DeMooiSonenBreugelkrant

30 januari 2019

DeMooiSonenBreugelkrant 30 januari 2019


V.l.n.r. Rob Verschure, Rinus Eradus, Jack Donkers, Jan Donkers, Peter van der Heijden en Piet Bakker Foto: Wil Feijen

In de zaal van café-restaurant De Zwaan in Son en Breugel wordt vanaf maandag 11 tot en met zaterdag 23 maart het driebandenkampioenschap Son en Breugel gehouden.

De nieuwe zaal wordt als een echte biljartarena ingericht. Welke biljartliefhebber maakt de meeste caramboles op het groene laken? Wie gaat er met de kampioenstitel vandoor?

Feit is dat de nieuwe kampioen in ieder geval uit Son en Breugel komt. Deelnemers moeten inwoners zijn uit de gemeente Son en Breugel. Wil jij deelnemen aan dit kampioenschap of wil je er meer over weten?

Op pagina 27 lees je alles over dit driebandenkampioenschap.

Jaargang 4 • Week 5 • 30 januari 2019

Voedselbank Best e.o. houdt winkelactie

Met de hulp van de dames van de Ladies Circle uit Son en Breugel houdt de Voedselbank Best e.o. op vrijdag 8 februari en zaterdag 9 februari een winkelactie bij de supermarkt van AH in Son.

De voedselbank Best e.o. verstrekt wekelijks aan ruim 80 gezinnen uit Best, Oirschot en Son en Breugel een voedselpakket. Om te zorgen dat deze pakketten voldoende artikelen bevatten houdt de voedselbank regelmatig acties in supermarkten om hun voorraad op peil te houden. Op de bovengenoemde dagen zijn ze aanwezig in de Supermarkt van AH. Ze zijn blij dat ze de medewerking van de filiaalhouder en haar medewerkers/sters krijgen om deze actie in haar supermarkt te mogen houden.

Wat houdt de actie in?De dames van de Ladies Circle en of vrijwilligers/sters van de voedselbank geven bij binnenkomst informatie met betrekking tot de actie en geven een lijstje met gewenste artikelen aan ieder die aan de actie wil deelnemen. Dan kunt u op een zogenaamd koopeiland het door u te kopen artikel afnemen en afrekenen bij de kassa. Daarna geeft u het artikel af bij de ontvangsttafel.

Gewenste artikelen
Beschuit, chocopasta, schenkstroop, poedersuiker, limonadesiroop, bloem, zonnebloemolie, blik sperziebonen, blikje vis, pot pastasaus, keukenrol 2 p/pak, toiletpapier 4 p/pak en allesreiniger. Team Ladies Circle en vrijwilligers van de Voedselbank hopen dat de actie een geweldig succes wordt en wil graag iedereen op voorhand hartelijk bedanken voor de medewerking.

.

In Memoriam Rian Lapré (1942 – 2019)

Er is een naam gegaan

Hoewel ikzelf onwrikbaar geloof in toeval, kan het nauwelijks toevallig heten dat we net nu, bij het begin van de Poëzieweek 2019, stilstaan bij het overlijden van Rian Lapré. Rian overleed vrijdag 25 januari in het plaatselijke Bijna Thuis Huis aan de Vinklaan.


In maart 2015 leerde ik het echtpaar Kim en Rian Lapré-Pieterse kennen. Kim had een gedicht van zijn vrouw naar taalpodium@upcmail.nl gemaild met de vraag of wij ook even persoonlijk kennis konden maken. We ontmoetten elkaar ergens in het dorp onder het genot van een gezamenlijke bak koffie. Het werd een boeiend gesprek. Kim en Rian hadden allebei hun sporen verdiend binnen het antroposofisch onderwijs. Rian had er het vak euritmie gegeven.

Dieren
Sindsdien verschenen er regelmatig gedichten van Rian op Taalpodium. Rian schreef ze en Kim mailde ze. Op 12 oktober 2017 overleed Kim. Omdat Rian al veel langer een breekbare gezondheid had, spraken we nog tijdens Kims ziekte af dat ik haar handgeschreven gedichten thuis zou komen ophalen om ze voor Taalpodium te verwerken. Dit resulteerde in bijzonder plezierige gesprekken. Met name onze gedeelde liefde voor dieren kwam vaak ter sprake. Het mereltje Henkie met zijn gebroken snavel kreeg zeven jaar lang speciaal voedsel voorgezet in de tuin van Rian. En natuurlijk de talloze katten. Sommige(n) woonden in haar huis, andere(n) kwamen niet verder dan de achterdeur. Maar wel allemaal mee-eten.

Ik vond Rians gedichten altijd heel bijzonder: zowel mystiek als mythisch. Soms moest ik de betekenis van een woord wel even opzoeken. En altijd weer bleek het een begrip uit de scheepvaart te zijn. Zee, water, ook daar had Rian wat mee. Het gedicht op pagina 21 in deze krant getuigt daar ook van.

Gewiekst
Een paar maanden geleden belandde Rian via het ziekenhuis in het Bijna Thuis Huis aan de Vinklaan. Ook daar bezocht ik haar een paar keer. We hadden het dan vooral over haar gedichten, die gebundeld zouden moeten worden. U hoort daar op termijn vast meer over. Toen ik een keer op het punt stond te vertrekken, liet ze zich gewiekst ontvallen: O ja, en groet je vrouw van me. Ik ken haar persoonlijk niet, maar eh, haar koor… en Mozart… Het verzoek was geadresseerd. Binnen een week trad een negenkoppige delegatie van het Sons Kamerkoor bij Rian op met vijf nocturnes van Mozart, haar lievelingscomponist. Ze was diep geroerd en de koorleden niet minder.

Een andere keer zei ze bij het afscheid: door jou ben ik me echt 'dichter' gaan voelen. Jammer dat we elkaar maar zo kort hebben gekend. Dat kon ik toen beamen en dat doe ik nu weer.

Namens Woordatelier Son en Breugel
Arend Okken
Voorzitter

Veel animo collectief verduurzamen huizen Gentiaan

Foto: Adrie Neervoort

Het was een drukte van belang op 21 januari in buurthuis Braeklant. De zaal was gevuld met ruim 100 woningbezitters uit de Gentiaan. Al dan niet gewapend met een notitieblok kwamen zij voor een voorlichting en presentatie van Buurkracht over het 'Collectief besparen op isolatie en zonnepanelen'.

Redacteur: Arjen Strik
Fotograaf: Adrie Neervoort


De warmte lekt weg
Gezamenlijke verduurzaamheid is een onderwerp dat steeds meer speelt. Buurkracht is een initiatief van vijf enthousiaste bewoners uit de wijk. Zij hebben de krachten gebundeld en zijn voor alle buren aan de slag gegaan voor een mooi collectief aanbod voor (muur)isolatie en/of zonnepanelen. Zij hebben hiervoor verschillende offertes van leveranciers uit de regio vergeleken en samen met een onafhankelijk energieadviseur de kwaliteit, service en prijs beoordeeld. Deze avond presenteerden zij hun bevindingen. "Ik betaal per maand ruim € 300,00 aan energiekosten, met pijn in mijn hart," vertelt Caspar Eras van Buurkracht De Gentiaan. Hij geeft aan dat uit een buurtanalyse middels een infraroodscan blijkt dat de warmte letterlijk weglekt uit muren, daken en deuren.

Landelijk gemiddelde
Veel huizen in de Gentiaan zijn in de jaren '70 gebouwd met relatief lage isolatiewaarden. "Het gas- en electraverbruik ligt inderdaad veel hoger dan het landelijk gemiddelde", geeft Marloes Bouman aan. Zij is adviseur van energiebureau Nibag en ze begeleidt landelijke Buurkracht initiatieven. Er zijn al meer dan 178 buurten en meer dan 6.930 deelnemende buren actief. De besparingen kunnen uiteindelijk behoorlijk oplopen: soms tot wel 50%. Er valt dus nogal wat te besparen. Als top drie van 'quick wins' noemt zij spouwmuurisolatie, het plaatsen van zonnepanelen en het aanbrengen van dakisolatie aan de binnenzijde. "Als je een beetje handig bent, kun je dat laatste zelf", zegt ze lachend.

Vier jaar terugverdiend
Voor de isolatie van spouwmuren kwam het bedrijf Isoprofs als beste uit de bus. Maurice van Gaalen directeur van Isoprofs liet zien dat isolatie van spouwmuren in een doorsnee woning gemiddeld € 1.300,00 kost. Deze extra investering wordt in vier jaar terugverdiend. Het bedrijf uit Meijel isoleert per jaar zo'n 7000 woningen en beschikt over een grote expertise. Vooraf wordt altijd een check gedaan, zodat men nooit voor verrassingen kom te staan. Het Eindhovense bedrijf 365zon kwam bij de zonnepanelen als beste uit de bus. Voor ca. 12 panelen is men gemiddeld € 4.000,00 kwijt met een terugverdientijd van acht jaar.

Slim besparen doe je samen
De bijeenkomst was een groot succes. Veel bewoners lieten zich uitgebreid informeren over het gekozen collectieve aanbod voor spouwmuurisolatie en/of aanschaf van zonnepanelen. Na de bijeenkomst heeft 75% zich direct ingeschreven voor een persoonlijke offerte met collectief aanbod. Wilt u ook nog meedoen met dit buurtcollectief, stuur dan voor 31 januari een email met uw NAW-gegevens en geef daarin aan of uw een persoonlijk aanbod voor isolatie en/of zonnepanelen wenst. Het buurkrachtteam Gentiaan is bereikbaar via ceras95@gmail.com of telefonisch via 06-31992262.

Luc Ross doorgedrongen tot finale Meer dan Handen-prijs

Luc Ross (midden) tijdens het SBC gala

Enige weken geleden riep de gemeente hun inwoners op om hun stem uit te brengen op hun inzendingen voor de 'Meer dan Handen-vrijwilligersprijzen'. De gemeente is erg trots dat Luc Ross, hun kandidaat voor de 'Meer dan Handen-Passieprijs' inmiddels is doorgedrongen tot de laatste vier genomineerden.

Luc Ross zet zich al vele jaren enorm in voor de jeugd van Voetbalvereniging SBC. Hij traint, coacht en begeleidt jeugdteams. Daarnaast gaf hij succesvol aan een groot aantal jongens wiskundebijles. Verder organiseert hij unieke jeugdtoernooien bij SBC alsook het jaarlijks jeugdgala op basisschool de Ruimte. Hij is sinds kort werkzaam als zelfstandig advocaat. Als partner in een maatschap is hij ook voorzitter van de Ondernemersvereniging Son en Breugel (OVSB). Met Luc Ross is een persoon aangedragen die zich op relatief jonge leeftijd zeer verdienstelijk inzet voor de samenleving. Luc heeft als dertiger al een behoorlijke staat van dienst wat betreft vrijwilligerswerk naast zijn zakelijke loopbaan. Het is bewonderenswaardig dat Luc naast zijn werk tijd vrij maakt voor vrijwilligerswerk, iets wat vandaag de dag niet vanzelfsprekend is. Het is een belangrijke reden voor de gemeente geweest om Luc te nomineren voor de Vriendenloterij Passieprijs.

De bekendmaking van de winnaar en feestelijke prijsuitreiking zijn op vrijdag 15 februari om 19.00 uur in het Akoesticum, Nieuwe Kazernelaan 2 – D42 in Ede. Minister Hugo de Jonge van het ministerie van VWS reikt de prijzen uit. De presentatie is in handen van het wervelende duo Fem en Daan. U bent van harte welkom om hierbij aanwezig te zijn.

Inspiratiebijeenkomst
De prijsuitreiking wordt gecombineerd met een inspiratiebijeenkomst 'Hart voor vrijwilligers'. U kunt onder andere luisteren naar Prof. Dr. Lucas Meijs van de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Hij houdt een inleiding over de laatste ontwikkelingen rondom het organiseren met vrijwilligers. Daarnaast zijn er workshops, inspiratiesessies en natuurlijk de pitches van de genomineerden.

Meer informatie over het programma vindt u op www.vrijwilligersprijzen.nl/uitreiking.

5 / 32

'Steun vinden met onwaarheden is wethouder-onwaardig' Forse kritiek, maar Frenken overleeft motie van wantrouwen

Foto: Wil Feijen

Als de motie van wantrouwen tegen wethouder Frenken was aangenomen, dan waren er in één week tijd twee wethouders vertrokken (Tom van den Nieuwenhuijzen heeft vorige week per direct ontslag genomen) en was het college gehalveerd. Zou dat de reden er van zijn dat Frenken de motie van wantrouwen overleeft heeft? En is John Frenken door deze motie niet zó beschadigd dat dat gevolgen heeft voor de (nabije) toekomst? In ieder geval werd er tijdens de ingelaste raadsvergadering - waar een evaluatie van 'beschermd wonen' op de agenda stond - nauwelijks gesproken over de inhoud en kwam het niet veel verder dan de conclusie dat het hele proces niet de schoonheidsprijs verdient.

Redacteur: Ineke van Uden
(GazetMedia)

Even terug in de tijd. Eindhoven heeft een ernstig financieel tekort en bezuinigt op zorg. Eindhoven regelt als centrumgemeente voor omliggende dorpen de financiering rondom beschermd wonen. Deze bezuiniging en het opleggen van budgetplafonds maakt dat het project in de Heistraat en Molenstraat het met veel minder geld moet doen en dat het onzeker is of het project doorgang kan vinden met één zorgaanbieder zoals nu het geval is. De raad werd over deze materie niet door de wethouder geïnformeerd, maar moest uit onder andere DeMooiSonenBreugelKrant lezen dat er serieuze problemen op tafel lagen. Raadsleden beklaagden zich al eerder dat Frenken de raad slecht informeert en dat zij daardoor hun taak niet naar behoren kunnen uitvoeren. De toezegging dat Frenken de raad beter zal informeren bleef bij een toezegging. De toegezegde wekelijkse update kwam er niet. Gestelde vragen werden volgens de oppositie niet of amper beantwoord. En wat een ieder betreurt: door de slechte communicatie is er veel onrust ontstaan voor bewoners en hun ouders van dit beschermd wonen project.

Communicatie
Toen er gecommuniceerd moest worden naar bewoners en ouders tijdens een informatiebijeenkomst over de mogelijke gevolgen van de bezuinigingen gaf wethouder Frenken niet thuis. Hij had andere prioriteiten. Suggesties van raadsleden om de communicatie met Stichting Doorpakken Wonen op te pakken zijn tot vandaag niet gerealiseerd. Sterker nog; de wethouder en de Stichting staan verder dan ooit uit elkaar. En dat is een trieste constatering. De Doorpakkers voelen zich in de steek gelaten. Hun o zo mooie project staat onder druk en op zo'n moment is er geen contact met de gemeente. Je hoort de teleurstelling en de voelbare pijn wat meerdere malen ook is uitgesproken tijdens het inspreken in commissie- en raadsvergaderingen door Maaike van Kempen en Hans Spooren. De VVD was keihard in haar oordeel richting Frenken: "De communicatie was slecht, is slecht en zal niet beter worden."

(On)voldoende actie vanuit de wethouder?
Heeft de wethouder dan stil gezeten nadat hij op de hoogte was gesteld van de problemen rond het beschermd wonen project? Volgens de oppositie (D66/Dorpsbelang en VVD) is John Frenken reactief, komt onvoldoende in beweging, slaat niet met de vuist op tafel en is vaak afwezig op overleggen waar hij dit onderwerp op de agenda had kunnen zetten. De coalitie ziet een betrokken wethouder die vooral achter de schermen druk is geweest. En inderdaad, zo zegt de coalitie: John Frenken had beter over de materie kunnen communiceren. Wethouder Frenken zelf vindt het jammer dat er gesproken wordt over een wethouder die onvoldoende betrokken zou zijn bij het beschermd wonen project en die onvoldoende in actie komt: "Er zijn vooral achter de schermen en in de luwte ambtelijke en bestuurlijke gesprekken gevoerd. Ik ben wel degelijk betrokken en ben blij dat de zorg gewaarborgd is. Ik heb me vanaf het begin ingespannen en span me nog steeds in voor dit unieke project."

In gesprek
Wethouder Frenken plande voorafgaand aan de beruchte raadsvergadering in december een technische vergadering waarin Eindhoven uitleg moest geven over de voorgestelde bezuinigingen en de gevolgen daarvan. Net voor een commissievergadering in januari plande Frenken een ouderavond. Ouders waardeerden dat ze werden gehoord en werden bijgepraat door de wethouder. Stichting Doorpakken Wonen en de oppositie waarderen deze actie ook wel, maar vinden dat veel te laat. Hans Spooren van Stichting Doorpakken Wonen: "Het is jammer dat de wethouder alleen maar op hele korte termijn een bijeenkomst wilde, waardoor zestien paar ouders niet in de gelegenheid waren om erbij te zijn. En met de volwassen bewoners (20 - 28 jaar) is helemaal nog niet gesproken."

Was het allemaal wel juiste informatie? Wederom was de oppositie hard in haar oordeel. Don Pasanea (VVD): "Steun vinden met onwaarheden is wethouder-onwaardig" en doelde daarbij bijvoorbeeld op de opmerking van Frenken tijdens een bijeenkomst waarin hij aangaf dat zorgaanbieder RAC nog € 70.000 overschot heeft, terwijl de werkelijkheid is dat er een tekort is van € 115.000. Dit leidt tot verwarring en nog meer onrust bij de stichting en ouders.

Motie van wantrouwen
De motie van wantrouwen die de oppositie had opgesteld liegt er niet om. In een bijlage van drie pagina's worden voorbeelden aangehaald waarin wethouder Frenken verzaakt heeft om tijdig in actie te komen, worden situaties aangehaald waar de communicatie tekort is geschoten en worden voorbeelden genoemd waar de wethouder beticht wordt van het vertellen van onwaarheden. Niet alleen in het beschermd wonen dossier, maar ook in het zwembad dossier. Voor de coalitie bleek deze opsomming niet overtuigend genoeg om de motie te steunen. Frenken overleefde deze motie. Het was de coalitie die aangaf dat ook raadsleden de hand in eigen boezem moeten steken. Joris van Dam (Pvda/GroenLinks): "Als iedereen die fouten in dit dossier heeft gemaakt op zou stappen, dan zou de raadzaal leeg zijn. Het lijkt wel of we het belangrijk vinden om politiek af te rekenen. De oppositie verwijt de wethouder van alles. We zijn allemaal van mening dat het beter had gekund. Maar de oppositie wil een politiek statement maken. Laten we allemaal kijken hoe we het beter kunnen gaan doen. Het proces is onhandig verlopen, maar ik twijfel niet aan de juiste intenties van de wethouder."

Onduidelijkheid waar duidelijkheid over moet komen
Theo Groenemans (Dorpsvisie) heeft wethouder Frenken gevraagd om een nog niet ter sprake gekomen onderwerp van beschermd wonen uit te zoeken:

Foto: Wil Feijen
Foto: Wil Feijen
Foto: Wil Feijen
Foto: Wil Feijen

"Hoe rechtsgeldig zijn de afspraken tussen Stichting Doorpakken Wonen, de Woningbouwvereniging 'thuis en de cliënten met betrekking tot het huren van een appartement en de relatie/verbinding met het verplicht accepteren van zorg van het RAC? Het gaat hierbij in het bijzonder of de contracten 100% zijn getoetst of zij al dan niet in strijd zijn met de huidige wettelijke bepalingen voor zover die van toepassing zijn zoals bijvoorbeeld de huurwet, huurbescherming, WMO en de Jeugdwet. Is daar voldoende aandacht aan geschonken en zo nee, kan dat alsnog en wie gaat dat dan doen".

Theo Groenemans legt uit waarom hij deze vraag stelt: "Ik weet dat er bij de ouders/familie vragen leven als 'wat gebeurt er als mijn kind straks bij een herindicatie niet meer in aanmerking komt voor begeleiding?' Mag hij dan in zijn appartement blijven wonen of moet hij verhuizen? Heeft hij bij gedwongen verhuizing aanspraak op gelijkwaardige vervangende woonruimte? Een ander voorbeeld. Wat gebeurt er als een bewoner andere vorm van hulpverlening nodig heeft en het RAC is niet meer de juiste zorgverlener? Of wat als de bewoner in onmin raakt met zijn begeleiders van het RAC? Mag hij dan in zijn huidige appartement blijven wonen met de juiste geleverde zorg door een andere zorgaanbieder?"

Wethouder Frenken heeft toegezegd om een en ander uit te zoeken.

Dit onderzoek lijkt haaks te staan op de unaniem aangenomen motie van 10 januari waarin de raad het college oproept om bij de gemeente Eindhoven fors aan te dringen op het bieden van zorgkeuzevrijheid, dus ook de mogelijkheid te kiezen voor collectieve inkoop bij één zorgaanbieder, voor jongeren in het beschermd wonen project aan de Molenstraat en de Heistraat ondanks ingestelde budgetplafonds, zodat daarmee de unieke werkwijze binnen dit project mogelijk blijft. Al met al is duidelijk dat beschermd wonen voorlopig nog wel op de agenda staat binnen de gemeenteraad.

Hans Spooren van Stichting Doorpakken Wonen: "Wat betreft het politieke toneel wil ik volstaan met de opmerking dat ik met verbazing heb gekeken naar met name Dorpsvisie, maar ook de andere coalitiepartijen. Bestuurlijke integriteit doet er kennelijk niet toe anno 2019. Vorig jaar stond Dorpsvisie nog voor integriteit. Nu het de eigen wethouder betreft, die meerdere malen glashard liegt en zaken verdraaid, geeft men niet thuis. Hoezo boter op je hoofd. Als toetje wordt de stichting tegen het licht gehouden of de contracten wel kloppen. En natuurlijk weer zonder een gesprek met ons te voeren, de vaste modus. Dank voor deze extra steun bij ons burgerparticipatie project.

Woonstichting 'thuis heeft eerder al lang uitgesproken dat de bewoners daar kunnen blijven wonen. Als de indicatie om wat voor reden niet meer wordt verlengd, wordt op een zorgvuldige manier gekeken naar mogelijkheden voor doorstroming. Dat zou namelijk geweldig zijn als bewoners zich zo sterk ontwikkeld hebben, dat ze goed en stevig geaard in de samenleving staan.

Vertrouwen is ernstig geschaad. Feit is dat we verder moeten. Voor onze kwetsbare jongeren en voor hun ouders. En dat gaan we ook doen. Terug naar de oorspronkelijke doelstelling. Goede woonfaciliteiten en goede zorgverlening borgen. De vaste werkgroep van Doorpakken pakt deze taak zo spoedig mogelijk weer op. Er zijn nog belangrijke stappen te zetten niet alleen voor de huidige bewoners van de Heistraat en Molenstraat. Ook voor nieuwe instromers willen we perspectief bieden en dat kan als andere bewoners door kunnen stromen.

Vergeten doelgroep
Wat we nog meer gaan doen? We gaan ons nog maar eens hard maken voor een vergeten doelgroep. 23 inwoners die onder de Wet Langdurige Zorg (24 uurszorg) vallen staan al ongeveer 15 jaren jaar te wachten op woonruimte. Gelet op de opmerking van een raadslid van de coalitie voorafgaand aan de raadsvergadering: "We moeten nu eerst eens gaan bouwen voor normale jongeren", hebben we nog heel veel werk te doen. Ik breng in herinnering, een jaar geleden was de oude werf voorbestemd voor deze doelgroep. Hoe lang blijft eigenlijk een dossier controversieel?

Ik zou de voltallige raad en wethouder Frenken willen oproepen om nu dan wel de kans te grijpen en deze vergeten doelgroep op korte termijn perspectief te bieden om een locatie te kunnen betrekken. De slechte film waarin we ons sinds 5 maanden bevinden, biedt dan namelijk alsnog enig perspectief voor ons allen."

6 / 32

Geachte voorzitter / raadsleden

U heeft mij niet eerder gezien als het ging om deze kwestie, toch voel ik me betrokken, het komt zo:

Het is 13 jaar geleden dat we bij ons in Dejavu een heel jonge bezoeker mochten begroeten. Het manneke was 8 jaar oud, zijn fietsje had ie tegen de heg gekwakt en hij kwam binnenlopen. Ik zat op een van die stoelen bij de ingang toen hij binnenkwam en hij ging op die andere naast mij zitten alsof het de gewoonste zaak van de wereld was. Samen keken we naar een schilderij wat er tegenover hing en we praatten over wat we zagen.

Later kwam Ellen er bij en op haar vraag waar hij op school zat antwoorde hij 'ik zit op speciaal onderwijs'. Waarop Ellen zei 'ik had allang gezien dat je een speciaal kind bent, maar wat is er zo speciaal aan jou?'. Nou zei hij 'ik ben bekend met ADHD en PDD NOS'. Maar, zei hij meteen er achteraan 'daar krijg ik pillekes voor'. Met andere woorden 'niks aan de hand'.

Vanaf dat moment was hij regelmatig bij ons te vinden, hij at en sliep bij ons en we deden dingen samen. En dat is nog steeds zo. U begrijpt nu waar de betrokkenheid vandaan komt.

Vanaf het moment van kennismaking 13 jaar geleden tot vandaag hebben we van heel dichtbij kunnen meemaken wat het betekent om zo'n kind te zijn en ook wat het betekent om zo'n kind te hebben. De impact op het gezin, het huwelijk, de omgeving.

We hebben het gezien en meegemaakt
de twijfel.. 'doen we het wel goed zo'?,
de radeloosheid,
de onmacht,
de woede, bijna 0011 gebeld, de crisisopvang, beseffende dat je dat eigenlijk niet wilt.

We hebben het meegemaakt.
Een kind wat zich verbaal en fysiek te buiten gaat, scheldpartijen, disrespect, maar ook de spijt na afloop van weer zo'n uitbarsting, een gesneuvelde ruit of iets anders, maar het herhaalt zich... steeds weer.

We hebben gezien de machteloze ouders, radeloze ouders die ondanks hun niet aflatende zorg en inzet zien dat het ondanks hun inspanningen en zorg steeds erger wordt. Ouders die moeten constateren dat het thuis niet meer gaat.

Dan ineens is er hoop, het kind is 16 inmiddels, op de Aalsterweg in Eindhoven komt een project beschermd wonen en er is plaats, het kind komt in aanmerking. Licht aan het einde van de tunnel. Dan komt er een brief dat het project aan de Aalsterweg 3 maanden uitgesteld moet worden. De teleurstelling is zeer groot want de situatie wordt met de dag nijpender.

'Hou houden we dit vol'?
Weer maanden wachten op de verlossing. Maar het kan nog erger.
Enkele maanden na de eerste brief komt de tweede. In twee zinnen wordt verteld dat het hele project niet doorgaat.
Wij wensen u succes verder, hoogachtend...

Beste voorzitter, heren van de raad
In Son en Breugel gebeuren mooie dingen, dingen om trots op te zijn. Wij hebben geen gebouwen in Son en Breugel die op de werelderfgoedlijst komen staan. Wij hebben geen Ponte di Angelo als in Rome.
Ja, we hebben ook een brug ...

Maar we hebben wel andere dingen om trots op te zijn.
De schemerlamp op de rotonde bij de ingang naar het zand vind ik mooi. Ik vind het oprecht prachtig dat dit soort dingen kunnen in Son en Breugel.
Totaal overbodig maar o zo belangrijk.
Ik vind het prachtig, ben er trots op. Als iemand in het centrum mij de weg vraagt naar het Zand zeg ik 'bij de schemerlamp linksaf'.

Als iemand die schemerlamp zou beschadigen zou ik boos worden. U ook waarschijnlijk u zou er over gaan vergaderen en een oplossing zoeken. U zou dat doen omdat u het belangrijk vond dat het er kwam, dan is het ook belangrijk en niks meer dan normaal om het goed en in stand te houden.

Nog iets om trots op te zijn.
19 kwetsbare jongeren vonden een plek in ons dorp
Hun families kregen daardoor hun eigen plek ook weer terug, harmonie terug, respect terug. Ik vind, en ik hoop dat u dat ook vindt, dat we trots moeten zijn op die plek, die moeten we koesteren en als daar iets mee dreigt te gebeuren moeten we ingrijpen.
Dat is ieders verantwoordelijkheid hieraan tafel.

Net als het licht van de schemerlamp bij het Zand geven deze plekken licht, veel licht.

Afgelopen zaterdag heb ik met 'het manneke' wat ik noemde in het begin van mijn verhaal voetbal gekeken bij ons in het Zand, (bij de schemerlamp linksaf). Hij is 21 nu en s 'avonds gaat hij naar zijn eigen plek aan de Heistraat waar hij zich veilig voelt samen met lotgenoten.

Laten we ervoor zorgen dat ook daar het licht blijft branden. Dat moet!

Harrie Sijbers

Beschermd wonen. Gaat de wethouder nu eindelijk doorpakken?

Enkele jaren geleden is de Stichting Doorpakken Wonen opgericht. Deze stichting bestaat uit ouders van kwetsbare jongeren en betrokken inwoners. Met het project in de Heistraat en de Molenstraat, waar jongvolwassenen met een stoornis in het autistisch spectrum sinds kort beschermd wonen, is door deze stichting een huzarenstukje verricht.

Naast het geven van speciale zorg aan je kind en je staande moeten houden binnen je werk, gezin en huishouden, hebben de ouders van alles moeten regelen: zoeken naar andere ouders en betrokken inwoners die mee willen helpen; oprichten van een stichting; onderhouden van contacten met allerlei partners zoals de gemeente, zorgaanbieders, woningcorporatie, juristen; het regelen van de financiën enz. Wij geven het u te doen. Door het beschikbare geld voor deze jongeren te bundelen en de zorg door één zorgaanbieder uit te laten voeren, heeft de Stichting Doorpakken een bijzondere manier gevonden zorg op maat te bieden. Door deze werkwijze kan voor élke jongere een zorgpakket worden aangeboden, dat precies past bij de situatie en speciale omstandigheden waarin deze jongere zich bevindt. Een speciale manier van werken, waardoor er ruimte ontstaat om deze jongeren ook te leren zo zelfstandig mogelijk in het leven te gaan staan.

Op het moment dat de eerste berichten over bezuinigingen op beschermd wonen in de krant verschenen en er niet op korte termijn een vergadering stond gepland, hebben VVD en Dorpsbelang hierover schriftelijke vragen gesteld. Wat daarna gebeurde kan niet anders worden omschreven als een enorme inhaalrace van de verantwoordelijke wethouder om de aangerichte schade te beperken. We kwamen erachter dat in de 4 maanden dat dit ambtelijk speelde, er door de wethouder geen melding van is gemaakt aan de raads- en commissieleden en er geen overleg is geweest met de betrokkenen. Sterker nog, pas na krantenberichten is het in het college besproken! Op geen enkele manier is er ruchtbaarheid gegeven aan deze situatie die tot een acuut probleem leidde voor deze kwetsbare groep mensen.

VVD, D66 en Dorpsbelang dienen niet zomaar een motie van wantrouwen in. Dat doen we als blijkt dat de raad niet of onjuist is geïnformeerd; dat doen we als we zien dat er ondermaats is opgetreden en als dit vaker gebeurt; dat doen we omdat het onze verantwoordelijkheid is naar onze inwoners om onze taak als controlerend orgaan uit te voeren, en we dus aan de bel trekken als er zaken ernstig mis dreigen te gaan. Dat doen we ook als we onze rol als volksvertegenwoordigers niet meer kunnen uitvoeren, omdat ons het woord wordt ontnomen zoals dat gebeurde tijdens de raadsvergadering van 20 december 2018. Toen wij niets meer mochten en konden vragen over het beschermd wonen, hebben we besloten de vergadering te verlaten. Als volksvertegenwoordigers hun controlerende taak wordt ontnomen, past alleen nog maar het zwaarste middel.

Onze motie van wantrouwen, ingediend tijdens de vergadering van 23 januari, is gebaseerd op verifieerbare feiten die waren toegevoegd. Ondanks deze uitgebreide bezwaarlast mag de wethouder van de coalitiepartijen blijven zitten. Sterker nog, de coalitiepartijen lieten het feitenrelaas aan zich voorbijgaan en hadden hier ook geen mening over. Nou ja, 'gebrekkige communicatie' werd coalitie breed even aangestipt, maar wij vragen ons af hoeveel meer onwaarheden en gebrek aan dossierkennis door Dorpsvisie, CDA en PvdA/GL geaccepteerd worden voordat er bestuurlijke consequenties worden getrokken door de coalitiepartijen. Of door de wethouder zelf.

Wij gaan verder met onze controlerende taak. Niet vanuit politieke overwegingen, maar vanuit onze verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat we de zaken in Son en Breugel voor elkaar hebben en houden. En het aanblijven van een persoon is daarbij niet belangrijker dan het belang van onze gemeenschap.

Fracties VVD Son en Breugel, D66 en Dorpsbelang Son en Breugel

De hand in eigen boezem steken

1. Je zorgt voor jezelf
2. En anders wordt er voor je gezorgd
3. Je draagt bij aan het geheel en
4. We laten de wereld beter achter

Dat zijn de 4 waarden waarvoor het CDA staat en waar we ons betoog mee zijn begonnen in de laatste Raadsvergadering op woensdag 23 januari. Het zijn ook de waarden die we veelvuldig terug hebben laten komen in onze presentatie op 14 maart 2018. Veel lokale politici waren toen aanwezig in het Vestzaktheater om een veelbelovende voordracht i.v.m. de verkiezingen te houden. We zetten toen allemaal ons beste beentje voor om onze inwoners te laten zien wat voor goede plannen we allemaal wel niet voor hun hadden. Maar kijk waar we nú staan; er was vorige week een éxtra Raadsvergadering nodig over het proces rondom Beschermd Wonen. De vijfde keer binnen 2 maanden dat dit onderwerp in een commissie- of raadsvergadering besproken werd.

Intussen lijkt het niet eens zo veel meer te gaan over die voor ons zo belangrijke inwoners, daar zitten we allemaal redelijk over op één lijn en lijken we er wel uit te komen met elkaar: zie de gezamenlijke motie die we in de een na laatste Raadsvergadering hebben opgesteld. Maar het lijkt intussen veel meer te gaan over óns: de Raad, het College en Gemeentelijk bestuur. Er is zelfs een motie van wantrouwen ingediend door de oppositie tegen een wethouder. Maar laten we ónszelf nu éérst eens in de spiegel aan kijken en evalueren wat beter kan of simpelweg beter móet!

Het CDA wil namelijk níet minutieus gaan uitpluizen wat de wethouder wél of niet en wanneer gedaan zou moeten hebben. Achteraf is het altijd gemakkelijk om te zeggen wat we hadden moeten doen. We willen niet gaan uitpluizen of alles wat gezegd, geschreven en gedaan is tot achter de komma juist is. Want wij, als CDA, vinden dat we allemaal tekortschoten, ook de Raad.

Samengevat is er veel gebeurd: te veel veronderstellingen en aannames door Raadsleden, onhandige en te late communicatie door de wethouder, snelle/emotionele conclusies en slechte communicatie door externe partijen en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Maar… er is uiteindelijk wél veel onduidelijkheid weggenomen. We hebben wél gezamenlijk een goede motie ingediend. Er zijn ook ouders die wél tevreden geluiden laten horen. En het lijkt erop dat uiteindelijk ook voor de 19 jongeren van het project Beschermd wonen, wél een oplossing komt.

Sinds het ontstaan van het CDA zit in onze naam de 'A' van Appèl, wat betekent 'een oproep aan ons allemaal'. Voor ons geldt dan ook (niet alleen voor dit dossier):
- Laten we gezamenlijk als Raad optrekken en werken aan het beste voor onze inwoners,
- Laten we niet denken in oppositie en coalitie,
- Laten we heldere kaders en verwachtingen van ons als Raad, naar het college uitspreken,
- Laat het College helder communiceren in wat zij gaan doen: welke stappen, welke betrokkenen, in welk timeframe en wanneer ze de Raad en commissie informeren. Met andere woorden: wat kunnen we wanneer verwachten? Met deze informatie kan de Raad het College controleren tegen een vooraf bepaalde en vastgelegde meetlat,
- Laten we een grotere mate van vergaderdiscipline in acht nemen,
- Laten we hard op de inhoud en zacht op de mens zijn.

Laten we naar de toekomst kijken en leren van dit dossier. In het coalitieakkoord hebben we verwoord dat we vorm willen geven aan bestuurlijke vernieuwing door het oprichten van een raadswerkgroep 'bestuursstijl'. Laten we erop vertrouwen dat met hulp van deze raadswerkgroep we raadsbreed werken aan een betere samenwerking. Laten we doen waar we gezamenlijk naar streven: onze taak als Gemeenteraad goed uitvoeren. We hebben een volk vertegenwoordigende, kader stellende en controlerende taak. Laten we als Gemeenteraad de hand in eigen boezem steken en met een positieve insteek blijven werken voor ál onze inwoners! Het CDA heeft in ieder geval volledig vertrouwen in deze Raad en in dit College!

De schelmenstreken van Reinaert de Vos boeit jong en oud

Foto: Wil Feijen

Toneelgroep Maan brengt al decennialang toneelproducties voor kinderen op de planken. Ouders en andere belangstellenden smullen tevens van deze voorstellingen. De voorstellingen hebben vaak een meerdere gelaagdheid en hebben daarom, voor jong en oud, een herkenbare moraal.

Redacteur: Arjen Strik
Fotograaf: Wil Feijen

Ware klassieker
Dit jaar stond Reinaert de Vos op het programma, een ware klassieker uit de Middeleeuwen. Een eeuwenoude fabel over goed en slecht. Over hoe een slimme vos zich de macht toe-eigent, door iedereen om zijn hand te winden. De dieren spreken als mensen en ontmaskeren mensengedrag. Voor de allerkleinsten is dit een feest van herkenning. "Hij is vals, hè mam", zegt een kleine meid met de vingers in haar mond van de spanning.

Dieren ontmaskeren mensengedrag
Onder regisseur Loek Beckers bracht toneelgroep Maan een moderne versie van deze al 750-jarige klassieker op de planken. De dieren werden door de acteurs lekker dik aangezet en mooi gespeeld zonder een karikatuur te worden. De Vos moet vanwege zijn wandaden aan het hof van Koning Nobel verschijnen. Maar Reinaert misleidt iedereen en weet zo aan zijn straf te ontkomen. Volgens een herhaalt patroon bewerkstelligt hij dat zijn tegenstanders, gedreven door begeerte, zichzelf klemzetten. Een verhaal van alle tijden, herkenbaar als je de hedendaagse politiek volgt.

Een onvergetelijke voorstelling
Mede door het extravagante spel van de acteurs, de belichting, regie, grime, kostuums, decor, de eigen liedjes en de muzikale begeleiding was dit wederom een onvergetelijke voorstelling. Zonder de andere spelers te kort te doen verdient Anne Sulman, als Tibeert de Kat voor haar dance- en zangact extra waardering in een geweldige show. Maar ook meester Lars van Mil was als Reinaert de Vos zeer overtuigend. DeMooiSonenBreugelKrant hoopt dat hij voor de klas minder geslepen is en geen vossenkwaad uithaalt. Kortom weer een fantastische productie van Toneelgroep Maan, waar zowel jongeren als ouderen bijzonder van genoten hebben.

De voorstelling is nog te zien op zaterdag 2 februari om 15.00 uur en om 19.30 uur en zondag 3 februari om 13.00 uur. De voorstellingen worden gehouden in het Vestzaktheater in Son en Breugel.

Foto: Wil Feijen

Scholenvoorlichting Leven met een beperking zorgt voor inzicht en begrip

Al enkele jaren verzorgt de stichting chronisch zieken en gehandicapte platform Son en Breugel, het CG – Platform voorlichting aan de leerlingen van groep 7 van de basisscholen in Son en Breugel. De scholen grijpen deze voorlichting aan om een aantal lessen te besteden aan dit onderwerp. Wat een beperking heeft veel vormen, zichtbaar en niet zichtbaar.

Redacteur: Adrie Neervoort

Afgelopen week was het CG-Platform aanwezig voor een voorlichtingsochtend op basisschool de Krommenhoek in Breugel. De school had zich goed voorbereid en de leerlingen van groep 7 hadden zich verzameld in een klaslokaal. Een aantal vrijwilligers en burgemeester Hans Gaillard waren aanwezig waren toen Jan de Lange, voorzitter van het CG-Platform begon met een presentatie.

De burgemeester wilde graag een voorlichtingsochtend over Leven met een beperking meemaken. Omdat, zoals hij zelf zegt, het belangrijk is dat Son en Breugel een gemeenschap is voor iedereen en daarbij ook begrip heeft voor elkaars situatie. De burgemeester is van mening dat een voorlichting als deze daartoe bijdraagt. Tijdens de presentatie werd het hoe en waarom van deze ochtend uitgelegd aan de aanwezige leerlingen van de basisschool De Krommenhoek. De leerlingen luisterden aandachtig en kregen een film te zien met voorbeelden van kinderen van hun leeftijd met een handicap.

Er werd aandachtig gekeken. Zo zagen ze in de film dat er verschillende vormen van beperkingen zijn. Na afloop werden de leerlingen in drie groepjes verdeeld, elke groep bezocht drie workshops waarbij zij in de praktijk konden ervaren hoe het is om met een handicap te leven. Daardoor konden de kinderen zelf leren meedenken over deze problematiek en zo zichzelf en elkaar helpen. Het werd een actieve ochtend voor de leerlingen. Hoe is het om een beperking te hebben die je niet ziet? Of wat als je niet of slecht kunt lopen. Hoe is het om slecht of helemaal niet te kunnen zien? In diverse workshops konden de kinderen dit allemaal met hulpmiddelen in de praktijk ervaren.

Daardoor konden zij ervaren hoe het is om een bepaalde beperking te hebben en was er begrip maar ook ontzag. Het gaf op een heel eenvoudige manier aan dat er voor veel beperkingen oplossingen zijn, maar dat ook deze oplossingen en aanpassingen tijd vragen en energie kosten.

Foto: Wil Feijen
Foto: Wil Feijen
Foto: Wil Feijen
Foto: Wil Feijen
Foto: Wil Feijen
Foto: Wil Feijen
Foto: Wil Feijen
Foto: Wil Feijen
Foto: Wil Feijen
Foto: Wil Feijen

Aan het eind van de ochtend keken zowel de leerlingen, leerkrachten als de vrijwilligers van het CG-Platform terug op een bijzondere ochtend. Waarbij er op een speelse wijze inzicht was gegeven over wat het betekent voor iemand, jong of oud, om te leven met een handicap. En dat het daarbij niet gaat om wat je niet kunt, maar wat je nog wel kunt of wilt. Dit soort initiatieven zijn erg zinvol en verdienen een vaste plaats op het schoolrooster van de basisscholen.

Terugblik met Roel van Gemert op de verkiezing 'Starter van 2017'

Roel van Gemert Foto: Wil Feijen

Son en Breugel - De Ondernemer van het Jaar verkiezing zijn weer in volle gang. Voor de 15e keer organiseert LionsClub Son en Breugel de verkiezing van de Ondernemer van het Jaar. Er is een prijs voor de beste Ondernemer van Ekkersrijt, er is een prijs voor de Ondernemer van Son en Breugel en er is een aanmoedigingsprijs voor een veelbelovende starter.

Het Thema voor 2018 is: " Veerkracht tonen". Ondernemers kunnen op vele manieren met het thema bezig zijn, een lokale ondernemer kan bijvoorbeeld veerkracht tonen door succesvol in te spelen op trends, door tegenslagen om te zetten in daadkracht, door slagvaardig vernieuwing in te zetten of door slimme partnerships aan te gaan. Veerkracht tonen moet van toepassing zijn op de ondernemers.

Op zaterdag 9 februari 2019 worden de winnaars van de verkiezing van de Ondernemers van het Jaar 2018 in Son en Breugel bekendgemaakt. Traditiegetrouw gebeurt dit tijdens een groot feest in de feesttent op het Kerkplein in Son en u kunt daarbij zijn! Kom ook genieten van een aantrekkelijk, feestelijk programma met kansrijke mogelijkheden om op vernieuwende wijze de verbinding aan te gaan met andere ondernemers. De gehele opbrengst van deze avond gaat naar lokale goede doelen. Bestel uw kaarten via www.ondernemervhjaar.nl, stuur een e-mail naar info@ondernemervhjaar.nl of bel: 06 - 49 39 11 14".

De bijzonder uitgebreide lunchkaart van 't Sons Bakhuys opent met een dank aan haar klanten voor hun bezoek. "Bij ons bent u welkom voor koffie, thee, gebak, lunch, High tea en ambachtelijk brood. Wij werken met authentieke en verse producten en dit vergt soms wat meer tijd", aldus de eigenaren Emmeline Lokkart en Roel van Gemert.

Redacteur: Ivo van Hoek
Fotograaf: Wil Feijen


Lunchroom
Dat is direct ook de kern want beide ondernemers zijn erop gebrand kwaliteit te leveren en gaan hiervoor door het vuur. De moderne oven prijkt al glanzend in de lunchroom, zodat bezoekers kunnen ruiken, proeven en live het bakproces kunnen ervaren. Die open en eerlijke manier van communiceren en het persoonlijke contact maken een bezoek aan deze ruim opgezette lunchroom tot een bakkerij ervaring die je elders in dit dorp niet aantreft.

Met aandacht bereid
Naast hun welbekende 'met goud bekroonde' nougatine ijstaart, die inmiddels een begrip is, wordt al het gebak en luxe broodproducten met bijzondere aandacht smakelijk bereid achterin de gezellige zaak. Met totaal acht medewerkers worden dagelijks alle klanten bediend in de lunchroom, in de bakkerij en in toenemende mate worden bedrijven en collega middenstanders in de regio beleverd. Daarbij kun je denken aan horecazaken als eetcafés, lunchrooms en hotels.

Uitverkiezing tot Starter van 2017
De uitverkiezing tot Starter van 2017, een aanmoedigingsprijs uitgereikt namens Rabobank Het Groene Woud Zuid, was daarmee afgelopen jaar dik verdiend. Hoewel Roel inmiddels al 12 jaar aan de weg timmert als ambachtelijk bakker was de opening van 't Sons Bakhuys in augustus 2016 het begin van een prachtig concept dat al veel langer in zijn hoofd zat. De prijs was behalve een steun in de rug tevens de bevestiging dat hun ingeslagen weg de juiste was.

December en Pasen
Dat wordt nog eens bevestigd als de redacteur van deze krant het interview op vrijdagochtend met beide ondernemers afneemt, midden in de zaak aan een lange eettafel. De toeloop van klanten, die graag genieten van het ambacht en de Brabantse gastvrijheid, is namelijk opmerkelijk groot. "De echte pieken liggen op de donderdag met de markt, vrijdag en zaterdag. Traditioneel zijn december en Pasen de periodes waarin we onze benen onder de kont lopen", aldus een tevreden glimlachende banketbakker. Maar met een terras trekt de lunchroom gelukkig ook veel zonaanbidders in de zomerperiode. Groepen wandelaars, fietsers, senioren en minder validen kunnen makkelijk binnen of buiten genieten van Smoothies, verse sappen, verkoelende frisdrank en een keur aan hapjes en gerechten. Minimaal elke vier maanden wordt de lunchkaart opgefrist en aangepast.

Huidig succes
Het vak heeft Roel zich eigen gemaakt op de school voor consumptieve beroepen (tegenwoordig De Rooipannen). Later is hij eerst als franchisenemer actief geweest binnen de Schellens formule. Met vele, zo niet te veel zaken, is die bakkersformule inmiddels achterhaald en bestaat betreffende keten niet meer. 'Groot worden door klein te blijven', is volgens Emmeline en Roel de sleutel tot hun huidige succes. "Alleen dan kun je zowel de klant als je producten de volle aandacht geven die ze verdienen."

Proeven
Smaakt het naar meer? Kom gerust proeven aan de Nieuwstraat 22 in Son en Breugel, tel. 0499-325259. Voor meer informatie kijkt u op www.sonsbakhuys.nl, facebookpagina Sonsbakhuys of neem contact op via info@sonsbakhuys.nl.

Feestelijke avond ook dit jaar
De Ondernemer van het Jaar verkiezing zijn weer in volle gang. Voor de 15e keer organiseert LionsClub Son en Breugel de verkiezing van de Ondernemer van het Jaar. Er is een prijs voor de beste Ondernemer van Ekkersrijt, er is een prijs voor de Ondernemer van Son en Breugel en er is een aanmoedigingsprijs voor een veelbelovende starter.

Het Thema voor 2018 is: " Veerkracht tonen". Ondernemers kunnen op vele manieren met het thema bezig zijn, een lokale ondernemer kan bijvoorbeeld veerkracht tonen door succesvol in te spelen op trends, door tegenslagen om te zetten in daadkracht, door slagvaardig vernieuwing in te zetten of door slimme partnerships aan te gaan. Veerkracht tonen moet van toepassing zijn op de ondernemers.

Op zaterdag 9 februari 2019 worden de winnaars van de verkiezing van de Ondernemers van het Jaar 2018 in Son en Breugel bekendgemaakt. Traditiegetrouw gebeurt dit tijdens een groot feest in de feesttent op het Kerkplein in Son en u kunt daarbij zijn! Kom ook genieten van een aantrekkelijk, feestelijk programma met kansrijke mogelijkheden om op vernieuwende wijze de verbinding aan te gaan met andere ondernemers. De gehele opbrengst van deze avond gaat naar lokale goede doelen. Bestel uw kaarten via www.ondernemervhjaar.nl, stuur een e-mail naar info@ondernemervhjaar.nl of bel: 06 - 49 39 11 14".

Arjen van den Brand Foto: Wil Feijen

Terugblik met Arjen van den Brand op de verkiezing 'Ondernemer van het jaar 2017'

Inmiddels alweer achttien jaar geleden nam Arjen van den Brand als 24-jarige ondernemer de judoschool over in de HTC tennishal in de Gentiaan. Het publiek bestond toen uit fanatieke jeugd die op hun rug alle hoeken van de judomat te zien kreeg.

Redacteur: Ivo van Hoek
Fotograaf: Wil Feijen


De Landing
Na verloop van tijd ging echter de hal plat voor nieuwbouw van De Landing. Sonsport moest maar zien waar ze hun activiteiten zouden voortzetten!? Na wat energievretende rechtszaken en een tijdelijk onderkomen in voormalige café De Pomp konden ze zeven jaar geleden eindelijk van start op de huidige toplocatie in De Landing.

Investeren
Destijds een enorm risicovolle onderneming door direct vol te investeren in ruimte, een gezellige aankleding en de nieuwste fitnessapparatuur. In de loop der jaren zijn er enorme professionalisering slagen gemaakt van klein judoschooltje met een verdwaalde spinningfiets tot aan een toonaangevende sportschool in het dorp. Zowel de senioren, de jeugd als complete gezinnen weten moeiteloos de weg te vinden naar meer dan 70 groepslessen per week. Met maar liefst acht judogroepen verloochent deze sportieve ondernemer zijn afkomst niet. Maandelijks nemen de judoka's van Sonsport deel aan toernooien in de regio waar tien verenigingen strijden om de podiumplaatsen. Vele bekers werden al in de wacht gesleept en zelfs de eigen kids van Danny en Arjen treden in de voetsporen van een trotse papa nu ze de medailles aan elkaar rijgen.

Bekende en nieuwe sporten
Onder de professionele begeleiding van een super fit en enthousiast team met totaal 21 personeelsleden biedt Sonsport ruim 100 uur per week aan bekende en nieuwe sporten. Denk hierbij aan Yoga Light, Krav Maga, 50+ gym of Fitness shape. Deze maand zijn zelfs maar liefst 25 leden van start gegaan met de Afval Challenge en daarnaast worden met regelmaat groepsactiviteiten georganiseerd voor goede doelen; met recht een 'Active Centre'.

Lof voor het team
Het vorig jaar winnen van de prijs 'Ondernemer van het jaar 2017' kwam dus allesbehalve uit de lucht vallen. Gezien het ruime aanbod aan sportactiviteiten en de bijzonder huiselijke sfeer waarin het hele gezin zich van jong tot oud thuis voelt, heeft daar zeker aan bijgedragen. Toch wordt volgens Danny en Arjan dan voorbijgegaan aan de belangrijkste schakel. "Het zijn juist onze gemotiveerde teamleden die het echte verschil maken. Het winnen van deze prijs was daarmee de bevestiging dat we als collectief goed bezig zijn, absoluut een gaaf team effort. De uitreiking was spannend, de bekroning toch wel verrassend en de opvolgende feestavond vooral uitbundig", aldus de energieke ondernemer.

Actief betrokken
Alsof het runnen van dit bedrijf en vier opgroeiende kinderen nog niet voldoende tijd in beslag neemt, weet Arjen tussendoor nog menig brandje in dit dorp te blussen als vrijwillige brandweerman. Ook is deze oud prins actief in het bestuur van de carnavalsvereniging en lid van de Goederen & Dienstenveiling. Daarmee zamelen een drietal verenigingen uit Son en Breugel in april geld in voor het spekken van de clubkas.

Huiselijke en gemoedelijk
Waar deze enthousiaste ondernemers vroeger de tent bijna zelfstandig konden runnen en dus ieder lid van Sonsport persoonlijk kenden, zie je nu dat juist die persoonlijke aandacht wat lastiger wordt. "Het is de prijs die je betaalt na een bijzondere groeispurt de afgelopen jaren. Ondanks dat we onze leden niet allemaal meer bij naam kennen waarderen ze ons gelukkig nog steeds om die huiselijke en gemoedelijke sfeer. Een groter compliment kan ik dit sterke team niet geven".

Arjen van den Brand Foto: Wil Feijen

Kom gerust vrijblijvend de sfeer proeven bij Sonsport Active Centre aan de Rooijseweg 5 in Son en Breugel. De koffie of thee staan klaar even als de gratis proeflessen. Sonsport is telefonisch bereikbaar via 0499-460461 of info@sonsport.nl of neem een kijkje op www.sonsport.nl.

Het logeerhuis al 10 jaar een alternatief met zorg

Foto: Adrie van Neervoort

Het was feest op zondag 27 januari in D'n Tref op Zonhove. Ouders en gasten van het Logeerhuis vierden het 10-jarig bestaan van dit bijzondere logeeradres op Zonhove.

Redacteur: Adrie Neervoort

20 slaapkamers
Het logeerhuis is in 2009 ontstaan en bevindt zich direct bij de hoofdingang aan de Nieuwstraat. In het logeerhuis kunnen kinderen en volwassenen met een lichamelijke en/of meervoudige beperking, verstandelijke handicap of niet aangeboren hersenletsel die thuis wonen, tijdelijk logeren. Het gebouw bestaat uit twee etages, vier woonunits met elk een eigen huiskamer en vijf slaapkamers, in totaal dus 20 slaapkamers.

Individuele wensen
Het logeren kan flexibel ingevuld worden. Er is ruimte voor individuele wensen. Voor veel gasten is het Logeerhuis een fijne oefenplek. Na verloop van tijd stromen ze vaak door naar een permanente woning. Het Logeerhuis biedt plaats aan 20 gasten, verdeeld over vier groepen. Iedereen heeft een eigen slaapkamer. De ruime, goed afgeschermde tuin met schommels en een trampoline biedt veel ontspanningsmogelijkheden

Logé
Voor 2009 was het gebruikelijk dat het bed van een vaste bewoner van Zonhove die even niet aanwezig was omdat bijvoorbeeld zij of hij een weekend of langer elders verbleef, gebruikt werd door een logé. Deze logé was dan een kind of volwassenen met een lichamelijke en/of meervoudige beperking die nog thuis woonde. Deze oplossing was langere tijd gebruikelijk en een mooi alternatief voor ouders/verzorgers van de logé om even op adem te komen. Uit deze behoefte en het feit dat het tijdelijk gebruiken van de ruimte van een vaste bewoner niet paste bij het beleid van Zonhove, is het Logeerhuis ontstaan.

Intensieve zorg
Het Logeerhuis is dus onderdeel van Zonhove (een locatie van SWZ) en maakt gebruik van de faciliteiten en het specialisme van Zonhove als het gaat om toegepaste zorg. De mensen die gebruik maken van het Logeerhuis doen dit vaak omdat hun kind of kinderen nog thuis wonen. De intensieve zorg die daarbij nodig is, drukt zwaar op de ouders en hun gezinsleven. Hierdoor blijft er nauwelijks tijd over voor de ouders of andere gezinsleden en familie.

Gezinsleden
Anne Rindt heeft samen met haar man twee zwaar gehandicapte kinderen van 25 en 28 jaar. Het gezin maakt al sinds de oprichting van het huidige Logeerhuis gebruik van de mogelijkheden van het Logeerhuis. "Het logeerhuis is in al die jaren een veilige en vertrouwde plaats voor haar kinderen", geeft Anne aan. Het gezin gebruikt de mogelijkheid deels om zelf even de 'accu op te laden', maar ook om de kinderen, die continue zorg vragen, te laten wennen aan anderen die dezelfde zorg kunnen verlenen. Zo hopen de ouders dat hun kinderen straks in een van de woningen kunnen en willen gaan wonen. Dan verschijnt er een glimlach op het gezicht van Anne. "Juist deze week is onze dochter naar een woning op Zonhove gegaan." Een hele stap voor zowel ouders als kind. Een grote rol heeft het verblijf en de zorg op het Logeerhuis daar zeker bij gespeeld. Het Logeerhuis is al meer dan 10 jaar een betrouwbaar en deskundig alternatief voor veel ouders. Je laat je kind, dat extra zorg nodig heeft, niet zomaar ergens logeren.

Het logeerhuis krijgt in de nieuwbouwplannen van Zonhove ook weer een plaats op het terrein van Zonhove.

14 / 32

Kerkdiensten

Kerkdiensten Sint Genoveva-kerk, Son en Breugel

Donderdag 31 januari
18.15 uur: Rozenhoedje
18.30 uur: Eucharistieviering, aansluitend stille aanbidding

Vrijdag 1 februari, Eerste Vrijdag van de maand
08.30 uur: Eucharistieviering

Zondag 3 februari: Geen Eucharistieviering in Breugel
10.30 uur: Pontificale Eucharistieviering In de Sint Martinuskerk in Sint Oedenrode

Tijdens deze viering zal onze bisschop, Mgr. Dr. G.N. de Korte, Robert van Aken installeren als onze nieuwe pastoor en onze nieuwe kapelaan Bryan van de Mortel aan ons voorstellen. Na afloop van de viering is iedereen uitgenodigd om achter in de kerk onder het genot van een kop koffie of thee kennis te maken met beide pastores.

Donderdag 7 februari
18.15 uur: Rozenhoedje
18.30 uur: Eucharistieviering, aansluitend stille aanbidding

Zondag 10 februari
09.30 uur: Eucharistieviering m.m.v. Breugels kerkkoor
intenties: Ietje van Dinther-Raeven, Adèle Schneiders-Commandeur, Bets van Maasakkers-van der Pas, Karel en Elisabeth Faessen-van Tilburg, Peter Verstappen, John Meulendijks, Han Verhagen.

11.00 uur: Eucharistieviering, Carnavalsmis m.m.v. De Blaoskaken
Intenties: Cees Laas, Susan de Jongh-Vroomen, Mariet Verhagen.

Overige kerkdiensten Son en Breugel
Zaterdag 2 februari16.30 uur: Eucharistieviering in Berkenstaete
Zaterdag 9 februari16.30 uur: Woord- en communieviering in Berkenstaete

Zaterdag 02 februari 18.30 uur: Geen viering

Zondag 03 februari
Vierde Zondag door het Jaar - Installatie Pastoor van Aken en kapelaan van de Mortel 10.30 uur: Eucharistieviering met de diverse koren en Mgr. De Korte zal in deze Viering voorgaan.

Intenties: Mien van Oss – van der Linden (mgd), Jo van Erp – van Empel (mgd), Ad van der Heijden (mgd), Jo Vervoort – van Erp (mgd), Ineke Lintsen – Suringa (mgd), Johannes Hurkx, Martien Dortmans, Ouders Dortmans – van Genugten en overleden familieleden, Ouders Dobbelsteen – Denkers en overleden familieleden, Dien de Leijer – Moeskops.

Maandag en vrijdag 09.00 uur:
Eucharistieviering in de Dagkapel van De Goede Herder Kerk Eerschot.

Dinsdag 09.00 uur: Eucharistieviering in de Heilige Antonius van Padua Kerk te Nijnsel.

Woensdag 06 februari 19.00 uur: Eucharistieviering in de Heilige Ritakapel te Boskant.

Intenties: Sjaan van der Linden - Korsten namens processie Hakendover.

Boeken voor de Boekenbeurs dagelijks in te leveren in de kerk van Eerschot van 10.00 uur tot 12.00 uur, behalve tijdens schoolvakanties.

Sint Antonius Nijnsel
Zondag 3 februari
Geen viering i.v.m installatie en presentatie nieuwe pastores om 10.30 uur in de Martinuskerk centrum.
Dinsdagmorgen 5 februari
9.00 uur Eucharistieviering

(PKN) Son en Breugel
3 februari 10.00 uur Ds. R. Wijkhuizen

Burgerinitiatieven voor een 'mooier' Son en Breugel

Foto: St SOJ

Het is nu een feit; Stichting Statiegeld op Jeugd (SOJ) is officieel ingeschreven bij de Kamer van Koophandel! De afgelopen maanden is het bestuur van Stichting SOJ druk bezig geweest om alle ambities te beschrijven en de statuten hiervoor uit te werken.

Met de financiële hulp van SonenBreugelVerbindt en een gesponsord tarief voor de oprichtingsakte door Notariskantoor Heleen Vaarten, is het Stichting SOJ gelukt om deze ambities om te zetten in een rechtspersoon. Wat die ambities precies zijn, is nu te bekijken via de video op www.sonenbreugelverbindt.nl/web/statiegeld-op-jeugd.

"We zijn echt heel blij met de hulp van SonenBreugelVerbindt", zegt Stichting SOJ voorzitter Amanda Schiltmans. "In het afgelopen jaar zijn we actief aan de gang gegaan met het innovatieve idee om de vergrijzing in ons dorp te kantelen. Alle activiteiten en middelen hebben we uit eigen zak betaald. Als je dan naar de notaris moet, komen er toch wel andere bedragen om de hoek kijken. Dan ga je opzoek naar partijen die geloven in de noodzaak van het doel van onze stichting. In SonenBreugelVerbindt vonden wij de steun waar wij naar opzoek waren. Zij hebben ons ook vanaf het begin gesteund met de mogelijkheid tot het bieden van een tijdelijke website waar wij als stichting informatie kunnen delen met geïnteresseerden. Onze video draait hier nu ook!"

"Zorgen voor elkaar en de verbinding tussen jong en oud, dat is waar wij als SonenBreugelVerbindt ons voor inzetten", vertelt teamlid Maurice Peters. "Daarom geloven wij in de ambities van Stichting SOJ. Toen ik met Amanda, tijdens de WMO beurs in Son en Breugel, in gesprek kwam en hoorde waar haar behoefte uit bestond, heb ik dit in ons bestuur ingebracht. Unaniem waren wij het eens dat dit burgerinitiatief een kans moet krijgen, willen we ons dorp 'duurzaam maken in mensen'. Jongvolwassenen moeten een kans krijgen om binnen ons dorp op zichzelf te gaan wonen en daarom is sociale woningbouw een noodzaak."

"Eenzaamheid onder senioren is een groot probleem aan het worden", zegt Jan-Frans Brouwers van SonenBreugelVerbindt. "Door elkaar te leren kennen kun je elkaar ook helpen. Wanneer jongvolwassenen en senioren dichtbij elkaar wonen, kunnen ze er voor elkaar zijn en is er op een natuurlijk manier sociale controle. De zelfredzaamheid voor beiden groepen wordt zo vergroot en dit past perfect bij waar wij ons voor inzetten."

"Burgerinitiatieven die mensen 'verbinden' steunen wij graag", zegt Boudewijn Ross, voorzitter SonenBreugelVerbindt. "Het initiatief van Stichting SOJ is een actie die hulp nodig had en wij maken dit graag mogelijk, want we dienen beiden het dorp. Welzijn is het gezonde fundament onder een duurzame samenleving!"

Persoonlijke flexibele aanpak met korte lijnen

Mr. A.J.M. (Rianne) van der Heijden Foto: Wil Feijen

In het hartje van Son is dé rechtskundige juristenpraktijk Emyrtan gevestigd. Deze juristenpraktijk helpt MKB-ondernemers, consumenten, werknemers en werkgevers, huurders en verhuurders bij het oplossen van juridische vraagstukken.

De kracht van Emyrtan zit precies in die extra's waar u naar op zoek bent: een persoonlijke flexibele aanpak met korte lijnen, zeven dagen per week bereikbaar, deskundig en betrouwbaar juridisch advies.

Vanaf medio 2015 zijn grote delen van het arbeidsrecht ingrijpend gewijzigd. De Wet Werk en Zekerheid (WWZ) heeft grote invloed op de dagelijkse arbeidsrechtpraktijk. Naast de WWZ hebben zich de laatste jaren nog veel meer ontwikkelingen voltrokken die maken dat het arbeidsrecht aanmerkelijk is gewijzigd en op veel onderdelen complex(er) is geworden. Het arbeidsrecht verkeert continue in spanningsrelatie met andere rechtsgebieden, daardoor maakt het op grond van de WWZ-regelingen een flinke ontwikkelingsfase door als zelfstandig rechtsgebied.

Emyrtan zet zich in voor werkgevers en werknemers die problemen ervaren bij:
- Ontslag (op staande voet)
- Beëindigen arbeidsovereenkomst
- Ziekte en ziekteverzuim
- Conflicten op de werkplek
- Loon (-vorderingen/ opschorting)
- Werkgeversaansprakelijkheid

Naast het specialisme arbeidsrecht heeft Emyrtan ook jarenlange praktijkervaring in het Contracten- en Aansprakelijkheidsrecht, Verzekeringsrecht en rechtsbijstand. Denk hierbij aan het praktisch meedenken bij het opstellen van samenwerkingsovereenkomsten, contracten of de uitleg van concurrentiebedingen, complexe handelszaken, huurgeschillen en incassoprocedures door heel Nederland. Kortom alle juridische zaken die in geschil door de kantonrechter beslecht kunnen worden, behoort tot de dienstverlening.

Wanneer u niet dagelijks met juridische kwesties te maken heeft weet Emyrtan u op een prettige manier te adviseren. Iedere zaak en ieder vraagstuk is anders en vraagt om een op maat gesneden advies. Eigenaresse mr. Rianne van der Heijden maakt zich sterk en neemt gemotiveerd stelling voor uw rechtspositie.

Meestal weet u na het intakegesprek al goed waar u aan toe bent. Bereikbaarheid is een belangrijk speerpunt zodat u ook in de avonduren en in het weekend terecht kunt. Omdat vaak de kosten van advocaten hoog oplopen biedt Emyrtan scherpe tarieven aan. Er geldt voor diverse zaken een vaste prijs zodat u weet waar u aan toe bent. Het eerste uur is kosteloos.

Emyrtan, flexibel en helder juridisch en rechtskundige diensten voor particulieren en MKB-bedrijven! Neem vrijblijvend contact op, uw probleem is onze zorg!

Maak een afspraak voor een intakegesprek. Neem telefonisch contact op voor een - gratis en vrijblijvend - gesprek met onze ervaren juridisch specialist. U kunt een bericht sturen via info@emyrtan.nl of bellen mag ook, waardoor u op elk gewenst moment contact op kunt nemen.

Foto: Gineke de Laat

Gineke de Laat kwam bij de vijver in het Sonniuspark deze borden tegen. Haar reactie: "Ze zijn daar op alle seizoenen voorbereid."

Weet jij waar de AEDs in Son en Breugel hangen?

DeMooiSonenBreugelKrant heeft onlangs een onderzoek over de AEDs (automatisch Externe Defibrilator) gehouden onder de respondenten van TIPMooiSonenBreugel. Op vragen zoals 'Weet u waar de AEDs hangen in Son en Breugel?' en 'Hoe kan het aantal burgerhulpverleners verhoogd worden in onze gemeente?' is door de respondenten beantwoord. Bent u nieuwsgierig naar de antwoorden op deze vragen? Lees volgende week in DeMooiSonenBreugelKrant de resultaten van dit onderzoek.

Mooi Recht gezet

V.l.n.r. Eva, Valerie, Koen en Anne

Vorige week is per abuis de verkeerde foto geplaatst bij het artikel van Sol Makelaardij , genomineerd voor 'Ondernemer van het jaar 2018'. Bijgaand de juiste foto met bijbehorende namen.

Reactie op Lezerspodium 'De Ketelmuziek'

De heer Okken is ook boos, witheet en zou kunnen overgaan tot verbale doodslag. Maar, zo schrijft hij: "Het lijkt mij evenwel verstandiger, dat wij doordacht en beheerst met een paar argumenten komen, waar zij niet tegenop kunnen."

Ik werd nieuwsgierig naar het verstandige, doordachte en beheerste verhaal met goede argumenten dat zou volgen, hoewel het gebruik van de woorden 'wij' en 'zij' in de context van de eerste alinea mij deden twijfelen. En ik werd daarin bevestigd door uitroepen als 'krankzinnig', 'Gristenen', 'achterlijk gespuis' en de oproep tot 'gristenvervolging'.

In de 'ingehouden repliek' die volgde over 'identiteit' en 'overtuiging' moest ons als lezers duidelijk worden dat Sekse en Gender een identiteit is die vaststaat, want biologisch bepaald! En dat gristenen een overtuiging hebben, slechts cultureel bepaald.

De heer Okken: "Mijn identiteit is ondermeer geslacht en gender... Identiteit is veel dieper geworteld dan overtuiging. De eerste (Identiteit!!) is biologisch bepaald, een gegeven dus, de tweede, een overtuiging, heb je slechts uit culturele overlevering en/of afweging." Bij even googelen over het onderwerp sekse, gender en identiteit had de heer Okken dit onduidelijke verhaal met onjuiste aannames en tegenstellingen niet hoeven schrijven.

Sekse is het biologische geslacht, universeel en meestal niet veranderlijk. Gender daarentegen noemt men het sociaal geslacht, vaak cultureel bepaald en veranderlijk. De heer Okken schrijft aan jonge mensen die worstelen met hun identiteit: "Het is slechts hun (gristenen!) overtuiging, jij bent veel meer 'identitair' dan zij. ('jij' en 'zij'). Help je hen met dit soort uitspraken?

Dat wat ik verwerp in de Nashville Verklaring: mensen/groepen wegzetten, oordelen vellen op grond van onvoldoende informatie en/of inleving in de medemens die anders denkt of voelt, mag toch niet leiden tot nog meer 'wij' en 'zij' denken? Daar worden we als samenleving echt niet beter van.

Bep Dijkens-van Dijk

Broeierige Voorlichting van Beraad Vliegverkeer

Veel belangstelling tijdens de voorlichting van Beraad Vliegverkeer Foto: Wil Feijen

Eindhoven Airport nadert de 43.000 vliegbewegingen per jaar die door het kabinet toegestaan zijn en verwoord staan in de gebruiksvergunning van het luchthavenbesluit.

Redacteur: Arjen Strik
Fotograaf: Wil Feijen

Gebruiksvergunning
Deze gebruiksvergunning loopt per 31 december af. Er liggen forse groeiscenario's voor Eindhoven Airport tot 100.000 vluchten per jaar. Maandag 28 januari hield het Beraad Vliegverkeer moet Minder (BVM2) een voorlichtingsavond in Braekland in Son en Breugel waar zo'n 70 belangstellenden aanwezig waren.

Grenzen overschrijden
Hans Gaillard was als burgemeester de eerste spreker. Hij schetste dat in 2003 het een militaire basis was met kleine vliegtuigen voor de burgerluchtvaart. Nu is het een kleine militaire basis met een komen en gaan van grote vliegtuigen voor de commerciële luchtvaart. Dat roept ook bij de gemeente vragen. "Zitten we hier nu wel op te wachten? Zijn we bezig grenzen te overschrijden?", vraagt burgemeester Gaillard zich af. Hij schetste het belang van de luchthaven voor de Brainportregio. Uit de zaal kwam de opmerking dat 80% van de vluchten een vakantiebestemming heeft en niets met Brainport te maken heeft. De burgemeester gaf aan dat de gemeenteraad 7 februari met een visiedocument zal komen gebaseerd op een evenwichtige luchthaven met een balans in nut en overlast.

Ingewikkelde materie
Klaas Kopinga van VBM2 gaf een technische uitleg over de vliegroutes, de landings- en stijgingsbewegingen, de indeling van het luchtruim en de openingstijden van het vliegveld. Er kwamen vragen waarom niet over Ekkersrijt en tussen Son en Nijnsel wordt gevlogen. Dat bleek met de belangen van Woensel Noord en militaire vliegbasis Volkel te maken te hebben. Bernard Gerard, de voorzitter van VBM2 vervolgde de presentatie. Hij gaf aan dat VBM2 een manifest had opgesteld om de huidige problemen tegen te gaan met voorstellen tot verbetering qua geluidsoverlast en openingstijden.

Stil en schoon
Er komen stillere en schonere vliegtuigen, waardoor geluidsoverlast en emissie CO2 minder wordt. De openingstijden dienen teruggebracht te worden van 24.00 uur naar 23.00 uur. De kerosine dient synthetisch te worden. Als algemene maatregel wil VBM2 dat er BTW geheven gaat worden op kerosine. Dat schijnt de belastingbetaler € 170,00 op jaarbasis te schelen.

Proefcasus
Er is onlangs een proefcasus gestart onder leiding van verkenner Pieter van Geel, oud-politicus, over de vraag: 'Welk perspectief over de toekomst van Eindhoven is wenselijk en realiseerbaar'. De proefcasus moet concreet invulling geven aan de transitie naar een slimmere en duurzamere en meer op kwaliteit gestuurde luchtvaart en luchthavenontwikkeling, waarbij een gezonde balans is tussen economische groei en de belasting van de leefomgeving. Ze geven hun eindadvies eind april van dit jaar aan de regering.

Broeierig karakter
De voorlichtingsbijeenkomst VBM2 in Son en Breugel had een wat broeierig karakter en was zowel van de kant van de sprekers van BVM2 als het publiek gespeend van gezond wantrouwen. Hoewel Klaas Kopinga aangaf gematigd positief te zijn, maar eerst zien en dan geloven. "We zijn al zo vaak een oor aangenaaid."

Nationale voorleesdagen op Basisschool De Regenboog

Foto: Wil Feijen

Basisschool De Regenboog heeft maandag 28 januari bezoek gekregen van Korein Kinderplein. De peuters van de Genovevastraat konden 's ochtends samen met de kleuters van de Regenboog en de peuters van kids in town luisteren naar het prentenboek 'Een huis voor Harry'.

Dit prentenboek is verkozen tot prentenboek van het jaar 2019 en staat centraal tijdens de nationale voorleesweken. Voorlezen wordt zowel bij de peuters als op de Regenboog dagelijks gedaan. Het is een activiteit die een belangrijke rol speelt in de taalontwikkeling van het kind. Het verhaal werd deze keer niet alleen voorgelezen maar ook uitgebeeld aan de hand van de mooie illustraties van het prentenboek. Na afloop mochten de kinderen nog op de foto met Harry. Een geslaagde voorleesochtend!

Studiebegeleiding Pijnenburg breidt diensten uit

SB-Pijnenburg verzorgt al 10 jaar zowel bijlessen als huiswerkbegeleiding voor leerlingen van het voortgezet onderwijs. De afgelopen jaren zijn de werkzaamheden uitgebreid met examentrainingen en ondersteuning voor zowel mbo/hbo-studenten als deelnemers aan het volwassenenonderwijs. Het programma op maat en de één-op-één begeleiding zorgen voor het maximale rendement.

Studiebegeleiding in het weekendIn 2019 bieden zij de mogelijkheid om in het weekend te studeren in studieblokken in combinatie met het volgen van bijles. Studeren in een rustige omgeving zonder enige afleiding én met de mogelijkheid om in één van onze spreekruimtes specifieke vragen te stellen. Door de omvang van hun bedrijf zijn ze in staat om alle vakken op elk niveau aan te bieden.

Voor meer informatie verwijzen zij graag naar hun website: www.sb-pijnenburg.nl. Neem gerust contact met ons op als u nog vragen heeft.

Lazy Sonnie Afternoon

Trio Spanjers, Dijsseldonk en Planteijdt Foto: Ingezonden

Na een onvergetelijke start van 2019 worden met trots de artiesten van februari 'het trio Spanjers, Dijsseldonk en Planteijdt', voorafgegaan door 'The Chaps Cabin' gepresenteerd. Het beloofd wederom een prachtige akoestische middag te worden op 3 februari, vanaf 15.30 uur, in de Kapelzaal van de Sonnerie.

Spanjers, Dijsseldonk en Panteijdt
Roel Spanjers, Eric van Dijsseldonk en Wouter Planteijdt vonden elkaar ooit in hun liefde voor de legendarische muziek van The Band en gaan samen op soortgelijke wijze vocaal te werk. Hierbij gebruik makend van dezelfde karakteristieke mix van Amerikaanse roots-stijlen. Hun repertoire bestond aanvankelijk uit songs van The Band, aangevuld met vergeten pareltjes uit de americana. Gaandeweg zijn de drie steeds meer eigen werk toe gaan voegen, waarvan een proeve is vastgelegd op hun titelloze EP uit 2015. Voor de voorjaarstour van 2018 werd inspiratie voor een groot deel gehaald uit New Orleans, smeltkroes en geboorteplaats van jazz, rhythm & blues, soul en funk. Verwacht songs (in de stijl) van onder andere Fats Domino, Allen Toussaint en Dr. John.

Dit alles met liefde en vakmanschap gebracht op piano en gitaren, accordeon en mandoline, met veel instrumentaal vuurwerk en fraaie driestemmige zang. En passant het bewijs leverend dat een semi-akoestisch trio zonder drummer wel degelijk kan grooven! Roel Spanjers - piano, accordeon, zang; Eric van Dijsseldonk - gitaar, mandoline, zang en Wouter Planteijdt - gitaar, zang.

The Chap's cabin
Martijn van Herpen en Stephan van de Kimmenade zijn door de wol geverfde rockmuzikanten, die elkaar hebben gevonden als 'westcoast' georiënteerde singer/songwriters. Waar zij met hun rockband harde en knallende optredens verzorgen, brengen ze als The Chap's Cabin juist iets zachts en innemends. De intieme sfeer van hun EP 'Miracles' laat het lijken alsof de muzikanten naast je in de huiskamer zitten. Breekbare teksten, gedragen door stevige muzieklijnen en sterke refreinen, die in je hoofd blijven hangen. De stemmen van Martijn en Stephan zijn mooi op elkaar afgestemd en maken het geheel tot een warm geluid. Laat je meevoeren door de melancholische muziek van The Chap's Cabin, die altijd doordrenkt is met een zweem van hoop.

Aanvang
Lazy Sonnie Afternoon begint om 15.30 uur en duurt tot ongeveer 18.00 uur. De zaal is vanaf ongeveer 15.00 uur open. Er wordt geen entree geheven maar na het optreden wordt om een bijdrage in de hoed gevraagd. Jullie gifts zijn noodzakelijk om deze unieke optredens voor de toekomst veilig te stellen. De muzikale optredens vinden plaats in een luisterambiance en zijn geschikt voor alle leeftijden.
Kijk op www.lazysonnieafternoon.nl voor de jaaragenda en/of meld je aan voor hun nieuwsbrief. Ook vrienden en sponsoren kunnen zich op deze website aanmelden.

Diplomazwemmen bij Zwembad Son in circus stijl

Er zijn al weer zeven weken voorbij! Na veel oefenen tijdens de les met de juf (vandaag als clown) maar ook op zondag met papa of mama mochten er weer heel veel zwemmertjes op voor hun A, B of C diploma.

Om 13.15 uur stonden de eerste toppertjes al te trappelen van ongeduld om te laten zien wat ze allemaal hebben geleerd. 22 A zwemmers hebben laten zien dat ze met kleren aan kunnen zwemmen, zodat papa en mama weten dat als ze in het water vallen ze zich goed kunnen redden. Ook borst en rugcrawl, zakken naar de bodem en drijven kunnen ze als de beste.

Daarna was het de beurt aan 23 B zwemmers. Ze kunnen nu nog beter duiken, onder waterzwemmen en drijven met een voorwerp. Allemaal vertrouwd met en in het water.

En de c zwemmers sloten de middag af door te laten zien dat ze in een wak naar boven konden zwemmen, zoekend naar een opening onder water. Ze lieten even zien hoe je borst crawl moet zwemmen en hoe je met een regenjas over je kleren onder en over een mat kunt klimmen.

En de juffen? Die zijn super trots en vonden het gezellig om als clown Billy alle zwemmers in het circus te laten afzwemmen. Tot over 7 weken!

Filmcyclus Road Movies

Dit voorjaar houdt Ars Longa weer drie filmavonden. Het thema dat gekozen is, is Road movies. Begonnen wordt met de film 'Il Sorpasso' uit 1962 met Jean-Louis Trintignant en Catherine Spaak.


Roberto, een verlegen student, ontmoet Bruno, een flamboyante veertiger. Samen ondernemen ze een tripje door het Romeinse land en bezoeken hun beider families.


Datum: woensdag 6 februari
Aanvang: 20.00 uur

Locatie: in La Sonnerie, Nieuwstraat 45

Toegang: leden € 2,00 niet leden € 3,00

Foto: Ingezonden

Kom Yin yoga ervaren

In Yin yoga worden de yogahoudingen op een passieve, maar intensieve manier en lang aangehouden. Op die manier wordt eerder het bindweefsel dan de spieren opgerekt. Dit bevordert een grote mate van beweeglijkheid in de spieren en de gewrichten, in het bijzonder rond het gebied van de heupen het heiligbeen en de gehele rug.

Yin yoga is een meditatieve vorm van yoga, het brengt de geest tot rust. Doordat je lang in één houding blijft, oefen je aandachtig te zijn en je open te stellen voor wat zich in je binnenste voordoet. De mentale en emotionele weerstand die je kan tegenkomen ga je verzachten. Door Yin yoga zal je je soepeler, flexibeler en sterker voelen, zowel fysiek als mentaal en emotioneel. Iedereen kan Yin yoga doen. Je oefent op je eigen niveau in een groep. De nadruk ligt op wat je kunt en niet andersom. Yoga helpt bij stress, onrust, slapeloosheid en rugklachten. Het mooie van Yin yoga is de verstilling die het kan brengen.

Voor meer informatie kun je contact opnemen met yoga docente Inge Kooijmans, zij is telefonisch bereikbaar op 06-22507266 of email ikooijmans@hotmail.com of op de website van de Boerderij www.boerderijbreugel.nl.

Beeld en Woord in de week van de Poëzie Vensters naar buiten

Foto: Ingezonden

De opening van de expositie 'Vensters naar buiten' van Toos Bonten in Galerij De Verdiepingen vond zondag 27 januari plaats. Uw dichters van DichtBij, maakten gedichten bij het werk van Toos die samen met de muziek van pianiste Marjola Lishi werden gepresenteerd.

Er waren veel genodigden die samen met de bewoners een enthousiast publiek vormden. Zo werd deze gebeurtenis op voorhand ook een toepasselijke opening van de Week van de Poezie die 31 januari begint en 6 februari eindigt. Zij willen u uitdagen een gedicht te maken bij een schilderij van Toos Bonten. Er is keuze uit 24 schilderijen. Het winnende gedicht wordt ingelijst en naast het betreffende schilderij gehangen. Dit alles met een feestelijke ontvangst. Tevens wordt uw gedicht geplaatst in deze krant. Mocht u niet in de gelegenheid zijn de expositie te bezoeken om u te laten inspireren, dan kunt u een gedicht maken bij de afbeelding van het hierboven geplaatste schilderij, 'Zindering' geheten.

U kunt uw gedicht tot en met 14 februari insturen aan de redactie, via redactie@demooisonenbreugelkrant.nl, onder vernoeming van: 'Mijn Gedicht'. De jury bestaat uit de dichters van DichtBij: Willem Berkers, Theo Smit, Ruben Kemperman en Catherine Witvliet.

Toos Bonten is een veelzijdig en intens kunstenaar die zich vooral in het schilderen verbindt met de uitingsvormen van het leven op aarde. De natuur en de elementen die zij met uitbundige kleuren, waarin het licht een grote rol speelt, tot vensters naar buiten maakt. Naast schilderijen maak zij beelden van steen en brons. Bij het werken in steen zoekt zij de balans tussen bewerkte en onbewerkte steen. Markante vormen die een oerkracht uitstralen. Haar laatste werken zijn beelden in brons, een materiaal met een prachtige uitstraling. Het zijn figuratieve beelden, sierlijk en vrouwelijk. In de beweging van het materiaal weet zij stemming en emotie uit te drukken. Toos wordt veel gevraagd voor exposities. Zij is lid van Stichting Kubra, NABK en Arte Contraste. Afgelopen zomer heeft zij mee geschilderd in het project The Colorfield Performance in het kader van Leeuwarden Culturele Hoofdstad 2018.

De expositie is geopend op alle zondagen van 15.00 - tot 17.00 uur, Galerie De Verdiepingen, Villa de Kleine Heide, Europalaan 2a, Son en Breugel.

Jeanne van Rooij (Derma-Zone) genomineerd voor 'Schoonheidsspecialist van het jaar 2019'

Jeanne van Rooij, eigenaar en huidspecialiste van Derma-Zone Huidinstituut, is genomineerd voor de tiende editie van de Beauty Award als Schoonheidsspecialist van het jaar 2019.

De Beauty Award wordt jaarlijks georganiseerd en is dé vak-wedstrijd voor schoonheidsspecialisten, met een onafhankelijke vakjury uit de professionele beautybranche. Specialisten en salons worden beoordeeld op vak-techniek, maar ook op vaardigheden op het gebied van PR/marketing, ondernemen, organisatie, bedrijfsvoering en commercie.

Jeanne van Rooij is één van de drie genomineerden in de categorie 'Schoonheidsspecialist – regio Zuid'. Om zover te komen heeft ze zich eerst moeten presenteren met een eigen inzending die werd beoordeeld door een vakjury. Daarna werd ze bezocht door een zogenaamde 'Mystery Guest', en tot slot is ze ondervraagd door een deskundige jury. De winnaars van de Beauty Award worden tijdens een spectaculaire gala-avond bekend gemaakt op 14 april.

Instappen!!!!!

Giel van Erp 'in de ton' Foto: Wil Feijen

Het fluitje van de conducteur krijst over het perron. Ik zit nog twijfelachtig op een bankje te wachten, maar waarom wacht ik eigenlijk? Ik zie in mijn ooghoek dat de man met het geel-blauwe petje voor de tweede maal diep ademhaalt om het erwtje in zijn fluitje nog een keer een flinke opdonder te geven. Ik sta op en spring zonder al te veel na te denken op de trein. Eigenlijk zat ik al enkele jaren op dat bankje te wachten en te twijfelen.

Nu, ruim 5 jaar later, ben ik nog steeds blij dat ik op die tonpraters-trein ben gestapt. Wij, mijn vrouw en ik, gingen al sinds '96 naar de zittingsavonden. Vele vrienden hadden al getracht mij over te halen om ook in de ton te gaan staan. Echt iets voor jou, riepen ze dan. Maar ja, moppen vertellen met een paar pilsjes op aan een hangtafel tijdens een feestje is wel even iets anders dan in je uppie voor 750 uitzinnige mensen in de tent te staan!

Op die zondagochtend, ergens in september 2013, stapte ik dus op de trein. Tijdens die, voor mij eerste, bijeenkomst van de tonpraterscommissie voelde ik me wat onwennig maar de 'ouwe rotten' stelden me snel op mijn gemak. Ik had door de jaren heen al wat hersenspinsels verzameld en na een paar weken durfde ik het aan. Ik, hoe zal ik het netjes zeggen. Ik produceerde zeven kleuren faces. De eerste opmerking van een zogenaamde aanstaande collega was: Leuk, goeie tekst maar ik zou er wel een grap inzetten!

Vele zondagochtenden volgden, hersenspinsels werden met hulp van de hele groep een heus verhaal. En na een tussenstation, een interne try-out, kwam het eindstation in zicht: de eerste keer op het podium in de tent. Twee uur voor aanvang. De gehele groep is achter de coulissen aanwezig om je te ondersteunen en geven de laatste adviezen. Mensen die mij kennen weten het. Als ik zenuwachtig ben dan ga ik hoesten, hard hoesten. Zo hard dat mijn sokken mijn huig aantikken. Dan word je aangekondigd, de ton staat klaar, er is geen weg meer terug. Ik loop naar het podium en het lijkt wel of je door het publiek naar binnen wordt gedragen. Sodeknetter wat lijkt die tent plotseling groot. De adrenaline doet zijn werk. De eerste grap, de eerste lach. Het typetje De Vrijwilliger heeft er zin in en kan, dankzij het lachend en luisterend publiek, zijn verhaal op de manier afmaken zoals het was gepland. De 14 minuten zijn in een mum van tijd om, de afmars volgt, het publiek draagt je naar buiten.

Achter de schermen staan de collega's je op te wachten. Kikken man! En het mooiste is: morgen mag ik weer.

Tot volgende week,
Giel van Erp

Oberrace 2018 Foto: Wil Feijen

Oberrace op een verrassende locatie

De vernieuwde Krutjesgatse Oberrace vindt plaats op carnavalsmaandag 4 maart. De locatie is gewijzigd naar de carnavalstent. Er wordt door de horecaklasse en de carnavalsvierdersklasse gestreden om hun eigen wisseltroffee. De winnaars van beide klasses strijden vervolgens om de hoofdprijs. De hoofdprijs is dit jaar een volledig verzorgde bootreis van Krutjesgat naar Roapersgat en weer terug. Deze middag let de Raad van Elf het winnende team volledig in de watten.

Wagenbouwersbrunch
Voorheen werd het Wagenbouwersontbijt georganiseerd. Om directe aansluiting met de Oberrace te vinden, wordt dit veranderd in een brunch. De winnaars van de optocht in de categorie grote wagens kunnen aanschuiven aan de VIP-tafel. Meer info volgt nog.

Oberrace Arrangement
Een nieuwe locatie biedt nieuwe mogelijkheden. Zo kan een volledig verzorgd arrangement op deze maandag aangeboden worden. Voor slechts € 14,50 kan er genoten worden van de brunch in De Zwaan, krijg je een Oberrace Bierpul incl. 1x vullen, een broodje kroket/frikadel in de middag en gratis deelname aan de Oberrace. Ook aan de kinderen is gedacht. Kinderen tot 5 jaar brunchen gratis mee. Voor kinderen tot 10 jaar betaal je € 5,00. Zij mogen in de kinderhoek meedoen de KinderOberrace en krijgen gratis ranja en een snoepzak.

Kinderhoek
In de kinderhoek kunnen de kinderen meedoen met de KinderOberrace. Ook kan hier gekleurd en gespeeld worden. Deelname is uiteraard wel op eigen risico.

Programma
11.00 uur Wagenbouwersbrunch in de zaal van De Zwaan
14.00 uur Krutjesgatse Oberrace in de tent
16.00 uur Foute uur

Inschrijven voor de Oberrace kan via email: oberrace@dekrutjesrapers.nl of aanmelden bij een van de leden van de Raad van Elf. De kaarten voor het arrangement zijn te koop bij de Zwaan. De entree in de tent is gratis. De Raad van Elf Pul is een collectorsitem en is in de tent te koop voor € 5,00 (incl. 1x gratis vullen).

Bezorging carnavalskrant

Carnaval 2019 nadert met rasse schreden! Op zaterdag 2 februari wordt de carnavalskrant huis aan huis bezorgd in Son en Breugel.

Zoals u allen weet is deze krant de afgelopen jaren uitgegroeid tot een niveau, dat zijn gelijke niet kent in onze regio. Een waardig glossy magazine is het resultaat van de inzet van de redactie en er is wederom voor gezorgd dat deze krant het visitekaartje voor de vereniging is. Dit wordt mede mogelijk gemaakt door hun adverteerders, waar zij ieder jaar weer met succes een beroep op mogen doen.

Vanaf 10.00 uur komen de leden van CV De Krutjesrapers en CV De Dommelsoppers en vele andere vrijwilligers, gewapend met een collectebus voor een vrijwillige bijdrage, bij u aan de deur voor een persoonlijke bezorging. De opbrengst van deze vrijwillige bijdrage komt volledig ten goede aan het kindercarnaval in Son en Breugel. CV De Krutjesrapers en CV De Dommelsoppers hopen dat zij op uw steun mogen rekenen.

Inschrijven Gróóte Optocht Meierijstad

Carnavalsdinsdag 5 maart is het weer tijd voor 'de Gróóte Optocht van Meierijstad' in Oiversland. Iedereen die mee wil doen in deze optocht kan zich inschrijven op zondag 10 februari in Café 't Hooghuys, Kapelstraat 46 in Eerde.

Het inschrijven kan tussen 14.00 uur en 17.00 uur. De juiste formulieren (www.de-oivers.nl) moet je ingevuld, uitgeprint inleveren bij de Optochtcommissie die daar aanwezig is. De contactpersoon (bij voorkeur van de chauffeur) is verplicht zijn/haar legitimatiebewijs mee te nemen.

De optochtcommissie van Oiversland hoopt op een grote opkomst, Alaaf!

Receptie jeugdprins Calvin en jeugdprinses Rachelle

Jeugdprins Calvin en Jeugdprinses Rachelle Foto: Wil Feijen

Carnavalsvereniging De Dommelsoppers nodigt alle belangstellenden uit voor de receptie van jeugdprins Calvin Lenting en jeugdprinses Rachelle Lenting van Krutjesgat. De receptie vindt plaats op zondag 3 februari in gebouw Oase aan de Dommelstraat.

Met het voorlezen van hun proclamatie en door elkaar te onderscheiden, openen prins Calvin en prinses Rachelle deze middag. Naast het jeugdpaar kan Krutjesgat de hand schudden van adjudant Jaimy Speetjens om hen succes te wensen met hun uitverkiezing voor het jaar 2019.

De zaal van Oase gaat om 14.15 uur open en de receptie is rond 17.00 uur afgelopen. Voor, tussen en na het handen schudden tonen de Dommelsoppers met veel plezier hun dansen. De Raad van 11-leden nemen bij de diverse polonaises het voortouw en laten iedereen de benen strekken. Met de muziek zit het wel snor, want de dj's van Oase laten deze middag zeker van zich horen en ook de Bloaskaken, hofkapel van de Krutjesrapers, komen een serenade brengen aan het jeugdpaar.

Iedereen is van harte welkom op zondagmiddag 3 februari in gebouw Oase onder het mom van 'Vier dagen op rij, zijn wij er elke seconde bij'.

Een winter uitje voor bewoners van Berkenstaete

Foto: Joop de Haas

Onder zeer winterse omstandigheden gingen de bewoners van Berkenstaete er met de Vrienden op dinsdag 22 januari weer eens op uit. Tegen de middag begon het lichtjes te sneeuwen, waardoor het toch nog even spannend werd.

Een enkele bewoner vreesde dat de zo lang verwachtte gezellige middag bij De Zwaan 'in de sneeuw' zou vallen en niet kon doorgaan. Velen gaven aan graag de rit door het witte landschap echt wel te willen meemaken. Ze hadden al zo lang geen sneeuw gezien, laat staan echte sneeuwvlokjes gevoeld. Na het succesvolle jubileumjaar 2018, vanwege het 10-jarig bestaan van de Vrienden van Berkenstaete, stond er voor 2019 de eerste activiteit op het programma. Gezien de doelstelling om bewoners er zoveel mogelijk op uit te laten gaan, werd besloten om toch vooral door te zetten!

Sneeuwkettingen op bussen, auto's, rolstoelen en rollators bleken niet nodig. Met behulp van twee taxibussen van Werotax, een heuse VIP-bus en maar liefst zeven particuliere personenauto's gingen 36 bewoners en bijna evenzoveel begeleiders op weg naar Café-Restaurant De Zwaan. Bij het in- en uitstappen genoot menigeen van enkele 'witte sneeuwvlokken op de veelal grijze lokken'. Een regenkapje werd her en der even omgedaan om de voor deze gelegenheid zorgvuldig gepermanente haartjes voor (water)schade te behoeden. Aan alles was gedacht. Met de nodige plu's en de vele begeleidende handen kwam eenieder droog en vooral veilig binnen. Daar was het lekker warm en al snel werden de aanwezigen getrakteerd op een heerlijk kopje koffie met lekkers.

"Wat goed is hoef je niet ver te gaan halen", zo hadden de Vrienden al eerder bedacht; de huiskamer van Son is perfect voor een gezellig samenzijn. Het is geen lange reis en je bent toch even buiten de deur. Rob des Bouvrie was aanwezig met zijn trouwe vriend de accordeon en moeiteloos vlogen de evergreens zoals 'Que Sera Sera' , 'Muss I Denn' en 'Tulpen uit Amsterdam', 'Spring maar achterop' door de zaal; de zangtalenten hadden een drukke middag. Kortom, een prima sfeertje.

Een kleurrijke verrassing was het creatieve optreden van Ineke van Uden met Marion Roovers. Zij beiden waren enige tijd geleden enthousiast met ballonnen aan de slag gegaan. Dat werd nu met de bewoners van Berkenstaete (onder hoge druk) in de praktijk gebracht. Elke tafel werd nadrukkelijk bij dit handwerk betrokken. Kleurrijke bloemenboeketten verschenen alras op elke tafel. Tussendoor ook nog even een giraf, papagaai, poes of teckel. De meters ballonnen, per boeket zeker 3 meter, vlogen er doorheen. Af en toe een harde knal als er toch eentje kapot ging, met als voordeel dat iedereen weer bij 'de les' was.

Dat je 'nooit te oud bent om te leren', bleek ook hier weer eens; menigeen nam zelf een ballon en het blaasapparaat ter hand en ging aan de slag, onder deskundige begeleiding van Ineke en Marion. Tussendoor nog even tijd voor een drankje, zoals een advocaatje met sneeuwwitte slagroom. En zo vlogen de gezellige uurtjes voorbij. De kunstwerkjes stonden op elke tafel keurig geschikt in een tijdelijke vaas; het mocht allemaal mee naar Berkenstaete. "Wel schuin aansnijden en in lauw water zetten", grapte deze en gene.

De middag werd zo toch een bijzonder geslaagd geheel, juist en vooral door het winterse tafereel.

Natuurspeelmiddag bij St. Vrienden van de Walhut

Foto: Ingezonden

Nederwetten - Stichting Vrienden van de Walhut wil kinderen de gelegenheid bieden om lekker buiten te spelen in de natuur. De locatie Heerendonk in Nederwetten leent zich daar uitstekend voor.

Afhankelijk van het seizoen en de weersomstandigheden is er het hele jaar door van alles te beleven. Op woensdag 6 februari gaan ze aan de slag met wilgentenen vlechten. Verder gaan ze broodjes bakken en appels poffen. En natuurlijk is er ook genoeg tijd om nog lekker te ravotten en buiten te spelen. Dus, heb je zin om te komen? Geef je dan zo snel mogelijk op.

Praktische zaken:
Datum: Woensdag 6 februari (iedere eerste woensdag van de maand), van 14.00 tot 17.00 uur
Leeftijd: Ideaal voor kinderen van ongeveer 5 t/m 12 jaar
Locatie: Imkerij de Walhut, Heerendonk in Nederwetten. Als je je opgeeft, wordt er een routebeschrijving toegestuurd
Prijs: Je kunt een knipkaart kopen. Dan mag je 5 keer meedoen voor € 30,00. Je kunt ook een los kaartje kopen voor € 7,50. Begeleiders hoeven niet te betalen.
Aanmelden: Stuur een mail naar info@imkerijdewalhut.nl en geef aan met hoeveel kinderen je komt en wat de leeftijd is.
Groepsgrootte: Er kunnen maximaal 20 kinderen meedoen. Geef je snel op want vol is vol.

Taizé-vesper in het Van Gogh Kerkje

Nuenen - In het Kleine Van Goghkerkje in Nuenen is zondag 3 februari weer een Taizévesper. De laatste weken is het weer wat onbestemd; noch winter, noch lente. Maar toch, het is alweer vroeger 'licht' en later 'donker'.

Binnenkort is het weer feest, er wordt naar uit gekeken: Nieuwe Leven! Het thema van de Taizé vesper kijkt ook naar de compassie en het vertrouwen in de 'Ontferming', die geboden wordt. Zo verwachten ze een nieuwe tijd en ook het voorjaar. En zijn ze altijd wel een beetje benieuwd hoe het gaat worden.

Deze laagdrempelige kerkdiensten worden bezocht door veel mensen uit de regio. Er is belangstelling bij een hele grote groep geïnteresseerden, het aantal mensen dat de vespers meemaakt is altijd rond de 20-25. De vespers zijn altijd stemmig en bezinnend, het is om die reden vaak een rustpunt in het leven van alledag. Fijn ook om even een moment te vinden, om even stil te staan bij de geheimen van het dagelijkse leven.

In het sfeervolle kerkje is er voldoende ruimte voor momenten van stilte, voor momenten van denken en ook voor momenten om de liederen uit Taizé te zingen. Deze liederen zijn eenvoudig en mooi van melodie. Het zijn korte melodieën en worden een aantal keren achter elkaar gezongen, ze worden ook wel ervaren als een mantra. Paul Weijmans begeleidt op de piano. De vesper is in het sfeervolle kleine kerkje aan de Papenvoort in Nuenen en begint om 19.30 uur. Vooraf is er pianomuziek.

Tien liederen rond de Spaanse Burgeroorlog

Nijnsel/Eindhoven - In 2019 is het 75 jaar geleden dat Eindhoven en zuidelijk Nederland werden bevrijd. Het was de opmaat naar het einde van de Tweede Wereldoorlog in mei 1945. Vaak wordt vergeten dat al voor het begin van die oorlog vele vrijwilligers uit diverse landen tijdens de Spaanse Burgeroorlog (1936-1939) het leven lieten in een poging het fascisme een halt toe te roepen.

De hartenkreet '¡No pasarán! – 'ze komen er niet door!' - verwoordde de strijdbaarheid en het verzet. Hoewel voor Nederland de bevrijding eind 1944 en begin 1945 volgde, duurde het voor de Spanjaarden nog tot de dood van Franco in 1975.

Het projectkoor stelt deze minder belichte kant van 'oorlog en vrede' rondom de Tweede Wereldoorlog centraal door uitvoering van de 'Tien liederen rond de Spaanse Burgeroorlog'. Een compositie van Peter Berman voor gemengd koor, sopraansolo, twee gitaren en percussie. De liederen beschrijven zowel de historie in aanloop naar de Burgeroorlog als de jaren 1936 -1939 zelf. Met aangrijpende teksten maar ook herkenbaar zuidelijk temperament in de muziek. De thematiek wordt door liederen van Juan del Encina, Paul Ben-Haim en Javier Busto in een nog groter historisch perspectief geplaatst.

Els van der Waard, sopraan
Joost Ahsmann, Eric Meijer, gitaar
Melvyn Williams, percussie

Voorstellingen
Vrijdag 8 februari, 20.15 uur, St Antonius van Paduakerk, Lieshoutseweg 9, Nijnsel
Zondag 10 februari 15.00 uur, van Maerlantlyceum, Jacob v. Maerlantlaan 11, Eindhoven
Entree € 10,00 reserveren niet nodig, kaarten aan de kassa.

Krachtige Canadese dans en klassiek ballet

Het Nationale Ballet Foto: Petrovsky en Ramone

Veghel - Twee gerenommeerde dansgezelschappen komen begin februari naar Theater De Blauwe Kei. Op 6 februari betreedt de groep Red Sky Performance het podium met inheemse Canadese dans en twee dagen later kunnen bezoekers genieten van klassiek ballet van de Junior Company.

Het Canadese dansgezelschap Red Sky Performance, te zien op 6 februari om 20.15 uur, toert sinds 2003 en heeft meer dan 2.253 uitvoeringen gehad in Canada en zeventien andere landen verdeeld over vier continenten. Ze willen met hun dans de inheemse culturen uit Canada onder de aandacht te brengen. In hun nieuwste voorstelling Backbone brengen ze met krachtige dans het uitgestrekte en rotsachtige terrein tot leven.

De Junior Company Van Het Nationale Ballet brengt op 8 februari om 19.30 uur de voorstelling Unboxing Ballet op de planken. Het is klassiek ballet van het hoogste niveau. De voorstelling bestaat uit vijf delen. Elk deel is uniek en is gemaakt door een andere choreograaf. Twee choreografen komen voort uit de Choreographic Academy, een project dat het Nationale Ballet afgelopen zomer organiseerde waarbij jonge choreografen drie weken aan de slag gingen met dansers van de Junior Company.

Kaarten voor Red Sky Performance kosten € 29,40 en kaarten voor Junior Company Van Het Nationale Ballet kosten € 19,60 (inclusief een drankje) en zijn te reserveren via www.blauwekei.nl, telefonisch via 0413-342555 of aan de theaterkassa op werkdagen tussen 13.00 en 17.00 uur.

Maxim Februari Foto: Chris Rijksen

Schrijver Maxim Februari in Literair Cafè Dommeldal

Geldrop - Leden en niet leden van Literair Café Dommeldal zijn van harte uitgenodigd om aanwezig te zijn bij het komend schrijversbezoek, op zondagmiddag 3 februari. Filosoof, schrijver en publicist Maxim Februari is van 14.00-16.00 uur de gast in de Kasteelhoeve in Geldrop.

Maxim Februari
Maxim Februari is de schrijversnaam van dr.mr. Max Drenth. Hij studeerde filosofie, Nederlands recht en kunstgeschiedenis in Utrecht en promoveerde in Tilburg op een proefschrift over de beperkingen van economische rationaliteit. De lezer kent hem van zijn romans en essays, of van zijn wekelijkse column op de opiniepagina van NRC Handelsblad. Voor zijn werk kreeg hij meerdere literaire prijzen, waaronder de Frans Kellendonkprijs, voor zijn oeuvre en de Heldringprijs (2018), voor columnistiek. Februari staat bekend als een van de meest scherpzinnige denkers van Nederland. Zijn columns en lezingen kenmerken zich door juridische, kunstgeschiedenis en filosofische kennis, doorspekt met ironie, maatschappijkritiek en ethische bezinning. Zijn CV is dan ook rijkelijk gevuld met activiteiten, publicaties en interessante nevenfuncties.

Klont
Klont is de laatste romantitel van zijn hand. Maar de lezer kent hem ook van romans als: 'De Maakbare man', 'Notities over transseksualiteit' en 'De Literaire Kring'. Verder zijn zowel de columns uit de Volkskrant als uit de NRC gebundeld in Park Welgelegen en Ons Soort Mensen. Kortom een schrijver die veel te vertellen heeft en pittige meningen verkondigt.

Literaire Lunch
Om de zondagmiddag compleet te maken serveert de Kasteelhoeve, op bestelling, voorafgaand aan het schrijversbezoek, een literaire lunch. Reserveren voor deze lunch kan per telefoon.

Kaartjes
Kaartjes voor het schrijversbezoek zijn online te bestellen via de website van Bibliotheek Dommeldal. Of te koop bij Boekhandel van Grinsven in Geldrop.

Korfbalvereniging De Corridor

Uitslagen
Woensdag 23 januari
Recreanten Korloo-Corridor 2 3 - 3
Recreanten Corridor 1-Prinses Irene 6 - 7

Donderdag 24 januari
Corridor MW1 – MOSA '14 MW1 11 - 5

Zaterdag 26 januari
Prinses Irene F1 – Corridor F1 6 - 4
Altior D2 - Corridor D2 3 - 3
Flamingo's C2 - Corridor C1 14 - 2
Altior B2 - Corridor B1 8 - 7

Zondag 27 januari
Be Quick 5 - Corridor 3 5 - 5
Klick '15 – Corridor 1 14 - 5

Programma
Woensdag 30 januari aanvang
Recreanten Corridor 2-DAW 20.00 uur
Nijnsel/Flamingo's MW2-Corridor MW1 21.00 uur

Donderdag 31 januari
Corridor D21 – DAW Schaijk D1 18.00 uur
Corridor B1 – Be Quick B2 19.00 uur

Zaterdag 2 februari
Corridor F1 – De Korfrakkers F3 10.00 uur
Corridor E1 – De Korfrakkers E3 11.00 uur

Zondag 3 februari
Celeritas/Avanti 4 - Corridor 3 11.00 uur
Celeritas/Avanti 2 – Corridor 2 13.30 uur
De Horst 1 – Corridor 1 13.40 uur

Waterpolodames Argo komen net te kort

De waterpolodames van Argo hadden vorige week het vierde part nodig om de wedstrijd te laten kantelen en de volle winst te pakken. Afgelopen weekend was het de tegenstander, SBC2000 uit Breda, die dit 4e part heel hard nodig had om hetzelfde kunstje te flikken.

Argo had niet veel te verliezen in deze uitwedstrijd tegen de koploper. Met een goede wedstrijd nog in het geheugen ging het team met dezelfde tactiek van start. Dat verliep prima, SBC had geen antwoord op de zone verdediging van Argo. De afstandsschoten vanuit de tweede lijn werden steeds weer gepareerd door een subliem keepende Yvonne v.d. Vorstenbosch. Het team was vanaf de eerste minuut scherp, waardoor het scoreverloop gelijk opging gedurende de wedstrijd. Argo was zeer effectief met een aantal uitbraken waardoor het bij aanvang van het laatste partje 2-3 in het voordeel van Argo stond.

SBC besefte op dat moment dat er een schepje bovenop moest, zeker ook om de kampioensambities waar te kunnen maken. Verliezen van Argo zou dan echt een grote streep door de rekening zijn geweest. SBC ging erop en erover en Argo had er geen antwoord meer op. De 2-3 achterstand werd binnen een paar minuten omgebogen naar een 7-3 einduitslag in het voordeel van SBC. Een geflatteerde uitslag, vooraf had Argo hier wellicht vrede mee gehad, maar een verrassing heeft lang in de lucht gehangen. Doelpunten van Argo werden gemaakt door Josine Raaijmakers (2x) en Femke van Harmond.

De Treffers - C gemengd 15-5
Nuenen - D gemengd 11-5
SBC2000 - Dames 1 7-3
HZPC - Heren 1 9-8
Heren 2 - Gorgo 7-4

Zwemmen
Zondag 3 februari nemen de zwemmers deel aan de vijfde Solo wedstrijd die wordt gehouden in zwembad 'De Neul', aanvang 15.00 uur.

Twee overwinningen dames 1 van Apollo

De dames van Apollo hebben deze week goed gepresteerd. Vrijdag werd de 1/8 finale in de beker thuis gewonnen tegen Tremeg. In een degelijke wedstrijd tegen de koploper van de tweede klasse, lieten de dames zien, waarom zij in de eerste klasse thuishoren. Nadat heren 2 ook nog hun bekerwedstrijd won, werd dit gezellig samen gevierd in de Landing met het aanwezige publiek.

Zondag reisden de dames af naar Waalwijk tegen directe concurrent RED-RAG/Tachos.

Meteen vanaf het begin werd er goed omgegaan met de offensieve verdediging van RED/RAG/Tachos. Ruststand 8-12. Apollo bleef de hele wedstrijd domineren en kwam niet in gevaar. Eindstand 15-21. Kunnen de dames deze winnende reeks voortzetten? Aankomende zondag zullen ze in ieder geval hun uiterste best moeten doen, in de thuiswedstrijd tegen de koploper.


Uitslagen 25, 26 en 27 januari
Beker

Apollo DS1 - Tremeg DS1                         23-18                

Apollo HS2 - Olympia'89/DOS'80 HS2 35-21

26-27 jan

Aristos D2 - Apollo D1                                1-17

Handbal Someren HC1- Apollo HC1         22-2

Swift HB1 - Apollo HB1                         50-8

HADES DA1 - Apollo DA1                         26-13

D.W.S. HS1 - Apollo HS1                         39-25

Acritas E1- Apollo E1                                 15-4

Olympia'89/DOS'80 HS2 - Apollo HS2        18-18

Acritas HS1 - Apollo HS3                         25-18

RED-RAG/Tachos DS1 - Apollo DS1         15-21

Programma 3 februari

09:05 uur Apollo E1 - PSV Handbal E1

10:00 uur Apollo D1 - The Flyers D1

10:45 uur Apollo HB1 - Bergeijk HB1

12:55 uur Jupiter '75 HC2 - Apollo HC1

13:10 uur Apollo DS1 - Handbal Someren DS1

14:30 uur Delta Sport/E.O.C. HS1 - Apollo HS1

14:30 uur Apollo HS2 - Tremeg HS1

15:45 uur Apollo HS3 - HBS HS1

Inschrijven voor Driebandenkampioenschap

Foto: Wil Feijen

Het driebandenkampioenschap Son en Breugel wordt van maandag 11 tot en met zaterdag 23 maart gehouden. In de zaal van café-restaurant De Zwaan, Markt 9 in Son en Breugel wordt er weer gestreden op het groene laken. Afhankelijk van de sterkte van de deelnemers wordt er gespeeld in een A- en een B-poule. In de eerste en tweede ronde wordt gespeeld in een poule-systeem. Het knock-out systeem wordt toegepast in de finaleronden.

Inschrijving voor dit kampioenschap kan vanaf maandag 4 februari tot en met woensdag 13 februari. Opgave voor deelname kan bij café De Zwaan en sporthal De Bongerd door het invullen van het inschrijfformulier en betaling van het inschrijfgeld à € 12,00 per deelnemer. De volgorde van inschrijving is bepalend voor deelname aan het toernooi. Er kunnen maximaal 80 deelnemers meedoen. De loting wordt op woensdag 13 februari om 20.30 uur in De Zwaan verricht. Middels het programmaboekje worden de deelnemers op de hoogte gesteld wanneer en tegen wie er in de eerste ronde gespeeld gaat worden.

De speelschema's worden zowel in café De Zwaan, sporthal De Bongerd als op de site, www.driebandensonenbreugel.nl gepubliceerd. Het verloop van alle wedstrijden, zowel de uitslagen als de standen, worden per dag eveneens op de aangegeven site gepubliceerd. Uiteraard is het voor een gezellig verloop van dit toernooi van groot belang dat zowel de supporters van de deelnemers als de biljartliefhebbers acte de presence geven. De nieuwe zaal wordt als een echte biljartarena ingericht en iedereen kan onder het genot van een drankje en een hapje genieten van de wedstrijden. De organisatie wenst alle deelnemers veel en sportief succes en de toeschouwers veel kijkplezier.

Foto: Wil Feijen

Heren 1 VC Pieter Brueghel start seizoen met volle buit

Enrique op midden in de aanval op aangeven van PJ Foto: Ingezonden

In tegenstelling tot de top van de eredivisie, is Heren 1 wel fris uit de winterstop gekomen met een 4-0 winst op VC ODI. Op schertsende wijze werden de heren vooraf nog getergd doordat de tegenstander nog eens haarfijn op de verliespartij eerder dit seizoen tegen hen wees. Nu waren de heren er al helemaal op gebrand een goed resultaat neer te zetten. Met een enorme bankbezetting van de tegenstander en half zieken en geblesseerden aan Sonse zijde, werd een lastige partij verwacht.

De eerste set wordt de toon direct gezet, mede door een sideways beach boog special bal binnen de drie van Kariem. Bas weet de andere aanvallers ook goed te bedienen, waaronder de puike verrassingsaanval, waarbij de bal achterover op middenaanvaller Sebas wordt gesetupt en binnengetikt. Zo wordt de eerste set met uitstekend spel vakkundig binnengehaald. De tweede set was mogelijk nog beter. Door sterke blokkades van Niels en Jasper kon de tegenstander geen vuist maken. Ook die set ging naar VC Pieter Brueghel.

De derde set wist verse kracht PJ middenaanvaller Enrique direct goed te vinden. Laatstgenoemde knalde de ene na de andere bal binnen, waarbij één aanval binnen de drie wel inspelen leek: snoeihard in een lineaire lijn recht naar beneden richting plafond bounce variant. Daar gaat menig volleybalhart harder van kloppen. Verder werd met goed gevarieerd aanvalsspel, waarbij PJ en Enrique het aanvalstrucje van Sebas en Bas nog eens dunnetjes overdeden, de set gewonnen. De vierde set was met name Jasper lekker op dreef met goede aanvallen van achter de drie. De veelscorende aanvaller van VC ODI die in de uitwedstrijd veel punten maakte, kwam er door de ene na de andere blokkade van Jasper totaal niet aan te pas. Op de servicedruk, degelijke passes en blokkades hadden de heren uit Middelbeers verder geen antwoord. Een dik verdiende overwinning voor de heren uit Son en Breugel: Vier punten in de tas.

Uitslag en Eindstand-Promotie BC 't Koffertje '94 op 28 januari

Uitslag A-lijn:
1 Tonnie van Acht & Ton van Acht 63,33%; 2 Willem Pieters & Harrie van Rijbroek 62,08%; 3 Ad van de Laar & Elvira Thijssen 57,5%

B-lijn:
1 Cees de Jong & Leny Kremers 57,08%; 2 Tonny van Acht & Maria Gottenbos 52,92%; 3 Ger van de Akker & Gerry Vervoort en Nelly Derks van de Ven & Jo Renders 51,67%

Eindstand A-lijn:
1 Ad van de Laar & Elvira Thijssen 57,15%; 2 Willem Pieters & Harrie van Rijbroek 54,19%; 3 Nicole van de Berg & Theo van Geffen 53,07%; 4 Hetty van Geffen & Wil Schilder 52,94%

Promotie B-lijn:
1 Wil Merkelbach & Jeanne Swinkels 55,62%; 2 Cees de Jong & Leny Kremers 55,51%; 3 An van Genugten & Wil van Gerwen 55,45%; 4 Tonny van Acht & Maria Gottenbos 53,48%

Wilt U graag in competitieverband en toch ontspannen bridgen op een middag in de week? Bij BC 't Koffertje '94 kunt u daarvoor op maandagmiddag terecht. Wij hebben nog plaats voor nieuwe leden. Via de website www.koffertje.nl kunt u hiervoor contact opnemen met de secretaris van de vereniging.

Uitslagen bridgeclub ABC

Uitslagen dinsdagochtendcompetitie
Ronde 5, zitting 2, 22 januari
1 Teun Postma & Jos van Bommel 69,79%
2/3 Hannelies Koudstaal & Toni Rotteveel 56,25%
2/3 Issy Abraham & Maud Gerritsen 56,25%
4 Johan van de Laar & Peter Rotteveel 54,69%
5 Jan Verheijen & H. Verheijen 51,04%

Uitslagen dinsdagavondcompetitie
Ronde 5, zitting 3, 22 januari
Lijn A
1 Peter Linke & Simon de Haas 67,36%
2 Dirk Bossenbroek & Jos van Gerwen 55,83%
3 Johan van de Laar & George Punt 51,67%
4 Jaap Burghoorn & Hanneke Monteban 50,00%
5 Hanneke Bles & Jan Vrensen 49,31%

Lijn B
1 Jan Derks van de Ven & Ad Schoenmakers 63,28%
2 Bets de Beer & Monique Hoevenaars 55,99%
3 Hans Albers & Herman Kappert 55,36%
4 Jeanne v.d. Meijden & Betty van Doeland 54,89%
5 Henny Sanders & Eric van den Hurk 49,06%

Inloop Bridgeclub De Beckart

Uitslag 24 januari:
1. Henriëtte en Jan Verheijen 65.97%; 2. Marianne en Harry Timmermans 57.63%; 3. Riet v.d. Laar en Jaques Jongeneel 52.77%; 4. Nel Dielemans en Jan Verbunt 50.69%.

Ook eens komen bridgen in De Beckart op donderdagmiddag? Info 0413-474297.

Uitslag bridgeclub Son

Woensdag 23 januari Braecklant
1. Agnes Obbema en Gerard Obbema 59,00%
2. Ben ter Meulen en Coby de Rooij 58,75%
3. Marijke Kraemer en Toos de Wit 56,50%

Programma RKVV Nederwetten voor 3 februari

Nederwetten 1 - SPV 1 aanvang 14.30 uur
Nederwetten 2 - Woenselse Boys 7 aanvang 10.00 uur
Gestel 5 - Nederwetten 4 aanvang 10.00 uur
De Valk Vr 1 - Nederwetten Vr 1 aanvang 10.00 uur
UNA Vr 1 - Nederwetten Vr 2 aanvang 10.00 uur

Carlos Hulsen treedt in voetsporen van zijn vader

Foto: MC Son

Carlo Hulsen werd vijf keer kampioen van Nederland in de 500cc. Hij zette MC Son op de kaart bij de Koninklijke Nederlandse Motorrijders Vereniging (KNMV). Inmiddels is de derde generatie van de familie Hulsen actief in de motorcross en zijn hun namen in de wedstrijduitslagen terug te vinden vanaf 1969, het jaar dat Motorclub Son werd opgericht.

Carlo Hulsen werd in 1967 in Son geboren. Van jongs af aan was hij in de weer met zijn crossfiets en op de zondagen ging hij altijd met vader Jo naar de motorcrosswedstrijden om naar de verrichtingen te kijken van zijn oom, Karel Hulsen. Ome Karel was in de jaren 70 verdienstelijk coureur bij de Nederlandse Motorsportbond en schopte het daar regelmatig tot podiumplaatsen.

Carlo was gegrepen door het motorcross-virus en bleef zeuren om een crossmotor. Op 10-jarige leeftijd, en na wat geoefend te hebben op een Mobilette bromfiets, was het eindelijk zover. Hij kreeg zijn eerste motor, een Yamaha 80cc. Vader Jo besloot om met hem de wedstrijden in te gaan bij de jeugd en de opgedane ervaring bij zijn broer als monteur en helper in de praktijk te brengen bij zoon Carlo. Dit resulteerde drie jaar later al in een Nederlandse titel bij de jeugd.

Door zijn zuivere techniek en stuurmanskunsten belandde Carlo als jongen van 16 jaar op een zware 500cc machine. Wat in die tijd erg jong was in de Koningsklasse van de motorcross. Vier jaar later, in 1987, reed Carlo als volslagen verassing naar zijn eerste Nederlandse titel in die 500cc. Door in de laatste wedstrijd in Amsterdam de gevestigde orde in die klasse te verslaan en met een verschil van één punt het kampioenschap in de wacht te slepen. Tot in de midden jaren 90 kwamen hier nog vier titels bij. In het wereldkampioenschap motorcross was Carlo tien jaar lang actief. Hij reed in veel landen van Europa en in Amerika. Hij behaalde zelfs twee keer een podium plaats in een Grand-Prix. Zijn beste resultaat in de WK eindstand was een 16e plaats.

In 1995 stopte Carlo met zijn actieve carrière en werd het stil op de crossbanen rondom de naam van de familie Hulsen. In 2002 werd hij vader van een tweeling, dochter Taylor en zoon Carlos. Doordat Carlo actief bleef in de sport als jeugdtrainer en scout voor de KNMV kwam Carlos al snel in aanraking met de motorcross. En natuurlijk kroop het bloed waar het niet gaan kan. Toeval of niet maar ook op 10-jarige leeftijd kreeg hij zijn eerste crossmotor. En maakte hij menig grasveldje onveilig.

Het talent van Carlos werd gespot door opa Jo. Opa Jo wilde het wel eens proberen om met de derde generatie Hulsen weer de circuits op te gaan. Binnen een jaar stapt Carlos op een KTM 85cc en rijdt zijn eerste clubwedstrijden bij MC Son op de baan aan de Lieshoutseweg. Hij neemt met een 'wild-card' deel aan de jaarlijkse cross in de Soniuswijk en behaalde hier een top 15 klassering. Carlos zet het voetballen in 2014 op een lager pitje en kiest voor de motor. Door zijn postuur en voor zijn ontwikkeling in de sport is Carlos bijna genoodzaakt om op een zwaardere machine te stappen. En zo belandde hij op 13-jarige leeftijd op een Honda 250cc 4-takt machine. De geschiedenis herhaalt zich. Carlos heeft zelfs dispensatie van de bond nodig om deel te kunnen nemen aan wedstrijden in de 250cc klasse. En met de tips en tricks van vader Carlo erbij schiet de carrière van Carlos in gang.

Vanaf 2016 neemt hij deel aan alle wedstrijden van het district Zuid van de KNMV. Hij behaalde een aantal podiumplaatsen. Deze trend zet zich voort en Carlos wordt een podiumkandidaat in zijn klasse. Carlos neemt zijn sport serieus en zet op conditioneel vlak een stap, door fysiek beter en harder te gaan trainen. Hij bereidt zich in de wintermaanden voor op het nieuwe seizoen door met Kerst en Nieuw in Spanje te gaan trainen onder goede weersomstandigheden. Dit wierp afgelopen seizoen zijn vruchten af. Carlos won diverse wedstrijden van het district Zuid en kwalificeerde zich hiermee voor de landelijke districtsfinale in het Gelderse Heerde.

De districtsfinale is een eenmalige wedstrijd waarbij de beste rijders van de districten Noord, Midden en Zuid het tegen elkaar opnemen. Carlos wist tijdens deze race allebei de manches naar zijn hand te zetten. En met twee manche overwinningen mocht hij zich winnaar van de landelijke finale 2018 noemen. Het eerste aansprekende succes in zijn prille carrière. Carlos hoopt dit succes in de toekomst verder uit te bouwen en ooit nog eens te rijden in wedstrijden voor het wereldkampioenschap motorcross. In de voet sporen van zijn vader.

De motoren van de drie generaties Hulsen zijn te zien op de grote motorshow van 10 februari in sporthal 'De Bongerd' te Breugel waar tevens het 50-jarig jubileum gevierd wordt van MC Son.

Foto: MC Son
Foto: MC Son
Foto: MC Son
Foto: MC Son
Foto: MC Son
Foto: MC Son
Foto: MC Son
Foto: MC Son

Nijnsel/TVE Reclame naar Vorstenbosch

Na de achteraf gezien wel zeer voorbarige afgelasting van afgelopen weekend ziet het er nu naar uit dat de kans op voetbal op de eerste zondag van februari wel doorgaat; de vooruitzichten nodigen hier wel toe uit. Nijnsel Heren 1 gaat op bezoek in Vorstenbosch, gemeente Bernheze, om de strijd aan te binden met de plaatselijke Boys. Mogelijk heeft Vorstenbosch vroeger ooit tot het Britse rijk behoort.

De wedstrijd in Nijnsel was destijds redelijk eenzijdig; de bezoekers konden de gastheren toen niet echt verontrusten. Maar dat was allemaal vorig jaar. Nijnsel heeft in elk geval nog één competitiewedstrijd in de benen van na de winterstop en dat geldt niet voor de Boys. De vereniging zag nog wel een wanhoopmail langskomen dat ze deze week graag nog ergens op kunstgras wilden oefenen. Ook Nijnsel wilde echter in het juiste ritme blijven door twee keer te oefenen tegen eersteklasser De Valk (1-0 verlies) en ODC (zaterdag 26 januari), serieuze opponenten.

Het is opnieuw een belangrijke pot voor de geelblauwen want de niet geringe achterstand op koploper Avesteyn mag in geen geval niet nog verder groeien. Aan de motivatie zal het zeker niet liggen, dat zagen ze recent nog tegen SDDL thuis toen de gretigheid er bij Nijnsel van afspatte. Vorstenbossche Boys won overigens ook haar laatste wedstrijd, net voor Kerst thuis tegen Boxtel. De gastheren willen deze positieve jaarafsluiting zeker vasthouden. Nijnsel supporters zijn dus van harte welkom zondag 3 februari op sportpark De Bergakkers waar de strijd om half drie losbarst. Als heel Vorstenbosch uitloopt, en dat zo maar kunnen gebeuren tegen Nijnsel, dan zijn er in elk geval 1500 toeschouwers. De wedstrijd staat onder leiding van de heer Thijssen uit Ottersum, een dorp uit Noord-Limburg dat een beetje verscholen ligt achter Gennep. Eens kijken hoe deze meneer het er van af brengt zonder VAR.

Uitslagen en programma SBC

Uitslagen
Zondag 27 januari
Alle wedstrijden werden afgelast.

Programma
Zondag 3 februari
SBC 1                         - Sparta'25 1                         14.30 u
SBC 3                         - DSC 2                                 12.00 u
SCG'18 5                 - SBC 4                                 12.00 u
SBC 5                         - UNA 4                                 10.00 u
Wilhelmina 11         - SBC 6                                 10.00 u
Heeze 7                 - SBC 7                                 12.00 u
Spoordonkse Boys 5 - SBC 8                                 11.00 u
SBC 10                 - Heeze 9                                12.00 u
Rhode VR1                - SBC VR1                         10.00 u
SBC VR2                 - De Raven VR1                 10.00 uOverige teams zijn vrij.

        

Wat is er te doen in het Vestzaktheater?

Foto: Ingezonden

2 februari
Voorstelling Maan – Reinaert de Vos 15.00u en 19.30 uur

3 februari
Voorstelling toneelgroep Maan – Reinaert de Vos 13.00 uur

4 februari
Opening Expositie Giti Entezami
Deze expositie is de gehele maand februari te zien in de gang van het Vestzaktheater

Het Vestzaktheater is gevestigd aan de Kerkstraat 2 Son en Breugel, 0499-473248

30 / 32

Bella

Foto: Ingezonden

Bella is bij ons binnen gebracht als zwerver. Deze mooie meid heeft misschien een beetje een stoer uiterlijk, maar dat is alleen de buitenkant. Ze is ontzettend lief en heeft een vriendelijk, wat onzeker karakter. Ze vindt het heerlijk als er lekker met haar getut en geknuffeld wordt, dit is haar favoriete bezigheid. We weten dat Bella heeft samengewoond met een andere hond, maar naar honden die ze niet kent, is ze niet altijd aardig. Zolang de andere hond op afstand blijft is alles prima, maar als hij te dichtbij komt, vindt ze dat niet altijd leuk. Dit is wel iets waar haar nieuwe eigenaar verstandig mee moet omgaan.

Wil jij deze mooie, lieve meid een fijn en warm mandje geven? Neem dan snel contact met ons op via bemiddeling@doc-eindhoven.nl of bezoek de link: https://bit.ly/2WkKHUR

31 / 32

Tot en met donderdag 31 januari
Expositie macro fotografie, Vestzaktheater, Son en Breugel
Thea Prummel (1947) fotografeert al ruim 50 jaar. Wat begon als een hobby is uitgegroeid tot een soort passie. Hoewel zij de voordelen van de digitale fotografie weet te benutten, hanteert zij de mogelijkheden van de moderne fotobewerkingstechnieken met terughoudendheid. De laatste 15 jaar heeft zij een eigen stijl ontwikkeld, herkenbaar in haar macrofoto's. De expositie is te bezoeken tot en met 31 januari in de gang van het Vestzaktheater, tijdens openingstijden.

Tot en met zaterdag 2 februari
Collecte Hersenstichting, Son en Breugel
De Hersenstichting houdt weer haar jaarlijkse collecte. De Hersenstichting zet zich in voor mensen met een hersenaandoening. Vrijwel iedereen krijgt ooit te maken met een hersenaandoening. Hieronder vallen onder meer beroerte, dementie, autisme, hersentumor, de ziekte van Parkinson en ADHD. Er komen per jaar zo'n 160.000 mensen met een hersenziekte bij. Bijna een half miljoen mensen kampen met blijvende ernstige gevolgen.

Donderdag 31 januari
Simultaan schaken
20.15 uur, Sporthal De Bongerd, Son en Breugel
Op donderdag 31 januari speelt Kristian Toirkens van schaakclub Son en Breugel een simultaan tegen schaakliefhebbers. Iedereen is van harte welkom om mee te doen. Bij een simultaan speelt een speler tegen meerdere spelers tegelijk. Aanmelden kan via kristiantoirkens@gmail.com of via tel.nr 06-28057461.

Zaterdag 2 februari
Diverse reis presentaties TUI Effting
10.30 uur, TUI Effting, Elzentlaan 139, Eindhoven

2 februari Kaapverdië, 16 februari Thailand. U bent van harte welkom! De toegang is gratis, meld u wel even aan via efftinginfo@tui.nl

Zondag 3 februari
Lazy Sonnie Afternoon
15.30 uur,
Kapelzaal van Kloosterhotel La Sonnerie, Son en Breugel

Maandelijks terugkerend akoestisch livepodium. Op 3 februari als hoofdact het trio Trio Spanjers, Dijsseldonk en Planteijdt en als supportact The Chap's Cabin.

Kienen in het Vestzaktheater
Zaal open 18.30 uur Aanvang 19.30 uur Vestzaktheater Kerkstraat 2 Son en Breugel
De kienavonden worden georganiseerd ten bate van de plaatselijke Harmonie Pro Honore et Virtute. De opbrengsten zullen besteed worden aan de jeugdopleiding en de aanschaf van instrumenten. Jan van Gerwen is uw vaste kienmaster. Hoofdprijs € 250,- Geluksgetal € 200,-
LET OP Zondag 3 maart Carnavals-kien voor de jeugdtent

Donderdag 7 februari
Beiaardbespeling door Peter Bremer
13.00 uur, Sonse Toren

Singing Session @ the Dock
20.00 uur, Kanaaldijk Zuid 3a, Son en Breugel

Iedere eerste donderdag van de maand Lekker Voluit Samen Zingen, begeleid door zangcoach Eva Wiselius en live-muzikanten! Met een tekstboekje in je hand zing je zo alle hits mee, van de Beatles tot Herman van Veen, van Anouk tot de Rolling Stones. Aanmelden niet nodig, gratis entree, zelfs zangtalent is geen vereiste! Je hoeft enkel te komen en we Zingen Samen.

Zaterdag 9 februari
Ondernemer van het Jaar
18.30 uur, Grote tent, Kerkplein, Son en Breugel

Al jarenlang is de feestelijke verkiezing van de Ondernemer van het Jaar een hoogtepunt op de evenementenkalender van Son en Breugel. Eerst is er de spannende tijd van nomineren, dan de selectie door een vakkundige jury en ten slotte een swingende feestavond met de bekendmaking van de prestigieuze titels: 'Ondernemer van het Jaar in Son en Breugel', 'Ondernemer van het Jaar op Ekkersrijt' en 'Veelbelovende starter'.
De netto-opbrengst van het feest gaat naar lokale goede doelen. Kaarten kunt u bestellen via www.ondernemervhjaar.nl, of per e-mail: info@ondernemervhjaar.nl. Kijk voor meer informatie over de genomineerden in DeMooiSonenBreugelKrant.

Zondag 10 februari
Receptie Prins Jarno
14.30 uur, Café Restaurant De Zwaan, Son en Breugel

Carnavalsvereniging De Krutjesrapers nodigt u uit voor de receptie van Prins Jarno

Woensdag 13 februari
Groeps en individuele Motorreizen
19.30 uur, Groenevelt motoren Ekkersrijt 1012, Son en Breugel

Uitgebreid motor reisprogramma. Nu met nieuwe motor bestemmingen naar Midden- en Oost-Europa, de Balkan etc. Vrij toegankelijk.

Zaterdag 16 februari
Reis presentaties TUI Effting,
10.30 uur,
Elzentlaan 139, Eindhoven
16 februari Thailand
U bent van harte welkom! De toegang is gratis, meld u wel even aan via efftinginfo@tui.nl

Woensdag 20 februari
Vrouw Aktief: Film TEENBEAT m/v
19.30 uur, Vestzaktheater, Son en Breugel

Filmavond met film Teenbeat. Introducés m/v welkom. Teenbeat is een film van Antoon Kerkhof; vol dramatiek die op een innemende manier de sfeer en de maatschappelijke veranderingen van de roerige jaren zestig weergeeft. Film bevat een mooie verhaallijn met prachtige muziek uit die tijd en aanstekelijke humor. Er gebeurde vreselijk veel eind jaren 60. De opkomende popmuziek, de hippies en de recalcitrante jeugd spelen een belangrijke rol. Kaarten Vrouw Aktiefleden € 4,00. Introducés € 5,00. Voor verkoop kaarten informatie via tel. 0499-475332

Goederen en dienstenveiling voor het goede doel
20.00 uur, De Zwaan aan de Markt 6, Son en Breugel.
Goederen en diensten veiling van Motortoerclub The Greyhounds uit Son. De opbrengst dit jaar komt ten goede van de motor en cabrio dag bij Kentalis op het Doven en Blindeninstituut in St-Michielsgestel .

Zaterdag 23 februari
Disco oase groep 6, 7 en 8
19.30 uur, Dommelstraat 10A, Son en Breugel

Iedere laatste zaterdag van de maand. Van 19.30 tot 22.30 uur. Entree € 2,00 (met pasje €1,00-)* Pasje is aan te vragen bij binnenkomst van de disco party d.m.v. een formulier.