorische doelen te bereiken, zoals ondersteuning bij looptraining, het verbeteren van de hoofd-, romp- en bekkenbalans, het verbeteren van de zithouding en het actief rechtop zitten. Daarnaast wordt de coördinatie van beide lichaamshelften bevorderd.

Zintuiglijke prikkels
Het ponyrijden geeft veel zintuiglijke prikkels, zoals de geur van de stallen en buitenlucht, de geluiden op de manege, het hinniken van de pony en het voelen van de vacht en de manen. "Daarnaast gebruiken we specifieke spelmaterialen die nog extra zintuiglijke prikkels aan het kind geven" vertellen beide collega's enthousiast. Ze krijgen ondersteuning van veel vrijwilligers. Uit recent wetenschappelijk onderzoek blijkt dat deze vorm van ponyrijden een positieve invloed heeft op het gedrag van het kind. "De zestien deelnemende kinderen ervaren het niet als therapie, maar zijn echt twee keer per week aan het sporten."

Donatie
Om het ponyrijden mogelijk te blijven maken zijn nieuwe sponsoren of donaties noodzakelijk. Ziet u ook de meerwaarde van deze therapie en wilt u als sponsor of donateur een bijdrage leveren om het ponyrijden mogelijk te blijven houden? Of wilt u eens komen kijken? Neem dan contact op Monique via monique.martens@swzzorg.nl, of met Lieke via lieke.esch@swzzorg.nl of bel naar 088-7998886 of kijk eens op de facebookpagina SWZ@therapeutischpaardrijden.

Lente in de bol

De koeien springend en bokkend richting het verse gras Foto: Wil Feijen

Kom jij er ook niet meer onderuit bij alles wat je hoort, voelt, ziet en ruikt? Het is 's morgens weer lichter, de vogeltjes zingen en steeds vaker komt het zonnetje door. Je weet wel, dat gele ding in de lucht! Heb jij ook de lente in je bol?

Redacteur: Ivo van Hoek
Fotograaf: Wil Feijen


Mooie tijd van het jaar
Niet alleen mensen verheugen zich op deze mooie tijd van het jaar, ook dieren staan al volop in de lentestand. Er wordt weer volop geflirt en gepronkt. Op de nesten zijn de vaste bewoners inmiddels terug. Soms eentje, die nog wacht op de terugkeer van zijn/haar vaste partner. Komt die niet (of later in het seizoen), dan is de kans groot dat deze plek is ingepikt door een nieuwkomer. Niet getreurd, veel vogels zijn meer gehecht aan hun nest dan aan hun partner.

Lentegevoel
Er wordt volop gepaard, vooral om de band tussen man en vrouw te versterken. En natuurlijk uiteindelijk om de eieren te bevruchten. Een prachtige bekroning van het lentegevoel. Misschien is Pasen 'het' moment.

Eindelijk naar de wei
Voor meteorologen begon de lente serieus op 1 april en voor astronomen zelfs al op 21 maart; groene knoppen aan de bomen, krokussen en narcissen langs de weg en een heerlijk frisse geur in de lentebries! Absoluut tijd om naar buiten te gaan en dat is precies waar de 70 melkkoeien van biologische boerderij De Hofstad op Olen woensdag 3 april zin in hadden.

Springend en bokkend
Melkveehouder Paul Schots (38), samen met zijn vrouw Lia en drie dochters, eigenaar van deze boerderij, gaf het startschot voor de koeien. Na pakweg vijf maanden in de stal mogen ze voor het eerst weer buiten het verse gras in duiken. Nadat de staldeuren openzwaaiden, zorgt oom Albert ervoor dat alles in goede banen loopt; met een stok dirigeert hij alle dieren de juiste richting in. Onder toeziend oog van wel honderd fans stormen de uitgelaten koeien al springend en bokkend de wei in. De fanclub bestaat vooral uit basisschoolleerlingen, buurtbewoners en geïnteresseerden die genieten van dit voorjaarsspektakel.

Wetenswaardigheden
"De leerlingen kunnen tegelijk rondkijken op de boerderij, bij de kalfjes, in de stallen of de ruimte waar iedere koe twee keer per dag wordt gemolken. De dieren produceren circa 20 liter per dag aan melk en slapen slechts 40 minuten per dag. De rest van de tijd wordt besteed aan eten, drinken, herkauwen, plassen en poepen", vertelt eigenaar Paul enthousiast. "De reden waarom de dieren slechts zeven maanden buiten staan, heeft vooral te maken met het ontbreken van voldoende eiwitrijk gras in de wei", aldus de boer.

Liters melk
Na het melken wordt de melk op een temperatuur van vier graden bewaard in een grote 6.700 liter melktank, die iedere drie dagen door Campina wordt geleegd. Op de boerderij kun je zowel de verse biologische melk kopen als biologische vleespakketten.

Informatief
Regelmatig komen hier basisscholen over de vloer voor leuke en leerzame praktijklessen, zoals het verzorgen van de dieren en het maken van kaas. Kijk hiervoor ook eens op www.klasseboeren.nl. Daarnaast is de prachtige langgevelboerderij prima ingericht om landelijk te kunnen vergaderen. Meer informatie vind je op www.dehofstad.com.

Kijk voor meer foto's op www.mooisonenbreugel.nl of bekijk het filmpje op de facebookpagina van MooiSonenBreugel.

Jaarlijkse vlooienmarkt weer groot succes

Veel belangstelling tijdens de vlooienmarkt De Corridor Foto: Wil Feijen

De bezoekers hebben op zondag 7 maart weer kunnen genieten tijdens de jaarlijkse vlooienmarkt van dameskorfbalvereniging De Corridor in Breugel. Dit jaar was alweer de 37e keer dat de vlooienmarkt plaatsvond. Voor MooiSonenBreugel heeft de jeugdverslaggever een rondje over de markt gelopen.

Redacteur: Mik Leijte
Fotograaf: Wil Feijen


Veel aanbod
Dit jaar waren er, net als voorgaande jaren, op de vlooienmarkt veel leuke kraampjes met 'gebruikte goederen', die mensen op hun zolder of garage hadden staan en niet meer gebruikten, ingericht. Ruim van te voren en daags voor de rommelmarkt konden bewoners hun spullen voor 09.30 uur buiten zetten, die door de leden van de korfbalvereniging werden opgehaald.

Drukte
Het was zondag voor 10.30 uur bij de poort van de korfbalvereniging, zoals elk jaar, weer erg druk. Nadat er van 10 naar 0 terug geteld was, werd de poort geopend en kon iedereen naar binnen lopen. De kraampjes waren ingedeeld in categorieën, je kon dus makkelijk zien waar alles stond.

Decoratiebeeldjes
Mensen waren vooral geïnteresseerd in de mooie decoratiebeeldjes. Deze beeldjes waren dan ook redelijk snel uitverkocht. Er werden ook andere leuke spulletjes te koop aangeboden zoals kleren, meubels, elektronica en kerstspullen. Om 11.00 uur was er een veiling, hierbij werden allerlei antieke voorwerpen geveild zoals beeldjes, schilderijen en zelfs een open haard.

Wedstrijd
Voor het eerst tijdens de vlooienmarkt konden bezoekers om 13.00 uur genieten van een wedstrijd tussen jeugdgroep F en jeugdgroep E. Deze werden allebei in twee groepjes opgedeeld. Eén deel kreeg hesjes en de andere niet. Jeugdgroep E speelde tegen elkaar aan de ene kant van het veld en jeugdgroep F speelde tegen elkaar aan de andere kant. Bezoekers konden zelf ook spelen, er stond naast het korfbalveld namelijk een korf voor als ze het zelf wilde uitproberen.

Kinderen meer sporten
Trainer Ronald Brekelmans is een van de vele trainers die kwam helpen bij de vlooienmarkt. ''De mensen achter de kraampjes zijn trainers van de korfbalvereniging en ouders van de leden'', vertelt Ronald. "Maar het zijn vooral ook de leden zelf. Zij vinden het heel leuk om te doen.''

Nieuwe tenues en materialen
"Het doel van de vlooienmarkt is dat meer kinderen kunnen sporten. Met het geld dat we hebben opgehaald, koopt de vereniging nieuwe tenues en nieuwe materialen zoals korfballen en korven", aldus de trainer.

Kijk voor meer foto's op: www.mooisonenbreugel.nl

Nieuwe kleding jeugd De Corridor meiden samen met de sponsoren Mark Kreijveld (l) Bundelzorg en Chris van Roon van Van Roon Makelaar (r) Foto: Wil Feijen

Avond Wandel 4-Daagse, blijft in de pas lopen

Het wordt langzaamaan mooi weer, tijd om naar buiten te gaan en lekker te gaan wandelen! In juni heeft u daar een mooie gelegenheid voor, want dan vindt van 4 tot en met 7 juni alweer de 22e Avond Wandel 4-Daagse van Son en Breugel plaats. Een jaarlijkse traditie, in de eerste week van juni. Loop gezellig mee met uw gezin of met vrienden. Ook dit jaar wilt u het zeker niet missen.

Organisator JC Oase is alweer druk bezig met de voorbereidingen van het evenement. De routes worden op dit moment uitgezet en leiden u langs de mooiste plekjes van dit dorp. Ook deze editie zijn er verschillende nieuwe routes, mede doordat de startlocatie bij JC Oase midden in het centrum ligt. Op vrijdagavond wordt gezamenlijk de AW4D afgesloten op het kerkplein dat gedurende vier dagen wordt omgedoopt tot het 'Oase Wandelplein'. Die avond zorgt Wa'n Klank traditioneel voor de muzikale ondersteuning.

Hoe kan u zich inschrijven? Kom op zaterdag 1 juni van 12.00 uur tot 14.00 uur of maandag 3 juni van 19.00 uur tot 21.00 uur naar de locatie van JC Oase in de Dommelstraat in Son. Let wel: JC Oase is niet te bereiken vanaf de Dommelstraat, maar vanaf het Kerkplein. Achter de kerktoren loopt een pad dat u rechtstreeks naar JC Oase leidt. Het inschrijfgeld bedraagt € 3,00 per persoon. Schrijft u zich in op dinsdagavond 4 juni dan kost deelname € 4,00.

De organisatie is nog op zoek naar vrijwilligers die één of meerdere avonden willen meehelpen bij bijvoorbeeld oversteekpunten. Aanmelden kan door een email te sturen naar: aw4d.info@jc-oase.nl. Voor meer informatie over de Avond Wandel 4-Daagse kunt u e-mailen naar voorgaand mailadres of kijken op www.jc-oase.nl.

Tekenseizoen van start

Foto: ©pixabay.com

De week van de Teek start maandag 15 april weer, wat betekent dat het tekenseizoen van start gaat. Een tekenbeet is meestal onschuldig, maar kán u ziek maken als de teek lang vastgebeten in uw huid zit. De app Tekenbeet helpt te controleren op teken en brengt u op de hoogte van de actuele tekenactiviteit.

Bladeren, hoog gras
Teken komen op veel plaatsen in Nederland voor. Ze leven tussen bladeren en in hoog gras en struikgewas. Ze lijken op kleine platte spinnetjes. Sommige teken zijn besmet met de Lyme-bacterie die de ziekte van Lyme kan veroorzaken. Als een teek lang op de huid zit, bestaat de kans dat hij deze bacterie overbrengt. De ziekte is meestal goed te behandelen met antibiotica. Zonder behandeling kan deze ziekte chronische klachten veroorzaken aan hart, zenuwstelsel, gewrichten en huid.

Pincet of tekentang
De GGD Brabant-Zuidoost adviseert om uw huid en kleding altijd goed te controleren op teken, als u in de natuur bent geweest. Vindt u een teek? Dan kunt u die eenvoudig zelf verwijderen met een pincet of tekentang. Ontsmet daarna het beetwondje en noteer wanneer en waar u op de huid gebeten bent. Krijgt u de teken niet uit uw kleding, was ze dan op 60°C of doe ze in de wasdroger.

Naar de huisarts?
Als de teek langer dan 24 uur in de huid gezeten heeft, overleg dan met de huisarts of behandeling gewenst is. Heeft u een teek binnen 24 uur weggehaald? Houd tot drie maanden na de tekenbeet de huid rond de beet in de gaten. Let op het ontstaan van een rode ring of andere klachten die kunnen duiden op de ziekte van Lyme. Krijgt u klachten? Ga naar de huisarts en meld dat u door een teek gebeten bent.

App 'tekenbeet'
De app Tekenbeet helpt te controleren op teken, laat zien hoe u een teek kunt verwijderen en brengt u op de hoogte van de actuele tekenactiviteit. U kunt een tekendagboek aanleggen en hierin een tekenbeet registreren, waarbij u een herinnering ontvangt om de beet te controleren. De app is te downloaden voor Android in de Google Play Store en voor Apple-gebruikers in de App Store.

Meer informatie
Heeft u vragen? Dan kunt u contact opnemen met het team Infectieziekten via telefoonnummer 088-0031333 of mail naar infectieziekten@ggdbzo.nl. Meer informatie vindt u op de website van de GGD Brabant-Zuidoost, www.ggdbzo.nl, en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, www.rivm.nl/tekenbeet

Vlooienmarkt Mgr. Bekkersgroep

Foto: Taís Lourinho da Silva

Scouting Mgr. Bekkersgroep houdt zondag 2 juni haar jaarlijkse vlooienmarkt. Het (gratis ophalen) van de spullen begint op 13 april.

Iedereen die bruikbare spullen heeft, kan deze laten ophalen door de scouting. Hiervoor kan gebeld worden naar 084-8846704 of het formulier voor ophalen spullen kan ingevuld worden op de website. De spullen worden de eerstvolgende zaterdag daarna opgehaald. Bankstellen, bedden, verf, witgoed en beeldschermen worden om milieuredenen niet opgehaald.

De vlooienmarkt van Scouting Mgr. Bekkersgroep is een ware traditie geworden in Son en Breugel. Zondag 2 juni worden van 11.00 uur tot 15.00 uur diverse spullen te koop aangeboden bij de blokhut aan de Europalaan te Son. Op dit terrein komen meer dan 50 kramen te staan waar de bezoekers kunnen neuzen tussen de spulletjes.

De entree van de vlooienmarkt bedraagt € 1,50. Met een sponsorkaart van € 1,50 kunt u ook binnen. Deze sponsorkaarten worden verkocht door leden die langs de deur gaan.

De opbrengst van de vlooienmarkt komt ten goede aan de scoutinggroep. Meer informatie op de www.vlooienmarktson.nl en de facebookpagina mgrbekkersgroep.

15 / 32

Datenight

Ik was best zenuwachtig, ik geef het toe. Zit mijn haar wel recht? Och nee, doet niet meer ter zake. Heb ik mijn tanden wel gepoetst? Zitten mijn kleren wel goed, staat mijn gulp open? Het zijn de normale taferelen die iedereen wel kent, die (recentelijk) gedatet heeft. Voor mij was het even geleden, bijna vijf jaar om precies te zijn. Niet zo vreemd, dat ik bang was het verleerd te zijn.

Dit keer was het anders. Dat ze de ware is, dat wist ik al. Ook hoefde ik niet ver te gaan, de date was gewoon in mijn eigen huis. Ook mijn date hoefde niet ver te gaan: het was mijn vrouw! In onze huiskamer kwamen we samen, ik met een stapel cd's onder mijn arm, zij hoefde alleen zichzelf mee te nemen. Cd's, we luisteren er nauwelijks meer naar, in deze tijd van Spotify. We wilden een keer wat anders dan naar de beeldbuis staren. Met onze totale aandacht ergens anders zijn, bij elkaar en bij de muziek. Om zo mogelijk nog dichter bij elkaar te komen.

Het was een leuke uitdaging. Om een aantal cd's uit te kiezen, met liedjes die echt iets voor me betekenen. En vervolgens die aan mijn lief te laten horen, met uitleg waarom ik ze mooi vind. De eerste was niet zo moeilijk: The Police. De eerste band die ik goed vond, na The Beatles. Een beetje punk, een beetje rock, ontegenzeggelijk de sound van eind jaren '70, begin jaren '80. De muziek van mijn jeugd. Of Joe Jackson, uit dezelfde tijd. Simpele, pure muziek. Gitaar, basgitaar, drums en zang. Drie minuten gas geven, dan was het klaar. Heerlijk!

Daarna draaide ik 'The River', van Bruce Springsteen, een lied vol melancholie, rauwe emotie en verlangen. Eenvoudige, directe muziek, in een compleet geheel dat nooit zijn glans verliest. Een klassieker! Frank Boeijen mocht ook niet ontbreken, met 'Bonze Tongen', uit dezelfde tijd. Ook toen al schreef Frank prachtige teksten; 'Wat ik van jou gekregen heb, is meer dan iemand mij ooit geven kan'. Of De Dijk met 'Als ze er niet is'. Een prater ben ik niet, net zomin als Huub van der Lubbe. Maar ik kan van mijn vrouw houden, zoals niemand anders kan.

Het was een prachtige, bijna magische avond. Gefascineerd keken en luisterden we naar elkaar, en naar de muziek. Het gaf het nog meer betekenis, doordat ik zelf óók ontdekte waarom deze muziek zoveel voor me betekent.

18 / 32

Kerkberichten

Sint Genoveva-kerk
Son en Breugel
Zondag 14 april, Palmzondag09.30 uur: Eucharistieviering m.m.v. Breugels kerkkoor. Intenties: Ietje van Dinther-Raeven, Adèle Schneiders-Commandeur, Bets van Maasakkers-van der Pas, ouders Thoonen-Royackers en zoon Bart en Betsie en Marian, Han Verhagen, Piet Swinkels, een bijzondere intentie.
11.00 uur: Eucharistieviering, familieviering. Na de beide Eucharistievieringen verkopen onze Eerste Communicanten zelfgemaakte paasspulletjes, koekjes en paastakken. De opbrengst is bestemd voor een school in Kenia voor kinderen met een visuele beperking. Intenties: Leo Achterbergh, Henk Eekhout, Piet van de Laar (1e jaargetijde), Paul Brand, Jos Driessen, Els Swinkels-Swinkels, Jeanne Stroucken-van Nuland, Riky van den Hurk-van de Kerkhof.

Maandag 15 april
19.00 uur Boeteviering m.m.v. Gregoriaans koor

Donderdag 18 april
19.00 uur Eucharistieviering Witte Donderdag m.m.v.Breugels Kerkkoor, aansluitend aanbidding tot 22.00 uur. Intentie: een bijzondere intentie

Vrijdag 19 april
15.00 uur Kruiswegmeditatie m.m.v. Gregoriaans koor

Zaterdag 20 april
20.00 uur Paaswakeviering m.m.v. parochiekoor Son

Zondag 21 april Hoogfeest Pasen
09.30 uur: Eucharistieviering m.m.v. Breugels kerkkoor. Peuter en kleuterviering, en na afloop van de mis paaseieren zoeken in de pastorietuin. Intenties: Wim van Heeswijk, Maria van Eck-van der Zanden, Mia Donkers-van Heeswijk, overleden familie van de Wijdeven, ouders Harry en Doortje van de Oever-Migchels, een bijzondere intentie.
11.30 uur Paasmorgenviering m.m.v. harmonie PHEV

Maandag 22 april Tweede Paasdag
09.30 uur: Eucharistieviering m.m.v. gemengd koor Breugel

Overige kerkdiensten
Son en Breugel
Woensdag 10 april
17.00 uur: Stiltewandeling in het kader van de oecumenische activiteiten in de 40-dagentijd. Vertrek vanuit de Kerk van de Eenheid in Christus, Zandstraat 26, Son. Wandeling in stilte met onderweg enkele bezinningsmomenten. Na afloop van de wandeling is er soep en brood in de kerk.

Zaterdag 13 april
16.30 uur: Eucharistieviering in Berkenstaete

Vrijdag 19 april
15.00 uur: Kinderkruiswegviering in het processiepark in Nijnsel
19.00 uur: Kruiswegviering alleen in St-Oedenrode

Zaterdag 20 april

15.00 uur: Paaswakeviering in Berkenstaete m.m.v. Gregoriaans koor

Martinuskerk Centrum
Woensdag 10 april: 19.00 uur: Eucharistieviering in de Heilige Ritakapel te Boskant. Tevens derde Noveendag van de Heilige Rita van Cascia.

Zaterdag 13 april is er om 19.00 uur geen Viering in de Martinuskerk.

Zondag 14 april Palmzondag
09.30 uur: Eucharistieviering voor alle leeftijden met medewerking van de gezamenlijke koren. Intenties: Jo van Erp – van Empel (mgd), Toos Thijssen – van Vijfeijken (mgd) en zoon William, José Peters (mgd), Gerard Boleij (mgd), Lia Fierens – van de Rakt (mgd), Martien Bekkers (mgd), Gijs de Laat, Uit dankbaarheid, Broer de Poorter en overleden familieleden, Gerardus der Kinderen, Francisca der Kinderen – van de Vleuten en overleden familieleden, Overleden ouders van Rooij – van de Laar en overleden familieleden, Simone Schiffers – de Koning.
11.30 uur: Doopviering Willemijn van Oorschot.

De Goede Week vieren wij in de Martinuskerk met de volgende Vieringen:

Maandag 15 april
19.00 uur in de Genovevakerk te Breugel: Boeteviering

Dinsdag 16 april
19.00 uur in de Martinuskerk: Eucharistieviering.

Woensdag 17 april
19.00 uur in de Sint Jan's kathedraal te Den Bosch: Chrismamis.

Donderdag 18 april Witte Donderdag
19.00 uur in de Martinuskerk: Eucharistieviering met Het Martinuskoor en het Gemengd koor uit Nijnsel. Na de Viering is er een wake bij het Allerheiligste tot 22.30 uur.

Vrijdag 19 april Goede Vrijdag
15.00 uur in de Martinuskerk: Kruisweg met het Ollands dameskoor.
15.00 uur in het processiepark Nijnsel: kruisweg voor kinderen.
19.00 uur in de Martinuskerk: liturgische Viering van het lijden en sterven van Christus. Kruisverering met de mogelijkheid om bloemen neer te leggen met medewerking van het Goede Herderkoor.

Zaterdag 20 april Stille Zaterdag.
22.00 uur in de Martinuskerk: Paaswake met medewerking van de gezamenlijke koren.

Boeken voor de Boekenbeurs dagelijks in te leveren in de kerk in Eerschot van 10.00 uur tot 12.00 uur, behalve tijdens de schoolvakanties.

Sint Antonius Nijnsel
Zondag 14 april Geen viering i.v.m gezamenlijke viering Palmzondag om 09.30 uur in de Martinuskerk centrum.

Dinsdagmorgen 16 april Geen noveen i.v.m Goede Week

Kerkdienst protestantse kerk (PKN)
Son en Breugel
Zondag 14 april
10.00 uur: Mw. P. Zweers 6e zondag van de 40-dagentijd

Lezing VroegeVogelWandeling op Koningsdag

De wereld ontwaakt tijdens de VroegeVogelWandeling 2018 Foto: Roland Mathijssen (IVN Son en Breugel)

Om je wat voor te bereiden op en in te leven in de IVN VroegeVogelWandeling op Koningsdag bij Mosbulten vertelt een van de gidsen op dinsdagavond 23 april al het een en ander over wat je kunt verwachten tijdens deze wandeling heel vroeg op 27 april, Koningsdag.

De locatie waar ze naar toe gaan (Mosbulten) wordt besproken. Ook wat er allemaal gebeurt bij de overgang van nacht naar dag en wat je -als het weer een beetje meezit- allemaal kunt zien, horen, voelen en ervaren. Daarnaast is het een vroege vogelwandeling, dus is er ook aandacht hoe je het beste naar de vogels kunt luisteren, welke vogels men hopelijk gaat horen en wordt er iets over die vogels verteld. Ook de vogeltrek wordt kort besproken, omdat die ochtend hopelijk ook wat typische trekvogels te horen zullen zijn.

Als je bij deze lezing wilt zijn: het aantal plaatsen is beperkt. Meld je dus uiterlijk 19 april aan. Je krijgt een bevestiging als je kunt komen, maar vol is helaas vol. Mocht je naar deze lezing willen komen, maar niet naar de wandeling op Koningsdag kunnen komen (of andersom), dan is dat natuurlijk geen probleem.

Starttijd: Dinsdag 23 april, 19.30 uur inloop met koffie
Aanvang lezing: 19.45 uur tot uiterlijk 21.45 uur
Locatie: IVN-gebouw, Sint Genovevastraat 37, Breugel
Deelname: gratis
Meer informatie + aanmelden (uiterlijk 19 april!): wandelen@ivn-senb.nl

VroegeVogelWandeling
Starttijd: Zaterdag 27 april, 05.00 uur
Startpunt: Pieter Brueghelplein in Breugel

Kijk voor meer informatie over de VroegeVogelWandeling op 27 april in de krant van 27 maart, of kijk op www.ivn-senb.nl/vogel.

Maandelijkse themaochtend SeniorenRaad

Veel belangstelling tijdens de themaochtend Foto: Ingezonden

Ditmaal betrof het een themaochtend met een tweetal aansluitende presentaties. De eerste presentatie, op vrijdag 22 maart, had als onderwerp het begrip 'Digitale nalatenschap'.

De nadruk lag daarbij vooral op de bewustwording van het feit dat men, zonder de juiste maatregelen, het risico loopt nabestaanden op te schepen met de onbereikbaarheid van digitale gegevens van de overledene indien bijvoorbeeld de toegangscodes niet bekend zijn. Denk daarbij aan bank-, overheid- en verzekeringsgegevens, allerhande (mail) accounts maar ook privézaken zoals foto's, video's en persoonlijke documenten.

De heer Van Leeuwen nam de aanwezigen mee op een tocht door het digitale landschap met een uitleg over begrippen als gegevensopslag, de 'Cloud', de 'digitale kluis', de risico's en de bijbehorende oplossingen en beveiligingen. Zaken waar zowel jong als oud steeds meer mee te maken krijgt, maar niet altijd bij stilstaat.

Na de pauze nam mr. Voogt-Bosmans het stokje over. Zij ging op onderhoudende wijze in op de notariële afhandeling van het onderwerp in de voorgaande presentatie. Bijvoorbeeld het gegeven dat een executeur (degene die de nalatenschap moet afwikkelen) ook een rol kan spelen in de correcte afhandeling van de digitale nalatenschap. Er werd tevens ingegaan op de afwikkeling van de niet-digitale nalatenschap, de wijzen van aanvaarden ervan, de afgifte van een verklaring van erfrecht door de notaris, de gevolgen voor de erfbelasting, etc.

Beide presentatoren kregen de nodige vragen te beantwoorden hetgeen, in combinatie met het aantal belangstellenden op deze ochtend, mag leiden tot de conclusie dat het thema blijkbaar leeft onder de doelgroep en in een behoefte voorziet.

Meer informatie via www.seniorweb.nl/digitaal-nalaten. Bij SeniorWeb Nuenen kunnen op maandagmiddag van 14.00 - 16.00 uur gratis kaarten worden opgehaald voor een proeflidmaatschap. Zie www.sonenbreugel-senioren.nl.

Themaochtend SeniorenRaad, Thema: Ice4life

©website Ice4Life Foto: Chris de Jong

De organisatoren van de themaochtend, die wordt gehouden op 26 april, hebben ditmaal het bijzondere thema 'Ice4Life' gekozen.

Ter inleiding; mei 2015 overleed, op 49-jarige leeftijd, verslaggever en documentairemaker Mark Bos aan de gevolgen van prostaatkanker. Met zijn documentaires Retour Hemel 1 en 2 (omroep MAX) gaf hij de ca. 100.000 mensen die jaarlijks de diagnose kanker krijgen, een gezicht.

Met de camera als gereedschap verfilmde Mark zijn zoektocht naar een therapie die hem zou kunnen genezen en vervolgens zijn vergeefse strijd tegen de ziekte.

Bij leven richtte Mark de stichting 'Ice4life' op, opdat zijn missie na zijn overlijden zou worden voortgezet. Ice4life gelooft, in navolging van Wim Hof (the Iceman), dat blootstelling aan kou gecombineerd met meditatie een positieve impact heeft op de werking van het immuunsysteem.

Jos de Bruin van Ice4life is bereid gevonden om u, aan de hand van beeldmateriaal, te vertellen over het ontstaan en de doelstelling van de stichting, de hobbels in het ontwikkeltraject en de lange weg die nog moet worden afgelegd.

De Boerderij is gemakkelijk te bereiken via het parkeerterrein van De Bongerd, Asteroïdenlaan 2a, Breugel. De toegang is gratis; wel wordt een bescheiden bijdrage gevraagd voor koffie of thee. Iedereen, jong of oud, is van harte welkom. Aanvang 10.00 uur.

Klompenwerkplaats van de Toekomst

Sint-Oedenrode - De Klompenwerkplaats van de Toekomst heeft haar deuren geopend. In De Gasthuishoeve in Sint-Oedenrode, waar de werkplaats is gevestigd, maakte eigenaar Eric van de Hurk vrijdag 5 april voor het eerst in jaren weer een paar klompen op de machines van de voormalige klompenfabriek van Jan van de Laar.

Tegelijkertijd produceerde een 3D-printer een 'klomp 2.0' van gerecycleerde materialen. Deze combinatie tussen 'oud en nieuw' is illustratief voor de nieuwe werkplaats, die zo wil komen tot nieuwe verdienmodellen waarmee het klompenambacht kan blijven voortbestaan. Een klein deel van de jaaromzet komt ten goede aan Stichting Landschapsfonds Het Groene Woud, die heeft bijgedragen aan de realisatie van de klompenwerkplaats. Hiertoe hebben het Landschapsfonds en de Klompenwerkplaats van de Toekomst een overeenkomst getekend.

"Om de klomp te laten voortbestaan moeten we er met elkaar waarde voor gaan creëren", zo stelt John van de Laar, voorzitter van Stichting Klompenwerkplaats van de Toekomst en zoon van toenmalig klompenmaker Jan van de Laar. "Hiervoor zijn innovaties nodig. Oude en nieuwe technieken moeten elkaar vinden." Secretaris Erik van den Oord vult aan: "Met alleen klompen ga je het niet maken. We gaan de klomp weer verdienpotentieel geven in de regio." Daarnaast gaat de nieuwe werkplaats zich ook als klompen-kenniscentrum profileren.

Brabantse Klompenmaand van start
De opening van de Klompenwerkplaats van de Toekomst valt samen met 'April Klompenmaand'. In april organiseren ondernemers en organisaties in Best, Sint-Oedenrode, Schijndel en Liempde een gevarieerd aanbod aan activiteiten rondom de klomp en de populier, om ze zo de aandacht te geven die ze verdienen. Kijk voor meer informatie op www.brabantseklomp.nl

Fietsclub PVGE fietst naar Boxtel en Veldersbos

Foto: PVGE

Fietsclub PVGE maakt woensdag 17 april zijn eerste volle dagtocht in 2019, een halve fietsdag is tevens mogelijk. Om 09.30 uur vertrekt de fietsclub vanaf het 17 Septemberplein naar Boxtel. De route gaat dan eerst naar Boskant, waar in de buurt de koffiepauze wordt gehouden.

Degenen, die slechts een halve dag willen fietsen, vertrekken na de koffiepauze weer naar Son en Breugel, de rest van de club vervolgt de fietstocht naar Boxtel. Op de markt zijn bijzonder veel gelegenheden, waar men gezellig kan lunchen.

Na de lunch fietst de club via het Veldersbos richting Best. Mogelijk is er, gezien de lengte van de fietstocht, nog een stop in Best. De totale fietsroute bedraagt ca 48 km. De leden ontvangen nog een gedetailleerd programma van de tocht. Verdere inlichtingen: clubcoördinator Herman Hendriks, telefonisch bereikbaar via 0499-473042 of e-mail: herman.j.hendriks@kpnmail.nl.

Meeslepende Blues & more bij Plein Public

Foto: Ingezonden

Het wordt een oergezellige afsluiter van het seizoen van Plein Public. Blues Hybridz staat garant voor meeslepende bluesmuziek met af en toe een uitstapje naar soul, funky of jazzmuziek. Dat kun je verwachten op 13 april bij Plein Public. Vergeet je dancing shoes niet want deze fantastische band speelt dan voor u de sterren van de hemel.

De band Blues Hybridz bestaat uit rasmuzikanten die zich volledig geven tijdens hun optreden. Ze zijn van alle markten (funk, soul en jazz) thuis, maar de blues ligt ze het meest na aan het hart. Het wordt daarom een avond waarop je van begin tot eind kunt genieten van heerlijke bluesmuziek met uitstapjes naar andere genres. Zeker weten dat je niet stil kunt blijven staan als ze op dreef zijn, want ook hun eerdere optreden bij Plein Public was een muzikale topper.

Heb je er al zin in? Kom dan op zaterdag 13 april naar De Boerderij in Breugel. Er wordt om 20.30 uur gestart en het eindigt om ongeveer 22.30 uur. Zoals het vaak gaat kan het met gemak later worden, omdat menig artiest moeite heeft om te stoppen met optreden vanwege de sfeer.

Je bent van harte welkom, de prijs voor een uniek avondje uit bepaal je zelf, want in de pauze gaat de organisatie met de pet rond. Tot op 13 april. Zet al vast de eerstvolgende datum van het nieuwe seizoen in je agenda; 26 oktober. Want een Plein Public avond mag je niet missen.

Kijk ook eens op www.boerderijbreugel.nl of bekijk een eerder optreden van Blues Hybridz bij Plein Public op Youtube.

Zevende OLAT voorjaarstocht

Foto: Ingezonden

Het voorjaar is begonnen! Hoog tijd om er op uit te trekken en te genieten van een heerlijke lentewandeling. Op zondag 14 april gaan ze de omgeving van Herpen verkennen in een afwisselende route: bos- en agrarisch gebied én voor de langere afstanden bovendien een mooi gedeelte van de Maashorst, het grootste natuurgebied van Noord-Brabant.

Na de start steken ze al snel de A50 over en komen in de Herpse bossen. Via een nieuwe plas nabij de Kriekeput komen de wandelaars in het buitengebied bij Herperduin. Deze benaming misstaat zeker niet voor dit mooie gebied met duinen. Verderop passeren de deelnemers het Klompven en het Ganzenven. Met een beetje geluk zien ze deze dag Exmoor pony's en Taurossen die in het gebied grazen. Afhankelijk van de te wandelen afstand doen ze het boerenlandpad Het Hoge Mun aan, alsmede de Munse en Schaijkse Heide.

De langste afstanden komen langs het bekende Willibrordusputje, het Vorstengraf van Oss en enkele paalgraven. Daarna een route door het bosgebied Zevenbergen en over de Maashorst en langs de plassen van Hofmans. Na de Boshut volgen de wandelaars een mooie zandwal langs Herperduin. Ze komen daarna in een ander landschapstype, open agrarisch land. Men loopt door de weilanden, langs een brede waterloop. Verderop belanden ze ineens op een oude Maasdijk en slingeren over een dijkje om het Lindenwiel heen. Enkele afstanden krijgen als kers op de taart een extra lus langs een bijzonder watergebied, de Putwielen en de Hamelspoel, een onderdeel van de Hertogswetering. Maar dan, het kan niet uitblijven, zien ze de bebouwde kom van Herpen en nadert men het eindpunt van een zeer afwisselende wandeldag.

Startlocatie is Café-Zaal Thekes, Alard van Herpenplein 9, Herpen. Alle overige afstanden mogen vanaf 08.00 uur starten. De ervaren wandelaars kunnen wandelen op de 40, 30 of 20 km. Voor degenen die minder willen wandelen en voor families met kinderen kan men tot uiterlijk 12.30 uur ook starten op de 15 of 10 km. Men moet om 17.00 uur weer terug zijn op de startlocatie. Onderweg heeft OLAT 3 wagen- en 2 caférustpost ingericht. Er hangen pijlen en men krijgt een routebeschrijving mee, waardoor de routes eenvoudig zijn te wandelen. Kinderen t/m 12 jaar onder begeleiding genieten 50% korting op het inschrijfgeld. Uitgebreide informatie vindt u op www.olat.nl/winterserie waar vooraf ook de route middels GPS-tracks zijn te verkrijgen. Verdere inlichtingen zijn te verkrijgen via e-mail: dagtochten@olat.nl.

Creatief met taal

Foto: Ingezonden

De leden van de Katholieke Vrouwen Beweging hadden geen idee wat ze te wachten stond op de avond Creatief met Taal. Al snel werd duidelijk dat het een avond werd waar de hersencellen flink aan het werk werden gezet.

Ze kregen allemaal een schilderij voor zich gezet en moesten per tafel gezamenlijk dat schilderij gaan ontleden. In een schrift werd opgeschreven wat men in het schilderij allemaal ontwaarde. Met de woorden die ze hadden verzameld ging men aan de slag. De opdracht was om 11 woorden in een bepaalde vorm op papier te zetten. Er werd in opperste concentratie gewerkt. Uiteindelijk had een ieder, met of zonder hulp, wel iets op papier staan. Toen pas werd ze gezegd dat ze, zonder dat ze zich daar bewust van waren geweest, een gedicht hadden gemaakt. Een gedicht van elf woorden in een bepaalde vorm, ook wel Elf genoemd.

In de pauze was het even bijkomen en bijkletsen onder het genot van een drankje. Daarna werd er nog een dubbel-elf en spiegel-elf gemaakt. Het was een leerzame, maar voor sommige vrouwen ook wel enerverende avond geweest. Er waren prachtige gedichten gemaakt en sommige leden lazen hun gedicht hardop voor, waarbij ze een spontaan applaus ten deel viel. De volgende bijeenkomst is op 23 april. Er staat dan een kienavond op het programma. Voor meer informatie over de KVB of een beeldimpressie van de activiteiten kun je kijken op de website: www.kvbsonenbreugel.nl

Feestmiddag Eén van Zin

Foto: Ingezonden

De Gemengde Zangvereniging Eén van Zin, het oudste koor van Son en Breugel (1875), viert zondagmiddag 14 april haar jaarlijkse feestmiddag. Op die middag worden ook jubilarissen gehuldigd. Dit jaar zijn dat Conny van de Plas 25 jaar, Anneke en Arno Penninx beiden 12,5 jaar.

Op zaterdag 11 mei geeft Eén van Zin samen met Wereldmuziekkoor Umoja uit Eindhoven een Afrika-concert in het Vestzaktheater in Son. Nadere gegevens volgen op www.zangverenigingeenvanzin.nl

Eén van Zin is op zoek naar vooral mooie mannenstemmen (bassen en tenoren).

BBQ-dag bij De Wit Schijndel

Schijndel - Wanneer de zon weer gaat schijnen, gaan overal in Nederland de barbecues aan. Het zorgt voor gezelligheid en lekker eten. Daarom wordt op 13 april de BBQ-dag bij De Wit Schijndel georganiseerd. Voor de liefhebber van jong tot oud is er op deze dag van alles te beleven en zijn er diverse aanbiedingen.

De meest unieke barbecues
Op deze dag zijn meer dan 15 barbecue-merken aanwezig, met daartussen de beste en mooiste barbecues. Zo is Napoleon aanwezig met hun Tuktuk-BBQ en in de Dutch Oven van Camp Chef worden heerlijke stoofpotjes bereid. Cobb demonstreert hoe snel en veilig hun barbecues zijn, terwijl Traeger hun technische palletbarbecues met een traditionele look presenteren. Ook Bastard is aanwezig met een Volkswagen-busje vol nieuwe kamado barbecues. Geen fan van het grillen? What a Wok bereidt heerlijke en gezonde maaltijden in hun wok voor onderweg.

De beste Grillmasters
Weber pakt groots uit met maar liefst zes barbecues onder leiding van TV-kok Jeremy Vermolen, hij geeft uitgebreide demonstraties en natuurlijk uw brandende vragen beantwoorden. Ook Outdoorchef is aanwezig met hun beste kok voor een heerlijke stukje vlees. OFYR zet hun enorme vuurschaal bij hun neer voor een sfeervolle demonstratie. Big Green Egg demonstreert hun bekende barbecues en ze hebben ook gedacht aan de kleintjes; voor hen nemen zij een springkussen mee!

En nog veel meer
Kom ook langs bij de demonstraties van: Boretti, Kamado Joe, Campingaz en Cadac. Ook zij bakken en braden de hele dag door heerlijke gerechten voor u om te proeven. Of geef uw dag wat meer smaak met de kruiden en sauzen van Grate Goods en Resaco. Mocht u na deze dag zelf de smaak te pakken hebben, dan kunt u zelfs vlees van de slager van Puur Brabant meenemen. Ten slotte is goed gereedschap essentieel, de messen van Homeij maken het voorbereiden niet alleen leuker, maar ook makkelijker.

De Wit ontvangt alle barbecueliefhebbers graag op 13 april, zij zijn zoals gewoonlijk geopend van 09.30 – 17.00 uur. De demonstraties vinden plaats van 11.00 – 16.00 uur. Maak er meteen een gezellig dagje uit van en bekijk het uitgebreide assortiment op hun verschillende afdelingen.

Parkeren is gratis en uw hond mag mee naar binnen! Na het winkelen kunt u tot rust komen bij Lunch Café Le Blanc of het Snackpaviljoen terwijl de kinderen zich vermaken in Kinderland of op de opblaasbare stormbaan buiten.

Dressuurwedstrijd Manege Sonniushof met verrassende prijswinnaars

Debbie Kusters met Wouzicht's Levi Foto: Ingezonden

Manege Sonniushof hield zaterdag 6 en zondag 7 april een dressuurwedstrijd. Zaterdag 6 april kwamen de paardencombinaties aan de start, zondag 7 april mochten de ponycombinaties hun beste beentje voor zetten en strijden om de prijzen.

De wedstrijd startte met de rubriek eigen paarden L1 tot en met M2. Door de vele deelnemers op zaterdag startte de wedstrijd een uur eerder dan normaal, wat bij sommige ruiters voor wat verwarring zorgde. Uiteindelijk kon iedereen zijn of haar proef rijden, doordat de jury gelukkig fijn mee werkte en ruiters wat later alsnog konden starten. De overwinning in deze openingsrubriek was voor Michelle Westerdijk met de goedgekeurde hengst Elton. Zij behaalden maar liefst 201,5 punten. Op de tweede plaats volgde Danique Raaijmakers met de hengst Intygo Blue Vitanova, van eigenaar Nick Franssen. Esra Akkerman mocht de derde plaats in ontvangst nemen met Calladonja.

De rubriek eigen paarden klasse B werd met grote overmacht gewonnen door Lauren Kraaikamp met Jack Sparrow, die maar liefst naar 210,5 punten reed. De jury noemde het duo een veelbelovende combinatie. Met 198 punten volgde Robin Scheepers op gelegenheidspaard Zidane, die zij leende van haar moeder, op een knappe tweede plaats. Mariska van de Kruijsdijk en Lisa Jongerius eindigden op respectievelijk de derde en vierde plaats met een prijs.

Heel knap was de eerste plaats voor Debbie Klap bij de rubriek manegepaarden. 18 combinaties reden hun proef, maar Debbie was met Hilaria, niet altijd het makkelijkste en nog redelijk onervaren paard, de beste in deze rubriek. Op de tweede plaats volgde Daphne Marinus met Whitesocks S, voor Jeske van der Heijden met Unicum S. Ivy Bakarbessy mocht de vierde prijs in ontvangst nemen in deze rubriek.

Zondag begon met excuses van de organisatie. Er was een foutje in de startlijsten gemaakt, waardoor de wedstrijd uit liep. Gelukkig werd dit goed opgepakt door de aanwezige ruiters en toeschouwers. De bixie-ruitertjes mochten laten zien wat ze in korte tijd al geleerd hadden en werden daarvoor allemaal beloond met een mooie beker.

In de rubriek eigen pony's B tot en met M1 reed Debbie Kusters, al eerder zeer succesvol tijdens de wedstrijden, in de voor haar nieuwe klasse M1. Ook in deze klasse bewees zij dat ze hier prima op haar plaats was, door direct naar een eerste plaats te rijden. Kimberly van Die mocht een tweede plaats in ontvangst nemen met Champion's Look en Lenni Baats reed naar een derde plaats. Vierde werd Meike van Rooij, die haar eerste wedstrijd op een nieuwe pony reed. Britt Kuperus reed naar de vijfde plaats in deze grote rubriek.

Tenslotte mochten de ponyruiters op een manegepony hun kunsten tonen. Dolblij was Yara Helder met haar proef met Nic, die met een eerste plaats werd beloond. Meike van Diesen eindigde met Replay op een tweede plaats, Fleur Millenaar werd derde met Summy. De eigenwijze Bart werd goed gereden door Amber Migchels, wat resulteerde in een mooie vierde plaats.

19 mei staat de volgende wedstrijd bij Manege Sonniushof op het programma. Een caprilliwedstrijd, waarbij de deelnemers tussen de dressuuroefeningen ook een sprongetje moeten maken!

Beeldhouwers uit Son en Breugel exposeren hun recente werk

Expo Vresselse beeldhouwers (archiefbeeld) Foto: Ingezonden

Sint-Oedenrode - Zo'n 32 beeldhouwers, allen lid van het beeldhouwerscollectief de 'Vresselse Beeldhouwers', exposeren op zaterdag 13 april en zondag 14 april hun werk van de afgelopen twee jaar in een prachtige tuin op het Landgoed Zwijnsbergen aan de Vresselseweg 69 te Sint-Oedenrode (de weg van Breugel naar Nijnsel). Onder de exposerende beeldhouwers bevinden zich ook zes beeldhouwers uit Son en Breugel; Jacques Bergman, Wil Janse, Anneke Penninx, Piet Slegers, Jos Smits en Marijke Smulders.

De expositie, waar meer dan 100 beelden te zien zijn, is op beide dagen geopend van 11.00 – 17.00 uur en is duidelijk met borden aangegeven. De toegang is gratis. Het beeldhouwerscollectief telt in totaal 50 leden en bestaat al bijna 20 jaar.

De 'Vresselse Beeldhouwers' zijn geschoolde kunstenaars, autodidacten, mensen met veel ervaring én beginners. Tijdens de expositie kunnen de bezoekers kennismaken met de kunstenaars en met hen van gedachte wisselen over het beeldhouwen, een zeer arbeidsintensieve kunstvorm. Er zijn tevens enkele beeldhouwers daadwerkelijk aan het werk.

Het is de dames en heren beeldhouwers vooral te doen om de presentatie van hun creatieve resultaten. Een aantal van de beelden zal te koop zijn. Misschien een goede gelegenheid om tuin of huiskamer te verrijken met een mooi kunstwerk. Nabij de locatie exposeert ook een aantal schilders. Een mooie fietstocht naar Vressel (net even buiten Breugel) loont zeker de moeite. Het schildersatelier naast de beeldhouwers is tevens open en te bezoeken.

De Grote Rekendag

Foto: Ingezonden

Basisschool De Harlekijn nam woensdag 3 april deel aan de Grote Rekendag. Het thema van dit jaar was: Kraak de code! Natuurlijk een hele leuke dag, maar ook vooral heel leerzaam.

Tijdens deze dag wordt namelijk veel aandacht besteed aan onderzoekend leren, wat De Harlekijn erg belangrijk vindt. De leerlingen leerden hoe zij regelmaat en patronen kunnen ontdekken om zo op een systematische manier te werken zodat ze tenslotte zelf een codetaal kunnen ontwerpen. De leerlingen hebben tijdens deze dag geleerd hoe een computer 'denkt'.

De klassen openden deze bijzondere dag gezamenlijk op het schoolplein. Zij vormden samen een code, namelijk het jaartal 2019. Vervolgens gingen zij in de eigen klassen en op het schoolplein aan de slag met heel veel verschillende activiteiten rondom het thema. Bij de kleuters gingen de leerlingen aan de slag met spelletjes rondom getallen en bij groep 3/4 waren er echte robots in de klas. In de groepen 5/6 waren de leerlingen samen aan het werk met zoekkaarten en ondertussen was groep 7/8 druk met het achterhalen van codes. Tijdens deze dag maakten de leerlingen op een andere manier kennis met het vak rekenen, dan tijdens een gewone lesdag. Het was een leuke en leerzame dag.

Drie kampioenen bij VC Pieter Brueghel

Dames 2 Foto: Ingezonden

VC Pieter Brueghel heeft met Meisjes B1, Dames 1 en Dames 2 drie kampioenen en is daar hartstikke trots op. Meisjes B1 reisde zaterdag 6 april af naar Tilburg voor hun kampioenswedstrijd. Dames 1 werd maandag 1 april thuis kampioen en het laatste team, Dames 2, werd in Hoogeloon kampioen.

Meisjes B1
Tilburg is een professionele club waar op zes velden tegelijk wedstrijden gespeeld werd en daar waren de Son en Breugelse meiden een beetje van onder de indruk. Met 4-0 winst zou het kampioenschap binnen zijn. De zenuwen waren duidelijk aanwezig, bij de spelers én de coaches.

De eerste set begon prima. Ze moesten er even in komen, maar na vijf punten begon het lekker te lopen: 15-25. De tweede set hetzelfde beeld; de tegenstander kon veel ballen opvangen, maar ze kwamen weinig tot echte aanvallen: 13-25. De spanning steeg ook bij de achterban op de tribune die in groten getale naar Tilburg was gekomen. De derde set begon prima, maar halverwege slopen er wat foutjes in. Tilburg wisselde een speler om bij 18-20 nog iets te kunnen afdwingen. Niet gelukt, ook deze set konden de meiden binnenslepen met 18-25. Toen de laatste set nog. Door de zenuwen begonnen ze met fouten in de vierde set. De twee setuppers vielen zelfs over elkaar heen, waarna de scheidsrechter dubbelfout floot en vroeg of het goed ging met de meiden. Dit was een keerpuntje, er werden weer punten gescoord. Na nog wat spanning rondom de 10 punten hebben ze het keurig afgemaakt: 13-25. Feest!

Dames 1
Maandag 1 april konden de dames van Pieter Brueghel 1 thuis tegen Antares kampioen worden, aangezien de nummer twee ODI tussendoor wat punten heeft laten liggen. 2-1 zou voldoende zijn. De tribune was goed gevuld. Vanaf het begin stonden de dames van Pieter Brueghel goed geconcentreerd te spelen en van zenuwen was geen sprake.

Het werd eigenlijk een behoorlijk eenzijdige wedstrijd. Af en toe kwam Antares er aanvallend aardig door, maar pakte Pieter Brueghel de bal snel weer terug. Met goed serveren en goed verdedigen, werd de eerste set met 25-14 binnengehaald. De tweede set begon wat rommelig en Antares bleef in het begin aardig bij. Met een eindsprintje werden de laatste punten ook binnen gehaald net als het kampioenschap. Na een klein feestje en de felicitaties van Antares werd de derde set nog gespeeld. VC Pieter Brueghel was er op gebrand om het kampioenschap met een 3-0 overwinning binnen te halen, dus wilden ze gelijk verder met waar ze waren gebleven. Dat lukte nog niet helemaal. De knop moest even omgezet worden. Het begin van de derde set verliep wat rommelig en ook wat domme foutjes. Er moest zelfs een time-out aan te pas komen om de dames weer op scherp te zetten. Dat lukte gelukkig wel. De focus lag weer op de wedstrijd en met een paar mooie aanvallen en goede servicebeurten werd de derde set uiteindelijk toch redelijk makkelijk binnen gehaald met 25-16. Daarna kon het feest losbarsten.

Dames 2
Dames 2 werd in Hoogeloon overtuigend kampioen in de derde klasse. Daar werd de plaatselijke VC met 3-0 te kijk gezet, met setstanden 16-25, 17-25 en 19-25.

Alle kampioenen van harte gefeliciteerd!

Meisjes B1 Foto: Ingezonden
Dames 1 Foto: Ingezonden

HTC Hockey viert 55-jarig bestaan

Foto: Ingezonden

Hockeyclub HTC staat zaterdag 13 april stil bij het 55-jarig bestaan van haar prachtige en gezellige hockeyclub. Tijdens dit weekend vinden er diverse feestelijke activiteiten plaat voor jong en oud.

Tussen 09.00 en 11.00 uur worden de wedstrijden van de Funkey's en de Jongste Jeugd feestelijk opgeluisterd. Er is muziek, een springkussen en een heuse suikerspinautomaat aanwezig. Neem vooral je broertjes, zusjes, vriendjes en vriendinnetjes mee om lekker voor of na de wedstrijd te spelen op het springkussen en te genieten van een lekkere suikerspin.

Om 11.00 uur reiken Marcel & Jeanette Verhoeven van de PLUS de eerste gratis exemplaren van ons unieke hockeyplaatjesboek. Zorg dat je erbij bent zodat je direct kunt gaan starten met sparen van de hockeyplaatjes.

Foto: Ingezonden
Foto: Ingezonden
Foto: Ingezonden

Voor de B, C en D-jeugd wordt er in de middag dankzij sponsoring door Rendac een hockeyclinic gegeven door MB Hockeyschool, de hockeyschool van Marcel Balkestein. Vanaf 16.30 uur willen ze met zoveel mogelijk leden, ouders van leden, trainers, coaches, vrijwilligers, supporters, sponsoren en iedereen die HTC Hockey een warm hart toedraagt tijdens de receptie gezamenlijk proosten op 55 jaar hockey.

Vanaf 20.30 uur barst het 18+ lustrum-reüniefeest met de band Old, Grey & Restless los en mogen de voetjes van de vloer. Dubbel zo leuk dat in deze band niet alleen een oud-voorzitter maar ook oud-leden en supporters van de hockeyclub spelen.

Heb jij in de afgelopen 55 jaar bij deze club gespeeld of ben je op een andere manier betrokken geweest? Dan word je van harte uitgenodigd ook te komen naar een ouderwets leuk hockeyfeest. Een mooie kans om je oud-teamgenoten en clubgenoten weer eens te spreken en samen mooie herinneringen op te halen. Toegang is gratis en je hoeft je niet aan te melden.

De club wenst alle leden, oud-leden, sponsoren en supporters van onze hockeyclub een supergezellig en sportief lustrum toe.

Het 55-jarig lustrum van HTC wordt mede mogelijk gemaakt door Plus Marcel en Jeanette Verhoeven, Old Grey & Restless en Rendac.

Open dag golfclub Son

Golfclinic tijdens Open dag Golfclub Son 2018 Foto: Wil Feijen

Golfclub Son opent op zondag 14 april haar deuren. Iedereen - jong en oud- die op een leuke manier met de golfsport kennis wil maken, is die dag welkom.

Golfclub Son is een gezellige en betaalbare club, gelegen aan de rand van Son en Breugel, achter de brandweerkazerne en naast de hockeyvelden. Hun 9-holesbaan biedt veel uitdaging, ondanks, of misschien wel juist door, de beperkte lengte. De afgelopen weken zijn ze bezig geweest om de baan door middel van extra beplanting nog aantrekkelijker te maken.

Op de open dag krijgen belangstellenden uitleg over de golfsport en is er de mogelijkheid om - onder deskundige begeleiding- een balletje te slaan. Om u te bekwamen in het putten is een putparcours uitgezet. Voor liefhebbers bestaat ook de mogelijkheid om onder begeleiding een rondje (vier holes) te lopen. Natuurlijk is hun pro Paul aanwezig. Hij wordt die dag bijgestaan door een grote groep enthousiaste vrijwilligers, die u graag wegwijs maken op hun complex.

Ook voor degenen die al eerder gegolfd hebben, maar zijn gestopt is deze dag een ideale kans om de kennismaking met het golfen te hernieuwen. Wie wil oefenen: voor golfclubs en ballen wordt gezorgd. Speciale kleding is niet vereist. U wordt wel aangeraden om platte schoenen te dragen.

Een rondleiding zonder te spelen is ook mogelijk. De toegang is gratis en de koffie staat klaar. Wie zich na afloop opgeeft als lid, kan gebruik maken van aantrekkelijke aanbiedingen.

Golfclub Son is gesitueerd op het sportpark aan de Rooijseweg 11 in Son. U bent op 14 april welkom tussen 11.00 tot 16.00 uur. Bent u geïnteresseerd? Neem dan ook alvast een kijkje op de website www.golfson.nl. Hier kunt u onder andere extra informatie vinden over de open dag.

Bezoek uit Engeland voor de Koninklijke VV SBC

JO12-3 met hun tegenstanders (in het wit) Foto: Ingezonden

Voor het 17e achtereenvolgende jaar bezocht St Edmund's Junior School uit Canterbury (Engeland) vorige week de regio Eindhoven. Het dagprogramma voor de kinderen bestond uit een bezoek aan de Efteling en verder werd er volop gebruik gemaakt van de zwemmogelijkheden bij CenterParcs in Valkenswaard.

Op woensdagavond 3 april werd koers gezet naar Son en Breugel. Hier werden drie heuse mini interlands gespeeld tussen de St Edmund's schoolteams en de teams van SBC JO12-3, JO11-3 en JO11-4. Uiteraard speelde SBC deze interlands in het oranje. Dat de Engelse teams deze wedstrijden zeer serieus namen, was goed te zien op het veld. Men streed met veel passie en inzet voor de winst. Toch waren het de gemotiveerde SBC-teams die aan het langste eind trokken, mede door geweldig keeperswerk van de drie SBC-keepers. Met twee duidelijke overwinningen en een gelijkspel werd een mooie avond afgesloten.

Een leuke herinnering en een traditie om in stand te houden. Daar gaat de Brexit geen verandering in aanbrengen. Volgend jaar komt men zeer waarschijnlijk terug voor de 18e keer. SBC is ook dan weer graag bereid om gastheer te spelen voor deze zeer sportieve schoolteams.

Voor nu zeggen Robert, Gerard en Erit, namens VV SBC, 'See you next year'.

JO11-03 samen met JO11-4 Foto: Ingezonden

Waterpolodames nemen afscheid

Foto: Ingezonden

De wedstrijd van zaterdag 6 april stond in het teken van het afscheid nemen van het thuispubliek van Argo door een generatie waterpolosters van Argo.

Met nog een uitwedstrijd te gaan volgende week, was het voor Anita v.d. Heijden al definitief de laatste wedstrijd. Voor Anja van Wanrooij (coach), Josine Raaijmakers, Gabri van Boxmeer, Paula Smith, Renske vd Burgt, Yvonne vd Vorstenbosch en Liesbeth vd Korst staat volgende week nog de strijd in Helmond tegen Lutra op het rooster. De meeste speelsters hebben dan rond de 35 waterpolojaren achter de rug en gaan derhalve met waterpolopensioen.

De jongere speelsters in het team maakten gebruik van de gelegenheid om de routiniers van harte te bedanken, de symbolische Geranium mocht natuurlijk niet ontbreken. Dat er een keer ruimte gemaakt wordt voor de jeugd is prima, maar dat de kwaliteiten en ervaring van de senioren nog steeds doorslaggevend kan zijn in de wedstrijden is wederom gebleken.

De Treffers uit Rosmalen hadden de punten nog hard nodig om degradatie te voorkomen. Argo heeft niets meer te verliezen, maar wil nog wel even alle wedstrijden winnen als afsluiting en dat lukt ze aardig. In de uitwedstrijd hielden beide teams elkaar in evenwicht (8-8) en ook in deze wedstrijd ging het weer gelijk op. Met een 4-4 tussenstand werd het laatste partje aangevangen.

De Argo dames wisten nog een keer goed aan te zetten, waarbij het uiteindelijk 7-5 werd. Het was niet de beste wedstrijd van Argo, maar inzet, wilskracht en de spanning van de wedstrijd maakte in ieder geval veel goed voor het trouw aanwezige publiek. Voor Tamara Vervoort was dit ook haar laatste thuiswedstijd, ze had zichzelf met drie doelpunten een mooi afscheidscadeau gegeven. Overige doelpunten werden gemaakt door Josine Raaijmakers (2x) en Liesbeth vd Korst (2x).

Uitslagen
B jongens - Merlet/BZPC 9-4
C gemengd - AquAmigos 1-5
Dames 1 - De Treffers 7-5
Dames 2 - Zeester-Meerval 5-7
Heren 1 - De Rog 9-6
Thalassa - Heren 2 13-6

Programma
Zaterdag:
Lutra - D gemengd in De Wissen te Helmond 16:30 uur
De Treffers - Dames 2 in Kwekkelstijn te Rosmalen 16:30 uur
Lutra - Dames 1 in De Wissen te Helmond 18:00 uur
Heren 2 - Waterproof in ZIB te Best 18:30 uur
Merlet - Heren 1 in De Kwel te Cuijk 19:15 uur

Zondag in ZIB te Best:
Heren 1 - Waterproof 16:00 uur

Korfbalvereniging De Corridor

Eindresultaten zaal seizoen 2018/2019

Vereniging Plaats         Wedstrijden Punten +         -
Corridor 1 8e plaats         14         1         107 194
Corridor 2 4e plaats         10         8         81        94
Corridor 3 2e plaats         12         19         148 107
MW1 4e plaats                 12         14         90 86
Corridor B1 2eplaats         12         19         98        45
Corridor C1 3e plaats        12         18         54        47
Corridor D1 3e plaats        12         14         55        41
Corridor D2 5e plaats        12         10         46        78
Corridor E1 3e plaats        10         8         50        51
Corridor F1 5e plaats        10         4         33        55
Recreanten 1 nvt         10         8         67        50
Recreanten 2 nvt                 7         5         31        49

Korfbalvereniging De Corridor

Programma zaterdag 13 april aanvang
Corridor D2 – Altior D2 09.30
Corridor C1 – Altior C3 11.00
Arcades D2 – Corridor D2 13.30
DSV E3 – Corridor E1 14.30

Drie punten voor Nederwetten

Foto: Ingezonden

Compleet anders dan in de uitwedstrijd, speelde Nederwetten voor een groot aantal supporters, een van de slechtste wedstrijden van deze competitie. Dat was ook enigszins de verdienste van de tegenstander die ten opzichte van de vorige week, feller op de bal was, druk zette op Nederwetten en fanatieker was.

Moet wel vermeld worden dat Willem van Rooij en zeker Ben van der Bruggen nog veel gaten dicht moesten lopen. Nederwetten probeerde het vooral met lange ballen, maar die werden de eerste 20 minuten door VCO makkelijk verdedigd. In de 23e minuut kreeg Nederwetten een penalty te nemen omdat Willem van Rooij in het strafschopgebied onderuit werd gehaald. Giel van Korven knalde de bal snoeihard in de rechter benedenhoek; 1-0.

Een van de weinig goedlopende acties was de pass van Giel van Korven op Toon van Rooij die opnieuw zijn tegenstander uitkapte en de 2-0 binnenschoot. Door een misverstand in de achterhoede wist Bram van VCO ook nog de 2-1 te scoren. In de 38e minuut brak Toon van Rooij door de achterhoede van VCO en scoorde op fraaie wijze de 3-1. De scheidsrechter keurde deze goed, maar de grensrechter had schijnbaar een buitenspel situatie gezien. De nog jonge scheidsrechter liet zich om praten en geloofde ondanks zijn twijfel de VCO grensrechter op zijn blauwe ogen. Doelpunt alsnog afgekeurd.

In de tweede helft werd het allemaal niet beter en het voelde eerder dat VCO nog gelijk kon komen dan dat Nederwetten nog zou scoren. Martijn Duif viel nog verdienstelijk in voor Jesper Franc en Dirk Renders nog voor Hein Snellen van Vollenhoven. Ook Dirk gaf nog enkele mooie passes maar het duurde tot de 89e minuut, dat Christiaan Baaten een prima corner nam en Giel van Korven zijn doelpunt knap binnenkopte; 3-1.

Deze wedstrijd alleen maar de punten tellen en hopen dat ze volgende week tegen HVV wat meer cohesie in het team hebben want het was niet best deze wedstrijd.

HTC Son Tennis Clubkampioenschappen en start voorjaarscompetitie

Foto: Ingezonden

HTC Son Tennis heeft in de week van 24 tot en met 31 maart haar clubkampioenschappen gehouden. Er zijn weer veel wedstrijden gespeeld door zowel jeugd als senioren en het heeft de club weer voor een jaar nieuwe kampioenen opgeleverd.

Aan de jeugdkampioenen zijn er mooie bekers uitgereikt en voor de senioren waren er cadeaubonnen van Houwens Vlaai Son. Gedurende het toernooi werd er fruit beschikbaar gesteld door Plus supermarkt Marcel en Jeannette Verhoeven. Het was weer een gezellig toernooi met mooie wedstrijden, lekkere hapjes en goede temperaturen om te tennissen.

De kampioenschappen zijn een mooie voorbereiding geweest voor de competitie die op 6 april gestart zijn. HTC Son Tennis gaat zich opmaken voor het volgende toernooi, het HTC Open 2019, dat van 10 tot en met 16 juni worden gehouden. Inschrijven voor dit toernooi kan via www.toernooi.nl.

Voorjaarscompetitie
De eerste competitiedag voor de tennissers van HTC Son werden op zaterdag 6 april gespeeld. Het eerste mixteam van de zaterdag speelde uit bij Doornakkers tegen het vierde team. Op 1 1/3e baan beloofde het een lange dag te gaan worden in Eindhoven-Oost.

Na een 2,5 uur durende enkelpartij van Pauline van Tilburg, die de partij uiteindelijk won, kon Joery Sweere voor zijn enkelpartij de baan op. Joery had met twee gewonnen sets duidelijk zijn vorm van de najaarscompetitie meegenomen. Ook de herendubbel werd daarna samen met Ruben Kivits gewonnen. De dames Elise van der Steen en Kim van Stiphout wonnen op hun beurt ook de damesdubbel waarna Stefan Jorna en Kim van Stiphout het laatste punt binnen konden halen. Dit werd overtuigend gedaan met maar 1 verloren game in twee sets. Met 5 winstpunten gingen de Sonse spelers met veel vertrouwen weer terug richting Son.

Op zondag wist het eerste team, in de derde klasse gemengd, ook te starten met een winstpartij. Het team van Rapiditas uit Nijmegen kwam op bezoek op het heilige kunstgras van HTC. Iris Schepens en Anne Vercoelen begonnen de enkelpartijen voor de dames. Iris wist de wedstrijd in twee sets te winnen, Anne verloor de wedstrijd helaas in de derde set in de tiebreak met 13-15. Een waar spektakelstuk van de dames op baan 1. Ondertussen gaf Stefan Jorna zijn tegenstander geen game cadeau in de eerste enkel, waarna Jorg van de Burgt als laatste de enkel mocht spelen. Deze ging helaas verloren tegen een erg sterk spelende opponent. Hierdoor kwamen ze met 2-2 uit de enkelpartijen en konden ze starten met de dubbels.

De dubbels werden beide in twee sets gewonnen door de spelers uit Son. In de mix-partijen moesten Iris en Stefan helaas hun meerdere erkennen na een verliespartij in de super tie-break. Anne en Jorg wisten hun wedstrijd wel te winnen met 7-6 7-6 waardoor het Sonse team met een 5-3 overwinning de dag afsloot.

Verder kwamen ook de Tenniskids Rood, Oranje en Groen in actie op zondag. Rood en Groen speelden thuis en Oranje speelde bij een andere club hun wedstrijden. Het mix team t/m 14 verloor met 5-1 terwijl het mixteam t/m17 met dezelfde cijfers won. Het mix team van de 17+ ging met 5-0 onderuit bij TOZ in Oss. Het heren team had vandaag vrij.

Volgende week speelt het zaterdag mix team thuis tegen Venray, dat dit weekend met 4-1 verloor bij Fellenoord. Het eerste team op zondag speelt uit bij Huissen wat deze zondag ook met 5-3 wist te winnen.

Bridgeclub ABC

Uitslagen dinsdagavondcompetitie
Ronde 7, zitting 3, 2 april

Lijn A
1. Jeske Koop & Reinier Gerritzen 65,31%
2. Addy van Beek & Ankie v Schoonderwalt 65,01%
3. Dirk Bossebroek & Jos van Gerwen 61.25%
4. Hannelies Kpudstaal & Mary Boin 59,38%
5. Johan van de Laar & George Punt 57,19%

Lijn B
1. Frans & Netty van Steenvoorden 61,28%
2. Jo Renders & Riet Vianen 59,86%
3. Els van der Lande & José Roef 59,44%
4. Ton Waanders & Jeroen Harbers 57,60%
5. Jeanne vd Meijden & Betty van Doeland 53,47%

Handbalvereniging Apollo

Uitslagen 6-7 april
O.H.C. '01 DS1 - Apollo DS1 31-24
M.H.V. '81 DA1 - Apollo DA1 25-14
handbalshop.nl/Witte Ster HS2 - Apollo HS2 24-26
handbalshop.nl/Witte Ster HS1 - Apollo HS1 36-26

Programma 14 april
10.05 uur Apollo D1- EHV D1
10.55 uur Apollo C1- Habo'95/Hellas'72 C1
11.55 uur Apollo B1- EHV/PSV B1
13.00 uur Apollo DA1- EHV DA1

Sonse Zaalvoetbalcompetitie

Uitslagen Speelronde 19, 6 april
Hurkmans - Spierings / Bergmans 3-4
Imazighen United - Sportcafé Expreszo 4-7
Rovers Timmerwerk - ZVV Witte Tonnie 1-2

Stand 6 april
1. Sportcafé Expreszo 18-40
2. Spierings / Bergmans 18-36
3. Hurkmans 18-31
4. Imazighen United 18-19
5. ZVV Witte Tonnie 18-17
6. Rovers Timmerwerk 17-11

Programma
Speelronde 20, 13 april
18:00 Hurkmans – Imazighen United
18:45 Rovers Timmerwerk – Spierings / Bergmans
19:30 ZVV Witte Tonnie – Sportcafé Expreszo

BC 't Koffertje

Uitslag BC 't Koffertje '94 van 8 april
A-lijn:

1. Nicole van de Berg & Theo van Geffen 60,94%
2. Tonnie van Acht & Ton van Acht 58,75%
3. Willem Pieters & Harrie van Rijbroek 55,73%

B-lijn:
1. Riet van de Laar & Nelly Vervoort 69,42
2. B2 Wil Merkelbach & Jeanne Swinkels 65,17%
3. Martien Hulsen & Jan van der Velden 59,17%

Bridgeclub Son

Uitslag Bridgeclub Son van woensdag 3 april Braecklant
1. Agnes Obbema & Gerard Obbema 66,25%
2. Marijke Kraemer & Toos de Wit 59,17%
3. Annelies Midhat & Netty de Laat 54,50%

Bridgeclub De Beckart

Inloop Uitslag 4 april
1. Riet v.d. Laar en Zus v.d. Rijt 56.94%
2. Guus Plevier en Fried v.d. Laar 55.56%
3. Lena van Acht en Hilda v.d. Kaden 50.00%

Ook eens komen bridgen in De Beckart? Info 0413-474296.

SBC Jeugd

UITSLAGEN SBC JEUGD: ZATERDAG: 201106-04-19
ODC JO 19-1 - SBC JO 19-1                 0 - 0
SBC JO 19-2 - Best Vooruit JO 19-4         6 - 4
SBC JO 19-3 - WSC JO 19-2                 2 - 2
SBC JO 17-1 - SV Budel JO 17-1         0 - 7
Acht JO 17-2 - SBC JO 17-2G                 Uitgesteld
DOSL JO 17-1 - SBC JO 17-3                 0 - 13
Oirschot Vooruit JO 17-4 - SBC JO 17-4 1 - 4
SBC JO 17-5 - RKSV Nuenen JO 17-6 Uitgesteld
Nieuw Woensel MO 17-1 - SBC MO 17-1 Uitgesteld
SBC JO 15-1 - Rood Wit V'hoven JO 15-1 0 - 1
SBC JO 15-2 - DBS JO 15-2                 4 - 0
SBC JO 15-3 - Acht JO 15-2                 Uitgesteld
Reusel Sport JO 15-2 - SBC JO 15-4         2 - 2
TSC JO 14-1 - SBC JO 14-1                        0 - 2
SBC JO 14-2 - SV Unitas "JO 14-4         2 - 4
Nieuw Woensel JO 14-11 - SBC JO 14-3 2 - 2
SBC JO 13-1 - Schijndel/de Wit JO 13-1 3 - 1
SBC JO 13-2 - De Valk JO 13-1                 2 - 4
SV Unitas "59 JO 13-3 - SBC JO 13-3         5 - 1
Acht JO 13-3 - SBC JO 13-4                         0 - 5
SBC MO 13-1 - RKDVC MO 13-1                 2 - 4
SBC JO 12-1 - VRIJ                                 -------
SV Unitas "59 JO 12-1 - SBC JO 12-2G        2 - 0
SBC JO 12-3 - VRIJ                                 --------
Brabantia JO 12-4 - SBC JO 12-4                 9 - 1
SBC JO 12-5G - DBS JO 12-3                 2 - 10
SBC JO 11-1 - Reusel Sport JO 11-1         3 - 0
SBC JO 11-2 - Bergeijk JO 11-2                 3 - 5
SBC JO 11-3 - RPC JO 11-5                         4 - 4
SBC JO 11-4G - Wilhelmina Boys JO 11-3G 1 - 4
RKVVO JO 11-5G - SBC JO 11-5G                NB
SBC G 1G - Rijen G 2                                 1 - 10

SBC Jeugd

Programma SBC jeugd 13 april

THUIS TEAM BEZOEKERS VERTREK AANVANG
SBC JO 19-1 - WODAN JO 19-115:15
RKVVO JO 19-2 - SBC JO 19-2 13:30 14:30
Nieuw Woensel JO 19-1 - SBC JO 19-3 12:30 13:30
RKVVO JO 17-1 - SBC JO 17-1 14:00 15:00
SBC JO 17-2G - VRIJ
SBC JO 17-3 - VRIJ
SBC JO 17-4 - Best Vooruit JO 17-1 15:15
SJO Juventud JO 17-1 - SBC JO 17-5 13:30 14:30
SBC MO 17-1 - Geldrop MO 17-1 13:15
DVS JO 15-1 - SBC JO 15-1 12:30 13:30
RKDSV/EDN"56 JO 15-1 - SBC JO 15-2 11:30 12:30
DBS JO 15-3 - SBC JO 15-3 13:15 14:15
SBC JO 15-4G - RKSV Nuenen JO 15-5 13:15
SBC JO 14-1 - DFC JO 14-1 10:30
SDO "39 JO 14-1 - SBC JO 14-2 12:00 13:00
SBC JO 14-3 - Oirschot Vooruit JO 14-2 13:15
ODC JO 13-1 - SBC JO 13-1 10:30 11:30
FC Eindhoven AV JO 13-2 - SBC JO 13-2 09:45 10:45
SBC JO 13-3 - RKSV Nuenen JO 13-3 11:45
SBC JO 13-4 - Woenselse Boys JO 13-2 11:45
OJC Rosmalen MO 13-2 - SBC MO 13-1 09:00 10:00
SBC JO 12-1 - EFC JO 12-1 10:15
SBC JO 12-2G - Woenselse Boys JO 12-2 11:45
Beerse Boys JO 12-1G - SBC JO 12-3 10:45 11:45
SBC JO 12-4 - VRIJ
Woenselse Boys JO 12-3 - SBC JO 12-5G 08:45 09:45
DVS JO 11-1 - SBC JO 11-1 09:30 10:30
WODAN JO 11-3 - SBC JO 11-2 09:15 10:15
Waalre JO 11-1 - SBC JO 11-3 09:15 10:15
FC Eindhoven AV JO 11-3 - SBC JO 11-4G 08:30 09:30
SBC JO 11-5G - Geldrop JO 11-4G 10;15
SBC JO 10-1 - Acht JO 10-1 10:15
Hilvaria JO 10-2 - SBC JO 10-2G 10:15 11:15
SBC JO 10-3G - SV Unitas "59 JO 10-4 10:15
RPC JO 10-5 - SBC JO 10-4G 10:30 11:30
SBC JO 10-5 - BMC JO 10-2 10:15
SBC JO 10-6G - RKSV Nuenen JO 10-6 10:15
SBC JO 10-7 - Audacia JO 10-1 10:15
SBC JO 9-1 - RKVVO JO 9-1 09:00
Nemelaer JO 9-1 - SBC JO 9-2 09:15 10:15
FC Cranendonck JO 9-1 - SBC JO 9-3G 08:30 09:30
SBC JO 9-4G - SV Unitas "59 JO 9-3 09:00
SBC JO 9-5 - WODAN JO 9-4 09:00
Nieuw Woensel JO 9-1 - SBC JO 9-6G 08:15 09:00
SBC JO 9-7G - VRIJ
RKVVO JO 9-7 - SBC JO 9-8 09:00 10:00
RPC JO 8-1 - SBC JO 8-1 08:00 09:00
SBC JO 8-2 - SV BLC JO 8-2 09:00
Geldrop JO 8-4G - SBC JO 8-3 08:00 09:00
SBC JO 8-4 - EMK JO 8-2G 09:00
FC Eindhoven AV JO 8-2 - SBC JO 8-5 07:45 08:30
SBC G 1G - Nevelo G 1 11:45

Nijnsel wint en houdt hoofd koel

Foto: ©pixabay.com

Het hoofd koel houden lukte niet iedereen zaterdag 6 april in de Scheken Arena. Nijnsel speelde zijn vierde uitwedstrijd op rij waarbij de eerste drie de maximale buit hadden opgeleverd. In de eerste wedstrijd medio december leverde de dorpenclash een redelijk bloedeloze 0-0 op; het weer noch het spel was hartverwarmend. Het waren tevens de laatste verliespunten van Nijnsel, terwijl Boskant vervolgens zeer wisselvallig presteerde en zijn positie op de ranglijst geen beter aanzien zag krijgen.

Het talrijk opgekomen publiek zag de gastheren starten met een offensief. De aanval werd gretig gezocht maar dit leverde nauwelijks gevaarlijke situaties op. Het ontbrak niet aan goede wil, maar Boskant staat nu niet bepaald bekend om zijn scorend vermogen. Toen het stormpje was geluwd, kropen de bezoekers snel uit hun schulp en combineerden vlotjes richting de vijandelijke doelman. Met name Stefan Hulsen, met wat familiaire trekjes in d'n Boskant, stichtte regelmatig gevaar en bezorgde de laatste linie van de blauwe brigade uit Boskant handenvol werk.

In de 17e minuut verscheen de bedrijvige John Egelmeers in de zestien en werd daar tegen de grond gewerkt wat in de regel een strafschop oplevert. Dit keer was het niet anders, waarbij de Boskantenaren duidelijk lieten blijken hier zelf anders over te denken. Hulsen trok zich niets van de protesten aan en scoorde koelbloedig de 0-1. In de 30e minuut (Stefan Hulsen) en de 35e (Rick van der Vleuten) kregen de bezoekers prima mogelijkheden de score naar een hoger niveau te tillen maar het gebeurde niet. Inmiddels namen de protesten richting leidsman steeds meer toe en streden de gastheren intussen op twee fronten; zowel tegen Nijnsel als tegen de scheidsrechter. Het zou de eerste keer in de voetbalgeschiedenis zijn dat een scheidsrechter door veel commentaar beter gaat fluiten en ook nog eens in jouw voordeel.

Na de 0-1 ruststand veranderde het spelbeeld nauwelijks; Nijnsel bleef dreigend en wilde de score graag een veiliger en rianter aanzien geven. Stef Witlox, een solide verdediger zonder opsmuk, komt met een corner graag naar voren want hij is kopsterk. In de 57e minuut bewees hij zijn gelijk en werd het 0-2. De gastheren bleven echter hardnekkig hun toorn uitstrooien over de leidsman die niet veel anders kon doen dan met kaarten strooien, ooit wordt het daar rustiger van maar in dit geval niet en gooiden de kaarten slechts olie op het vuur.

Trieste tussenbalans: in de 62e minuut stond Boskant dankzij drie rode kaarten met nog slechts acht strijders in het veld. Ondertussen maakte een verdediger ook nog de ongelukkige 0-3. De scheids vond het even welletjes en laste een afkoelingsperiode in. Vervolgens werden de laatste 25 minuten plichtmatig uitgespeeld, als een soort trainingspartijtje. Nijnsel wilde de voorsprong consolideren en zonder schade de wedstrijd beëindigen. Het Boskantse achttal kon natuurlijk geen vuist meer maken en zo eindigde deze derby in mineur. Er was en bleef ook na de wedstrijd nog veel discussie maar over één ding waren vriend en vijand het in elk geval eens; Nijnsel was soeverein en de drie punten kwamen enkel de geelblauwen toe. Zowel Boskant als Vitesse voelden zich dit weekend benadeeld door de scheids maar alleen de Arnhemmers hadden recht van spreken.

NLC'03 Lith
Twee weken geleden was Nijnsel te gast bij de ploeg van Jari Lithmanen en klopte deze tegenstander met relatief gemak. Zondag 14 april komt deze ploeg naar Nijnsel; zij verblijven nog steeds in de gevarenzone en Nijnsel moet dus op zijn tellen passen, want een kat in het nauw… De bovenste vier ploegen van de ranglijst boekten afgelopen weekeinde allen winstpartijen, dus is het zaak om geen misstap te maken, zeker niet tegen op papier makkelijke tegenstanders. Palmzondag is bij uitstek een zondag voor een Themamiddag en dat gaat dus ook gebeuren.

Pupil van de Week is Mikolaj Butkowski.

SBC onderuit tegen Reusel Sport

Tegen de gasten leed SBC zijn eerste thuisnederlaag van het seizoen. Beide teams creëerden zich goede kansen, maar de bezoekers uit Reusel wisten hier beter mee om te gaan.

Halverwege de eerste helft namen zij de leiding toen een afstandspegel van zeker 30 meter in het SBC-doel verdween. SBC ging op jacht naar de gelijkmaker, maar vijf minuten voor de pauze kopte Mark Faes de 0-2 binnen. In de tweede helft probeerde SBC de aansluitingstreffer te forceren, maar het pakte anders uit. Reusel kreeg de ruimte en twintig minuten voor tijd viel de 0-3 door Jim Daniels. Vijf minuten later kwam SBC terug tot 1-3 toen Yurjen de Jongh een strafschop benutte. SBC probeerde nog, maar in de slot minuut viel de 1-4 door toedoen van Wout Vosters.

SBC Senioren

Uitslagen van zondag 7 april
SBC 1 - Reusel Sport 1 1-4
SBC 2 - WODAN 2 4-1
SBC 3 - SVSSS 2 1-1
SBC 4 - SCG'18 5 7-1
Essche Boys 5 - SBC 6 0-6
De Valk 5 - SBC 7 1-2
Wilhelmina Boys 9 - SBC 8 5-2
SBC 9 - Brabantia 8 0-3
SBC 10 - Braakhuizen 8 0-4
SBC 11 - Brabantia 10 1-0
DBS 7 - SBC 12 2-7
Nederwetten 2 - SBC 13 3-4
Rood Wit V VR1 - SBC VR1 0-1
SBC VR2 - ZSC VR1 1-5

Programma voor zondag 14 april
DBS 1 - SBC 1 14.30 u
Hilvaria 2 - SBC 2 11.45 u
RKDVC 4 - SBC 3 12.30 u
Nuenen 4 - SBC 4 10.00 u
SBC 5 - Pusphaira 2 10.00 u
SBC 6 - Wilhelmina 6 12.00 u
SBC 7 - UNA 14 13.00 u
SBC 8 - Spoord. Boys 5 10.00 u
DVS 6 - SBC 9 09.30 u
Heeze 9 - SBC 10 10.00 u
Spoord. Boys 6 - SBC 11 12.45 u
SBC 12 - Brabantia 12 12.00 u
SBC 13 - Braakhuizen 5 13.00 u
SBC VR1 - Tivoli VR1 12.00 u
Maarheeze VR1 - SBC VR2 11.00 u

1 t/m 30 april Expositie Heleen Venema in de gang van het Vestzak
Maandag 8 april 13.00 -16.00 uur Seniorenactiviteiten via Dagbesteding op maat
Maandag 8 april 11.00 uur Beweeggroep Veerkracht voor de sportieve 60 plusser
Dinsdag 9 april 10.00 -16.00 uur Culturele en Educatieve activiteiten voor jonge mensen met
dementie
Woensdag 10 april 19.30 uur 'Gewoon doen' voor de actieve 55 plusser
Zaterdag 13 april 19.00 uur Dansavond in het Vestzak
Zondag 14 april 19.30 uur Kienen in het Vestzak
Maandag 15 april, 13.00 uur Schoolvoorstelling Broemmm
Meer info: www.vestzaktheaterson.nl

Loterij Korfbalvereniging De Corridor

Hoofdprijs: Plusmarkt Verhoeven lotnr 1720 Ine Hopkins
1ste prijs: 2x entree Thermae Son lotnr 2666 Mariette
2de prijs: 2x entree Thermae Son lotnr 1086 Erwijnen
3de prijs: Brownies & Downies lotnr 1353 Sjes Sanders

De gehele uitslag wordt donderdag 11 april gepubliceerd op www.dkvdecorridor.nl

De loterij is mogelijk gemaakt door:        
Plusmarkt Verhoeven, Thermae Son, Arts Tweewielers, Brownies & Downies, Beauty secrets By Anne, Lizette vd Oever, Kapsalon La Jeunesse, De Sonse Haven, Slagerij Schutjes, Kapsalon Envy Stylers, Autoparts Breugel, Gezondheidswinkel Gezond en wel, Kapsalon DaVivente, De Soepkom, Van Nature, Cafetaria Spierings, Cafetaria Henries Place, Restyle Kids, De Dames, Plein 5, Bloemsierkunst Le Soleil, Cafetaria De Smickel, Godfried de Vocht, Bergmans Jeanshouse, Houwens Vlaai, Sonse Stoom-erette, Lingerie Le Net, Kapsalon Traditions, Traverse, DFM Bloemen, Dott fashion, Juwelier Opaal, Cadeauwinkel Mooij, De Schoenmaker Ger Houwen, Bakkerij Bekkers, Mac Donalds Best, Visage & More, De Scharrelslager, Cafetaria de Gentiaan, Restaurant de Zwaan, Boerenbond, Gall & Gall, Primera Best en Etos

Agenda 10 april t/m 17 april

Wonderpark (Première), (€ 6,80) za. 13 apr. 15:50, zo. 14 apr. 14:10, woe. 17 apr. 15:45.
Circus Noël (NL), (Première), (€ 6,80) za. 13 apr. 13:45, zo. 14 apr. 12:00, woe. 17 apr. 13:30.
The Mule, (Première), (€ 8,50) vr. 12 apr. 21:00, za. 13 apr. 21:00.
Baantjer (Première), € 8,50) wo. 17 apr. 20:00.
Missing Link (2D NL) (€ 6,80) wo. 10 apr. 16:00, vr. 12 apr. 16:30, za. 13 apr. 11:30, zo. 14 apr. 16:10.
Dumbo (2D OV) (€ 6,80 middag, € 8,50 avond) vr. 12 apr. 18:45, za. 13 apr. 18:45
Green Book (Laatste voorstelling), (€ 5,00) zo. 14 apr. 19:30.
Bohemian Rapsody (Laatste voorstelling), (€ 5,00) do. 11 apr. 20:00

NL=Nederlands gesproken OV=Originele versie NL ondertiteld

Specials:
Biobest 50+: Beautiful Boy (€ 7,-) do.11 apr. en vr. 12 apr. 14:00

PRIJZEN : p.p. basis zaal, balkon + € 1,00, 3D TOESLAG + € 2,00

Verdwijnende kleuren

Foto: Huub Coenen

John Goff Rand was een portretschilder die in 1841 beroemd werd met zijn uitvinding van de verftube. Hierdoor konden de schilders buiten gaan werken en ontstond er een bloeiende landschapschilderkunst. De draaiende zon verandert daar het beeld voortdurend en dwingt de schilders tot snelle impressies. De grote Claude Monet maakte zo tussen 1890 en 1894 dertien impressies van de kathedraal van Rouen. Dertien momenten van een dag. Telkens een moment van snel en doeltreffend iets op het doek kwakken.

Foto: Huub Coenen
Foto: Huub Coenen

Jodi

Foto: Ingezonden

Jodi is een zesjarige knappe kruising en een echte mensenhond. Ze is graag bij je in de buurt en vindt het heerlijk om aandacht te krijgen. Ze heeft bij haar vorige eigenaar zeker wel iets geleerd want ze luistert goed en kent een aantal commando's die ze keurig uitvoert als je dat vraagt. In de omgang met andere honden is Jodi wisselend. Jodi is een sterke hond van een sterk ras met de eigenschappen die daarbij horen. Haar toekomstige eigenaar zal er met name rekening mee moeten houden dat Jodi waakzaam is. Wij zoeken voor Jodi dan ook een ervaren baasje die stevig in zijn of haar schoenen staat en op een consequente maar vriendelijke manier leiding kan geven aan haar. Ervaring met en begrip van een hond van dit type is niet noodzakelijk maar heeft wel de voorkeur. Ben jij op zoek naar een stoere hond met een klein hartje? Wil jij Jodi een fijn mandje en veel liefde en knuffels geven?

Neem dan snel contact op of kijk op https://bit.ly/2FZ6D1L voor meer informatie.

31 / 32